Jeugdparticipatie Gemeente Den Haag neemt haar jeugd serieus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugdparticipatie Gemeente Den Haag neemt haar jeugd serieus"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Jeugdparticipatie Gemeente Den Haag neemt haar jeugd serieus

2 Jeugdparticipatie De gemeente Den Haag neemt jeugd serieus en wil weten wat hen bezighoudt, hoe zij tegen zaken aankijken en wat zij belangrijk vinden. Deze informatie levert nieuwe inzichten, vragen en antwoorden op die van invloed zijn op het beleid. Het Programmabureau Jeugd (PBJ) is sinds 2006 verantwoordelijk voor de uitvoering van het actieprogramma Jeugd. Een van de actiepunten is jeugdparticipatie, de focus ligt op de jeugd in de vrije tijd en de jeugd op school. Met jeugdparticipatie bedoelen we: het betrekken van kinderen en jongeren bij de maatschappij, (sociale) activiteiten en besluitvorming. Participatie is een proces Het PBJ beschikt over een breed netwerk binnen de gemeentelijke diensten en Haagse organisaties. Zij geeft regelmatig advies over jeugdparticipatie. Jeugdparticipatie is een proces, dat van korte of lange duur kan zijn. Het PBJ adviseert over in te zetten methodieken en bevordert een eenduidige en heldere boodschap richting de jeugd. Spelregels voor elk advies: n Benader de jeugd tijdig. n Zorg voor een goede afspiegeling van de jeugd. n Stel een duidelijke vraag. n Weet wat je met de uitkomsten doet. Jongeren kunnen op twee manieren actief zijn: maatschappelijk (meedoen) en politiek (meedenken en meebeslissen). Haagse jongeren worden gestimuleerd om zelf een bijdrage te leveren, waardoor zij maatschappelijk bewust worden. 2 Jong Lokaal Bokaal De gemeente kiest ervoor om jongeren op een actieve en aansprekende manier bij allerlei zaken te betrekken die op lokaal niveau een rol spelen. Ook in de rest van het land is dat niet onopgemerkt gebleven. Zo werd de gemeente Den Haag in oktober 2008 genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal, de prijs voor gemeenten die jongeren actief laten meedoen, meedenken én meebeslissen. De jury vindt Den Haag een koploper op het gebied van jongerenparticipatie. Dit werd gehonoreerd met de tweede prijs. De prijs is in het leven in geroepen door de Nationale Jeugdraad en de minister voor Jeugd en Gezin. De jury was vooral enthousiast over de activiteiten van de jongerenambassadeurs. Deze groep jongeren adviseert de gemeente over allerlei zaken die jongeren aangaan. In korte tijd is er een breed netwerk in de stad opgebouwd. Daardoor slaan zij een brug tussen de jeugd en de gemeente. Door het werk van de ambassadeurs hebben jongeren een duidelijke stem gekregen in het stadhuis.

3 Jeugd in de vrije tijd 3 De gemeente Den Haag wil een brug slaan tussen jongeren en het gemeentebestuur en wil voortdurend in gesprek blijven met jongeren. Daarnaast worden jongeren gestimuleerd om zelf initiatieven te ontplooien en zich maatschappelijk in te zetten, met projecten en initiatieven als de Haagse Jongerenambassadeurs, Jouw toekomst, jouw kans, Crownies en Jouw idee, doe er wat mee!. Haagse Jongerenambassadeurs Voor de Haagse jongerenambassadeurs is geen onderwerp te gek. Of het nu om gezondheid, jongerenhuisvesting, de gevaren van alcohol of om Europese Zaken gaat, de vijftien ambassadeurs praten en denken mee, brengen adviezen uit en vormen samen de stem van de jeugd van Den Haag. De ambassadeurs vertegenwoordigen de culturele en maatschappelijke diversiteit die kenmerkend is voor de stad. Vaak zijn zij wel geboren in de stad, maar van afkomst Nederlands, Turks, Tunesisch, Servisch, Algerijns, Hindoestaans, Egyptisch, Kroatisch en Marokkaans. Sommigen hebben een baan, anderen studeren nog of zitten op school. Zij hebben ieder een eigen specifiek aandachtspunt: Burgerschap, Europese zaken, financiën, gezondheid, jongerenhuisvesting, jongeren met een beperking, kunst en cultuur, media, ondernemen, onderwijs, politiek, PR, sport, uitgaan, werk en vrijwilligerswerk. De ambassadeurs komen wekelijks bij elkaar om hun plannen te bespreken en de taken te verdelen. De acties van de ambassadeurs: n in gesprek gaan met jongeren n jongeren informeren n jongeren activeren om zelf tot actie over te gaan n jongeren in contact brengen met beleidsmakers en organisaties (en andersom) n de mening en de initiatieven van jongeren overbrengen naar beleidsmakers en organisaties n in gesprek gaan met beleidsmakers en organisaties in de stad over beleid of actuele thema s n het bezoeken van lokale of landelijke evenementen en bijeenkomsten, waarbij de stem van jongeren gewenst of van belang is

4 Deze acties leiden tot een gevraagd of ongevraagd advies aan het gemeentebestuur of aan (jongeren-) organisaties. Natuurlijk is er aandacht voor individuele- en groepsontwikkeling van de ambassadeurs. Het trainen en scholen van de ambassadeurs is immers een continu proces. Eens per maand mogen jongeren, beleidsambtenaren of vertegenwoordigers van organisaties die werken met of voor jongeren, bij de vergadering aanschuiven om informatie te delen of om advies te vragen. In het eigen radioprogramma jouwdenhaag op jongerenradiostation FunX, bespreken de ambassadeurs elke week diverse thema s met jongeren en vertegenwoordigers van organisaties. De ambassadeurs gaan ook de stad in om met jongeren in gesprek te gaan. Dat gebeurt in de stadsdelen, op school of tijdens speciale happenings. In 2007, 2008 en 2009 zijn de ambassadeurs op diverse beleidsterreinen ingezet om hun mening en die van Haagse jongeren te onderzoeken en te formuleren. Zo brachten zij een advies uit over: loopbaanoriëntatie, vrijwilligerswerk, uitgaan, Den Haag schoon, Centrum Jeugd en Gezin, gehandicaptenbeleid, evenementen, Idzerda Fonds, Jonge starters, jongerenwerk, alcoholvrije feesten. De ambassadeurs komen tot een advies door allereerst onderzoeksvragen op te stellen. Daarna kiezen zij een onderzoeksmethode (enquêtes, gesprekken op scholen, brainstormsessies) en verwerken zij de uitkomsten. Vervolgens kunnen beleidsmakers hier concreet mee aan de slag. De ambassadeurs blijven als adviseur verbonden aan een project. Hoe veelzijdig de ambassadeurs zijn blijkt uit vele activiteiten. In 2008 dachten zij mee over de Make a Difference Day, een dag die bedoeld is om het imago van vrijwilligerswerk te verbeteren en de maatschappelijke inzet te bevorderen. Op eigen initiatief hebben de ambassadeurs drie alcoholvrije feesten bezocht en daar een advies over uitgebracht. Ook op landelijk niveau doen de ambassadeurs mee. Zij gaven advies over Het Huis van de Democratie. Na een brainstormsessie in het Haagse 4 stadhuis, besteedden zij aandacht aan dit thema in hun radio-uitzending. Vervolgens spraken zij in de Tweede Kamer mee over het Huis dat in Den Haag gevestigd gaat worden. De uitkomsten van de sessie en het gesprek zijn input voor de verdere ontwikkelingen van het huis. De gemeente wil samen met de ambassadeurs in gesprek blijven met alle jongeren in de stad. De ambassadeurs zijn de stem van de straat. Hun inzet is breed en spreekt veel jongeren aan en dat is precies de bedoeling! Meer over de adviezen, activiteiten en methodes:

5 5 Jouw toekomst, jouw kans De wethouder van Onderwijs, Jeugd en Sport nodigt Haagse jongeren twee keer per jaar uit voor een ontmoeting onder de noemer Jouw toekomst, jouw kans. Deze informele en drukbezochte bijeenkomst heeft tot nu toe zes keer plaatsgevonden. Jongeren kunnen daar hun mening geven, ideeën uiten en suggesties doen over thema s die hen aangaan door letterlijk met de wethouder in gesprek te gaan. Later volgt een terugkoppeling van de acties die door de gemeente of door jongeren in gang zijn gezet. Crownies De gemeente Den Haag wil jongeren stimuleren om zich op vrijwillige basis maatschappelijk in te zetten door het project met de werktitel sociale airmiles. Dit project kreeg de door jongeren bedachte naam Crownies. Hierin worden jongeren van 8 tot 23 jaar gestimuleerd om tegen een beloning in natura klussen uit te voeren in de eigen wijk. Jongeren kunnen in hun buurt bijvoorbeeld bloembakken adopteren en zelf bijhouden. Of ze geven een door graffiti bekladde muur weer een mooi kleurtje. De jongeren worden benaderd door welzijninstellingen en initiatieven zoals het klussenproject Go4it. Zij zorgen voor de begeleiding. Een uitdagende website brengt vraag en aanbod bij elkaar. Woningcorporaties en gemeentelijke diensten zorgen voor de klussen en het bedrijfsleven verstrekt de beloningen. Het project start in september Jouw idee, doe er iets mee Met als motto Jouw idee, doe er iets mee kunnen jongeren met een leuk en origineel idee subsidie aanvragen bij het Jongeren Informatie Punt (JIP). Jaarlijks worden zo n dertig verzoeken gehonoreerd. De jongeren moeten een plan opstellen waarin zij aangeven wat zij precies willen doen en hoe ze dat willen aanpakken. Het afgelopen jaar organiseerden enthousiaste jongeren onder andere een hiphopavond, een voetbaltoernooi, een graffitiworkshop, een musical, een vliegerdag en speciaal voor meiden een Ladies Night in het buurthuis.

6 Jeugd op school De gemeente Den Haag wil scholieren maatschappelijke betrekken en politiek bewust maken. Daarom is het ondersteuningsprogramma Voor mijn part ontwikkeld en is de Kinder- en Jeugdburgemeester ingezet. Ook maatschappelijke stages en de waarderingssubsidie Jouw idee, doe er wat mee ondersteunen dit doel. 6 Kinder- en Jeugdburgemeester Stichting Atrium verzorgt het educatieve theaterproject Ik ben de stad/de Kinder- en Jeugdburgemeester. In dit speelse programma over lokale democratie, komen leerlingen van 8 tot 14 jaar op een aansprekende manier in aanraking met alles wat er zich in de raadzaal afspeelt. De leerlingen spelen de rol van raadslid en dienen hun zelfbedachte plannen in. De docent ontvangt vooraf een lesbrief, zodat de leerlingen zich goed kunnen voorbereiden. De acteurs vormen het gemeentebestuur en leggen op een leuke manier uit wie zij zijn en wat zij doen. In 2008 hebben tien klassen uit het basisonderwijs en tien vmbo-klassen deelgenomen. De vraag vanuit het basisonderwijs is groot. Daarom wordt het aantal deelnemende klassen dit jaar uitgebreid naar twintig. Voor mijn part Leerlingen moeten actief meepraten, meebeslissen en meedenken over alles wat er op hun school gebeurt. Uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd in de leerlingenraden gebeurt. Daarom heeft Centrum in opdracht van de gemeente Den Haag een programma ontwikkeld dat zich richt op leerlingenparticipatie. Het Programma Voor mijn part bevat trainingen voor leerlingen, leraren en leerlingenraden waarbij zaken als gespreksvaardigheden, werving en voorzitten aan de orde komen. Het startschot voor het programma was in juni 2009 tijdens een bijeenkomst over leerlingenparticipatie. Maatschappelijke stages Scholen voor Voortgezet onderwijs (VO-scholen) moeten voor het schooljaar maatschappelijke stages verzorgen. Vrijwilligersorganisaties en grote maatschappelijke instellingen die met vrijwilligers werken, bieden deze stageplekken aan. Het HOF -de organisatie die zich bezighoudt met de promotie van het Haags vrijwilligerswerk-, de Haagse VO-scholen en de gemeente bereiden de 5000 stageplaatsen voor leerlingen van 50 VO-scholen voor. De plaatsen worden bij 2500 vrijwilligersorganisaties gerealiseerd. Diverse diensten van de gemeente doen mee aan proefprojecten die eventueel maatschappelijke stages kunnen opleveren. Dit gebeurt bij de stadsboerderijen, bibliotheken en bij de gemeentelijke sportvoorzieningen. Jouw idee, doe er iets mee De waarderingssubsidie Jouw idee, doe er wat mee is oorspronkelijk bedoeld voor activiteiten in de vrije tijd. We onderzoek samen met scholieren de mogelijkheid om deze subsidie ook in te zetten voor schoolactiviteiten met een maatschappelijk doel.

7 Meedoen is belangrijk De projecten en activiteiten die de gemeente inzet om de jeugd te laten participeren zijn alleen succesvol als jongeren ook echt meedoen. Vaak vervullen de intermediairs, zoals ouders, docenten en jongerenwerkers, een belangrijke rol om jongeren de weg naar hun kansen te wijzen. Daarom ondersteunt de gemeente hen bij deze taak. Het jongerenwerk wordt samen met alle welzijnsorganisaties vernieuwd. De jongerenwerkers worden binnenkort geschoold en getraind om nog meer jongeren aan de slag te laten gaan met activiteiten, school, werk of opleiding. Tot slot Jeugdparticipatie beperkt zich niet alleen tot het jeugdbeleid, maar loopt als een rode draad door vele beleidsterreinen heen. De kunst is om met elkaar te blijven nadenken over wat nodig is om met de jeugd in contact te blijven. Jeugdparticipatie in beeld Doel Voor Inzet Uitwerking Aantal Resultaten Vervolg 7 Jeugd in de vrije tijd Brugfunctie bestuur/jongeren De Haagse Jongerenambassadeurs Gemiddeld 15 gevraagde en ongevraagde adviezen van jongeren aan de gemeente per jaar Informatie en vragen vanuit de jeugd. Jongeren die zich bewust inzetten voor jongeren en de stad! In gesprek met jeugd Jouw toekomst, jouw kans! 2x per jaar informele ontmoeting met de wethouder waarbij vraag en mening van jongeren centraal staat Informatie en vragen vanuit de Jeugd Jeugdparticipatie Jongeren maatschappelijk inzetten Crownies kinderen van 8 tot 15 jaar van september juni 2010 Maatschappelijke betrokkenheid Gesprek aangaan jeugd/beleid Acties afspreken Jeugd op school Initiatieven vanuit de jeugd Kennis over de lokale democratie Jouw idee doe er wat mee! Kinderburgemeester voor kinderen van groep 7 en 8 Ongeveer 50 initiatieven per jaar 10 klassen in klassen in 2009 Maatschappelijke betrokkenheid, talentontwikkeling en veel plezier! Kinderen die zich bewust zijn van de lokale democratie en van hun eigen rol Terugkoppelen jeugd Uitkomsten acties en gesprek doorvoeren in beleid Jongerenburgemeester voor klas 1 en 2 van het vmbo 10 klassen per jaar Jongeren die zich bewust zijn van de lokale democratie en van hun eigen rol Leerlingenparticipatie Trainingen op maat voor docenten en leerlingen 20 trainingen voor scholen in 2009 en 2010 Betrokken en actieve leerlingen, bewust van democratisch handelen Leerlingenparticipatiebijeenkomst Jaarlijks festival voor alle VO-scholen Uitwisseling van best practices, ontmoeting, workshops en informatie vanuit de scholen over actuele thema s Maatschappelijke inzet Maatschappelijke stages Alle VO-leerlingen vanaf Maatschappelijke betrokkenheid Initiatieven vanuit de jeugd Jouw idee doe er wat mee!

8 Colofon Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Programmabureau Jeugd Tekst Gemeente Den Haag, Programmabureau Jeugd en MerkWaardig Ontwerp Drupsteen + Straathof Fotografie Dank aan Alan Bredenhorst, Pieter Pennings, Studio Lieveloo, Tein Oplage 500 exemplaren mei 2009

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap. Geachte mevrouw Mulder,

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap. Geachte mevrouw Mulder, Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ VOORKANT JONG IN DEN HAAG 2011-2014 Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ [Binnenpagina, soort paspoort,

Nadere informatie

JONGERENPARTICIPATIE

JONGERENPARTICIPATIE HET 100 ste ADVIES VAN DE HAAGSE JONGERENAMBASSADEURS JONGERENPARTICIPATIE 2015 Geschreven door 125Procent en de Haagse Jongerenambassadeurs Haagse Jongerenambassadeurs 2015 100 ste ADVIES HAAGSE JONGERENAMBASSADEURS

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter

Nadere informatie

Verslag Jouw toekomst, jouw kans

Verslag Jouw toekomst, jouw kans Verslag Jouw toekomst, jouw kans Wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport Sander Dekker checkt jouw mening! Dinsdag 11 november 2008 was in dance/theatre Asta de zesde ontmoeting tussen de wethouder van Onderwijs,

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging)

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Jongerenparticipatie in en door de sport Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Nota Jongerenparticipatie in en door de sport Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs,

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL INHOUD 1. Wat is een leerlingenraad? a. Visie b. Doel c. Gespreksonderwerpen 2. Wie zitten erin? a. Lidmaatschap/samenstelling b. Verkiezingen c. Criteria 3. Vergaderingen

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Handreiking Lokale Inclusie Agenda

Handreiking Lokale Inclusie Agenda Handreiking Deze handreiking helpt gemeenten aan de slag te gaan met het VN-Verdrag Handicap: door het maken van een. Centraal in deze handreiking staat het icoon Iedereen doet mee! Dit icoon staat voor

Nadere informatie

12 december De eerste kennismaking

12 december De eerste kennismaking 12 december 2016 De eerste kennismaking Beste wethouder, Wij zijn de jongeren van Jeugd Vertegenwoordigd van Voorschoten. De naam van ons project hebben we zelf bedacht. Samen met een professionele ontwerper

Nadere informatie

Communicatie verenigingen KNVB 2014

Communicatie verenigingen KNVB 2014 1 Communicatie verenigingen KNVB 2014 1. Achtergrond van de notitie: veranderde rollen De kern van de bestuurlijke vernieuwing is het realiseren van een efficiëntere besluitvorming in het amateurvoetbal.

Nadere informatie

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk

Plan van aanpak. Jongerenraad Moerdijk Plan van aanpak Jongerenraad Moerdijk Inhoud Aanleiding... 3 Jongerengemeenteraad 2015... 3 Beleid... 3 Missie... 3 De rol van de jongerenraad in gemeente Moerdijk... 3 Wat heeft de jongerenraad nodig?...

Nadere informatie

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk?

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? Handreiking subsidie Leefbaarheid en bewonersparticipatie Dit is een uitgave van de gemeente Den Haag Dienst Publiekszaken

Nadere informatie

BoZ! Bewoners op Zuid

BoZ! Bewoners op Zuid BoZ! Bewoners op Zuid Wie zijn wij? Noem ons de ambassadeurs of verbinders op Zuid. We zijn actieve bewoners en ondernemers die zich met plezier en naar eigen vermogen inzetten voor de gebieden IJsselmonde,

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

Plan van aanpak jongerenparticipatie gemeente Sluis

Plan van aanpak jongerenparticipatie gemeente Sluis Plan van aanpak jongerenparticipatie gemeente Sluis Jongerenparticipatie is een verzamelwoord voor alle situaties waarin jongeren actief betrokken raken bij de maatschappij. Jongerenparticipatie kent meerdere

Nadere informatie

Plan van aanpak. lobby richting (deel)gemeenten

Plan van aanpak. lobby richting (deel)gemeenten Plan van aanpak lobby richting (deel)gemeenten Plan van aanpak lobby richting (deel)gemeenten Aanleiding Het verhaal dat zich kortgeleden afspeelde in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk nemen we als aanleiding

Nadere informatie

This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam

This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam This is APP! Jongerenparticipatie Gemeente Appingedam ! De gemeente Appingedam wil jongeren actiever laten participeren in beleidsvorming, zodat ze beter kan inspelen op de behoeften van jongeren. Om dit

Nadere informatie

7. Conclusies en aanbevelingen

7. Conclusies en aanbevelingen 7. Conclusies en aanbevelingen 7.1 Algemeen Op CBS Het Galjoen worden al goede initiatieven genomen om de ouderbetrokkenheid te stimuleren en te vergroten, ook al kan er nog het één en ander aan uitgebreid

Nadere informatie

Stand van zaken Organisaties Ontwerpfactoren MDT Uitvoering Impact en vervolg. *respons: 100% van de 41 proeftuinen

Stand van zaken Organisaties Ontwerpfactoren MDT Uitvoering Impact en vervolg. *respons: 100% van de 41 proeftuinen Facts & Figures 2.0: Eerste beelden van MDT-proeftuinen Uitkomsten van een enquête* die Rebel in oktober 2018 heeft gehouden onder de projectleiders van de proeftuinen. 1. 2. 3. 4. 5. Stand van zaken Organisaties

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

TAALCOACHING in/en de bibliotheek

TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING in/en de bibliotheek TAALCOACHING EN/IN DE BIBLIOTHEEK Eline Dragt - projectleider Het Begint met Taal 20 juni 2017 DOEL WORKSHOP Informeren en inspireren over verschillende vormen van taalcoaching.

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

RIS163949_8-NOV Initiatiefvoorstel. Meedoen jr.

RIS163949_8-NOV Initiatiefvoorstel. Meedoen jr. RIS163949_8-NOV-2009 Initiatiefvoorstel Meedoen jr. Initiatiefvoorstel maatschappelijke en politieke bewustwording en participatie van jongeren Inhoudsopgave: Toelichting blz. 3 Criteria 4 Voorbeeldprojecten

Nadere informatie

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg (Burger) participatie De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli Tessa van den Berg AGENDA - Welke soorten en vormen van (burger)participatie zijn er? - Een korte theoretische introductie - Wat is en

Nadere informatie

Medezeggenschap van Vrijwilligers

Medezeggenschap van Vrijwilligers Terugkoppeling netwerkbijeenkomst 1 december 2014 Medezeggenschap van Vrijwilligers In deze derde en laatste bijeenkomst keken we opnieuw naar verschillende mogelijkheden om meedenken en meepraten van

Nadere informatie

Nieuwe vrienden maken

Nieuwe vrienden maken Nieuwe vrienden maken Bijeenkomst maatschappelijke stages in de culturele- en erfgoedsector Ursulakapel Roermond, 17-03-2011 Organisatie: Huis voor de Kunsten Limburg - Cultuurscouts Parkstad Limburg -

Nadere informatie

12 december De eerste kennismaking

12 december De eerste kennismaking 12 december 2016 De eerste kennismaking Beste wethouder, Wij zijn de jongeren van Jeugd Vertegenwoordigd van Leidschendam-Voorburg. De naam van ons project hebben we zelf bedacht. Samen met een professionele

Nadere informatie

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3 Voorbeelden van Child Friendly Cities Bent u benieuwd wat gemeenten doen om kindvriendelijker te zijn? Lees de voorbeelden van de gemeenten Huizen, Hoogeveen, Gilze en Rijen, Den Haag, Capelle aan den

Nadere informatie

Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren?

Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren? Saturday, 11 April 2009 11:31 Last Updated Wednesday, 15 April 2009 07:57 Waarom zou je de doelgroep 1 vragen om mee te werken aan het Festival van het Leren? Wanneer leden van de doelgroep meewerken aan

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Doe mee met de Onderwijscoöperatie

Doe mee met de Onderwijscoöperatie Doe mee met de Onderwijscoöperatie Vanwege een carrièreswitch werkt Ramon Moorlag nu in het onderwijs als leraar, community manager van Leraar24 en is hij lid van de Lerarenadviesraad. Een uiterst interessante

Nadere informatie

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger,

Introductie. Page 1. Beste ouder/verzorger, Introductie Beste ouder/verzorger, U staat op het punt om een vragenlijst over het educatieve partnerschap tussen u en uw school in te vullen. Met educatief partnerschap wordt de relatie tussen ouders/verzorgers

Nadere informatie

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018

Noordoostpolder. Jaarcijfers 2018 Noordoostpolder Jaarcijfers 2018 JAARCIJFERS HUIS VOOR TAAL NOP 2018 WAT IS HUIS VOOR TAAL? In Huis voor Taal komen activiteiten en expertise op het gebied van leren, ontwikkelen, het sociale- en non-formeel

Nadere informatie

EUROPARC Jongeren Manifest. een oproep tot. Verandering op. het platteland en beschermde natuurgebieden in europa

EUROPARC Jongeren Manifest. een oproep tot. Verandering op. het platteland en beschermde natuurgebieden in europa EUROPARC Jongeren Manifest een oproep tot Verandering op het platteland en beschermde natuurgebieden in europa we moeten meer zelfvoorzienende, gevarieerde en veerkrachtige plattelandsgemeenschappen Creëren

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Kun je in één dag veranderen wat in een jaar is misgegaan? Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Doelstelling 2017..3 1.2

Nadere informatie

Een jongerenruimte in Hapert!

Een jongerenruimte in Hapert! Een jongerenruimte in Hapert! Doelstelling: Het bewerkstelligen van maatschappelijke participatie van jongeren door middel van het aanbieden van een plek aan jongeren in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar

Nadere informatie

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Over dit stuk Het experiment met de burgerbegroting in Geffen is voorbij. Het is belangrijk om het project goed te evalueren, om twee redenen: 1. Het project zit

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten

Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten Informatiekaart VN-verdrag Handicap voor gemeenten 1. Inleiding Deze informatiekaart geeft informatie over de betekenis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (verder: het Verdrag)

Nadere informatie

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktische video s en artikelen voor de lespraktijk of ter inspiratie.

Leraar24 Een online platform van, voor en door leraren met praktische video s en artikelen voor de lespraktijk of ter inspiratie. Ambassadeurs Ambassadeurs zijn actieve, enthousiaste leraren, die een deel van hun werktijd voor de Onderwijscoöperatie werken. Zij gaan door het hele land in gesprek met collega s over het lerarenregister,

Nadere informatie

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA *V Gemeente rs. Jur Botter, MPA y Haarlem Wethouder Jeugd en Onderwijs, Vastgoed, Nieuwe Democratie, Bedrijfsvoering en Dienstverlening De Wijkraden van de gemeente Haarlem De Stichting Stadsgesprekken

Nadere informatie

Stichting Ontwikkeling Vrouwenvoetbal Nederland

Stichting Ontwikkeling Vrouwenvoetbal Nederland 2015 Stichting Ontwikkeling Vrouwenvoetbal Nederland TEXTBOOK VERENIGINGSSTRUCTUUR WERKGROEP VV3HOEK VV3HOEK donderdag 28 mei 2015 Textbook van het ideale ecosysteem van VERENIGINGSSTRUCTUUR voor de echte

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet. Datum: 2 september 2010

Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet. Datum: 2 september 2010 Advies van de Stedelijke Wmo-Adviesraad Amsterdam over Concept Uitvoeringsprogramma Vrijwillige Inzet Datum: 2 september 2010 Algemeen Allereerst willen we als Wmo-Adviesraad opmerken dat het uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Maatschappelijke stage in gemeentebeleid. Typetest

Maatschappelijke stage in gemeentebeleid. Typetest Maatschappelijke stage in gemeentebeleid Typetest MOVISIE ondersteunt u MOVISIE ondersteunt en adviseert gemeenten bij de invoering van maatschappelijk makelaarsfunctie. Heeft u vragen over het opzetten

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361

Initiatiefvoorstel. Status: besluitvormend. Agendapunt: * Instelling Jongerenraad. Datum: 22 juni 2015. Decosnummer: 361 Initiatiefvoorstel Status: besluitvormend Agendapunt: * Onderwerp: Instelling Jongerenraad Datum: 22 juni 2015 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 361 Informant: Jan Rooijakkers j.rooijakkers@dalfsen.nl

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in Amersfoort

Jongerenparticipatie in Amersfoort Jongerenparticipatie in Amersfoort gemeente Amersfoort Ben van de Burgwal november 2013 Samenvatting De gemeente wil Amersfoortse jongeren meer betrekken bij zaken die hen aangaan. We hebben via digitaal

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging

Plan van Aanpak samen op weg naar beweging Plan van Aanpak samen op weg naar beweging 2017-2018 Mei 2017 - 2 - Inhoudsopgave 1. Sportief, Gezond & Cultureel 3 2. Meedoen & Talent 4 3. Samen & Actief 5 4. Communicatie & Organisatie 6 Inleiding We

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn

Raadsstuk. CDA fractie Haarlem Cees-Jan Pen/Ria Keesstra. College van B&W T.a.v. portefeuillehouders Onderwijs en Welzijn Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 001/2009 9 december 2008 STZ/jos 08/202871 Beantwoording vragen van de heer C.J. Pen en mevrouw M.J.M. Keesstra- Tiggelman inzake maatschappelijke

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland 14393_brochure mission olympic_a4_v6.indd 1 02-09-11 17:02 Samen sporten met Mission Olympic Sporten is goed voor je gezondheid

Nadere informatie

Jongerenparticipatie: niet praten over, maar praten met jongeren

Jongerenparticipatie: niet praten over, maar praten met jongeren Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: datum: 9 juli 2008 sector/stafafdeling: samenleving portefeuillehouder: W. A. J. Borgonjen ontworpen door: C. Kerkmans par. par. afd.hfd. par. sectorhfd.

Nadere informatie

Grootschalig Luisteren

Grootschalig Luisteren Grootschalig Luisteren professionaliseer het sociaal werk in uw gemeente Grootschalig Luisteren in actie! Het programma Sociaal Werk Versterkt www.loc.nl SOCIAAL WERK VERSTERKT DAAGT ALLE SOCIAAL WERKERS

Nadere informatie

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk

vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad spreekt voor kinderen, jongeren & jeugdwerk vlaamse jeugdraad in het kort De Vlaamse Jeugdraad is de plek waar ministers aankloppen wanneer ze beslissingen nemen die een invloed hebben

Nadere informatie

Jongerenparticipatie bij beleidsvorming

Jongerenparticipatie bij beleidsvorming Jongerenparticipatie bij beleidsvorming DE KLOOF TUSSEN JONGEREN EN BELEID STRUCTUREEL OVERBRUGGEN Karin van Nuland Stimulansz Marjolein Weidema Save the Children Donderdag 6 december 2018 Programma Kennismaking:

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005. Jongerenraden, hoe werkt het?

Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005. Jongerenraden, hoe werkt het? Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005 Jongerenraden, hoe werkt het? Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Wat is een jongerenraad 4 Hoofdstuk 2 Plan van aanpak 5 Hoofdstuk 3 Bekendheid geven

Nadere informatie

Plan van aanpak. Werkgroep jaarthema 2016: jongeren. Gemeenteraad van de gemeente Tiel

Plan van aanpak. Werkgroep jaarthema 2016: jongeren. Gemeenteraad van de gemeente Tiel Plan van aanpak Werkgroep jaarthema 2016: jongeren Gemeenteraad van de gemeente Tiel Inleiding De gemeenteraad van Tiel heeft tijdens de vergadering van 28 oktober 2015 unaniem een motie aangenomen over

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving

Gemeente Haarlem. Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem. Aan de leden van de commissie Samenleving Gemeente Haarlem Jack Chr. van der Hoek Wethouder Welzijn, Volksgezondheid, Sport, Dienstverlening & Communicatie Retouradres; Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Samenleving

Nadere informatie

Prestatieoverzicht website Jongaandevecht.nl gemeente Stichtse Vecht okt 2014 juni 2015

Prestatieoverzicht website Jongaandevecht.nl gemeente Stichtse Vecht okt 2014 juni 2015 Prestatieoverzicht website Jongaandevecht.nl gemeente Stichtse Vecht okt 2014 juni 2015 Utrecht, augustus 2015. Colofon Jeugd-Punt levert uitvoerend jongerenopbouwwerk nieuwe stijl voor gemeenten en welzijnsorganisaties.

Nadere informatie

Plezierig leven doe je met elkaar!

Plezierig leven doe je met elkaar! Plezierig leven doe je met elkaar! Welzijn in Noordenveld zet zich in voor alle inwoners, met name voor mensen in een kwetsbare positie. Meedoen en samenredzaamheid zijn belangrijk en geven waarde aan

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool

Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool Achtergrond informatie Toolkit Ouderbetrokkenheid vakantieschool De vakantieschool is een bijzonder moment, waarbij de sfeer op school anders is dan anders. Er is extra aandacht voor de leerlingen en de

Nadere informatie

Welkom bij Het belang van het verhaal. Zwolle, 3 oktober 2018 Mario Nossin, directeur SMD Wijkteams Enschede

Welkom bij Het belang van het verhaal. Zwolle, 3 oktober 2018 Mario Nossin, directeur SMD Wijkteams Enschede Welkom bij Het belang van het verhaal Zwolle, 3 oktober 2018 Mario Nossin, directeur SMD Wijkteams Enschede SMD en Gemeente Enschede samen in de Wijkteams Visie Praktijk - Leren Programma vandaag Waar

Nadere informatie

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Voor de Jeugddag Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009

VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009 VERDRINGING STAGEPLAATSEN VMBO? RESULTATEN VAN EEN INSPECTIEONDERZOEK IN HET SCHOOLJAAR 2008/2009 Utrecht, maart 2010 INHOUD Inleiding 7 1 Het onderzoek 9 2 Resultaten 11 3 Conclusies 15 Colofon 16

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen?

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Educatieve fiche Bewegen naar de zon Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? p 1 Aan de slag! Aan de slag met je leerlingen! Eerst en vooral

Nadere informatie

Zo is Assen gestart met GIDS

Zo is Assen gestart met GIDS Gezond in... Assen Van links naar rechts: Nicoline Waanders, beleidsregisseur gemeente Assen Gerrit Stolte, beleidsspecialist o.a. sport en gezondheid Gemeente Assen Maria Jongsma, adviseur GIDS, Tinten

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

De participatiebibliotheek

De participatiebibliotheek Voor meer informatie: Marjolein Bakker adviseur Communicatie marjolein.bakker@bibliotheek-zoetermeer.nl Hoofdbibliotheek Stadhuisplein 2 2711 EC Zoetermeer T 079-34 38 200 www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Nadere informatie

maatschappelijke stage iets betekenen voor een ander!

maatschappelijke stage iets betekenen voor een ander! maatschappelijke stage iets betekenen voor een ander! carmel www.carmelcollegesalland.nl college salland Inleiding Wat is een maatschappelijke stage? Je gaat een maatschappelijke stage lopen als onderdeel

Nadere informatie

startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering

startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering 23 EigenWIJze startertips Opbouw, Financiering, en Uitvoering Wil je jouw buren beter leren kennen? Je straat opfleuren met een feestje? Of een oplossing vinden voor problemen in je wijk? De flyer 23 EigenWIJze

Nadere informatie

Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF:

Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF: Jongeren winnen veel met sport GERARD DIELESSEN, ALGEMEEN DIRECTEUR NOC*NSF: Met Olympic Moves bereiken en inspireren we jongeren uit het voortgezet onderwijs met de kracht van sport en dragen we actief

Nadere informatie

KNDRRD!! LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING

KNDRRD!! LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING WAT IS DE KINDERRAADSVERGADERING? Zit je in groep 7 of 8 en heb je een goed idee om je school of wijk te verbeteren? Doe dan

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

Stichting Zohor. Kort jaarverslag 2005/2006. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen

Stichting Zohor. Kort jaarverslag 2005/2006. Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen Stichting Zohor مؤسسة زهور Voor Participatie van Marokkaanse en Arabische vrouwen لتحسين وضعية النساء المغربيات و العربيات و تشجيع مشاركتهن Kort jaarverslag 2005/2006 Haarlem, februari 2006 Activiteiten

Nadere informatie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie Wijkplan 2015 Centrum/ Noord-West Internet-versie Inhoudsopgave 1. Visie Pagina 2 2. Wijkanalyse Pagina 3 3. Conclusie Pagina 5 Wijkplan 2015 CNW, maart 2015 Pagina 1 1. Visie De visie van Veens luid:

Nadere informatie

MANUELE INTELLIGENTIE wat nu?

MANUELE INTELLIGENTIE wat nu? MANUELE INTELLIGENTIE wat nu? MiG-KiT, een handig antwoord Handigheid onhandig? Als je in aanleg handig bent (lees: technisch ingesteld of manueel intelligent ) is de kans groot dat die aanleg onvoldoende

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

Rita Verdonk Geen geld voor allochtone verenigingen

Rita Verdonk Geen geld voor allochtone verenigingen Rita Verdonk Geen geld voor allochtone verenigingen Samen met staatssecretaris Clemence Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport legde minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken & Integratie) begin 2006

Nadere informatie

Ideeënwedstrijd fietsvriendelijke wijk Voorstel gemeente Zaanstad 28 februari 2010

Ideeënwedstrijd fietsvriendelijke wijk Voorstel gemeente Zaanstad 28 februari 2010 Ideeënwedstrijd fietsvriendelijke wijk Voorstel gemeente Zaanstad 28 februari 2010 Ideeënwedstrijd De gemeente Zaanstad heeft in overleg met de maatschappelijke partners in de wijk een voorstel uitgewerkt

Nadere informatie

Door middel van deze brief willen wij u informeren over de ontwikkelingen aangaande het Digitaal Jongeren Platform.

Door middel van deze brief willen wij u informeren over de ontwikkelingen aangaande het Digitaal Jongeren Platform. Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: * e ^3$ 7811 AP Emmen Postbus 30001 -.««e ^ Telefoon 14 0591 7800 RA Emmen Aan de raad van de gemeente Emmen Dienst Beleid ons kenmerk 11.190232 uw brief van/kenmerk

Nadere informatie