Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017"

Transcriptie

1 Verslag bijeenkomst zorg & ondersteuning 22 maart 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) zorg en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Om zo beter te weten wat er goed gaat, maar vooral ook wat er beter kan op het gebied van zorg en ondersteuning. Inwoners kunnen op verschillende manieren meepraten. Zo komt er een adviescommissie van vrijwilligers, een vaste adviseur binnen de gemeente, er is budget beschikbaar voor inwoners die zelf iets willen organiseren en we organiseren jaarlijks een aantal bijeenkomsten. De eerste van deze bijeenkomsten was woensdag 22 maart. Ruim 50 inwoners waren op het stadhuis aanwezig om met wethouders Rita Visscher, Dennis Straat en Jeroen Olthof een broodje te eten. Gesprekken op thema Na een gezamenlijke start konden mensen aanschuiven bij een van de wethouders over bepaalde thema s. Deze gesprekken waren relevant, levendig, pittig en soms aangrijpend. Centrale vragen waren wat vindt u belangrijk voor goede zorg en ondersteuning en waar loopt u in de praktijk tegenaan? En: hoe organiseren we op een goede manier om mensen mee te laten praten? Het Sociaal Wijkteam kwam als rode draad in alle gesprekken terug.

2 Wethouder Rita Visscher Thema s: Actieve burgers, vrijwilligers, manieren om met elkaar in gesprek te gaan en hoe jouw netwerk is te bereiken. Hoe verlagen we de drempel voor mensen om ondersteuning aan te vragen? Voor sommige mensen is het aanvragen van ondersteuning toch nog een drempel die ze over moeten. Niet iedereen stapt gemakkelijk binnen bij het Sociaal Wijkteam om hulp te vragen en al helemaal niet als ze eerder eens een negatieve ervaring met het wijkteam hebben gehad. Hoe kunnen we die drempel verlagen? Mensen hebben altijd wel de behoefte om anderen te ontmoeten en iets goed voor iemand anders te doen. Er zijn ook mensen die liever hun huis niet uit gaan, bij hen is het belangrijk om ze niet te dwingen ergens naartoe te gaan maar zelf bij ze op bezoek te gaan. Een activiteit als het Sinterklaasfeest brengt iedereen samen: jong-oud, arm-rijk. Mensen komen niet (massaal) naar middagen in een buurthuis als er onderwerpen worden besproken die ze niet interessant vinden. Daarom is het belangrijk om goed aan te sluiten in de leefwereld van de mensen. Bij een gezamenlijke en actuele activiteit zoals het Sinterklaasfeest zie je dat echt iedereen er is van jong en oud tot arm en rijk. Dit is dan een uitgelezen mogelijkheid om ook in contact te komen met mensen die anders niet zo snel ondersteuning zoeken of naar een buurthuis gaan. Het Sociaal Wijkteam heeft ontzettend veel te bieden, maar mensen lopen er niet graag mee te koop dat ze ondersteuning nodig hebben. Een goede samenwerking tussen verschillende organisaties is erg waardevol. Scholen, gemeente en (sport)verenigingen kunnen beter samenwerken om bijvoorbeeld sport voor alle kinderen mogelijk te maken. Volgens de deelnemers zijn er nog veel ouders die niet weten dat ze (financiële) steun kunnen krijgen om hun kinderen te laten sporten. Een docent of iemand anders op school zou hier een perfecte schakel voor kunnen zijn. Ook als een soort voorportaal van het Sociaal Wijkteam. Het wijkteam kan bijvoorbeeld met een regelmaat een markt organiseren met andere partijen en (zorg)aanbieders om zo op een positieve wijze laten zien wat ze allemaal te bieden hebben aan ondersteuning. Het is wel belangrijk dat alle wijkteams een eenduidig beleid voeren. Je hoort nu nog verhalen dat het ene wijkteam meer doet voor mensen in armoede dan het een ander wijkteam. Er is vaak ook niet genoeg tijd bij het wijkteam om goed door te vragen. Vrijwilligers hebben die tijd vaak wel, misschien kunnen die een grotere rol spelen en kan de gemeente ze daar bij helpen.

3 Wethouder Dennis Straat Thema s: Het nieuwe participatiebedrijf en ondersteuning bij het vinden van geschikt werk. Idee van het participatiebedrijf is mooi en haalt mensen hopelijk uit een isolement. Bepaalde inwoners zijn geïsoleerd en durven uit angst niet eens meer te solliciteren naar een baan. Het participatiebedrijf zou voor deze mensen een mooie veilige opstap zijn naar een baan. Daarvoor is het wel belangrijk om met goede begeleiding een soort veiligheid te creëren zodat de onzekerheid er uit gaat bij deze groep. De basis moet op orde zijn, als er geen angst is voor schulden en geen dwang, dan komt er ruimte voor mensen om te werken aan werk. Vluchtelingen mogen met behoud van uitkering hun studie afmaken, dat wil ik ook. De behoefte aan ondersteuning is per wijk erg verschillend. Per wijk zouden buurtbewoners meer invloed moeten hebben over hoe het wijkteam op bepaalde vlakken zou kunnen ondersteunen. Het wijkteam moet echt werken voor de wijk en dus ook ingespeeld zijn op de wijk. Er ontstaan in de wijken soms mooie initiatieven waar het wijkteam op kan inspringen. Bij dat soort initiatieven kunnen ze een mooie verbindende factor in de buurt zijn. Een rol die ze nog te weinig pakken. Sociaal Wijkteam is een goede voorziening want het brengt iedereen beter in positie. Er kunnen dingen beter, maar het wijkteam wordt wel gezien als een goede voorziening die iedereen beter in positie brengt. Het is alleen jammer dat de gedachte is dat je ernaar toegaat als je problemen hebt, terwijl er ook zoveel positieve dingen te noemen zijn. De organisatie van de ijsbaan in Poelenburg is hier een prachtig voorbeeld van. Dat bracht zoveel mensen samen. Als je meer van dit soort positieve zaken weet te organiseren in de wijk, dan wordt het wijkteam minder gezien als instantie waar je alleen komt als je in de problemen zit of een plek waar je moet verdedigen dat je recht hebt op de ondersteuning die je ontvangt. We overschatten wat mensen zelf kunnen doen aan hun situatie. Om de drempel voor sommige buurtbewoners te verlagen, kunnen we ook kijken naar alternatieve opties voor contact. Zoals het mogelijk te maken naar een ander wijkteam te gaan (vanwege schaamte) of contact niet alleen op een fysieke manier te laten plaatsvinden. Mensen gaan in de meeste gevallen pas naar het wijk- of jeugdteam als ze het écht niet meer weten of al heel diep in de ellende zitten. Op zo n moment moet er rust worden gebracht. Daar moet het Sociaal Wijkteam een betere rol pakken, want er wordt dan nog steeds heel erg uitgegaan dat mensen zelf met oplossingen komen.

4 Wethouder Jeroen Olthof Thema s: Zorg, ervaringen met wijk- en jeugdteams en ouder worden in Zaanstad Keukentafelgesprekken kunnen efficiënter en moeten meer opleveren. Er zijn nog onnodig veel keukentafelgesprekken of ze duren te lang, voorbeeld van een keukentafelgesprek van 5 uur. Bij chronisch zieken zie je dat vaak alle factoren in het leven uitvoerig doorgesproken moeten worden. Dat vindt niet iedereen prettig. In die gevallen is het handig er als er van te voren duidelijk wordt aangegeven waar het gesprek over gaat en welke informatie er nodig is. Daarnaast kun je het keukentafelgesprek tussendoor aanvullen met vinger aan de pols gesprekken zodat je niet elke keer alles opnieuw moet bespreken. Niet elke keer een hele nieuwe indicatie van iemand maken, maar de eerder gemaakte indicatie bijhouden. Mantelzorgers en het Sociaal Wijkteam moeten goed met elkaar samenwerken. Voor wijkteams moet duidelijk zijn wat ze voor de mantelzorgers kunnen betekenen en andersom. Mantelzorgers trekken vaak te laat aan de bel en de druk om voor iemand te zorgen is hoog omdat het geen keuze is. Daar kunnen wijkteams eerder doorheen prikken om het leed voor te zijn. Mantelzorg mag niet in de plaats van professionele zorg komen. Voor een goede samenwerking moet het wijkteam na contact ook snel in actie komen. Weken later pas een afspraak met het wijkteam kan onnodig meer problemen veroorzaken dan wanneer er snel kan worden ingegrepen.

5 Conclusie We zijn erg blij met de mooie opkomst, grote betrokkenheid en de zinvolle opbrengsten. Er zijn veel goede ideeën en tips aangereikt waar we mee verder kunnen. De Sociale Wijkteams, buurthuizen en vrijwilligers(organisaties) worden gezien als dé verbindende factor in de wijk. Samenwerking tussen verschillende zorg- en ondersteuningspartijen, wijkteams, wijkmanagers en scholen kan veel opleveren! De drempel om ondersteuning te zoeken bij het wijkteam is wel hoog. Mensen denken bij het wijkteam ook meer aan zorg dan aan het organiseren van leuke dingen in de wijk. Per wijk is een andere behoefte aan ondersteuning en daar moet het wijkteam beter op inspelen. Maar hoewel er per wijk een maatwerkpakket moet zijn aan ondersteuning, is een eenduidig ondersteuningsbeleid wel noodzakelijk. Deelnemers gaven aan dat het belangrijk is dat je overal dezelfde soort hulp en ondersteuning kunt krijgen, ongeacht waar je woont. De volgende bijeenkomsten zijn gepland voor 6 juni, 19 september en 28 november. De bijeenkomst van dinsdag 6 juni is in Saenstroom opdc, Wormerveer.

6 Bijlage: opbrengsten kansen/beren en tips Op flipovervellen konden de deelnemers ook schriftelijk nog opmerkingen kwijt. Dat zijn deze: Welke beren ziet u op de weg? Welke kansen ziet u of heeft u tips? Drempel door angst en schaamte en bij SWT door werkdruk. Hoe krijg je de groep van jaar actief als vrijwilliger in de sport of het verenigingsleven. Samenwerking tussen SWT en instanties wordt geblokkeerd door de privacywet Wat is maatwerk voor hulpmiddelen? Keukentafelgesprek van 3 uur 2x per jaar, waar niets uitkomt! Geen communicatie of slechte communicatie. Professionals moeten leren out of the box te denken! Zorg voor fysieke toegankelijkheid. Doelgroep jaar. Hoe krijg je die naar buiten, eenzaamheid e.d.? Een ruimte om bij elkaar te komen Schippershoek Zaandam Of een buurthuis in Oud-west Goede hulp wanneer wél gevonden Meer contact met de buren maken. Vertrouwen wederzijds belangrijk. Meer ondersteuning vanuit de gemeente voor vrijwilligers. Mensen van buitenlandse afkomst met taalbarrière lastig bij dagbesteding SWT. Ook voor Nederlandse deelnemers. Informatie uitwisseling organiseren tussen een nieuw bedrijf en bedrijven die diensten overnemen, bijv. bij het vervangen van een accu voor de scootmobiel ieder jaar. Geef Oud-West een buurthuis dan hebben we een plaats om samen te komen en activiteiten te organiseren. We wachten al zolang. Regelgeving t.a.v. aanvullend openbaar vervoer. Het gaat over de BIOS regeling, dit is een of/of regeling. Volgens de regelgeving mag iemand met een scootmobiel niet met z n tweeën naar bijv. Artis, maar het kost minder als er iemand mee gaat. Kan dit efficiënter?

Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017

Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017 Bijeenkomst hulp & ondersteuning Verslag 6 juni 2017 In Zaanstad kan iedereen meedenken én praten over (goede) hulp en ondersteuning. Dit jaar heeft de gemeente haar werkwijze vernieuwd. Mensen die gebruik

Nadere informatie

Resultaten bijeenkomst hulp & ondersteuning

Resultaten bijeenkomst hulp & ondersteuning Resultaten bijeenkomst hulp & ondersteuning 19 september 2017 Het was een geslaagde avond. We hebben veel positieve reacties gehoord van bezoekers. Met daarbij ook de kanttekening dat er te weinig tijd

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Resultaten bijeenkomsten hulp & ondersteuning

Resultaten bijeenkomsten hulp & ondersteuning Resultaten bijeenkomsten hulp & ondersteuning 22 maart en 6 juni 2017 De inbreng van inwoners tijdens de inloopbijeenkomsten meepraten hulp & ondersteuning wordt met experts van de gemeente beoordeeld.

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet.

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) van kracht. De zes Drechtsteden zijn dan verantwoordelijk voor de ondersteuning

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Workshop 3: vergelijking verschillende aanpakken van participatie in het land. Jeroen Slot, OIS gemeente Amsterdam

Workshop 3: vergelijking verschillende aanpakken van participatie in het land. Jeroen Slot, OIS gemeente Amsterdam Workshop 3: vergelijking verschillende aanpakken van participatie in het land Jeroen Slot, OIS gemeente Amsterdam 6-11-2017 Werkloosheid aanleiding oprichting Bureau van Statistiek Via Invoegen Koptekst

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij)

1. ontmoeten/verbinden (en ondersteuning daarbij) resultaat (zie aparte lijst met koppeling naar ) de lage SES, ervaren hun kwaliteit leven gemiddeld als goed (dit resultaat komt in elke 6 8 9 8 40 47 uitvoeringsplannen nader worden ingevuld) inwoners

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning

Wmo-loket. In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning sopgave 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 5 De gemeente... 5 Het Wmo loket... 5 Het gesprek... 6 2. Het gesprek voorbereiden... 7 Woonsituatie...

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen

Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen Uitslag enquête Wmo-beleid gemeente Heumen Hieronder staan de antwoorden op de digitale enquête van de Burger Advies Raad (BAR) over het Wmo-beleid in de gemeente Heumen. Dit zijn alleen de antwoorden

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Elke dag een kans. Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger

Elke dag een kans. Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger Elke dag een kans Zo maak je het leven van anderen en jezelf dag voor dag gelukkiger Meer kansen zoals in dit Kansboekje? Ze staan op kansfonds.nl/kansen Elke dag een kans Dit is jouw Kansboekje! Hiermee

Nadere informatie

MAAK WERK VAN MAAT- WERK

MAAK WERK VAN MAAT- WERK MAAK WERK VAN MAAT- WERK Advies van de adviesraad Wmo op basis van ervaringen van Arnhemmers, belangenorganisaties én uitvoeringsorganisaties met de Wmo in Arnhem. Advies aan het college van de gemeente

Nadere informatie

Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning

Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning Zo regelt Den Haag de maatschappelijke ondersteuning Alles over uw rechten en plichten en de aanvraagprocedure binnen de Wmo 2015 Ondersteuning voor thuiswonende Hagenaars Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten

Nadere informatie

Jeroen Jonker programmamanager transformatie sociaal domein gemeente Enschede. Mark Koetsier afdelingshoofd sector projecten gemeente Zaanstad

Jeroen Jonker programmamanager transformatie sociaal domein gemeente Enschede. Mark Koetsier afdelingshoofd sector projecten gemeente Zaanstad Jeroen Jonker programmamanager transformatie sociaal domein gemeente Enschede Mark Koetsier afdelingshoofd sector projecten gemeente Zaanstad City Deal Inclusieve stad Samenwerking van 5 steden (Eindhoven,

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning Zorg en ondersteuning Veranderingen in 2015 in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Zorg in Nederland verandert in 2015 Gemeenten betalen en regelen jeugdhulp en vrijwel alle ondersteuning

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein Zoetermeer gg:hp

Adviesraad Sociaal Domein Zoetermeer gg:hp Adviesraad Sociaal Domein Zoetermeer gg:hp Telefoon 06 2570 8767 Adviesraadsociaaldomein@ zoetermeer.nl Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zoetermeer Datum Postbus 15 12 december

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere Voorwoord In deze folder vindt u een overzicht van de belangrijkste Veerse professionele -en vrijwilligersorganisaties op het gebied van welzijn, zorg en ondersteuning.

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan?

De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Inleiding Voorzitter Voorjaarsnota 2017 De economie zit in de lift, maar wat merkt Stadskanaal hiervan? Het scenario ziet er voor de gemeente Stadskanaal een stuk minder rooskleurig uit. De transitie jaren

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander

Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Balans vinden in zorgen voor jezelf en voor een ander Wanneer je zorgt voor een partner, kind of naaste uit je omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel kan het een uitdaging zijn balans te vinden in de

Nadere informatie

Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017

Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017 Masterclass Vitaliteit in de buurt 19 oktober 2017 Samen met Jeroen van Berkel (portefeuillehouder Zorg en Welzijn, stadsdeel West) en Niesco Dubbelboer (de master in deze masterclass. Hij is een vernieuwende

Nadere informatie

Hoezo Mantelzorg? INFORMATIEBULLETIN 1OKTOBER 2015

Hoezo Mantelzorg? INFORMATIEBULLETIN 1OKTOBER 2015 INFORMATIEBULLETIN 1OKTOBER 2015 Hoezo Mantelzorg? Dona Daria, het kenniscentrum voor emancipatie in Rotterdam en JSO, kennis- en adviesbureau binnen het sociaal domein, voeren in Overschie en Feyenoord

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Arnhem voor iedereen

Arnhem voor iedereen Arnhem voor iedereen Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Samenvatting verkiezingsprogramma Arnhem is een prachtige stad. Maar in onze stad hebben nog te veel

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

BURGERPANEL CAPELLE OVER EENZAAMHEID

BURGERPANEL CAPELLE OVER EENZAAMHEID BURGERPANEL CAPELLE OVER EENZAAMHEID Gemeente Capelle aan den IJssel November 2016 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2016 / 190

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten:

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten: COLLEGENOTA Portefeuillehouder: E. Janissen Paraaf Datum Afdeling: MRB Steller: F. Muller-De Vos Afd. Manager Medewerker Datum: 22-10-2013 Openbaar: Ja x Nee Fin. Jur. Pers. Naar griffier: Ja Nee Consulent

Nadere informatie

Projectteam Grubbenvorst Projectteam Centrum-West Kernteam Overig

Projectteam Grubbenvorst Projectteam Centrum-West Kernteam Overig Pilot WE GAAN HET ANDERS DOEN Agendapunt: 3. Stand van zaken pilot algemeen Opgesteld: 12 jun. 2012 wk24 Bespreken in: Strategisch overleg Projectteam Grubbenvorst Projectteam Centrum-West Kernteam Overig

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID

IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID IN GESPREK MET OUDEREN UIT VERSCHILLENDE CULTUREN OVER EENZAAMHEID Werkconferentie 6 juli 2017 VOORWOORD DE WERKCONFERENTIE Mens onder de mensen zijn, meedoen en meetellen. Dingen voor jezelf of anderen

Nadere informatie

Gemeente Almere laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Almere laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Almere laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Almere.

Nadere informatie

Handig om te weten en om niet te vergeten bij

Handig om te weten en om niet te vergeten bij Handig om te weten en om niet te vergeten bij het keukentafelgesprek Deze brochure gaat over het keukentafelgesprek. Het keukentafelgesprek is het persoonlijke gesprek dat je voert op het moment dat je

Nadere informatie

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat?

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat? Spiegelgesprek Wie en wat? Luisteren naar ervaringen van cliënten kan de kwaliteit van de zorg en het aanbod sterk verbeteren. Jongeren en ouders vertellen tijdens het spiegelgesprek aan de hand van een

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag. Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen

Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag. Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen Mijn leven in stukken opgedeeld. Ervaringen van mensen met een complexe hulpvraag Hertaald door: Carlijn Schraven en Peter Eggen Els van der Ploeg, december 2016 Hertaling augustus 2017 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek In het najaar van 2013 hebben wij 190 inwoners uit Westerbeek een vragenlijst gegeven over de thema's wonen, welzijn, zorg in hun omgeving.

Nadere informatie

Buddy Project Hardenberg

Buddy Project Hardenberg Buddy Project Hardenberg Hoeveel statushouders en bewoners van het AZC kunnen wij namens het Diaconaal Platform, vanuit de kerken helpen met hun integratieproces? DOEL: 1. Het sociale isolement van vluchtelingen

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

Doe mee & maak elkaar sterk!

Doe mee & maak elkaar sterk! Doe mee & maak elkaar sterk! De uitgangspunten Voor alle maatschappelijke partners en professionals in Noordoostpolder Ondersteuning Krachtig Noordoostpolder Wmo Werk In Noordoostpolder kan iedereen meedoen.

Nadere informatie

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Onderzoek naar de wensen, behoeften en bijdragen van inwoners uit Padbroek, Cuijk Alex de Veld, Daniëlle Damoiseaux MSc., dr. Martha

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait. december 2018

Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait. december 2018 Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait december 2018 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de uitkomsten en ervaringen van inwoners van de gemeente Schiedam.

Nadere informatie

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg 1. Is het de bedoeling dat de gemeente straks met iedere thuiswonende mens met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

WEETJES WAAIER zorg En ondersteuning

WEETJES WAAIER zorg En ondersteuning WEETJES WAAIER zorg en ondersteuning INHOUD 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Hulp bij huishouden Cliëntondersteuning Ouderenadviseurs Regelhulp Mantelzorgondersteuning WoonWijs Hulpmiddelen 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Nadere informatie

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent.

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. 1. Zelfstandig Westvoorne Als heel veel dorpen bij elkaar

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Gemeenten krijgen de komende jaren steeds meer taken in de ondersteuning van inwoners

Nadere informatie

OOGST THEMA S 27 JANUARI

OOGST THEMA S 27 JANUARI OOGST THEMA S 27 JANUARI Thema 1: Toekomstvisie - Als u gemeente bent, hoe stuurt u er op dat de maatschappelijke doelen worden bereikt? - Wat heeft u onze inwoners of maatschappelijke organisaties te

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Gemeente Emmen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Emmen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Emmen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Emmen. Sinds

Nadere informatie

Ervaringsverhalen van cliënten van Esdégé-Reigersdaal

Ervaringsverhalen van cliënten van Esdégé-Reigersdaal Ervaringsverhalen van cliënten van Esdégé-Reigersdaal Lara Anita Wouter Harry Randolph Jos Wilma Jaap Vincent Centrale Cliënten Raad Esdégé-Reigersdaal Myra (oud CCR-lid) 1 Eigen bijdrage werk/ dagbesteding

Nadere informatie

Wonen & leefbaarheid. Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen!

Wonen & leefbaarheid. Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen! Wonen & leefbaarheid Deel met ons je ideeën, vragen of zorgen! 1 Buurtbemiddeling: als je er samen met je buren niet uitkomt Blaffende honden, rommel, onenigheid over parkeerplekken, overhangende takken

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

Wmo participatie Meppel (eindrapport)

Wmo participatie Meppel (eindrapport) Workshopsessies Wmo-beleidskompas Norbert Broenink Workshopsessies Wmo-beleidskompas Amsterdam, 1 november 2011 Norbert Broenink DSP groep BV Van Diemenstraat 374 1013 CR Amsterdam T: +31 (0)20 625 75

Nadere informatie

Ontmoeten en verbinden in de sociale basisinfrastructuur (SBI)

Ontmoeten en verbinden in de sociale basisinfrastructuur (SBI) Verslag van de bijeenkomst Ontmoeten en verbinden in de sociale basisinfrastructuur (SBI) in Vathorst d.d. 10 december 2015 in Bzzonder De Vathorst van 19.00 tot 22.00 uur. Organisatie: GL-CU-Amersfoort2014

Nadere informatie

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ INFORMATIE FOLDER U heeft een afspraak gemaakt bij het wijkteam. Wat kunt u van ons verwachten? En hoe kunt u zich zo goed mogelijk op deze afspraak

Nadere informatie

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s!

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! De drie D s Drie transities in het sociale domein:

Nadere informatie

Resultaten Onnodige Zorg

Resultaten Onnodige Zorg Avoord Zorg en Wonen In december 2014 hebben alle extramurale cliënten in zorg de juiste steunkousen en hulpmiddelen die zij nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Cliënten die hulp houden

Nadere informatie

Sociale Wijkteams Zaanstad

Sociale Wijkteams Zaanstad Sociale Wijkteams Zaanstad Simone Veenema Afdelingshoofd Werk & Inkomen Gemeente Zaanstad Hoe past SWT in decentralisatie Pijlers 3 decentralisaties Preventie Eigen verantwoordelijkheid Integrale benadering

Nadere informatie

VOORWOORD SAMEN SAMEN SAMEN

VOORWOORD SAMEN SAMEN SAMEN VOORWOORD Op woensdag 21 maart 2018 kiest Amsterdam voor een nieuwe samenstelling van de gemeenteraad en de vertegenwoordigers voor de 22 nieuwe gebiedscommissies in de 7 stadsdeelcommissies. SAMEN Alle

Nadere informatie

Het gesprek met het Wijkteam

Het gesprek met het Wijkteam Het gesprek met het Wijkteam Stad met een hart Het gesprek met het Wijkteam (keukentafelgesprek) U heeft zich aangemeld bij het Wijkteam. Binnenkort heeft u een gesprek met een medewerker van het Wijkteam.

Nadere informatie

Sociale netwerkstrategie, zelforganisatie burgers en Wmo. GGD Flevoland 21mei 2015

Sociale netwerkstrategie, zelforganisatie burgers en Wmo. GGD Flevoland 21mei 2015 Sociale netwerkstrategie, zelforganisatie burgers en Wmo GGD Flevoland 21mei 2015 Inhoud Sociale netwerkversterking/strategie Zelforganisatie van burgers Combinatie met Wmo Sociaal netwerk en strategie

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie