Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC"

Transcriptie

1 Nr. 8, jaargang 27 Augustus 2016 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting In dit nummer o.a.: Globetrotter De Oude Doos Module nieuws Thuis bij Aan de slag! Kopij & contact De Stuurstand Is het officiële cluborgaan van de Twentse Modelspoorweg Club (TMC)

2 BESTUURSTAFEL Geert Klement Bestuurslid Naar aanleiding van een nogal rommelige rijavond, zijn er op de bestuursvergadering begin juli een aantal afspraken gemaakt, die we nogmaals onder de aandacht willen brengen: op de rijavond zelf worden geen lokadressen meer uitgelezen of decoder instellingen gemaakt; je kan in de weken voor de rijavond je materieel na afspraak meenemen naar de club om uitgelezen te worden en eventuele instellingen te veranderen materieel met slechte koppelingen die regelmatig loslaten wordt van de baan verwijderd materieel met te hoge flenzen wordt niet meer toegelaten op de baan, dus zorg voor goede wielen onder je materieel! de uitloop (remweg) van het materieel moet beperkt zijn, dit i.v.m. de remsecties voor de seinen en de blokafstanden op de baan. Zo kun je niet ongewild door een rood sein gaan (ook al staat er geen sein op sommige plaatsen, zoals in de wokkels), Gaat jouw trein toch door de seinen en blokken wordt deze ook van de baan gehaald! Je kunt eventueel bij Hans Evering de afstand navragen. mensen die een FRED van de club nodig hebben worden verzocht in de week voor de rijavond het materieel mee te nemen en een FRED te laten toewijzen. Deze FRED wordt dan voor jou ingeregeld en gereserveerd in de lade gelegd zodat je op de rijavond direct kunt gaan rijden Dit alles om te voorkomen dat er in het eerste uur chaos op de baan en de zaal is en ook om de leden van de materieelcommissie eens te kunnen laten rijden met hun eigen materieel. De eerstvolgende rijavonden zijn 18 en 22/08; op maandag 15/08 eerst schoonmaken. Uitbreiding van rijavonden zit er nog niet in omdat de technische toestand van de baan het nog niet toelaat, in de nabije toekomst zal dit wel gaan gebeuren. Hoewel bijna alle leden Rijbevoegd zijn (onze cursus/instructie sein- en regelgeving hebben gevolgd), nogmaals jullie aandacht dat zonder dit rijbewijs je niet op onze baan kunt rijden op de Open Dag en daarna. Dit is begin dit jaar in de Algemene Ledenvergadering afgesproken!

3 PANORAMA BLICK Leo Waterman Het oude en het nieuwe uitzicht vanuit onze coupé Enkele jaren geleden had ik een foto gemaakt van erve Klein Nijhof, het leek mij een mooi Twents plaatje van een Twickel boerderij. De plek fascineerde ook vanwege het prachtige landschap ter plaatse tussen Zenderen en Azelo. Vandaar dat we dit mooie uitzicht in achter ons coupé raam in de zithoek hebben geplakt. Helaas is dat opplakken van de foto toen niet helemaal goed gelukt. Arnold heeft nog geholpen bij de verlichting en iemand vond het nodig nog wat vee in de wei te plakken. Inmiddels zijn we er allemaal wat op uitgekeken. De nieuwe plaat, te zien op de volgende pagina, toont De Ritselende palmbladeren filteren het zonlicht, kabbelende golven rollen af en aan. Mijn gedachten dwalen af naar wat Hondeborg - een eeuwenoude plek op een terp langs de beek. ooit was. De fantastische tropische jaren, zo'n wezenlijk deel van mijn inmiddels oude leven, komen als vanzelf voorbij. Exotische geuren ontwaken in de herinnering. Haast De bestaat naam niet. Hondeborg Nederland betekende is dan nog dat echt de ver bewoner weg. Het als leven het kent nodig geen zorgen. Warmte, vriendschap en licht vullen de was dagen. 100 Ik man dwaal kon verder leveren af. Beelden om te vechten. van mijn Enkele jeugd in jaren zuidelijk geleden Nederland worden geprojecteerd. Met vrienden loop kocht ik van het school schildersbedrijf naar huis. We kiezen Huls uit de weg Borne over de de spoorbrug. boerderij. Als De we doorlopen en de verleidingen onderweg verstaan, familie halen heeft we nog de net boerderij stoomtrein schitterend naar Duitsland. gerestaureerd De machinist en de verrast ons altijd met een flinke wolk stoom en rook lelijke op het varkensstallen moment dat laten wij uitbundig slopen. naar Het hem is nu zwaaien. een gouden Ook nu plek hebben wij geluk. Wij zijn op tijd. In de verte nadert volgens het zwarte Jos, gevaarte die de met nieuwe achter foto zich ettelijke uiteindelijk groene heeft rijtuigen. gemaakt. Onze handen gaan omhoog. Hij zwaait terug en baadt Remco ons lachend heeft de in een afdruk langzaam verzorgd. wegtrekkende Er is nu een mogelijkheid voor vergaderen en om er uit te rusten en wat te drinken. Twee buitengewoon vriendelijke en gastvrije dames runnen die afdeling. Ik stel voor er een wandeling te organiseren, ook al omdat dichtbij een uitstekende trainspot-overweg is. De Zwanenhof is op onze baan te zien, het AZC Azelo ligt er ook vlakbij. Komt dat zien!

4 PANORAMA BLICK Leo Waterman Ritselende palmbladeren filteren het zonlicht, kabbelende golven rollen af en aan. Mijn gedachten dwalen af naar wat ooit was. De fantastische tropische jaren, zo'n wezenlijk deel van mijn inmiddels oude leven, komen als vanzelf voorbij. Exotische geuren ontwaken in de herinnering. Haast bestaat niet. Nederland is dan nog echt ver weg. Het leven kent geen zorgen. Warmte, vriendschap en licht vullen de dagen. Ik dwaal verder af. Beelden van mijn jeugd in zuidelijk Nederland worden geprojecteerd. Met vrienden loop ik van school naar huis. We kiezen de weg over de spoorbrug. Als we doorlopen en de verleidingen onderweg verstaan, halen we nog net de stoomtrein naar Duitsland. De machinist verrast ons altijd met een flinke wolk stoom en rook op het moment dat wij uitbundig naar hem zwaaien. Ook nu hebben wij geluk. Wij zijn op tijd. In de verte nadert het zwarte gevaarte met achter zich ettelijke groene rijtuigen. Onze handen gaan omhoog. Hij zwaait terug en baadt ons lachend in een langzaam wegtrekkende

5 MODULE NIEUWS Rudi Bettman Voortgang van de Module Groep Op woensdag 13 juli jl.. kwam de modulegroep weer bij elkaar in de clubruimte. Door een groot aantal afzeggingen bestond de groep ditmaal uit 4 personen, maar wel diverse activiteiten Zo was Benno bezig met landmeten om problemen met zijn modelburen te voorkomen, je weet maar nooit! Ook Herman had zijn bak te voorschijn gehaald om een begin te maken met een onbewaakte overweg. Paul heeft toen het talud aangepast voor Herman, compleet met duikers. Gezien de vele regenbuien in ons land geen overbodige luxe! Nadat ondergetekende 4 nieuwe landhoofden had gemaakt voor zijn tunnel Ritselende module, heb palmbladeren ik Herman filteren geholpen het bij zonlicht, het in kabbelende elkaar plakken golven van rollen de overweg af en aan. Mijn gedachten dwalen af naar wat ooit onderdelen. was. De fantastische tropische jaren, zo'n wezenlijk deel van mijn inmiddels oude leven, komen als vanzelf voorbij. Exotische geuren ontwaken in de herinnering. Haast bestaat niet. Nederland is dan nog echt ver weg. Het leven kent geen zorgen. Warmte, vriendschap en licht vullen de dagen. Ik dwaal verder af. Beelden van mijn jeugd in zuidelijk Nederland worden geprojecteerd. Met vrienden loop ik van school naar huis. We kiezen de weg over de spoorbrug. Als we doorlopen en de verleidingen onderweg verstaan, halen we nog net de stoomtrein naar Duitsland. De machinist verrast ons altijd met een flinke wolk stoom en rook op het moment dat wij uitbundig naar hem zwaaien. Ook nu hebben wij geluk. Wij zijn op tijd. In de verte nadert het zwarte gevaarte met achter zich ettelijke groene rijtuigen. Onze handen gaan omhoog. Hij zwaait terug en baadt ons lachend in een langzaam wegtrekkende Met elkaar adviseren en ideeën uitwisselen, schiet de tijd toch sneller op dan gedacht. Na een leuke hobbyavond ging ieder rond half tien huiswaarts.

6 AAN DE SLAG! Rudi Bettman Snelheidsborden en andere signalen voor de machinist in H0. Misschien kennen sommigen van jullie het programma Inkscape, een free downloadable tekenprogramma. Je moet er wel even mee leren werken, maar dan kun je in elke schaal verkeersborden, straatnaamborden, firmanaam borden etc. maken. Ik heb met dit programma voor de club reeds een aantal snelheidsborden gemaakt voor langs de baan (dus machinisten houd u aan de opgedragen snelheid!). Ook de van Gend & Loos borden zijn met dit programma gemaakt. De borden werden na het tekenen uitgeprint op fotopapier maar helaas blijkt dit, na een aantal Ritselende maanden, palmbladeren geen succes aangezien filteren het de zonlicht, borden kabbelende verkleuren golven vervagen. rollen af en Vandaar aan. Mijn deze gedachten aangepaste dwalen methode: af naar wat ooit - was. Print De de fantastische borden op tropische gewoon papier jaren, zo'n wezenlijk deel van mijn inmiddels oude leven, komen als vanzelf voorbij. Exotische geuren ontwaken in de herinnering. Haast bestaat niet. Nederland is dan nog echt ver weg. Het leven kent - Vervolgens gaat u een Chinese maaltijd halen en na het nuttigen de bakjes goed reinigen! geen zorgen. Warmte, vriendschap en licht vullen de dagen. Ik dwaal verder af. Beelden van mijn jeugd in zuidelijk - Knip van de zijkanten en de bodem van de bak(jes) een ruim vlak stuk uit. Nederland worden geprojecteerd. Met vrienden loop ik van school naar huis. We kiezen de weg over de spoorbrug. Als we - doorlopen Plak dan de en de afgedrukte verleidingen en onderweg benodigde verstaan, uitgeknipte halen borden we nog op net deze de stoomtrein plastic ondergrond. naar Duitsland. (Het De makkelijkste machinist is verrast om ons een altijd gemaakt met een bord flinke te wolk kopiëren, stoom op en het rook scherm op het naast moment elkaar dat te wij plakken, uitbundig en naar dan hem als een zwaaien. strook Ook op nu de hebben plastic wij geluk. ondergrond Wij zijn lijmen). op tijd. In de verte nadert het zwarte gevaarte met achter zich ettelijke groene rijtuigen. Onze - Hierna handen cellotape gaan omhoog. over Hij de zwaait borden terug plakken baadt en dan ons pas lachend uitknippen in een langzaam wegtrekkende Ik hoop, want ik doe deze bewerking nu voor het eerst, dat de infrarood straling geen vat krijgt op deze kleur printafdrukken. Bijgevoegd wat eerste resultaten.

7 AAN DE SLAG! Rudi Bettman Ritselende palmbladeren filteren het zonlicht, kabbelende golven rollen af en aan. Mijn gedachten dwalen af naar wat ooit was. De fantastische tropische jaren, zo'n wezenlijk deel van mijn inmiddels oude leven, komen als vanzelf voorbij. Exotische geuren ontwaken in de herinnering. Haast bestaat niet. Nederland is dan nog echt ver weg. Het leven kent geen zorgen. Warmte, vriendschap en licht vullen de dagen. Ik dwaal verder af. Beelden van mijn jeugd in zuidelijk Nederland worden geprojecteerd. Met vrienden loop ik van school naar huis. We kiezen de weg over de spoorbrug. Als we doorlopen en de verleidingen onderweg verstaan, halen we nog net de stoomtrein naar Duitsland. De machinist verrast ons altijd met een flinke wolk stoom en rook op het moment dat wij uitbundig naar hem zwaaien. Ook nu hebben wij geluk. Wij zijn op tijd. In de verte nadert het zwarte gevaarte met achter zich ettelijke groene rijtuigen. Onze handen gaan omhoog. Hij zwaait terug en baadt ons lachend in een langzaam wegtrekkende

8 THUIS BIJ.. Jos Schnitzler Rudie Reuver Aangestoken door het reisvirus van zijn vrouw Karin - samen reisden zijn per trein naar vele bestemmingen - ontwaakte bij Rudi de liefde voor treinen en daarmee ook de liefde voor modeltreinen. In 2007 kocht hij een Fleischmann digitale startset met een Duitse locomotief, die nog steeds vrolijk zijn rondjes mag rijden op de baan. Op zolder werd een grote plaat geïnstalleerd, waarop door de aankoop van rails, wissels, seinen langzamerhand 2 grote ovalen ontstonden: een binnen-en een Ritselende palmbladeren filteren het zonlicht, kabbelende golven rollen af en aan. Mijn gedachten dwalen af naar wat buitenbaan met opstelstations. De treinen kunnen van baan ooit was. De fantastische tropische jaren, zo'n wezenlijk deel van mijn inmiddels oude leven, komen als vanzelf voorbij. wisselen. Exotische geuren ontwaken in de herinnering. Haast bestaat niet. Nederland is dan nog echt ver weg. Het leven kent geen Alle treinen zorgen. Warmte, worden vriendschap digitaal aangestuurd en licht vullen met de dagen. een ECOS. Ik dwaal Het verder af. Beelden van mijn jeugd in zuidelijk Nederland materieel worden blijft op geprojecteerd. de baan staan, Met vrienden zodat er loop altijd ik van gereden school naar kan huis. We kiezen de weg over de spoorbrug. Als we worden. doorlopen Daardoor en de verleidingen vraagt het onderweg schoonhouden verstaan, uiteraard halen we wel nog net de de stoomtrein naar Duitsland. De machinist verrast nodige ons aandacht. altijd met een flinke wolk stoom en rook op het moment dat wij uitbundig naar hem zwaaien. Ook nu hebben Rudi koopt wij geluk. veel Wij op zijn beurzen, op tijd. maar In de verte dan wel nadert dat het wat zwarte hem gevaarte boeit. met achter zich ettelijke groene rijtuigen. Onze Een rode handen Krokodil gaan omhoog. staat nog Hij op zwaait zijn verlanglijstje. terug en baadt ons lachend in een langzaam wegtrekkende Op de baan staat Nederlands, Duits, Zwitsers en Frans materieel; stoom-, elektrische en dieseltractie. Rudi vindt het werken aan zijn baan een heerlijke bezigheid. Zoveel mogelijk zelf doen, van digitaliseren tot programmeren, van rail leggen tot wisselbesturing realiseren. Veel van wat hij op de club leert brengt hij thuis in praktijk. Lukt het niet, dan is er altijd wel wat hulp te vinden. De aankleding van het landschap vraagt nog aandacht. Dat staat voor de komende jaren o.a. op het programma.

9 THUIS BIJ.. Jos Schnitzler Het eerste lokje Ritselende palmbladeren filteren het zonlicht, kabbelende golven rollen af en aan. Mijn gedachten dwalen af naar wat ooit was. De fantastische tropische jaren, zo'n wezenlijk deel van mijn inmiddels oude leven, komen als vanzelf voorbij. Exotische geuren ontwaken in de herinnering. Haast bestaat niet. Nederland is dan nog echt ver weg. Het leven kent geen zorgen. Warmte, vriendschap en licht vullen de dagen. Ik dwaal verder af. Beelden van mijn jeugd in zuidelijk Nederland worden geprojecteerd. Met vrienden loop ik van school naar huis. We kiezen de weg over de spoorbrug. Als we doorlopen en de verleidingen onderweg verstaan, halen we nog net de stoomtrein naar Duitsland. De machinist verrast ons altijd met een flinke wolk stoom en rook op het moment dat wij uitbundig naar hem zwaaien. Ook nu hebben Baas aan wij het geluk. werk Wij zijn op tijd. In de verte nadert het zwarte gevaarte met achter zich ettelijke groene rijtuigen. Onze handen gaan omhoog. Hij zwaait terug en baadt ons lachend in een langzaam wegtrekkende Nog wel wat te doen!

10 GLOBETROTTER Wim Kruijer Rasender Roland & Rügense Bäderbahn (RBB) Deze zomer hadden we het plan opgevat om onze vakantie op het eiland Rügen door te brengen. Het eiland dat met Duitse trots wordt aangekondigd als hun grootste eiland. Als ik een schatting moet maken over de grootte dan denk ik dat onze provincie Drenthe daar mee overeen komt. Kom je bij Stralsund de brug over naar het eiland dan is het nog ongeveer 50 km rijden voordat je in de centraal op het eiland gelegen Bergen auf Rügen bent aangekomen. Een mooi stadje met een gezellig klein centrum waar het leuk uitgaan is. En waar een hotspot is voor ons digitale contact met de buitenwereld, aangezien er op ons vakantieadres geen WiFi voorhanden was. Een van de eerste dingen die we zijn gaan doen is een treinreis maken over Onder toezicht werden de wagens schepje het smalspoortraject voor schepje geladen. van de Rasender Roland. Een bedrijf dat museale activiteiten combineert met de behoefte aan openbaar vervoer in haar werkgebied. Het traject van Lauterbach Mole naar Göhren beslaat een afstand van ruim 24 km waar de trein dan zo'n anderhalf uur over doet. Het eerste deel van Lauterbach Mole naar Putbus geeft de spoorbaan een vreemd beeld aan de toeschouwer: drie railstaven in plaats van twee. Rasender Roland deelt hier het spoor met de normaalsporige Pressnitztalbahn. Lauterbach Mole heeft geen mogelijkheid voor omlopen van de locomotief. De RBB heeft dat opgelost door achteraan de trein een dieselloc te koppelen welke de door de stoomlocomotief getrokken trein terugtrekt naar Putbus. In Putbus is ook de werkplaats van de RBB.

11 GLOBETROTTER Wim Kruijer Onze reis begint in Putbus. De fietsen gaan mee in de trein want na afloop hadden we het plan opgevat om fietsend vanaf Göhren naar Putbus terug te gaan. Loc wordt voor onze trein gezet en voor 10,-- p/p en 3,-- p/p voor de fiets mogen we plaats nemen in de derde wagon van de negen wagons lange trein. Een open wagon want de weersomstandigheden laten het wel toe om in de open lucht te reizen. Wel wat anders om een keer in de openlucht een treinreis te maken maar of het wel zo handig is? Er waren momenten dat er behoorlijk zwaar gestookt werd waardoor we met enige regelmaat onttrokken werden aan het uitzicht over de velden van Rügen. Maar dat namen we voor lief, uiteindelijk reisden we met een stoomtrein dat toch wel enigszins als uniek mag worden beschouwd in deze tijd. Het werd, ondanks het af en toe zware stoken, een schitterende reis langs bloeiende velden en door prachtige bossen. Maar naarmate de trein dichter bij het eindstation Göhren komt laten de weersomstandigheden ons toch een beetje in de steek. Onder toezicht werden de wagens schepje voor schepje geladen.

12 GLOBETROTTER Wim Kruijer De trein stopte alleen op de grotere stations als Binz LB, Sellin Ost, Baabe en het eindstation Göhren. Voor wie als eindbestemming één van de andere tussenliggende stations had (met namen als Beuchow, Posewald, Seelvitz, Serams, Jagdschloss, Garftitz, Sellin West en Philippshagen) moest dat kenbaar maken bij de conducteur en dan stopte de trein op verzoek aan het verlangde station. Mocht je willen vertrekken van één van deze stations dan hoefde je maar je hand op te steken en de trein stopte om jou te laten instappen. Komt daar eens om bij onze spoorwegen! Het bedrijf is begonnen op 22 juli 1895 als Rügensche Kleinbahn-Aktiengesellschaft (RüKB) met de lijn van Putbus naar Binz. Het exploiteerde een netwerk van ongeveer 125 km en bediende grote delen van het eiland. Het bediende o.a. de plaatsen Altefähr en Stralsund. Ook Altenkirchen in de buurt van Kaap Arkona werd aangedaan. Het grootste deel van de lijnen werden gesloten op 3 december 1967, op 10 september 1968 en op 20 januari In 1949 behoorde Rasender Roland tot de Oostduitse Staatsspoorwegen. Op 1 januari 1996 kwam het onder de hoede van de nieuw opgerichte Rügensche Kleinbahn GmbH & Co. Begin 2008 werd de maatschappij een dochteronderneming van Pressnitztalbahn Gmbh. De handelsnaam werd veranderd in Rügensche Bäderbahn. Momenteel beschikt de RBB over meerdere stoom- en diesellocs en personenrijtuigen.

13 UIT DE OUDE DOOS Tekst: Rudi Bettman Excursies uit het verleden - deel 1 Als oudste lid van deze Modelspoorclub, heb ik als jeugdlid ook diverse excursies mee gemaakt. Het werd toentertijd niet zo goed georganiseerd zoals Geert Klement op dit moment doet. De club had destijds, 60-er jaren, ca. 12 tot 15 leden. Geen eigen clubruimte, men kwam om de beurt bij elkaar thuis, elkaars baan werd bekeken en van commentaar voorzien. Tijdens deze bijeenkomsten werd er ook over uitstapjes gesproken. Een van de toenmalige leden werkte bij NS en had daar diverse ingangen, zo ook bij de DB. Zo is ondergetekende op diverse plaatsen geweest die nu helaas geen toegang meer hebben of inmiddels zijn opgeheven. Ritselende palmbladeren filteren het zonlicht, kabbelende golven rollen af en aan. Mijn gedachten dwalen af naar wat ooit Ik herinner was. De me fantastische een excursie tropische naar jaren, de Moerser zo'n wezenlijk Kreisbahnen, deel van één mijn van inmiddels de oude leven, komen als vanzelf voorbij. Exotische eerste uitstapjes geuren ontwaken die ik als in jong de herinnering. lid mocht meemaken. Haast bestaat Er niet. werd Nederland op is dan nog echt ver weg. Het leven kent geen zorgen. Warmte, vriendschap en licht vullen de dagen. Ik dwaal verder af. Beelden van mijn jeugd in zuidelijk Koninginnedag vertrokken naar Moers, in een VW kever. Nederland worden geprojecteerd. Met vrienden loop ik van school naar huis. We kiezen de weg over de spoorbrug. Als De Moerser Kreisbahnen bestaan allang niet meer. Hier werd met een door we doorlopen en de verleidingen onderweg verstaan, halen we nog net de stoomtrein naar Duitsland. De machinist verrast Henschel ons (ook altijd al met verleden een flinke tijd) wolk gebouwde stoom motorwagens en rook op het moment gereden. dat Deze wij uitbundig naar hem zwaaien. Ook nu hebben waren dusdanig wij geluk. sterk Wij zijn dat op ze tijd. ook In goederenwagens verte nadert het mee zwarte konden gevaarte nemen, met achter zich ettelijke groene rijtuigen. Onze die in handen voorkomend gaan omhoog. gevallen Hij op zwaait een bepaald terug en baadt station ons met lachend de motorwagen in een langzaam wegtrekkende uitgerangeerd werden. Iedereen had toen nog tijd, er werd niet geklaagd. Men kon gewoon naast de Triebwagenführer plaatst nemen. Dat was wat, als jonge jongen voorin bij de machinist! Na deze retourrit van Moers naar Uerdingen gingen we s middags naar Krefeld. Hier werd de Krefelder Stadtbahn bezocht. Nu geef ik zelf niet zoveel om trams, maar het was toch leuk om mee te maken. Aan het einde van de dag werd de terugtocht richting Twente aanvaard. Niet via de A31, die bestond toen nog niet, maar gewoon de oude weg via Hamminkeln, Bocholt, Aalten naar Hengelo. In volgende artikelen kom ik terug op andere excursies uit de oude tijd.

14 ONZE SPONSOREN HIER had ook uw advertentie kunnen staan! DE TMC zoekt adverteerders, mail voor een passende offerte!

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 11, jaargang 27 November 2016 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting Kopij & contact redactie@tmsc.nl

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 10, jaargang 27 Oktober 2016 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting Kopij & contact redactie@tmsc.nl

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 9, jaargang 27 September 2016 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting Kopij & contact redactie@tmsc.nl

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 4, jaargang 27 April 2016 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting In dit nummer o.a.: Ledenstop?

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 4, 06/11/2013 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Hans Evering Theo Nagel Leo Waterman Wim Kruijer Peter Smit Jos Schnitzler Kopij& contact redactie@tmsc.nl In dit nummer

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 1, 05/09/2013 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Hans Evering Theo Nagel Leo Waterman Wim Kruijer Peter Smit Kopij & contact redactie@tmsc.nl De Stuurstand Is het officiële

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 5, jaargang 27 Mei 2016 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting In dit nummer o.a.: Hoog bezoek

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 6/7, jaargang 27 Juni / Juli 2016 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting In dit nummer o.a.:

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 12, jaargang 27 December 2016 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting Kopij & contact redactie@tmsc.nl

Nadere informatie

Twentse Modelspoorweg Club

Twentse Modelspoorweg Club Twentse Modelspoorweg Club Opgericht in 1957 MEI 2017 NUMMER 5 JAARGANG 28 STUURSTAND Visite BESTUURSTAFEL Jubilaris Hoewel al op 1 maart jl. officieel 25 jaar in dienst van de TMC, kon Ton van Ulden pas

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 11, jaargang 26 November 2015 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten Harry Witting In dit nummer o.a.: Neuzen

Nadere informatie

Film Leer meer en Bekijk onze film over beperkingen van kinderen in het verkeer.

Film Leer meer en Bekijk onze film over beperkingen van kinderen in het verkeer. De afgelopen weken hebben de kinderen op speelse wijze verkeerslessen gevolgd. U heeft vast wel de werkjes op de groep gezien of de verhalen van de kinderen gehoord. We zijn enthousiast over de themakist

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Op reis Inhoud blz. 1. Op reis 3 2. De trekschuit 4 3. De postkoets 6 4. De stoomtrein 8 5. De auto 10 6. Het vliegtuig 12 7. Filmpjes 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1.Op

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2012

Nieuwsbrief april 2012 Nieuwsbrief april 2012 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief april 2012 Barendrecht, 20-04-2012 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari 2013

Nieuwsbrief januari 2013 Nieuwsbrief januari 2013 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief januari 2013 Barendrecht, 14-01-2013 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/2015-17:50 Tags:reizen

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Spoor op Vleugels. Nieuwsbulletin Nr 13

Spoor op Vleugels. Nieuwsbulletin Nr 13 Spoor op Vleugels Nieuwsbulletin Nr 13 Er wordt gereden.. Het is al weer enige tijd geleden dat het Nieuwsbulletin 12 is verschenen, maar nu ziet 13 dan het licht Door drukke werkzaamheden is het uitbrengen

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2013

Nieuwsbrief juli 2013 Nieuwsbrief juli 2013 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief juli 2013 Barendrecht, 31-07-2013 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen).

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). 42 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). Hoofdseinpalen. Een hoofdseinpaal bestaat uit een paal met een naar rechts uitstekenden draaibaren

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Opdracht 1 bij 3.1 Jullie zijn op straat. Cursist A: je wilt met de taxi reizen. Cursist B: je bent taxichauffeur. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1.

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrief februari 2018 Nieuwsbrief februari 2018 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief februari 2018 Barendrecht, 21-2-2018 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2015

Nieuwsbrief november 2015 Nieuwsbrief november 2015 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief november 2015 Barendrecht, 22-11-2015 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 7 januari Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel

HUIDER-NIEUWSBRIEF 7 januari Huider - Stationsplein Heerhugowaard - tel HUIDER-NIEUWSBRIEF 7 januari 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren, Namens alle medewerkers wens ik u een fantastisch

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2012

Nieuwsbrief augustus 2012 Nieuwsbrief augustus 2012 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief augustus 2012 Barendrecht, 21-08-2012 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Eindhovense Modelbouw Vereniging

Eindhovense Modelbouw Vereniging Eindhovense Vereniging Mededelingenblad In deze uitgave van Nummer 565 Datum: Maart 2018 Module bouwdagen Voortgang Projecten Evenementen Gezondheid Pierre Zoals bij velen bekend is Pierre een aantal weken

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 27 februari 2012.

HUIDER-NIEUWSBRIEF 27 februari 2012. Beste dames en heren, jongens en meisjes, In deze Huider-nieuwsbrief vindt u een overzicht van de belangrijkste (Nederlandse) nieuwe treinartikelen die in de loop van dit jaar zullen worden uitgebracht.

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015

Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015 INFOOTJE NR. 17 Schooljaar 2014-2015 Maandag 1 juni 2015 Agenda Maandag 8 juni OR-vergadering Woensdag 10 juni Alle leerlingen vrij i.v.m. studiedag Donderdag 11 juni 13.05 vertrek per fiets, IVN project,

Nadere informatie

Om uur stappen we in de stoomlocomotief met rijtuigen en vertrekken naar:

Om uur stappen we in de stoomlocomotief met rijtuigen en vertrekken naar: Uitnodiging Voor oud medewerkers Vut, FPU en Gepensioneerden van de Provincie Gelderland. (lid zijnde van de.) VOOR INFORMATIE Yvonne van Brink T (026) 359 9007 Peter Evers T (026) 359 9802 E vgpp@gelderland.nl

Nadere informatie

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait.

In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voorbereidingskit Auti-Doe-Dag 2014 In samenwerking met Het Spoorwegmuseum blij om jullie te mogen verwelkomen bij de Auti-Doe- Dag waar alles om de treinen draait. Voor je ligt de voorbereidingskit voor

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

De vrolijke treinreis

De vrolijke treinreis De vrolijke treinreis J.P.J.H. Clinge Doorenbos bron. Mulder & Zoon, Amsterdam ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001vrol01_01/colofon.php 2012 dbnl / erven J.P.J.H. Clinge

Nadere informatie

De opnames werden gemaakt op en nabij een boerderij te Neerbeek ivm verbouwing van

De opnames werden gemaakt op en nabij een boerderij te Neerbeek ivm verbouwing van Deze aflevering gaat over Hoeve Overhuizen te Bocholtz Limburg. De opnames werden gemaakt op en nabij een boerderij te Neerbeek ivm verbouwing van Hoeve Overhuizen. Het verhaal speelt zich af aan het einde

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief maart 2016 Barendrecht, 19-03-2016 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei 2010. Modelbouwvereniging Hoekse Waard. Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht www.maasoeverspoorweg.nl

Nieuwsbrief mei 2010. Modelbouwvereniging Hoekse Waard. Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht www.maasoeverspoorweg.nl Nieuwsbrief mei 2010 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht www.maasoeverspoorweg.nl Nieuwsbrief mei 2010 Barendrecht, 16-05-2010 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief

Nadere informatie

Duiken en overnachten bij Aqua Love

Duiken en overnachten bij Aqua Love Duiken en overnachten bij Aqua Love INFOBLAD 2016 Wij zijn Peter en Ineke Houniet en wonen in Emsland (Duitsland), net over de Nederlandse grens bij Groningen. Naast onze Nederlandse duikschool in Neudersum

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 12, jaargang 25 December 2014 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten In dit nummer o.a.: Workshop banenplan

Nadere informatie

Twentse Modelspoorweg Club

Twentse Modelspoorweg Club Twentse Modelspoorweg Club Opgericht in 1957 JUNI/JULI 2017 NUMMER 6/7 JAARGANG 28 STUURSTAND BESTUURSTAFEL Eindredacteur Stuurstand Zoals al eerder aangekondigd ga ik vanwege tijdgebrek het eindredacteurschap

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl

HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl HUIDER-NIEUWSBRIEF 3 MAART 2010. Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren, Inmiddels drie weken geleden hebben wij de jaarlijkse

Nadere informatie

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein Lied :..! (cd track / ) Voor de lol of voor je werk. Naar een feest of naar de kerk. Naar Parijs of Almelo. Met de trein ben je er zo. Reizen naar een verre stad. Met je koffer en je kat. Stap maar in

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2011

Nieuwsbrief april 2011 Nieuwsbrief april 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief april 2011 Barendrecht, 18-04-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

N160vzw MODULENORMEN. 1. Doelstelling

N160vzw MODULENORMEN. 1. Doelstelling N160vzw MODULENORMEN 1. Doelstelling Beschrijven van de normen die N160vzw hanteert voor het ontwerpen van hun modules. Hierbij geven wij eenieder de mogelijkheid om aan de hand van volgende normen modules

Nadere informatie

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig.

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig. 22 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 23 HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. De beambte toont

Nadere informatie

Schin, de Kluis, Kastelen Oost en Schaloen en de Keutenberg.

Schin, de Kluis, Kastelen Oost en Schaloen en de Keutenberg. Schin, de Kluis, Kastelen Oost en Schaloen en de Keutenberg. Zaterdag 31-5-2008. Wandeling naar Valkenburg en over de Keutenberg. Na het ontbijt stappen we om 10.15 uur op. We lopen nu de andere kant op

Nadere informatie

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave Thema 3 Vervoer Inhoudsopgave 3.1 Met de taxi 155 3.2 Regels in het verkeer 156 3.3 De tijd 157 3.4 Reizen met de trein 160 3.5 Wie, wat, waar? 161 3.6 Komen en gaan 163 3.7 Reizen met de auto 165 3.8

Nadere informatie

Twentse Modelspoorweg Club

Twentse Modelspoorweg Club Twentse Modelspoorweg Club Opgericht in 1957 WOENSDAG JANUARI 2017 NUMMER 1 JAARGANG 28 STUURSTAND BESTUURSTAFEL Theo Nagel - voorzitter Welkom in 2017! Welkom in het nieuwe jaar, natuurlijk de beste wensen

Nadere informatie

Ruimte voor jezelf. Coaching met paarden op Château Montchoix 16 tot en met 23 juni 2014. Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Ruimte voor jezelf. Coaching met paarden op Château Montchoix 16 tot en met 23 juni 2014. Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling Château Montchoix & Caballo Consultancy Ruimte voor jezelf Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling Coaching in Frankrijk Een kasteel, bossen, paarden, zon. Ruimte en tijd voor jezelf, voor

Nadere informatie

Veelzijdig Limburg. 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg

Veelzijdig Limburg. 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg Veelzijdig Limburg 31 augustus tot en met 4 september 2015 in Valkenburg De Vakantiegangers: HERWIG EDIE OLGA JANCO De begeleiders: Theo Natasha Vakantie adres: Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg.

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM

MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM MIJN BEZOEK AAN HET DAMIAANMUSEUM HOE GEBRUIK IK HET STAPPENPLAN? Leuk dat je hebt besloten om naar het Damiaanmuseum te gaan. In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant stelde Toerisme voor Autisme

Nadere informatie

Bezoek van gastgezinnen/ouders aan de kindertehuizen, maart 2015.

Bezoek van gastgezinnen/ouders aan de kindertehuizen, maart 2015. Bezoek van gastgezinnen/ouders aan de kindertehuizen, maart 2015. Na het geslaagde gastouderbezoek in 2013 zijn van 19 tot 22 maart j.l. weer een aantal gastouders/gezinnen naar Hongarije vertrokken om

Nadere informatie

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC

Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Nr. 1, jaargang26 Januari 2015 Stuurstand Online het digitale clubblad van de TMC Colofon Redactie Theo Nagel Leo Waterman Peter Smit Jos Schnitzler Hans Joosten In dit nummer o.a.: Uitde oudedoos Kennismaking

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 2 oktober 2013.

HUIDER-NIEUWSBRIEF 2 oktober 2013. Beste dames en heren, jongens en meisjes, In deze nieuwsbrief hebben wij naast nieuw uitgebrachte trein- en modelbouwartikelen diverse spannende zaken te melden, te weten: - Demonstratie landschapsbouw

Nadere informatie

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013

MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 MUSEUMSTOOMTRAM HOORN-MEDEMBLIK IN 2013 Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Postbus 137 1620 AC Hoorn Tel. 0229-214862 Fax: 0229-216653 Web: www.museumstoomtram.nl E-mail: info@museumstoomtram.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

HUIDER-NIEUWSBRIEF 28 november 2012.

HUIDER-NIEUWSBRIEF 28 november 2012. Sint en pieten zijn weer in t land, en zijn zoals elk jaar goed bij verstand Ze komen met lijstjes naar Huider Modelbouw, natuurlijk per trein, is altijd gauw Of met de auto recht voor de deur, dat geeft

Nadere informatie

Reserveren. Rit starten

Reserveren. Rit starten Helpdesk +31(0)85-73 25 660 Op pad met We Drive Solar met de Kiwy-app - iphone 23-6-2017 wijzigingen voorbehouden Reserveren Open de app Kiwy op je iphone. Maak een nieuwe reservering en zoek een beschikbare

Nadere informatie

Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV).

Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV). Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV). In de vorige delen hebben we kunnen zien hoe een meertreinen besturingssysteem in elkaar steekt en dat er nogal wat verschillen tussen (kunnen) zijn. Ondanks

Nadere informatie

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen.

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. 146 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK VIII. Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. Sein 59. Langzaam rijden.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Opdracht 1 bij 3.1 Jullie zijn op straat. Cursist A: je wilt met de taxi reizen. Cursist B: je bent taxichauffeur. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1.

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2010

Nieuwsbrief april 2010 Nieuwsbrief april 2010 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief april 2010 Barendrecht, 12-04-2010 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Verzamelde verhalen en verslagen van Regio West. door Gerard Neijts. Zevende jaargang Nr. 12

Verzamelde verhalen en verslagen van Regio West. door Gerard Neijts. Zevende jaargang Nr. 12 Verzamelde verhalen en verslagen van Regio West door Gerard Neijts Zevende jaargang Nr. 12 Pagina 2 *Het is mooi geweest* Na 7 jaar, 84 edities en 88 Extra edities, stop ik met de maandelijkse afleveringen

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2011

Nieuwsbrief november 2011 Nieuwsbrief november 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief november 2011 Barendrecht, 16-11-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017

Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017 Busreis Karinthie 15 t/m 25 mei 2017 Maandag Heenreis Nadat u een kopje koffie hebt gedronken in Zeddam beginnen we aan onze reis. Deze eerste dag rijden we naar Zuid Duitsland waar we de eerste nacht

Nadere informatie

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016.

Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016. Reis Erasmus+ naar Roemenië: 8 t/m 12 oktober 2016. Deelnemers: José Boenders, Niek Kroep, Laura Kuipers, Christel Monnink en Ans Pol. Na een vroege treinreis op zaterdag 8 oktober jl. kwamen we in de

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2011

Nieuwsbrief juli 2011 Nieuwsbrief juli 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief juli 2011 Barendrecht, 14-07-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2013

Nieuwsbrief maart 2013 Nieuwsbrief maart 2013 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief maart 2013 Barendrecht, 15-03-2013 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Ook de beroemde stoomloc 3737 in het Spoorwegmuseum kon ik niet weerstaan om even te beklimmen voor een foto (zomer 1985)

Ook de beroemde stoomloc 3737 in het Spoorwegmuseum kon ik niet weerstaan om even te beklimmen voor een foto (zomer 1985) HUIDER-HISTORIE DEEL 1: Voorgeschiedenis; Ernst als hobbyist tijdens jeugd (1973-1990). Huider - Stationsplein 31-37 - Heerhugowaard - tel 072-5714157 - www.huider.nl - info@huider.nl Beste dames en heren,

Nadere informatie

Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College.

Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College. Als het verleden van de MVA ter sprake komt, dan gaat het gesprek al snel over de zolder van de dependance tegenover het Van Lingen College. Ook voor de 'buitenwereld' zijn we vooral 'de club van de Utrechtseweg".

Nadere informatie

De trein van het leven

De trein van het leven De trein van het leven Eerste druk, december 2009 2009 Hans Cieremans isbn: 978-90-484-0933-4 nur: 306 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul 16 juli 2014; Op vakantie naar Bali met mijn gezin, schoonzus en nichtje, zwager EN moeder. Na een relaxte vlucht (ondanks dat mijn schoonzus niet wist waar

Nadere informatie

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders...

Treinramp. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! De NMBS voor de treinen is wel een Deze keer liep het anders... Treinramp Auteur: Jeroen Defauw vervoer waar iedereen mee mag. Je koopt wel een ticket. Mensen Wat een drama! die geen eigen auto hebben, kunnen zo bijna overal naartoe! In België hebben we de bus, de

Nadere informatie

Station Sågen biedt een volledig verzorgde midweek (maandag t/m zaterdag) aan in de wildernis van Dalarna, Midden-Zweden.

Station Sågen biedt een volledig verzorgde midweek (maandag t/m zaterdag) aan in de wildernis van Dalarna, Midden-Zweden. Actieve outdoor herfstvakantie in Zweden Station Sågen heet je welkom voor een actieve outdoor herfstweek in Zweden. De frisse herfstlucht, prachtige natuur en leuke activiteiten bieden een afwisselende

Nadere informatie

Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2)

Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2) Onder andere in dit nummer: Welkom Kort nieuws binnenland Kort nieuws materieel Een jaar geleden Sprinter/SLT (2) Welkom Helaas was het eerste nummer vertraagd, dit nummer niet. Ook in dit nummer zal weer

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2013

Nieuwsbrief november 2013 Nieuwsbrief november 2013 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief november 2013 Barendrecht, 20-11-2013 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Stationsassistent Zuidbroek. Naam:

Stationsassistent Zuidbroek. Naam: Stationsassistent Zuidbroek Naam: 1 Inhoudsopgave Introductie - welkom 3 Vestibule - bij het loket 4 Wachtkamers - wachtkamers vergelijken 5 Doorgang - uniform kiezen 8 Bureau der Stationschef - seinen

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 1

Op Voeten en Fietsen 1 Op Voeten en Fietsen 1 Hoe ga jij naar school? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2017-2018 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je

Nadere informatie

lesbrieven geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het leerkrachtenbestand Lesbrief 3:

lesbrieven geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het leerkrachtenbestand Lesbrief 3: lesbrieven leerkrachtenbestand Lesbrief 3: geluidsgolven avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 KAPITEINS LOGBOEK derde Logboekbericht De kok

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Augustus 2013. Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure.

Augustus 2013. Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure. Augustus 2013 Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure. Ik ben Marianne Groenink, geboren in Steenwijk Na 10 jaar in de zorg te hebben gewerkt was ik aan iets nieuws toe... Ik kwam op

Nadere informatie

Openbaar vervoer. met de Bus

Openbaar vervoer. met de Bus Openbaar vervoer De openbaar vervoer voorzieningen van de Sächsische Schweiz zijn bijzonder goed te noemen. Het is niet alleen milieu vriendelijk maar ook een ontspannen wijze van reizen. Geniet van de

Nadere informatie

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni t/m 26 juni 2013 Donderdag 20 juni 2013 Vandaag om half 10 zijn we compleet en kan de boot, De Horizon, vertrekken

Nadere informatie

Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest. Ari Schol

Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest. Ari Schol Vol Liefde Vol Liefde Leven vanuit liefde in de Geest Ari Schol Colofon www.arischol.nl 2016, Tweede druk Oorspronkelijke titel: Omslagontwerp en foto s: Foto auteur: Redactie: Opmaak: Vol Liefde Ari

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA Madeira (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.

Nadere informatie

Je bent er niet meer het is voorbij al wat je deed dat was voor mij voor jou is nu de strijd gestreden maar in mijn hart bewaar ik het verleden.

Je bent er niet meer het is voorbij al wat je deed dat was voor mij voor jou is nu de strijd gestreden maar in mijn hart bewaar ik het verleden. Je bent er niet meer het is voorbij al wat je deed dat was voor mij voor jou is nu de strijd gestreden maar in mijn hart bewaar ik het verleden. Wat moet je zeggen als er geen woorden meer zijn? Wat kun

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2011

Nieuwsbrief september 2011 Nieuwsbrief september 2011 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief september 2011 Barendrecht, 19-09-2011 Beste leden en relaties, Hierbij de nieuwsbrief van de

Nadere informatie

Karin en Carl Mollee. De zevende nieuwsbrief; De eerste weken in Oostenrijk zijn wij..

Karin en Carl Mollee. De zevende nieuwsbrief; De eerste weken in Oostenrijk zijn wij.. Nieuwsbrief 7 2e Jaargang 17-07-2003 Karin en Carl Mollee De zevende nieuwsbrief; De eerste weken in Oostenrijk zijn wij.. Na een voorspoedige reis zijn wij de 28 e juni met onze veestapel in ons nieuwe

Nadere informatie

Deel D Spreken - Thema 11 Milieu

Deel D Spreken - Thema 11 Milieu Deel D Spreken - Thema 11 Milieu Stel een vraag. Je buren gaan op vakantie. Jij gaat voor hun poezen zorgen. Je weet niet wat de poezen moeten eten en hoe vaak ze moeten eten. Wat vraag je aan je buren?

Nadere informatie

Wat is een trein?

Wat is een trein? Wat is... In dit PDF bestandje probeer ik uit te leggen wat er zoal op de Nederlandse sporen voor treinsoorten rijden. In de kranten en op televisie wordt dit vaak verkeerd verteld. Een rijtuig wordt nog

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

TECHLAB IN DE KLAS WERKBLAD: GROEP 7/8 DE GESCHIEDENIS VAN DE TREIN NAAM: GROEP:

TECHLAB IN DE KLAS WERKBLAD: GROEP 7/8 DE GESCHIEDENIS VAN DE TREIN NAAM: GROEP: TECHLAB IN DE KLAS WERKBLAD: GROEP 7/8 DE GESCHIEDENIS VAN DE TREIN NAAM: GROEP: OPDRACHT 1: MINDMAP MAKEN A. Waar denk jij aan bij de begrippen treinen en techniek? Schrijf de belangrijkste woorden op

Nadere informatie