Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1]"

Transcriptie

1 Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden ( Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 5 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/ :50 Tags:reizen [3] boedapest [4] berlijn [5] Zaterdag 2 mei 2015 Deze zaterdag was het vroeg op staan, want om 5 voor half 8 vertrok de trein naar Berlijn. In totaal rijden er tussen Boedapest en Berlijn overdag een drietal rechtstreekse Eurocity treinen, die om half 6, half 8 en half 10 vertrekken. De trein van half 8 (Eurocity 172, Porta Bohemica) was de beste optie, zodat ik het ontbijt nog mooi in het hotel op kon eten en toch op tijd op het station was.

2 Aangezien de Eurocity treinen vanuit Hongarije wel eens met de nodige vertraging aankomen in Duitsland, was de trein van half 10 (Eurocity 170) geen optie. Normaal komt deze trein rond half 10 in Berlijn aan, maar met vertraging zou het dan wel heel erg laat worden. Toen ik tijdens vorige vakanties wel eens vanuit Berlijn een dagje naar Dresden ging, moest ik altijd met deze trein terug en er was dan vaak sprake van de nodige vertraging.

3 Rond kwart voor zeven ben ik vanuit het hotel richting station Budapest-Keleti vertrokken. Toen ik daar om vijf voor zeven aan kwam, stond de trein al netjes klaar en was het ook mogelijk om al in te stappen.

4 Het gedeelte van het station waar de treinen aankomen en vertrekken is in principe alleen toegankelijk met een geldig kaartjes. Er zijn ook speciale hekjes om dit gedeelte af te sluiten van de rest van het station. Alle dagen dat ik er was, stonden deze hekjes gewoon open en werd er verder niet gecontroleerd. Dat was ook nu niet het geval.

5 Normaal reis ik met de trein altijd tweede klas, maar voor deze langere reis (bijna 12 uur) heb ik toch maar een 1e klas kaartje gekocht. Als je dit op tijd komt, kun je voor 69 vanuit Budapest naar Berlijn met de trein. De eerste klasse is in dit soort treinen niet echt veel luxer dan de tweede klas, maar het is wel een stuk rustiger en je hebt vooral meer ruimte. Als je vanuit de trein foto's van de omgeving wilt maken is dat ideaal. Waar in Duitsland de reserveringen bijna altijd electronisch worden aangegeven in de trein, gebeurd dat hier nog met ouderwetse papieren kaartjes. Het aantal reizigers dat van Budapest naar Berlijn ging in de 1e klasse was vrij beperkt. De meeste reizigers leggen maar een deel van het traject af. In het oosten van Europa zijn er nog best veel treinen die over grote afstanden rijden, maar ook hier worden de routes wel steeds vaker opgeknipt. Zo is de rechtstreekse trein vanuit Wenen naar Berlijn vorig jaar verdwenen en is nu een tussenstop in Praag noodzakelijk.

6 Stipt om vijf voor half 8 vertrok de trein om rond 10 over 8 de eerste tussenstop in Vac te maken. In Hongarije reed de trein met een erg lage snelheid. Voor dit stuk van 35 kilometer was bijna drie kwartier nodig.

7 Inmiddels was ook de eerste conducteur langs geweest van de Hongaarse spoorwegen. Op elk kaartje tekende de conducteur met pen aan dat het gebruikt was. Dit gebeurde ook al op de trein vanuit Wenen naar Boedapest aan het begin van de vakantie. Om 8.23 uur werd het station Nagymaros-Visegrad bereikt. Na een stop in Szob, de laatste plaats in Hongarije, waar de trein stopte, werd rond 10 voor 9, de eerste halte in Slowakije bereikt. Dit was het plaatsje Sturovo. Voor de eerste 80 kilometer was bijna anderhalf uur nodig.

8 Personeel van de Slowaakse spoorwegen was inmiddels ingestapt en deze begonnen opnieuw de kaartjes te controleren.

9 Rond kwart over 9 werd het station van Nove Zamsky bereikt. De conductrices van de Slowaakse spoorwegen waren inmiddels begonnen met het uitdelen van flesjes water in de eerste klasse.

10 Op dit station liepen een tweetal medewerkers op hun gemak over de rails heen. Gewoon van het ene perron afstappen en over de rails naar het volgende perron. Hier zijn de veiligheideisen allemaal nog wat minder streng.

11 Op het Slowaakse deel van het traject ging de snelheid omhoog. Op verschillende plaatsen waren natuurlijk de karakteristieke flats te zien, die in de communistische tijd lukraak in het landschap zijn weggezet.

12 De vertraging van de trein begon langzaamaan op te lopen en rond tien voor half 11, kwam de trein met 10 minuten vertraging aan op het centraal station van de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

13 Hier werd wat langer gewacht omdat er wat meer mensen dan gebruikelijk in-/uit moesten stappen.

14 Vanaf Boedapest werd de trein getrokken door een locomotief van de Tsjechische spoorwegen, dus tot nu toe hoefde er nog geen wisseling van de locomotief plaats te vinden.

15 De trein reed in vergelijking met de snelheden die in Duitsland gehaald worden, nog steeds behoorlijk rustig. Daardoor was het vrij makkelijk om scherpe foto's te nemen van de omgeving, zoals hier bij het station van Zohor, waar de trein geen tussenstop maakte.

16 De vertraging van de trein liep inmiddels langzaamaan op en was bij het laatste station in Slowakije (Kuty) ongeveer 13 minuten.

17 Vanuit Kuty was het een klein kwartier voordat de trein rond 10 over 11 aan kwam in Breclav, het eerste station in Tsjechië. In Breclav stopte de trein wat langer, zodat het personeel weer kon wisselen. De Slowaken stapten uit en medewerkers van de Tsjechische spoorwegen namen de trein over.

18 Een wisseling van het personeel betekende natuurlijk dat er ook weer een nieuwe ronde kwam van het controleren van de kaartjes. Normaal worden na een tussenstop alleen de nieuwe reizigers gecontroleerd, maar nu was het weer een volledige controle.

19 Met een vertraging van rond de 10 minuten vertrok de trein rond tien voor half twaalf weer vanuit Breclav in de richting van Praag.

20 De trein reed inmiddels door Tsjechië met een snelheid van rond de 90 kilometer per uur.

21 Het weer was tot nu toe de hele dag bewolkt, met in Hongarije en Slowakije hier en daar wat regen.

22 Om 10 voor 12 kwam de trein met een gelijkblijvende vertraging van rond de 10 minuten aan in het station van de volgende grote stad, Brno.

23 Waar het landschap tot nu toe vooral erg vlak was en er veel landbouwgronden te zien waren, werd het landschap nu steeds meer heuvelachtig.

24 Ook 25 jaar na de val van het communisme staan er nog steeds aardig wat fabrieken langs de spoorlijn, die er behoorlijk vervallen uitzien.

25 Een van de medewerksters van de Tsjechische spoorwegen was verantwoordelijk voor de toiletten. Om de 15 of 20 minuten werd op een briefje dat in de toilet hing genoteerd of alles in orde was. Toen de trein in Duitsland was aangekomen was het briefje verdwenen en vond er ook geen enkele zichtbare controle meer plaats.

26 Bij het station van Brezova, waar geen tussenstop gemaakt wordt, stond de trein ongeveer een minuut of 10 stil.

27 De vertraging liep inmiddels langzaam op en ongeveer 20 minuten te laat, kwam de trein om exact 1 uur aan op het station van Ceska Trebova.

28 Hier duurde de tussenstop wat langer dan verwacht, zodat er met 25 minuten vertraging vertrokken werd om 5 over 1.

29 Het landschap werd inmiddels steeds heuvelachtiger en de snelheid van de trein was inmiddels ook boven de 100 kilometer per uur vanwege de betere kwaliteit van het spoor.

30 Het weer werd ook steeds beter en in dit deel van Tsjechie begon de zon ook langzaam door te breken.

31 Hier een foto van een station waar de trein niet stopte en waarschijnlijk de stationschef buiten de wacht hield.

32 Het station Pardubice was om 10 over half 2 met een vertraging van nog steeds 25 minuten het volgende station.

33 In Kolin vond om twee uur de volgende tussenstop plaats. Dit is het laatste station voor Praag.

34 Zoals op het vertrekbord is te zien, bleef de vertraging constant op 25 minuten. Berlijn is overigens niet het eindpunt van deze Eurocity trein, want vanaf Berlijn rijdt de trein nog verder naar Hamburg. Van het begin tot het eind, is 14 en een half uur onderweg.

35 Rond half drie kwam de trein langs de eerste stations van de stad Praag.

36 Op dit gedeelte van het spoor werd er druk gewerkt aan het vervangen van de rails en ook het plaatsen van nieuwe palen voor de elektrische bovenleidingen.

37 Allerlei stations waar normaal alleen maar stoptreinen stoppen werden door de Eurocity trein gepasseerd.

38 De opgelopen vertraging was inmiddels voor een flink deel weer ingelopen en rond 10 over half 3 kwam de trein met ongeveer 10 minuten vertraging aan op het Centraal Station van Praag.

39 Hier maakte de trein een langere stop. De trein verandert hier van richting, dus de locomotief moest aan de voorkant afgekoppeld worden en aan de andere kant van de trein kwam er een nieuwe locomotief.

40 Ook wordt er hier een extra wagon aan de trein gekoppeld, die alleen meerijdt van Praag naar Hamburg. Door al het rangeren reed de trein een paar keer het station van Praag uit en vervolgens weer in.

41 Doordat alles langer duurde dan gepland, liep de vertraging weer op naar rond de 30 minuten.

42 In Praag maakt de trein ook nog een korte stop op het station Holesovice om daarna door te rijden naar het Noorden van Tsjechie. Dit gedeelte van de route gaat voor een flink deel langs de Elbe en is prachtig om te zien. In een eerder reisverslag heb ik dit gedeelte van de route al eens uitgebreid beschreven.

43 Rond 10 voor 5 werd kort gestopt in Bad Schandau, het eerste station over de grens met Duitsland. Conducteurs van de Deutsche Bahn hadden de trein inmiddels overgenomen en met een half uur vertraging kwamen we om kwart over 5 in Dresden aan.

44 Hier werd de locomotief opnieuw gewisseld. De tussenstop van 23 minuten werd ook wat ingekort en zo werd weer een gedeelte van de vertraging ingelopen.

45 Ongeveer twee uur later kwam de Eurocity trein aan op het centraal station van Berlijn na een reis van ongeveer twaalf uur.

46 De vertraging was het teruggelopen tot een kleine vijf minuten omdat op het traject tussen Dresden en Berlijn flink doorgereden kon worden.

47 Als je in Duitsland eerste klas met de trein reist, heb je op de stations die daar de beschikking over hebben, toegang tot het 1e klas gedeelte van de DB Lounge. Dit is te vergelijken met de NS International Lounges op verschillende stations. In Duitsland hebben enkel de grote stations een DB Lounge en een beperkt deel heeft dan weer een 1e klas gedeelte. Hier kun je gratis wat te eten en te drinken krijgen en dat wordt allemaal netjes naar je plaats gebracht. Erg prettig na een dergelijke lange reis. Na hier ongeveer een uurtje gezeten ten hebben ben ik rond half 9 naar mijn hotel vertrokken. Gebouwd met Drupal Bron-URL: Links [1] [2] [3] [4] [5]

Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1]

Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1] Door wjvanderzanden[2]op zo, 07/26/2015-13:43 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 6 [1] Door wjvanderzanden[2]op zo, 10/21/2012-23:17 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1]

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 4 [1] Door wjvanderzanden [2] op vr, 07/13/2012-22:25

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-16:38 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 6 (2 mei 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1] Door

Nadere informatie

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1]

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 3 [1]

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 3 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 3 Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 3 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr,

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 4 [1] Door wjvanderzanden[2]op za, 07/25/2015-12:47 Tags:reizen

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling van 25 juli 22 augustus 2010 Gewijzigde dienstregeling rond Arnhem omreizen of bus in plaats van trein! Zwolle Deventer Amersfoort Apeldoorn Zutphen Schiphol Ö Rotterdam Centraal Den Haag Centraal Utrecht

Nadere informatie

Donau Wenen Boedapest 8 dagen per trein

Donau Wenen Boedapest 8 dagen per trein Donau Wenen Boedapest 8 dagen per trein individuele fietsreis vanaf 769 Langs de oevers van de Hongaarse Donau Een prima fietsreis met een uitstekende combinatie van de natuur langs de Donau en de cultuur

Nadere informatie

Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1]

Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4 Reisverslag Nürnberg 2015 Deel 4[1] Door wjvanderzanden[2]op do, 08/06/2015-21:24 Tags:reizen

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 4 (30 april 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 4 (30 april 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 4 (30 april 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Voorjaar Deel 4 (30 april 2016) [1] Door

Nadere informatie

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke

Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Dampfbahn Furka-Bergstrecke Historie van de Dampfbahn Furka-Bergstrecke Tekst: J. Wolff Foto's: Archief FO/MGB, C. Keizer, D. van Nimwegen, K. Scholtes & M. Schuring Copyright VFB Sectie Nederland 2009-2010

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

HEEL DUITSLAND met de ICE trein vanaf 39 met de IC Bus vanaf 14 KEULEN FRANKFURT BERLIJN MÜNCHEN DÜSSELDORF

HEEL DUITSLAND met de ICE trein vanaf 39 met de IC Bus vanaf 14 KEULEN FRANKFURT BERLIJN MÜNCHEN DÜSSELDORF KEULEN HAMBURG FRANKFURT BREMEN HANNOVER DORTMUND LEIPZIG LUIK AKEN BONN KEULEN DRESDEN FRANKFURT (M) KARLSRUHE NÜRNBERG STUTTGART HEEL DUITSLAND met de ICE trein 39 met de IC Bus 14 Dienstregeling & prijzen

Nadere informatie

Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Echt-Susteren

Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Echt-Susteren Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Echt-Susteren Vanaf 11 december gaat onder de naam Limburgnet de nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer in Limburg van start. In deze brief informeren

Nadere informatie

Visie ESLG: Beter uitnutten van spoorlijn Leeuwarden - Groningen Bijlagen:

Visie ESLG: Beter uitnutten van spoorlijn Leeuwarden - Groningen Bijlagen: Roo, Marijke de Van: Werkgroep Spoor in Friesland Verzonden: woensdag 02 oktober 2013 14:56 Aan: staten; Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Visie ESLG: Beter uitnutten

Nadere informatie

Tour Denemarken 2016

Tour Denemarken 2016 Tour Denemarken 2016 Dag 1 Rond tien uur in de ochtend werd ik opgehaald door Joris van Wijngaarden. Daarna haalden we Leon op van het station en haalde we Simone op in Gorinchem. Ik liep naar boven in

Nadere informatie

OV taxi. Makkelijk van deur tot deur

OV taxi. Makkelijk van deur tot deur OV taxi Makkelijk van deur tot deur VOOr wie is de OV-Taxi? Iedereen kan gebruik maken van deze vorm van openbaar vervoer, van deur tot deur. De OV-Taxi is met name zeer geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

Goor - Borculo. Lijn. Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015

Goor - Borculo. Lijn. Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015 Lijn 95 Goor - Borculo Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 1 december 2015 Inhoudsopgave Gewoon een nieuwe dienstregeling Belangrijkste overstapmogelijkheden Beperkte (vakantie)dienstregeling

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1]

Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) Reisverslag Liechtenstein 2016 Deel 5 (31 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Sever Ceska 8 dagen. singlereis wandelreis vanaf 695. Winterwandelavontuur in het noorden van Tsjechië

Sever Ceska 8 dagen. singlereis wandelreis vanaf 695. Winterwandelavontuur in het noorden van Tsjechië Sever Ceska 8 dagen singlereis wandelreis vanaf 695 Winterwandelavontuur in het noorden van Tsjechië Tsjechië is een perfect wandelland: vanwege de combinatie van natuur en klimaat, de overzichtelijke

Nadere informatie

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur OV taxi Makkelijk VERVOER van deur tot deur GELDIG vanaf 1 maart 2014 VOOr wie is de OV-Taxi? Iedereen kan gebruikmaken van deze vorm van openbaar vervoer. De OV-taxi is met name geschikt als u moeilijk

Nadere informatie

Seat Leon 1.9 TDI Ecomotive 25 Edition I

Seat Leon 1.9 TDI Ecomotive 25 Edition I Harold Rolloos 18 juli 2008 Dieselen door Duitsland Per spoor een stedentrip maken is door de lage prijzen van de treintickets een prima alternatief voor de auto. Maar met de zuinige diesels van tegenwoordig

Nadere informatie

Neede - Almelo - Oldenzaal. Lijn. Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015

Neede - Almelo - Oldenzaal. Lijn. Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015 Lijn 66 Neede - Almelo - Oldenzaal Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015 Inhoudsopgave Gewoon een nieuwe dienstregeling Belangrijkste overstapmogelijkheden Beperkte (vakantie)dienstregeling

Nadere informatie

Dienstregeling 2012 Regio Noord-Holland Noord

Dienstregeling 2012 Regio Noord-Holland Noord Dienstregeling 2012 Regio Noord-Holland Noord Auteursrecht voorbehouden. Het geheel of gedeeltelijk overnemen of kopiëren van de inhoud van deze dienstregeling is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein Lied :..! (cd track / ) Voor de lol of voor je werk. Naar een feest of naar de kerk. Naar Parijs of Almelo. Met de trein ben je er zo. Reizen naar een verre stad. Met je koffer en je kat. Stap maar in

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor vertrekt

enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor vertrekt Herhalingsoefeningen Thema 6 Reizen, openbaar vervoer 1 Woorden Lees de dialoog en vul de ontbrekende woorden in. Kies uit: enkele genoeg informatie korting ongeveer overstappen rechtstreekse reis spoor

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

Deventer e.o. Streeklijnen. Reisinformatie en contact. Dienstregeling geldig per 13 december 2015. Meer informatie vindt u op www.syntusoverijssel.

Deventer e.o. Streeklijnen. Reisinformatie en contact. Dienstregeling geldig per 13 december 2015. Meer informatie vindt u op www.syntusoverijssel. Reisinformatie en contact Reisinformatie Voor agen over vertrek- en aankomsttijden verwijzen wij u naar 0900-9292 ( 0,70 p/m, met een maximum van 14,-). U kunt ook kijken op www.9292.nl Hier vindt u de

Nadere informatie

Openbaar vervoer. met de Bus

Openbaar vervoer. met de Bus Openbaar vervoer De openbaar vervoer voorzieningen van de Sächsische Schweiz zijn bijzonder goed te noemen. Het is niet alleen milieu vriendelijk maar ook een ontspannen wijze van reizen. Geniet van de

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Op reis Inhoud blz. 1. Op reis 3 2. De trekschuit 4 3. De postkoets 6 4. De stoomtrein 8 5. De auto 10 6. Het vliegtuig 12 7. Filmpjes 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1.Op

Nadere informatie

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL

BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL BELANGRIJKE INFORMATIE OVER TREINAANSLUITINGEN IN ROOSENDAAL Check jouw aansluiting als je reist met een van de buslijnen in en naar Roosendaal en overstapt op de trein Vanaf 15 december 2013 rijden de

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1] Door

Nadere informatie

Makkelijk. mogelijkheden. nu nog meer. met de bus... maart 2008

Makkelijk. mogelijkheden. nu nog meer. met de bus... maart 2008 Makkelijk met de bus... nu nog meer mogelijkheden maart 2008 Zelf met de bus Toegankelijke halte Toegankelijke bus Reguliere dienstregeling Gratis voor WMO-pashouders Het OV-bureau Groningen Drenthe ontwikkelt,

Nadere informatie

Het openbaar vervoer in Ommen (afgerond 29-12-2014)

Het openbaar vervoer in Ommen (afgerond 29-12-2014) Het openbaar vervoer in Ommen (afgerond 29-12-2014) Inleiding Van oudsher verzorgen verschillende vervoerders het vervoer in en rond Ommen. Eén busboekje voor Ommen bestaat niet. Je zult hiervoor tenminste

Nadere informatie

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur OV taxi Makkelijk VERVOER van deur tot deur GELDIG vanaf 1 januari 2016 VOOr wie is de OV-Taxi? De meeste buslijnen in de regio zijn gewoon toegankelijk voor iedereen, ook als u een beperking heeft. De

Nadere informatie

Veelgestelde vragen IC Bus (F.A.Q.)

Veelgestelde vragen IC Bus (F.A.Q.) Veelgestelde vragen IC Bus (F.A.Q.) Inhoudsopgave 1. Algemene vragen over de IC Bus 1.1 Wat zijn de onderscheidende kenmerken van de IC Bus- lijn. 1.2 Onderaannemers 1.3 Zijn er 1e klas en of 2e klas stoelen

Nadere informatie

MIJN BEZOEK AAN DE STOOMGROEP IN TURNHOUT

MIJN BEZOEK AAN DE STOOMGROEP IN TURNHOUT MIJN BEZOEK AAN DE STOOMGROEP IN TURNHOUT WAT GA IK DOEN EN WANNEER? Binnenkort ga ik naar de Stoomgroep. Dit is een miniatuurspoorweg in Turnhout waar ik op kleine treinen kan rijden. Veel mensen vinden

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling zaterdag 17 zondag 25 oktober 2009 Gewijzigde dienstregeling Rond Deventer omreizen of bus in plaats van trein in de herfstvakantie Groningen Leeuwarden Zwolle Wierden Almelo Wijhe Rijssen Olst Hengelo

Nadere informatie

Whistler vanuit de kabelbaan

Whistler vanuit de kabelbaan Hallo Allemaal, Wij zijn al weer drie weken thuis. Onze reis naar Canada en de VS was geslaagd. In de 46 dagen hebben wij maar vier dagen regen gehad en dan was het meestal buien. Canada is een mooi land

Nadere informatie

Fietsen over het Regge fietspad.

Fietsen over het Regge fietspad. Fietsen over het Regge fietspad. In het buitenland zijn ze er al jaren, goed bewijzerde fietspaden langs rivieren. Zo kun je in Duitsland fietsen langs de Moezel, de Donau of de Elbe. Ook kleinere rivieren

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A1 THEMA 3 VERVOER Opdracht 1 de fietser oversteken de bushalte de file Opdracht 8 Hoi Özkan, Gisteren was ik naar een feestje in Amsterdam. Ik had geen vervoer / fiets toen ik

Nadere informatie

Met het Openbaar Vervoer naar Zwitserland

Met het Openbaar Vervoer naar Zwitserland Met het Openbaar Vervoer naar Zwitserland Reizen met het OV Alle chalets van FlexChalet zijn met het Openbaar Vervoer te bereiken. In deze informatie zullen wij u zoveel mogelijk inlichten over het OV

Nadere informatie

door Hugo Klein Haneveld Treinen

door Hugo Klein Haneveld Treinen door Hugo Klein Haneveld Treinen Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik modeltreinen heb en ik hou van treinen. Ik wist al veel over treinen maar ik wil er nog meer over weten. Ik vind het zeker

Nadere informatie

Overdinkel - Enschede Dienstregeling geldig vanaf 4 maart 2018

Overdinkel - Enschede Dienstregeling geldig vanaf 4 maart 2018 Lijn Overdinkel - Enschede Dienstregeling geldig vanaf 4 maart 2018 Gewoon een nieuwe dienstregeling Op zondag 4 maart gaat de nieuwe dienstregeling in Twente van start. Hoewel het grootste gedeelte van

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave Thema 3 Vervoer Inhoudsopgave 3.1 Met de taxi 155 3.2 Regels in het verkeer 156 3.3 De tijd 157 3.4 Reizen met de trein 160 3.5 Wie, wat, waar? 161 3.6 Komen en gaan 163 3.7 Reizen met de auto 165 3.8

Nadere informatie

Reisde u met een papieren kaartje?

Reisde u met een papieren kaartje? Reisde u met een papieren kaartje?? Dit verandert er voor u. Reizen met 40% korting met Voordeelurenabonnement Kaartje met korting kopen bij loket of automaat, of thuis printen als e-ticket Op maandag-vrijdag

Nadere informatie

Thema 10 Materieel. De treinen van NS Reizigers

Thema 10 Materieel. De treinen van NS Reizigers Thema 10 Materieel De treinen van NS Reizigers Rollend materieel Bij het spoor wordt alles wat op rails kan rijden het rollend materieel genoemd zelfstandig rijdende voertuigen die personenrijtuigen en

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

EN DE PUZZELOPLOSSINGEN TEKST EN TEKENINGEN VAN HET DTT

EN DE PUZZELOPLOSSINGEN TEKST EN TEKENINGEN VAN HET DTT EN DE PUZZELOPLOSSINGEN TEKST EN TEKENINGEN VAN HET DTT Nederlandse Uitgave Mei 2001 Oplossing puzzel 1: De snelste route naar het eten Lengte route I: 14.2cm Lengte route II: 16.4cm Lengte route III:

Nadere informatie

Opgaven Protrain 25 Koblenz Hbf Limburg Giesen Hbf

Opgaven Protrain 25 Koblenz Hbf Limburg Giesen Hbf 1 Tip. Omdat bij diesel treinen de binpatch niet correct werkt met de keer functie Wordt het aanbevolen dit te doen met de cam functie 2 en 3 U kunt dan door middel van de rij richting toetsen W en S de

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal De start van de Noord/Zuidlijn is 22 juli 2018. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen van Vervoerplan

Nadere informatie

Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Eijsden-Margraten

Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Eijsden-Margraten Wijzigingen in de dienstregeling Gemeente Eijsden-Margraten Vanaf 11 december gaat onder de naam Limburgnet de nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer in Limburg van start. In deze brief informeren

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd

GOEDE REIS! speciale editie. Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd GOEDE REIS! speciale editie Check onze nieuwe dienstregeling, dan bent u altijd op tijd 04 08 INHOUD Deal? Bus 20,- p/m Klaar met je studie? Arriva Dalvrij Deal! Trein & Bus 45,- p/m Na je studie gewoon

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

We hebben een nieuwe dienstregeling

We hebben een nieuwe dienstregeling Goed om te weten We hebben een nieuwe dienstregeling Vanaf zondag 9 december gaat onze nieuwe dienstregeling van start. Weten wat er voor jou verandert? Plan je reis op www.ret.nl ret.nl/nieuwedienstregeling

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 havo 2005-I

Eindexamen wiskunde B1 havo 2005-I Modderstroom Er zijn vulkanen die geen lava uitspuwen, maar een constante stroom modder geven. De koude modder stroomt als een rivier langzaam de helling af (zie foto 1). Aan de rand van deze stroom droogt

Nadere informatie

Hengelo, Stadsdienst Dienstregeling geldig vanaf 4 maart 2018

Hengelo, Stadsdienst Dienstregeling geldig vanaf 4 maart 2018 Hengelo, Stadsdienst Lijn 8 t/m 13 16 Dienstregeling geldig vanaf 4 maart 2018 1 Gewoon een nieuwe dienstregeling Op zondag 4 maart gaat de nieuwe dienstregeling in Twente van start. Hoewel het grootste

Nadere informatie

Door het Vennbahn'-fietspad (maximale stijging 2%) te koppelen aan het reeds jarenlang bekende fietstraject, ontwikkeld door de Amsterdamse

Door het Vennbahn'-fietspad (maximale stijging 2%) te koppelen aan het reeds jarenlang bekende fietstraject, ontwikkeld door de Amsterdamse Vennbahn 8 dagen individuele fietsreis vanaf 625 Door vier landen "tussen de rails" over de Vennbahn In de zomer van 2013 werd de 125 kilometer lange Vennbahn', één van de langste en mooiste tot fietspad

Nadere informatie

Overdinkel - Oldenzaal - Almelo. Lijn. Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015

Overdinkel - Oldenzaal - Almelo. Lijn. Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015 Lijn 64 Overdinkel - Oldenzaal - Almelo Twents. Ons Vervoer. dienstregeling geldig vanaf 13 december 2015 Inhoudsopgave Gewoon een nieuwe dienstregeling Belangrijkste wijzigingen m.i.v. 13 december 2015

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Met het Openbaar Vervoer naar Zwitserland

Met het Openbaar Vervoer naar Zwitserland Met het Openbaar Vervoer naar Zwitserland Reizen met het OV Alle chalets van FlexChalet zijn met het Openbaar Vervoer te bereiken. In deze informatie zullen wij u zoveel mogelijk inlichten over het OV

Nadere informatie

Elbe Radweg standplaats 6 dagen

Elbe Radweg standplaats 6 dagen Elbe Radweg standplaats 6 dagen individuele fietsreis vanaf 445 Langs de Elbe vanuit Bad Schandau in de Sächsische Schweiz Het gebied rond het meest zuidelijke deel van de Duitse Elbe rond Bad Schandau

Nadere informatie

Lüneburger Heide 8 dagen

Lüneburger Heide 8 dagen Lüneburger Heide 8 dagen individuele fietsreis vanaf 590 Tussen Heide en Hanze Lüneburg - tien tegen één dat u niet eerder van die plaats gehoord had. Lüneburg gaf zijn naam aan de Lüneburger Heide, een

Nadere informatie

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u?

Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Een toekomstbestendige goederenroute door Oost-Nederland Wat betekent dat voor u? Uitvoering van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Het reizigers- en goederenvervoer in Nederland groeit. Deze groei

Nadere informatie

Sauerland wandelen 5 dagen

Sauerland wandelen 5 dagen Sauerland wandelen 5 dagen singlereis wandelreis vanaf 375 Duitslands mooiste natuur ten voeten uit Sauerland is een van de gebieden in Duitsland die gezien de afstand ideaal is voor een korte reis. Verder

Nadere informatie

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: augustus 2016

Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: augustus 2016 Stiptheidsrapport binnenlands reizigersverkeer: augustus 2016 Hieronder vindt u de voornaamste stiptheidscijfers die spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spooroperator NMBS maandelijks op hun website

Nadere informatie

Almelo - Hengelo Dienstregeling geldig vanaf 9 december 2018

Almelo - Hengelo Dienstregeling geldig vanaf 9 december 2018 Lijn 51 Almelo - Hengelo Dienstregeling geldig vanaf 9 december 2018 Gewoon een nieuwe dienstregeling Op zondag 9 december gaat de nieuwe dienstregeling in Twente van start. Hoewel het grootste gedeelte

Nadere informatie

Het idee van reisadviezen uit de Kaartautomaat

Het idee van reisadviezen uit de Kaartautomaat Het idee van reisadviezen uit de Kaartautomaat Na het kopen van een kaartje / opladen van een chipkaart krijgt men direct een precies advies naar de eindbestemming. Mogelijke optie: automaten krijgen het

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Bodensee 6 dagen start Salem

Bodensee 6 dagen start Salem Bodensee 6 dagen start Salem individuele fietsvakantie vanaf 351 Rondje Bodensee door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland Tijdens deze reis start u in Duitsland aan de noordover van de Bodensee in het

Nadere informatie

ICE International dienstregeling & prijzen. Duitsland dichtbij!

ICE International dienstregeling & prijzen. Duitsland dichtbij! ICE International dienstregeling & prijzen Duitsland dichtbij! Geldig tot 12 december 2010 ICE International traject ICE International Brussel - Keulen - Frankfurt 3 maal per dag in volle snelheid Brussel

Nadere informatie

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1]

Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 Reisverslag Oostelijk Duitsland 2012 Deel 5 [1] Door wjvanderzanden [2] op zo, 07/15/2012-18:18

Nadere informatie

De omleidingsroute wordt gereden vanaf 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd (of evenement) tot 1 uur na afloop van de wedstrijd (of evenement).

De omleidingsroute wordt gereden vanaf 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd (of evenement) tot 1 uur na afloop van de wedstrijd (of evenement). Belangrijkste wijzigingen per 14 december 2014 Lijn 1 Wesselerbrink - Universiteit Maandag vrijdag (niet in de vakanties) Vanaf De Posten rijdt lijn 1 s middags al vanaf 14.30 uur om de 10 minuten naar

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrief februari 2018 Nieuwsbrief februari 2018 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief februari 2018 Barendrecht, 21-2-2018 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Reisverslag Stuttgart 2016 Deel 8 (3 augustus 2016) [1]

Reisverslag Stuttgart 2016 Deel 8 (3 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Stuttgart 2016 Deel 8 (3 augustus 2016) Reisverslag Stuttgart 2016 Deel 8 (3 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Boedapest. Passau. Wenen. Vertrek naar Roemenië. Woensdag 7 februari 2013

Boedapest. Passau. Wenen. Vertrek naar Roemenië. Woensdag 7 februari 2013 Vertrek naar Roemenië Woensdag 7 februari 2013 Vanmiddag richting mijn zoon en schoondochter gereden, want zij wil mij wegbrengen naar Voorthuizen. Vanmiddag bracht Alice mij nog veel dozen met medicijnen

Nadere informatie

Nederlands. Hierna komt de wagon met de negen kinderen. Tel je ze weer even?

Nederlands. Hierna komt de wagon met de negen kinderen. Tel je ze weer even? Hierna komt de wagon met de negen kinderen. Tel je ze weer even? Bovenop de wagon staat een negen. Aan het eind ligt de wagon met de vier kinderen. Tel maar even of er ook vier kinderen in zitten. Zie

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1

Examen HAVO. wiskunde B1 wiskunde B1 Eamen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei 13.3 16.3 uur 2 5 Voor dit eamen zijn maimaal 82 punten te behalen; het eamen bestaat uit 22 vragen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Lesfiche: openbaar vervoer BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Lesfiche: openbaar vervoer BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen (ET) Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche: openbaar vervoer Doelgroep Derde graad lager onderwijs Eindtermen (ET) 6.16 De leerlingen kunnen een eenvoudige route uitstippelen met

Nadere informatie

GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN. Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km.

GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN. Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km. GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km. We rijden met de trein naar Manternach in Luxemburg. Normaal gezien hebben we 15 minuten

Nadere informatie

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Juli 2015

Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Juli 2015 Concessiemonitor Stadsregio Rotterdam - Juli 215 Concessie Rail Concessie Bus Rotterdam e.o. Samengesteld door RET Bedrijfsbureau Exploitatie en Regie & Ontwikkeling Stiptheid beginpunt Gegevens van deze

Nadere informatie

Bijlage H.4: Eisen aan Treindiensten

Bijlage H.4: Eisen aan Treindiensten Bijlage H.4: Eisen aan Treindiensten In deze bijlage is beschreven welke Treindiensten de Inschrijver dient aan te bieden vanaf de start van de Concessies en waar Treindiensten aan moeten voldoen. Algemene

Nadere informatie

Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement?

Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement? Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement? Voortaan met uw OV-chipkaart Noteer hier uw gebruikte Keuzedagen: 1 5 2 6 3 7 4 NS Klantenservice via 0900-202 11 63 ( 0,10 p.m.). 24 uur per dag

Nadere informatie

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei Voorjaar 2011 Midden-Frankrijk 21 april t/m 7 mei Donderdag 21 april 2011 191 km Na het avondeten op weg. Even voorbij Vianen ontdekten we dat we de autopapieren vergeten waren. Teruggereden en weer opnieuw

Nadere informatie

2.7 In de supermarkt **

2.7 In de supermarkt ** 2.7 In de supermarkt ** Je hoort. Ze gaat naar de supermarkt. In de supermarkt zoekt ze alle boodschappen. Maar ze kan de koffie niet vinden. Ze vraagt het aan iemand die in de supermarkt werkt. verkoper

Nadere informatie

Bodensee 6 dagen start Salem per trein

Bodensee 6 dagen start Salem per trein Bodensee 6 dagen start Salem per trein individuele fietsvakantie vanaf 514 Langs de Bodensee door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland Aan de noordoever van de Bodensee ligt het plaatsje Salem bei Überlingen

Nadere informatie

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019

NVBS-afdeling Kennemerland. Programma najaar 2019 NVBS-afdeling Kennemerland Programma najaar 2019 11 september 2019 Lex Niekel, lid van de NVBS en woonachtig in Lisserbroek, schreef het boek Van Rode Plein naar Chinese Muur, een reis met de Trans Mongolie

Nadere informatie