Nog niet afgehandelde toezeggingen aan de statencommissie Ruimte, Ecologie & Water na vergadering van 14 oktober 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nog niet afgehandelde toezeggingen aan de statencommissie Ruimte, Ecologie & Water na vergadering van 14 oktober 2011"

Transcriptie

1 Nog niet afgehandelde toezeggingen aan de statencommissie Ruimte, Ecologie & Water na vergadering van 14 oktober Nr Voortkomend uit commissievergadering Toezeggingen commissies (portefeuille Hamelink) De acties en gemaakte afspraken m.b.t. het tegengaan van disteloverlast zullen zo spoedig mogelijk na het zomerseizoen 2011 worden geëvalueerd richting de commissie REW Heijning n.a.v. statenvoorstel Jaarrekening 2010 en accountantsrapportage: GS zullen PS z.s.m. een zo volledig mogelijk overzicht verstrekken van de provinciale grondposities Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012, blz. 112/113:. GS zullen achtergronden van de grote afschrijvingen op de stelposten Afhandeling Najaar 2011 Inmiddels zijn de meeste gegevens van de gemeenten ontvangen. Binnenkort zal een eindrapportage van het seizoen 2011 worden opgesteld en besproken worden met alle betroken partijen (streven: PCGR 24 november). Daarna zal een evaluatie worden gezonden richting commissie REW. N.a.v. de opmerking van de accountant bij de jaarrekening 2010 over de grondadministratie zijn er in de commissie vragen gesteld. Inmiddels is met de accountant de provinciale grondadministratie besproken. Vastgesteld is dat de eigendommen en andere zakelijke rechten (erfpacht en opstal) van de provincie zijn geregistreerd bij het Kadaster. De provincie houdt zelf ook een registratiesysteem bij van haar eigendommen en zakelijke rechten, het provinciaal eigendommen bestand (PEB). Afgelopen zomer zijn de gegevens van beide registraties met elkaar vergeleken, waarbij de peildatum 1 juni 2011 is gehanteerd. Hieruit bleek dat de eigen provinciale registratie deugdelijk is. Ook de accountant heeft deze conclusie onderschreven. Met de accountant is afgesproken dat de juistheid en volledigheid van het provinciale registratiesysteem voortaan eens per 5 jaar zal worden vergeleken met de kadastrale gegevens. De jaarlijkse verantwoording van de rijksgrondvoorraad (w.o. die in de provincie Zeeland) vindt plaats via de jaarrekening van Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL/DLG) die de door rijksaccountant wordt gecontroleerd. Voor het project Natuurpakket Westerschelde wordt een projectadministratie gevoerd. De financiële

2 Flankerend landbouwbeleid en Hedwidepolder Natuurpakket Westerschelde nader toelichten Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012, blz. 88; GS zullen aangeven waartoe de stelpost van ,-- achterland Westerschelde WCT in de begroting is opgevoerd Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012 GS zullen de commissie informeren over de stand van zaken m.b.t. aanpak zandhonger Oosterschelde. 2 planning wordt regelmatig bezien en aangepast aan de actualiteit. Op blz. 112/113 wordt het verloop aangegeven. Er is geen sprake van afschrijvingen voor Flankerend Landbouwbeleid en Hedwigepolder. Het geeft de mutaties weer van de meerjarenbegroting in de tijd. Ter illustratie: na de kabinetsbeslissing om de Hedwigepolder niet te ontpolderen moet de meerjarenbegroting daarop aangepast worden; de grote uitgaven die bijv. voor 2013 waren voorzien gaan niet door en worden doorgeschoven naar latere jaren. Voor landbouwflankerend beleid geldt hetzelfde. Van de 13 mln flankerend beleid is 4,2 mln vrijgegeven i.v.m. aanwenden van agrarische gronden in plannen Perkpolder en Waterdunen. Maar met het besluit de Hedwige niet te ontpolderen is ook het restant landbouwflankerend beleid doorgeschoven. De genoemde euro achterlandmaatregelen WCT maken onderdeel uit van het miljoen dat door Provinciale Staten beschikbaar is gesteld aan de gemeenten Goes, Kapelle en Reimerswaal voor extra maatregelen als gevolg van overlast door toename van goederenvervoer op het spoor. De betrokken gemeenten hebben zelf de verdeling bepaald. De euro heeft betrekking op de betaling in 2010 van euro aan de gemeente Goes en euro aan de gemeente Kapelle. Een jaar eerder werd euro betaald aan de gemeente Reimerswaal. Rijkswaterstaat voert een verkenning uit naar de manier, waarop de nadelige gevolgen van de zandhonger in de Oosterschelde het hoofd geboden kunnen worden. Deze z.g. MIRT-verkenning moet in 2013 leiden tot besluitvorming over een voorkeursbeslissing in het Bestuurlijk Overleg MIRT. Momenteel ligt ter visie het voornemen tot het opstellen van een Rijksstructuurvisie, een Plan Mer, een MKBA en de daarbij horende notitie Reikwijdte en Detailniveau. In januari 2012 wordt de notitie Reikwijdte en Detailniveau vastgesteld.

3 Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012, blz. 112/113: GS zullen de commissie informeren over de achtergronden/betekenis van de stelposten Natuurpakket Westerschelde van 23,4 miljoen Van Heukelom n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012, blz. 69, geluidsoverlast: GS zullen de commissie informeren over de locatie van de 14 daar aangeduide woningen en de maatregelen die in de toekomst m.b.t. deze woningen zijn voorzien. 3 In februari 2012 worden na consultatie van de belanghebbenden de alternatieven bepaald voor verdere uitwerking. In oktober 2012 worden de PlanMER, de MKBA en de ontwerp-structuurvisie gepubliceerd en belanghebbenden daarover geconsulteerd. Uiteindelijk vindt in het voorjaar van 2013 besluitvorming plaats in het bestuurlijk overleg MIRT. In de Programmabegroting is naast extra geplande uitgaven een negatieve stelpost van 23,4 mln opgenomen; de baten waren abusievelijk niet opgenomen. Kortom: er is slechts sprake van een begrotingstechnische correctie. Het bedrag van 23,4 mln staat in principe voor de inkomsten voor het Natuurpakket Westerschelde zoals die via jaarlijkse beschikkingen in het kader van het ILG aan de provincie ter beschikking wordt gesteld. Tegenover die inkomsten staan dan weer de geplande uitgaven in de meerjarenbegroting. De 14 woningen zijn allen gelegen in Zeeuws Vlaanderen. Inmiddels zijn het nog 13 woningen. Zeven van deze woningen liggen rondom DOW en dit zijn de agrarische bedrijfswoningen die na de amovering van Boerengat e.o., tussen 1993 en 2003, zijn overgebleven (er is destijds gekozen om de agrarische bedrijfswoningen niet mee te amoveren). Op deze woningen is de drempelwaarde van 60 db(a) niet haalbaar ook naar de toekomst toe, deze woningen voldoen allen wel aan de binnenwaarde (zijn destijds indien dat nodig was geïsoleerd) De andere 6 woningen liggen tussen de kern Sas van gent en het industrieterrein is. Zijn woningen gelegen aan de Pottenbakkerstraat en de Landdijk. Ook voor deze woningen geldt dat er geen amoveringsacties gaande zijn en vanuit de bedrijven geen saneringsopgaaf meer ligt, ook op deze woningen zal de geluidbelasting in de toekomst niet onder de 60 db(a) komen, ook deze woningen zijn destijds indien dat nodig was geïsoleerd.

4 Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012 Zodra beschikbaar ontvangt de commissie de IPO-toelichting op het ILGakkoord. GS zullen PS informeren over de landelijke afspraken en geven daarbij inzicht in de onzekerheden die er voor Zeeland voortvloeien uit instemming met het bestuursakkoord decentralisatie natuur Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012, blz. 83; GS zullen de commissie informeren over de uitvoeringsresultaten van het Zeeuwse collectief particulier opdrachtgeverschap t.o.v. landelijke CPOresultaten Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012 De commissie ontvangt een rapportage over de implementatie van de Kaderrichtlijn Water. De commissie wil bij de behandeling van het statenvoorstel ILG/decentralisatie natuur beschikken over een aanvullende GS-notitie m.b.t. de gevolgen van het akkoord voor KRW-verdragen Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012 GS zullen PS informeren over de Europese regelgeving/verplichtingen rond Natura2000, de Nederlandse vertaling daarvan in de natuurwetgeving en de staat van instandhouding. GS zullen daarbij een schematische voorstelling maken van de geldende toetsingskaders op projecten NPW Heijning n.a.v. statenvoorstel Programmabegroting 2012/ GS zullen PS een toelichting verstrekken op het provinciale kader voor bescherming van de zoetwatervoorraad/waterhuishouding door het waterschap Heijning na.v. brief Natuurmonumenten en Ver. Das & Boom, brief AKDadvocaten; De provincies zullen in IPO-verband een reactie opstellen en die z.s.m. aan cie beschikbaarstellen 30 BFW (BFW-nr. 23) Van Heukelom n.a.v. Programmabegroting Zodra meer duidelijk is over de vorming van de RUD zal ik met een brief hierover naar de staten komen. Het onderhandelingsakkoord is reeds toegezonden. De definitieve IPO-toelichting van 11 november 2011 is als bijlage toegevoegd aan statenvoorstel over het deelakkoord decentralisatie natuur en landelijk gebied. Antwoordmemo ontvangen. Wordt toegevoegd aan verslag. Voor PS GS-brief van 3 november 2011 met antwoord ontvangen. De brief zal worden vermeld op de agenda van de commissie REW van 25 november. Antwoord ontvangen en als bijlage toegevoegd aan bijgewerkte toezeggingenlijst van Voor PS Antwoordmemo ontvangen. Wordt toegevoegd aan het verslag. Er komt in tegenstelling tot eerdere verwachtingen geen gezamenlijke IPO-reactie. Door GS zal nu zelf per brief een reactie gegeven worden, waarvan PS een afschrift zullen krijgen. Overigens is wat door de organisaties naar voren is gebracht, expliciet aandachtspunt geweest bij de onderhandelingen over het akkoord. Ook in het statenvoorstel over de herijking EHS/decentralisatie ILG wordt ingegaan op de verantwoordelijkheid voor de internationale verplichtingen. Deze onderwerpen hangen dus samen met het deelakkoord decentralisatie natuur en landelijk gebied en kunnen worden betrokken bij het statenvoorstel over dit onderwerp dat geagendeerd wordt voor de PS vergadering van 16 december De commissie BFW heeft op 4 november 2011 ingestemd met het voorstel deze toezegging door te 4

5 schuiven naar commissie REW vanwege het onderwerp. Cie REW heeft kennis genomen van GS-brief van 4 oktober 2011 over stand van zaken vorming Zeeuwse RUD. 5

6 6 Nog niet afgehandelde toezeggingen aan Provinciale Staten, vallend onder de commissie Ruimte, Ecologie & Water Nr. Voortkomend uit PSvergadering Toezeggingen PS Wiersma n.a.v. statenvoorstel Plannen Waterdunen (-185): GS zullen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor monitoring van regionale economische effecten van het plan Waterdunen en daarbij bezien in welke vorm die monitoring kan plaatsvinden Van Waveren n.a.v. statenvoorstel Hoofdlijnen Omgevingsplan (-180) en statenvoorstel Discussienota Omgevingsplan (- 198): Wij zullen de mogelijkheden onderzoeken voor het invoeren van een belasting tegen leegstand woningbouw, zoals in België Hamelink n.a.v. statenvoorstel Hoofdlijnen Omgevingsplan (- 180) en statenvoorstel Discussienota Omgevingsplan (-198): Ik zal onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor agrarisch natuurbeheer in de Bruinissepolder en PS de resultaten van het onderzoek meedelen Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening De regionale effecten kunnen pas na realisering van Waterdunen effectief gemonitord worden. De toegezegde actie heeft dus op dit moment geen prioriteit maar zal in de periode voorbereid worden. In het voorontwerp omgevingsplan zullen de mogelijkheden voor het invoeren van een dergelijke belasting worden beschreven. Stand van zaken augustus 2011: er heeft bestuurlijk overleg plaatsgevonden met de provincies Zuid- Holland, Oost-Vlaanderen en West- Vlaanderen over het nieuwe Omgevingsplan v.w.b. proces, planning en afstemming. Met de provincie Noord- Brabant dient dit overleg nog plaats te vinden. Brief GS van 18 oktober 2011 ontvangen. Voorstel: afvoeren. Voor de natuurherstelopgave van de dijkversterking is de Bruinissepolder niet langer in beeld: er is een goed alternatief gevonden in de vorm van een bijdrage aan het project Rammengors. Indien gewenst, kunnen de boeren in de Bruinissepolder belangstelling voor agrarisch natuurbeheer kenbaar maken bij de provincie. In principe kan de provincie via een kleine planwijzing van het Natuurbeheerplan Zeeland de Bruinissepolder begrenzen als "agrarisch beheergebied", wat agrarisch natuurbeheer op vrijwillige basis mogelijk maakt. Vanwege de impasse bij het

7 Van Waveren n.a.v. brief van GS van 23 november 2010 over economische uitvoerbaarheid inpassingsplan WCT ( ): Het college zal een notitie schrijven over de vraag naar een ander gebruik van de door Zeeland Seaports verworven gronden Peijs n.a.v. mondelinge vragen van GL, VVD, PvZ en CU over berichtgeving rondom Dow: Ik zal iedere drie maanden informatie aanleveren over de handhavingssituatie in Zeeland, zodat deze besproken kan worden in de commissie BFZ Ik zal met een uitgewerkt plan naar de commissie BFZ komen over de vorm en inhoud van deze informatie Ik al bezien of bij deze informatie ook de nautische veiligheid op de Westerschelde betrokken kan worden Ik zal ervoor pleiten dat de aanbeveling van de commissie Mans dat de kosten van handhaving worden verhaald op bedrijven die de regelgeving overtreden, wordt overgenomen Van Beveren n.a.v. statenvoorstel Voorjaarsnota programmabegroting (FEZ- 004): Ik zal nagaan of er nog extra onderzoek nodig is voor extra opslag van zoet water De Reu n.a.v. rapport Thermphos van onderzoekscommissie-mans van 25 februari 2011: Ik zal in december 2011, wanneer de resultaten van het gezondheidsonderzoek ontvangen zijn, een terugblik c.q. evaluatie opstellen voor Provinciale Staten en de Zeeuwse bevolking. In de communicatie hierover worden alle onder dezelfde noemer vallende Zeeuwse bedrijven meegenomen De Reu n.a.v. statenvoorstel Wijziging provinciale milieuverordening Zeeland (-013): De vragen die in de commissie REW van16 september jl. zijn gesteld over deze wijziging, zal ik op korte termijn schriftelijk beantwoorden. 7 natuurbeleid is deze planwijziging nu niet mogelijk. Bij de herijking van de EHS en de daarbij behorende aanpassing van de begrenzing (naar verwachting tweede helft 2012) kan een eventuele wens tot aanwijzing als beheergebied meegenomen worden. Voorstel: toezegging afvoeren P.m. GS-brief van 3 november 2011 met antwoord ontvangen. De brief zal worden vermeld op de agenda van de commissie REW van 25 november. December De PMV is een beschermingsinstrument dat mede invulling geeft aan de maatregelen Kaderrichtlijn Water (KRW). De wijziging van de PMV heeft geen invloed op de kosten voor de KRW; -Zoute Aquacultuur met risico voor de

8 De Reu n.a.v. statenvoorstel Wijziging provinciale milieuverordening Zeeland (-013): Tevens ga ik na of gecommuniceerd is met Vlaanderen over deze verordening i.v.m. het grensoverschrijdende waterwingebied bij Sint Jansteen, en of het nodig c.q. mogelijk is om in de verordening bepalingen op te nemen over zoute kwel in relatie met zoetwaterbellen. 8 grondwaterkwaliteit is niet toegestaan binnen de grondwaterbeschermingsgebieden. Door de wijziging van de PMV gelden niet meer beperkingen. De toegankelijkheid blijft ongewijzigd. GS-brief van 3 november 2011 met antwoord ontvangen. De brief zal worden vermeld op de agenda van de commissie REW van 25 november.

9 9 Nog niet afgehandelde moties uit Provinciale Staten, vallend onder de commissie Ruimte, Ecologie & Water Nr. Datum Onderwerp motie Conclusie stemming Actie door Voortgang afhandeling, datum van afdoening Robesin (PvZ) over omvorming van inlaag/polder bij Bruinisse tot nieuwe natuur (motie niet behorend bij een agendapunt) PS zijn van oordeel dat het provinciebestuur van Zeeland zich moet aansluiten bij de besluitvorming van de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland en het waterschap "Zeeuwse Eilanden" tegen de voorziene ontgronding en herinrichting van deze waardevolle inlaag/polder bij Bruinisse en gevolg moet geven aan het verzet van de bevolking Van Zandbrink (PvdA) n.a.v. statenvoorstel Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta (- 205): PS dragen GS op bij de aanbieding van het protocol toe te voegen dat: De regionale partijen zich zullen inzetten eraan bij te dragen de problemen respectievelijk de kansen bij anderen uit te nutten met inzet van rijksmiddelen; Het tegelijkertijd noodzakelijk is dat het rijk ook investeert in de noodzakelijke maatregelen in de rijkswateren Krammer- Volkerak en Grevelingen zoals genoemd in het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta en hier haar verantwoordelijkheid neemt; De regionale partijen hiervoor hun aandeel van de middelen beschikbaar stellen; GS zo spoedig mogelijk met voorstellen komen voor de financiering van het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta voor de genoemde onderdelen en de quick wins. Motie aangenomen met de stemmen van de aanwezige leden van de fracties van CU, GL en PvdA tegen Motie aangenomen met de stemmen van de aanwezige leden van de fracties VVD en PvZ tegen. Zie afhandeling toezegging 212. De motie is uitgevoerd, doordat er inmiddels een alternatief is gevonden voor natuurherstel buiten de Bruinissepolder, namelijk in het Rammengors. Voorstel: motie afvoeren.

10 Feijtel (CDA) over toekomst plattelandsontwikkeling in Zeeland n.a.v. statenvoorstel Voorjaarsnota programmabegroting 2012 (FEZ-004): PS verzoeken GS samen met onder andere het waterschap Scheldestromen, ZLTO en natuurbeherende organisaties te verkennen: a) Wat de mogelijkheden zijn om de aangekochte maar niet ingerichte gronden (1250 ha) voor de EHS van het rijk te kopen in samenwerking met Zeeuwse publieke en private partijen; b) Op welke wijze deze gronden via een grondruilbank kunnen worden ingezet voor structuurversterking van de plattelandseconomie, gebiedsgerichte projecten en het afmaken van lopende EHS-projecten. Motie aangenomen met de stemmen van de aanwezige leden van de fracties van PvZ en D66 tegen. REW 10 Deze motie zal worden betrokken bij het statenvoorstel over het deelakkoord decentralisatie natuur en landelijk gebied dat geagendeerd wordt voor de PS vergadering van 16 december 2011

Zie GS brief van 2 juni Volgt in najaar T.J. Kalverboer.

Zie GS brief van 2 juni Volgt in najaar T.J. Kalverboer. Nog niet afgehandelde toezeggingen aan de statencommissie Economie en Mobiliteit, na vergadering 12 oktober 2009 Nr Voortkomend uit cie.vergadering Toezeggingen commissie Afhandeling: 35. 17-11-2008 Poppelaars

Nadere informatie

E&M-ECO E&M-ECO E&M-ECO. Pagina 1 van 5

E&M-ECO E&M-ECO E&M-ECO. Pagina 1 van 5 Commissie E&M nr COM Bestuurder datum onderwerp actie door voortgang afgehandeld 35 E&M Van Beveren 18-11-2008 N.a.v. de toezeggingenlijst/memo over navordering fiscus op Delta N.V.: Zodra deze informatie

Nadere informatie

Conclusie: de notulen van beide vergaderingen worden vastgesteld.

Conclusie: de notulen van beide vergaderingen worden vastgesteld. Besluitenlijst Middelburg, 7 juli 2014 nr. 14010192 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 4 juli 2014, 9.30 tot 18.55 uur, in de Statenzaal, Abdij

Nadere informatie

Omschrijving toezegging aan commissie Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening

Omschrijving toezegging aan commissie Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening Nr. Voortvloeiend uit commissievergadering Omschrijving toezegging aan commissie Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening 3 23-05-2007 Mw. Peijs n.a.v. Burgerjaarverslag: De in

Nadere informatie

Besluitenlijst 13 februari 2015

Besluitenlijst 13 februari 2015 Besluitenlijst 13 februari 2015 Middelburg, 19 februari 2015 nr. 15002275 Besluitenlijst voor de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op: 13 februari 2015, 09.30 uur, in

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg 26 mei 2015 Nummer: 15007743 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 26 mei 2015 van 09.40 tot 18.43 uur,

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Datum: 07-07-2017 Tijd: 09:30-17:00 Locatie: Statenzaal Voorzitter: Dhr. Han Polman Toelichting: Nr. 17015800 1. Opening om 9.31 uur. De leden Babijn (PvZ) en Pijpelink

Nadere informatie

Omschrijving toezegging aan commissie Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening

Omschrijving toezegging aan commissie Actie door Voortgang afhandeling, datum van uiterlijke afdoening Toezeggingenlijst statencommissie Bestuurlijke en Financiële Zaken (bijgewerkt tot en met vergadering van 9 september 2009) Nr. Voortvloeiend uit commissievergadering Omschrijving toezegging aan commissie

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg 6 november 2015 Nummer 15015913 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 6 november 2015 van 9.20 tot 19.57

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 23 november Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 23 november Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk Concept agenda woordvdersoverleg thema Ruimte 23 november 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden B. Door fracties

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg 8 juni 2016 Nummer 16008481 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 11 maart 2016 van 9.35 uur tot 20.31

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda Statencommissie Groen en Water, versie 16 januari 2013

Lange Termijn Agenda Statencommissie Groen en Water, versie 16 januari 2013 Lange Termijn Agenda Staten Groen en Water, versie 16 januari 2013 Eerste kwartaal 2013 Door GS aan te bieden onderwerpen aan de Concept beheerplan Natura 2000 Nieuwkoopse Plassen 23-01-2013 13-02-2013

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur

Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Tussen kabinet en IPO getekend 20 september 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Visie van het Rijk 2. Inhoud onderhandelingsakkoord 3. Provincie Noord-Brabant 4. Vervolg

Nadere informatie

SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming. MIRT Verkenning Haaglanden Infrastructuur en ruimte

SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming. MIRT Verkenning Haaglanden Infrastructuur en ruimte SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming MIRT Verkenning en ruimte 2020 2040 2 november 2011 Een bereikbare toekomst begint vandaag 1/11 Colofon MIRT Verkenning Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den

Nadere informatie

Commissie REW van 5 september 2014 PS van 26 september 2014

Commissie REW van 5 september 2014 PS van 26 september 2014 Griffier van de Staten Geleidebrief Controlerend Naam voorstel 14012789 Nummer: SGR-67 Te verzenden aan Brief Rekenkamer Zeeland van 8 juli 2014 met onderzoeksrapport 'Inventarisatie vastgoed en gronden

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg: 16 juli 2015 Nummer: 15009898 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 3 juli 2015 van 9.35 tot 17.39

Nadere informatie

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 20 november 2017

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 20 november 2017 20 november Provinciale Staten Griffie Aan Provinciale Staten Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten + = Fractie is voor behandeladvies = Fractie is tegen behandeladvies x = Fractie is

Nadere informatie

Agenda Commissie Bestuur

Agenda Commissie Bestuur Agenda Commissie Bestuur Datum 15-09-2017 Tijd 9:00-12:30 Locatie Louise de Colignyzaal Voorzitter Dhr. Hans van Geesbergen Nr. 17020984 Link naar Webcast http://player.companywebcast.com/provinciezeeland/20170915_1/nl/player

Nadere informatie

Overzicht ingekomen stukken en behandeladviezen

Overzicht ingekomen stukken en behandeladviezen Overzicht ingekomen stukken en behandeladviezen Periode: 29 oktober 2014-11 november 2014 Nr. Onderwerp Behandeladvies Toelichting 001 Overzicht ingekomen stukken en behandeladviezen 002 Statenmededeling

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Ruimte

Besluitenlijst Commissie Ruimte Datum: 6 Tijd: Locatie: Voorzitter: 09:00 10.05 uur Nr.: 17021786 Link naar webcast: Aanwezig: Tevens aanwezig Afwezig: Besluitenlijst Commissie Ruimte Louise de Colignyzaal Mevr. Hannie Kool-Blokland

Nadere informatie

Agenda Commissie Economie

Agenda Commissie Economie Agenda Commissie Economie Datum: 08-09-2017 Tijd: 13:30-16:00 Locatie: Statenzaal Voorzitter: Dhr. Ton Veraart Toelichting: Gewijzigde Agenda 17016804 Punt Omschrijving 01 Opening en mededelingen De voorzitter

Nadere informatie

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012

Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Agenda vergadering Provinciale Staten op 14 november 2012 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering van de Provinciale Staten Datum: woensdag 14 november 2012 Aanvang: 10:00 uur (de vergadering

Nadere informatie

Beleidsbepaling. Beleids- Voorbereiding. Beleidsuitvoering/ evaluatie

Beleidsbepaling. Beleids- Voorbereiding. Beleidsuitvoering/ evaluatie Indicatieve Lange termijn agenda statencommissie Natuur, Landschap, Water en Milieu (Openluchtrecreatie en ontgrondingen) stand van zaken 22 februari 2005 Datum Vergadering nog vaststellen Onderwerp B

Nadere informatie

Meer weten? SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming MIRT Verkenning ruimte 2020 2040 Scan de QR code* voor de animatiefilm over de MIRT Verkenning of ga naar www.mirtverkenninghaaglanden.nl * Een Quick

Nadere informatie

Statencommissie Bestuur en Middelen per 13 juni 2018

Statencommissie Bestuur en Middelen per 13 juni 2018 Planning a.1 bespreekstukken komende overlegvergaderingen a.2) aangekondigde stukken lange termijn b) toezeggingen c) geplande commissieactiviteiten d) aanbevelingen Rekenkamer e) openstaande moties Statencommissie

Nadere informatie

door Pro memorie: voorbereiding Omgevingsvisie 2021 Juni 2019 verwacht. Pro memorie: 2021 Pro memorie: 2021 Eind 2019 verwacht.

door Pro memorie: voorbereiding Omgevingsvisie 2021 Juni 2019 verwacht. Pro memorie: 2021 Pro memorie: 2021 Eind 2019 verwacht. Commissie Ruimte nr COM Bestuurder datum onderwerp 57 Ruimte Schönknecht 26-1-2018 De Bat (wnd) N.a.v. Statenvoorstel Kadernota Zeeuws Omgevingsplan 2018: In de Omgevingsvisie komt terug hoe de provincie

Nadere informatie

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer Scheurwater (SGPenCU).

Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer Scheurwater (SGPenCU). enlijst van de vergadering van Provinciale Staten van Zuid-Holland d.d. 31 mei 2017 1. Regeling van Werkzaamheden Er zijn berichten van verhindering ontvangen van de heer Struijlaard (50Plus) en de heer

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beantwoording vragen ex art. 3.2 Reglement van Orde van de Partij voor de Dieren aangaande de begroting 2012 en de najaarsbrief. Provinciale

Nadere informatie

Commissie REW nr COM Bestuurder datum vergadering 124 Ruimte Schönknecht (REW/overbre ngen naar Ruimte)

Commissie REW nr COM Bestuurder datum vergadering 124 Ruimte Schönknecht (REW/overbre ngen naar Ruimte) Commissie REW nr COM Bestuurder datum 124 Ruimte Schönknecht 27-2-2015 (REW/overbre ngen naar Ruimte) N.a.v. brief GS van 16-12-2014 Faunabeheerplan Zeeland 2015-2019; de schaderegeling ganzen zal na twee

Nadere informatie

Gewijzigde Agenda Provinciale Staten Met sprekers

Gewijzigde Agenda Provinciale Staten Met sprekers Gewijzigde Agenda Provinciale Staten Met sprekers Datum 21-09-2018 Tijd 9:30-17:00 Locatie Voorzitter Statenzaal Dhr. Han Polman Omschrijving 18017817 1 Opening Berichten van verhindering: Tobias van Gent

Nadere informatie

Lijst afdoening toezeggingen/moties/schriftelijke vragen naar opgave griffie 20 juli 2010 Statencommissie Jeugd, Sociale infrastructuur en Cultuur

Lijst afdoening toezeggingen/moties/schriftelijke vragen naar opgave griffie 20 juli 2010 Statencommissie Jeugd, Sociale infrastructuur en Cultuur Lijst toezeggingen/moties/schriftelijke vragen naar opgave griffie 20 juli 2010 Staten Jeugd, Sociale infrastructuur en Cultuur Incl. reacties GS; wijzigingen/aanvullingen in vet weergegeven Stand eind

Nadere informatie

Agendapunt Voorstel Besluit / toezegging Actie door / vervolgprocedure. De commissievoorzitter, dhr. Paymans, opent de vergadering om uur.

Agendapunt Voorstel Besluit / toezegging Actie door / vervolgprocedure. De commissievoorzitter, dhr. Paymans, opent de vergadering om uur. 1 Opening a. Opening en mededelingen De commissievoorzitter, dhr. Paymans, opent de vergadering om 14.00 uur. Er zijn geen afmeldingen ontvangen. De volgende nagekomen stukken heeft u per e-mail ontvangen:

Nadere informatie

Memo. Geachte leden van Provinciale Staten.

Memo. Geachte leden van Provinciale Staten. Memo Datum 21 september 2011 Aan Registratienummer: 1216943 Afdeling Van Gedeputeerden Appelman en Witteman Doorkiesnummer Betreft Onderhandelingsakkoord decentralisatie natuur Afschrift Opmerkingen Geachte

Nadere informatie

Planning en openstaande moties Statencommissie Groen en Water, versie 2 februari Geplande datum commissie. aanlevering door GS

Planning en openstaande moties Statencommissie Groen en Water, versie 2 februari Geplande datum commissie. aanlevering door GS Eerste kwartaal 2015 Door GS aan te bieden onderwerpen aan de commissie Uiterlijke aanlevering door GS Geplande datum commissie Doel van de bespreking in de commissie Portefeuillehouder Opmerkingen/adviezen

Nadere informatie

I Planning commissie Zorg & cultuur

I Planning commissie Zorg & cultuur Hieronder treft u een voor zover mogelijk geactualiseerde planning aan voor de vergaderingen van de statencommissie Zorg en cultuur. Deze planning (onder I) is gebaseerd op: (a) de lijst met onderwerpen

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging 2015 Antwoordnota Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 1 1. Inleiding Op 2 juni 2015 heeft het College van GS de Ontwerp planwijziging

Nadere informatie

Agenda Provinciale Staten

Agenda Provinciale Staten Agenda Provinciale Staten Datum 01-03-2019 Tijd 9:30-19:00 Locatie Statenzaal Voorzitter Dhr. Han Polman AGENDA - 19003665 1 Opening 2 Mededelingen 3 Vaststellen agenda - 19003665 Afdoeningsvoorstel: vaststellen

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2014-496811290 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 16 december

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018 Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden Stand

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde

Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde Afspraken tot samenwerking voor de uitvoering van de Oosterschelde Visie 2012-2018. Middelburg, 6 februari 2013. Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Datum: 16 december 2016 Tijd: 9:35 16.40 uur Locatie: Statenzaal Voorzitter: Dhr. Han Polman Nummer: 16020826 1. Opening om 9.35 uur. Het lid Van Tilborg (SP) is verhinderd.

Nadere informatie

procedurevergadering overlegvergadering

procedurevergadering overlegvergadering Planning openstaande moties toezeggingen Statencommissie Ruimte en Leefomgeving Onderwerpen Uiterlijke Portefeuillehouder door GS Door GS aan te bieden onderwerpen aan de commissie Voorhangprocedure regionale

Nadere informatie

agenderen zodra gevraagde informatie van GS ontvangen is Voorhangprocedure regionale kantorenvisies

agenderen zodra gevraagde informatie van GS ontvangen is Voorhangprocedure regionale kantorenvisies Planning openstaande moties toezeggingen Statencommissie Ruimte en Leefomgeving Onderwerpen aanlevering procedure- door GS vergadering Door GS aan te bieden onderwerpen aan de commissie Strategisch handelingskader

Nadere informatie

Natuurbeleid in Zuid-Holland

Natuurbeleid in Zuid-Holland Natuurbeleid in Zuid-Holland Wat staat de natuur de komende jaren te wachten? Achterbanbijeenkomst Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland 13 december 2011 20.00 Opening en welkom voorzitter Susanne Kuijpers

Nadere informatie

Betreft vergadering Commissie BFW 4 april Margreeth Trimpe

Betreft vergadering Commissie BFW 4 april Margreeth Trimpe Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 14004714 Brief GS van 11 maart 2014 met afschrift brieven aan gemeenten Sluis en Hulst over krimpgelden Provincie Zeeland Betreft vergadering

Nadere informatie

Voortgangslijst van toezeggingen, verwerkt t/m het Open Huis van 26 maart Laatste aanpassing 10 april 2015

Voortgangslijst van toezeggingen, verwerkt t/m het Open Huis van 26 maart Laatste aanpassing 10 april 2015 Voortgangslijst van toezeggingen, verwerkt t/m het Open Huis van 26 maart 2015. Laatste aanpassing 10 april 2015 1 Lijst van toezeggingen aan de raad (gedaan tijdens raadsvergaderingen (R) én voorrondes

Nadere informatie

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018

Provinciale Staten Griffie. Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018 Provinciale Staten Griffie Aan Provinciale Staten Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 4 juni 2018 + = Fractie is voor behandeladvies = Fractie is tegen behandeladvies x = Fractie is

Nadere informatie

Besluitenlijst provinciale staten

Besluitenlijst provinciale staten Besluitenlijst provinciale staten Besluitenlijst van de vergadering van maandag 18 september 2006 03. Ingekomen stukken 04. Vragenhalfuurtje Geen vragen. 05. Vaststellen van de notulen van de vergadering

Nadere informatie

Adviezen uit de Statencommissies over Statenvoordrachten t.b.v. PS 28 juni 2017

Adviezen uit de Statencommissies over Statenvoordrachten t.b.v. PS 28 juni 2017 Adviezen uit de Statencommissies over Statenvoordrachten t.b.v. PS 28 juni 2017 Onderwerp 2. Bespreekstukken: Voorjaarsnota 2017 en Kadernota 2018-2021; begrotingssubsidies en subsidieplafonds 2018 voor

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu van 9 januari 2013

Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu van 9 januari 2013 Besluitenlijst van de vergadering van de Statencommissie Verkeer en Milieu van 9 januari 2013 Agendapunt Voorstel Besluit / toezegging Actie 1 a) Opening en mededelingen De voorzitter, de heer De Vree,

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht. Haarlem, Onderwerp: Kadernotitie regionale luchthavens

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht. Haarlem, Onderwerp: Kadernotitie regionale luchthavens Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kadernotitie regionale luchthavens Bijlagen: 1. Concept kadernotitie regionale luchthavens 2. Ontwerpbesluit 1. Inleiding. Deze kaderstellende

Nadere informatie

voor behandeling in procedurevergadering

voor behandeling in procedurevergadering Planning a) aangekondigde stukken b) toezeggingen c) geplande commissieactiviteiten d) aanbevelingen Rekenkamer e) openstaande moties f) bespreking ontwikkelingen in de regio s voor de Statencommissie

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Middelburg: 25 september 2015 Nummer 15013794 Besluitenlijst van de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op 25 september 2015 van 9.35

Nadere informatie

Statenvoorstel 47/09 A

Statenvoorstel 47/09 A Statenvoorstel 47/09 A Voorgestelde behandeling: PS-vergadering : 2 oktober 2009 Statencommissie : Commissie Ruimte en Milieu, 18 september 2009 Onderwerp Opheffen van interprovinciaal waterschap Zeeuwse

Nadere informatie

VAN BELANG STICHTING DE LEVENDE DELTA VOOR ELKE ZEEUW. STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1

VAN BELANG STICHTING DE LEVENDE DELTA VOOR ELKE ZEEUW.  STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1 STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW www.delevendedelta.nl STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1 HET ONTSTAAN Stichting De Levende Delta is eind jaren 90 van de vorige

Nadere informatie

I Planning commissie Zorg & cultuur

I Planning commissie Zorg & cultuur Planning commissie Zorg & cultuur d.d..18-5-06 Hieronder treft u een - voor zover mogelijk - geactualiseerde planning aan voor de vergaderingen van de statencommissie Zorg en cultuur. Deze planning (oader

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies BESTUURSOVEREENKOMST GROND EZ Provincies September 2013 BESTUURSOVEREENKOMST GROND Ondergetekenden: A. de staatssecretaris van Economische Zaken B. de gedeputeerden Vitaal Platteland van alle provincies

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Toezeggingen uit raad en commissies

Toezeggingen uit raad en commissies Lijst toezeggingen c.a. raadsperiode 2018 Versie:3 Datum actualisatie: tot en met 1 e kwartaal Ontbrekende nummers betekent reeds afgehandeld. Toezeggingen uit raad en commissies volgnr Portefeuillehouder

Nadere informatie

Deze documenten treft u aan als bijlage bij de Statenbrief. Wij lichten de Bestuursovereenkomst grond toe in een separate toelichting.

Deze documenten treft u aan als bijlage bij de Statenbrief. Wij lichten de Bestuursovereenkomst grond toe in een separate toelichting. Bijlage bij Statenbrief Natuurpact en Bestuursovereenkomst grond Zaaknummer 2013-013508 Toelichting op het Natuurpact 1. Inleiding Aanleiding In de vergadering van uw Staten op 7 november 2012 heeft ons

Nadere informatie

Besluitenlijst (concept) Provinciale Staten

Besluitenlijst (concept) Provinciale Staten Besluitenlijst (concept) Provinciale Staten Datum: 2 februari 2018 Tijd: 9:30 14.55 uur Locatie: Statenzaal Voorzitter: Dhr. drs. J.M.M. Polman, commissaris van de Koning in Zeeland Nummer: 18003603 Link

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-506963964 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 3 maart 2015

Nadere informatie

Besluitenlijst Commissie Economie

Besluitenlijst Commissie Economie Besluitenlijst Commissie Economie Datum: 9 maart 2018 Tijd: 13.00 17.35 uur Locatie: Louise de Colignyzaal Voorzitter: Dhr. Peter van Dijk Referentienummer: 18007803 - Concept besluitenlijst Er zijn geen

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 18 juli 2016

Aan Provinciale Staten. Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 18 juli 2016 4043158 Provinciale Staten Griffie Aan Provinciale Staten Behandeladviezen Procedurevergadering Provinciale Staten 18 juli 2016 + = Fractie is voor behandeladvies = Fractie is tegen behandeladvies x =

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Geannoteerde gewijzigde agenda Provinciale Staten met sprekers

Geannoteerde gewijzigde agenda Provinciale Staten met sprekers Geannoteerde gewijzigde agenda Provinciale Staten met sprekers Datum 08-06-2018 Tijd 9:30-17:00 Locatie Voorzitter Omschrijving Statenzaal Dhr. Han Polman 18014123 - Rekening en Voorjaarsnota 1 Opening

Nadere informatie

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag.

Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle. Inhoudsopgave Samenvatting pag. 1. Ontwerpbesluit I pag. STATENVOORSTEL Datum : 6 september 2005 Nummer : PS2005BEM41 Dienst/sector : CS Commissies : Alle Registratienummer : 2005cgc000636i Rapporteur : J.G.P. van Bergen Titel : Programmabegroting 2006 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 22 september 2015 Vragen nr. 87 Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over

Nadere informatie

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren Statencommissie REW 1 februari 2008 Kaderrichtlijn Water in Scheldestroomgebied KRW maatregelen rijkswateren Loes de Jong RWS Zeeland Projectbureau KRW Schelde Rijkswateren Zeeland Inhoud presentatie:

Nadere informatie

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Evaluatie systeem en onderwerpen begrotingswijzigingen Nummer: 796075 In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder

Nadere informatie

Voor de zomer 2016 wordt in samenspraak met de Staten de koers bepaald inzake de digitalisering van cultureel erfgoed (Janssen)

Voor de zomer 2016 wordt in samenspraak met de Staten de koers bepaald inzake de digitalisering van cultureel erfgoed (Janssen) Planning a) aangekondigde stukken b) toezeggingen c) geplande commissieactiviteiten d) aanbevelingen Rekenkamer e) openstaande moties Statencommissie Bestuur en Middelen per 7 september 2016 de licht gearceerde

Nadere informatie

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur.

Op grond van art. 60 van het reglement van orde kunnen raadsleden gebruik maken van het vragen-half-uur. Vergadering Gemeenteraad 19-06-2008 Plaats: Nieuwveen Tijd: 16:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 19 JUNI 2008 1 Opening 2 Vaststellen agenda Agendapunten 7, 10 en 12 worden

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

Voortgangslijst van toezeggingen, verwerkt t/m het Open Huis van 23 april 2015. Laatste aanpassing 13 mei 2015

Voortgangslijst van toezeggingen, verwerkt t/m het Open Huis van 23 april 2015. Laatste aanpassing 13 mei 2015 Voortgangslijst van en, verwerkt t/m het Open Huis van 23 april 2015. Laatste aanpassing 13 mei 2015 1 Lijst van en aan de raad (gedaan tijdens raadsvergaderingen (R) én voorrondes (V)) Nr Omschrijving

Nadere informatie

overlegvergadering 12 april 2017 voor behandeling in procedurevergadering

overlegvergadering 12 april 2017 voor behandeling in procedurevergadering Planning a) aangekondigde stukken b) toezeggingen c) geplande commissieactiviteiten d) aanbevelingen Rekenkamer e) openstaande moties f) bespreking ontwikkelingen in de regio s voor de Statencommissie

Nadere informatie

ZIENSWIJZEN N.A.V. RUD-BEGROTING 2014

ZIENSWIJZEN N.A.V. RUD-BEGROTING 2014 ZIENSWIJZEN N.A.V. RUD-BEGROTING 2014 Terneuzen Afgelopen woensdag is de begroting besproken in de vergadering van de commissie Omgeving. Aldaar is men unaniem akkoord gegaan met de door het college van

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE IPO-ADVIESCOMMISSIE SOCIAAL BELEID VAN 18 MEI 2006 TE HEERENVEEN

CONCEPT-BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE IPO-ADVIESCOMMISSIE SOCIAAL BELEID VAN 18 MEI 2006 TE HEERENVEEN CONCEPT-BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN DE IPO-ADVIESCOMMISSIE SOCIAAL BELEID VAN 18 MEI 2006 TE HEERENVEEN op : 18 mei 2006 aanvang : 14.00 uur einde : 16.00 uur plaats : Abe Lenstra Stadion te

Nadere informatie

Conclusie: de commissie neemt kennis van het overzicht bijeenkomsten en werkbezoeken.

Conclusie: de commissie neemt kennis van het overzicht bijeenkomsten en werkbezoeken. Besluitenlijst (concept) Commissie Ruimte Datum 9 maart 2018 Tijd 9:00 11.20 Locatie Voorzitter Nr.: 18007451 Link naar webcast: Louise de Colignyzaal Mevr. Hannie Kool-Blokland https://channel.royalcast.com/provinciezeeland/#!/provinciezeeland/20180309_1

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Datum: Adviserend. Datum: Informerend

Datum: Adviserend. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Informatienota Leader Holland Rijnland 2015-2020 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Voor de periode 2015-2020 is er 1,6 miljoen aan

Nadere informatie

VERSLAG statencommissie

VERSLAG statencommissie VERSLAG statencommissie Vastgesteld verslag van de openbare vergadering van de Commissie Ruimte, Ecologie en Water van 29 april 2011 van 9.30 tot 12.15 uur te Middelburg. Voorzitter: Aanwezig zijn de leden:

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

Betreft vergadering Commissie BFW 27 april 2012. Margreeth Trimpe 0118-63 14 37 me.trimpe@zeeland.nl

Betreft vergadering Commissie BFW 27 april 2012. Margreeth Trimpe 0118-63 14 37 me.trimpe@zeeland.nl Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 12006906 Brief GS van 27 maart 2012 over externe inhuur, aangevuld met de duur en de mate waarin dat leidt tot langlopende verplichtingen voor

Nadere informatie

Voortgangslijst van toezeggingen aan de commissie ELE /PS stand van zaken na de vergadering van 22 januari 2007.

Voortgangslijst van toezeggingen aan de commissie ELE /PS stand van zaken na de vergadering van 22 januari 2007. Voortgangslijst van toezeggingen aan de commissie ELE /PS stand van zaken na de vergadering van 22 januari 2007. Onderwerp Verzoek dd Verzoek / toezegging Stand van zaken Planning Portefeuillehouder Opmerkingen

Nadere informatie

Gewijzigde agenda Provinciale Staten Met sprekers

Gewijzigde agenda Provinciale Staten Met sprekers Gewijzigde agenda Provinciale Staten Met sprekers Datum: 10-02-2017 Tijd: 09:30-17:00 Locatie: Statenzaal Voorzitter: Dhr. Han Polman Toelichting: Punt Omschrijving 1 Opening Berichten van verhindering:

Nadere informatie

Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW. Bijlage(n): diversen (zie blz. 7)

Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW. Bijlage(n): diversen (zie blz. 7) S T A T E N V O O R S T E L Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW Registratienummer : 2005REG001129i Portefeuillehouder J. van Bergen Titel : Bestuursovereenkomst

Nadere informatie

Notitie uitwerking governance HWH 2.0

Notitie uitwerking governance HWH 2.0 Notitie uitwerking governance HWH 2.0 Opsteller Marianne van der Veen-Brouwer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Dagelijks bestuur Datum voorgelegd 11-06-2014 Agendapunt, Onderwerp 2.5a, Governance

Nadere informatie

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden.

Op 31 januari 2017 heeft uw raad een aantal moties aangenomen. Met deze brief berichten wij u over de wijze waarop de afhandeling plaats zal vinden. De gemeenteraad van 's-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : J. Pawiroredjo Uw kenmerk : - Tel. : (073) 615 5675 Ons kenmerk : BAZ/BO Fax : Datum : 22 februari 2017 E-mail : j.pawiroredjo@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013

statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013 MEMO Aan: Presidium Van: statengriffie Onderwerp: voorstel nieuwe werkwijze informerende Statencommissies Datum: september 2013 1. Aanleiding. Er is meerdere keren in het presidium gesproken over de werkwijze

Nadere informatie

VERSLAG statencommissie

VERSLAG statencommissie VERSLAG statencommissie Verslag van de openbare vergadering van de Commissie Ruimte, Ecologie en Water van 10 januari 2014 van 09:00 tot 10.50 uur te Middelburg. Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Tevens

Nadere informatie

Lijst van toezeggingen (inclusief moties)

Lijst van toezeggingen (inclusief moties) Toezeggingen 29 apr 2008 Raad MEAS een half jaar na gereedkomen en bewoning regelt het college i.o.m. bewoners een verkeerstelling en doet daarvan verslag aan raad P.M. 31 jan 2010 BSOD verkeerssituatie

Nadere informatie

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Inhoudsopgave Regels Bookmark not defined. 3 Error! Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels Artikel

Nadere informatie

GEANNOTEERDE gewijzigde AGENDA Provinciale Staten met sprekers

GEANNOTEERDE gewijzigde AGENDA Provinciale Staten met sprekers GEANNOTEERDE gewijzigde AGENDA Provinciale Staten met sprekers Datum: 05-02-2016 Tijd: 09:30 15:30 Locatie: Voorzitter: Statenzaal Dhr. Han Polman Toelichting: 16000270 Punt Omschrijving 01 Opening 02

Nadere informatie

PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Programmabegroting 2009, posten voorjaarsnota. Aan Provinciale Staten,

PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Programmabegroting 2009, posten voorjaarsnota. Aan Provinciale Staten, PS2008BEM32-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 7 oktober 2008 Nummer PS : PS2008BEM32 Afdeling : Financiën Commissie : alle Registratienummer : 2008INT228103 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Ontpolderen langs de Westerschelde

Ontpolderen langs de Westerschelde Ontpolderen langs de Westerschelde Invloed van lokale en regionale actoren en legitimiteitsproblemen in het beleidsproces (2005-2009) Judith Floor Inhoud Onderzoeksvragen Context Begrippen Beleidsronden

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 24 november 2016. De raad is voltallig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie