Gevangenis Merksplas. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gevangenis Merksplas. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening"

Transcriptie

1 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De huidige Penitentiaire Inrichting ( PI ) van Merksplas werd in 1825 gebouwd als kolonie voor de opvang van bedelaars en landlopers. Het is een afgelegen inrichting, binnen een regionale context van vier gevangenissen, die over een uitgebreide infrastructuur voor hulp- en dienstverlening beschikt. > blz. 2 Organisatie van de hulp- en dienstverlening In het kader van het decreet hulp- en dienstverlening aan gedetineerden werd een beleidsteam en coördinatieteam vroegere kernteam opgericht. De vier werkgroepen zijn minder frequent doorgegaan. > blz. 4 De hulp- en dienstverlening In dit hoofdstuk geven we een overzicht van de hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Merksplas. We lichten ook enkele initiatieven nader toe. > blz. 5 Vooruitblik op 2015 Hier kijken we vooruit naar 2015 en maken we volop plannen voor de toekomst. > blz >>> > > > > > > Jaarverslag 2014

2 1. Over de gevangenis De PI Merksplas werd in 1825 gebouwd als kolonie voor de opvang van bedelaars en landlopers. Na WO II evolueerde deze inrichting naar een half open gevangenis met gemeenschapsregime. Vandaag is deze inrichting een gesloten penitentiaire inrichting voor veroordeelden en een beveiligde inrichting voor sociaal verweer waar geïnterneerden worden gehuisvest. De inrichting voor sociaal verweer beschikt ook over een psychiatrische crisisafdeling waar zowel veroordeelden als geïnterneerden in een psychiatrische crisis terecht kunnen. De PI Merksplas is sedert 28 januari 1999 beschermd als monument en is gelegen in een geklasseerd landschap. De gedetineerdenpopulatie van de PI Merksplas bestaat uitsluitend uit mannen. 2 De capaciteit bedraagt 671 plaatsen voor gedetineerden, waarvan ongeveer 350 geïnterneerden en 321 veroordeelden. In maart 2015 bedraagt de dagpopulatie 603 personen, waarvan 308 geïnterneerden. Dat is een gevolg van de opening van het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent ; 14 geïnterneerden waren reeds opgenomen in het najaar Van 5 januari tot 2 maart 2015 zijn er nog 21 personen overgeplaatst. Het verloop van gedetineerden hangt af van het aantal vrijstellingen per week. Wekelijks zijn er gemiddeld 10 tot 15 uitgaanden en inkomenden. Ongeveer 10 % van de gedetineerdenpopulatie is 60 jaar of ouder en waarvan de meerderheid geïnterneerd is. Bij de veroordeelden bevinden zich personen met strafcategorie van 1 tot 3 jaar, 3 tot 5 jaar en 5 tot 7 jaar. De feiten zijn voornamelijk diefstallen en inbreuken op de drugswetgeving. De geïnterneerden vormen een heterogene groep van personen met diverse psychische of psychiatrische ziektebeelden. Het zorgteam van Justitie kan met de huidige bezetting geen aanbod doen voor de gehele groep geïnterneerden. Zo n 150 geïnterneerden worden begeleid door het zorgteam en ABAGG ( t Zwart Goor). Deze laatste zorgen voor een ortho-agogisch leefklimaat voor geïnterneerden met een verstandelijke beperking.

3 Hieronder volgt een tabel met cijfergegevens 1 over het statuut en het aantal gedetineerden. Statuut Aantal Beklaagd 3 Niet def. Veroordeeld 21 Veroordeeld Kortgestraft 57 < 3 jaar Veroordeeld Langgestraft jaar Halve Vrijheid 0 Geïnterneerden 308 TBS 4 ET (elektronisch toezicht) 27 SO (strafonderbreking) 14 Totaal in gevangenis 603 De uitbouw van een kwaliteitsvolle hulp- en dienstverlening in de gevangenis met een sterk verouderde structuur is niet evident. De gevangenis is niet aangepast aan de hedendaagse noden en behoeften. Voor de hulp- en dienstverlening betekent dit concreet dat er onvoldoende ruimtes zijn voor het groepsaanbod en onvoldoende gesprekslokalen en bureelruimten. Kenmerkend voor de PI Merksplas is de onderverdeling in 10 paviljoenen op een zeer grote site van 66,25 ha. Slechts twee paviljoenen beschikken over individuele cellen. In de andere paviljoenen bestaat de huisvesting voor gedetineerden uit meerpersoonscellen (duo s, quatro s en enkele grotere woon- en slaapzalen). De doelgroepen verblijven op specifieke paviljoenen: veroordeelden op paviljoen Cel, A, Abis en V ; geïnterneerden op paviljoen F, C, B, E, V. Op het paviljoen de Haven verblijven uitsluitend mentaal gehandicapte geïnterneerden. 3 De lokalen en burelen van de Vlaamse actoren liggen verspreid over de gehele gevangenis. De beweging van het ene naar andere paviljoen, moet altijd onder begeleiding van een bewakend personeelslid gebeuren en daar wringt het schoentje. Het is belangrijk om dit voortdurend mee in rekening te brengen bij de uitbouw van de hulp- en dienstverlening. De bewegingen die plaatsvinden van het ene paviljoen naar het andere, beperken onze mogelijkheden voor het aanbieden van activiteiten. 1 Gegevens griffie PI Merksplas; cijfers dateren van 18/03/2015 (momentopname)

4 2. Organisatie van de hulp- en dienstverlening In het kader van het decreet hulp- en dienstverlening aan gedetineerden werd een beleidsteam en coördinatieteam vroegere kernteam opgericht. De vier werkgroepen zijn minder frequent doorgegaan. Met het beleidsteam zullen we een reorganisatie van de werkgroepen bekijken. In de toekomst willen we meer werken met ad hoc werkgroepen rond afgebakende projecten/thema s. Het bijgevoegde organogram geeft de overlegstructuren van 2014 weer. Beleidsteam BC- directie CORT overleg met coördinatoren WG werving 4 WG onderwijs en tewerkstelling WG Hulpverlening en Welzijn WG Sport WG VOC Vast-->Werk Team Stuurgroep Netwerk AD HOC WG Week van de wereld De concentratie van vier gevangenissen in de regio Noorderkempen, heeft tot gevolg dat de meeste aanbodverstrekkers van hulp- en dienstverlening actief zijn in alle vier deze gevangenissen. Naast een lokale uitwerking van het aanbod, wordt ook aandacht besteed aan de regionale afstemming tussen de beleidscoördinatoren enerzijds en de aanbodverstrekkers anderzijds. In 2014 vond op regelmatige basis regionaal overleg plaats met de vaste structurele partners: CAW De Kempen, CGG Kempen, De Rode Antraciet, Consortium De Rank en VDAB. Ook in 2015 zullen we verder inzetten op deze regionale werking, onder meer tijdens het proces naar de opmaak van het nieuwe actieplan hulp- en dienstverlening voor elke gevangenis. In het najaar van 2014 werd tevens voor de eerste keer een regionale, herstelgerichte activiteit georganiseerd door CAW De Kempen. Het project, RETOER, ging aan de slag met afvalmaterialen uit de gevangenissen waarbij herstel aan de samenleving centraal stond. Het project kreeg in elke gevangenis een specifieke uitwerking onder leiding van de organisatieondersteuners.

5 3. De hulp- en dienstverlening 3.1. De samenwerkingspartners Voor de uitbouw van ons aanbod kunnen we rekenen op een aantal samenwerkingsverbanden tussen partners. Dat varieert van dagelijkse gestructureerde aanwezigheden tot eenmalige overlegmomenten. Daarnaast is Justitie een belangrijke partner gezien de context. Zij worden betrokken in ons overleg en zien we als gesprekspartner, facilitator en adviseur (veiligheid). De kaders hieronder bieden een overzicht van de structurele partners van de volgende domeinen: welzijn, gezondheid, onderwijs, sport, tewerkstelling en cultuur. CAW De Kempen (JWT) Suggnomè ABAGG ('t Zwart Goor) CGG AA CAP Consortium De Rank CVO Taxandria Horito CVO CBE Huis van het Nederlands De Rode Antraciet (Sport) Bloso ROC Sport en bewegen (NL) VLABUS sportmonitoren VDAB detentieconsulent VOKANS De Ploeg vzw De Rode Antraciet (SCW) MOOOV Bibliotheek Turnhout Tekenleraar Vorming Plus Overzicht van de hulp- en dienstverlening Het aanbod wordt afgestemd op de noden en behoeften van de gedetineerden, de gevangeniscontext en op de mogelijkheden van de organisaties buiten de muren. Hieronder vindt u een globaal overzicht van het hulp- en dienstverleningsaanbod; het betreft zowel een individueel als een groepsaanbod. Ook kan u enkele initiatieven uitgebreider lezen, die plaatsvonden in 2014.

6 Cultuur Cursusaanbod DRA : Omgaan met lastige situaties en agressietraining, Bibliotheek Buiten Beeld filmproject Behind the scenes filmproject Tekenles en tentoonstelling Ontspanningsactiviteiten: bingo, gezelschapsspelen, kaarten knutselen ( CAW De Kempen ) Verkeersopfrissingscursus OKRA Lezing 'de draadversperring' ( VormingPlus ) Muziekproject Sport Voetbalactiviteiten-voetbaltornooien-voetbalwedstrijden tegen PSC Bewegingsactiviteiten voor 50 plussers Fitness Sportpoints Spinning Conditietraining 1000, 2000 en 3000 m lopen 6 Onderwijs Talen ( Nederlands, Engels, Spaans, Frans ) ICT Polyvalent medewerker gebouwen ( Sanitair, Bouw, Decoratie, Electriciteit ) AAV Hulpkok Bedrijfsbeheer Leertrajectbegeleiding Screenings NT2 Huis van het Nederlands Gezondheid CGG: groepsmodules middelengebruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag en agressie + individuele voortrajecten CAP Werk Assessmenttrainigen Vokans VDAB detentieconsulent ESF-project Vast -->Werk ( De Ploeg vzw ) Welzijn Trajectbegeleiding veroordeelden ABAGG ( 't Zwart Goor ) Vrijwilligersprojecten ( CAW De Kempen ) pav V - zaal 1 en pav. E + C en bezoekvrijwilligers Affectieve relaties Kinderbezoek op zondag en kindvriendelijk bezoek op woensdagnamiddagen Roosjes voor Valentijn Valentijnsdiner Herstel Slachtoffer-daderbemiddeling Slachtoffer in beeld Over leven op cel Herstelgerichte films met nabespreking Voorleesverhalen voor papa's Gespreksgroep Zelfbeeld, Verantwoordelijkheid en Herstel Toneelstuk ' Rosie en Moussa: de brief van papa' (kinderbezoek) Retoer - regionaal herstelproject Optreden 'Under the dylan sky'

7 3.3. Enkele initiatieven uitgelicht a. Muziekproject : nieuw aanbod Aanvankelijk had het coördinatieteam het plan om Merksplas got talent te organiseren. Wegens organisatorische belemmeringen werd het project herleid naar een haalbaar project nl. muziek op de wandeling of in de cinemazaal bij regenweer. Op 11 mei kwam Dj Buscemi + MC optreden en op 18 mei zorgde de coverband Loepoes voor de nodige muzikale sfeer. Het optreden van Nomobs was op 21 december aan de beurt. Alle paviljoenen kregen de kans om te gaan luisteren. De Rode Antraciet heeft het project op zich genomen in samenwerking met de organisatieondersteuners. In 2015 plannen we een nieuw muziekoptreden naar aanleiding van de positieve evaluatie. b. Voetbalproclamatie Op 10 juni organiseerde de sportwerking van de gevangenis Merksplas voor de 16e keer het interne voetbaltoernooi. De voetbalactiviteiten en het toernooi zijn al jaren lang een gevestigde waarde binnen het sportaanbod! De proclamatie werd gestart met een openingswoord van een directielid. Als gastspreker mochten wij deze editie Stijn Vreven begroeten. Met een mooie voetbalcarrière achter de rug, momenteel actief als trainer van Lommel United, wist hij de aanwezigen te boeien met zijn verhaal. Wij kunnen terugkijken op een geslaagd voetbaltoernooi en proclamatie. 7 Stijn Vreven, gastspreker

8 c. Oudere gedetineerden bewegen meer Sport en beweging zijn, ook voor oudere mensen in detentie, tijdsbestedingen die niet alleen goed zijn voor de gezondheid maar ook voor het geestelijk en sociaal welbevinden. Ouder worden gaat gepaard met een continue afname van spiermassa en inspanningscapaciteit. Dit leidt tot verlies aan spierkracht, wat zich vertaalt in moeilijkheden bij het rechtkomen uit een zetel, traplopen, het dragen van zware voorwerpen, enz. Uiteraard is niet elke sport geschikt om pas op latere leeftijd mee te beginnen, maar ook ouderen kunnen nog sporten. Er bestaat een hele variatie aan sportieve activiteiten van rustig tot meer intensief bewegen. De sportwerking van de gevangenis Merksplas organiseerde in 2014 meerdere keren een beweegmoment voor gedetineerden van zaal 1 in i paviljoen Hospitaal. Activiteiten zoals werpen en vangen, trainen met weerstandsbanden, petanque en stoelgym kwamen aan bod. 8 In juni diende het lokale bestuur van de gemeente Merksplas een projectaanvraag in, gebaseerd op een geëvalueerde methodiek voor de oproep Liever Actiever, een initiatief van het Vlaams Instituut van Gezondheidspromotie en Ziektepreventie ( VIGeZ). Samen met nog erkende lokale partners zoals t Zwart Goor, Widar en De Rode Antraciet werd een stuurgroep opgericht en lokale actieplannen opgesteld. Whoeps!? Niks ervan met BOEBS 2! is de methodiek die centraal staat in het project met de daarbij stappen als onderliggende beweegmethodiek. We willen deze methodiek dan ook aanwenden als ondersteunende beweegmethodiek in het bredere BOEBS kader. In dit project zal de stappen methodiek toegepast worden op vroegere, maar ook op nieuwe doelgroepen en dit binnen nieuwe samenwerkingsverbanden. De focus zal gelegd worden op sedentaire ouderen, zowel thuiswonend als verblijvend in de gevangenis en andere zorginstellingen. Het project heeft tot doel de kennis en attitude inzake valpreventie te verhogen. Het aanbieden van ( sociale, begeleide ) laagdrempelige beweegactiviteiten moet de dagelijkse beweging ten goede komen. 2 Blijf op je eigen benen staan.

9 Het OCMW Merksplas houdt zich concreet bezig met het meewerken aan acties voor preventie en gezondheidspromotie van LOGO Kempen en het oprichten van een gezondheidsraad en uitwerken van een seniorenbeleid. In september werd een gezondheidsraad opgestart in de gemeente en het Charter Gezonde Gemeente ondertekend. Merksplas opteert voor een deelname aan Liever Actiever, omdat in de meerjarenplanning een bewuste keuze wordt gemaakt voor het extra inzetten op gezondheid en welzijn. Meer specifiek staan daarbij de thema s valpreventie en de verhoogde samenwerking met gemeentelijke vrijetijdsdiensten, externe organisaties en de oprichting van een gezondheidsraad hoog op de agenda. d. Paviljoen De Haven werd 5 jaar! Op 25 september vierde De Haven haar 5-jarige bestaan. De Haven is een paviljoen waar geïnterneerden met een verstandelijke beperking verblijven. ABAGG, deelwerking van t Zwart Goor nam het initiatief om samen met de bewoners een Havenfeest te organiseren. Een firma gespecialiseerd in opblaasmateriaal bracht s morgens een levend tafelvoetbalspel dat het plaatselijke voetbalplein volledig inpalmde. In de voormiddag bereide een groep bewoners gezonde fruitsatés en werd er door verschillende groepen levensecht tafelvoetbal gespeeld. 9 e. Brug-team Het project brug-team binnen het CGG Kempen richt zich op individuele trajecten naar aansluitende extra-penitentiaire zorg binnen de reguliere residentiële of ambulante zorgvoorziening. Tevens wordt de concrete brug gevormd tussen gevangenis en zorg. Het gaat om een verbeterproject, waarbij gewerkt wordt aan een optimale verwijzing, overgang en inclusie van geïnterneerden in het huidige zorgnetwerk van voorzieningen binnen het Hof van Beroep Antwerpen-Limburg. Dit project wil zorg toegankelijker maken en dit doen ze door in te zetten op het verbeteren van de aansluiting tussen het traject in de gevangenis en de verwachtingen naar de patiënt vanuit de GGZ voorzieningen. Concreet bestaat dit uit : Gesprekken aan bieden in de gevangenis: informerende en voorbereidende gesprekken of contacten en/of intakes met toekomstige voorzieningen. Het begeleiden van cliënten naar de toekomstige voorziening/instantie, met als doel de cliënt bij te staan tijdens het traject gevangenis-instelling-gevangenis en

10 te begeleiden vóór indien gewenst tijdens- en na het contact met de externe instantie. Een warme overdracht naar de externe GGZ voorziening van het opgebouwde vertrouwen en het contact met de cliënt indien een opname plaats kan vinden. In deze fase kadert ook een korte opvolging van de cliënt na de opname/vrijstelling. In onderstaande tabel worden enkele descriptieve gegevens weergegeven. aanmeldingen N=26 instroom N=19 Verblijfplaats geïnterneerden PI Merksplas 19 (73%) 14 (74%) Gevangenis Turnhout 5 (19%) 5 (26%) Gevangenis Leuven-Hulp 1 (4%) 0 (0%) Eigen woonst 1 (4%) 0 (0%) 10 Verwijzers PSD 11 (43%) 10 (52%) Schakelteam 6 (23%) 3 (16%) Zorg 5 (19%) 3 (16%) Ambulante HV (straplan) 4 (15%) 3 (16%) Leeftijd geïnterneerden (in jaren) (84%) Belgische nationaliteit Nota. PI: penitentiaire instelling; PSD: psychosociale dienst; HV: hulpverlening; straplan: strategisch plan. De cijfers zijn gemiddelde waardes of frequenties (en %). f. Vrijwilligerswerking CAW De Kempen ( JWT ) De vrijwilligerswerking is vrij uitgebreid en heeft een werkingsgebied over de 4 Kempische gevangenissen heen. Zo n 60 vrijwilligers zetten zich in voor individuele bezoeken, ontspanningsactiviteiten zoals bingo, gezelschapsspelen, kaarten knutselen en het begeleiden van livingmomenten. Specifiek in PI Merksplas zijn er drie vrijwilligersprojecten ontwikkeld op maat van de bepaalde doelgroepen met name oudere, medisch behoevende gedetineerden en sociaal kwetsbare, vaak geïsoleerde geïnterneerden. Binnen elk vrijwilligersproject komt een vast groepje van geëngageerde burgers om de twee weken langs om gedetineerden te ontmoeten en te begeleiden in ontspannende activiteiten. Dat varieert van bewegingsgymnastiek, volksspelen, actualiteitsmomenten tot kookactiviteiten.

11 In 2014 nam de directie van PIM het initiatief om de vrijwilligers te bedanken. Een rondleiding in de strafinrichting met directie, vrijwilliger coördinator en beleidscoördinator. Persoonlijke toetsen en anekdoten van de vrijwilligers, die op hun werkplek toelichting gaven, maakten van de dag iets onvergetelijks. g. Retoer regionaal herstelproject Noorderkempen Op 10 december lanceerde CAW De Kempen met steun van de FOD Justitie en de Vlaamse Gemeenschap het regionaal herstelproject RETOER. Bij RETOER worden de vier Kempische gevangenissen actief betrokken en wordt de link gelegd met Kempische organisaties, die werken voor een goed doel. Het project kadert in de visie van een humane en herstelgerichte detentie. RETOER focust hierbij op het maatschappelijk herstel van gedetineerden en het verhogen van de betrokkenheid bij de maatschappij. In het voorjaar van 2014 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven naar alle gedetineerden. Ze werden uitgedaagd om mee na te denken over de mogelijke inhoud van de herstelgedachte -van binnen naar buiten en omgekeerd en dit een naam en gezicht te geven. 11 Tijdens de zomermaanden werd gekozen om de plaatselijke projecten onder één naam te bundelen: RETOER. Het project bestond uit het maken van creaties uit restmaterialen. Gratis materiaal dat gedetineerden recycleren om er opnieuw iets betekenisvol van te maken. In elke gevangenis werd er gezocht, overlegd en gekozen welke materialen gebruikt konden worden. In PIM werden handpoppen en kerstballen gemaakt voor de welzijnsschakel De Oversteek in de gemeente Merksplas. Ook de komende jaren wil RETOER een kader zijn om gedetineerden met de beschikbare tijd zinvol aan de slag te laten gaan en verbindingen te maken met initiatieven in de regio. Naast het maken van creaties, zal er het komende jaar ook aandacht zijn om de verhalen van de organisaties aan wie de producten

12 werden geschonken, te laten klinken in de gevangenismuren. Het verhaal van RETOER in 2015 kan je volgen via h. Beurs van de hulp en dienstverlening Draagvlak versterken is één van de huidige acties in het actieplan van het beleidsteam. Informeel en formeel contacten leggen in een grote inrichting is van cruciaal belang om te profileren en draagvlak te vergroten. Een beurs is één van de succesvolle initiatieven in PI Merksplas. 12 Op 5 december werd een tweede editie van de beurs van de hulp- en dienstverlening georganiseerd door het CORT. Gedurende de hele namiddag konden alle Vlaamse partners en justitiële diensten een kijkje komen nemen in de oude kleedkamer, waar de structurele Vlaamse actoren zoals De Rode Antraciet, CAW De Kempen ( JWT ), VDAB, Vokans, De Ploeg vzw in het kader van het ESF-project Vast Werk, het consortium De Rank, de openbare bibliotheek Turnhout, CGG Kempen en ABAGG een standje hadden. Het was volop netwerken op een lucratieve manier : een quiz, een spel, informatie kenbaar maken aan de hand van posters, flyers en brochures én medewerkers persoonlijk kunnen aanspreken. Met een hapje en een drankje konden we ploegcheffen, PA s, directie, ook PSD, medische dienst en administratieve diensten bekoren. De medewerkers van het CORT team en t Zwart Goor waren talrijk aanwezig. Verder hebben Hilde Maelstaf, docente AP Hogeschool, twee studenten van de boven vernoemde school en twee medewerkers van de Dienst Ondersteuningsplan ons ook een bezoekje gebracht. i. Opdracht trajectbegeleiding en medewerkers van het team Familie en Onthaal Naar aanleiding van het decreet hulp- en dienstverlening aan gedetineerden heeft CAW De Kempen een denkoefening gemaakt over de opdracht van trajectbegeleiding en het team familie en onthaal.

13 De context en het netwerk van de gedetineerden staan nu centraler. Meer bepaald gaat het over de naadloze overgang kunnen voorzien en de nodige ondersteuning aanbieden na detentie. De vier werkingsgebieden voor trajectbegeleiders zijn: met een bijzondere aandacht werken voor de context/netwerk van de cliënt begeleiding op het scharniermoment vanuit het welzijnsperspectief op vraag van de cliënt brug na detentie inzet thuisdetentie en ET 4. Vooruitblik op 2015 In uitvoering van het decreet zal het opgemaakte actieplan stapsgewijs uitgevoerd worden. Er zijn twee strategische doelstellingen geformuleerd. De eerste betreft het vergroten van de betrokkenheid van het justitiepersoneel. De tweede doelstelling legt het accent op het (beter) afstemmen van het aanbod op de verschillende doelgroepen van de gedetineerdenpopulatie. De overlegstructuren ( werkgroepen en opstarten van een CORT PLUS) zullen op tafel liggen en de afsprakennota zal verder gerealiseerd worden. Vervolgens zullen we een traject bewandelen met de gezamenlijke partners uit de Noorderkempen wat betreft de opmaak van een nieuw actieplan tegen begin Een mogelijke optie is het opstarten van een regionaal beleidsteam, om zo efficiënt en effectief mogelijk te werken, de vergaderingsfrequenties bij de partners te verminderen en mogelijke kruisbestuivingen tussen de gevangenissen mogelijk maken. 13 We zetten ons verder in voor specifieke (kwetsbare) doelgroepen zoals de oudere gedetineerden. Daarbij gaan we ons focussen op beweging en valpreventie bij 50 plussers. Het project Liever Actiever kan als vernieuwend genoemd worden en gaat uit van een integrale en overkoepelende aanpak. De samenwerking met de lokale partners in de gemeente Merksplas en acties over verschillende domeinen heen ( gezondheid, sport/laagdrempelige beweging/valpreventie, infrastructuur, ) met als eenduidige focus op de sedentaire senioren, maakt dat het eenjarige project gedragen wordt en er vanuit het sterke netwerk en draagvlak, heel wat nieuwe opportuniteiten en leerkansen liggen. Een andere kwetsbare doelgroep zijn geïnterneerden die niet onder begeleiding vallen. CAW De Kempen en de vrijwilligerswerking bouwen dit systematisch verder uit op diverse paviljoenen. Ook zullen we ons meer focussen op activiteiten voor partners van gedetineerden en het (familie)netwerk van geïnterneerden.

14 Het herstelgerichte project RETOER wordt in de loop van 2015 verder gezet. Het ESF-project Vast Werk werkte de voorbije twee jaar aan een trajectmodel met een detectie-instrument, assessments in de werkhuizen en oriëntatie adviezen en startte een lerend netwerk op. Nu zit het project, na een positieve ESFevaluatie in de laatste fase : de verspreiding en disseminatie van de methodiek. Met de verschillende samenwerkingspartners trachten we de methodiek en het integrale trajectmodel zo goed mogelijk vorm te geven, zowel op inhoudelijk als structureel niveau. In oktober 2015 zal het ESF-project Vast Werk afgerond worden. De sportwerking heeft extra fitnesstoestellen via een schenking van het FPC Oldenkotte ( NL ) ontvangen. Daardoor gaan we in 2015 een uitbreiding krijgen van de fitnessmogelijkheden voor werkers en niet-werkers. Anderzijds werd er bespaard op de sportmonitoren, die een voetbalaanbod brengen. De sportfunctionaris heeft een aangepast schema opgesteld. 14 De Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering van consortium De Rank besliste om de personeelsleden van het consortium, onder andere de onderwijscoördinator en de educatief consulent, te verbreken op 31 januari In mei zal de nieuwe onderwijscoördinator starten. Uitdagingen voor 2015 zijn onder meer de uitstroom van geïnterneerden naar het FPC Gent. De verschuiving in populatie kan een invloed hebben op het aanbod van de hulp- en dienstverlening. Een andere uitdaging is het omgaan met de besparingen van Justitie en de impact op het aanbod van de hulp- en dienstverlening. Daaraan gekoppeld zullen we met de partners verder moeten zoeken naar een aanbod op maat van de doelgroepen. De diversiteit van de gedetineerdenpopulatie ( ECM, leeftijd, statuut, en dergelijke ), de grote waaier aan aanbod van de Vlaamse partners, de mogelijkheid tot werken én de besparingen, zorgen ervoor dat we een denkoefening zullen inplannen tegen de zomer over een minimaal, maar kwalitatief hulp- en dienstverleningsaanbod, Graag bedank ik alle partners om hulp- en dienstverlening een plekje te geven in PI Merksplas. Voor meer informatie over de hulp- en dienstverlening kan u contact opnemen met de beleidscoördinator Sara Buelens: sara.buelens@wvg.vlaanderen.be

De PI Merksplas is sinds 28 januari 1999 beschermd als monument en ligt in een geklasseerd landschap.

De PI Merksplas is sinds 28 januari 1999 beschermd als monument en ligt in een geklasseerd landschap. Penitentiaire inrichting Merksplas JAARVERSLAG 2015 Over de inrichting Historiek De penitentiaire inrichting (PI) Merksplas werd in 1825 gebouwd als kolonie voor de opvang van bedelaars en landlopers.

Nadere informatie

Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden De organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden wordt vandaag geregeld met het decreet van 8 maart 2013 betreffende de organisatie

Nadere informatie

Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS!

Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS! Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS! Vallen bij sedentaire senioren tegengaan door meer beweging. Een samenwerking tussen OCMW Merksplas, gevangenis Merksplas, Zwart Goor en Widar Ontstaan van het project Oproep

Nadere informatie

Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS!

Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS! Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS! Vallen bij sedentaire senioren tegengaan door meer beweging. Een samenwerking tussen OCMW Merksplas, gevangenis Merksplas, Zwart Goor en Widar Ontstaan van het project Oproep

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden PI Beveren

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden PI Beveren Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2016-2018 PI Beveren 1 1. Proces om tot actieplan te komen Voor de opmaak van dit tweede actieplan werd de keuze gemaakt om het coördinatieteam (CORT)

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden De Vlaamse Gemeenschap in de gevangenis LSB 02/02/09 Koenraad Polfliet Historiek 1980 1994 2000 2002 2010 1 Missie Strategisch plan De Vlaamse Gemeenschap waarborgt

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Wortel

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Wortel Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2014-2015 Strafinrichting Wortel 1. Inleiding Op 8 maart 2013 werd het decreet betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2016-2018 Gevangenis Merksplas Sara Buelens Beleidscoördinator hulp- en dienstverlening gevangenis Merksplas 1 1. Omgevingsanalyse Bij het schrijven

Nadere informatie

Over de gevangenis. Inhoud

Over de gevangenis. Inhoud Gevangenis Turnhout JAARVERSLAG 2015 Over de gevangenis De gevangenis van Turnhout is zowel een arresthuis als een inrichting voor sociaal verweer. Er zijn drie doelgroepen: beklaagden, veroordeelden en

Nadere informatie

Gevangenis Turnhout. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Gevangenis Turnhout. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Turnhout werd in 1908 in gebruik genomen en werd recent uitgebreid door de bouw van een nieuwe vleugel, met een verhoging

Nadere informatie

PI Wortel. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de inrichting. De hulp- en dienstverlening. Organisatie van de hulp- en dienstverlening

PI Wortel. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de inrichting. De hulp- en dienstverlening. Organisatie van de hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de inrichting De Penitentiaire Inrichting van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie. Het is een afgelegen inrichting, binnen een regionale context van

Nadere informatie

Gevangenis Turnhout. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Gevangenis Turnhout. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Turnhout is in gebruik sinds 1908. In 2013 ging een nieuw cellencomplex open, vleugel D. Dit heeft een verschuiving van de

Nadere informatie

Diensten binnen de gevangenis een introductie. Sociale plattegrond 21/10/2014 Gent

Diensten binnen de gevangenis een introductie. Sociale plattegrond 21/10/2014 Gent Diensten binnen de gevangenis een introductie Sociale plattegrond 21/10/2014 Gent België Oost-Vlaanderen 2013 Capaciteit Gem. bevolking overbevolking Gent 299 423 41,5% Oudenaarde 132 160 21,2% Dendermonde

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2016-2018 Gevangenis Turnhout 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 2 Omgevingsanalyse 4 2.1 Verschuivingen binnen de populatie 4 2.2 Actieplan

Nadere informatie

Gevangenis Mechelen. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Gevangenis Mechelen. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Mechelen werd in januari 1874 in gebruik genomen. Het betreft een gesloten inrichting met een typische Panopticon-structuur:

Nadere informatie

Internering. Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector

Internering. Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector Internering Analyse dossiers vanuit brugfunctie justitie zorgsector Programma Functie coördinator extern zorgcircuit Registratie: vraag Uitstroom Extern aanbod wachtlijsten Perspectieven en uitdagingen

Nadere informatie

PI Wortel. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de inrichting. De hulp- en dienstverlening. Organisatie van de hulp- en dienstverlening

PI Wortel. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de inrichting. De hulp- en dienstverlening. Organisatie van de hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de inrichting De Penitentiaire Inrichting (PI) van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie. Het is een afgelegen inrichting, binnen een regionale context

Nadere informatie

ACTIEPLAN HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN

ACTIEPLAN HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN ACTIEPLAN HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN 2018-2020 Gevangenis Merksplas Sara Buelens Beleidscoördinator hulp- en dienstverlening gevangenis Merksplas Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Omgevingsanalyse...

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de strafinrichting van Oudenaarde

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de strafinrichting van Oudenaarde HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Oudenaarde Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de strafinrichting van Oudenaarde 20150728_oudenaarde.indd 1 29/07/2015 10:24:20 Wat

Nadere informatie

JAARVERSLAG - BIJLAGE Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen 2012

JAARVERSLAG - BIJLAGE Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen 2012 JAARVERSLAG - BIJLAGE Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen 212 2 Bijlage: Registratiegegevens aanbod (activiteitenfiches) 1. Welzijn - Groepsonthaal - Trajectbegeleiding - Organisatieondersteuner

Nadere informatie

Actieplan Centrale Gevangenis Leuven 2016 juni 2018

Actieplan Centrale Gevangenis Leuven 2016 juni 2018 Actieplan Centrale Gevangenis Leuven 2016 juni 2018 Beleidsteam Centrale Gevangenis Leuven 1. Inleiding Het actieplan 2016 2018 voor de Centrale Gevangenis van Leuven bouwt verder op een eerste oefening

Nadere informatie

Verdere informatie is te vinden in de statuten van de vzw, zoals gepubliceerd in het staatsblad van 22/03/2007.

Verdere informatie is te vinden in de statuten van de vzw, zoals gepubliceerd in het staatsblad van 22/03/2007. Jaarverslag 2007 Voor vzw touché was 2007 het jaar van de oprichting, de bekendmaking en de opstart. Dit jaarverslag beschrijft de werking en de activiteiten van het eerste jaar van de vzw. 1. Oprichting

Nadere informatie

5 jaar CGG Eclips binnen de gevangenismuren Een evaluatie

5 jaar CGG Eclips binnen de gevangenismuren Een evaluatie 5 jaar CGG Eclips binnen de gevangenismuren Een evaluatie Inhoud Inleiding Werking CGG Eclips Evaluatie Achtergrond Vlaams Strategisch Plan Hulp- en Dienstverlening aan Gedetineerden (2000) De Vlaamse

Nadere informatie

Actieplan Gevangenis Dendermonde 15/01/2016

Actieplan Gevangenis Dendermonde 15/01/2016 Actieplan 2016-2018 Gevangenis Dendermonde 15/01/2016 Inleiding In navolging van het Decreet op de organisatie van hulp- en dienstverlening van 8 maart 2013, werd een eerste actieplan 2014-2015 afgerond

Nadere informatie

Actieplan Brusselse gevangenissen juli juli Contextschets

Actieplan Brusselse gevangenissen juli juli Contextschets Actieplan Brusselse gevangenissen juli 2018 -juli 2019 1. Contextschets 2016 was een somber dieptepunt voor de Brusselse hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Met uitzondering van de heropening van

Nadere informatie

Gevangenis Dendermonde

Gevangenis Dendermonde Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Dendermonde werd in 1860-1863 gebouwd volgens de principes van Edouard Ducpétiaux. Het is stervormig, heeft drie vleugels

Nadere informatie

Gevangenis Beveren. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Gevangenis Beveren. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Beveren opende zijn deuren op 14 februari 2014 en is het resultaat van een publiek-private samenwerking. Het is een moderne

Nadere informatie

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden Evaluatie van het onderwijsaanbod in de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel in functie van de Vlaamse leidraad voor het onderwijsaanbod in de gevangenissen Syntheserapport 22 maart 2017 1 Inleiding

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Actieplan gevangenis Hasselt juli 2018 december 2020

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Actieplan gevangenis Hasselt juli 2018 december 2020 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Actieplan gevangenis Hasselt juli 2018 december 2020 1 Hulp- en dienstverleningsbeleid gevangenis Hasselt Inleiding Bij de opmaak van het nieuwe actieplan stellen

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Antwerpen Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht?

Nadere informatie

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering

TEAM ACTIVERING. Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer. Team Activering TEAM ACTIVERING Ontmoetingscentrum Activiteitencentrum Arbeidscentrum Herstelwijzer Team Activering WIE ZIJN WIJ? Het Team Activering van VZW Hestia ( Alexianen Zorggroep Tienen) is al sinds 1994 actief

Nadere informatie

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN. Foto: Olivier Michiels. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in het Penitentiair Complex Brugge

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN. Foto: Olivier Michiels. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in het Penitentiair Complex Brugge HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Olivier Michiels Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in het Penitentiair Complex Brugge Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht? Je

Nadere informatie

nr. 793 van LORIN PARYS datum: 16 juli 2015 aan JO VANDEURZEN Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Strategisch plan

nr. 793 van LORIN PARYS datum: 16 juli 2015 aan JO VANDEURZEN Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Strategisch plan SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 793 van LORIN PARYS datum: 16 juli 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden - Strategisch plan Justitiehuizen

Nadere informatie

Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis

Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis Het Centraal AanmeldPunt voor druggebruikers in de gevangenis 1. Inhoud van het CAP Het centraal aanmeldpunt drugs of kortweg CAP, wil alle gedetineerden met een drugprobleem ondersteunen in hun zoektocht

Nadere informatie

Aanbod hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Beveren

Aanbod hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Beveren HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Beveren Aanbod hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Beveren Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht? Toekan Toekan Toekan

Nadere informatie

'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008

'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008 'TRY OUT' Tewerkstelling (ex-)gedetineerden Leuven Centraal en Leuven Hulp via jobcoaching 01/12/2006-31/05/2008 Lisa Coppin, RESOC Leuven Kristien Sinnaeve, VDAB Leuven KBS, 6 mei 2009 er was eens...

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

ACTIEPLAN GEVANGENIS IEPER Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

ACTIEPLAN GEVANGENIS IEPER Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden ACTIEPLAN 2018 GEVANGENIS IEPER Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Inleiding Op 8 maart 2013 werd het decreet betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden bekrachtigd

Nadere informatie

Inhoud. Over de inrichting. Organisatie van de hulp- en dienstverlening. De hulp- en dienstverlening. Wat brengt 2016?

Inhoud. Over de inrichting. Organisatie van de hulp- en dienstverlening. De hulp- en dienstverlening. Wat brengt 2016? Penitentiaire Inrichting Wortel JAARVERSLAG 2015 Inhoud Over de inrichting De Penitentiaire Inrichting (PI) van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie. Het is een afgelegen inrichting, binnen een regionale

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

Actieplan Penitentiair Complex Brugge. Beleidsteam PCB

Actieplan Penitentiair Complex Brugge. Beleidsteam PCB Actieplan 2016-2018 Penitentiair Complex Brugge Beleidsteam PCB 6-1-2016 1 Actieplan PCB 2016-2018 Het actieplan werd gedurende vier bijeenkomsten in de loop van 2015 door het beleidsteam ontwikkeld. Het

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2009. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Strafinrichting Merksplas

JAARVERSLAG 2009. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Strafinrichting Merksplas JAARVERSLAG 2009 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Merksplas Sara Buelens Beleidsmedewerker Vlaamse Overheid In samenwerking met: Justitieel Welzijnswerk Turnhout Koen Deblonde

Nadere informatie

Zorg voor personen met het statuut internering. Lunchen met justitie 24 oktober 2017

Zorg voor personen met het statuut internering. Lunchen met justitie 24 oktober 2017 Zorg voor personen met het statuut internering Lunchen met justitie 24 oktober 2017 Overzicht Intra-penitentiair aanbod Zorgaanbod in de maatschappij Ervaringen nieuwe wet op de internering 26/10/2017

Nadere informatie

ulp- en dienstverlening aan gedetineerden ulp- en dienstverlening aan gedetineerden Wat? H H

ulp- en dienstverlening aan gedetineerden ulp- en dienstverlening aan gedetineerden Wat? H H Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2 Wat? De Vlaamse overheid wil de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden uitbreiden en verbeteren. De inspanningen

Nadere informatie

ACTIEPLAN GEVANGENIS IEPER Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

ACTIEPLAN GEVANGENIS IEPER Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden ACTIEPLAN 2018-2020 GEVANGENIS IEPER Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Inleiding Op 8 maart 2013 werd het decreet betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden bekrachtigd

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Drugsbeleid in de gevangenissen Who cares? We all care Opbouw Aanbod vandaag Analyse m.b.t. drugsbeleid in gevangenissen Lichtpunten Met focus op strategisch

Nadere informatie

Abagg. Ambulante Begeleiding Aan Geïnterneerden met een verstandelijke beperking in de Gevangenis

Abagg. Ambulante Begeleiding Aan Geïnterneerden met een verstandelijke beperking in de Gevangenis Abagg Dienstverleningscentrum t Zwart Goor Ambulante Begeleiding Aan Geïnterneerden met een verstandelijke beperking in de Gevangenis Geïnterneerden met een verstandelijke beperking of een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen

De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen De organisatie van vorming, opleiding en arbeidstoeleiding als voorbereiding sociale re-integratie in Vlaamse gevangenissen Promotor: Prof.dr. S.Snacken Onderzoekers: Hanne Tournel en Anne De Ron 1 Vanuit

Nadere informatie

foto Stephen Vincke, FOD Justitie

foto Stephen Vincke, FOD Justitie foto Stephen Vincke, FOD Justitie Penitentiaire Inrichting Wortel JAARVERSLAG 2016 Inhoud Over de inrichting p. 3 Organisatie van de hulp- en dienstverlening p. 5 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2018-2020 Gevangenis Turnhout Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 2 Omgevingsanalyse 4 2.1 Grote variatie in het aanbod hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

ACTIEPLAN Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Penitentiarie Inrichting Wortel

ACTIEPLAN Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Penitentiarie Inrichting Wortel ACTIEPLAN 2018 2020 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Penitentiarie Inrichting Wortel 2 1 Inleiding Op 8 maart 2013 werd het decreet betreffende de organisatie van de hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Over de gevangenis. Inhoud. Gebouw. Afdelingen. Populatie. bouwjaar 1855 verbouwingen 439 plaatsen

Over de gevangenis. Inhoud. Gebouw. Afdelingen. Populatie. bouwjaar 1855 verbouwingen 439 plaatsen Gevangenis Antwerpen JAARVERSLAG 2015 Over de gevangenis Gebouw bouwjaar 1855 verbouwingen 439 plaatsen Afdelingen grote mannenafdeling - 314 plaatsen vrouwenafdeling - 48 plaatsen psychiatrische annex

Nadere informatie

Centrale Gevangenis Leuven

Centrale Gevangenis Leuven Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De Centrale Gevangenis van Leuven werd in gebruik genomen op 1 oktober 1860. Er verblijven een driehonderdtal langgestraften in een opendeurregime.

Nadere informatie

In de gevangenis van Ieper bestaat de hulp- en dienstverlening van de Vlaamse overheid uit een divers individueel en groepsaanbod. p.

In de gevangenis van Ieper bestaat de hulp- en dienstverlening van de Vlaamse overheid uit een divers individueel en groepsaanbod. p. Gevangenis Ieper JAARVERSLAG 2015 Inhoud Over de gevangenis De gevangenis van Ieper is in grote mate een arresthuis. Naast de grote groep beklaagden, verblijft er ook een kleine groep veroordeelden in

Nadere informatie

PROJECTFICHE AFSTEMMING BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE GEVANGENISSEN. Samenwerking centra voor volwassenenonderwijs en VDAB. Stand van zaken op 03 mei 2013

PROJECTFICHE AFSTEMMING BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE GEVANGENISSEN. Samenwerking centra voor volwassenenonderwijs en VDAB. Stand van zaken op 03 mei 2013 PROJECTFICHE AFSTEMMING BEROEPSOPLEIDINGEN IN DE GEVANGENISSEN Samenwerking centra voor volwassenenonderwijs en VDAB Stand van zaken op 03 mei 2013 Betrokken partners VDAB Stuurgroep volwassenenonderwijs

Nadere informatie

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN. Foto: Gevangenis Dendermonde. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de gevangenis van Dendermonde

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN. Foto: Gevangenis Dendermonde. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de gevangenis van Dendermonde HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Dendermonde Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de gevangenis van Dendermonde Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht?

Nadere informatie

Route 11 Psychosociaal Revalidatiecentrum Kempen

Route 11 Psychosociaal Revalidatiecentrum Kempen Route Psychosociaal revalidatiecentrum Kempen Gasthuisstraat 22/2 - Turnhout (zomer 208: Merodelei 88-90) 04/44 29 9 info@route.be (mei juni 208: www.route.be) Route Psychosociaal revalidatiecentrum Kempen

Nadere informatie

Voorwoord. Een jaarverslag is een bundeling van bijdragen van verschillende partners. Aan ieder een hartelijke dank voor hun bijdrage.

Voorwoord. Een jaarverslag is een bundeling van bijdragen van verschillende partners. Aan ieder een hartelijke dank voor hun bijdrage. JAARVERSLAG Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Wortel 2012 Voorwoord In dit jaarverslag kunt u de inspanningen in het kader van de hulp- en dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Oudenaarde

Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Oudenaarde Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2018-2020 Strafinrichting Oudenaarde 1 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel... 2 2 Missie... 3 3 Overzicht... 4 4 Detail... 6 4.1 Participatie... 6 4.2 Vlotte

Nadere informatie

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen

Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN Foto: Gevangenis Antwerpen Hulp- en dienstverlening van de Vlaamse gemeenschap in de gevangenis van Antwerpen Wat kan je hier allemaal doen? Bij wie kan je terecht?

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Turnhout

Jaarverslag 2012. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Turnhout Jaarverslag 2012 Gevangenis Turnhout Voorwoord In dit jaarverslag worden de inspanningen van alle medewerkers die een opdracht uitoefenen bij de uitbouw van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Nadere informatie

WEVO VORMINGS- EN ONDERSTEUNINGSBROCHURE AANVULLING NAJAAR WEVO Vormings- en ondersteuningsbrochure 2016 aanvulling najaar

WEVO VORMINGS- EN ONDERSTEUNINGSBROCHURE AANVULLING NAJAAR WEVO Vormings- en ondersteuningsbrochure 2016 aanvulling najaar WEVO VORMINGS- EN ONDERSTEUNINGSBROCHURE AANVULLING NAJAAR 2016 WEVO Vormings- en ondersteuningsbrochure 2016 aanvulling najaar 2016 1 INHOUD WEVO... 1 VORMINGS- EN ONDERSTEUNINGSBROCHURE... 1 Aanvulling

Nadere informatie

Strafinrichting Oudenaarde. Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Strafinrichting Oudenaarde. Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Oudenaarde Actieplan hulp- en dienstverlening aan gedetineerden 2016-2018 1 Inhoud Inhoud... 1 Kader... 2 Onze dromen... 3 Actieplan 2016 2018... 4 Strategische doelstellingen... 4 a. Tactische

Nadere informatie

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW

SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW SWOT ANALYSE BREDE SCHOOL SPW 2014-2015 Netwerk: Sterktes Zwaktes Activiteiten en projecten en participatie: Het wij-gevoel onder de partners Positieve en spontane samenwerkingen die voortvloeien uit het

Nadere informatie

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN ACTIEPLAN GEDETINEERDEN GEVANGENIS MECHELEN

HULP- EN DIENSTVERLENING AAN ACTIEPLAN GEDETINEERDEN GEVANGENIS MECHELEN HULP- EN DIENSTVERLENING AAN GEDETINEERDEN ACTIEPLAN 2018 2020 GEVANGENIS MECHELEN 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Omgevingsanalyse... 4 2.1 Historiek gevangenis Mechelen. 4 2.2 Infrastructuur gevangenis

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

Het PSC Hoogstraten is gevestigd binnen een kasteel, dat doorheen de geschiedenis als het Gelmelslot gekend stond. p.3

Het PSC Hoogstraten is gevestigd binnen een kasteel, dat doorheen de geschiedenis als het Gelmelslot gekend stond. p.3 PSC Hoogstraten JAARVERSLAG 2015 Inhoud Over de gevangenis Het PSC Hoogstraten is gevestigd binnen een kasteel, dat doorheen de geschiedenis als het Gelmelslot gekend stond. p.3 Organisatie van de hulp-

Nadere informatie

Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS. Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS

Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS. Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS Situering Netwerkdag 25 januari 2019 Vanessa De Roo Netwerkcoördinator Netwerk GG ADS Hervormingen in de GGZ Artikel 107 Situering van het Netwerk Geestelijke Gezondheid

Nadere informatie

Inhoud. Over de inrichting p. 3. Organisatie van de hulp- en dienstverlening p. 5. Samenwerkingspartners en aanbod p. 8

Inhoud. Over de inrichting p. 3. Organisatie van de hulp- en dienstverlening p. 5. Samenwerkingspartners en aanbod p. 8 Gevangenis Turnhout JAARVERSLAG 2016 Inhoud Over de inrichting p. 3 Organisatie van de hulp- en dienstverlening p. 5 Samenwerkingspartners en aanbod p. 8 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden p. 9

Nadere informatie

Hulp- en Dienstverlening. Gevangenis Dendermonde

Hulp- en Dienstverlening. Gevangenis Dendermonde Hulp- en Dienstverlening Gevangenis Dendermonde Jaarverslag 2010 2 Voorwoord Beste lezer, Hierbij heeft u het besluit genomen het van de hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Dendermonde te lezen,

Nadere informatie

Missie De Rode Antraciet vzw

Missie De Rode Antraciet vzw Missie De Rode Antraciet vzw Elke mens maakt deel uit van de In een gevangenis is dat niet vanzelfsprekend. De Rode Antraciet vzw werkt aan een maximale interactie tussen gevangenen en de buitenwereld.

Nadere informatie

Prison Cloud. onlinehulp in een gesloten instelling. Congres onlinehulp voor welzijn en gezondheid 28 maart Philippe Bocklandt Dana Mariën

Prison Cloud. onlinehulp in een gesloten instelling. Congres onlinehulp voor welzijn en gezondheid 28 maart Philippe Bocklandt Dana Mariën in een gesloten instelling Philippe Bocklandt Dana Mariën Congres voor welzijn en gezondheid 28 maart 2019 Wat je mag verwachten Situering van Hulpmogelijkheden verkennen 3 concrete casussen in een gesloten

Nadere informatie

VOOR WIE IS DE WEVO- BROCHURE?

VOOR WIE IS DE WEVO- BROCHURE? WAT IS DE WEVO? De WEVO is de Werkgroep Vorming en Ondersteuning van de Gemengde Commissie. De Gemengde Commissie maakt het beleid en volgt de ontwikkelingen op met betrekking tot de hulp- en dienstverlening

Nadere informatie

Brusselse gevangenissen

Brusselse gevangenissen Brusselse gevangenissen Sint-Gillis Vorst Berkendael Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis Brussel heeft drie gevangenissen: Sint-Gillis, Vorst en Berkendael. De Vlaamse gemeenschap

Nadere informatie

Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT

Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT FORENSISCHE PSYCHIATRIE Samenwerking SPV PI Zwolle en ACT Even voorstellen Annemarie de Vries SPV bij het ACT team Dimence Zwolle Elles van der Hoeven SPV bij de PI Zwolle locatie Penitentiair Psychiatrisch

Nadere informatie

Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest inzake de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden

Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest inzake de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest inzake de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Gelet op artikel 39, 127, 128, 1, van de Grondwet; Gelet

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

Voorwoord. Beste lezer,

Voorwoord. Beste lezer, JAARVERSLAG Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Dendermonde 2012 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het van de hulp- en dienstverlening in de gevangenis van Dendermonde. In dit verslag vindt u de

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Promenzo werkt

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Promenzo werkt Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Promenzo werkt Promenzo begeleidt en ondersteunt mensen met ernstige psychiatrische of psychische problemen bij het zoeken naar, vinden en behouden van

Nadere informatie

Voorwoord. Een jaarverslag is een bundeling van bijdragen van verschillende partners. Aan ieder een hartelijke dank voor hun bijdrage.

Voorwoord. Een jaarverslag is een bundeling van bijdragen van verschillende partners. Aan ieder een hartelijke dank voor hun bijdrage. JAARVERSLAG Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Strafinrichting Wortel 2011 Voorwoord In dit jaarverslag kunt u de inspanningen in het kader van de hulp- en dienstverlening vanuit de Vlaamse overheid

Nadere informatie

Strafinrichting Oudenaarde

Strafinrichting Oudenaarde Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Oudenaarde werd voor het eerst in gebruik genomen in 1922 als arresthuis. Het betreft een traditionele Ducpétiaux-architectuur.

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede Groeiactieplan kinderarmoede Overzicht 1. Algemeen kader 2. Greep uit de acties in Gent 3. Succesfactoren/knelpunten à Debat Psychologische Dienst - OCMW Gent 2 1. Algemeen

Nadere informatie

Hulpgevangenis Leuven

Hulpgevangenis Leuven Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De aanbesteding van de Hulpgevangenis van Leuven had plaats in 1865. Ze werd gebouwd als een stergevangenis volgens de principes van E. Ducpétiaux.

Nadere informatie

Gevangenis Gent. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. De hulp- en dienstverlening. Over de gevangenis. Vooruitblik op 2015

Gevangenis Gent. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. De hulp- en dienstverlening. Over de gevangenis. Vooruitblik op 2015 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis te Gent dateert van 1862 en is een stervormige cel-gevangenis (Ducpétiaux-model). De gevangenis te Gent heeft een meervoudige

Nadere informatie

Actieplan Hulp- en Dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen

Actieplan Hulp- en Dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen Actieplan Hulp- en Dienstverlening aan gedetineerden Gevangenis Mechelen 2016-2018 Inhoudstafel 1. Inleiding...3 2. Strategisch Plan 2015-2020..4 3. Rationalisering van het gevangeniswezen.4 4. Historiek

Nadere informatie

PSC Hoogstraten. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

PSC Hoogstraten. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Foto: Poster Parol! Wim/Lieven Nollet Over de gevangenis Het is gevestigd binnen een kasteel, dat doorheen de geschiedenis als het Gelmelslot gekend stond. >

Nadere informatie

Gevangenis Hasselt. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening

Gevangenis Hasselt. Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden. Over de gevangenis. De hulp- en dienstverlening Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Over de gevangenis De gevangenis van Hasselt is een recente gevangenis, in gebruik genomen in maart 2005. Het is een grote, moderne en streng beveiligde gevangenis.

Nadere informatie

Voorwoord. Céline Claessens Beleidsmedewerker a.i. Vlaamse overheid voor de Hulpgevangenis van Leuven

Voorwoord. Céline Claessens Beleidsmedewerker a.i. Vlaamse overheid voor de Hulpgevangenis van Leuven JAARVERSLAG Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden Hulpgevangenis Leuven 2012 Voorwoord In dit jaarverslag blikken we terug op het afgelopen jaar en geven we een overzicht weer van het aanbod van de

Nadere informatie

Actieplan hulp- en dienstverlening Hulpgevangenis Leuven 2016 juni 2018

Actieplan hulp- en dienstverlening Hulpgevangenis Leuven 2016 juni 2018 Actieplan hulp- en dienstverlening Hulpgevangenis Leuven 2016 juni 2018 Beleidsteam Hulpgevangenis Leuven 1. Inleiding 2015 was een interessant jaar in de Hulpgevangenis. Een jaar waarin er heel wat veranderde.

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: algemene conclusie... 47 Bijlage: fiches... 49

Hoofdstuk 7: algemene conclusie... 47 Bijlage: fiches... 49 2 Inhoudstafel Lijst met afkortingen... 4 Voorwoord... 5 Inleiding... 6 Hoofdstuk 1: Situering van de gevangenis... 7 Hoofdstuk 2: Samenwerkingsmodellen en organisatievormen voor de uitbouw van een kwalitatief

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Inhoud. Over de gevangenis p. 3. Organisatie van de hulp- en dienstverlening p. 4. Samenwerkingspartners p. 5

Inhoud. Over de gevangenis p. 3. Organisatie van de hulp- en dienstverlening p. 4. Samenwerkingspartners p. 5 Gevangenis Antwerpen JAARVERSLAG 2017 Inhoud Over de gevangenis p. 3 Organisatie van de hulp- en dienstverlening p. 4 Samenwerkingspartners p. 5 Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden p. 7 Vooruitblik

Nadere informatie

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen

Ambtenaren / managers Ambtenaren die werken met moeilijk bereikbare groepen Bijlage Overzicht Doelgroepen Overzicht Doelgroepen participerend in Wmo-werkplaatsen Wmo werkplaats Participerende doelgroepen praktijken Actieve burgers Actieve burgers Actieve buurtbewoners / managers

Nadere informatie

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis

Verslag OCMW-raad Hugo Cornelis Verslag OCMW-raad 15/11/2017 1. Goedkeuring verslag vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte De OCMW-raad wordt gevraagd het verslag van de vergadering 18/10/2017 openbaar gedeelte goed te keuren. Goedgekeurd

Nadere informatie

Over de gevangenis. Inhoud

Over de gevangenis. Inhoud PI Beveren JAARVERSLAG 2015 Over de gevangenis De gevangenis van Beveren opende op 14 februari 2014 en maakt deel uit van het Masterplan justitie 2008-2012-2016, dat voorziet in de bouw van nieuwe penitentiaire

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2014

Kwaliteitsplanning 2014 Kwaliteitsplanning 2014 Lokaal dienstencentrum De Stille Meers OCMW Middelkerke Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke Voorzitter: Dirk Gilliaert Secretaris: Pierre Ryckewaert 1 Inhoudstafel 1. Evaluatie

Nadere informatie

Studiedag. Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. 27 november 2017

Studiedag. Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. 27 november 2017 Studiedag Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 27 november 2017 Enkele definities Vluchteling: persoon die uit gegronde vrees voor vervolging wegens zijn ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een

Nadere informatie