Hoofdstuk 6. Vernieuwen inzake stadsvervoer. Het openbaar vervoer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 6. Vernieuwen inzake stadsvervoer. Het openbaar vervoer"

Transcriptie

1 Hoofdstuk 6 Vernieuwen inzake stadsvervoer Het openbaar vervoer

2 1. Inleiding 1.1. Complementariteit van het openbaar vervoer met het wegvervoer De ontwikkeling van complementaire / alternatieve vervoermiddelen moet voorrang krijgen op de beperking van het gebruik van de bestaande vervoermiddelen, zoniet komt de algemene mobiliteit in het gedrang. Alhoewel het van belang is nu reeds het autoverkeer te optimaliseren en de erdoor veroorzaakte milieuhinder te beperken, moet men weerstaan aan de verleiding om een overstap van het autoverkeer naar het openbaar vervoer tot stand te willen brengen door het gebruik van de personenauto kunstmatig te ontmoedigen zonder eerst een leefbaar alternatief voor de verplaatsingen met privé-vervoer te voorzien. Geen enkele democratische overheid kan de pendelaars ertoe verplichten om het openbaar vervoer, en in het bijzonder de trein, te gebruiken : het gaat erom ze te overtuigen. Zulks zal onmogelijk blijken te zijn indien het alternatief van het openbaar vervoer onbestaand en onbetrouwbaar is of onvoldoende prestaties levert. In dit verband vormt de situatie van de Belgische spoorwegen een mooi voorbeeld : de aanzienlijke vertragingen tijdens de piekuren en de plotse stakingen wekken hoe langer hoe meer de woede op van de treingebruikers die gekneld zitten tussen een onvoldoende openbaar vervoer en de congestie op de wegen. Een samenhangend mobiliteitsbeleid veronderstelt dus noodzakelijkerwijze de aanwezigheid van een openbaar verover van hoge kwaliteit ten dienste van zijn klanten (67). 1.2 Multimodaliteit Voor een verbetering van de aantrekkingskracht van het openbar vervoer, dienen de vervoersmodi beschouwd te worden als complementair. Men dient afstand te nemen van de soms onredelijke en dikwijls dogmatische standpunten inzake concurrentie tussen vervoertakken, om te komen tot concrete oplossingen in het kader van een multimodale benadering. Door de vrij geringe bevolkingsdichtheid van Brussel is het haast onmogelijk (en budgettair gezien onhoudbaar) het grondgebied te voorzien van een fijn en volledig netwerk van openbaar vervoer. Een relatief hoog aandeel van de autoverplaatsingen blijft bijgevolg onvermijdelijk. 2. Huidige tendensen 2.1. Het IRIS-vervoerplan Het onderzoek dat in maart 1992 bij de gezinnen werd uitgevoerd in het kader van het IRIS-plan, geeft de omstandigheden aan waarin bij voorkeur gebruik wordt gemaakt van het gemeenschappelijk vervoer : wanneer het gemeenschappelijk vervoer minder kost dan de auto, wanneer het gemeenschappelijk vervoer sneller is dan de auto (metro, trein, lijnen in eigen bedding) wanneer men op de plaats van bestemming niet beschikt over een parkeerplaats

3 Een aanzienlijk deel van het IRIS-plan is gewijd aan de politiek tot bevordering van het openbaar vervoer. Hierin komen onder meer de volgende maatregelen aan bod : Oprichting van een vervoersgemeenschap Het IRIS-plan is voorstander van een geïntegreerde tarifering met dito transportaanbod. Hiertoe spreekt het zich uit voor : 1. een ruimtelijke benadering, uitgebreid tot de uitwisselingen tussen de stad en het land; 2. een coördinatie tussen de verschillende instellingen die verantwoordelijk zijn voor het openbaar vervoer 3. het oprichten van gemeenschappelijke beheers- en controlestructuren voor het verkeer en het parkeren 4. het regelen en plannen van acties in een logische volgorde 5. het betrekken van alle betrokken partijen bij het project Spoorwegen Het globale mobiliteitsbeleid van het IRIS-plan bevat de volgende maatregelen : Het renoveren van de 28 Brusselse stations en hun herwaardering in het stadsweefsel. Het verbeteren van de verbindingen naar de luchthaven vanuit het Zuidstation (HST) en de wijk Leopold-Schuman (Europees centrum); dit tweede punt houdt de voltooiing in van de impactstudie over de spoorwegverbinding Schuman-Josaphat68 en de daadwerkelijke uitvoering hiervan. Het verbeteren van de aansluitingsmogelijkheden tussen trein en stedelijk net. Het bevorderen van de intermodaliteit NMBS-haven van Brussel voor het goederenvervoer water- spoor-weg.

4 Taxi s Het toelaten van de taxi s op de beddingen van het gemeenschappelijk vervoer, waardoor hun volwaardig openbaar vervoersstatuut erkend wordt. Het bevorderen van gecombineerde kaartjes gemeenschappelijk vervoer- taxi s, wat de MIVB al verschillende maanden doet. De tarifering vereenvoudigen en reglementeren. Het globaal plan der taxi - parkeerplaatsen optimaliseren naargelang van de behoeften van de klanten en het beroep. het verbeteren van de kwaliteit van de diensten en van het imago bij het publiek (verbetering van het comfort van de haltes, hogere frequenties tijdens de vrijetijdsuren en het culturele leven, enz...) het verlengen van de lijn nr 2 Clemenceau-Beekkant, de exploitatie van lijn nr 1 aanpassen en de verbindingen herstructureren om de voltooiing van het metronet te realiseren een aantal specifieke bereikbaarheidsproblemen aanpakken (verlenging van metrolijn 1 tot Erasmus, verbeteren van de bediening van het AZ VUB enz...) Het Intercommunaal vervoer van Brussel Voor de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer van Brussel (MIVB) legt het plan de volgende prioriteiten vast : Infrastructuur en exploitatie van het net : het uittrekken van voldoende financiële middelen om de instandhouding en verbetering van de bovengrondse en ondergrondse infrastructuur te verzekeren de gemeenten uitnodigen om politiemaatregelen te nemen en lichte infrastructuurwerken uit te voeren tot verbetering van de commerciële snelheid van het gemeenschappelijk vervoer, en ze hiertoe aansporen via mobiliteitscontracten; dit punt zal onder meer talrijke aanpassingen van de wegen vergen (aanleg van eigen beddingen voor trams en bussen, invoering van voorrangswegen voor de voertuigen van het openbaar vervoer, enz...)

5 Rollend materieel : de specifieke behoeften inzake bouw van depots bestuderen de financiële middelen uittrekken, of de alternatieve financiering bevorderen, voor het materieel dat vereist is voor de uitbreiding van de metro en het aanleggen van een reserve om de periodes voor onderhoud en herstelling te dekken het optimaliseren van de onderhoudswerkplaatsen voor alle voertuigen van de MIVB en de pararegionale exploitanten het nieuw rollend materieel reviseren met het oog op het beperken van de geluidshinder en het verbeteren van het comfort en het aantal zitplaatsen. een integratie van tarieven tussen de verschillende op het Brusselse grondgebied bedrijvige vervoermaatschappijen; verbetering van de vlotheid van het stedelijk en gewestelijk openbaar vervoer, met bij voorbeeld de aanleg van eigen beddingen en de installatie van voorzieningen waardoor de bestuurders van het openbaar vervoer de stand van de verkeerslichten kunnen wijzigen; het inzetten van de fase «netwerk tram en bus» van het algemeen project van het GEN (zie infra); de inzet van stimuli om het gebruik van het openbaar vervoer aan te moedigen; 2.2. Het samenwerkingsakkoord tussen het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaamse Gewest van 10 juni 1998 Het op 10 juni 1998 tussen beide gewesten gesloten samenwerkingsakkoord beoogt het verbeteren van de mobiliteit in en rond Brussel, en dit in een geest van duurzaamheid. Het is dus een eerste stap naar de oprichting van een vervoersgemeenschap. Er werd dus een richtplan opgesteld dat achteraf aanleiding zal geven tot een communautair actieplan; dit plan zal onder meer de volgende maatregelen bevatten :

6 de opstelling van samenwerkingsakkoorden tussen de maatschappijen van het openbaar vervoer; de bouw van parkeerterreinen «Park & Ride». De beide gewesten zullen elk de helft moeten dragen van de kosten, verbonden aan de realisatie van het richtplan en van de intergewestelijke studies. Ook zal een enquête worden opgezet om de bereikbaarheid van sommige momenteel slecht bediende zones te verbeteren (luchthaven van Zaventem, AZ-VUB te Jette, zetel van de NAVO te Evere, ondernemingen gevestigd langs de Westring van Brussel. Bovendien zou een studie moeten worden verricht omtrent het vlot verkeer naar en de optimale vestigingsplaats van overstapparkeerterreinen, gekoppeld aan een kwalitatieve uitbreiding van het netwerk van het openbaar vervoer op de verschillende assen naar Brussel. Het gaat hier om een verbetering van de verbinding met een aantal Vlaamse steden zoals Leuven, Overijse, Halle, Haacht, Asse, Grimbergen, Londerzeel en Ninove Het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) In haar advies over het GBP van 4 maart 1999, is de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie (GOC) «van mening dat de maatregelen inzake ruimtelijke ordening en verplaatsingen de toegankelijkheid voor iedereen en een goede woonomgeving moeten waarborgen. Er moet dus echt voorrang worden gegeven aan alle verplaastingswijzen die verenigbaar zijn met het leefmilieu namelijk de verplaatsingen te voet, met de fiets en met het openbaar vervoer teneinde eveneens de individuele beroepsverplaatsingen, die van de cliënteel, van de taxi s, van de logistiek van de stad, enz. te vergemakkelijken. Tenslotte werd een laatste studie, ondernomen op initiatief van de Federale minister van Verkeer, beëindigd. Deze studie beoogde de mogelijkheid in te schatten om de congestie op de verkeersassen in de stad en de periferie te regulariseren. Op talrijke punten bevestigt zij de besluiten van het IRIS-plan.

7

8 Voor de uitbouw van de openbare vervoersinfrastructuren zijn aanzienlijke openbare investeringen nodig. De opties moeten bepaald worden op basis van kosten-batenanalyses en dit voor alle sociale kosten». Wat de ontwikkeling van de infrastructuur voor het openbaar vervoer betreft, stelt het ontwerp van GBP enkele denkrichtingen voor (zie kaart nr.7). Vermelden we onder meer : de aanleg van een nieuw metrotraject tussen de stations Bizet en Erasmus (voltooiing van het net) het aanvatten van een studie over de trajecten Koning Boudewijn - AZ-VUB en Simonis - Ganshoren de verlenging van de metro van de kleine ring (lijn 2) aanleg van nieuwe tramtrajecten in eigen bedding (Machtenslaan) uitbreiding van de ondergrondse tramlijnen Lengte van het metronet per miljoen inwoners 6 Stad Lengte/ 10 inw. Londen Parijs Brussel Berlijn 63 km 51 km 41 km 39 km Bron : MIVB et UK department of the environment 3. Enkele denkrichtingen om verder te gaan 3.1. Ontwikkeling van het metronet Dient men, zoals bepaalde drukkingsgroepen stellen, absoluut af te stappen van het idee van een kwantitatieve ontwikkeling van het door de metro aangeboden vervoersaanbod (uitbreiding van het net, nieuwe lijnen, dichter netwerk, enz...)? In de steden die opkomen voor een metro, is het aandeel van het openbaar vervoer aanvankelijk doorgaans hoger69. Dit betekent dat het niet volstaat een metronet uit te bouwen om te kunnen rekenen op gebruikers, en dat een voorafgaande vraag dikwijls nodig is. De onderstaande tabel toont de lengte van het metronet in een aantal Europese steden, herleid tot het aantal inwoners. Men ziet dat het Belgisch gemiddelde vrij laag is. Men kan zich nochtans moeilijk voorstellen dat een stad met een omvang als Brussel zich een even dicht metronet veroorlooft als Londen. Zoals wij voordien reed stelden, bestaat er een positieve samenhang tussen de omvang van een stadsagglomeratie en de dichtheid van haar openbaar vervoersnetwerk. De vervoersstromen die veroorzaakt worden door de verplaatsingen van inwoners in een stad als Brussel zijn onvoldoende groot of gekanaliseerd om zo n aanzienlijke uitbreiding van het metroaanbod te rentabiliseren.

9 Dit neemt niet weg dat een kwantitatieve uitbreiding op een aantal plaatsen gerechtvaardigd is. De uit te voeren ondergrondse beddingen voor het openbaar vervoer, die men aantreft in de kaart nr. 7 van het ontwerp van GBP, lijken ons in dit opzicht oordeelkundig opgesteld. Twee opmerkingen nochtans : De in 1994 uitgevoerde studie over de bediening van het AZ-VUB pleitte op korte termijn voor het verbeteren van de verkeersvoorwaarden van de autobuslijnen Simonis-AZ-VUB (VICOM-studie die momenteel aan de gang is). Op middellange en lange termijn lijkt een bediening per metro nochtans meer verantwoord. In verband met de nieuwe werken tussen het station Lemonnier en het Zuidstation, lijkt het nochtans onvoorzichtig deze enkel voor te behouden aan de tram. Deze opmerking geldt ook voor de twee projecten, opgenomen in de rubriek «ondergrondse trams ter studie», te weten Haren- Noord en Albert-Ukkel. Op deze as zouden immers andere exploitatiewijzen moeten worden overwogen (lichte metro, zware metro, gekoppelde systemen met de spoorwegen,...) Een kwalitatieve verbetering van de diensten dient trouwens steeds te worden aangemoedigd, onder meer wat het comfort van het materieel en de informatie aan de klanten betreft Maatregelen in verband met een gratis openbaar vervoer voor sommige groepen van gebruikers Sinds 1 april 1999 betaalt de Vlaamse gemeenschap de abonnementen op het openbaar vervoer terug aan haar personeelsleden. Deze maatregel geldt voor de treinen, de trams, de bussen en de metro en betreft bij de personen70. De balans van deze maatregel zal na één jaar worden opgesteld, en het systeem zal worden verlengd indien een aanzienlijk percentage (5 tot 10%?) van de personeelsleden overstapt op een andere vervoertak. Blijft de vraag te weten of de NMBS het hoofd zal kunnen bieden aan de verwachte verhoging van het aantal reizigers. Hoe dan ook, niets belet dat men deze maatregel beschouwt als een proefexperiment dat eventueel kan worden uitgebreid tot andere categorieën van gebruikers indien er een positieve invloed van uitgaat op het aandeel van de vervoertakken. Achteraf zouden andere categorieën van autobestuurders kunnen worden opgespoord die gunstig kunnen reageren op een promotiecampagne voor het openbaar vervoer; wanneer de overstap naar een andere vervoertak een voldoende aantal reizigers oplevert, zou de besparing van mobiliteitskosten in verband met de auto (zie hoofdstuk 2) moeten volstaan om de aanmoedigingscampagne te financieren. Het loopt in ieder geval de moeite het te proberen.

10 3.3. De Vervoersplannen van de ondernemingen Het voorontwerp van Brusselse ordonnantie betreffende de beoordeling en de verbetering van de luchtkwaliteit legt aan «de privaat- of publiekrechterlijke instellingen die meer dan 200 personen tewerkstellen» de verplichting op om vervoersplannen voor de verplaatsing van het personeel op te stellen. Op federaal vlak bestaan gelijkaardige initiatieven. Deze vervoersplannen van ondernemingen, georganiseerd rondom een groep van bedrijven of diensten, kunnen verschillende vormen aannemen : invoering van buspooling-structuren, minibuspooling of carpooling vanuit de woonplaats of een Park & Ride langs de autosnelweg of in de periferie. Vrijwillige vervoersplannen van ondernemingen zijn een goede zaak voor zover zij de privé-bedrijven betrekken bij het zoeken naar oplossingen. Wij hebben daarentegen ernstige twijfels bij vervoersplannen met een dwingend karakter. Het succes van de vervoersplannen van ondernemingen staat of valt immers met de vrijwillige toestemming van diegenen die ze invoeren en gebruiken. Een verplicht gebruik ervan zou een administratieve en financiële last vormen voor de ondernemingen. A fortiori, en de experimenten hebben het aangetoond, is het criterium van de tewerkgestelde personeelsleden terzake niet doorslaggevend.

11 Hoe kan men werkgevers ertoe verplichten systemen uit te werken die een mentaliteitswijziging van de werknemers vergen, terwijl zij niet beschikken over de middelen om hun werknemers ervan te overtuigen af te stappen van hun vroegere gewoonten en men niet kan rekenen op een krachtig en goed werkend openbaar vervoer? 3.4. Aansluiten bij het maatschappelijkcultureel leven De openbare vervoermaatschappijen nemen geregeld initiatieven om zich aan te sluiten bij culturele gebeurtenissen of festiviteiten (denken wij bij voorbeeld aan de Jazz-Rallye of aan eindejaarsfeesten). Dit soort initiatieven (speciale busdiensten, gratis vervoer, enz...) is een uitstekend middel voor de integratie van het gemeenschappelijk vervoer in het dagelijks leven van de burgers; zij dragen bij aan een positief imago van het openbaar vervoer door dit te koppelen aan een sfeer van vrije tijd. Het aantal promotiecampagnes van die aard zou kunnen worden opgevoerd.

12 3.5. De concurrentie van het spoor organiseren Op 23 november 1998 hebben zes lidstaten van de Europese Unie een spoorwegstaking gekend omdat de Europese Commissie «de concurrentie van het spoor wil organiseren». Het lijkt nochtans essentieel andere spoorwegvervoerders dan de NMBS de mogelijkheid te bieden om spoorvervoer op het Belgisch net aan te bieden Het begrip multimodaliteit opnemen in de planning van het openbaar vervoer Multimodaliteit mag niet langer een abstract begrip blijven. De concrete planning van het openbaar vervoer zal bij voorbeeld rekening houden met de vestiging van overstapparkeerterreinen, de plaats van eventuele carpoolingparken (cf. te Bremen, zie hoofdstuk 5) en met de verschillende structurele maatregelen tot regularisering van de wegverkeersstromen. De NMBS wordt immers bekritiseerd wegens het gebrek aan stiptheid van de reizigerstreinen, terwijl zij amper 6 à 7 % van personenvervoer verzorgt en 12 à 13 % van het goederenvervoer in België. In 1970 nam zij nog meer dan 30% van het goederenvervoer voor haar rekening. In 1980 hebben de VS het spoorvervoer geliberaliseerd. Dit verzekert momenteel 41% van het goederenvervoer, tegen 33% 20 jaar geleden. Concurrentie is dus een welgekomen prikkel op het gebied van het spoorvervoer. Het is in het belang van het Belgisch en Europees spoorvervoer om die richting uit te gaan, voornamelijk voor het goederenvervoer. De duurzame mobiliteit, een belangrijk element voor de ondernemingen en de burgers, zal er wel bij varen.

13

Klein Kasteeltje. KVS Grote Markt. Madou toren

Klein Kasteeltje. KVS Grote Markt. Madou toren 8 2014 2015 2017 8 Voltooiing van de om 2016 Klein Kasteeltje KVS Grote Markt Madou toren Zav el sluiting van de metro 2018 2019 2020 Delacroix De bouwplaats van de omsluiting van de metro van de Kleine

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers

VLOTVLAANDEREN. Het centrum in cijfers Het centrum in cijfers 1,155 miljoen inwoners in het Brussels Gewest BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 1,106 miljoen inwoners in Vlaams-Brabant BRUSSELS GEWEST 1,155 miljoen inwoners 619.000 jobs

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015

Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015 Tram 9 Vragen & Antwoorden Versie: 13 augustus 2015 Tram 9 - algemeen 1. Waarom komt er eigenlijk een tram en wat zijn de voordelen? De campuspartners zijn al jaren vragende partij voor een uitbreiding

Nadere informatie

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad

Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Inspiratie- en referentieprojecten ontwerpopdracht transporttechniek-ecostad Verplaatsingen in Vlaanderen vandaag (2007) Dagelijks gebruik transportmiddel of enkele keren per week 89% de auto 48% de fiets

Nadere informatie

Ontwikkeling van de interm. tariteit tussen openbaarver

Ontwikkeling van de interm. tariteit tussen openbaarver Ontwikkeling van de interm 2014 2015 2016 tariteit tussen openbaarver 2019 2020 odaliteit en complemen- 2018 voerswijzen Als we het openbaar vervoer echt aantrekkelijk willen maken, moeten de verschillende

Nadere informatie

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken!

Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Bedrijfsvervoerplannen: ze werken! Waarom een bedrijfsvervoerplan opstellen? De bedrijfsvervoerplannen (BVP) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben als doel de overstap te bevorderen van gemotoriseerde

Nadere informatie

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Bordeaux. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 22 Stadsperimeter Brussel Bordeaux 23 Visitekaart o Bevolking : " Stad: 245.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 750.000 inwoners o Netwerk " Regionaal OV-netwerk: 15 lijnen TER + 4 buslijnen " Stedelijk

Nadere informatie

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING GEMEENTE UKKEL Gemeenteraad Motie van h. De Bock: Indiening van een motie inzake mobiliteit VOORSTEL VAN RESOLUTIE inzake de uitbreiding van de MTB-zone (metro-tram-bus) naar de haltes in de rand om Brusselaars

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht

Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T GSM Persbericht Cel Externe Communicatie Kunstlaan 47-49, 1000 BRUSSEL Eric AERDEN Vooruitgangsstraat 56, 1210 BRUSSEL T. 02-2773408 GSM 0473-916424 Persbericht Datum: 26 november 2007 Betreft: Bijna 200 indicatoren geven

Nadere informatie

Ontwikkeling van interregionale tramlijnen in en rond Brussel

Ontwikkeling van interregionale tramlijnen in en rond Brussel Ontwikkeling van interregionale tramlijnen in en rond Brussel Voorstelling aan de commissie Infrastructuur van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement 5 december 2012 Voorstelling SERB 1 maart 2013 1. Laag

Nadere informatie

DE PERSPECTIEVEN VOOR DE KOMENDE JAREN IN HET BRUSSELS GEWEST

DE PERSPECTIEVEN VOOR DE KOMENDE JAREN IN HET BRUSSELS GEWEST 4 DE PERSPECTIEVEN VOOR DE KOMENDE JAREN IN HET BRUSSELS GEWEST 1. DE VOORNEMENS VAN DE REGERING VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE DOELSTELLINGEN VAN HET PROGRAMMA VOOR DE INRICHTING VAN HET BOVENGRONDSE

Nadere informatie

VAN DE WET VAN 27 JULI 1962

VAN DE WET VAN 27 JULI 1962 NATIONALE ARBEIDSRAAD CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN ADVIES Nr. 1.737 CRB 2010-1042 DEF Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 23 juni 2010 ----------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PlanninG en FinancierinG

PlanninG en FinancierinG 1 budgetta ire PlanninG en FinancierinG Het groeiende succes van eersteklas openbaar vervoer voor iedereen vormt de sluitsteen voor de toegankelijkheid tot de verschillende functies in het Gewest. Als

Nadere informatie

Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse

Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse Samenvatting van de masterthesis van Toon Bormans met als promotor Prof.Dr.S.Proost- KUL. Lightrail verbinding Hasselt Maastricht : een kosten-baten analyse NB: lightrail = sneltram Inleiding : 1. Kosten/

Nadere informatie

MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017

MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017 MAKE YOUR BRUSSELS MOBILITY 19 NOVEMBER 2017 BURGERRESOLUTIE Gelet op de ordonnantie van 26 juli 2013 tot vaststelling van een kader inzake mobiliteitsplanning en tot wijziging van sommige bepalingen die

Nadere informatie

/ Beschrijvende fiche

/ Beschrijvende fiche / Beschrijvende fiche Beschrijvende fiche spoorinvesteringsproject Vlaanderen Ontwerpinvesteringsprogramma 2016-2020 Nieuwe Vlaamse Spoorprioriteiten Project V-130: Bevorderen van de Combi-Mobiliteit in

Nadere informatie

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011

Enquête. Dienstregeling naleven. 12 Test-Aankoop 559 december 2011 Enquête Op de drie vervoernetten laat de stiptheid te wensen over. De klanten van De Lijn verlangen ook meer beschutting aan de haltes. En gebruikers van de MIVB zouden zich graag veiliger voelen. N Dienstregeling

Nadere informatie

Samen voor duurzame mobiliteit

Samen voor duurzame mobiliteit Infomoment duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid Mandatarissen Leuven, 26.02.2013 Johan Van Looy Directeur De Lijn Vlaams-Brabant Samen voor duurzame mobiliteit Inhoud De Lijn algemeen Partnerschap De Lijn

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen

Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen Mobiliteitsmanagement in uw bedrijf Trends en opportuniteiten waarop u kan inspelen VSV basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Bart Desmedt, Traject, 18 april 2013 Opportuniteiten om te werken rond mobiliteit

Nadere informatie

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER

Contactpersoon Fabrice DE CAFMEYER Goiendag! Om de drie jaar moet elke instelling van publiek of privaat recht die meer dan 100 personeelsleden op dezelfde plaats tewerkstelt in het Brussels Gewest een bedrijfsvervoerplan (BVP) opstellen

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 ADVIES Ontwerp van richtplan van aanleg «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02

Nadere informatie

Stadsvernieuwingsproject Station aan Zee

Stadsvernieuwingsproject Station aan Zee Stadsvernieuwingsproject Station aan Zee (Geraadpleegd op 05/12/14,http://www.oostende.be/file_uploads/88054.pdf) Declerck Abdoulaye MAK/ 1B1 Stadsvernieuwingsproject in Oostende Station aan Zee Waarom

Nadere informatie

nr. 419 van KATIA SEGERS datum: 15 december 2016 aan BEN WEYTS Brabantnet - Stand van zaken drie tramlijnen

nr. 419 van KATIA SEGERS datum: 15 december 2016 aan BEN WEYTS Brabantnet - Stand van zaken drie tramlijnen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 419 van KATIA SEGERS datum: 15 december 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Brabantnet - Stand van zaken

Nadere informatie

Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid. Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie

Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid. Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie Van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid Koen De Broeck Manager Mobiliteitsontwikkeling & Marktinformatie Context Dia 2 Basismobiliteit Basismobiliteit Basismobiliteit = aanbod Recht op minimumaanbod

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de gemeente SCHAARBEEK voor de periode

Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de gemeente SCHAARBEEK voor de periode Voornaamste projecten van de MIVB op het grondgebied van de gemeente SCHAARBEEK voor de periode 2006-2010 Voorafgaande opmerking Deze nota bevat niet de projecten die door de Brusselse regering werden

Nadere informatie

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS»

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het gemeentehuis Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en)

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft een stuk van spoorlijn 26 die door de "Paepedellewijk loopt, gelegen op het grondgebied van de gemeente Oudergem. Deze zone strekt

Nadere informatie

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST

BRUSSEL GAAT ER ALWEER OP VOORUIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST BRUSSEL GAAT ER NL ALWEER OP UIT ONTDEK HIER HET BUSNET VAN MORGEN NOORD-WEST Anderlecht, Brussel Stad, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem Versie 11.2015 1 INHOUD EEN

Nadere informatie

Project plan-mer. Omvorming van de RO vak A3/E40 (Sint-Stevens-Woluwe) A1/E19 (Machelen) Advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie

Project plan-mer. Omvorming van de RO vak A3/E40 (Sint-Stevens-Woluwe) A1/E19 (Machelen) Advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE GEWESTELIJKE ONTWIKKELINGSCOMMISSIE REGION DE BRUXELLES-CAPITALE LA COMMISSION REGIONALE DE DEVELOPPEMENT Project plan-mer Omvorming van de RO vak A3/E40 (Sint-Stevens-Woluwe)

Nadere informatie

1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES

1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES 1 juni 2017 Brussel Peter ANDRIES 25% van alle afgelegde kms 66% van de afgelegde kms tijdens de spitsuren Statistische gegevens te verzamelen voor het mobiliteitsbeleid op alle niveaus De discussie over

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren

Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren Advies Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord betreffende de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren Brussel, 25 mei 2018 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36

Nadere informatie

met de treinen van NMBS

met de treinen van NMBS met de treinen van NMBS Agenda Eerste deel Mobiliteit in perspectief Tweede deel Slim naar Antwerpen Derde deel A-GEN Studie Mobiliteit in perspectief DE KLANT De klant staat centraal De klant is uniek

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt heeft betrekking op het stuk van de spoorlijnen gelegen tussen de brug van de Vrijwilligerslaan en de Fernand Demanybrug, ter hoogte van

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Enkele resultaten uit de digitale enquête onder het Nijmeegse stadspanel over het thema bereikbaarheid 1. Inleiding Eind augustus / begin september jl. is het

Nadere informatie

De MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel

De MIVB. Mee op weg naar duurzame ontwikkeling. www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel De MIVB Mee op weg naar duurzame ontwikkeling www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Bruusel Duurzame ontwikkeling neemt een zeer belangrijke plaats in op het vlak van het openbaar

Nadere informatie

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017 Werken aan de Hallepoorttunnel Presentatie januari 2017 Inhoud De Hallepoorttunnel Voornaamste kenmerken van de tunnel Werkzaamheden Waarom renoveren? Inhoud van de werken Algemene Planning Fasering van

Nadere informatie

Companies and sustainable mobility The company car debate and beyond 22/04/2016 VUB

Companies and sustainable mobility The company car debate and beyond 22/04/2016 VUB Companies and sustainable mobility The company car debate and beyond 22/04/2016 VUB 1 Wet van 8 april 2003 2005 2008 2011 2014 Om de 3 jaar een diagnostiek Ondernemingen of openbare instellingen met >

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

GEDEELTELIJKE WIJZIGING VAN HET GBP GGB 15 HEIZEL ONTWERP LASTENBOEK BETREFFENDE DE UITWERKING VAN EEN AANVULLING VOOR HET MILIEUEFFECTENRAPPORT

GEDEELTELIJKE WIJZIGING VAN HET GBP GGB 15 HEIZEL ONTWERP LASTENBOEK BETREFFENDE DE UITWERKING VAN EEN AANVULLING VOOR HET MILIEUEFFECTENRAPPORT BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGION DE BRUXELLES-CAPITALE DE GEWESTELIJKE LA COMMISSION ONTWIKKELINGSCOMMISSIE REGIONALE DE DEVELOPPEMENT CRD-GOC GEDEELTELIJKE WIJZIGING VAN HET GBP GGB 15 HEIZEL ONTWERP

Nadere informatie

Schoolbereikbaarheidsfiche. MIVB Juli 2007

Schoolbereikbaarheidsfiche. MIVB Juli 2007 Schoolbereikbaarheidsfiche MIVB Juli 2007 2 INHOUDSTAFEL 1. Beschrijving a) Wat is een bereikbaarheidsfiche? b) Waartoe dient een bereikbaarheidsfiche? c) Hoe moet de bereikbaarheidsfiche verspreid worden?

Nadere informatie

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE»

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het Gemeentehuis Aanvraag van een/de parkeerkaart(en)

Nadere informatie

De Kusttram = duurzaam toerisme

De Kusttram = duurzaam toerisme De Kusttram = duurzaam toerisme Toelichting door: Dirk Schockaert, De Lijn West-Vlaanderen Sinds 1885 > een unieke traditie In 1885 > eerste tramlijn tussen Oostende en Nieuwpoort In 1912 > eerste elektrische

Nadere informatie

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Trajecttram Trajectvan Simonistot Romeinse Steenweg Tram in eigen bedding tussen

Nadere informatie

Logistieke Dag Limburg 2012:

Logistieke Dag Limburg 2012: Logistieke Dag Limburg 2012: Langetermijnvooruitzichten (2030) voor transport in België Bruno Hoornaert, Federaal Planbureau Logistieke dag Limburg 2012 21 september 2012 Vooruitzichten van de transportvraag

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De wijk Vogelenzang ligt ten zuidwesten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op het grondgebied van de gemeente Anderlecht. Het gebied van het zwarte punt heeft betrekking

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 BRV strategische visie Het Vlaams ruimtelijk beleid maakt zich sterk voor een goede integratie

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme. Voorstel voor een besluit (COM(2001) 94 C5-0087/2001 2001/0053(COD))

EUROPEES PARLEMENT. Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme. Voorstel voor een besluit (COM(2001) 94 C5-0087/2001 2001/0053(COD)) EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme 9 oktober 2001 PE 301.826/comp.1 COMPROMISAMENDEMENT 1 Ontwerpadvies (PE 301.826) Pierre Jonckheer over het meerjarenkaderprogramma

Nadere informatie

ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN

ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN ADVIES 18/03 STIPTHEID VAN DE REIZIGERSTREINEN VAN DE BINNENLANDSE DIENST EN BEHEERSING VAN INCIDENTEN 1. Inleiding SAMENVATTING VAN DE AANBEVELINGEN Een hoog stiptheidsniveau voor de reizigerstreinen

Nadere informatie

Vorming. INFORMATIESESSIE Uw bedrijfsvervoerplan opstellen / actualiseren 27/06/2014

Vorming. INFORMATIESESSIE Uw bedrijfsvervoerplan opstellen / actualiseren 27/06/2014 Vorming Bedrijfsvervoerplan (BVP) INFORMATIESESSIE Uw bedrijfsvervoerplan opstellen / actualiseren 27/06/2014 Vorming Bedrijfsvervoerplan (BVP) Uw bedrijfsvervoerplan opstellen / actualiseren 9.00 9.15

Nadere informatie

De kracht van pps in lightrail

De kracht van pps in lightrail De kracht van pps in lightrail Over de groeiende noodzaak van lightrail in stedelijke gebieden, de voordelen van publiek-private samenwerking en de gebundelde krachten van Strukton. Strukton pleit voor

Nadere informatie

1. VEREENVOUDIGEN EN HARMONISEREN

1. VEREENVOUDIGEN EN HARMONISEREN 04 1. VEREENVOUDIGEN EN HARMONISEREN 1. VEREENVOUDIGEN EN HARMONISEREN HARMONISERING Integratie Publieke verantwoordelijkheid parking.brussels zet in op een harmonisering en vereenvoudiging van de parkeerregels

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het betreffende zwarte punt heeft betrekking op een stuk van spoorlijn 50 ter hoogte van het station Sint-Agatha-Berchem, gelegen op het grondgebied van

Nadere informatie

Impact op Mobiliteit en Milieu

Impact op Mobiliteit en Milieu Impact op Mobiliteit en Milieu Tom Van Lier MOBI Vrije Universiteit Brussel Impact van telewerken in grote bedrijven in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Tom van Lier & Cathy Macharis Rondetafel Nieuwe Werken

Nadere informatie

STIB Afdeling Security. Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012

STIB Afdeling Security. Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012 STIB Afdeling Security Stations en burgers: tussen normen en gebruiksvriendelijkheid. Afspraak van de Vooruitgang 2012 Inleiding Doelstellingen van de presentatie: De "partnerschapsaspecten" met de omgeving

Nadere informatie

Brussel, 15 december _Aanbeveling Brussels Airport. Aanbeveling. ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport

Brussel, 15 december _Aanbeveling Brussels Airport. Aanbeveling. ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport Brussel, 15 december 2009 20091215_Aanbeveling Brussels Airport Aanbeveling ontwerp actieplan omgevingslawaai voor de luchthaven Brussels Airport Inhoud 1. Situering... 3 2. Strategische overwegingen...

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE INSTEMMING MET HET SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DE FEDERALE STAAT, HET VLAAMSE GEWEST, HET WAALSE GEWEST EN HET BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE GEWEST BETREFFENDE DE FINANCIERING

Nadere informatie

Klankbordgroep Gent Sint-Pieters Thema Mobiliteit 17 oktober Buurtcomité BuitenSporig 1

Klankbordgroep Gent Sint-Pieters Thema Mobiliteit 17 oktober Buurtcomité BuitenSporig 1 Klankbordgroep Gent Sint-Pieters Thema Mobiliteit 17 oktober 2006 Buurtcomité BuitenSporig 1 Mobiliteit Boven-lokaal Lokaal Werfverkeer Buurtcomité BuitenSporig 2 Doel van het project Meer pendelaars reizen

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel. 11 april 2014

ADVIES. Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel. 11 april 2014 ADVIES Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel 11 april 2014 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax : 02 502

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen

Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen Duurzame mobiliteit in de stad Antwerpen Duurzame mobiliteit in Antwerpen Lokaal Kyotoplan: acties rond energie en mobiliteit Acties duurzame mobiliteit: 1. Acties voor personeel 2. Acties voor burgers

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

& ' & ( # $ % & ' & ( ) - * % ) +&, - -. ) /!0!1!!/, -. )2 3 45 )/& 3 6 07 * ! " #$ % & & ' ( % & & ' ) *+,, *, ' " #! -.

& ' & ( # $ % & ' & ( ) - * % ) +&, - -. ) /!0!1!!/, -. )2 3 45 )/& 3 6 07 * !  #$ % & & ' ( % & & ' ) *+,, *, '  #! -. & ' & (!" # $ % & ' & ( ) - * % ) +&, - -. ) /!0!1!!/, -. )2 3 45 )/& 3 6 07 *! " #$ % & & ' ( % & & ' ) *+,, *, ' " #! -. - /0 - /! 1 2 8 - * 90:1:/4; - 9/!0!1!!/. ;2 3 45 /& 3- (

Nadere informatie

Brusselse technologiesector

Brusselse technologiesector Smart city, smart mobility?! 14 januari 2015 Persconferentie Agoria Brussel Brusselse technologiesector Informatie- en communicatietechnologie (ICT) IBM, Unisys, Sogeti, Steria, Zetes, Atos Worldline,

Nadere informatie

Voorstelling MOW en afdeling Beleid

Voorstelling MOW en afdeling Beleid Voorstelling MOW en afdeling Beleid 1 1 1 Structuur beleidsdomein MOW Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Beleidsraad Strategische adviesraad Mobiliteit (MORA) Maritieme Dienstverlening en Kust

Nadere informatie

Mobiscan. Sint-Denijs-Westrem

Mobiscan. Sint-Denijs-Westrem Mobiscan Sint-Denijs-Westrem Mobiscan Doel: Optimaliseren van duurzaam woonwerkverkeer Inhoud: Bereikbaarheidsprofiel Mobiliteitsprofiel Kansrijke maatregelen (maatwerk) Schematisch BEREIKBAARHEIDSPROFIEL

Nadere informatie

Nieuw mobiliteitsdecreet

Nieuw mobiliteitsdecreet voor mandatarissen 19-02-2012 Yvan Bellaert Afdelingshoofd Marketing & Communicatie Nieuw mobiliteitsdecreet Dia 1 Inhoud De Lijn algemeen Samenwerking Vlaams Gewest Lokale overheden De Lijn Samenwerkingsovereenkomsten

Nadere informatie

6/02/2013. Samen voor duurzame mobiliteit. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen. Inhoud. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen

6/02/2013. Samen voor duurzame mobiliteit. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen. Inhoud. Voorstelling De Lijn Oost-Vlaanderen Mandatarissen Gent, 07-02-2013 Oost-Vlaanderen Samen voor duurzame mobiliteit Inhoud Voorstelling Oost-Vlaanderen Partnerschap en lokale overheden Thema-avond Oost-Vlaanderen Gent, 24 april 2013 Dia 2

Nadere informatie

12. VERPLAATSINGEN VAN PERSONEN GERELATEERD MET DE

12. VERPLAATSINGEN VAN PERSONEN GERELATEERD MET DE 12. VERPLAATSINGEN VAN PERSONEN GERELATEERD MET DE GROTE BRUSSELSE ONDERNEMINGEN: ANALYSE VAN DE BEDRIJFSVERVOERPLANNEN 1. Een "Bedrijfsvervoerplan"? Het opstellen van een bedrijfsvervoerplan (BVP) is

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Frequentietabellen

BIJLAGE 1: Frequentietabellen BIJLAGE 1: Frequentietabellen UW VERVOERMIDDELEN 1. Geef aan hoe vaak u de volgende vervoermiddelen gebruikt. 1.1 Auto als bestuurder Aantal Gewogen Nooit of minder dan één keer per jaar 1.144 8,8 9,1

Nadere informatie

Bevorderen van de combimobiliteit. Brussel, Antwerpen en Gent : volledig project

Bevorderen van de combimobiliteit. Brussel, Antwerpen en Gent : volledig project Bevorderen van de combimobiliteit in de GEN zones Brussel, Antwerpen en Gent : volledig project Fiche Vlaamse prioriteiten VL9 Bevorderen van de combi-mobiliteit in de GEN zones Brussel, Antwerpen en Gent

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie Het gebied van het zwarte punt betreft een stuk spoorlijn 5OA, gelegen langs de tuinwijk «Het Rad», op het grondgebied van de gemeente Anderlecht, ter hoogte van de Bergensesteenweg.

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 OCTIES VAN 20 FEBRUARI 2009 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN DE PRIJS VAN HET VERVOER VAN DE WERKNEMERS -------------------- Gelet op de wet

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

SESSIE #12 Bedrijvig met een werkloze auto. Een getuigenis Smart Move. 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link

SESSIE #12 Bedrijvig met een werkloze auto. Een getuigenis Smart Move. 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link SESSIE #12 Bedrijvig met een werkloze auto. Een getuigenis Smart Move 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link Context: Mobimix www.mobimix.be Informeren van fleetmanagers

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit in stedelijke regio s 23/11/15

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit in stedelijke regio s 23/11/15 Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit Mobiliteit in stedelijke regio s 23/11/15 Strategische visie BRV over mobiliteit in stedelijke regio s 20/11/2015 3 20/11/2015 4 20/11/2015 5 20/11/2015 6 Stellingen

Nadere informatie

ir. Adreas Tirez Guest Speaker

ir. Adreas Tirez Guest Speaker ir. Adreas Tirez Guest Speaker Privé of collectief vervoer: de zin van investeringen in openbaar vervoer in een veranderende wereld Andreas Tirez Overzicht Inleiding Kosten auto - trein Wie betaalt wat?

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 november

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 november A D V I E S Nr. 1.529 ----------------------------- Zitting van woensdag 9 november 2005 ----------------------------------------------------- Wetsvoorstel betreffende de verplichte fiets- en voetgangersvergoeding

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 7 JULI 2008

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 7 JULI 2008 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 7 JULI 2008 inzake het milieueffectenrapport van het «noodplan voor vervuilingspieken»

Nadere informatie

Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk

Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk Bedrijven en vervoerplannen: de praktijk Pieter Derudder Diensthoofd Mobiliteit 18/11/2014 Inspiratiedag Leg de Link Bedrijfsvervoerplan Een bedrijfsvervoerplan is een pakket van maatregelen op maat van

Nadere informatie

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS

VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS VOORSTELLING VAN HET NIEUWE METROSTATION TOOTS THIELEMANS MEER MOBILITEIT IN DE STAD DE METRO KOMT ERAAN NOORDSTATION ALBERT NIEUW STATION TOOTS THIELEMANS CAPACITEIT 4X CAPACITEIT VAN DE METRO 4X HOGER

Nadere informatie

2. Vervoer van deur tot deur

2. Vervoer van deur tot deur 1.4.5 S-abonnement Dit gratis abonnement is bestemd voor personen die gedomicilieerd zijn in een van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die recht hebben op een leefloon of op een

Nadere informatie

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Inleiding De FOD Mobiliteit en Vervoer en het Vias-instituut hebben een grote enquête georganiseerd om de mobiliteitsgewoonten

Nadere informatie

Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility

Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility Mobiliteitsconferentie RESOC Meetjesland NMBS Mobility 19 mei 2011 Destination mieux 1. Het netwerk 2. Aanbodsverbeteringen Juni 2007 10.06.07 : heropening stopplaats Evergem op lijn 58 Eeklo - Gent December

Nadere informatie

25% Algemeen. 66% Tijdens de spitsuren

25% Algemeen. 66% Tijdens de spitsuren 25% Algemeen 66% Tijdens de spitsuren Statistische gegevens te verzamelen voor het mobiliteitsbeleid op alle niveaus De discussie over duurzame mobiliteit aan te moedigen binnen de ondernemingen 4.024

Nadere informatie

DE VERPLAATSINGSKOSTEN VAN DE WERKNEMERS

DE VERPLAATSINGSKOSTEN VAN DE WERKNEMERS NATIONALE ARBEIDSRAAD CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN ADVIES Nr.1.692 CRB 2009-1090 DEF Gemeenschappelijke Raadszitting van dinsdag 14 juli 2009 --------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator. Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014

Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator. Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014 Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014 Takenpakket Mobiliteitscoördinator - page 2 Mobiliteit veranderen veronderstelt begrip

Nadere informatie

Algemene beschrijving

Algemene beschrijving Algemene beschrijving Lokalisatie De perimeter van het zwarte punt betreft een stuk van spoorlijn 161 ter hoogte van het Verboeckhovenplein, op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek. De perimeter

Nadere informatie

Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019

Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019 Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019 1. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 31.01.2019 wijz. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21.03.2013 houdende de voorwaarden

Nadere informatie

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT

Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Traject tram en herinrichting openbare ruimte Verloop en planning werken Maatregelen tijdens werfsituatie TRAM 9 IN AANTOCHT Traject tram Traject van Simonis tot Romeinse Steenweg Tram in eigen bedding

Nadere informatie

MODÈLE MULTIMODAL STRATÉGIQUE DE DÉPLACEMENT POUR IRIS (MUSTI) : DESCRIPTION ET ENJEUX

MODÈLE MULTIMODAL STRATÉGIQUE DE DÉPLACEMENT POUR IRIS (MUSTI) : DESCRIPTION ET ENJEUX MODÈLE MULTIMODAL STRATÉGIQUE DE DÉPLACEMENT POUR IRIS (MUSTI) : DESCRIPTION ET ENJEUX MULTIMODAAL STRATEGISCH VERPLAATSINGMODEL VAN HET BHG (MUSTI) : BESCHRIJVING EN UITDAGINGEN 13 novembre 2018 Journée

Nadere informatie

Hebben de navolgende interprofessionele organisaties van werkgevers en werknemers

Hebben de navolgende interprofessionele organisaties van werkgevers en werknemers COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19/9 VAN 23 APRIL 2019 BETREFFENDE DE FINANCIËLE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN DE PRIJS VAN HET EMEENSCHAPPELIJK OPENBAAR VERVOER VAN DE WERKNEMERS, GEWIJZIGD DOOR DE

Nadere informatie

Het Gewestelijk Expres Net (GEN)

Het Gewestelijk Expres Net (GEN) Brussel, 27 juni 2006 Gemeenschappelijke verklaring SERV, CESRBC en CESRW Het Gewestelijk Expres Net (GEN) Gemeenschappelijke verklaring van de sociaal economische raden van Vlaanderen (SERV), Brussel

Nadere informatie

BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING. bij de

BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING. bij de EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.12.2013 COM(2013) 913 final ANNEX 1 BIJLAGE EEN CONCEPT VOOR DUURZAME STEDELIJKE MOBILITEITSPLANNING bij de MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD,

Nadere informatie