Bijdrage begroting CDA-Leudal 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijdrage begroting CDA-Leudal 2014"

Transcriptie

1 Bijdrage begroting CDA-Leudal 2014 Geachte voorzitter, mederaadsleden, aanwezige en vooral ook de kijkers thuis. Vandaag behandelen we de begroting voor gemeente Leudal, een begroting waar veel werk in is gestoken door ambtelijke ondersteuning, college en ter voorbereiding ook door uw Raad, dank daarvoor aan allen. Voorzitter de bomen reiken niet meer tot in de hemel. Dat is een hele korte samenvatting van deze begroting en van het meerjarenperspectief voor onze gemeente. Met de nodige correctievoorstellen willen wij er als CDA echter voor zorgen dat de samenleving zoveel mogelijk ontzien wordt; niet alleen in financieel opzicht maar vooral ook in sociaal opzicht. Om op een ordentelijke manier te kunnen reageren is onze bijdrage opgesplitst in 5 onderwerpen namelijk: 1) Welke trend ziet het CDA? 2) Wat is de basisboodschap van het CDA? 3) Wat is er aan de hand met de begroting van Leudal? 4) Wat vind het CDA van het begrotingsvoorstel? 5) Welke conclusies trekt het CDA? 1. Welke trend ziet het CDA? Zoals dat het geval is in veel gemeenten, is ook in Leudal de overheid zich met alles en iedereen in de samenleving gaan bemoeien. In regels, maar ook in financiële ondersteuning. Terwijl het tot rond de vijftig jaar geleden zo was dat de gemeente eigenlijk alleen zorgde voor de veiligheid en de basisgezondheid. Deze bemoeienis van de overheid leidt soms tot een bureaucratie, die verstikt en tot belemmering leidt in vrijheden. En vanuit financieel oogpunt tot te hoge kosten van voorzieningen. Voorzieningen dreigen onbetaalbaar te worden en met name hierdoor wordt, voor het eerst in vijftig jaar in Den Haag serieus

2 werk gemaakt van een terugtredende overheid. Daar kunnen we met zijn allen maar lastig aan wennen en daar zullen we ook in deze gemeente de komende jaren nog mee worstelen. We moeten naar zelfsturing, naar eigen verantwoordelijkheid waar dat kan, naar een gemeente die eigen initiatief ondersteunt en vooral niet als eerste aan de kar trekt. Den Haag geeft ons met de drie decentralisaties het voorbeeld: minder taken in Den Haag en meer taken bij de gemeenten.. maar dan wel met een stevige korting van het budget! Alleen al deze verandering heeft een negatieve uitwerking binnen Leudal van 8 miljoen euro. Ga er maar even aan staan. We moeten het er echter mee doen. 2. Wat is de basisboodschap van het CDA? Binnen het CDA hechten eraan om dicht bij onszelf te blijven. Bij onze eigen kernwaarden, drijfveren en CDA-identiteit. Wij hebben een mensbeeld voor ogen dat uitgaat van een evenwichtige persoonlijkheid. Een evenwichtige persoonlijkheid kan immers omgaan met twee krachten die ieder mens in zich heeft: de ene kracht is die waarbij je erkent dat je zelf verantwoordelijkheid voor jezelf moet dragen. De andere kracht is die waarbij je onderkent dat je een sociaal wezen bent en dat ieder mens alleen maar kan leven in wisselwerking met andere mensen. Het eerste gaat dus uit van waardigheid, fierheid, zelfredzaamheid, goed opgeleid zijn en kritisch zijn. Het andere gaat uit van elkaar onderling steunen, van solidariteit, van het onderling opvangen van tekorten en handicaps, van het helpen bij achterstand en armoede. Vanuit het CDA zien we dat andere partijen een keuze uit die twee krachten maken. Een keuze voor óf de mens die sterk genoeg is om zijn eigen gang te gaan óf juist het aanhangen van het collectief als tegenhanger van het individu waarbij wordt uitgegaan van overheidssteun. En wat op dit moment door lijkt te slaan in Nederland, dat is dat wordt gekozen voor het model dat iedereen maar voor zichzelf moet zorgen. Een model dat haaks staat op onze visie dat je moet erkennen dat er altijd mensen zijn met authentieke tekorten, met handicaps, met achterstanden, met armoede. Met deze mensen die snel aan de zijlijn terecht kunnen komen, voelen wij als CDA-ers een compassie. Het is juist voor deze mensen aan de zijlijn dat wij oog en oor willen hebben. Nee, niet vanuit rechts, niet vanuit links, maar recht door het midden.

3 Concreet betekent dit dat ook het CDA meegaat in de bezuinigingen nu die vanwege de economie noodzakelijk zijn. Maar het betekent ook dat we bij alle keuzes fundamenteel rekening houden met de mensen die om welke reden dan ook niet geheel in staat zijn om hun eigen boontjes te doppen. We denken niet in eendimensionale oplossingen (in de volksmond ook wel populisme genoemd). Het CDA denkt in oplossingsrichtingen vanuit de verschillende perspectieven van de samenleving. Iedereen inclusief. Lastig om uit te leggen en uit te voeren, maar we geven het onszelf wel te doen. 3. Wat is er aan de hand met de begroting van Leudal? Op de derde plaats komen we uit bij de vraag waarom er op weg naar 2018 in Leudal zoveel bezuinigd moet worden? De begroting van 2015 ziet er immers best goed uit: wel ombuigingen, maar geen radicale ombuigingen; wel belastingverhogingen maar geen extreme verhogingen. Wat is nu het probleem van Leudal op weg naar 2018? Het college zegt: we hebben in Leudal een hoog, ja zelfs te hoog voorzieningenniveau, tegen een te lage prijs. Het CDA deelt die opvatting van het college. We hebben teveel accommodaties en gebouwen, we hebben te hoge loonkosten, we hebben wel heel erg mooie openbare ruimten, openbaar groen en een tiptop verzorgde woonomgeving. Daarop bezuinigen is de komende jaren echt noodzakelijk. En omdat we daar binnen de Limburgse gemeente zo weinig belasting voor betalen is ook een belastingverhoging voor het CDA best acceptabel. En laten we ook de hand in eigen boezem steken. Deze gemeente heeft sinds 2008 diverse coalities gekend die allemaal hun eigen accentwijzigingen op de beleidsvelden hebben doorgevoerd. Accentwisselingen die ervoor zorgden dat er steeds opnieuw geen duidelijke keuzes werden gemaakt. Laat staan dat ze leiden tot stevige ombuigingen. Er werd, achteraf gezien, teveel gevaren op kort cyclisch denken zonder daarbij voldoende oog te hebben voor de concrete financiële gevolgen voor het meerjarenperspectief. Net als nagenoeg alle andere partijen in deze raad heeft ook het CDA daarin een aandeel gehad. Daar kunnen we op weg naar een sluitende begroting in 2018 niet voor weg lopen.

4 Sterker nog: juist nu en in de komende jaren komt het erop neer dat wij hier in deze raad komen tot een meer bindende factor die aan ons allen de verantwoordelijkheid geeft om orde op zaken te stellen. 4. Wat vindt het CDA van het begrotingsvoorstel? De CDA-fractie heeft de laatste weken en maanden gezien dat het college intensief bezig was met de voorbereiding van deze begroting. De CDA-fractie heeft ook het signaal ontvangen van de provincie Limburg inhoudende dat het nu echt niet langer kan blijven bij plannen tot bezuiniging, maar dat het er nu echt op aan komt dat de al langer geplande bezuinigingen feitelijk worden doorgevoerd. Het CDA signaleert de volgende hoofdlijnen in deze begroting: - Een stevige vermindering en afbouw van het overschot aan accommodaties, gebouwen én parken. - Een doorzetten van de lijn tot verdergaande vermindering van de personeelslasten. - Het enkele jaren op rij fors minder aandacht besteden aan de fraaiheid van onze openbare ruimten, plantsoenen en gazons. - Het verhogen van de belastingen om daarmee de scherpe kantjes van de bezuinigingen af te halen. - En ook het inplannen van en bezuiniging op de drie decentralisatie zo gauw dat vanaf 2018 kan. Bepaald niet gecharmeerd is het CDA van het collegevoorstel als het gaat om de subsidies aan verenigingen, de bibliotheken en met name ook omvang van de bezuinigingen op alle verenigingsactiviteiten die zich richten op de jeugd. Dat zijn in de ogen van het CDA nu juist de onderdelen waarop je het minst zou moeten willen bezuinigen. We zoomen daarop nu één voor één dieper op in:

5 Subsidies verenigingen Direct bij de presentatie van het begrotingsvoorstel heeft het CDA zich bezorgd getoond over de aantasting van de subsidiëring richting verenigingen. Hiermee raak je immers de kern van onze samenleving. Voor veel verenigingen kwam een aankondiging van bezuinigingen niet als donderslag bij heldere hemel, maar de impact van de concrete invulling van de bezuiniging is hard aangekomen. Denk maar eens aan muziekverenigingen die hun subsidies op termijn voor maar liefst 90% zagen verdwijnen. Moeilijk uit te leggen dat sommige verenigingen voor 50% gekort worden en andere voor 90%. Vanuit de zijde van de gemeente was het antwoord dat de jeugd hierdoor ontzien zou worden. Maar hoe zit dit dan met de jeugdleden van muziekverenigingen? Daarom dienen we nu een amendement in dat uitgaat van het principe gelijke monniken gelijke kappen. Wij maken ons hard om de subsidies voor alle verenigingen zoveel mogelijk te ontzien. We beseffen dat de huidige voorgestelde kortingspercentages op de subsidies substantieel zijn. De contacten met vele verenigingen geven ons echter veel vertrouwen dat de verenigingen deze forse uitdagingen niet uit de weg zullen gaan maar er samen de schouders onder zullen zetten om de verenigingsactiviteiten op een acceptabel niveau te kunnen continueren. Vanuit het profiel van het CDA mag u verwachten dat wij ons sterk maken voor de verenigingen van Leudal. Wij gaan ervanuit; en de eerste tekenen van herstel van de economie hebben zich al aangediend; dat de huidige kortingspercentages een tijdelijke maatregel zullen blijken te zijn. Sterker nog: kijken we naar de toekomst (de eerste bezuinigingen voor verenigingen zijn eerst van kracht vanaf 2016) dan zal het CDA er alles aan doen om deze pijn waar mogelijk nog verder te verzachten. Wij roepen het college op om die ruimte in 2015 ook daadwerkelijk te zoeken. Graag een reactie van de portefeuillehouder of hij deze opvatting deelt. Meevallers komen wat ons betreft bij voorbaat terecht bij onze verenigingen, primair bij de jeugdactiviteiten. Het college heeft terecht in haar uitgangspunten opgenomen dat de jeugd zoveel mogelijk ontzien dient te worden. Het is in onze ogen daarom ook rechtvaardig om minder financiële taakstellingen neer te leggen bij verenigingen met veel jeugdige leden onder de 18 jaar. Ook op dit gebied treft u een CDA- wijzigingsvoorstel aan.

6 Bibliotheken Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen binnen onze gemeenten. Goede leesvaardigheden en daarmee taalvaardigheden dragen op termijn bij aan voldoende kansen op de arbeidsmarkt en geven dus een beter toekomstperspectief. Belangrijk ook voor innovatie, groei in economie. Voor het CDA is een adequaat bibliothekennet een basisvoorziening. Het CDA kan daarom niet instemmen met de voorgenomen collegevoorstellen om op termijn een restbudget te reserveren van ,- voor het bibliotheekwezen met de achterliggende gedachten dat deze voorziening gezocht dient te worden in Weert of Roermond. Maar, voorzitter, het gaat op veel plekken pijn doen en ook de bibliotheken zullen niet ontkomen aan het verder doelmatig en strak georganiseerd werken. Minder overheadkosten (denk aan gebouwen en personeel), en meer geld voor de te leveren dienst zelf (het uitlenen van boeken). Om dit te bewerkstelligen stellen wij voor om de bibliotheken in de dorpen van Leudal waar deze aanwezig zijn allemaal onder te brengen in de plaatselijke school. Kinderen kunnen hierdoor gebruik blijven maken van de bibliotheek. Ook volwassenen kunnen op deze manier lokaal van de bibliotheek gebruik blijven maken. Belastingen Normaal gesproken ben je trots als je belastingen tot de laagste drie gemeenten van Limburg behoren. Het CDA ziet evenwel dat dit hele beleid sinds 2008 om de lokale belastingen bij de laagste van Limburg te laten horen ons inmiddels dwars zit. Ja, zelfs onaangenaam knellend is, met als we niet uitkijken flinke ontwrichtende effecten op de Leudalse samenlevingen. Belastingen dienen immers in verhouding te staan tot de verwachtingen van onze inwoners als het gaat om voorzieningen en dienstverlening. Naar de beleving van het CDA moet hierin het roer echt om. We steunen om die reden het collegevoorstel om de belastingen twee jaar op rij méér dan trendmatig te verhogen.

7 De correcties op de subsidievoorstellen hebben wij als CDA evenwel niet uit nog verdere belastingverhogingen gehaald, maar uit aanvullende bezuinigingen op de bezuinigingen die het college voorstelt. De 3 decentralisaties Per 1 januari wordt de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg, WMO en de participatiewet. Mensen blijven langer wonen in de eigen omgeving wat de behoefte aan geschikte en aangepaste woningen maar ook voorzieningen doet toenemen. Een groot beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid van mensen en vrijwilligers en mantelzorgers. Uitgangspunt voor het CDA is dat er niemand tussen wal en schip valt en dat ieder de zorg en ondersteuning krijgt die nodig is. Goede communicatie met de zorgvragers maar ook met de inwoners in het algemeen is daarvoor noodzakelijk. Onlangs hebben we de verordening Jeugdzorg en WMO daarvoor vastgesteld en de verordening participatiewet zal de raad in december vaststellen. Als CDA willen we deze goed monitoren vanaf de start want onze zorg die we eerder hebben uitgesproken hoe dit in praktijk gaat uitpakken blijft vooralsnog aanwezig. Ellenhof Een bijzonder woord voor Ellenhof. Wat het CDA betreft heeft de bouw van Ellenhof, ondanks alle noodzaak om te komen tot bezuinigingen, nooit ter discussie gestaan. Ell verdient een adequaat gemeenschapshuis. Reeds jaren loopt het proces om te komen tot het nieuwe Ellenhof. De gemeente heeft hier ook al diverse besluiten over genomen en er zijn reed diverse kosten gemaakt. De aanloopkosten bedragen nu al 1,2 mln. Niet geloofwaardig om alsnog de stekker uit dit proces te trekken uiteraard. En ook nog eens heel slecht als we dat zouden doen, want via Ellenhof loopt ook een forse financiële tegemoetkoming van de provincie waardoor we ook moeten zorgen dat de herontwikkeling van Mariabosch en het daaraan gekoppelde SamenZorgenHuis in Baexem doorgang kunnen vinden. Wat ons betreft: discussie Ellenhof gesloten.

8 5. Welke conclusies trekt het CDA? Voorzitter met het slotwoord komen wij vanuit de CDA-fractie tot een afronding in eerste termijn. We begrijpen de noodzaak vanuit het college om te kiezen voor een gezond financieel toekomstperspectief. De lasten doorschuiven naar toekomstige generaties is geen goede zaak en het CDA zal nooit kiezen voor de instelling na mij de zondvloed. Kiezen voor een gezond financieel perspectief trekt een zware wissel op diverse beleidsvelden binnen onze gemeente, u heeft het al eerder in mijn betoog gehoord. Maar als raad laten wij niet zomaar het oor hangen naar het college. Immers het is juist de gemeenteraad die uiteindelijk de beslissingen neemt. In dat kader heeft u kunnen horen dat CDA-Leudal haar verantwoordelijkheden oppakt. Keuzes die wij maken zijn samengevat: minder bezuinigingen voor de verenigingen, ruimte houden voor kunst en cultuur, hart hebben voor de kern van de samenleving, de jeugd heeft de toekomst. Kortom: het behouden van de identiteit van ons mooie Leudal. We geven het je te doen; we geven het onszelf te doen; we geven het ons allemaal samen te doen.

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 4 november 2014 aanvang uur te Heythuysen

Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 4 november 2014 aanvang uur te Heythuysen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeente Leudal van 4 november 2014 aanvang 18.00 uur te Heythuysen Aanwezig: De voorzitter De griffier De griffiesecretaresse : de heer A.H.M. Verhoeven

Nadere informatie

Algemeen Politieke Beschouwingen Gemeente Leudal; 4 november 2014.

Algemeen Politieke Beschouwingen Gemeente Leudal; 4 november 2014. Algemeen Politieke Beschouwingen Gemeente Leudal; 4 november 2014. Het college en ambtelijke medewerkers hebben na heel veel inspanningen een sluitende begroting 2015 weten te presenteren maar wat nog

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op!

Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem. Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! Algemene Beschouwingen D66 op de Begroting 2015 Gemeente Kaag en Braassem Anders Denken, Anders Doen? Echt pas in 2016? Waar is het wachten op! 1 Voorzitter, Dank u wel Geachte leden van de raad, college

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Raad

Begroting Aanbieding Raad Begroting 2013 Aanbieding Raad Agenda Financieel meerjarenperspectief 2013 e.v. Onzekerheden en risico s Bezuinigingen IVP en strategische investeringen Traject behandeling Presentatie begroting 2013 2

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014 Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning Hans Weggemans 12 november 2014 1 Decentralisaties Participatiewet 2015 (- ca. 20%) Wmo: Begeleiding en verzorging 2015 (-25% resp. -15%) Jeugdzorg 2015

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Jaap Maas raad juni 2013

Jaap Maas raad juni 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Nota Kaders 2014-2017. 13raad00279 20 juni 2013 aan

Nadere informatie

Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL. bijbehorende stukken:

Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL. bijbehorende stukken: Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL bijbehorende stukken: Advies nr. 27.A Beleidskader Wmo 2015 Advies nr. 27.B Beleidskader Participatiewet Advies nr. 27.C Beleidsplan Jeugd Bijlage

Nadere informatie

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding

Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Visie decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding STAND VAN ZAKEN DECENTRALISATIE BEGELEIDING Ontwikkelingen: - Wijzigingswet Wmo: besluitvorming Tweede Kamer (april 2012) - Controversieel verklaring

Nadere informatie

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst

Beuningen maken we samen. Een reis naar de toekomst Beuningen maken we samen Een reis naar de toekomst Oktober 2013 1 Waarom nu een visie? Een visie maak je niet zomaar. Een visie maak je ook niet vaak. Maar op dit moment zijn wij toe aan nieuwe inspiratie,

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Fractievoorzitter aan het woord

Fractievoorzitter aan het woord In dit nummer: Fractievoorzitter aan het woord CDA maakt het verschil voor Weerter verenigingen Moties en amendementen Fractievoorzitter aan het woord Beste lezer, De begrotingsbehandeling van de gemeente

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Risicomanagement binnen de decentralisaties In het sociale domein. Regionale bijeenkomst 2 juli 2014 gemeenteraden BAR gemeenten. Anton van Rosmalen

Risicomanagement binnen de decentralisaties In het sociale domein. Regionale bijeenkomst 2 juli 2014 gemeenteraden BAR gemeenten. Anton van Rosmalen Risicomanagement binnen de decentralisaties In het sociale domein Regionale bijeenkomst 2 juli 2014 gemeenteraden BAR gemeenten Anton van Rosmalen a.vanrosmalen@risicomanagement.nl 06 53 22 88 34 2 juli

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Inleiding: Het zijn uitdagende tijden voor de lokale overheid of wel de gemeenten in Nederland. De economische recessie, die ons al vanaf 2008 bezig houdt,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

Begroting 2013 en meerjarenbegroting

Begroting 2013 en meerjarenbegroting Begroting 2013 en meerjarenbegroting 2014-2016. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage. Onze bijdrage vandaag

Nadere informatie

Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen.

Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen. Algemene beschouwingen met betrekking tot de begroting 2015 van de gemeente Schinnen Mijnheer de voorzitter, geacht college, geachte raadsleden, geachte aanwezigen. Na de gemeenteraadsverkiezingen is de

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten!

Begroting 2013 Meerjarenbegroting Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Begroting 2013 Meerjarenbegroting 2014-2016 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! Waar staan we nu als gemeente? Economisch herstel gaat erg langzaam. Financieel hebben

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen De gemeenteraad - Brede Welzijnsvisie Het college 121560 1 Controller Directie Paraaf Datum CC Samenvatting Op 3 juli 2012 heeft

Nadere informatie

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op?

Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? ALGEMENE BESCHOUWINGEN BEGROTING 2017 Krimpenerwaard; wat levert het de burger op? De begroting 2017. Het laatste wapenfeit van dit college in deze raadsperiode. Een wapenfeit dat volgt op de belangrijkste

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Begroting 2015 gemeente Zeist. Het evenwicht verdwenen

Begroting 2015 gemeente Zeist. Het evenwicht verdwenen Begroting 2015 gemeente Zeist Het evenwicht verdwenen Nieuwe positie PvdA bij begroting 2015 Eerste begroting in de oppositie Geen invloed gehad op inhoud Positie zoeken in de oppositie / niet-coalitie

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht Samen Sterker Samen Sterker Vrije tijd Mike Broers > gemeente moet verleiden tot bewegen > aansluiten bij Jeugdcultuurfonds > verdere groei Muziekgieterij als verbinden in de popcultuur Vrije tijd Sport & Bewegen In

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012

Agenda. Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding. Drechtraad. Alblasserdam, 2 oktober 2012 Decentralisatie AWBZ extramurale begeleiding Drechtraad Alblasserdam, 2 oktober 2012 1 Agenda 2 17.00-17.15 uur: Concept visie extramurale begeleiding Drechtsteden, door wethouder Wagemakers 17.15-17.45

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Bij de voorbereiding op de 3D s hoort ook aandacht voor risicomanagement. Maar hoe neem je de raad daarin mee?

Bij de voorbereiding op de 3D s hoort ook aandacht voor risicomanagement. Maar hoe neem je de raad daarin mee? Bij de voorbereiding op de 3D s hoort ook aandacht voor risicomanagement. Maar hoe neem je de raad daarin mee? Hoe voorkom je dat straks bij elk incident de wethouder naar huis wordt gestuurd? Welke risico

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Internationalisering > wegnemen barrières grensoverschrijdend vervoer > werken waar je wilt > meer innovatie over de grenzen heen Internationalisering Maastricht is de meest internationale

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016

RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad. Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28 november 2016 Zaaknummer : 171865 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 12 november 2015 Agendapunt 06 Onderwerp: Subsidie Boerderijmuseum 'De Bovenstreek'. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

Paragraaf Decentralisaties

Paragraaf Decentralisaties Paragraaf Decentralisaties Per 1 januari 2015 zijn de decentralisaties in het sociaal domein realiteit geworden. Belangrijke taken op het gebied van jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatie

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen D66 4 november 2014 Rens Raemakers

Algemene Beschouwingen D66 4 november 2014 Rens Raemakers Voorzitter, Algemene Beschouwingen D66 4 november 2014 Rens Raemakers Het is 4 november 2014. En dat is een bijzondere dag, want het is de eerste keer dat D66 meedoet aan de Algemene Beschouwingen in Leudal!

Nadere informatie

Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS.

Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS. Algemene beschouwingen Begroting 2019 Leefbaar Asten Samen zetten we er onze schouders onder Voorzitter, leden van de raad, college en andere belangstellenden en luisteraars via radio SIRIS. Vandaag behandelen

Nadere informatie

Opdracht OT werkgroep Bekostiging:

Opdracht OT werkgroep Bekostiging: Opdracht OT werkgroep Bekostiging: Hoe onze kosten in 2018 te beheersen met behoud van de noodzakelijke zorg? Inleiding Zuid-Limburg staat voor een grote opgave als het gaat om het terugdringen van de

Nadere informatie

Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek

Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek Workshop 3 Gemeenten werken samen in de regio Proces 3 Decentralisaties Samen optrekken in de Achterhoek Eindhoven 17 juni 2013 Arne van Hout casus Achterhoek Caroline Mobach procesbegeleiding Aanleiding

Nadere informatie

INH OUDSOPGAVE P.1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P.

INH OUDSOPGAVE P.1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P. INH OUDSOPGAVE P.1 PAGINA 1 1. INLEIDING P.2 2. FINANCIELE TOELICHTING P.3 3. BEHOUD VAN VOORZIENINGEN P.5 4. DE GROENLINKS BEZUINIGINGEN P.7 5. OVERGENOMEN BEZUINIGINGEN P.9 1. INLEIDING De gemeente Oosterhout

Nadere informatie

Beschouwingen bij de Begroting 2018

Beschouwingen bij de Begroting 2018 Beschouwingen bij de Begroting 2018 Voorzitter, Voordat ik met de beschouwing begin wil de CDA-fractie de ambtenaren bedanken voor het vele werk dat ze hebben verricht. Er zijn veel technische vragen gesteld

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Advies aan B&W 6 november 2012

Advies aan B&W 6 november 2012 Advies aan B&W 6 november 2012 Dienst Gemeentebedrijven Ambtenaar, tel.nr. W van de Camp, 9929 Afdeling F&C Portefeuillehouder J van Loon Onderwerp: Effecten regeerakkoord op gemeentefonds en de specifieke

Nadere informatie

VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig

VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig VIER OP EEN RIJ Algemene beschouwingen 2012 Met het oog op een Zorgzaam Werkzaam Duurzaam Doelmatig NIJKERK Vier op een rij. Ruim de helft van deze raadsperiode is achter de rug. Tijd om terug te blikken

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, CDA Fractie T.a.v. de heer A.J. de Leeuw Kerkdreef 40 2922 BH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 06/02/2014 Zaaknummer: ZK14000207 D Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Z I. Remeeus Uw brief van: 08-01-2014

Nadere informatie

Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Beschouwing begroting 2017 Raad 10 november 2016 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Veere kan meer dan op de winkel passen alleen kopte de Middelburgse & Veerse Bode van 26 oktober

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 0,6 1,5 3,6 4,0 2,8 5,9 7,9 8,2

gemeente Eindhoven 0,6 1,5 3,6 4,0 2,8 5,9 7,9 8,2 gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst001068 Dossiernummer 14.27.601 1 juli 2014 Raadsinformatiebrief Onderwerp: Meicirculaire Gemeentefonds 2014. Inleiding Drie keer per jaar (in mei, september, december)

Nadere informatie

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 23 en 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 19 september 2017

B&W Vergadering. B&W Vergadering 19 september 2017 2.2.6 Volwasseneneducatie 2018 2020 1 Dossier 2190 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 2190 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 september 2017 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Volwasseneneducatie 2018

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 4

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. Agenda nr. 4 Raadsvoorstel Agenda nr. 4 Onderwerp: Instemmen met het vormen van een bestemmingsreserve voor de 3 transities (Wmo,Jeugd en Participatiewet) Soort: Besluitvormend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes

Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes Commissievergadering Sociaal Domein 30 september2014 1 Nieuwe opgaven voor Delft 1. Ondersteuning bieden aan (jonge) mensen met een arbeidsbeperking.

Nadere informatie

Op Eigen Kracht 3 decentralisaties

Op Eigen Kracht 3 decentralisaties Op Eigen Kracht 3 decentralisaties 10-2-2014 Wat komt ter sprake? -> Waarover gaan de 3 decentralisaties ook alweer? -> Film -> Wat is er in de tussentijd gebeurd? -> 3 decentralisaties 3 rode draden ->

Nadere informatie

NMB beschouwing

NMB beschouwing Wierden, 5 juli 2016 Voorzitter, college, raadsleden, medewerkers van de gemeente, pers en inwoners van de gemeente Wierden. De titel van mijn betoog: Veiligheid en Visie De correspondent van een ons niet

Nadere informatie

Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker

Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker Spreuken 24 zegt: betoont gij u slap ten dage der benauwdheid dan komt uw kracht in het nauw; vrij vertaald: als er moeilijke

Nadere informatie

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( )

Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( ) Datum : 6 november 2013 Bijdrage aan behandeling programmabegroting 2014 ( 2013-320) Meneer de voorzitter, geachte collega s en belangstellenden, We spreken vandaag alweer de laatste programmabegroting

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Perspectief. Bodegraven, Meije en Nieuwerbrug. Kernen met toekomst

Perspectief. Bodegraven, Meije en Nieuwerbrug. Kernen met toekomst Perspectief Bodegraven, Meije en Nieuwerbrug Kernen met toekomst Bodegraven Geachte gemeenteraad, geacht college, burgers op de tribune, luisteraars via de lokale omroep, mensen die hier vanuit hun ambtelijke

Nadere informatie

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013

Aan de raad. No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Raadsvergadering d.d. 19 december 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 10. Wissenkerke, 21 oktober 2013 Onderwerp: Voorstel/alternatieven

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota 2018-2021. Voorzitter, Deze laatste Perspectiefnota staat in teken van keuzes maken voor de langere termijn. Wij kunnen dan ook allerminst spreken

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 1. INLEIDING Op 7 januari 2008 is de Integrale Welzijnsnota door de gemeenteraad vastgesteld. Daarnaast hanteert de gemeente een Algemene subsidieverordening, op basis

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN Projectleider Afdeling Iris van Gils Kerngroep Visie/Missie Datum 28 november 2014 Planstatus Vastgesteld in de Fusieraad 24 november 2014 Opdrachtgever Stuurgroep

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein Betreft: Vragen m.b.t. Transformatie Agenda Sociaal Domein Datum : 14 augustus 2017 1 Inleiding De PAR is gevraagd een advies uit te brengen aangaande de Transformatie Agenda Sociaal Domein. Met nadruk

Nadere informatie

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4

Uitgelicht: Adviezen participatieraad Asten Bijlage 4 Uitgelicht: Adviezen participatieraad Bijlage 4 4. Algemeen: VISIE EN UITGANGSPUNTEN De PR onderschrijft de visie dat niet vanuit beperkingen maar vanuit mogelijkheden, participatie en kansen gedacht moet

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Onderwerp: Visiedocument Drie decentralisaties: Vooruitzicht op veranderingen in het maatschappelijk domein

Onderwerp: Visiedocument Drie decentralisaties: Vooruitzicht op veranderingen in het maatschappelijk domein Agendapunt : 6 Voorstelnummer : 11-085 Raadsvergadering : 7 november 2013 Naam opsteller : L. Hulskamp/ E. van Braak/ M. Zweers / M. Klaver Blankendaal Informatie op te vragen bij : L. Hulskamp Portefeuillehouders

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS 2014-459 Aan : Raadsleden gemeente Boxmeer Van : College van Burgemeester en Wethouders Kopie : Datum : 20 juni 2014 Onderwerp : Meicirculaire 2014 Bijlage(n) : Inleiding

Nadere informatie

Informatie van de klankbordgroep aan de leden van de commissie MO dd

Informatie van de klankbordgroep aan de leden van de commissie MO dd Informatie van de klankbordgroep aan de leden van de commissie MO dd. 28-10-2013 Klankbordgroep: Frans Klut, Trees van der Paard, Tjitske Biersteker en Greet Kolhorn De drie Transities: Jeugdzorg: wordt

Nadere informatie

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet:

En dat baart ons grote zorgen. Daarom hebben we, alvorens een besluit te nemen over dit voorstel, wat feiten op een rijtje gezet: Ons standpunt inzake het Centre Court. Voorzitter, In het rapport van Montesquieu over het Center Court staat (en ik citeer): Het plan en zijn vele aspecten is pretentieus, maar gelijk ook zeer vaag, vol

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

Beschouwing van de PvdA fractie op de ombuigingsvoorstellen van het College

Beschouwing van de PvdA fractie op de ombuigingsvoorstellen van het College Beschouwing van de PvdA fractie op de ombuigingsvoorstellen van het College Voorzitter geachte leden van de raad en aanwezig publiek Wij als Raad hebben het college de opdracht gegeven in het kader van

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014

*ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 *ZE9BA7CFE22* Raadsvergadering d.d. 23 september 2014 Agendanr. 9. Aan de Raad No.ZA.14-28578/DV.14-380, afdeling Samenleving. Sellingen, 11 september 2014 Onderwerp: Inzet middelen cliëntondersteuning

Nadere informatie

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015

Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 Startnotitie beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning 2012-2015 juli 2011: sector Inwonerszaken, team Openbare Orde, Welzijn en Onderwijs 1 Inleiding Voor u ligt de startnotitie beleidsplan Wet Maatschappelijke

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Aan: Namens: Onderwerp: Wmo adviesraad het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Geachte Leden van de Wmo Adviesraad, De

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.16.0762 B.16.0762 Landgraaf, 14 april 2016 ONDERWERP: Zienswijze begroting 2017 Kredietbank Limburg Raadsvoorstelnummer: 28

Nadere informatie

De rol van de bibliotheek in het sociaal domein

De rol van de bibliotheek in het sociaal domein De rol van de bibliotheek in het sociaal domein Probiblio en BISC 19 juni 2014 Jantine Kriens Voorzitter Directieraad Maatschappelijke trends Participatiemaatschappij. - Burger is zelf aan het roer, de

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen. tekst raadsvoorstel Inleiding Vanaf januari 2015 (met de invoering van de nieuwe jeugdwet) worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

Nadere informatie