KAS Focus EMIR Q&A - JulI 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KAS Focus EMIR Q&A - JulI 2013"

Transcriptie

1 KAS Focus EMIR Q&A - JulI 2013

2 Via KAS Focus houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de markt en in de dienstverlening van KAS BANK. In deze editie informeren wij u over de actuele situatie rondom de European Market Infrastructure Regulation (EMIR). EMIR Q&A - Juli 2013 Actueel Aangenomen wordt dat verplichte clearing door ESMA niet eerder dan in 2014 zal worden afgekondigd, op last van de Europese Commissie niet voor Q Nota bene: na afkondiging van de verplichting zullen alle na de afkondiging uitgevoerde transacties met terugwerkende kracht moeten worden gecleard. Melding van beursgenoteerde derivaten (ETD s) zou kunnen plaatsvinden via de bestaande MiFID-rapportage, de meldingsplicht wordt uitgesteld tot 1 januari AFM gaat transactiemeldingen controleren (wanneer het systeem in de lucht is). Quote van AFM: We zullen nagaan of iedereen (ook non-financials) voldoet aan de opgelegde meldingsvereiste EN we zullen problemen niet rechtstreeks aanpakken maar WE PAKKEN ZE AAN. Inhoud Wat is het tijdpad voor EMIR?? Wat zijn de bestaande verplichtingen op grond van EMIR? Gevolgen van de meldingsplicht Gevolgen van de clearingplicht Bescherming van zekerheden bij wanbetaling van een clearinglid Gevolgen voor het beheer van zekerheden voor niet-geclearde derivaten KAS BANK biedt EMIR-oplossingen

3 Wat is het tijdpad voor EMIR? Wat zijn de bestaande verplichtingen op grond van EMIR? Financiële en niet-financiële tegenpartijen moeten beschikken over risico beperkende instrumenten/ technieken voor OTC-derivatencontracten die niet door een centrale tegenpartij (CCP) gecleard zijn. Tijdige bevestiging Alle betrokken bedrijven moeten de handel in OTC-derivaten tijdig bilateraal bevestigen in het kader van hun interne bevestigingsproces. Transacties moeten worden bevestigd vóór T+1. Als binnen 5 werkdagen geen bevestiging heeft plaatsgevonden, dienen de niet-bevestigde derivaten te worden gemeld aan de lokale toezichthouder.

4 ESMA informeren over overschreden drempels Niet-financiële partijen die posities nemen in OTC-derivatencontracten, moeten ESMA en de lokale toezichthouder op de hoogte stellen als deze posities de volgende clearingdrempels overschrijden: Actuele marktwaardering Financiële en niet-financiële tegenpartijen moeten de OTC-derivaten op dagbasis waarderen tegen de actuele marktwaarde volgens de gedelegeerde regelgeving. Gevolgen van de meldingsplicht Wie? Alle marktdeelnemers die in (beursgenoteerde en OTC-)derivaten handelen, moeten de gegevens van ieder door hen afgesloten derivatencontract melden aan een transactieregister. De meldingen aan een transactieregister kunnen worden uitbesteed aan een derde partij (bijvoorbeeld KAS BANK). Hoe? ESMA heeft modellen gepubliceerd met definities van de verplichte velden die moeten worden gerapporteerd. Men kan besluiten dit zelf te doen of het rapporteren uitbesteden aan een dienstverlener (derde partij). Alle derivaten moeten uiterlijk op T+1 worden gemeld. De melding wordt gedaan bij een transactieregister; de lokale toezichthouder heeft toegang tot de transactieregisters.

5 Wanneer? Rentederivaten en credit default swaps moeten worden gemeld vanaf januari 2014, ervan uitgaande dat de ESMA tijdig vergunningen afgeeft aan de transactieregisters. De meldingsplicht wordt van kracht 90 dagen nadat een transactieregister voor een derivatenklasse is goedgekeurd door ESMA. Alle andere derivaten moeten eveneens worden gemeld vanaf januari OTC-derivatentransacties moeten worden geregistreerd na de uitvoering, wijziging of beëindiging van de handel. Wat? ESMA heeft een standaardmodel met 85 gegevensvelden (zie de toelichting op de standaardmodellen) voor deze nieuwe registratieprocedure gepubliceerd. Verder moet men dagelijks melding maken en registratie doen van de waardering, exposure en zekerheden van elke aanwezige transactie. Gevolgen van de clearingplicht Wanneer? Begin 2014 zullen CCP s vermoedelijk goedkeuring aanvragen bij ESMA. Wanneer ESMA een of meer CCP s heeft goedgekeurd, zal ESMA de verplichte clearing voor een bepaalde klasse van derivaten (waarschijnlijk IRS/CDS (rentederivaten en credit default swaps)) bekendmaken. Na de bekendmaking van ESMA moet de Europese Commissie haar toestemming geven. Daarna treedt de verplichte clearing voor de betreffende derivatenklasse in werking. De Nederlandse toezichthouder AFM neemt aan dat dit zal gebeuren in Q2/3 van Bedenk daarbij dat derivaten die zijn verhandeld tussen de bekendmaking en de goedkeuring, met terugwerkende kracht moeten worden gecleard. Wie? Alle marktdeelnemers moeten voldoen aan de clearingplicht, behalve: niet-financiële partijen van wie de niet-hedgingactiviteiten onder de voornoemde drempel(s) liggen; interne concerntransacties; pensioenfondsen (gedurende drie jaar). N.B. Deze niet-financiële partijen zijn alleen vrijgesteld van de clearingplicht, niet van de meldingsplicht en de verplichting tot onderpandbeheer van niet-geclearde derivaten.

6 Wat? In onderstaand diagram ziet u een overzicht van een nieuwe clearing-workflow: Bescherming van zekerheden bij wanbetaling van een clearinglid EMIR schrijft voor dat clearinginstellingen over procedures moeten beschikken voor de bescherming van zekerheden in het geval van wanbetaling van een clearinglid. De EMIR-verordening is in dit opzicht minder streng dan Dodd-Frank, omdat zij het in essentie aan de clearinginstellingen overlaat om hun eigen methoden voor de afwikkeling van wanbetalingen te ontwerpen. Daardoor zijn er op grond van EMIR verschillende scheidingsmodellen mogelijk voor CTP s en clearingleden: Baseline, LSOC of volledige scheiding. Baseline Het traditionele clearingmodel dat door clearingleden wordt gebruikt voor de clearing van aan de beurs verhandelde derivaten en contante aandelenclearing. Hierbij worden zowel zekerheden als posities van de clearingklanten en de clearingrekening van het lid samengevoegd.

7 LSOC-Model Elke uitvoerende tussenpersoon voor handel in futures (FCM) en clearingorganisatie voor derivaten (DCO) kan worden opgedragen de geclearde swaps van elke afzonderlijke klant te scheiden van de relevante zekerheden, terwijl het FCM s en DCO s wel is toegestaan alle relevante zekerheden operationeel samen te voegen op één rekening volgens een model dat Legally-Segregated and Operationally-Commingled (LSOC) wordt genoemd. * Als juridische segregatie wordt toegepast op het (LSOC) Model (operationally commingled): Is er een omnibus account, het onderpand van de klanten van het clearinglid is juridisch toewijsbaar aan elke klant. Volledige scheiding * Dit model is alleen haalbaar als wettelijke scheiding mogelijk is.

8 Kenmerken van deze modellen * Geen wettelijke scheiding op grond van Nederlands recht. Gevolgen voor het beheer van zekerheden voor niet-geclearde derivaten De uitwisseling van variation- en initial margin is verplicht voor bilaterale OTC-derivatencontracten. De voorschriften voor uitwisseling van de variation margin worden waarschijnlijk van kracht vanaf De voorschriften voor de aanvangsmarge moeten gefaseerd worden ingevoerd in een overgangsperiode van 2015 tot Deze eis geldt niet voor niet-financiële tegenpartijen onder de clearingdrempel. De markt is nog in afwachting van de definitieve documenten van het Bazels Comité voor bankentoezicht (BCBS) en de Internationale organisatie van effectentoezichthouders (IOSCO). Deze documenten dienen als basis voor de Europese/Nederlandse voorschriften. De ingangsdatum voor het bilaterale beheer van zekerheden (bilateral collateral management) zal vermoedelijk niet vóór 2015 liggen. Toepassingsgebied: Alle niet centraal geclearde OTC-derivaten naast FX-forwards en swaps met fysieke afwikkeling. Vanaf 1 januari 2014 van toepassing op alle derivatentransacties die op of na die datum worden uitgevoerd.

9 KAS BANK biedt EMIR-oplossingen Als een van de eerste aanbieders in de markt biedt KAS BANK rapportagediensten aan voor het transactieregister REGIS-TR. KAS BANK kan ook faciliteiten aanbieden ter ondersteuning van de risicobeheervoorschriften van EMIR op basis van uitgebreide ervaring met derivatenwaardering, afstemming, geschillenbeslechting, verwerking van zekerheden, margining en liquiditeitsbeheer/-optimalisatie. Neem contact op met KAS BANK om vast te stellen welke EMIR-oplossing tegemoetkomt aan de wensen van uw organisatie, zodat u op tijd geheel aan de wettelijke eisen voldoet. Disclaimer: Hoewel de informatie in deze brochure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld en naar het oordeel van KAS BANK een juiste weergave is van de stand van zaken ten tijde van publicatie, kan KAS BANK er niet voor instaan dat deze informatie juist en volledig is en/of blijft. KAS BANK aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van het gebruik van, het vertrouwen op of een handelen of nalaten naar aanleiding van de informatie in deze brochure KF EMIR NE July 2013 KAS BANK is een Europese specialist in effectendienstverlening, welke wereldwijd financiële markten koppelt. Onze neutrale positie voorkomt belangenverstrengeling, waardoor het mogelijk is een uitgebreid aanbod van diensten aan te bieden waar toewijding, lange t ermijn relaties en volledige transparantie de boventoon voeren. KAS BANK AMSTERDAM Nz. Voorburgwal RL Amsterdam The Netherlands T: KAS BANK LONDON 5th Floor, 10 Old Broad Street London EC2N 1AA United Kingdom T: KAS BANK WIESBADEN Biebricher Allee Wiesbaden Germany T:

KAS Focus EUROPESE FINANCIËLE TRANSACTIETAKS. Doel van de Europese FTT. Doel van het voorstel. Details van de Europese FTT

KAS Focus EUROPESE FINANCIËLE TRANSACTIETAKS. Doel van de Europese FTT. Doel van het voorstel. Details van de Europese FTT KAS Focus EUROPESE FINANCIËLE TRANSACTIETAKS Via KAS Focus houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de markt en in de dienstverlening van KAS BANK. In deze editie informeren wij u in hoofdlijnen

Nadere informatie

Is uw organisatie al klaar voor EMIR? Zie ook: www.afm.nl/emir

Is uw organisatie al klaar voor EMIR? Zie ook: www.afm.nl/emir Zie ook: www.afm.nl/emir Zoals bekend moet door de invoering van EMIR iedere partij die een derivatencontract heeft gesloten of gaat afsluiten de details van deze transactie rapporteren. De AFM heeft de

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 33 Mei 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de NBA, beoogt registeraccountants en accountants-administratieconsulenten

Nadere informatie

De voorbereiding op de terugtrekking is niet alleen een zaak van de EU en de nationale overheden, maar ook van bedrijven en burgers.

De voorbereiding op de terugtrekking is niet alleen een zaak van de EU en de nationale overheden, maar ook van bedrijven en burgers. EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL FINANCIËLE STABILITEIT, FINANCIËLE DIENSTEN EN KAPITAALMARKTENUNIE Brussel, 8 februari 2018 KENNISGEVING AAN BELANGHEBBENDEN TERUGTREKKING VAN HET VERENIGD KONINKRIJK

Nadere informatie

De gevolgen van Europese derivatenwetgeving

De gevolgen van Europese derivatenwetgeving De gevolgen van Europese derivatenwetgeving Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van

Nadere informatie

Mededeling FSMA-FEBELFIN-FEB bestemd voor de niet-financiële tegenpartijen

Mededeling FSMA-FEBELFIN-FEB bestemd voor de niet-financiële tegenpartijen 02/12/2014 Mededeling FSMA-FEBELFIN-FEB bestemd voor de niet-financiële tegenpartijen I. Voornaamste verplichtingen van de Europese EMIR-Verordening 1 voor de nietfinanciële tegenpartijen 2 3 Elke niet-financiële

Nadere informatie

De gevolgen van Europese derivatenwetgeving Typ hier de coverkop

De gevolgen van Europese derivatenwetgeving Typ hier de coverkop De gevolgen van Europese derivatenwetgeving Typ hier de coverkop Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder

Nadere informatie

EMIR Voorwaarden Over-The-Counter (OTC) derivatentransacties voor ABD en RFD (de "Voorwaarden")

EMIR Voorwaarden Over-The-Counter (OTC) derivatentransacties voor ABD en RFD (de Voorwaarden) EMIR Voorwaarden Over-The-Counter (OTC) derivatentransacties voor ABD en RFD (de "Voorwaarden") 1. INLEIDING EN DEFINITIES 1.1 Deze Voorwaarden zijn een aanvulling op de ABD en/of de RFD. In geval van

Nadere informatie

ABN AMRO VOORWAARDEN GEDELEGEERDE RAPPORTAGE EMIR

ABN AMRO VOORWAARDEN GEDELEGEERDE RAPPORTAGE EMIR ABN AMRO VOORWAARDEN GEDELEGEERDE RAPPORTAGE EMIR 1. INLEIDING EN DEFINITIES 1.1 EMIR verplicht ondernemingen om te rapporteren over de OTC-derivatentransacties die zij aangaan. Dit betekent dat zowel

Nadere informatie

Single Euro Payments Area. Gevolgen invoering IBAN voor uitwisseling van SWIFT, KAS Mailbox en fysieke berichten van en naar KAS BANK

Single Euro Payments Area. Gevolgen invoering IBAN voor uitwisseling van SWIFT, KAS Mailbox en fysieke berichten van en naar KAS BANK Single Euro Payments Area Gevolgen invoering IBAN voor uitwisseling van SWIFT, KAS Mailbox en fysieke berichten van en naar KAS BANK 1 2 In deze brochure informeren wij u in hoofdlijnen over de gevolgen

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 18 december Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 18 december Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 18 december 2017 Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen 18 juni 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 8 - Risicofactoren en risicomanagement, paragraaf 8.4.3 Tegenpartijrisico

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.10.2016 C(2016) 6624 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 19.10.2016 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 148/2013 van de Commissie

Nadere informatie

EMIR (European Market Infrastructure Regulation): aandachtspunten

EMIR (European Market Infrastructure Regulation): aandachtspunten EMIR (European Market Infrastructure Regulation): aandachtspunten Voor wie zijn de aandachtspunten bedoeld? De aandachtspunten zijn bedoeld voor: 1) Banken, pensioenfondsen en verzekeraars die OTC-derivaten

Nadere informatie

FSMA_2013_15 dd. 17/07/2013

FSMA_2013_15 dd. 17/07/2013 Mededeling FSMA_2013_15 dd. 17/07/2013 Mededeling van de NBB en de FSMA aan de instellingen waarover zij toezicht uitoefenen inzake de verplichtingen ingevolge de inwerkingtreding van de Gedelegeerde Verordeningen

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 22 februari Zwitserleven Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 22 februari Zwitserleven Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 22 februari 2018 Zwitserleven Beleggingsfondsen 18 juni 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 8 - Risicofactoren en risicomanagement, paragraaf 8.4.3 Tegenpartijrisico 3 2 Wijziging

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving onderhandse derivatenmarkt belast ook niet-financiële partijen

Nieuwe regelgeving onderhandse derivatenmarkt belast ook niet-financiële partijen Nieuwe regelgeving onderhandse derivatenmarkt belast ook niet-financiële partijen De evaluatie van de kredietcrisis heeft vorm gekregen in nieuwe regelgevingen met betrekking tot over-the-counter derivaten

Nadere informatie

Circulaire. Brussel, 8 mei 2017

Circulaire. Brussel, 8 mei 2017 de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 8 mei 2017 Kenmerk: NBB_2017_16 uw correspondent:

Nadere informatie

Central clearing vanuit een pensioenfonds perspectief: to clear or not to clear

Central clearing vanuit een pensioenfonds perspectief: to clear or not to clear entral clearing vanuit een pensioenfonds perspectief: to clear or not to clear Vereniging van Beleggingsanalisten (VBA) Zeist, 13 October 2016 Leontien van den Oever (Principal Risk anager PGG Investments)

Nadere informatie

KAS Focus. Doel van de Europese FTT. Doel van het voorstel. Details van de Europese FTT

KAS Focus. Doel van de Europese FTT. Doel van het voorstel. Details van de Europese FTT KAS Focus EuroPEse Financiële Transactietaks Via KAS Focus houden wij u op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de markt en in de dienstverlening van KAS BANK. In deze editie informeren wij u in hoofdlijnen

Nadere informatie

BROCHURE RENTEDERIVATEN

BROCHURE RENTEDERIVATEN BROCHURE RENTEDERIVATEN In deze brochure legt de AFM de belangrijkste eigenschappen van een rentederivaat uit en zijn vragen opgenomen die u kunt stellen aan uw bank. Deze brochure kunt u gebruiken als

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 17 maart 2017 (OR. en) 7431/17 EF 52 ECOFIN 216 DELACT 53 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 16 maart 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen d.d. 1 januari 2017

Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen d.d. 1 januari 2017 Addendum bij het Prospectus van Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen d.d. 1 januari 2017 Betreft: I. Wijziging Hoofdstuk 7 Kosten en vergoedingen, paragraaf 7.1.1 Transactiekosten... 2 II. Wijziging

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 19 oktober 2016 (OR. en) 13471/16 EF 309 ECOFIN 929 DELACT 219 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 19 oktober 2016 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.6.2016 C(2016) 3944 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 29.6.2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

Single Euro PaymentS Area. Rechtstreekse aanlevering van batchopdrachten door zakelijke partijen aan Equens

Single Euro PaymentS Area. Rechtstreekse aanlevering van batchopdrachten door zakelijke partijen aan Equens Single Euro PaymentS Area Rechtstreekse aanlevering van batchopdrachten door zakelijke partijen aan Equens Per 1 februari 2014 is de definitieve invoering van de Single Euro Payments Area (SEPA) een feit.

Nadere informatie

Uw handelsproces optimaal ingericht. Met onze orderexecutie oplossing

Uw handelsproces optimaal ingericht. Met onze orderexecutie oplossing Uw handelsproces optimaal ingericht Met onze orderexecutie oplossing Wereldwijd handelen via één onafhankelijke partij Uw effectenportefeuille is een dynamisch bezit en verandert regelmatig van samenstelling.

Nadere informatie

n BanqueNationaleBank

n BanqueNationaleBank n BanqueNationaleBank DE IIELC1QlIE V~ BBLlE Eurosystern AUTORITEIT VQ()I:I ttnat

Nadere informatie

To hedge or not to hedge ; de toekomst van de derivatenmarkt *

To hedge or not to hedge ; de toekomst van de derivatenmarkt * To hedge or not to hedge ; de toekomst van de derivatenmarkt * 1 Inleiding Derivatentransacties zijn tegenwoordig onderwerp van gesprek in de kranten. Op voorpagina s van dagbladen wordt breed uitgemeten

Nadere informatie

Voorwaarden Futures. Artikel 3 Toepasselijke externe regelgeving

Voorwaarden Futures. Artikel 3 Toepasselijke externe regelgeving Voorwaarden Futures 264368 0316 Artikel 1 Definities In deze Voorwaarden wordt verstaan onder: a. Beleggingsrekening: de in de administratie van ING op naam van de Klant aangehouden rekening waarop, onder

Nadere informatie

EUROPESE CENTRALE BANK

EUROPESE CENTRALE BANK 1.3.2013 Publicatieblad van de Europese Unie C 60/1 III (Voorbereidende handelingen) EUROPESE CENTRALE BANK ADVIES VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 27 november 2012 betreffende verschillende reguleringsnormen

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2010) 1059.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2010) 1059. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 21 september 2010 (04.10) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2010/0250 (COD) 13917/10 ADD 2 EF 117 ECOFIN 543 CODEC 879 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET

Nadere informatie

DEZE CLIENTRAPPORTAGE SERVICEOVEREENKOMST (de "Overeenkomst")

DEZE CLIENTRAPPORTAGE SERVICEOVEREENKOMST (de Overeenkomst) DEZE CLIENTRAPPORTAGE SERVICEOVEREENKOMST (de "Overeenkomst") TUSSEN: (1) (de "Klant") en (2) ING België S.A/ N.V. (de "Bank") INLEIDING (A) de Klant en de Bank hebben een of meer Transacties (zoals in

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 19.4.2016 L 103/5 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2016/592 VAN DE COMMISSIE van 1 maart 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad met technische reguleringsnormen

Nadere informatie

AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie economische en monetaire zaken

AMENDEMENTEN ingediend door de Commissie economische en monetaire zaken 8.6.2018 A8-0181/ 001-001 AMENDEMENTEN 001-001 ingediend door de Commissie economische en monetaire zaken Verslag Werner Langen A8-0181/2018 Clearingverplichting, rapportagevereisten en risicolimiteringstechnieken

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 52/11

Publicatieblad van de Europese Unie L 52/11 23.2.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 52/11 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 149/2013 VAN DE COMMISSIE van 19 december 2012 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.12.2016 C(2016) 8542 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 20.12.2016 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 20 december 2012 (OR. en) 18040/12 Interinstitutioneel dossier: 2010/0250 (COD) EF 325 ECOFI 1102 DELACT 59

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 20 december 2012 (OR. en) 18040/12 Interinstitutioneel dossier: 2010/0250 (COD) EF 325 ECOFI 1102 DELACT 59 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 20 december 2012 (OR. en) 18040/12 Interinstitutioneel dossier: 2010/0250 (COD) EF 325 ECOFI 1102 DELACT 59 I GEKOME DOCUME T van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

Single Euro PaymentS Area. Aanlevering batchopdrachten Equens

Single Euro PaymentS Area. Aanlevering batchopdrachten Equens Single Euro PaymentS Area Aanlevering batchopdrachten Equens Per 1 februari 2014 is de definitieve implementatie van de Single Euro Payments Area (SEPA) een feit. SEPA raakt vrijwel alle aspecten van uw

Nadere informatie

Fiche 4: Aanpassing van de EMIR-verordening en communicatie over verdere uitdagingen voor kritieke marktinfrastructuur

Fiche 4: Aanpassing van de EMIR-verordening en communicatie over verdere uitdagingen voor kritieke marktinfrastructuur Fiche 4: Aanpassing van de EMIR-verordening en communicatie over verdere uitdagingen voor kritieke marktinfrastructuur 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Voorstel voor een verordening van het Europees

Nadere informatie

CENTRALISED CLEARING ONDER EMIR

CENTRALISED CLEARING ONDER EMIR CENTRALISED CLEARING ONDER EMIR OPLOSSINGEN VOOR PORTEFEUILLEBEHEER - VOOR PROFESSIONELE BELEGGERS - SEPTEMBER 2016 INTRODUCTIE In deze notitie wordt ingegaan op centralised clearing onder EMIR. Wij beschrijven

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 20.1.2017 C(2017) 149 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 20.1.2017 tot correctie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/2251 van de Commissie van

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 24.9.2016 L 258/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2016/1712 VAN DE COMMISSIE van 7 juni 2016 tot aanvulling van Richtlijn 2014/59/EU van het Europees Parlement

Nadere informatie

Richtsnoeren en Aanbevelingen

Richtsnoeren en Aanbevelingen Richtsnoeren en Aanbevelingen Richtsnoeren en aanbevelingen betreffende de uitvoering van de CPSS-IOSCO-beginselen voor financiële marktinfrastucturen met betrekking tot centrale tegenpartijen 4.9.2014

Nadere informatie

Tel: 0800-235 25 39. 1070 AA Amsterdam. Internet: www.alex.nl AX/VWDE/1211

Tel: 0800-235 25 39. 1070 AA Amsterdam. Internet: www.alex.nl AX/VWDE/1211 voorwaarden derivaten 1 Artikel 1 - Definities, Order, Verwijzingen, Kopjes 1.1 In de Voorwaarden Derivaten hebben de met een hoofdletter geschreven woorden de betekenis die daaraan is toegekend in de

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Treasury 13

Inhoud. Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Treasury 13 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Treasury 13 1.1 Treasurytaken 13 1.1.1 Cash & liquidity management / Financiering 14 1.1.2 Renterisicobeheer 14 1.1.3 Valutarisicobeheer 15 1.1.4 Beheer van prijsrisico

Nadere informatie

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst)

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst) 20.7.2016 L 195/3 VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2016/1178 VAN DE COMMISSIE van 10 juni 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement en de Raad met technische

Nadere informatie

De Voorzitter Correspondent Onze referte Uw referte Datum EV/SDB/sdb 31/01/2017

De Voorzitter Correspondent Onze referte Uw referte Datum EV/SDB/sdb 31/01/2017 MEDEDELING 1 2017/02 VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN De Voorzitter Correspondent Onze referte Uw referte Datum sg@ibr-ire.be EV/SDB/sdb 31/01/2017 Geachte Confrater, Betreft: EMIR Wet van 25

Nadere informatie

JANUARI 2018 BINCK VOORWAARDEN DERIVATEN

JANUARI 2018 BINCK VOORWAARDEN DERIVATEN JANUARI 2018 BINCK VOORWAARDEN DERIVATEN ARTIKEL 1 - DEFINITIES, ORDER, VERWIJZINGEN, KOPJES 1.1 In de Voorwaarden Derivaten hebben de met een hoofdletter geschreven woorden de betekenis die daaraan is

Nadere informatie

Transparantie onder MiFiD2

Transparantie onder MiFiD2 Transparantie onder MiFiD2 door Bas Dommerholt Wat is transparantie vanuit MiFID? Transparantie gaat niet over de transactierapportage aan toezichthouder. Maar over het publiceren en voor iedereen toegankelijk

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 3 maart 2017 (OR. en) 6953/17 EF 39 ECOFIN 175 BEGELEIDENDE NOTA van: ingekomen: 2 maart 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens

Nadere informatie

BNG Compliance Charter

BNG Compliance Charter BNG Compliance Charter Koninginnegracht 2 2514 AA Den Haag T 070 3750 750 www.bng.nl Contactpersoon Compliance, Integriteit en Veiligheidszaken T 070 3750 677 N.V. Bank Nederlandse Gemeenten, statutair

Nadere informatie

RenteafdekkingonderEMIR & central clearing

RenteafdekkingonderEMIR & central clearing RenteafdekkingonderEMIR & central clearing David van Bragt & Derek Milner Sr. Consultant Investment Solutions & Sr. Portfolio Manager Derivatives & Hedging 27 september 2016 Agenda Een EMIR-proof LDI fonds

Nadere informatie

AGENDA. 1. Opening. 2. Verslag van de Raad van Bestuur over Vaststelling van de jaarrekening 2012 (stempunt)

AGENDA. 1. Opening. 2. Verslag van de Raad van Bestuur over Vaststelling van de jaarrekening 2012 (stempunt) AGENDA van de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van KAS BANK N.V. te houden op woensdag 24 april 2013 om 11.30 uur ten kantore van de vennootschap, Spuistraat 172 te 1012 VT Amsterdam

Nadere informatie

Brexit impact op OTC derivaten

Brexit impact op OTC derivaten Brexit impact op OTC derivaten De officiële datum voor Brexit komt steeds dichterbij (29 maart 2019). Voor pensioenfondsen is dit vooral van belang omdat de meeste derivatentransacties bij het afdekken

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN DE EUROPESE CENTRALE BANK

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN DE EUROPESE CENTRALE BANK EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.5.2017 COM(2017) 225 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN DE EUROPESE CENTRALE BANK Een antwoord bieden op uitdagingen voor kritieke financiëlemarktinfrastructuren

Nadere informatie

Voorwaarden Opties. Artikel 3 Toepasselijke externe regelgeving

Voorwaarden Opties. Artikel 3 Toepasselijke externe regelgeving Voorwaarden Opties Deze Voorwaarden Opties zijn geldig vanaf 1 januari 2017. De informatie uit deze voorwaarden kan wijzigen. Kijk voor actuele informatie op ing.nl of bel 020 22 888 88. ING Bank N.V.

Nadere informatie

Richtsnoeren Regels en procedures bij wanbetaling van deelnemers van CSD

Richtsnoeren Regels en procedures bij wanbetaling van deelnemers van CSD Richtsnoeren Regels en procedures bij wanbetaling van deelnemers van CSD 08/06/2017 ESMA70-151-294 NL Inhoudsopgave 1 Toepassingsgebied... 3 2 Definities... 4 3 Doel... 5 4 Naleving en rapportageverplichtingen...

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie. (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

Publicatieblad van de Europese Unie. (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 21.1.2017 L 17/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/104 VAN DE COMMISSIE van 19 oktober 2016 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 148/2013 tot

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.5.2013 C(2013) 3008 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 28.5.2013 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Voorbereiding voor het gesprek met uw bank over de herbeoordeling van uw rentederivaat

Voorbereiding voor het gesprek met uw bank over de herbeoordeling van uw rentederivaat Voorbereiding voor het gesprek met uw bank over de herbeoordeling van uw rentederivaat De banken zijn op dit moment bezig met het uitvoeren van herbeoordelingen van alle lopende rentederivaten bij het

Nadere informatie

Het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten wordt als volgt gewijzigd:

Het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten wordt als volgt gewijzigd: Besluit van tot wijziging van het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten in verband met verordening (EU) 2015/2365 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende

Nadere informatie

De betekenis van de nieuwe regelgeving voor hedging door buy-side financiële instellingen

De betekenis van de nieuwe regelgeving voor hedging door buy-side financiële instellingen De betekenis van de nieuwe regelgeving voor hedging door buy-side financiële instellingen Auteurs Rezah Stegeman 1 Pim Heemskerk Inleiding Soms wordt gesteld dat slechts een kleine fractie van de derivatenhandel

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 87/212 32017 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/581 VAN DE COMMISSIE van 24 juni 2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de technische

Nadere informatie

AGENDA. 1. Opening. 2. Verslag van de Raad van Bestuur over 2008. 3. Vaststelling van de jaarrekening 2008 (stempunt)

AGENDA. 1. Opening. 2. Verslag van de Raad van Bestuur over 2008. 3. Vaststelling van de jaarrekening 2008 (stempunt) AGENDA voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van KAS BANK N.V., te houden op woensdag 22 april 2009 om 11.30 uur ten kantore van de vennootschap, Nieuwezijds Voorburgwal 225 te Amsterdam.

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.5.2017 COM(2017) 208 final 2017/0090 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 648/2012 wat betreft

Nadere informatie

Richtsnoeren betreffende de marginmaatregelen ter beperking van procyclische effecten voor centrale tegenpartijen van EMIR

Richtsnoeren betreffende de marginmaatregelen ter beperking van procyclische effecten voor centrale tegenpartijen van EMIR Richtsnoeren betreffende de marginmaatregelen ter beperking van procyclische effecten voor centrale tegenpartijen van EMIR 15/04/2019 ESMA70-151-1496 NL Inhoudsopgave I. Toepassingsgebied... 2 II. Wetgeving

Nadere informatie

AMENDEMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT * op het voorstel van de Commissie

AMENDEMENTEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT * op het voorstel van de Commissie 10.4.2019 A8-0181/2 Amendement 2 Roberto Gualtieri namens de Commissie economische en monetaire zaken Verslag A8-0181/2018 Werner Langen Clearingverplichting, rapportagevereisten en risicolimiteringstechnieken

Nadere informatie

Voorwaarden derivaten

Voorwaarden derivaten Voorwaarden derivaten 2 Artikel 1. Toepasselijkheid en definities 1.1 Deze voorwaarden regelen, in aanvulling op de Voorwaarden voor Beleggingsdienstverlening, de verhouding tussen Kempen & Co en Cliënt

Nadere informatie

Toenemende regeldruk in de energiesector biedt kansen voor riskmanagement

Toenemende regeldruk in de energiesector biedt kansen voor riskmanagement Toenemende regeldruk in de energiesector biedt kansen voor riskmanagement mr. D.J. ten Boom FRM RI en J.C.L. van Doesburg MSc* Trefwoorden: nieuwe regelgeving energiesector, compliance en riskmanagement

Nadere informatie

Richtsnoeren inzake het beheer van belangenconflicten door CTP s

Richtsnoeren inzake het beheer van belangenconflicten door CTP s Richtsnoeren inzake het beheer van belangenconflicten door CTP s 05/04/2019 ESMA70-151-1439 NL Inhoudsopgave 1 Afkortingen... 2 2 Achtergrond en opdracht... 3 3 Toepassingsgebied... 4 4 Nalevings- en rapportageverplichtingen...

Nadere informatie

599. OTC-Derivaten en de ISDA Master Agreement; (hoe) werkt het naar Nederlands recht?(deel II)

599. OTC-Derivaten en de ISDA Master Agreement; (hoe) werkt het naar Nederlands recht?(deel II) 599. OTC-Derivaten en de ISDA Master Agreement; (hoe) werkt het naar Nederlands recht?(deel II) ROBERT STEEG Deel II van dit artikel bevat een overzicht van de stand van zaken betreffende de uitrol van

Nadere informatie

ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering

ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering ING België NV 5 belangrijkste plaatsen van uitvoering en/of makelaars en kwaliteit van de orderuitvoering Jaarverslag 2019 (activiteiten 2018) Gepubliceerd op 30 april 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

EMIR reikt verder dan swap clearing

EMIR reikt verder dan swap clearing EMIR reikt verder dan swap clearing Drie dilemma's (èn oplossingen) waar pensioenfondsen mee geconfronteerd worden maart 2017 Swap clearing 2 Het belangrijkste thema van EMIR is swap clearing Aanhouden

Nadere informatie

Richtsnoeren en aanbevelingen

Richtsnoeren en aanbevelingen Richtsnoeren en aanbevelingen Richtsnoeren en aanbevelingen voor het opstellen van consistente, efficiënte en doeltreffende beoordeling van interoperabiliteitsregelingen ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle

Nadere informatie

Overeenkomst Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam

Overeenkomst Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam Overeenkomst Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com 1 Overeenkomst Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V.

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.3.2013 COM(2013) 158 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Internationale status van centrale banken en overheidsentiteiten voor het beheer

Nadere informatie

***I ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2011/0296(COD) 27.3.2012

***I ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2011/0296(COD) 27.3.2012 EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie economische en monetaire zaken 2011/0296(COD) 27.3.2012 ***I ONTWERPVERSLAG over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.8.2017 C(2017) 5812 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 28.8.2017 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/565 wat betreft de specificatie

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU).../... VAN DE COMMISSIE

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU).../... VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.10.2016 C(2016) 6329 final ANNEXES 1 to 4 BIJLAGEN bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU).../... VAN DE COMMISSIE tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 648/2012 van het Europees

Nadere informatie

Centraal clearen van OTC derivaten. Gaat het impact hebben? Absoluut. De vraag is: hoeveel, voor wie en wanneer? Think leadership

Centraal clearen van OTC derivaten. Gaat het impact hebben? Absoluut. De vraag is: hoeveel, voor wie en wanneer? Think leadership Centraal clearen van OTC derivaten. Gaat het impact hebben? Absoluut. De vraag is: hoeveel, voor wie en wanneer? Think leadership Bij deze een korte impressie van de Round Table die november 2011 plaatsvond

Nadere informatie

Indirecte clearing verhelderd

Indirecte clearing verhelderd Indirecte clearing verhelderd M r. C. A. R. O u d h u i s * 1 Inleiding Op 1 april 2016 treedt de Wijzigingswet financiële markten 2016 1 (hierna: Wijzigingswet) in werking. Via de Wijzigingswet wordt

Nadere informatie

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST

OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST OEFENEXAMEN INTEGRITEITSMODULE DSI EFFECTENSPECIALIST NIBE-SVV 1. Een beleggingsonderneming overtreedt meerdere regels uit de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hieronder volgen twee beweringen over

Nadere informatie

Autoriteit Financiële Markten

Autoriteit Financiële Markten AFM consulteert Concept Beleidsregel aangaande de methodiek voor het berekenen van het aantal aandelen waarop financiële instrumenten betrekking hebben en de meldingsplicht bij indices en mandjes Ter consultatie

Nadere informatie

Contents. Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN GEDRAGSREGELS SANCTIES INWERKINGTREDING INTRODUCTIE... 3

Contents. Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN GEDRAGSREGELS SANCTIES INWERKINGTREDING INTRODUCTIE... 3 Inhoudsopgave Contents 1. ALGEMEEN... 3 1.1 INTRODUCTIE... 3 1.2 DOEL VAN DE GEDRAGSCODE... 3 1.3 DE KERNWAARDEN VAN KAS BANK... 3 2. GEDRAGSREGELS... 4 2.1 ALGEMENE GEDRAGSREGELS BETREFFENDE INTEGRITEIT...

Nadere informatie

EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID)

EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID) EUROPESE RICHTLIJN BETREFFENDE MARKTEN VOOR FINANCIËLE INSTRUMENTEN (MIFID) EEN BETERE BESCHERMING VAN DE BELEGGER INHOUD MEER TRANSPARANTIE VOOR BELEGGINGSDIENSTEN 3 DE VOORNAAMSTE THEMA S 4 VOORDELEN

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.3.2019 C(2019) 2082 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 14.3.2019 tot wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/1799 wat betreft de vrijstelling

Nadere informatie

Voorwaarden Derivaten DEGIRO

Voorwaarden Derivaten DEGIRO Voorwaarden Derivaten DEGIRO Inhoud Artikel 1. Definities... 3 Artikel 2. Contractuele relatie... 3 Artikel 3. Execution Only... 3 Artikel 4. Orders... 4 Artikel 5. Posities... 4 Artikel 6. Risico en Zekerheidswaarde...

Nadere informatie

Richtsnoeren Over de positieberekening door transactieregisters onder EMIR

Richtsnoeren Over de positieberekening door transactieregisters onder EMIR Richtsnoeren Over de positieberekening door transactieregisters onder EMIR 28/03/2019 ESMA70-151-1350 NL Inhoudsopgave I. Toepassingsgebied... 3 II. Referenties naar wetgeving, afkortingen en verklarende

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 28.11.2017 L 312/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/2194 VAN DE COMMISSIE van 14 augustus 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. betreffende otc-derivaten, centrale tegenpartijen en transactieregisters

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. betreffende otc-derivaten, centrale tegenpartijen en transactieregisters NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.9.2010 COM(2010) 484 definitief 2010/0250 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende otc-derivaten, centrale tegenpartijen

Nadere informatie

4 Regulering rating agencies, alternatieve beleggingsfondsen en derivatenmarkt

4 Regulering rating agencies, alternatieve beleggingsfondsen en derivatenmarkt 4 Regulering rating agencies, alternatieve beleggingsfondsen en derivatenmarkt In de vorige paragraaf 3 ging het vooral om verbetering van de bestaande regelgeving en toezicht. Onderwerp van deze paragraaf

Nadere informatie

Risicorapportage Financiële markten 2019

Risicorapportage Financiële markten 2019 Risicorapportage Financiële markten 09 SPEIL TOPI s entrale tegenpartijen (central counterparties oftewel s) verminderen de onderlinge afhankelijkheid tussen financiële instellingen Zo wordt het risico

Nadere informatie

Deutsche Bank. www.deutschebank.nl. Uw rentederivaat bij. Deutsche Bank

Deutsche Bank. www.deutschebank.nl. Uw rentederivaat bij. Deutsche Bank Deutsche Bank www.deutschebank.nl Uw rentederivaat bij Deutsche Bank Uw derivaat bij Deutsche Bank 1. Waarom is deze brochure belangrijk? U heeft op dit moment een rentederivaat. In deze brochure geven

Nadere informatie

MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen

MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen MiFID 2 Nieuwe regels voor beleggen De nieuwe Europese regels voor de financiële markten en beleggen verbeteren de bescherming van beleggers en maken de financiële markten transparanter. Dat is het doel

Nadere informatie

REGLEMENT VOORWETENSCHAP DOCDATA N.V.

REGLEMENT VOORWETENSCHAP DOCDATA N.V. REGLEMENT VOORWETENSCHAP DOCDATA N.V. DOCDATA N.V.'s interne reglement in de zin van artikel 5:65 Wet op het financieel toezicht en artikel 11 van de Richtlijn Marktmisbruik ("Reglement Voorwetenschap").

Nadere informatie

Richtsnoeren. betreffende de openbaarmaking van bezwaarde en niet-bezwaarde activa. 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03

Richtsnoeren. betreffende de openbaarmaking van bezwaarde en niet-bezwaarde activa. 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03 RICHTSNOEREN BETREFFENDE DE OPENBAARMAKING VAN BEZWAARDE EN NIET-BEZWAARDE ACTIVA 27 juni 2014 EBA/GL/2014/03 Richtsnoeren betreffende de openbaarmaking van bezwaarde en niet-bezwaarde activa EBA-richtsnoeren

Nadere informatie

Beleidsregel aangaande de definitie en de berekening van een shortpositie in de zin van de Wft

Beleidsregel aangaande de definitie en de berekening van een shortpositie in de zin van de Wft Beleidsregel aangaande de definitie en de berekening van een shortpositie in de zin van de Wft Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke

Nadere informatie

APF Gedragscode & Compliance Officer

APF Gedragscode & Compliance Officer APF Gedragscode & Compliance Officer Joop Brakenhoff 9 december 2009 Onderwerpen APF gedragscode Algemeen / Doel / Wijzigingen Verbonden personen Insiders Sancties Overige Compliance Officer Functie en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17690 28 juni 2013 Beleidsregel van de Stichting Autoriteit Financiële Markten aangaande de definitie en de berekening

Nadere informatie

Masterscriptie Financieel Recht. Segregatie en portabiliteit: Is de redding van een zinkend schip nabij?

Masterscriptie Financieel Recht. Segregatie en portabiliteit: Is de redding van een zinkend schip nabij? Masterscriptie Financieel Recht Segregatie en portabiliteit: Is de redding van een zinkend schip nabij? Bieden de regels op het gebied van segregatie en portabiliteit in EMIR een adequaat beschermingsmechanisme

Nadere informatie