SKOzoK Bij voorbaat veel leerplezier gewenst. Inschrijven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SKOzoK Bij voorbaat veel leerplezier gewenst. Inschrijven"

Transcriptie

1 SKOzoK a d n e g a s g n i r e s i l a n o i s Profes Voor je ligt de professionaliseringsagenda voor het schooljaar Ook dit jaar bieden we kortlopende interactieve workshops aan, waar collega's elkaar kunnen ontmoeten en over een bepaald thema de diepte in kunnen gaan. Verderop lees je meer over het aanbod waaruit je kunt kiezen. Bij voorbaat veel leerplezier gewenst. Inschrijven Inschrijven kan vanaf 26 september. Je hebt daarvoor 2 weken de tijd: op 9 oktober sluit de inschrijving. Aanmelden kan via de link Bij 25 deelnemers is de workshop vol. Als de workshop vol is en je wilt deze toch graag volgen, dan kun je dit aangeven. Bij voldoende vraag wordt de workshop opnieuw ingekocht.

2 Leren leren Leren leren met het digibord (leerkrachten kleuters) Meer interactie in de les bij kleuters. Inspirerende bijeenkomst over de meerwaarde van het digibord bij kleuters. Naast het tonen van afbeeldingen, filmpjes en websites, gaan we het digibord écht gebruiken. Het is een uitstekend middel om interactief bezig te zijn met beginnende gecijferdheid, geletterdheid en andere ontwikkelingsgebieden. Linda Humme 19 oktober uur Schepelweyen Hoe kun je het bord inzetten tijdens kringactiviteiten, werklessen en muzieklessen? En hoe kun je door effectieve inzet van het digibord, leerprestaties en vaardigheden van leerlingen vergroten? Een inspirerende bijeenkomst voor leerkrachten van groep 1 en 2. Begrijpend lezen: effectieve lessen Wat is belangrijk in een begrijpend leesles en hoe kan een effectieve les eruitzien? De hele dag door zijn we aan het begrijpend luisteren, kijken of lezen. Soms bewust, meestal onbewust. Maar wat is het handig dat je je bewust bent van wat je doet, zodat je het kunt toepassen als je iets niet begrijpt. Dat is waar we met de kinderen, maar ook met onszelf, mee aan de slag gaan. Een onbewust proces hardop verwoorden (modellen), omdat dat helpt bij het uitleggen aan kinderen is lastig. Begrijpend lezen en begrijpend lezen aanleren zijn vaardigheden vergelijkbaar met fietsen; eerst met veel hulp en ondersteuning, dan met een duwtje in de rug en uiteindelijk helemaal alleen. Janneke Nieborg 2 november uur In deze workshop leer je slim inspelen op de verschillende behoeften van kinderen. Daarnaast leer je waaruit goed gedrag bestaat en oefent daarmee. Begrijpend leeslessen zijn na deze bijeenkomst nooit meer saai of langdradig en altijd toegespitst op dat wat de kinderen in jouw groep nodig hebben. Door handig gebruik te maken van de leerlijn, de begrijpend leesdidactiek en coöperatieve werkvormen is het mogelijk actieve en inhoudelijk sterke lessen te geven!

3 Leren leren Met sprongen vooruit; rekenen Workshop MSV in vogelvlucht 1 t/m 8. Wil jij ook handelend bezig zijn met je groep met de rekendoelen? Dan mag je deze workshop niet missen! In deze workshop maak je kennis met Met sprongen vooruit. Julie Menne vrijdag 25 november uur Door middel van betekenisvolle spellen en oefeningen neemt het plezier in rekenen zienderogen toe en daarmee gaan de resultaten direct omhoog. Dit programma kenmerkt zich door reken-wiskundedidactiek in kleine tussenstapjes te beschrijven, zodat een leerkracht elke leerling met rekenen vooruit kan helpen. Voor de leerkracht geeft het een totaal overzicht van de rekenleerlijnen en biedt het handvatten in de vorm van oefeningen en spellen, om zowel interactief klassikaal les te kunnen geven als aan een individu op een specifiek rekendomein. Ideaal om naast je rekenmethode te gebruiken! Als je enthousiast bent geworden over de aanpak van Met sprongen vooruit is er de mogelijkheid om na het volgen van deze introductiebijeenkomst de vervolgtraining van 4 bijeenkomsten te volgen, toegespitst op de specifieke bouw waarin je werkt. Kindgesprekken: ZIEN! (individueel/team) Planmatig in gesprek met kinderen over hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Als leerkracht communiceer je dagelijks met kinderen. Maar praten we nog met kinderen in de hectiek van elke dag? We werken allemaal met ZIEN, een prachtig instrument voor het voeren van kindgesprekken. Misschien zie je op tegen het voeren van gesprekken met kinderen, omdat je niet goed weet hoe je dat aanpakt. En hoe zet je ZIEN! daar optimaal bij in? Michel Vaders 8 februari uur In deze workshop leer je verder professionaliseren in het voeren van kindgesprekken over hun eigen sociaalemotionele ontwikkeling. Met speciale trainingsacteurs oefen je het voeren van deze gesprekken in kleine groepjes.

4 Leren leren Rekenonderwijs met effect! (leerkrachten groep 3 t/m 8) Wat is belangrijk in een rekenles en hoe kan een effectieve les eruitzien? Deze workshop start met een theoretische achtergrond, direct vertaald naar de praktijk. Je maakt kennis met het handelings- en drieslagmodel en met de vertaalcirkel. We bekijken het IGDI-model voor rekenen en richten ons dan op de basisbeginselen van het verbinden van rekeninstructies. Door te kijken naar overeenkomsten in leerlijnen, naar overeenkomsten in aan te leren strategieën en de opbouw van het handelingsmodel, blijkt er veel te combineren binnen de verschillende rekendomeinen. San Bronk 15 maart uur Hoe kun je instructiedoelen handig noteren bij de voorbereiding van een blok en welke verbindingen kun je maken? Programmeren met leerlingen: een verrijking! Kennismaken met programmeren. Programmeren een ver-van-mijn-bedshow? Helemaal niet! Binnen SKOzoK willen we je er zeker kennis mee laten maken. Programmeren is niet alleen erg leuk, het is ook erg leerzaam. Leerlingen worden uitgedaagd creatief problemen op te lossen. Ze leren samen te werken en te communiceren met elkaar. Kortom, de 21st Century skills worden bij het programmeren optimaal aangesproken. Tijdens de bijeenkomst maak je kennis met allerlei materialen die te leen zijn voor je school. Er zijn leskisten ter beschikking waar je op in kunt schrijven. Aanbod (onder andere): Beebot en Probot Dash en Dot Makey Makey OZObot CodeWise Mart Kuijpers Angera Kraayvanger 29 maart uur Schepelweyen

5 Samen ontwikkelen leergemeenschap Helder communiceren via website en SKOZapp Het opfrissen van de mogelijkheden van de website en SKOZapp. Je wilt als leerkracht graag een bericht op de website en SKOZapp plaatsen, maar hoe zit het ook alweer? Herkenbaar? Dan ben je van harte welkom! Angera Kraayvanger Irene Stad 9 november uur Tijdens deze workshop krijg je uitleg en tips over hoe te werken met de website en SKOZapp. De nieuwe mogelijkheden van versie 1.5 worden toegelicht en je gaat praktisch aan de slag met het maken van groepsberichten en fotoalbums. Kortom: er is ruimte om te doen! En vragen staat vrij. Tijdens deze workshop besteden we tevens aandacht aan de inhoud van de berichten. Hoe maak je je artikel met weinig moeite net een beetje boeiender? Welke foto s kies je en waarom? Verrijkend! In gesprek met ouders Contact en afstemmen met ouders verbeteren Contact en afstemming met ouders is een belangrijk onderdeel van het werken met kinderen. Hoe kun je de gesprekken met ouders zo vormgeven, dat ieder met een tevreden gevoel het gesprek verlaat? Sofie Bakker 16 november uur Tijdens deze interactieve workshop ontdek je hoe je ouders de ervaring kunt geven echt gehoord en begrepen te zijn, en hoe je jezelf zo kunt uitdrukken dat het voor de ouders makkelijker is jou te horen en begrijpen. Vanuit dit wederzijdse begrip kun je afspraken maken die de ontwikkeling van het kind optimaal ondersteunen. De inzichten en vaardigheden van deze workshop zijn afkomstig uit Geweldloze Communicatie, ontwikkeld door de psycholoog Marshall Rosenberg. Ben je na deze workshop enthousiast om je hier verder in te ontwikkelen, dan is er de mogelijkheid je in te schrijven voor een cursus van 6 bijeenkomsten.

6 Samen ontwikkelen leergemeenschap Online nieuwsbrief: eenvoudig & boeiend! Een boeiende nieuwsbrief maken voor ouders (voor beheerders en/ of administratief medewerkers en iedereen die geïnteresseerd is!) Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met alles rondom de nieuwsbriefmodule van de website. Je leert een nieuwsbrief samenstellen en versturen. Je krijgt ook tips over het schrijven van een goed artikel. Je wordt je bewust waar je het artikel het beste plaatst; is het voor de nieuwsbrief of past het beter gewoon op de website? Angera Kraayvanger Irene Stad 23 november uur Bedoeld voor beheerders en/of administratief medewerksters en iedereen die geïnteresseerd is! Naast uitleg ga je ook zelf praktisch aan de slag. Handig als je wat artikelen meebrengt, dan kun je meteen oefenen met het maken van je eigen nieuwsbrief. Scholing medezeggenschap voor MR en GMR Voor beginners en opfriscurus In de eerste avond komen onder andere de volgende vragen aan bod: Wat is de rol van de medezeggenschapsraad? Wat zijn de rechten en plichten? Waar en hoe zijn die vastgelegd? In de avond die in het voorjaar wordt gegeven gaat het om verdieping van de onderwerpen zoals die in het najaar zijn gegeven. In het najaar een beginnerscursus, in het voorjaar een opfriscursus Nadere info volgt. Wordt waarschijnlijk een avond in november 2016 en een avond in maart 2017.

7 Slimmer organiseren Iedereen actief! Quizzen en toetsen met ProQuiz Het maken van een interactieve quiz, toets of evaluatie. Aan de hand van een inspirerende voorbeeldles doe je tijdens deze bijeenkomst ideeën op voor het werken met de ProQuiz functionaliteit van Presenter. Jij (of een leerling) maakt een quiz, toets, of evaluatiemoment. Anderen kunnen direct reageren via bijv. een smartphone, tablet, vaste computer of notebook. Niet elke leerling hoeft te beschikken over een apparaat, je kunt prima werken in groepjes. Hiermee bevorder je samenwerking en discussie. Geschikt voor zowel onder- als bovenbouw. Angera Kraayvanger Mario Vervlossen 18 januari uur Schepelweyen Naast uitleg ga je zelf praktisch aan de slag. Het is handig als je vooraf een thema of project in gedachten hebt, zodat je een les kunt voorbereiden die je ook daadwerkelijk in de klas kunt gebruiken. N.B. Breng een tablet of smartphone mee. Installeer vooraf de app ProConnect (recente versie).

8 Slimmer organiseren Slim organiseren: QR-codes in het onderwijs Het toepassen van QR-codes in de les. Een QR-code is net een streepjescode, maar dan met blokjes. Daardoor kan er veel meer informatie in één code opgeslagen worden. Bijvoorbeeld een tekst, of een link naar een website of filmpje. Als je een QR-code scant met een tablet kun je de link meteen openen. Angera Kraayvanger 25 januari uur Denk eens aan de voordelen. Kinderen hoeven niet lang te wachten op uitleg van de juf of meester maar kunnen bijvoorbeeld een geplastificeerd kaartje met een code pakken, deze scannen met een tablet en komen meteen op een website met uitleg. Slim organiseren dus! In de klas zijn QR-codes prima inzetbaar voor allerlei doeleinden, ook creatief, en zowel voor jonge kinderen als voor de bovenbouw. Tijdens deze workshop leer je wat een QR-code is, hoe je een code inleest en hoe je zelf een QR-code kunt maken. Je gaat zelf aan de slag en we wisselen praktische ideeën en voorbeelden uit over het gebruik van QR-codes in de klas. N.B. Breng een tablet of smartphone mee. SKOzoK-meester/- juffrouw; zorg ook eens goed voor jezelf (individueel/deel team) Wat is belangrijk in een begrijpend leesles en hoe kan je Leren leren Tijdens deze workshop worden de deelnemers uitgedaagd om de leerlingen in de 21ste eeuw meer los te laten en ze meer verantwoordelijkheid te geven door effectiever les te geven. Uitgangspunt hierbij is de theorie van De basis op orde met daarbij de kernvraag: Hoe leren kinderen: Wat WETEN we versus wat DOEN we? Frank Cuppers (Onderwijs Maak Je Samen) 1 februari uur Tijdens deze bijeenkomst krijgen de deelnemers tips en tools over hoe ze hun klaslokaal zo kunnen inrichten dat leerlingen optimaal MET en ook VAN elkaar leren, hoe een leerkracht meer begeleider dan leider kan zijn, hoe je als leerkracht minder hoeft uit te leggen, minder na hoeft te kijken en vanaf geregisseerde balkonmomenten zelfs even niets hoeft te doen. Daar kan geen enkele CAO tegenop!

9 Slimmer organiseren Gepersonaliseerd leren dankzij ICT: een thema-markt Kennismaken met diverse online leeromgevingen. Gepersonaliseerd leren is volgens velen de toekomst. Wat is het eigenlijk en welke middelen zijn hiervoor beschikbaar? Wil je werken vanuit leerdoelen, of heb je graag houvast aan methodes? Hoe kun je slimmer organiseren? Kunnen kinderen ook thuis werken en hoe dan? Kunnen ze ook samenwerken? Leerkrachten en leerlingen uit de eigen organisatie 15 februari uur Nader te bepalen Tijdens deze thema-markt worden diverse leeromgevingen getoond door ervaringsdeskundigen, leerkrachten en leerlingen. Denk aan Junior Einstein, Snappet, My Learning, Muiswerk. Elke omgeving biedt unieke kansen. Ben jij benieuwd welke? Loop rond, kijk mee, praat mee, stel vragen, wissel uit en verwonder je! Slimme groepsplannen (individueel/(deel) team) Hoe organiseer je het verdiepte aanbod? Van onderwijsbehoeften (groepsoverzicht) naar doelen; Doelen: vaardigheidsdoelen en doelen op inhoud; Verdiepte leerstof: het aanbod; De organisatie: de instructie en verwerking; Feedback: op proces en resultaat. José Ansems 5 april uur Spellingonderwijs op maat (individueel/ (deel)team) Hoe kun je alle kinderen uit je groep bieden wat zij nodig hebben op een wijze waarop het voor jou als leerkracht ook goed te behappen is? Na deze bijeenkomst heb je een aantal praktische tools in handen waarmee je direct aan de slag kunt! In deze bijeenkomst starten we met het basisprincipe van spelling: het luisteren naar klanken en het uitspreken van woorden. Hierop baseren we een effectieve didactiek, die toegepast kan worden op iedere spellingles van iedere methode en uit gaat van de leerlijn. Vervolgens laten we zien hoe je kinderen op een aantrekkelijke manier kunt laten oefenen met spelling. Er is veel mogelijk, waardoor spellingonderwijs leuker en effectiever wordt. We geven voorbeelden van effectieve coöperatieve werkvormen die je kunt inzetten om kinderen spellingvaardiger te maken. San Bronk 12 april uur Ook besteden we aandacht aan kinderen die moeite hebben met spelling en kinderen die juist meer aan kunnen.

10 Slimmer organiseren Eenvoudig filmpjes en animaties maken als een pro! Creëer je eigen beeldverhaal. In deze workshop ga je vooral praktisch aan de slag. Je maakt namelijk zelf een trailer of korte film. Een dag later kun je met de kinderen aan de slag! Deze werkwijze sluit naadloos aan bij de zogenaamde 21st Century Skills. Je zult versteld staan van hoe creatief kinderen zijn. Mart Kuijpers 17 mei uur Gemaakte films presenteer je via YouTube of Vimeo gemakkelijk op de website van de school. Apps/programma s waar we mee werken: imovie: hiermee verander je videoen foto-opnamen in prachtige films of sprekende trailers. imovie is heel gebruiksvriendelijk. Ook kinderen kunnen hiermee werken. Zie ook: imovie/ Videoscribe: eenvoudig leuke animaties maken die je vervolgens kunt publiceren. Magisto: met behulp van foto s en filmshots maak je op een gemakkelijke manier een mooi en kort beeldverhaal. N.B. Breng een tablet of smartphone mee. Download vooraf imovie, Videoscribe en Magisto vanuit de App Store.

ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015.

ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015. ICT- professionaliseringsaanbod Schooljaar 2014 2015. Waar sta jij? Hoe is het met jouw ICT-bekwaamheid gesteld? Kun je goed uit de voeten met multimedia zoals tablet, computer,digibord, touchscreen en/of

Nadere informatie

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl

E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten. Professionaliseringsaanbod. Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn van MeesterSander.nl Schooljaar 2018/2019 Inleiding Professionalisering, er is nog nooit zoveel over geschreven.

Nadere informatie

Professionaliseringsagenda

Professionaliseringsagenda SKOzoK Professionaliseringsagenda 2017-2018 Voor je ligt de professionaliseringsagenda voor het schooljaar 2017-2018. Ook dit jaar bieden we kortlopende interactieve workshops aan, waar collega s elkaar

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Programma 31 januari 2018

Programma 31 januari 2018 Wil je zicht krijgen in het aanbod aan lesmaterialen mediawijsheid en meer weten over de mogelijkheden van media- & programmeertools voor jouw groep en jouw school? Kom dan naar de 2e Media Doe- & Inspiratiedag

Nadere informatie

Ik tel tot 10! Volgens Bartjens Studentendag vrijdag 15 april 2016. Rekendag voor Pabo-studenten Thema: Ik tel tot 10!

Ik tel tot 10! Volgens Bartjens Studentendag vrijdag 15 april 2016. Rekendag voor Pabo-studenten Thema: Ik tel tot 10! Volgens Bartjens Studentendag vrijdag 15 april 2016 Ik tel tot 10! Wat: Rekendag voor Pabo-studenten Thema: Ik tel tot 10! Plaats: CPS, Amersfoort (8 min. lopen vanaf NS Amersfoort-Schothorst) Wanneer:

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal

Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal Doel en Agenda 1. Wat weet je al? 2. Jouw leerdoel vandaag 3. Nieuwe ontwikkelingen 4. Interview + theorie over inzetbaarheid 5. Resultaten 6. Bijsturen

Nadere informatie

Cursus Rekenspecialist. Amarantis derde bijeenkomst 2 november 2010

Cursus Rekenspecialist. Amarantis derde bijeenkomst 2 november 2010 Cursus Rekenspecialist Amarantis derde bijeenkomst 2 november 2010 Didactische tip Begin de les met een bericht uit de krant Doel: laten zien dat er bij het lezen van berichten gerekend moet worden Varianten:

Nadere informatie

Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal

Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal Iedere leerling slim laten groeien in rekenen en taal Doel en Agenda 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Wat weet je al? Jouw leerdoel vandaag Interview + theorie over inzetbaarheid Resultaten Bijsturen In de praktijk

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten. Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen

Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten. Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen Welkom bij de workshop van conflict naar oplossing tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten Patricia Hoogervorst & Sandra van Loenen https://www.youtube.com/watch?v=qcve0lzjp5q Slecht en

Nadere informatie

ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny

ICTscholingsaanbod. Onderwijsstichting KempenKind. Lenny ICTscholingsaanbod Onderwijsstichting KempenKind Lenny ICT in de klas : Cursussen (bestaande uit meerdere momenten) De cursussen ICT in de Klas zijn gericht op het inzetten van ICT in de klas. Hoe kun

Nadere informatie

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2017 Wil je handiger worden met de

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices.

De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices. De totaaloplossing van een overkoepelend dashboard, de beste educatieve content en snelle devices. Momento bestaat uit 3 onderdelen visie op leren Een vakoverstijgend dashboard voor de leerkracht educatieve

Nadere informatie

Workshop. Aanleiding van de projectaanvraag Uitgangspunten van de activiteiten Opbouw van de website Ervaringen uit de pilots Aan de slag!

Workshop. Aanleiding van de projectaanvraag Uitgangspunten van de activiteiten Opbouw van de website Ervaringen uit de pilots Aan de slag! Workshop Aanleiding van de projectaanvraag Uitgangspunten van de activiteiten Opbouw van de website Ervaringen uit de pilots Aan de slag! Aanleiding Passende Perspectieven Rekenen Niet alle leerlingen

Nadere informatie

Reflection Paper ICT. Lotte Oosterhof HAVT3a

Reflection Paper ICT. Lotte Oosterhof HAVT3a Reflection Paper ICT Lotte Oosterhof 48 73 52 HAVT3a Inhoudsopgave 1 wat heb ik geleerd? Blz. 3 2 Hoe heb ik dit geleerd? Blz. 4 3 Hoe ga ik dit in de praktijk brengen? Blz. 5 4 Mijn gegroeide vaardigheden

Nadere informatie

Slash. Slash in de klas. Zelf activiteiten ontwikkelen

Slash. Slash in de klas. Zelf activiteiten ontwikkelen Programma Slash Slash Slash in de klas Een robot in de klas, dat is iets nieuws. Als je nog nooit met een robot gewerkt hebt is het lastig om te bepalen hoe je hem wilt gebruiken en programmeren. Daarom

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey

Inhoud. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Opdracht 1 - Brainstormen. Opdracht 2 - Je eigen controller. informatie - makey makey Naam: Klas: inhoud Inhoud Opdracht 1 - Brainstormen Opdracht 2 - Je eigen controller informatie - makey makey Blz. 3 Blz. 4 Blz. 5 Opdracht 3 - Aan de slag met Scratch Blz. 6 informatie - Scratch Opdracht

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Afstemming met behulp van roosterplanning

Afstemming met behulp van roosterplanning Philippe de Kort ontwikkelingsbureau Driehoek 40 6711 DJ Ede tel: 06-10035196 info@philippedekort.nl www.philippedekort.nl Afstemming met behulp van roosterplanning INHOUD INHOUD... 2 1 Kwaliteitsbeleid...

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Informatiemarkt Snappet... 1 GROEPSINFORMATIE Groep Groep 5 t/m

Informatiemarkt Snappet... 1 GROEPSINFORMATIE Groep Groep 5 t/m Nr. 01 07 september 2018 Inhoud ALGEMEEN... 1 Informatiemarkt... 1 21 e eeuwse vaardigheden... 1 Snappet... 1 GROEPSINFORMATIE... 2 Groep 3... 2 Groep 5 t/m 8... 2 Schaaklessen St. Victor school: Schaken

Nadere informatie

DE SINGAPORE AANPAK. Dé reken- en wiskundemethode voor echt goede rekenprestaties, gebaseerd op de Singapore-rekendidactiek

DE SINGAPORE AANPAK. Dé reken- en wiskundemethode voor echt goede rekenprestaties, gebaseerd op de Singapore-rekendidactiek DE SINGAPORE AANPAK Dé reken- en wiskundemethode voor echt goede rekenprestaties, gebaseerd op de Singapore-rekendidactiek REKENWONDERS De Singapore Methode Hogere leerprestaties, hogere motivatie Rekenwonders

Nadere informatie

Omdat dit onderwerp meerdere mogelijkheden biedt, worden er verschillende workshops aangeboden.

Omdat dit onderwerp meerdere mogelijkheden biedt, worden er verschillende workshops aangeboden. Workshops Onderwijs en ICT Ook dit jaar proberen we weer aan te sluiten op de behoeften uit het werkveld. Maar zullen we ook nieuwe dingen aanbieden met het oog op de toekomst. We maken in het aanbod onderscheid

Nadere informatie

allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone augustus t/m december 2018 aan de Vliet

allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone augustus t/m december 2018 aan de Vliet allemaal digitaal! Cursusaanbod voor computer, tablet, e-reader en smartphone augustus t/m december 2018 aan de Vliet Programma augustus t/m december 2018 Onze digitale samenleving verandert snel. Om digitaal

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Onlinelerenleren.nl. Online studievaardigheidstrainingen voor groep 8 t/m examenjaar VO

Onlinelerenleren.nl. Online studievaardigheidstrainingen voor groep 8 t/m examenjaar VO Onlinelerenleren.nl Leren studeren voor nu én later Online studievaardigheidstrainingen voor groep 8 t/m examenjaar VO De Maltha groep Al meer dan 34 jaar een voorloper op het gebied van leerlingbegeleiding

Nadere informatie

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas In deze twee lessen gaan de leerlingen rekenen. Het thema rondom deze lessen zijn de pakjes van Sinterklaas. Dit is meteen de belevingswereld van de leerlingen

Nadere informatie

Maaike Verschuren en Kris Verbeeck. Handelingsgericht observeren van rekenen en wiskunde. Panamaconferentie 21 januari 2011 Noordwijkerhout

Maaike Verschuren en Kris Verbeeck. Handelingsgericht observeren van rekenen en wiskunde. Panamaconferentie 21 januari 2011 Noordwijkerhout Maaike Verschuren en Kris Verbeeck Handelingsgericht observeren van rekenen en wiskunde Panamaconferentie 21 januari 2011 Noordwijkerhout Welkom Toelichten programma Welke verwachtingen heb je van deze

Nadere informatie

CHOICE. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM

CHOICE. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM MY Christelijke scholengemeenschap mavo - havo ROTTERDAM Kom je ook kiezen, leren, ervaren en doen? Op het Comenius Rotterdam ontdek je wie je bent en wat je kunt. Samen met ons. Leren ervaren Je eigen

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school.

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Voorwoord Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Onze visie op eigentijds, boeiend onderwijs

Nadere informatie

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden.

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Luisteren Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Voor meer informatie Vida Niazian Karakteroloog, HeartMath Resilient Educator 06 215

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

SCHOOLVERBETERPLAN

SCHOOLVERBETERPLAN SCHOOLVERBETERPLAN 2017-2018 SAMEN onderweg met aandacht voor iedereen ONDERWIJS OP MAAT Breed en eigentijds onderwijsaanbod Als school werken we aan de totstandkoming van een breed en eigentijds aanbod,

Nadere informatie

Bosdamlaan Beveren-Waas. Kijk eens wat ik al kan! Naam : ICT-zakboekje. Centrumschool Beveren-Waas Pagina 1

Bosdamlaan Beveren-Waas. Kijk eens wat ik al kan! Naam : ICT-zakboekje. Centrumschool Beveren-Waas Pagina 1 Bosdamlaan 1 9120 Beveren-Waas Kijk eens wat ik al kan! Naam : ICT-zakboekje Pagina 1 INLEIDING Waarom een ICT zakboekje? ICT kan in alle vakken aan bod komen in de lagere school. Het is geen vak apart.

Nadere informatie

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone

Cursussen en Workshops. voor computer, laptop, tablet en smartphone Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2018 Cursussen en Workshops voor computer, laptop, tablet en smartphone Aanbod najaar 2018 Wil je handiger worden met de

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw

Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw Whitepaper Moderne Wiskunde 12 e editie onderbouw WHITEPAPER MODERNE WISKUNDE Moderne Wiskunde is een methode waarin inzicht, structuur en vernieuwing centraal staan. Moderne Wiskunde volgt een didactiek

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Hoofdstuk 1 Goed rekenonderwijs met het team 12

Inhoud. Inleiding 7. Hoofdstuk 1 Goed rekenonderwijs met het team 12 Inhoud Inleiding 7 Hoofdstuk 1 Goed rekenonderwijs met het team 12 1.1 Zes kenmerken 14 1.2 Rolverdeling 15 1.3 Kenmerk 1: doelgericht onderwijs 18 1.3.1 Visie en doelen 21 1.3.2 Meten van doelen 24 1.3.3

Nadere informatie

SAMANTHA REEMEIJER HAVT3B POSITION PAPER

SAMANTHA REEMEIJER HAVT3B POSITION PAPER 2013 SAMANTHA REEMEIJER HAVT3B 493612 POSITION PAPER INHOUD Wie ben je?... 2 Praktijk tijdens de PABO... 2 Beargumenteer waarom je voor de ICT minor hebt gekozen... 3 Lees minimaal één digitale bron over

Nadere informatie

Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken. AMAC 12 maart 2019

Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken. AMAC 12 maart 2019 Hoe (digitale) leermiddelen LEERLINGEN UITDAGEN ZICHZELF TE ONTWIKKELEN en de wereld te ondekken AMAC 12 maart 2019 Wat herinner je je nog van de lessen op school? BLINKEEN MOOIE TITEL VISIE BLINK EEN

Nadere informatie

Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind

Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind December 2014 nieuwsbrief Onderwijs ontwikkeling op de Mgr. Bekkersschool Kwaliteitsverbetering op de school van uw kind Ons onderwijs versterken Dit is de eerste verbetertraject nieuwsbrief van een reeks.

Nadere informatie

CURSUSSEN LEERLINGENZORG

CURSUSSEN LEERLINGENZORG CURSUSSEN LEERLINGENZORG De cursus bestaat uit 3 groepsbijeenkomsten en één praktijkopdracht. In de cursus zullen de uitgangspunten van het protocol ERWD voor de groepen 1 en 2 behandeld worden. Verder

Nadere informatie

Cursus Rekenspecialist. Amarantis derde bijeenkomst 12 april 2011

Cursus Rekenspecialist. Amarantis derde bijeenkomst 12 april 2011 Cursus Rekenspecialist Amarantis derde bijeenkomst 12 april 2011 programma Vier middagen! De kaders! De rekendidactiek! De praktijk! Verdiepingsonderwerp en/of rekenbeleid Programma 3 e bijeenkomst rekenen

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma januari - juli 2017 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Onderzoek naar en praktijk van de Vertaalcirkel als middel tot professionalisering van pabodocenten en rekenspecialisten

Onderzoek naar en praktijk van de Vertaalcirkel als middel tot professionalisering van pabodocenten en rekenspecialisten Onderzoek naar en praktijk van de Vertaalcirkel als middel tot professionalisering van pabodocenten en rekenspecialisten Rekenspecialisten: Aletta Wattimena, Annelies de Boer, Jos Salet, Lieke van Meer,

Nadere informatie

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsgids ANBO Academie 2015. Voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsgids ANBO Academie 2015 Voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Welkom bij ANBO... 5 3.2 Instructiebijeenkomst Ledenadministrateur...

Nadere informatie

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden VOORWOORD Angerenstein SB (Sport en Bewegen) is een complete serie leermiddelen voor het kwalificatiedossier Sport en Bewegen. Angerenstein SB bestaat uit boeken met theorie en opdrachten, online verdiepingsstof

Nadere informatie

Werken met een Android Tablet: goede applicaties voor het onderwijs. Woensdag 9 januari 2013

Werken met een Android Tablet: goede applicaties voor het onderwijs. Woensdag 9 januari 2013 Werken met een Android Tablet: goede applicaties voor het onderwijs Woensdag 9 januari 2013 Wat doen we vandaag? Deel 1: Toegang tot het draadloze netwerk Korte kennismaking Interactiviteit en samen leren

Nadere informatie

Taal en digitaal Cursusprogramma

Taal en digitaal Cursusprogramma Taal en digitaal Cursusprogramma Juli - december 2016 Een leven lang blijven leren Steeds meer informatie wordt digitaal aangeboden. Goede digitale basisvaardigheden zijn een voorwaarde voor informatievaardigheid.

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan

o.b.s. De Wieden Schooljaarplan o.b.s. De Wieden Schooljaarplan 2016-2017 Directeur I. Jousma Adres Beulakerwiede 4 Plaats Zwolle Telefoon 038-4542762 E-Mail i.jousma@ooz.nl Datum 8-9-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Onderwijs... 4

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 3? Informatieavond 1 september 2016 1 1 september 2016 Beste ouders / verzorgers van de kinderen uit groep 3 Voor u ligt het informatieboekje van

Nadere informatie

Spinternet stappenplan

Spinternet stappenplan Spinternet stappenplan Handleiding voor een leerzame media-activiteit www.mijnnaamishaas.nl/spinternet/ Spinternet - Het internet in kleutertaal Haas zoekt het uit! 2011 Mijn naam is Haas / mijnnaamishaas.nl

Nadere informatie

Cursus Rekenspecialist. Amarantis derde bijeenkomst 22 mei 2012

Cursus Rekenspecialist. Amarantis derde bijeenkomst 22 mei 2012 Cursus Rekenspecialist Amarantis derde bijeenkomst 22 mei 2012 programma Vier middagen De kaders De rekendidactiek De praktijk Verdiepingsonderwerp en/of rekenbeleid TERUGBLIK Opbouw cijferen PROGRAMMA

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld Natuur en Techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld Natuur en Techniek. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Blink Wereld Natuur en Techniek Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013 Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 213 OPZET WORKSHOP 1. Wat is Flipping the classroom? 2. Wat kan dit betekenen voor slimme kinderen in het PO? 3. Voorbeeld voor kleuters bekijken en beoordelen

Nadere informatie

YOUNG & STRONG. Christelijke scholengemeenschap (pre-)mavo/(pre-)havo KRIMPEN

YOUNG & STRONG. Christelijke scholengemeenschap (pre-)mavo/(pre-)havo KRIMPEN Christelijke scholengemeenschap (pre-)mavo/(pre-)havo KRIMPEN Young Strong Je bent jong en nieuwsgierig. Je wilt leren, kiezen, groeien en praktisch bezig zijn. Samen ontdekken we waar jij sterk in bent!

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

Opleiding DIFERENCI TRAINER FACILITATOR

Opleiding DIFERENCI TRAINER FACILITATOR Opleiding DIFERENCI J RINER FCILIOR rainen/facilitaten is een vak, een ambacht. Dat doe je met heel je hebben en houwen als je het tenminste een uitdaging vindt om mensen in beweging te brengen Dit ambacht

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Spreek tot de verbeelding

Spreek tot de verbeelding De beste training; spreken met PowerPoints Unieke training pakt alle aspecten voor inspirerende presentaties Voor wie - sprekers - Directeuren - Managers - Adviseurs - jou Wat - Presenteren van plannen

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Het IGDI model. Het belang van goede instructie. Bij welke leerkrachten leren kinderen het beste? (Good 1989) Instructie en risicoleerlingen

Het IGDI model. Het belang van goede instructie. Bij welke leerkrachten leren kinderen het beste? (Good 1989) Instructie en risicoleerlingen Het IGDI model Leesverbetertraject Enschede 8/11/07 Het belang van goede Risicoleerlingen deden het bij goede leerkrachten net zo goed als gemiddelde leerlingen bij zwakke leerkrachten. Niets was effectvoller

Nadere informatie

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Hierbij ontvangt u van mij een samenvatting van de uitkomsten van de tevredenheidsmeting, die begin november is afgenomen. We hebben deze in het team en met de MR

Nadere informatie

Ondersteuning rekenen Nimeto 15 juni Monica Wijers Universiteit Utrecht

Ondersteuning rekenen Nimeto 15 juni Monica Wijers Universiteit Utrecht Ondersteuning rekenen Nimeto 15 juni 2015-3- Monica Wijers Universiteit Utrecht m.wijers@uu.nl 1 league is. miles 1 mile is.. furlongs 1 furlong is. chains 1 foot is.. inches 1 yard is inches 1 league

Nadere informatie

Doel van de workshop

Doel van de workshop Praten over gedrag Doel van de workshop In deze workshop leer je waarom praten met kinderen zo belangrijk is! In deze workshop krijg je ideeën aangereikt voor het voeren van gesprekken met het kind over

Nadere informatie

Brigitte Moulaert Op onderzoek in de wereld van alledag

Brigitte Moulaert Op onderzoek in de wereld van alledag Brigitte Moulaert b.moulaert@rijkt.nl Op onderzoek in de wereld van alledag Nieuwsgierigheid Dagelijkse ontdekkingen Onderzoekende houding Uitkijktoren! Doelstellingen Plezier in wetenschap en techniek

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

YOUNG & STRONG. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo - vwo KRIMPEN

YOUNG & STRONG. Christelijke scholengemeenschap mavo - havo - vwo KRIMPEN Christelijke scholengemeenschap mavo - havo - vwo KRIMPEN Young Strong Je bent jong en nieuwsgierig. Je wilt leren, kiezen, groeien en praktisch bezig zijn. Samen ontdekken we waar jij sterk in bent! Leren

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn)

HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn) HET KAN BETER PLAN REKENEN EN WISKUNDE DEELPLAN 4 (school: Tamboerijn) UITGANGSSITUATIE Na een jaar werken met het Het kan beter plan heeft het team op alle punten vooruitgang geboekt. In de groepen wordt

Nadere informatie

CITO REKENEN OEFENEN MET VERHAALTJESSOMMEN GROEP

CITO REKENEN OEFENEN MET VERHAALTJESSOMMEN GROEP page 1 / 5 page 2 / 5 cito rekenen oefenen met pdf De Cito-toets oefenen? Veel ouders en kinderen in groep 8 maken zich zorgen over de Eindtoets. Oefenen helpt. Ontdek waarom de Cito oefenen zinvol kan

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer

Hieronder volgt een verslag van de ouderavond. Met vriendelijke groet, Team Daltonschool Corlaer Geachte ouders/verzorgers, Op 10 mei j.l. is er een ouderavond geweest. We zijn heel blij met de opkomst en de bereidheid van ouders om met ons mee te denken over de voorbereiding van de leerlingen op

Nadere informatie

Alles over. Blink Wereld aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Blink Wereld aardrijkskunde. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Nr juni 2017 ALGEMEEN

Nr juni 2017 ALGEMEEN Nr. 20 30 juni 2017 ALGEMEEN Wat is het schooljaar weer voorbij gevlogen! We kijken terug op een fijn jaar waarin we o.a. gestart zijn met Engels vanaf groep 1, de workshops talentontwikkeling zeer succesvol

Nadere informatie

Informatie Met Sprongen Vooruit

Informatie Met Sprongen Vooruit Informatie Met Sprongen Vooruit Met Sprongen Vooruit is de naam van de vakdidactische reken-wiskundecursussen. Deze cursussen kenmerken zich door interactieve oefenlessen, coöperatieve spelvormen, aantrekkelijke

Nadere informatie

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog!

Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Activiteitenblad 8.1: Weet wat je ziet. Maak een commerciële vlog! Vloggen is een nieuw beroep geworden. Sommige mensen verdienen daar veel geld mee, het is soms zelfs hun baan. Welke vloggers ken jij?

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Nascholingsaanbod Taal-/leesonderwijs & dyslexie 2016/2017

Nascholingsaanbod Taal-/leesonderwijs & dyslexie 2016/2017 Leerkracht.nu! Nascholingsaanbod Taal-/leesonderwijs & dyslexie 2016/2017 Maart 2015 Jolanda Roelfsema, MA www.leerkracht.nu E.W. Roelfsema info@leerkracht.nu 06-28334595 Welkom bij Leerkracht.nu! Wilt

Nadere informatie

Alles over. Speurtocht. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Speurtocht. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Speurtocht Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking

Nadere informatie

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad.

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. /. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. Benodigdheden? - Computer / digitaal bord (merk speelt geen rol) / ipad

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

Differentiatie en motivatie in de rekenles

Differentiatie en motivatie in de rekenles Starter Ieder heeft een kaartje (hetzij breuk/hetzij kommagetal) Eerste doel: drie rijen: 1x breuken en 2x kommagetallen op volgorde. Eerste stap: Zoek je beide buren Tweede stap: Ga op volgorde van klein

Nadere informatie

Pak je tablet, we gaan lezen

Pak je tablet, we gaan lezen Welkom Pak je tablet, we gaan lezen inzet van devices bij begrijpend lezen Presentatie door: Yvet van Noordt Pak je tablet, we gaan lezen de didactische (on)mogelijkheden van de inzet van devices bij begrijpend

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie