JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER Mede mogelijk dankzij:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER Mede mogelijk dankzij:"

Transcriptie

1 JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij:

2 VRAAG 1 Huh? Nijmeegse onderzoekers ontdekten een woord dat in alle talen ter wereld in ongeveer dezelfde vorm voorkomt: huh? Dat is erg bijzonder, want meestal verschillen woorden per taal. Elke taal ontwikkelt zijn eigen woorden voor dezelfde concepten. Hoe komt het dat huh? wél overal voorkomt? a) Dat woord is aangeboren, niet aangeleerd. b) Dat woord is het makkelijkst en snelst te maken. c) Dat woord is ouder dan mensentaal. d) Dat woord is overal overgenomen uit het Engels.

3 ANTWOORD VRAAG 1 Huh? Hoe komt het dat huh? wél overal voorkomt? b. Dat woord is het makkelijkst en snelst te maken. Om huh? te zeggen hoef je alleen je mond een klein beetje open te doen en geluid te maken. Zo kun je snel laten merken dat je iets niet begrepen of verstaan hebt. Doordat dit zo makkelijk is, is in alle talen hetzelfde woord ontstaan, dat alleen qua klank per taal iets kan verschillen. Een Spanjaard zal bijvoorbeeld è? zeggen. Dieren en jonge kinderen zeggen nog geen huh?, dus het woord hoort echt tot de aangeleerde taal van de mens.

4 VRAAG 2 Goud Begin november werd Goud geboren, de zoon van rapper Gers Pardoel. Sinds 1970 zijn Nederlandse ouders zo goed als vrij in de naamskeuze voor hun kroost. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een naam echter weigeren om twee redenen. De eerste is als de naam ongepast is. Wanneer kan een voornaam nog meer worden geweigerd? a. Als het de naam van een land is. b. Als het koningshuis hem al gebruikt. c. Als het eigenlijk een achternaam is. d. Als hij te moeilijk is om uit te spreken.

5 ANTWOORD VRAAG 2 Goud Wanneer kan een voornaam nog meer worden geweigerd? c. Als het eigenlijk een achternaam is. Sinds 1970 moet de ambtenaar van de burgerlijke stand alle voornamen accepteren, behalve als het een bestaande achternaam is of als de naam ongepast is. Die tweede voorwaarde is vrij subjectief: in 1985 werd Geisha geweigerd, maar in 1990 werd deze voornaam wel geaccepteerd.

6 VRAAG 3 Stromae De Belgische artiest Stromae scoort dit najaar verschillende hits met zijn Franse pop-rap. Zijn artiestennaam is verlan voor maestro. Verlan is een vorm van straattaal onder Franse jongeren waarbij een woordspeling wordt gemaakt. Andere voorbeelden van verlan zijn téci en tromé. Wat is de woordspeling in verlan? a. Klinkers worden verwisseld. b. Lettergrepen worden omgedraaid. c. Medeklinkers worden verwisseld. d. Woorden worden achterstevoren uitgesproken.

7 ANTWOORD VRAAG 3 Stromae Wat is de woordspeling in verlan? b. Lettergrepen worden omgedraaid. Het woord verlan is zelf al verlan: het komt van l anvers, het Franse woord voor omgekeerd. De jongeren kijken vooral naar de uitspraak van een woord, niet naar de precieze spelling. Zo wordt français in verlan cèfran. De straattaal is ontstaan om te kunnen communiceren zonder dat anderen het begrepen. Niet alle woorden worden verlanst ; meestal maar één of twee per zin.

8 VRAAG woorden In Engeland is de campagne 1000 Words van start gegaan. Het doel daarvan is dat elke Brit duizend woorden in een vreemde taal leert. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 9 procent van de Britse tieners zich verstaanbaar kan maken in een andere taal. Het Europese gemiddelde is 42 procent. Hoe ver kom je ongeveer met duizend woorden? a. Je kunt de weg vragen. b. Je kunt een eenvoudig gesprek voeren. c. Je kunt een roman lezen. d. Je kunt woordgrapjes begrijpen.

9 ANTWOORD VRAAG woorden Hoe ver kom je ongeveer met duizend woorden? b. Je kunt een eenvoudig gesprek voeren. Als je een vreemde taal leert, leer je natuurlijk meer dan woorden alleen. Je leert ook de grammatica en de uitspraak. Duizend woorden komt ongeveer overeen met het A2-niveau. Dat is het tweede van de zes niveaus die Europees zijn vastgesteld. A1 is het laagste niveau; een C2-spreker (het hoogste niveau) is bijna niet van een moedertaalspreker te onderscheiden.

10 VRAAG 5 Gordon Afgelopen maand was Gordon negatief in het nieuws, omdat hij tijdens een talentenshow grapjes maakte over een Chinese deelnemer. Sulplise! zei hij onder andere. Veel Chinezen vervangen de r door een l. Hoe komt dit? a. De r is een ongeluksklank in het Chinese bijgeloof. b. Hun lichaamsbouw maakt het onmogelijk de r -klank te maken. c. In het Chinees komen deze klanken niet voor. d. Ze horen het verschil niet.

11 ANTWOORD VRAAG 5 Gordon Hoe komt dit? d. Ze horen het verschil niet. In je kindertijd stelt je gehoor zich af op je moedertaal. Klanken die niet in je moedertaal voorkomen, kun je steeds minder goed onderscheiden en daardoor ook niet meer goed uitspreken. In het Chinees komt onze r niet voor; in de oren van een Chinees lijkt die het meest op een l. Hetzelfde principe leidt tot problemen voor Nederlanders in het Engels, bijvoorbeeld met het onderscheid tussen full en fool.

12 VRAAG 6 Familie In Europa bestaan drie grote taalfamilies: de Germaanse talen, de Romaanse talen en de Slavische talen. Groningse taalwetenschappers onderzoeken met een online spel de onderlinge verstaanbaarheid van Europese talen binnen deze taalfamilies. Welke taal is GEEN familie van het Nederlands? a. Deens. b. Engels. c. Frans. d. IJslands.

13 ANTWOORD VRAAG 6 Familie Welke taal is GEEN familie van het Nederlands? c. Frans. Het Nederlands behoort tot de Germaanse taalfamilie, net als onder andere het Engels, het Duits en de Scandinavische talen. Het Frans is een Romaanse taal, net als het Spaans, het Italiaans en het Roemeens. Tot de Slavische talen horen het Tjechisch, Pools en Russisch.

14 VRAAG 7 Afluisteren Klokkenluider Edward Snowden onthulde dat de Amerikaanse geheime dienst NSA een grootschalig afluisterprogramma heeft. Ook in Nederland onderschept de dienst het telefoonverkeer. Volgens minister Plasterk gaat het om metadata : informatie over communicatie. Wat zou de NSA dus níét weten? a. Met wie je belt. b. Vanaf waar je belt. c. Waarover je belt. d. Wanneer je belt.

15 ANTWOORD VRAAG 7 Afluisteren Wat zou de NSA dus níét weten? c. Waarover je belt. De NSA zou in Nederland de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken hebben onderschept. De geheime dienst heeft deze gesprekken niet afgeluisterd, maar alleen de gegevens over de gesprekken verzameld. Ze weten dus wie wanneer en waar met wie belde, maar niet waarover die gesprekken gingen.

16 VRAAG 8 Dictee Op 18 december wordt voor de 24e keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal afgenomen. Dit jaar is de tekst geschreven door Kees van Kooten, die jarenlang met Wim de Bie een cabaretduo vormde. Samen hebben zij veel woorden in de Nederlandse taal geïntroduceerd, zoals regelneef en doemdenken. Wat betekent doemdenken? a. Dromen over het verleden. b. Een denkfout maken. c. Iets of iemand missen. d. Somber denken over de toekomst.

17 ANTWOORD VRAAG 8 Dictee Wat betekent doemdenken? d. Somber denken over de toekomst. Doemdenken bedachten Van Kooten en De Bie begin jaren tachtig, toen veel Nederlanders een somber toekomstbeeld hadden. Ze voegden nog veel meer woorden en uitdrukkingen aan de Nederlandse taal toe, zoals regelneef, oudere jongere, krasse knarren en de tuin winterklaar maken.

JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL 2015 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Maart roert zijn staart In maart kan het soms erg onstuimig weer zijn. Dat was ook dit jaar het geval: de laatste dag was er zelfs

Nadere informatie

Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk

Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk Rapportage 13 februari 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 5600 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 12 februari

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Tattas be like De afgelopen maand was de Facebook-pagina Tattas be like erg populair, een pagina waarop de draak wordt gestoken

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Invloed van de moedertaal bij het leren van het Nederlands

Invloed van de moedertaal bij het leren van het Nederlands 1 Invloed van de moedertaal bij het leren van het Nederlands In het kader van 400 vragen aan de RUG Door Saskia Visser, Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie Vragensteller: Henk van Ooij 2 De

Nadere informatie

Taalfamilies. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

Taalfamilies. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 5.2 Taalfamilies Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 5.2 Taal & Evolutie 11 12 j. Groepswerk Klasgesprek 50 Atlas Nederlands Wereldoriëntatie Leren leren Sociale vaardigheden Kinderen

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Koningsdag Zaterdag 26 april vond voor de eerste keer Koningsdag plaats. Koningsdag is een samenstelling van koning en dag, die daarbij

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Rappe troonrede Op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede uit. Uiteraard vergeleken analisten deze direct

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Regent Begin december werd koningin Máxima benoemd tot regent. Zij zal waarnemend staatshoofd zijn als de koning overlijdt voordat

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. week 00 0 (maand) 2010 Toets niveau AA Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 8 Voorbeeldtekst Natuur maakt

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Thuis op vakantie Lang niet iedereen is afgelopen zomer op vakantie geweest. Een groot deel van de bevolking heeft de zomer

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Verwarrende werkwoorden Schrijfster Joke van Leeuwen heeft met haar boek Feest van het begin de AKO Literatuurprijs gewonnen.

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag >Retouradres Postbus 20010, 2500 EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag - - Contact T - F - Uw kenmerk Bijlagen 0 Betreft Antwoorden op vragen

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Brasil Donderdag gaat het WK voetbal in Brazilië van start. Veel vrienden en collega s hebben onderling weddenschappen afgesloten

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over vreemde talen leren

Veel gestelde vragen over vreemde talen leren Interview met prof. dr. Jan H. Hulstijn, leerstoelgroep tweede-taalverwerving, Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam (hulstijn@uva.nl) Interview in 2004 gepubliceerd op de website

Nadere informatie

Algemene Taalwetenschap. Hogeschool van Amsterdam Josefien Sweep

Algemene Taalwetenschap. Hogeschool van Amsterdam Josefien Sweep Algemene Taalwetenschap Hogeschool van Amsterdam Josefien Sweep Fonetiek en Fonologie Fonetiek en fonologie gaan over spraak (klanken): het gebruik van de stem om te communiceren. Spraak is het belangrijkste

Nadere informatie

Griep uit Mexico. Oefeningen

Griep uit Mexico. Oefeningen 2009-17 tekst 1 Amsterdam, 2 mei 2009 Er is een nieuwe griep. Deze ontstond in Mexico. Daar stierven 15 mensen door de griep. Naam Eerst zei men varkensgriep. Nu zegt men Mexicaanse griep. De griep is

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 977 AIVD Nr. 133 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Taaluno. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

Taaluno. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 5.1 Taaluno Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 5.1 Taal & Evolutie 9 12 j. Spel Klasgesprek 50 / Muzische vorming Nederlands Leren leren Sociale vaardigheden In dit taalspel ontdekken

Nadere informatie

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons:

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: Lesbrief 43: december 2017 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@onzetaal.nl. Afkortingtaal Is het Nederlands niet je moedertaal? Dan

Nadere informatie

Lesbrief nummer 29 juni 2016

Lesbrief nummer 29 juni 2016 Lesbrief nummer 29 juni 2016 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@tlpst.nl. De dokter praat moeilijk Stel, je bent wat ziekjes en gaat

Nadere informatie

De richtprijs voor een lezing is 400,- excl. reiskosten. Voor een workshop zijn de kosten afhankelijk van de invulling van de workshop.

De richtprijs voor een lezing is 400,- excl. reiskosten. Voor een workshop zijn de kosten afhankelijk van de invulling van de workshop. Lezingen Een lezing duurt 45 minuten tot een uur, gevolgd door de mogelijkheid om vragen te stellen en te discussiëren. De lezingen worden op locatie gegeven. Workshops Meer dan tijdens een lezing zijn

Nadere informatie

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring!

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring! Erasmus+ Online Linguïstische Steun Profiteer optimaal van uw Erasmus+ ervaring! Erasmus+: verandert levens en verruimt het blikveld Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

Uitgeverij Intertaal Adressen Uitgeverij Intertaal Informatie voor docenten Klantenservice en bestelinformatie

Uitgeverij Intertaal Adressen Uitgeverij Intertaal Informatie voor docenten Klantenservice en bestelinformatie Inhoud IntertaaL Voor u ligt de catalogus van uitgeverij Intertaal. geeft taalstudie- producten uit voor het Nederlands taalgebied. Deze uitgaven kunnen worden gebruikt in het voortgezet onderwijs, middelbaar

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 9 MEI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 9 MEI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 9 MEI 2015 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Bed, bad, brood Afgelopen maand wankelde het Nederlandse kabinet naar aanleiding van de bed, bad, brood -kwestie: moet Nederland

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

Didier Lebrun business development & account management

Didier Lebrun business development & account management Vertaling Localisatie Didier Lebrun business development & account management De onderneming biedt vertaal-en lokalisatiediensten aan in meerdere talen en is gespecialiseerd in: o marketing materiaal o

Nadere informatie

De spraakbanaan. De spraakbanaan zoals ReSound hem neerzet

De spraakbanaan. De spraakbanaan zoals ReSound hem neerzet De spraakbanaan Tijdens een van mijn lessen Casuïstiek kreeg ik de opmerking dat ik wel erg makkelijk door de bocht ging door te stellen dat het spraakgebied van ± 300Hz tot ruim 4000Hz zou lopen. Omdat

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Grondwet Eind maart werd gevierd dat de Nederlandse Grondwet 200 jaar bestond. De Grondwet is het fundament van de Nederlandse

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs

Voor jongeren in het praktijkonderwijs PrO -weekkrant Week 51 december 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 16-22 december 2013 Eenvoudig Communiceren De volgende weekkrant verschijnt op 6 januari 2014. Fijne feestdagen! Nelson Mandela

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3213 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Comomeer Droomhuis met zwembad aan het Comomeer BESCHRIJVING

Nadere informatie

Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling.

Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling. Kinderen en hun ouders ondersteunen in het proces van meertalige taalontwikkeling www.talesathome.eu Advancements www.talesathome.eu MEERTALIGE GEZINNEN Thuistalen Integratietalen Ouders kinderen Ruimere

Nadere informatie

DE ONTHULLINGEN VAN SNOWDEN: ENKELE NUANCERENDE KANTTEKENINGEN. Dr. Cees Wiebes Intelligence Analyst

DE ONTHULLINGEN VAN SNOWDEN: ENKELE NUANCERENDE KANTTEKENINGEN. Dr. Cees Wiebes Intelligence Analyst DE ONTHULLINGEN VAN SNOWDEN: ENKELE NUANCERENDE KANTTEKENINGEN. Dr. Cees Wiebes Intelligence Analyst 11 SEPTEMBER 2001 EN 5 JUNI 2013 SNOWDEN = KLOKKENLUIDER? Iemand die op grote schaal misstanden ontdekt.

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/42365

Nadere informatie

We moeten vreemde woorden uit het Nederlands te weren

We moeten vreemde woorden uit het Nederlands te weren We moeten vreemde woorden uit het Nederlands te weren Deze meningsuiting is een beetje moeilijk te behandelen. Volgens mij het gebruik van het woord "weren" sterk is. WV Maar volgens de auteur van dit

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 6 FEBRUARI 2015 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Blue Monday 20 januari was het Blue Monday, zogenaamd de deprimerendste dag van het jaar. Voor sommige mensen zijn alle maandagen

Nadere informatie

Regionaal Integratiecentrum Foyer, Brussel. Opleiding Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Ontwikkelingsdoelen. Ik voel me zo

Regionaal Integratiecentrum Foyer, Brussel. Opleiding Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Ontwikkelingsdoelen. Ik voel me zo Opleiding Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Ontwikkelingsdoelen Alle opleidingen (les ASV) 12-18 Klasgesprek Individueel werk Duowerk Groepswerk Spel 110 Computer Internet 36 afdekschijfjes Sociaal-emotionele

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 2 OKTOBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 2 OKTOBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 2 OKTOBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Bolleboos Woordenboekenmaker Van Dale bestaat 150 jaar en organiseerde daarom een verkiezing voor het mooiste woord van de afgelopen

Nadere informatie

TAALTYPOLOGIE TAALTYPOLOGIE

TAALTYPOLOGIE TAALTYPOLOGIE TAALTYPOLOGIE dr Jacek Karpiński Erasmus Leerstoel voor Nederlandse Filologie Universiteit Wrocław / Polen Brno, 22-24.02.2011 Hieronder zie je geboortedata van de familie ABC, geschreven in een geheime

Nadere informatie

2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU

2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner. 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU FEST! M O R A DA S T I DU 1. Duits is de meest gesproken moedertaal in de EU 2. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner Ongeveer twintig procent van de EU-burgers heeft Duits als moedertaal. Dat

Nadere informatie

Dat wist ik niet! 50 interessante weetjes over onze Nederlandse taal! www.me%enta.com

Dat wist ik niet! 50 interessante weetjes over onze Nederlandse taal! www.me%enta.com 50 interessante weetjes over onze Nederlandse taal! Plezier met het Nederlands Ik ben een taalfanaat. Ik hou van taal, zeker van het Nederlands. En dan gaat het om meer dan spelling en grammatica. Want

Nadere informatie

België. Jopie Euwe-Beaufort (links)

België. Jopie Euwe-Beaufort (links) België De afgelopen negen jaar mocht ik wonen in de hoofdstad van Europa. Zag ik voorheen Antwerpen als de mooie gezellige stad van België en Brussel als een grauw en grijs bestuursbolwerk, vanaf de eerste

Nadere informatie

Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen?

Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen? Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen? Introductie Deze whitepaper verschijnt in een serie whitepapers over Engels in het basisonderwijs. De serie bespreekt verschillende onderwerpen

Nadere informatie

NL - Gebruikersrichtlijnen

NL - Gebruikersrichtlijnen NL - Gebruikersrichtlijnen IC-Health CoP Platform 1 Inleiding Dit document geeft u informatie over de technische aspecten van het CoP platform en over de acties die u hier zelf kunt uitvoeren. 2 Online

Nadere informatie

In Beeld: verkiezingsthema s

In Beeld: verkiezingsthema s In Beeld: verkiezingsthema s Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van verschillende afbeeldingen beantwoorden leerlingen vragen over zaken die met de Bondsdagverkiezingen te maken hebben. Leerdoel:

Nadere informatie

De inhoud in vogelvlucht

De inhoud in vogelvlucht De inhoud in vogelvlucht Over de auteur... xv Dankwoord... xvii Inleiding... 1 Deel I: Aan de slag... 7 Hoofdstuk 1: Je kent al een beetje Engels... 9 Hoofdstuk 2: De kern van de zaak: Engelse basisgrammatica...

Nadere informatie

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons:

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: Lesbrief 54: januari 2019 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@onzetaal.nl. Alarm! 3660 talen worden bedreigd! Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

[Dit is een pre-print van een artikel dat zal verschijnen in Levende Talen Magazine 2017]

[Dit is een pre-print van een artikel dat zal verschijnen in Levende Talen Magazine 2017] [Dit is een pre-print van een artikel dat zal verschijnen in Levende Talen Magazine 2017] Receptieve meertaligheid in Europa Charlotte Gooskens & Vincent J. van Heuven Hoe goed kunnen sprekers van nauw

Nadere informatie

Leuke wetenswaardigheden over taal

Leuke wetenswaardigheden over taal Prisma Taalbeheersing Leuke wetenswaardigheden over taal Jenny van der Toorn-Schutte Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen ISBN: 978 90 00 32216 9 NUR: 240 2012 Jenny van der Toorn-Schutte

Nadere informatie

kettinkje Ik hoor ju. ik schrijf je. Categorie 43d Verkleinwoorden op nkje Thema 5 groep 6

kettinkje Ik hoor ju. ik schrijf je. Categorie 43d Verkleinwoorden op nkje Thema 5 groep 6 Categorie 43d Verkleinwoorden op nkje Thema 5 groep 6 Ik hoor ju. ik schrijf je. kettinkje Categorie 43d Verkleinwoorden op nkje Thema 5 groep 6 buiginkje palinkje schuttinkje woninkje Categorie 43f Verkleinwoorden

Nadere informatie

De onzichtbare grens van online privacy. Essay

De onzichtbare grens van online privacy. Essay De onzichtbare grens van online privacy Essay Auteur: Estelle Heijneman Studentnummer: 1619340 Docent: Dick Swart Format: Essay Specialisatie: Visual Design Seminar: 2014-B Datum: 16-12-2014 Inleiding

Nadere informatie

Inhoud. 1 Spelling 10

Inhoud. 1 Spelling 10 Inhoud 1 Spelling 10 1 geschiedenis van de friese spelling (stavering) in het kort 10 2 spellingregels 12 Hulpmiddelen 12 Klinkers en medeklinkers 12 Lettergrepen 13 Stemhebbend en stemloos 13 Basisregels

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Ebola Afgelopen maand was er een grote geldinzamelingsactie voor de bestrijding van ebola. Het woord ebola komt oorspronkelijk

Nadere informatie

3 Is dit een jongen of een meisje? 7 Is dit een vork of een mes?

3 Is dit een jongen of een meisje? 7 Is dit een vork of een mes? A1 Woordenlijst boek jongen mes stoel glas kind pen tafel hand kopje plant telefoon hoed lamp potlood theepot hoofd land ring vinger huis man sigaar vork jas meisje sigaret vrouw OEFENING 1 Is dit een

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT

DE EUROPESE UNIE EERSTE EN DE WERKVORM IN HET KORT DE EUROPESE UNIE JANUARI 2016 - POLITIEK IN PRAKTIJK #1 EERSTE EN WAT HEB JE NODIG Grote letters A, B en C Aftelklok (op digibord) 50 sterren, uitgeprint op geel papier Circa 4 grote enveloppen Een prijsje

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas 18.1. Voorleessoftware compenserend inzetten voor leerlingen met een ernstige beperking 235 18.2. Voorleessoftware leerondersteunend inzetten

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2009. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 29 mei 9.00 11.00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB 2009. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 29 mei 9.00 11.00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2009 tijdvak 1 vrijdag 29 mei 9.00 11.00 uur Arabisch CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen in de uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor

Nadere informatie

Naslagwerken, gecombineerd met C-Z (voorbeeld: A2Y = naslagwerken literatuurgeschiedenis)

Naslagwerken, gecombineerd met C-Z (voorbeeld: A2Y = naslagwerken literatuurgeschiedenis) Rubrieken Collectie Letteren De boeken van de collectie Letteren, met de aanduiding LET, zijn op onderwerp in de kast geplaatst. Hieronder vindt u een overzicht van de onderwerpsrubrieken van deze collectie.

Nadere informatie

Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4. Propedeuse. Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13.

Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4. Propedeuse. Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13. 1 Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4 Propedeuse Naam Studentnummer Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13 Propedeuse Europese studies (35 EC) Culturele vormgeving

Nadere informatie

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming - Internationalisering Leidse regio www.leidenincijfers.nl BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl

Nadere informatie

Inleiding: enkele cijfers

Inleiding: enkele cijfers François Tremosa Seminar internationaal 27 juni 2013, Rotterdam Inleiding: enkele cijfers 2 miljoen Fransen leven in het buitenland (waarvan 50 % met een dubbele nationaliteit) 3 miljoen buitenlanders

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE WAT VIND JE WAAR?

INHOUDSOPGAVE WAT VIND JE WAAR? INHOUDSOPGAVE WAT VIND JE WAAR? Les 1: Chinese tonen 7 Les 2: Een ontmoeting 14 Les 3: Tellen tot 100 21 Les 4: Familie voorstellen 33 Les 5: Eten en drinken 43 Les 6: Na school 51 Les 7: Dieren 59 Les

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

SPAANS LES 1 Español

SPAANS LES 1 Español pagina:1 1.1 Inleiding Deze cursus is bestemd voor hen die willen kennismaken met de Spaanse taal in woord en geschrift. Voor het volgen van deze cursus is geen speciale vooropleiding noodzakelijk. Wel

Nadere informatie

Bachelor Europese Studies overgang naar Postpropedeuse variant Rechten. Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma vanaf 2012/13

Bachelor Europese Studies overgang naar Postpropedeuse variant Rechten. Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma vanaf 2012/13 1 Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4 Postpropedeuse variant Rechten Naam Studentnummer Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13 Vakken variant Rechten Vrij personenverkeer

Nadere informatie

In artikel 18 van de Wet op de expertisecentra wordt na het tweede lid een lid

In artikel 18 van de Wet op de expertisecentra wordt na het tweede lid een lid Voorstel van Wet tot wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met het regelen van de mogelijkheid een deel van het onderwijs te geven in de Engelse, Duitse

Nadere informatie

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring!

Erasmus+ Online Linguïstische Steun. Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! Erasmus+ Online Linguïstische Steun Profiteer optimaal van uw Erasmus+ervaring! Erasmus+: verandert levens en verruimt het blikveld Erasmus+ is bedoeld om uw vaardigheden en inzetbaarheid een boost te

Nadere informatie

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2

KIESWIJZER Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 KIESWIJZER 2019 Ik kies, Ik koos, Ik heb gekozen! Van klas 1 naar klas 2 Inhoud Onderwerp Bladzijde Inleiding 3 De talenkeuze 4 Frans 4 Spaans 5 Duits 6 De kunst, media en techniek keuze 7 Kieswijzer St.

Nadere informatie

Auteur: Gemeente Dronten Datum: 4 april 2017 Voor vragen: Feiten en cijfers 2016 Bevolking

Auteur: Gemeente Dronten Datum: 4 april 2017 Voor vragen: Feiten en cijfers 2016 Bevolking Auteur: Gemeente Dronten Datum: 4 april 2017 Voor vragen: h.van.eijken@dronten.nl Feiten en cijfers 2016 Bevolking Inleiding Wat is Dronten feiten en cijfers Dit document is een jaarlijks rapport met

Nadere informatie

Wat heeft het schoolvak Nederlands te winnen bij taalkunde? Hans Hulshof Maaike Rietmeijer Arie Verhagen

Wat heeft het schoolvak Nederlands te winnen bij taalkunde? Hans Hulshof Maaike Rietmeijer Arie Verhagen Wat heeft het schoolvak Nederlands te winnen bij taalkunde? Hans Hulshof Maaike Rietmeijer Arie Verhagen Taalkunde? Taalculturele vorming? 2003: Taalkunde ter keuze in het eindexamen SLO: Naar onze mening

Nadere informatie

Ennél a feladatnál ne használjon szótárt!

Ennél a feladatnál ne használjon szótárt! Ennél a feladatnál ne használjon szótárt! Kies het juiste antwoord. 1. Weet u de weg Venlo? A. over C. na B. op D. naar 2. boek is mij te duur. A. Deze C. Dat B. Die D. De 3. wil je het horloge geven?

Nadere informatie

Slotconferentie Contracteranto

Slotconferentie Contracteranto Slotconferentie Contracteranto Getuigenissen uit de bouwsector Christian Depue Vaststellingen p. 2 Vaststellingen Communicatie Bouwvakkers op een werf zijn vaak van verschillende afkomst en er worden veel

Nadere informatie

Het proces van leren lezen

Het proces van leren lezen Het proces van leren lezen Het proces van leren lezen Groep 1 t/m 8 en verder... Van groep 1 t/m groep 8 en verder. Hoe lastig kan lezen zijn? De 30 sec. test :-) Je buurvrouw/buurman luistert goed of

Nadere informatie

Te kort tongriempje. Ankyloglossie

Te kort tongriempje. Ankyloglossie Te kort tongriempje Ankyloglossie 2 Inhoudsopgave Wat is een te kort tongriempje?...4 De operatie...4 Na de operatie...6 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar...7 Wie beslist: jij, je ouders of samen?...7

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen havo 2015-II

maatschappijwetenschappen havo 2015-II opgave 3 De Nederlandse inlichtingendienst AIVD Bij deze opgave horen de teksten 5 tot en met 7 uit het bronnenboekje. Inleiding Eind november 2013 maakte NRC Handelsblad bekend dat de Algemene Inlichtingen-

Nadere informatie

Bachelor Europese Studies overgang naar Postpropedeuse variant Geschiedenis

Bachelor Europese Studies overgang naar Postpropedeuse variant Geschiedenis 1 Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4 Postpropedeuse variant Geschiedenis Naam Studentnummer Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13 Vakken variant Geschiedenis

Nadere informatie

Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers

Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers Meerderheid kent het EKO-keurmerk Onderzoek naar de waarde van het EKO-keurmerk onder Nederlandse boodschappers Tim de Broekert MSc, Research Consultant Imre van Rooijen MSc, Research Consultant december

Nadere informatie

Grammatica op school

Grammatica op school Grammatica op school Jan-Wouter Zwart Minisymposium Wat moeten wij met de grammatica? Nijmegen, 8 mei 2009 2/25 Wat moeten wij met de grammatica? Uitgangspunt: niets 3/25 Waarom wèl?! Omdat het leuk is.!

Nadere informatie

Luc Cielen BAS KUNSTLER LEEST. HET BEGIN. Dag 9

Luc Cielen BAS KUNSTLER LEEST. HET BEGIN. Dag 9 Dag 9 van de eerste taalperiode 1. Muzikale opmaat (25 minuten). Zang en blokfluit. 2. Mondelinge herhaling en ritmiek (25 minuten in de 1e klas, later 15 minuten). Spreken, klappen, stappen enz. van reeksen,

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3325 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Comomeer Waterfront villa te koop aan het Comomeer BESCHRIJVING

Nadere informatie

Doe een klein onderzoek naar de taalregels die een kind in jouw omgeving al dan niet onder de knie heeft en schrijf daar een verslag over.

Doe een klein onderzoek naar de taalregels die een kind in jouw omgeving al dan niet onder de knie heeft en schrijf daar een verslag over. Naam: Klas: Nr: Datum: Vak: Nederlands Leerkracht: Taalverwerving Opdracht 1 Doe een klein onderzoek naar de taalregels die een kind in jouw omgeving al dan niet onder de knie heeft en schrijf daar een

Nadere informatie

Dag! kennismaken. Ik ben Eric.

Dag! kennismaken. Ik ben Eric. Vocabulaire Oefening 1 Woordweb Dag! Waar kom je vandaan? groeten Goedemorgen! de ontmoeting Hoe heet je? kennismaken Hoi! mensen Hallo! Ik ben Eric. nieuw Ik kom uit Engeland. Hallo, ik ben Mila. Ik ben

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3726 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Marina di Pietrasanta Exclusieve villa te koop in het

Nadere informatie

Een interpretatie van communicatie Rumi Knoppel

Een interpretatie van communicatie Rumi Knoppel Deel 1 Een interpretatie van communicatie Rumi Knoppel Voorwoord Om te beginnen met het uiteenzetten van een interpretatie van communicatie en de daarbij behorende analyse ben ik gehouden om aan te geven

Nadere informatie

Auteur: Gemeente Dronten Datum: Februari 2019 Voor vragen: Feiten en cijfers 2018 Bevolking

Auteur: Gemeente Dronten Datum: Februari 2019 Voor vragen: Feiten en cijfers 2018 Bevolking Auteur: Gemeente Dronten Datum: Februari 2019 Voor vragen: h.van.eijken@dronten.nl Feiten en cijfers 2018 Bevolking Inleiding Wat is Dronten feiten en cijfers Dit document is een jaarlijks rapport met

Nadere informatie

Startpage: Google mét privacy

Startpage: Google mét privacy Startpage: Google mét privacy computertotaal.nl november 19 Nov 18 11:11 Startpage werd in 1998 opgericht door David Bodnick. Het was in de tijd dat Google nog maar net bestond, en toen andere grote namen

Nadere informatie

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden.

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Uitleg Welkom bij de Beverwedstrijd 2006 Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Je krijgt 5 vragen van niveau A, 5 vragen van niveau B en 5 vragen van niveau C. Wij denken

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983

Karel van België: Brussel, 10 oktober Oostende, 1 juni 1983 Karel van België: Brussel, 10 oktober 1903 - Oostende, 1 juni 1983 Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad, graaf van Vlaanderen, prins van België, was regent van België van 1944 tot 1950. Graaf van Vlaanderen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Transfer en toegang tot Universele Grammatica in tweedetaalverwerving door volwassenen

Transfer en toegang tot Universele Grammatica in tweedetaalverwerving door volwassenen Samenvatting Transfer en toegang tot Universele Grammatica in tweedetaalverwerving door volwassenen Negen casestudies naar de verwerving van het Engels, Duits en Zweeds door volwassen moedertaalsprekers

Nadere informatie

DE VERSTAANBAARHEID VAN AZIATISCHE NT2-CURSISTEN

DE VERSTAANBAARHEID VAN AZIATISCHE NT2-CURSISTEN DE VERSTAANBAARHEID VAN AZIATISCHE NT2-CURSISTEN MARIEKE GOEDEGEBURE Logopedist en linguïst, eigenaar NT2Spraak Stel je voor, je bent een eind in de tachtig en zit in een verzorgingshuis. Elke dag komt

Nadere informatie

STATISTISCHE GEGEVENS OVER DE BEVOLKING VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT IN HET JAAR 2008

STATISTISCHE GEGEVENS OVER DE BEVOLKING VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT IN HET JAAR 2008 Op deze pagina is beschikbaar: STATISTISCHE GEGEVENS OVER DE BEVOLKING VAN DE GEMEENTE SLIEDRECHT IN HET JAAR 2008 * Het bevolkingsoverzicht 2008 * Het bevolkingsoverzicht van 1979 tot en met 2008 * De

Nadere informatie

READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A

READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A READER 2015/2016 TALENCENTRUM Deel A naam opleiding e-mail 2 INHOUD DEEL A Algemene informatie 1 Startpagina... 3 2 Hoe je leert bij het Talencentrum... 4 3 Examen doen in het Talencentrum....5 4 Dyslexie?...

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len.

mollen -> de o wordt uitgesproken als o. Dit noemen wij een woord met een woord met een gesloten lettergreep: mol len. Komende week starten wij alweer aan kern 11 van Veilig Leren Lezen. U zult zien dat er in deze kern veel terugkomt wat er in kern 10 is aangeboden. In deze kern staan de volgende onderwerpen (weer) centraal:

Nadere informatie

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van eind groep 3 en groep 4 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1.

Dit programma is gemaakt voor leerlingen van eind groep 3 en groep 4 van de basisschool, het praktijkonderwijs, vmbo bbl en mbo 1. Spelling op maat 1 De programma s Spelling op maat 1, 2 en 3 vormen een complete leerlijn voor de spelling die op de basisschool moet worden aangeleerd. Spelling op maat 1 is het eerste deel van deze leerlijn.

Nadere informatie