JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI Mede mogelijk dankzij:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI Mede mogelijk dankzij:"

Transcriptie

1 JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij:

2 VRAAG 1 Brasil Donderdag gaat het WK voetbal in Brazilië van start. Veel vrienden en collega s hebben onderling weddenschappen afgesloten over de uitslagen van de wedstrijden. Hoe heet zo n weddenschap over sportuitslagen? a. Een WK-poel. b. Een WK-pool. c. Een WK-poul. d. Een WK-poule.

3 ANTWOORD VRAAG 1 Brasil Hoe heet zo n weddenschap over sportuitslagen? b. Een WK-pool. Pool spreek je uit als poel. Dit woord is uit het Engels in het Nederlands overgenomen. Uit het Frans hebben we poule overgenomen. Hiermee wordt echter niet de weddenschap bedoeld, maar de indeling in groepen tijdens het toernooi. Nederland speelt in een poule met Spanje, Chili en Australië.

4 VRAAG 2 Gaap Vorige maand verbrak dj Giel Beelen het record radiomaken, dat tot dan toe op 190 uur stond. Hij presteerde het om pas te stoppen na 198 uur. Als je heel vermoeid bent, merk je dat ook aan je spraak. Wat is GEEN gevolg van vermoeidheid? a. Je spreekt met een gevarieerdere toonhoogte. b. Je spreekt met een lagere stem. c. Je spreekt trager. d. Je spreekt zachter.

5 ANTWOORD VRAAG 2 Gaap Wat is GEEN gevolg van vermoeidheid? b. Je spreekt met een lagere stem. Australische onderzoekers lieten studenten elke twee uur een stukje tekst inspreken. Zo konden ze vergelijken hoe de spraak veranderde naarmate de spreker vermoeider werd. De controle over de spraakspieren bleek af te nemen. Als gevolg daarvan werd de spraak trager, zachter en gevarieerder in toonhoogte.

6 VRAAG 3 Geldig gebaar Vorige maand kondigde de PvdA aan een initiatiefwet te gaan schrijven om de Nederlandse Gebarentaal (NGT) juridisch te erkennen. Tot nu toe staat er in de Nederlandse wet niks over NGT. Wat zou juridische erkenning van NGT betekenen? a. Het garandeert dat alle doven NGT leren. b. Het geeft de dovengemeenschap meer aanzien. c. Het voorkomt dat NGT uitsterft. d. Het zorgt ervoor dat NGT een eindexamenvak wordt.

7 ANTWOORD VRAAG 3 Geldig gebaar Wat zou juridische erkenning van NGT betekenen? b. Het geeft de dovengemeenschap meer aanzien. Officiële erkenning van NGT is erg belangrijk voor de dovengemeenschap. Daarmee geeft de overheid aan haar taal (en daarmee haar cultuur) voor vol aan te zien. Welke rechten de gebruikers van NGT in de initiatiefwet zullen krijgen, is nog onbekend. Voorkomen dat een taal uitsterft kan juridische erkenning in ieder geval niet. Steeds minder doven leren NGT, omdat sommigen dankzij een cochleair implantaat toch een beetje kunnen horen. Zij kiezen er vaak voor om Nederlands te gebruiken.

8 VRAAG 4 Hockey Deze maand vindt het WK hockey plaats in Den Haag. De laatste jaren stond Nederland hoog in de ranglijsten, maar in de jaren zeventig blonk vooral India uit in hockey. India is naast een sportief land ook in taalkundig opzicht een bijzonder land. Waarom is India taalkundig bijzonder? a. Bijna 80% van de bevolking is meertalig. b. De taal heeft de grootste woordenschat ter wereld. c. De taal kent geen figuurlijke betekenissen. d. Er zijn relatief veel dovengemeenschappen.

9 ANTWOORD VRAAG 4 Hockey Welke zin heeft nog meer een jambisch metrum? a. Bijna 80% van de bevolking is meertalig. In India worden maar liefst 415 verschillende talen gesproken. De meeste mensen spreken er daar meer dan één van. De grootste talen zijn het Hindi en het Engels, maar daarnaast heeft het land nog 21 talen officieel erkend. In Europa is België koploper op het gebied van meertaligheid, met zo n 30% van de bevolking. Dat is een stuk minder dan in India!

10 VRAAG 5 De Zeeuwse kust Elk jaar stellen luisteraars en kijkers van Omroep Zeeland een Zeeuwse Top 40 samen. Dit jaar stonden er minder liedjes in het Zeeuws in dan ooit. In het Zeeuwse dialect wordt de h vaak niet uitgesproken: uus ( huis ) en emel ( hemel ). Toch hoor je in sommige woorden wél een h aan het begin: hooi en hemeen. Hoe is dit verschil te verklaren? a. Als het woord uit het Vlaams komt, klinkt de h wel. b. De g wordt als een h uitgesproken. c. Voor een korte klinker klinkt de h wel. d. Voor een lange klinker klinkt de h wel.

11 ANTWOORD VRAAG 5 De Zeeuwse kust Hoe denken de onderzoekers dat dit komt? b. De g wordt als een h uitgesproken. Het Zeeuwse dialect heeft geen zachte g, maar een zwakke g. De klank wordt namelijk op dezelfde plek in de mond gemaakt als de Hollandse harde g, maar dan met een minder vernauwde keel. Hierdoor ontstaat een klank die meer op een h lijkt dan op een g. Hooi betekent in het Zeeuwse dialect dus gooi en hemeen is gemeen.

12 VRAAG 6 Dictee Begin juni werd bekend dat de schrijver Bart Chabot dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal zal schrijven, dat vlak voor kerst zal worden afgenomen. Chabot kondigt aan dat hij het anders zal doen dan zijn voorgangers. Hoe zal hij het anders doen? a. Hij zal geen onbegrijpelijke taal gebruiken. b. Hij zal het Dictee in het Haags schrijven. c. Hij zal naast spelfouten ook naar taalfouten kijken. d. Hij zal ook straattaal gebruiken.

13 ANTWOORD VRAAG 6 Dictee Wat kan Watson NIET? a. Hij zal geen onbegrijpelijke taal gebruiken. Bart Chabot heeft zelf als bekende Nederlander aan alle edities van het Groot Dictee meegedaan. Daarbij hoorde hij regelmatig de klachten over de onbegrijpelijke woorden die werden gebruikt, zoals zeugmata en anakoloeten. Hij hoopt dat meer mensen weer thuis zullen meeschrijven als de tekst beter te volgen is. Net als vorig jaar zal het dictee zowel spel- als taalfouten bevatten.

14 VRAAG 7 Dodelijke meisjesnamen Orkanen krijgen altijd een naam: afwisselend een jongens- of een meisjesnaam. Elk jaar wordt hiervoor een nieuwe namenlijst samengesteld. Uit onderzoek blijkt dat orkanen met meisjesnamen gemiddeld meer dodelijke slachtoffers maken. Hoe verklaren de onderzoekers dit verschijnsel? a. Dat is puur toeval. b. De zwaarste orkanen krijgen een meisjesnaam. c. Orkanen met meisjesnamen worden eerder onderschat. d. Orkanen met meisjesnamen zijn minder voorspelbaar.

15 ANTWOORD VRAAG 7 Dodelijke meisjesnamen Hoe verklaren de onderzoekers dit verschijnsel? c. Orkanen met meisjesnamen worden eerder onderschat. De Amerikaanse onderzoekers die het effect vonden, zoeken de verklaring in onbewust seksisme. Mensen onderschatten het gevaar als de orkaan een meisjesnaam heeft en vluchten dan minder snel. Hoe vrouwelijker de naam, hoe groter het effect. Tussen 1950 en 2012 kostten mannelijke orkanen gemiddeld 15 mensenlevens; vrouwelijke orkanen kostten gemiddeld 42 mensen het leven.

16 VRAAG 8 Bedreigde taal De Mexicaanse taal Ayapaneco is bijna uitgestorven. Alleen twee oude mannen spreken de taal nog en zij hebben ruzie met elkaar. Een telecombedrijf doet nu een poging de taal te redden. Het heeft een website over de taal gebouwd en werkt aan een taalschool. Hoe blijft een bedreigde taal het best behouden? a. Als de overheid de taal laat onderwijzen. b. Als de taal is vastgelegd in een woordenboek. c. Als ouders de taal leren aan hun kinderen. d. Als volksliedjes in de taal gezongen worden.

17 ANTWOORD VRAAG 8 Bedreigde taal Hoe kan een strip helpen? c. Als ouders de taal leren aan hun kinderen. Zo nu en dan worden er grote reddingsoperaties op touw gezet voor een bijna uitgestorven taal. Er worden websites en apps ontwikkeld en er worden taalscholen opgericht waar de bedreigde taal wordt onderwezen. Het is echter de vraag of dat echt helpt. De beste manier om een taal te laten voortbestaan is die overdragen van ouder op kind. Veel ouders willen hun kind de taal leren waar ze het meest aan zullen hebben in hun leven. En dat is meestal niet de bedreigde taal.

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Rappe troonrede Op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede uit. Uiteraard vergeleken analisten deze direct

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Ebola Afgelopen maand was er een grote geldinzamelingsactie voor de bestrijding van ebola. Het woord ebola komt oorspronkelijk

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 6 FEBRUARI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Tattas be like De afgelopen maand was de Facebook-pagina Tattas be like erg populair, een pagina waarop de draak wordt gestoken

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Verwarrende werkwoorden Schrijfster Joke van Leeuwen heeft met haar boek Feest van het begin de AKO Literatuurprijs gewonnen.

Nadere informatie

In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14.

In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14. Praten met Gebaren In: Vroeg, vakblad vroegtijdige onderkenning en integrale vroeghulp bij ontwikkelingsstoornissen. Jaargang 29 maart 2012, p.12-14. Trude Schermer Nederlandse Gebarentaal en Nederlands

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 3 NOVEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 3 NOVEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 3 NOVEMBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Spreekwoorden Afgelopen maand was voetbaltrainer Louis van Gaal verschillende keren onbedoeld grappig, omdat hij Nederlandse

Nadere informatie

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons:

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: Lesbrief 54: januari 2019 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@onzetaal.nl. Alarm! 3660 talen worden bedreigd! Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Huh? Nijmeegse onderzoekers ontdekten een woord dat in alle talen ter wereld in ongeveer dezelfde vorm voorkomt: huh? Dat is

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 9 MEI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Koningsdag Zaterdag 26 april vond voor de eerste keer Koningsdag plaats. Koningsdag is een samenstelling van koning en dag, die daarbij

Nadere informatie

Deel 3: Kids en Oranje

Deel 3: Kids en Oranje Juni 2014 Deel 3: Kids en Oranje Wat gaat het worden? Wat gaat het worden? Dé centrale vraag waarin de betrokkenheid bij en de liefde voor voetbal als geen ander in samenkomen. ING gaat met de WKpool,

Nadere informatie

ERKENNING STREEKTALEN IN HET NEDERLANDS TAALGEBIED CHARLOTTE REIJNGOUDT-GIESBERS

ERKENNING STREEKTALEN IN HET NEDERLANDS TAALGEBIED CHARLOTTE REIJNGOUDT-GIESBERS ERKENNING STREEKTALEN IN HET NEDERLANDS TAALGEBIED CHARLOTTE REIJNGOUDT-GIESBERS Een taal wordt vitaler door hem te gebruiken. Use it, don t lose it! LUTZ JACOBI LEGT EED IN FRIES AF http://www.youtube.com/watch?v=vh7myqejm6e

Nadere informatie

PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL

PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL PERSMAP VIJFTIEN VINGERS EN TWEE HOOFDEN DVD MET KINDERRIJMPJES EN LIEDJES IN VLAAMSE GEBARENTAAL 24 SEPTEMBER 2014 14U30-15U30 BIBLIOTHEEK PERMEKE DE CONINCKPLEIN 25-26 2060 ANTWERPEN Inhoud persmap Programma

Nadere informatie

6 juni 2019 Auteur: Lisette van Vliet. WK-vrouwenvoetbal

6 juni 2019 Auteur: Lisette van Vliet. WK-vrouwenvoetbal 6 juni 2019 Auteur: Lisette van Vliet WK-vrouwenvoetbal Samenvatting 'Oranje leeuwinnen halen minimaal halve finale' Vlak voor de start van het WK voetbal blijkt dat het vertrouwen in de vrouwen van Oranje

Nadere informatie

Ik was er zelf bij toen hier, in het Vlaams Parlement, precies 5 jaar. geleden, de Vlaamse Gebarentaal (VGT) unaniem en met veel

Ik was er zelf bij toen hier, in het Vlaams Parlement, precies 5 jaar. geleden, de Vlaamse Gebarentaal (VGT) unaniem en met veel Dinsdag 26 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vijf jaar erkenning Vlaamse Gebarentaal Vlaams Parlement Geachte aanwezigen, Geachte voorzitter, Beste

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 1 SEPTEMBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Thuis op vakantie Lang niet iedereen is afgelopen zomer op vakantie geweest. Een groot deel van de bevolking heeft de zomer

Nadere informatie

"Allee, wat was het weer?"

Allee, wat was het weer? "Allee, wat was het weer?" Het tussenwerpsel allee in spontaan gesproken Standaardnederlands Hanne Kloots In 1970 publiceerde Gaston Durnez Mijn leven onder de Belgen, een bundeling van humoristische stukjes

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 10 JUNI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 10 JUNI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 10 JUNI 2015 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Pseudo-Frans De vakantie staat voor de deur. Veel Nederlanders gaan dan naar Frankrijk. Het Nederlands heeft veel woorden uit het

Nadere informatie

De richtprijs voor een lezing is 400,- excl. reiskosten. Voor een workshop zijn de kosten afhankelijk van de invulling van de workshop.

De richtprijs voor een lezing is 400,- excl. reiskosten. Voor een workshop zijn de kosten afhankelijk van de invulling van de workshop. Lezingen Een lezing duurt 45 minuten tot een uur, gevolgd door de mogelijkheid om vragen te stellen en te discussiëren. De lezingen worden op locatie gegeven. Workshops Meer dan tijdens een lezing zijn

Nadere informatie

8. Afasie [1/2] Bedenk tenminste drie verschillende problemen die je met taal zou kunnen hebben (drie soorten afasie).

8. Afasie [1/2] Bedenk tenminste drie verschillende problemen die je met taal zou kunnen hebben (drie soorten afasie). 8. Afasie [1/] 1 Afasie De term afasie wordt gebruikt om problemen met taal te beschrijven die het gevolg zijn van een hersenbeschadiging. Meestal is de oorzaak van afasie een beroerte. Het woord afasie

Nadere informatie

Naam: Brazilië Spanje Colombia Uruguay Kroatië Nederland Griekenland Costa Rica Mexico Chili Ivoorkust Engeland Kameroen Australië Japan Italië

Naam: Brazilië Spanje Colombia Uruguay Kroatië Nederland Griekenland Costa Rica Mexico Chili Ivoorkust Engeland Kameroen Australië Japan Italië Naam: Groep A Groep B Groep C Groep D Brazilië Spanje Colombia Uruguay Kroatië Nederland Griekenland Costa Rica Mexico Chili Ivoorkust Engeland Kameroen Australië Japan Italië Groep A 1 12/06 22:00 Brazilië

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 6 FEBRUARI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 6 FEBRUARI 2015 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Blue Monday 20 januari was het Blue Monday, zogenaamd de deprimerendste dag van het jaar. Voor sommige mensen zijn alle maandagen

Nadere informatie

Uit: Inleiding Van Dale Basiswoordenboek NGT Trude Schermer (2009)

Uit: Inleiding Van Dale Basiswoordenboek NGT Trude Schermer (2009) Uit: Inleiding Van Dale Basiswoordenboek NGT Trude Schermer (2009) Het ontstaan van regionale variatie in de Nederlandse Gebarentaal De grote inspirator voor onderwijs in gebaren was de Franse priester

Nadere informatie

Maak een WK-scorelijst

Maak een WK-scorelijst Taal actief 4 Handleiding groep 7 en 8 Maak een WK-scorelijst Deze les vervangt in het kader van het WK-voetbal 2014 een keuzeactiviteit van groep 7 of 8 in week 30 t/m 36. Tijdsduur 40 minuten, vervolg

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Regent Begin december werd koningin Máxima benoemd tot regent. Zij zal waarnemend staatshoofd zijn als de koning overlijdt voordat

Nadere informatie

Kinderen met een CI bilinguaal opgevoed

Kinderen met een CI bilinguaal opgevoed Kinderen met een CI bilinguaal opgevoed van een of/of mentaliteit naar een en/en benadering Maes, B., Rymen, L., & Ghesquière, P. (23). Leren met gebaren. De betekenis van gebarencommunicatie in het buitengewoon

Nadere informatie

Boekverslag door J woorden 27 oktober keer beoordeeld. Nederlands

Boekverslag door J woorden 27 oktober keer beoordeeld. Nederlands Boekverslag door J. 1971 woorden 27 oktober 2016 1 1 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Er zijn ontzettend veel verschillende problemen die mensen kunnen hebben op de wereld. Ieder huisje heeft z

Nadere informatie

6 juli Onderzoek:

6 juli Onderzoek: 6 juli 2018 Onderzoek: WK Voetbal 2018 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Pronostiek WK Deelnemen via of via dit formulier

Pronostiek WK Deelnemen via   of via dit formulier Pronostiek WK 2018 Deelnemen via www.geel-rood.be/wk2018 of via dit formulier Voorspel uitslagen groepswedstrijden en ploegen die zich plaatsen voor volgende ronde tot de kampioen! Uitgebreide informatie

Nadere informatie

Leuke wetenswaardigheden over taal

Leuke wetenswaardigheden over taal Prisma Taalbeheersing Leuke wetenswaardigheden over taal Jenny van der Toorn-Schutte Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen ISBN: 978 90 00 32216 9 NUR: 240 2012 Jenny van der Toorn-Schutte

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. ENERGIE Ik ben Steenkool! De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs

Nadere informatie

Inleiding Begrijpend lezen Spelling Woordenschat Grammatica

Inleiding Begrijpend lezen Spelling Woordenschat Grammatica Taal Groep 7/8 Inleiding Begrijpend lezen Spelling Woordenschat Grammatica Begrijpend lezen Slim als een kraai Opgave 1 1. Jij hebt vast weleens een paar kraaien gezien. Wat wil de schrijver met deze tekst?

Nadere informatie

Lokale Coloplast kantoren

Lokale Coloplast kantoren Afrika Azië Australië Europa Noord Amerika Zuid Amerika Afrika Algerije (Frans, Arabisch) (gratis nummer*) +213 0560 16 50 18, +213 0560 16 59 59 dzconsumerservice@coloplast.com Congo, Egypte, Kenia, Marokko,

Nadere informatie

HET DEELNAME FOMULIER WK2018 (Rusland)

HET DEELNAME FOMULIER WK2018 (Rusland) HET DEELNAME FOMULIER WK2018 (Rusland) LET GEEN REGLEMENT. OM HET HET REGLEMENT REGLEMENT TOE TOE TE TE VOEGEN. LET OP OP DIT DIT FORMULIER FORMULIER BEVAT BEVAT GEEN REGLEMENT. VRAAG VRAAG UW UW ORGANISATOR

Nadere informatie

4. Op deze manier lezen jullie ook de paragrafen Wandelgangenpolitiek en Obama and the Beast.

4. Op deze manier lezen jullie ook de paragrafen Wandelgangenpolitiek en Obama and the Beast. Tekst actief lezen 1. Jullie gaan in tweetallen de tekst Belangrijke wereldleiders in Nederland voor NSS 2014 lezen. Zorg dat jullie een pen of potlood bij de hand hebben. Jullie gaan om de beurt een stukje

Nadere informatie

VRT voelt de polarisatie in het maatschappelijke debat

VRT voelt de polarisatie in het maatschappelijke debat VRT voelt de polarisatie in het maatschappelijke debat Dubbel zo veel klachten in 2018 De vraag naar interactiviteit bij de burger blijft jaar na jaar stijgen. de toenemende digitale aanwezigheid speelt

Nadere informatie

Lesbrief nummer 29 juni 2016

Lesbrief nummer 29 juni 2016 Lesbrief nummer 29 juni 2016 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@tlpst.nl. De dokter praat moeilijk Stel, je bent wat ziekjes en gaat

Nadere informatie

1 e prijs 40% v/d inleg 2 e prijs 30% 3 e prijs 15% Bij een gelijke eindscore worden de prijzen verdeeld over de winnaars.

1 e prijs 40% v/d inleg 2 e prijs 30% 3 e prijs 15% Bij een gelijke eindscore worden de prijzen verdeeld over de winnaars. WK POULE - BOEKJE Inschrijving Man / Vrouw Voornaam Achternaam Adres Woonplaats Telefoon E-mail : : : : : : Ps. Maak een kopie van dit boekje voor je eigen controle. Prijzen 1 e prijs 40% v/d inleg 2 e

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

Reglement Biljart Artistiek

Reglement Biljart Artistiek Reglement Biljart Artistiek Artikel 1: Algemene bepalingen a. Dit reglement is van toepassing op alle officiële wedstrijden Biljart Artistiek, die onder verantwoordelijkheid van de KNBB Vereniging Carambole

Nadere informatie

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage

Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage Bijna negen op de tien Vlamingen raadpleegt dokter Google Bijlage 1. Cijfers De online-enquête werd afgenomen bij 3.431 Vlamingen. Deze groep vormt een representatieve steekproef van de Vlaamse bevolking.

Nadere informatie

Advies meertalig opvoeden

Advies meertalig opvoeden Advies meertalig opvoeden Het advies voor meertalig opvoeden bestaat uit drie delen: Advies tweetalig opvoeden voor ouders die beiden voldoende goed Nederlands spreken. Advies tweetalig opvoeden voor ouders

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

HET DEELNAME FOMULIER WK2018 (Rusland)

HET DEELNAME FOMULIER WK2018 (Rusland) WK2018 KNVB Voetbal pool HET DEELNAME FOMULIER WK2018 (Rusland) Wereldkampioenschap 2018 Rusland 4-4-2018 14-6-2018 71 Groep A Groep B Groep C Groep D Rusland Portugal Frankrijk Argentinië Saoedi-Arabië

Nadere informatie

Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal Schooljaar Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick

Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal Schooljaar Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick 16/09/2019 13u30 tot 17u00 Les 23/09/2016 9u00 tot 16u00 Les 30/09/2019 9u00 tot 16u00 Les 07/10/2019 9u00 tot

Nadere informatie

Enquête Resultaten gebruikersonderzoek online woordenboek Vlaamse Gebarentaal 21 februari-16 maart 2013

Enquête Resultaten gebruikersonderzoek online woordenboek Vlaamse Gebarentaal 21 februari-16 maart 2013 Enquête Resultaten gebruikersonderzoek online woordenboek Vlaamse Gebarentaal 21 februari-16 maart 2013 Joni Oyserman Vlaams GebarentaalCentrum vzw Mei 2013 Doel opzet gebruikersonderzoek Enquête Resultatengebruikersonderzoek

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe maken we geluid?

Kernvraag: Hoe maken we geluid? Kernvraag: Hoe maken we geluid? Naam leerling: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Geluid voelen Je kunt ook zelf geluid maken. Probeer maar. Houd je vingers tegen je keel als je neuriet. Wat

Nadere informatie

Bedrijf : Naam : Adres : Postcode + Woonplaats : Telefoon : Prijzen:

Bedrijf : Naam : Adres : Postcode + Woonplaats : Telefoon :   Prijzen: Bedrijf : Naam : Adres : Postcode + Woonplaats : Telefoon : E-mail : Prijzen: 1e prijs : Sony Playstation 3 incl. FIFA 2010 2e prijs : Krups Beertender 3e prijs : Salora 250 GB Hard Disk Recorder 4e prijs

Nadere informatie

Basisbegrippen van de taalwetenschap: Variatielinguïstiek

Basisbegrippen van de taalwetenschap: Variatielinguïstiek Basisbegrippen van de taalwetenschap: Variatielinguïstiek Marc van Oostendorp M.van.Oostendorp@umail.LeidenUniv.NL 29 november 2004 Variatielinguïstiek Wat is variatielinguïstiek? De studie van taalvariatie

Nadere informatie

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen.

Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. Hoor het Beste Advanced Bionics is wereldwijd marktleider voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde cochleairimplantaatsystemen. AB is in 1993 opgericht en in 2009 samengegaan met Phonak onder de

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

1. Van taal naar taalwetenschap

1. Van taal naar taalwetenschap 1. Van taal naar taalwetenschap Opdracht 1.1 Vraag: Ga voor jezelf na hoe de verkleinwoorden van Nederlandse zelfstandige naamwoorden worden gevormd (dus: huis huisje, enzovoorts) en probeer zo de onbewuste,

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

Bèkse WK Pool 2014 Powered by BPQ & RKVV Volharding. Bem Vindos!

Bèkse WK Pool 2014 Powered by BPQ & RKVV Volharding. Bem Vindos! Bèkse WK Pool 2014 Powered by BPQ & RKVV Volharding Bem Vindos! Oftewel: Welkom... bij de enige echte Bèkse WK Pool 2014! Deze WK Pool wordt mede mogelijk gemaakt door de Bèkse PubQuiz en RKVV Volharding.

Nadere informatie

Hoe korfbal is ontstaan

Hoe korfbal is ontstaan Hoe korfbal is ontstaan Korfballers hebben hun sport te danken aan een onderwijzer, Nico Broekhuysen is zijn naam. Hij woonde in Amsterdam en hij moest een cursus gaan volgen in Zweden. s Avonds deden

Nadere informatie

GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL

GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL INSTRUCTIES Deelname Winst - Je deelname is geldig indien: o je het formulier volledig ingevuld hebt (met ook je naam op elke bladzijde) o je het formulier hebt

Nadere informatie

1Wat is dat eigenlijk, klagen?

1Wat is dat eigenlijk, klagen? 13 1Wat is dat eigenlijk, klagen? Zomaar een gesprek tussen willekeurige ouders van willekeurige kinderen in een willekeurige stad in een willekeurige wijk met willekeurige omstandigheden. Weet je wat

Nadere informatie

RIJSCHOOL. Wat moet je doen?

RIJSCHOOL. Wat moet je doen? RIJSCHOOL Christina, Alfonso, Tai en Linda willen leren autorijden. Ze hebben het theoretische examen al afgelegd. Nu willen ze oefenen voor het praktijkexamen. Ze zoeken een rijschool. Jij helpt hen.

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Grondwet Eind maart werd gevierd dat de Nederlandse Grondwet 200 jaar bestond. De Grondwet is het fundament van de Nederlandse

Nadere informatie

HET DEELNAME FOMULIER WK2014 (Brazilië)

HET DEELNAME FOMULIER WK2014 (Brazilië) WK2014 WK2014 pool De Koning Schilders HET DEELNAME FOMULIER WK2014 (Brazilië) Wereldkampioenschap 2014 Brazilië Manuas Arena Amazonia 42.374 Fortaleza Estadio Castelao 64.846 Natal Estadio das Dunas 42.086

Nadere informatie

21/01 Fevlado vzw & Fevlado-Diversusvzw Verschillende visies op doofheid Dovengemeenschap Dovencultuur Communicatietips Oefeningen

21/01 Fevlado vzw & Fevlado-Diversusvzw Verschillende visies op doofheid Dovengemeenschap Dovencultuur Communicatietips Oefeningen Fevlado-Diversus vzw 21/01/2014 VORMING STARTDAG FRACARITA Inhoud 21/01 Fevlado vzw & Fevlado-Diversusvzw Verschillende visies op doofheid Dovengemeenschap Dovencultuur Communicatietips Oefeningen Inleiding

Nadere informatie

Het hele verhaal in Gebarentaal

Het hele verhaal in Gebarentaal Het hele verhaal in Gebarentaal Nederlandse gebarentaal voor iedereen Werkboek niveau 2 Iris Wijnen en Tom Uittenbogert Broek in Waterland, 2015 Het hele verhaal in Gebarentaal Werkboek niveau 2 Auteurs:

Nadere informatie

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven

Activiteiten ter verbetering van de. maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op. een grotere integratie van (vroeg)doven Activiteiten ter verbetering van de maatschappelijke rol van de Vlaams- Belgische Gebarentaal met het oog op een grotere integratie van (vroeg)doven in de horende maatschappij: actieplan. April 1998 Auteurs

Nadere informatie

Surfkampioen Yannick de Jager opent Schoonste Strand Verkiezing

Surfkampioen Yannick de Jager opent Schoonste Strand Verkiezing Surfkampioen Yannick de Jager opent Schoonste Strand Verkiezing Nederland geeft onze stranden gemiddeld een 9,1 voor schoon Info Den Haag, Nederland Gepubliceerd op: 11 juli 2014 Stichting Nederland Schoon

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

is geweest. Wie klopt er bij ons aan. Hoe is hij vandaag aanwezig? Voor mij draait het daar om. Moeten we daarover denken.

is geweest. Wie klopt er bij ons aan. Hoe is hij vandaag aanwezig? Voor mij draait het daar om. Moeten we daarover denken. Niet in een stal maar in een grot. Daar werd Jezus geboren. Het is even wennen. We zijn gewend te zingen en te praten over een stal. Maar Palestijnse christenen zeggen: hij werd in een grot geboren. En

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 8 APRIL 2015 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Maart roert zijn staart In maart kan het soms erg onstuimig weer zijn. Dat was ook dit jaar het geval: de laatste dag was er zelfs

Nadere informatie

Duitse taal schrijfvaardigheid

Duitse taal schrijfvaardigheid Staatsexamen HAVO 2013 Duitse taal schrijfvaardigheid Tijdvak 1 Dinsdag 14 mei 09.00 11.00 uur College-examen schriftelijk Opgavenboekje HF-1004-s-13-1-o 1 Havo Duitse taal Schrijfvaardigheid 2013 Bijgaande

Nadere informatie

VOORWOORD 16e schoolhandbaltoernooi

VOORWOORD 16e schoolhandbaltoernooi VOORWOORD Hartelijk dank voor uw deelname aan alweer het 16e schoolhandbaltoernooi van Handbalvereniging Red-Rag/Tachos. Ook dit jaar spelen wij, na het succes van voorgaande jaren op het hoofdveld van

Nadere informatie

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. ENERGIE Ik ben Steenkool! De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs

Nadere informatie

Opleiding. Tolk Vlaamse Gebarentaal. Code + officiële benaming van de module. Module Vlaamse Gebarentaal B. Academiejaar 2015-2016.

Opleiding. Tolk Vlaamse Gebarentaal. Code + officiële benaming van de module. Module Vlaamse Gebarentaal B. Academiejaar 2015-2016. Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal Code + officiële benaming van de module Module Vlaamse Gebarentaal B Academiejaar 2015-2016 Semester 2 Studieomvang 9 studiepunten Totale studietijd 180 Aantal lestijden

Nadere informatie

Libra Audiologie. De Koala s. Behandelgroep

Libra Audiologie. De Koala s. Behandelgroep Libra Audiologie De Koala s Behandelgroep Deze folder is bedoeld voor ouders/verzorgers van kinderen die geïnteresseerd zijn in de behandelgroep de Koala s. Deze groep is een onderdeel van de Zintuigelijk

Nadere informatie

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld NEDERLANDERS OVER DE VIERDAAGSE Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen Nienke Lammertink en Koen Breedveld Mei 2016 1 Nederlanders over de

Nadere informatie

Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen.

Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen. Opdracht 1 Rusland Met deze opdracht kun je 4 punten verdienen. Nodig: atlas Het WK voetbal 2018 wordt gehouden in Rusland. Rusland heet officieel de Russische Federatie. Het land ligt gedeeltelijk in

Nadere informatie

Rapportage TIP Roermond Raadpleging juni 2018

Rapportage TIP Roermond Raadpleging juni 2018 Rapportage TIP Roermond Raadpleging 21 14 juni 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Wereld Kampioenschappen Voetbal 2018 2 1. Onderzoeksverantwoording Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Toponderzoek Fout!

Nadere informatie

GETUIGENIS BART VERHEYDEN, ETHICUS, MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT EN DOOF

GETUIGENIS BART VERHEYDEN, ETHICUS, MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT EN DOOF GETUIGENIS BART VERHEYDEN, ETHICUS, MAATSCHAPPELIJK ASSISTENT EN DOOF rr Ik wil een doof kind, verklaarde Sylvie Van Landuyt deze morgen in De Standaard. Bart Verheyden, die ook doof is, geeft zijn visie.

Nadere informatie

GebarenVaart Ooievaart / Willemsvaart

GebarenVaart Ooievaart / Willemsvaart Verslag van het ontmoetings-project Gebarenvaart door de Haagse grachten op zaterdag 15 oktober 2016 door Stichting Vi-taal en het Platform Oudergroep dove kinderen. Gebarenvaart Gebaar en vaar je me?

Nadere informatie

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I.

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I. Lesvoorbereiding TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN I. Inleiding Aanknopingsfase 9 min. Probleemstelling 1 min. De lln kunnen in eigen woorden vertellen

Nadere informatie

TALEN JE LEVEN! MEER WETEN? Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders. Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met:

TALEN JE LEVEN! MEER WETEN? Informatie over meertalig opvoeden voor ouders en opvoeders. Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met: MEER WETEN? Heb je vragen over meertalig opvoeden? Neem contact op met: ynfo@afuk.nl Of bezoek de volgende websites: www.afuk.nl www.sfbo.nl www.taalgroeimeter.nl www.heitenmem.nl www.tomke.nl www.ontdekdebieb.nl

Nadere informatie

Master in het vertalen. E.Snauwaert en P.Pauwels

Master in het vertalen. E.Snauwaert en P.Pauwels Master in het vertalen E.Snauwaert en P.Pauwels Algemeen profiel van de opleiding Talen! Nederlands + Engels, Frans of Duits + Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Pools (Bxl), Arabisch (A pen), Russisch

Nadere informatie

Taalverandering. 19. Taalverandering. Opdracht 19.1

Taalverandering. 19. Taalverandering. Opdracht 19.1 19. Taalverandering Opdracht 19.1 Vraag: Noem twee voorbeelden van varianten in het Nederlands (of in een andere taal) die steeds meer gebruikt lijken te gaan worden. Geef een lexicale en een andere variant.

Nadere informatie

GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL

GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL GEORGANISEERD DOOR SPELERSGROEP KFC EKSEL INSTRUCTIES Deelname Winst - Je deelname is geldig indien: o je het formulier volledig ingevuld hebt (met ook je naam op elke bladzijde) o je het formulier hebt

Nadere informatie

Kan een kind meer talen

Kan een kind meer talen Kan een kind meer talen...ook als het een auditieve of co Meertaligheid is geen oorzaak van taalstoornissen de één is er beter in dan de ander dat geldt ook voor kinderen met een zintuiglijke, communicatieve,

Nadere informatie

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Ik ben Steenkool! De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs

Nadere informatie

Dat wist ik niet! 50 interessante weetjes over onze Nederlandse taal! www.me%enta.com

Dat wist ik niet! 50 interessante weetjes over onze Nederlandse taal! www.me%enta.com 50 interessante weetjes over onze Nederlandse taal! Plezier met het Nederlands Ik ben een taalfanaat. Ik hou van taal, zeker van het Nederlands. En dan gaat het om meer dan spelling en grammatica. Want

Nadere informatie

Goesting in PPW. Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen

Goesting in PPW. Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen Goesting in PPW Minicolleges psychologie, onderzoekscompetenties, onderwijskunde en pedagogische wetenschappen Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Op zoek naar je wiskundeknobbel Getallen

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. week 00 0 (maand) 2010 Toets niveau AA Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 8 Voorbeeldtekst Natuur maakt

Nadere informatie

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010 1 Bijlage: Vergelijking taalbeschouwelijke termen leerplannen basisonderwijs en secundair onderwijs In deze lijst vindt u in de linkerkolom een overzicht van de taalbeschouwelijke termen uit het leerplan

Nadere informatie

Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2014

Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2014 Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2014 De emigratie neemt toe. In 2013 emigreerden ruim 13.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar, een stijging van 6% ten opzichte van 2012. Goed moedertaalonderwijs

Nadere informatie

Tekst lezen volgens het stappenplan

Tekst lezen volgens het stappenplan Deze les is een blokles. In deze les gebruik je alle stappen van het stappenplan lezen. Je voorspelt waar de tekst over zal gaan. Je beantwoordt vragen over moeilijke woorden en moeilijke stukjes tekst.

Nadere informatie

Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal Schooljaar Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick

Opleiding Tolk Vlaamse Gebarentaal Schooljaar Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick Module Tolk VGT : VGT 1 (maandaggroep) Lesdag : maandag en zaterdag Docent : Serge Vlerick 16/09/2019 13u30 tot 17u00 Les 23/09/2016 9u00 tot 16u00 Les 30/09/2019 9u00 tot 16u00 Les 07/10/2019 9u00 tot

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

n in het Engels, presentaties)

n in het Engels, presentaties) n in het Engels, presentaties) Men zegt vaak dat je hier niet voor kunt leren. Dit is slechts ten dele waar. Je kunt immers niet in het Engels spreken als je nooit woordjes hebt geleerd, je kunt niet lezen

Nadere informatie

Interpolis ZorgActief

Interpolis ZorgActief Interpolis ZorgActief Medische zorg in België Ook in België staan onze zorgbemiddelaars u met raad en daad bij. Dankzij onze bemiddeling kunt u terecht in een Belgisch ziekenhuis voor een medisch onderzoek,

Nadere informatie

Informatiebrochure Apraxie

Informatiebrochure Apraxie Informatiebrochure Apraxie UZ Leuven 2 Beste familie, deze informatiebrochure bieden wij u aan naar aanleiding van de spraak-, taal - en/of slikproblemen die uw familielid momenteel ondervindt. In deze

Nadere informatie

Waar: VV Berkum. Wanneer: 16 juni Tijd: 08.15u-12.30u

Waar: VV Berkum. Wanneer: 16 juni Tijd: 08.15u-12.30u Waar: VV Berkum Wanneer: 16 juni 2018 Tijd: 08.15u-12.30u Beste pupillen en jullie ouders/verzorgers van VV Berkum, Het voetbalseizoen 2017/2018 is alweer bijna afgelopen. Voor VV Berkum sportief gezien

Nadere informatie

Stichting Bijbel NGT Jaarverslag 2013

Stichting Bijbel NGT Jaarverslag 2013 Stichting Bijbel NGT Jaarverslag 2013 Inhoud Voorwoord...3 Activiteiten...3 Publiciteit...3 Externe contacten...4 Interne organisatie...4 Financiën...6 Conclusie en aanbevelingen...7 2 Voorwoord Op 2 november

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Meer doden onder fietsers, minder onder motorrijders. Meeste verkeersdoden onder twintigers

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Meer doden onder fietsers, minder onder motorrijders. Meeste verkeersdoden onder twintigers Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB07-031 23 april 2007 10.00 uur Sterke stijging verkeersdoden onder fietsers In 2006 kwamen 811 mensen in het Nederlandse verkeer om. Dit zijn er 6 minder

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen in mei zijn: - A -

Klein Kontakt. Jarigen in mei zijn: - A - - A - Klein Kontakt Het is mei, de natuur is helemaal tot leven gekomen, overal bloeien bomen. De vogels zijn erg druk, ze leggen de laatste hand aan hun nestjes. Overal mooie dingen om ons heen, helaas

Nadere informatie