Algemene Procedure. Handhygiëne: handschoengebruik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene Procedure. Handhygiëne: handschoengebruik"

Transcriptie

1 Algemene Procedure Zoektermen Handhygiëne: handschoengebruik Handschoen, handen In voege van 15/11/2013 Versie 2 Pg 1/6 Status Definitief Herziening op Auteur S. Dierckxsens R. Verstraete Handtekening Verantw. dep. Mevr.V. Baekelandt Handtekening Machtiging mevr. G. Peeters Handtekening JCI-standaard IPSG 5 1 Doelstelling De handen vormen de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen. De naleving van een goede handhygiëne wordt bijgevolg beschouwd als de meest doeltreffende maatregel ter preventie van infecties. De norm voor het behalen van de doelstelling wordt op een naleving van >70% gesteld. 2 Toepassingsgebied Alle AZ Monica medewerkers moeten de handhygiëne voorschriften volgen. 3 Verantwoordelijke 3.1 Verantwoordelijk voor de uitvoering van de procedure De directie is verantwoordelijk voor de uitvoering van het handhygiënebeleid. 3.2 Verantwoordelijk voor de borging van de procedure Leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor de borging van het beleid. Elke medewerker is zelf verantwoordelijk, alsook elk lid van de hiërarchische lijn is medeverantwoordelijk. 3.3 Verantwoordelijk voor de controle van de procedure Leidinggevenden en team ziekenhuishygiëne zijn verantwoordelijk voor de controle van het beleid. 4 Bevoegdheden, kennis en vaardigheden / 1/04/2014 Een uitgeprinte procedure is maximum 1 maand geldig

2 pag. 2/6 5 Werkwijze 5.1 Niet- steriele handschoenen Indicaties voor het dragen van niet-steriele handschoenen Indicaties Reden Voorbeelden Om de zorgverlener te Rechtstreeks patiëntencontact beschermen. Als algemene voorzorgsmaatregel bij potentiële blootstelling aan bloed, lichaamsvochten, secreties of excreties, slijmvliezen, niet- intacte huid en voorwerpen (zichtbaar) bevuild met deze vochten. Contact met bloed Contact met slijmvliezen of nietintacte huid Bloedafname Plaatsen van perifere katheter Vaginaal of anaal onderzoek Intiem toilet Endotracheale aspiratie Als bijkomende voorzorgsmaatregel bij contact met een besmette patiënt of besmet materiaal (uitsluitend overdracht via contact). Om de besmetting van de handen te verminderen en zo de overdracht van een besmetting van de ene patiënt naar de andere patiënt te voorkomen. Onrechtstreeks patiëntencontact Opruimen lichaamsvochten Ledigen recipiënt met lichaamsvocht Manipulatie gebruikte instrumenten Manipulatie afval MRSA Clostridium difficile Verwijderen of vervangen van niet-steriele handschoenen Handschoenen worden onmiddellijk verwijderd Na iedere patiënt. Bij eenzelfde patiënt na contact met elk soort lichaamsvocht. Bij eenzelfde patiënt bij overgang van een besmette zone naar een andere zone. Na contact met voorwerpen bevuild met lichaamsvochten. Bij onderbreking van activiteit.!!! Handschoenen worden niet ontsmet, noch gewassen Techniek voor het aantrekken van niet-steriele handschoenen 1. Kies het juiste type en de juiste maat van schoenen. 2. Ontsmet of was de handen tot dat ze volledig droog zijn (zie AZ Monica procedure Handontsmetting of Handen wassen met water en zeep ). 3. Neem de handschoenen uit de doos. 4. Trek de handschoenen aan.

3 pag. 3/ Techniek voor het uittrekken van niet-steriele handschoenen 1. Neem de buitenkant van de handschoen bij de pols of de handpalm vast. 2. Trek de handschoen binnenste buiten uit. 3. Hou de handschoen vast in de andere (gehandschoende) hand. 4. Schuif de (wijs)vinger onder het polseinde van de nog aanwezige handschoen (binnenzijde). 5. Wikkel af vanuit de binnenzijde en werp de handschoenen in het juiste afvalrecipiënt weg. 6. Ontsmet of was de handen (zie AZ Monica procedure Handontsmetting of Handen wassen met water en zeep ). 5.2 Steriele handschoenen Indicaties voor het dragen van steriele handschoenen Indicaties Reden Voorbeelden Om de overdracht van flora van de zorgverlener naar de patiënt te voorkomen. Bij rechtstreeks contact met steriele weefsels of lichaamsvochten. Bij rechtstreeks contact met steriel materiaal dat als dusdanig moet worden gebruikt. Om de overdracht van flora van de zorgverlener naar de patiënt te voorkomen. Chirurgische procedure Invasieve procedure (arteriografie) Plaatsen centraal veneuze katheter Plaatsen blaassonde Bevalling Manipulatie steriel materiaal!!! Bij ingrepen met een hoog risico van beschadiging van de handschoenen (scheur, perforatie), is een dubbel paar handschoenen aangewezen.

4 pag. 4/ Verwijderen of vervangen van steriele handschoenen Handschoenen worden onmiddellijk verwijderd Bij accidenteel contact met niet-steriel materiaal. Perforatie van de handschoenen. Ontsmet uw handen opnieuw alvorens het aantrekken van de nieuwe handschoenen Techniek voor het aantrekken van steriele handschoenen 1. Ontsmet of was de handen tot dat ze volledig droog zijn (zie AZ Monica procedure Handontsmetting of Handen wassen met water en zeep ). 2. Open de verpakking. 3. Leg de binnen verpakking neer. 4. Klap de verpakking open zonder de binnenzijde aan te raken. 5. Vouw alle zijkanten van de verpakking open zonder de handschoenen aan te raken. Vouw eventueel de onderste rand van de verpakking om, om het opnieuw dichtvallen van de verpakking te vermijden. 6. Neem met de rechterhand de linker handschoen vast aan de omgevouwen manchet en schuif de linkerhand in de handschoen. 7. Trek de linker handschoen op dezelfde wijze verder over de linkerhand, maar laat de manchet nog omgevouwen. 8. Neem met de linker steriele hand(schoen) de rechter handschoen vast door met de vingers van de linkerhand onder de manchet te grijpen. 9. Schuif de rechterhand in de handschoen. 10. Vouw met de vingers van de linkerhand de manchet volledig om zonder de 11. Vouw met de vingers van de rechterhand de manchet volledig om zonderde huid aan te raken. 12. Laat de vingertoppen van de handschoenen zo goed mogelijk aansluiten op de vingertoppen van beide handen.

5 pag. 5/ Techniek voor het verwijderen van steriele handschoenen 1. Neem de buitenkant van de handschoen bij de pols of de handpalm vast. 2. Trek de handschoen binnenste buiten uit. 3. Hou de handschoen vast in de andere (gehandschoende) hand. 4. Schuif de (wijs)vinger onder het polseinde van de nog aanwezige handschoen (binnenzijde). 5. Wikkel af vanuit de binnenzijde en werp de handschoenen in het juiste afvalrecipiënt weg. 6. Ontsmet of was de handen (zie AZ Monica procedure Handontsmetting of Handen wassen met water en zeep ). 5.3 Handschoenen en handhygiëne - Het gebruik van handschoenen sluit handhygiëne niet uit. - Handschoenen zijn niet steeds volledig ondoordringbaar voor micro-organismen. - Handschoenen scheppen een warm en vochtig milieu zodat een toename van de huidflora ontstaat. Voor en na het gebruik van handschoenen is het aangewezen de handen te ontsmetten. Bij bevuiling met bloed of lichaamsvochten worden de handen eerst gewassen en vervolgens ontsmet. 5.4 Contra-indicaties voor het dragen van handschoenen Handschoenen zijn in de volgende situaties niet aangewezen, tenzij de patiënt drager is van een besmettelijk micro-organisme dat overdraagbaar is via contact of bij mogelijke blootstelling aan lichaamsvochten en de hiermee bevuilde voorwerpen. - Meten van bloeddruk, pols en temperatuur. - Injecties (SC-ID-IM) - Patiënt aankleden of wassen (uitgezonderd intiem toilet). Patiënt vervoeren. - Wondverzorging. - Orale medicatie toedienen. - Hulp bij eten. - Een maaltijd opdienen en afruimen - Bedopschik - Zuurstof aerosol toedienen

6 pag. 6/6 - Contact met patiëntmeubilair 6 Definities en afkortingen Handdesinfectie Handdesinfectie is het door middel van een handalcohol snel reduceren van de transiënte en residente flora die op de handen aanwezig is. Transiënte flora De transiënte flora omvat, naast deze opgestegen residente flora, ook microorganismen die worden opgenomen tijdens de zorgverlening of bij contact met personen en/of voorwerpen in de omgeving. De samenstelling van de transiënte flora is dus afhankelijk van de contacten die de huid heeft en is bijgevolg erg wisselend. Vooral deze transiënte flora geeft aanleiding tot kruisinfecties. Residente flora De residente flora ontwikkelt zich in de microscopische huidplooien en in de lumina van de talgklieren en de haarfollikels. Van daaruit groeit deze naar de oppervlakte toe en vermengt zich met de transiënte flora die zich op de oppervlakkige epitheellagen bevindt. De virulentie van de residente flora is laag. Residente flora is zelden de oorzaak van infecties tenzij zij in een steriele plaats binnengebracht wordt bij invasieve procedures zoals een heelkundige ingreep, een punctie, een katheterisatie, 7 Aandachtspunten/ opmerkingen Indien de handen niet voldoende droog zijn bij het aantrekken van de steriele handschoenen, kan de niet verdampte alcohol irriterend inwerken op de huid. Het gebruik van voedende crèmes voor de handen is noodzakelijk voor het behoud van een gezonde huid (vochtigheid, elasticiteit, ). Gebruik deze handcrèmes na het beëindigen van de werkdag. 8 Gerelateerde documenten - AZ Monica beleid Handhygiëne - AZ Monica procedure Handontsmetting - AZ Monica procedure Chirurgische handontsmetting - AZ Monica procedure Handen wassen met water en zeep 9 Referenties/ verwijzingen/ literatuur - Hoge gezondheidsraad Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening (2009). - Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Guideline for Hand Hygiene in Health-Care Settings (2002). - World Health Organization WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care (2009). - Werkgroep infectiepreventie Handhygiëne medewerkers (2007). - Werkgroep infectiepreventie Persoonlijke hygiëne medewerkers (2008).

Beleidsdocument. Handhygiëne

Beleidsdocument. Handhygiëne 1 Doelstelling Het vastleggen van de werkwijze voor een correcte handhygiëne in het ziekenhuis. Basisvoorwaarden voor het toepassen van een correcte handhygiëne; Toepassen van een correcte handhygiëne.

Nadere informatie

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen IN DE RICHTLIJN LIGT DE FOCUS OP HET FORMULEREN VAN: 1. indicaties voor het gebruik van niet-steriele handschoenen in

Nadere informatie

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN

STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN PROCEDURE Contactpersoon Eva Rutten Geldig vanaf 2022016 Referentie AZSJ-0187 Versie 2.0 AZ Sint-Jozef Malle 1 Doel 2 Toepassingsgebied 3 Definities 4 Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

002936, te gebruiken tot 24 uur na 18-12-2013, 09:12.

002936, te gebruiken tot 24 uur na 18-12-2013, 09:12. 002936, te gebruiken tot 24 uur na, 09:12. Page 1 of 7 Document ID 002936 Versie 7 Titel Handhygiëne, Uitvoeren en toepassen van Specialisme JBZ breed document Definitie Dit protocol beschrijft hoe handhygiëne

Nadere informatie

Infobrochure voor artsen. Ziekenhuishygiëne. en infectiepreventie

Infobrochure voor artsen. Ziekenhuishygiëne. en infectiepreventie Infobrochure voor artsen Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie Situering De dienst ziekenhuishygiëne en infectiepreventie van het OLV van Lourdes ziekenhuis Waregem heeft als taak nosocomiale infecties

Nadere informatie

Opdat wij onze patiënten gerust kunnen zeggen:

Opdat wij onze patiënten gerust kunnen zeggen: Opdat wij onze patiënten gerust kunnen zeggen: «U bent in goede handen» Preventie van nosocomiale infecties en beheersing van microbiële resistentie door de bevordering van handhygiëne. Een nationale campagne

Nadere informatie

Handhygiëne 1. Handen wassen

Handhygiëne 1. Handen wassen . Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen Stromend water met aangename temperatuur Minimale dosis

Nadere informatie

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER?

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorg gerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u

Nadere informatie

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd 1. Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen materiaal Stromend water met aangename temperatuur zorgvrager

Nadere informatie

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer?

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggerelateerde infecties Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën Handhygiëne is

Nadere informatie

Handhygiëne medewerkers

Handhygiëne medewerkers Ziekenhuizen Handhygiëne medewerkers Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u de meest

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne Handhygiëne redt levens Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Hoe schoon zijn uw handen? 3 Vormen van handhygiëne 3 Wanneer handhygiëne toepassen? 4 Patiënt 4 Familie en bezoekers 4 Zorgmedewerkers 5 Techniek

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

1 Strikte naleving van handhygiëne

1 Strikte naleving van handhygiëne BIJLAGE 2: STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN INFECTIEZIEKTEN IN HET AZ JAN PORTAELS. 1 Strikte naleving van handhygiëne Tijdens directe of indirecte patiëntenzorg, schoonmaak van de kamers

Nadere informatie

Algemene voorzorgsmaatregelen

Algemene voorzorgsmaatregelen Algemene voorzorgsmaatregelen 1 Inleiding Deze richtlijn bestaat uit vier hoofdstukken, namelijk: 1. Persoonlijke hygiëne medewerker; 2. Handhygiëne medewerker; 3. Persoonlijke beschermingsmiddelen; 4.

Nadere informatie

Opdat wij onze patiënten gerust kunnen zeggen:

Opdat wij onze patiënten gerust kunnen zeggen: Opdat wij onze patiënten gerust kunnen zeggen: «U bent in goede handen» Preventie van nosocomiale infecties en beheersing van microbiële resistentie door de bevordering van handhygiëne. Een nationale campagne

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Handhygiëne Deze WIP richtlijn betreft de handhygiëne voor zover het niet gaat om operatieve ingrepen en voeding.

Nadere informatie

HET LEVEN ZOALS HET IS OP SPOED EN INTENSIEVE ZORG BEKEKEN DOOR DE BRIL VAN DE ZIEKENHUISHYGIËNIST

HET LEVEN ZOALS HET IS OP SPOED EN INTENSIEVE ZORG BEKEKEN DOOR DE BRIL VAN DE ZIEKENHUISHYGIËNIST HET LEVEN ZOALS HET IS OP SPOED EN INTENSIEVE ZORG BEKEKEN DOOR DE BRIL VAN DE ZIEKENHUISHYGIËNIST André De Haes verpleegkundig ziekenhuishygiënist AZ Sint-Maarten Mechelen-Duffel INHOUD 1. Voorstelling

Nadere informatie

Hoge Gezondheidsraad. Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening

Hoge Gezondheidsraad. Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening Hoge Gezondheidsraad Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening Januari 2009 HGR Nr 8349 Hoge Gezondheidsraad Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening Januari 2009 HGR

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne. Ook u kunt helpen bij het voorkomen van ziekenhuisinfecties!

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne. Ook u kunt helpen bij het voorkomen van ziekenhuisinfecties! Patiënteninformatie Het belang van een goede handhygiëne Ook u kunt helpen bij het voorkomen van ziekenhuisinfecties! Inleiding Deze brochure geeft u meer uitleg over het belang dat wij in AZ Turnhout

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Beschermende kleding Er wordt ingegaan op het gebruik van handschoenen; overschorten; mondneusmaskers; beschermende

Nadere informatie

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Allemaal beestjes MRSA, VRE, CPE, C. difficile, M. tuberculosis, S. epidermidis, P. acnes, E.

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van

Nadere informatie

PUBLICATIE VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD HGR 8349. Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening

PUBLICATIE VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD HGR 8349. Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening PUBLICATIE VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD HGR 8349 Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening januari 2009 SAMENVATTING De handen vormen de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen.

Nadere informatie

Aanbevelingen inzake handhygiëne. ne tijdens de zorgverlening

Aanbevelingen inzake handhygiëne. ne tijdens de zorgverlening handhygiëne ne tijdens de zorgverlening Hoge Gezondheidsraad U U bent in goede handen 29 mei 2008 M. Vande Putte Uitgangspunten bij het opstellen van de Aanbevelingen Standpunten ondersteund en toegelicht

Nadere informatie

INHOUD. Hygiëne in het OK. Plaatsing van een en medicatietoediening. en locoregionale anesthesie

INHOUD. Hygiëne in het OK. Plaatsing van een en medicatietoediening. en locoregionale anesthesie Hygiëne in het OK Staf anesthesie 12/08/11 INHOUD Handhygiëne in het OK Hygiëne in het OK Hygiënerichtlijnen anesthesie mbt Plaatsing van een katheter t (PVK, CVK, AK) en medicatietoediening Intubatie

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Handhygiëne medewerkers

Ziekenhuizen. Handhygiëne medewerkers Ziekenhuizen Handhygiëne medewerkers Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: oktober 2007 Revisie: oktober 2012 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep

Nadere informatie

Afval Handhygiëne Beschermende kledij

Afval Handhygiëne Beschermende kledij Afval Handhygiëne Beschermende kledij Irina Dumitrescu Verpleegkundig stafmedewerker Wit-Gele Kruis van Vlaanderen Voorzitter WIT (Werkgroep Infectiebeheersing in de Thuiszorg NVKVV) Lid WIN (Werkgroep

Nadere informatie

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Handhygiëne Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Verzorging van wonden

Verzorging van wonden Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Verzorging van wonden Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan Genezen

Voorkomen is beter dan Genezen Voorkomen is beter dan Genezen Micro organismen Resistentie Verspreiding & Veilig Werken Sylvia van Dijk-Salters, Deskundige Infectiepreventie UMC Utrecht Micro-organismen en verspreidingsweg Besmetting

Nadere informatie

Epidurale en spinale pijnbestrijding

Epidurale en spinale pijnbestrijding Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Epidurale en spinale pijnbestrijding Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld.

Nadere informatie

Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen

Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen Wat? Bij het aantrekken van steriele handschoenen gaat het erom dat de handschoenen daadwerkelijk steriel blijven. Om infectie te voorkomen, trek

Nadere informatie

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden bij een vermoeden van een uitbraak met norovirus

Nadere informatie

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen.

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Toepassing richtlijn Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Kwaliteitseisen Infectiepreventie

Nadere informatie

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden bij een vermoeden van een uitbraak met norovirus

Nadere informatie

Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen

Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen Analyse: Het aan en uittrekken van steriele handschoenen Wat? Bij het aantrekken van steriele handschoenen gaat het erom dat de handschoenen daadwerkelijk steriel blijven. Om infectie te voorkomen, trek

Nadere informatie

Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2Uitgeprint document is maximaal 24 uur geldig. Printdatum: Huidige datum:

Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2Uitgeprint document is maximaal 24 uur geldig. Printdatum: Huidige datum: H & I Handhygiëne (V&V 8134) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11- Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2 Status: Gepubliceerd Algemeen Aangemaakt: Wijzigingsdatum:

Nadere informatie

Rapportage. Kennis omtrent voorschriften voor handhygiëne bij verpleegkundigen. In opdracht van: Utrecht, oktober 2008

Rapportage. Kennis omtrent voorschriften voor handhygiëne bij verpleegkundigen. In opdracht van: Utrecht, oktober 2008 Rapportage Kennis omtrent voorschriften voor handhygiëne bij verpleegkundigen In opdracht van: Contactpersonen: Utrecht, oktober 2008 REED BUSINESS / NEWCOMPLIANCE Marcellino Bogers/ Bo Wiesman DUO MARKET

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

My five moments for hand hygiene: begrippenkader

My five moments for hand hygiene: begrippenkader Nationale Campagne Handhygiëne 2016-2017 My five moments for hand hygiene: begrippenkader Opleiding zorgverstrekkers Begrippenkader My five moments for hand hygiene Het theoretisch kader is een duidelijk,

Nadere informatie

U bent drager van MRSA. Wat nu?

U bent drager van MRSA. Wat nu? U bent drager van MRSA. Wat nu? Beste patiënt Uw arts of verpleegkundige heeft u ingelicht dat bij u MRSA is gevonden. MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een aantal voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten)

Patiënteninformatie. Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten) Patiënteninformatie Het belang van een goede handhygiëne (dialysepatiënten) Inleiding Deze brochure geeft u meer uitleg over het belang dat wij in AZ Turnhout hechten aan een goede handhygiëne, ook op

Nadere informatie

Dienen er bijkomende. hygiënemaatregelen getroffen te. worden i.g.v. MRSA dragerschap?

Dienen er bijkomende. hygiënemaatregelen getroffen te. worden i.g.v. MRSA dragerschap? Dienen er bijkomende hygiënemaatregelen getroffen te worden i.g.v. MRSA dragerschap? A. Schuermans Dienst Ziekenhuishygiëne UZLeuven, Gasthuisberg MRSA dragerschap Gekoloniseerd: - neus, keel, perineum

Nadere informatie

Darmontsteking door Clostridium difficile. Dienst Ziekenhuishygiëne

Darmontsteking door Clostridium difficile. Dienst Ziekenhuishygiëne Darmontsteking door Clostridium difficile Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Wat is Clostridium difficile? 3 C. difficile opsporen 3 Overdracht voorkomen 3 Ziekenhuismedewerkers 4 Patiënt 5 Bezoek 5 Wanneer

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Handhygiëne medewerkers

Ziekenhuizen. Handhygiëne medewerkers Ziekenhuizen Handhygiëne medewerkers Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: oktober 2007 Wijziging: september 2012 Revisie: oktober 2012 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid

Nadere informatie

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk 1 Wereldwijd bestaat een belangrijke behoefte om verspreiding van microorganismen die slecht behandelbare infecties veroorzaken zoveel mogelijk te beperken. Dit betreft dus ook infectiepreventie in de

Nadere informatie

Hygiëne en infectiepreventie in het operatiekwartier. Ziekenhuishygiëne Oktober 2017

Hygiëne en infectiepreventie in het operatiekwartier. Ziekenhuishygiëne Oktober 2017 Hygiëne en infectiepreventie in het operatiekwartier Ziekenhuishygiëne Oktober 2017 Inhoud Nosocomiale infecties en belang van preventie 1. Patiëntenkarakteristieken 2. Operatieve karakteristieken: preoperatief

Nadere informatie

Algemene voorzorgsmaatregelen

Algemene voorzorgsmaatregelen Algemene voorzorgsmaatregelen Afdeling Hygiëne en infectiepreventie Persoonlijke hygiëne medewerkers Nagels: Haar: - houd nagels kort en schoon - borstel vuil voorzichtig met een nylon borstel onder de

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Verzorging van wonden

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Verzorging van wonden Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Verzorging van wonden Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Epidurale en spinale pijnbestrijding

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Epidurale en spinale pijnbestrijding Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Epidurale en spinale pijnbestrijding Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door

Nadere informatie

Infectiepreventie binnen GZA ziekenhuizen. Standaard voorzorgsmaatregelen en isolatie

Infectiepreventie binnen GZA ziekenhuizen. Standaard voorzorgsmaatregelen en isolatie Infectiepreventie binnen GZA ziekenhuizen Standaard voorzorgsmaatregelen en isolatie Standaardvoorzorgsmaatregelen Handhygiëne Hoesthygiëne Persoonlijke Beschermings Middelen Correcte inzameling afval

Nadere informatie

Infobrochure. Antibiotica resistente kiemen

Infobrochure. Antibiotica resistente kiemen Infobrochure Antibiotica resistente kiemen Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een kiem vastgesteld die een antibiotica resistente kiem (vb. ESBL, CPE,...) wordt genoemd. De informatie in

Nadere informatie

Hickmankatheter: informatie voor de thuiszorg

Hickmankatheter: informatie voor de thuiszorg Hickmankatheter: informatie voor de thuiszorg Beste patiënt, Voor uw behandeling werd beslist om een Hickmankatheter te plaatsen. Deze folder biedt u een eerste antwoord op uw vragen. Ook wensen we uw

Nadere informatie

26 maart 2015 Kathy Behiels

26 maart 2015 Kathy Behiels 26 maart 2015 Kathy Behiels Het GielsBos vandaag Vzw Het GielsBos telt 311 residentiële plaatsen; kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking Kinderen -21 jaar: 36 (waarvan enkelen schoolgaand)

Nadere informatie

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen OPDRACHTFORMULIER Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

DRAGERSCHAP OF INFECTIE? Contactpersoon Telefoon Dr. Wouter Dhaeze

DRAGERSCHAP OF INFECTIE? Contactpersoon  Telefoon Dr. Wouter Dhaeze Contactpersoon E-mail Telefoon Dr. Wouter Dhaeze infectieziekten@zorg-en-gezondheid.be Ons kenmerk Uw kenmerk Datum MDRO WZC 19.02.2016 Informatie en adviezen omtrent multidrugresistente organismen Geachte

Nadere informatie

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen.

Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen. Infobrochure MRSA Infobrochure Ziekenhuishygiëne Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd bij u een bacterie vastgesteld die MRSA wordt genoemd. Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie

Nadere informatie

Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid

Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid Werkgroep Infectie Preventie en desinfectiebeleid dr. Arlène van Vliet Secretaris richtlijnontwikkeling Werkgroep Infectie Preventie LUMC, Leiden KNB/WIP minisymposium 14 november 2016 Belangenverklaring

Nadere informatie

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon)

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon) Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11-2016 Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) Versie: 2 Status:

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

Toelichting bij de Hygiënerichtlijnen voor anesthesisten werkzaam in het OK en extramuros. Staf anesthesie 09/09/11

Toelichting bij de Hygiënerichtlijnen voor anesthesisten werkzaam in het OK en extramuros. Staf anesthesie 09/09/11 Toelichting bij de Hygiënerichtlijnen voor anesthesisten werkzaam in het OK en extramuros Staf anesthesie 09/09/11 INHOUD Handhygiëne in het OK Hygiëne in het OK Hygiënerichtlijnen anesthesie mbt aseptische

Nadere informatie

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne HANDHYGIËNE Het hoe, wat en waarom van handhygiëne Binnen het Sint-Franciscusziekenhuis hechten wij enorm belang aan een goede handhygiëne. Onze zorgverleners worden dagelijks gestimuleerd om op een correcte

Nadere informatie

Infobrochure voor patiënt en bezoeker

Infobrochure voor patiënt en bezoeker MDR Gram negatieve bacteriën Infobrochure voor patiënt en bezoeker Versie oktober 2016 - objectid 16040 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be Dienst ziekenhuishygiëne Dr.

Nadere informatie

Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie

Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken in de fysiotherapie en de ergotherapie Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur

Nadere informatie

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen)

MRSA. en infectiepreventie. BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) MRSA en infectiepreventie Wat is MRSA? Hoe wordt MRSA overgebracht? Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is een bacterie

Nadere informatie

MRSA. Dienst Ziekenhuishygiëne

MRSA. Dienst Ziekenhuishygiëne MRSA Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Wat is MRSA? 3 MRSA opsporen 4 Overdracht voorkomen 4 Uw hulp als bezoeker 5 Decontaminatie van een drager 6 Ontslag 6 Naar huis (wanneer nog drager) 6 Ontslag naar

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

MEDEWERKERS INFORMATIE. Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis

MEDEWERKERS INFORMATIE. Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis MEDEWERKERS INFORMATIE Infectiepreventiebeleid Maasstad Ziekenhuis Infecties die patiënten oplopen ten gevolge van opname en/of behandeling in een ziekenhuis noemt men ziekenhuisinfecties. Die leiden vaak

Nadere informatie

Workshop verzorgingstechnieken. 24 maart 2017

Workshop verzorgingstechnieken. 24 maart 2017 Workshop verzorgingstechnieken 24 maart 2017 Wat betekent PICC PICC staat voor peripherally inserted central catheter ofwel perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter. Een PICC is een katheter vervaardigd

Nadere informatie

maart MRSA in een woonzorgcentrum praktisch bekeken. Jan Van Tricht Guido Hendrickx Ziekenhuishygiënisten.

maart MRSA in een woonzorgcentrum praktisch bekeken. Jan Van Tricht Guido Hendrickx Ziekenhuishygiënisten. 4 maart 2010 MRSA in een woonzorgcentrum praktisch bekeken. Jan Van Tricht Guido Hendrickx Ziekenhuishygiënisten Geschiedenis : -1928 : A. Fleming -1944 : eerste resistentie tegen penicilline -1960 : meer

Nadere informatie

MRSA bij uw baby. Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders

MRSA bij uw baby. Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders MRSA bij uw baby Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders Beste ouders, U hebt vernomen dat bij uw kind de bacterie MRSA werd teruggevonden. Wij begrijpen dat dit voor u een aangrijpende gebeurtenis

Nadere informatie

2 Bijkomende of aanvullende voorzorgsmaatregelen

2 Bijkomende of aanvullende voorzorgsmaatregelen AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC Eerste versie: december 2017 Revisie: maart 2019 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden

Nadere informatie

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE

ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE ZIEKENHUISHYGIENE in UZ Leuven: BASISPRINCIPES VOOR GSO S ANESTHESIE 2012 1 Ziekenhuishygiëne Algemene voorzorgsmaatregelen (handhygiëne, reiniging en ontsmetting, beschermingsmiddelen igv contact lichaamsvochten,

Nadere informatie

Basishygiëne. Brochure medewerkers Westfriesgasthuis

Basishygiëne. Brochure medewerkers Westfriesgasthuis Basishygiëne Brochure medewerkers Westfriesgasthuis 1. Basishygiëne Waarom is basishygiëne belangrijk? Ziekenhuisinfecties zijn helaas een veel voorkomend en wereldwijd probleem. In de Nederlandse ziekenhuizen

Nadere informatie

WOORD VOORAF INLEIDING

WOORD VOORAF INLEIDING ABSTRACT Handhygiëne is de eenvoudigste, meest effectieve manier om infecties te voorkomen. De boodschap is niet altijd ingevuld in de medische praktijk en zorgverstrekkers die zich zouden moeten houden

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis De ziekenhuisbacterie MRSA Instructies voor thuis Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u besmet bent met de ziekenhuisbacterie MRSA. MRSA is een afkorting voor: Meticilline Resistente Staphylococcus

Nadere informatie

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer

introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer introductiebrochure voor studenten intern patiëntenvervoer 2 Voorwoord Beste student Welkom binnen het team intern patiëntenvervoer. We willen jou graag als student opnemen in ons team zodat je stageperiode

Nadere informatie

U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu?

U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu? U bent MRSA drager en u mag naar huis. Wat nu? Wat is MRSA? De bacterie Staphylococcus Aureus Gemiddeld 30% van de bevolking draagt de bacterie Staphylococcus aureus altijd met zich mee in de neus en is

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten.

Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten. Persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen bij calamiteiten. Engelmann Greet AZ St Maarten campus Duffel persoonlijke beschermingsmiddelen uiteenlopende materialen gevarieerd gebruik dubbel doel

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Veilig werken in de verloskunde

Ziekenhuizen. Veilig werken in de verloskunde Ziekenhuizen Veilig werken in de verloskunde Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2000 Gewijzigd: januari 2005 Revisie: november 2005 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en

Nadere informatie

Revalidatiecentra. Handhygiëne medewerkers

Revalidatiecentra. Handhygiëne medewerkers Revalidatiecentra Handhygiëne medewerkers Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2008 Revisie: september 2013 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers

Nadere informatie

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen

Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen 1 1 1 1 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het aan- en uittrekken van steriele handschoenen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

RooDent Importeer Instructies

RooDent Importeer Instructies RooDent Importeer Instructies Met deze versie kunnen licentiehouders van eerdere versies upgraden naar RooDent (3.0). Lees vóór het installeren deze upgrade informatie. Algemene opmerkingen 1. RooDent(2016)

Nadere informatie

Infobrochure. Clostridium difficile. geassocieerde diarree

Infobrochure. Clostridium difficile. geassocieerde diarree Infobrochure Clostridium difficile geassocieerde diarree Mevrouw, mijnheer, Tijdens uw verblijf werd in uw stoelgang de bacterie Clostridium difficile vastgesteld. De informatie in deze brochure kan de

Nadere informatie

Trainingssessie voor Zorgmedewerkers compleet

Trainingssessie voor Zorgmedewerkers compleet compleet 1 Inhoud Inleiding Inhoud van de presentatie Scenario 1 Voor het aanraken van een cliënt Scenario 2 Voor een schone/aseptische procedure Scenario 3 Na risico op blootstelling aan lichaamsvloeistoffen

Nadere informatie

INHOUD RICHTLIJNEN VOOR HYGIËNE EN INFECTIEPREVENTIE IN DE AUDIOLOGISCHE PRAKTIJK 1. BASISPROCEDURES 2. BASISMATERIAAL 3. KLINISCHE AUDIOMETRIE

INHOUD RICHTLIJNEN VOOR HYGIËNE EN INFECTIEPREVENTIE IN DE AUDIOLOGISCHE PRAKTIJK 1. BASISPROCEDURES 2. BASISMATERIAAL 3. KLINISCHE AUDIOMETRIE INHOUD 1. BASISPROCEDURES P 2 & 3 HANDHYGIËNE HANDEN WASSEN HANDALCOHOL HANDSCHOENEN DESINFECTIE OPPERVLAKKEN 2. BASISMATERIAAL P 4 OTOSCOOP Otoscopie bij aanwezigheid van oorloop, bloed of een zichtbare

Nadere informatie

Opleiding observatoren handhygiëne. Nationale Campagne Handhygiëne 2012-2013

Opleiding observatoren handhygiëne. Nationale Campagne Handhygiëne 2012-2013 Opleiding observatoren handhygiëne Nationale Campagne Handhygiëne 2012-2013 Overzicht Indicaties Bespreking 5 indicaties voor handhygiëne Oefening d.m.v. praktijksituaties (5) Observatierooster Toelichting

Nadere informatie

PUBLICATIE VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD nr. 8279

PUBLICATIE VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD nr. 8279 PUBLICATIE VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD nr. 8279 Aanbevelingen i.v.m. de infectiebeheersing tijdens de verzorging buiten de verzorgingsinstellingen (thuisverzorging en/of op een kabinet) December 2008 SAMENVATTING

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Preoperatieve handdesinfectie

Ziekenhuizen. Preoperatieve handdesinfectie Ziekenhuizen Preoperatieve handdesinfectie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: juni 2008 Revisie: juni 2013 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van de

Nadere informatie

Patiënteninformatie voor de behandeling met Revlimid (lenalidomide)

Patiënteninformatie voor de behandeling met Revlimid (lenalidomide) Patiënteninformatie voor de behandeling met Revlimid (lenalidomide) 1 Inhoud Informatie voor vrouwen die zwanger kunnen worden...3 Informatie voor vrouwen die niet zwanger kunnen worden...5 Informatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dienst Ziekenhuishygiëne. Meer weten over CPE (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën) GezondheidsZorg met een Ziel

Patiënteninformatie. Dienst Ziekenhuishygiëne. Meer weten over CPE (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën) GezondheidsZorg met een Ziel i Patiënteninformatie Dienst Ziekenhuishygiëne Meer weten over CPE (Carbapenemase Producerende Enterobacteriën) GezondheidsZorg met een Ziel Inleiding Elk ziekenhuis heeft te maken met micro-organismen

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: januari 2004 Gewijzigd: januari 2005 Revisie: januari 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland

Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland Protocol 3: Geneesmiddelen en Medisch Handelen 1 (GMMH) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3. Geneesmiddelen verstrekking op verzoek 3.1. Huid- en wondverzorging

Nadere informatie