Basishygiëne. Brochure medewerkers Westfriesgasthuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basishygiëne. Brochure medewerkers Westfriesgasthuis"

Transcriptie

1 Basishygiëne Brochure medewerkers Westfriesgasthuis

2 1. Basishygiëne Waarom is basishygiëne belangrijk? Ziekenhuisinfecties zijn helaas een veel voorkomend en wereldwijd probleem. In de Nederlandse ziekenhuizen krijgt zo n 1015% van de opgenomen patiënten een infectie. De meest voorkomende infecties bij patiënten zijn urineweginfecties, wondinfecties en luchtweginfecties. Voor de patiënt betekent een ziekenhuisinfectie onder meer extra ongemak, pijn en misschien een langere opname. Voor het ziekenhuis is het ook een behoorlijke kostenpost. Medewerkers spelen een cruciale rol bij zowel het tot stand komen als het voorkomen van ziekenhuisinfecties. Ook kunnen zijzelf tijdens hun werk in het ziekenhuis een infectie oplopen. Uw rol Aangetoond is dat het aantal ziekenhuisinfecties met een derde vermindert wanneer alle medewerkers consequent de nodige infectiepreventie maatregelen toepassen. Naast goede persoonlijke hygiëne speelt u ook door correcte handhygiëne en correcte kledingdiscipline een belangrijke rol in het voorkomen van infecties. Het niet naleven heeft voor patiënten, maar ook voor u en het ziekenhuis ernstige consequenties. Daarom vragen we als Westfriesgasthuis strikte naleving. Wanneer gelden basishygiëne richtlijnen? Bij ieder patiëntencontact en bij iedere handeling waarbij redelijkerwijs kan worden aangenomen dat er contact met excreta, lichaamsvloeistoffen of nietintacte huid of slijmvliezen optreedt. Een goed uitgevoerde basishygiëne maakt veel specifieke (isolatie)maatregelen overbodig, zodat het aantal gevallen waarin dit toch nodig is (met name om besmettingen via de lucht te voorkomen) beperkt blijft. Omgekeerd is het wel zo dat in alle gevallen van specifieke isolatie de basishygiëne onverkort van toepassing blijft. De onderstaande items gelden, altijd, voor de volgende collega s: Medewerkers die zorggerelateerde dienstkleding dragen, ongeacht de aard van de werkzaamheden (zie DKSprotocol Werkkledingbeleid zorggerelateerde functies Westfriesgasthuis ). Medewerkers die patiëntencontact hebben, met of zonder dienstkleding. Medewerkers die contact hebben met patiëntenmateriaal.

3 2. Handhygiëne De voorwaarden Geen hand en polssieraden. Zowel bij dienst als eigen kleding onderarmen onbedekt (uitzondering afdelingen waarbij vanwege werk lange mouwen juist vereist zijn). Handnagels: kort, niet gelakt en geen kunstnagels (ook geen acryl of gelnagels). Waarom? Ringen, armbanden en polshorloges mogen niet worden gedragen omdat: zij in de weg zitten bij de uitvoering van handhygiëne. ringen kunnen leiden tot maanden lang persisterende aanwezigheid van potentieel pathogene bacteriën. het dragen van ringen een risicofactor is voor de aanwezigheid van hogere aantallen bacteriën en ook potentieel pathogene bacteriën op de handen. handhygiëne gemeten aan de reductie van het aantal bacteriën op de handen minder effectief is bij ringdragers. op de huid onder ringen en horloges hogere aantallen bacteriën aanwezig zijn dan op de overige huid van de handen Werkkleding moet de onderarmen onbedekt laten zodat: een goede handhygiëne mogelijk is. Kunstnagels en nagellak is niet toegestaan omdat: operatieverpleegkundigen met schilferend nagellak of nagellak langer dan 4 dagen geleden aangebracht, na preoperatieve handhygiëne hogere aantallen bacteriën op de handen hadden dan verpleegkundigen zonder nagellak of intacte nagellak. medewerkers die kunstnagels dragen vaker en grotere aantallen pathogene microorganismen op de handen hebben dan medewerkers zonder kunstnagels. kunstnagels een goede handhygiëne belemmeren waardoor na gebruik van handdesinfectans of wassen van de handen met water en zeep nog pathogene microorganismen op de handen aanwezig kunnen zijn. meerdere uitbraken van zorginfecties zijn toegeschreven aan medewerkers die kunstnagels droegen.

4 2.1 Handdesinfectie * zie ook 4.1 Handschoenen * Wanneer handen desinfecteren met handalcohol? Alleen handdesinfectie bij niet zichtbaar verontreinigde handen. Handalcohol is door de toevoeging van terugvettende bestanddelen huidvriendelijker dan wassen met water en zeep. 5 momenten voor handhygiëne: 1 2 VOOR Voor handcontact met de patiënt VOOR Schone en aseptische handelingen NA Mogelijk handcontact met lichaamsvloeistoffen NA Ieder handcontact met de patiënt NA Handcontact met de directe omgeving van de patiënt Waarom? Handdesinfectie heeft de voorkeur boven handreiniging omdat het huidvriendelijker is en handalcohol een grotere kiemreductie geeft. Desinfectie met handalcohol heeft ook als voordelen dat het op de plek van verzorging gebruikt kan worden en dat men onafhankelijk is van de aanwezigheid van een wastafel. Tevens levert het hierdoor tijdwinst op.

5 Instructie gebruik handalcohol Breng uit de dispenser handalcohol aan op zichtbaar schone en droge handen, zonder daarbij het tuitje van de dispenser aan te raken Neem zoveel handalcohol dat het kuiltje van één hand met handalcohol is gevuld. Deze hoeveelheid is nodig om de handen gedurende de volledige inwerktijd van de handalcohol (30 seconden) nat te houden Wrijf de handpalmen over elkaar. Denk aan de polsen! Wrijf over de linker handrug met de rechter handpalm En andersom! Wrijf de handpalmen tegen elkaar met verstrengelde vingers. Wrijf de buitenkant van de vingers in de palm van de andere gespreide hand en andersom Draai de duim van de ene hand rond in de gesloten andere hand. Doe dit voor beide handen. Houd de vingers bij elkaar en draai de vingers in de palm van de andere hand. Doe dit voor beide handen. Bron: BSN medical Nederland

6 2.2 Handen wassen Wanneer? bij zichtbaar vuil na onbeschermd contact met lichaamsvloeistoffen na toiletbezoek Waarom? Alcohol heeft geen reinigende werking en kan dus ook niet voor handreiniging worden gebruikt. Werkwijze maak de handen nat met water uit een flink stromende kraan. Voorzie de handen van een laag vloeibare zeep uit een dispenser, zonder het tuitje van de dispenser aan te raken. wrijf uw handen gedurende 10 seconden goed over elkaar,vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers en de polsen moeten goed worden ingewreven. spoel uw handen en onderarmen goed af. sluit de kraan met de elleboog of met een papieren handdoek. droog de handen af met een papieren handdoek, ook de polsen en de huid tussen de vingers drogen. deponeer de gebruikte handdoek in de daarvoor bestemde container. 2.3 Handenverzorging essentieel onderdeel van een goede handhygiëne is het regelmatig gebruik van handcrème: de huid blijft hierdoor intact. een nietintacte huid is slecht te reinigen en zal daarom veel microorganismen bevatten. bovendien biedt de nietintacte huid een verminderde bescherming bij (onverwacht) contact met besmet materiaal. open wondjes aan de handen of huidbeschadigingen worden afgedekt met een luchtdoorlaatbare pleister. Eventueel worden handschoenen gedragen.

7 3. Persoonlijke hygiëne 3.1 Haar is schoon en goed verzorgd. het haar wordt opgestoken, bijeengebonden of kort gedragen. baard en snor moeten kortgeknipt zijn. 3.2 Dienstkleding Dienstkleding wordt gedragen door: zie DKS Werkkledingbeleid zorg Eisen zorggerelateerde dienstkleding: korte mouwen (om de handhygiëne niet in de weg te staan). geen persoonlijke kleding (bijvoorbeeld shawl of vest) overheen dragen. geen lange kettingen/keycords overheen dragen. dienstkleding wordt gesloten gedragen. lange mouwen van de eigen kleding worden zodanig opgerold dat de onderarmen vrij zijn. in het ziekenhuis aan en uitgetrokken. elke dag schoon aangetrokken en zichtbaar verontreinigde kleding wordt direct vervangen door schone. gedragen dienstkleding wordt via het ziekenhuis gewassen en gescheiden van schone kleding opgeslagen. Waarom? Gedurende het werk raakt kleding besmet met microorganismen. Een groot deel van de bacteriën is afkomstig van de medewerker zelf en betreft huidflora. Maar er is ook besmetting door microorganismen van patiënten en uit de omgeving. Het lijkt hierbij vooral te gaan om Staphylococcus aureus, enterokokken en Clostridium difficile.

8 3.3 Hoofddoekjes de hoofddoek wordt zo gedragen dat tijdens de uitvoering van de werkzaamheden het materiaal van de hoofdbedekking niet in contact komt, of kan komen met de patiënt en/of patiëntenmateriaal. de hoofddoek wordt dagelijks vervangen door een schone hoofddoek. de hoofddoek moet bestand zijn tegen wassen op een temperatuur van 60 C of hoger. 3.4 Schoeisel schoenen en klompen moeten van goed te reinigen materiaal zijn en bestand zijn tegen desinfectie met alcohol 70%. bij zichtbare verontreiniging met lichaamsvloeistof moet het schoeisel worden gereinigd en gedesinfecteerd. 3.5 Piercings (incl. oorknopjes) oorknopjes en andere piercings zijn toegestaan, behalve wanneer door de piercing de algemene hygiëne onvoldoende in acht kan worden genomen of als de piercing een besmettingsbron kan vormen voor patiënten. 3.6 Zakdoeken tijdens de werkzaamheden worden papieren zakdoekjes gebruikt. na gebruik worden de zakdoekjes direct weggegooid en de handen gereinigd of gedesinfecteerd. 3.7 Eten en drinken in verzorgings of behandelruimtes of ruimtes waar wordt gewerkt met patiëntenmateriaal, wordt niet gegeten en/of gedronken. N.b. Voor OKmedewerkers gelden aanvullende maatregelen m.b.t. persoonlijke hygiëne e.d. zie hiervoor het DKS protocol: Infectiepreventiemaatregelen op OK (Klasse I). Voor medewerkers die op de hartkatherisatiekamer en/of angioruimte werken gelden aanvullende maatregelen m.b.t. persoonlijke hygiëne e.d. Zie hiervoor het DKS protocol: Infectiepreventie maatregelen op de hartkatheterisatie en angiografiekamer (Klasse II).

9 3.8 Meldingsplicht alle medewerkers (incl. keukenpersoneel) met een infectie melden zich bij het eigen unithoofd en de bedrijfsarts van de Arbodienst. Denk bij infecties aan: steenpuist nagelbedontsteking ( omloopje ) aanhoudende diarree (bijv. na vakantie) blaasjes hepatitis A contact met waterpokken of gordelroos herpes infecties (bijv. koortslip) conjunctivitis indien de bedrijfsarts niet beschikbaar is, is melding bij een vertegenwoordiger van de infectiecommissie (voorzitter of afd. Infectiepreventie) noodzakelijk. soms is microbiologisch onderzoek nodig. de bedrijfsarts beslist in overleg met het hoofd van de betreffende afdeling over voortzetting c.q. staking van de werkzaamheden. Voor hervatting van de werkzaamheden is een controle verplicht. medewerkers die in een buitenlands ziekenhuis gewerkt of gelegen hebben dienen zich zo spoedig mogelijk en zeker voor aanvang van de werkzaamheden te melden bij zijn of haar leidinggevende i.v.m. met screening op MRSA (zie DKS MRSA beleid ) medewerkers met eczeem verlenen geen zorg aan patiënten die geïnfecteerd of gekoloniseerd zijn met MRSA. 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen 4.1 Handschoenen nietsteriele handschoenen worden gedragen bij iedere handeling waarbij de kans bestaat dat er contact met excreta, lichaamsvloeistoffen, slijmvliezen of de nietintacte huid kan optreden en indien dit wordt aangegeven in de isolatieprotocollen. gebruik steriele handschoenen volgens protocol. desinfecteer de handen voor het aantrekken van steriele handschoenen. desinfecteer de handen na het uittrekken van steriele en onsteriele handschoenen. Motivatie: handschoenen kunnen gaatjes hebben, kapot gaan en tijdens het uittrekken kunnen de handen worden besmet. zorg dat de handen goed droog zijn voor het aantrekken van de handschoenen om irritatie van de huid te voorkomen. verwissel van onsteriele naar steriele handschoenen bij overgang van vuile naar aseptische werkzaamheden bij dezelfde patiënt. Pas hierbij tussentijds handdesinfectie toe. verwissel handschoenen tussen twee patiënten door. verwissel handschoenen bij het stukgaan van de handschoen. Trek handschoenen zo uit dat de buitenkant niet in contact komt met de huid. gebruikte handschoenen mogen tijdens het dragen niet meer in contact komen met omgevingsmateriaal zoals telefoons, deurknoppen, apparatuur, toetsenborden, schrijfgerei etc. het dragen van handschoenen is geen alternatief voor handhygiëne.

10 4.2 Schorten trek een vochtondoorlaatbaar schort aan in situaties waarbij de kans op spatten/spuiten op de kleding aanwezig is en indien dit wordt aangegeven in de isolatieprotocollen. het schort moet de mouwen van de dienstkleding volledig bedekken. 4.3 Mondneusmasker doe een chirurgisch mondneusmasker voor in situaties waarbij de kans op spatten/spuiten in het gezicht aanwezig is. bij aërogene en druppelisolatie worden FFP2 maskers gedragen. bij MRSA draagt men een chirurgisch mondneusmasker. 4.4 Spatbril doe een spatbril op in alle situaties waarbij de kans op spatten /spuiten in het gezicht of aërosolvorming aanwezig is. ook kan men gebruik maken van een gezichtscherm de splashcard. er wordt in dit geval dan ook altijd schort en handschoenen gedragen.

11 5. Prik en snijaccidenten zie DKS prikaccidentenprotocol. basishygiëne is het belangrijkste middel om besmetting te voorkomen. maak zo nodig gebruik van handschoenen, schorten, spatbrillen en naaldencontainers. steek naalden nooit terug in het hulsje. scherp afval altijd in de naaldencontainer of risicoafvalton. loop niet met een gebruikte naald of ander scherp instrumentarium. vul de containers nooit meer dan 75%. gemorst bloed opruimen (met handschoenen aan) en hierna het betreffende oppervlak desinfecteren. eigen wondjes goed afdekken bij handelingen waarbij kans is op bloedcontact (handschoenen aan). prik, snij en spataccidenten worden gemeld bij de Arbodienst. 6. Immunisatie het immunisatiebeleid is ondergebracht bij de Arbodienst, hierin is o.a. het vaccinatiebeleid inz. hepatitisb geregeld. Deze folder is een samenvatting van het actuele infectiepreventie protocol Basishygiëne in DKS met betrekking tot persoonlijke hygiëne, kledingsdiscipline en handhygiëne e.d. Brochure Basishygiëne medewerkers Westfriesgasthuis

Basishygiëne. Gids voor medewerkers. Voorlichtingsbrochure. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Basishygiëne. Gids voor medewerkers. Voorlichtingsbrochure. Locatie Hoorn/Enkhuizen Basishygiëne Gids voor medewerkers Voorlichtingsbrochure Locatie Hoorn/Enkhuizen Inhoudsopgave 1. Basishygiëne 3 2. Handhygiëne 4 3. Persoonlijke hygiëne 9 4. Persoonlijke beschermingsmiddelen 11 5. Prik-

Nadere informatie

Algemene voorzorgsmaatregelen

Algemene voorzorgsmaatregelen Algemene voorzorgsmaatregelen Afdeling Hygiëne en infectiepreventie Persoonlijke hygiëne medewerkers Nagels: Haar: - houd nagels kort en schoon - borstel vuil voorzichtig met een nylon borstel onder de

Nadere informatie

Algemene voorzorgsmaatregelen

Algemene voorzorgsmaatregelen Algemene voorzorgsmaatregelen 1 Inleiding Deze richtlijn bestaat uit vier hoofdstukken, namelijk: 1. Persoonlijke hygiëne medewerker; 2. Handhygiëne medewerker; 3. Persoonlijke beschermingsmiddelen; 4.

Nadere informatie

002936, te gebruiken tot 24 uur na 18-12-2013, 09:12.

002936, te gebruiken tot 24 uur na 18-12-2013, 09:12. 002936, te gebruiken tot 24 uur na, 09:12. Page 1 of 7 Document ID 002936 Versie 7 Titel Handhygiëne, Uitvoeren en toepassen van Specialisme JBZ breed document Definitie Dit protocol beschrijft hoe handhygiëne

Nadere informatie

Basishygiëne. Concept. Algemene voorzorgsmaatregelen. Infectiepreventie

Basishygiëne. Concept. Algemene voorzorgsmaatregelen. Infectiepreventie Basishygiëne Algemene voorzorgsmaatregelen Infectiepreventie Inhoudsopgave Inleiding 3 Verplichte naleving 3 Persoonlijke hygiëne 4 Haar 5 Baard en snor 5 Hoofddoek 5 Sieraden en piercings 5 Hoest-, snuit-

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

Het infectiepreventiebeleid

Het infectiepreventiebeleid Medewerkerinformatie Het infectiepreventiebeleid van Tergooi Informatie voor medewerkers 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Afdeling Infectiepreventie 4 Wat verwachten we van u? 5 Infectiepreventie

Nadere informatie

Infectiepreventiebeleid EVO PDF Tools Demo

Infectiepreventiebeleid EVO PDF Tools Demo Infectiepreventiebeleid Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor alle nieuwe medewerkers. Het bevat informatie over de afdeling infectiepreventie, afspraken, regels en maatregelen rondom

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Handhygiëne Deze WIP richtlijn betreft de handhygiëne voor zover het niet gaat om operatieve ingrepen en voeding.

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Introductieboekje OK. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Introductieboekje OK. Locatie Hoorn/Enkhuizen Introductieboekje OK OK Locatie Hoorn/Enkhuizen Introductieboekje OK Alle informatie die je nodig hebt voor je bezoek op de operatiekamer van het WFG. 2 Ontwikkeld door Natascha Helderman, April 2015 Inleiding

Nadere informatie

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën Handhygiëne Inleiding Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u de overdracht van microorganismen, zoals bacteriën en virussen, kunt voorkomen. Uw handen wassen of desinfecteren zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Dit hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de vleessector en vleeswarensector. De huidige hygiëneprotocollen

Nadere informatie

Handhygiëne medewerkers

Handhygiëne medewerkers Ziekenhuizen Handhygiëne medewerkers Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u de meest

Nadere informatie

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon)

Algemeen Aangemaakt: Documentbeheerders. Beoordeling. Opmerkingen. Hyperlinks (migratiegebruiker) (Timmermans, Manon) Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11-2016 Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: Algemene voorzorgsmaatregelen H&I (V&V 7918) Versie: 2 Status:

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Preventie infecties voor en door medewerkers. informatie voor medewerkers

Preventie infecties voor en door medewerkers. informatie voor medewerkers Preventie infecties voor en door medewerkers informatie voor medewerkers Preventie infecties voor en door medewerkers Werken in een ziekenhuis is als werken in een kleine samenleving op zich. Een samenleving

Nadere informatie

Preventie infecties voor en door medewerkers. informatie voor medewerkers

Preventie infecties voor en door medewerkers. informatie voor medewerkers Preventie infecties voor en door medewerkers informatie voor medewerkers Preventie infecties voor en door medewerkers Werken in een ziekenhuis is als werken in een kleine samenleving op zich. Een samenleving

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u

Nadere informatie

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer?

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggerelateerde infecties Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën Handhygiëne is

Nadere informatie

Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2Uitgeprint document is maximaal 24 uur geldig. Printdatum: Huidige datum:

Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2Uitgeprint document is maximaal 24 uur geldig. Printdatum: Huidige datum: H & I Handhygiëne (V&V 8134) v. 2, te gebruiken tot 24 uur na 28-11- Map: Zuyderland\Care\Zuyderland Care (V&V) Titel: H & I Handhygiëne (V&V 8134) Versie: 2 Status: Gepubliceerd Algemeen Aangemaakt: Wijzigingsdatum:

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Beschermende kleding Er wordt ingegaan op het gebruik van handschoenen; overschorten; mondneusmaskers; beschermende

Nadere informatie

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER?

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorg gerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne medewerkers

Persoonlijke hygiëne medewerkers Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke hygiëne medewerkers Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk

Hygiënemaatregelen in de huisartsenpraktijk 1 Wereldwijd bestaat een belangrijke behoefte om verspreiding van microorganismen die slecht behandelbare infecties veroorzaken zoveel mogelijk te beperken. Dit betreft dus ook infectiepreventie in de

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Persoonlijke beschermingsmiddelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Persoonlijke beschermingsmiddelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: januari 2004 Gewijzigd: januari 2005 Revisie: januari 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

Handhygiëne 1. Handen wassen

Handhygiëne 1. Handen wassen . Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen Stromend water met aangename temperatuur Minimale dosis

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Ambulancediensten

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Ambulancediensten Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Ambulancediensten Augustus 2012 Naam locatie Contactpersoon Datum Ingevuld door 1 Persoonlijke hygiëne 1.1 Handhygiëne Er is een vaste alcoholdispenser

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan Genezen

Voorkomen is beter dan Genezen Voorkomen is beter dan Genezen Micro organismen Resistentie Verspreiding & Veilig Werken Sylvia van Dijk-Salters, Deskundige Infectiepreventie UMC Utrecht Micro-organismen en verspreidingsweg Besmetting

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van

Nadere informatie

Infectiepreventie en Vrijwilligers. Kim van den Berg Deskundige Infectiepreventie i.o.

Infectiepreventie en Vrijwilligers. Kim van den Berg Deskundige Infectiepreventie i.o. Infectiepreventie en Vrijwilligers Kim van den Berg Deskundige Infectiepreventie i.o. Inhoud Wat is infectiepreventie Taken deskundige infectiepreventie Isolatie Handhygiëne Handdesinfectie oefenen d.m.v.

Nadere informatie

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd 1. Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen materiaal Stromend water met aangename temperatuur zorgvrager

Nadere informatie

BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID. Afdeling Hygiëne en Infectiepreventie MCL 2007

BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID. Afdeling Hygiëne en Infectiepreventie MCL 2007 BASISHYGIËNE EN ISOLATIE BELEID Afdeling Hygiëne en Infectiepreventie MCL 2007 WAT ZIJN MICRO- ORGANISMEN? Bacteriën / virussen / gisten / schimmels 95% van de bacteriën zijn nuttig Ongeveer 5% van alle

Nadere informatie

Richtlijn voor het hygiënisch werken in het bekkenbodemgebied

Richtlijn voor het hygiënisch werken in het bekkenbodemgebied Richtlijn voor het hygiënisch werken in het bekkenbodemgebied Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Personeel blz. 4 3. Eisen gesteld aan de ruimte waar handelingen plaatsvinden blz. 5 3.1. Onderzoeksbank

Nadere informatie

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen.

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Toepassing richtlijn Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Kwaliteitseisen Infectiepreventie

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2 Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2.1 Persoonlijke hygiëne Tijdens de werkzaamheden van de medewerker bloedafname: is eten, drinken en roken niet toegestaan moet de bedrijfskleding gedragen worden:

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Handhygiëne medewerkers

Ziekenhuizen. Handhygiëne medewerkers Ziekenhuizen Handhygiëne medewerkers Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: oktober 2007 Wijziging: september 2012 Revisie: oktober 2012 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid

Nadere informatie

Checklist voor residentiële jeugdinstellingen

Checklist voor residentiële jeugdinstellingen Checklist voor residentiële jeugdinstellingen Locatie Datum Inspecteur 1. Algemene hygiëne 1.2 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Medewerkers zijn op de hoogte hoe infectieziekten worden overgebracht

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Handhygiëne medewerkers

Ziekenhuizen. Handhygiëne medewerkers Ziekenhuizen Handhygiëne medewerkers Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: oktober 2007 Revisie: oktober 2012 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep

Nadere informatie

Werkwijzer dienstkleding. Voor medewerkers in contact met patiënt(materialen).

Werkwijzer dienstkleding. Voor medewerkers in contact met patiënt(materialen). Werkwijzer dienstkleding. Voor medewerkers in contact met patiënt(materialen). 1 Inhoudsopgave 1. Algemene afspraken 3 1.1 Uitgangspunten 3 1.2 Verantwoordelijkheden 4 2. Persoonlijke hygiëne 4 2.1 Dienstkleding

Nadere informatie

Checklist voor instellingen voor volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

Checklist voor instellingen voor volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking Checklist voor instellingen voor volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking Locatie Datum Inspecteur 1. Algemene hygiëne 1.2 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Medewerkers zijn op de

Nadere informatie

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne

Handhygiëne redt levens. Dienst Ziekenhuishygiëne Handhygiëne redt levens Dienst Ziekenhuishygiëne Inhoud Hoe schoon zijn uw handen? 3 Vormen van handhygiëne 3 Wanneer handhygiëne toepassen? 4 Patiënt 4 Familie en bezoekers 4 Zorgmedewerkers 5 Techniek

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis

Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt

Nadere informatie

OVER BEESTJES EN MEER

OVER BEESTJES EN MEER OVER BEESTJES EN MEER Besmettingsrisico s voor hulpverleners Alden Biesen, 8 oktober 2015 Even opwarmen Als ik dienst heb, controleer ik steeds of mijn nagels proper en kort zijn. Ik heb dan geen kunstnagels

Nadere informatie

RooDent Importeer Instructies

RooDent Importeer Instructies RooDent Importeer Instructies Met deze versie kunnen licentiehouders van eerdere versies upgraden naar RooDent (3.0). Lees vóór het installeren deze upgrade informatie. Algemene opmerkingen 1. RooDent(2016)

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling

De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling De ziekenhuisbacterie MRSA Sluiting van een verpleegafdeling Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 0638 Inleiding Op de afdeling waar u verblijft is een patiënt opgenomen (geweest) waarbij onverwacht

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

Checklist voor instellingen voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

Checklist voor instellingen voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking Checklist voor instellingen voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking Locatie Datum Inspecteur 1. Algemene hygiëne 1.1 Persoonlijke hygiëne van medewerkers Medewerkers zijn op de hoogte

Nadere informatie

Protocol Hygiëne persoonlijk

Protocol Hygiëne persoonlijk Protocol persoonlijke hygiëne Iedere mens draagt ontelbare al dan niet ziekmakende micro-organismen bij zich. Om de verspreiding van deze micro-organismen naar andere mensen tegen te gaan is een goede

Nadere informatie

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne

Het hoe, wat en waarom van handhygiëne HANDHYGIËNE Het hoe, wat en waarom van handhygiëne Binnen het Sint-Franciscusziekenhuis hechten wij enorm belang aan een goede handhygiëne. Onze zorgverleners worden dagelijks gestimuleerd om op een correcte

Nadere informatie

Workshop Hoera, wij worden getoetst, 09-02-2015

Workshop Hoera, wij worden getoetst, 09-02-2015 Workshop Hoera, wij worden getoetst, 09-02-2015 Persoonlijke hygiëne medewerkers 1 Op elke afdeling is een handhygiëneprotocol/werkinstructie aanwezig 2 Tenminste bij elke toilet of toiletgroep is een

Nadere informatie

BRMO-positief, en dan?

BRMO-positief, en dan? Infectiepreventie BRMO-positief, en dan? www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INF005 / BRMO-positief, en dan? / 10-04-2015 2 BRMO-positief, en

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

Isolatiemaatregelen. Infectiepreventie

Isolatiemaatregelen. Infectiepreventie Isolatiemaatregelen Infectiepreventie Inleiding Ieder mens draagt miljarden bacteriën met zich mee. Bacteriën worden ook wel micro-organismen genoemd omdat zij niet met het blote oog te zien zijn maar

Nadere informatie

Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013

Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013 Bijlage 3: Vragenlijst protocol contactisolatie in het MZH oktober 2013 Beste specialist, arts-assistent, fysiotherapeut, verpleegkundige, helpende, voedingsassistent of afdelingsassistent, Deze vragenlijst

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND

ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van Franciscus Vlietland en wordt geïsoleerd verpleegd. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Waterpokken Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat bij u of uw kind (mogelijk) het waterpokkenvirus aanwezig is. Net als alle andere Nederlandse

Nadere informatie

INHOUD RICHTLIJNEN VOOR HYGIËNE EN INFECTIEPREVENTIE IN DE AUDIOLOGISCHE PRAKTIJK 1. BASISPROCEDURES 2. BASISMATERIAAL 3. KLINISCHE AUDIOMETRIE

INHOUD RICHTLIJNEN VOOR HYGIËNE EN INFECTIEPREVENTIE IN DE AUDIOLOGISCHE PRAKTIJK 1. BASISPROCEDURES 2. BASISMATERIAAL 3. KLINISCHE AUDIOMETRIE INHOUD 1. BASISPROCEDURES P 2 & 3 HANDHYGIËNE HANDEN WASSEN HANDALCOHOL HANDSCHOENEN DESINFECTIE OPPERVLAKKEN 2. BASISMATERIAAL P 4 OTOSCOOP Otoscopie bij aanwezigheid van oorloop, bloed of een zichtbare

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis De ziekenhuisbacterie MRSA Instructies voor thuis Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u besmet bent met de ziekenhuisbacterie MRSA. MRSA is een afkorting voor: Meticilline Resistente Staphylococcus

Nadere informatie

Revalidatiecentra. Handhygiëne medewerkers

Revalidatiecentra. Handhygiëne medewerkers Revalidatiecentra Handhygiëne medewerkers Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2008 Revisie: september 2013 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Preoperatieve handdesinfectie

Ziekenhuizen. Preoperatieve handdesinfectie Ziekenhuizen Preoperatieve handdesinfectie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: juni 2008 Revisie: juni 2013 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van de

Nadere informatie

Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter

Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter Bent u de afgelopen 2 maanden in een buitenlands ziekenhuis opgenomen of behandeld geweest? Hebt u beroepsmatig contact met varkens

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

1 Strikte naleving van handhygiëne

1 Strikte naleving van handhygiëne BIJLAGE 2: STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN INFECTIEZIEKTEN IN HET AZ JAN PORTAELS. 1 Strikte naleving van handhygiëne Tijdens directe of indirecte patiëntenzorg, schoonmaak van de kamers

Nadere informatie

Infobrochure voor artsen. Ziekenhuishygiëne. en infectiepreventie

Infobrochure voor artsen. Ziekenhuishygiëne. en infectiepreventie Infobrochure voor artsen Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie Situering De dienst ziekenhuishygiëne en infectiepreventie van het OLV van Lourdes ziekenhuis Waregem heeft als taak nosocomiale infecties

Nadere informatie

Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus.

Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. MRSA Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. 1. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een

Nadere informatie

Revalidatiecentra. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Revalidatiecentra. Persoonlijke beschermingsmiddelen Revalidatiecentra Persoonlijke beschermingsmiddelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2008 Revisie: september 2013 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en

Nadere informatie

Wat is M RSA? Wat zijn de ziekteverschijnselen van M RSA? Hoe kun je M RSA krijgen en hoe kun je anderen besmetten?

Wat is M RSA? Wat zijn de ziekteverschijnselen van M RSA? Hoe kun je M RSA krijgen en hoe kun je anderen besmetten? MRSA In deze folder leest u wat MRSA is, welke gevolgen dit kan hebben voor uw opname en behandeling en welke maatregelen er genomen worden om de verspreiding van MRSA te voorkomen. U wordt behandeld

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO Bijzonder Resistente Micro-Organismen Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO In deze folder vindt u meer informatie over Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) en Extended Spectrum Beta-Lactamase

Nadere informatie

Bijzonder Resistent Micro-Organisme

Bijzonder Resistent Micro-Organisme Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO en MRSA) In deze folder krijgt u uitleg over een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO) en wat gevolgen hiervan zijn. Ook leest u algemene informatie over

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken in de jeugdgezondheidszorg Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2004 Revisie: september 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd,

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne BRMO

Ziekenhuishygiëne BRMO Ziekenhuishygiëne BRMO Bij u is een BRMO gevonden. Maar wat is een BRMO? In deze folder leest u meer over BRMO en welke maatregelen genomen moeten worden. WAT IS EEN BRMO? BRMO is de afkorting van Bijzonder

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie kinderen

Ziekenhuizen. Strikte isolatie kinderen Ziekenhuizen Strikte isolatie kinderen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: april 2004 Revisie: april 2009 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie

Nadere informatie

Infectiepreventie protocollen afd Tandheelkunde

Infectiepreventie protocollen afd Tandheelkunde Infectiepreventie protocollen afd Tandheelkunde Titel: Soort document: Protocol Doelgroep: Medewerkers en studenten afd. Tandheelkunde en Mondzorgkunde Opdrachtgever: Dagelijks Bestuur afd. Tandheelkunde

Nadere informatie

MRSA-positief, wat nu?

MRSA-positief, wat nu? Infectiepreventie MRSA-positief, wat nu? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is MRSA?... 3 Wie loopt het meeste risico MRSA op te lopen?... 3 MRSA-dragerschap... 4 Verspreiding van MRSA voorkomen...

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Geïsoleerd verplegen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Geïsoleerd verplegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Geïsoleerd verplegen 1 Geïsoleerd verplegen U bent opgenomen in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en wordt hier geïsoleerd

Nadere informatie

MRSA Radboud universitair medisch centrum

MRSA Radboud universitair medisch centrum MRSA U wordt behandeld in het Radboudumc en bent mogelijk in contact gekomen met de MRSA bacterie (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus). Dit kan zijn doordat u Beroepsmatig in aanraking komt

Nadere informatie

MRSA. Sluiting van een verpleegafdeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

MRSA. Sluiting van een verpleegafdeling. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op MRSA Sluiting van een verpleegafdeling Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Op de afdeling waar u verblijft is een patiënt opgenomen (geweest) waarbij onverwacht

Nadere informatie

Isolatieverpleging op de kinderafdeling

Isolatieverpleging op de kinderafdeling Isolatieverpleging op de kinderafdeling Informatie voor ouders Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van Maaszieke ziekenhuis Pantein met een (verdenking op een) infectie die overgedragen kan worden

Nadere informatie

MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Inleiding U kunt in deze folder informatie vinden over de Methicilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en de maatregelen die het Franciscus Gasthuis & Vlietland treft

Nadere informatie

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen

Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen Richtlijn: het correct gebruik van niet-steriele handschoenen door verpleegkundigen IN DE RICHTLIJN LIGT DE FOCUS OP HET FORMULEREN VAN: 1. indicaties voor het gebruik van niet-steriele handschoenen in

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken voor kappers in het verpleeghuis Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: januari 2004 Gewijzigd: februari 2004 Revisie: januari 2009 Aan de samenstelling

Nadere informatie

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse

Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen. Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Hoe overdracht vermijden: bijkomende voorzorgsmaatregelen Opleiding docenten - 8 september 2016 A. Willemse Allemaal beestjes MRSA, VRE, CPE, C. difficile, M. tuberculosis, S. epidermidis, P. acnes, E.

Nadere informatie

Isolatie = stagnatie & frustratie?!

Isolatie = stagnatie & frustratie?! Isolatie = stagnatie & frustratie?! Marjon Gaikhorst, Deskundige Infectiepreventie Unic Medical Services BV, Nieuwegein DISCLOSURE INHOUD - Operatieve proces - Isolatiemaatregelen - Communicatie - Aandachtspunten

Nadere informatie

Infectiepreventie in het medisch onderwijs: een samenvatting voor geneeskundestudenten

Infectiepreventie in het medisch onderwijs: een samenvatting voor geneeskundestudenten Infectiepreventie in het medisch onderwijs: een samenvatting voor geneeskundestudenten Inleiding Beste geneeskunde student, Voor je opleiding tot medicus is het van belang dat je het een en ander weet

Nadere informatie

HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN

HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN Richtlijnen voor: Economen Koks Hulppersoneel keuken Hulppersoneel onderhoud door Luk Wullaert Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) - voor Roeland

Nadere informatie

Werkwijzer Kleding. Voorwoord. Inhoudsopgave. 1. Uitgangspunten kleding in het GHZ 1. 2. Algemeen 3. 3. Kledingregels 3

Werkwijzer Kleding. Voorwoord. Inhoudsopgave. 1. Uitgangspunten kleding in het GHZ 1. 2. Algemeen 3. 3. Kledingregels 3 Werkwijzer Kleding Voorwoord Voor je ligt de werkwijzer Kleding. Deze werkwijzer is bedoeld voor alle mensen die werken in ons ziekenhuis, zowel voor degenen die bedrijfskleding dragen als voor degenen

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

Handhygiëne. Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 Handhygiëne Uw bijdrage in de strijd tegen ziekenhuisinfecties T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620

Nadere informatie

Wie hebben een hoger risico op MRSA?

Wie hebben een hoger risico op MRSA? MRSA Via deze folder willen wij u antwoord te geven op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Wat is MRSA? Staphylococcus

Nadere informatie

Contact isolatie. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Contact isolatie. Kind & Jeugd. Locatie Hoorn/Enkhuizen Contact isolatie Kind & Jeugd Locatie Hoorn/Enkhuizen Contact isolatie Uw kind is opgenomen in het Westfriesgasthuis en wordt hier geïsoleerd verpleegd. De behandelend kinderarts/ of verpleegkundige brengt

Nadere informatie