Gewone jongens die mooie dingen maken. Wat we doen en hoe we het doen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gewone jongens die mooie dingen maken. Wat we doen en hoe we het doen"

Transcriptie

1 Gewone jongens die mooie dingen maken Wat we doen en hoe we het doen

2 Wij zijn studio fonkel Wij zijn Studio Fonkel en wij maken mooie dingen. Of het nu gaat om een website, webapplicatie, landkaart of infographic. Wij doen waar wij het beste in zijn, zodat jij je kunt richten op jouw core business. We leggen je graag uit hoe wij mooie dingen maken. Kenmerkend voor onze werkwijze is flexibiliteit. Tegelijkertijd laten we in dit document zien hoe dit alles behalve ten koste gaat van een gedegen en overzichtelijk proces.

3 Vier factoren De klant Onze visie op vier belangrijke factoren die invloed hebben op een geslaagd eindresultaat. Je wilt een mooi product of een slimme oplossing. Daarom kom je bij ons; wij pakken op wat je zelf niet in huis hebt, zodat jij je kunt bezighouden met jouw core business. Tegelijkertijd speel je een onmisbare rol in het proces dat leidt naar het product dat je voor ogen hebt. We zien je graag als deel van het team. Jij weet immers het beste wat je wilt en nodig hebt. Onze expertise in combinatie met jouw input leiden naar een eindresultaat dat je met trots presenteert binnen je organisatie en aan je klanten. De klant We leren onze klanten en hun wensen graag goed kennen.

4 De klantvraag De klantvraag Wij helpen graag! Klanten komen bij ons voor:» een heldere en overtuigende website, zowel in ontwerp als tekst» een (online) vertaling van hun identiteit in een huisstijl, beeld en/of tekst Hoe het antwoord op je vraag eruitziet? Daar komen we samen achter.» het omzetten van complexe informatie in duidelijke infographics» data verwerkt in een landkaart, waarbij het ontwerp van de kaart aansluit bij de identiteit van de organisatie. Nadat je je opdracht bij ons hebt neergelegd, vragen we door. Waarom wil je dit product? Wat is het doel? Hoe zou dat eruit moeten zien? We denken kritisch met je mee, blijven open communiceren en adviseren steeds eerlijk over de beste oplossing. Dat kan resulteren in een eindproduct dat er heel anders uitziet dan je initiële vraag maar dichter bij het gewenste doel ligt. Wil je een oplossing die om meer vraagt dan wij in huis hebben? Waar onze expertise ophoudt, zoeken we graag de samenwerking met experts uit ons uitgebreide netwerk, zodat de mogelijkheden eindeloos zijn. We denken kritisch met je mee, blijven open communiceren en adviseren steeds eerlijk over de beste oplossing.

5 Ons team In feite zijn we een stel gedreven vakidioten. We houden van ons werk. Allemaal hebben we ons specialisme en zo vullen we elkaar aan. Eigen aan het team is dat we betrokken zijn. Betrokken bij onze klanten en de projecten. Dat betekent dat we vaak net een stap verder gaan. s Avonds of in het weekend even doorwerken is voor ons geen probleem. Die extra uurtjes geven ons meteen een reden om op bezoek te gaan bij de buren. Afhaaltentjes in overvloed bij ons aan de Arnhemseweg. Ons Team Eigen aan het team is dat we betrokken zijn. Betrokken bij onze klanten en de projecten. Hoe ons team eruitziet verschilt per product. De samenstelling stemmen we per project af, zodat ieders krachten optimaal worden ingezet. Dat betekent dat we vaak net een stap verder gaan.

6 Onze werkwijze Onze werkwijze Onze werkw ijze heeft zich in de praktijk bewezen, maar we leren elke dag nog iets nieuws wat ons sneller en efficiënter maakt. We gebruiken een Agileprojectbenadering; Scrum. De Scrummethode wordt binnen ons werkveld steeds meer toegepast en daar zijn goede redenen voor. De aanpak heeft een zeer positief effect op het eindresultaat. Vaak beginnen de ideeën bij klanten pas echt te stromen als ze een deel van het product voor ogen hebben. Dankzij de flexibiliteit van deze werkwijze kunnen de wensen nog op ieder moment worden veranderd. Daarnaast heeft scrum een snellere levertijd dan andere veel gebruikte methodes en wordt kwaliteit gewaarborgd omdat voortgangsbewaking en evaluaties deel uitmaken van elke cyclus in het proces. Lees in het volgende hoofdstuk meer over onze werkwijze. Flexibiliteit is in onze ogen belangrijker dan het strak volgen van een plan. We betreden liever geen platgetreden paden.

7 Werkwijze Scrum in het kort Zoals gezegd is scrum onze meest gebruikte methode. Deze methode maakt gebruik van de kracht van elk teamlid en vraagt weinig overhead. Scrum maakt een project bovendien heel overzichtelijk. Een scrum-project wordt namelijk opgedeeld in korte fases, deze noemen we sprints. Dit maakt het eenvoudig om met veranderende omstandigheden om te gaan. Evaluaties maken deel uit van elke sprint en zo bewaken we de haalbaarheid van het project. De eerste fase heet sprint 0. Dit is een voorbereidende fase. Aan de hand daarvan bepalen we hoeveel sprints er in totaal nodig zijn. Wanneer al deze sprints zijn afgerond, staat er een werkend eindproduct. Nadat het project is opgeleverd, blijven we betrokken. Meestal zijn websites namelijk dynamische producten; ze blijven constant in beweging. Het verloop van een traject Development Sprint 1 t/m x e: Vo orfas Sprint 0 Nafase

8 Bij een scrum-project maakt de klant deel uit van het team. Deze rol noemen we Product Owner. Verder is er in het team een Scrum Master aanwezig en een aantal onwikkelaars en ontwerpers. Het SCRUM-team product owner Developers + Ontwerpers De scrum-metho de is een dynamische man ier van samenwerken die snel te leren is, en tot be ter resultaat leidt. Scrum master

9 De voorbereidingsfase: sprint 0 Wat is het doel? Wie is de doelgroep? Welke stakeholders zijn er? Zijn er belangrijke mijlpalen waar we mee te maken hebben? Bij de start van het project brengen we in kaart wat er eigenlijk moet gebeuren. Dit noemen we sprint 0. Welke stakeholders zijn er? Wat is het doel? Wie is de doelgroep? Zijn er belangrijke mijlpalen waar we mee te maken hebben? Aan de hand hiervan maken we met elkaar een wensenlijst. De wens vertalen we naar een User Story. Dit is een omschrijving van een functionaliteit, maar dan benaderd vanuit de ervaring van de gebruiker. Een User Story wordt opgesteld aan de hand van de formule: Als [ rol ] wil ik [ actie ] zodat [ businessvalue ] Bijvoorbeeld: Als gebruiker van de mobiele website wil ik snel contactinformatie vinden zodat ik kan bellen als ik een probleem met mijn auto heb. Als site-eigenaar wil ik makkelijk nieuwe content op mijn website kunnen plaatsen zodat ik eenvoudig mijn eigen site up-to-date kan houden. Als klant wil ik op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen zodat ik een leuke aankoop kan doen voor een lage prijs.

10 Voorbeeld van een backlog Lijst van User Stories in de backlog Mate van complexiteit BACKLOG Als gebruiker wil ik met ideal kunnen afrekenen 12 Als gebruiker wil mijn boodschappen opslaan zodat ik later kan afrekenen 24 Als gebruiker wil ik een artikel aan mijn vrienden laten zien 4 Als eigenaar wil ik terugkerende klanten korting kunnen geven 20 Als sitebeheerder wil ik product foto s in bulk kunnen uploaden 12 Als eigenaar wil ik dat de verkoop koppelen aan de boekhouding zodat de accountant... 6 Als eigenaar wil ik dat de site meertalig is zodat ik in Europa kan verkopen 21 Als we in beeld hebben welke stories er allemaal zijn, bepalen we wanneer we wat doen, hoeveel we kunnen doen, en in welke periode. De prioriteit van de User Stories bepalen we aan de hand van de business value en hun logische plek in het geheel. Dit doen we altijd in samenspraak met de klant. We kijken hoe het aantal uren zich verhoudt tot de waarde van de functionaliteit. Als alle stories en de daaruit voortvloeiende taken in de juiste volgorde staan, hebben we een grote lijst: de backlog.

11 De uitvoering: sprint 1 t/m x Voorbeeld van een backlog opgedeeld in sprints SPRINT 2 12 Sales-actiemodule 12 Winkelwagentje instellen 24 Bestelproces finetunen 4 Koppeling met back-up server 20 Contentstructuur instellen 12 BACKLOG ideal koppeling Bestelproces finetunen Koppeling met administratie pakket 21 Server 4 20 User Stories worden toegevoegd aan de sprint Voorafgaand aan elke sprint stellen we in samenspraak met alle betrokkenen het doel van de sprint vast. We bepalen hoeveel uur we aan de sprint besteden en over welke periode. Een sprint duurt meestal twee tot vier weken. We merken dat in de gesprekken met de klant en degenen die aan het product werken de beste ideeën ontstaan. Voordat een nieuwe sprint begint kunnen doelen dan ook worden bijgesteld. We voegen nieuwe wensen toe of wijzigen zo nodig prioriteiten. Dit kan alleen voorafgaand aan een sprint. Gedurende een sprint staan ze vast. Alle leden van het team spreken uit verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedeelte. Hebben wij ingeschat dat een taak tien uur kost en we blijken er het dubbele voor nodig te hebben? Dan komen de extra uren voor onze rekening. Aan het einde van een sprint is er altijd een werkend product.

12 Tijdens elke sprint werken we een deel van de backlog weg. Ook het testen is in de sprint opgenomen. Zo wordt kwaliteit altijd gewaarborgd en komen fouten snel aan de oppervlakte. Aan het einde van een sprint is er altijd een werkend product. Dit kan een ontwerp zijn of een (deel van de) website. Met elke sprint wordt het product completer. Wanneer de sprint is afgelopen, evalueren we en beoordelen we het resultaat. Alle stakeholders doen hun zegje en samen bekijken we wat we in de volgende sprint gaan doen. Een voorbeeld van de sprint-cyclus Start Sprint i nt S pr l u ati e E va Sprint Plan ni n g De Sprintcyclus Aan het eind van de sprint wordt een werkend product opgeleverd. De verschillende teamleden leveren hun eigen bijdrage tijdens de sprint Standup meetings Een sprint ziet er meestal zo uit: 1) Bespreking met alle betrokken» evaluatie van vorige sprint» vaststelling (of bijstelling) van prioriteiten en doelen nieuwe sprint» vaststelling van het aantal uren en datum oplevering 2) Uitvoering 3) Testen 4) Oplevering

13 De output en daarna Nazorg Continu proces van optimalisatie Na oplevering van het project, houdt onze zorg natuurlijk niet op. Hoewel we streven naar maximale kwaliteit en door middel van testen de fouten, zogenaamde bugs, er zoveel mogelijk uithalen, is er altijd een nazorgtraject. Gedurende deze periode zitten we kort op de bal. We reageren snel op meldingen van zaken die onverhoopt nog niet werken zoals verwacht. Je kunt er ook voor kiezen om een vast aantal uren per periode af te nemen; per week, maand of per kwartaal. Hierin handelen we wensen die naar voren zijn gekomen af. Aan het einde van de maand worden de uren gefactureerd en ontvang je een overzicht van wat er de afgelopen periode uitgevoerd is. Verzoeken tot verandering (RFC) Doordat jij en je klanten de opgeleverde website of applicatie actief gaan gebruiken, zullen er dingen naar voren komen die je bij nader inzien anders wilt. Verzoeken hiervoor worden door ons opgenomen in ons projectbeheersysteem. Vervolgens geven we aan hoeveel tijd het kost om de veranderingen door te voeren en, na akkoord hiervoor, wordt er een planning afgegeven voor de oplevering.oplevering. In alle bovenstaande gevallen geldt dat we de wijzigingen eerst doorvoeren op onze ontwikkel-omgeving. Hier hebben we de website of applicatie ook gebouwd. Pas na acceptatie van de klant worden de verandering uitgerold naar de live-omgeving en worden ze dus zichtbaar op de echte website. Tot slot: Wij gaan voor een langdurige relatie, die gevoed wordt door wederzijdse tevredenheid. De chemie moet goed zijn. We willen graag blijvend en structureel waarde toevoegen aan jouw product of organisatie.

1. De watervalmethode... 2. 2. Agile softwareontwikkeling... 2. 3. Iteratief werken... 3. 4. Agile technieken voor teams... 3

1. De watervalmethode... 2. 2. Agile softwareontwikkeling... 2. 3. Iteratief werken... 3. 4. Agile technieken voor teams... 3 Naar Voren: Tijdschrift voor webwerkers» Artikel #155 Agile (web)ontwikkeling Omarm de verandering Als ICT-professional heb je het liefst dat de klant exact weet wat hij wil, dat jij exact weet hoe je

Nadere informatie

Scrum. Veranderingen. Product development of product manufacturing?

Scrum. Veranderingen. Product development of product manufacturing? Scrum Nu op veel plekken de Oracle Developer en Designer ontwikkelstraat aangevuld wordt met, en steeds vaker zelfs vervangen wordt door JDeveloper, komt vaak de vraag naar boven welke project management

Nadere informatie

Scrum: where Business drives IT

Scrum: where Business drives IT Scrum: where Business drives IT De simpelste oplossingen zijn meestal de beste Nu op veel plekken de Oracle Developer en Designer ontwikkelstraat aangevuld wordt met, of vervangen wordt door JDeveloper,

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 11. Scrum

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 11. Scrum WHITEPAPER IN 5 MINUTEN A U G U S T U S 2 0 1 4 11. Scrum Deze whitepaper gaat over Scrum. Kort en bondig: Scrum is een software-ontwikkelmethode met vaste sprints van enkele weken waarin steeds een verbeterde

Nadere informatie

Sprinten naar succes. Een introductie tot het ontwikkelen van succesvolle webapplicaties

Sprinten naar succes. Een introductie tot het ontwikkelen van succesvolle webapplicaties Sprinten naar succes Een introductie tot het ontwikkelen van succesvolle webapplicaties De rol van de opdrachtgever hoofdstuk 1 Inhoud De rol van de opdrachtgever Scrum geeft opdrachtgevers de ruimte De

Nadere informatie

Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten

Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten Handreiking voor toepassen van Agile Scrum binnen Overheidsdiensten Versie 1.0 Datum april 2012 Status definitief Colofon Projectnaam Locatie Contactpersoon Bijlage(n) 1 Auteurs DR en Quintor Project BAS,

Nadere informatie

CMD studenten van de Hogeschool van Utrecht & Scrum

CMD studenten van de Hogeschool van Utrecht & Scrum CMD studenten van de Hogeschool van Utrecht & Scrum Een onderzoek naar waarom de Scrummethode belangrijk is voor de Communicatie & Media Design student aan de Hogeschool Utrecht. Door F.A. Nijhof - 1620443

Nadere informatie

Whitepaper. Kwaliteit binnen Agile

Whitepaper. Kwaliteit binnen Agile Whitepaper Kwaliteit binnen Agile Paul Meek pm@linkitprojects.nl Versie 1.0 (24-02-2010) Inleiding Agile is hot. Agile projecten beloven sneller software te leveren, die na elke iteratie onmiddellijk in

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

Stageverslag. 1 Rick de Groot / 20051993 Stageverslag V2

Stageverslag. 1 Rick de Groot / 20051993 Stageverslag V2 Stageverslag 1 Rick de Groot / 20051993 Inhoudsopgave 1.0 Samenvatting... 4 2.0 Inleiding... 5 2.1 Probleemstelling... 6 3.0 Plan van aanpak... 7 3.1 Achtergronden... 7 3.2 Opdrachtomschrijving... 7 3.3

Nadere informatie

Rini weet raad. Rini weet raad

Rini weet raad. Rini weet raad weet raad weet raad Vroeger beantwoordde Mona in de Story de vragen van lezers. Vragen over over eenvoudige praktische problemen Lieve Mona, hoe krijg ik vetvlekken uit mijn witte blouse? en vragen over

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Projectmatig Werken

Hand-out behorende bij de training. Projectmatig Werken Hand-out behorende bij de training Projectmatig Werken Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX AMSTERDAM

Nadere informatie

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

Dit document bevat alle informatie die u moet weten om te kunnen werken met. Verbeterborden en Lean Six Sigma projecten

Dit document bevat alle informatie die u moet weten om te kunnen werken met. Verbeterborden en Lean Six Sigma projecten Dit document bevat alle informatie die u moet weten om te kunnen werken met Verbeterborden en Lean Six Sigma projecten Inhoudsopgave Lean Six Sigma... 3 Lean... 3 Six Sigma... 3 Lean Six Sigma in de zorg...

Nadere informatie

Careware succesvol uitrollen: hoe dat je dat?

Careware succesvol uitrollen: hoe dat je dat? Careware succesvol uitrollen: hoe dat je dat? Een 7 stappenplan voor een doordachte implementatie Dellaertweg 9C 2316 WZ Leiden Tel. 071-523 2604 Versie 1.0 d.d. 01-10-2014 www.helpline-bv.nl contact@helpline-bv.nl

Nadere informatie

Tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd

Tweemaal zoveel doen in de helft van de tijd Volgens bedenker Jeff Sutherland kunnen bedrijven met scrum twee keer zoveel doen in de helft van de tijd. Waarom is het zo effectief en is het voor iedereen geschikt? Tweemaal zoveel doen in de helft

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Cold Calling

Hand-out behorende bij de training. Cold Calling Hand-out behorende bij de training Cold Calling Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level Level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX XX AMSTERDAM

Nadere informatie

White paper Pink Agile Framework

White paper Pink Agile Framework Maak uw organisatie wendbaar, The Pink Way Over Pink Elephant Pink Elephant is een internationale kennisleider op het gebied van bedrijfsinnovatie en bedrijfsverandering. Met advies- en IT-dienstverlening

Nadere informatie

{ SCRUMUCD} Adviesrapport voor E-ID internet strategies. Don R. Munter 14 juni, 2011

{ SCRUMUCD} Adviesrapport voor E-ID internet strategies. Don R. Munter 14 juni, 2011 { SCRUMUCD} Adviesrapport voor E-ID internet strategies Don R. Munter 14 juni, 2011 Inleiding Dit rapport beredeneert vanuit het huidige proces en brengt advies uit over hoe dit proces beter kan. Het tweede

Nadere informatie

Agile/Scrum Foundation

Agile/Scrum Foundation Agile/Scrum Foundation Wil je continu grip houden op (langlopende) projecten? Leer de theorie van Agile en hoe Scrum een oplossing biedt om projecten binnen tijd en budget te realiseren Leer welke verantwoordelijkheden

Nadere informatie

d e v e l o p m e n t s e r v i c e s p r o f f e s i o n a l s e r v i c e s p h p t r a i n i n g e n

d e v e l o p m e n t s e r v i c e s p r o f f e s i o n a l s e r v i c e s p h p t r a i n i n g e n d e v e l o p m e n t p r o f f e s i o n a l p h p t r a i n i n g e n Een eerste kennismaking... Ibuildings is in1999 opgericht met als doel zich te specialiseren in het ontwikkelen van websites en webapplicaties.

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN 12-4-2015 HANZEHOGESCHOOL PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN VERSIE 2 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Huidige inschatting kerntaken en competenties... 3 Self-assessment... 4 Doelstellingen... 9 Activiteiten...

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Agile projectmethode voor communicatieprojecten

Agile projectmethode voor communicatieprojecten Agile projectmethode voor communicatieprojecten Godfried Knipscheer Waarover gaat dit document? Hoe pak je een project aan? Maak je een gedetailleerd projectplan en een planning die alles op voorhand vastlegt

Nadere informatie

Plan van Aanpak. project Tetris Packing

Plan van Aanpak. project Tetris Packing Plan van Aanpak project Tetris Packing Inleiding! 4 Projectomschrijving! 5 Doel van het project! 5 Onderwerp van het project! 5 Invulling van het project! 6 Producten! 7 Functioneel Ontwerp! 7 Implementatierapport!

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Projectdocumenten niveau 4 IB en AO Versie 0.11

Inhoudsopgave. Projectdocumenten niveau 4 IB en AO Versie 0.11 Inhoudsopgave Inleiding...2 Algemene opmaak...2 Planning, urenverantwoording en kostenoverzicht...2 Planning...2 Urenverantwoording...2 Kostenoverzicht...3 Definitiestudie...4 Werkproces...4 Doel van het

Nadere informatie

Hoe? Zo! Sturen op ict-projecten

Hoe? Zo! Sturen op ict-projecten Hoe? Zo! Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Hoe relevant zijn ict-projecten voor het management? 4 2 Hoe zorgen we voor betrokkenheid van het management bij ict? 7 3 Hoe nemen we goede besluiten over ict-investeringen?

Nadere informatie