Inleiding... 3 Doel van dit e-boek... 3 Wat is hooggevoeligheid?... 4 Symptomen en toelichting... 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding... 3 Doel van dit e-boek... 3 Wat is hooggevoeligheid?... 4 Symptomen en toelichting... 5"

Transcriptie

1

2 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doel van dit e-boek... 3 Wat is hooggevoeligheid?... 4 Symptomen en toelichting... 5 Hooggevoeligheid bij kinderen... 7 Kenmerken... 7 Meditatieoefening voor hooggevoelige kinderen... 8 Hooggevoelig en nu? Tips Hulpmiddelen Slotwoord Bijlagen HSP test voor volwassenen HSP test voor kinderen... 18

3 3 Inleiding In mijn praktijk krijg ik regelmatig de opmerking/ vraag. 'Volgens mij ben ik hooggevoelig. Kun je mij leren hoe ik hiermee om kan gaan?' Wat mensen eigenlijk vaak bedoelen is: Kun je mij iets aanleren (een oefening) zodat ik er geen last meer van heb? Ik kan mensen niet van hun hooggevoeligheid 'afhelpen'. En dat hoeft ook niet! Het is immers geen kwaal die genezen moet worden, maar een mooie eigenschap die bij je hoort. De kunst is om je hooggevoeligheid te gaan zien en ervaren als iets positiefs. Doel van dit E-boek. Ik hoop dat je na het lezen van dit boek niet alleen wijzer bent geworden, maar ook hooggevoeligheid gaat ervaren als een kwaliteit. Ieder mens heeft unieke talenten. De één kan goed timmeren, zingen, voetballen of schrijven. Een HSP'er heeft zeer goed ontwikkelde zintuigen die hij in uiteenlopende situaties kan gebruiken! In dit e-boek geef ik achtergrondinformatie, vertel over mijn eigen ervaringen en geef tips zodat je weerbaarder bent tegen prikkels van buitenaf. 'Hooggevoelig zijn heeft ook veel voordelen. Een rijk gevoelsleven opent deuren voor creativiteit en intuïtie'

4 4 Wat is hooggevoeligheid? In 1996 introduceerde de Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron de term HSP oftewel Highly Sensitive Person. Haar onderzoek en publicatie sloeg in als een bom omdat zoveel mensen zich hierin herkenden. In haar onderzoek stelt zij vast dat hooggevoeligheid aangeboren en genetisch bepaald is. Tevens geeft zij aan dat maar liefst 15-20% van de bevolking hooggevoelig is. Wat zijn nu specifieke kenmerken? HSP'ers: hebben een gevoeliger zenuwstelsel dat eerder geprikkeld raakt. zijn daardoor gevoeliger voor pijn, geluiden, geuren, emoties, prikkels op de huid (bijv. stofjes die kriebelen, irriteren). hebben een sterk inlevingsvermogen. Ze kunnen goed aanvoelen of zelfs invoelen wat er in de ander leeft. (Valkuil is wel dat HSP'ers hun focus te veel op anderen richten, in plaats van op zichzelf) hebben een rijk gevoelsleven en zijn daardoor vaak erg creatief. zijn vaak gepassioneerd en harde werkers (dit laatste ook omdat ze het graag goed willen doen voor een ander). hebben vaak moeite om duidelijk grenzen aan te geven. nemen soms emoties van anderen over (vaak onbewust). hebben behoefte aan tijd en ruimte voor zichzelf. (In hun eigen wereld kunnen zitten, zonder dat dit verstoord wordt). zijn gevoelig voor sferen bijv. in huis, op het werk, bij vrienden. vinden eerlijkheid en harmonie belangrijk. voelen zich soms te verantwoordelijk voor anderen en situaties. Wil je weten of jij hooggevoelig bent? doe hier dan de test! Hier vind je tevens de kindertest voor hooggevoeligheid. (of blader door naar de bijlagen in dit e-boek)

5 5 Symptomen: Symptomen van HSP zijn: vermoeidheid, stemmingswisselingen, terugtrekken in jezelf of juist heel druk gedrag vertonen, snel uit balans zijn, angsten, het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent, concentratieproblemen, slaapproblemen. Toelichting Bewustwording Hoe blijf je krachtig overeind wanneer je gevoelig bent en zoveel mensen en situaties om je heen hebben invloed op je? De allerbelangrijkste stap is dat je je bewust wordt van je hooggevoeligheid. Waarvoor ben je gevoelig? In welke situaties reageer je veel gevoeliger dan bijv. een gemiddeld persoon? Wanneer en waarom veranderde je stemming plotseling? Vervolgens is het belangrijk dat je dit van jezelf accepteert en er op een gezonde manier rekening mee houdt. Je kunt natuurlijk op de drukste dag van de week gaan shoppen om je kledingkast aan te vullen, maar misschien is het handiger om dit op een andere dag te doen? En misschien heb je verwachtingen van jezelf over wat je zou moeten doen voor een ander of wat je zou moeten kunnen omdat zoveel anderen dit ook kunnen. Maar uiteindelijk weet je zelf het beste wat wel en niet goed voor jou werkt. Voorbeeld: Zo wilde ik graag na mijn studie een 'normale' baan die aansloot op mijn studie, terwijl al vrij snel bleek dat een dergelijke functie niet goed bij mij paste vanwege mijn hooggevoeligheid. Ik had het gevoel dat mijn energie opgeslurpt werd en kon mijn creativiteit nauwelijks kwijt in mijn werk. Toch probeerde ik het iedere keer weer, totdat ik (uiteindelijk) tot inzicht kwam en een ommekeer maakte. Ik werk nu als zelfstandige en doe werk dat ik heel erg leuk vind om te doen. Het werken als zelfstandige brengt onzekerheden met zich mee, maar de voordelen ervan wegen hier ruimschoots tegenop. Ik kan zelf mijn tijden indelen, doe werk wat heel goed bij me past en kan mijn creativiteit helemaal kwijt in mijn werk.

6 6 Afschermen Je hoeft als HSP'er niet lijdzaam toe te zien hoe anderen leuke dingen doen en jij jezelf beperkt. Wanneer je beter van jezelf weet waar je gevoelig voor bent, kun je jezelf gaan trainen in het beschermen van je energie. Zodat het niet 'weglekt' of beïnvloed wordt door anderen en situaties. En wanneer jij je fit voelt en lekker in je vel zit, zul je zien dat het afschermen steeds beter gaat. HSP en ADHD Soms ontstaat het beeld dat HSP'ers stille en teruggetrokken mensen zijn. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Je ziet bijvoorbeeld dat HSP'ers ook heel druk gedrag kunnen vertonen omdat ze niet weten wat ze met al die prikkels aanmoeten. Verwar HSP niet met ADHD. HSP'ers kunnen zich in een prikkelarme omgeving wel goed concentreren en rustig zijn, terwijl iemand met ADHD ook dan nog druk en onrustig is. Aanpassingsgericht De Zwitserse psychologe Alice Miller beschreef het uitgebreid in haar boek 'Het drama van het begaafde kind'. Hooggevoelige kinderen zijn bij uitstek spiegels voor hun omgeving. Ze voelen wat er bijv. in een thuissituatie niet goed voelt en reageren daar op. Als er geen harmonie is zullen kinderen dit tot uiting brengen door druk te worden, ongehoorzaamheid, bedplassen op oudere leeftijd, agressief gedrag, teruglopende schoolprestaties etc. Lastiger wordt het wanneer kinderen zich verantwoordelijk gaan voelen voor de situatie en hun eigen gedrag daarop gaan aanpassen. Ze gaan zich gedragen zoals ze (denken!) dat hun vader of moeder dit graag wil zien. Op deze manier willen kinderen de balans en harmonie in het gezin herstellen. Dit kan handig zijn voor de ouders, maar het is niet goed voor het kind zelf. Het kind volgt nu immers niet zijn eigen weg en neem te veel te veel verantwoordelijkheden en zorgen op zijn schouders.

7 Hooggevoeligheid bij kinderen 7 Kenmerken Hooggevoeligheid bij kinderen merk je als ouder vaak doordat je kind heftiger reageert op situaties en mensen dan andere kinderen. De kenmerken die in het algemeen bij hooggevoeligheid werden genoemd, gelden ook voor kinderen. Een aantal punten wil ik graag hieronder extra toelichten. Wijsheid Hooggevoelige kinderen zijn wijs voor hun leeftijd. Ze zijn geïnteresseerd in de wereld om hun heen en bepaalde informatie kan deze kinderen zeer diep raken. Vooral onrecht in de wereld en leed heeft een grote impact. Intuïtie Veel HSK'ers (High Sensitive Kids) hebben een goed ontwikkelde intuïtie. Vaak 'weten' ze dingen die ze niet kunnen weten of voelen ze erg goed aan welke mensen wel of niet oprecht zijn. Creativiteit De extra gevoeligheid brengt met zich mee dat ze een rijke fantasie en belevingswereld hebben. Creativiteit is dan een hele mooie uitlaatklep!

8 8 Veiligheid/ Structuur Breng een duidelijke structuur aan in het leven van je hooggevoelige kind. Dit betekent dat er duidelijke rustmomenten zijn, regels voor televisie en computer (uw kind zal het hier misschien niet altijd mee eens zijn ) en vaste tijden voor eten. Communicatie Net als alle kinderen en volwassenen willen hooggevoelige kinderen graag serieus genomen worden in hun belevingswereld. Zij ervaren de dingen immers op hun eigen manier en het is goed om hier serieus naar te luisteren. Eerlijkheid Wees liever eerlijk tegen je kind (in die mate dat het verantwoord is), dan dat je ergens een onzinverhaal van maakt en om de hete brei heen draait. Hooggevoelige kinderen voelen namelijk haarfijn aan wanneer je niet eerlijk bent! Interesse Wanneer je zoon of dochter hooggevoelig is en je bent dit zelf niet, dan is het aanvankelijk lastig om je te verplaatsen in zijn of haar belevingswereld. Maar het is absoluut de moeite waard. Je kunt immers allemaal van elkaar leren. Je kunt je kind helpen bij het relativeren van zijn emoties bijvoorbeeld (als hij in een emotionele achtbaan zit). Omgekeerd kun jij van je kind leren hoe je meer naar je hart en intuïtie luistert.

9 9 Meditatieoefening voor hooggevoelige kinderen Deze oefening heb ik speciaal voor jou geschreven. En dan weet je misschien al dat jij wat gevoeliger bent dan sommige andere kinderen. Bijvoorbeeld gevoeliger voor geurtjes, kleding, voor pijn, of mensen wel of niet blij zijn. Misschien ben je iemand die graag over dingen nadenkt en het niet prettig vindt als er veel lawaai is. Dan heb ik hier een oefening voor je om het makkelijker te maken. Zodat jij je minder snel rot voelt als iemand niet in een vrolijke bui is of bijv. onaardig tegen je doet. Ik ga je leren hoe je een soort extra bescherming om jezelf maakt zodat je je overal veilig en prettig voelt. Ben je er klaar voor? Het is makkelijk als iemand anders dit de eerste paar keer aan je voorleest zodat je goed kunt luisteren. Is er iemand in de buurt? (papa, mama, broer, zus, oma). En geloof me, als je dit een paar keer hebt gehoord, kun je het helemaal zelf. Ga maar eens helemaal lekker ontspannen zitten of liggen. Misschien vind je het fijn om je lievelingsknuffel erbij te pakken. Doe dit dan vooral. Als je heerlijk onderuit zit of ligt, sluit dan je ogen en leg jouw handen op je buik. En voel maar eens hoe je inademt en uitademt. Voel je jouw buik meebewegen?...goed zo, je doet het al heel erg goed. En dan fantaseer je dat je in een hele fijne kamer bent in een prachtig huis. En dat huis...dat mag je helemaal zelf verzinnen. Misschien hou je van een klein kabouterhuisje, of wil je juist een heel groot kasteel. Maak het maar zoals jij het wilt en zie het helemaal voor je.

10 En in dat bijzondere huis is een kamer die helemaal van jou is. Kijk maar eens goed om je heen in die kamer. Misschien zie je wel spulletjes die je herkent. En voel maar eens de zon door de ramen schijnen. Als je goed voelt, kun je de warmte op je huid voelen. Dat voelt fijn! 10 Neem de tijd om rond te kijken in die mooie kamer. Je bent nieuwsgierig wat er nog meer in dat huis te zien is en je wilt de kamer bijna verlaten. Maar voordat je de deur opendoet, zie je plotseling een cape aan de kapstok aan de deur hangen. Hé...dat is bijzonder. Bekijk maar eens goed welke kleur het heeft en voel hoe zacht de stof is. Je haalt de cape van de kapstok en doet hem om. Wauw...in de spiegel zie je hoe mooi en bijzonder je bent met deze cape. Draai je maar eens om en bekijk jezelf van alle kanten. Terwijl je jezelf bewondert, vliegt er een vogel door het raam naar binnen en deze daalt neer vlak bij je. 'Dat is niet zomaar een cape' zegt de vogel. 'Dat is een beschermingscape'. Verschrikt stap je achteruit. Je bent verbaasd dat deze vogel tegen je praat. 'Hoe kan dat? Jij praat!' De vogel lacht. 'Ja natuurlijk! Met die cape om ben je niet alleen beschermd maar kun je praten met alle dieren.' Je staart naar de vogel en bekijkt hem eens goed. Weet je wat voor vogel het is? Is hij groot of klein en heeft de vogel een specifieke kleur of naam. Als je niets bijzonders aan hem ziet is het ook helemaal goed.

11 Je vingers glijden weer over het zachte stof van je en je glimlacht. Wat ben je blij met dit cadeau. 11 'Heeft iedereen zo'n cape?' Nog steeds ben je verrast dat deze zomaar aan je deur hing. De vogel gaat op je schouder zitten en kijkt je wijs aan. 'Als je hem nodig hebt, dan verschijnt het,' antwoordt hij simpel en haalt zijn vleugelschouders op. 'Nou, dan heb ik hem dus nodig'. Vastberaden maak je de cape extra goed vast. Je voelt je meteen veiliger en beschermd. 'Dus als ik nu de deur uitstap, kan ik alles aan?' Vraag je aan de vogel. Deze knikt. 'En hoor jij ook bij de cape? Ga je dan met me mee naar buiten?' De vogel vliegt op en vliegt al rondjes om je heen. 'Natuurlijk ga ik met je mee', antwoordt hij. En dan loop je samen met de vogel en omhuld in je cape door het mooie huis naar de buitendeur. Kijk maar goed om je heen hoe speciaal het huis is en als je eenmaal buiten komt voel je de zonnestralen weer in je gezicht. Haal nog maar eens goed adem en voel de lucht door je longen gaan. In de verte hoor je nog veel meer vogels in de bomen. Is het niet fantastisch? Voel maar eens hoe stevig je staat en hoe blij je bent met de vogel en de cape. En jij? Jij bent er helemaal klaar voor om naar buiten te gaan!

12 12 Tips: Deze meditatie is geschreven voor kinderen, maar ook volwassenen mogen hem uiteraard gebruiken! Let erop bij het voorlezen dat je dit rustig doet, zodat het kind het verhaal helemaal voor zich kan zien. Misschien voegen kinderen zelf iets toe aan de meditatie en dat is helemaal prima. Wanneer kinderen de meditatie een paar keer hebben gedaan hebben, kan het symbool van de cape en vogel al voldoende zijn om zich beschermd te voelen. De cape is symbolisch voor het pantser. De vogel symboliseert hulp, vrijheid, het communiceren vanuit het gevoel en bescherming. Ik vind het erg leuk om ervaringen van kinderen te lezen. Dus wil je jouw ervaring delen?of heb je misschien een heel goed idee om toe te voegen aan deze meditatie?laat het me weten! Dit kan per mail, via de blog ( of telefonisch ().

13 13 Hooggevoelig en nu? Tips zorg voor voldoende rustmomenten op een dag. geef duidelijk je grenzen aan (maar bot zijn hoeft ook niet ). let op wat je eet en wanneer. Eet op min of meer vaste tijden en eet gezond. doe dingen die je heel leuk vindt (dit geeft passie en energie). doe aan yoga of meditatie (werkt vaak heel goed voor HSP ers). wanneer je merkt dat je stemming plotseling omslaat: probeer na te gaan wanneer dat precies gebeurde en wat de omstandigheden waren. kies werk waarbij je de mogelijkheid hebt om zelf je tijden/ werkzaamheden in te delen. Dit zal niet altijd mogelijk zijn, maar enige vrijheid in je werk is prettig. gebruik je creativiteit. visualiseer een mooi lichtpantser (van bijv. kristalhelder wit licht) om je heen als je naar buiten gaat of bij veel mensen bent. laat je niet afremmen door je hooggevoeligheid. Hou er rekening mee, maar gebruik het niet als excuus. neem niet de hele wereld op je schouders. schrijf eens welke dingen veel energie van je vragen en welke dingen je veel energie geven. Leg de lijstjes naast elkaar en kijk wat je opvalt. Is er voldoende balans? Sluit de computer regelmatig af (ook voor Hyves, Facebook etc.) en kijk gerichter televisie. Deze apparaten geven nl. veel straling af waar je onbewust heftig op kunt reageren. Energiepeil wordt lager, je bent sneller geïrriteerd, etc. Zoek hulp van een goede coach op het gebied van hooggevoeligheid (bijv. bij Antahkarana in Borger).

14 14 Hulpmiddelen Er zijn diverse ondersteunende middelen die kunnen helpen bij hooggevoeligheid. Bach-Bloesem remedies, Edelsteenelixers (zoals Roze Relax of Hemelse Berg), edelstenen (bijv. Bergkristal, Rozenkwarts of Amethist) rustgevende muziek, etherische oliën zoals lavendel (bijv. van Volatile). Het zal per persoon verschillend zijn wat ondersteunend werkt. Indien je advies nodig hebt voor de juiste edelsteenelixer of edelsteen, kun je contact met ons opnemen. Voor de overige hulpmiddelen kun je het beste een specialist van de betreffende winkel/webshop raadplegen. Boeken Hoog sensitieve personen, Elaine Aron Bewust-er zijn met hooggevoeligheid, Antoine van Staveren Het hoogsensitieve kind, Elaine Aron Voluit leven met hooggevoeligheid, Susan Marletta-Hart Hooggevoeligheid als kracht, Marian van den Beuken Hooggevoeligheid als uitdaging, Marian van den Beuken Hooggevoeligheid als levenskunst, Marian van den Beuken Leven met hooggevoeligheid, Susan Marletta-Hart

15 15 Slotwoord: Net zoals veel andere HSP'ers heb ik vroeger mijn hooggevoeligheid ook als lastig ervaren. Vooral toen ik me er nauwelijks van bewust was. Ik heb bijvoorbeeld moeten leren om bij mezelf te herkennen welke emoties van mij en welke van een ander zijn. Of dat wanneer ik me ergens niet fijn voel, dit vaak met de plek of de mensen te maken heeft in plaats van mijn eigen stemming. Als je hooggevoelig bent reageer je op de fijnste prikkels. Zelfs op dingen die, bij wijze van spreken, in de 'lucht' hangen. Dat maakt het vaak ongrijpbaar en ook voor anderen moeilijk om te bevatten. Niet iedereen zal jou begrijpen, maar het gaat erom dat jij jezelf serieus neemt in wat je voelt. Misschien ga je dingen in je leven omgooien omdat deze beter bij je passen en je hiervan uiteindelijk gelukkiger wordt. Wanneer je weet en accepteert dat je hooggevoelig bent, kun je hier rekening mee houden en jezelf trainen. De gevoeligheid blijft, maar je balans wordt sterker en je gaat beter voor jezelf zorgen. Ik hoop dat je na het lezen van dit e-boek niet alleen meer inzicht hebt gekregen, maar ook geïnspireerd bent om nieuwe keuzes voor jezelf te maken. Keuzes die jouw leven, of dat van een andere HSP'er, beter en makkelijker maken. Lieve groet, Angela Smit 1 april

16 16 Bijlage 1: HSP test voor volwassenen Bekijk alle onderstaande stellingen en voel of dit voor jou van toepassing is door ja of nee te antwoorden. 1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving. 2 Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen. 3 Ik ben nogal gevoelig voor pijn. 4 Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn. 5 Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne. 6 Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes. 7 Ik heb een rijke complexe innerlijke belevingswereld. 8 Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden. 9 Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek. 10 Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen). 11 Ik schrik gemakkelijk. 12 Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd. 13 Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen. 14 Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet. 15 Ik kijk uit principe niet naar geweldadige films of tvshows.

17 17 16 Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt. 17 Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk. 18 Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan. 19 Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit. 20 Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden. 21 Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen. 22 Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur. 23 Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk. Als je op deze stellingen 14 keer of meer ja hebt ingevuld, ben je waarschijnlijk hoogsensitief.

18 18 Bijlage 2: HSP test voor kinderen Bekijk alle onderstaande stellingen en voel of dit voor jouw kind van toepassing is door ja of nee te antwoorden. Mijn kind: 1. schrikt snel 2. heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid 3 houdt over het algemeen niet van grote verrassingen 4. leert meer van een vriendelijke terechtwijzing dan van een strenge straf 5. lijkt mijn gedachten te kunnen lezen 6. gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd 7. ruikt elk vreemd geurtje 8. heeft een scherpzinnig gevoel voor humor 9. lijkt zeer intuïtief 10 is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag 11. heeft moeite met grote veranderingen 12. wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden 13. is een perfectionist. 14. stelt veel vragen 15. heeft oog voor het verdriet van anderen 16. houdt meer van rustige spelletjes

19 stelt diepzinnige, beschouwende vragen 18. is zeer gevoelig voor pijn 19. kan slecht tegen een luidruchtige omgeving 20. heeft oog voor detail 21. kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen 22. presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn 23. beleeft de dingen intensief 24. Vindt eerlijkheid (echtheid) zeer belangrijk Als u op deze stellingen 14 keer of meer ja hebt ingevuld, is uw kind waarschijnlijk hoogsensitief.

20 20

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014

Hooggevoelige kinderen. Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Hooggevoelige kinderen Joke Klein Ikkink 27 maart 2014 Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid deel 1 Oefening Uitleg hooggevoeligheid deel 2 Vragen Programma Voorstellen Uitleg hooggevoeligheid

Nadere informatie

De hooggevoelige ondernemer

De hooggevoelige ondernemer De hooggevoelige ondernemer Vraag en antwoordboek Drs. Bas van Vugt 1 Ten geleide: Aan de hand van praktische lezersvragen legt Bas uit wat hooggevoeligheid en de hooggevoelige ondernemer is. Tevens komen

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Praktijk Avana. Nieuwsbrief Oktober 2015

Praktijk Avana. Nieuwsbrief Oktober 2015 Praktijk Avana Nieuwsbrief Oktober 2015 Beste nieuwsbrieflezer, Is jouw kind hoog sensitief? Mogelijk is er gezegd dat je kind een probleem heeft, terwijl jij het gevoel hebt dat dat wel meevalt. Als ouder

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

I am not weird I am limited edition

I am not weird I am limited edition I am not weird I am limited edition Het mooiste wat je kunt worden is jezelf Mijn naam is Sjoukje van der Veen, kindercoach bij Happy Hooggevoelige kids. Het zal geen verrassing zijn: ik ben hooggevoelig!

Nadere informatie

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT

OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT OMGAAN MET HOOGSENSITIVITEIT 1 Sofie De Jaegere psychotherapeute IN BALANS Praatkaffee 2 oktober 2018 2 Hoogsensitief? De laatste tijd alomtegenwoordig Belang van goede onderbouwde informatie! Gebaseerd

Nadere informatie

helpt rust & harmonie terugkeren in de opvoeding

helpt rust & harmonie terugkeren in de opvoeding Regenboogtrap 1 De Regenboogtrap 2 De Leer ontspannen en bij jezelf te zijn! Regenboogtrap 3 De Geschreven en ingesproken door Sabrina van Dijk Copyright 2014 Gevoelig Kind, Loosdrecht www.gevoeligkind.nl

Nadere informatie

Hoogsensitief? Durf het te zien als een talent

Hoogsensitief? Durf het te zien als een talent Hoogsensitief? Durf het te zien als een talent Ann Heylens 27/02/17 om 10:23 - Bijgewerkt om 12:42 Bron: Plusmagazine Nee, het is geen zoveelste label of stoornis. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap

Nadere informatie

T Groene licht. Begeleiding voor hoogsensitieve volwassenen en kinderen

T Groene licht. Begeleiding voor hoogsensitieve volwassenen en kinderen T Groene licht Begeleiding voor hoogsensitieve volwassenen en kinderen 2015 Kirsten Lamsma hspbegeleiding-leeuwarden.nl 2 / 14 HSK Opvoeding & Onderwijs Kirsten Lamsma 2015 Kirsten Lamsma hspbegeleiding-leeuwarden.nl

Nadere informatie

HSP - hulp bij overprikkeling en stress

HSP - hulp bij overprikkeling en stress Renée Merkestijn HSP - hulp bij overprikkeling en stress GigaBoek 3 Inhoud Inleiding 7 Aandacht 13 Aanraking 17 Aarden 22 Adem en zuurstof 27 Beweging 32 Centreren 35 Creativiteit 38 Dieren 42 Emoties

Nadere informatie

HSP bewust Leven vanuit je

HSP bewust Leven vanuit je HSP bewust Leven vanuit je Inzicht in Hoog gevoeligheid Veel mensen weten nog helemaal niet dat ze hoog gevoelig zijn totdat ze bij de huisarts zitten met een opstapeling van klachten die ze al jaren meedragen

Nadere informatie

Ben ik hoogsensitief?

Ben ik hoogsensitief? Ben ik hoogsensitief? Ontdek het in dit gratis overzicht. www.lifecoachsofie.be Inhoud 1. Definitie: wat betekent hoogsensitief zijn eigenlijk? 2. Zijn we niet allemaal een beetje (hoog)gevoelig? 3. Zelftest:

Nadere informatie

www. irisart.nl - copyright

www. irisart.nl - copyright www. irisart.nl - copyright Jouw Sensitiviteits Stijl Doe de Test van Elaine Aron Na verder onderzoek is Elaine Aron onderscheid gaan maken tussen verschillende stijlen van hoog sensitief zijn. De sensitiviteits

Nadere informatie

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans

Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Eerste hulp bij overgevoeligheid - Energie in balans Voor meer rust en vertrouwen bij hooggevoelige mensen Dank je wel voor het downloaden van mijn E-book voor hooggevoelige mensen. Als je eenmaal ontdekt

Nadere informatie

SOMMIGE MENSEN VOELEN DE REGEN, ANDEREN WORDEN GEWOON NAT. Cathelijne de Jongste, Designful Innovation for One Billion People, Onderzoeksverslag

SOMMIGE MENSEN VOELEN DE REGEN, ANDEREN WORDEN GEWOON NAT. Cathelijne de Jongste, Designful Innovation for One Billion People, Onderzoeksverslag SOMMIGE MENSEN VOELEN DE REGEN, ANDEREN WORDEN GEWOON NAT. Cathelijne de Jongste, Designful Innovation for One Billion People, Onderzoeksverslag Toelichting keuze Een innovatie komt niet uit de lucht vallen.

Nadere informatie

VUB 13/05/2015 Symposium HSP LINDA T'KINDT. www.gevoeligopvoeden.be. linda@gevoeligopvoeden.be LINDA T'KINDT. www.gevoeligopvoeden.

VUB 13/05/2015 Symposium HSP LINDA T'KINDT. www.gevoeligopvoeden.be. linda@gevoeligopvoeden.be LINDA T'KINDT. www.gevoeligopvoeden. Hoogsensitieve kinderen en uitdagingen voor ouders http//: http//:www.hspvlaanderen.be linda@hspvlaanderen.be VUB 13/05/2015 Symposium HSP Wie ben ik? Linda T Kindt Mede auteur van het boek Mijn kind is

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2011

Nieuwsbrief november 2011 Nieuwsbrief november 2011 Beste nieuwsbrieflezer, Een nieuwsbrief met o.a. informatie over Kinderen opvoeden. De kinderen van nu beleven hun leven anders dan wij dat deden. Vaak leven kinderen meer vanuit

Nadere informatie

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid Lusanne Hogeweg Hooggevoeligheid wordt vaak beschouwd als een lastige karaktertrek. Ten onrechte, meent Lusanne Hogeweg. Haar boodschap aan alle

Nadere informatie

Hooggevoeligheid. * Deze vragenlijst is samengesteld door Elaine N. Aron

Hooggevoeligheid. * Deze vragenlijst is samengesteld door Elaine N. Aron Hooggevoeligheid Bij mijn werkzaamheden, die voor een belangrijk deel bestaan uit het energetisch reinigen van woningen en bedrijven, kom ik veel hooggevoelige mensen tegen. Ik begin me zelfs af te vragen

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 6 Test: ben jij hooggevoelig? Tips van meisjes en jongens... 16

Inhoud. Inleiding... 6 Test: ben jij hooggevoelig? Tips van meisjes en jongens... 16 Inhoud Inhoud... 6 Test: ben jij hooggevoelig?.... 10 Tips van meisjes en jongens... 16 Positief beeld van een hooggevoelig iemand... 21 De negatieve kant van hooggevoeligheid... 25 Aanvaard je gevoeligheid...

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING LESMODULE VMBO LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 WAT ZIJN HERSENEN? VRAAG WAT ZIJN HERSENEN PRECIES? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE? DENKOEFENING WAAR- VOOR GEBRUIK JE OP DÍT MOMENT JE HERSENEN? DENKOEFENING KUN

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit!

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! Hartelijke groeten, Petra Melkert Ergotherapeut en mindfulnesstrainer

Nadere informatie

Presentatie Ineke Vliem: anders denken, anders leren 9 oktober 2012. anders denken, anders leren. anders denken, anders leren

Presentatie Ineke Vliem: anders denken, anders leren 9 oktober 2012. anders denken, anders leren. anders denken, anders leren Presentatie Ineke Vliem: 9 oktober 2012 Dia 1 anders denken anders leren Ineke Vliem Dia 2 Anders denken, anders leren: en -problemen bij hoogbegaafdheid, ADHD, ADD, dyslexie Hoog sensitiviteit (HSP) Beelddenken

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Agressief gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Agressief gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Agressief gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is agressief gedrag? Dementie kan ervoor zorgen

Nadere informatie

15 tips om de dag ontspannen te beginnen

15 tips om de dag ontspannen te beginnen 15 tips om de dag ontspannen te beginnen Het is voor werknemers met een drukke agenda vaak moeilijk goed voor hun lichaam te zorgen. Daarom heb je tools nodig om je lichaam en geest te ontspannen. Voor,

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel.

Ga zitten of liggen zodat je je hand op je buik kan leggen, ter hoogte van je navel. DE TECHNIEKEN) Alle technieken doe je zittend of liggend. Liefst waar het stil of rustig is, of waar je je voor je gevoel even kunt terugtrekken uit gesprekken. Wanneer je je ogen kunt sluiten werkt het

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Overprikkeld. Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen

Overprikkeld. Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp. Eerste hulp bij hoogsensitiviteit. Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen Overprikkeld Eerste hulp bij hoogsensitiviteit Liesbeth Kamerling & Lieke Zunderdorp Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen Voorwoord Neem de tijd! In ons leven we zijn allebei hoogsensitief zijn we vaak

Nadere informatie

Welke kleur kies jij?

Welke kleur kies jij? Welke kleur kies jij? Eerst even dit... Kleur is zoveel meer dan je favoriete tint op de muur of de kleur van je lievelingsjurk. Kleur is een taal en spreekt direct met je gevoel waarbij woorden overbodig

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Comfortabel Hoog Gevoelig

Comfortabel Hoog Gevoelig Comfortabel Hoog Gevoelig Moniek Jongerius Comfortabel Hoog Gevoelig In 7 stappen in je comfort zone Schrijver: Moniek Jongerius Coverontwerp: Studio Singel262 ISBN: 9789402115208 Moniek Jongerius To

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand

Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand Creëren van innerlijke rust en het visualiseren van een gewenste doeltoestand Wat is het doel van deze methodiek? Het doel van deze methodiek is het creëren van innerlijke rust in situaties die als spannend

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Adult Temperament Questionnaire Original author: Rothbart, Ahadi, & Evans Translated by: Hartmann & Rothbart Date version: 2001 Language: Nederlands

Nadere informatie

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing 1. Bekijk het eens van een andere kant 1.1 Zwart-witdenken of relativeren Individuele opdracht 1.1 Wat vind jij? Groepsopdracht 1.1 Mag je soms stelen? 1.2 Optimist of pessimist, positief of negatief Individuele

Nadere informatie

HSP 3-in-1 Test Instituut EszenzZ Amsterdam

HSP 3-in-1 Test Instituut EszenzZ Amsterdam HSP 3-in-1 Test Instituut EszenzZ Amsterdam Hoe doe ik de test? Het is belangrijk dat je de test op je gemak doet. Neem er de tijd voor. Desnoods in delen. Ook hier geldt, beantwoord iedere vraag al naar

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

BELASTBAARHEIDSMODEL

BELASTBAARHEIDSMODEL BELASTBAARHEIDSMODEL Inleiding Hooggevoelige mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor raken ze sneller overprikkeld. Iedereen krijgt prikkels binnen. De dingen die om je heen gebeuren neem je

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN [ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN TALENTEN WILLEN INZETTEN, ZONDER DAARBIJ ZICHZELF TE KORT TE DOEN. Veel hoogsensitieve personen (HSP-ers) worstelen met hun sensitiviteit in combinatie met werk.

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen Het klinkt als iets onmogelijks Schrij Schrijven met je hogere zelf en je gidsen, klinkt als iets onmogelijks. Misschien ook omdat, hoe zeer je

Nadere informatie

HSP 3-in-1 Test. Marjolein Leukfeldt trainer, coach en begeleider

HSP 3-in-1 Test. Marjolein Leukfeldt trainer, coach en begeleider HSP 3-in-1 Test Marjolein Leukfeldt trainer, coach en begeleider Instructie: Sla eerst het bestand op in je documenten. Vul het dan in. Sla het weer op. Verstuur het mee in de bijlage naar info@marjoleinleukfeldt.nl

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

Informatieboekje voor kinderen. over hooggevoeligheid en prikkelverwerking

Informatieboekje voor kinderen. over hooggevoeligheid en prikkelverwerking Informatieboekje voor kinderen over hooggevoeligheid en prikkelverwerking Op aarde wonen allemaal verschillende kinderen. Iedereen ziet er anders uit. Je kunt groot, klein, dik of dun zijn. Sommigen hebben

Nadere informatie

magie van rust in je hoofd

magie van rust in je hoofd De magie van rust in je hoofd Heb je regelmatig last van een druk, vol hoofd? Volgt de ene gedachte meteen weer op de andere en gaat dit maar door? Merk je dat dit regelmatig voor onrust in je hoofd zorgt

Nadere informatie

HSP-tips Fysiek: Emotioneel:

HSP-tips Fysiek: Emotioneel: HSP-tips Met HSP bedoelen we Hoog Sensitief Persoon. Allereerst volgt hier een lijst met de meest voorkomende kenmerken van hoog sensitiviteit, ingedeeld in de categorieën fysiek, emotioneel, mentaal en

Nadere informatie

LIEVE JIJ, RIA. Heel veel plezier, succes en geniet! Warme groet,

LIEVE JIJ, RIA. Heel veel plezier, succes en geniet! Warme groet, 1 INHOUDSOPGAVE Introductie... 3 Accepteren... 5 Dankbaar... 6 Zoek je diepste verlangens... 8 Oplaad tijd... 10 Emoties in balans... 11 Spiegelen... 13 Shaken... 14 2 LIEVE JIJ, Thuis komen bij je zelf,

Nadere informatie

Tips voor de leerkracht

Tips voor de leerkracht Tips voor de leerkracht Karin Verkooijen, www.jijk.nl Basisattitude: Ben authenthiek. Een hsk heeft een aantal extra voelsprieten, waaronder vaak het aanvoelen van stemmingen/ gevoelens. Als de leerkracht

Nadere informatie

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L

V O L G E R S F A C E B O O K / D E D R E S S C O A C H W W W. G L A N C Y. N L SIMPEL STAPPENPLAN VAN JE PASSIE JE WERK MAKEN 3.278 VOLGERS FACEBOOK/DEDRESSCOACH WWW.GLANCY.NL Mijn reis: van passie naar ondernemer Gefeliciteerd! Je hebt een eerste stap gezet. Wat fantastisch dat

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

7 Reistips Voor Een HSP-er

7 Reistips Voor Een HSP-er 7 Reistips Voor Een HSP-er Ben jij een hooggevoelig persoon en wil je graag reizen? Maar zorgt je HSP er voor dat je hier erg tegenop ziet? Met deze 7 Reistips willen we je helpen om je reis leuker en

Nadere informatie

21 tips om te beginnen met mediteren

21 tips om te beginnen met mediteren 21 tips om te beginnen met mediteren Innerlijke rust binnen handbereik Voorwoord Ik weet hoe het voelt wanneer je gespannen bent, slecht slaapt, snel geïrriteerd bent en eigenlijk niet echt kan genieten

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen

Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen Welkom! Hooggevoeligheid herkennen, erkennen & in de praktijk brengen Voorstellen Opleidingsinstituut & Kenniscentrum CRKBO registratie BTW vrijstelling Accreditaties Dagtraining Opleiding HG-deskundige

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

5 waardevolle vragen voor je kind.

5 waardevolle vragen voor je kind. 5 waardevolle vragen voor je kind. Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela 0610318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl Hallo mijn naam is Monique Postema. Al jaren werk ik met kinderen en

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

Van hart tot hart, Alexandra P.s. de schuine tekst in het werkboek, dat is tekst geschreven vanuit de energie van de Luchtwezens.

Van hart tot hart, Alexandra P.s. de schuine tekst in het werkboek, dat is tekst geschreven vanuit de energie van de Luchtwezens. Werkboek VUUR Voor jullie ligt alweer het laatste werkboek! Na de ontmoetingen met de Aardwezens, de Waterwezens en de wezens van Lucht gaan we nu kennis maken met de Magische Wereld van het Vuur en de

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

PERSOONLIJK LEIDERSCHAP

PERSOONLIJK LEIDERSCHAP PERSOONLIJK LEIDERSCHAP PLUK DE DAG Positiever leven, het begin. Stap 1. Vandaag heb je een nieuwe dag gekregen. Geniet er van. In alle vormen en maten. Wees een bron van energie voor jezelf en voor anderen.

Nadere informatie

16 tips om te leven in het hier en nu

16 tips om te leven in het hier en nu 16 tips om te leven in het hier en nu Leven in het hier en nu. Hoe vaak hoor je dit wel niet? En waarom is het zo verdomd lastig om je aandacht bij dit moment te houden? Dit moment is tenslotte het enige

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Tips voor een goed verkoopsgesprek

Tips voor een goed verkoopsgesprek Tips voor een goed verkoopsgesprek Begroet al je klanten Iedere klant die je winkel binnenkomt moet begroet worden. 100%. En dat betekent dat wanneer je in gesprek bent met die ene klant, toch even de

Nadere informatie

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers

REDENEN OM. Dankbaar TE ZIJN. Dirkje Evers REDENEN OM Dankbaar TE ZIJN Dirkje Evers Er zijn vele kleine zegeningen die het leven de moeite waard maken. Leer de kleine dingen in het leven te waarderen. Het helpt je om een dankbaar hart te ontwikkelen

Nadere informatie

7 Handvatten voor je dagelijks leven.

7 Handvatten voor je dagelijks leven. Via 3 Wegen naar Rust, Kracht en Zelfvertrouwen 7 Handvatten voor je dagelijks leven. Wieneke Timmermans www.jeoorsprong.nl Om je zeker, goed en krachtig te voelen zijn geen ingewikkelde technieken nodig.

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie