Coördinatie in achterlandketens van zeehavens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Coördinatie in achterlandketens van zeehavens"

Transcriptie

1 Artikel voor RISK Magazine Thema: Ter land, ter zee en in de lucht Aantal woorden 1530 Coördinatie in achterlandketens van zeehavens Drs.ing. Martijn van der Horst Inleiding De omgeving van zeehavens wordt steeds complexer. Wereldwijde economische ontwikkelingen en ontwikkelingen in de logistiek zorgen ervoor dat het moeilijker wordt voor havens zich te onderscheiden van concurrerende havens. De kwaliteit van een haven wordt niet langer bepaald door voldoende diepgang gecombineerd met efficiënte overslagdiensten. Uit onderzoek naar hoe havenkeuzes worden gemaakt blijkt dat de ligging en bereikbaarheid van een haven ten opzichte van het achterland van groot belang zijn. En een goede bereikbaarheid van dit achterland hangt niet alleen af van de beschikbaarheid en kwaliteit van de infrastructuur zoals wegen, spoorwegen en rivieren. Belangrijk is de mate waarin de betrokken actoren er met elkaar in slagen om door afstemming de kwaliteit van de achterlanddienstverlening te verbeteren en hiermee de kosten van het achterlandvervoer, als gedeelte van de totale transportkosten, te verlagen. Meer samenwerking en coördinatie in achterlandketens is wenselijk voor de concurrentiekracht van een haven. Echter samenwerking en coördinatie blijken lastig te realiseren omdat het gaat om een grote groep van verschillende actoren met verschillende belangen en strategieën. Een door deze actoren efficiënt ingericht achterlandnetwerk is een potentiële bron van onderscheidend vermogen van zeehavens (De Langen, 2004). Dit artikel concentreert zich op het belang van coördinatie in achterlandketens van zeehavens. Hierbij ligt de focus op achterlandketens van maritieme containerstromen. Achtereenvolgens worden de volgende drie vragen beantwoord: Waarom is een efficiënt ingericht achterlandnetwerk een belangrijke determinant in concurrentie tussen havens in het huidige tijdperk van containerisatie? Welke coördinatieproblemen bestaan er in achterlandketens? Welke oplossingsrichtingen kunnen worden gekozen om deze coördinatieproblemen op te lossen?

2 Een efficiënt achterlandnetwerk als determinant van zeehavenconcurrentie Een startpunt in de analyse van havenconcurrentie is kijken naar de kernfunctie van een haven. De kernfunctie van een haven is de uitwisseling van goederen tussen verschillende vervoermiddelen: de overslagfunctie. Overslag kunnen we bestempelen als een dubbel afgeleide vraag ; de vraag naar overslag wordt bepaald door de vraag naar vervoer en de vraag naar vervoer is op haar beurt een afgeleide vraag van de vraag naar bepaalde goederen. Havens ontlenen dus hun bestaansrecht aan het feit dat er behoefte is aan goederen in het achterland van een haven. Deze vraag kan zij niet direct beïnvloeden. Een haven is dus niet in staat een eigen markt te creëren. Havens kunnen zich wél een goede positie verwerven in bepaalde goederenstromen omdat zij een goede positie hebben ten opzichte van klanten in het achterland. De haven van Rotterdam is bijvoorbeeld groot geworden door haar goede ligging ten opzichte van de Duitse staalindustrie in het Ruhrgebied. Rotterdam kan het Ruhrgebied rekenen tot haar natuurlijk achterland: de erst- en kolenoverslag is sterk gebonden aan deze haven. Het achterland van havens verschilt substantieel per goederensoort en vervoerswijze. De introductie van de container heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat havens steeds minder kunnen rekenen op een natuurlijk achterland (ESPO, 2004). Containers bevatten immers een breed scala aan goederen met vele verschillende afzenders (herkomsten) en ontvangers (bestemmingen). Door containerisatie is de marktomgeving van havens enorm veranderd en onzekerder geworden. Containerhavens zijn een schakel geworden in logistieke ketens. Hiermee is het niveau van havenconcurrentie verschoven van concurrentie tussen havens naar concurrentie tussen complete logistieke ketens (Robinson, 2002). In deze ketens kiezen de gecontaineriseerde goederen- nog meer dan voorheen- de weg van de goedkoopste transportkosten. Het kostenaandeel van achterlandvervoer als onderdeel van de totale keten is momenteel 40% tot 80%. Achterlandvervoer biedt vanuit kostenoogpunt dus de grootste mogelijkheid tot besparing op de transportkosten. Deze besparing kan tot stand komen door coördinatie- en samenwerkingsinitiatieven, waardoor een betere gezamenlijke benutting van voertuigcapaciteit tot stand komt of overslag en achterlandvervoer beter op elkaar aansluiten.

3 Coördinatieproblemen in achterlandketens Er valt veel te winnen voor een haven indien zij beschikt over een efficiënt ingericht achterlandnetwerk voor containers. In achterlandketens is behoefte aan coördinatie tussen een grote groep verschillende actoren zoals stuwadoors, terminaloperators, vervoerders, expediteurs en het havenbedrijf (figuur 1). Figuur 1. Actoren in de binnenvaartketen Expediteur Haven Achterland Container rederij Container stuwadoor Barge operator Verlader/ ontvanger Terminal operator Terminal operator Wegvervoerder Havenbedrijf Functie Containerstroom bron: De Langen, Van der Horst, Konings (2006) Contract Naast de verschillende functies in achterlandketens laat figuur 1 zien dat er enerzijds veel contractuele relaties zijn, maar dat er anderzijds contractuele relaties missen. Zo heeft de barge-operator (vervoerder) geen contractuele relatie met de stuwadoor (overslagbedrijf). Dit leidt tot coördinatieproblemen. Afstemming tussen beide partijen blijkt in de praktijk moeilijk tot stand te komen met wachttijden bij het overslagbedrijf en een slechte benutting van het binnenvaartschip als gevolg. Zo zijn er in achterlandketens van havens tal van coördinatieproblemen die ontstaan door informatieasymmetrie of belangenverschillen, met hogere overslag- en transportkosten en (dus) een minder aantrekkelijk havenproduct als gevolg.

4 Uit onderzoek blijkt dat coördinatie in achterlandketens niet spontaan tot stand komt; coördinatie via een marktmechanisme is lastig (De Langen, 2004). Het is dus een uitdaging voor de betrokken actoren op zoek te gaan naar (nieuwe) oplossingen voor coördinatieproblemen. Uit een scan uitgevoerd door De Langen, Van der Horst en Konings (2006) blijkt dat er in de praktijk tal van coördinatiearrangementen te bestaan. Tabel 1 geeft een overzicht van 3 typen coördinatiearrangementen. Tabel 1 Drie typen coördinatiearrangementen Typen coördinatiearrangement Doel Praktijkvoorbeelden Creëren collective action Behalen van branchebrede- of groepsbaten Alliantie Zeecontainervoerders AMS-bargeconcept Aangaan van een interfirm alliance Behalen van eigen baten door zelf Fahrgemeinschaften Rijn verticale integratie (veranderen doen of uitbesteden (of: wel of niet European Railway Shuttle van scope ) samenwerken) Veranderen incentive structuur Internaliseren van positieve of negatieve externaliteiten door het bestaan van onvolledige contracten Hinterlink- protocol Coördinatiearrangementen uit de praktijk Voor coördinatiearrangementen met branchebrede- of groepsbaten is collective action noodzakelijk. Collective action kan tot stand komen door onder andere publieke sturing, publiek-private samenwerking of door een vereniging (De Langen, 2004). In het Nederlandse containervervoer zijn tal van verenigingen actief om collective action te bewerkstelligen zoals de Alliantie Zeecontainervervoerders (AZV) waarin de wegvervoerders zich hebben verenigd. Naast belangbehartiger van de sector is de vereniging initiator geweest van de website waarin de leden van de AZV lading en ladingruimte kunnen uitwisselen. Dit initiatief was, gezien de hoge investeringskosten en het gebrek aan vertrouwen tussen de partijen, niet tot stand gekomen via deze markt. Door de AZV is dit wel gelukt en wordt het benodigde vertrouwen geborgd door het lidmaatschap van de vereniging. Een voorbeeld van publiek-private samenwerking is het AMS-bargeconcept. AMS-barge is een binnenvaartschip uitgerust met een kraan. Dit kraanschip haalt containers op in de Amsterdamse havenregio en brengt deze vervolgens naar de overslagbedrijven waar zij worden overgeslagen naar de reguliere binnenvaart. Zodoende vindt er

5 minder wegvervoer plaats (minder congestie) en is de verblijftijd van een regulier binnenvaartschip in de haven korter. Een groot deel van de havenbranche profiteert dus mee. Vandaar dat de Amsterdamse havenautoriteit samen met een scheepvaartonderneming investeerde in dit kraanschip. In tegenstelling tot het eerste type coördinatiearrangement draait het bij het tweede type niet om groepsbaten maar om individuele baten. Dit soort coördinatiearrangementen kan geanalyseerd worden met de transactiekostenbenadering van Williamson (1975). Coördinatieproblemen worden opgelost door bepaalde activiteiten zelf te doen (hierarchie) of door een interfirm alliance aan te gaan. Zoals eerder gesteld komt de derde optie van Williamson -coördinatie via de markt - lastig tot stand. Centraal staat de hechtheid van samenwerking als gevolg van transactiespecifieke investeringen die moeten worden gemaakt om het coördinatieprobleem op te lossen. Een voorbeeld van een interfirm alliance zijn de Fahrgemeinschaften op de Rijn. In dit arrangement delen bargeoperators scheepsruimte met elkaar waardoor een hoogfrequente dienstregeling kan worden geboden. Het coördinatieprobleem Hoe bereiken we een hoge frequentie? - wordt opgelost door het uitwisselen van eigen capaciteit. Er zijn dus nauwelijks transactiespecifieke investeringen; een interfirm alliance blijkt een goede vorm voor dit coördinatiearrangement. Een voorbeeld waar de transactiespecifieke investeringen wel zeer hoog waren is bij de ontstane samenwerking tussen de containerrederijen Maersk-Sealand en P&O Nedlloyd. Zij zagen zelf doen als oplossing voor de coördinatieproblemen op het Nederlandse spoor. Zij richtten in 1994 een eigen spoorwegmaatschappij (European Rail Shuttle) op voor het vervoer van containers. Het coördinatieprobleem zoals beschreven in de vorige sectie over de informatieuitwisseling tussen de stuwadoor en de barge-operator wordt in de Rotterdamse haven momenteel opgelost door een coördinatiearrangement waarbij de incentive-strucutuur wordt veranderd. Bij dit type coördinatiearrangement draait het om het feit dat geen van de partijen eigenaar is van de baten en lasten die bij de relatie in het geding zijn. Er is immers sprake van een onvolledig contract, of in dit geval geen contract. De keuze van bijvoorbeeld de barge-operator om haar vaarschema niet te delen met het overslagbedrijf zorgt voor wachttijden. De kosten van wachttijden vormen een negatief effect en deze effecten moeten beprijsd ofwel geïnternaliseerd worden.

6 Zonder incentives houden beide partijen geen rekening met elkaar. In de Rotterdamse haven zijn deze incentives afgesproken in het Hinterlink-protocol. Hierin is afgesproken dat er structureel informatie moet worden uitgewisseld tussen de stuwadoor (kadeplanning) en de barge-operator (vaarschema) ten behoeve een efficiënte afhandeling van de containerbinnenvaart. Indien één van beide partijen zich niet aan de afspraken uit het protocol houdt legt de ene partij de andere een boete op; worden de afspraken nageleefd dan volgt een bonus. Barge-operators kunnen bijvoorbeeld een vaste ligplaats en laad en lostijd ( vast window ) bij de stuwadoor verdienen indien zij zich aan de afspraken houden. Conclusie Gezien de onzekere marktomgeving valt er voor zeehavens veel te winnen indien zij beschikken over een efficiënt ingericht achterlandnetwerk. Dit artikel laat zien dat er coördinatieproblemen bestaan in het achterlandvervoer. Oplossingen voor deze coördinatieproblemen blijken niet spontaan tot stand gekomen, maar kunnen worden vormgegeven door verschillende typen coördinatiearrangementen. Er blijken in de praktijk al tal van dit soort arrangementen te bestaan. Het is de uitdaging voor zowel de wetenschap als de praktijk de kennis rond coördinatie in achterlandketens te verdiepen. Dit maakt zeehavens én haar achterlandnetwerk tot een aantrekkelijk studieobject voor economen. Literatuur ESPO (2004), Overall market dynamics and their influence on the port sector, ), Brussel: European Sea Ports Organisation Langen, P.W.de (2004), The performance of seaport clusters, a framework to analyze cluster performance and an application to the seaport clusters of Durban, Rotterdam, and the Lower Mississippi, Rotterdam: ERIM PhD series Langen, P.W. de, M.R. van der Horst & Rob Konings (2006), Cooperation and coordination in container barging, paper 3 rd International Conference on Maritime Transport and Inalnd Waterway Transport and Maritime History, May, Barcelona

7 Robinson, R.(2002), Ports as Elements in Value-driven Chain Systems: the New Paradigm, in: Maritime Policy & Management, vol.29 (3) pp , 2002 Williamson, O.E.(1975), Markets and Hierarchies, New York: MacMillan Korte CV en contactgegevens Martjjn van der Horst is onderzoeker bij de sectie Haveneconomie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft tijdens en na zijn studie onderzoekservaring opgedaan bij een consultant waar hij betrokken was bij onderzoeken op het gebied van (binnen)havens, binnenvaart, scheepvaart en goederenstroomanalyses. Daarna is hij werkzaam geweest als docent logistiek en vervoerseconomie in het hoger beroepsonderwijs. In zijn functie bij de sectie Haveneconomie specialiseert hij zich in onderwerpen rond het thema organisatorische vernieuwing in het achterlandvervoer van maritieme containers. Daarnaast is hij betrokken bij verschillende studies op het gebied van haveneconomie, havenmanagement en havengerelateerde logistiek. telefoon

Samenwerking in achterlandketens van zeehavens

Samenwerking in achterlandketens van zeehavens Samenwerking in achterlandketens van zeehavens Martijn van der Horst en Peter de Langen, Erasmus Universiteit Rotterdam, Faculteit der Economische Wetenschappen, leerstoel Haveneconomie, mrvanderhorst@few.eur.nl

Nadere informatie

Port of Rotterdam. Ports and Hinterland congres 2012 5-12-2012

Port of Rotterdam. Ports and Hinterland congres 2012 5-12-2012 Port of Ports and Hinterland congres 2012 Emile Hoogsteden Directeur Containers, Breakbulk & Logistics 1 2 1 Port of Agenda Havenvisie 2030 Containeroverslag (t/s en achterlandvolume) Modal split Marktaandeel

Nadere informatie

containerisatie Wat is het?

containerisatie Wat is het? Wat is het? Stimuleren van containeroverslag in de bestaande haven, op het knooppunt van zee- en binnenvaart. Beoogd wordt dat zowel in het Sloegebied als in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone het aantal overgeslagen

Nadere informatie

Maritime & Transport Business Solutions. maritime & transport business solutions. Een sterk achterlandnetwerk ontwikkelen: Wie betaalt wat?

Maritime & Transport Business Solutions. maritime & transport business solutions. Een sterk achterlandnetwerk ontwikkelen: Wie betaalt wat? Wie betaalt wat? Frank Luisman 4 december 2012 Maritime & Transport Business Solutions maritime & transport business solutions Een sterk achterlandnetwerk ontwikkelen: Wie betaalt wat? Wie betaalt wat?

Nadere informatie

Rotterdam en de kracht van het achterland. Oss, 6 april 2011

Rotterdam en de kracht van het achterland. Oss, 6 april 2011 Rotterdam en de kracht van het achterland Oss, 6 april 2011 Inhoud Containerontwikkeling Rotterdam Achterlandstrategie Logistiek knooppunten 2 Ontwikkeling overslagvolume 30 2008 2009 2010 25 20 15 10

Nadere informatie

Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart

Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart Impactproject Bundeling goederenstromen in de Extended Gateway Antwerpen/Rotterdam met een focus op de binnenvaart Slotbijeenkomst Maastricht 3-12-2014 A. Verhoeven KvK Nederland Projectpartners Impactproject:

Nadere informatie

The Legal Position of Terminal Operators in Hinterland Networks

The Legal Position of Terminal Operators in Hinterland Networks Belgisch-Nederlands Colloquium Rotterdam 25 september 2014 The Legal Position of Terminal Operators in Hinterland Networks Susan Niessen susanniessen@law.eur.nl 1 Programma Introductie Redenen voor verandering

Nadere informatie

< Straight into Europe >

< Straight into Europe > < Straight into Europe > Straight into Europe > Betrouwbaar Efficiënt Duurzaam Flexibel Eén ingang voor al uw vervoer tussen de zeehavens en de Europese markt. European Gateway Services (EGS) biedt u een

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Victor Timmermans. Maritime & Transport Business Solutions Symposium IJsselmeeralliantie. 3 juni 2013

Wie betaalt wat? Victor Timmermans. Maritime & Transport Business Solutions Symposium IJsselmeeralliantie. 3 juni 2013 Wie betaalt wat? Victor Timmermans Maritime & Transport Business Solutions Symposium IJsselmeeralliantie maritime & transport business solutions Een sterk achterlandnetwerk ontwikkelen: Wie betaalt wat?

Nadere informatie

Plan van aanpak klein Schip Bijlage 4: Logistieke efficiëntie

Plan van aanpak klein Schip Bijlage 4: Logistieke efficiëntie Plan van aanpak klein Schip Bijlage 4: Logistieke efficiëntie Zie hoofdstuk 7 van het hoofdrapport verkenning samenwerkingsvormen mogelijke organisatie modellen November 2011 1 1. Inleiding Het is van

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Extending the terminal gate

Extending the terminal gate Extending the terminal gate Transition to smart network coordination Achtergrond Container terminals zijn belangrijke draaischijven voor international handel tussen Europa en de rest van de wereld. De

Nadere informatie

Welkom in de wereld van de containers.

Welkom in de wereld van de containers. Welkom in de wereld van de containers. Hoe verloopt het containervervoer over zee? Het containertransport kan je vergelijken met de route of het traject van een lijnbus. Zo n traject herhaalt zich steeds

Nadere informatie

De invloed van ruimtelijke en logistieke ontwikkelingen in het voorland-achterlandcontinuiim op de positie en functie van zeehavens *

De invloed van ruimtelijke en logistieke ontwikkelingen in het voorland-achterlandcontinuiim op de positie en functie van zeehavens * Meded. Zitt. K. Acad, overzeese Wet. Bull. Séanc. Acad. r. Sci. Outre-Mer 48 (2002-3) : 345-351 De invloed van ruimtelijke en logistieke ontwikkelingen in het voorland-achterlandcontinuiim op de positie

Nadere informatie

Branche Update: Container terminals

Branche Update: Container terminals Branche Update: Container terminals Economisch Bureau Sector & Commodity Research Nadia Menkveld +31 206 286441 Concurrentiepositie haven van belang voor terminal Hoewel de overslag in de haven van Rotterdam

Nadere informatie

ALWAYS A STEP AHEAD. KETENOPTIMALISATIE CONTAINERBINNENVAART

ALWAYS A STEP AHEAD. KETENOPTIMALISATIE CONTAINERBINNENVAART ALWAYS A STEP AHEAD. KETENOPTIMALISATIE CONTAINERBINNENVAART nextlogic.nl Doorbraak in efficiëntie en betrouwbaarheid. INTEGRALE PLANNING Nextlogic biedt een integrale planning voor de afhandeling van

Nadere informatie

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Jaarcongres Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, Venlo, 5 oktober 2012 Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam N.V. 1 Haven Rotterdam in cijfers

Nadere informatie

Programma seminar De informatie gestuurde haven Informatiemanagement binnen de innovatieve context van transport & logistiek.

Programma seminar De informatie gestuurde haven Informatiemanagement binnen de innovatieve context van transport & logistiek. Programma seminar De informatie gestuurde haven Informatiemanagement binnen de innovatieve context van transport & logistiek. Datum: donderdag 21 november 2013 Tijd: 12.00-18.00u Plaats: STC gebouw, Wilhelminakade

Nadere informatie

< Straight into Europe >

< Straight into Europe > < Straight into Europe > NL Betrouwbaar Efficiënt Flexibel Duurzaam Straight into Europe > Eén loket voor al uw vervoer tussen de zeehavens en de Europese markt. European Gateway Services (EGS) biedt u

Nadere informatie

Bijeenkomst logistiek knooppunt Oss Havenbedrijf Rotterdam 22/07/2010

Bijeenkomst logistiek knooppunt Oss Havenbedrijf Rotterdam 22/07/2010 Bijeenkomst logistiek knooppunt Oss Havenbedrijf Rotterdam 22/07/2010 Samenstelling Aanwezig namens logistieke regio Oss Jan van Erp Logistiek Platform Oss Eric Nooijen - Osse Overslag Centrale Hans Pepers

Nadere informatie

EUROPA S NR. 1 KNOOPPUNT VAN CONTAINER- STROMEN

EUROPA S NR. 1 KNOOPPUNT VAN CONTAINER- STROMEN EUROPA S NR. 1 KNOOPPUNT VAN CONTAINER- STROMEN DEEPSEA- EN FEEDERSERVICES Hutchison Ports ECT Delta en Hutchison Ports ECT Euromax zijn multi-user terminals. Elke rederij is hier verzekerd van maximale

Nadere informatie

De impact van het ontbreken van contractuele relaties in de Rotterdamse haven

De impact van het ontbreken van contractuele relaties in de Rotterdamse haven Bachelorscriptie 2009 14-07-09 De impact van het ontbreken van contractuele relaties in de Rotterdamse haven Maarten P. J. Mol 296784 Economie & Bedrijfseconomie Urban Port and Transport Economics Begeleider:

Nadere informatie

NEUTRALE OPLOSSING, GEMEENSCHAPPELIJK VOORDEEL

NEUTRALE OPLOSSING, GEMEENSCHAPPELIJK VOORDEEL NEUTRALE OPLOSSING, GEMEENSCHAPPELIJK VOORDEEL BARGE SERVICE CENTER HAALBAAR, BETAALBAAR EN STARTKLAAR VAN DRIE NAAR VIJF CONTAINERTERMINALS In 2014 versnippert de containerstroom in de Rotterdamse haven

Nadere informatie

Samenvatting ... 7 Samenvatting

Samenvatting ... 7 Samenvatting Samenvatting... In rapporten en beleidsnotities wordt veelvuldig genoemd dat de aanwezigheid van een grote luchthaven én een grote zeehaven in één land of regio, voor de economie een bijzondere meerwaarde

Nadere informatie

Lange termijn strategiën om meer vervoer over water te stimuleren. C.J. De Vries Koninklijke Schuttevaer/Bureau Voorlichting Binnenvaart

Lange termijn strategiën om meer vervoer over water te stimuleren. C.J. De Vries Koninklijke Schuttevaer/Bureau Voorlichting Binnenvaart Lange termijn strategiën om meer vervoer over water te stimuleren C.J. De Vries Koninklijke Schuttevaer/Bureau Voorlichting Binnenvaart Vijf manieren om binnenvaart te bevorderen 1. Het havenalliantiemodel

Nadere informatie

De haven in wereldwijde netwerken: haven-ketens en verlader-ketens. Rob Zuidwijk Erasmus Universiteit 1

De haven in wereldwijde netwerken: haven-ketens en verlader-ketens. Rob Zuidwijk Erasmus Universiteit 1 TVW Tijdschrift Vervoerswetenschap Jaargang 51, nummer 3 oktober 2015 pagina 15-25 ISSN: 1571-9227 www.vervoerswetenschap.nl De haven in wereldwijde netwerken: haven-ketens en verlader-ketens Rob Zuidwijk

Nadere informatie

Management Samenvatting

Management Samenvatting / werldo Management Samenvatting Inleiding en belangrijkste hoofdconclusies In deze studie naar de strategische toegevoegde waarde van het Port Community Systeem (PCS) van Portbase wordt inzicht gegeven

Nadere informatie

Basisdocument Containerbinnenvaart. Rotterdam, juni 2003

Basisdocument Containerbinnenvaart. Rotterdam, juni 2003 Basisdocument Containerbinnenvaart Rotterdam, juni 2003 Basisdocument Containerbinnenvaart 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 Inleiding...3 1.1 ALGEMEEN...3 1.2 ACHTERGROND...3 1.3 PROBLEMATIEK...4 1.4 ONDERZOEKSDOELSTELLING...5

Nadere informatie

ProAccess. Analyse van coördinatie en samenwerking in achterlandvervoer van maritieme containerketens. Werknotitie

ProAccess. Analyse van coördinatie en samenwerking in achterlandvervoer van maritieme containerketens. Werknotitie ProAccess Analyse van coördinatie en samenwerking in achterlandvervoer van maritieme containerketens Werknotitie 20 maart 2006 1 INLEIDING... 4 1.1 Doel en focus ProAccess... 4 1.2 Aanpak... 5 1.3 Opzet

Nadere informatie

VOS Keten. Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied

VOS Keten. Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied VOS Keten Knelpunten en Kansen binnen Rotterdams havengebied Wie staat hier? Toon Boonekamp Adviseur Energie, Water en Afval Ondersteuning industriële klanten op de technische thema s duurzaamheid en contacten

Nadere informatie

MV2 en de toekomst van de haven Een alternatieve visie op Rotterdam

MV2 en de toekomst van de haven Een alternatieve visie op Rotterdam MV2 en de toekomst van de haven Een alternatieve visie op Rotterdam Gérard Brockhoff Adstrat Adstrat Consulting, 1 Skyline Rotterdam, Ronald Tilleman Havenvisie 2050 (concurrentiepositie) Waarom is Rotterdamse

Nadere informatie

Samenvatting. Werkwijze

Samenvatting. Werkwijze I Samenvatting Duitsland en de haven van Rotterdam hebben een groot belang bij elkaar. Een substantieel deel van de maritieme aan- en afvoer in de Rotterdamse haven is afkomstig van of bestemd voor de

Nadere informatie

Het traditionele hinterland onder druk?

Het traditionele hinterland onder druk? RebelGroup Advisory Belgium www.rebelgroup.be Het traditionele hinterland onder druk? Nut en noodzaak van inland terminals als onderdeel van de hinterlandstrategie voor de VND havens In opdracht van: 7

Nadere informatie

CONCURRENTIEKRACHT, ECONOMIE EN WELVAART Uitdagingen op het vlak van mobiliteit en logistiek

CONCURRENTIEKRACHT, ECONOMIE EN WELVAART Uitdagingen op het vlak van mobiliteit en logistiek 31 maart 2014 CONCURRENTIEKRACHT, ECONOMIE EN WELVAART Uitdagingen op het vlak van mobiliteit en logistiek Prof. Dr. Eddy Van de Voorde Prof. Dr. Thierry Vanelslander HET (BINNENVAART)KADER Binnenvaart

Nadere informatie

Kanshebber in de keten Toekomstperspectief Containerbinnenvaart

Kanshebber in de keten Toekomstperspectief Containerbinnenvaart Kanshebber in de keten Toekomstperspectief Containerbinnenvaart Rotterdam, juni 2003 Kanshebber in de keten, Toekomstperspectief Containerbinnenvaart 1 Inhoudsopgave Samenvatting...3 HOOFDSTUK 1 Inleiding...6

Nadere informatie

Kansen voor meer slimme containerbinnenvaart en de havengelden. eindrapport. Pagina 1

Kansen voor meer slimme containerbinnenvaart en de havengelden. eindrapport. Pagina 1 Kansen voor slimme containerbinnenvaart en de havengelden eindrapport Pagina 1 In het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV) van Rijkswaterstaat werkten overheden, kennisinstituten,

Nadere informatie

KRUISBESTUIVINGEN TUSSEN LUCHT EN ZEEHAVEN

KRUISBESTUIVINGEN TUSSEN LUCHT EN ZEEHAVEN KRUISBESTUIVINGEN TUSSEN LUCHT EN ZEEHAVEN Dick van Damme Lector Logistiek Hogeschool van Amsterdam Terneuzen 3 september 2015 AGENDA 1. Ontwikkelingen lucht- en zeehaven 2. Uitdagingen en strategierichtingen

Nadere informatie

Workshop Ruimte voor verbeelding. ICTU / GBO 9 april 2009

Workshop Ruimte voor verbeelding. ICTU / GBO 9 april 2009 Workshop Ruimte voor verbeelding ICTU / GBO 9 april 2009 Aanleiding Programma Kabinet neemt toegenomen administratieve lasten en regeldruk van ondernemers serieus Er zijn diverse overheidsacties in het

Nadere informatie

Impactproject. Bundeling goederstromen in de Extended Gateway met een focus op de binnenvaart

Impactproject. Bundeling goederstromen in de Extended Gateway met een focus op de binnenvaart Impactproject Bundeling goederstromen in de Extended Gateway met een focus op de binnenvaart Summit Gent 18-11-2014 Impactproject: Bundelen goederenstromen in de Extended Gateway met een focus op de binnenvaart

Nadere informatie

di wo do

di wo do In de dynamische havenstad Rotterdam! di 30-1 - wo 31-1 - do 1-2-2018 www.htltotaal.eu Groots presenteren Haven Transport & Logistiek Totaal 2018 gaat zich nationaal en internationaal groots presenteren

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

Blue Ports - waterknooppunten

Blue Ports - waterknooppunten 1 Blue Ports - waterknooppunten B E R E I K B A A R, D U U R Z A A M E N L E E F B A A R B A RT BOUWENS 1 5 O K TO B E R 2 0 1 0 W W W. M O V A R E S. N L / W A T E R Onze ruimte onder druk? 2 Oorzaak:

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Postbus 20901 Directie Communicatie. 2500 EX Den Haag Kenniscommunicatie Telefoon 070-3517094

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Postbus 20901 Directie Communicatie. 2500 EX Den Haag Kenniscommunicatie Telefoon 070-3517094 Z48-b59 .* 0..... 0............ Git boek IerugDaorgrn op: I Ministerie van Verkeer en Waterstaat Postbus 20901 Directie Communicatie 2500 EX Den Haag Kenniscommunicatie Telefoon 070-3517094 Ministerie

Nadere informatie

Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland

Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland Digitale Transformatie van de Binnenvaart en het belang voor de BV Nederland RPPC Voorjaarslezing Ries Bode Voorzitter Bureau Telematica Binnenvaart Rotterdam, 23 mei 2017 Bureau Telematica Binnenvaart

Nadere informatie

Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland!?

Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland!? Binnenvaart, de vlotste verbinding tussen havens en hun hinterland!? Eddy Bruyninckx CEO Gemeentelijk Havenbedrijf 20 jaar Promotie Binnenvaart Vlaanderen 11 oktober 2012 De binnenvaartverbindingen van

Nadere informatie

De KMO en zijn import-export WORKSHOP. De KMO en zijn import--export in het Shortseagebied. in het Shortseagebied. (Europa) Maandag 27 oktober 2008

De KMO en zijn import-export WORKSHOP. De KMO en zijn import--export in het Shortseagebied. in het Shortseagebied. (Europa) Maandag 27 oktober 2008 WORKSHOP De KMO en zijn import-export in het Shortseagebied (Europa) Maandag 27 oktober 2008 De rol van de expediteur in de import-export van de KMO Spreker: Dhr. Marc Huybrechts Voorzitter VEA (Vereniging

Nadere informatie

Doel Het tot stand doen komen van een Container Transferium Rotterdam (CT), mede ter verbetering van de bereikbaarheid van de Haven van Rotterdam

Doel Het tot stand doen komen van een Container Transferium Rotterdam (CT), mede ter verbetering van de bereikbaarheid van de Haven van Rotterdam Container Transferium Rotterdam Doel Het tot stand doen komen van een Container Transferium Rotterdam (CT), mede ter verbetering van de bereikbaarheid van de Haven van Rotterdam J.C. Huizinga-Heringa,

Nadere informatie

Portbase Terminal en Depot Selector

Portbase Terminal en Depot Selector Portbase Terminal en Depot Selector Services Portbase verbindt alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens. Via het Port Community System faciliteert Portbase datadeling tussen bedrijven

Nadere informatie

Naar een betrouwbaar en concurrerend binnenvaartproduct

Naar een betrouwbaar en concurrerend binnenvaartproduct Naar een betrouwbaar en concurrerend binnenvaartproduct Nextlogic werkt aan een efficiëntere afhandeling van de containerbinnenvaart met winst voor de gehele keten: zeehaventerminals, barge operators,

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

Strategische visie hinterlandverbindingen vanuit een academisch oogpunt

Strategische visie hinterlandverbindingen vanuit een academisch oogpunt Strategische visie hinterlandverbindingen vanuit een academisch oogpunt - 30 september 2011 - Dr. Christa Sys en Dr. Thierry Vanelslander Steunpunt Goederenstromen Departement Transport en Ruimtelijke

Nadere informatie

Sectorstudie van zee- tot binnenhaven

Sectorstudie van zee- tot binnenhaven Sectorstudie van zee- tot binnenhaven Marktwerking in het goederenvervoer over water Eindrapportage Opdrachtgever: Nederlandse Mededingingsautoriteit ECORYS Nederland BV Ewout Bückmann Arwen Korteweg Jeroen

Nadere informatie

Project Nationaal Rail Informatienetwerk: NRI Factsheet

Project Nationaal Rail Informatienetwerk: NRI Factsheet Project Nationaal Rail Informatienetwerk: NRI Factsheet Datum: Februari 2011 Door: Portbase Strategy & Business Development Contact: Paul J. Swaak copyright 2010 Portbase. Alle rechten voorbehouden Seattleweg

Nadere informatie

17/05/2018 MARITIEME IMPORT VAN RESTSTROMEN STEVE SEL, MANAGER PROJECTEN EN VALORISATIE A.I. 23/05/2018, Gent. De logistieke cluster

17/05/2018 MARITIEME IMPORT VAN RESTSTROMEN STEVE SEL, MANAGER PROJECTEN EN VALORISATIE A.I. 23/05/2018, Gent. De logistieke cluster MARITIEME IMPORT VAN RESTSTROMEN STEVE SEL, MANAGER PROJECTEN EN VALORISATIE A.I. 23/05/2018, Gent De logistieke cluster 2 1 Flanders Recycling Hub Deelnemers: Partners: Klankbordgroep: 3 Aanleiding Gunstige

Nadere informatie

Afval: een serieuze partner in de logistieke keten

Afval: een serieuze partner in de logistieke keten Barge en shortsea congres Transport/logistiek waste-products van weg naar water Tilburg, 4 februari 2016 Rick Martens, manager logistics Afval: een serieuze partner in de logistieke keten 1 Introductie

Nadere informatie

Planning apart together: de potentie van gedistribueerde intelligentie

Planning apart together: de potentie van gedistribueerde intelligentie Planning apart together: de potentie van gedistribueerde intelligentie Albert Douma Probleem Binnenvaart vormt een belangrijke schakel in het vervoer van containers van en naar het achterland. Dagelijks

Nadere informatie

zeeland seaports ...en het belang van het spoor Dick Gilhuis Commercieel Directeur 15 februari 2012

zeeland seaports ...en het belang van het spoor Dick Gilhuis Commercieel Directeur 15 februari 2012 zeeland seaports...en het belang van het spoor Dick Gilhuis Commercieel Directeur 15 februari 2012 Inhoud 1. Overslag 2011 zeevaart 2. Modal split 3. Herkomst en bestemming 4. Spoorinfrastructuur 5. Transittijden

Nadere informatie

Landelijke Capaciteitsanalyse Binnenhavens

Landelijke Capaciteitsanalyse Binnenhavens Landelijke Capaciteitsanalyse Binnenhavens Nationaal beeld van het netwerk van binnenhavens op basis van actuele prognoses Samenvatting eindrapportage Opdrachtgever: Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

Een bereikbaar achterland langs vier wegen Achterlandbereikbaarheid als organisatievraagstuk

Een bereikbaar achterland langs vier wegen Achterlandbereikbaarheid als organisatievraagstuk Een bereikbaar achterland langs vier wegen Achterlandbereikbaarheid als organisatievraagstuk Achterlandbereikbaarheid.indd 3 27-10-2009 14:12:21 Achterlandbereikbaarheid.indd 4 27-10-2009 14:12:21 Een

Nadere informatie

Economisch perspectief verdieping Nieuwe Waterweg / Botlek

Economisch perspectief verdieping Nieuwe Waterweg / Botlek Economisch perspectief verdieping Nieuwe Waterweg / Botlek Sigrid Schenk Irene Pohl Rotterdam, januari 2014 Aanleiding voor verdieping NWW / Botlek Page 2 BRON: HBR Het Botlekgebied / Pernis vormt het

Nadere informatie

Onderzoeksagenda. Impact Logistieke Parken. Jeroen van Haaren Martijn Streng Bart Kuipers. September 2017

Onderzoeksagenda. Impact Logistieke Parken. Jeroen van Haaren Martijn Streng Bart Kuipers. September 2017 Onderzoeksagenda Impact Logistieke Parken Jeroen van Haaren Martijn Streng Bart Kuipers September 2017 Erasmus Centre for Urban Port and Transport Economics Aanleiding Toegevoegde waarde in het achterland

Nadere informatie

Stellingen panel 1. Titel Stellingen. Spreker

Stellingen panel 1. Titel Stellingen. Spreker Stellingen panel 1 Stellingen Panel 1 : inplanting, hinterlandverbindingen en arbeid A. Inplanting 1. Ligging shortsea hub moet vlakbij deepsea terminal omwille van de feederlading, die met pure intra

Nadere informatie

Samenvatting ... 7 Samenvatting

Samenvatting ... 7 Samenvatting Samenvatting... Concurrentie Zeehavens beconcurreren elkaar om lading en omzet. In beginsel is dat vanuit economisch perspectief een gezond uitgangspunt. Concurrentie leidt in goed werkende markten tot

Nadere informatie

1 Inleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Industry & Buildings

1 Inleiding. Notitie / Memo. HaskoningDHV Nederland B.V. Industry & Buildings Notitie / Memo Aan: Gemeente Cranendonck, gemeente Weert Van: Datum: 31 oktober 2018 Kopie: Ons kenmerk: BF4303I&BNT1810081000 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V. Industry & Buildings

Nadere informatie

Beknopte analyse van de overslag in de Amsterdamse haven

Beknopte analyse van de overslag in de Amsterdamse haven CPB Notitie Datum : 23 juli 2003 Aan : Ministerie van Verkeer en Waterstaat (DGG, Van Bommel) Beknopte analyse van de overslag in de Amsterdamse haven Het ministerie van Ven W heeft het CPB om een beknopte

Nadere informatie

Aantal HSL-reizigers groeit fors: een succes en een uitdaging

Aantal HSL-reizigers groeit fors: een succes en een uitdaging Aantal HSL-reizigers groeit fors: een succes en een uitdaging Justin Hogenberg Nederlandse Spoorwegen justin.hogenberg@ns.nl Roswitha van de Kamer Nederlandse Spoorwegen roswitha.vandekamer@ns.nl Thijs

Nadere informatie

Container Terminal Doesburg Presentatie

Container Terminal Doesburg Presentatie Container Terminal Doesburg Presentatie Container Terminal Rotra Familiebedrijf 4de generatie 860 medewerkers Koninklijk Actief in logistiek sinds 1909 Onberispelijk gedrag van het management Financieel

Nadere informatie

Short Sea Shipping Arno Swagemakers 11 juni 2009

Short Sea Shipping Arno Swagemakers 11 juni 2009 Short Sea Shipping Arno Swagemakers 11 juni 2009 1 Historie 1966 Oprichting bedrijf 1966 1985 Conventioneel vervoer 1985 1995 Containervervoer (20ft-40ft) 1995 Verhuizing naar Axelse vlakte in Westdorpe

Nadere informatie

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam Henk de Bruijn 25 september 2013 1 Haven- en industriegebied + 2 Havengebieden Maasvlakte Waal-/Eemhaven Europoort Botlek 3 Haven in cijfers Rotterdamse haven

Nadere informatie

Structuurversterking binnenvaart en Blueports. Een agenda voor de toekomst

Structuurversterking binnenvaart en Blueports. Een agenda voor de toekomst Structuurversterking binnenvaart en Blueports Een agenda voor de toekomst 2 Blueports 3 Blueports 4 Blueports 5 Blueports Inhoud presentatie Waarom zijn binnenvaart en Blueports belangrijk voor de BV Nederland?

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016

Workshop Leertuin Maritieme Economie. 23 november 2016 Workshop Leertuin Maritieme Economie 23 november 2016 Facts en figures (Maritime Delta regio) Potentieel AV 2025 Maritieme maakindustrie 4.690 fte (bron: ETM regio AV) Facts en figures (Maritime Delta

Nadere informatie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Overseas Logistics Multimodal Inland Locations Supply Chain Solutions Advanced logistics for a smaller world Als het gaat om het optimaal beheersen

Nadere informatie

The Blue Road De verbinding met het achterland. Miranda Volker Logistiek Adviseur

The Blue Road De verbinding met het achterland. Miranda Volker Logistiek Adviseur The Blue Road De verbinding met het achterland Miranda Volker Logistiek Adviseur Topics Even voorstellen Facts and figures Nieuwe mogelijkheden o 45 ft containerstromen o Reefers o Palletvervoer Even voorstellen

Nadere informatie

ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V.

ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. Herman Meijer 19 mei 2016 Mini-seminar Systems Enginering, Asset Management en Gebiedsmodellen 1 2 3 4 Haven van Rotterdam Uitdagingen Asset management als

Nadere informatie

Project: TransPortS (TPS) Meerjarenplan

Project: TransPortS (TPS) Meerjarenplan Stichting TRANSUMO Postadres: Postbus 48 2600 AA Delft Project: TransPortS (TPS) Meerjarenplan Titel projectvoorstel: TransPortS (TPS) Projectnummer: TM 05.004 Cluster: Transitie Management Type onderzoek:

Nadere informatie

Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 2016

Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 2016 217-1-23 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 216 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

freight is our trade www.neele.nl Nederlands

freight is our trade www.neele.nl Nederlands freight is our trade www.neele.nl Nederlands Full service logistieke dienstverlening Neele Logistics ontzorgt uw complete logistiek. Of u nu een vervoerder zoekt die goed de weg weet in Europa of een partij

Nadere informatie

Containerkraanschip. De binnenvaart versnelt!

Containerkraanschip. De binnenvaart versnelt! Containerkraanschip De binnenvaart versnelt! Het bijzonder dichte waterwegennetwerk, zowel in Vlaanderen als in de ons omringende regio s, biedt tal van mogelijkheden voor logistieke innovatie. De afgelopen

Nadere informatie

Modal shift en de rule of half in de kosten-batenanalyse

Modal shift en de rule of half in de kosten-batenanalyse Modal shift en de rule of half in de kosten-batenanalyse Sytze Rienstra en Jan van Donkelaar, 15 januari 2010 Er is de laatste tijd bij de beoordeling van projecten voor de binnenvaart veel discussie over

Nadere informatie

INFORMATIE OVER SPOORGEBONDEN DIENSTEN HUTCHISON PORTS VENLO

INFORMATIE OVER SPOORGEBONDEN DIENSTEN HUTCHISON PORTS VENLO INFORMATIE OVER SPOORGEBONDEN DIENSTEN HUTCHISON PORTS VENLO Hutchison Ports Venlo Versie 1.0 29 mei 2019 1. Algemene informatie 1.1. Introductie TCT Venlo B.V., mede handelend onder de naam Hutchison

Nadere informatie

De Crisis en PHS, interpretatie van de vervoeranalyses: Beoordeling van de gevolgen van de economische crisis voor het goederenvervoer per spoor

De Crisis en PHS, interpretatie van de vervoeranalyses: Beoordeling van de gevolgen van de economische crisis voor het goederenvervoer per spoor De Crisis en PHS, interpretatie van de vervoeranalyses: Beoordeling van de gevolgen van de economische crisis voor het goederenvervoer per spoor De Crisis en PHS, interpretatie van de vervoeranalyses:

Nadere informatie

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL Full Service Container Logistics Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL 4-10-2013 Corporate presentatie 2 4-10-2013 Corporate presentatie 3 Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL MCS.

Nadere informatie

Augustus 2017 nextlogic.nl. Update Nextlogic Informatieplatform & BREIN

Augustus 2017 nextlogic.nl. Update Nextlogic Informatieplatform & BREIN Augustus 2017 Update Nextlogic Informatieplatform & BREIN Noodzaak optimalisatie afhandeling containerbinnenvaart Ontevredenheid over: verblijfstijden, wachttijden, piekvorming, spookmeldingen en kleine

Nadere informatie

Tit V e o l r ti o jl p v i a n n d m e o o d nt el w i b k e k w el e i r n k g e n van multimodale ketenregie

Tit V e o l r ti o jl p v i a n n d m e o o d nt el w i b k e k w el e i r n k g e n van multimodale ketenregie Titelstijl Voorop in van de model ontwikkeling bewerken van multimodale ketenregie 8 oktober 2012 Visie vanuit de logistieke dienstverlener Nederlandse vereniging van binnenhavens Floriade 5 Oktober 2012

Nadere informatie

Amsterdamse haven en innovatie

Amsterdamse haven en innovatie Amsterdamse haven en innovatie 26 september 2011, Hoge School van Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Oostelijke handelskade (huidige situatie) Oostelijke handelskade (oude

Nadere informatie

HET AANDEEL VAN HET GOEDERENVERVOER VAN EN NAAR HAVENS IN DE EU

HET AANDEEL VAN HET GOEDERENVERVOER VAN EN NAAR HAVENS IN DE EU DIRECTORAAT-GENERAAL INTERN BELEID BELEIDSONDERSTEUNENDE AFDELING B: STRUCTUUR- EN COHESIEBELEID VERVOER EN TOERISME HET AANDEEL VAN HET GOEDERENVERVOER VAN EN NAAR HAVENS IN DE EU SAMENVATTING Beknopte

Nadere informatie

Wie A zegt moet ook B zeggen

Wie A zegt moet ook B zeggen Forum standaardisatie Wie A zegt moet ook B zeggen Nico Westpalm van Hoorn Voorzitter Forum Standaardisatie 18 maart 2010 AGENDA 1.Wie a zegt. 2.Voorbeeld Rotterdamse haven 3.Forum en College standaardisatie

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten - Generaal Postbus EA 's-gravenhage

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten - Generaal Postbus EA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten - Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Verslag van de zending van de Raad van Bestuur naar Constanta en Galati en vervolgvoorstel

Verslag van de zending van de Raad van Bestuur naar Constanta en Galati en vervolgvoorstel ILDE-project Verslag van de zending van de Raad van Bestuur naar Constanta en Galati en vervolgvoorstel Achtergrond Het ILDE-project (2006-2008) beoogde de verbeterde inschakeling van de binnenvaart in

Nadere informatie

Langetermijnvisie Schelde-estuarium. Second opinion economisch onderzoek

Langetermijnvisie Schelde-estuarium. Second opinion economisch onderzoek Langetermijnvisie Schelde-estuarium oktober 2000 RA/00-434 Langetermijnvisie Schelde-estuarium oktober 2000 RA/00-434 Projectbureau LTV Postbus 2814 2601 CV Delft Tel. +31 15 2191566 Fax. +31 15 2124892

Nadere informatie

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL

DIRECTE TOEGEVOEGDE WAARDE IN DE VLAAMSE HAVENS, HET LUIKSE HAVENCOMPLEX EN DE HAVEN VAN BRUSSEL 214-1-21 Het economische belang van de Belgische havens - flashraming 213 Om te voorzien in de behoefte aan snel beschikbare indicatoren over het verloop van de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid

Nadere informatie

Supply chain Forum Borchwerf

Supply chain Forum Borchwerf Supply chain Forum Borchwerf Haven van Antwerpen: betrouwbare partner in uw supply chain Luc Arnouts, Chief Commercial Officer Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Widely connected to the fore and hinterland

Nadere informatie

De (kleine) waterweg. Prof. Dr. Cathy Macharis

De (kleine) waterweg. Prof. Dr. Cathy Macharis De (kleine) waterweg Prof. Dr. Cathy Macharis Inhoud Context De kleine waterweg Uitdagingen 2 MOBI team MOBIlity, Logistics and Automotive Technology Research Centre 3 4 Context : de hele keten Origin

Nadere informatie

Kraan- en Straddle carrier simulator trainingen

Kraan- en Straddle carrier simulator trainingen Kraan- en Straddle carrier simulator trainingen WWW.STC-BV.NL STC B.V. is een onderdeel van de STC-Group en voorziet in trainingen en opleidingen voor alle transportmodaliteiten en haven gerelateerde werkgebieden,

Nadere informatie

Havenkeuze. Oscar van Vuuren

Havenkeuze. Oscar van Vuuren Havenkeuze Onderzoek naar de impact van de financiële crisis op factoren die de keuze voor een bepaalde haven beïnvloeden vanuit het perspectief van de rederijen. Erasmus Universiteit Rotterdam Faculteit

Nadere informatie

Globalisatie, met nieuwe opkomende economieën als China, Brazilië en

Globalisatie, met nieuwe opkomende economieën als China, Brazilië en Globalisatie, met nieuwe opkomende economieën als China, Brazilië en India, heeft de wereld in veel opzichten in hoog tempo veranderd. Voor veel bedrijven betekent dit een strategische herbezinning op

Nadere informatie