Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders"

Transcriptie

1 Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders Wat is een statushouder? Een statushouder heeft de hele asielprocedure doorlopen en is erkend vluchteling. Vervolgens heeft de statushouder een verblijfsvergunning gekregen voor vijf jaar. Elke gemeente in Nederland moet verplicht jaarlijks een aantal statushouders huisvesten. Hoeveel statushouders moet de gemeente Epe gaan huisvesten? In 2015 hebben we in totaal 56 statushouders gehuisvest. In 2016 zal het gaan om statushouders. Als we meer statushouders huisvesten tellen ze mee voor de taakstelling in Het gaat zowel om gezinnen, echtparen als alleenstaanden, dus het aantal statushouders is hoger dan het aantal benodigde woningen. Waarom moeten gemeenten meer statushouders huisvesten? Door de vele brandhaarden in de wereld zijn er in de afgelopen periode veel mensen op de vlucht geslagen. De situatie is zo omvangrijk, dat kan geen enkel land in zijn eentje aan. Veruit de meeste vluchtelingen blijven in de buurlanden. Een klein deel zoekt veiligheid in Europa en dus ook in Nederland. In korte tijd hebben we ook in Nederland te maken gekregen met een grote toename van het aantal vluchtelingen, waardoor het aantal opvanglocaties niet toereikend was. De asielzoekerscentra zitten overvol. Dit komt onder andere omdat mensen die een status hebben gekregen (statushouders) nog niet kunnen doorstromen naar een gemeente omdat er nog geen huisvesting beschikbaar is. Het Rijk en de gemeenten moeten daarom de komende periode oplossingen bedenken om meer huisvesting te creëren. Welke mensen komen er dan te wonen? De gemeente bepaalt niet wie er komt te wonen; het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wijst de statushouders per gemeente toe. Het kan dus om zowel gezinnen, echtparen als alleenstaanden gaan uit verschillende landen. Dat betekent dat het aantal benodigde woningen lager ligt dan het aantal statushouders. Zijn het alleen maar alleenstaande mannen? De mensen die in onze gemeente worden gehuisvest hebben een verblijfsvergunning gekregen. Vaak zijn zij dus al enige tijd in Nederland en hebben al stappen gezet om te komen tot gezinshereniging. De regels van sociale huisvesting zijn er ook op gericht dat in gezinshuizen gezinnen komen te wonen. Als er sprake is van alleenstaande mannen, dan kan het ook gaan om alleenstaande mannen (vaders), die vooruit zijn gereisd om te wachten tot hun gezin overkomt. Op dit moment lijkt het Rijksbeleid te veranderen en gericht te zijn op vertraging van de gezinshereniging. Zo kan het zijn dat de mannen een half jaar tot twee jaar moeten wachten tot hun gezin herenigd mag worden.

2 Realiseert men zich dat de grote groep statushouders een hele andere bevolkingsgroep is met zijn eigen culturele achtergrond? Wij realiseren ons dat de vluchtelingenproblematiek grote impact kan hebben op Europa, Nederland en ook op onze gemeente. De zorgen die u hierover heeft kunt u delen met de gemeente of bijvoorbeeld met Vluchtelingenwerk Oost Nederlandafdeling Epe (hierna genoemd Vluchtelingenwerk Epe) die de begeleiding van statushouders regelt. Statushouders zijn verplicht om in te burgeren, via een zogenaamde inburgeringscursus. Om de inburgering zo goed mogelijk te laten verlopen, helpt het als vrijwilligers een gezin of nieuwkomer ondersteunen, bijvoorbeeld als taalmaatje. Blijven statushouders tijdelijk of permanent in de gemeente? Het is niet te voorspellen hoe lang statushouders in onze gemeente blijven wonen en of zij op één plaats blijven wonen. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat statushouders na enige tijd naar een andere gemeente verhuizen, vaak naar de grote steden. Anders dan reguliere huurders kiezen zij niet bewust voor Epe. Het COA plaatst hen hier. Na verloop van tijd zullen mensen een bewuste keuze kunnen maken. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de thuislanden keert een aantal statushouders terug naar het land van herkomst. Het is natuurlijk mogelijk dat statushouders zich permanent in Nederland of in Epe vestigen. Maatschappelijke begeleiding en integratie Begeleiding en integratie Omdat statushouders mogelijk permanent in Epe blijven is het nodig ervoor te zorgen dat statushouders snel inburgeren en integreren. Als gemeente denken we ook daarover na hoe we het inburgeren kunnen bevorderen, bijvoorbeeld bij het begeleiden naar werk. Wij stellen ook vast dat veel statushouders zich binnen korte tijd verbinden aan onze gemeenschap door het doen van vrijwilligerswerk en zich ook op andere manieren inzetten. Naast huisvesting vinden wij ook de maatschappelijke begeleiding van groot belang. Extra inzet op begeleiding, activiteiten en onderwijs leidt in onze beleving tot snellere participatie en integratie van de statushouders. Wij zijn dus niet alleen in gesprek over huisvesting met partijen als woningbouwcorporatie Triada en Pactum (huisvesting en begeleiding minderjarigen), maar ook met partijen die gaan over integratie en onderwijs. Zo zijn we voor onderwijs in overleg met het onderwijsveld over de mogelijkheid van een internationale schakelklas voortgezet onderwijs (ISK- VO), het intensiveren van ISK basisonderwijs en Nederlands voor anderstalige volwassenen. Verder zijn we in gesprek met Stichting Present, Koppel/SWOE en Vluchtelingenwerk. Mogen statushouders werken? Statushouders mogen werken. Op de verblijfsvergunning staat dit ook vermeld. Wel is het zo dat statushouders die onvoldoende de Nederlandse taal beheersen, inspanning moeten leveren om de Nederlandse taal te beheersen op het vastgestelde niveau. Het voldoen aan de taaleis kan ingevuld worden naast werken.

3 Wat doet de gemeente om statushouders uit de bijstandsuitkering te halen? Uiteraard worden dezelfde instrumenten ingezet voor statushouders als voor overige uitkeringsgerechtigden. Daarnaast is er extra aandacht voor het voldoen aan de beheersing van de Nederlandse taal en de Nederlandse waarden en normen op de werkvloer. Welke begeleiding krijgen statushouders als ze eenmaal gehuisvest zijn? In de gemeente Epe regelt Vluchtelingenwerk Epe met hulp van vrijwilligers de begeleiding van statushouders. Ze ondersteunen de statushouder bij woningklussen en woninginrichting en helpen bij de aanschaf van noodzakelijke spullen. Daarnaast wordt de statushouder door Vluchtelingenwerk Epe geholpen bij de verhuizing. Statushouders zijn inburgering plichtig en worden daarin door Vluchtelingenwerk Epe begeleid. Dit betekent dat de volwassenen verplicht zijn een inburgeringscursus te volgen. Ook het zoeken van een geschikte school voor de kinderen, aanvragen van een studielening bij DUO enz. regelt Vluchtelingenwerk Epe. Is er aandacht voor getraumatiseerde kinderen? Het kan zijn dat er getraumatiseerde volwassen of kinderen onder de statushouders zijn. Zij krijgen extra aandacht. Het gaat daarbij altijd om zorg en aandacht op maat. Bij de start begeleidt Vluchtelingenwerk Epe het gezin naar het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Naast de controle op inentingen beoordeelt de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of er behoefte is aan extra zorg. Indien nodig wordt extra ondersteuning ingezet. De rust, ruimte en regelmaat die het verblijf in onze gemeente en het naar school gaan kinderen kan bieden zijn al belangrijke randvoorwaarden om nare gebeurtenissen te kunnen verwerken. Huisvesting Betekent de opvang van statushouders dat er voor eigen inwoners minder woningen beschikbaar zijn? De regelgeving met betrekking tot woningtoewijzing wordt nog nader uitgewerkt door de rijksoverheid. Op dit moment worden statushouders beschouwd als urgenten op de woningmarkt. Dit betekent dat zij met voorrang een sociale huurwoning krijgen toegewezen. Om druk op de sociale woningmarkt te voorkomen, en ervoor te zorgen dat iedereen even lang op een woning wacht, wordt daarom landelijk gedacht aan nieuwe regelgeving. De gemeente zoekt huisvestingsoplossingen om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Het kan dan gaan om extra nieuwe woningen, tijdelijke woningen of transformatie van leegstaand vastgoed. Welke locaties zijn niet geschikt? De afgelopen periode hebben wij suggesties van inwoners gehad over locaties als Woldyne in Epe en Kouwenaarspad in Vaassen. Jeugdhulp organisatie Lijn 5 heeft zelf weer plannen voor de locatie Woldyne. Wij kunnen daar niet tijdelijk statushouders huisvesten. Tot op heden hebben wij nog geen geschikte locaties op het oog voor extra huisvesting.

4 De locatie Kouwenaarspad wordt wel genoemd door inwoners voor opvang van asielzoekers. Opvang van asielzoekers is anders dan huisvesting van statushouders. Het COA gaat over de Opvang en stelt eisen aan de locatie en accommodatie. Deze locatie voldoet niet aan de voorwaarden.(zie ook onder het kopje OPVANG) Wat houden tijdelijke woningen precies in? Zijn het containerwoningen of tentenkampen? Tijdelijke woningen zijn woningen die minder lang meegaan dan een normale woning, maar wel een volwaardige woning zijn. Hoe de woningen er precies uitzien is nog niet duidelijk. Wel weten we dat er geen tentenkampen geplaatst worden. Het is aan de gemeente in samenwerking met de woningcorporaties, om locaties te vinden of gronden bouwrijp te maken. Tijdelijke woningen worden ook gewoon voorzien van noodzakelijke faciliteiten zoals water, riolering, elektriciteit, etc. Waarom werken wij als (kleine) gemeente hier aan mee? Het aantal vluchtelingen in Nederland groeit zo snel, dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een dringende oproep heeft gedaan aan alle gemeenten om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen en statushouders. We overleggen regionaal over de (nood)opvang en huisvesting van vluchtelingen en statushouders. Dit wordt in het hele land en zelfs op Europees niveau gedaan. Onze gemeente heeft een rol en verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren om jaarlijks een aantal statushouders te huisvesten en te begeleiden. Hoe waarborgt de gemeente onze veiligheid? Het aantal personen dat zich het komende jaar in de gemeente Epe vestigt, is tussen de 65 en 90. Deze mensen worden gehuisvest in meerdere kernen, waarbij het gaat om kleinschalige huisvesting. Al decennia vangen wij op deze manier statushouders op vanuit onze jaarlijkse taakstelling. Dat is zonder problemen verlopen. In het algemeen geldt dat bij verdachte situaties, het altijd al van belang is om de politie te bellen. Kan ik in beroep gaan tegen de komst van statushouders? Nee, inwoners kunnen niet bezwaar maken tegen de komst van statushouders. Dat is een verplichting die het Rijk oplegt. Wel kan er bezwaar worden gemaakt tegen de bouw van woningen. Dat kan als huisvesting voor statushouders plaats gaat vinden in wooneenheden die er nu nog niet zijn en dus gebouwd moeten worden. Vaak gebeurd dit op plaatsen waar het bestemmingsplan nog niet voorziet in de komst van wooneenheden. Hiervoor zijn dan vergunningen nodig en tegen deze vergunningen kan bezwaar en/of beroep ingediend worden. Bezwaarschriften worden behandeld door de gemeente en beroepschriften worden behandeld door de bestuursrechter. De Rijksoverheid heeft overigens recent de wetgeving op dit vlak aangepast en de vergunningsprocedures aanzienlijk versoepeld en versneld. Als je bezwaar of beroep wilt indienen, moet wel sprake zijn van enig ruimtelijk belang. Dit geldt voor omwonenden waarvan bijvoorbeeld het uitzicht belemmerd wordt, of waarbij het dan drukker op de weg kan worden.

5 Het uitsluitend tegen de huisvesting van statushouders zijn, heeft geen ruimtelijke relevantie en zal vaak leiden tot de conclusie dat er geen sprake is van belanghebbendheid. Wie betaalt dit allemaal? Als een statushouder in de gemeente komt wonen, krijgt hij/zij van de gemeente een bijstandsuitkering. Ook kan de gemeente een lening geven voor de woninginrichting en de mensen kunnen gebruik maken van de minimaregelingen (denk aan huursubsidie en zorgtoeslag). Opvang Komt er nog een keer crisisnoodopvang? Crisisnoodopvang gaat om opvang van groepen vluchtelingen voor 72 uur. In het najaar van 2015 was er twee keer sprake van een aantal dagen crisisnoodopvang in Oene en in de kampeerboerderij de Berghoeve. Vanuit het Rijk is bepaald dat elke regio een bepaald aantal vluchtelingen voor langere tijd moet opvangen. In onze regio Noord Oost Gelderland is dit voor de komende maanden geborgd door de (nood)opvang in onze buurgemeenten. Een nieuwe crisisnoodopvang van maximaal zes dagen is hierdoor niet uitgesloten, maar de kans dat er op korte termijn een nieuw beroep op ons gedaan wordt voor crisisnoodopvang is wel kleiner geworden. Wat is het verschil tussen crisisnoodopvang, noodopvang, statushouders en een AZC? Crisisnoodopvang van vluchtelingen gaat om tijdelijke opvang van maximaal 2x72 uur, als overbrugging, voordat ze terecht kunnen in andere vormen van opvang. Noodopvang is opvang voor 6 tot 12 maanden met een opvangcapaciteit tussen de 300 en 600 bewoners. Bij voorkeur in de directe nabijheid van een mogelijke tijdelijke of reguliere opvanglocatie. AZC: Opvang van asielzoekers die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning in een asielzoekerscentrum. Het gaat dan om opvang voor langere tijd. Huisvesting van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning die recht hebben op zelfstandige huisvesting in een sociale huurwoning). Elke gemeente in Nederland moet verplicht een aantal statushouders opvangen, gebaseerd op het inwonersaantal. Krijgen we een AZC of noodopvanglocatie in Epe? In Epe zijn geen locaties en/of accommodaties bekend die (kunnen) voldoen aan de eisen die het COA stelt aan een AZC of noodopvanglocatie.

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Factsheet huisvesting statushouders

Factsheet huisvesting statushouders Factsheet huisvesting statushouders Aanleiding Eind vorig jaar stonden ruim 11.000 statushouders in AZC's (AsielZoekersCentra) op de wachtlijst voor een woning in een gemeente. Daar komen dit jaar nog

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) 17 maart 2016 Wonen Er zijn momenteel

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over opvang van vluchtelingen in Oss

Veel gestelde vragen over opvang van vluchtelingen in Oss Veel gestelde vragen over opvang van vluchtelingen in Oss Juni 2016 ALGEMEEN Wat is het verschil tussen vluchtelingen en vergunninghouders? - Vluchtelingen zijn sinds kort in Nederland en weten niet of

Nadere informatie

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 1. Inleiding In de regio Kennemerland (inclusief de gemeente Haarlemmermeer) hebben de gemeentelijke bestuurders een

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) Wonen Er zijn momenteel veel landen

Nadere informatie

3. Welke nationaliteiten hebben de vluchtelingen? De vluchtelingen hebben verschillende nationaliteiten, maar het zijn voornamelijk Syriërs.

3. Welke nationaliteiten hebben de vluchtelingen? De vluchtelingen hebben verschillende nationaliteiten, maar het zijn voornamelijk Syriërs. Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over komst tijdelijke woningen Heesch en Nistelrode

Veel gestelde vragen over komst tijdelijke woningen Heesch en Nistelrode Veel gestelde vragen over komst tijdelijke woningen Heesch en Nistelrode ALGEMENE VRAGEN Waarom moet Bernheze vluchtelingen en vergunninghouders opvangen? De Rijksoverheid bepaalt welke vluchtelingen een

Nadere informatie

Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016

Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016 Welkom Informatieavond Statushouders 21 juni 2016 Uitgangspunten avond Onze plannen delen Partners hierin betrekken Geen eenrichtingsverkeer Ophalen wat er leeft, uw tips en zorgen Eerst plenair, dan uiteen

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden. Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw

Vragen en Antwoorden. Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw Vragen en Antwoorden Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw 1. Wat is een vergunninghouder? Een vergunninghouder is iemand die een tijdelijke verblijfsvergunning (voor een

Nadere informatie

Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen

Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen *Z00953BB850* Verkenning (tijdelijke) inzet extra opvang vluchtelingen 1. Inleiding In de media hebben staatssecretaris Dijkhoff en bestuursvoorzitter Bakker van het COA gemeenten opgeroepen om op korte

Nadere informatie

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen

Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Uitleg vergunninghouders / statushouders Huisvesting vergunninghouders in Nijmegen Het is elke dag in het nieuws, de grote vluchtelingenstroom richting Europa. Mensen uit Afrika of het Midden Oosten vragen

Nadere informatie

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd?

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

Q and A's bij de bekendmaking van de locatie huisvesting statushouders Stadhoudersstraat / van Nassaustraat te Blerick

Q and A's bij de bekendmaking van de locatie huisvesting statushouders Stadhoudersstraat / van Nassaustraat te Blerick Q and A's bij de bekendmaking van de locatie huisvesting statushouders Stadhoudersstraat / van Nassaustraat te Blerick 1) Waarom deze locatie? Dankzij de inzet van deze leegstaande huisvesting is er voor

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen.

Bijgaand zend ik u, mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, de antwoorden op deze vragen. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Wonen en Bouwen Directie Woningmarkt Turfmarkt

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting. Datum b&w-vergadering: 9 februari 2016

Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting. Datum b&w-vergadering: 9 februari 2016 eente Overbetuwe O INFORMATIEMEMO RAAD Kenmerk: 16inf00018 Datum advies: 10 februari 2016 Onderwerp: Voortgangsnotitie opvang vluchtelingen en huisvesting statushouders Kennis nemen van: Voortgangsnotitie

Nadere informatie

Plan van aanpak huisvesting statushouders Gemeente Krimpen aan den IJssel

Plan van aanpak huisvesting statushouders Gemeente Krimpen aan den IJssel Plan van aanpak huisvesting statushouders 2016-2017 Gemeente Krimpen aan den IJssel Juli 2016 1 1 Aanleiding De huisvesting van statushouders is een wettelijke taak van de gemeenten. Gemeenten ontvangen

Nadere informatie

* * Beleid. Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden. Geachte heer Heukels,

* * Beleid. Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden. Geachte heer Heukels, Beleid Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden Datum : 30 november 2015 Uw kenmerk : Uw mails van 27 en 30 november 2015 Ons kenmerk : 2015171433 Behandeld door : College Doorkiesnummer

Nadere informatie

A-avond Vluchtelingen. Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven

A-avond Vluchtelingen. Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven A-avond Vluchtelingen Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven Inhoud (Inter)nationaal beeld: Cijfers asielinstroom Asielproces Bestuursakkoord Eindhoven & de regio: Asielopvang (inclusief aanpak

Nadere informatie

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III

Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III Gemeente Bladel Economisch hart van de Kempen 111:111 INíl III III Nummer : R2015.151 Onderwerp : Huisvesten vluchtelingen Aan de raad Samenvatting In reactie op uw motie van 5 november 2015 stellen wij

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330

Collegebesluit. Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 Collegebesluit Onderwerp: Aanhuur 2e verdieping Zijlweg 245 ten behoeve van statushouders BBV nr: 2015/524330 1. Inleiding Op grond van de Huisvestingswet 2015 is de gemeente verplicht zorg te dragen voor

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761 DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00761 OPSCHRIFT Vergadering van 28 oktober 2014 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen Onderwerp Beantwoording raadsvragen

Nadere informatie

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen.

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen. Meest gestelde vragen crisisnoodopvang Donderdag 19 november 2015 13:28 uur Algemeen Wanneer komen de vluchtelingen naar sporthal Molenbroek? Vrijdag 20 november. Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

Datum vergadering: Nota openbaar: Uitgangspunten voor de huisvesting van statushouders

Datum vergadering: Nota openbaar: Uitgangspunten voor de huisvesting van statushouders Voor burgemeester en wethouders Nummer: 16INT00519 ililli IIIII ÏNlI IÜİIİ leih lli İIIIIIIFI! Iliil Ilfi III!Ì»Ì S Datum vergadering: Nota openbaar: 0 7 fen 0 Cs 0 '6 Onderwerp: Uitgangspunten voor de

Nadere informatie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie Raad op Zaterdag 30 januari 2016 Asiel en Integratie Guust Linders en Margreet Aangeenbrug De asielprocedure van begin tot eind Inhoud 3 thema s: - Huisvesting - Integratie en participatie - Rol van de

Nadere informatie

Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017)

Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017) Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017) Transformatie naar woningen Waarom wordt kantoorgrond op bedrijventerrein De Schaft ingewisseld voor woningen? Waarom

Nadere informatie

Hoeveel vluchtelingen worden er in Sporthal De Waterkanten opgevangen? Het gaat om 150 vluchtelingen.

Hoeveel vluchtelingen worden er in Sporthal De Waterkanten opgevangen? Het gaat om 150 vluchtelingen. Veel gestelde vragen en antwoorden over crisisopvang Versie 20 oktober 2015, 10.30 uur Opvang in Lisse Waarom deze opvang voor vluchtelingen? Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de Veiligheidsregio

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Halderberge

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Halderberge Introductie VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. De

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg Introductie Vluchtelingenwerk West- en Oost-Brabant en Bommelerwaard (WOBB) locatie Geertruidenberg, zet zich in voor vluchtelingen die gehuisvest worden in onze gemeente. Door maatschappelijke begeleiding

Nadere informatie

Helemaal eens Eens Niet eens / niet oneens Oneens Helemaal oneens

Helemaal eens Eens Niet eens / niet oneens Oneens Helemaal oneens Resultaten peiling BornePanel Statushouders Eind november en begin december konden de leden van het BornePanel deelnemen aan de peiling over statushouders in de gemeente Borne. De vragenlijst bestond uit

Nadere informatie

Anna van Raesfeltstraat 37, Postbus 1, 2636 ZG Schipluiden T (015) , F (015) E I

Anna van Raesfeltstraat 37, Postbus 1, 2636 ZG Schipluiden T (015) , F (015) E I . -... Gemeente...-... Midden-Delfland ~ Anna van Raesfeltstraat 37, Postbus 1, 2636 ZG Schipluiden T (015) 380 41 11, F (015) 380 99 92 E gemeente@middendelfland.nl, I www.middendelfland.nl Aan de leden

Nadere informatie

HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS

HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS Gemeenten naarstig op zoek naar huurwoningen voor vluchtelingen Over HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Kleine kernen zijn kwetsbaar (krimp, ontgroening, vergrijzing

Nadere informatie

Vragenformulier datum:

Vragenformulier datum: Vragenformulier datum: 25-08-2018 Vragensteller Everdien Berendsen/Chris Jansen Fractie CDA Raadsvoorstelnr Onderwerp Statushouders Beantwoording aan: Vragensteller Inleiding: in de gemeente Bronckhorst

Nadere informatie

Factsheet Noodopvanglocaties

Factsheet Noodopvanglocaties Factsheet Noodopvanglocaties Deze informatie is bestemd voor de veiligheidsregio s en voor gemeenten. Inleiding Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is in Nederland verantwoordelijk voor de opvang

Nadere informatie

Voorstel raad. 28 juni juni Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk

Voorstel raad. 28 juni juni Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk Nummer Contact en vragen via 5 Technischevragen@hollandskroon.nl Portefeuillehouder J.R.A. Nawijn Datum raadsvergadering Datum B&W-besluit 28 juni 2016 6 juni 2016 Onderwerp Vluchtelingenvraagstuk Voorgesteld

Nadere informatie

*BM * BM Raadsmededeling MEMO AAN DE RAAD. Onderwerp Discussienotitie vluchtelingenopvang. Steenbergen; 30 september 2015.

*BM * BM Raadsmededeling MEMO AAN DE RAAD. Onderwerp Discussienotitie vluchtelingenopvang. Steenbergen; 30 september 2015. *BM1501918* BM1501918 Raadsmededeling MEMO AAN DE RAAD Onderwerp Discussienotitie vluchtelingenopvang. Steenbergen; 30 september 2015 Aan de Raad, Inleiding Het COA heeft een oproep gedaan aan gemeenten

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toestemming aan COA om de Stuw tot AVO te maken. Te besluiten om

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Toestemming aan COA om de Stuw tot AVO te maken. Te besluiten om COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Toestemming aan COA om de Stuw tot AVO te maken Te besluiten om 1. Het COA toestemming te geven voor de vestiging van een AVO voor de periode van twee jaar. 2. Met het COA hierover

Nadere informatie

Waarom weer in Velp? De locatie aan de Arnhemsestraatweg 348 is het meest geschikt gebleken voor de opvang van asielzoekers.

Waarom weer in Velp? De locatie aan de Arnhemsestraatweg 348 is het meest geschikt gebleken voor de opvang van asielzoekers. Vragen en antwoorden over de nieuwe opvanglocatie in Velp Waarom komt er nog een opvanglocatie? De gemeente wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren aan de vluchtelingenproblematiek

Nadere informatie

Huisvesting voor vergunninghouders. Passend, haalbaar & betaalbaar.

Huisvesting voor vergunninghouders. Passend, haalbaar & betaalbaar. Huisvesting voor vergunninghouders. Passend, haalbaar & betaalbaar. INHOUD Waarom START? Het concept Type Student Type Single Type Couple Type Family Het principe Unieke gebouwen Betaalbare variatie Case

Nadere informatie

Beantwoording artikel 38 vragen

Beantwoording artikel 38 vragen Beantwoording artikel 38 vragen Aan de PvdA fractie Ter attentie van mevrouw Suijker directie/afdeling RO/RBA contactpersoon J. de Heer onderwerp artikel 38 vragen PvdA telefoon 0182-588288 uw kenmerk

Nadere informatie

Plan van aanpak huisvesting statushouders. Aanleiding

Plan van aanpak huisvesting statushouders. Aanleiding Plan van aanpak huisvesting statushouders Aanleiding Eind vorig jaar stonden ruim 11.000 statushouders in AZC's (AsielZoekersCentra) op de wachtlijst voor een woning in een gemeente. Daar komen dit jaar

Nadere informatie

Hieronder leggen we de stand van zaken verder uit. We maken onderscheid in: a) Opvang van asielzoekers b) Huisvesting van statushouders

Hieronder leggen we de stand van zaken verder uit. We maken onderscheid in: a) Opvang van asielzoekers b) Huisvesting van statushouders de Raad van de gemeente Buren uw brief van: Maurik, 22 September 2015 uw kenmerk: ons kenmerk: behandeld door: RI/15/02211/ J.W. Bol verzonden: bijlage(n): onderwerp: Stand van zaken vluchtelingen 2 h

Nadere informatie

Vragen over opvang, onderdak en huisvesting:

Vragen over opvang, onderdak en huisvesting: Antwoorden op vragen over de opvang, huisvesting en integratie van vluchtelingen met een verblijfsvergunning Vragen over opvang, onderdak en huisvesting: Hoe draagt Vlaardingen bij aan de vluchtelingenopvang

Nadere informatie

Achtergrondinformatie ten behoeve van de dialoog vluchtelingenproblematiek

Achtergrondinformatie ten behoeve van de dialoog vluchtelingenproblematiek Onderwerp: Achtergrondinformatie ten behoeve van de dialoog vluchtelingenproblematiek Aan de gemeenteraad, Inleiding De situatie rondom vluchtelingen is ernstig en zorgelijk. Al maanden lezen en horen

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres. Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Inloopavond 25 januari 2017 Herontwikkeling Zuideinde 80

Vragen en Antwoorden Inloopavond 25 januari 2017 Herontwikkeling Zuideinde 80 Vragen en Antwoorden Inloopavond 25 januari 2017 Herontwikkeling Zuideinde 80 1. Wie komen er in het nieuwe project Het Station op het Zuideinde 80 te wonen? Dit zijn verschillende doelgroepen die allen

Nadere informatie

Huisvesting en integratie statushouders Giessenlanden

Huisvesting en integratie statushouders Giessenlanden Huisvesting en integratie statushouders Giessenlanden Inleiding De verhoogde vluchtelingenstroom richting Europa en dus ook richting Nederland, plaatst onze samenleving voor een groot aantal uitdagingen.

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 OPSCHRIFT Vergadering van 12 mei 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen, Kees van Velzen Onderwerp Beantwoording

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opvang asielzoekers in Breskens

Achtergrondinformatie opvang asielzoekers in Breskens Achtergrondinformatie opvang asielzoekers in Breskens In deze factsheet vindt u achtergrondinformatie naar aanleiding van het verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) voor de opvang van asielzoekers

Nadere informatie

Plan van aanpak huisvesting statushouders

Plan van aanpak huisvesting statushouders Plan van aanpak huisvesting statushouders Anke Julicher Gemeente Reusel-De Mierden 12 april 2016 Inleiding Op 1 februari 2016 heeft er een ambtelijk gesprek plaatsgevonden tussen de provincie en de gemeente

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015 verzonden

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015 verzonden Aan de leden van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen behandeld door: J.F.J. Knol t: 0181-471117 e: j.knol@brielle.nl bijlage(n): 1 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015

Nadere informatie

Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen

Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen Interview met Rian Hulscher, coördinator Asiel Het is rustig op het terrein van de Autotron. Het is dan ook een bewolkte, koude dag met veel wind. Enkele mannen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders Retouradres: Postbus 9100, 2300 PC Leiden Aan de leden van de gemeenteraad Bezoekadres Postadres Telefoon E-Mail Website Gemeente Leiden Stadhuis Stadhuisplein 1 Postbus 9100

Nadere informatie

Het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Kaag en Braassem, Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen.

Het College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Kaag en Braassem, Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen. Adviesraad Sociaal Domein Gemeente Kaag en Braassem DE LOGISCHE OPVOLGER VAN DE WMO-ADVIESRAAD Secretariaat: de heer D.L.Klerkx Gruttohof 24, 2371 NR Roelofarendsveen Tel.06-83114156 Emailadres: wmoraadkaag.braassem@yahoo.com

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam

Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam Er komt tijdelijk een asielzoekerscentrum (azc) aan de Edo Bergsmaweg in IJsselmonde/Beverwaard. In het asielzoekerscentrum komen maximaal 600 mensen wonen voor

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2016 nr 84

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2016 nr 84 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2016 nr 84 Datum 7 juni 2016 Van College B&W Behandeld door Jan Braat Doorkiesnummer 030-2862884 E-mailadres j.braat @utrecht.nl Kenmerk 16.504020 Geachte leden

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00121

RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00121 RAADSINFORMATIEBRIEF 16R.00121 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 15 maart 2016 Portefeuillehouder(s) : Burgemeester V. Molkenboer en wethouder Y. Koster Portefeuille(s)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Huisvesting statushouders Anna van Hannoverstraat

Nieuwsbrief Huisvesting statushouders Anna van Hannoverstraat September 2017 Nieuwsbrief Huisvesting statushouders Anna van Hannoverstraat Beste buurtbewoner, Op 22 juni en 1 juli heb ik veel directe buurtbewoners persoonlijk gesproken in de Horeca-academie naar

Nadere informatie

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen.

4. De bijgaande brief aan de Raad vast te stellen. Openbaar Onderwerp Budgetsubsidie Vluchtelingenwerk Oost Nederland 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening

Nadere informatie

Terugblik & stand van zaken Vluchtelingenopvang Amersfoort

Terugblik & stand van zaken Vluchtelingenopvang Amersfoort Terugblik & stand van zaken Vluchtelingenopvang Amersfoort De Ronde 25 oktober 2016 Door wethouder Houwing en burgemeester Bolsius Agenda: Terugblik: Wat is er vanaf de presentatie van het plan van aanpak

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden

Veel gestelde vragen en antwoorden Veel gestelde vragen en antwoorden Waarom wil het COA het voormalige asielzoekerscentrum s- Gravendeel heropenen? Het COA heeft te maken met een enorme toestroom van asielzoekers, een toename van het aantal

Nadere informatie

Huisvesting van vergunninghouders. Suzanne Jansen Accountmanager Gelderland en Overijssel OTAV, VNG 27 januari 2016

Huisvesting van vergunninghouders. Suzanne Jansen Accountmanager Gelderland en Overijssel OTAV, VNG 27 januari 2016 Huisvesting van vergunninghouders Suzanne Jansen Accountmanager Gelderland en Overijssel OTAV, VNG 27 januari 2016 De asielprocedure Van binnenkomst in Nederland tot huisvesting in gemeenten of uitzetting:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT ,.,,, i':,ti' 'tl RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Reg istratienum mer raad 1229646 Datum: 22 september 2015 Afdeling / Team MO Portefeuillehouder: G. Nijenhuis Behandeld door: M.D. Tijnagel Onderuverp:

Nadere informatie

Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016

Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016 Openbaar Onderwerp Huisvesting en begeleiding vergunninghouders 2016 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer BW-01501 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Dit voorstel regelt de subsidieverlening aan Vluchtelingenwerk

Nadere informatie

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers:

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december 2001 6,1 58 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer In-uitstroom van asielzoekers: Instroom uitstroom Van 1994 tot 1 septemer 2000 Van 1994 tot 1 september

Nadere informatie

Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s) uit het meerjarenprogramma gaat het?

Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s) uit het meerjarenprogramma gaat het? Zaak kenmerk.: 332475 Hardenberg, 19 juni 2012 Onderwerp: Herontwikkeling Azc De Eik in Slagharen Aan: Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s)

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Niet vallend onder de veel gestelde vragen

Vragen en antwoorden. Niet vallend onder de veel gestelde vragen en antwoorden Niet vallend onder de veel gestelde vragen In de beantwoording van de vragen die zijn gesteld tijdens de informatiebijeenkomsten is onderscheid gemaakt tussen enkele vragen en veel gestelde

Nadere informatie

Integrale aanpak vluchtelingenvraagstuk. Zaanstad Beraad 19 mei 2016

Integrale aanpak vluchtelingenvraagstuk. Zaanstad Beraad 19 mei 2016 Integrale aanpak vluchtelingenvraagstuk Zaanstad Beraad 19 mei 2016 Inhoud 1. Introductie door Rita Visscher-Noordzij 2. Nieuwe opgave 3. Reikwijdte Integraal Programma Vluchtelingen 4. Terminologie vreemdeling,

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in het WTC EXPO in Leeuwarden

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in het WTC EXPO in Leeuwarden Waarom komen er vluchtelingen in het WTC Expo? 2 Wat is een noodopvang? 2 Wat voor een soorten opvang zijn er? 2 Hoe lang blijven de mensen (gemiddeld)? 2 Wanneer komen de eerste vluchtelingen naar het

Nadere informatie

Project Time4You. Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland. LOWAN 9 april 2018

Project Time4You. Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland. LOWAN 9 april 2018 Project Time4You Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland LOWAN 9 april 2018 Agenda - Introductie VluchtelingenWerk Nederland - Nederlandse Asiel Procedure - Activiteiten voor

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: / Besluitvorming en procedures rondom opvang vluchtingenintern. Raadsvergadering : 6 oktober 2015 om 20.

RAADSVOORSTEL. Nr.: / Besluitvorming en procedures rondom opvang vluchtingenintern. Raadsvergadering : 6 oktober 2015 om 20. Nr.: / 15-0033202 Besluitvorming en procedures rondom opvang vluchtingenintern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 6 oktober 2015 om 20.00 uur Onderwerp : Opvang vluchtelingen Datum : 1 oktober 2015 Voorgesteld

Nadere informatie

Versie Vragen en antwoorden Extra tijdelijke sociale huurwoningen

Versie Vragen en antwoorden Extra tijdelijke sociale huurwoningen Versie 17-01-2017 Vragen en antwoorden Extra tijdelijke sociale huurwoningen Hier vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden over de tijdelijke sociale huurwoningen die de gemeente De Bilt samen met

Nadere informatie

Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Beantwoording motie "Kansen in beeld" Leden van de gemeenteraad Groningen (050)

Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Beantwoording motie Kansen in beeld Leden van de gemeenteraad Groningen (050) Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Leden van de gemeenteraad Groningen (050) 367 76 16 11-11-2015 Geachte heer, mevrouw, Op 11 november jl. heeft u de motie Kansen in beeld aangenomen.

Nadere informatie

Aan de bestuurders van de leden van het Platform Opnieuw Thuis

Aan de bestuurders van de leden van het Platform Opnieuw Thuis Aan de bestuurders van de leden van het Platform Opnieuw Thuis 28 mei 2015 Betreft: Voortgangsrapportage Huisvesting vergunninghouders en werkzaamheden Projectteam Opnieuw Thuis Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Altena

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Altena Introductie VluchtelingenWerk WOBB, locatie Altena, zet zich in voor vluchtelingen die gehuisvest worden in de gemeenten Werkendam, Woudrichem en Aalburg. Door maatschappelijke begeleiding geven wij invulling

Nadere informatie

28 oktober / H. Esselink Beantwoording art.38 vragen TROTS Haarlem: visie opvang vluchtelingen

28 oktober / H. Esselink Beantwoording art.38 vragen TROTS Haarlem: visie opvang vluchtelingen Gemeente Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie TROTS Haarlem t.a.v. dhr. S. van den Raadt I Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 28 oktober 2015 H. Esselink

Nadere informatie

Beantwoording vragen 31-3-2016

Beantwoording vragen 31-3-2016 Beantwoording vragen 31-3-2016 Beantwoording van de vragen die zijn gesteld tijdens de raadsinformatieavond over de opvang van vluchtelingen in Waalre. Voor de overzichtelijkheid zijn de vragen/antwoorden

Nadere informatie

STAPPENPLAN REALISATIE TAAKSTELLING VERGUNNINGHOUDERS

STAPPENPLAN REALISATIE TAAKSTELLING VERGUNNINGHOUDERS STAPPENPLAN REALISATIE TAAKSTELLING VERGUNNINGHOUDERS Dit stappenplan is bedoeld voor gemeenten die willen onderzoeken welke huisvestingsvormen het beste kunnen worden ingezet om de hoge taakstellingen

Nadere informatie

Opvang, huisvesting en integratie van vluchtelingen in Boekel Juni 2016 Mark van den Elzen

Opvang, huisvesting en integratie van vluchtelingen in Boekel Juni 2016 Mark van den Elzen Opvang, huisvesting en integratie van vluchtelingen in Boekel Juni 2016 Mark van den Elzen De komst van vluchtelingen naar ons land raakt vele aspecten van onze samenleving. Voor de opvang, huisvesting

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad Raadsplein besluitvormend Datum 5 oktober 2015 onderwerp Huisvesting statushouders portefeuillehouder Nelleke Vedelaar informant Stevens, RM (Marc) 2212 eenheid/afdeling Ontwikkeling OWS Voorgesteld besluit

Nadere informatie

Inschrijving RBB- AWARD 2018

Inschrijving RBB- AWARD 2018 Inschrijving RBBAWARD 2018 Organisatie: COA Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Peter Zwaan Email adres: peterzwaan@coa.nl Mobiele telefoon: 0631781377 Akkoord lid Raad van Participanten

Nadere informatie

Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders

Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders Openbaar Onderwerp Subsidie VWON 2015 voor de maatschappelijke begeleiding en extra tijdelijke formatie voor uitvoering voor huisvesting statushouders Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven 17R7217 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00364/2141884 B&W-beslisdatum 17 maart 2017 Dossiernummer 17.11.501 Raads informatiebrief Onderwerp: Eén jaar Actieplan Statushouders Stedelijk

Nadere informatie

Mevrouw drs. M. Mulder

Mevrouw drs. M. Mulder Onderwerp Portefeuillehouder Koers opvang vluchtelingen en huisvesting vergunninghouders Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 22 december 2015 Samenvatting Dit voorstel gaat over de door u vast

Nadere informatie

Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem

Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem Aalburg Drimmelen Geertruidenberg Moerdijk Werkendam Woudrichem PLAN VAN AANPAK VERHOOGDE ASIELINSTROOM Dit plan van aanpak geeft zowel kwantitatief als kwalitatief een antwoord op de vraag van de commissaris

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk. Bijeenkomst over vergunninghouders, op 30 september 2015

Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk. Bijeenkomst over vergunninghouders, op 30 september 2015 Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk Bijeenkomst over vergunninghouders, op 30 september 2015 Actueel onderwerp Overzicht 1. Van vluchteling naar vergunninghouder 2. Ketenpartners 3. Huidige situatie

Nadere informatie

Gemeentelijk zelfzorgarrangement (gzza) Vragen en antwoorden voor externen

Gemeentelijk zelfzorgarrangement (gzza) Vragen en antwoorden voor externen Gemeentelijk zelfzorgarrangement (gzza) Vragen en antwoorden voor externen datum: 15-10-2015 bedrijfsonderdeel: COA, Unit Uitvoeringsprocessen versie: Def 1.0 FAQ Gemeentelijk zelfzorgarrangement (gzza)

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk, 30 september Informatie statushouders, asielzoekers en vluchtelingen

Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk, 30 september Informatie statushouders, asielzoekers en vluchtelingen Themabijeenkomst gemeenteraden Land van Cuijk, 30 september 2015 Informatie statushouders, asielzoekers en vluchtelingen Actueel onderwerp Overzicht 1. Platform Opnieuw Thuis 2. Van vluchteling naar vergunninghouder

Nadere informatie

VERKENNING OPVANG VERGUNNINGHOUDERS

VERKENNING OPVANG VERGUNNINGHOUDERS VERKENNING OPVANG VERGUNNINGHOUDERS Inleiding Deze verkenning moet duidelijkheid geven over de haalbaarheid en het aanwezige draagvlak voor huisvesting van vergunninghouders in het leegstaande complex

Nadere informatie

Inzicht en kennis rondom het vluchtelingenvraagstuk in Roosendaal

Inzicht en kennis rondom het vluchtelingenvraagstuk in Roosendaal Veel vragen gesteld aan de Roosendaalse Lijst over vluchtelingen Inzicht en kennis rondom het vluchtelingenvraagstuk in Roosendaal De Roosendaalse Lijst heeft enkele weken geleden het initiatief genomen

Nadere informatie

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( )

Mededeling van het college aan de gemeenteraad ( ) Onderwerp: Taakstelling huisvesting vergunninghouders 2015 Portefeuillehouder: F.H.T. Langeveld Datum: 29 maart 2016 Aanleiding voor de mededeling Zoals algemeen bekend, is de huisvestingstaakstelling

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle COA 2 Waarom komen er vluchtelingen in de IJsselhallen? 2 Hoe lang blijven de mensen (gemiddeld)? 2 Wanneer komen de eerste vluchtelingen naar de IJsselhallen? 2 Wie worden in de IJsselhallen ondergebracht.

Nadere informatie

ONDERWERP: Integratie in de Arnhemse vluchtelingenketen

ONDERWERP: Integratie in de Arnhemse vluchtelingenketen Aan de gemeenteraad Documentnummer 2016.0.029.883 Zaaknummer 2016-05-00979 ONDERWERP: Integratie in de Arnhemse vluchtelingenketen Voorstel 1. In te stemmen met de visie op integratie in de Arnhemse vluchtelingenketen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 48827 24 december 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 23 december 2015, nummer 718939,

Nadere informatie

Tijdelijke verhuur bij Woonbedrijf. OTB Wooncongres 11 oktober 2016 Deelsessie: Werken met Tijdelijke Huurcontracten

Tijdelijke verhuur bij Woonbedrijf. OTB Wooncongres 11 oktober 2016 Deelsessie: Werken met Tijdelijke Huurcontracten Tijdelijke verhuur bij Woonbedrijf OTB Wooncongres 11 oktober 2016 Deelsessie: Werken met Tijdelijke Huurcontracten Factsheet Woonbedrijf Aantal woningen: 28.528 Aantal studenteneenheden: 2.823 (Vestide)

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over huisvesting vergunninghouders in Herpen

Veel gestelde vragen over huisvesting vergunninghouders in Herpen Veel gestelde vragen over huisvesting vergunninghouders in Herpen ALGEMENE VRAGEN Wat is het verschil tussen een vluchteling en een vergunninghouder? Iemand die voor het eerst in Nederland aankomt, is

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Migratiebeleid Juridische en Algemene Zaken Schedeldoekshaven

Nadere informatie

SOCIALE KAART Inburgering / huisvesting statushouders Terneuzen Werkdocument - Versie 22 september 2016 Namen contactpersonen zijn verwijderd

SOCIALE KAART Inburgering / huisvesting statushouders Terneuzen Werkdocument - Versie 22 september 2016 Namen contactpersonen zijn verwijderd SOCIALE KAART Inburgering / huisvesting statushouders Terneuzen Werkdocument - Versie 22 september 2016 Namen contactpersonen zijn verwijderd Bijlage raadsvraag Doelgroepen Tijdelijke noodopvang AZC Marina

Nadere informatie