Kalmeringssignalen. De rechter hond laat het wegkijken mooi zien. De collie wendt zijn kop af omdat de andere hond hem aanstaart.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kalmeringssignalen. De rechter hond laat het wegkijken mooi zien. De collie wendt zijn kop af omdat de andere hond hem aanstaart."

Transcriptie

1 Kalmeringssignalen. Om conflicten met soortgenoten (of wat daarvoor wordt aangezien) vóór te zijn gebruikt de hond kalmeringssignalen. Dit zorgt ervoor dat ontmoetingen onderling zonder al te veel stress en opwinding kunnen verlopen. Kalmeringssignalen kunnen de omgeving kalmeren, de hond zelf kalmeren of beide tegelijk kalmeren. Wegkijken. Een van de krachtigste kalmeringssignalen is het wegkijken, zorgen dat er geen oogcontact ontstaat. Aanstaren of fixeren is heel imponerend en overweldigend gedrag. Honden willen dit liever voorkomen, daarom kijkt hij of een andere kant op of hij draait heel zijn hoofd weg, zodat er geen enkel misverstand kan bestaan over zijn bedoeling: ik ga die uitdaging op geen enkele manier aan. Sterker nog: ik ga hem uit de weg. De rechter hond laat het wegkijken mooi zien. De collie wendt zijn kop af omdat de andere hond hem aanstaart.

2 Ogen zacht maken. Zoals hierboven staat, starende, ronde ogen zijn onplezierig. Vredelievende honden maken daarom hun ogen wat smaller, ze sluiten hun oogleden een stukje en soms zelfs helemaal. De uitdrukking van hun ogen wordt zacht. Meestal doen onderdanige honden dit naar hun hogergeplaatste soortgenoot. Maar ook hogergeplaatste honden gebruiken het als teken dat ze de onderworpenheid van de ander accepteren en dat alles in orde is. Soms knipperen ze er ook nog bij. Hier zie je een hond die niet van plan is de confrontatie aan te gaan. De neergeslagen blik laat zien dat hij vreedzame bedoelingen heeft. De rug toekeren. Als honden niet betrokken willen worden bij een situatie die ze als onplezierig ervaren, draaien ze zo n situatie gewoon de rug toe. Rechts is de showring. De hond haat keuringen en laat dat hier ook duidelijk blijken. Ze gaat zitten en draait heel het spektakel de rug toe. Lijf afdraaien/zijkant toedraaien/ in een bocht komen aanlopen. Honden doen dit vooral wanneer een andere hond of een mens recht op hen af komt. Ze kunnen hun lichaam iets afdraaien en vervolgens ook nog hun zijkant toedraaien. Vaak kijken ze tegelijk met het afdraaien de andere kant op. Sociaal vaardige honden zijn beleefde honden. Ze zullen proberen elkaar gerust te stellen door elkaar te overtuigen van hun goede bedoelingen.

3 Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 1 De poedel staart de Duitse herder aan ondanks het feit dat die iets wegkijkt. Foto 2 De blik van de poedel richting de herder wordt harder en de mond sluit zich. Blijkbaar volstaat het afwenden van het hoofd niet, de herder knijpt nu de ogen dicht. Foto 3 De poedel is gekalmeerd en loopt voerder. Let op: ziet u hoe de poedel iets naast de herder staat (=zijdelings benaderen) en dat hun lichaam iets aan elkaar wegbuigen (=respecteren van de persoonlijke zone)? De Terriër ligt in de jachtpositie. De Retriever loopt in een boog om de situatie te kalmeren. Langzaam bewegen. Langzame bewegingen zijn gedoseerde bewegingen en betekenen dat de hond die zo beweegt zichzelf onder controle heeft. Dat maakt op andere honden een prettige en kalmerende indruk. Als men geïrriteerd reageert op een hond die een oefening niet naar wens uitvoert, zal de hond zijn bewegingen vertragen. Een hond die niet netjes meeloopt, zal dus nog langzamer gaan lopen. Hij kan zijn lichaam ook wat gaan afbuigen om zijn begeleider te kalmeren. Grote kans dat hij nog meer op zijn kop krijgt en nog meer behoefte heeft de agressie te keren. Hij kan ook gaan gapen. Hij kan het ook allemaal tegelijk doen. Resultaat: een eigenaar die denkt dat de hond hem in de maling neemt en zijn superioriteit niet erkent.

4 Niet meer bewegen. Wanneer een hond alles heeft gedaan om de ander te ontdooien, en niet meer weet wat nog meer te doen, zal verstarren. Hij laat het allemaal maar gebeuren. Hij laat zich onderzoeken door een opdringerige, snuffelende neus. Of hij staat doodstil als een hond op een imponerende manier op hem afrent of rondjes om hem heen rent. Door te bevriezen laat de staande hond zien hoe ze een andere hond verteld dat zij geen bedreiging is. Gaan liggen. Vooral geboren leiders zullen hier gebruik van maken. Als honden onrustig zijn, gaat de roedelleider, nadat hij een min of meer beschut plekje voor de roedel heeft gevonden, rustig liggen en geeft daarmee het signaal af: niets aan de hand, kalmeer. Tong naar buiten steken, lippen of neus aflikken. Dit signaal kalmeert zowel de hond zelf als de ander. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een ander kalmeringssignaal. Het iets toesluiten van de ogen of wat knipperen, vaak zie je dat samen met het uitsteken van de tong. Poot optillen. Het optillen van een poot verraadt de spanning van de hond, maar het kan afhankelijk van de situatie ook een kalmeringssignaal voor andere honden zijn. Het is een verzoenend gebaar. Gapen. Gapen heeft een 2-ledig doel. Het doet de spanning bij de gapende hond wegvloeien en kalmeert daarnaast de tegenpartij. Gapen is een veelvoorkomend signaal, ook naar ons toe.

5 Snuffelen (of iets heel anders gaan doen). Snuffelen is een manier om de ander te kalmeren of in ieder geval te zorgen dat je bij de ander geen opwinding teweegbrengt. Honden kunnen vol interesse ineens gaan snuffelen als een ander hond hun pad kruist. Ze geven daarmee aan het veel te druk te hebben met andere zaken om opwinding of irritatie bij de passant te willen veroorzaken. Veel honden snuffelen op het trainingsveld, daarmee de indruk gevend dat ze geen zin hebben terwijl de toenemende irritatie bij de eigenaar steeds meer gesnuffel noodzakelijk maakt.. De bordeaux dog wacht passief (beweegt niet meer) wat er zal gebeuren. De ronde rug geeft aan dat zij problemen verwacht. Voor de labrador is al dit vertoon van deemoed en geruststelling voldoende overtuigend. Nu wil zij de bordeaux dog op haar gemak stellen en begint in een neutrale houding wat rond te snuffelen Gaan zitten. Rustig gaan zitten, soms zelfs met de rug naar de andere hond (of mens) toe is een krachtig kalmeringssignaal. Omdat de hond zich niet meer bemoeit met wat er gebeurt, geeft hij aan dat niets hem minder interesseert. Je kan dit ook gebruiken wanneer de hond bang is voor onweer. Ga dan rustig op de bank zitten, zorg voor een diepe ademhaling en ga een boek lezen. Als u zich niet opwindt, kan de hond bedenken dat er niets is om zich echt druk over te maken.

6 Opsplitsen. Als het tussen roedelgenoten te veel spanning ontstaat die uit de hand kan lopen doordat anderen zich er ook mee gaan bemoeien, kan de roedelleider zich daarin actief mengen door zich tussen de twee ruziemakers in te begeven. Het provocerend gedrag wordt daarmee doorbroken en de rust keert terug in de roedel. Door tussen de twee andere honden in te gaan staan en zijn kop af te wenden, bemiddeld de hond als er een mogelijke dreigende situatie ontstaat. Op die manier kalmeert hij de andere honden. Kwispelen. Kwispelen wordt vaak verkeerd begrepen. Men denkt dat kwispelen altijd op een goed humeur duidt, op een ontspannen, vrolijke stemming. Vaak is dat ook wel zo, maar lang niet altijd. Een stijve, hoge kwispel duidt op dominantie en houdt een dreiging in. Een lage kwispel vaak in combinatie met andere kalmerende gebaren betekent dat de hond gespannen is over de bedoelingen van de ander en de ander (en zichzelf) wil kalmeren. Speelhouding. Honden die elkaar kennen en die willen spelen, zullen elkaar regelmatig door een spelbuiging tot het ultieme spelletje jaag of wordt gejaagd uitnodigen. Dat gedrag kan ook een manier zijn om een andere hond te kalmeren. Dan wordt het vaak gecombineerd met wegkijken. De spelboog wordt vaak gebruikt tijdens het spelen, maar hier gebruiken beide honden de spelboog, blijven zo zitten en draaien hun kop af om een conflict te vermijden. De spelboog wordt hier als een kalmerend signaal gebruikt.

7 Lachen. Onderling gebruiken honden vrijwel nooit een lach om de gemoederen te kalmeren of om de iegen bedoeling helder over te brengen. Het kan zijn dat door onze bijval (zelf te lachen, te klappen of andere aanmoedigingen) het gedrag heeft geconditioneerd. De dalmatiër kan - hoort ook een beetje bij het ras fantastisch goed lachen. Door het uitsteken van de tong en daarbij tegelijk te lachen laat de dalmatiër zien dat dit lachen op dit moment in ieder geval een stresslachen is. Bronvermelding Kalmerende Signalen In gesprek met je hond, Turid Rugaas Hondentaal is lichaamstaal Begrijp precies wat je hond zegt, Martin Gaus

Therapieën VECHTENDE HONDEN. Martin Gaus

Therapieën VECHTENDE HONDEN. Martin Gaus Honden Therapieën VECHTENDE HONDEN Voorwoord Dit is een boekje met maar een bedoeling: U te helpen een betere relatie met uw hond op te bouwen. Natuurlijk bent u dol op uw hond en waarschijnlijk ziet u

Nadere informatie

HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL

HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL Begrippen: Relaxed/ neutraal Algehele ontspanning (fysiek/ psychisch) Zelfvertrouwen / zeker Beleving een situatie i/d hand te hebben/zonder probleem aan te kunnen. Terughoudend/verlegen

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen

Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen Wat zegt mijn hond nu eigenlijk echt? Communicatie Honden maken van hun hele lichaam gebruik om te communiceren. Ze proberen ons continu duidelijk

Nadere informatie

HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL. Martin Gaus. HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL Martin Gaus. Een zeer bruikbaar en leerzaam boek voor alle hondenbezitters.

HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL. Martin Gaus. HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL Martin Gaus. Een zeer bruikbaar en leerzaam boek voor alle hondenbezitters. RUG 15mm ingen in mimiek en houding kunnen voor de goede verstaander duidelijke taal zijn. In dit boek laat Martin Gaus met vele foto s en heldere uitleg zien wat honden in de omgang met soortgenoten of

Nadere informatie

Hoe praat uw hond? Een hond die wilt spelen, heeft zijn ogen wijd open, zijn oren naar voren gericht of plat en hij kan hijgen of kwijlen.

Hoe praat uw hond? Een hond die wilt spelen, heeft zijn ogen wijd open, zijn oren naar voren gericht of plat en hij kan hijgen of kwijlen. Hoe praat uw hond? 1. Gezichtsuitdrukkingen Na een tijdje kan je zien, aan de gezichtsuitdrukking van de hond, hoe hij zich voelt. Deze informatie kan je tevens combineren met andere signalen van zijn

Nadere informatie

Hondentaal. Wat wil jouw hond je duidelijk maken?

Hondentaal. Wat wil jouw hond je duidelijk maken? Hondentaal Wat wil jouw hond je duidelijk maken? Honden proberen met hun houding duidelijk te maken wat ze bedoelen. Hun oren, staart, lichaam en gezicht kunnen heel veel duidelijk maken, evenals hun blaf

Nadere informatie

Werkblad: Gedrag van honden

Werkblad: Gedrag van honden Werkblad: Gedrag van honden Wat ga je doen? Je gaat het gedrag van honden bekijken als ze buiten lopen, op straat of in een park. Wat is het doel? Deel I. Onderzoeken hoe honden zich gedragen. Vragen hierbij

Nadere informatie

HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL. Martin Gaus. HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL Martin Gaus. Begrijp precies wat uw hond zegt

HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL. Martin Gaus. HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL Martin Gaus. Begrijp precies wat uw hond zegt HONDENTAAL IS LICHAAMSTAAL Martin Gaus Honden praten met hun lichaam. Kleine veranderingen in mimiek en lichaamshouding kunnen voor de goede verstaander duidelijke taal zijn. De vele heldere foto s en

Nadere informatie

LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY

LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 19 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven Auteur: Turid Rugaas Vertaling: Els Selbach Voor dieren die in een roedel leven is het belangrijk om te kunnen communiceren met de eigen soort. Ze moeten

Nadere informatie

Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen

Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen Figuur 1: Artikel NRC Blaffende honden De wetenschappers in het bovenstaande artikel denken dat honden hard hun best doen om met ons te communiceren op de manier

Nadere informatie

Hoe kalmerend zijn kalmerende signalen?

Hoe kalmerend zijn kalmerende signalen? TEKST EN FOTO S: CHARLOTTE PHEBE POST Hoe kalmerend zijn kalmerende signalen? De Noorse hondentrainer Turid Rugaas is bij de meeste mensen bekend van haar werk op het gebied van kalmerende signalen bij

Nadere informatie

Kalmerende signalen De kunst van het overleven. Author: Turid Rugaas,, Vertaling: Hanneke van der Woud

Kalmerende signalen De kunst van het overleven. Author: Turid Rugaas,, Vertaling: Hanneke van der Woud Kalmerende signalen De kunst van het overleven Author: Turid Rugaas,, 2013. Vertaling: Hanneke van der Woud Voor diersoorten die in roedels leven is het belangrijk om te kunnen communiceren met hun eigen

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven Door Turid Rugaas Voor dieren die in een roedel leven is het belangrijk om te kunnen communiceren met de eigen soort. Ze moeten kunnen samenwerken wanneer

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht verlies. De hersenen hebben moeite om informatie te verwerken als er stress is. Door even rust te nemen krijgen de hersenen

Nadere informatie

De beste tijd voor yoga

De beste tijd voor yoga Yoga met je kind Kinderen hebben een natuurlijke behoefte aan bewegen, rust en regelmaat. Yoga met je kind is een ideale manier om tegemoet te komen aan deze behoefte. Yoga is de kunst van het ontspannen

Nadere informatie

Een scherpe blik op de stroeve relatie tussen Obama en Poetin

Een scherpe blik op de stroeve relatie tussen Obama en Poetin Een scherpe blik op de stroeve relatie tussen Obama en Poetin De afgelopen maanden lijken de VS en Rusland af te stevenen op een flinke confrontatie. Aan de hand van beelden laten wij u zien, waarom deze

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn.

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. Hondenetiquette Honden zijn leuk! Maar zijn alle honden even leuk? Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. En om heel eerlijk te zijn jij vindt toch ook niet elke

Nadere informatie

LET OP!!! Om een oordeel te geven over gedrag moet het hele plaatje meegenomen worden (lichaamstaal, omgeving, wat gebeurde ervoor en erna, enz.

LET OP!!! Om een oordeel te geven over gedrag moet het hele plaatje meegenomen worden (lichaamstaal, omgeving, wat gebeurde ervoor en erna, enz. Kynologisch Instructeur Module A Hoofdstuk 3: Gedrag van Honden Kynocademy 1 LET OP!!! Om een oordeel te geven over gedrag moet het hele plaatje meegenomen worden (lichaamstaal, omgeving, wat gebeurde

Nadere informatie

Kalmerende signalen. Wat u en uw hond elkaar vertellen. Turid Rugaas

Kalmerende signalen. Wat u en uw hond elkaar vertellen. Turid Rugaas Kalmerende signalen Wat u en uw hond elkaar vertellen Turid Rugaas Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Kalmerende signalen De levensverzekering van de hond... 6 Wie hebben deze signalen?... 8

Nadere informatie

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014)

Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Leren in contact met paarden Communicatie die is gebaseerd op gelijkwaardigheid (Door Ingrid Claassen, juni 2014) Inleiding De kern van (autisme)vriendelijke communicatie is echt contact, gebaseerd op

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 6 PRAKTIJK AF & BLIJF AF EN BLIJF In les 4 hebben we al het zit en blijf behandeld. De af en blijf oefening werkt eigenlijk

Nadere informatie

SAMEN SPELEN MET JE HOND

SAMEN SPELEN MET JE HOND 11okt03 BETEKENIS VAN HET SPEL VOOR MENS EN HOND Algemeen 4 pagina s SAMEN SPELEN MET JE HOND Spelen is al zo oud als de mensheid. Er zijn verschillende redenen om te spelen. Kinderen ontdekken door middel

Nadere informatie

Het verstand wil ook wat!

Het verstand wil ook wat! Het verstand wil ook wat! PVH Symposium U en uw huisdier: de perfecte match? 2 juni 2012 Door Sacha Gaus Verliefd Maar toch maar niet verloofd Kriebels zijn soms een slechte raadgever Module 8: Communicatievaardigheden

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Ontspannen met progressieve relaxatie

Ontspannen met progressieve relaxatie www.psychfysio.nl Ontspannen met Progressieve Relaxatie 1 Ontspannen met progressieve relaxatie De progressieve relaxatie van Edmund Jacobson is een bekende ontspanningsmethode in het westen. In deze hand-out

Nadere informatie

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan

Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Relaxatie als manier om met stress en pijn om te gaan Materiaal Opdracht buikademhalingsoefening Opdracht relaxatie-oefening Relaxatiedagboek lichaamsscan oefening (www.actinactie.nl, te downloaden als

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

BASISCURSUS Les 2: Aandacht + Zit HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND. Een belevenis voor het leven!

BASISCURSUS Les 2: Aandacht + Zit HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND. Een belevenis voor het leven! BASISCURSUS Les 2: Aandacht + Zit HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 2 PRAKTIJK CLICKEN VOOR OOGCONTACT Indien u uw hond iets wilt leren, zult u er eerst voor moeten zorgen dat hij/zij aandacht

Nadere informatie

24 mei 2018 CONGRES PASSENDE KINDEROPVANG. Congres Passende kinderopvang - 24 mei Programma

24 mei 2018 CONGRES PASSENDE KINDEROPVANG. Congres Passende kinderopvang - 24 mei Programma Die is gelukkig nog te klein om er last van te hebben omgaan met traumatische ervaringen 24 mei 2018 CONGRES PASSENDE KINDEROPVANG Programma Wat is trauma? Posttraumatische stressreacties De impact van

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute

Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Het socialiseren van onze pup Anneke Augustinus Alpha Hondengedragstherapeute Indeling van de lezing: Praktijkvoorbeeld angst De socialisatie van de pup praktijkvoorbeeld dominante agressie De rangbevestiging

Nadere informatie

Mijn kat is plots een duivel geworden!

Mijn kat is plots een duivel geworden! GEDRAG Kirsten Meijer is gedragstherapeut voor katten. Ze is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en schrijft regelmatig artikelen over kattengedrag op basis van wetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte Zorg Couveuse-unit

Ontwikkelingsgerichte Zorg Couveuse-unit Uw kind verblijft momenteel op de couveuse-unit van het MCL. Om de ontwikkeling van uw kind zo goed mogelijk te steunen en te stimuleren wordt in het MCL ontwikkelingsgerichte zorg toegepast. In deze folder

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nr. 01 jaar 2013

Nieuwsbrief Nr. 01 jaar 2013 Nieuwsbrief Nr. 01 jaar 2013 Aan alle liefhebbers van de Tatrahond, Eindelijk is het dan zover. De eerste nieuwsbrief van TOPNL is een feit. Het kernteam werkt al geruime tijd hard achter de schermen om

Nadere informatie

Agressief gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Agressief gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Agressief gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Agressief gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is agressief gedrag? Dementie kan ervoor zorgen

Nadere informatie

Lichaamstaal van uw baby

Lichaamstaal van uw baby Lichaamstaal van uw baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Lichaamstaal Het ene moment is uw baby nog wakker en alert, het volgende moment is hij moe en vlak daarna al weer té moe om nog ontspannen

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

De Campbell-test. ofwel: Welk karakter heeft mijn puppy?

De Campbell-test. ofwel: Welk karakter heeft mijn puppy? e ampbell-test ofwel: Welk karakter heeft mijn puppy? Introductie In 1975 werd de ampbell-test ontwikkeld. Het is een test die als doel heeft het karakter van een puppy in beeld te brengen. e test bestaat

Nadere informatie

Extra Materiaal groep 1-2

Extra Materiaal groep 1-2 Extra Materiaal groep 1-2 Les 1, extra. Verhaal van de zon en de wind Les 3, begin. Gedichten met poppen Les 3, extra. Verhaal De Tempel met de 1000 spiegels Les 5. Kleurplaat Wie is de sterkste? Het was

Nadere informatie

Ontwikkelingsgerichte zorg

Ontwikkelingsgerichte zorg Ontwikkelingsgerichte zorg Op de Willem-Alexander afdeling van HMC Bronovo staat gezinsgerichte zorg op de voorgrond. Gezinsgerichte zorg is het verlenen van multidisciplinaire zorg aan het gezin, waar

Nadere informatie

Een kleine baby in mijn handen

Een kleine baby in mijn handen FYSIOTHERAPIE Een kleine baby in mijn handen ADVIES Een kleine baby in mijn handen Een kindje dat te vroeg geboren is, reageert anders op aanraking en prikkels dan een voldragen baby. Het is belangrijk

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde

Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Ademhalingsoefeningen Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Ademhalingsoefeningen Er zijn twee soorten oefeningen voor longpatiënten: oefeningen om benauwdheid te verminderen oefeningen om vastzittend

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

Agressie en enige achterliggende oorzaken

Agressie en enige achterliggende oorzaken Agressie en enige achterliggende oorzaken Door Suzanne Clothier Vertaling door Jan Tholhuijsen Of we het wel of niet leuk vinden, we zullen moeten herkennen dat heel veel gedrag, dat we agressie noemen,

Nadere informatie

Welkom bij: Grip op gedrag:

Welkom bij: Grip op gedrag: Welkom bij: Grip op gedrag: Wat veroorzaakt Probleemgedrag Wat houdt Probleemgedrag in stand Wat biedt Grip op Gedrag Blikken worden uitgewisseld. Er wordt gezucht. Tsja, eigenlijk weer hetzelfde verhaal.

Nadere informatie

Valerie Jonckheer-Sheehy MVB MRCVS MSc LAS CertWEL Dip. ECAWBM (BM, AWSEL) Dierenarts, Specialist Gedrag Gezelschapsdieren

Valerie Jonckheer-Sheehy MVB MRCVS MSc LAS CertWEL Dip. ECAWBM (BM, AWSEL) Dierenarts, Specialist Gedrag Gezelschapsdieren Valerie Jonckheer-Sheehy MVB MRCVS MSc LAS CertWEL Dip. ECAWBM (BM, AWSEL) Dierenarts, Specialist Gedrag Gezelschapsdieren Informatieblad: Positieve bekrachtiging niveau I (honden) Om gewenst gedrag bij

Nadere informatie

Verbeteren van de tekst

Verbeteren van de tekst Verbeteren van de tekst Het is erg belangrijk dat er een uitgebreide omschrijving wordt gegeven van de hond op de site. Dit omdat wij niet bij u thuiskomen om de hond zelf te ontmoeten. Om goed te kunnen

Nadere informatie

Behavior Adjustment Training

Behavior Adjustment Training Behavior Adjustment Training BAT in het kort BAT wordt gebruikt om honden zelfverzekerder en socialer te maken. De eigenaar leert de hond te lezen en in te springen op de signalen die de hond afgeeft.

Nadere informatie

Rana, het regenboogkind. Esther Bohte-de Wilde

Rana, het regenboogkind. Esther Bohte-de Wilde Rana, het regenboogkind Esther Bohte-de Wilde Eerste druk, september 2016 ISBN 978 90 824214 2 2 NUR 728 Tekst: juli 2016 Esther Bohte-de Wilde Illustraties: juli 2016 Esther Bohte-de Wilde Uitgeverij:

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Stap 3 De adem als anker

Stap 3 De adem als anker Stap 3 De adem als anker De verdeelde geest naar één punt brengen De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie en extensie, opname

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND

REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND FHN2005v2 REGLEMENTEN SOCIALE HUIS HOND Oefeningen 1. Lopen aan de lijn 2. geluidproef 3. Voedsel weigeren 4. Visuele prikkel 5. Blijven met afleiding 6. Omgang Hond-Hond

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

G E B R U I K S A A N W I J Z I N G. Bestnr. 19 07 39. Roboraptor

G E B R U I K S A A N W I J Z I N G. Bestnr. 19 07 39. Roboraptor G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr. 19 07 39 Roboraptor Inhoudsopgave Pagina Overzicht Roboraptor 3 Overzicht afstandsbediening 4 Toelichting over de batterijen 5 Basishandelingen bediening 6 Bediening

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

Groeien in t ouderschap. Kraamcafe 28 mei 2015

Groeien in t ouderschap. Kraamcafe 28 mei 2015 Groeien in t ouderschap Kraamcafe 28 mei 2015 Voorstellen Nu zestien jaar kraamverzorgster En tien jaar lactatiekundige Voorstellen Nu sinds enkele jaren babypedagoog Wat is groeien in het ouderschap De

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Poppie tekenen. Ik hoop dat je fijn getekend hebt, Groetjes van Joost Keers (illustrator)

Poppie tekenen. Ik hoop dat je fijn getekend hebt, Groetjes van Joost Keers (illustrator) Poppie tekenen Vandaag gaan we een kabouter tekenen, Poppie. Tekenen begint eigenlijk met kijken. Je kunt kijken naar een plaatje dat je wilt tekenen. Maar je kunt ook kijken naar iets in het echt dat

Nadere informatie

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling Leerlijn 1.1. Emotioneel 1.2. Sociaal Stamlijn Niveau A Merkt zintuiglijke stimulatie op (aanraking, vibratie, smaken, muziek, licht) Uit lust- en onlustgevoelens Kijkt gericht enkele seconden naar een

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Inhoud 1. Inleiding 2. Zeg geen Uhm 3. De emotionele bus 4. Boos op een mandarijntje 5. Levend memory Lichaamstaal 1. Inleiding In een debat is het geven

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn Cervicogene hoofdpijn Van alle hoofdpijnvormen bestaat 15 tot 20 % uit cervicogene hoofdpijn. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Klachtenbeeld: De Noorse neuroloog Dr. Ottar Sjaastad gebruikte

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND

REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND versie 2008v1 REGLEMENTEN SOCIALE HUISHOND Oefeningen 1. Lopen aan de lijn. 2. Geluidproef. 3. Voedsel weigeren. 4. Visuele prikkel. 5. Achterlaten met afleiding. 6. Omgang

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen voor thuis

Ademhalingsoefeningen voor thuis Fysiotherapie Ademhalingsoefeningen voor thuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl FYS016 / Ademhalingsoefeningen voor thuis / 22-05-2014 2 Ademhalingsoefeningen

Nadere informatie

Bijtincidenten voorkomen. middels een protocol

Bijtincidenten voorkomen. middels een protocol Bijtincidenten voorkomen middels een protocol Bijtincidenten voorkomen middels een protocol Inleiding Het risico op een ongeval of vervelende ervaring tijdens (vrijwilligers)werk in het asiel moet zo klein

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Spreken Wat is een dysartrie?

Spreken Wat is een dysartrie? Dysartrie 2 Dysartrie is de algemene term voor een motorische spraakstoornis als gevolg van neurologische problematiek. Deze folder is bedoeld voor patiënten met een dysartrie en hun omgeving. Er staat

Nadere informatie

Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les vijf Welkom bij les vijf van deze e-cursus waarin we je laten zien hoe je groter kunt worden en je problemen kleiner!

Nadere informatie

WORD GROTER DAN WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell (vertaling Egbert Monsuur)

WORD GROTER DAN WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell (vertaling Egbert Monsuur) WORD GROTER DAN WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell (vertaling Egbert Monsuur) 1 Les vijf Welkom bij les vijf van deze e-cursus waarin we je laten zien hoe je groter kunt worden en je problemen kleiner!

Nadere informatie

Zorgen voor jonge getraumatiseerde kinderen

Zorgen voor jonge getraumatiseerde kinderen Zorgen voor jonge getraumatiseerde kinderen 26 januari 2017 IN HOLLAND STAAT EEN HUIS Congres ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van t Kabouterhuis Programma Wat is trauma? Essentiële elementen

Nadere informatie

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie