Kalmerende signalen De kunst van het overleven. Author: Turid Rugaas,, Vertaling: Hanneke van der Woud

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kalmerende signalen De kunst van het overleven. Author: Turid Rugaas,, Vertaling: Hanneke van der Woud"

Transcriptie

1 Kalmerende signalen De kunst van het overleven Author: Turid Rugaas,, Vertaling: Hanneke van der Woud Voor diersoorten die in roedels leven is het belangrijk om te kunnen communiceren met hun eigen soort. Zowel om samen te werken tijdens de jacht als om hun nakomelingen groot te brengen. En misschien wel het allerbelangrijkste: in vrede met elkaar te leven. Conflicten zijn gevaarlijk - ze veroorzaken lichamelijk letsel en verzwakken de roedel. En dat is iets dat geen enkele roedel zich kan veroorloven - het zal ervoor zorgen dat ze uitsterven. Honden leven in een wereld van zintuiglijke input: visuele, olfactorische (geur) en auditieve (gehoor) waarnemingen. Ze nemen gemakkelijk kleine details waar- een snel gebaar, een kleine verandering in het gedrag van de ander, de uitdrukking in onze ogen. Roedeldieren zijn zo goed in het opmerken van signalen dat een paard getraind kan worden om het kleiner worden van onze pupillen te zien. En een hond kan worden opgeleid om uw fluisterende stem te beantwoorden. Er is geen noodzaak om te schreeuwen wanneer je een commando geeft, of om de toon van onze stem laag en boos te laten klinken iets waar Karen Pryor naar verwijst als het doodslaan van een vlieg met een schep. Honden hebben ongeveer 30 kalmerende signalen, misschien wel meer. Sommige van deze signalen worden door de meeste honden gebruikt, terwijl andere honden een enorme woordenschat hebben. Het varieert van hond tot hond. HET PROBLEEM Honden gebruiken dit communicatiesysteem ook wanneer ze met ons communiceren. Gewoonweg omdat het de taal is die zij kennen en waarvan ze denken dat iedereen die taal spreekt. Wanneer je niet in staat bent om te zien wanneer je hond kalmerende signalen aan jou geeft, en misschien de hond zelfs straft voor het gebruiken van deze signalen, riskeer je de hond ernstig te beschadigen. Sommige honden zullen simpelweg stoppen met het gebruiken van kalmerende signalen, ook tegenover andere honden. Anderen kunnen zo wanhopig en gefrustreerd raken dat ze er agressief, nerveus of gestrest van worden. Puppy s en jonge honden kunnen er daadwerkelijk van in shock raken. TYPISCH VOORBEELD Vader roept Prince en heeft op de hondenschool geleerd dat hij streng en dominant moet klinken zodat Prince begrijpt wie de baas is. Prince vindt de stem van vader agressief, en omdat hij een hond is geeft hij vader direct een kalmerend signaal om hem te laten stoppen met agressief-zijn. Prince zal misschien zijn eigen neus liken, gapen of zich afwenden wat zal resulteren in een écht boze vader, want vader zal dit gedrag interpreteren als eigenwijs en ongehoorzaam. Prince wordt gestraft voor het gebruiken van de kalmerende signalen waarmee hij vader wilde kalmeren. Dit is een typisch voorbeeld van iets dat iedere dag gebeurt bij veel hondenbezitters. BASISKENNIS We moeten leren om de taal van de hond te begrijpen zodat we kunnen begrijpen wat de hond ons wil vertellen. Dat is het geheim voor het hebben van een fijn leven met elkaar.

2 HOE DE HOND DE KALMERENDE SIGNALEN GEBRUIKT Gapen De hond zal misschien gapen wanneer iemand over hem heen buigt, wanneer jij boos klinkt, wanneer er geschreeuwd en geruzied wordt binnen het gezin, wanneer de hond bij de dierenarts is, wanneer iemand recht op de hond af loopt, wanneer de hond opgewonden is omdat hij blij en vol verwachting is bijvoorbeeld bij de voordeur wanneer je je klaarmaakt voor een wandeling, wanneer je de hond vraagt om iets te doen waar hij geen zin in heeft, wanneer de training te lang duurt en de hond moe wordt, wanneer je NEE zegt wanneer hij iets doet wat je niet goed vindt, en in heel veel andere situaties. Bedreigende signalen (recht op de hond af lopen, reiken naar de hond, over de hond heen buigen, de hond recht in de ogen staren, snelle bewegingen, enzovoort) zullen er altijd voor zorgen dat de hond een (of meer) kalmerend signaal (signalen) gebruikt. Er zijn ongeveer 30 verschillende kalmerende signalen, dus zelfs wanneer veel honden zullen gapen, kunnen andere honden in dezelfde situatie een ander kalmerend signaal gebruiken. Alle honden kennen alle signalen. Wanneer een hond gaapt en zijn hoofd afwendt, kan de hond waarmee hij aan het praten is aan zijn eigen neus likken en zijn rug afwenden - maar hij kan ook iets heel anders doen. De signalen zijn internationaal en universeel. Alle honden over de hele wereld hebben dezelfde taal. Een hond uit Japan zal begrepen worden door een Elkhound die in een afgelegen vallei in Noorwegen woont. Ze zullen geen communicatieproblemen hebben! Likken Likken is een ander signaal dat vaak gebruikt wordt. Vooral door zwarte honden, honden met veel haar rond het gezicht, en andere rassen waarvan de gezichtsuitdrukking om welke reden dan ook moeilijker te zien is dan bij honden met een lichtere kleur, zichtbare ogen en lange snuiten. Maar iedere hond kan likken als kalmerend signaal gebruiken en alle honden begrijpen het, hoe snel het ook gedaan wordt. De snelle, korte lik van de neus is gemakkelijker te zien wanneer je de hond vanaf de voorkant bekijkt. Je kunt dit het beste zien als je een plek kunt vinden waar in alle rust kunt zitten observeren. Wanneer je geleerd hebt om de lik te zien dan kan je dat ook zien wanneer je aan het wandelen bent met de hond. Soms is het niet meer dan een hele snelle lik, het puntje van de tong is amper zichtbaar buiten de mond, en alleen maar gedurende een fractie van een seconde. Maar andere honden zien het, begrijpen het en reageren erop. Ieder signaal wordt door de andere hond beantwoord met een signaal.

3 Kop afwenden / wegdraaien De hond kan haar hoofd iets naar één kant draaien, het hoofd volledig naar de zijkant draaien, of het hele lichaam wegdraaien zodat de rug en staart voor de degene gebracht worden die de hond aan het kalmeren is. Dit is een van de signalen die je wellicht het meest ziet bij honden. Als iemand jouw hond van voren benadert, zal hij zich op een van deze manieren afwenden. Als je boos, agressief of bedreigend overkomt, zie je ook een van deze variaties van het signaal. Wanneer je over de hond heen buigt om hem te aaien, zal hij zijn hoofd wegdraaien van jou. Wanneer je de trainingen te lang of te moeilijk maakt, zal hij zijn hoofd van jou wegdraaien. Wanneer iemand de hond een beetje laat schrikken of de hond overrompeld, zal hij zich snel afwenden. Hetzelfde gebeurt als iemand de hond aanstaart of op een bedreigende manier handelt. In de meeste gevallen zal dit signaal tot gevolg hebben dat de andere hond kalmeert. Het is een fantastische manier om conflicten op te lossen, en het wordt door alle honden vaak gebruikt, ongeacht of het puppy s of volwassen honden zijn, hoog of laag in de hiërarchie etc. Sta toe dat je hond dit signaal gebruikt! Honden zijn expert in het oplossen en voorkomen van conflicten ze weten hoe ze met conflicten moeten omgaan. Spelboog Wanneer een hond met de voorpoten naar beneden buigt, de zgn spelboog, kan dit een uitnodiging zijn om te spelen, mits de hond de benen van links naar rechts beweegt op een speelse manier. Net zo vaak staat de hond stil wanneer hij buigt en gebruikt de hond het signaal om iemand te kalmeren. Deze signalen hebben vaak een dubbele betekenis en kunnen op veel verschillende manieren gebruikt worden - vaak is de uitnodiging om te spelen een kalmerend signaal op zich omdat de hond van een potentieel gevaarlijke situatie een minder gespannen situatie maakt en afleidt met iets veiligs. Onlangs, in een puppyklasje met een mix van pups, was een van hen in het begin bang voor de anderen. De anderen lieten hem met rust en respecteerden zijn angst. Uiteindelijk durfde hij de anderen te benaderen. Toen hij dat deed, maakte hij een spelboog zodra één van de andere honden hem aankeek. Het was duidelijk een combinatie van lichte angst voor de anderen, en de wens om deel te nemen aan het spel. Als twee honden elkaar te abrupt naderen zie je vaak dat ze een spelboog maken. Dit is een van de signalen die eenvoudig te zien zijn, vooral omdat ze een paar seconden in die houding blijven staan, zodat u genoeg tijd heeft om het te observeren.

4 Snuffelen Snuffelen aan de grond is een veel gebruikt signaal. In groepen met puppy s zie je het veel, en ook wanneer u en uw hond aan het wandelen zijn en er iemand komt naar je toe lopen. Maar ook op plekken waar veel gebeurt, in een rumoerige omgeving of bij het zien van voorwerpen die de hond niet kent en wat intimiderend vindt zal je dit signaal waarnemen. Het snuffelen van de grond kan van alles zijn - van het snel richting de grond verplaatsen van de neus en weer omhoog, tot het op de grond plaatsen van de neus en gedurende enkele minuten aanhoudend snuffelen. Nadert iemand jou op het voetpad? Kijk naar je hond. Bracht hij zijn neus naar de grond, ook al was het maar een klein beetje? Keerde hij de zijkant van zijn lichaam naar degene die jullie naderde en snuffelde hij aan de kant van de weg? Natuurlijk, honden snuffelen een heleboel, ook om op de hoogte te blijven van het plaatselijke nieuws en om gewoonweg te genieten. Honden zijn geprogrammeerd om hun neus te gebruiken en het is hun favoriete bezigheid. Echter, soms is het kalmerend het hangt af van de situatie. Dus let op wanneer en in welke situatie het snuffelen zich voordoet. Langzaam lopen Hoge snelheid wordt door veel honden als bedreigend ervaren, en soms willen ze ingrijpen en zullen ze degene die rent proberen te stoppen. Dit is gedeeltelijk jachtgedrag en wordt getriggerd door het zien van een rennend persoon of een rennende hond. Als degene die rent recht op de hond afkomt kan het ook nog eens gezien worden als een bedreiging en zal het beschermingsmechanisme van de hond geactiveerd worden. Een hond die onzeker is zal langzaam bewegen. Als je wilt dat je hond zich veiliger voelt, dan kan je langzamer gaan bewegen. Als ik een hond zie die op mij reageert met een kalmerend signaal, beantwoord ik dat signaal direct door langzamer te bewegen. Komt je hond heel langzaam naar je toe wanneer je hem roept? Ga dan bij jezelf na hoe je klinkt is je toon boos of streng? Dat kan voor je hond genoeg zijn om je te willen kalmeren door langzaam te gaan lopen. Ben je ooit boos op hem geweest wanneer hij naar je toe kwam? Dan kan dat de reden zijn waarom hij je niet vertrouwt. Een andere reden om je te willen kalmeren kan zijn omdat je hem altijd aanlijnt wanneer je hem bij je roept. De volgende keer dat je je hond roept kijk je naar je hond. Geeft hij jou kalmerende signalen wanneer hij naar je toekomt? Als hij langzaam beweegt doe je er wellicht goed aan om iets te veranderen aan de manier waarop je je gedraagt jegens je hond.

5 Bevriezen Wanneer een hond stopt en helemaal stil staat, zit of ligt en in die positie blijft, noemen we dat bevriezen. Men meent dat dit gedrag iets te maken heeft met jachtgedrag - wanneer de prooi wegrent valt de hond aan. Zodra de prooi stopt zal de hond ook stoppen. We kunnen dit vaak waarnemen als een hond een kat achterna zit. Dit gedrag wordt echter in verschillende situaties gebruikt. Wanneer je boos bent en agressief en bedreigend overkomt, zal de hond meestal bevriezen en niet bewegen om ervoor te zorgen dat jij weer rustig wordt. In andere gevallen zal de hond langzaam lopen, bevriezen, en dan weer langzaam gaan lopen. Veel eigenaren denken dat ze een heel goed luisterende hond hebben die volledig stil zit, loopt of ligt. Maar misschien zijn het eigenlijk kalmerende signalen? Een hond zal heel vaak stoppen en kalm blijven wanneer er iemand op hem af loopt. Als je hond in zo n situatie wil stoppen of langzaam wil lopen laat hem dat dan doen. Mocht je hond in een conflictsituatie komen met een persoon of een hond en niet kunnen ontsnappen, dan kan bevriezen een manier zijn om de andere hond of de persoon te kalmeren. Zitten/voorpootje optillen Ik heb nog maar zelden gezien dat honden een pootje optillen als kalmerend signaal, maar in bepaalde gevallen werd het duidelijk gebruikt om een andere hond te kalmeren. Zitten, of een nog duidelijker signaal, door te gaan zitten met de rug naar iemand (bijvoorbeeld de eigenaar) gekeerd heeft een sterk kalmerend effect. Je ziet dit vaak wanneer de ene hond de ander wil kalmeren wanneer hij te snel dichterbij komt. Honden kunnen met hun rug naar de eigenaar gaan zitten wanneer de eigenaar te streng of boos klinkt.

6 In een bocht op iemand af lopen Dit signaal wordt vaak gebruikt als kalmerend signaal en dat is de hoofdreden waarom honden zo sterk reageren wanneer zij gedwongen worden om recht op iemand af te lopen. Hun instinct zegt dat het verkeerd is om zo op iemand af te lopen maar de eigenaar zegt iets anders. De hond wordt daardoor angstig en defensief. En we veroorzaken hierdoor dat de hond gaat blaffen en uitvallen naar andere honden, en uiteindelijk hebben we een agressieve hond. Honden zullen wanneer ze de kans krijgen in een bocht op elkaar aflopen. Dat is wat ze doen wanneer ze elkaar onaangelijnd ontmoeten en vrij zijn om de dingen op hun eigen manier te doen. Geef je hond ook die kans wanneer hij samen met jou is. Sommige honden hebben grote bochten nodig terwijl andere honden slechts een lichte bocht nodig hebben. Sta de hond toe om zelf te beslissen wat voor hem goed en veilig voelt. Mettertijd kan hij, als je dat wilt, leren om andere honden dichterbij te passeren Wanneer jullie een hond ontmoeten, laat je hond dan in een bocht om de hond heen lopen! Dwing hem niet om naast je te lopen wanneer je rechtdoor loopt, maar geef hem de kans om met een bochtje om de andere hond heen te lopen. Als je de lijn slap houdt en de hond laat beslissen zal je vaak zien dat de hond ervoor kiest om weg te lopen in plaats van hysterisch te worden. Voor jou geldt hetzelfde: loop nooit recht op een hond af, maar loop in een bochtje. Hoe angstiger of agressiever de hond is, hoe groter je het bochtje maakt. Andere kalmerende signalen Tot nu toe heb je geleerd wat de meest voorkomende kalmerende signalen zijn. Er zijn er ongeveer 30 en vele moeten nog beschreven worden. Ik zal er nog een aantal kort noemen zodat je verdere observaties kunt doen: Glimlachen, door de mondhoeken naar boven en naar achteren te trekken of door het laten zien van de tanden alsof de hond grijnst Smakken van de lippen Kwispelen, wanneer de hond tekenen geeft van iets van angst, kalmerend of iets dat duidelijk weinig te maken heeft met plezier, dan is het kwispelen met de staart geen blijk van blijheid, maar dan wil de hond je kalmeren. Over zichzelf heen plassen, een hond die in elkaar gedoken naar zijn eigenaar kruipt terwijl hij

7 zichzelf besproeit en zwaait met zijn staart, geeft tegelijkertijd drie duidelijke kalmerende signalen en tekenen van angst. Naar je gezicht willen komen en je mondhoeken likken Het gezicht rond en zacht maken met de oren dicht tegen het hoofd aan, zodat hij eruit ziet als een puppy. (De hond gelooft dat niemand een pup kwaad zal doen) Op de grond liggen met de buik tegen de grond: dit heeft niets te maken met overgave overgave is wanneer de hond op de grond ligt met de buik naar boven. Op de grond liggen met de buik tegen de grond is een kalmerend signaal. En er zijn zelfs nog meer kalmerende signalen die gebruikt worden in combinatie met andere kalmerende signalen. Een hond kan bijvoorbeeld tegelijk plassen en zijn rug naar iets/iemand toekeren. Dat is een duidelijk signaal om bijvoorbeeld een vervelende puberhond te kalmeren. Sommige honden gedragen zich als puppy s, (rondspringen en raar doen) wanneer zij een angstige hond in hun omgeving ontdekken. Het is de bedoeling dat het een kalmerend effect heeft, en dat heeft het ook. Ontmoetingen Bij een ontmoeting tussen twee onbekende honden zal je bijna nooit signalen zien van sterke overgave of wat men bestempelt als dominant gedrag. Een ontmoeting tussen twee honden zal er meestal ongeveer zo uitzien: King en Prince zien elkaar van 150 meter afstand en lopen naar elkaar toe. Vanaf het moment dat ze elkaar zien beginnen ze elkaar boodschappen door te geven. Prince stopt en staat stil ( bevriest ), en King loopt langzaam terwijl hij terloops, door zijn ooghoeken, naar Prince blijft kijken. Zodra King dichterbij komt begint Prince zijn neus intens te likken, draait de zijkant van zijn lichaam naar King en begint ook nog eens aan de grond te snuffelen. King is inmiddels zo dichtbij dat hij nog minder bedreigend moet worden, daarom begint hij in een bochtje van Prince af te lopen nog steeds langzaam en nu likt hij ook aan zijn neus. Prince gaat zitten en kijkt weg door zijn hoofd ver naar één kant te draaien. Inmiddels hebben de twee honden elkaar zo goed gelezen dat ze weten of ze elkaar wel echt willen begroeten of dat het zo intens kan worden dat het misschien beter is om bij elkaar weg te blijven.

8 Dwing honden nooit om elkaar te begroeten/ontmoeten Laat honden hun taal gebruiken wanneer ze elkaar ontmoeten zodat ze zich veilig kunnen voelen. Soms lopen ze naar elkaar toe en kunnen het goed met elkaar vinden, maar een andere keer voelen ze aan dat het veiliger is om op een afstandje te blijven ze hebben elkaars signalen per slot van rekening al van een afstand gelezen, dat doen ze al op enkele honderden meters afstand er is geen noodzaak om elkaar face-to-face te ontmoeten In Canada hebben hondentrainers die mijn lezingen hebben bijgewoond een andere naam bedacht voor de kalmerende signalen: zij noemen het the language of peace ( de taal van de vrede ). En dat is precies wat het is. Het is een taal die er is om honden de mogelijkheid te geven om conflicten te vermijden en op te lossen zodat ze kunnen samenleven op een vreedzame manier. En honden zijn er experts in. Begin met observeren en je zult het zelf zien. Hoogstwaarschijnlijk zul je een veel betere relatie met je eigen hond en met andere honden krijgen zodra je begint te beseffen wat je hond je echt vertelt. Het is waarschijnlijk dat je dingen zult gaan begrijpen die je eerder niet begreep. Het is ongelooflijk spannend en leerzaam. Welkom in de wereld van de hond, en van kennis van een hele nieuwe taal! Als je meer wilt leren over kalmerende signalen adviseer ik om hiernaar te kijken: DVD over kalmerende signalen Mijn bestseller: boek over een geïllustreerde kalmerende signalen. Vertaald conferentie over honden in meer dan 25 talen! en hun communicatie

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven Auteur: Turid Rugaas Vertaling: Els Selbach Voor dieren die in een roedel leven is het belangrijk om te kunnen communiceren met de eigen soort. Ze moeten

Nadere informatie

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven

Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven Kalmerende Signalen - De Kunst van het Overleven Door Turid Rugaas Voor dieren die in een roedel leven is het belangrijk om te kunnen communiceren met de eigen soort. Ze moeten kunnen samenwerken wanneer

Nadere informatie

Werkblad: Gedrag van honden

Werkblad: Gedrag van honden Werkblad: Gedrag van honden Wat ga je doen? Je gaat het gedrag van honden bekijken als ze buiten lopen, op straat of in een park. Wat is het doel? Deel I. Onderzoeken hoe honden zich gedragen. Vragen hierbij

Nadere informatie

Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen

Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen Lichaamstaal, natuurlijk gedrag en kalmerende signalen Wat zegt mijn hond nu eigenlijk echt? Communicatie Honden maken van hun hele lichaam gebruik om te communiceren. Ze proberen ons continu duidelijk

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Hoe praat uw hond? Een hond die wilt spelen, heeft zijn ogen wijd open, zijn oren naar voren gericht of plat en hij kan hijgen of kwijlen.

Hoe praat uw hond? Een hond die wilt spelen, heeft zijn ogen wijd open, zijn oren naar voren gericht of plat en hij kan hijgen of kwijlen. Hoe praat uw hond? 1. Gezichtsuitdrukkingen Na een tijdje kan je zien, aan de gezichtsuitdrukking van de hond, hoe hij zich voelt. Deze informatie kan je tevens combineren met andere signalen van zijn

Nadere informatie

Kalmeringssignalen. De rechter hond laat het wegkijken mooi zien. De collie wendt zijn kop af omdat de andere hond hem aanstaart.

Kalmeringssignalen. De rechter hond laat het wegkijken mooi zien. De collie wendt zijn kop af omdat de andere hond hem aanstaart. Kalmeringssignalen. Om conflicten met soortgenoten (of wat daarvoor wordt aangezien) vóór te zijn gebruikt de hond kalmeringssignalen. Dit zorgt ervoor dat ontmoetingen onderling zonder al te veel stress

Nadere informatie

Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen

Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen Werkbladen Hondengedrag: Kalmerende signalen Figuur 1: Artikel NRC Blaffende honden De wetenschappers in het bovenstaande artikel denken dat honden hard hun best doen om met ons te communiceren op de manier

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Mijn kat is plots een duivel geworden!

Mijn kat is plots een duivel geworden! GEDRAG Kirsten Meijer is gedragstherapeut voor katten. Ze is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en schrijft regelmatig artikelen over kattengedrag op basis van wetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

Hoe kalmerend zijn kalmerende signalen?

Hoe kalmerend zijn kalmerende signalen? TEKST EN FOTO S: CHARLOTTE PHEBE POST Hoe kalmerend zijn kalmerende signalen? De Noorse hondentrainer Turid Rugaas is bij de meeste mensen bekend van haar werk op het gebied van kalmerende signalen bij

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met

Storm op komst. We vinden het belangrijk dat onze kinderen rekening leert te houden met Storm op komst Vandaag liep ik met mijn hond voorbij een schoolplein waar de pauze in volle gang was. Overal spelende en blije kinderen, maar bij het hek stonden een beteuterde kleuter en zijn juffrouw.

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Adult Temperament Questionnaire Original author: Rothbart, Ahadi, & Evans Translated by: Hartmann & Rothbart Date version: 2001 Language: Nederlands

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn.

Hondenetiquette. Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. Hondenetiquette Honden zijn leuk! Maar zijn alle honden even leuk? Joggers en fietsers maar zelfs wandelaars vinden honden niet altijd even fijn. En om heel eerlijk te zijn jij vindt toch ook niet elke

Nadere informatie

Wat te verwachten bij een instinct test.

Wat te verwachten bij een instinct test. Wat te verwachten bij een instinct test. Je kan met je hond naar JJRanch komen om je hond te laten testen op het instinct om schapen te drijven. De test duurt ongeveer 15 tot 25 minuten, afhankelijk van

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

Instructies Socialisatie Dierenarts

Instructies Socialisatie Dierenarts Instructies Socialisatie Dierenarts Algemeen De instructies hieronder geven algemene adviezen en beschrijven hoe je de verschillende oefeningen stap voor stap kunt aanleren. Als het niet lukt vraag dan

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY

OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY OMGANG KIND EN HOND MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 7 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Hondentaal. Wat wil jouw hond je duidelijk maken?

Hondentaal. Wat wil jouw hond je duidelijk maken? Hondentaal Wat wil jouw hond je duidelijk maken? Honden proberen met hun houding duidelijk te maken wat ze bedoelen. Hun oren, staart, lichaam en gezicht kunnen heel veel duidelijk maken, evenals hun blaf

Nadere informatie

Assertiviteit. e-book

Assertiviteit. e-book Assertiviteit e-book Opkomen voor jezelf Welkom in dit E-book. We willen je informeren over het onderwerp: opkomen voor jezelf. Hierin komt naar voren hoe je dat makkelijker kunt maken voor jezelf. Hoe

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 6 PRAKTIJK AF & BLIJF AF EN BLIJF In les 4 hebben we al het zit en blijf behandeld. De af en blijf oefening werkt eigenlijk

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Storm in het bos. Storm in het bos. Isabel Versteeg Storm in het bos

Storm in het bos. Storm in het bos. Isabel Versteeg Storm in het bos Zwijsen Zwijsen Ties woont in het bos, met mama en de rest van de groep. Op een dag gaat het hard stormen. Bomen zwaaien heen en weer. En takken vallen op de grond. Ties slaat op de vlucht. Maar hij raakt

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen

Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen Welkom aan Eddo onze therapie/sociale hond. Eén hond, aandachtspunten voor iedereen Esther, Rosette, Christine en Veerle volgden een bijscholing, die gegeven werd door Dyadis. Zij kregen uitleg over: Lichaamstaal

Nadere informatie

Marlies Verhelst. Geraakt

Marlies Verhelst. Geraakt Marlies Verhelst Geraakt 4 Het bankje Langzaam fietst Aron naar de waterplas. Hij heeft zin in zijn date met Maira. Het is hun eerste afspraakje. Hij zet zijn fiets tegen de prullenbak naast een van de

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Mensen vinden het vaak prettig om elkaar aan te raken. Dat kan een knuffel zijn van je ouders, een vriendschappelijke stomp tijdens een stoeipartij met vrienden

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht verlies. De hersenen hebben moeite om informatie te verwerken als er stress is. Door even rust te nemen krijgen de hersenen

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Les 3: DE HELENDE EN VERBINDENDE KRACHT VAN GRENZEN STELLEN

Les 3: DE HELENDE EN VERBINDENDE KRACHT VAN GRENZEN STELLEN Les 3: DE HELENDE EN VERBINDENDE KRACHT VAN GRENZEN STELLEN Grenzen stellen, wie vindt dat niet moeilijk. We associeren het vaak met een onprettig gevoel of een gevoel van afwijzing wanneer iemand zijn

Nadere informatie

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling Leerlijn 1.1. Emotioneel 1.2. Sociaal Stamlijn Niveau A Merkt zintuiglijke stimulatie op (aanraking, vibratie, smaken, muziek, licht) Uit lust- en onlustgevoelens Kijkt gericht enkele seconden naar een

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY

LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY LES IN LICHAAMSTAAL MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 19 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

5 Assertiviteit. 1 Inleiding

5 Assertiviteit. 1 Inleiding DC 5 Assertiviteit 1 Inleiding Als SAW er zul je regelmatig in situaties terecht komen waarin je duidelijk moeten maken wat je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld omdat een cliënt op een activiteitenafdeling

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Stemwerkschrift. Inhoud

Stemwerkschrift. Inhoud Stemwerkschrift Inhoud Allerlei dingen, die slecht zijn voor je stem Schreeuwen Voor je ouders Schreeuwen Schrapen en kuchen Voor je ouders Schrapen en kuchen Gekke stemmetjes nadoen Voor je ouders Gekke

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT

ASSERTIVITEIT ASSERTIVITEIT WWW.I-LEARNING.BE - WAT IS ASSERTIVITEIT? Subassertief, agressief, manipulatief of assertief? Assertief gedrag Assertief ben je als je op een vriendelijke, kalme manier opkomt voor je mening,

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het

Inhoud. Mijn leven. zo hoort het Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Je gezicht... 4 Hoofdstuk 2 Je lijf... 6 Hoofdstuk 3 Je houding... 8 Hoofdstuk 4 Ontmoeting... 10 Hoofdstuk 5 Feest... 12 Hoofdstuk 6 Verdriet... 14 Hoofdstuk 7 Contact...

Nadere informatie

Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar

Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar Wij zijn heel blij dat je mee wilt doen aan ons onderzoek! Je vader of moeder heeft je misschien al iets verteld over het onderzoek. Voor het

Nadere informatie

Leren luisteren. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Leren luisteren. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Leren luisteren over opvoeden gesproken - Tips voor ouders? Leren luisteren Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind zich veilig en zelfzeker kan voelen. Zo weet hij wat van mama en papa mag en moet hij

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Hoe werkt het nu eigenlijk zijn de mensen betere hondentrainers? Of zijn de honden betere mensen trainers? Misschien is het een stuk teamwerk.

Hoe werkt het nu eigenlijk zijn de mensen betere hondentrainers? Of zijn de honden betere mensen trainers? Misschien is het een stuk teamwerk. Vertrouw op je hond Een veel gehoorde kreet, echter in de praktijk denkt de mensen het vaak zelf beter weten dan De hond. De neus van de hond is beter dan van de mens, maar de mens wil graag controle houden

Nadere informatie

In de ene hand draagt hij een koffer, in de andere een kistje. Bok is de nieuwe buurman van Kip. Hij is een professor, zegt Kat. Iemand die heel veel

In de ene hand draagt hij een koffer, in de andere een kistje. Bok is de nieuwe buurman van Kip. Hij is een professor, zegt Kat. Iemand die heel veel Inhoud Nieuwe buurman 7 Kip schrikt 13 Ekster heeft pech 17 Kattenkruid 22 Ruzie 27 Een reuze idee 32 Bloemen voor kip 37 Waar was het nu? 40 Dom geweest 46 Goed zo, Kat! 51 Feest 55 5 Nieuwe buurman Het

Nadere informatie

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Wanneer een hond angstig of agressief (meestal vanuit angst of onzekerheid]) reageert op zaken, mensen of andere dieren, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar.

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar. Tips en oefeningen voor thuis Mindfulness leert mensen te leven met aandacht en bewust met handelingen en gedachten in het hier en nu om te gaan. Dit kan sommige mensen wat zweverig in de oren klinken,

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

1B Hanteren / fixeren / seksen honden en katten

1B Hanteren / fixeren / seksen honden en katten Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 1B Hanteren / fixeren / seksen honden en katten Als je deze lessen hebt geoefend ben je in staat om de dieren beschreven in deze lessencyclus

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst (versie december 2015) Tinley verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. Dit is een hulpmiddel om huisdieren te leren

Nadere informatie

Werkboek. Online 3 maanden Traject. transformeer het samenleven met je hond

Werkboek. Online 3 maanden Traject. transformeer het samenleven met je hond Werkboek Online 3 maanden Traject transformeer het samenleven met je hond Laat conditionering weer plaats maken voor beleving, echte aandacht en een diepe verbinding Welkom bij het online 3 maanden traject

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha

Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Het simpele zesstappenplan voor meditatie zonder poeha Oké, dus je bent lekker gaan zitten. En nu? Om te mediteren hoef je eigenlijk alleen maar deze zes stappen te volgen: 1. Richt je aandacht op één

Nadere informatie

Leerdoelen Spraaktaal Kids

Leerdoelen Spraaktaal Kids Leerdoelen Spraaktaal Kids Ik ben ik! kent eigen voor- en achternaam en namen van ouders kan benoemen hoe hij/zij eruitziet weet op welke dag in welk jaar hij/zij is geboren kan benoemen wat er in/aan

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. Dit is een hulpmiddel om huisdieren te leren wennen aan geluiden van

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley Gedragstherapie voor Dieren verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. De cd is een hulpmiddel om huisdieren

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17

Inhoudsopgave. Hoe ga je met dit boekje om? 7. 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 Inhoudsopgave Waarom dit boekje? 6 Hoe ga je met dit boekje om? 7 1 Wat is stotteren? 9 2 Lichaamsseintjes waaraan merk jij dat je zenuwachtig wordt? 17 3 Zenuwachtig? Zet je buikademhaling aan! 19 4 Onzekerheid

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (kindversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie Non-verbale communicatie Wie de taal van het lichaam wil leren begrijpen, moet eerst de verschillende signalen leren kennen, herkennen en goed inschatten. Meestal richten we (bewust) onze aandacht op het

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie