Verbeteren van de tekst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verbeteren van de tekst"

Transcriptie

1 Verbeteren van de tekst Het is erg belangrijk dat er een uitgebreide omschrijving wordt gegeven van de hond op de site. Dit omdat wij niet bij u thuiskomen om de hond zelf te ontmoeten. Om goed te kunnen beoordelen of de mensen die interesse tonen voldoende ervaring hebben voor uw hond moeten wij dus ook een uitgebreide omschrijving hebben van de hond. Daarnaast komt het ook vertrouwelijker voor de geïnteresseerde mensen over. Honden waar meer informatie over wordt gegeven wordt sneller op gereageerd. Ook wordt er veel bewuster gereageerd. Een tekst schrijven over je hond is niet altijd even makkelijk, want wat kun je allemaal vertellen over hem/haar? Om het wat makkelijker te maken zal hieronder een aantal vragen neergezet worden die u kunt beantwoorden om de tekst te verbeteren. De verbeterde tekst kunt u doorsturen naar L.Zwart@hhin.nl Graag de tekst in verhalende lijn typen in de linkerkant van de tabel. Gedrag in huis: Hummer is in huis een rustige hond, ligt graag op zijn kussen. hij is altijd wel even druk als er mensen binnenkomen of als je na een tijdje weer thuiskomt.. Hij is wel waaks, als er mensen aan de deur zijn laat hij wel weten dat hij er is. hij mag bij ons niet op de bank maar zou het zeker niet erg vinden als hij naast zijn baasje mag liggen alleen houd je dan weinig ruimte over. Eten doet hij nadat wij het eten op hebben en nadat hij even een pootje (poot) gegeven heeft,hij is met eten heel makkelijk je kunt bij hem gerust de brokken tijdens het eten uit de bak pakken. Hij eet 2 x per dag en eet dan zijn bak leeg. Verblijft de hond in huis? Is de hond graag bij u in de buurt of is hij/zij meer op zichzelf? Heeft de hoeveelheid beweging op een dag invloed op het energieniveau in huis? Is hij/zij waaks en waar blijkt dit uit? Heeft de hond typerende karaktereigenschappen van zijn ras? (Border collie Drijven, werken voor de baas Beagle Eigenwijs, op eten gericht Labrador Allemansvriend Herder Baasgericht, waaks) Mag de hond op de bank? Zijn er regels omtrent het eten? Gelden er nog andere huisregels voor de hond? Hij komt je altijd wel even herrinneren als het tijd is voor zijn koekje en als die dan op is komt hij je nog even bedanken Gedrag buiten huis: Hummer is met mooi weer bijna altijd buiten maar als hij maar 1 sputter voelt staat Verblijft de hond buiten? Is de hond vaak in de tuin te vinden?

2 hij al snel voor het raam dat hij weer na binnen wil. Bij heel warme dagen ligt hij graag in de schaduw en mag hij ook graag met water spelen. Buiten is hij ook veel actiever en zal al snel met zijn bal bij je komen om te spelen de tennisbal is zijn favoriet en dan wel graag 2 tegelijk. Is het een echte zonaanbidder of licht hij/zij liever in de schaduw? Is hij buiten waakser dan binnen, waar uit zich dit in? Kan de hond makkelijk meegenomen worden naar drukkere omgevingen? hij is buiten net zo waaks als binnen en houd alles goed in de gaten. Gedrag aan de lijn: we laten hem altijd uit met een gentle leader omdat hij erg sterk is. met de juiste begeleiding kan hummer wel netjes lopen ander zal hij wel iets aan de lijn trekken. als hij veel beweging krijgt loopt hij ook netter. hummer loopt aan de linkerkant en weet heel goed dat hij op de stoep moet lopen. we hebben hem nooit los lopen dus daar kan ik niet over oordelen. Gedrag tijdens het los lopen: hummer loopt alleen los achteraf op een zandpad of in een weiland o.i.d. om met de bal te spelen en brengt deze dan ook graag weer terug. Aan wat voor een lijn wordt de hond uitgelaten? Trekt de hond aan de lijn? Heeft de hoeveelheid beweging die hij/zij heeft in de week invloed op of de hond netjes aan de lijn loopt of niet? Zijn er bepaalde regels voor het aan de lijn lopen? Reageert de hond meer op dieren/mensen aan de lijn dan los. Loopt de hond altijd los of alleen onder bepaalde omstandigheden en onder welke omstandigheden is dit? Reageert de hond beter op andere mensen/dieren als hij/zij losloopt en waar uit zich dit in? Houdt de hond u goed in te gaten tijdens het los lopen of gaat de hond vrolijk zijn gang? Als je roept komt de hond dan meteen terug of duurt dit altijd even? Gedrag naar honden: hij vind niet alle honden even leuk, kleine hondjes kan hij niet zo goed mee. aan de riem zal hij dit ook laten blijken Als de hond niet wilt komen hoe doet u de hond dan lokken? Heeft u er ervaring mee dat er een hond bij u thuis over de vloer is geweest? Wat voor hond(en) is/zijn dit geweest? En hoe is dit verlopen? Leeft de hond met een andere hond? Wat voor

3 met bepaalde honden kan hij heel goed,maar sommige helemaal niet dit heeft er ook mee te maken hoe de andere hond reageert. hond is dit en hoe is de onderlinge relatie? Bent u ooit op bezoek geweest bij mensen met een hond en hoe is dit verlopen? Hoe reageert de hond op andere honden als hij/zij andere honden ziet? Is dit afhankelijk van het geslacht? Is dit afhankelijk van de grootte? Is dit afhankelijk van hoe de andere hond reageert? Gedrag naar katten: katten zijn niet zijn vriend en hij zal er ook achteraan gaan. Gedrag naar kinderen: dit is ook de reden dat wij hummer willen herplaatsen. Met onze eigen kinderen dochter van 3,5 en zoontje van 10 maand kan hij goed alleen was het eerste jaar van onze dochter wel moeilijk voor hem. aangezien onze dochter ouder word en dus ook vriendinnetjes mee naar huis wil nemen om te spelen ging dit voorlaatst niet goed en viel hummer uit naar het vriendinnetje van onze dochter en beet haar, nu waren we er gelukkig op tijd bij en bleef het bij een paar oppervlakkige plekjes. daarom hebben wij ook liever dat hij niet ergens geplaats word met kleine kinderen vanaf 12+ zal het geen probleem zijn aan de lijn tijdens het uitlaten is hij wel vaker geaaid door kinderen en ging dit ook allemaal goed Hoe reageert de hond op andere honden als hij/zij lost loopt? Is de hond ooit in aanraking gekomen met katten in huis? Hoe is dit gegaan? Leeft de hond met andere katten in huis en hoe is deze onderlinge relatie? Hoe reageert de hond buiten op katten als hij/zij losloopt of aan de lijn loopt? Heeft u zelf kinderen? Van welke leeftijd zijn ze en hoe is de onderlinge relatie tussen de kinderen? Is de hond ooit in aanraking geweest met kinderen van 0 tot 3 jaar? Merkte je aan de hond dat hij/zij gespannen werd als het kind onverwachte bewegingen en geluiden maakte? Hoe reageert de hond er op als kinderen direct naar de hond toe gaat en hem/haar wilt aaien? Hoe reageert de hond als het kind iets doet wat eigenlijk niet hoort? Is de hond ooit in aanraking gekomen met kinderen van de leeftijd 3 tm 12? Hoe was deze ervaring? Merk je dat de hond drukker wordt als de kinderen ook drukker worden? Is de hond ooit buitenhuis in aanraking geweest met kinderen? Hoe ging dit? Heeft de hond een eigen plek waar hij/zij terug kan trekken wanneer het de hond te veel wordt?

4 hummer heeft wel zijn eigen plek in huis (kussen) en daar word hij ook met rust gelaten. als het hem dan ook teveel word met onze eigen kinderen loopt hij ook weg. Raad u het af om de hond bij kinderen te plaatsen en wat is hier de precieze rede van? Wordt de hond ooit door kinderen (en van welke leeftijd) uitgelaten en hoe gaat dit? Gedrag naar onbekende: als er onbekenden in huis komen is hij altijd wel even druk en zal hij ook springen maar dit word al snel minder. dat ligt er ook aan hoe de persoon reageert op hem als je gewoon rustig blijft houd hij wel snel op en kun je hem gewoon aaien dat dringt hij dan ook wel aan je op. Gedrag tijdens het alleen zijn: hummer kan heel goed alleen in huis zijn, ligt gewoon op zijn kussen in de woonkamer en zal echt niks slopen 1 x in de week is hij van tot alleen en kan dit goed volhouden. Gedrag in de auto: hij is wel even enthousiast in het begin maar dit word al snel minder. hij zat bij ons altijd in de koffer (station) en word ook niet misselijk. Heeft u een ritueel wanneer er mensen binnen komen? Moet de hond dan in de woonkamer blijven of mag de hond meelopen naar de deur? Is het belangrijk dat de nieuwe mensen de hond negeren of mag de hond gewoon gelijk begroet worden? Heeft de hond de neiging om nog weleens te gaan springen of blaffen? Hoe reageert de hond er op als onbekende mensen hem/haar aaien over het hoofd? Hoe lang duurt het gemiddeld voordat de hond contact zoekt? Verblijft de hond in de bench of in een aparte ruimte? Zoja, wat is hier de rede van? Heeft de hoeveelheid beweging die de hond krijgt in de week invloed op het gedrag met alleen zijn? Hoe lang achter elkaar kan de hond alleen zijn? Heeft de hond de neiging om te piepen/blaffen/behoeftes doen of slopen? Zijn er rituelen voor en nadat u weggaat en terugkomt. Wellicht geeft u de hond een kong of laat u hem van tevoren en erna uit? Hoe vaak wordt er een rit in de auto gemaakt? Heeft de hond als eens een langere rit in de auto gemaakt en hoe ging dit? Is de hond misselijk in de auto? Zijn hier ooit medicijnen voor gegeven en werkten deze? Kwijlt de hond in de auto? Wat de hond leuk vindt: snoepjes verstoppen dat hij ze dan op moet zoeken. zwemmen is hij gek op. Welke plaats heeft de hond in de auto en zit hij/zij los in de auto of in de bench? Worden er ooit braingames gedaan? Jachtspelletjes? Zwemmen? Rennen? Spelen met andere honden?

5 en natuurlijk spelen met de bal met een werpstok dat hij lekker kan rennen en de bal terug kan brengen. bonzo koekjes en vers vlees is hij ook gek op Aandacht, knuffelen? Dol op eten?... en als hij op zijn kussen ligt en je aait hem gaat hij nog net niet op zijn rug liggen zodat je hem lekker over zijn buik kan wrijven. Waar de hond moeite mee heeft: Kleine kinderen. Hummer beschermt heel erg zijn territorium. Dit is vaak een herhaling van de bovenstaande gegevens. Echter moet dit nogmaals herhaald worden omdat mensen anders vluchtig lezen en er overheen kijken. Als het hieronder nogmaals duidelijk wordt omschreven dan lezen mensen dit aandachtiger.

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Gastouderbureau MijnGastouderopvang

Gastouderbureau MijnGastouderopvang Hoe gaat het met mijn gast- of oppaskind? Gastouderbureau MijnGastouderopvang Observatielijst voor de ontwikkeling van kinderen in de gastouderopvang Iedere gastouder kent 'haar' gastkind na tijdje behoorlijk

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Jack Russell

Werkstuk Biologie Jack Russell Werkstuk Biologie Jack Russell Werkstuk door een scholier 1984 woorden 20 november 2008 6,3 16 keer beoordeeld Vak Biologie BENODIGDHEDEN Een Jack Russell heeft niet zoveel nodig. Als hij de bal heeft

Nadere informatie

Gastouderbureau Barbamama

Gastouderbureau Barbamama Observatielijst voor de ontwikkeling van kinderen in de gastouderopvang Iedere gastouder kent 'haar' gastkind na een tijdje behoorlijk goed. Ook met de vraagouder is er veel contact waardoor snel duidelijk

Nadere informatie

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn.

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. De ondeugendste aap Snoei pakt de hoed van Herman af. Snoei

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Leuke activiteiten voor kind en hond. * Voor diverse activiteiten wordt hondenvoer of speelgoed gebruikt. Het is héél belangrijk

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De Alles of niets methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat

Nadere informatie

HANDIG HONDEN ONTMOETEN

HANDIG HONDEN ONTMOETEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG HONDEN ONTMOETEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN ONTMOETEN. JE KUNT ER

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Joris wil gezien worden.

Joris wil gezien worden. JORIS Joris wil gezien worden. Joris is ruim anderhalf jaar oud als hij mij dwingt om hem bewuster te zien. Ik sta bij Snowy en Joris in de stal. Ik praat met Snowy en aai hem over zijn snuit. Ineens voel

Nadere informatie

Vragenformulier Gedragsbegeleiding

Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vragenformulier Gedragsbegeleiding Vreemde Honden Petra van Wijngaarden - gedragsbegeleider honden 0651450229 info@vreemdehonden.nl www.vreemdehonden.nl www.facebook.com/vreemdehonden 1. Persoonsgegevens

Nadere informatie

OGER op weg naar een toekomst als blindengeleidehond; deel 5

OGER op weg naar een toekomst als blindengeleidehond; deel 5 Beste donateurs van Oger, Hierbij ontvangt u het vijfde verslag over de ontwikkelingen van uw adoptiepup Oger, die nu 6 maanden oud is, geschreven door Akke, de puppywalker van Oger. Een puber in huis

Nadere informatie

Gastouderbureau Barbamama

Gastouderbureau Barbamama Observatielijst voor de ontwikkeling van kinderen in de gastouderopvang Iedere gastouder kent 'haar' gastkind na een tijdje behoorlijk goed. Ook met de vraagouder is er veel contact waardoor snel duidelijk

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9.

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9. Huisdieren inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia 10 8. De tamme rat 11 9. De papegaai 12 10. De hamster 13 11. De parkiet 14

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Eisen voor het certificaat Gehoorzame Hond 1

Eisen voor het certificaat Gehoorzame Hond 1 INLEIDING Het doel van het examen is de hond te testen op sociaal gedrag en een goede opvoeding. Een hond, die zonder problemen binnen de huidige maatschappij kan functioneren. De geleider wordt getest

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 6 PRAKTIJK AF & BLIJF AF EN BLIJF In les 4 hebben we al het zit en blijf behandeld. De af en blijf oefening werkt eigenlijk

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

Misschien geven ze niet je huidige situatie weer, maar maak toch een keuze voor een uitspraak die voor jou van grote betekenis is.

Misschien geven ze niet je huidige situatie weer, maar maak toch een keuze voor een uitspraak die voor jou van grote betekenis is. Jouw favoriete liefdestaal Hieronder staan 30 keuzevragen. lke keuzevraag bestaat uit 2 uitspraken. Omcirkel de uitspraak die voor jou het meest betekenisvol en belangrijk is in je relatie. Misschien geven

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

EEN RITJE MET DE TREIN. en andere verhalen. Katrien Harmsen

EEN RITJE MET DE TREIN. en andere verhalen. Katrien Harmsen EEN RITJE MET DE TREIN en andere verhalen Katrien Harmsen 1 Schrijver: Coverontwerp: Katrien Harmsen Katrien Harmsen ISBN: 9789402129199 Katrien Harmsen 2 Inhoudsopgave Een ritje met de trein 7 De afstandsbediening

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Honden Als je aan mensen vraagt wat hun lievelingsdier is, noemen veel mensen de hond. Honden zijn namelijk niet alleen lieve en mooie beesten, maar ook erg geschikt als huisdier. Er zijn erg veel verschillende

Nadere informatie

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed LESBRIEF Er ligt een krokodil onder mijn bed Beste Leerkracht, U gaat met uw leerlingen naar de voorstelling Er ligt een krokodil onder mijn bed Van Theatergroep De Jonge Honden. Deze lesbrief is gemaakt

Nadere informatie

09-12-2014 Hallo Makker!

09-12-2014 Hallo Makker! 09-12-2014 Hallo Makker! 10-12-2014 Nou daar ben ik dan! Mijn aankondiging was al erg populair gisteren dus nu heb ik wat waar te maken Ik ben dus Makker, 1 jaar oud ben een kruising tussen een herder,

Nadere informatie

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG

PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG PRAKTISCH KIND EN HOND HOUD HET VEILIG l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Honden kunnen prima samengaan met kinderen, maar

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Eva geeft geen antwoord. Ze leest samen met Lieke in het kookboek. Nu moet er suiker en boter bij, zegt Lieke. En een snufje

Eva geeft geen antwoord. Ze leest samen met Lieke in het kookboek. Nu moet er suiker en boter bij, zegt Lieke. En een snufje 1 Logeren Het is vrijdagmiddag. Eindelijk gaat de bel. Alle kinderen springen op. Het is weekend! Ik ga zo met mijn opa naar boer Jan, zegt Sam tegen Lieke. Heb je zin om mee te gaan? Lieke schudt haar

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen

Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen Ze springen om aandacht Onze honden willen ons niet pesten, maar ze willen gewoon ontzettend graag contact. Dat honden opspringen heeft in eerste instantie als

Nadere informatie

SEM 19-06-2004-12-12-2013 (9,5 jaar) Lieve Sem, In 2006 leerden we jou voor het eerst kennen. Wat een leuke en grappige berner was je en ben je altijd gebleven. Met je lange tong half uit je bek, je schuine

Nadere informatie

Les 3: en toen ging het mis. Het begin

Les 3: en toen ging het mis. Het begin Les 3: en toen ging het mis Het begin Les 3: en toen ging het mis. Dit verhaal kun je lezen in Genesis 3 Heerlijk, wat is het hier toch heerlijk! Eva voelt de zonnestralen op haar blote armen. Ze loopt

Nadere informatie

Eerste druk, maart Monique van Stenus

Eerste druk, maart Monique van Stenus De dienstmeisjes Eerste druk, maart 2012 2012 Monique van Stenus isbn: 978-90-484-2288-3 nur: 312 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond Bonus 1/ breinprikkels voor je hond w w w. j e h o n d o p v o e d e n. c o m Breinprikkels voor je hond of hoe je hem mentaal kan stimuleren en blij maken Wist je dit al? Honden die zich vervelen veroorzaken

Nadere informatie

Kindervoorlichtingsboekje OVER INTRATHECALE BACLOFENTOEDIENING

Kindervoorlichtingsboekje OVER INTRATHECALE BACLOFENTOEDIENING Kindervoorlichtingsboekje OVER INTRATHECALE BACLOFENTOEDIENING Illustraties gemaakt door G. Bazan Als je benen en armen stijf zijn en je kunt niet lekker in je rolstoel zitten dan krijg je medicijnen

Nadere informatie

02-08-2000-28-05-2013

02-08-2000-28-05-2013 MAC 02-08-2000-28-05-2013 (12 jaar, 10 maanden) Mac, Vorig jaar nog heb ik contact gehad met jouw baasjes en wat bleek: je was springlevend, wel wat ouder en strammer, maar wat wil je op die leeftijd.

Nadere informatie

Miauw! Miauw!

Miauw!  Miauw! Onderbouw Thema: jaloezie Miauw! Een verhaal over een meisje dat jaloers is op haar babyzusje. Sinds Dian een zusje heeft moet ze de aandacht van moeder delen. Dat vindt Dian soms heel moeilijk. Miauw!

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS

BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS BIJLAGE C: DE DIEREN EN DE SPELREGELS Respect voor dieren staat hierbij centraal! De omgang met de dieren gebeurt altijd onder toezicht van een pedagogisch medewerker. Kinderen leren vanaf kleins af aan

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Abbo, grote kerel. Je hebt ons toch nog verlaten. Slechts 7 jaar mocht je worden.

Abbo, grote kerel. Je hebt ons toch nog verlaten. Slechts 7 jaar mocht je worden. ABBO 13-06-2004-24-10-2011 (7 jaar) Abbo, grote kerel. Je hebt ons toch nog verlaten. Slechts 7 jaar mocht je worden. Je was een opvallende verschijning, niet de massiefste of zwaarste berner, maar wel

Nadere informatie

Repetitive Behavior Questionnaire 1. Bedankt dat u de tijd neemt om deze vragenlijst in te vullen

Repetitive Behavior Questionnaire 1. Bedankt dat u de tijd neemt om deze vragenlijst in te vullen Repetitive Behavior Questionnaire 1 Bedankt dat u de tijd neemt om deze vragenlijst in te vullen Ondanks dat deze vragenlijst meerdere pagina s met vragen bevat, zult u merken dat u veel van de vragen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Vragenformulier gedragstherapie

Vragenformulier gedragstherapie Vragenformulier gedragstherapie U wordt vriendelijk verzocht alle vragen zo uitgebreid mogelijk en naar waarheid te beantwoorden. U kunt uw antwoord in de invulvakjes schrijven. Bij / vragen kunt u uw

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3

https://www.youtube.com/watch?v=zajn57r8cz0 NEE oefening STAP 2 https://www.youtube.com/watch?v=wy4jf1u60t8 NEE oefening STAP 3 Het is om soms volledig wanhopig van te worden. Denk je leuk met je pup op straat te gaan lopen en dan ben je de hele weg bezig ervoor te zorgen dat er niets van al die straatviezigheid in de bek van de

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Lesbrief 5: Katten. Ze houden dan ook niet van in bad gaan of zwemmen, maar kunnen dat in geval van nood wel.

Lesbrief 5: Katten. Ze houden dan ook niet van in bad gaan of zwemmen, maar kunnen dat in geval van nood wel. Lesbrief 5: Katten Lesdoel: Je weet hoe een kat zich gedraagt en hoe je kunt zien hoe hij zich voelt. Tijgers en panters Hoewel onze huiskatten veel kleiner zijn en veel minder gevaarlijk, lijken ze nog

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Schrijf jouw persoonlijke top-3 op van ongezonde snacks, waardoor jij vaak wordt verleid.

Schrijf jouw persoonlijke top-3 op van ongezonde snacks, waardoor jij vaak wordt verleid. Werkblad Verleidingen: ALS-DAN plan maken Naam: Er zijn nogal wat ongezonde snacks: een Mars of Snickers, een zakje M&M s, een zakje Dorito s, een blikje cola, koekjes, chocolade, winegums, een box popcorn,

Nadere informatie

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping Naar de camping 1 We slapen in een tent. Dat zijn we zo gewend. tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: Dan gaan

Nadere informatie

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling

Leerlijn Sociaal-emotionele ontwikkeling Leerlijn 1.1. Emotioneel 1.2. Sociaal Stamlijn Niveau A Merkt zintuiglijke stimulatie op (aanraking, vibratie, smaken, muziek, licht) Uit lust- en onlustgevoelens Kijkt gericht enkele seconden naar een

Nadere informatie

VERA (Lynyrds Dogs Verona)

VERA (Lynyrds Dogs Verona) VERA (Lynyrds Dogs Verona) 10-03-2003-22-06-2012 (9 jaar) Dag Vera, Een oud dametje was je, maar in de positieve zin van het woord. Een hond die veel wijsheid en rust uitstraalde. Toen we jou voor het

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

EEN PUPPY IN HUIS Martin Gaus

EEN PUPPY IN HUIS Martin Gaus gewoon vertederend, maar tegelijk een hele verantwoording. Want alles wat een pup zo vroeg mogelijk leert, is bepalend voor de rest van zijn leven. En wie is zijn leraar? Juist, u, zijn baas. Dat betekent

Nadere informatie

begrijpend lezen werkboek

begrijpend lezen werkboek begrijpend lezen werkboek naam: groep: rik viert feest. hij is nu zes jaar. de bel gaat. rik rent naar de deur. wie is daar? roept rik. ik ben het, zegt een stem. rik hoort het al. het is opa. dag opa,

Nadere informatie

De angst voor vuurwerk is een veel voorkomende vorm van geluidsfobie. Als dieren alleen maar bang zijn van vuurwerk is dat op zich al erg genoeg.

De angst voor vuurwerk is een veel voorkomende vorm van geluidsfobie. Als dieren alleen maar bang zijn van vuurwerk is dat op zich al erg genoeg. Voor heel veel dieren is het geknal van vuurwerk een angstaanjagende gebeurtenis. Hierbij geven we u een hele reeks tips om de jaarwisseling zo probleemloos mogelijk te laten verlopen. De angst voor vuurwerk

Nadere informatie

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken

Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken Dio is heel sociaal en vindt het prima als vreemden hem oppakken De prachtige kater Dionysius heeft een bijzondere missie: elke week gaat hij met Joyce Smit op bezoek in een bejaarden- of verzorgingshuis.

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene

Nadere informatie

KIDSCREEN 52-items. Een Europees onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen & jongeren. Vragenlijst voor ouders

KIDSCREEN 52-items. Een Europees onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen & jongeren. Vragenlijst voor ouders KIDSCREEN 52-items Een Europees onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen & jongeren Vragenlijst voor ouders Page 1 of 8 Datum: Maand Jaar Beste ouders, Hoe gaat het met uw kind? Hoe voelt

Nadere informatie

Regels v.s.o. Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste:

Regels v.s.o. Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste: 1 Regels v.s.o. R Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste: 1 Kom op tijd! De school begint om 08.45 uur Als je een probleem

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BUIKPIJN BIJ KONIJNEN.

Nadere informatie

Vuurwerk is geen feest Niet voor u Niet voor uw huisdier

Vuurwerk is geen feest Niet voor u Niet voor uw huisdier Vuurwerk is geen feest Niet voor u Niet voor uw huisdier Een boodschap van Stichting Brandwonden Veilig vuurwerk bestaat niet Het aantal slachtoffers, dat in brandwondencentra en andere ziekenhuizen, werd

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Marieke Otten. Roan gaat te ver. Illustraties Roelof van der Schans. Deventer Van Tricht uitgeverij, 2015

Marieke Otten. Roan gaat te ver. Illustraties Roelof van der Schans. Deventer Van Tricht uitgeverij, 2015 Marieke Otten Roan gaat te ver Illustraties Roelof van der Schans Troef-reeks Deventer Van Tricht uitgeverij, 2015 www.vantrichtuitgeverij.nl Inhoud hoofdstuk 1 Een beetje jaloers 7 hoofdstuk 2 Meiden

Nadere informatie

landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren Minder hondenbeten Extra opdrachten basisscholen (groep 5 t/m 8) over houden van huisdieren

landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren Minder hondenbeten Extra opdrachten basisscholen (groep 5 t/m 8)  over houden van huisdieren Minder hondenbeten Extra basisscholen (groep 5 t/m 8) landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren www.licg.nl over houden van huisdieren Introductie Introduceren van Minder Hondenbeten extra De die u

Nadere informatie

Ledencongres Evaluatie

Ledencongres Evaluatie Inhoud Methodiek Kenmerken respondenten Tevredenheid Interesse Toegankelijkheid Niet aanwezigen (Deel 2) Methodiek Ledenraadpleging Rapportage bestaat uit 2 delen. Eerste deel, zijn de respondenten die

Nadere informatie

Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren?

Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren? INDUCTIE Als ik tegen jou zou zeggen, kan je een rode vogel zien? zou je dat dan voor mij kunnen visualiseren? Kan je een gele bloem zien? Kan je een blauwe auto zien? Kan je een hond en een kat zien?

Nadere informatie

Werkblad: Gedrag van honden

Werkblad: Gedrag van honden Werkblad: Gedrag van honden Wat ga je doen? Je gaat het gedrag van honden bekijken als ze buiten lopen, op straat of in een park. Wat is het doel? Deel I. Onderzoeken hoe honden zich gedragen. Vragen hierbij

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school.

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. We vieren de verjaardag van elke juf. We gaan spellen doen op het

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven Een goede conditie helpt vallen voorkomen Praktische tips om gezond en fit te blijven Met een goede conditie voelt u zich zowel lichamelijk als geestelijk fit. Dat is een voorwaarde om lekker te doen en

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Soms gaat het leren praten niet zo vlot. Eén op de vijf kinderen op de basisschool start

Nadere informatie

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Wanneer een hond angstig of agressief (meestal vanuit angst of onzekerheid]) reageert op zaken, mensen of andere dieren, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk!

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk! Benchtraining Een bench is een uitermate handig hulpmiddel bij de opvoeding van jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan de zindelijkheid die sneller aan te leren is, of het voorkomen van het stukbijten van je

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

{p. 6 illustratie?} Zeg maar tegen de juf binnenwerk.indd 6

{p. 6 illustratie?} Zeg maar tegen de juf binnenwerk.indd 6 Inhoud Nou en? 7 Niet uitstappen! 15 Naar huis? 29 Naar zee 39 Op de klippen 47 Bert en Ernie 55 Naar de politie 63 Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom 71 Domme schapen 81 Knul 89 Bert komt zo terug

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Early Adolescent Temperament Questionnaire Revised (ouderversie) Original author: Ellis & Rothbart Translated by: Rothbart & Hartmann Date version:

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren:

EEN PUP IN HUIS! Een aantal leefregels/tips: De pup socialiseren: EEN PUP IN HUIS! Nu begint een leuke maar ook een drukke periode. Natuurlijk wilt u dat uw hondje opgroeit tot een gezonde, prettige labrador. Gedurende het eerste levensjaar van uw hond kunt u veel doen

Nadere informatie

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan.

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan. Wild Op het laatste moment ziet Lisa de man pas. Ze hangt de was op in de tuin. En ineens komt hij achter de lakens vandaan. Lisa laat het mandje met was in het gras vallen. Ze gilt. De man ziet er slecht

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag. Socialisatie

Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag. Socialisatie Kompas hondenadviesbureau Geeft richting aan hondengedrag In de eerste drie maanden moet de hond wennen aan alles wat hij in zijn leven zou kunnen tegenkomen. Na die eerste drie maanden volgt een tweede

Nadere informatie