Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over. De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar"

Transcriptie

1 Dit door Willem Teunisse gemaakte boekje over De "Alles of niets" methode, is gebaseerd op de werken van: Dr. Ian Dunbar

2 De Alles of niets methode is een heel simpele manier om een hond te leren om wat meer op zijn baas te letten. Alles wat u doet, is de hond belonen op het moment dat hij aandacht voor u heeft. Het is dus niet moeilijker dan: Hij kijkt niet naar me Hij kijkt niet naar me Hij kijkt nog steeds niet naar me Oh, nu kijkt hij wel dus Beloning (een complimentje en iets lekkers).

3 Als bonus wordt, door het doen van de oefeningen, ook een groot deel van het eventuele slechte gedrag van de hond aangepakt. Dat gaat als volgt: U negeert de hond volledig als hij zich slecht gedraagt en u beloont hem als hij zich goed gedraagt Tijdens deze oefeningen betekent goed gedrag alleen maar dat hij zich niet slecht gedraagt. Als hij niet meer opspringt Als hij niet meer aan de lijn rukt Als hij stopt met maf doen Pas dan wordt hij beloont Dus als hij niet meer tegen u opspringt als hij niet meer hijgend aan de lijn rukt als hij niet meer uitvalt naar alles wat beweegt zoals joggers of andere honden als hij stopt met blaffen als hij uit zichzelf gaat liggen of zitten pas dan geeft u hem een beloning en aandacht. De Alles of niets methode is trouwens veel meer dan de komende zes oefeningen. Het is gewoon een goede manier om altijd met uw hond om te gaan en hoe goed dat werkt, dat gaat u vanzelf ontdekken.

4 De Alles of niets methode bestaat uit zes verschillende stappen die logisch en geleidelijk in elkaar over lopen: Stap 1 De hond leren om niet te veel te reageren op prikkels uit de omgeving Stap 2 Beloon een aantal malen tijdens de wandeling, één minuut lang, al het goede gedrag van de hond Stap 3 Aandacht tijdens de wandeling Stap 4 De hond leren om steeds meer aandacht aan u te geven Stap 5 Vind mijn gezicht Stap 6 Het aandachtig naastlopen, stap voor stap aanleren Laten we beginnen met stap 1

5 Stap 1 De hond leren om niet teveel te reageren op prikkels uit de omgeving U neemt de eerstkomende dagen het voer van de hond mee en u gaat op uw gemak ergens zitten. U geeft de hond aandacht en voer op het moment dat er van alles om hem heen gebeurd. Voer de hond terwijl er allerlei zaken om hem heen gebeuren Dat kan van alles zijn zoals; Hé, kijk daar een oude dame met een rollator hier neem een brokje, of: Whoooow een jochie op een skateboard, wat een herrie hè. Hier neem een brokje een brokje en nog een brokje Een dame met een rollator. 1 Brokje Herrie op een skateboard. 3 brokjes

6 Of u nu een hond heeft, die nieuwsgierig om zich heen kijkt en voor alles aandacht heeft behalve voor u of een doorgedraaide turbo malloot die op alles reageert in de omgeving het maakt niets uit. U geeft hem aandacht en voert hem een week lang, op verschillende plekken, zijn maaltijden uit de hand op het moment dat er iets in zijn omgeving gebeurt. U stopt met aandacht en voer geven als er niets in de omgeving gebeurt. Op deze manier leert de hond al snel dat gebeurtenissen in zijn omgeving, goed nieuws voor hem kunnen betekenen.

7 Waarom werken met voer? Omdat een hond leert van de directe gevolgen van zijn gedrag. Als een hond iets doet, dan kunnen en drie zaken voor hem gebeuren: 1. Er gebeurt iets goeds voor de hond. Hij zal daardoor dit gedrag veel vaker laten zien. 2. Er gebeurt iets slechts voor de hond. Hij zal daardoor dit gedrag niet snel meer laten zien. 3. Er gebeurt helemaal niets. Hij zal dat gedrag steeds minder laten zien. Omdat zijn goede gedrag iets goeds oplevert, zal de hond dat goede gedrag steeds vaker laten zien. Omdat zijn slechte gedrag helemaal niets oplevert, zal dat slechte gedrag na een tijdje vanzelf verdwijnen. Tijdens het doen van deze oefeningen is voedsel gewoon de snelste manier om iets goeds aan de hond te geven als hij het door u gewenste gedrag laat zien.

8 Stap 2 Beloon een aantal malen tijdens de wandeling, één minuut al het goede gedrag van de hond. Over het algemeen gedraagt een hond zich 95% van de tijd goed en dan zeggen wij meestal niets. Als hij zich slecht gedraagt dan zeggen we wel wat en dat is dan meestal niet zo netjes. In deze oefening gaan we dat volledig omdraaien. U kunt, ook in deze oefening, nog gewoon zijn maaltijdbrokken gebruiken als beloning. Als u de hond uitlaat, stopt u af en toe en kijkt u naar hem. Gedraagt hij zich goed? Dan geeft u hem een brokje. Dan telt u langzaam, in uw hoofd, tot vijf Gedraagt hij zich nog steeds goed? Dan geeft u hem opnieuw een brokje. Dit doet u gedurende een minuutje en u herhaalt het een paar keer tijdens uw wandeling. Op deze manier krijgt het goede gedrag van de hond uw aandacht en het wordt bovendien beloont met voer. Dit is voor de hond een goede reden om zich goed te gedragen Brokje Brokje Brokje Brokje Nogmaals: Tijdens deze oefeningen betekent goed gedrag alleen maar dat hij zich niet slecht gedraagt

9 Over het belonen: Over het belonen hoeft u maar één ding te weten: u moet de hond binnen drie seconden belonen Als u langer wacht, dan beloont u de hond voor datgene wat hij op dat moment doet. Gapen krabben de andere kant op kijken en wind laten of wat dan ook. De afgelopen twee oefeningen hebben wij de hond beloond met zijn maaltijdbrokken. Dat wordt de volgende oefeningen anders. De brokjes waarmee u beloont moeten zacht zijn en niet groter dan de nagel van uw pink. Anders is de hond meer tijd kwijt met eten, dan met oefenen.

10 Stap 3 Aandacht tijdens de wandeling. Of u nu een super drukke hond heeft, zoals de hond op de komende foto s of een hond die voor alles aandacht heeft en dus niet voor U deze oefening gaat er voor zorgen dat u wel aandacht van hem gaat krijgen tijdens het wandelen. Zorg er tijdens het doen van deze oefening wel voor, dat de hond niet te dicht in de buurt van allerlei afleiding en andere honden kan komen. Loop rustig een klein stukje sta stil wacht even terwijl de hond met van alles bezig is, behalve met u. U blijft staan U geeft geen commando s U lokt niets uit U probeert ook niet met zachte geluidjes zijn aandacht te trekken U corrigeert niets U negeert echt al het slechte gedrag zoals: Het in de lijn bijten Het tegen u opspringen Het uitdagende en irritante blaffen of janken enzovoorts.

11 U wacht geduldig, ook al is dat niet altijd even makkelijk. Op het moment dat hij een vluchtige blik op u werpt, hoe kort dan ook, zegt u onmiddellijk: Brave hond en u geeft hem wat lekkers. U loopt weer een paar meter door, stopt en herhaalt de oefening. U moet zijn blik als het ware vangen. Als u eenmaal de eerste blik van uw hond heeft gevangen, zal hij steeds vaker en langer naar u gaan kijken.

12 Stap 4 De hond leren om steeds meer aandacht aan u te geven. Het aanleren van steeds meer aandacht is simpel. U neemt een handje voer en als de hond een seconde naar u kijkt, geeft u hem iets lekkers Dan probeert u twee seconden Brave Dibbes 1 Brave Dibbes 2 Goed zo, beloning U telt met rustig stem de secondes in zogenaamde brave hondjes: Brave Dibbes, één brave Dibbes twee... en u geeft hem iets lekkers. Dan gaat u voor drie seconden. Verlang niet te snel, te veel van de hond. Voer de tijdsduur geleidelijk op en stop telkens op een goed moment.

13 Stap 5 Vind mijn gezicht. Elke maal nadat u de hond een voertje heeft gegeven draait u zich om met uw rug naar hem toe. Dus u zegt: Brave Dibbes, geeft hem een voertje en dan verbreekt het contact met hem door een halve slag rond uw as te draaien en met uw rug naar de hond toe te gaan staan. Sta stil Houd de riem en wat brokjes voor uw borst De hond moet als het ware uw gezicht zien te vinden. De hond moet nu gewoon uit zichzelf een beetje actiever worden. Dat is alles. Veel mensen zullen proberen om de hond te lokken om zijn aandacht te krijgen. Doe dat vooral niet. Laat het aan de hond over. De hond zit daar in afwachting en lijkt te denken; waarom krijg ik nu niets lekkers meer? Sommige honden blijven minuten lang naar uw kont kijken, om zich heen kijken of heel andere dingen doen. U negeert echt alles en reageert nergens op. U beloont alleen het moment dat de hond uw voorkant vindt en oogcontact met u maakt (hij hoeft daarbij niet te zitten). U geeft dan onmiddellijk een compliment en iets lekkers. Vervolgens verbreekt u opnieuw zijn aandacht door een halve slag rond uw as te draaien en met uw rug naar de hond toe te gaan staan. U herhaalt dit tot de hond snel en gemakkelijk uw gezicht vindt en oogcontact met u maakt.

14 Stap 6 Het aandachtig naast lopen stap voor stap aanleren. De instructies voor de volgende oefening zijn super eenvoudig: Sta stil Houdt de riem en de brokjes voor uw borst Doe absoluut niets tot de hond zit Als de hond zit, zegt u brave Dibbes. U geeft u hem iets lekkers en U neemt één enorme stap. Sta stil Houd de riem en de brokjes voor uw borst Doe absoluut niets tot de hond zit etc. Als de hond een keer of zes onmiddellijk is gaan zitten na één stap, dan neemt u twee stappen.

Zit, af, staan en omrollen.

Zit, af, staan en omrollen. Praktijkboek 1. Basistraining. Deel 1 Zit, af, staan en omrollen. C. Willem Teunisse Hondengedragsdeskundige Praktijk Dibbes C. Willem Teunisse Email: c.w.teunisse@gmail.com Tel: 06-18250337 KvK nummer:

Nadere informatie

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag?

De manieren waarop een hond leert. Wat is gedrag? De manieren waarop een hond leert Wat is gedrag? Echt alles wat een hond doet wordt gedrag genoemd. Honden gedragen zich zoals honden zich horen te gedragen. Ze doen volkomen natuurlijke en normale hondendingen

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen

Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Reactiviteit het geleidelijk herstellen van het vertrouwen Wanneer een hond angstig of agressief (meestal vanuit angst of onzekerheid]) reageert op zaken, mensen of andere dieren, is het belangrijk dat

Nadere informatie

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1

AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 AANDACHTS- EN CONCENTRATIEOEFENINGEN 1 If a dog is distracted or disengaged from his owner while training, his learning progress is slow Dawn Jecs AANDACHTSOEFENINGEN BASIS 1 MET NAAM Aandacht is de basis

Nadere informatie

Luisteren, hoe leren kinderen dat?

Luisteren, hoe leren kinderen dat? Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Kinderen hebben grenzen en regels nodig. Ze zorgen voor duidelijkheid en veiligheid en ze leren hen omgaan met anderen. Verwacht niet van kinderen dat

Nadere informatie

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s.

Beide methodes komen uitgebreid aan bod in de komende pagina s. Voorwoord Zindelijkheidstraining is erop gericht om uw hond zo snel mogelijk te leren om buiten het huis zijn behoefte doen, of eventueel in een geschikte plek binnenshuis. We bespreken twee methodes voor

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 6: AF & BLIJF + HIER HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 6 PRAKTIJK AF & BLIJF AF EN BLIJF In les 4 hebben we al het zit en blijf behandeld. De af en blijf oefening werkt eigenlijk

Nadere informatie

Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen

Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen Opspringen afleren In 3 eenvoudige stappen Ze springen om aandacht Onze honden willen ons niet pesten, maar ze willen gewoon ontzettend graag contact. Dat honden opspringen heeft in eerste instantie als

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

BASISCURSUS Les 2: Aandacht + Zit HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND. Een belevenis voor het leven!

BASISCURSUS Les 2: Aandacht + Zit HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND. Een belevenis voor het leven! BASISCURSUS Les 2: Aandacht + Zit HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 2 PRAKTIJK CLICKEN VOOR OOGCONTACT Indien u uw hond iets wilt leren, zult u er eerst voor moeten zorgen dat hij/zij aandacht

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Valerie Jonckheer-Sheehy MVB MRCVS MSc LAS CertWEL Dip. ECAWBM (BM, AWSEL) Dierenarts, Specialist Gedrag Gezelschapsdieren

Valerie Jonckheer-Sheehy MVB MRCVS MSc LAS CertWEL Dip. ECAWBM (BM, AWSEL) Dierenarts, Specialist Gedrag Gezelschapsdieren Valerie Jonckheer-Sheehy MVB MRCVS MSc LAS CertWEL Dip. ECAWBM (BM, AWSEL) Dierenarts, Specialist Gedrag Gezelschapsdieren Informatieblad: Positieve bekrachtiging niveau I (honden) Om gewenst gedrag bij

Nadere informatie

Instructies Socialisatie Dierenarts

Instructies Socialisatie Dierenarts Instructies Socialisatie Dierenarts Algemeen De instructies hieronder geven algemene adviezen en beschrijven hoe je de verschillende oefeningen stap voor stap kunt aanleren. Als het niet lukt vraag dan

Nadere informatie

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag 5MINUTEN GameChangers 1. Focus op mij Een sterke onbreekbare band met je hond, dat wil jij toch ook! Dit is voor iedereen haalbaar met enkele eenvoudige oefeningen die zorgen voor een sterke band en een

Nadere informatie

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg Te vroeg geboren, wat langer geduld Orbis Jeugdgezondheidszorg Inleiding Couveusekinderen zijn kinderen die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden!

Dag van de Hond. Kind & Hond. kunnen de beste maatjes worden! Dag van de Hond Kind & Hond kunnen de beste maatjes worden! In deze folder lees je hoe je goede maatjes met de hond kunt worden. Daarvoor moet je onder andere weten hoe hij in elkaar zit, wat hij nodig

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

"de juiste keuze" traingingsspel

de juiste keuze traingingsspel "de juiste keuze" traingingsspel Challenge jouw hond en zorg voor dat jullie samen de beste resultaten gaan behalen met de "de juiste keuze" training, die de basis zal vormen voor elke volgende oefening.

Nadere informatie

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

U denkt: Dit kan niet langer zo!! Hoe kan ik deze negatieve spiraal doorbreken?

U denkt: Dit kan niet langer zo!! Hoe kan ik deze negatieve spiraal doorbreken? Zo-doen-we-het-kaart Informatie voor ouders Het kan gebeuren dat in de loop van de tijd het toedienen van het groeihormoon problemen oplevert. Uw kind wil niet meer. Iedere avond probeert uw kind tijd

Nadere informatie

Trainingshandleiding. Vibratietrainer met afstandsbediening

Trainingshandleiding. Vibratietrainer met afstandsbediening Trainingshandleiding Vibratietrainer met afstandsbediening Dank u dat u voor het merk PetSafe hebt gekozen. U en uw huisdier zijn een vriendschap waard met onvergetelijke momenten en in een goede verstandhouding.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE

Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Aandacht voor gedrag Beloon gewenst gedrag Controle over gedrag DOGSIDE Leuke activiteiten voor kind en hond. * Voor diverse activiteiten wordt hondenvoer of speelgoed gebruikt. Het is héél belangrijk

Nadere informatie

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY

APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY APPORTEREN MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 10 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

BASISCURSUS LES 4: ZIT & BLIJF + AF-OEFENING HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND

BASISCURSUS LES 4: ZIT & BLIJF + AF-OEFENING HONDENTRAINING NOORD-HOLLAND BASISCURSUS LES 4: ZIT & BLIJF + AF-OEFENING HONDENTRAINING Een belevenis voor het leven! LES 4 PRAKTIJKOEFENING ZIT & BLIJF In les twee hebben we het zit met oogcontact al behandeld. We hebben de hond

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Te vroeg geboren Wat langer geduld

Te vroeg geboren Wat langer geduld Te vroeg geboren Wat langer geduld Deze folder gaat over het eerste half jaar van het leven van couveusekinderen. Anders? In de eerste zes maanden kunnen couveusekinderen echt anders reageren dan kinderen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven

Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Cursusboek Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Beste cursist, De eerste stap is gezet! U gaat starten met een mindfulnesstraining van 8 lessen.

Nadere informatie

Hoe werkt het nu eigenlijk zijn de mensen betere hondentrainers? Of zijn de honden betere mensen trainers? Misschien is het een stuk teamwerk.

Hoe werkt het nu eigenlijk zijn de mensen betere hondentrainers? Of zijn de honden betere mensen trainers? Misschien is het een stuk teamwerk. Vertrouw op je hond Een veel gehoorde kreet, echter in de praktijk denkt de mensen het vaak zelf beter weten dan De hond. De neus van de hond is beter dan van de mens, maar de mens wil graag controle houden

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding

Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Spraytrainer met afstandsbediening - Trainingshandleiding Dank u voor uw keuze voor PetSafe, wereldwijd het meest verkochte merk in elektronische trainingsmiddelen. Het is onze missie het meest vertrouwde

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby

Mijn baby heeft een. voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden een voorkeurshouding heeft, kan hij een afgeplat hoofd krijgen. Deze folder

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

Vrienden der Blinden Koksijde. Weekendopvang. Een hond als weekendpartner

Vrienden der Blinden Koksijde. Weekendopvang. Een hond als weekendpartner Mijn hond, mijn ogen, mijn vrijheid Vrienden der Blinden Koksijde Weekendopvang Een hond als weekendpartner GOUDEN REGELS bij weekendopvang Tijdstip afhalen & terugbrengen hond Vrijdagvoormiddag tussen

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Omgang met uw baby Tips en adviezen

Omgang met uw baby Tips en adviezen Omgang met uw baby Tips en adviezen Afdeling fysiotherapie Uw baby mag met u mee naar huis. Dit is een vreugdevolle en ook spannende gebeurtenis. Spannend omdat u nu zelf de zorg voor uw kindje op u gaat

Nadere informatie

1. nooit 2. zelden 3. soms 4. vaak 5. altijd 1. (QMEMO01) Houdt u een lijst bij van belangrijke data, zoals verjaardagen?...

1. nooit 2. zelden 3. soms 4. vaak 5. altijd 1. (QMEMO01) Houdt u een lijst bij van belangrijke data, zoals verjaardagen?... LASAB124 In hun dagelijks leven gebruiken mensen hun geheugen op verschillende manieren. Sommige mensen maken bijvoorbeeld boodschappenlijstjes, anderen doen dat niet. Sommige mensen zijn goed in het onthouden

Nadere informatie

Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is!

Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is! 1 2 Spelen met je hond omdat spel goed voor je hond is! Jubileumboekje van Ineke Bos 20 jaar trainster en eigenaresse van hondenschool DOGSIDE en 15 jaar kynologisch gedragstherapeut 3 Goodie 4 Dit is

Nadere informatie

Mindful Eten Cyclus. Héb ik eigenlijk wel honger?

Mindful Eten Cyclus. Héb ik eigenlijk wel honger? Héb ik eigenlijk wel honger? De sociale en emotionele verbindingen met eten, voedsel en diëten zijn in de moderne maatschappij altijd en overal aanwezig. Bij sommige mensen is de relatie die ze hebben

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd Prematuur geboren kinderen Couveusekinderen zijn baby s die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De meeste couveusekinderen zijn te vroeg en/of ziek

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas.

Een zichzelf activerend hondenfluitje, gebaseerd op een microchip. Een prettige, stress vrije, unieke training voor zowel hond als baas. Welkom! Dank u voor uw keuze voor de Dog-e-walk. Deze gebruiksaanwijzing bevat een volledige beschrijving van het gebruik van de traninigshulp Dog-e-walk. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de

Nadere informatie

Een gids door de eerste achttien weken van uw pupje. Willem Teunisse

Een gids door de eerste achttien weken van uw pupje. Willem Teunisse Een gids door de eerste achttien weken van uw pupje Willem Teunisse De bezigheden van een pupje in het nest Een pupje in uw huis Zindelijkheidstraining als u thuis bent Zindelijkheidstraining als u niet

Nadere informatie

Trainingshandleiding. 1

Trainingshandleiding.  1 Trainingshandleiding www.petsafe.net 1 Bedankt voor uw keuze voor PetSafe. Door consistent gebruik van ons product, gaat uw hond zich beter gaan gedragen, in minder tijd dan met andere trainings apparaten.

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND

HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG DE TAAL VAN EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDENTAAL. JE KUNT ER

Nadere informatie

Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.)

Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.) Cursus Elementaire Gehoorzaamheid ( E.G.) www.fredriet.nl versie 4-2008 Inleiding Welkom bij de Elementaire Gehoorzaamheid (E.G.) training van Hondentrainingscentrum Fred Riet. Het feit dat u nu dit boekje

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

BOERBOEL INTERNATIONAL NUTTIGE TIPS VOOR PUPPY EN JONGE HONDEN EIGENAREN.

BOERBOEL INTERNATIONAL NUTTIGE TIPS VOOR PUPPY EN JONGE HONDEN EIGENAREN. BOERBOEL INTERNATIONAL NUTTIGE TIPS VOOR PUPPY EN JONGE HONDEN EIGENAREN. VOORWOORD BOERBOEL INTERNATIONAL is opgericht op 1 April 2008 en is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige zeer snel groeiende

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

EEN KOUD KUNSTJE. Train je hond in een handomdraai. Willem Teunisse

EEN KOUD KUNSTJE. Train je hond in een handomdraai. Willem Teunisse EEN KOUD KUNSTJE Train je hond in een handomdraai Willem Teunisse PRAKTIJKBOEK EEN KOUD KUNSTJE train je hond in EEN HANDOMDRAAI EEN OP BELONINGEN GEBASEERDE TRAINING EEN KOUD KUNSTJE Copyright 2012 Willem

Nadere informatie

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301

Baby-lichaamstaal. Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Baby-lichaamstaal Albert Schweitzer ziekenhuis kinderafdeling december 2003 pavo 0301 Inleiding Via deze folder vertellen we u wat over de lichaamssignalen die uw baby geeft: baby-lichaamstaal is méér

Nadere informatie

Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed

Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed Leer nu poepen en plassen zoals het moet, dan gaat het de rest van je leven goed Gebruiksaanwijzing bij het poepwerkboek (print deze gebruiksaanwijzing uit en leg hem in je werkboek). Goed plassen en poepen

Nadere informatie

Verbeteren van de tekst

Verbeteren van de tekst Verbeteren van de tekst Het is erg belangrijk dat er een uitgebreide omschrijving wordt gegeven van de hond op de site. Dit omdat wij niet bij u thuiskomen om de hond zelf te ontmoeten. Om goed te kunnen

Nadere informatie

Puppycursus bij Hondenverzorgingscentrum Ter Braak.

Puppycursus bij Hondenverzorgingscentrum Ter Braak. Puppycursus bij Hondenverzorgingscentrum Ter Braak. Famke Jepma Groep 6 Mei 2012 (15 april 2012) Inhoud Hoofdstuk 1: Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Blz 3 Hoofdstuk 2: de Puppycursus Blz 4+5

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk!

Benchtraining aangeleerd wordt; de hond moet leren dat een bench niet eng is maar juist leuk! Benchtraining Een bench is een uitermate handig hulpmiddel bij de opvoeding van jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan de zindelijkheid die sneller aan te leren is, of het voorkomen van het stukbijten van je

Nadere informatie

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen.

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Om iets te bereiken moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. Je zou dus kunnen stellen dat

Nadere informatie

Ons busboekje. Afspraken voor het kind en de ouders

Ons busboekje. Afspraken voor het kind en de ouders Ons busboekje Afspraken voor het kind en de ouders 1 Regel 1 is de basisregel! De busbegeleider is zoals de juf of de meester in de klas. Ik heb respect voor de busbegeleider. 2 3 De busbegeleider duidt

Nadere informatie

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond

Bonus 1/ breinprikkels voor je hond Bonus 1/ breinprikkels voor je hond w w w. j e h o n d o p v o e d e n. c o m Breinprikkels voor je hond of hoe je hem mentaal kan stimuleren en blij maken Wist je dit al? Honden die zich vervelen veroorzaken

Nadere informatie

BUITENGEWOOn. mission statement

BUITENGEWOOn. mission statement Buitengewoon 1. brengt de afstand tot de arbeidsmarkt in één klap naar nul 2. want wie zich in een afstandsituatie bevindt die geven we een baan 3. zo vegen we de vloer aan met belemmerende opleidingseisen

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

Jouw ideale gids om eender welke hond in een oogwenk op te leiden http://www.hondencentrum.com

Jouw ideale gids om eender welke hond in een oogwenk op te leiden http://www.hondencentrum.com Hallo, en welkom in de cursus waarin je je hond geweldige trucs zal leren en hoe je hem ieder bevel laat gehoorzamen. Dit alles zonder dat je je hond moet slaan, tegen hem moet schreeuwen of zonder andere

Nadere informatie

Rust, regelmaat en eenduidigheid bij baby s Praktische adviezen

Rust, regelmaat en eenduidigheid bij baby s Praktische adviezen Rust, regelmaat en eenduidigheid bij baby s Praktische adviezen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Inleiding 1 Veiligheid en voorspelbaarheid 1 Rust 2 Regelmaat 2 Eenduidigheid 2 Communicatie

Nadere informatie

Left-Brain Extrovert Play with me!

Left-Brain Extrovert Play with me! Left-Brain Extrovert Play with me! Dit paard is speels en heeft interessante activiteiten nodig. Het wil graag leren maar heeft variatie en nieuwe dingen nodig om enthousiast te blijven. Leer hem minimaal

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Ervaar de onzichtbare band met uw hond

Ervaar de onzichtbare band met uw hond Ervaar de onzichtbare band met uw hond Andere landen kennen het al een tijdje: de hond op afstand laten werken in een grote cirkel. Hondenleven mocht deze zomer bij Dog Basic kennismaken met cirkeltraining.

Nadere informatie

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond)

HONDENTOILET. Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) HONDENTOILET Uw hond in 10 stappen op het hondentoilet (volwassen hond) Stap 1: zoek de juiste plaats voor het hondentoilet Plaats het hondentoilet in een hoek, zodat het wordt afgeschermd door twee muren.

Nadere informatie

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu?

Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Mijn baby heeft een voorkeurshouding... Wat nu? Adviezen voor de hantering van uw baby Als uw baby in de eerste levensmaanden altijd met z n hoofd op dezelfde kant ligt, kan hij een afgeplat hoofd krijgen.

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby

voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby patiënteninformatie voorkomen van een voorkeurshouding bij uw baby Als uw baby lang op de rug of vaak met het hoofd naar dezelfde kant ligt, heet dit een voorkeurshouding. Hierdoor kan het hoofd platter

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan.

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan. Staan Staan is leuk en super belangrijk! Door dit te oefenen maak je namelijk een basis voor jezelf. Hoe makkelijker het is om te blijven staan, hoe sneller je andere trucjes kunt aanleren! Hoe lang kun

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink

HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ TIJD VOOR ELKAAR. Willem en Marian de Vink HEMELS HUWELIJK KALENDER 52 X WIJ SAMEN TIJD VOOR ELKAAR Willem en Marian de Vink Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Romantiek in een liefdesbrief ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf

Nadere informatie

Acties / Werkwoorden

Acties / Werkwoorden Acties / Werkwoorden Voor er gestart kan worden met onderstaand programma, moet het kind aan de volgende voorwaarden voldoen: Het kind kan 50 objecten benoemen en op verzoek selecteren. Het kind kan 10

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie