MDFT en Vechtscheiding MDFT Academie. Casus Freek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MDFT en Vechtscheiding MDFT Academie. Casus Freek"

Transcriptie

1 MDFT en Vechtscheiding MDFT Academie Casus Freek

2 Casus Freek Gezinssamenstelling: Vader Moeder, Freek (17 jr), zusje (9 jr). Ouders zijn al gescheiden vanaf de leeftijd 6 jaar van Freek. Moeder heeft de voogdij toegewezen gekregen. Wel is er voor Freek een OTS-maatregel. Vader heeft geen voogdij, omdat hij een alcoholist was en afspraken rondom kinderen niet goed nakwam. Freek spijbelt veel, is veroordeeld voor enige inbraken, eenmaal heeft hij onder invloed van veel drank op een kermis iemand gestoken uit een groep door wie hij werd belaagd. Hij woont bij moeder, maar gaat zo nu en dan wel naar vader. Dan blijft hij daar dan soms een nacht slapen of soms zelfs langer. Vader en moeder communiceren niet met elkaar, ook niet op zulke momenten. Moeder wil beslist niet dat vader haar telnr heeft, want dan gaat hij haar stalken. In ruzies met moeder heeft Freek wel eens aangegeven dat hij op zijn 18 e bij vader gaat wonen. Bij vader mag hij veel meer. Volgens moeder is vader alcoholist. Freek geeft toe dat vader drinkt, maar zegt dat het drankprobleem wel meevalt nu, vroeger was het erger. De hulpverlening heeft geen contact met vader, een enkele keer telefonisch. Moeder heeft de neiging om Freek heel kort te houden, juist omdat hij afspraken niet goed nakomt. Ze wil dat hij s avonds rond 22 uur doordeweeks thuis is en in het weekend niet later dan 24 uur. Ze is bang dat hij anders gaat drinken Moeder beschuldigt vader alles goed te vinden. Ze spreekt openlijk in aanwezigheid van Freek negatief over vader en andersom gebeurt ook bij vader. Zusje van 9 jr mag van moeder niet bij vader, aangezien vader in aanwezigheid van zusje ook drinkt. Vader heeft wel telefonisch contact met zusje.

3 1e Fragment: moeder alleen Therapeut nodigt moeder uit voor gesprek; moeder geeft aan dat het niet gaat met haar zoon, dat hij voor veel problemen zorgt, dat ze denkt dat het door vader komt, dat die haar zoon tegen haar opzet, dat die vaak dronken is en dat ze niet wil dat hij bij vader komt e.d.

4 Fragment 1

5 Vragen 1. Maakt het voor het uitnodigen uit dat Freek bij moeder woont, en of vader wel/niet de voogdij heeft? Wat maakt dat uit voor wie je in eerste gesprek uitnodigt en wil spreken? 2. Zou het kunnen voorkomen dat in zo n casus je ervoor kiest helemaal geen contact met vader te hebben? Zo ja, wanneer? 3. Wat zijn belangrijke interventies tijdens dit fragment van gesprek? 4. Wat doet de therapeut specifiek wanneer moeder negatief over vader spreekt?

6 Fase 1 Wie nodig je uit? Als kan beide (biologische) ouders Anders ouder met meeste opvoedverantwoordelijkheid Betrek (soms later) nieuwe partners Als een ouder toestemming weigert. Als jongere geen contact met een ouder wil, stel je de vraag: hoe lang is er al geen contact en wat is daarvan de reden? was er sprake van verwaarlozing, agressie of andere vormen van afwijzing/geweld bij afgewezen ouder? En wil hij daarom geen contact? is de jongere soms de stem van de afwijzende ouder? is er sprake van ouderverstotingssyndroom (PAS, staat nu ook in DSM V)

7 Mogelijke Interventies Erkenning geven: oude pijn benoemen en erkennen Bespreken van contact met vader Je rol direct duidelijk maken: meervoudige partijdigheid belang van Freek onderstrepen loskoppelen rol als ouder en als ex-partner Moeder aanspreken op haar rol als ouder op haar eigen belang Ga in wat er zich voor je afspeelt ( what is in front of you ): benoem moeders gevoel Benoem duidelijk de schade van vechten en het negatief spreken over andere ouder.

8 2e Fragment: moeder en Freek Moeder uit zich negatief over vader. Freek is afgelopen weekend met toestemming van moeder op zaterdagavond bij vader geweest. Hij is echter niet terug gekomen aan het eind van de avond. Hij reageerde niet op moeders oproepen en is die nacht bij vader gebleven. Freek zegt dat hij om 24 uur thuis moest zijn en het niet meer haalde met de tram. Moeder is het zat, er lag afgelopen week ook weer een boete van de tram/bus wegens zwart rijden. Moeder vindt dat vader toch ook bij kan dragen, waarom moet zij betalen voor bezoekjes aan vader. Ze is het zat en dreigt zelfs met: dan ga je maar bij vader wonen en dan betaalt hij voortaan maar ook je bekeuringen.

9 Fragment 2

10 Vragen 1. Welke signalen zijn er af te leiden uit het gedrag van Freek? 2. Welke interventies van de therapeut zijn hier vooral belangrijk? Freek heeft in een gesprek met de therapeut, na weer een incident, toegegeven dat hij soms bewust tegen moeder zegt dat vader iets wel goed vond ook al is het niet zo. Want dan is hij af van het gezeur van moeder. 3. Wat doe je hiermee als therapeut?

11 Mogelijke Interventies Ingrijpen op verwijten Stem van jongere uitlokken (en als jongere zelf niet lukt: zijn stem verwoorden) Herbenoemen van moeders verwijten naar zorg en liefde Inzoomen op goede relatie moeder-zoon Voorkomen dat alle gedrag van Freek als gevolg slechte invloed van andere ouder wordt gelabeld Inbrengen van leeftijdsaspect gedrag Freek

12 3e fragment: vader en moeder samen Ouders hebben ingestemd om samen te komen. Therapeut heeft ze vooral over gehaald door ze erop te wijzen dat het in hun eigen belang en dat van hun zoon is en heeft ze gevraagd het voor een keer nog een kans te geven.

13 Fragment 3

14 Vragen 1. Wat ga je als therapeut zeggen bij de start van dit gesprek? 2. Welke interventies zijn er verder van belang in dit gesprek? 3. Wat doe je wanneer vader en moeder weigeren om samen te komen? 4. Heeft Freek nog een rol in het samenbrengen van ouders?

15 Mogelijke interventies Succes vieren: ouders prijzen dat ze deze stap zetten Verwachting van gesprek realistisch benoemen: wat therapeut wel/niet doet Ouders aanspreken op hun beider positie als ouder Uitvergroten van belang van samenwerking Indien opnieuw nodig: psycho-educatie over de kracht van samenwerking van ouders in belang van Freek Onderzoeken van haalbare oplossingen en afspraken: waar jullie het beiden over eens zijn Afspraken goed vastleggen en ook verantwoordelijkheid voor goed nakomen; evenals wat te doen bij overtreden van afspraken

16 4e fragment: ouders samen en Freek Ouders willen met Freek bespreken dat ze duidelijker afspraken willen over op welke momenten/dagen hij bij wie van de ouders is. Ouders hebben met behulp van de therapeut de sessie voorbereid door eerst hun liefde voor hem te uiten en feit dat ze enkele zaken meer samen willen doen. Ouders gebruiken ook enkele keren de term wij. Freek reageert lauwtjes, maar als de ouders hun voorstel presenteren reageert hij niet enthousiast en opstandig, ook richting therapeut. Hij vindt dit onzin en zegt niet te snappen waar dit voor nodig is. Hij wil zich niet vastleggen op een vaste dag bij vader.

17 Fragment 4

18 Vragen 1. Wat zou de verklaring kunnen zijn voor Freek s verzet, wat zou de betekenis van zijn gedrag kunnen zijn? 2. Hoe reageert de therapeut naar zowel ouders als naar Freek 3. Welk risico kan spelen wanneer in een vechtscheidings -casus ouders afspraken maken waarmee jongere oneens is? 4. Hoe ga je dat als therapeut aanpakken?

19 Mogelijke Interventies Ouders empoweren Ouders als team aanspreken Goed bepalen wie het woord voert om afspraken uit te leggen Freek erkenning (laten) geven ( dit is erg wennen voor jou ) Ouders stimuleren (ook aan Freek) te verwoorden: Wat wint ieder hierbij Daarnaast: in adolescentdomein Freek blijven stimuleren dat dit belangrijk is in ouderdomein ouders tussendoor bellen/empoweren/stimuleren vol te houden en mogelijk uitspelen door Freek voorspellen en hoe mee om te gaan.

20 Thank you!

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN.

OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN. ASSERTIVITEIT OEFENING OM DE CLIËNT BEWUST TE MAKEN VAN EIGEN COMMUNICATIESTIJL OP HET ASSERTIEVE SPECTRUM EN EIGEN VAARDIGHEDEN TE ONTWIKKELEN. 1 Doel Doel is aan de hand van de methode van Glick en Gibbes

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Multidimensionele Familie Therapie. Veelplegers en MDFT. Kees Mos, Teylingereind en De Jutters

Multidimensionele Familie Therapie. Veelplegers en MDFT. Kees Mos, Teylingereind en De Jutters MDFT Multidimensionele Familie Therapie Veelplegers en MDFT Rianne Laros, Timon Kees Mos, Teylingereind en De Jutters Multidimensionele Familie Therapie University of Miami, Miller school: sinds 1985 Erasmus

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/ houdingen in de concrete praktijk. -Ik blijf rustig bij het horen van mensen hun verhaal.

VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/ houdingen in de concrete praktijk. -Ik blijf rustig bij het horen van mensen hun verhaal. We willen met dit inspiratiedocument tot dialoog komen met hulp- en dienstverleners die eveneens met ouderschapsreorganisatie bij hoog-conflictueuze scheidingen in aanraking komen VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/

Nadere informatie

KBS B IJ TH E M A 16 ADM IN I STR A TI E VE

KBS B IJ TH E M A 16 ADM IN I STR A TI E VE KBS B IJ TH E M A 16 ADM IN I STR A TI E VE WERKZA A M H E D E N Boek: Professioneel werken, Thema 16: Administratieve werkzaamheden KRITISCHE BEROEPSSITUATIE BEROEPSBEOEFENAAR Sanne is pedagogisch werker

Nadere informatie

Intramurale toepassing MDFT: de praktijk. Kees Mos 28 april 2011

Intramurale toepassing MDFT: de praktijk. Kees Mos 28 april 2011 Intramurale toepassing MDFT: de praktijk Kees Mos 28 april 2011 Intramurale toepasing Hoe gaat het in de praktijk? De Praktijk Drie onderdelen: 1. De kort en langverblijfversie en de aanmeldingsprocedure

Nadere informatie

Handjehelpen Inwerkdag Social Work

Handjehelpen Inwerkdag Social Work Handjehelpen Inwerkdag Social Work 2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie Toelichting programma Praktisch mededelingen Beveiligde link krijg je toegestuurd. Programma Praktische mededelingen Introductie

Nadere informatie

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek?

De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten De nieuwe buurt Niet welkom met een hoofddoek? marian hoefnagel De nieuwe buurt niet welkom met een hoofddoek? Verwerkingsmateriaal bij De nieuwe buurt Lees blz. 1,2,3,4,5,6,7,8,

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

Gezinnen van jongeren met autisme spectrum kenmerken. Eva Kaptijn Kees Mos

Gezinnen van jongeren met autisme spectrum kenmerken. Eva Kaptijn Kees Mos Gezinnen van jongeren met autisme spectrum kenmerken Eva Kaptijn Kees Mos Doelen Aan het eind willen we dat jullie enthousiast zijn om met MDFT aan de slag te gaan voor jongeren met ASk een aantal MDFT-interventies

Nadere informatie

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4.

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4. Voogdijmaatregel Informatie voor jeugdigen over voogdij Kinderen moeten altijd iemand hebben die het gezag over hen heeft. Dit gezag ligt meestal bij je ouder(s). Maar wat als je ouder(s) overlijden of

Nadere informatie

Ouderschap, gezag en scheiding

Ouderschap, gezag en scheiding Ouderschap, gezag en scheiding mr. Paulien Boerkamp met dank aan: mr. Lydia Janssen 2 en 12 maart 2015 Programma Twee soorten juridische banden met kind: 1. Ouderschap (= familie) 2. Gezag (= zeggenschap)

Nadere informatie

Florieke Stofmeel Training Coaching Advies

Florieke Stofmeel Training Coaching Advies Florieke Stofmeel Training Coaching Advies www.flexflow.nl Voor pr Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Aanpak van kindermishandeling! Visie Voorkomen is beter dan genezen Preventie, op

Nadere informatie

Handjehelpen. Inwerkdag 1 MBO

Handjehelpen. Inwerkdag 1 MBO Handjehelpen Inwerkdag 1 MBO 2018-2019 Praktisch mededelingen Bloggers/ Vloggers in de zaal (Danielle) Beveiligde link krijg je toegestuurd. Morgen: neem een theedoek of een sjaal mee. Programma Introductie

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

Informatievoorziening gescheiden ouders

Informatievoorziening gescheiden ouders Informatievoorziening gescheiden ouders 0. Doel van dit protocol: 1. legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; 2. formuleert richtlijnen waar de school zich aan zal houden om misverstanden bij ouders

Nadere informatie

Handjehelpen. Inwerkdag 1 HBO

Handjehelpen. Inwerkdag 1 HBO Handjehelpen Inwerkdag 1 HBO 2018-2019 Welkom Verwachtingen vandaag Introductie coördinatoren intensieve begeleiding Toelichting programma Praktisch mededelingen Bloggers/ Vloggers in de zaal (Danielle)

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Deze brief van een lerares over moeilijke kinderen raakt diep in de ziel

Deze brief van een lerares over moeilijke kinderen raakt diep in de ziel Deze brief van een lerares over moeilijke kinderen raakt diep in de ziel Door Florine 23 november 2014 Elke klas heeft een of meerdere kinderen met uitdagingen. Moeilijke kinderen. Onhandelbaar worden

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie

1.1 Het eerste telefonische contact

1.1 Het eerste telefonische contact 11 1Methodiek van starten en kennismaken Elk hulpverlenerscontact begint met kennismaken en starten. Overigens is dat nooit het eerste gesprek. Vooraf heeft de hulpvrager al naar je geïnformeerd en een

Nadere informatie

Omgangscentrum Drenthe

Omgangscentrum Drenthe Yorneo 0 12 Omgangscentrum Drenthe Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die vaak veel emoties teweeg brengt. Soms zijn de woede, de frustratie en het verdriet zo groot, dat het voor ouders moeilijk

Nadere informatie

Protocol School en Scheiding, KBS De ark en de Ark van Noach

Protocol School en Scheiding, KBS De ark en de Ark van Noach Protocol School en Scheiding, KBS De ark en de Ark van Noach 1. Dit protocol: o legt uit wie voor de wet ouder van een kind is; o formuleert een aantal richtlijnen waar de school zich aan zal houden, ter

Nadere informatie

De rechten van grootouders

De rechten van grootouders Mr E.L.M. Louwen advocaat familierecht/mediator Bierman advocaten, Tiel De rechten van grootouders Wet Al jaren vragen grootouders aan de rechter om een omgangsregeling met hun kleinkinderen. Al jaren

Nadere informatie

Tom Hendriks

Tom Hendriks RECHT OP ROOTS 1 Tom Hendriks thendriks@fiom.nl 2 Een antwoord begint altijd met een vraag 3 maar niet iedere vraag leidt tot een antwoord 4 Er zijn vele soorten zoekers, de gemene deler is het zoeken

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Wat is emotionele pijn eigenlijk?

Wat is emotionele pijn eigenlijk? Wat is emotionele pijn eigenlijk? Door de enorme stappen die het laatste decennium zijn gezet in hersenonderzoek, wordt steeds meer duidelijk dat emotionele pijn net zo erg kan zijn als fysieke pijn. Emotionele

Nadere informatie

HOE SPREEK JE JE COLLEGA S AAN RECHTSTREEKS AANSPREKEN

HOE SPREEK JE JE COLLEGA S AAN RECHTSTREEKS AANSPREKEN HOE SPREEK JE JE COLLEGA S AAN RECHTSTREEKS AANSPREKEN PROFESSIONALITEIT Ortho Consult Congres voor elke mentor - december 2016 - Anneke Blaauwendraad RECHTSTREEKS AANSPREKEN Wat is je doel? Belangstelling

Nadere informatie

De praktijk van BJZNH. Bijeenkomst gemeenteraden oktober 2013

De praktijk van BJZNH. Bijeenkomst gemeenteraden oktober 2013 De praktijk van BJZNH Bijeenkomst gemeenteraden oktober 2013 Aanmelding Moeder belt de bureaudienst van Bureau Jeugdzorg Noord- Holland om zoon Sam aan te melden: Er is ruzie geweest tussen Sam en moeder

Nadere informatie

Vertaling Duits Sprechhilfen

Vertaling Duits Sprechhilfen Vertaling Duits Sprechhilfen Vertaling door een scholier 2328 woorden 21 februari 2004 6 32 keer beoordeeld Vak Duits Sprechhilfen Kapitel I Seite 18: groeten Goede dag! Goede morgen! wensen opvragen /

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN TEAMNASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN VECHTSCHEIDINGEN In toenemende mate worden hulpverleners geconfronteerd met schrijnende echtscheidingen, de zogenaamde vechtscheidingen die vaak het leven van veel gescheiden

Nadere informatie

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin

Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Kinderen, lief maar. Wegwijzer Steenwijk Woensdag 12 november Carolien Boschma en Sjoukje Huisman Centrum voor Jeugd en Gezin Opzet van de lezing Welkom Inleiding Theorie, tips en adviezen over opvoeden

Nadere informatie

Motiveren. Kees Mos SJI/MDFT Academy Europe Palmhuis, Den Haag FC Teylingereind, Sassenheim. VGCt-congres 15 November 2013

Motiveren. Kees Mos SJI/MDFT Academy Europe Palmhuis, Den Haag FC Teylingereind, Sassenheim. VGCt-congres 15 November 2013 Motiveren Kees Mos SJI/MDFT Academy Europe Palmhuis, Den Haag FC Teylingereind, Sassenheim VGCt-congres 15 November 2013 Motivatie belangrijke factor voor gedragsverandering gebrekkige motivatie is knelpunt

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie

INFORMATIEPLICHT OUDERS

INFORMATIEPLICHT OUDERS INFORMATIEPLICHT OUDERS 1. INLEIDING Alle ouders hebben in principe recht op informatie over hun kind van de school. Dit geldt ook voor ouders die gescheiden zijn. Soms is er maar één ouder van het kind

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Informatieplicht van school naar ouders

Informatieplicht van school naar ouders Informatieplicht van school naar ouders Voor wie Alle informatie Beperkte informatie A Ouders die met elkaar zijn getrouwd; voor vader en moeder geldt: B Ouders die zijn gescheiden; Voor vader en moeder

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. Onderstreep nu de werkwoorden in je zinnen. Grammaticaoefeningen 2 Gezondheid Verschillende vormen van werkwoorden Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 58 naar Verschillende vormen van werkwoorden. 1 Begrijp je deze informatie? ja /

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Parental Alienation Syndrome (PAS) `PETER VAN STRAATEN 1 1

Parental Alienation Syndrome (PAS) `PETER VAN STRAATEN 1 1 Parental Alienation Syndrome (PAS) `PETER VAN STRAATEN 1 1 Welke kenmerken vertoont het kind? Gardner, R. A. (1985) 1. Denigreren van doel-ouder 2. Zwakke redenen geven 3. Gebrek aan ambivalentie 4. Kind

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het Jeugddossier

Veelgestelde vragen over het Jeugddossier Veelgestelde vragen over het Jeugddossier Voor ouders, jongeren en professionals van het CJG Noord-Veluwe Alle kinderen in Nederland krijgen bij hun geboorte een digitaal dossier over hun gezondheid. Hierin

Nadere informatie

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel

P: Positief. Maak je doel PRISMA! P = Positief formuleren: omschrijving doel Maak je doel PRISMA! P: Positief P = Positief formuleren: omschrijving doel Formuleer je doel zo positief mogelijk. Het is belangrijk te formuleren wat je wél wilt. En het universum geeft je waar je om

Nadere informatie

Echtscheiding. Gezag, omgang en informatie Mw. mr. M. (Marianne) Lautenbach

Echtscheiding. Gezag, omgang en informatie Mw. mr. M. (Marianne) Lautenbach Echtscheiding Gezag, omgang en informatie Mw. mr. M. (Marianne) Lautenbach Hoofdpunten - Gezag - Gezag na echtscheiding - Omgang na echtscheiding - Informatieplicht ouder en professional - Medische behandeling

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel

Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel Boekverslag Nederlands Een honderd jaar oude vriend door Bianca Schepel Boekverslag door een scholier 1384 woorden 14 jaar geleden 2 2 keer beoordeeld Auteur Genre Bianca Schepel Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Protocol Informatieverstrekking. november 2017

Protocol Informatieverstrekking. november 2017 Protocol Informatieverstrekking november 2017 1. Inleiding Artikel 11 van de Wet op het Primair Onderwijs (hierna: WPO ) verplicht scholen in algemene zin om te rapporteren over de vorderingen van de leerlingen

Nadere informatie

Complexe scheidingen/ vechtscheidingen en het kind?

Complexe scheidingen/ vechtscheidingen en het kind? Complexe scheidingen/ vechtscheidingen en het kind? Stem van het kind: Villa Pinedo 2 1 3 4 2 Terminologie: vechtscheiding / complexe scheiding Terminologie: In maatschappelijk debat: vechtscheiding Vraag:

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Toepassing MDFT in justitiele jeugdinrichtingen. VGCt-congres Kees Mos 18 november 2011

Toepassing MDFT in justitiele jeugdinrichtingen. VGCt-congres Kees Mos 18 november 2011 Toepassing MDFT in justitiele jeugdinrichtingen VGCt-congres Kees Mos 18 november 2011 Watermarks will be removed for all merchandise Gezinstherapie voor forensische doelgroep Ambulant: FFT, MDFT en MST

Nadere informatie

Lesbrief. Zat Annie van Gansewinkel

Lesbrief. Zat Annie van Gansewinkel Lesbrief Zat Annie van Gansewinkel Doe meer met Thuisfront! Bij de boeken in de serie Thuisfront kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen, tips

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

ALCOHOL. Zonder flauwekul

ALCOHOL. Zonder flauwekul ALCOHOL Zonder flauwekul Op een feestje of in een café drinken veel mensen alcohol. Dat vinden ze gezellig. Maar is alcohol drinken eigenlijk wel gezellig? Het is belangrijk dat je weet wat alcohol met

Nadere informatie

WELKOM IN DEZE WORKSHOP!

WELKOM IN DEZE WORKSHOP! WELKOM IN DEZE WORKSHOP! UIT ELKAAR? SAMEN VERDER! Als ouders uit elkaar gaan, is de intentie van de school: We gaan samen verder! Wie zijn wij? Alidus Jansen 1982-heden: docent LO Vertrouwenspersoon/

Nadere informatie

Introductie gesprekken met kinderen

Introductie gesprekken met kinderen Introductie gesprekken met kinderen Tips bij een hulpverlendend gesprek: TIP 1: Vertrek vanuit de houding van niets te weten, ik versta de andere niet. Wil ik die verstaan, dan zal ik het moeten vragen!

Nadere informatie

Onderzoek (v)echtscheidingen

Onderzoek (v)echtscheidingen Onderzoek (v)echtscheidingen 31 augustus 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden samen met Villa Pinedo van 30 juli tot en met 30 augustus, deden 664 jongeren mee waarvan de ouders gescheiden

Nadere informatie

Structureren en grenzen stellen. Kinderopvang Bootcamp Interactievaardigheden 29 mei 2015 Christine ten Kate

Structureren en grenzen stellen. Kinderopvang Bootcamp Interactievaardigheden 29 mei 2015 Christine ten Kate Structureren en grenzen stellen Kinderopvang Bootcamp Interactievaardigheden 29 mei 2015 Christine ten Kate Even voorstellen (Interim) Manager Docent agogische vakken Trainer Moeder en oma Lezingen, workshops

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

18.162T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd van 15 april 2019

18.162T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd van 15 april 2019 18.162T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd van 15 april 2019 Het College van Toezicht, hierna te noemen: het College, heeft in de onderhavige zaak beraadslaagd en

Nadere informatie

Expertmeeting Trauma bij kinderen: signalering, aanpak en veiligheid

Expertmeeting Trauma bij kinderen: signalering, aanpak en veiligheid Expertmeeting Trauma bij kinderen: signalering, aanpak en veiligheid 19 november 2015 De Jeugd- & Gezinsbeschermers Over het werk van De Jeugd- & Gezinsbeschermers: https://vimeo.com/74842766 2 Programma

Nadere informatie

Ken jezelf en de ander

Ken jezelf en de ander Ken jezelf en de ander Codificatie Verwantschapsleutel Doel kat die zichzelf in de spiegel ziet als leeuw we zien onszelf graag anders dan we zijn Uitwisseling over wie we zijn en hoe we de ander denken

Nadere informatie

18.185T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd van 24 mei 2019

18.185T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd van 24 mei 2019 18.185T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd van 24 mei 2019 Het College van Toezicht, hierna te noemen: het College, heeft in de onderhavige zaak beraadslaagd en beslist

Nadere informatie

Drinken. Wat kun je je kind geven?

Drinken. Wat kun je je kind geven? Drinken Wat kun je je kind geven? Geef water met een smaakje. Doe eens takjes munt of basilicum in een karaf water. Of wat plakjes of repen komkommer. Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt dat

Nadere informatie

jeugdbijstand en de consulenten jeugdrechtbank. (Oudergroep Geraardsbergen, februari 2007)

jeugdbijstand en de consulenten jeugdrechtbank. (Oudergroep Geraardsbergen, februari 2007) 1 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Ervaringen van ouders binnen de Bijzondere Jeugdbijstand. Het contact met het comité

Nadere informatie

K R A S COMPETENTIEDESIGN

K R A S COMPETENTIEDESIGN Vanuit de systeemtheorie Letters krijgen betekenis wanneer zij door hun onderlinge samenhang een woord vormen dan spreken we van een systeem Alle elementen van het systeem hebben invloed verander 1 letter

Nadere informatie

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis.

Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Het droogbed boek Werkboek bij de droogbedtraining in het ziekenhuis. Dit werkboek is bedoeld als ondersteuning bij het trainingsprogramma. De droogbedtraining is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd georganiseerd door Time Out Huis Gelderland en Netwerk Cultuursensitief werken 13 april 2017 De scholen, politie, wijkteams, jeugdbescherming

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Effectief feedback geven. Mart Calff, medisch psycholoog

Effectief feedback geven. Mart Calff, medisch psycholoog Effectief feedback geven Mart Calff, medisch psycholoog Aanspreken van een collega Een collega aanspreken op ongewenst gedrag is voor de meesten van ons een lastige beslissing. Voordat we besluiten om

Nadere informatie

Protocol informatieplicht gescheiden ouders.

Protocol informatieplicht gescheiden ouders. Protocol informatieplicht gescheiden ouders. Inleiding. Alle ouders hebben in principe recht op informatie van de school over hun kind. Dit geldt ook voor ouders die gescheiden zijn. Meestal zijn na de

Nadere informatie

Plak jij een etiket op mensen?

Plak jij een etiket op mensen? Plak jij een etiket op mensen? Een vooroordeel is erger dan je denkt 1 Iedereen ziet er verschillend uit. Er zijn geen twee mensen precies hetzelfde. Iedereen is anders Iedereen is anders. Bekijk de kinderen

Nadere informatie

Het voorbereiden van uw gesprek. Persoonlijk plan Jeugd

Het voorbereiden van uw gesprek. Persoonlijk plan Jeugd Het voorbereiden van uw gesprek Persoonlijk plan Jeugd Uw persoonlijke gegevens Woonsituatie Gesprek (huisbezoek / telefonisch / loket) Krijgt u hulp van een clientondersteuner? (Ja/Nee) Door wie bent

Nadere informatie

Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen

Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen Werkvormen om positieve betrokkenheid te bevorderen Complimentenkaartjes Het komt regelmatig voor dat ouders het lastig vinden om hun kind te prijzen. Vaak krijgt de therapeut al tijdens het startgesprek

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

1. Reis je met de trein?

1. Reis je met de trein? Reizen met de trein 6 1. Reis je met de trein? (n=601) 5 51% 4 39% 3 1 3% Ja, (bijna) dagelijks 1% Ja, wekelijks 6% Ja, maandelijks Ja, enkele keren per jaar Nee, (bijna) nooit Weet niet Toelichting Ja,

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Weloverwogen uit huis plaatsen Effectieve inzet van het huisverbod. Veilig Verder Congres

Weloverwogen uit huis plaatsen Effectieve inzet van het huisverbod. Veilig Verder Congres Weloverwogen uit huis plaatsen Effectieve inzet van het huisverbod Veilig Verder Congres Katrien de Vaan 8 december 2017 Stelling Niet elke huisverbodwaardige situatie leent zich voor een huisverbod 2

Nadere informatie

Gezagsdragers hebben (anders dan pleegouders) de plicht te voorzien in het levensonderhoud van het kind waarover zij het gezag uitoefenen.

Gezagsdragers hebben (anders dan pleegouders) de plicht te voorzien in het levensonderhoud van het kind waarover zij het gezag uitoefenen. GEZAG EN VOOGDIJ WAT IS GEZAG? De wet geeft als omschrijving van gezag: de plicht en het recht om een minderjarig kind (dat is een kind jonger dan 18 jaar) te verzorgen en op te voeden. Wat betekent dit

Nadere informatie

Briefing. Stappenplan en format briefing. t.a.v. Campagne.

Briefing. Stappenplan en format briefing. t.a.v. Campagne. t.a.v. Briefing Campagne. Stappenplan en format briefing Een briefing is een opdracht aan bureaus (reclamebureau, mediabureau, prbureau en/of social media bureau), die hen zoveel mogelijk moet uitdagen

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen

Blindedarmontsteking bij kinderen Blindedarmontsteking bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Je bent opgenomen op de Kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Voorwoord 7. 1 Blijven je ouders je ouders? 13. 2 Moet ik nu ook verhuizen? 19. 3 Houd ik mijn eigen naam? 23. 4 Wie betaalt er voor mij?

Voorwoord 7. 1 Blijven je ouders je ouders? 13. 2 Moet ik nu ook verhuizen? 19. 3 Houd ik mijn eigen naam? 23. 4 Wie betaalt er voor mij? Inhoud Voorwoord 7 1 Blijven je ouders je ouders? 13 2 Moet ik nu ook verhuizen? 19 3 Houd ik mijn eigen naam? 23 4 Wie betaalt er voor mij? 25 5 En als ik zelf geen contact wil? 27 6 Hoe gaat dat, scheiden?

Nadere informatie

Workshop overtuigingen

Workshop overtuigingen Workshop overtuigingen Inleiding Overtuigingen zijn vaak automatische gedachten, die de keuze- en handelingsvrijheid van mensen onnodig beperken. Het zijn vaak algemene, sterk emotioneel geladen ideeën

Nadere informatie

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn

Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Eerste richtlijnen voor het omgaan met euthanasie vragen van cliënten en hun families die bij Geriant in behandeling zijn Praat erover: 1. Je hoeft niet alles te weten of te begrijpen over euthanasie bij

Nadere informatie

Lekker spelen! gemeente Staphorst

Lekker spelen! gemeente Staphorst Opdracht 1 Vroeger konden de kinderen in de in hun vrije tijd naar het park De Witte Bergen. Dat lag in een natuurgebied, vlakbij IJhorst. Rond 1930 dat is meer dan tachtig jaar geleden waren daar leuke

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

F L U I S T E R C O N S U L T i n f o r m a t i e S t e p h a n i e l a m p e. n l

F L U I S T E R C O N S U L T i n f o r m a t i e S t e p h a n i e l a m p e. n l F L U I S T E R C O N S U L T i n f o r m a t i e S t e p h a n i e l a m p e. n l Hoe werkt het? Fluister consult Bij je aanvraag kijk ik of er een match is. Kan ik je helpen en wil jij dat ook? Ik help

Nadere informatie

Pedagogische nazorg. Nazorg folder voor ouder(s)/verzorger(s) en kinderen na een ziekenhuisopname

Pedagogische nazorg. Nazorg folder voor ouder(s)/verzorger(s) en kinderen na een ziekenhuisopname Pedagogische nazorg Nazorg folder voor ouder(s)/verzorger(s) en kinderen na een ziekenhuisopname 1 Pedagogische nazorg Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Weer thuis 2 Algemene adviezen

Nadere informatie

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt

Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt Op St. Paulus, een basisschool in een achterstandswijk in Heerlen, hebben de meeste kinderen veel aan hun hoofd. Met een traumasensitieve benadering creëren

Nadere informatie

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn.

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. 1 e Paasdag 2017 Sterk en dapper Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 Als nooit bang bent, kun je ook niet dapper zijn. Woorden die op sommige zondagen bij de schikking hebben gestaan.

Nadere informatie

(Mat 14, 22-33) Jezus loopt over het water Jezus zei tegen de leerlingen dat ze naar de boot moesten gaan. Ze moesten alvast naar de overkant varen.

(Mat 14, 22-33) Jezus loopt over het water Jezus zei tegen de leerlingen dat ze naar de boot moesten gaan. Ze moesten alvast naar de overkant varen. (Mat 14, 22-33) Jezus loopt over het water Jezus zei tegen de leerlingen dat ze naar de boot moesten gaan. Ze moesten alvast naar de overkant varen. Jezus zou later komen, hij wilde eerst de mensen naar

Nadere informatie

School. Scheiding. Silvia van Mameren Buurtteam De Meern

School. Scheiding. Silvia van Mameren Buurtteam De Meern School en Scheiding En dan Silvia van Mameren Buurtteam De Meern s.van.mameren@buurtteamsutrecht.nl 06-29793825 Waar gaat deze presentatie over Deel 1: Feiten en cijfers Deel 2: Scheiding en school Deel

Nadere informatie

Wils(on)bekwaamheid. Belangenbehartiging en eigen keuzen. Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019

Wils(on)bekwaamheid. Belangenbehartiging en eigen keuzen. Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019 Wils(on)bekwaamheid Belangenbehartiging en eigen keuzen Dr. Dorothea Touwen Ethiek en Recht van de Gezondheidszorg DONDERDAG 12 APRIL 2019 Perspectief: wie ben ik? Docent en onderzoeker medische ethiek

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie