jeugdbijstand en de consulenten jeugdrechtbank. (Oudergroep Geraardsbergen, februari 2007)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "jeugdbijstand en de consulenten jeugdrechtbank. (Oudergroep Geraardsbergen, februari 2007)"

Transcriptie

1 1 Vzw Roppov Martelaarslaan Gent tel 09/ fax 09/ web Ervaringen van ouders binnen de Bijzondere Jeugdbijstand. Het contact met het comité voor bijzondere jeugdbijstand en de consulenten jeugdrechtbank. (Oudergroep Geraardsbergen, februari 2007) Nood aan betere informatie. Ouders hebben het gevoel dat ze op voorhand niet goed wisten wat de aangeboden oplossing in de Bijzondere Jeugdbijstand juist inhoudt. Ze konden niet goed inschatten op welke manier dit ging ingrijpen in hun leven. Bovendien hebben ze het idee dat de oplossing die er nu is hen te vlug voorgeschoteld werd. Hun nood werd te weinig bevraagd. Ze hadden graag op voorhand beter geweten wat ze er in feite wel en niet van konden verwachten. Enkele voorbeelden: Een kind is in een dagcentrum geplaatst met de bedoeling een alleenstaande ouder te ontlasten, doch deze aanpak heeft niet dat effect. De ouder had zich iets heel anders voorgesteld, het kind wil niet meer gaan, komt met extra problemen en druk naar huis, dit geeft een extra schuldgevoel bij de ouder. Er werd gezegd dat je uit het aanbod kan uitstappen, doch bij elke evaluatie wordt er op aangedrongen om toch verder te doen. Moeder wist op voorhand niet waaraan ze zich kon verwachten, ze was niet goed geïnformeerd over wat een tussenkomst vanuit Bijzondere Jeugdbijstand allemaal meebrengt. Ze heeft het gevoel dat ze in nood aan iets begonnen is waar ze geen uitweg meer uit ziet. Haar zelfvertrouwen wordt nog meer aangetast door alle goedbedoelde adviezen. Ouders moeten weten wat de uitspraak je mag er uitstappen als je wil juist betekent. Als ouder moet je op voorhand weten dat de hulpverlening van het Comité Bijzondere Jeugdbijstand niet zo vrijblijvend is als dit tijdens het eerste contact lijkt: - Ouders vertellen dat telkens er een evaluatiegesprek plaatsvindt, de consulenten er toch op drukken om nog verder te doen. Op die manier voelt men zich verplicht het aanbod verder te zetten. - Bovendien geven de ouders ook aan dat de bemiddelingscommissie als stok achter de deur ervaren wordt.

2 2 Omtrent de bemiddelingscommissie: - Je moet als ouder al weten dat de bemiddelingscommissie bestaat als het Comité Bijzondere Jeugdbijstand niet akkoord gaat met een vraag of beslissing van de ouders. Ouders kennen de taak en functie van een bemiddelingscommissie niet. - Bovendien heeft men het gevoel dat dit vooral voor hulpverleners is, als doorgeefluik naar jeugdrechtbank. Bemiddelingscommissie betekent meestal beëindigen van de lopende samenwerking en doorgeven naar jeugdrechtbank. - Geen van de ouders ziet de bemiddelingscommissie als een mogelijkheid tot écht bemiddelen. Zeker niet in de zin van bemiddelen tussen hen en hulpverleners om daarna op een betere manier weer te kunnen samenwerken. Ouders zijn tevreden over de inbreng van consulenten wanneer er een goed resultaat naar de kinderen is én dit in samenspraak met de ouders gebeurde (bv. over een geleidelijke afbouw van de hulpverlening). De goede samenwerking komt volgens de ouders doordat ze maandelijks contact hebben (wat meestal niet het geval is) met het comité. Nood aan meer begrip voor de ouders en de gezinssituatie. In de verhalen van ouders komt naar voor dat oplossingen gedropt worden. Er wordt geredeneerd vanuit de ogen van de hulpverlener die wil helpen, maar te weinig geluisterd naar de vragen naar ondersteuning voor de ouders. De ouders hebben ook het gevoel dat een oplossing binnen de Bijzondere Jeugdbijstand erg ingrijpt in het leven. De dagelijkse routine is verstoord, in het slechtste geval legt de oplossing zelfs nog meer druk. Ouders melden dat ze nood hebben aan ondersteuning. Vaak staan ze er alleen voor. Bovendien worden ze vaak geconfronteerd met ongeloof en schaamte. Andere mensen of diensten geloven niet hoe moeilijk ze het hebben, of lijken te denken dat het enkel en alleen te maken heeft met schuld. De ondersteuning door de consulenten van de sociale dienst jeugdrechtbank zou volgens ouders beter kunnen: - ouders hebben niet alleen nood aan meer en correcte informatie maar ook steun op het moment dat kinderen geplaatst worden - ook hulp bij het zoeken van een mogelijke taak als ouder gezien de gevolgen van de plaatsing (ouder zijn én blijven van een kind dat niet meer inwoont) Dit is een belangrijke boodschap zowel naar het beleid, de consulenten als naar de dienst waar het kind geplaatst is!! Volgens de ouders zou de ondersteuning van consulenten beter kunnen o.a. door: - betere opvolging - ook op overleg te komen o.a. op scholen, indien gewenst - mee te zoeken naar een pàssend antwoord voor de nood van ouders - meer aandacht te hebben voor de leegte die ouders ondervinden na een plaatsing (zeker wanneer alle kinderen tegelijk en vrij plots weg moeten)

3 3 - actief mee te zoeken naar manieren om je taak als moeder toch nog op te nemen bij plaatsing - mee te zoeken naar oplossingen voor bezoekmogelijkheden (in één voorbeeld moest een moeder van 3 kinderen zonder auto op bezoek naar 3 verschillende plaatsen) Ook de voortdurende wisselingen van consulenten spelen in het nadeel: Eén van de kinderen voelt zich ook absoluut niet goed bij het feit dat ze telkens haar verhaal moet doen bij weer een nieuwe consulente (vervangers, stagiaires). Het duurt al lang voor het kind iemand zijn vertrouwen geeft en dan zijn er steeds nieuwe mensen die haar vragen stellen. Nood aan een betere samenwerking Vanuit goede bedoelingen van hulpverleners komen vaak veel adviezen die aan ouders nog meer schuldgevoelens geven. Ouders melden ook dat ze willen dat hulpverleners eerlijk zijn met hen. Dat ze niet rond de pot draaien! Men zou het een eerlijke benadering vinden dat in sommige gevallen de consulenten éérst de ouders verwittigen vooraleer er iets wordt besloten over het kind. Nu is er vaak het gevoel bij ouders dat de Bijzondere Jeugdbijstand op de eerste plaats voor de kinderen zorgt en geen oog heeft voor de ouders, terwijl de ouders voor het kind heel belangrijk blijven. Soms worden beslissingen al op voorhand genomen, zonder de ouders. Er wordt vergaderd terwijl je als ouder niet uitgenodigd bent. In echtscheidingen speelt dan soms mee dat de ene partner een andere oplossing kiest enkel en alleen omdat hij het niet eens is met de andere partner. Beslissingen van de jeugdrechtbank kunnen dan voor de thuissituatie negatieve gevolgen hebben. Een voorbeeld: In overleg met de school en op vraag van de moeder (moeder was ten einde raad) kon een kind op internaat gaan. Het kind maakte vooruitgang, maar door verzet van de vader hiertegen, werd de moeder via een vonnis van de rechtbank verplicht om haar kind in de week terug thuis te nemen. Het kind verbleef bij de moeder, niet bij de vader! De moeder heeft het gevoel dat ze zelfs tegenwind krijgt bij dingen die het beste zijn voor haar kind. Door de (v)echtscheiding heeft de moeder het gevoel geen greep (meer) te hebben op haar kind. De invloed van vader lijkt sterker dan deze van de moeder. In dergelijke situaties zou het belang van het kind moeten doorwegen. Ook de gevolgen moeten bekeken worden. Beide ouders moeten gehoord worden, doch de jeugdrechtbank moet onpartijdig blijven. Een ander voorbeeld verhaalt hoe de moeder zich niet ernstig genomen voelt door de consulenten. Dit heeft gevolgen op het geloof in de hulpverlening, op haar zelfvertrouwen als moeder én op haar relatie met de kinderen.

4 4 Een moeder wordt gevraagd naar jeugdrechtbank te komen in verband met de kinderen. Daar aangekomen wordt ze geconfronteerd met iemand van de sociale dienst jeugdrechtbank, iemand van de school, iemand van het parket. Blijkbaar waren een heleboel mensen op de hoogte van het feit dat de kinderen zouden geplaatst worden, en werd dit aan de moeder op die manier meegedeeld. Toch waren er geen feiten gebeurd. Deze beslissing kwam als gevolg van een klacht van de ex-partner over het feit dat ze als moeder niet geschikt zou zijn. Wanneer moeder haar kant probeert in te brengen, heeft ze het gevoel niet veel kans te maken. Er wordt niet geluisterd, ze werd op voorhand al niet in de gesprekken betrokken, ze wordt niet geloofd, er wordt voortdurend verwezen naar fouten van vroeger. Moeder heeft het gevoel zich voortdurend te moeten bewijzen, haar best te moeten doen. Zaken die niet lukken (door omstandigheden) worden gezien als onwil. Hoeveel ze ook haar best doet, de kinderen mogen toch niet vaker op bezoek naar huis. Moeder heeft de indruk dat de consulente (die zegt haar te begrijpen) écht niet begrijpt hoe het is om via je kinderen die weggenomen worden, voortdurend afgestraft te zijn. Moeder twijfelt eraan of men het meent dat goed gedrag tot beloning leidt. Alles wordt telkens weer gefocust op de vroegere fouten van de moeder. Moeder heeft soms het gevoel dat ze moegewacht is, wachten op wanneer men haar serieus neemt, wachten op wanneer ze als moeder gezien wordt, en als moeder steun kan krijgen. Moeder stelt zich vele vragen: - Waarom wist ik van niets, toen ik uitgenodigd werd op de jeugdrechtbank? - Waarom mag dat éne kind niet vaker naar huis komen en de andere wel? Ben ik dan voor het éne kind een minder goede moeder??? - Wat moet ik nog méér doen om te bewijzen dat ik wel een goede moeder kan zijn? - Wanneer gaat men rekening houden met mijn gevoelens? - Ik moet steeds naar hen luisteren (in de zin van: mij bewijzen of er volgt een straf: met de thuiskomst van de kinderen als inzet), maar zij luisteren niet naar mijn kant als moeder? - Waarom als ik een vraag stel aan de consulenten of de jeugdrechter, via mail,via brieven, krijg ik geen antwoorden? Of pas drie maanden later? Ze heeft deze vragen ook al aan de consulenten gesteld maar deze blijven het antwoord schuldig. Ook de kinderen stellen vragen, maar moeder kan ze geen antwoord geven.

5 Ervaringen van ouders binnen de Bijzondere Jeugdbijstand. Het contact met het comité voor bijzondere jeugdbijstand en de consulenten jeugdrechtbank. 5 Toevoeging 17 april 2007 Algemeen werd gesteld dat ouders zich soms niet gehoord voelen door consulenten en door jeugdrechtbank. Ouders drukken er op dat dit grotendeels de samenwerking met hulpverleners bepaalt. Als men zich niet gehoord voelt, groeit het wantrouwen. Luisteren is evenwel niet voldoende, men moet ook zicht krijgen op hoe met de inbreng en de vragen van ouders rekening wordt gehouden. Nu hebben ouders soms het gevoel dat er met hun vragen en bezorgdheden niets gebeurt. Vooral in situatie van (v)echtscheidingen, waar partners verschillende meningen, noden en vragen hebben wordt het moeilijker. De belangrijkste vraag die uit de gesprekken naar voor kwam: Wat kan men doen wanneer bij de éne ouder bepaalde bezorgdheden bestaan en de andere (ex-partner) hulp weigert? Hoe kan samengewerkt worden met één van de ouders rond bezorgdheden betreffende de leefsituatie van kinderen bij de andere ouder? Enkele voorbeelden en vragen: * Een ouder leeft in angst voor geweld op de kinderen bij de ex-partner. Eén kind woont bij de ex-partner (heeft zelf op bepaalde leeftijd deze keuze gemaakt). De kinderen melden nu dat er geweld leeft en dat ze vaak bang zijn. Vanuit de hulpverlening wordt niet ingegrepen, de expartner weet de hulpverleners te overtuigen dat er niets aan de hand is en weigert begeleiding. Kan de andere partner hier nog inspraak hebben? Kan er iets gedaan worden met de bezorgdheid van de partner waar de kinderen niet inwonen? Hoe wordt gewerkt met de schrik voor geweld (dat té ver zou kunnen gaan) die leeft zowel bij de andere ouder als bij de kinderen? * Een ouder heeft het gevoel niet gehoord te zijn. Op die manier heeft het ook geen zin meer naar overleg te gaan. Bovendien werd ook duidelijk dat bij overleg met de (ex-)partner, de aanwezigheid van de andere ouder niet altijd verwacht werd door de consulent.

6 6 Hoe zit het met inspraak van deze ouder? Wordt met deze ouder rekening gehouden? Wordt die blijvend betrokken bij overleg? Bij belangrijke beslissingen? Kan deze ouder de (ernstige) bezorgheden nog kwijt en kan gerekend worden op hulp? Hoe zit dat met situaties waar er bewijzen zijn van mishandeling/verwaarlozing? Wordt op vraag van de éne partner een maatschappelijk onderzoek gedaan bij de andere partner? Wat als ook de politie één van de twee ouders niet serieus neemt? Wat als jongeren zelf (uit schrik) niets durven zeggen? Hoe kan de ouder waarbij de kinderen op dat moment niet verblijven, de kinderen toch beveiligen? * Verschillende kinderen gaan op weekend en in de vakanties naar de ex-partner. Telkens blijkt dat ze daar niet verzorgd worden (met reeds ernstige medische problemen als gevolg). De ouder wil aan die situatie iets veranderen. Bij de ex-partner is er geen hulpverlening. Hoe kan de ouder toch iets doen rond deze situatie? Tijdens de gesprekken werd ook duidelijk dat ouders niet altijd weten wat hun rechten zijn. Noch wat de rechten van de jongeren zijn ten aanzien van de hulpverlening: - men weet niet of men steeds mag aanwezig zijn bij gesprekken: wanneer wel, wanneer niet waarom wel, waarom niet - men weet niet of men mag nagaan of hun bezorgdheden in het dossier voor de jeugdrechter opgenomen worden men weet ook niet hoe men dit kan nagaan - men weet niet of men mag vragen hoe hun bezorgdheid in een dossier opgenomen wordt - men weet niet dat men een schriftelijke neerslag mag vragen bij een aangifte bij de politie - men weet niet dat jongeren recht op inzage hebben en dat ze iets kunnen toevoegen aan hun dossier - men weet niet dat jongeren bepaalde stukken uit hun dossier mogen afsluiten voor bepaalde mensen - men weet niet op welke manier (inhoud, frequentie) er gezinsbegeleiding voorzien is in de Bijzondere Jeugdbijstand

7 Toevoeging - 26 april Positieve ervaringen van ouders: We vroegen aan de ouders naar hun positieve ervaringen. Bij de gesprekken over de positieve contacten, kwamen volgende punten naar voor: Er waren regelmatig (+ maandelijks) gesprekken met de consulent, waarbij men zich begrepen en gesteund voelde: - 1 e gesprek met de ouders - 2 e gesprek met de jongere apart - 3 e gesprek met ouders en jongere - daarna maandelijks De consulent trad hard en duidelijk op tegen de jongere. De consulent verwoordde de bezorgdheid van de ouders en wees op de mogelijke gevolgen van het gedrag van de jongere. De ouders ervaarden deze tussenkomst als een grote steun. In de gesprekken en de beslissingen, trokken consulent en ouders aan hetzelfde zeel. Er was een goed contact en duidelijke afspraken. Dit heeft gewerkt naar de jongere, dit verhinderde erger. Bij jongeren waar een duidelijke grens nodig is, is het noodzakelijk dat ouders en consulent weten wat er te doen staat, dat er duidelijkheid en samenwerking is. De ouders hebben de indruk dat de consulent hen geloofde, de consulent ging in op hun vraag en steunde hen. Ouders melden dat anderen (bv. leerkrachten) die voordien hun verhaal niet serieus namen, beter niet betrokken worden bij de besprekingen. Indien deze mensen toch aan tafel zouden zitten (bv. consulent leerkracht jongere - ouders) men zich niet zo open zou stellen. Dit zou dan weer de relatie met de consulent bepalen. Ouders melden dat consulenten beschikbaar blijven ook als de begeleiding afgelopen is. Men vind het positief dat men indien nodig nog kan bellen of een gesprek vragen.

Rechten voor ouders: verwachtingen van ouders, zoals geformuleerd in getuigenissen.

Rechten voor ouders: verwachtingen van ouders, zoals geformuleerd in getuigenissen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be December 2010 Rechten van ouders in de Bijzondere Jeugdbijstand. Vanuit het perspectief

Nadere informatie

Ouders over de hulpverleners

Ouders over de hulpverleners Regionaal OverlegPlatform Participatie Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 212 9000 Gent - tel 09/224.09.15. - fax 09/233.69.49. e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Ouders over de hulpverleners april 2005

Nadere informatie

Ervaringen van ouders binnen de Bijzondere Jeugdbijstand. Over samenwerken en overleggen met ouders.

Ervaringen van ouders binnen de Bijzondere Jeugdbijstand. Over samenwerken en overleggen met ouders. 1 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Ervaringen van ouders binnen de Bijzondere Jeugdbijstand. Over samenwerken en overleggen

Nadere informatie

Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007

Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007 1 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Gerechtelijke jeugdhulp, ervaringen en vragen van ouders. oudergroep Gent maart 2007

Nadere informatie

Samenwerken met ouders; uitwisseling tussen voorzieningen en verwijzers.

Samenwerken met ouders; uitwisseling tussen voorzieningen en verwijzers. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Samenwerken met ouders; uitwisseling tussen voorzieningen en verwijzers. Maart 2010 Dit

Nadere informatie

Hulpverlening in de Bijzondere Jeugdbijstand: de ervaring aan de andere kant

Hulpverlening in de Bijzondere Jeugdbijstand: de ervaring aan de andere kant 1 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Hulpverlening in de Bijzondere Jeugdbijstand: de ervaring aan de andere kant Over schuldgevoelens

Nadere informatie

stemmen van ouders Of zoals een moeder het formuleerde: Hoe meer uitleg, hoe meer je iets verstaat. Hoe meer je begrijpt, hoe beter je kan meewerken.

stemmen van ouders Of zoals een moeder het formuleerde: Hoe meer uitleg, hoe meer je iets verstaat. Hoe meer je begrijpt, hoe beter je kan meewerken. stemmen van ouders Luisteren is meer dan woorden uitspreken of woorden horen. Luisteren is begrijpen en is ook nagaan of de zaken duidelijk zijn. Stap voor stap overlopen tot de hulpverlener weet dat de

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

Ouders over tevredenheidmetingen.

Ouders over tevredenheidmetingen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Mei 2009 december 2010 Ouders over tevredenheidmetingen. Dit is een bundeling van bemerkingen

Nadere informatie

Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be

Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be THEMABUNDEL CONTEXTBEGELEIDING: ADVIEZEN VAN OUDERS EN HULPVERLENERS (Dialoogdag 2014) Standpunten van ouders

Nadere informatie

Focusgroepsgesprekken

Focusgroepsgesprekken Methodiek Focusgroepsgesprekken Er werd gewerkt via groepsgesprekken. De jongeren bespraken de onderwerpen in groepen onder begeleiding van twee gespreksleiders. Deze gespreksleiders waren medewerkers

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

Omschrijving Roppov-ouderwerking. Inleiding

Omschrijving Roppov-ouderwerking. Inleiding Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Tweedaagse Agentschap Inspectie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 22 april 2008 Omschrijving

Nadere informatie

Tips voor bekendmaking van Roppov-oudergroepen

Tips voor bekendmaking van Roppov-oudergroepen Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Tips voor bekendmaking van Roppov-oudergroepen HULPMIDDELEN In de regionale werkgroepen

Nadere informatie

Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be

Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be April 2015 Op basis van de voorbereiding gemaakt voor de studiedag van Integrale Jeugdhulp, rechten van

Nadere informatie

Kinderen op bezoek intensive care Handreiking voor ouders.

Kinderen op bezoek intensive care Handreiking voor ouders. Kinderen op bezoek intensive care Handreiking voor ouders www.nwz.nl Hoe vertel ik mijn kind(eren) dat zijn/hun vader, moeder of ander familielid ernstig ziek op de IC ligt? 3 Hoe bereid ik mijn kind voor

Nadere informatie

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van:

Contextbegeleiding kortdurend intensief. Onthaalbrochure - 12 jarigen. Dit boekje is van: Contextbegeleiding kortdurend intensief Onthaalbrochure - 12 jarigen Dit boekje is van:.... 2 Inhoudstafel Voorwoord 3 Wie zijn we? 4 Voor wie? 6 Waar vind je ons? 7 Wie is wie? 8 Belangrijke nummers 9

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care

Kinderen op bezoek op de intensive care Kinderen op bezoek op de intensive care Handreiking voor ouders mca.nl Inhoudsopgave Hoe vertel ik mijn kind(eren) dat zijn/hun vader, moeder of ander familielid ernstig ziek op de IC ligt? 1 Hoe bereid

Nadere informatie

Uitwisseling De Intake.

Uitwisseling De Intake. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Verwachtingen van ouders betreffende de eerste contacten: op basis van verschillende syntheseteksten

Nadere informatie

Problemen met je kind en problemen met de hulpverlening.

Problemen met je kind en problemen met de hulpverlening. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Problemen met je kind en problemen met de hulpverlening. oudergroep Gent mei 2009 Uit gesprekken

Nadere informatie

Suggesties van ouders, uit de tekst:

Suggesties van ouders, uit de tekst: 333333333333333333 33333 Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be maart 2009 Een kind opgeven kan niet. Samenwerken naar een plan

Nadere informatie

Bij mij weten ze dat niet. Ja, ik schaam mij er voor.

Bij mij weten ze dat niet. Ja, ik schaam mij er voor. Beeldvorming Welk beeld heeft men van ons? De kijk van de buitenwereld (buren, school, vrienden, ) op hen. Een onderwerp dat ook geen kaartje nodig had om naar boven te komen tijdens de gesprekken. Jongeren

Nadere informatie

Psychische zorg voor ouderen

Psychische zorg voor ouderen Psychische zorg voor ouderen Wist u dat een op de vijf ouderen last heeft van depressieve gevoelens? Te vaak blijven mensen er in hun eentje mee zitten. 5,$ :7. IROGHU 28' LQGG U bent niet de enige Ouder

Nadere informatie

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS Betrokken raken bij een schokkende gebeurtenis laat niemand onberoerd. Je bent er meestal niet op voorbereid en als het gebeurt kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Leer uw kind De Ondergoedregel.

Leer uw kind De Ondergoedregel. 1. Leer uw kind De Ondergoedregel. Ongeveer één op de vijf kinderen is slachtoffer van seksueel geweld, waaronder seksueel misbruik. U kunt helpen voorkomen dat het uw kind overkomt. Leer uw kind De Ondergoedregel.

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van huiselijk geweld net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak

Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Integrale Jeugdhulpverlening: een nieuw plan in de maak Document opgesteld door: vzw de Keeting vzw Recht-Op Kroonstraat 64/66 Lange Lobroekstraat 34 2800 Mechelen 2060 Antwerpen email: info@dekeeting.be

Nadere informatie

De stem van de ouders een plaats geven.

De stem van de ouders een plaats geven. 1 De stem van de ouders een plaats geven. Naar aanleiding van het jubileumnummer van dit tijdschrift, werd aan het Roppov (Regionaal OverlegPlatform Participatie Oost-Vlaanderen) gevraagd een bijdrage

Nadere informatie

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen!

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind & echtscheiding Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind in een echtscheidingssituatie Per jaar belanden ongeveer 70.000 kinderen in een echtscheiding. De gevolgen van een echtscheiding

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken

scheiding Ouders blijven ouders Recht van spreken Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS Betrokken raken bij een schokkende gebeurtenis laat niemand onberoerd. Je bent er meestal niet op voorbereid en als het gebeurt kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Invulling vragenlijst op vraag van het project Participatieve basishouding Integrale Jeugdhulp Oost- Vlaanderen.

Invulling vragenlijst op vraag van het project Participatieve basishouding Integrale Jeugdhulp Oost- Vlaanderen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Oudergroep Gent 2 maart 2011 Invulling vragenlijst op vraag van het project Participatieve

Nadere informatie

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS

Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS Uw kind gaat in een pleeggezin wonen. Deze folder gaat over pleegzorg. Over hoe dat geregeld is en hoe wij dat zien. INFORMATIE VOOR OUDERS WAT IS PLEEGZORG? HOE VINDEN WIJ Uw kind gaat in een pleeggezin

Nadere informatie

Zijn onze doelen jullie

Zijn onze doelen jullie Dialoogdag Vrijdag 8 juni 2012 Ouders nodigen uit voor een dialoog over: En hoe kunnen we dat nagaan? We stelden de volgende vragen aan ouders: Zijn onze doelen jullie doelen? 1. Wat was je bedoeling,

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Even voorstellen. Wat is bemiddeling?

Even voorstellen. Wat is bemiddeling? Even voorstellen Mijn naam is Sabine Poel. In 2006 ben ik als klinisch psychologe optie kinderen en jeugdigen afgestudeerd aan de K.U.L. Na mijn afstuderen ben ik als docent aan de slag gegaan en daarnaast

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Kinderen op bezoek op de Intensive Care Kinderen op bezoek op de Intensive Care Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de Intensive Care is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen hebben

Nadere informatie

GERAARDSBERGEN-LIERDE

GERAARDSBERGEN-LIERDE GERAARDSBERGEN-LIERDE BROCHURE OMGANGSRECHT Uitgiftedatum: 22/02/2010 Voorwoord Het is een algemeen recht van het kind om regelmatig persoonlijke omgang met beide ouders te hebben. In realiteit kan het

Nadere informatie

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK

CLIËNTERVARINGSONDERZOEK CLIËNTERVARINGSONDERZOEK WMO Gemeente Eindhoven Juni 2016 Inleiding Aanleiding Gemeenten zijn volgens de Wmo 2015 artikel 2.5.1 verplicht om een cliëntervaringsonderzoek (CEO) uit te (laten) voeren. Het

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

BEZOEKRECHT & ALIMENTATIE

BEZOEKRECHT & ALIMENTATIE BEZOEKRECHT & ALIMENTATIE Lokale politie Brakel 5426 Jagersstraat 29 9660 Brakel (055)42 60 60 (055)43 16 59 1. U bent gehuwd en hebt kinderen 1.1. Onderlinge afspraken 1.2. Er zijn voorlopige maatregelen

Nadere informatie

Verzoekschrift inzake pleegzorg. Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen.

Verzoekschrift inzake pleegzorg. Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Advies Verzoekschrift inzake pleegzorg Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Verzoekschrift van de heer V.I. betreffende de samenwerking met het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg Halle-Vilvoorde.

Nadere informatie

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP

INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP INFORMATIE OVER JE RECHTEN ALS MINDERJARIGE IN DE JEUGDHULP 14 5. HET DECREET: www.kinderrechtswinkel.be Rechtspositie van de minderjarige www.kinderrechtswinkel.be Slotwoordje Ziezo! Het decreet is een

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

Intensieve Gezinsbegeleiding

Intensieve Gezinsbegeleiding Intensieve Gezinsbegeleiding Samenwerken aan veranderingen binnen het gezin Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Bijdrage studiedag Omgaan met verontrusting Reflectiegroep ouders Integrale Jeugdhulp 28 november 2008

Bijdrage studiedag Omgaan met verontrusting Reflectiegroep ouders Integrale Jeugdhulp 28 november 2008 Bijdrage studiedag Omgaan met verontrusting Reflectiegroep ouders Integrale Jeugdhulp 28 november 2008 Inleiding - Ouders erkennen dat er kinderen en jongeren zijn die in moeilijke omstandigheden opgroeien,

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Protocol problematische gezinssituaties

Protocol problematische gezinssituaties P7 Protocol problematische gezinssituaties Pagina 2 van 7 Voorwoord Deze richtlijn is opgesteld als om praktische handvatten te geven naast de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Dit protocol

Nadere informatie

Hoe verwerk je een. schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten

Hoe verwerk je een. schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten Hoe verwerk je een schokkende gebeurtenis? Informatie voor leerkrachten Niemand is echt voorbereid op een schokkende gebeurtenis en als het gebeurt heeft dat ingrijpende gevolgen. Als leerkrachten samen

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

De draad weer oppakken

De draad weer oppakken De draad weer oppakken na een ingrijpende gebeurtenis 0900-0101 (lokaal tarief) Slachtofferhulp N e d e r l a n d Een ingrijpende gebeurtenis, zoals een misdrijf of verkeersongeluk, zet uw leven in meer

Nadere informatie

Noden van familiebetrokkenen

Noden van familiebetrokkenen Noden van familiebetrokkenen Soetkin Claes soetkin.claes@familieplatform.be Samenwerking PC St. Hiëronymus Informatie rond noden en ervaringen familiebetrokkenen Kwalitatief onderzoek interviews Interviews

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Ieper. Casus 1 Er is verwaarlozing

Nadere informatie

Begeleidingstehuis De Kiezel

Begeleidingstehuis De Kiezel infobrochure Begeleidingstehuis De Kiezel vzw Jeugdzorg De Brug Puttene 1 9680 Maarkedal 055 / 30 12 75 www.jeugdzorgdebrug.be Hier ben je welkom! In De Kiezel krijg je een eigen warm en veilig plekje.

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers

Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de intensive care (IC) is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk De Vries ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk de Vries is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen

Ommekeer. Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij. Om uitgesloten alleen te staan. Maar kunnen naar buiten komen Ommekeer Niet meer worden uitgeschopt door de maatschappij Om uitgesloten alleen te staan Maar kunnen naar buiten komen En door reikende handen elkaar recht trekken Mekaar steunen in respect voor elkaar

Nadere informatie

Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter?

Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter? Samen op zoek naar verandering of Hoe maak ik het contact met de cliënt efficiënter? Inleiding In deze notitie staan de tips en adviezen uit het project Samen op zoek naar verandering. Ze zijn het resultaat

Nadere informatie

7.2. Boekverslag door J woorden 13 juni keer beoordeeld. Filosofie. Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen

7.2. Boekverslag door J woorden 13 juni keer beoordeeld. Filosofie. Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen Boekverslag door J. 1355 woorden 13 juni 2003 7.2 54 keer beoordeeld Vak Filosofie Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen Inleiding Het aantal jongeren dat bij een echtscheiding is betrokken

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf

RECHTEN & PLICHTEN. Inspraak. Verblijf RECHTEN & PLICHTEN Inspraak Stel: Je vindt het belangrijk dat cliënten eigen inbreng hebben. Je vindt dat er te weinig voor cliënten wordt georganiseerd. Je vindt dat er beter naar cliënten geluisterd

Nadere informatie

Als het echt, niet meer anders kan, dan komt het Onverbiddelijke Echte scheiden.

Als het echt, niet meer anders kan, dan komt het Onverbiddelijke Echte scheiden. Echtscheiding. Als het echt, niet meer anders kan, dan komt het Onverbiddelijke Echte scheiden. Niet het leukste om aan te beginnen...soms doe je er goed aan en kan het niet anders, anderen hebben al eens

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Wegwijs in de schuldhulp verlening. Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder.

Schuldhulpverlening. Wegwijs in de schuldhulp verlening. Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. 12-2018_ocmwst_ Wegwijsindeschuldverleningbrochure.indd 1 17/12/18 14:49 Inhoud

Nadere informatie

Na de schok... Informatie voor ouders

Na de schok... Informatie voor ouders Na de schok... Informatie voor ouders Niemand is echt voorbereid op een schokkende gebeurtenis en als het gebeurt heeft dat voor iedereen ingrijpende gevolgen. Als kinderen samen met hun ouders een aangrijpende

Nadere informatie

doen op hun eigenheid. Het is een verhaal van één dat hier en daar ook het verhaal van anderen is. Anderen zullen er wellicht iets van zichzelf in

doen op hun eigenheid. Het is een verhaal van één dat hier en daar ook het verhaal van anderen is. Anderen zullen er wellicht iets van zichzelf in Inleiding Dit boek is het verhaal over het sterven van mijn moeder. Het is waar gebeurd. Ik ben me ervan bewust dat het vertellen van een verhaal een kwestie is van rangschikken en kiezen en dus ook van

Nadere informatie

1. Waren er bijzonderheden bij de zwangerschap van uw moeder en/of bij uw geboorte?

1. Waren er bijzonderheden bij de zwangerschap van uw moeder en/of bij uw geboorte? Biografie vragenlijst Naam: Geboortedatum: Datum van invullen: Introductie Dit is een zelfinvul-vragenlijst over u, uw levensloop en achtergrond. Als bepaalde vragen onduidelijk zijn, kunt u altijd de

Nadere informatie

Boeren op een Kruispunt vzw. Het helpend gesprek

Boeren op een Kruispunt vzw. Het helpend gesprek Boeren op een Kruispunt vzw Helpt je discreet op weg gratis 0800 99 138 Het helpend gesprek Geef LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen Wat mensen eerst en vooral willen, is iemand waaraan ze hun verhaal

Nadere informatie

Ouders over. de hulpverlening in de Bijzondere Jeugdbijstand. - verslaggeving - onthaalbrochures - rechten van gebruikers -...

Ouders over. de hulpverlening in de Bijzondere Jeugdbijstand. - verslaggeving - onthaalbrochures - rechten van gebruikers -... Regionaal OverlegPlatform Participatie Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Ouders over - verslaggeving - onthaalbrochures

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Een bezoek van kinderen op de Intensive Care

Een bezoek van kinderen op de Intensive Care Een bezoek van kinderen op de Intensive Care Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Een bezoek van kinderen op de Intensive Care Informatie voor ouders Het is altijd confronterend als een ouder of familielid

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Brugge. Casus 1 Verschillende

Nadere informatie

NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN

NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN NA DE SCHOK... INFORMATIE VOOR LERAREN www.ggdbzo.nl Niemand is echt voorbereid op een schokkende gebeurtenis en als het gebeurt heeft dat ingrijpende gevolgen. Als leerkrachten samen met kinderen een

Nadere informatie

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR

PLEEGKINDEREN INFORMATIE VOOR Sommige kinderen kunnen niet bij hun eigen vader en moeder wonen. Bijvoorbeeld als hun ouders problemen hebben of als de ouders en kinderen problemen hebben met elkaar. Deze kinderen gaan dan soms in een

Nadere informatie

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Karine Moykens Secretaris-generaal Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veel kinderen in Vlaanderen hebben het erg goed. Het gaat goed met hen op school, hun ouders hebben geen problemen en ze kunnen veelal kopen wat ze echt nodig hebben. Toch zijn er ook kinderen met wie

Nadere informatie

Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening

Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. Inhoud Inleiding... 3 Onze kijk op hulp... 3 Eenmalige schuldbemiddeling... 4 Wat

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB

NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB NEGATIEF IMAGO VAN HET CLB Getuigenissen van een ouder Ik weet eigenlijk niet goed waarvoor ik allemaal op het CLB terecht kan. Als ik het woord CLB hoor, dan begint het lampje problemen direct te knipperen.

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Adoptie Stap voor stap

Adoptie Stap voor stap Adoptie Stap voor stap Heb je interesse om een kindje te adopteren? Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) maakt je graag wegwijs in de verschillende adoptieprocedures. Adoptiekinderen kunnen zowel weeskinderen

Nadere informatie

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht

scheiding Ouders blijven ouders Hoorrecht Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo n scheiding moet er van alles worden

Nadere informatie

Vormingspakket Energie. De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie

Vormingspakket Energie. De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie De Lokale Adviescommissie en afsluiten van energie Normaal gezien sluit de netbeheerder de elektriciteit nooit af. Er zijn echter 3 uitzonderingen. De eerste uitzondering is als er gevaar is door technische

Nadere informatie

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Op een schokkende gebeurtenis bent u meestal niet voorbereid en als het gebeurt kan dat ingrijpende gevolgen hebben. Als leerkrachten samen met kinderen een ingrijpende

Nadere informatie