Oudstanding Outline. De waarde van ervaring.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oudstanding Outline. De waarde van ervaring."

Transcriptie

1 Oudstanding Outline. De waarde van ervaring.

2 PATRICIA HEERKENS, DIRECTEUR OUDSTANDING: Leeftijd is een papieren getal. Dat getal zegt niet zoveel over talent, kwaliteiten en expertise. En al helemaal niets over iemands fysieke en mentale conditie.

3 Oudstanding Outline Generatiediversiteit houdt organisaties economisch vitaal. Het zorgt voor continuïteit, verankert kennis en maakt het gemakkelijker om talent vast te houden. Wie de inzetbaarheid van alle generaties in de organisatie op peil weet te houden boekt op korte én op lange termijn meer succes. Generaties bestaan door generatieverschillen. We onderscheiden vier generaties: de Veteranen, Baby Boomers, Generatie X en de Screenagers. Elke generatie heeft zijn sterke kanten. Bij het managen van verschillende generaties is het de kunst om alle sterke kanten te benutten en in te zetten op de juiste plaats in de organisatie. Tegelijk maken we een sociale aardverschuiving mee. Nog nooit in de geschiedenis vonden er zulke drastische demografische veranderingen plaats. De gemiddelde levensverwachting stijgt en steeds meer koopkrachtige 65plussers draaien op volle toeren mee in de maatschappij. De komende jaren zal de Baby Boom generatie uitstromen en op zoek gaan naar een nieuwe invulling van hun dagelijks bestaan. Bijvoorbeeld in een leuke bijbaan, waarbij ze hun kwaliteiten op een nuttige manier kunnen inzetten. Aan de andere kant wordt de groep jongeren langzaam kleiner omdat er minder kinderen geboren worden. Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de demografie van organisaties. De leeftijdsopbouw gaat veranderen. Organisaties moeten nadenken over vragen als Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kennis en kwaliteit geborgd blijft?, Hoe en waar zetten we de juiste mensen in? en Hoe houden we de mensen gemotiveerd en productief aan het werk? Deze Oudstanding Outline helpt u om daar de antwoorden op te vinden. STEEDS MEER 65 PLUSSERS AAN HET WERK TUSSEN 1997 EN 2006 IS HET AANTAL WERKENDE 65-PLUSSERS MET BIJNA 80% GESTEGEN (VAN NAAR ). HIERVAN IS CIRCA DE HELFT AAN DE SLAG ALS ZELFSTANDIGE. DAT KOMT ONDER ANDERE OMDAT OUDEREN FITTER ZIJN DAN VROEGER. (BRON: CBS)

4 Vier generaties in beeld Organisaties die een uitdagende en plezierige werkplek bieden aan werknemers van de verschillende generaties weten zich verzekerd van een brede groep medewerkers die duurzaam en succesvol bijdragen. Het enige dat nodig is om het beste in alle leeftijdsgroepen naar boven te halen is dat men de samenwerking zo organiseert dat iedere generatie ongehinderd het beste in zichzelf kan laten zien. Dat vraagt allereerst om inzicht in de kenmerken en sterktes van elke groep. In de tabel hiernaast staan de kenmerken van de 4 generaties op een rijtje. Wat alle leeftijden gemeen hebben is dat ze graag bijdragen aan werk dat betekenisvol voor ze is. Werk dat er juist in hún ogen toe doet, dat ergens over gaat. Hierbij zijn werkgevers die invulling geven aan werk dat aansluit bij de waarden en normen van de diverse generaties enorm in het voordeel. Ze besparen geld en ze profiteren van de unieke bijdrage van elke generatie. In de volgende paragraaf geven we voorbeelden van zo n leeftijdsgerichte aanpak die helpt om het beste uit de verschillende groepen te halen.

5 KENMERKEN VETERANEN < 1945 BABYBOOMERS ( ) GENERATIE X ( ) SCREENAGERS ( ) HOOFD KENMERKEN TRADITIONELE WERKOPVATTING PRAKTISCH RESPECTVOL BETROUWBAAR GEWEND AAN HIËRARCHIE OPOFFERINGS- GEZIND NIET ALTIJD COMFORTABEL MET TECHNOLOGIE EN DIVERSITEIT GEDREVEN OPTIMISTICH TIKJE EGOCENTRISCH ALLERGIE VOOR AUTORITEIT GERICHT OP OVER- LEG, GENEIGD TOT POLDEREN WAARDEREN DE VOORDELEN VAN TECHNOLOGIE VINDEN JONGEREN VAAK TE WEINIG AMBITIEUS OPTIMISME VAN NA WO II REALISEERT ZICH OOK SOCIALE COMPLEXITEIT VAN DE GLOBALISERING. ZELFSTANDIG NIET MAKKELIJK VAN VERTROUWEN WIL STRUCTUUR EN RICHTING BALANS LEVEN EN WERKEN IS BELANGRIJK HEBBEN ALTIJD IN VOORSPOED GELEEFD GEWEND AAN OPTIMISTISCHE LEVENSHOUDING: YES WE CAN! HEBBEN ZICH NIET AFGEZET TEGEN HUN OUDERS DIGITALE LEEFSTIJL NATUURLIJKE GROEPSWERKERS SPEELS WERK EN CARRIERE PLICHT IS BELANGRIJKER DAN AMBITIE. EEN BAAN HEB JE VOOR HET LEVEN. JE LEEFT OM TE WERKEN. WERK IS ÉÉN GROOT AVONTUUR. TWEE OF DRIE BANEN IN CARRIÈRE. NIKS MIS MET WERKEN NA 60E. JE WERKT OM TE LEVEN. JE VERANDERT VAN BAAN ALS JE IETS LEUKERS VINDT. JE LEEFT OM TE WERKEN EN BIJ EEN GROEP TE HOREN. JE VOLGT JE GEVOEL. LEIDER- SCHAPSSTIJL HIËRARCHIE EN ORDE. ZEG MAAR WAT IK MOET DOEN. ZOLANG ZE ME NIET ONTSLAAN DOE IK MIJN WERK KENNELIJK GOED GENOEG. OVERLEG. BEOORDELING IS BELANGRIJK. VOEG IK IETS TOE? DOE IK HET GOED GENOEG? RESPECT MOET JE VERDIENEN. INFORMEEL EN SAMENWERKEND LEIDERSCHAP. VOL ZELFVER- TROUWEN, MAAR NIET AFWIJZEND TEGENOVER FEED- BACK VAN ANDERE GENERATIES.

6 HEDWIG SIEWERTSEN, TRIODOS FACET OVER HET INHUREN VAN 65-PLUSSERS: Een teken van verantwoord zakendoen. En bovendien goed om een gemengde samenstelling van personeel te hebben.

7 Veteranen en Babyboomers De ervaren generaties hebben door opvoeding en ervaring een aantal kenmerkende eigenschappen die ze uitermate geschikt maken voor specifieke rollen. Rollen die de andere generaties van nature vaak minder goed afgaan. Waarbij andere generaties simpelweg minder geschikt zijn, of pas op niveau presteren na een stevige investering in persoonlijke of collectieve ontwikkeling. Wat zijn nu concrete voordelen van de inzet van mensen met werkervaring? Kenmerken van Veteranen Veteranen groeiden op in een tijd dat je hard moest werken voor de kost. Sinterklaas kwam met gebreide cadeautjes. Luxe en ongeremde consumptie waren een uitzondering. Toch werd en wordt er niet geklaagd. Gewoon doen wat er moet gebeuren, daarmee kom je het verst. Door hun levenservaring en rijpheid staan ze minder hijgerig in het leven. Ze zijn geloofwaardig en uitstekend geschikt in rollen waar ze mensen moeten geruststellen of begeleiden. Ze staan anderen rustig te woord. Ze hebben kennis van de wereld en het leven en doorzien en begrijpen sociale situaties snel. Tegelijkertijd weten ze ook tegenspel te bieden. Kortom ze barsten van de competenties, maar stellen relatief weinig eisen. Sterke punten: Plichtsgetrouw Ervaren Sociaal- en luistervaardig Praktisch ingesteld Geduldig Flexibel qua werktijden Betaalbaar

8 FRANK GOIJARTS, PSYCHOLOGISCH ADVISEUR: Iedereen is gemotiveerd, wie weet waarvoor en daarop inspeelt heeft de sleutels voor succes in handen.

9 Kenmerken van Babyboomers Babyboomers hebben een langere tijd van voorspoed achter de rug dan andere generaties. Ze hebben zich meer tegen de oudere generaties afgezet en zijn daardoor weinig gevoelig voor autoriteit zonder inhoud. Ze willen weten waarom iets moet gebeuren. Als ze dat begrijpen zijn ze bereid en gewend om hard, heel hard te werken. Ze zoeken overeenstemming en houden van overleg en het delen van informatie. Door hun levenservaring en rijpheid lopen ze niet snel in zeven sloten tegelijk. Ze hebben ervaring met de mogelijkheden en voordelen van moderne technologie. Ze werken graag in projecten en hoeven dan niet per se de boventoon te voeren. Ze snappen dat er een verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Over het algemeen gewend om te functioneren in rollen in relatief complexe sociale omgevingen. Rustig genoeg om wat afstand te kunnen nemen. Spitsuur in het gezinsleven is voorbij. Sterke punten: Betrouwbaar Ervaren Zelfsturend en doelgericht Gericht op samenwerking Flexibel, passen zich makkelijk aan Geschikt voor mentorschap Relatief weinig verzuim Op de volgende pagina vindt u handvatten voor de praktijk. Het verwerft inzichten om iemands unieke kwaliteiten en kenmerken naar boven te halen. Tevens, in het verlengde daarvan, hoe een succesvolle samenwerking tot stand kan komen.

10 HANDVATTEN VOOR DE PRAKTIJK CASE A: U bent leidinggevende van een contactcenter en zoekt servicemedewerkers. VRAAG: Hoe kan ik weten of kandidaat Jan Prinsen, 67 jaar geschikt is voor de functie van parttimer voor mijn afdeling. Hij is nu naar eigen zeggen op zoek naar een zinvolle bijbaan. Voor zijn pensioen was hij jarenlang internationaal salesmanager. Is hij inzetbaar voor mijn afdeling en hoe kan ik hem het beste inzetten? TIP! GEBRUIK PROFESSIONELE ASSESSMENT TOOLS: Om een goede voorspelling te doen over de sterktes van deze veteraan en hoe u deze het beste voor uw organisatie kan laten werken raden wij aan om ook bij deze kandidaat gebruik te maken van professioneel inzicht in zijn inzetbaarheid. Daarbij zouden wij één of meer van de volgende personeelsinstrumenten inzetten: Competentiescan om vast te stellen of/en in welke mate de bestaande vaardigheden van Jan aansluiten bij uw wensen en behoeften Vitaliteitsscan om te kijken hoe het zit met de energie, motivatie en het aanpassingsvermogen van Jan Een persoonlijkheidsscan Een persoonlijk ontwikkelplan Door gebruik te maken van internet zijn deze instrumenten kosteneffectief in te zetten. Ook en juist vooral bij de selectie van ervaren krachten en ook indien u geen gebruik wilt maken van P&O specialisten. Ga op basis van de resultaten van het internet gericht het gesprek aan. Vergeet ook niet om gericht aanvullende informatie in te winnen zoals: Hoe gaat Jan om met orders en aanwijzingen van jongere leidinggevenden? Waar ziet hij zich zeker gezien ervaring op het gebeid van internationale sales- met weinig voorbereiding het meeste toegevoegde waarde leveren? Met welke klanten zal Jan goed kunnen communiceren?

11 HANDVATTEN VOOR DE PRAKTIJK CASE B: U bent P&O Manager en op zoek naar een ervaren mentor om jongeren te begeleiden. VRAAG: Hoe gebruik ik de coachingscapaciteit van mijn ervaren medewerkers? TIP! VRAAG AAN ERVAREN WERKNEMERS OM JONGEREN TE BEGELEIDEN, MAAR LAAT ZE NIET ZWEMMEN: Dat werkt niet alleen als taakverrijking, maar geeft jongeren ook de kans om kennis te nemen en te leren van de sterke kanten van ervaren werknemers. Denk aan: Verantwoordelijkheidsgevoel Geduld Hanteren van meerdere invalshoeken Tijdig signaleren van reële risico s Bewaken van de balans tussen inspanning en resultaat Relativeren en afstand nemen Inlevingsvermogen en gevoel voor sociale verhoudingen Betrouwbaar Zorg dat de mentor goed op de hoogte is van de behoeften van jongeren. Help ze niet alleen te argumenteren en overtuigen. Hun waarheid is waardevol, maar pas écht interessant in combinatie met de ander generaties en in de huidige tijd. Laat ze vooral ook luisteren en vragen stellen? Wat vinden jongeren lastig, waar vullen ouderen aan? Wat kan de oudere in de ogen van jongeren beter doen. Wat hebben zij daar te bieden zodat iedereen er beter van wordt? HET MERENDEEL VAN 1700 WERKENDE- EN WERKZOEKENDE KANDIDATEN VAN 45 T/M 80 JAAR, INGESCHREVEN BIJ OUDSTANDING, ERVAREN EEN VERBETERING VAN HET WERKVERMOGEN BIJ HET TOENEMEN VAN DE LEEFTIJD. ZO VINDT MEN DAT MEN BETERE BESLISSINGEN KAN NEMEN, MINDER SNEL VAN HET STUK TE BRENGEN IS, BETERE PRIORITEITEN KAN STELLEN, SOCIAAL VAARDIGER IS EN MAKKELIJKER VERBANDEN LEGT. (BRON: TNO-RAPPORT, DE ERVAREN GENERATIE IN BEELD GEBRACHT, OKTOBER 2008)

12 MANAGER SERVICECENTER Ze brengen het geduld op om te luisteren, klanten zeuren nooit over omgangsvormen en ze zijn er als je ze nodig hebt. Sterker, ik krijg ze soms de deur niet meer uit. Klasse Knarren, zo noemen wij ze vaak onder elkaar / zou geen slechte eretitel zijn.

13 Managen van Generatieverschillen Stel u kiest ervoor om voor bepaalde beroepsgroepen binnen uw organisatie met ervaren krachten te gaan werken. Dat kan de samenstelling en leeftijdsopbouw van uw personeel veranderen. Diverse generaties moeten met elkaar samenwerken en hieraan dient leiding gegeven te worden. Wat vergt dit van uw management capaciteiten? Wat vraagt dit van de wedstrijdleiding. Moderne organisaties functioneren optimaal als ze om kunnen gaan met diversiteit. Als ze vorm geven aan het managen van eenheid in verscheidenheid. Dat vraagt niet alleen om flexibiliteit, dat vraagt vooral om het investeren in een sterke en herkenbare bedrijfscultuur. Een combinatie van visie en waarden waar je trots op kunt zijn, die helpen, dat medewerkers van alle generaties zich thuis kunnen voelen.

14 BABS VAN DE AA, KEY NET (INBOUND EN OUTBOND CALLCENTER): Ik werk graag met 50-plussers. Het zijn namelijk de meest trouwe werknemers die je kunt krijgen.

15 AART BONTEKONING ONDERZOCHT WAAROM GENERATIES VAAK ONVOLDOENDE OP HUN EIGEN STERKTE WORDEN AANGESPROKEN. ELKE GENERATIE BEZIT KWALITEITEN DIE BRUIKBAAR ZIJN ALS VERNIEUWINGSIMPULS OP DE WERKPLEK. DAT HOUDT ORGANISATIES ECONOMISCH EN SOCIAAL VITAAL. BIJ DE LAATSTE GENERATIES NEMEN ZAKEN ZOALS VROUWELIJKE KENMERKEN, BEREIDHEID TOT BIJLEREN EN SAMENWERKEN EN DE SNELHEID VAN COMMUNICATIE TOE. VOLGENS HEM IS HET DE KUNST OM HIEROP IN TE SPELEN. DE VOLGENDE ZAKEN BEVORDEREN DE PRODUCTIEVE SAMENWERKING TUSSEN GENERATIES: PERSOONLIJK EN RESPECTVOL ZIJN AANDACHT VOOR DE PROCESKANT VAN HET SAMENWERKEN NIEUWSGIERIG ZIJN EN DOORVRAGEN VERSCHILLEN RESPECTEREN EN VERBINDEN SAMENWERKEN AAN SERIEUZE PROBLEMEN EN VRAAGSTUKKEN POSITIEF IN HET WERK STAAN EEN GEBREK AAN DEZE FACTOREN LEIDT TOT LAAG WERKENERGIENIVEAU EN MENSEN DIE HET NIET NAAR DE ZIN HEBBEN. ORGANISATIES STEMMEN ZICH PAS GOED AF OP DE VERANDERENDE OMGEVING ALS ZE DE INVLOED VAN ELKE (NIEUWE) GENERATIE TOE WETEN TE LATEN. GEBREKKIGE SAMENWERKING TUSSEN GENERATIES UIT ZICH IN AANPASSINGSGEDRAG. MENSEN DIE ZICH AAN DE EISEN EN WENSEN VAN EEN DOMINANTE GENERATIE AAN (MOETEN) PASSEN VOELEN ZICH BEKNOT EN ZIJN NIET GENEIGD OM VOLUIT SAMEN TE WERKEN EN ONTWIKKELEN SOMS ZELFS GEZONDHEIDSPROBLEMEN. IN ORGANISATIES DIE DE DIALOOG EN SAMENWERKING TUSSEN GENERATIES AANPAKKEN STIJGT DE COLLECTIEVE WERKENERGIE EN STEMMING. DIT WERKT POSITIEF UIT OP DE PRODUCTIVITEIT. (BRON: PROMOTIEONDERZOEK AART BONTEKONING UNIVERSITEIT VAN TILBURG 2008)

16 MIRJAM VOS, BURKERT CONTROMATIC: Er werken hier ook jongere mensen, maar de combinatie jong en oud zoals deze nu is, is een prima basis voor onze organisatie. De motivatie van de werknemer, die is het belangrijkst!

17 Inzicht in inzetbaarheid Aan de ene kant is er dus al veel bekend over de voordelen van samenwerkende generaties. Aan de andere kant lijkt het of werkgevers en werknemers elkaar influisteren dat het eigenlijk niet kan om boven de 50 actief te blijven op de werkplek en arbeidsmarkt. Wie na zijn 50-ste serieus op zoek is naar een leuke uitdaging deugt niet en wie nog investeert in de ontwikkeling van werknemers met ervaring is helaas even van het padje. Is dat zo? Hoe anders gaat dat in Finland. Daar werken overheid, werkgevers en werknemers al jaren samen aan de inzetbaarheid van ouderen. Hierbij is het gezonde uitgangspunt dat men zich richt op het plezier en het kunnen en niet over de last van het werken en ouder worden. Dat bereik je door gerichte aanpassingen van de managementstijl, aan het arbeidsvermogen en aan de inzet van ouderen en inactieven. Elke inspanning hier betaalt zich minstens drie keer terug. Ziekteverzuim daalt aanzienlijk en welbevinden en productiviteit van grote groepen gaat erop vooruit. Ook in Nederland werkt men meer en meer aan de inzetbaarheid van werknemers. Door het vergroten van grip op de fysieke en mentale conditie van medewerkers. Hierdoor verandert werkplekmoeheid naar intrinsieke motivatie om actief deel te nemen aan het arbeidsproces. Vitaliteit is het vermogen om met plezier prestaties te leveren en soepel mee te veranderen met wat de (werk-)omgeving van iemand vraagt. Werkgevers en werknemers die vitaliteit weten te waarderen werken zowel aan de fysieke conditie, als aan de mentale fitheid van medewerkers. Dit gaat verder dan een abonnement op de sportschool. Mentaal vermogen bepaalt mede iemands vitaliteit.

18 PROF. DR. ROB VINKE: Niemand heeft baat bij grijze gehaktballen. Wel bij schitterende toverballen. Sta open voor andere ideeën, zou ik tegen managers willen zeggen. Neem een oudere aan, zodat je ook een ander geluid in je bedrijf krijgt. Anders heb je een kudde lemmingen, die allemaal dezelfde kant uitgaan. Een winnaar schrikt niet van tegengeluiden.

19 Mentaal vermogen is de tegenhanger van een goede fysieke conditie. Er zijn vier componenten: Leervermogen: zorgt voor nieuwsgierigheid en blijvende ontwikkeling Emotionele veerkracht: helpt problemen te zien en op te lossen Sociale vaardigheden: ontwikkelt zinvolle en blijvende relaties Competenties: de vaardigheden die mensen helpen om hun werk zelfstandig en actief vorm te geven. Alerte werkgevers gebruiken die personeelsinstrumenten die de vinger aan de pols van de inzet en kwaliteit van hun medewerkers houden. Zodat er zowel bij in-, door- of uitstroom van personeel sturing is op de inzetbaarheid, motivatie en daarmee de productiviteit van medewerkers van welke leeftijd dan ook. TIP! BRENG MET ELKAAR IN BEELD HOE HET HUIDIGE INZETBAARHEIDSBELEID IS. Ga met uw managementteam in samenwerking met P&O eens na wat u doet aan preventief onderhoud van mensen die langer dan 5 jaar op één stoel zitten. Als u 1500 Euro uitgeeft aan preventief onderhoud van leaseauto s, hoe zit het dan met de investering in de urenbeurt van medewerkers? Wat is het budget voor ontwikkeling van 40-plussers? Hoe zit het met de zelfsturing op inzetbaarheid en flexibiliteit van medewerkers? Hoe gaan we om met mensen die zich niet langer (willen) ontwikkelen? Welk percentage van onze mensen blijkt eigenlijk onvoldoende te functioneren? Wat zouden we daaraan kunnen of moeten doen? Hoe kunnen we ons zichtbare en onzichtbare verzuim met minstens 30% verlagen?

20 PRODUCTIVITY LOSS DUE TO STRESS GOOD MENTAL HEALTH LOSS DUE TO MENTAL HEALTH PROBLEMS POOR MENTAL HEALTH NORMAL STRESS HIGH STRESS STRESS LEVEL (BRON: PROMOTIEONDERZOEK RIFKA WEEHUIZEN 2008)

21 MANAGEN VAN MENTALE FITHEID VERGROOT PRODUCTIVITEIT ECONOME RIFKA WEEHUIZEN PROMOVEERDE IN 2008 AAN DE UNIVERSITEIT VAN MAASTRICHT OP EEN STUDIE NAAR HET ECONOMISCH BELANG VAN (WERKEN AAN) MENTALE FITHEID. WERKERS IN DE KENNISECONOMIE MOETEN BESCHIKKEN OVER VOLDOENDE COGNITIEVE, SOCIALE EN EMOTIONELE VAARDIGHEDEN OM EEN EFFECTIEVE BIJDRAGEN TE KUNNEN LEVEREN. DAARNAAST HEEFT DE KWALITEIT VAN HET WERK MEER INVLOED OP HET GEESTELIJK WELBEVINDEN DAN VROEGER. MENSEN ZIJN IMMERS OP ZOEK NAAR ZELFONTPLOOIING EN ZINGEVING. VAN ALLE ZIEKMELDINGEN HEEFT OP ZIJN MINST ÉÉN DERDE EEN BELANGRIJKE PSYCHISCHE COMPONENT. DAT KOST DE NEDERLANDSE ECONOMIE NAAR SCHATTING ZO N 7,5 MILJARD EURO PER JAAR OF MINIMAAL 2 PROCENT VAN HET BNP. NIET ALLE PSYCHISCHE KLACHTEN ZIJN TE VOORKOMEN. MAAR OOK MEER EENVOUDIGE AANDOENINGEN ZOALS STRESS, BURNOUT EN DEPRESSIEVE GEVOELENS ZIJN EEN BELANGRIJKE BRON VAN VERMINDERDE PRODUCTIVITEIT EN ZIEKMELDING. DEZE MENSEN ZIJN (TIJDELIJK) MINDER IN STAAT OM ZICHZELF BIJ TE STUREN. WEEHUIZEN SPREEKT OOK WEL VAN PRESENTEÏSME: AANWEZIG ZIJN ZONDER VEEL BIJ TE DRAGEN. JUIST HIER IS DOOR WERKGEVERS VEEL TE BEREIKEN. WEEHUIZEN INTRODUCEERT HIERBIJ HET ECONOMISCHE BEGRIP MENTAAL KAPITAAL ALS BELANGRIJKE PRODUCTIEFACTOR. WERKGEVERS DIE (PREVENTIEF) INVESTEREN IN HET VERSTERKEN VAN GEESTELIJKE WEERBAARHEID VAN HUN MENTAAL KAPITAAL KUNNEN SIGNIFICANT BIJDRAGEN AAN EEN BETERE PSYCHISCHE GEZONDHEID EN DAARMEE HET VERGROTEN VAN PRODUCTIVITEIT EN HET VERMINDEREN VAN ZIEKTEVERZUIM VAN DE MODERNE WERKER.

22 PATRICIA HEERKENS, DIRECTEUR OUDSTANDING: Elke generatie heeft eigen talent. Haal deze kwaliteiten naar boven en zet ze in de schijnwerpers.

23 Oudstanding en inzetbaarheid Ook Oudstanding maakt in toenemende mate gebruik van diverse instrumenten. Het is aan de werkzoekende of werknemer zelf of hij of zij een extra stap wil zetten om zijn of haar kansen op interessant werk te vergroten. Oudstanding faciliteert de tools om iemands inzetbaarheid te vergroten. Kwaliteiten van mensen worden op deze manier nauwkeurig in kaart gebracht. Werkgevers krijgen een gedegen en transparant beeld van potentiële kandidaten en werknemers, waarbij leeftijd geen rol speelt maar de diverse vaardigheden en vermogens van de betrokkene centraal staan. Het belang hiervan is evident. Derhalve investeren wij ook volop in onderzoek, ontwikkeling, coaching, outplacement en voorlichting. Duurzame inspanningen die zowel onze klanten als onze kandidaten helpen om zinvol en met plezier met elkaar aan het werk te blijven.

24 SETH GAAIKEMA: Stap over generalisaties van leeftijd heen, kijk naar de mens achter de werknemer en doe inspiratie op. Sta open voor anderen.

25 Oudstanding blikt vooruit Oudstanding is sinds 1998 toonaangevend in de arbeidsbemiddeling van mensen van ongeveer 45 tot 75 jaar. Oudstanding werkt actief aan het vergroten van kansen van de ervaren generaties op de arbeidsmarkt en daarmee aan een zinvolle bijdrage aan het economisch verkeer. De komende 10 tot 15 jaar zullen nieuwe, flexibele arbeidsvormen zich verder ontwikkelen. De rol van 45-pussers groeit. Leeftijdsgrenzen vervagen. Langer doorwerken wordt normaal en de economische betekenis van kennis en ervaring neemt toe. Zowel voor werkgevers als voor werknemers neemt het aantal zekerheden af en het aantal keuzes toe. Werknemers gaan vaker experimenteren, switchen en kiezen in toenemende mate voor blijvende ontwikkeling. Rollen veranderen, projectmatig werken wordt de norm en(de kwaliteit van) samenwerken wordt belangrijker. Werkgevers zullen profiteren als ze mensen van allerlei leeftijden weten te verleiden om hun bijdrage juist bij hen te willen leveren. Werkgevers die op deze ontwikkelingen inspelen maken optimaal gebruik van de mogelijkheden en kwaliteiten van de verschillende generaties. Dit getuigt niet alleen van verstandig economisch handelen; het levert ook een waardevolle bijdrage aan het oplossen van de problemen van de toenemende vergrijzing en ontgroening. Oudstanding speelt hierin een rol voor organisaties met het bieden van maatschappelijk verantwoorde oplossingen voor arbeidsvraagstukken.

26 OUDSTANDING GROEP BV T E OUDSTANDING NOORD-HOLLAND / FLEVOLAND T E OUDSTANDING MIDDEN / OOST / NOORD NEDERLAND T E OUDSTANDING ZUID-HOLLAND / ZEELAND / ZUID NEDERLAND T E IRO, LOOPBAANBEGELEIDING, OUTPLACEMENT, COACHING, VITALITEITSBELEID T E HOGER MANAGEMENT / ZZP / PROJECTEN T E Uitgave, januari 2010

Blijvend beter inzetbaar. Levensfasegericht personeelsmanagement: een praktische uitwerking

Blijvend beter inzetbaar. Levensfasegericht personeelsmanagement: een praktische uitwerking Blijvend beter inzetbaar Levensfasegericht personeelsmanagement: een praktische uitwerking mogelijkheden Aanleiding Door vergrijzing en ontgroening kan in de nabije toekomst het aantal mensen dat met pensioen

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken (HNW) is een van de meest populaire trends op het gebied van organisatieontwikkeling van de laatste jaren; meer dan een kwart

Nadere informatie

Optimaal Werken. Gezondheid. Werkomstandigheden. Betrokkenheid. Ontwikkeling

Optimaal Werken. Gezondheid. Werkomstandigheden. Betrokkenheid. Ontwikkeling Optimaal Werken Gezondheid Werkomstandigheden Betrokkenheid Ontwikkeling 2 Optimaal Werken Arbo Unie helpt het werk in je organisatie zó vorm te geven dat werkenden zich een leven lang veilig, gezond en

Nadere informatie

Leef Slimmer. Werk Slimmer.

Leef Slimmer. Werk Slimmer. Leef Slimmer. Werk Slimmer. Vitaliteit, focus en meer energie. Een visie op duurzame inzetbaarheid van werknemers Whitepaper 2015 Het Belang van Duurzaamheid Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een

Nadere informatie

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Scripts voor vitaliteit 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Inhoud Wat is vitaliteit? Welke scripts gericht op vitaliteit zijn het beste? Wat is de rol van werknemer en werkgever hierbij? Wat is vitaliteitmanagement?

Nadere informatie

Generatiemanagement. Opbouw presentatie. Inleiding aspecten levensfasenbeleid

Generatiemanagement. Opbouw presentatie. Inleiding aspecten levensfasenbeleid Generatiemanagement Inleiding aspecten levensfasenbeleid Matchpoint@Work Frank Mouws 15 maart 2011 Opbouw presentatie Wat is levensfasenbeleid Waarom levensfasenbeleid Ontwikkeling arbeidsmarkt Samenhang

Nadere informatie

BIJLAGE 1: OVERZICHT LEVENSFASEN

BIJLAGE 1: OVERZICHT LEVENSFASEN BIJLAGE 1: OVERZICHT LEVENSFASEN 1. Twintigers Jonge starters 20 tot 30 jaar verzuim Positief ingesteld, willen graag snelle stappen maken en kennis maken met de verschillende facetten van hun baan en

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame Inzetbaarheid Duurzame Inzetbaarheid Het vermogen van werknemers om gezond, plezierig en productief te werken, gedurende hun hele arbeidsleven. Het gaat met andere woorden om gezondheid, vakmanschap, motivatie, werk-privé

Nadere informatie

2a. Individueel jaargesprek Format medewerker

2a. Individueel jaargesprek Format medewerker 2a. Individueel jaargesprek Format medewerker 1 Introductie Vraagt u zich ook wel eens af doe ik in mijn werk de dingen waar ik goed in ben en waar ik plezier in heb, heb ik een goede werk/privé balans

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers

Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers De expertise van Loyalis is mensenwerk U wilt altijd het beste voor uw werknemers. Als HR-professional neemt u uw verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Hoe maakt een onderneming optimaal gebruik van het menselijk kapitaal?

Hoe maakt een onderneming optimaal gebruik van het menselijk kapitaal? White paper Hoe maakt een onderneming optimaal gebruik van het menselijk kapitaal? Deze white paper wordt u gratis aangeboden door De Valk Leadership Company Datum: 1 januari 2013 Versie: 2.0 Auteur: Guido

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

Medewerkers kunnen hun eigen persoonlijk kapitaal zijn!

Medewerkers kunnen hun eigen persoonlijk kapitaal zijn! Medewerkers kunnen hun eigen persoonlijk kapitaal zijn! Ellen Schellekens 9 april 2014 Adviesbureau voor de ontwikkeling van mens en organisatie. IVA Beleid en advies Manager Schouten & Nelissen Directeur

Nadere informatie

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Programma Workshop Eerste deel: Presentatie Visie op Gezond Ondernemen Een paar voorbeelden van

Nadere informatie

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken?

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken

Nadere informatie

Vakkennis & vaardigheden. Motivatie & betrokkenheid. Gezondheid & vitaliteit. Werk & prive. Loopbaanmobiliteit

Vakkennis & vaardigheden. Motivatie & betrokkenheid. Gezondheid & vitaliteit. Werk & prive. Loopbaanmobiliteit DI CODE Vakkennis & vaardigheden Motivatie & betrokkenheid Gezondheid & vitaliteit Werk & prive Loopbaanmobiliteit Waarom deze code? De DI Code biedt sociale partners een kapstok om aan de slag te kunnen

Nadere informatie

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN

HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN HUDSON TALENT MANAGEMENT PARTNER BIJ HET SELECTEREN, MOTIVEREN EN ONTWIKKELEN VAN MENSEN MENSEN ZIJN HET HART VAN UW SUCCES BEDRIJVEN DIE DE BESTE MENSEN AAN ZICH WETEN TE BINDEN, PRESTEREN BETER. MAAR

Nadere informatie

IN SAMENWERKING MET VAN WERKSTRESS NAAR MENTALE VEERKRACHT

IN SAMENWERKING MET VAN WERKSTRESS NAAR MENTALE VEERKRACHT IN SAMENWERKING MET VAN WERKSTRESS NAAR MENTALE VEERKRACHT INHOUD 1. Inleiding 2. Werkstress en uitval 2.1 Wat is de impact van werkstress? 2.2 Wat zijn de concrete oorzaken? 3. Signalering van werkstress

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6.

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6. INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2 Inleiding 3 Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5 Communicatie 6 Fondsenwerving 7 Personeel & Organisatie 8 Financiele onderbouwing 9 Kernwaarden 10 1 Vooraf

Nadere informatie

Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy

Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy Vitale organisaties staan sterker en presteren beter! Health is a new business strategy Zo staan uw medewerkers er voor (2014) 100 medewerkers: 10 met stressklachten 4 verhoogde kans burn-out 2 depressief

Nadere informatie

BZW 13 april 2012. Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid

BZW 13 april 2012. Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid BZW 13 april 2012 Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid De arbeidsmarkt VERANDERT in een razend TEMPO Zoek een BALANS tussen werk en PRIVÉ Overtuigingen bij baanzekerheid Werknemer

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012

Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012 Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012 Zicht krijgen op duurzame inzetbaarheid en direct aan de slag met handvatten voor HR-professionals INHOUDSOPGAVE 1. Duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID HEALTH WEALTH CAREER MERCER WERKNEMERS- ONDERZOEK SERIES WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID DUURZAME INZETBAARHEID PRODUCTIEVE, GEMOTIVEERDE EN GEZONDE WERKNEMERS DIE IN STAAT ZIJN

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

Werk maken van duurzame inzetbaarheid. Met meetbaar én voelbaar resultaat. - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen

Werk maken van duurzame inzetbaarheid. Met meetbaar én voelbaar resultaat. - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen verantwoord veranderen Werk maken van duurzame inzetbaarheid vbent.org - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen Met meetbaar én voelbaar resultaat Naar een duurzame en vitale

Nadere informatie

Talentisme. Het effectiefste wapen in de War for Talent

Talentisme. Het effectiefste wapen in de War for Talent Talentisme. Het effectiefste wapen in de War for Talent Talent wordt schaars en er zal om gevochten worden. Dat was kort samengevat de gedachte achter de term The War for Talent, die eind vorige eeuw werd

Nadere informatie

Leven & Loopbaan KVGO. Door Hellen van Lienden (Viven)

Leven & Loopbaan KVGO. Door Hellen van Lienden (Viven) Leven & Loopbaan KVGO Door Hellen van Lienden (Viven) Wie denkt zij dat ze is Achtergrond in Management & Consultancy Oprichter St. Viven Diensten gericht op groei van mens / organisatie Leefplezier &

Nadere informatie

HNW start met Leiderschap

HNW start met Leiderschap HNW start met Leiderschap www.credo-consultancy.com Seminar 14 maart 2012 Even voorstellen Credo Consultancy Mens en Organisatie tot bloei brengen Credo Ministries Mens en Maatschappij tot bloei brengen

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015

Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015 Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015 Rob Gründemann Lector Hogeschool Utrecht Suzanne Jungjohann HR directeur Delta Lloyd Opzet presentatie

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie

Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie Rob Gründemann Faculteit Maatschappij en Recht Captains of Arbo, 13 mei 2009 Opzet van de presentatie 1. De economische recessie 2. Vergrijzing

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

Investeren in werkgeluk als business model

Investeren in werkgeluk als business model Investeren in werkgeluk als business model Zandvoort, 15 juni 2017 Visie op relatie medewerker - bedrijfsresultaat Gezondheid Succesvolle organisatie Bart van Opstal Client Consultant Health & Benefits

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Wat is bevlogenheid? Wat heb je er aan? (als werkgever, als werknemer) Hoe er op sturen? Binden en boeien! Wie wil er wat mee?

Wat gaan we doen? Wat is bevlogenheid? Wat heb je er aan? (als werkgever, als werknemer) Hoe er op sturen? Binden en boeien! Wie wil er wat mee? Wat gaan we doen? Wat is bevlogenheid? Wat heb je er aan? (als werkgever, als werknemer) Hoe er op sturen? Binden en boeien! Sturen op energiebronnen Je stijl als leidinggevende Wie wil er wat mee? Wat

Nadere informatie

Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017

Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017 Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017 S OPHIE ABERSON, CONSULENT VIAZORG Inhoud workshop 1. Wat is duurzame inzetbaarheid? 2. Ontwikkelingen loopbaan en zorg en welzijn 3. Wat kan je doen om duurzaam

Nadere informatie

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008 Goed werkgeverschap loont Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008 Leeftijdsopbouw HBO, overheid en totaal in 2005 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5%

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Hoe vergroot ik mijn vitaliteit? Tinka van Vuuren Proeverij HNW en Vitaliteit 11 november 2013

Hoe vergroot ik mijn vitaliteit? Tinka van Vuuren Proeverij HNW en Vitaliteit 11 november 2013 Hoe vergroot ik mijn vitaliteit? Tinka van Vuuren Proeverij HNW en Vitaliteit 11 november 2013 2 Inhoud workshop Welke zaken bevorderen mijn vitaliteit en welke zaken belemmeren mijn vitaliteit? Waar krijg

Nadere informatie

In PErson happy & healthy at work inperson.nl

In PErson happy & healthy at work inperson.nl inperson.nl happy & healthy inperson.nl Happy & Healthy at Work Geluk als businessmodel Gelukkige medewerkers presteren beter en zorgen voor succesvolle organisaties. Dat bewijst tal van wetenschappelijk

Nadere informatie

LEIDERSCHAP EN DUURZAME INZETBAARHEID. Tinka van Vuuren NEVI 4 februari 2016

LEIDERSCHAP EN DUURZAME INZETBAARHEID. Tinka van Vuuren NEVI 4 februari 2016 LEIDERSCHAP EN DUURZAME INZETBAARHEID Tinka van Vuuren NEVI 4 februari 2016 EVEN VOORSTELLEN Loyalis in de zorg: een deskundige partner voor werkgevers; Ontstaan uit de wereld van pensioen en sociale zekerheid;

Nadere informatie

Oriëntatiefase Indicatie leeftijd: < 25 jaar

Oriëntatiefase Indicatie leeftijd: < 25 jaar Oriëntatiefase Indicatie leeftijd: < 25 jaar Veel inzet, graag willen leren, én scoren Frisse kijk op zaken Veelal erg goed met ICT Welkom voelen Ruimte voor ontwikkeling Spelregels weten Feedback en coaching

Nadere informatie

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering

Samenvatting rapportage. Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid. Contractcatering Samenvatting rapportage Baan je toekomst: werken aan duurzame inzetbaarheid Contractcatering In samenwerking met: Rijnland Advies 1 Inleiding Even terugkijken.. De komende jaren verandert de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI)

Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het Management Skills Assessment Instrument (MSAI) Het zelfbeoordelingsformulier Het doel van deze evaluatie is om u te helpen bij het bepalen van de belangrijkste aandachtsvelden van uw leidinggevende

Nadere informatie

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Werknemer in de toekomst? Welke werkgever moeten we zijn om: Het nodige talent aan te trekken & te houden

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Plan van Aanpak. Verstarring erger dan vergrijzing

Duurzame Inzetbaarheid. Plan van Aanpak. Verstarring erger dan vergrijzing Duurzame Inzetbaarheid Plan van Aanpak Verstarring erger dan vergrijzing Energiek zijn en blijven is motivatie x competenties x conditie Definitie: Duurzame inzetbaarheid is de mate, waarin medewerkers

Nadere informatie

BedrijfsGezondheidsIndex 2007

BedrijfsGezondheidsIndex 2007 BedrijfsGezondheidsIndex 2007 Oudere werknemers zijn vitaler Oudere werknemers zijn vitaler en ervaren een betere mentale gezondheid dan hun jongere collega s. Dit komt mede doordat ze een gezondere leefstijl

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Profielschets. Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd

Profielschets. Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd Profielschets Algemene informatie: Geslacht: man / vrouw Geboortejaar:. Functie: Werkverband: voltijd / deeltijd Overzicht: Score hoog = 4-5 Score gemiddeld = 3 Score laag = 1-2 Deel 1: Gezondheid. Gemiddelde

Nadere informatie

Antreum RAPPORT TLC-Q. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant

Antreum RAPPORT TLC-Q. Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011. de heer Consultant RAPPORT TLC-Q Van: Test Kandidaat Administratienummer: Datum: 01 Sep 2011 Normgroep: Advies de heer Consultant 1. Inleiding Het leiden van een team vraagt om een aantal specifieke competenties. Dit rapport

Nadere informatie

VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN

VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN VERTROUWEN & VERANTWOORDELIJKHEID WIM VANDERSTRAETEN VAN WAAR KOMT VERTROUWEN? De EU markt (economisch): groei staat onder druk Voor het eerst sinds jaren Oorzaken? Opvoeding? Opleiding? Economie? Waarom?

Nadere informatie

DE BURN-OUT SPECIALIST

DE BURN-OUT SPECIALIST DE BURN-OUT SPECIALIST Naar de wortels van het probleem voor een snel en duurzaam herstel BROCHURE bestemd voor HR ADVISEURS De Burn-out Specialist Marne 55-1186 PC AMSTELVEEN E. info@deburnoutspecialist.nl

Nadere informatie

De inzetbaarheid van oudere medewerkers

De inzetbaarheid van oudere medewerkers De inzetbaarheid van oudere medewerkers In vergrijzende samenleving is er een toenemende noodzaak om langer door te werken Sterk oplopende kosten pensioenuitkeringen. Sterk toenemende vervangingsbehoefte

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid: Werken is Bewegen 4 aspecten van DI Schiphol Vitaliteit & gezondheid Intrinsieke motivatie

Nadere informatie

Mentaal Kapitaal. Jan A. Walburg. Trimbos Instituut Improving Mental Health by Sharing Knowledge

Mentaal Kapitaal. Jan A. Walburg. Trimbos Instituut Improving Mental Health by Sharing Knowledge Mentaal Kapitaal Jan A. Walburg Trimbos Instituut Improving Mental Health by Sharing Knowledge VERMOGEN VAN NEDERLAND 1900 VERMOGEN VAN NEDERLAND 2012 ONS BREIN IS DE POLDER VAN VANDAAG VROEGER DIJKEN

Nadere informatie

Rapport TLC-Q. Jan Voorbeeld. Datum 22/06/2015

Rapport TLC-Q. Jan Voorbeeld. Datum 22/06/2015 Rapport TLC-Q Naam Adviseur Jan Voorbeeld Voorbeeld Assessor Datum 22/06/2015 Inleiding Het leiden van een team vraagt om een aantal specifieke competenties. Dit rapport geeft een beschrijving van hoe

Nadere informatie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie Een andere kijk op werken kanker en re-integratie human support grensverleggend mensenwerk Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, dus krijgen organisaties en werkgevers in toenemende mate te maken

Nadere informatie

26-09-2014! DE JONGSTE GENERATIE OP DE ARBEIDSMARKT. GEBOREN TUSSEN 1985 en 2000 OP WEG NAAR DE ARBEIDSMARKT GENERATIES OP DE WERKVLOER

26-09-2014! DE JONGSTE GENERATIE OP DE ARBEIDSMARKT. GEBOREN TUSSEN 1985 en 2000 OP WEG NAAR DE ARBEIDSMARKT GENERATIES OP DE WERKVLOER ONDERWERPEN 1. GENERATIES 2. JONGERENTRENDS 2014 **** 3. WAT VINDEN JONGEREN DE JONGSTE GENERATIE OP DE ARBEIDSMARKT 18 SEPTEMBER 2014, HUUB NELIS BELANGRIJK? 4. HOE INTERESSEER JE JONGEREN? **** JONGERENCULTUUR

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Marieke Schapers Manager Hr Business Support & Aegon Health Center

Duurzame Inzetbaarheid. Marieke Schapers Manager Hr Business Support & Aegon Health Center Duurzame Inzetbaarheid Marieke Schapers Manager Hr Business Support & Aegon Health Center 1 Hoera! We worden steeds ouder Vergrijzing en ontgroening Ook op de arbeidsmarkt Gevolgen Uitstroom expertise,

Nadere informatie

> Checklist jonger en ouder

> Checklist jonger en ouder > Checklist jonger en ouder Stem uw personeelsbeleid af op de vijf verschillende leeftijdsgroepen en speel in op uiteenlopende drijfveren, motivaties en ambities. Tieners Zijn op zoek naar vooral een leuke

Nadere informatie

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl

Het Mens Effect. hetmenseffect.nl Het Mens Effect hetmenseffect.nl Uw organisatiedoelen & het effect van talent In deze dynamische tijd vormt de mens weer de kern van succesvolle organisaties. Welke uitdaging ook, ICT-systemen, processen

Nadere informatie

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer

Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Sport werkt! Meerdaagse trainingen voor bewustzijn, motivatie én plezier op de werkvloer Leer optimaal samenwerken, omgaan met stress en effectief communiceren Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij

Nadere informatie

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid MT-presentatie Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers?. Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid Campagne De verzekeringsbranche werkt aan inzetbaarheid Start Startsein in

Nadere informatie

WAAROM PERSOONLIJKHEID?

WAAROM PERSOONLIJKHEID? WAAROM? Hoe Hogan assessments u helpen de juiste mensen te selecteren, talenten te herkennen én ontwikkelen en leiderschap te verbeteren. Gedistribueerd door: 2012 HOGAN ASSESSMENT SYSTEMS, INC. WAAROM?

Nadere informatie

Ik ben. Eerlijk. Geduldig. Creatief. Gestructureerd. Communicatief. Geïnteresseerd. Geeft aandacht WWW.IKBENHARRIE.NL

Ik ben. Eerlijk. Geduldig. Creatief. Gestructureerd. Communicatief. Geïnteresseerd. Geeft aandacht WWW.IKBENHARRIE.NL Ik ben Geïnteresseerd Creatief WWW.IKBENHARRIE.NL Communicatief Geeft aandacht Eerlijk Gestructureerd Geduldig Harrie is ontwikkeld door CNV Jongeren en Vilans, met dank aan de support van UWV en Instituut

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt

Werk. Omdat een andere blik je leven verrijkt Werk vanuit bekeken Omdat een andere blik je leven verrijkt (Samen)werken met autisme Autisme heeft invloed op het hele leven, dus ook op de werkplek. Autisme brengt talenten en kwaliteiten met zich mee

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN

HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN WHITEPAPER HOE DE KANS OP EEN SUCCESVOLLE ERP- IMPLEMENTATIE TE VERGROTEN..HET EFFECT VAN VREEMDE OGEN.. Copyright 2014 OPDIC W www.implementatie-erp.nl E info@implementatie-erp.nl Hoe de kans op een succesvolle

Nadere informatie

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training AGRESSIE EN WEERBAARHEID Overzicht Elementen Training Voorwoord Hier is een overzicht van Agressie en Weerbaarheid Wat leuk dat je interesse hebt in onze training Agressie en Weerbaarheid! In deze training

Nadere informatie

Rapport Vitaliteitscan

Rapport Vitaliteitscan Rapport Vitaliteitscan Voor: F.K.J Kras 24 maart 2011 Rapportage Individuele Scan Geachte heer/mevrouw F.K.J Kras Hieronder treft u de rapportage aan van de door u ingevulde vitaliteitscan voor werkenden.

Nadere informatie

Vitaliteit en leeftijd Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu

Vitaliteit en leeftijd Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu 21 september 2010 Tinka van Vuuren Inhoud presentatie Waarom is beleid gericht op vitaliteit en leeftijd noodzakelijk? Is er verband tussen vitaliteit

Nadere informatie

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES

MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES E-blog HR special MET DEZE 6 KEUZES WORDT DUURZAME INZETBAARHEID WÉL EEN SUCCES In duurzaam inzetbaar Door Caroline Heijmans en Teresa Boons, INLEIDING Als je medewerkers en managers vraagt wat zij doen

Nadere informatie

Harrie m/v. Harrie. Harrie. Harrie. Kortom: Harrie!

Harrie m/v. Harrie. Harrie. Harrie. Kortom: Harrie! Harrie m/v Harrie Werken met Wajongeren is goed mogelijk! Maar de beperking van een Wajonger brengt met zich mee dat er extra ondersteuning en begeleiding op de werkplek nodig is. Een directe collega kan

Nadere informatie

Leergang Allround Leiderschap

Leergang Allround Leiderschap Leergang Allround Leiderschap Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Allround Leiderschap Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de kijk op leiderschap

Nadere informatie

Rapport Carriere Waarden I

Rapport Carriere Waarden I Rapport Carriere Waarden I Kandidaat TH de Man Datum 18 Mei 2015 Normgroep Advies 1. Inleiding Carrièrewaarden zijn persoonlijke kenmerken die maken dat u bepaald werk als motiverend ervaart. In dit rapport

Nadere informatie

VERBETERINGSGERICHT LEIDINGGEVEN

VERBETERINGSGERICHT LEIDINGGEVEN VERETERINGSGERICHT LEIDINGGEVEN Rob ertels 1 SITUATIE Leidinggeven aan verandering - of beter gezegd: continue verbetering - vraagt van de manager van vandaag het vermogen om zowel krachtig te sturen op

Nadere informatie

VOORBIJ DUURZAME INZETBAARHEID! Verantwoord aan de slag met oudere werknemers Dr. Annet de Lange. Official sponsor: Partners: WWW.OVERDI.

VOORBIJ DUURZAME INZETBAARHEID! Verantwoord aan de slag met oudere werknemers Dr. Annet de Lange. Official sponsor: Partners: WWW.OVERDI. VOORBIJ DUURZAME INZETBAARHEID! Verantwoord aan de slag met oudere werknemers Dr. Annet de Lange Official sponsor: Partners: Agenda 1. Ouder worden op het werk: wat denkt u zelf? 2. Ouder worden op het

Nadere informatie

In PErson happy & healthy at work inperson.nl

In PErson happy & healthy at work inperson.nl inperson.nl happy & healthy inperson.nl Happy & Healthy at Work Geluk als businessmodel Gelukkige medewerkers presteren beter en zorgen voor succesvolle organisaties. Dat bewijst tal van wetenschappelijk

Nadere informatie

HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS. Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics

HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS. Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics HET NIEUWE WERKEN IN RELATIE TOT PERSOONLIJKE DRIJFVEREN VAN MEDEWERKERS Onderzoek door TNO in samenwerking met Profile Dynamics 1 Inleiding Veel organisaties hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in

Nadere informatie

Veerkracht en betrokkenheid aan het werk

Veerkracht en betrokkenheid aan het werk Veerkracht en betrokkenheid aan het werk 1st Nederlandse conferentie positieve psychologie Jan Auke Walburg Linda Bolier www.trimbos.nl VERMOGEN VAN NEDERLAND 2013 Mentale stoornissen Geen gezondheidsprobleem

Nadere informatie

Aanvullende informatie onder

Aanvullende informatie onder Wat beweegt ons? Reiss Profile Europe B.V. is officieel partner en licentiehouder van de methode van Professor Dr. Steven Reiss Aanvullende informatie onder www.reissprofile.eu Zicht op de menselijke motivatie

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Met andere ogen kijken naar...

Met andere ogen kijken naar... Met andere ogen kijken naar... Mens Organisatie Verandering Organisatie & ontwikkeling Loopbaan & verandering Vitaliteit & verzuim Iedere organisatie maakt ontwikkelingen door. Vanwege veranderende marktomstandigheden,

Nadere informatie

NATIONALE VEERKRACHTTEST

NATIONALE VEERKRACHTTEST NATIONALE VEERKRACHTTEST VEERKRACHT OPTIMISME PSYCHOLOGISCH KAPITAAL ZELF- VERTROUWEN HOOP Rapport Persoonlijke Veerkracht 1-10-2012 uitzenden professionals inhouse services employability payrolling outsourcing

Nadere informatie

Vitaliteit en Het Nieuwe Werken Tinka van Vuuren Proeverij HNW en Vitaliteit 11 november 2013

Vitaliteit en Het Nieuwe Werken Tinka van Vuuren Proeverij HNW en Vitaliteit 11 november 2013 Vitaliteit en Het Nieuwe Werken Tinka van Vuuren Proeverij HNW en Vitaliteit 11 november 2013 2 Inhoud presentatie Wat is vitaliteit? Welke factoren beïnvloeden de vitaliteit van werknemers? Wat zijn de

Nadere informatie

inverbandmet een voorbeeld van een procesonderdeel

inverbandmet een voorbeeld van een procesonderdeel Leiderschapsprofiel Bij leiderschapstrajecten werk ik onder andere graag met de visie van Robert E. Quinn; Het concurrerende waarden model. Of het er nu om gaat je persoonlijk leiderschap te onderzoeken

Nadere informatie

Programma Participatie en Gezondheid

Programma Participatie en Gezondheid Programma Participatie en Gezondheid TNO & VUmc met AWVN voor Ministeries SZW, VWS en BZK Donderdag 20 November 2008 1 Programma participatie en gezondheid 1. Behoud en bevorderen van een gezonde arbeidsparticipatie

Nadere informatie

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem

Persoonlijkheidsprofiel. Anoniem Anoniem 2012 1. Inleiding Dit is jouw persoonlijkheidsprofiel. Het profiel is gebaseerd op de antwoorden die jij hebt gegeven in de vragenlijst. Jouw antwoorden zijn vergeleken met die van een grote groep

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

=Vitaal voor bedrijven Sterke werknemers voor sterke bedrijven

=Vitaal voor bedrijven Sterke werknemers voor sterke bedrijven Sterke werknemers voor sterke bedrijven IJsselwijs Wie zijn wij Verleden Heden Toekomst 2 IJsselwijs Kernwoorden Gericht op resultaat Ontwikkeling vakmanschap Standaard op maat Het Werkt! 3 Vraagt u zich

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

HOE KIJKEN DE GENERATIE- EXPERTS VAN NEDERLAND NAAR GENERATIEMANAGEMENT?

HOE KIJKEN DE GENERATIE- EXPERTS VAN NEDERLAND NAAR GENERATIEMANAGEMENT? INTERVIEWS HOE KIJKEN DE GENERATIE- EXPERTS VAN NEDERLAND NAAR GENERATIEMANAGEMENT? Hoe gaat uw organisatie om met de diversiteit van mensen? Is uw organisatie aantrekkelijk voor alle generaties? Hoe speelt

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

EEN PARTNER DIE WERKT

EEN PARTNER DIE WERKT EEN PARTNER DIE WERKT Goed personeel bepaalt het succes van uw organisatie. Goed personeelsbeleid is daarbij essentieel. U zoekt dan ook een ervaren en betrouwbare HR partner. Een partner die u kan adviseren

Nadere informatie

Even voorstellen 10/20/2017

Even voorstellen 10/20/2017 Even voorstellen Sectorinstituut Transport en Logistiek: Werkt voor mens en werk in transport en logistiek. Opgericht door TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek, CNV Vakmensen. Doel is zorgen voor: Instroom

Nadere informatie

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008 Goed werkgeverschap loont Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008 Opzet van de presentatie 1. Leeftijdsopbouw Hoger onderwijs 2. Ontwikkelingen

Nadere informatie

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander Inhoud 1 Inleiding 2 Ondernemen in een veranderende wereld 1 Veranderende tijden 3 2 Waarom zingeving in werk steeds belangrijker wordt! 3 3 Mens en wereld als energetisch geheel van nature in beweging

Nadere informatie

Vitale medewerkers maken een vitale HvA

Vitale medewerkers maken een vitale HvA Vitale medewerkers maken een vitale HvA Beleidskader Vitaliteit Larissa Kras Beleidsmedewerker stafafdeling P&O In opdracht van Conny Vermolen, directeur P&O Januari 2013 Inleiding De Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie