Datum 14 april 2005 Nr.: 05-37

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum 14 april 2005 Nr.: 05-37"

Transcriptie

1 Datum 14 april 2005 Nr.: Van Aan Het college van B&W De raads- en duoburgerleden Kopie aan Onderwerp Ontwikkelingsprogramma West-Brabant Mededeling Samenvatting De minister van VROM heeft in haar Nota Ruimte voor West-Brabant de mogelijkheid opgenomen om een voorbeeld voor ontwikkelingsplanologie uit te werken. Op voorstel van de provincie Noord-Brabant hebben gemeenten uit Westelijk Noord-Brabant en de Zeeuwse gemeente Tholen, die sinds enkele jaren op basis van een convenant samenwerken, deze handschoen opgepakt. Met voortvarendheid is een plan van aanpak opgesteld. Over dit plan is overleg gevoerd met het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda. Het resultaat is dat de drie partijen het met elkaar van harte eens zijn om zich gezamenlijk te zetten aan de uitvoering van het plan. In West-Brabant, dat door zijn ligging en zijn eigen kwaliteiten geldt als een uniek gebied met veel potenties, is een aantal ruimtelijke projecten aan de orde, die door middel van ontwikkelingsplanologie in onderlinge samenhang en met meerwaarde versneld tot uitvoering kunnen worden gebracht. Wij schatten in dat dit zowel op lokaal als op regionaal niveau voordelen heeft. Voor het op gang brengen van het proces hebben we enkele afspraken gemaakt die zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande structuren en die gebaseerd zijn op onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid. Een netwerk organisatie zorgt ervoor dat we de projecten neerzetten als opgaven die voor de gehele regio van belang zijn. Essentieel is verder dat we naar buiten treden met één gezicht. De mogelijkheid dat derden ons steunen in onze ambitie West-Brabant écht op de kaart te krijgen, neemt hierdoor alleen maar toe. Hoewel we intussen aan de gang zijn gegaan met het realiseren van onze hoge ambities, hebben we nog geen onomkeerbare beslissingen genomen. Wij informeren u thans omdat we menen dat we inmiddels iets te vertellen hebben en omdat we op weg gaan met stappen die op termijn ook van u uw mening vragen. Maar

2 zover is het nog niet. Wij zullen op 19 april een dag organiseren, waarvoor we alle collegeleden van betrokken partijen uitnodigen. Mede op basis van de uitkomsten van die dag zullen we u opnieuw informeren. Daarnaast zijn wij voornemens later dit jaar een bijeenkomst te organiseren waarop we alle raadsleden van betrokken gemeenten willen uitnodigen. Wij stellen u thans voor dat u: - kennis neemt van de in deze notitie en het bijgevoegde regiobulletin verstrekte informatie; - er kennis van neemt dat we later dit jaar opnieuw informeren en daarbij dan mogelijk een advies of een besluit van uw Raad vragen.

3 1. Inleiding Voor u ligt een notitie over het voorbeeldplan ontwikkelingsplanologie West-Brabant. Het voorbeeldplan staat ook wel bekend als het ontwikkelingsprogramma West-Brabant. Een aantal partijen heeft de afgelopen tijd een proces rondom het voorbeeldplan op gang gebracht. Het proces is intussen zover gevorderd dat we het nuttig en nodig achten de raden van de betrokken gemeenten te informeren. Veel informatie over het plan, de huidige stand van zaken en opvattingen van betrokken bestuurders zijn opgenomen in het regiobulletin no. 5, dat speciaal gewijd is aan het ontwikkelingsprogramma. Dit regiobulletin is bijgevoegd. Het regiobulletin wordt verspreid onder raadsleden en leden van Provinciale Staten, maar wordt ook toegestuurd aan andere betrokkenen en geïnteresseerden. Voorliggende notitie heeft een meer formeel karakter. Met deze notitie wordt u in het kort bijgepraat over de inhoudelijke kanten van het voorbeeldplan en over zaken die met het proces samenhangen. 2. Uitdaging Door zijn strategische ligging tussen twee wereldhavens (Antwerpen en Rotterdam) en zijn situering op de as provincie Zeeland-Brabantse stedenrij is West-Brabant een bijzonder gebied. Het gebied heeft een eigen economische productiemilieu en veel potentie in agrarisch opzicht. De landschappelijke uitstraling is krachtig en er zijn volop toeristisch-recreatieve mogelijkheden. Twee jaar geleden legden gemeenten uit Westelijk Noord-Brabant met het sluiten van een convenant voor de periode een basis voor een dynamische toekomst. De belangrijkste elementen van deze samenwerking zijn: - het is primair een samenwerking tussen de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten; - de samenwerking kenmerkt zich door een projectmatige manier van werken die door middel van per project op te stellen bestuursopdrachten van tevoren wordt vastgelegd. Andere kenmerken zijn dat de samenwerking flexibel is en dat vrijwillig, maar niet vrijblijvend wordt samengewerkt; - er is een Ambtelijke Regie Groep (ARG) die zorg draagt voor de afstemming met de gemeentelijke organisaties en als voorportaal fungeert voor de Bestuurlijke Regie Groep (BRG). De ARG bestaat uit de algemeen directeuren/gemeentesecretarissen en de BRG wordt gevormd door de burgemeesters. De BRG is formeel verantwoordelijk voor de samenwerking; - ten einde de afstemming met de afzonderlijke gemeenten vorm te geven, worden periodiek collegedagen gehouden, waarvoor alle collegeleden van de gemeenten worden uitgenodigd. Tevens komt regelmatig de zogenaamde klankbordgroep van raadsleden bijeen. Deze klankbordgroep bestaat uit twee raadsleden per gemeente.

4 Intussen werken negen Brabantse gemeenten en een Zeeuwse gemeente 1 samen aan projecten van bovengemeentelijk belang. Al wat langere tijd bezinnen we ons op de samenwerking op het gebied van economische en fysiek ruimtelijke vraagstukken. Wij zijn gestimuleerd op deze gebieden daadwerkelijk aan de slag te gaan omdat: - op rijksniveau met het uitkomen van de Nota Ruimte en Pieken in de Delta essentiële mogelijkheden zijn gecreëerd voor het beter benutten van regionale kansen. De Nota Ruimte, die nog door de Tweede Kamer moet worden vastgesteld, bepaalt in grote mate de ruimtelijke inrichting van Nederland tot Uitgegaan wordt van een dynamische, op ontwikkeling gericht ruimtelijk beleid en een heldere verdeling van verantwoordelijkheden tussen het rijk en de decentrale overheden. De beleidsnotitie "Pieken in de Delta: Gebiedsgerichte Economische Perspectieven" beschrijft de economische agenda voor zes regio s in Nederland. De ruimtelijke prioriteiten (o.a. mainports, infrastructuur en bedrijventerreinen) van deze agenda zijn in een breder verband vastgelegd in de Nota Ruimte. Pieken in de Delta geeft de economische onderbouwing van die ruimtelijke aspecten en werkt ze verder uit; - Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant zich uitdrukkelijk heeft voorgenomen de banden met de regio West-Brabant verder aan te halen. Wij willen samen met de provincie op voet van gelijkwaardigheid en op basis van vertrouwen de geboden kansen zien te verzilveren; - alle door ons in gang gezette ontwikkelingen één ding duidelijk maken. Als wij als West-Brabantse bestuurders niet zeggen wat er met onze regio gaat gebeuren, dan zullen anderen dat voor ons uitmaken. Wij willen af van concurrerende overheidsverhoudingen en gebruik maken van de in de samenleving en markt levende belangstelling gezamenlijk de schouders onder de samenwerking te zetten. Van belang is voort te melden dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda op 1 maart j.l. besloten heeft te participeren in het plan van aanpak met het project Via Breda. Op 4 december 2003 organiseerden wij het regiosymposium Tussen Kracht en Kwetsbaarheid. Het symposium leerde ons dat wij zelf de regie ter hand zullen moeten nemen. In praktische zin zijn intussen een aantal stappen gezet en wij zijn aan het gebied en aan onszelf verplicht nu een flinke stap te zetten. Met meer kracht, met minder vrijblijvendheid en met duidelijke resultaten voor ogen. 3. Voorbeeldplan 1 Het gaat om de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen, Woensdrecht en Zundert.

5 Op verzoek van de provincie Noord-Brabant is West-Brabant in de Nota Ruimte opgevoerd als voorbeeldgebied voor de toepassing van ontwikkelingsplanologie. Ontwikkelingsplanologie staat tegenover toelatingsplanologie en het voorbeeld heeft tot doel voor de regio West-Brabant ervaringen op te doen met een meer actieve en ontwikkelingsgerichte manier van omgaan met ruimtelijke vraagstukken. Het ontwikkelingsprogramma West- Brabant is daarbij het instrument om doelen te bereiken en is mede een middel om onze regio te profileren naar hogere overheden. De regio (in onze situatie: provincie en gemeenten) is door het rijk uitgenodigd het proces van het uitwerken van het voorbeeldplan op te starten. Het rijk zal waar nodig en mogelijk ondersteuning verlenen. Voor de regio is het ontwikkelingsprogramma een mogelijkheid om te komen tot een gebiedsgerichte en breed gedragen regionale visievorming en uitvoering van een aantal majeure projecten. Deze projecten zijn in de volgende paragraaf beschreven. De minister van VROM wil eind 2005 over de eerste resultaten van het voorbeeldplan beschikken. Door de Ambtelijke en Bestuurlijke Regiegroep Westelijk Noord-Brabant is een plan van aanpak opgesteld. Dit plan heeft de instemming van de colleges van burgemeester en wethouders van de convenantgemeenten. Het plan is besproken met het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant en met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda. Het resultaat is dat de regiegroep Westelijk Noord- Brabant, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda aan de slag zijn gegaan met het uitvoeren van het plan van aanpak. 4. Aanpak Voor het welslagen van het ontwikkelingsprogramma zijn zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau structuur en coördinatie nodig. Wij hebben besloten aan te sluiten bij bestaande structuren. Bestuurlijk (BRG+) De bestuurlijke regie van in Westelijk Noord-Brabant gelegen projecten is in handen van de bestaande Bestuurlijke Regiegroep (BRG) Westelijk Noord-Brabant. Voor het ontwikkelingsprogramma is deze groep uitgebreid met een delegatie van het college van Gedeputeerde Staten en met een bestuurlijke vertegenwoordiging van de gemeente Breda. De gemeente Breda is aangesloten omdat een van de projecten (Via Breda) gelegen is in deze gemeente en omdat op verzoek van de Staatssecretaris van Economische Zaken - aan Breda een coördinerende rol is toebedacht ten aanzien van Pieken in de Delta. De naam van de nieuwe groep is Bestuurlijke Regiegroep Plus, afgekort tot BRG plus (ook wel BRG +). Burgemeester Marijnen van de gemeente Roosendaal is voorzitter van de BRG +. Als voorportaal voor de BRG+ fungeert de ARG+. Aan elk tot het ontwikkelingsprogramma behorend regionale project is een burgemeester (lid BRG+) toegewezen als ambassadeur. De rollen van deze functie zijn steun te organiseren aan de projectontwikkeling vanuit de regionale invalshoek en de projectbelangen te behartigen in hun onderlinge context op het regionale niveau.

6 Ambtelijk (ARG+) Voor de ambtelijke ondersteuning draagt de Ambtelijke Regiegroep Plus (ARG +) zorg. Hiermee wordt de verankering van het programma met de gemeentelijke organisaties geborgd. In de ARG + hebben de algemeen directeuren / gemeentesecretarissen en provinciale directieleden zitting. 5. Evaluatie We willen het proces ook evalueren. Het is belangrijk te weten of de verwachtingen uitkomen en hier lering uit te trekken. De vinger zal constant aan de pols gehouden worden. Aan het eind van het jaar zal de balans worden opgemaakt. Dan zal bepaald worden of, en zo ja op welke wijze, het proces zal worden voortgezet. In ieder geval mogen de projecten van deze aanpak geen nadelen ondervinden.

7 6. Projecten Van het ontwikkelingsprogramma maakt een aantal projecten deel uit. In onderstaande tabel (tabel 1) zijn deze projecten opgesomd en is per project de (gemeentelijke) ambassadeur aangegeven. Overigens geldt voor het project Moerdijkse Hoek dat de raad van Moerdijk daar tegen is. Tabel 1. Aan het ontwikkelingsprogramma aangehaakte projecten en de verdeling van de (gemeentelijke) ambassadeurs. No. Project Omschrijving Ambassadeur 1. Moerdijkse Hoek Onderzoek naar de realisatie van 600 Moerdijk hectare duurzaam vernieuwend bedrijventerrein voor grootschalige bedrijven. 2. A4 Aanleg ontbrekende schakel in een van de twee achterlandverbindingen door West-Brabant. Woensdrecht 3. Via Breda Herontwikkeling stationsgebied met centraal een nieuw station met opstappunt voor Zuid-Nederland van de HSL. 4. Haalbaarheids-onderzoek Regionaal Ontwikkelingsfonds Haalbaarheidsonderzoek naar een regionaal ontwikkelingsfonds als slagvaardig om samenwerking tussen de partijen te concretiseren. 5. Bergse Haven Herontwikkeling van verrommeld bedrijventerrein tot een hoogwaardig woon-, werk- en recreatiegebied. 6. Glastuinbouw Realiseren van een duurzame locatie van 250 tot 300 hectare voor de vestiging van glastuinbouwbedrijven. 7. Goederen Over Spoor Een veilige en duurzame toepassing van spoorvervoer voor goederen in West-Brabant. 8. Spoorhaven Herstructurering van verouderd bedrijventerrein en spooremplacement aan de rand van het centrum. Breda Etten-Leur Bergen op Zoom Steenbergen Halderberge Roosendaal Hoerwel de focus in dit stadium ligt bij deze majeure projecten, is onderkend dat regionale doelstellingen niet bereikt worden alleen met de realisatie van deze projecten. Er dient a.h.w. een koppeling tot stand te worden gebracht tussen de lokale projecten (3 e laags projecten) en de bovengenoemde projecten (1 e laags projecten). In het Ontwikkelingsprogramma wordt expliciet de mogelijkheid genoemd om te voorzien in de realisatie van de projecten in de tussenliggende 2 e laag. Wij doelen hiermede op de projecten zoals deze genoemd staan in het Memorandum Westelijk Noord-Brabant op de kaart van 19 februari 2002, uitgegeven en besproken ter

8 gelegenheid van de provinciale statenverkiezingen in maart Resultaten In het plan van aanpak is een tiental resultaatgebieden opgesomd waarop we ons gedurende de looptijd van het voorbeeldplan richten. Onze constatering is dat we op dit moment ten opzichte van de voornemens relatief gunstige resultaten hebben geboekt ten aanzien van: - onderzoek naar instrumentarium ontwikkelingsplanologie; - vaststelling van de lijst van de majeure projecten; - zichtbare gemiddelde vooruitgang in de projecten; - een groeiende belangstelling en committent van VROM; - een ruw overzicht van plannen en projecten (spoorboekje); - een werkstructuur in de vorm van de BRG +. Wij zijn wat minder ver in de voortgang bij: - de visievorming; - de formalisering van de contacten met het rijk; - de realisering van een communicatiestrategie; - de methodische en praktische evaluatie van het proces. Door de bank genomen zijn wij van mening dat we ten opzichte van onze aanvankelijke voornemens behoorlijk zijn opgeschoten Communicatie Voor het ontwikkelingsprogramma is communicatie een belangrijk onderwerp. Het is een noodzakelijke conditie voor het vinden en uitbouwen van een breed draagvlak. Provinciale Staten, gemeenteraadsleden, bevolking, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zullen niet alleen kennis kunnen nemen van het proces. Ze zullen in een later stadium ook worden uitgenodigd invloed uit te oefenen. De publicatie over het ontwikkelingsprogramma in het regiobulletin is een eerste stap op weg naar het verkrijgen van een breder draagvlak. Op 19 april aanstaande wordt in Rucphen de zogenaamde collegedag gehouden. Het houden van een dergelijke dag behoort tot het vaste patroon van overleg dat de BRG organiseert. Het doel is dat de leden van de colleges van burgemeester en wethouders gezamenlijk van gedachten wisselen over onderwerpen die in de BRG aan de orde zijn geweest. Voor 19 april staat het voorbeeldplan op het programma. Voor deze gelegenheid zullen niet alleen worden uitgenodigd de collegeleden van de gemeenten die het convenant Westelijk Noord-Brabant hebben ondertekend, maar ook de collegeleden van de gemeente Breda en van de provincie Noord-Brabant. De uitkomsten van deze collegedag zullen wij uiteraard betrekken in onze beschouwingen over het navolgende traject.

9 Overigens wijzen wij u er op dat wij ook periodiek bijeenkomsten van de zogenaamde klankbordgroep organiseren. In deze klankbordgroep hebben zitting een tweetal leden van elke raad van de bij het convenant aangesloten gemeenten. Wij zijn voornemens een aparte bijeenkomst voor alle raadsleden te organiseren over het ontwikkelingsprogramma West-Brabant. Over het moment en de wijze waarop we dit willen doen, beraden we ons nog. 9. Kosten Ons uitgangspunt is dat het deelnemen door partijen gebeurt op basis van budgettaire neutraliteit. Dit wil zeggen dat eventuele door gemeenten te leveren bijdragen ook geleverd zouden moeten worden indien niet wordt deelgenomen aan het ontwikkelingsprogramma of dat er tegenover eventueel te maken kosten dienovereenkomstige baten staan. Deze twee uitgangspunten zijn gehanteerd bij het samenstellen van het plan van aanpak. De provincie neemt de kosten voor zijn rekening van de eerste twee fases van het haalbaarheidsonderzoek naar een regionaal ontwikkelingsfonds. Bijlagen De volgende bijlage is als onderdeel van deze raadsmededeling, bijgevoegd: * het regiobulletin nr. 05 van april 2005 De volgende bijlagen zijn, als achtergrondinformatie voor deze raadsmededeling, ter inzage gelegd: * het plan van aanpak Ontwikkelingsprogramma West-Brabant Hoogachtend, het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom,, burgemeester, secretaris

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik Aan De raads- en duoburgerleden Tel: (0164)

Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik   Aan De raads- en duoburgerleden Tel: (0164) B17-013106 Gemeente ñ Bergen op Zoom IIIIIIIIIIIIIIIIIIH ĮļB 1 1 Datum 2 1 APR. 2017 Nr. Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik Email: J.E.Dik@bergenopzoom.nl Aan De raads- en duoburgerleden

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Regionale samenwerking gemeenten West Brabant en Tholen. 1. Raadsbesluit - Strategische agenda West Brabant; mr.c.m.g.h.wortel

Regionale samenwerking gemeenten West Brabant en Tholen. 1. Raadsbesluit - Strategische agenda West Brabant; mr.c.m.g.h.wortel Aan de Raad Made, 19 december 2006 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 11 januari 2007 Agendapunt : 6 Raadsvergadering: 1 februari 2007 Onderwerp: Regionale samenwerking gemeenten

Nadere informatie

De vergaderdatum is: Woensdag, 28 april De locatie waar de vergadering plaatsvindt is: Politiebureau Altena te Nieuwendijk

De vergaderdatum is: Woensdag, 28 april De locatie waar de vergadering plaatsvindt is: Politiebureau Altena te Nieuwendijk District Oosterhout Team Altena Behandeld door E-mail MAAM de Brouwer marck.de.brouwer@mw-brabant.politie.nl Datum 28 april 2010 Blad 1 van 1 Raadsledenavond Politie team Altena Kopie aan Nieuwe raadsleden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.2. Onderwerp: Opheffing Gemeentelijk Samenwerkingsverband Westelijk Noord- Brabant (GSV) per 1 januari 2009

RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.2. Onderwerp: Opheffing Gemeentelijk Samenwerkingsverband Westelijk Noord- Brabant (GSV) per 1 januari 2009 RAADSVOORSTEL Agendanummer 10.2 Raadsvergadering van 18 december 2008 Onderwerp: Opheffing Gemeentelijk Samenwerkingsverband Westelijk Noord- Brabant (GSV) per 1 januari 2009 Verantwoordelijke portefeuillehouder:

Nadere informatie

Geachte mevrouw Dekker,

Geachte mevrouw Dekker, Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk PNH: 2006 7382 PZH: DRM/ARW/06/4369 Onderwerp Eindrapportage Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek Bezoekadres Houtplein 33 Haarlem Aan: de minister van VROM, mevrouw

Nadere informatie

Regionaal Informatie en Communicatie Model voor gemeenteraden in West-Brabant

Regionaal Informatie en Communicatie Model voor gemeenteraden in West-Brabant Regionaal Informatie en Communicatie Model voor gemeenteraden in West-Brabant Onderwerp: Regionaal Informatie en Communicatie Model (RICM) voor gemeenteraden in West-Brabant Datum: juli 2010 Opgesteld

Nadere informatie

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement Voorblad agendapunt 3 speerpunt Informatiemanagement Ruud vd Belt en Peter Antonis In bijgaande notitie treft u de bestuursopdracht Informatiemanagement (IM) aan. De samenleving en werkorganisaties zijn

Nadere informatie

wordt voorgelegd is bedoeld voor het vragen van een zienswijze van de gemeenteraad.

wordt voorgelegd is bedoeld voor het vragen van een zienswijze van de gemeenteraad. Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 29 september 2011 Agendanummer : 11 Datum collegebesluit : 16 augustus 2011 Onderwerp : Aanbieding Concept Strategische Agenda West-Brabant

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Eerste wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant

BIJLAGE 1: Eerste wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant BIJLAGE 1: Eerste wijziging van de Gemeenschappelijke regeling Regio West-Brabant De colleges van burgemeester en wethouders van de Gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle- Nassau, Bergen op Zoom, Breda,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. j c $ p 2002. : wijziging regeling GSV Westelijk Noord Brabant

RAADSVOORSTEL. j c $ p 2002. : wijziging regeling GSV Westelijk Noord Brabant Gemeente Bergen op Zoom 'flliifilillllfliili RVB02-0037 RAADSVOORSTEL >VERGAOefttNK3 SEP. 2002 G&L Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp j c $ p 2002 SB/34 : wijziging regeling GSV Westelijk Noord Brabant

Nadere informatie

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio West-Brabant Oost Oktober 2012 Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio

Nadere informatie

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012.

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012. B-PHO 20 december 12; agendapunt 5 MEMO Noties ter beoordeling van de voortzetting en positionering van de PHO werkgroepen Kwaliteit en Handhaving Bouwstoffen en Ketenbeheer in relatie tot de ontwikkeling

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder

Burgemeester en Wethouders 10 mei Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling G. van Dijk z160020251 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229492 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T

C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T C O N V E N A N T R E G I O N A A L D E T A I L H A N D E L S B E L E I D W E S T B R A B A N T CONVENANT REGIONAAL DETAILHANDELSBELEID WEST-BRABANT december 2009 Pagina 1 De colleges van Burgemeester

Nadere informatie

woensdag 25 november 2015 om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur, Markt 1 in Etten-Leur.

woensdag 25 november 2015 om 19.30 uur in het Oude Raadhuis van de gemeente Etten-Leur, Markt 1 in Etten-Leur. Aan de leden van de gemeenteraden van de gemeenten die deelnemen aan het Werkvoorzieningschap West Noord-Brabant Etten-Leur, 12 november 2015 Beste collega raadsleden, Inmiddels is in de meeste gemeenteraden

Nadere informatie

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 352092 Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Besluit van de directeur van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, houdende de aanwijzing van toezichthouders van de Omgevingsdienst Middenen

Nadere informatie

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance Regio Noordoost-Brabant Doorgroei Governance Aanleiding 1. Verhouding Bestuurlijke Regiegroep Strategisch Beraad: Wie besluit over wat? 2. Behoefte aan meer daadkracht/slagvaardigheid, ook t.b.v. (co-)financiering

Nadere informatie

Ingekomen. tie Noord-Brabant. Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Postbus MC 's-hertogenbosch DIV.

Ingekomen. tie Noord-Brabant. Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Postbus MC 's-hertogenbosch DIV. 1 Gemeente Roosendaal Ingekomen - 2 DEC 2015 tie Noord-Brabant Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch 3894982 DIV.STAN ivsr contactpersoon : G. Mennen

Nadere informatie

Advies: Interne communicatie West-Brabantse vergadering

Advies: Interne communicatie West-Brabantse vergadering Advies: Interne communicatie West-Brabantse vergadering Auteur : Renske Smith In opdracht van : Gemeente Etten-Leur Datum : Augustus 2009 Beste burgemeesters van de convenantgemeenten van de West-Brabantse

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68%

Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau. Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: Opkomstpercentage: 47,68% Voorlopige uitslagen per gemeente op lijstniveau Gemeente: Alphen-Chaam Kiesgerechtigden: 7.882 Opkomstpercentage: 47,68% * 1 CDA 1.169 2 Water Natuurlijk 347 3 Ons Water 327 4 West-Brabant Waterbreed

Nadere informatie

Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3

Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 376695 Raadsvergadering van 7 februari 2013 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling Raad van Toezicht Openbaar Basisonderwijs West-Brabant (OBO

Nadere informatie

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5

Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Voorstel Aan Agendapunt Het Algemeen Bestuur van de BWB 5 Onderwerp Datum Voorstel tot vaststelling van de begroting BWB 2017 1 juli 2016 en meerjarenbegroting 2017 2020 Inleiding De Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE

Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE Nummer : 10-17.2016 Onderwerp : Bekrachtiging voornemen herindeling BMWE Korte inhoud : Bekrachtiging om per 1 januari 2019 te komen tot een herindeling van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond

Nadere informatie

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken 2010-2020 Besproken in de colleges van B&W op 4 november 2008 Versie 30 oktober

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 april 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 en Werkbedrijf

Nadere informatie

ill Gcmeente & Bergen op Zoom

ill Gcmeente & Bergen op Zoom Gcmeente & Bergen op Zoom ill Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanaam en nummer Concept-kademota Besturingsmodel Regionale

Nadere informatie

Besluitenlijst vergadering college van B&W d.d. 27-01-2015

Besluitenlijst vergadering college van B&W d.d. 27-01-2015 Besluitenlijst vergadering college van B&W d.d. 27-01-2015 Registratienummer: 2015/58 Aanwezig : Burgemeester L.C. Poppe-de Looff (voorzitter) Weth. M.H.M.R. de Hoon-Veelenturf Weth. P.G.H.N. Utens Weth..C.M.

Nadere informatie

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING 2018EINDHOVEN BRABANT

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING 2018EINDHOVEN BRABANT Beslisdocument Investeringsdossier 2018 BIJLAGE 4 CONCEPT-OPDRACHT STICHTING 2018EINDHOVEN BRABANT 1. Doel van de opdracht Winnen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa voor het project 2018 Culturele

Nadere informatie

Bestuursconvenant samenwerking U10-gemeenten

Bestuursconvenant samenwerking U10-gemeenten Bestuursconvenant samenwerking U10-gemeenten De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Utrecht, Stichtse Vecht, Vianen, Woerden en Zeist

Nadere informatie

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Houten

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Houten 1 Bestuursconvenant Mobiliteit in grootstedelijk Utrecht De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en

Nadere informatie

Doetinchem, 19 juni Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen.

Doetinchem, 19 juni Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen. Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7.2 ALDUS VASTGESTELD 27 JUNI 2019 Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek 2019-2023 met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen. Context De Achterhoek

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Regio West Brabant

Gemeenschappelijke Regeling Regio West Brabant Gemeenschappelijke Regeling Regio West Brabant De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Aalburg, Alphen Chaam, Baarle Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten Leur, Geertruidenberg,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Realisatie carpool- en P&R terrein station Bunnik. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Realisatie carpool- en P&R terrein station Bunnik. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15 februari 2018 18-003 Onderwerp Realisatie carpool- en P&R terrein station Bunnik Aan de raad, Onderwerp Realisatie carpool- en P&R terrein station Bunnik Gevraagde

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek Te besluiten om: 1. In te stemmen met voorgestelde doorontwikkeling van de regionale samenwerking

Nadere informatie

B&W-BESLUITENLIJST T.B.V. RAADSLEDEN D.D. 10 JUNI 2014

B&W-BESLUITENLIJST T.B.V. RAADSLEDEN D.D. 10 JUNI 2014 B&W-BESLUITENLIJST T.B.V. RAADSLEDEN D.D. 10 JUNI 2014 1. De noten en de rondvraag van de vergadering d.d. 3 juni 2014 worden vastgesteld. 2. De besluitenlijst d.d. 10 juni 2014 wordt bekrachtigd. Uitnodigingen

Nadere informatie

Casenr: Onderwerp:

Casenr: Onderwerp: Aan de Raad Made, 1 mei 2012 Agendapuntnummer: 13 Raadsvergadering : 21 juni 2012 Registratienummer: 12int01453 Casenr: 12.00597 Onderwerp: 'Nieuw' gebiedscontract Brabantse Delta e.o. voor het "Onderdeel

Nadere informatie

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE 2010-2020 POSITIONERING DELTALANDSCHAP 2010 BESTAANDE TOEKOMST DELTALANDSCHAP 2010-2020 STRUCTUURBEELD DELTALANDSCHAP 2020 POSITIONERING STEDELIJKE DELTA 2010

Nadere informatie

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder WW w iiiiiiiiiiiiiniiiiihii gemeente Oosterhout Aan de gemeenteraad 2 mi m Uw kenmerk Ons kenmerk IO.1431088 In behandeling bij r.van.haaf@oosterhout.nl Onderwerp Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

Nadere informatie

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland

Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Structuur regionale samenwerking in Regio Rivierenland Gemeenteraden Ambitiebepaling, kaderstelling en controle op hoofdlijnen van beleid Besluiten over meerjarenprogramma s speerpunten Besluiten over

Nadere informatie

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.

Conform deze nieuwe nota zijn er richtlijnen voor de ontwerpbegroting 2017 opgesteld die ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Raadsvoorstel Datum (datum) Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Dhr. Theunis Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Nota Verbonden Partijen Aan

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV)

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN. 5) Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord (RAV) GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN Toelichting Overzicht aantal leden en aan te wijzen door wie Overzicht leden voor de periode 2014-2018 Gemeenschappelijke regelingen 1) Streekarchief Langstraat Heusden Altena

Nadere informatie

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018 Hoort bij raadsvoorstel 27-2012 BIJLAGE 2 APPENDIX 1. CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018 1. Doel van de opdracht Winnen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa voor het project 2018Brabant

Nadere informatie

Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant

Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant Provinciale Statenfractie Noord-Brabant Betreft: vragen ex art. 3.2 RvO m.b.t. Havenvisie Rotterdam en goederenvervoer door Noord-Brabant Breda, 21 mei 2011 Geacht college, Afgelopen donderdag heeft het

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake Landelijk Memorandum GSB/Gzz en ontwerp-programma

Raadsbijlage Voorstel inzake Landelijk Memorandum GSB/Gzz en ontwerp-programma gemeente Eindhoven Dienst Bestuursondersteuning Raadsbijlage nummer r 86 Inboebnummer 98ioo9s68 Beslisdatum BBrW sa juni 1998 Dossiernummer Ss6.6oS Raadsbijlage Voorstel inzake Landelijk Memorandum GSB/Gzz

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837

Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Raadsvoorstel Zaaknr: 37837 Onderwerp: Herindelingsontwerp gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel, naamgeving nieuw te vormen gemeente. Samenvatting: Voor u ligt het herindelingsontwerp voor de

Nadere informatie

Borgen regionaal aanbod windenergie in gemeentelijk Windbeleid. 1. Raadsbesluit 1. Brief provincie aan RWB Ambtelijke coördinatie:

Borgen regionaal aanbod windenergie in gemeentelijk Windbeleid. 1. Raadsbesluit 1. Brief provincie aan RWB Ambtelijke coördinatie: Aan de Raad Made, 29 mei 2012 Agendapuntnummer: 11 Raadsvergadering : 21 juni 2012 Onderwerp: Borgen regionaal aanbod windenergie in gemeentelijk Windbeleid Registratienummer: 12int01480 Casenr: 12.00610

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN

BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN Samenwerken in de Duinstreek BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN 1) ONDERZOEK SAMENVOEGEN GEMEENTELIJKE ORGANISATIES BERGEN, UITGEEST, CASTRICUM EN HEILOO

Nadere informatie

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte

Statenvoorstel. Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Statenvoorstel vergadering september 2017 nummer 7029 Onderwerp Startnotitie Partiële wijziging 2018 Visie ruimte en mobiliteit, Programma ruimte en Verordening ruimte Vergaderdatum GS: 4 juli 2017 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten

Raadsvoorstel. Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Raadsvoorstel Vergadering: : 28 april 2008 Agendanummer : 7 Opiniërende vergadering : 14 april 2008 Portefeuillehouder : L.C.J. Lijmbach Onderwerp : uitvoeringsprogramma Groen Blauwe Diensten Aan de raad,

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Voortgang streeknetwerken 2012-2014 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De voortgang van de streeknetwerken Aanleiding In de vergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij.

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: BP16.00192 Datum: Toekomstagenda Vijf van de Meierij. Datum: Onderwerp Toekomstagenda Vijf van de Meierij Status Besluitvormend Voorstel 1. De Toekomstvisie Vijf van de Meierij als vertrekpunt te hanteren voor verdere samenwerking op subregionaal niveau,

Nadere informatie

Raadsvergadering. 23 juni

Raadsvergadering. 23 juni RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 2016 16-038 Onderwerp Organisatieperspectief 2021 en Veranderagenda 2016-2021 Aan de raad, Onderwerp Organisatieperspectief 2021 en Veranderagenda 2016-2021

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Van: Aan: Onderwerp: Brief gemeente Utrechtse Heuvelrug met zienswijze Noordvleugelprovincie Datum: dinsdag, 1 oktober 2013 14:05:40 Bijlagen: Verzonden brief UH met Zienswijze Noordvleugelprovincie.pdf

Nadere informatie

Uitwerking aanbevelingen adviescommissies & overlegtafels tussenevaluatie. Presentatie t.b.v. adviescommissies

Uitwerking aanbevelingen adviescommissies & overlegtafels tussenevaluatie. Presentatie t.b.v. adviescommissies Uitwerking aanbevelingen adviescommissies & overlegtafels tussenevaluatie Presentatie t.b.v. adviescommissies Aanleiding 14 aanbevelingen uit Tussenevaluatie Gemeenschappelijke Regeling (sept 2017) worden

Nadere informatie

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Concept 10 september, versie ten behoeve van de stuurgroep vervoerregio van 18 september Convenant tussen

Nadere informatie

Bijlage 5. Communicatieplan

Bijlage 5. Communicatieplan Bijlage 5 Communicatieplan COMMUNICATIEPLAN AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER BRABANTSE DELTA E.O. PLAN VAN AANPAK NB: Dit plan van aanpak is het plan van aanpak dat is opgesteld voor het Agrarisch

Nadere informatie

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.: 2015.01082 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de structuurvisie Loon op Zand 2030: De recreatieve kamer

Nadere informatie

Benchmark: GEMEENTEN HOUDEN STERK GROEIENDE VRAAG NAAR VRIJESECTORHUUR MOEILIJK BIJ

Benchmark: GEMEENTEN HOUDEN STERK GROEIENDE VRAAG NAAR VRIJESECTORHUUR MOEILIJK BIJ Benchmark: GEMEENTEN HOUDEN STERK GROEIENDE VRAAG NAAR VRIJESECTORHUUR MOEILIJK BIJ 1-7-2016 Regio West-Brabant 2 Markt 2009 2015 < 34.678 > 34.678 > 44.360 Totaal < 699 67% 63% 11% 10% 15% 12% 93% 85%

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking.

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking. G e R REGIO WEST-BRABANT 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Voorstel 817-005900 Doorontwikkeling Regio West-Brabant Aan Algemeen bestuur Datum 23 maart 2017 Doel Besluiten Initiatiefnemer

Nadere informatie

Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH. Geachte college,

Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH. Geachte college, Aan: Het college van Gedeputeerde Staten Provincie Noord-Brabant Postbus 90151 5200 MC s HERTOGENBOSCH Uw kenmerk : Datum : 13 oktober 2011 Ons kenmerk : DZH/RO/Wonen 2011-668 Contactpersoon : P. Vermeulen

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

Tracé-alternatieven ten behoeve van het milieueffectonderzoek. Zuid West. Definitief

Tracé-alternatieven ten behoeve van het milieueffectonderzoek. Zuid West. Definitief Zuid West Definitief Tracé-alternatieven ten behoeve van het milieueffectonderzoek De minister van Economische Zaken en VROM werken samen met Tennet TSO B.V. aan de Zuid-West 80 kv-verbinding. Definitief

Nadere informatie

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen De opgave + Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen - Kwetsbare eigen organisatie Beperkte investeringsbudgetten Onvoldoende slagkracht

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant

Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda; gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Inzetten LOP-gelden ter realisatie

Nadere informatie

Raadsvergadering 24 september Nr.: 9/12. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten.

Raadsvergadering 24 september Nr.: 9/12. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten. Raadsvergadering 24 september 2018 Nr.: 9/12 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten. Portefeuillehouder: Wethouder B. Schollema. Ter inzage liggende stukken: 1. Concept

Nadere informatie

10 september 2018 Documentnummer: , MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875

10 september 2018 Documentnummer: , MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875 v o o r d r a c h t 10 september 2018 Documentnummer: 2018-042.500, MoB Nummer 39/2018 Dossiernummer : K3875 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over de deelname aan

Nadere informatie

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de

in de tien raden wordt vastgesteld, enerzijds als richtinggevende bouwsteen voor de Raadsvoorstel Voorstelnummer: Houten, 16 februari 2016 Onderwerp: Peilnota ruimtelijk-economische koers U-10 Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de Peilnota ruimtelijk-economische koers van de bestuurstafels

Nadere informatie

Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten

Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten Vergadering gemeenteraad d.d. 27 september 2018 Agenda nummer 3 Portefeuillehouder: burgemeester de heer G. Beukema Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten Korte inhoud: De raden van de gemeenten

Nadere informatie

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk Nationale landschappen: aandacht en geld nodig! 170610SC9 tk 7 Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk De Rekenkamer Oost-Nederland heeft onderzoek

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg min i in ii ii mi mi BM1300497 Raadsvergadering 25 april 2013 Agendanummer Onderwerp Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Nadere informatie

Gemeente jļj Bergen op Zoom

Gemeente jļj Bergen op Zoom Gemeente jļj Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Benoeming

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Overijssel, provincie Gelderland, gemeente Zwolle, gemeente Enschede, gemeente Hengelo, gemeente Apeldoorn, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen De Staatssecretaris

Nadere informatie

Statenvoorstel. Beleidskader Openbaar Vervoer Drechtsteden / Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Statenvoorstel. Beleidskader Openbaar Vervoer Drechtsteden / Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 27 september 2016 Geheim: nee Portefuillehouder: F. Vermeulen Uiterlijke beslistermijn: 9 november 2016 Behandeld ambtenaar : J.C. Wassens E-mailadres: jc.wassens@pzh.nl

Nadere informatie

Inleiding. Partijen. Inhoud overeenkomst

Inleiding. Partijen. Inhoud overeenkomst Notitie bij raadsvoorstel Bestuursovereenkomst tussen de provincie Noord-Brabant en de gemeenten in de provincie Noord-Brabant in het kader van de uitvoering van reconstructieen gebiedsplannen ex artikel

Nadere informatie

PS2009RGW : Concept-Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht (Eindbalans) Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 7

PS2009RGW : Concept-Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht (Eindbalans) Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 7 PS2009RGW06-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 3 februari 2009 Nummer PS : PS2009RGW06 Afdeling : PRO Commissie : RGW Registratienummer: 2009INT235473 Portefeuillehouder : Krol

Nadere informatie

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017.

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Wij

Nadere informatie

METROPOOL REGIO EINDHOVEN

METROPOOL REGIO EINDHOVEN Aan de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de 21 gemeenten en de gemeente Veghel Wu Ztfìti Ontv.bev. 16ik.01000 Metropoolregio Eindhoven 040 259 45 94 info@mölropoolregioeindhoven www.metropoolregioelndhovan.

Nadere informatie

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN?

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Rapport commissie Externe Spiegeling Zeeland Voorwoord Het beeld van de Zeeuwse ziekte verdient bijstelling: Zeeuwse overheden werken op veel terreinen samen en

Nadere informatie

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie

Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie Zundertse regelgeving / Wetstechnische informatie Naam regeling Verordening wachtlijstbeheer Wet sociale werkvoorziening Citeertitel Verordening wachtlijstbeheer Wet sociale werkvoorziening Wettelijke

Nadere informatie

Advies over de doorontwikkeling van de aansturing op het snijvlak van de domeinen zorg, veiligheid en straf.

Advies over de doorontwikkeling van de aansturing op het snijvlak van de domeinen zorg, veiligheid en straf. 1 Advies over de doorontwikkeling van de aansturing op het snijvlak van de domeinen zorg, veiligheid en straf. Versie: 11 november 2015 Status: vastgesteld door stuurgroep Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Aviolanda Woensdrecht. 13 juli 2011. Hoogerheide, 13 juli 2011. Blz.1 van5

Samenwerkingsovereenkomst Aviolanda Woensdrecht. 13 juli 2011. Hoogerheide, 13 juli 2011. Blz.1 van5 Hoogerheide, Blz.1 van5 De ondergetekenden: 1. DE BESTUURLIJKE KERNGROEP AVIOLANDA WOENSDRECHT, te dezen vertegenwoordigd door de heer M.A. Fränzel en 2. DE GEMEENTE WOENSDRECHT, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

Nadere informatie

Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland. 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere,

Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland. 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere, Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland Partijen: 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere, 2. Het College van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN,

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN, Van: Sylvia van der Werff [mailto:s.vanderwerff@groninqergemeenten.nl] Verzonden: vrijdag 2 februari 2018 7:37 Aan: Onderwerp: Voortgang project Opgaven, Taken en Rollen Geacht College, Namens de stuurgroep

Nadere informatie

Ons kenmerk U Beh. door S.F.J. Schenk. Datum ļ 2 JUNI 2017 Doorkiesnr Visie op veerkrachtig bestuur in de Brabantse Wal

Ons kenmerk U Beh. door S.F.J. Schenk. Datum ļ 2 JUNI 2017 Doorkiesnr Visie op veerkrachtig bestuur in de Brabantse Wal ìå Gemeente ř Bergen op Zoom ft Brabantsew3l Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk U17-008588 Beh. door S.F.J. Schenk Datum ļ 2 JUNI 2017

Nadere informatie

Ingek. d.d.: 2 5 SEP Beh. afd.: Ontv.bev. Afqed.

Ingek. d.d.: 2 5 SEP Beh. afd.: Ontv.bev. Afqed. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in de provincie Noord-Brabant en akį^gigįíļţ^igję^gļiingmarkt in Brabant.rabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681

Nadere informatie

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland,

Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus AB LELYSTAD. Geachte leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland, gemeente Leden van de Provinciale Staten Provincie Flevoland Postbus 55 8200 AB LELYSTAD Uw brief van Onderwerp resultaten Stuurgroep Standpuntbepaling Provinciale Herindeling Uw kenmerk Bijlagen 1 Ons

Nadere informatie

Versie netwerkbijeenkomst 7 februari, incl. aanpassingen DB 1

Versie netwerkbijeenkomst 7 februari, incl. aanpassingen DB 1 Versie netwerkbijeenkomst 7 februari, incl. aanpassingen DB 1 WAAR IS HET OM BEGONNEN Economische positie West Brabant 9 2 2017 Regio West Brabant 2 AANTAL BANEN IN WEST BRABANT (2016) 100.000 75.000 50.000

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : 2e wijziging Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie

Collegevoorstel. Zaaknummer Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie Zaaknummer 00483015 Onderwerp Ondertekening intentieovereenkomst Zuiderwaterlinie Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 30 september a.s. vindt in Fort Isabella, in Vught, een conferentie plaats

Nadere informatie