Beslisnotitie pleziervaartuigen in Teylingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beslisnotitie pleziervaartuigen in Teylingen"

Transcriptie

1 Beslisnotitie pleziervaartuigen in Teylingen Inleiding Al geruime tijd loopt de discussie over een regeling voor de ligplaatsen van pleziervaartuigen. Een tweede punt daarbij is dat er voor het gebruik van het water en de kade geen belasting of vergoeding wordt gevraagd. Zowel de watergangen als de kades vragen om onderhoud. Het maken van kosten rechtvaardigt inkomsten vanuit de specifieke doelgroep van gebruikers. Brainstormsessie Op 17 januari 2011 heeft een brainstormsessie plaatsgevonden met diverse betrokken disciplines uit de organisatie. Het bestuur was vertegenwoordigd in de persoon van Kees van Velzen. Bijgevoegd treft u een kort verslag aan. Vooraf In de discussie voor een regeling spelen twee onderwerpen: 1. een regeling (kader en normstelling) 2. een systeem van ligplaatsgelen (vergoeding of belasting). Deze twee onderwerpen dienen nadrukkelijk los van elkaar te worden gekoppeld. Het een kan zonder het ander. Het is mogelijk te komen tot een regeling waarin de ligplaatsen duidelijk zijn vastgelegd zonder een systeem van ligplaatsgelden. Andersom is ook mogelijk. Twee onderwerpen pleziervaartuigen Regeling (normenkader) Systeem ligplaatsgelden Stelling 1: Regeling en systeem ligplaatsgelden kunnen los van elkaar worden gezien Stelling 2: Zowel de regeling als het systeem van ligplaatsgelden moet eenduidig (duidelijk/transparant), eenvoudig (simpel/lage uitvoeringskosten) Conclusie stellingen: Stelling 1: ja Stelling 2: ja, met de opmerking: of het meer moet opleveren dan het kost of het moet kostenneutraal. Uitgangspunt voor de regeling is: Duidelijk en transparant; het moet helder en duidelijk zijn waar ligplaatsen voor pleziervaartuigen zijn toegestaan. Eenvoudig en simpel; de administratieve last voor zowel de burger/ondernemer als voor de gemeente moet zo laag mogelijk zijn.

2 Deel I Regeling voor het aanwijzen en toewijzen van ligplaatsen. Analyse knelpunten/problemen Teylingen is een groene recreatiegemeente met aantrekkelijke watersportmogelijkheden in de directe omgeving van grote stedelijke gebieden (Leiden, Den Haag). De vraag naar ligplaatsen overtreft het aantal beschikbare ligplaatsen, zowel in jachthavens als langs sloten. Inmiddels is een gegroeide situatie ontstaan, buiten de jachthavens, van een groot aantal ligplaatsen die zich concentreren langs sloten aangrenzend aan het Kagerplassengebied, zowel in het open landschap als binnen de bebouwde kom. De huidige situatie leidt tot de volgende concrete problemen: Er is een duidelijke aantasting van de ruimtelijke kwaliteit (en beeldkwaliteit); tegengaan van de verrommeling De doorvaarbaarheid van bepaalde watergangen is in het geding; waarborgen van bereikbaarheid en veiligheid De burger enerzijds en de handhaving anderzijds weet niet waar legale ligplaatsen zijn; creëren van duidelijkheid over de plekken/zones waar ligplaatsen zijn toegestaan (trekken van een grens) Er is een wachtlijst van ca. 450 aanvrager voor een ligplaats (in Sassenheim) voor een pleziervaartuig; oplossen van de wachtlijst. Probleemstelling? Aantasting ruimtelijke kwaliteit en beeldkwaliteit (tegengaan verrommeling) Doorvaarbaarheid watergangen (bereikbaarheid en veiligheid) Burger weet niet waar legale ligplaatsen zijn Er is een wachtlijst van ca. 450 aanvragers voor een ligplaats Stelling 3: De huidige situatie van niets doen i.c. gedogen is niet langer wenselijk Conclusie stelling: Stelling 3: ja, toegevoegd wordt dat handhaving (ook) een probleem is, dat de agrariërs de neveninkomsten nodig hebben en dat de verrommeling in de sloten niet wenselijk is. Vanuit de bedrijfsvoering van Teylingen is een extra regeling alleen toegestaan, wanneer je kunt aantonen dat er een probleem is. Er is sprake van een soort bewijsplicht dat je met de regeling het probleem kunt oplossen. Ook is het van belang om er rekening mee te houden dat de Raad het van belang vindt dat burgers beschermd worden tegen onnodige regels. Over de ligplaatsen bij agrariërs in Warmond wordt opgemerkt, dat deze alleen zouden moeten worden toegestaan wanneer de linten van boten in de sloten worden opgeheven bijvoorbeeld door het maken van eenvoudige insteekhavens.

3 Probleemstelling De centrale vraag is: wat is de meeste passende regeling gelet op de geformuleerde uitgangspunten, de geschetste problemen en de te bereiken doelen. Voordat wordt ingegaan op de te bereiken doelen, wordt eerst de vraag gesteld of er wel of niet onderscheid gemaakt moet worden tussen landelijk en stedelijk gebied. Landelijk versus stedelijk gebied Vanuit de ruimtelijke kwaliteit bekeken is de problematiek in het buitengebied van een ander orde dan de problematiek in de bebouwde kom. In het buitengebied is sprake van lintvorming langs de agrarische percelen. Deze linten van pleziervaartuigen hebben negatieve impact op de landschappelijke kwaliteit (openheid) van het gebied. Binnen de bebouwde kom is uitstraling op de ruimtelijke kwaliteit duidelijk minder. Door aanwezige bebouwing domineren de pleziervaartuigen minder het ruimtelijke beeld. Het gaat dus niet om mooi of lelijk. Naast ruimtelijke relevantie speelt ook het punt van eigendomssituatie. In het buitengebied is er bijna geen gemeentelijke water en/of zijn gemeentelijke kades waar ligplaatsen in gebruik zijn. In de bebouwde kom speelt dit duidelijk wel. Onderscheid naar gebied? De gemeente in zijn geheel of Onderscheid naar stedelijk gebied (bebouwde kom) en landelijk gebied (buitengebied) Stelling 4: Eenduidige regeling betekent hetzelfde instrumentarium voor het stedelijk en het landelijk gebied Stelling 5: Ruimtelijke relevantie in het buitengebied is van een andere orde dan in stedelijke gebied Conclusie stellingen: Stelling 4: ja, in de basis dezelfde regeling gewenst Stelling 5: ja, de uitgangspunten voor binnen en buiten de bebouwde kom zijn verschillend

4 Doelstelling van de pleziervaartuigenregeling. In de afweging om tot een regeling te komen is het essentieel om duidelijkheid te hebben over de doelstellingen die op de korte en op de langere termijn bereikt moeten worden. De uiteindelijke regeling moet inspelen op de problemen en het kader scheppen om de vastgestelde doelen te bereiken. De concrete doelen zijn: Voor de korte termijn in zowel het landelijk als stedelijk gebied: het oplossen van knelpunten voor doorvaarbaarheid (veiligheid) en verrommeling (opruimen wrakken) het bestendingen van de huidige situatie (trekken van een duidelijke grens we willen geen pleziervaartuigen meer buiten jachthavens, bepalen overgangsregeling) Voor de langere termijn voor het landelijk gebied: het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit door concentratie van pleziervaartuigen in commerciële havens, lees boeren jachthavens en/of simpele insteekhavens welke ingepast zijn het landschap (blijven faciliteren van de agrariërs en campingeigenaren, maar uiteindelijk geen linten meer in het open landschap) Voor de langere termijn in het stedelijk gebied: duidelijkheid over de plekken/zones waar ligplaatsen vanuit ruimtelijke perspectief en aspecten van doorvaarbaarheid (bereikbaarheid/veiligheid) zijn toegestaan, zowel langs particuliere kades als langs gemeentelijke kades. Wat willen we (op korte en langere termijn) concreet bereiken? Korte termijn; oplossen van knelpunten (doorvaarbaarheid, wrakken en.) Langere termijn; concentratie van pleziervaartuigen in: 1 commerciele havens (incl. boeren jachthavens) 2 aangewezen zones langs gemeentelijke kades 3 aangewezen zones langs particuliere kades/percelen Stelling 6: Huidige ligplaatsen worden gerespecteerd gedurende een overgangsperiode (bv. 5 jaar) Conclusie stelling: Stelling 6: ja, uiteindelijk door het stellen van een harde einddatum geen linten meer van pleziervaartuigen in open landschap, waarbij een overgangsperiode van 5 jaar redelijk en acceptabel wordt geacht.

5 Minimaal regelen Als het om een regeling gaat, is het belangrijk vast te stellen wat er in de regeling vast moet komen te liggen. Welke zaken zijn van belang gelet op de problematiek en de doelstellingen die worden nagestreefd. Vanuit de probleemstelling en de beleidsdoelstelling is duidelijk dat vastgelegd moet worden waar de ligplaatsen toegestaan zijn voor de pleziervaartuigen (en andere vaartuigen). Naast de ligplaatsen is het vraag of er per boot zaken vastgelegd (en dus getoetst) moeten worden. Het gaat dan om maatvoering (lengte, hoogte en breedte). Lengte De individuele bootlengte is ruimtelijke gezien niet relevant. De ruimtelijke impact wordt bepaald door de lengte van een zone. Als de ligplaatsen middels een zone (of indien solitair middels een individuele plek) worden vastgelegd, is daarmee de maximale capaciteit, uitgaande van een gemiddelde bootlengte, bepaald. Bij particuliere erven (tuinen) is het logisch dat erfgrenzen niet worden overschreden. Het heeft de voorkeur om 1 meter binnen de (doorgetrokken) erfgrens te blijven zodat eventuele conflicten worden voorkomen. Hoogte De hoogtemaat is zowel binnen- als buiten de bebouwde kom niet relevant. Binnen de bebouwde kom wordt dit gereguleerd door de hoogte van de bruggen en buiten de bebouwde kom zullen op termijn de linten verdwijnen en zullen grote boten niet snel gebruik maken van de agrarische insteekhavens. Breedte Breedte van de zone (ligplek) is van belang in verband met doorvaarbaarheid (bereikbaarheid en veiligheid). De maximale breedte van de boot wordt bepaald door de breedte van de zone i.c. ligplek. Wat willen we minimaal regelen? Waar ligplaatsen pleziervaartuigen zijn toegestaan? Waar ligplaatsen bijzondere vaartuigen zijn toegestaan (historische vaartuigen en/of bedrijfsvaartuigen) Maximaal aantal ligplaatsen buiten de daarvoor bestemde havens (generiek kwantitatief niveau)? Ook nog? Maximum hoogte per boot (t.o.v. waterlijn) Maximum afmetingen per boot (naast hoogte ook lengte en breedte)? Waar welke boot ligt (individueel niveau)? Stelling 7: Vastleggen van maatvoering van individuele boten is niet noodzakelijk Conclusie stelling: Stelling 7: ja, door zonering als vertaling van de beleidsdoelstelling en fysieke beperkingen (bruggen e.d.) is vooraf vastleggen van lengte en hoogte van het vaartuig niet nodig. De breedte van de boot wordt bepaald door maximale breedte zone/ligplek waardoor de doorvaarbaarheid is gegarandeerd.

6 Onderscheid naar soorten ligplaatsen Er zijn diverse soorten ligplaatsen te onderscheiden kijkend naar de eigendomssituatie en aard van de ligplaatsen. De soorten ligplaatsen zijn: 1. voor pleziervaartuigen: - aan gemeentegrond in openbaar water (bijvoorbeeld de Zandslootkade in Sassenheim) - aan particuliere grond in openbaar water (bijvoorbeeld aan eigen tuin, campingterrein, agrarisch perceel) - aan particuliere grond in particulier water (bijvoorbeeld aan eigen tuin, campingterrein, agrarisch perceel) 2. voor historische schepen in openbaar/particulier water 3. voor bedrijfsvaartuigen in openbaar/particulier water 4. bij woonschepen (voor pendelbootje en pleziervaartuig) Onderscheid naar soorten ligplaatsen? Ligplaatsen: 1. aan gemeente grond in openbaar water 2. aan particuliere grond in openbaar water 3. aan particuliere grond in particulier water 4. voor historische schepen 5. voor bedrijfsvaartuigen 6. bij woonboten (o.a. pendelbootjes) Stelling 8: Voor puur het aanwijzen van de ligplaatsen is onderscheid van belang naar categorieën: pleziervaartuigen, historische schepen en bedrijfsvaartuigen Conclusie stelling: Stelling 8: ja, voor de regeling (beleid en normering) is dit voldoende. Voor het systeem van vergoeding of belasting (ligplaatsgelden) speelt ook de eigendomssituatie een rol.

7 Instrumentarium De vraag is welk instrument nu het meest geëigende middel is om tot een regeling te komen. Er worden drie mogelijkheden onderscheiden: Bestemmingsplan Aanwijzingsbesluit (algemeen voorschrift) Algemeen verbod met vergunning, ontheffing of melding (verordening) Bestemmingsplan Om boten te kunnen afmeren moet je een regeling opnemen in de bestemmingsplannen. In het bestemmingsplan kunnen de ligplaatsen worden aangegeven (zones) en kunnen voorschriften worden opgenomen. Omdat het gaat om ruimtelijke kwaliteit gaat, is het bestemmingsplan ook het meest geëigende instrument om te hanteren. Kanttekening: het bestemmingsplan is niet het instrument om plekken toe te wijzen aan specifieke boten. Algemeen voorschrift Een algemeen voorschrift regelt feitelijk op dezelfde manier als het bestemmingsplan de ligplaatsen (ligplaatsenplan). In het algemeen voorschrift kunnen ook toepassingsregels worden opgenomen. Als het in het bestemmingsplan is vast te leggen, is het feitelijk niet de meest voor de hand liggende optie om via een algemeen voorschrift te regelen. Kanttekening: via een algemeen voorschrift is het niet mogelijk om plekken toe te wijzen aan specifieke boten. Verordening met vergunningstelsel Met een verordening en vergunningstelsel is het wel mogelijk om aan plekken aan specifieke boten toe te wijzen. Als onderlegger bij de verordening hoort een ligplaatsenplan. Toetsing instrumenten Voor particuliere kades en/of particulier water is specifieke toewijzing niet echt relevant. De eigenaar van de kade/het land is bepalend voor het geven van toestemming om via zijn eigendom bij een boot te komen. Het regelt zich dus via de eigenaar. Voor het gehele buitengebied is voor de ligplaatsen voor pleziervaartuigen/bedrijfsvaartuigen feitelijk de situatie. Voor de gemeentelijke kades, grotendeels binnen de bebouwde, is een regeling via het bestemmingsplan of algemeen voorschrift niet toereikend om tot toewijzing van ligplaatsen te komen. Een oplossing is om tot zogenaamde ligboxen (ligplaatsen) te komen en deze toe te wijzen middels een toewijzingssysteem. In deel II wordt ingegaan op mogelijk inning van gelden.

8 Wat is het geëigende instrumentarium (deregulering) Bestemmingsplan Aanwijzingsbesluit (zones met algemene voorschriften) Algemeen verbod met vergunning, ontheffing of melding (verordening) Stelling 9: Vergunningstelsel is niet noodzakelijk om gewenste ruimtelijke doelstellingen te bereiken Conclusie stelling: Stelling 9: ja, voor het bereiken van de ruimtelijke doelstelling (ruimtelijke- en beeldkwaliteit), het aspect van doorvaarbaarheid (bereikbaarheid en veiligheid) en duidelijkheid over waar ligplaatsen zijn toegestaan is geen vergunningstelsel vereist. Het meest geëigende instrument is het bestemmingsplan. Het punt van de wachtlijst (toewijzen van ligplaatsen aan/op gemeentelijke eigendom is niet ondervangen.

9 Deel II Systeem van ligplaatsengelden. Voor het innen van ligplaatsgelden zijn verschillende systemen denkbaar. Belangrijk is het onderscheid in openbaar toegankelijk en particulier water en daarnaast onderscheid in de eigendomsituatie van het water en eigendomsituatie van de kade/het land. Wat opvalt, is dat gemeente lang niet van al het water in de gemeente eigenaar van het water is. Veel water is of particulier eigendom of eigendom van Hoogheemraadschap Rijnland of de Domeinen. Naast het in gebruik nemen van het water, speelt het gebruik van de kade/het land waar de boot wordt afgemeerd. Het is logisch om voor het afmeren aan een gemeentelijke kade een vergoeding of belasting te vragen. Naast het onderhoud aan de watergang, vraagt het onderhoud van de kade extra uitgaven. Deel III Uitwerking. Bestemmingsplan Voor de ruimtelijke vertaling van de beslispunten in het bestemmingsplan is het van belang onderscheid te maken naar landelijk en naar stedelijk gebied. Daarnaast kent een bestemmingsplan een aantal specifieke bestemmingen (doelgroepen). Landelijk gebied (buitengebied) In het buitengebied is zijn de belangrijkste doelgroepen de agrariërs, de campingeigenaren en woonbooteigenaren. Agrariërs Er zijn circa 10 agrarische ondernemers die aan hun land ligplaatsen hebben voor de pleziervaartuigen. Uitgangspunt is dat de linten van pleziervaartuigen binnen een periode van 5 jaar verdwijnen en de boten zijn ingegraven in kleine of iets grotere insteekhavens. De insteekhavens dienen dan landschappelijk te zijn ingepast. Het is aan de agrariërs om dit zelf op te pakken en met voorstellen richting de gemeente te komen. Na de overgangsperiode van 5 jaar mogen er geen pleziervaartuigen als lint langs de agrarische percelen liggen. In landschappelijke ingepaste haven betekent feitelijk het einde van ligplaatsen voor pleziervaartuigen. Deze regeling geldt niet voor de bedrijfsvaartuigen. Tevens kunnen er locatie zijn waar ligplaatsen wel zijn toegestaan, bijvoorbeeld bij het watersporteiland. Voor het bestemmingsplan betekent dit dat er geen zones worden opgenomen langs de agrarische percelen. Wel dient in het bestemmingsplan een regeling van toepassing te zijn, waarbij op een eenvoudige wijze meegewerkt kan worden aan de aanleg aan insteekhavens. Er is geen vergunningstelsel noodzakelijk. Campingeigenaren In het buitengebied of op het scheidingsvlak van buitengebied en bebouwde kom liggen een aantal campingterreinen. De pleziervaartuigen dienen bij de campings geconcentreerd te worden in de sloten binnen het terrein van de camping. Na een overgangsperiode van 5 jaar zijn er geen ligplaatsen meer toegestaan langs de kades van de doorgaande vaarroute. Voor het bestemmingsplan betekent dit dat voor de zogenaamde insteeksloten een regeling moet worden opgenomen dat het afmeren van pleziervaartuigen hier is toegestaan. Er komen langs de openbaar toegankelijk vaarroutes geen zones waarin het afmeren van pleziervaartuigen is toegestaan. Er is geen vergunningstelsel noodzakelijk.

10 Woonbooteigenaren Op de Kaagse plassen en aangrenzende watergangen liggen een behoorlijk aantal woonboten. Voor de woonboten geldt een verordening. Ook is er specifiek een bestemmingsplan in voorbereiding. In het bestemmingsplan voor de woonboten dient een regeling te worden opgenomen dat er maximaal twee ligplaatsen zijn voor eigen pleziervaartuigen. Hierdoor is het mogelijk een pendelboot en een pleziervaartuig bij de woonboot te hebben. In de regeling moet worden opgenomen dat de doorvaarbaarheid niet in het geding mag komen. Een alternatief is mogelijk om de regeling (algemeen voorschrift) op te nemen in de verordening voor de woonboten. Er is geen afzonderlijk vergunningstelsel noodzakelijk. Stedelijk gebied In het stedelijk gebied zijn de belangrijkste doelgroep de campingeigenaren, de particuliere eigenaren en de gemeente. Campingeigenaren Zie hiervoor de regeling zoals beschreven onder landelijk gebied. Particuliere eigenaren In de bebouwde kom zijn er op diverse plaatsen tuinen waaraan ligplaatsen zijn voor de eigen boot. In het bestemmingsplan kunnen de zones vastgelegd worden langs de particuliere tuinen waar het afmeren van pleziervaartuigen is toegestaan. In de voorschriften moet worden opgenomen dat het afmeren is toegestaan binnen de maatvoering van 1 m1 van de (doorgetrokken) perceelsgrens. Op deze wijze worden eventuele conflicten voorkomen en zijn de boten nooit langer dan de breedte van de tuin. Er is geen vergunningstelsel noodzakelijk. Gemeentelijke kades - water Het toewijzen van ligplaatsen door de gemeente is feitelijk alleen aan de orde aan gemeentelijke kades. Veelal is er sprake van ook gemeentelijk water. Onderzocht wordt of er ook kades zijn, waarbij het water in eigendom is bij het waterschap. Vastgesteld moet worden op welke plaatsen (zones) de gemeente ligplaatsen beschikbaar wil stellen. De ligplaatsen (in zones) worden op kaart ingetekend. Voor de ligplaatsen kan een maatvoering worden vastgesteld en de plaatsen kunnen fysiek worden gemarkeerd en voorzien van een nummer (zogenaamde boxen). Aan een booteigenaar kan een plaats worden toegewezen. Uiteraard dient de boot qua afmetingen te voldoen aan de maatvoering van de ligplaats ( box ). Aanvullende voorschriften kunnen in een algemeen voorschrift (aanwijzingsbesluit) worden opgenomen. Vergoeding Voor het gebruik van gemeentelijk water en/of gemeentelijke kades kan vergoeding worden gevraagd. Hierin zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden: 1. het heffen van een belasting (precario). Uit onderzoek op zowel gemeentelijke sites, sites van de rijksoverheid en VNG wordt wel gesproken over een bijzondere vorm van precario, namelijk Havengeld; 2. uitgaan van verhuur van een ligplaats ( box ) aan een gemeentelijke kade. Differentiatie van verhuurprijs is afhankelijk van de afmetingen van de ligplaats en of er wel of geen sprake is van gemeentelijk water. Precario Precariobelasting kan door een Nederlandse gemeente worden geheven over het hebben van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond (artikel 228 Gemeentewet). Een speciale vorm van precariobelasting is het havengeld. Iedereen die met zijn schip aanlegt aan de openbare kades betaalt Havengeld. Hoe langer/breder het schip, hoe hoger de belasting. Precariobelasting is een publiekrechtelijk instrument. Verhuur Een privaatrechtelijk vorm is een verhuurcontract. De huur wordt betaald door de gebruiker van de kade en/of het water. De hoogte van de huurprijs is afhankelijk van wat vastgesteld is door of met de (ver)huurder van de ligplaats. In commerciële jachthavens is ook sprake van verhuur van een ligplaats. Het is een privaatrechtelijk instrument.

11 Tweewegenleer In de afweging tussen ligplaats- of havengelden (bijzondere vorm van precario) en privaatrechtelijke verhuurcontracten speelt het vraagstuk van de tweewegenleer. De juridische basis voor precario is artikel 228 van de Gemeentewet. De kosten van inning via een belasting (precario) kan wel eens lager zijn, dan het werken met verhuurovereenkomsten. In tegenstelling tot bij een overeenkomst staat tegen het opleggen van een belasting bezwaar en beroep open. De twee wegenleer stelt dat bij een betere bescherming van de burger altijd moet worden gekozen voor de publiekrechtelijke weg. Bij het opleggen van een belasting kan net zo goed als bij het opstellen van een huurovereenkomst differentiatie worden aangebracht naar omvang (lengte/breedte) van de ligplaats. Jaarlijks kan er indexering plaatsvinden. Omdat het om een bijzondere vorm van precario gaat, kan uitgegaan worden van seizoensperiode en hoeft er niet sprake te zijn op basis van feitelijk gebruik. De voorkeur gaat uit naar een publiekrechtelijke regeling. Opbrengstcapaciteit Er worden in het land door de gemeenten verschillende tarieven gerekend. Uitgaande van de tariefstelling van de gemeente Moerdijk is het tarief voor een boot van 2,30 x 5,50 meter 350 per jaar. Bij een capaciteit van 80 boten gaat het om een opbrengstpotentieel van euro per jaar. Bij een gemiddelde lengte van 6,5 meter loopt het potentieel op tot bij 80 boten.

Uitgangspunten regels voor pleziervaartuigen in Teylingen

Uitgangspunten regels voor pleziervaartuigen in Teylingen Uitgangspunten regels voor pleziervaartuigen in Teylingen Onderwerp: Doel: Actie: Tijd: Uitgangspunten voor ligplaatsen pleziervaartuigen. Kennisnemen van de voorgestelde uitgangspunten en instemming geven

Nadere informatie

Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties

Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties Overzicht tarieven Precario vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties Inhoud vergelijkbare gemeenten en andere overheidsinstanties... 1 Leiden... 2 Amsterdam Stadsdeel Centrum... 2 Provincie

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING)

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING) VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING) Hoofdstuk 1 Artikel 1 Algemeen Plaats en onderlinge afstand 1. Het woonschip

Nadere informatie

Rechtspositie waterbewoners

Rechtspositie waterbewoners Rechtspositie waterbewoners Date: 12/06/2013 Achtergrond In april 2012 heeft de Tweede Kamer de regering verzocht een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de rechtsbescherming van woonbootbewoners,

Nadere informatie

Onderwerp: Vervangen van een botenhuis door een woonboot op het perceel Zijldijk 11 te Warmond - Besluitvormend

Onderwerp: Vervangen van een botenhuis door een woonboot op het perceel Zijldijk 11 te Warmond - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 30 augustus 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00663 Onderwerp: Vervangen van een botenhuis door een woonboot op het perceel Zijldijk 11 te Warmond - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015)

Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015) Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015) 2 1. Inleiding 1.1 Aanleiding beleidsregels snippergroen Deze beleidsregels zijn opgesteld

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. : Verordening precariobelasting kabels en leidingen Portefeuillehouder : Rob Jonkman. Beetsterzwaag, 21 augustus 2012

RAADSVOORSTEL. : Verordening precariobelasting kabels en leidingen Portefeuillehouder : Rob Jonkman. Beetsterzwaag, 21 augustus 2012 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 8 oktober 2012 Agendapunt : 8 Onderwerp : Verordening precariobelasting kabels en leidingen Portefeuillehouder : Rob Jonkman Voorstel 1. De verordening precariobelasting

Nadere informatie

De exacte grootte en situering van de ligplaatszones is op bijgevoegde kaarten aangegeven.

De exacte grootte en situering van de ligplaatszones is op bijgevoegde kaarten aangegeven. CVDR Officiële uitgave van Waterschap Rivierenland. Nr. CVDR271462_1 9 februari 2016 Ontheffingenbeleid ligplaatsverbod Linge 2006 Hoofdstuk 1 Inleiding vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden

Nadere informatie

28 MEI 1997 TOELICHTING WOONSCHEPENVERORDENING. INLEIDING

28 MEI 1997 TOELICHTING WOONSCHEPENVERORDENING. INLEIDING 28 MEI 1997 TOELICHTING WOONSCHEPENVERORDENING. INLEIDING Met ingang van 2 augustus 1991 is in het kader van de deregulering en decentralisatie een veelheid aan wettelijke bepalingen komen te vervallen

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 9 Onderwerp: Grondslag rioolheffing Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 279 Informant: G.

Nadere informatie

o Onderwerp: Beleidsregel verkoop en verhuur reststroken gemeente Overbetuwe gemeente Overbetuwe 2016

o Onderwerp: Beleidsregel verkoop en verhuur reststroken gemeente Overbetuwe gemeente Overbetuwe 2016 gemeente OveľbetUWe o Onderwerp: Beleidsregel verkoop en verhuur reststroken gemeente Overbetuwe gemeente Overbetuwe 2016 Ons kenmerk: 16bwbOŨ015 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe;

Nadere informatie

NOTA. Woonbotenbeleid. Vastgesteld 3 februari Alkmaar. Woonbotenbeleid 1

NOTA. Woonbotenbeleid. Vastgesteld 3 februari Alkmaar. Woonbotenbeleid 1 NOTA Woonbotenbeleid Vastgesteld 3 februari 2014 Alkmaar Woonbotenbeleid 1 1. Inleiding In de raadsvergadering van 16 mei 2013 is door de PvdA, Groen Links, Bruisend-Alkmaar en Leefbaar Alkmaar een motie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Definitie, criteria en randvoorwaarden 1.1 Niet functionele groen- of reststroken binnen de bebouwde kom

Hoofdstuk 1 Definitie, criteria en randvoorwaarden 1.1 Niet functionele groen- of reststroken binnen de bebouwde kom Aanleiding, Jaarlijks worden vele verzoeken ingediend tot het aankopen of huren van groen- of reststroken binnen de gemeente Boxmeer. Meestal worden dergelijke verzoeken ingediend ter vergroting van een

Nadere informatie

Nadere regels voor het aanleggen en het ligplaats innemen in de gemeente Súdwest-Fryslân

Nadere regels voor het aanleggen en het ligplaats innemen in de gemeente Súdwest-Fryslân Nadere regels voor het aanleggen en het ligplaats innemen in de gemeente Súdwest-Fryslân Burgemeester en wethouders van Súdwest-Fryslân; gelet op de artikelen 3.1.1, lid 1 onder a, en 3.4.1 van de Verordening

Nadere informatie

Haarlem, Verordening op de Woonschepen. Aan de Raad der gemeente Haarlem. Inleiding

Haarlem, Verordening op de Woonschepen. Aan de Raad der gemeente Haarlem. Inleiding Haarlem, Verordening op de Woonschepen nr./1995 Aan de Raad der gemeente Haarlem Inleiding Met ingang van 2 augustus 1991 zijn de artikelen 1, tweede lid alsmede de artikelen 2 t/m 30 van de wet op de

Nadere informatie

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel 3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel Kader Keur Op grond van artikel 3.1, eerste lid, aanhef en sub a en b is het verboden zonder vergunning van het

Nadere informatie

2. Vast te stellen de op bijlage I bijgevoegde "verordening op de woonschepen".

2. Vast te stellen de op bijlage I bijgevoegde verordening op de woonschepen. Haarlem, 28-5-1997 De Raad der gemeente Haarlem Gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouder d.d. Gelet op het bepaalde in artikel 149 van de gemeentewet, op artikel 88 lid 1 van de Huisvestingswet

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN OP GROND VAN ARTIKEL 3 LID 2 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN OP GROND VAN ARTIKEL 3 LID 2 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN OP GROND VAN ARTIKEL 3 LID 2 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING Hoofdstuk 1 Veiligheids & Gezondheidseisen Artikel 1 Veiligheid- en gezondheidseisen 1. In het kader van de

Nadere informatie

Wet geluidhinder / Besluit geluidhinder / Besluit geluid milieubeheer. Tabel 1 Grenswaarden voor bestemde ligplaatsen

Wet geluidhinder / Besluit geluidhinder / Besluit geluid milieubeheer. Tabel 1 Grenswaarden voor bestemde ligplaatsen NOTITIE Datum: 5 november 2018 Ons kenmerk: 20186411.EWH20775 Betreft: Woonschepen en geluidsregels Opgesteld door: ing. B.H. Willighagen 1 INLEIDING In 2012 zijn worden ligplaatsen, bestemd om door een

Nadere informatie

BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT. Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten. 1 december Historische boten (Schwachöfer, Jan)

BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT. Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten. 1 december Historische boten (Schwachöfer, Jan) BEHOUDEN VAN HISTORISCHE SCHEPEN IN UTRECHT Aanwijzen van zones ligplaatsen historische boten 1 december 2015 Historische boten (Schwachöfer, Jan) Inhoudsopgave Aanleiding en uitgangspunten 2 Vormgevingsaspecten

Nadere informatie

HABITAT START. Woonboten Ertveldplas te Den Bosch. mr. A.M. Mohnen, advocaat. 8 mei 2014 DEFINITIEF RAPPORT

HABITAT START. Woonboten Ertveldplas te Den Bosch. mr. A.M. Mohnen, advocaat. 8 mei 2014 DEFINITIEF RAPPORT HABITAT START Woonboten Ertveldplas te Den Bosch 1 mr. A.M. Mohnen, advocaat 8 mei 2014 DEFINITIEF RAPPORT Opdrachtgever: Peter Trago mede namens overige bewoners woonboten Ertveldplas Casus/vraagstelling

Nadere informatie

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT Het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied Sandelingen Ambacht heeft vanaf 19 april 2012, gedurende een periode

Nadere informatie

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht Goed geregeld, blijvend genieten Projectbureau Vrolijks, Breda, 21 januari 2016 Wat ging vooraf? Analyse markt, aanbod en vraag Gesprekken stakeholders, gebruikers Varend

Nadere informatie

Gemeentebladnr: 2014/60 Verseon nr: 121335 Vergaderdatum: 25 september 2014 Agendapunt: 9 Portefeuillehouder: Dhr. K. Wolff Steller: J.

Gemeentebladnr: 2014/60 Verseon nr: 121335 Vergaderdatum: 25 september 2014 Agendapunt: 9 Portefeuillehouder: Dhr. K. Wolff Steller: J. Voorstel tot het al of niet aanwijzen van gemeentelijk beschermde dorpsgezichten. Gemeentebladnr: 2014/60 Verseon nr: 121335 Vergaderdatum: 25 september 2014 Agendapunt: 9 Portefeuillehouder: Dhr. K. Wolff

Nadere informatie

GEMEENTE GRAVE. Ontwerp Beeldkwaliteitsplan Ligplaats woonboot Nieuwe Haven Grave

GEMEENTE GRAVE. Ontwerp Beeldkwaliteitsplan Ligplaats woonboot Nieuwe Haven Grave GEMEENTE GRAVE Ontwerp Beeldkwaliteitsplan Ligplaats woonboot Nieuwe Haven Grave 27 oktober 2015 Pagina 2 Pagina 3 Inhoudsopgave Inleiding 4 Aanleiding Doel Status Plangebied 5 Ligging plangebied Locatiekenmerken

Nadere informatie

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes.

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Inleiding. In de loop der jaren is een groot aantal grondstrookjes die eigendom zijn van de gemeente Weert bij overeenkomst in gebruik gegeven aan particulieren.

Nadere informatie

Toelichting * 4 4 284 7* Inleiding. Bestemmingsplan en ruimtelijk beleid

Toelichting * 4 4 284 7* Inleiding. Bestemmingsplan en ruimtelijk beleid * 4 4 284 7* Inleiding Toelichting De heer Van de Kamp heeft een verzoek ingediend voor het aanpassen van de bestemming van het perceel Knapzaksteeg 15. Het plan is om hier de volgende dieren te gaan houden:

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen. bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Ligplaatsen passagiersvaartuigen

Nota van beantwoording zienswijzen. bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Ligplaatsen passagiersvaartuigen Nota van beantwoording zienswijzen bestemmingsplan Paraplubestemmingsplan Ligplaatsen passagiersvaartuigen Inhoud 1. Inleiding 2. Ingekomen zienswijzen 3. Behandeling zienswijzen A. Formele aspecten B.

Nadere informatie

"Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem"

Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem "Nota Paardenbakkenbeleid Woudrichem" Woudrichem, juni 2007 Inleiding Door de afnemende agrarische functie komen er steeds meer boerderijen en weidegrond beschikbaar voor particulieren. Het aantal mensen

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van haven-, lig-, kade- en opslaggelden 2018

Verordening op de heffing en invordering van haven-, lig-, kade- en opslaggelden 2018 De raad van de gemeente Harderwijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 november 2017, nr. h170062002 gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel a en b, van de Gemeentewet

Nadere informatie

Precariobelasting. Meer dan alleen het genereren van belastingopbrengsten

Precariobelasting. Meer dan alleen het genereren van belastingopbrengsten Precariobelasting Meer dan alleen het genereren van belastingopbrengsten Inhoud presentatie Belastingen van gemeenten Wat is precariobelasting? Wetsgeschiedenis Rechtsgrond, karakter en doel Belastingplicht

Nadere informatie

STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN ONRECHTMATIG GEBRUIK GEMEENTEGROND

STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN ONRECHTMATIG GEBRUIK GEMEENTEGROND STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN ONRECHTMATIG GEBRUIK GEMEENTEGROND Situatie waarbij in rood de erfgrens is aangegeven. 1. Inleiding Dit stappenplan maakt onderdeel

Nadere informatie

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van Havengeld 2019

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van Havengeld 2019 Havengeld Verordening op de heffing en de invordering van Havengeld 2019 Gemeenteblad Texel 2018 nr 27 datum 27-dec-18 Verordening Havengeld 2019 Tevens intrekking van de Verordening op de heffing en de

Nadere informatie

Beleidsnotitie Uitgangspunten voor uitgifte reststroken

Beleidsnotitie Uitgangspunten voor uitgifte reststroken Beleidsnotitie Uitgangspunten voor uitgifte reststroken 1. Algemeen Voor de uitoefening van de gemeentelijke taak bezit de gemeente gronden die openbaar toegankelijk zijn en waar iedereen gebruik van mag

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

Beleidsnota. Verkoop snippergroen.

Beleidsnota. Verkoop snippergroen. Beleidsnota Verkoop snippergroen. Beleidsnota verkoop Snippergroen H 1 Aanleiding In het raadsbesluit over de Programmabegroting 2012-2015 is opgenomen dat de gemeente stroken groen kan verkopen aan particulieren.

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen

Nota van Zienswijzen Nota van Zienswijzen Beleidsregels permanente bewoning van Recreatieverblijven Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 11 februari 2015 Nota van Zienswijzen, Beleidsregels permanente bewoning recreatieverblijven

Nadere informatie

Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d.

Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. Notitie uitstallingen bij winkels in de gemeente Hellevoetsluis Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders d.d. 1 Inleiding Ingevolge artikel 2.1.5.1 voorwerpen of stoffen op, aan of boven

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus EA 'S-GRAVENHAGE

Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus EA 'S-GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl Datum

Nadere informatie

Onderwerp Aangaan overeenkomst over verhuur haven Zijldijk te Warmond aan de Watersportvereniging Maritiem Teylingen - Besluitvormend

Onderwerp Aangaan overeenkomst over verhuur haven Zijldijk te Warmond aan de Watersportvereniging Maritiem Teylingen - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 29 november 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00897 Onderwerp Aangaan overeenkomst over verhuur haven Zijldijk te Warmond aan de Watersportvereniging Maritiem Teylingen - Besluitvormend

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in artikel 5.3.2, tweede lid onder a van de Algemene Plaatselijke Verordening Helmond 2008;

Gelet op het bepaalde in artikel 5.3.2, tweede lid onder a van de Algemene Plaatselijke Verordening Helmond 2008; Jaar: 2007 Nummer: 98 Besluit: B&W 30 oktober 2007 Gemeenteblad NADERE REGELS WOONSCHEPEN HELMOND 2008 Het college van burgemeester en wethouders van Helmond; Gelet op het bepaalde in artikel 5.3.2, tweede

Nadere informatie

88. J.J. Verbruggen en A.J.M. Verbruggen - de Boer, Zuideinde 180, 2421 AP Nieuwkoop (G )

88. J.J. Verbruggen en A.J.M. Verbruggen - de Boer, Zuideinde 180, 2421 AP Nieuwkoop (G ) 88. J.J. Verbruggen en A.J.M. Verbruggen - de Boer, Zuideinde 180, 2421 AP Nieuwkoop (G12.1801) De heer en mevrouw Verbruggen - de Boer hebben de zienswijze binnen de daarvoor gestelde termijn ingediend,

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN ABBENES KAAGWEG 20 TOELICHTING

BESTEMMINGSPLAN ABBENES KAAGWEG 20 TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN ABBENES KAAGWEG 20 TOELICHTING 2016 INHOUDSOPGAVE PAGINA HOOFDSTUK 1: INLEIDING 1.1 Aanleiding en doel van het plan 3 1.2 Ligging en begrenzing plangebied 3 1.3 Geldend plan 3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Verordening scheepvaartrechten 2015

Verordening scheepvaartrechten 2015 De raad van de gemeente Reimerswaal; gezien de voorstellen van burgemeester en wethouders van 4 november 2014, nummer 14.021075; gelet op artikel 229, eerste lid, onderdeel a en b van de Gemeentewet b

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN GEBRUIK GEMEENTEGROND ZONDER TOESTEMMING

STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN GEBRUIK GEMEENTEGROND ZONDER TOESTEMMING STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN GEBRUIK GEMEENTEGROND ZONDER TOESTEMMING Situatie waarbij in rood de erfgrens is aangegeven. 1. Inleiding Dit stappenplan maakt

Nadere informatie

Evaluatie pilot. Maine booiles

Evaluatie pilot. Maine booiles Evaluatie pilot Maine booiles RO/EZ-SBH Groningen, 15 augustus 2012 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Omwonenden 4 3. Eigenaren bootjes 6 4. Uitkomst en opiossingen 8 5. Conclusie 9 1. Inleiding In mei 2008 heeft

Nadere informatie

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente.

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 1 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 2 B&W besluit 16 april 2013 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Tarieventabel, bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Algemene belastingverordening provincie Utrecht 1997

Tarieventabel, bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Algemene belastingverordening provincie Utrecht 1997 CVDR Officiële uitgave van Utrecht. Nr. CVDR73960_1 2 augustus 2016 Tarieventabel, bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de Algemene belastingverordening provincie Utrecht 1997 Provinciale Staten van Utrecht;

Nadere informatie

Koers welstand, BP en VOV - Water

Koers welstand, BP en VOV - Water Koers welstand, BP en VOV - Water Koers - onderwerpen Ambitie Gebruik Kamerverhuur Bijzonder gebruik Wonen (ontwikkelingen, wegbestemmen) Geluid Ruimtelijke kwaliteit Kwaliteit en authenticiteit Maatvoering

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN REPARATIEPLAN BUITENGEBIED MIDDEN TOELICHTING

BESTEMMINGSPLAN REPARATIEPLAN BUITENGEBIED MIDDEN TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN REPARATIEPLAN BUITENGEBIED MIDDEN TOELICHTING 5 MAART 2015 INHOUDSOPGAVE PAGINA HOOFDSTUK 1: INLEIDING 1.1 Aanleiding en doel van het plan 4 1.2 Ligging en begrenzing plangebied 4 1.3 Geldende

Nadere informatie

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein

Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Aanpassing Apv i.v.m. inwerkingtreden reclame-uitingenbeleid Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Algemeen Artikel 1 Het huishoudelijk reglement wordt vastgesteld door een algemene vergadering en zal alles regelen wat de inwendige dienst der vereniging betreft. Dit huishoudelijk

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR603868_1. Verordening scheepvaartrechten 2018

CVDR. Nr. CVDR603868_1. Verordening scheepvaartrechten 2018 CVDR Officiële uitgave van Reimerswaal. Nr. CVDR603868_1 19 december 2018 Verordening scheepvaartrechten 2018 De raad van de gemeente Reimerswaal; gezien de voorstellen van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Richtlijnen woonboten Stadsdeel Westerpark december 2008

Richtlijnen woonboten Stadsdeel Westerpark december 2008 Richtlijnen woonboten Stadsdeel Westerpark 2008 9 december 2008 Inleiding...2 Richtlijnen...2 Artikel 1. Begripsbepaling...2 Artikel 2. Locaties....2 Artikel 3. Maatvoering...3 Artikel 4. Welstand...3

Nadere informatie

Nota Plattelandswoningen Wijdemeren

Nota Plattelandswoningen Wijdemeren 1 Nota Plattelandswoningen Wijdemeren 1. Aanleiding Op 1 januari 2013 is de wet plattelandswoning in werking getreden. Deze wet biedt de mogelijkheid om als 'burger' in (voormalige) agrarische bedrijfswoningen

Nadere informatie

Richtlijnen voor drijvende terrassen. Polygoongracht

Richtlijnen voor drijvende terrassen. Polygoongracht Sector Fysieke Realisatie & Beheer (FRB) Afdeling Ruimtelijke ontwikkeling & Duurzaamheid Team Duurzaamheid Richtlijnen voor drijvende terrassen in de Polygoongracht Vastgestelde versie: januari 2011 1.

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2014:3854

ECLI:NL:RVS:2014:3854 ECLI:NL:RVS:2014:3854 Instantie Raad van State Datum uitspraak 29-10-2014 Datum publicatie 29-10-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201401837/1/R1 Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster. Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit

Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster. Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit Verplaatst herbouwen stolp Mijzerweg 1a Beemster Planbeoordeling ruimtelijke kwaliteit 1 INLEIDING... 3 1.1 algemeen... 3 1.2 instrumentarium... 3 2 ANALYSE... 4 2.1 uitgangspunten van beleid... 4 2.2

Nadere informatie

BL000954 I)L wssq Nota beoordeling zienswijzen tegen ontwerp bestemmingsplan Grailoseweg ll7 Tot 14 augustus heeft het ontwerp bestemmingsplan Crailoseweg 117 ter inzage gelegen. Het bestemmingsplan maakt

Nadere informatie

Vraag en antwoord lijst aankoop oever- en waterpercelen langs de Ringvaart Haarlemmermeer

Vraag en antwoord lijst aankoop oever- en waterpercelen langs de Ringvaart Haarlemmermeer Vraag en antwoord lijst aankoop oever- en waterpercelen langs de Ringvaart Haarlemmermeer Inleiding U bent van plan een oever- en waterperceel langs de Ringvaart Haarlemmermeer te kopen en om daar eventueel

Nadere informatie

HAVENREGLEMENT. Algemeen

HAVENREGLEMENT. Algemeen HAVENREGLEMENT Algemeen Artikel 1 Het havenreglement wordt vastgesteld door een algemene leden vergadering en zal alles wat het gebruik van de haven betreft regelen. Dit haven reglement mag gewijzigd worden

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit ten behoeve van de realisatie van 8 rijwoningen in plaats van 7 op een perceel bouwterrein gelegen aan Het Wilgert te Epse Inleiding Tussen de straten Het

Nadere informatie

Woonschepenbeleid Winsum

Woonschepenbeleid Winsum Woonschepenbeleid Winsum 1. Inleiding. De gemeente Winsum beschikt over diverse kanalen en maren waarvan de belangrijkste zijn het Reitdiep, het Winsumerdiep, het Aduarderdiep en het Oldehoofs Kanaal.

Nadere informatie

Verkeersonderzoek BP2017TEY01047-Buitengebied Teylingen, camping de Horizon, Spijkerboor en de Boekhorst

Verkeersonderzoek BP2017TEY01047-Buitengebied Teylingen, camping de Horizon, Spijkerboor en de Boekhorst Verkeersonderzoek BP2017TEY01047-Buitengebied Teylingen, camping de Horizon, Spijkerboor en de Boekhorst 16 juni 2017 Aanleiding De gemeente Teylingen heeft voor het Buitengebied van Teylingen een nieuw

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HAVENGELD 2016 (VERORDENING HAVENGELD 2016)

VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN HAVENGELD 2016 (VERORDENING HAVENGELD 2016) Raadsbesluit Zaak : 1229126 (418763) Raad volgnr. Behoort bij voorstel : 1229126 (418497) Datum B&W : 17 november 2015 De Raad van de gemeente Hoorn; gelezen het voorstel van het college van Burgemeester

Nadere informatie

Zienswijzenrapport. 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel. NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01

Zienswijzenrapport. 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel. NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01 Zienswijzenrapport 1 e Herziening Zeelandsedijk 28-30a te Volkel NL.IMRO.0856.BPZlndsedyk2830a01-ON01 Inhoudsopgave Zienswijzen 3 1. Inleiding 3 2. De ontvankelijkheid van zienswijzen 3 3. Overwegingen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP Parkeren bij bedrijven 2013

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP Parkeren bij bedrijven 2013 Collegevoorstel Inleiding In de regel moeten bedrijven zorgen dat parkeren op eigen terrein plaatsvindt. De afgelopen periode heeft een aantal bedrijven aangegeven in de knel te zitten met hun parkeercapaciteit.

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN ZWAANSHOEK BENNEBROEKERDIJK 187 TOELICHTING

BESTEMMINGSPLAN ZWAANSHOEK BENNEBROEKERDIJK 187 TOELICHTING BESTEMMINGSPLAN ZWAANSHOEK BENNEBROEKERDIJK 187 TOELICHTING 2016 INHOUDSOPGAVE PAGINA HOOFDSTUK 1: INLEIDING 1.1 Aanleiding en doel van het plan 3 1.2 Ligging en begrenzing plangebied 3 1.3 Geldend plan

Nadere informatie

Oosterhout, maart 2010

Oosterhout, maart 2010 TOELICHTING Op 1 juli 2008 heeft de raad van de gemeente Oosterhout het bestemmingsplan Reparatieherziening Buitengebied vastgesteld. Vervolgens is dat bestemmingsplan op 23 februari 2009 goedgekeurd door

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE Versie 2, d.d. 6 oktober 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker 1 Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding

Nadere informatie

Vergoedingen gebruik openbaar domein. Mr. A.W. (Arjen) Schep Mw. mr. A.P. (Anneke) Monsma. ESBL Erasmus School of Law

Vergoedingen gebruik openbaar domein. Mr. A.W. (Arjen) Schep Mw. mr. A.P. (Anneke) Monsma. ESBL Erasmus School of Law Vergoedingen gebruik openbaar domein Mr. A.W. (Arjen) Schep Mw. mr. A.P. (Anneke) Monsma ESBL Erasmus School of Law Algemeen - Openbare / publieke ruimte - Bijzonder gebruik door particulier - Toestaan

Nadere informatie

Gelet op artikel 228 van de Gemeentewet

Gelet op artikel 228 van de Gemeentewet Gelet op artikel 228 van de Gemeentewet Deze verordening verstaat onder: a. dag: een periode van 24 uren, aanvangende te 00.00 uur, of een gedeelte daarvan; b. week: een periode van zeven achtereenvolgende

Nadere informatie

Wet verduidelijking voorschriften woonboten

Wet verduidelijking voorschriften woonboten Wet verduidelijking voorschriften woonboten Tussen wal en schip Wim Mulder en Leeyanne Dobben 12 oktober 2017 Redenen waarom deze wetswijziging noodzakelijk is Zaak over een verbouwingsvergunning op grond

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen en afwijkingen modelverordening

Overzicht wijzigingen en afwijkingen modelverordening Overzicht wijzigingen Overzicht wijzigingen en afwijkingen Artikel Wijziging Toelichting 1:1 Definitie bevoegd gezag gewijzigd Definitie college toegevoegd 1:3 Verwijderd dat een aanvraag om een evenementenvergunning,

Nadere informatie

30 oktober 2013. Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay)

30 oktober 2013. Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay) 30 oktober 2013 Beleidskader huisvesting arbeidsmigranten Noord- Limburg (short-stay) Inhoudsopgave blz 1. 2. 3. Achtergrond 3 Doelgroep van beleid 3 Huisvestingsmogelijkheden binnen het beleid 3 3.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

B e l e i d s r e g e l s. E r f a f s c h e i d i n g e n. B e d r ij f s p e r c e l e n

B e l e i d s r e g e l s. E r f a f s c h e i d i n g e n. B e d r ij f s p e r c e l e n B e l e i d s r e g e l s E r f a f s c h e i d i n g e n B e d r ij f s p e r c e l e n A p r i l 2 0 1 6 Inhoudsopgaaf 1. Aanleiding 3 2. Wettelijk kader 3 3. Beleidsuitgangspunten 4 4. Beleidsregels

Nadere informatie

Zorgvallei onderbouwing nieuwe bebouwingspercentages

Zorgvallei onderbouwing nieuwe bebouwingspercentages Zorgvallei onderbouwing nieuwe bebouwingspercentages Juridische status Binnen het plangebied Zorgvallei liggen de twee vigerende bestemmingsplannen Zorgacademie en Geleendal. Bestemmingsplan Zorgacademie

Nadere informatie

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016

Havengeld. Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016 Gemeenteblad Texel 2016 nr 20 26-12-2015 INTREKKING Verordening op de heffing en de invordering van havengeld 2016 1Raadsbesluit Raadscommissie 28-10-2015/01-12-2015 Nummer 090 B Havengeld Gemeenteraad

Nadere informatie

provinciaal blad Gedeputeerde Staten der provincie Groningen; nr augustus 2009

provinciaal blad Gedeputeerde Staten der provincie Groningen; nr augustus 2009 provinciaal blad nr. 21 ISSN: 0920-1092 V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N 19 augustus 2009 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen van 18 augustus 2009, nr. 2009-194916, afd.

Nadere informatie

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland)

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) De gemeente Berkelland vraagt voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, Kieftendijk Haaksbergseweg

Nadere informatie

Vergunningen langs de Vecht. Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht

Vergunningen langs de Vecht. Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht Vergunningen langs de Vecht Hoe zit dat? Restauratieplan Vecht Als u een steiger wilt aanbrengen in de Vecht, een vaartuig wilt afmeren of bijvoorbeeld een schuur wilt bouwen langs de oever dan moet u

Nadere informatie

lnleiding: Voorstel Het vaststellen van het Snippergroenbeleid Argumenten: Muiden,20 mei 2015

lnleiding: Voorstel Het vaststellen van het Snippergroenbeleid Argumenten: Muiden,20 mei 2015 2 g Jt\tt 2t15 Commissie Vergaderdatum Comm issie Vergaderdatum Raad Onderwerp Registratienummer Ruimte en Samenleving 10 juni 2015 25 juni 2015 Snippergroenbeleid 20 1 5 1 060 Voor technische vragen over

Nadere informatie

Rijn Algemene regels ligplaatsen Vaartse. Rijn Algemeen, openbare orde en veiligheid, vaarwegen, etc. -- Betreft Ontstaansbron/

Rijn Algemene regels ligplaatsen Vaartse. Rijn Algemeen, openbare orde en veiligheid, vaarwegen, etc. -- Betreft Ontstaansbron/ Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie: Officiele naam regeling: Citeertitel: Vastgesteld door: Onderwerp: Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld): Gemeente Nieuwegein Algemene

Nadere informatie

Agenda Gedeputeerde Staten

Agenda Gedeputeerde Staten PROVINCIE FLEVOLAND Agenda Onderwerp Onderzoek naar aanvullende afmeervoorzieningen Beslispunten 1. Toe te staan dat bewoners van huizen langs provinciale vaarwegen hun vaartuigen afmeren onder voorwaarden.

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN BORNEOKADE 62b. Vastgesteld op 27 september 2011

BESTEMMINGSPLAN BORNEOKADE 62b. Vastgesteld op 27 september 2011 BESTEMMINGSPLAN BORNEOKADE 62b Vastgesteld op 27 september 2011 1. INLEIDING Op 28 april 2010 is er een overeenkomst gesloten waarin onder andere is overeengekomen, dat het stadsdeel middels een daarvoor

Nadere informatie

Vragen en antwoorden toeristenbelasting en watertoeristenbelasting

Vragen en antwoorden toeristenbelasting en watertoeristenbelasting Vragen en antwoorden toeristenbelasting en watertoeristenbelasting Algemeen 1. Wat is toeristenbelasting en watertoeristenbelasting en wat zijn de verschillen? Toeristenbelasting wordt in Leeuwarden geheven

Nadere informatie

HISWA VOORWAARDEN. mr Maeike Woelinga en mr Jacob van der Meulen 3 SETS VOORWAARDEN HERZIEN VOORWAARDEN AANNEMING, VERKOOP EN LEVERING.

HISWA VOORWAARDEN. mr Maeike Woelinga en mr Jacob van der Meulen 3 SETS VOORWAARDEN HERZIEN VOORWAARDEN AANNEMING, VERKOOP EN LEVERING. HISWA VOORWAARDEN mr Maeike Woelinga en mr Jacob van der Meulen 3 SETS VOORWAARDEN HERZIEN VOORWAARDEN AANNEMING, VERKOOP EN LEVERING. VOORWAARDEN VERHUUR LIG- EN/OF BERGPLAATSEN VOORWAARDEN HUUR EN VERHUUR

Nadere informatie

Nota van uitgangspunten Bestemmingsplan Bedrijventerrein Heesbeen Herziening 2019

Nota van uitgangspunten Bestemmingsplan Bedrijventerrein Heesbeen Herziening 2019 Nota van uitgangspunten Bestemmingsplan Bedrijventerrein Heesbeen Herziening 2019 1. Inleiding 1.1 Inleiding Deze nota van uitgangspunten is de voorloper van een nieuw bestemmingsplan. In plaats van meteen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn, gelezen de collegevoorstellen van: - de afdeling Stadsbeheer;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn, gelezen de collegevoorstellen van: - de afdeling Stadsbeheer; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hoorn Nr. 76830 10 mei 2017 Havenatlas Hoorn 2017-2 Zaaknummer: 1439542 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn, gelezen de collegevoorstellen

Nadere informatie

P l a n r e g e l s vrs

P l a n r e g e l s vrs P l a n r e g e l s 012.10.01.02.00.vrs I n h o u d s o p g a v e Artikel 1 Relatie met het vigerende bestemmingsplan 3 Artikel 2 Wonen 4 Artikel 3 Geluidzone (dubbelbestemming) 9 Artikel 4 Anti-dubbeltelregel

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing

Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing Datum 14 mei 2012 Referentie 20120487-04 Referentie 20120487-04 Rapporttitel Akoestisch

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 2 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

APV 1.1 begripsomschrijvingen. APV Artikel 4.2.3 wildplassen APV Artikel 5.1.7 Aanhangwagens. APV Artikel 5.1.9 Parkeren van grote voertuigen

APV 1.1 begripsomschrijvingen. APV Artikel 4.2.3 wildplassen APV Artikel 5.1.7 Aanhangwagens. APV Artikel 5.1.9 Parkeren van grote voertuigen APV 1.1 begripsomschrijvingen APV Artikel 4.2.3 wildplassen APV Artikel 5.1.7 Aanhangwagens APV Artikel 5.1.9 Parkeren van grote voertuigen APV Artikel 2.4.11 en 2.4.12 hondenpoep APV Afdeling 4.3. (en

Nadere informatie

Beleidsregel Plattelandswoningen 2014

Beleidsregel Plattelandswoningen 2014 Beleidsregel Plattelandswoningen 2014 Foto: Ellen Koelewijn Registratienummer: 13bwb00094 december 2013 1. Inleiding Agrarische bedrijven beschikken meestal over één of meerdere bedrijfswoningen. De gemeente

Nadere informatie

Beleidsregel tarieven ingebruikgeving gronden gemeente Overbetuwe gelet op artikel 160, eerste lid, sub e. en f. van de Gemeentewet;

Beleidsregel tarieven ingebruikgeving gronden gemeente Overbetuwe gelet op artikel 160, eerste lid, sub e. en f. van de Gemeentewet; CVDR Officiële uitgave van Overbetuwe. Nr. CVDR130592_1 13 februari 2018 Beleidsregel tarieven ingebruikgeving gronden gemeente Overbetuwe 2011 Ons kenmerk: 11BWB00065 Burgemeester en wethouders van de

Nadere informatie

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo)

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Versie: vastgesteld Gemeente Landsmeer, januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie