ADDENDA bij de beheersovereenkomst Addendum 1 : Het jeugdwerkloosheid 2. Addendum 2 : Het meerbanenplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ADDENDA bij de beheersovereenkomst 2005-2009. 1. Addendum 1 : Het jeugdwerkloosheid 2. Addendum 2 : Het meerbanenplan"

Transcriptie

1 ADDENDA bij de beheersovereenkomst Addendum 1 : Het jeugdwerkloosheid 2. Addendum 2 : Het meerbanenplan

2 Addendum 1 aan de beheersovereenkomst tussen de VDAB en de Vlaamse Regering betreffende het steden- en gemeentenplan m.b.t. jeugdwerkloosheid Tussen De Vlaamse Regering, hierna genoemd de regering, vertegenwoordigd door de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming, de heer Frank VANDENBROUCKE, enerzijds, en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, hierna genoemd VDAB, met zetel gevestigd te 1000 Brussel, Keizerslaan 11, vertegenwoordigd door het beheerscomité, met als voorzitter de heer Hubert COSSEY, en zijn administrateur-generaal, de heer Fons LEROY, anderzijds, wordt in toepassing van de artikelen 4, in fine, 13 en 25 van de beheersovereenkomst van 14 juli 2005 volgend addendum afgesloten. Hoofdstuk 1: Opdracht voor de VDAB Artikel 1 Het steden- en gemeentenplan goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 14 oktober 2005 omvat 2 luiken. Het eerste luik omvat de begeleiding en opleiding, het tweede luik omvat de buurt- en nabijheidsdiensten (lokale diensteneconomie).voor het eerste luik is de VDAB de regisseur van de trajectwerking en dus verantwoordelijk voor de intake, screening en trajectbepaling van de werkzoekende. Artikel 2 In partnerschap met de betrokken lokale besturen zal de VDAB in de 13 steden/gemeenten die kampen met hardnekkige jeugdwerkloosheid extra acties ontwikkelen die volledig geënt zijn op en complementair zijn met de sluitende aanpak.voor de uitvoering van deze acties doet de VDAB zoveel mogelijk en bij voorkeur beroep op de expertise van de lokale actoren. De extra acties hebben betrekking op toeleiding, begeleiding, opleiding en doorstroming naar een tewerkstelling in het economisch circuit. Artikel 3 De VDAB zal het draagvlak in de acties versterken door de sociale partners te consulteren en te betrekken via de geëigende overleg- en adviesstructuren.

3 Hoofdstuk 2: Doelgroep Artikel 4 De doelgroep betreft de -25 jarige laaggeschoolde jongeren in de preventieve aanpak; de -25 jarige jongeren die deeltijds leren en werken; de -25 jarige laaggeschoolde werkzoekenden, inclusief zij die gerechtigd zijn op maatschappelijke integratie of die gerechtigd zijn op een vervangende financiële maatschappelijke hulp omdat ze vanwege hun nationaliteit niet in aanmerking komen voor het recht op maatschappelijke integratie, op voorwaarde dat ze in het vreemdelingenregister zijn ingeschreven en de -25 jarige laaggeschoolde jongeren uit de curatieve doelgroep. Hoofdstuk 3:Periode Artikel 5 De uitvoering van de acties loopt van 1 januari 2006 tot en met 31 december Hoofdstuk 4: Objectieven Artikel 6 Van de totale doelgroep van -25 jarige werkzoekenden dient 60 % bereikt te worden met een uitstroom per stad/gemeente die minimaal 50% bedraagt en significant hoger is dan de nulmeting, waarvan een overzicht in bijlage bij de modelconvenant is opgenomen en integraal deel uitmaakt in dit addendum.

4 Hoofdstuk 5: Middelen Artikel 7 De Vlaamse minister van Werk stelt een supplementair budget van ter beschikking voor de uitvoering van de acties m.b.t. begeleiding en opleiding. Met dit budget worden de acties gefinancieerd. Artikel 8 De VDAB beheert het budget. Artikel 9 Op jaarbasis wordt het budget als volgt verdeeld tussen de 13 betrokken gemeenten: Voorziene middelen vanuit Stad/gemeenten bevoegdheid Werk 1. Antwerpen Genk Gent Ronse Beringen Maasmechelen Mechelen Heusden-Zolder Oostende Houthalen-Helchteren Leuven Hasselt Aalst TOTAAL Hoofdstuk 6: Werkwijze Artikel 10 De engagementen worden vastgesteld in een convenant waarvan het model als bijlage is toegevoegd en integraal deel uitmaakt in dit addendum.

5 Hoofdstuk 7: Monitoring en evaluatie Artikel 11 Alle acties worden geregistreerd in dossiermanager. De VDAB zal een permanent monitoringsysteem uitwerken aan de hand van de acties zoals opgenomen in het actieplan en rekening houdend met artikel 6. Artikel 12 Een tussentijdse evaluatie wordt uitgevoerd midden 2006, waarna (eventueel) een bijsturing kan gebeuren, eind 2006 volgt dan een evaluatie van het eerste werkingsjaar en eind 2007 de definitieve evaluatie. Brussel, De Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming, Frank VANDENBROUCKE De voorzitter van het Beheerscomité, Hubert COSSEY De administrateur-generaal, Fons LEROY

6 Addendum 2 aan de beheersovereenkomst tussen de VDAB en de Vlaamse Regering n.a.v. het meerbanenplan d.d. 10 februari 2006 Tussen De Vlaamse Regering, hierna genoemd de regering, vertegenwoordigd door de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming, de heer Frank VANDENBROUCKE, enerzijds, En de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, hierna genoemd VDAB, met zetel gevestigd te 1000 Brussel, Keizerslaan 11, vertegenwoordigd door zijn Raad van Bestuur, met als voorzitter de heer Hubert COSSEY, en zijn administrateur-generaal, de heer Fons LEROY, anderzijds, wordt in toepassing van de artikelen 4, in fine, 13 en 25 van de beheersovereenkomst van 14 juli 2005 volgend addendum afgesloten.

7 Hoofdstuk 1: Kader Artikel 1 Het Vlaamse meerbanenplan goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 10 februari 2006 omvat verschillende luiken waarin nieuwe opdrachten aan de VDAB worden toevertrouwd en bestaande opdrachten werden gewijzigd op het gebied van: - het bevorderen van de instroom: o de tewerkstellingspremie 50plus o de uitbreiding en de kwaliteitsverbetering van de individuele beroepsopleiding in de onderneming (IBO) o IBO interim - het bevorderen van de diversiteit: o JOBKANAAL - de versterking van de begeleiding, opleiding en toeleiding van specifieke groepen: o 50plusclubs voor ouderen o De begeleiding van werk naar werk bij herstructurering

8 Hoofdstuk 2: uitbetaling van de tewerkstellingspremie 50plus Artikel 2 Opdracht VDAB De VDAB verbindt zich tot de registratie van de aanvraag, de controle op de geldigheid van aanvraag, het uitvoeren van de betalingen aan de werkgever en het budgetbeheer in kader van de tewerkstellingspremie 50plus, volgens de modaliteiten overeengekomen in het besluit van de Vlaamse regering van XXX (moet nog verschijnen). Artikel 3 Middelen De dienst ontvangt 22 miljoen Euro voor 2006 en vanaf 2007 jaarlijks 30 miljoen voor de administratieve uitvoering van deze maatregel en voor de uitbetaling van de premies. Artikel 4 Monitoring en evaluatie De VDAB staat in de voor de budgettaire opvolging van de maatregel, zodat dreigende uitputting van het beschikbare budget tijdig kan worden aangekondigd. De VDAB zal hiervoor de noodzakelijke monitoringsinstrumenten ontwikkelen. Via de Servicelijn van de VDAB (call center) kunnen werkgevers navragen of een geplande aanwerving nog in aanmerking kan komen voor de premie. De SERR's hebben een opvolgingsbevoegdheid, onder de voorwaarden vastgesteld door het Beheerscomité van de VDAB, dat aanleiding kan geven tot een aan de VDAB gericht advies. De VDAB zal hiertoe per kwartaal aan de SERR rapporteren over de benutting van de premies. Twee jaar na datum van inwerkingtreding wordt de maatregel in overleg met de sociale partners geëvalueerd. De administratie Werkgelegenheid zal een evaluatierapport opstellen. In het bijzonder zal worden nagegaan of de maatregel effectief heeft geleid tot duurzame tewerkstelling (langer dan 1 jaar). Indien nodig wordt de maatregel bijgestuurd.

9 Hoofdstuk 3: de uitbreiding en kwaliteitsverbetering van de individuele beroepsopleiding in de onderneming (IBO) Artikel 5 Opdracht VDAB De VDAB verbindt er zich toe om het in de beheersovereenkomst vooropgesteld aantal IBO s te verhogen van tot en om de IBO kwalitatief te verbeteren door de IBO meer competentiegericht in te zetten; de verworven competenties na de IBO te certifiëren; de begeleiding meer te differentiëren naargelang de behoefte van het bedrijf en/of de cursist; een bijzondere aandacht voor de inschakeling van kansengroepen met het oog op het bereiken van een oververtegenwoordiging; een duidelijke communicatie naar werkgevers te voeren over onderscheid IBO IBOinterim instapopleiding; de inzet van bijkomende consulenten, waardoor de begeleiding geïntensifieerd wordt en de caseload van de consulenten daalt tot 130 opgestarte IBO begeleidingen per jaar. Artikel 6 Middelen Voor deze bijkomende inspanningen ontvangt de VDAB jaarlijks 4,225 miljoen euro (op jaarbasis, met aandacht voor infrastructurele middelen in jaar één) die worden aangewend voor de compensatie vergoeding, de begeleidingspremie en de inzet van 52.5 extra IBO consulenten. De begeleiding zal in de mate van het mogelijke uitbesteed worden. Artikel 7 Monitoring en evaluatie Deze afspraken worden gemonitord via de bestaande doelstellingsparameter 15. De maandelijkse kwantitatieve opvolging gebeurt door de SERR.

10 Hoofdstuk 4: de IBO interim Artikel 8 Opdracht VDAB De IBO interim heeft als doel de kans op een duurzame tewerkstelling van personen uit de kansengroepen te verhogen via interim en via kennisverwerving door opleiding. IBO interim richt zich hierbij exclusief op ouderen (50+), personen met een arbeidshandicap en allochtonen. Het IBO interim-traject bestaat uit maximum één maand uitzendarbeid voorafgaand aan een IBO van maximum 26 weken gevolgd door een contract van onbepaalde duur. De begeleiding tijdens de IBO gebeurt door het uitzendkantoor. De dienst sluit een samenwerkingsakkoord met FEDERGON voor de realisatie van 1000 IBO interim contracten met een uitstroomnorm van 90%. Indien de BTW-wetgeving wijzigt, inzonderheid de vrijstelling krachtens art. 44 2, 4, zal het vergoedingsmechanisme aangepast worden in functie van eventuele BTW-heffing. De VDAB krijgt de opdracht om : - het opleidings- en begeleidingsplan te evalueren en goed te keuren - de IBO s administratief te beheren - de uitzendkantoren te vergoeden voor de geleverde prestaties - de kwaliteitsborging van de begeleiding te verzekeren - de uitstroomnorm te bewaken De VDAB beslist over de toekenning, de stopzetting en de eventuele verlenging van de IBOinterim. Artikel 9 Middelen De dienst ontvangt 1 miljoen euro op jaarbasis voor de monitoring, de omkadering, de uitbetaling van de begeleidingspremie aan de uitzendkantoren, de uitbetaling van de compensatievergoeding en het administratief beheer. Artikel 10 Monitoring en evaluatie Aangezien de IBO interim een proeftuin is zullen tussentijdse evaluaties worden gemaakt door de VDAB. Na twee jaar volgt een grondige evaluatie met alle partners. De maandelijkse kwantitatieve opvolging gebeurt door de SERR. Er zal een nieuwe doelstellingsparameter 15bis worden ontwikkeld om het aantal gestarte IBO interim-trajecten en het % ongunstige stopzettingen te meten.

11 Hoofdstuk 5: JOBKANAAL Artikel 11 Opdracht VDAB Jobkanaal is een samenwerkingsverband tussen enerzijds een aantal partners, VOKA, UNIZO, VCSPO, die instaan voor het sensibiliseren van de werkgevers en voor de vacatureacquisitie, en anderzijds diverse bemiddelingsdiensten en organisaties die moeten zorgen voor de toeleiding en verwijzing van werkzoekenden naar werkgevers die een jobkanaalvacature plaatsen. Jobkanaal heeft als doel mee te werken aan het verwezenlijken van de evenredige participatie van ouderen, allochtonen en arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt. Onder de voorwaarde dat de sensibiliseringsactie en toeleidingsinspanningen van de JOBKANAALpartners voldoende, nog niet bij de VDAB gekende vacatures opleveren verbinden de VDAB en andere partners in dit project er zich n.a.v. het meerbanenplan toe om op jaarbasis 5000 plaatsingen te realiseren van werkzoekenden uit de kansengroepen op vacatures die aangebracht zijn door Jobkanaal (samenwerkingsverband VOKA, UNIZO en VCSPO) Per jobkanaalvacature zal de VDAB 4 werkzoekenden uit de bovenvermelde kansengroepen verwijzen (tenzij in het werkzoekendenbestand van de VDAB niet voldoende voor de vacature geschikte kandidaten uit de kansengroepen aanwezig zijn). De VDAB verbindt er zich toe om op jaarbasis 600 jobcoachings te realiseren gekoppeld aan de bovengenoemde 5000 plaatsingen. Artikel 12 Middelen De dienst ontvangt hiervoor van de Vlaamse regering een bijkomend budget van euro op jaarbasis voor de aanwerving van 12.5 FTE jobcoaches. Artikel 13 Monitoring en evaluatie Er zal een nieuwe monitoringsparameter M15 bis worden opgenomen die het aantal nieuwe vacatures van Jobkanaal meet, het aantal verwijzingen per vacature door VDAB per kansengroep en het aantal plaatsingen per kansengroep.

12 Hoofdstuk 6: begeleiding 50plussers Artikel 14 Opdracht VDAB Voor de toeleiding van de oudere werkzoekenden naar de arbeidsmarkt zullen in samenwerking met partners specifieke infosessies voor werkzoekende 50-plussers georganiseerd worden. Deze informatiesessies moeten oudere werkzoekenden inlichten over hun mogelijkheden en maximaal motiveren naar de arbeidsmarkt en naar trajectbegeleiding bij de 50plusconsulent. Deze begeleiding kan individueel zijn of deels collectief binnen de 50+ club, een specifieke en exclusieve daartoe georganiseerde oriëntatie- en sollicitatieruimte. De VDAB zal hiervoor specifieke consulenten aanwerven. Deze ingreep moet ervoor zorgen dat de in 2006 dalende participatie van oudere werkzoekenden aan de trajectwerking t.o.v wordt omgebogen, zodat eind 2006 terug hetzelfde bereik van 2005 wordt gerealiseerd. In 2007 kunnen er via deze maatregel 5000 werkzoekenden meer worden bereikt als in In het beheerscontract werd voorzien om het objectief voor 2008 en 2009 te koppelen aan de evolutie van het beleidskader. Daarom stelt de dienst voor om dit objectief vast te leggen bij de evaluatie van het beleidskader voor de activering van werkzoekenden (samenwerkingsakkoord met federale overheid) half 2007, en eveneens te baseren op de ervaringen met de met de 50 plus clubs. Voorwaarden om deze objectieven te halen zijn: - een voldoende toeleiding naar de 50plusconsulenten vanuit de infosessies bij de VDAB en bij de partners. - eenzelfde niveau van instroom van ouderen in de werkloosheid - eenzelfde bereik in de trajectwerking van ouderen door de derden in 2006 en 2007 als in 2005 Artikel 15 Middelen De dienst ontvangt 5 miljoen euro op jaarbasis (met aandacht voor het infrastructurele aspect in jaar één) voor de aanwerving van de 50plusconsulenten, de installatie en werking van 25 50plusclubs en de organisatie en omkadering van de acties. Artikel 16 Monitoring en evaluatie De monitoring van het bereik van de actie 50plus gebeurt via de bestaande doelstellingsparameter 8 en via monitoringsparameter 9 en 12.

13 Hoofdstuk 7: begeleiding naar werk bij herstructurering Artikel 17 Opdracht VDAB De dienst krijgt de opdracht om de coördinatie en de organisatie van de tewerkstellingscellen te verzekeren via de sociale interventieadviseurs. Artikel 18 Middelen De dienst krijgt hiervoor jaarlijks 2.2 miljoen euro voor de aanwerving van bijkomende interventieadviseurs, de administratieve ondersteuning van de adviseurs, en de inrichting en de werking van de tewerkstellingscellen. Artikel 19 Capaciteit Maximale capaciteit : ontslagen werknemers (300 tewerkstellingscellen met gemiddeld 58 bereikte werknemers) Artikel 20 Monitoring en evaluatie De monitoringsparameter 7 zal als volgt worden aangepast: Definitie Sociale interventieadviseurs Aantal bereikte werkgevers - waarvan KMO s (<50 werknemers) Aantal met ontslag bedreigde werknemers (= zelfde definitie als bereikte nu) Indien de VDAB een tewerkstellingscel opzet, zal over het bereik en het resultaat gerapporteerd worden: Tewerkstellingscellen Definitie Aantal bereikte werkgevers (inclusief toeleveringsbedrijven) naar aard van de tewerkstellingscel (permanent of ad hoc) - waarvan KMO s (<50 werknemers) Aantal bereikte werknemers (= begeleiding in tewerkstellingscel) naar aard van de tewerkstellingscel (permanent of ad hoc) Uitstroom na nog te bepalen aantal maanden en naar aard van de tewerkstellingscel (permanent of ad hoc)

14 In overleg met de VDAB zal het moment bepaald worden waarop zal gemeten worden of de bereikte werknemers nog werkzoekend zijn. De norm die in dit verband gehaald moet worden, zal in overleg met de VDAB worden vastgelegd. Van zodra de VDAB de regie over het Herplaatsingsfonds krijgt toegewezen zal gerapporteerd worden over de activiteiten ervan: Herplaatsingsfonds Definitie Aantal bereikte werkgevers (inclusief toeleveringsbedrijven) - waarvan KMO s (<50 werknemers) Aantal bereikte werknemers In overleg met de VDAB zal het moment bepaald worden waarop zal gemeten worden of de bereikte werknemers nog werkzoekend zijn. De norm die in dit verband gehaald moet worden, zal in overleg met de VDAB worden vastgelegd. Brussel, De Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming, Frank VANDENBROUCKE De voorzitter van het Beheerscomité, Hubert COSSEY De administrateur-generaal, Fons LEROY

15

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten Op pagina

Nadere informatie

Onderneming - datum consulenten

Onderneming - datum consulenten Onderneming - datum consulenten Wat is Jobkanaal? Jobkanaal is een initiatief van Voka, Kamer van Koophandel, Gent Stad in Werking en de Vlaamse Overheid Sinds maart 2006 slaan Voka, Unizo en Verso de

Nadere informatie

DE OVEREENKOMST. en mediarte.be,...vertegenwoordigd door...

DE OVEREENKOMST. en mediarte.be,...vertegenwoordigd door... Samenwerkingsovereenkomst VDAB mediarte.be 2013-2014 DE OVEREENKOMST Tussen De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap

Nadere informatie

NOTA JEUGDWERKLOOSHEID (bijlage persbericht Vandenbroucke en Van Brempt 14/10/05)

NOTA JEUGDWERKLOOSHEID (bijlage persbericht Vandenbroucke en Van Brempt 14/10/05) NOTA JEUGDWERKLOOSHEID (bijlage persbericht Vandenbroucke en Van Brempt 14/10/05) Steden en gemeenten De weerhouden steden en gemeenten hebben een gemiddelde jeugdwerkloosheidsgraad (periode 2002-2004)

Nadere informatie

Gemeenschappelijke platformtekst Vlaamse regering en sociale partners Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit

Gemeenschappelijke platformtekst Vlaamse regering en sociale partners Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit Gemeenschappelijke platformtekst Vlaamse regering en sociale partners Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit 2010 1. Doelstellingen De Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners stellen vast dat

Nadere informatie

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat'

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat' I B O Een werknemer op maat gemaakt Eén van de kernopdrachten van de VDAB bestaat uit het verstrekken van opleiding. Het tekort aan specifiek geschoold personeel en de versnelde veranderingen in de werkomgeving

Nadere informatie

2. Op welke manier zullen de partnerorganisaties met elkaar nauwer samenwerken?

2. Op welke manier zullen de partnerorganisaties met elkaar nauwer samenwerken? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 308 van EMMILY TALPE datum: 2 februari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Campagne Ervaring werkt - Jobkanaal De VDAB heeft

Nadere informatie

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Kunnen kansengroepen de krapte doen vergeten? Steve Vanhorebeek. Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Focus op

Nadere informatie

1. Op welke manier wordt deze samenwerking tussen steden/gemeenten, de VDAB en de bouwsector concreet ingevuld?

1. Op welke manier wordt deze samenwerking tussen steden/gemeenten, de VDAB en de bouwsector concreet ingevuld? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 420 van JAN HOFKENS datum: 6 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Samenwerkingsverband BouwKan met bouwsector De bestaande

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.8 - Mei 2008-179- VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- Outplacement werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen en

Nadere informatie

nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep

nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep De werkinlevingsovereenkomsten

Nadere informatie

1. Voor de jaren 2013 en 2014 kreeg ik graag een overzicht van het aantal 50-plussers dat:

1. Voor de jaren 2013 en 2014 kreeg ik graag een overzicht van het aantal 50-plussers dat: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 496 van EMMILY TALPE datum: 27 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Informatiesessies voor oudere werklozen - VDAB en vakbonden

Nadere informatie

Vraag en Antwoord. Brondocument en volgnummer. 1 Bestek 1.2.3 en 1.2.8.1 G.2

Vraag en Antwoord. Brondocument en volgnummer. 1 Bestek 1.2.3 en 1.2.8.1 G.2 1 Bestek 1.2.3 en 1.2.8.1 G.2 Het project loopt over 3 + 1 jaar. De methodiek die we moeten hanteren gedurende deze periode, is de methodiek zoals beschreven in de offerte. In onze organisaties wordt deze

Nadere informatie

c) Hoe evalueert de minister deze taalopleidingen? Hoe loopt de geïntegreerde aanpak?

c) Hoe evalueert de minister deze taalopleidingen? Hoe loopt de geïntegreerde aanpak? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 370 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 17 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Sluitend taalbeleid De lage werkzaamheid van

Nadere informatie

Europa wijst Vlaanderen de weg naar een sluitende aanpak van werkloosheid

Europa wijst Vlaanderen de weg naar een sluitende aanpak van werkloosheid Europa wijst Vlaanderen de weg naar een sluitende aanpak van werkloosheid Nieuw Vlaams Actieplan Europese werkgelegenheidsrichtsnoeren 2004 Administratie Werkgelegenheid (2004). Vlaams Actieplan Europese

Nadere informatie

www.weerwerkpremie.be

www.weerwerkpremie.be www.weerwerkpremie.be Handleiding bij het besluit van de Vlaamse Regering van 24 juni 2005 Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 6/2005 Inhoud Woord vooraf 2 1. Op wie is de maatregel van toepassing? 3

Nadere informatie

VDAB probeert oudere werkzoekenden te activeren

VDAB probeert oudere werkzoekenden te activeren VDAB probeert oudere werkzoekenden te activeren In het huidige concept van de VDAB-werking is de begeleiding van oudere werkzoekenden opgenomen in het programma diversiteit. Dit programma voorziet extra

Nadere informatie

Talent zoeken & vinden. Mieke Vertriest X-Trans Rachid Boumalek Jobkanaal Unizo

Talent zoeken & vinden. Mieke Vertriest X-Trans Rachid Boumalek Jobkanaal Unizo Talent zoeken & vinden Mieke Vertriest X-Trans Rachid Boumalek Jobkanaal Unizo VA C AT U R E v ÓÓr X-Trans zoekt chauffeur verwacht: Rijbewijs CE Ervaring Goede referenties Nederlandstalig Wonend in de

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2013

De arbeidsmarkt in oktober 2013 De arbeidsmarkt in oktober 2013 Datum: 8 november 2013 Van: Stad Antwerpen Actieve stad Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2013 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

Diversiteit op de werkvloer 30 APRIL

Diversiteit op de werkvloer 30 APRIL Diversiteit op de werkvloer 30 APRIL EU doelstellingen voor 2020 Werkgelegenheid voor 75 % van de bevolking tussen 20 en 64 jaar Daling van het percentage inzake vroegtijdige schoolverlating tot minder

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op xxx;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op xxx; Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap DE VLAAMSE

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

2 Doelstelling: tewerkstelling in een onderneming: wat wil dat zeggen?

2 Doelstelling: tewerkstelling in een onderneming: wat wil dat zeggen? K.B. 500 euro Surf ook naar http://trinicom.miis.be/(s(fuqgcyfn0d2va345xuvefvmg))/direct.aspx?t=nl&cl=0 voor de faq van de POD MI over K.B. 500 euro. 1 Cumulmogelijkheden - ESF federaal - Art.60 7 OCMW-wet

Nadere informatie

SERV-Akkoord Bijsturing Samen op de Bres voor 50+

SERV-Akkoord Bijsturing Samen op de Bres voor 50+ SERV-Akkoord Bijsturing Samen op de Bres voor 50+ Context Via het VESOC-akkoord Uitbreiding van de systematische aanpak 50+ van januari 2011 werd het belang van het akkoord Samen op de Bres voor 50+ (oktober

Nadere informatie

VIA Jobcoaching op de werkvloer (JC) en Taalcoaching op de opleidingsvloer (TCOV)

VIA Jobcoaching op de werkvloer (JC) en Taalcoaching op de opleidingsvloer (TCOV) PROJECTFICHE VIA en VIA Jobcoaching op de werkvloer () en Taalcoaching op de opleidingsvloer () A. Jobcoaching op de werkvloer () Situering Jobcoaching Jobcoaching is de begeleiding op de werkvloer van

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

VLAAMSERAA D VOORSTEL VAN DECREET

VLAAMSERAA D VOORSTEL VAN DECREET Stuk 199 (19881989) - Nr. 1 ARCHIEF VLAAMSE RAAD TERUGBEZORGEN VLAAMSERAA D ZITTING 1988-1989 20 APRIL 1989 VOORSTEL VAN DECREET - van mevrouw M. De Meyer - houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen en stopzettingen tweede kwartaal 2017

Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen en stopzettingen tweede kwartaal 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 702 van EMMILY TALPE datum: 5 juli 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Individuele beroepsopleiding (in een onderneming) (IBO) - Aanwervingen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/15/116 ADVIES NR. 08/05 VAN 8 APRIL 2008, GEWIJZIGD OP 6 MEI 2008, OP 4 MAART 2014 EN OP 7 JULI 2015,

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

1. Doelstellingen. In dat kader onderschreven zij volgende doelstelling :

1. Doelstellingen. In dat kader onderschreven zij volgende doelstelling : Gemeenschappelijke platformtekst afgesloten tussen de Vlaamse regering, de Vlaamse sociale partners en de allochtone gemeenschappen met betrekking tot Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit 2010 1.

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2013

De arbeidsmarkt in augustus 2013 De arbeidsmarkt in augustus 2013 Datum: 5 september 2013 Van: Stad Antwerpen Actieve stad Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2012 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in december 2014

De arbeidsmarkt in december 2014 De arbeidsmarkt in december 2014 Datum: 14 januari 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche december 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat

Nadere informatie

nr. 79 van AXEL RONSE datum: 18 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Tewerkstellingsprojecten in de bouwsector

nr. 79 van AXEL RONSE datum: 18 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Tewerkstellingsprojecten in de bouwsector SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 79 van AXEL RONSE datum: 18 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Tewerkstellingsprojecten in de bouwsector In 2015 hebben

Nadere informatie

6/10/14. De arbeidsmarkt 3.0 FONS LEROY GEDELEGEERD BESTUURDER VDAB

6/10/14. De arbeidsmarkt 3.0 FONS LEROY GEDELEGEERD BESTUURDER VDAB De arbeidsmarkt 3.0 FONS LEROY GEDELEGEERD BESTUURDER VDAB 2 1 3 Werk in een veranderende wereld 4 VUCA Volatile Uncertain Complex Ambiguous Uitdagingen op de Arbeidsmarkt 2 EU doelstellingen voor 2020!

Nadere informatie

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk PERSBERICHT VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS VLAAMS VICE-MINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN WERK PHILIPPE MUYTERS SERV-voorzitter KAREL VAN EETVELT SERV-ondervoorzitter ANN VERMORGEN

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2014

De arbeidsmarkt in oktober 2014 De arbeidsmarkt in oktober 2014 Datum: 19 november 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat

Nadere informatie

Sectorconvenant tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector)

Sectorconvenant tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector) Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de naam sector (PC sector) Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door: De heer Philippe Muyters, Vlaams minister

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juli 2014

De arbeidsmarkt in juli 2014 De arbeidsmarkt in juli 2014 Datum: 13 augustus 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche juli 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

FOCUS OP TALENT BAROMETER. Kansengroepen in cijfers

FOCUS OP TALENT BAROMETER. Kansengroepen in cijfers FOCUS OP TALENT BAROMETER Kansengroepen in cijfers Inleiding In de conceptnota Focus op talent en competenties als sleutel naar een hogere werkzaamheidsgraad in het kader van Evenredige Arbeidsdeelname,

Nadere informatie

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 03 / 2004 van 15 maart 2004

Brussel, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 03 / 2004 van 15 maart 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 Email : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

Naar een grotere marktwerking in het activerend arbeidsmarktbeleid: evaluatie van de trajecttendering voor langdurig werklozen

Naar een grotere marktwerking in het activerend arbeidsmarktbeleid: evaluatie van de trajecttendering voor langdurig werklozen Naar een grotere marktwerking in het activerend arbeidsmarktbeleid: evaluatie van de trajecttendering voor langdurig werklozen Toelichting studiedag WSE 17 december 2008 Stephanie Devisscher en Debbie

Nadere informatie

Korte schets van de problematiek

Korte schets van de problematiek Korte schets van de problematiek 1 Hoofdstuk Titel Enkele cijfers WERKZAAMHEIDSGRAAD NAAR LEEFTIJD EN PER OPLEIDINGSNIVEAU (2007-2012) Bron: VDAB (Bewerking Departement WSE/Steunpunt WSE) 2 Hoofdstuk Titel

Nadere informatie

De focus ligt in beide Gewesten op 3 doelgroepen, namelijk de jongeren, de ouderen en de personen met een arbeidsbeperking.

De focus ligt in beide Gewesten op 3 doelgroepen, namelijk de jongeren, de ouderen en de personen met een arbeidsbeperking. B R U S S E L S E E N V L A A M S E DOELG R O E P V E R M I N D E R I N G EN I N F O F I C H E A L G E M E E N Met de 6 de staatshervorming zijn de gewesten bevoegd geworden voor de doelgroepverminderingen.

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in september 2014

De arbeidsmarkt in september 2014 De arbeidsmarkt in september 2014 Datum: 13 oktober 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche september 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1.

Nadere informatie

Oproep Werkzoekenden naar Ondernemerschap. Infosessie 9/04/2015

Oproep Werkzoekenden naar Ondernemerschap. Infosessie 9/04/2015 Oproep Werkzoekenden naar Ondernemerschap Infosessie 9/04/2015 Historiek & Kadering Ondernemen Werkt I II III ( Unizo ) Maatpak Ondernemerschap Maak Werk van je Zaak ( Syntra Limburg in partnerschap andere

Nadere informatie

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity Randstad Diversity voor een succesvol diversiteitsbeleid www.randstad.be/diversity inhoud Randstad en diversiteit Wat is diversiteit? Waarom diversiteit? Onze dienstverlening Coaching 22 Consulting onze

Nadere informatie

Telkens graag opgesplitst naar werkzoekenden die een infosessie volgden bij de vakbonden respectievelijk bij VDAB.

Telkens graag opgesplitst naar werkzoekenden die een infosessie volgden bij de vakbonden respectievelijk bij VDAB. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 462 van EMMILY TALPE datum: 15 april 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Oudere werkzoekenden - Activering door VDAB en vakbonden In

Nadere informatie

De sociale interventierol van de VDAB

De sociale interventierol van de VDAB De sociale interventierol van de Sinds 2002 is het jobverlies ten gevolge van faillissementen, bedrijfssluitingen en herstructureringen sterk toegenomen. In de periode 1998-2001 bedroeg het totale jobverlies

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Het nieuwe Vlaamse doelgroepenbeleid vanaf 1 juli 2016

Het nieuwe Vlaamse doelgroepenbeleid vanaf 1 juli 2016 Het nieuwe Vlaamse doelgroepenbeleid vanaf 1 juli 2016 In het kader van de zesde staatshervorming heeft het Vlaamse Gewest een nieuw doelgroepenbeleid uitgewerkt, dat zich vanaf 1 juli 2016 focust op drie

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juni 2014

De arbeidsmarkt in juni 2014 De arbeidsmarkt in juni 2014 Datum: 17 juli 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche juni 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen

Nadere informatie

PROVINCIE ANTWERPEN. Projectverantwoordelijke: Sylvie Valkiers

PROVINCIE ANTWERPEN. Projectverantwoordelijke: Sylvie Valkiers PROVINCIE ANTWERPEN Projectverantwoordelijke: Sylvie Valkiers Tussentijdse evaluatie SAB II - PROVINCIE ANTWERPEN 1 Tussentijdse evaluatie SAB II - PROVINCIE ANTWERPEN 2 1.1. Doelstelling samenwerking

Nadere informatie

Talent behouden en opleiden. Fanny Dhondt St-Luc Labels & Packaging Mieke Demeester VDAB

Talent behouden en opleiden. Fanny Dhondt St-Luc Labels & Packaging Mieke Demeester VDAB Talent behouden en opleiden Fanny Dhondt St-Luc Labels & Packaging Mieke Demeester VDAB Familiale drukkerij, gevestigd in Nazareth 2 vestigingen, elk gespecialiseerd in 1 marktsegment 4 afdelingen: administratie,

Nadere informatie

Aanbeveling. van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit

Aanbeveling. van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit Brussel, 5 maart 2004 050304_Aanbeveling_wg_bouw_mbt_diversiteit Aanbeveling van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit INHOUD INHOUD...

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP

RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP BRONNEN Cijfers VDAB-studiedienst juli 2010: Kansengroepen in Kaart, arbeidsgehandicapten op de Vlaamse

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 27 april 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00363 Onderwerp: Overeenkomst tussen VDAB en Stad Gent (Dienst Werk) voor de gratis terbeschikkingstelling van de

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/061 BERAADSLAGING NR 11/040 VAN 7 JUNI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Aspecten van het Vlaams Herstructureringsbeleid

Aspecten van het Vlaams Herstructureringsbeleid Aspecten van het Vlaams Herstructureringsbeleid Tewerkstellingscellen en de sociaal interventiedienst van de VDAB Situering Het Generatiepact als startschot voor het Vlaams Herstructureringsbeleid. Voor

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in mei 2014

De arbeidsmarkt in mei 2014 De arbeidsmarkt in mei 2014 Datum: 13 juni 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche mei 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

Betreft : Maatregelen ten voordele van de vorming en opleiding van risicogroepen in 2015-2016.

Betreft : Maatregelen ten voordele van de vorming en opleiding van risicogroepen in 2015-2016. AAN ALLE LEDEN VAN HET SOCIAAL FONDS LOMPEN MVB/G/WINW/CIRCULAIRES FONDS//SOCIALES 2016/ CHIFFONS/CHIFFONS 001 NL RISICOGROEPEN Brussel, 20 januari 2016 Mijne heren, Betreft : Maatregelen ten voordele

Nadere informatie

Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven

Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven VDAB voor bedrijven Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven Mijn VDAB voor werkgevers gratis vacatures publiceren toegang tot CV

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2014

De arbeidsmarkt in augustus 2014 De arbeidsmarkt in augustus 2014 Datum: 17 september 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1.

Nadere informatie

FOCUS OP TALENT BAROMETER. Kansengroepen in cijfers 2016

FOCUS OP TALENT BAROMETER. Kansengroepen in cijfers 2016 FOCUS OP TALENT BAROMETER Kansengroepen in cijfers 2016 Inleiding In de conceptnota Focus op talent en competenties als sleutel naar een hogere werkzaamheidsgraad in het kader van Evenredige Arbeidsdeelname,

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken. (West4work 3/11/2015)

De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken. (West4work 3/11/2015) De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken (West4work 3/11/2015) Controle en sanctionering Visie activeringsbeleid en inkanteling controle Bemiddelen(*) = dé centrale opdracht voor VDAB (en partners)

Nadere informatie

Acties tegen jeugdwerkloosheid: elementen voor een tussenstand

Acties tegen jeugdwerkloosheid: elementen voor een tussenstand Acties tegen jeugdwerkloosheid: elementen voor een tussenstand Frank Vandenbroucke 12 juli 2007 Nota t.b.v. van de sociale partners (informeel VESOC) 0. Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1. Wat voorafging...

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 26 maart 2019;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 26 maart 2019; Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap DE VLAAMSE

Nadere informatie

1. Hoeveel 55-plussers zijn bij VDAB ingeschreven als werkzoekend (nominaal + percentage beroepsbevolking + verloop over laatste tien jaar)?

1. Hoeveel 55-plussers zijn bij VDAB ingeschreven als werkzoekend (nominaal + percentage beroepsbevolking + verloop over laatste tien jaar)? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 177 van PETER VAN ROMPUY datum: 13 december 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Werkgelegenheidsgraad 55-plussers - Evolutie Door de

Nadere informatie

Graag stel ik de volgende vragen over de individuele beroepsopleiding in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest:

Graag stel ik de volgende vragen over de individuele beroepsopleiding in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 10 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 1 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT dividuele beroeps (IBO) - Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van artikel 15/2 van het Koninklijk besluit

Nadere informatie

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren?

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren? Werkervaring & Werkplekleren 27 november 2012 Wat is werkplekleren? Leren Op de werkplek (productieomgeving) Gestructureerd en systematisch (met opleidingsplan) Situatiegebonden maar leidt naar overdraagbare

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het koninklijk besluit van 16 mei 2003

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 4 maart 2016 houdende het

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING

BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING De Individuele Beroepsopleiding (IBO) is bedoeld voor jobs waar ondernemers geen geschikte kandidaten voor vinden. De ondernemer kan via dat systeem

Nadere informatie

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar?

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 551 van EMMILY TALPE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Raadpleging website en vacaturedatabank 1. In antwoord

Nadere informatie

Jaarverslag Herplaatsingsfonds. 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding

Jaarverslag Herplaatsingsfonds. 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding Jaarverslag Herplaatsingsfonds 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding Het Herplaatsingsfonds financiert de outplacementbegeleiding van alle ontslagen werknemers tewerkgesteld in bedrijven in het Vlaamse

Nadere informatie

a) Hoeveel van deze doelgroepmedewerkers verkregen een erkenning van bepaalde duur (2 jaar)?

a) Hoeveel van deze doelgroepmedewerkers verkregen een erkenning van bepaalde duur (2 jaar)? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 221 van SABINE VERMEULEN datum: 12 januari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Doelgroepmedewerkers sociale-economiebedrijven - Erkenning

Nadere informatie

TEWERKSTELLINGSCEL N.V. AMP en N.V. LSB

TEWERKSTELLINGSCEL N.V. AMP en N.V. LSB TEWERKSTELLINGSCEL N.V. AMP en N.V. LSB De tewerkstellingscel van de technische bedrijfseenheid N.V. AMP, Lenniksebaan 451 te 1070 BRUSSEL en N.V. LSB, Lenniksebaan 451 te 1070 BRUSSEL wordt opgericht

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1.

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1. gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 26 juni 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00682 Onderwerp: Vlaams Stedenfonds - Addendum bij de subsidieovereenkomst voor de uitvoering van het project Go-Between

Nadere informatie

Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4

Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4 Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4 1. Wat is werkplekleren? 2 Werkplekleren Organiseren van leeractiviteiten die gericht zijn op het aanleren en toepassen van algemene, arbeids-

Nadere informatie

Arbeidsmarkt personen met een arbeidshandicap

Arbeidsmarkt personen met een arbeidshandicap Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt personen met een arbeidshandicap Samenvatting De ene persoon met een arbeidshandicap is

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni

Nadere informatie

VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK

VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK INTEGRATIE DOOR WERK Het VDAB-programma gericht op anderstalige werkzoekenden met een migratieachtergrond. Een programma gebaseerd op: - het advies van de Commissie

Nadere informatie

Jobkanaal: tewerkstellingsbevorderende maatregelen en ondersteunende instrumenten. Info voor bijzondere jeugdzorg (juni 2013) update ppt op 31/01/14

Jobkanaal: tewerkstellingsbevorderende maatregelen en ondersteunende instrumenten. Info voor bijzondere jeugdzorg (juni 2013) update ppt op 31/01/14 Jobkanaal: tewerkstellingsbevorderende maatregelen en ondersteunende instrumenten Info voor bijzondere jeugdzorg (juni 2013) update ppt op 31/01/14 Agenda Luik 1: Jobkanaal Luik 2: Tewerkstellingsmaatregelen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in Vlaanderen: een ruimer (arbeidsmarkt)kader. www.vdab.be 0800 30 700

De arbeidsmarkt in Vlaanderen: een ruimer (arbeidsmarkt)kader. www.vdab.be 0800 30 700 De arbeidsmarkt in Vlaanderen: een ruimer (arbeidsmarkt)kader Werkloosheid daalt Evolutie aantal NWWZ in Vlaanderen 250.000 225.000 200.000 175.000 150.000 dec '04 jun '05 dec'05 jun '06 dec '06 Werkaanbod

Nadere informatie

TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001

TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001 TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001 Training en opleiding (T&O) van werkzoekenden en werknemers is één van de kerntaken van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Nadere informatie

SOCIALE ECONOMIE: LOKALE DIENSTENECONOMIE

SOCIALE ECONOMIE: LOKALE DIENSTENECONOMIE SOCIALE ECONOMIE: LOKALE DIENSTENECONOMIE lokale sociale economie Steden en gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen in lokale sociale economie LDE: initiëren van uitbouw aanvullende diensten die beantwoorden

Nadere informatie

nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Job- en taalcoaching - Trajecten

nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Job- en taalcoaching - Trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Job- en taalcoaching - Trajecten Personen met een kwetsbaar

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 6 september 2004;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van 6 september 2004; SCSZ/04/105 BERAADSLAGING NR 04/034 VAN 5 OKTOBER 2004 M.B.T. DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN HET FOREM MET HET OOG OP DE EVALUATIE VAN HET PLAN FORMATION-INSERTION

Nadere informatie

Hervorming werkplekleren oktober 2018

Hervorming werkplekleren oktober 2018 Hervorming werkplekleren oktober 2018 Doelstelling en inhoud van de hervorming werkplekleren Doelstelling en principes Verschillende producten van werkplekleren Duidelijkheid geven waarom, wanneer, welk

Nadere informatie

Graag het absolute aantal en het groeipercentage in de periode eind mei eind mei 2017.

Graag het absolute aantal en het groeipercentage in de periode eind mei eind mei 2017. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 645 van EMMILY TALPE datum: 13 juni 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Krapte op de arbeidsmarkt - Evolutie per provincie De krapte

Nadere informatie

Project Divers-city G O B

Project Divers-city G O B Project Divers-city G O B 09-02-2010 Job & Co Ann Bodyn Job & Co CBW project Divers-city 09-02-2010 1 G O B = Gespecialiseerde Opleidings- Begeleidings- en Bemiddelingsdienst 12 diensten erkend door VDAB

Nadere informatie

Creatief aanwerven loont. 3 november 2015. Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen

Creatief aanwerven loont. 3 november 2015. Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen Creatief aanwerven loont 3 november 2015 Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen WERKPLEKLEREN WPL Werkplekleren: productenvdab Leeractiviteiten die gericht zijn op het aanleren en toepassen van algemene,

Nadere informatie

Voor het jaar 2014 is in de opstart van individuele beroepsopleidingen (IBO) voorzien.

Voor het jaar 2014 is in de opstart van individuele beroepsopleidingen (IBO) voorzien. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 64 van MARTINE TAELMAN datum: 17 oktober 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Tewerkstellingsmaatregelen voor jongeren - Stand van zaken

Nadere informatie