Wijkgezondheidscentrum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wijkgezondheidscentrum"

Transcriptie

1 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw België - Belgique P.B - P.P BC juli augustus september 2015 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 9de jaargang N 3 V.u Hendrik Roelandt Guldensporenstraat 84, 2140 Borgerhout afgiftekantoor: 2140 Borgerhout - Kattenberg P708573

2 Dit is een driemaandelijks tijdschrift van wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw. Het wordt gratis verstuurd naar alle ingeschreven leden of gezinnen. Elk artikel verschijnt onder de verantwoordelijkheid van de schrijver. Gelieve adreswijzigingen of dubbele ontvangst van het tijdschrift te melden. Wil u graag op de hoogte blijven, maar krijgt u liever een mail in plaats van dit boekje, geef uw adres door aan één van onze medewerkers.

3 Voorwoord: Zomereditie. De zomer wordt alvast ingezet met hoge temperaturen! Zoek wat verkoeling, drink voldoende en smeer je goed in met zonnecreme! Vertrekt u naar het buitenland? Ga dan tijdig langs bij uw dokter of verpleger om de nodige voorzorgen te nemen. Kijk ook verder in deze nieuwsbrief om zeker te zijn dat u alles bij hebt in uw reisapotheek. Blijft u in België? Er zijn vele mooie plekjes in België om te ontdekken. Maar ook in uw wijk zal er op de pleintjes en in de parken één en ander georganiseerd worden. Kijk op de website of neem een magazine in onze wachtzaal. Bent u in het bos gaan wandelen of hebben de kinderen geravot in het gras? Vergeet niet om af en toe te controleren op tekenbeten... We zijn de hele maand juli en augustus geopend. Enkel op maandag 20 juli en dinsdag 21 juli zijn we gesloten. Dan kan u terecht bij de huisartsenwachtpost. Geniet van de zomer! Veel leesplezier!

4 Nieuws van t Spoor Dokter Veronique heeft een zoontje. Moeder en kind stellen het heel goed. Dokter Veronique zal terug beginnen werken op 1 november. Dokter Hilke vervangt dokter Veronique. Dokter Eline, onze HAIO (huisarts in opleiding), heeft hier een jaar als huisarts in opleiding gewerkt. Voor haar tweede praktijkjaar gaat ze vanaf september elders aan de slag. We bedanken haar heel graag voor haar werk en inzet het afgelopen jaar en wensen haar veel succes in de nieuwe praktijk. We verwelkomen dan ook meteen de nieuwe huisarts in opleiding: dokter Jesse. In de volgende nieuwsbrief stellen we Jesse voor. Rose, die je vaak zag aan het onthaal, heeft zich twee jaar ingezet in het kader van deeltijds leren, deeltijds werken. Bedankt Rose. Imad, die hetzelfde doet als Rose, blijft nog een tijdje en er komt vanaf september nog een iemand bij. Ines, sociale dienst, blijft nog tot oktober. Momenteel vervangt ze Finneke, daarna vervangt ze Liesbet. Finneke komt terug op 3 augustus. Liesbet komt terug op 1 oktober. Chris, één van de eerste vrijwilligers die van het prille begin tot nu als trouwe onthaalmedewerker bij ons aan de slag was, gaat ook ruimere horizonten verkennen. Vanaf juli zal je hem niet meer treffen aan het onthaal. Merci Chris voor je vrijwillige inzet van de afgelopen jaren!

5 Alle andere vrijwilligers van t Spoor: Roger, Erna, Lieve, Ludo, Wilma, Elisabeth, Hanae. Ook hen willen we graag nog eens bedanken voor hun vrijwillige inzet! Feestdagen in juli - augustus - september maandag 20 juli 2015 dinsdag 21 juli 2015 Tijdens de feestdagen is het wijkgezondheidscentrum gesloten. Je kan die dagen wel terecht bij de huisartsenwachtpost Deurne-Borgerhout. Herentalsebaan 71-77, 2100 Deurne. Vakanties: dokter Jo dokter Stefan dokter Eline: 1-9 juli en augustus juli 3-14 augustus Hendrik: Ines: Liesbet: 31 juli-14 augustus juli 30juli - 30september Tijdens de vakanties van de artsen zal vervanging geregeld worden onder de artsen. De uurrooster en de vakanties zullen ook uithangen in de wachtzaal.

6 Reisapotheek: Dit neem je best mee op reis (afhankelijk van uw bestemming: - Paracetamol (pijnstillend, koortswerend) - Ontsmettingsmiddel op basis van jodium (wonden) - Brandwondenzalf (zilversulfadiazine) - Ontsmettingsmiddel op basis van jodium (wonden) - Brandwondenzalf (zilversulfadiazine) - Insectenwerend middel (op basis van Deet) - ORS-oplossing (tegen uitdroging en diarree/ braken) - Zonnebrandolie( factor 30-50) en after-sun - Ontzwellende neusspray - Zalf tegen insectenbeten (voor en na) - Middel tegen reisziekte Algemene tips: neem uw medicamenten mee in uw handbagage. vermijd dat uw geneesmiddelen blootgesteld worden aan extreme temperaturen. vergeet niet uw persoonlijke geneesmiddelen mee te nemen (tegen diabetes, hoge bloeddruk...). Vraag een voorschrift aan uw dokter. neem uw inentingskaart en de kaart met uw bloedgroep mee.

7 Nuttig om mee te nemen: een koortsthermometer, een schaar, veiligheidsspelden, een pincet voor splinters, voor teken, muskietennet, een zonnebril, een hoed of petje, talkpoeder, pleisters, steriele kompressen, steunverband, elastische verbanden, ontsmettingsmiddel om water drinkbaar te maken, drinkbeker en drinkwater in handbereik... Teken Een teek is een klein, bruinzwart spinachtig diertje, zo groot als een speldenkop. Het zit op lage begroeiingen in bossen, velden, parken en tuinen. Als je in aanraking komt met die begroeiingen, kan een teek zich aan de huid hechten om bloed op te zuigen. Als het vol bloed zit, valt het op de grond. Tekenbeten zijn niet pijnlijk, waardoor je ze niet opmerkt. Sommige teken zijn besmet met bacteriën. Ze kunnen dan ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Wanneer ga je naar de dokter? - Als het niet lukt om de teek zelf te verwijderen. - Als je enkele dagen tot enkele maanden na een tekenbeet klachten krijgt als een grote rode vlek of ring die langzaam groter wordt, griepachtige verschijnselen, tintelingen of gewrichtsklachten.

8 Als je een teek direct verwijdert, dan is medicatie niet nodig. Als de teek waarschijnlijk al 24 uur op de huid heeft gezeten, overleg dan met de huisarts. Hoe tekenbeten voorkomen? Blijf op de paden om contact met begroeiingen te vermijden. Vermijd lopen door hoog gras. Bescherm je huid met kleding en schoenen: draag een lange broek en stop je broekspijpen in je sokken. Hoe een teek veilig verwijderen? Controleer, na een verblijf in de natuur, zorgvuldig je hele lichaam. Kijk vooral op warme, vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes, bilspleet en vooral bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren. Merk je een teek, verwijder hem dan meteen. Gebeurt dit binnen 24 uur, is de kans dat je besmet wordt klein. Verdoof of ontsmet de teek niet met alcohol of andere middelen, want dat doet het risico op besmetting toenemen. Grijp de teek met een tekentang of pincet. Neem hem vast bij de kop, zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek hem voorzichtig in een rechte beweging uit de huid en zorg ervoor dat je zijn lijf niet samenknijpt.

9 Als de kop van de teek hierbij afbreekt en er een stukje in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stukje zweert er, net als een splinter, vanzelf weer uit. Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep en ontsmet het daarna met een product op basis van alcohol (70 %) of met een product op basis van chloorhexidine. Noteer de datum van de tekenbeet. Eventuele symptomen in geval van besmetting kunnen pas een hele tijd later optreden. Hou de plaats van de tekenbeet de eerste drie weken na verwijdering goed in het oog. Indien er een groter wordende ronde vlek ontstaat, contacteer dan de huisarts.

10 Wie is wie? dokter Jo Bernagie dokter Stefan Morreel dokter Veronique Vandermaelen huisarts in opleiding Eline Braet Huisarts Hilke Vandeputte preventie / sociale dienst Liesbet Giebens verpleging, rookstop en begeleiding diabetes Hendrik Roelandt sociale dienst preventie Finneke Laureys administratie Marie Van der Steene Sociale dienst Ines Meersman coördinator Gert De Volder En Roger, Erna, Lieve, Imad, Ludo en Wilma die u verder helpen aan het onthaal. Bianca, die het onthaal mee organiseert en een deel van de administratie doet. Souad en Redouan zorgen dat alles proper blijft.

11 UURROOSTER vanaf 1 mei 2015 Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat Borgerhout Op volgend blad vind je het overzicht van de uurrooster van artsen, verpleging en sociale dienst groen staat voor vrije consultatie zwart staat voor afspraak En om alles vlot te laten verlopen, vragen we u om 5 minuten op voorhand aanwezig te zijn. Wie te laat is op zijn afspraak, zal een nieuwe afspraak moeten maken of wachten voor de vrije raadpleging. Lees nog even de huisregels na zodat er geen misverstanden zijn. In het weekend en op feestdagen kan je terecht bij huisartsenwachtpost Deurne / Borgerhout Herentalsebaan Deurne

12 Afspraak / vrije consultatie maandag dinsdag OP AFSPRAAK 9u tot 11u - Stefan VRIJE CONSULTATIE (zonder afspraak) 9u tot 10u Hilke Stefan Jo OP AFSPRAAK 14u tot 16u Eline Hilke Stefan VRIJE CONSULTATIE (zonder afspraak) 16u tot 18u Jo Eline Hilke OP AFSPRAAK 16u tot 18.40u Hilke Jo Stefan

13 woensdag donderdag vrijdag Jo Jo Hilke Eline Hilke Eline Stefan Eline Stefan Hilke Stefan Hilke Eline Stefan Hilke Stefan Hilke Stefan Eline Eline (tot 18u)

14 Uurrooster verpleging maandag 9u - 12u 14u - 16u dinsdag 8u - 12u - woensdag 8u - 12u 14u - 18u (om de 2 weken) donderdag 8.30u - 12u 15u - 16u vrijdag 8u - 12u - Uurrooster sociale dienst maandag 10u - 11u 15u - 19u dinsdag 9u - 12u 15u - 17u woensdag 9u - 11u - donderdag 9u - 12u 16u - 19u vrijdag 10u - 12u - (om de 2 weken) Uurrooster psycholoog altijd op afspraak: donderdag 13u-16u Opgelet: dit is de standaard uurrooster. Er kan altijd een wijziging zijn van persoon of uur. Dit hangt uit in de wachtzaal.

15 Reisadvies! Dokter Eline is een haio. Een huisarts in opleiding. Tijdens haar praktijkervaring hier in t Spoor, verdiept ze zich ook in het thema vaccinaties en reisadvies. Ga je deze zomer op reis naar Marokko? Ga je op bezoek bij familie of vrienden in het buitenland? Ga je naar Mekka? Wist je bijvoorbeeld dat er een verplicht vaccin nodig is om naar Mekka te gaan? Kom dan zeker nog eens langs bij de dokter, vóór je vertrekt! Zowel voor mensen die geboren zijn in een ander land, als voor de kinderen die hier in België geboren zijn, is het belangrijk dat je langskomt bij de dokter voor medisch advies. Elk jaar zien we, bij patiënten die terugkeren uit het buitenland, een aantal infecties die hadden kunnen vermeden worden Wij zoeken graag samen met u uit welke medicatie je zeker nodig hebt en wat de goedkoopste oplossing hiervoor is! Ga zeker op tijd langs bij je huisarts voor reisadvies

16 Veelgestelde vragen over voeding Deel 4 Over broodbeleg : Kaas : Kaas is lekker maar er zit wel veel vet in. Verzadigd vet en dat is niet goed voor je cholesterol. Kaas bevat ook nogal wat zout en dat is bloedrukverhogend. Er zit wel zink en wat vitamine B12 in kaas, en ook veel kalk, maar kalk kan je ook uit karnemelk of magere yoghurt halen. Het is verstandig om kaas met mate te eten. Gewone smeerkaasis is hetzelfde als kaas, alleen is het smeerbaar. Magere smeerkaas bevat minder vet en relatief meer kalk en vitamine B12 dan gewone kaas of smeerkaas, maar ook meer zout. Cottage cheese is voornamelijk water en is daarom beter voor de lijn. Het bevat weinig vet, een beetje kalk en wat zout. Vleeswaren : Vlees is de beste bron van ijzer, maar met broodbeleg alleen kom je niet aan de benodigde hoeveelheid : je zou 100 gram rosbief of 250 gram ham moeten eten om aan de helft van je dagelijkse portie ijzer te komen. De meeste vleeswaren bevatten veel zout, tegen het bederven. Leverworst en paté worden gemaakt van lever. Ze zijn daarom rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A, ijzer, foliumzuur en vitamine B12. Maar er zit ook veel vet in. Ook andere worstsoorten bevatten veel verzadigd vet. Ham, rookvlees en kipfilet zijn niet vet.

17 Vleesvaren zijn geen probleem, zolang je er maar niet teveel van eet. De magere soorten zijn het beste. Hagelslag, suiker en de tanden : Hagelslag bestaat uit suiker en chocola. Eén boterham belegd met hagelslag levert evenveel calorieën als een plak kaas, levert minder verzadigd vet en zout dan kaas, maar geen kalk. Hagelslag is niet goed, maar echt slecht is het nu ook weer niet te noemen. Jam : Jam is suiker met vruchten. Het probleem met suiker is vooral dat er calorieën in zitten en het is lekker dus je eet er gauw teveel van. Maar de hoeveelheid jam op één boterham levert maar 36 calorieën, dat is minder dan een derde van een blikje frisdrank. Een boterham met jam is beter voor de lijn dan een boterham met hagelslag of pindakaas. Pindakaas : Pindakaas wordt gemaakt van gemalen pinda s, waar een beetje olie, suiker en zout aan zijn toegevoegd. Er zitten gezonde onverzadigde vetzuren in, maar het bevat verder niet veel belangrijks. Smeer het niet te dik want het bevat veel calorieën. Wat moet ik nu op brood doen? Dat maakt niet zoveel uit, zolang je je brood niet te dik belegt. Vooral met kaas en pindakaas lopen de calorieën snel op. ( bron : wat is nu gezond van Prof.Dr. Martijn B. Katan)

18 Zonnebrand Wat kan je doen om zonnebrand te voorkomen? - Blijf niet te lang in de zon als uw huid nog niet aan de zon gewend is. Begin met 20 minuten en bouw dat langzaam verder op. - Hou er rekening mee dat zonnestraling tussen en uur het sterkst is. - Water, strand en sneeuw weerkaatsen de stralen, zodat u sneller verbrandt. - Houd baby s uit de zon: Leg ze onder een parasol of gebruik een zonnehoedje. -Zonnebrandcrème: Een goede zonnebrandcrème is belangrijk om verbranding te voorkomen. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer u in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Smeer minstens om de twee uur. Na het zwemmen moet u opnieuw insmeren. - Voor kinderen die in het water spelen, is een waterbestendig zonnebrandmiddel handig. Gebruik bij overgevoeligheid voor zonlicht een sun blocker. Dat is een zonnebrandcrème die extra bescherming biedt. - Voor kinderen onder de 12 jaar wordt aangeraden steeds een sterke zonnecrème te gebruiken minimaal factor 50 - Draag een zonnebril: Naast de huid zijn ook de ogen heel gevoelig voor de zon. Draag daarom op zonnige dagen steeds een zonnebril. bron: thuisarts.nl

19 Aan alle rokers Elke roker stelt zich op een bepaald moment vragen bij zijn rookgewoontes. Maar stoppen met roken is een belangrijke persoonlijke beslissing, die een roker vaak in verschillende stappen neemt. De roker beleeft in het begin een wittebroodsperiode met zijn sigaretten. Hij overweegt op geen enkel moment om te stoppen; hij heeft daar trouwens ook geen zin in. Toch duiken er geleidelijk aan vragen op. Roken blijft een plezier, maar de nadelen en ongemakken zetten toch aan tot nadenken. Stoppen is nog geen concreet plan, enkel een vaag idee. Dat idee wordt toch stilaan duidelijker. De nadelen wegen altijd meer en meer door : hoesten, geurhinder, slechtere fysieke conditie, de prijs van de sigaretten. De roker bereidt zich voor om te stoppen. Hij informeert zich over de beschikbare methodes en hulpmiddelen. En dan komt de moment om actie te ondernemen! Herken je jezelf hier in? Wil je hier meer over weten? In ons wijkgezondheidscentrum kan elke patiënt begeleid worden in zijn rookstoppoging door Hendrik, onze tabakoloog. Maak gerust een afspraak met Hendrik via een consultatie bij één van onze artsen. Tot binnenkort!

20 Onze huisregels Om de werking zo vlot mogelijk te laten verlopen, herinneren we u graag aan volgende regels: Voor een afspraak op dezelfde dag nog... neemt u best contact op tussen 8u en 10u s morgens. Komt u met meerdere personen op consultatie... zeg dit aan het onthaal zodat de nodige tijd wordt voorzien. 1 afspraak = 1 persoon. Kinderen en jongeren tot 14 jaar... komen samen met een ouder op consultatie. Verwittig op tijd als u niet naar uw afspraak kan komen... dan kunnen we iemand anders verder helpen. Kom op tijd... als u een afspraak hebt, kom dan 5 minuten vroeger om u in te schrijven aan het onthaal. 3 keer te laat op afspraak... dan kan u gedurende 6 maanden niet meer op afspraak komen en kan u enkel nog op de vrije raadpleging terecht. Meld u altijd eerst aan bij het onthaal en neem uw sis kaart mee... dat maakt het voor onthaal aangenaam en vlot werken. Als u onvoldoende Nederlands kan... neem dan iemand mee om te vertalen.

21 Het onthaal kan niet inspringen om te vertalen. We komen bij u op huisbezoek... als u te ziek bent om tot hier te komen. Bel ons hiervoor tussen 8u en 10u. U kan niet naar uw werk of naar school, want u bent te ziek... kom dan naar de de raadpleging tijdens de dag en niet s avonds. U bent verhuisd... breng ons hiervan spoedig op de hoogte, dan brengen wij de nodige papieren in orde zodat u verder bij ons of elders terecht kan. U hebt graag rust in de wachtzaal... anderen ook. Zet uw gsm af of stil in de wachtzaal en tijdens de consultatie Voor kinderen is stilzitten niet gemakkelijk... maar zorg dat het wel rustig blijft. U wil zich uitschrijven... geef het op tijd door, want het duurt minstens een volledige kalendermaand voor u volledig uitgeschreven bent en naar een andere dokter kan. U hebt een afspraak nodig bij een specialist... onze onthaalmedewerkers geven u graag het telefoonnummer mee zodat u uw afspraak zelf kan plannen en maken.

22 Lees ook even dit! SMS systeem Als iemand niet op zijn afspraak bij de dokter is, dan wordt er een sms gestuurd. Op deze sms kan je niet antwoorden. We vragen je dat je volgende keer je afspraak nakomt of afbelt. De regel bij WGC t Spoor is: 3x niet op afspraak = brief waarin staat dat je de volgende 6 maanden geen afspraak meer kan maken bij de dokter maar nog enkel op vrije raadpleging kan komen. Om dit te vermijden, zorg dat je steeds op tijd op je afspraak bent en dat je afbelt als je niet kan komen. Het sms systeem wordt ook gebruikt om een herinnering te sturen of om een campagne, een vorming of infomoment aan te kondigen. Is je gsm nummer veranderd? Geef het zeker door aan het onthaal. Thuisverpleging: Als je thuisverpleging nodig hebt, laat het dan altijd weten aan onze verpleger. Hij bekijkt met jou wat er mogelijk is. Als je niets laat weten, heb je misschien achteraf veel kosten. Omdat het binnen het forfaitair systeem niet altijd wordt terugbetaald. Dus als men aanraadt om thuisverpleging te nemen, bel dan eerst naar wijkgezondheidscentrum t Spoor om te zien wat mogelijk is om het toch via het forfait te regelen.

23 Ideeënbus Er hangt een ideeënbus in de wachtzaal. Heb je een idee over een infomoment of vorming, of iets voor de buurt, heb je een idee voor de nieuwsbrief, of zijn er dingen die je wilt melden aan het wijkgezondheidscentrum? Laat je idee of melding achter in de ideeënbus in de wachtzaal. Terugbetaling Niet alles wordt terugbetaald. Wanneer je naar een specialist gaat of kiest voor alternatieve geneeskunde (bv accupunctuur, homeopathie), bespreek dit dan eerst even met je huisarts. Het kan zijn dat het niet wordt terugbetaald door je ziekenfonds. Buurtmaaltijd Elke dinsdagmiddag kan je vanaf terecht in het pleinhuis ZER- MATT voor een lekkere maaltijd. Voor 6 kan je er een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert eten. Kom eens langs en neem gerust iemand mee! Bel maandag om je plaatsje voor dinsdag te reserveren. Dinsdag kan je er al terecht vanaf 10 u voor een koffie en een babbeltje. Verloren voorwerpen Regelmatig vinden we dingen terug in de wachtzaal of op de stoep voor de deur. Vraag gerust aan onze onthaalmedewerkers of ze eens bij de verloren voorwerpen kijken. Wat na 6 maanden nog niet is opgehaald, gaat weg.

24 Nuttige telefoonnummers 100 / Brandweer / ziekenwagen Politie Blauwe lijn Apothekers van wacht Dokters van wacht Tandartsen van wacht Brandwondencentrum Anti-gifcentrum Zelfmoordlijn Aids en SOA telefoon Druglijn Anonieme alcoholisten Tabakstop Kankerfoon Vertrouwenscentra kindermishandeling Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding Tele onthaal JAC jongeren advies centrum Teleblok de Vlaamse Infolijn

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum 1 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw Nieuwsbrief oktober november december 2018 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 13de jaargang N 4 V.u Gert Devolder Guldensporenstraat

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum België - Belgique P.B - P.P BC 30451 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw juli augustus september 2014 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 8ste jaargang N 3 V.u Hendrik

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw Nieuwsbrief oktober november december 2017 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 12de jaargang N 4 V.u Hendrik Roelandt Guldensporenstraat

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw België - Belgique P.B - P.P BC 30451 april mei juni 2015 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 9de jaargang N 2 V.u Hendrik Roelandt

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum 1 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw Nieuwsbrief januari februari maart 2019 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 14de jaargang N 1 V.u Gert Devolder Guldensporenstraat

Nadere informatie

Volgende medewerker willen we graag aan u voorstellen. Ze is zeker niet nieuw voor ons, maar wel voor sommige ouders.

Volgende medewerker willen we graag aan u voorstellen. Ze is zeker niet nieuw voor ons, maar wel voor sommige ouders. Voorstelling nieuwe medewerkers Volgende medewerker willen we graag aan u voorstellen. Ze is zeker niet nieuw voor ons, maar wel voor sommige ouders. Bij de Wipneusjes: Dorien ter vervanging van Monique

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw België - Belgique P.B - P.P BC 30451 januari februari maart 2016 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 10de jaargang N 1 V.u Hendrik

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum 't Spoor vzw

Wijkgezondheidscentrum 't Spoor vzw Wijkgezondheidscentrum 't Spoor vzw België Belgique P.B P.P. BC 30451 oktober november december 201 3 driemaandelijkse uitgave van WGC 't spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 7DE JAARGANG N 4 V. u:

Nadere informatie

UGP-folders. Tekenbeten

UGP-folders. Tekenbeten UGP-folders Tekenbeten Controleer de huid, na verblijf in de natuur, dagelijks zorgvuldig op de aanwezigheid van teken. Bekijk met extra aandacht de oksels, liezen, bilspleet en knieholten. Verwijder teken

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw juli augustus september 2016 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 11de jaargang N 3 V.u Hendrik Roelandt Guldensporenstraat 84,

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw België - Belgique P.B - P.P BC 30451 januari februari maart 2015 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 9de jaargang N 1 V.u Hendrik

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum België - Belgique P.B - P.P BC 30451 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw oktober november december 2014 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 8ste jaargang N 4 V.u Hendrik

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw België - Belgique P.B - P.P BC 30451 april mei juni 2016 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 11de jaargang N 2 V.u Hendrik Roelandt

Nadere informatie

Ik heb een tekenbeet In het kort

Ik heb een tekenbeet In het kort TEKENBEET Ik heb een tekenbeet In het kort In de natuur geweest? Controleer uzelf en uw kinderen op teken, vooral de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren. Verwijder teken zo snel

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw België - Belgique P.B - P.P BC 30451 oktober november december 2015 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 9de jaargang N 4 V.u Hendrik

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum België - Belgique P.B - P.P BC 30451 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw januari februari maart 2014 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 8ste jaargang N 1 V.u Hendrik

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum België - Belgique P.B - P.P BC 30451 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw april mei juni 2014 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 8ste jaargang N 2 V.u Hendrik Roelandt

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw oktober november december 2016 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 11de jaargang N 4 V.u Hendrik Roelandt Guldensporenstraat 84,

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw april mei juni 2017 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 12de jaargang N 2 V.u Hendrik Roelandt Guldensporenstraat 84, 2140 Borgerhout

Nadere informatie

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een tekenbeet U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest in verband met een tekenbeet. De arts heeft de teek verwijderd. Noteer de datum in uw agenda en controleer de volgende weken de plaats van de

Nadere informatie

Een teek? Pak m beet!

Een teek? Pak m beet! Een teek? Pak m beet! Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw januari februari maart 2017 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 12de jaargang N 1 V.u Hendrik Roelandt Guldensporenstraat 84, 2140

Nadere informatie

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek!

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek! Spoedgevallen Patiënteninformatie EEN tekenbeet: geen reden tot paniek! 1. Wat is een teek? Een teek is klein zwart diertje, niet veel groter dan een speldenkop. Je vindt ze vooral op lage begroeiing

Nadere informatie

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek!

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! Inhoudstafel 1. Wat is een teek? 4 2. Wat doe je best na een tekenbeet? 5 3. Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme? 5 4. Hoe

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F W G C D E Z I L V E R E N K N O O P J U L I - A U G U S T U S - S E P T E M B E R 2 0 1 6. J A A R G A N G 4, E D I T I E 1 4 W G C D E Z I L V E R E N K N O O P V Z W W E E T J E S : U kan een telefonische

Nadere informatie

We willen jou erbij op 26 mei!

We willen jou erbij op 26 mei! Nieuwsbrief 27 Schooljaar 2018-2019 17 05 2019 Welkom op ons SCHOOLFEEST! We willen jou erbij op 26 mei! Krachtige Karel, Sportieve Suzy, Tamme Tina en Lenige Lilly roepen ons op. Ze willen jullie erbij

Nadere informatie

Zorg bij insectensteken en tekenbeten

Zorg bij insectensteken en tekenbeten Zorg bij insectensteken en tekenbeten Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van insectenbeten 4 Wat kun je er zelf aan doen 5 Geneesmiddelen 5

Nadere informatie

[De Krant van ZUIDRAND]

[De Krant van ZUIDRAND] [De Krant van ZUIDRAND] {V o o r w o o r d} Laten we dit boekje geheel volgens de traditie starten met onze welgemeende nieuwjaarswens: Neem dit jaar de tijd! De tijd om je gedachten te vormen, de tijd

Nadere informatie

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Insectensteken en tekenbeten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen van

Nadere informatie

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM Informatieblad Lyme-ziekte Veilig en gezond werken bron: website RIVM Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme- ziekte Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening

Nadere informatie

CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT.

CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT. CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT. Heb je genoten van de natuur (bos, park,...)? Fijn! Genieten van de natuur is gezond. Maar wees niet gek! Doe de tekencheck! Van een tekenbeet

Nadere informatie

[De Krant van ZUIDRAND]

[De Krant van ZUIDRAND] [De Krant van ZUIDRAND] {V o o r w o o r d} Ondertussen is het een goede gewoonte aan het worden: het voorjaar trekt zich op gang en je wijkgezondheidscentrum komt aanzetten met leesvoer over beweging.

Nadere informatie

Informatiebrief tekenbeten en Lyme

Informatiebrief tekenbeten en Lyme Informatiebrief tekenbeten en Lyme Teken Wat zijn teken? Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym

Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym Nieuwsbrief nummer 13 1 April 2014 Pagina 1 van 2 Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym Bijlage Brief week van de

Nadere informatie

Teek-it-easy Een spel over... teken!

Teek-it-easy Een spel over... teken! Teek-it-easy Een spel over... teken! Deelnemers Spel Begeleiding Aantal Leeftijd Doelgroep Spelsoort Duur Aantal 10 of meer 10-12 jaar JRK-groep Binnen rustig 45 min. à 1u30 1 à 2 13-15 jaar Scholen Varia

Nadere informatie

[Blaren & Teken] NUTTIGE INFORMATIE VOOR MEERDAAGSE PROGRAMMA S

[Blaren & Teken] NUTTIGE INFORMATIE VOOR MEERDAAGSE PROGRAMMA S [Blaren & Teken] NUTTIGE INFORMATIE VOOR MEERDAAGSE PROGRAMMA S Blaren Over blaren wordt soms wat aanmatigend gedaan. Laat je niets wijsmaken door andere wandelaars die menen dat zij dé oplossing hebben

Nadere informatie

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose. Ziekte van Lyme Borreliose, Lyme-borreliose, erythema migrans Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose. Hoe krijgt

Nadere informatie

Quiz over tekenbeten. 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben

Quiz over tekenbeten. 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben Quiz over tekenbeten 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben 2. Waar leven de teken? A. Op de stenen B. In gras en in bosjes C. Hoog in de bomen 3. Wat doet de

Nadere informatie

V anaf september komt er een

V anaf september komt er een 4 D E J A A R G A N G N 3 J U N I, J U L I, A U G U S T U S 2 0 1 0 COLOFON : De nieuwsbrief is een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat 84 2140

Nadere informatie

Contentkalender Facebook campagne tekenbeten.be

Contentkalender Facebook campagne tekenbeten.be Contentkalender Facebook campagne tekenbeten.be Volg ons op www.facebook.com/tekenbeten : controleer, verwijder en volg op Belang campagne Plan je een bezoek aan de natuur? Fijn! Genieten van de natuur

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Wat is de ziekte van Lyme?

Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. U kunt met deze bacterie besmet raken wanneer u door

Nadere informatie

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Voorwoord Kamperen is voor de Beatrixschool al ruim 30 jaar een traditie. Een prachtige traditie vergeleken met de schoolreisjes van deze tijd. Een pretpark is

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM

INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM In deze folder vind je informatie over de werking van het wijkgezondheidscentrum Aarzel niet om

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

[De Krant van ZUIDRAND]

[De Krant van ZUIDRAND] [De Krant van ZUIDRAND] {V o o r w o o r d} Dag Allemaal, Voor jullie ligt de najaars-editie van de nieuwsbrief van het wijkgezondheidscentrum. Je zal lezen over het vertrek van een aantal collega s en

Nadere informatie

Eigenlijk is een tekenbeet geen. snuitvormig orgaan vol bloed. Zo

Eigenlijk is een tekenbeet geen. snuitvormig orgaan vol bloed. Zo Tekenbeten en. Bron: ARBO Geen echte beet. In OHV nr.77 heeft al eens iets gestaan over Lyme, maar onderstaand stuk is door artsen geschreven en is, met toestemming van de Arbo Management Groep te Utrecht,

Nadere informatie

TIJDSTIP DOELGROEP TOPIC POST VOORBEELD AFBEELDING

TIJDSTIP DOELGROEP TOPIC POST VOORBEELD AFBEELDING Contentkalender Facebook campagne tekenbeten.be Volg ons op www.facebook.com/tekenbeten - Facebook TIJDSTIP DOELGROEP TOPIC POST VOORBEELD AFBEELDING 14/04/2018 18/04/2018 : controleer, verwijder en volg

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaargang 1, Editie 4, Juli-Augustus-September 2013 1

Nieuwsbrief Jaargang 1, Editie 4, Juli-Augustus-September 2013 1 Nieuwsbrief Jaargang 1, Editie 4, Juli-Augustus-September 2013 1 De eerste zomerdag (Toon Hermans) een meisje in een bloesje een oude man staat in de zon alsof hij staat te douchen bij het Centraal Station

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Driemaandelijkse nieuwsbrief Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Nadere informatie

Zwanger en reizen. Risico s en tips

Zwanger en reizen. Risico s en tips Zwanger en reizen Risico s en tips Zwanger en reizen Op reis gaan is tijdens de zwangerschap meestal geen probleem. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden en op reis gaan naar de (sub)tropen, hebben

Nadere informatie

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding

H.40025.0416. Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding H.40025.0416 Voedingsadvies voor ouderen met (dreigende) ondervoeding Inleiding Een gezond voedingspatroon is voor iedereen van belang. Gezonde voeding levert de energie en de voedingsstoffen die uw lichaam

Nadere informatie

EHBO SETJE. Door

EHBO SETJE. Door EHBO SETJE. Door http://www.scoutatwork.nl EHBO. Eerste Hulp Bij Ongelukken. Aangezien scouting niet alleen bestaat uit het hangen op een bank maar er vaak activiteiten zijn die in de richting komen van

Nadere informatie

Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten

Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten WWW.ZORROO.NL 1 Voorwoord Zorroo staat voor Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken. Wij zijn een organisatie die samen met uw huisarts en andere

Nadere informatie

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jeugdpuistjes en steenpuisten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jeugdpuistjes en steenpuisten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Jeugdpuistjes (acne) 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen

Nadere informatie

Protocol tekenbeet. Adriaan Roland Holstschool Opgesteld: februari 2013

Protocol tekenbeet. Adriaan Roland Holstschool Opgesteld: februari 2013 Protocol tekenbeet Adriaan Roland Holstschool Opgesteld: februari 2013 Inhoud Inhoud... 2 Aanleiding... 3 De ziekte van Lyme in Nederland... 4 De teek... 5 Een tekenbeet... 5 Voorkomen van tekenbeten...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 40. Zeer weinig Belgen houden zich aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit.

NIEUWSBRIEF 40. Zeer weinig Belgen houden zich aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. NIEUWSBRIEF 40 Op 19 maart 2018 brachten we een boeiend en leerzaam uitwisselingsbezoek aan de seniorenraad van Oostende. Voor meer toelichting en foto s van het bezoek ga naar onze website www.seniorenraad-oudenaarde.be

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Wel en Weetjes

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Wel en Weetjes qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Driemaandelijkse nieuwsbrief Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

12 mei 2014 Nummer 3 2014 Leidse Bond voor speeltuinen. Nieuwsbrief

12 mei 2014 Nummer 3 2014 Leidse Bond voor speeltuinen. Nieuwsbrief 12 mei 2014 Nummer 3 2014 Nieuwsbrief Woensdag 21 mei is de ALV van de Beste speeltuinvrienden, Het was een drukke maand vol met hoogtepunten. Alle hoogtepunten komen aanbod in deze nieuwsbrief. Onderwerpen

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden 1 op de 3 Neder landers krijgt diabetes -> Wat is het? -> Hoe herken je het? -> Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes heet ook wel suikerziekte,

Nadere informatie

Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.

Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas. EHBO en veiligheid Medicatie Medicatie van deelnemers wordt bewaard bij de deelkampcoördinatoren of bij de EBHO. Op die manier kan het niet kwijt raken en is er toezicht op het innemen hiervan. Dit wordt

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Driemaandelijkse nieuwsbrief Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

Nazorg na een buikoperatie

Nazorg na een buikoperatie Nazorg na een buikoperatie 2 U heeft in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een operatie aan de buik gehad. Hieronder staan enkele richtlijnen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Douchen/baden

Nadere informatie

Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben

Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben Schurft (of scabiës) Blijf niet krabben Wat is schurft? Schurft is een huidprobleem. Symptomen zijn: jeuk huiduitslag (vingers, polsen, oksels, voeten, enkels ) Schurft is besmettelijk. Je kan de ziekte

Nadere informatie

Laat je niet beetnemen

Laat je niet beetnemen Lesbrief bij de website Laat je niet beetnemen Mei 2010 M. Visser van Dam / A.C. Wieringa NVLP RIVM Juliana van Stolbergschool Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Informatie over de website 3. Werken met de

Nadere informatie

20 april 2017 Belangrijke data. 2 Afronding van het overblijfgeld (herinnering voor na de meivakantie)

20 april 2017 Belangrijke data. 2 Afronding van het overblijfgeld (herinnering voor na de meivakantie) 20 april 2017 Belangrijke data 22 april t/m 7 mei: vakantie 8 mei : Hoofdluiscontroleweek mei: Commissie laatste schooldag 11 mei: MR vergadering 17 mei: Oversteekexamen groepen 5 19 mei: Spelletjesochtend

Nadere informatie

[De Krant van ZUIDRAND]

[De Krant van ZUIDRAND] [De Krant van ZUIDRAND] {V o o r w o o r d} Beste lezers, Na de verschroeiende zomer sluipt het najaar dichterbij. De dagen worden korter, de dagelijkse gewoonten smeken om terug opgenomen te worden. Tijd

Nadere informatie

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding Op vakantie met jonge kinderen Tips voor een goede voorbereiding Wanneer je met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hoe kun je voorkomen dat je kind uitdroogt bij

Nadere informatie

Deel 2: maak een keuze

Deel 2: maak een keuze Je rookgedrag veranderen Deel 2: maak een keuze In deel 1 heb je stilgestaan bij je rookgedrag. Je hebt geregistreerd hoeveel en in welke omstandigheden je rookt. Mogelijks was je wel verwonderd over de

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F W G C D E Z I L V E R E N K N O O P N I E U W S B R I E F A P R I L, M E I, J U N I 2 0 1 5, J A A R G A N G 3, E D I T I E 1 0 W G C D E Z I L V E R E N K N O O P V Z W W E E T J E S : U kan een telefonische

Nadere informatie

Wanneer zijn teken actief. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig.

Wanneer zijn teken actief. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig. Teken Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zijn

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Er mag alleen gras in de grasbak. Op het parkeerterrein is een afvalplek voor ander groen afval (inhoud van plantenbakken en dergelijke).

Er mag alleen gras in de grasbak. Op het parkeerterrein is een afvalplek voor ander groen afval (inhoud van plantenbakken en dergelijke). Nieuwsbrief Welkom Hartelijk welkom bij Camping Het Waldhoorn. Uw vakantie kan beginnen. Ons team van enthousiaste medewerkers is u graag van dienst en doet zijn uiterste best het u naar de zin te maken.

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

Zomerkamp 2017 Port Zélande

Zomerkamp 2017 Port Zélande Zomerkamp 2017 Port Zélande 4, 5, en 6 juli 2017 Pontes praktijkonderwijs Wanneer gaan we! Dinsdag 4 juli gaan we op kamp naar Port Zélande. We kamperen dan op de camping van Port Zélande. Donderdag 6

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Eet gezond en gevarieerd Vermijd overgewicht Beweeg voldoende Stop met roken en beperk alcoholgebruik www.diabetescoach.be EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Een gezonde

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Eet smakelijk Informatie over vocht en voeding voor ouderen

Eet smakelijk Informatie over vocht en voeding voor ouderen Ouder worden kan verschillende problemen op het gebied van voeding met zich meebrengen. Zo kan onder andere de eetlust afnemen en kunnen ouderen minder gaan drinken dan gewenst. Dit heeft gevolgen voor

Nadere informatie

Wgc t Spoor wint federale prijs voor armoedebestrijding!

Wgc t Spoor wint federale prijs voor armoedebestrijding! 3 D E J A A R G A N G N 3 J U L I, A U G U S T U S, S E P T E M B E R 2 0 0 9 COLOFON : De nieuwsbrief is een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Chemo Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis mensen zorgen voor mensen Mogelijke bijwerkingen en oplossingen Door het geven van de chemo kunnen bijwerkingen zich voordoen. Het is niet

Nadere informatie

Geneesmiddelen en hun goed gebruik

Geneesmiddelen en hun goed gebruik Geneesmiddelen en hun goed gebruik To do Algemene tips Ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel Generieken Bewaren van medicatie Tijdstip van inname Pletten en breken van medicatie Effect van voeding op

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

Informatiebulletin. Wondzorg

Informatiebulletin. Wondzorg Wondzorg Informatiebulletin 6e jaargang nummer 23 2012 redactie: huiddefecten Vertrek Nicole Moers Nicole gaat 07-08-2012 het team huiddefecten verlaten. Haar laatste werkdag zal 17 juli 2012 zijn. Ze

Nadere informatie

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA)

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Inleiding U heeft een operatie ondergaan aan een verwijding van de buikslagader. Hierdoor heeft u een buikwond die tijd nodig heeft om te

Nadere informatie

Zwangerschap. Wat kun je wel en niet eten?

Zwangerschap. Wat kun je wel en niet eten? Zwangerschap Wat kun je wel en niet eten? Gezond zwanger Tijdens je zwangerschap is goed eten belangrijk. Je baby gebruikt namelijk de voedingsstoffen uit jouw eten om te groeien. Jullie hebben dus samen

Nadere informatie

Pre-diabetes. Vasculair Preventie Centrum

Pre-diabetes. Vasculair Preventie Centrum Pre-diabetes Vasculair Preventie Centrum Wat is pre-diabetes? Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het glucosegehalte in uw bloed (bloedsuiker) is, vooral s ochtends voordat u gegeten

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Teken en de ziekte van Lyme Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme

Teken en de ziekte van Lyme Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme Teken en de ziekte van Lyme Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek langer dan 24 uur op uw huid zit. Geef

Nadere informatie

Een goede dorstlesser. Wat neem jij op brood?

Een goede dorstlesser. Wat neem jij op brood? Een gezonde start, dat gunnen wij alle kinderen die dagelijks aan de zorg van Partou worden toevertrouwd. Wij dragen daar natuurlijk graag ons steentje aan bij en doen dat onder andere door het hanteren

Nadere informatie

Uurroosters administratie

Uurroosters administratie Uurroosters administratie Voltijdse arbeid: 38:00 Deeltijdse arbeid aan 50%: 19:00 1 maandag 7:45 9:00 9:00 12:00 12:00 14:00 2 maandag 12:00 14:00 14:00 dinsdag 12:00 14:00 14:00 woensdag 12:00 14:00

Nadere informatie

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting...

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting... Contents Gezond zwanger... 2 DOEN!... 2 Drink veel vocht.... 2 Eet elke dag verse groenten en fruit.... 2 Slik dagelijks foliumzuur.... 2 Slik een multivitamine speciaal voor zwangeren.... 2 Zorg voor

Nadere informatie