[De Krant van ZUIDRAND]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[De Krant van ZUIDRAND]"

Transcriptie

1 [De Krant van ZUIDRAND]

2 {V o o r w o o r d} Beste lezers, Na de verschroeiende zomer sluipt het najaar dichterbij. De dagen worden korter, de dagelijkse gewoonten smeken om terug opgenomen te worden. Tijd ook voor een nieuwe editie van het infoblad van je wijkgezondheidscentrum. In dit nummer van de nieuwsbrief zetten we de spots nog eens op voorbehoedsmiddelen. We merkten doorheen de raadplegingen dat er veel mensen niet weten hoe ze een zwangerschap kunnen voorkomen. Lees het artikel en bespreek het met je dokter. Helemaal nieuw is de App-rubriek: we stellen een app voor de smartphone voor die helpt voor de gezondheid. De griepperiode komt er weer aan en daar staan we ook bij stil. Verder zijn er je vertrouwde rubrieken: de consultatie-uren, hoe je een afspraak kan maken en de wie is wie-pagina. Veel leesplezier.

3 {Z w a n g e r o f n i e t} Voorbehoedsmiddelen of anticonceptie. Twee verschillende woorden voor middeltjes om niet in verwachting te geraken. We geven hieronder wat uitleg bij de bekendste producten. Het condoom werkt voor iedereen, man en vrouw, maar je moet het juist gebruiken. (zie verpakking) Bij goed gebruik is het condoom best veilig, maar minder dan andere middelen. Het vermijdt ook seksueel overdraagbare ziekten. Dat is belangrijk als je nog geen vaste relatie hebt. Je kan het zowat overal kopen. Wist je dat er ook een vrouwencondoom bestaat! Enkel verkrijgbaar in de apotheker. De pil bestaat in veel vormen en namen, maar je mag ze niet vergeten in te nemen. Bij een gewone pil heb je regelmatige maandstonden. Ze is verpakt in een strip per maand. Je neemt de pil gedurende drie weken (21 dagen) en dan stop je zeven dagen, waarna je terug begint met de volgende strip. Regelmaat voorop! Dus als je vergeetachtig bent is dit misschien geen goede keuze. De zogenaamde minipil neem je continu. Elke dag op hetzelfde tijdstip. Hierdoor heb je geen maandstonden meer.

4 Let op, het ene jaar kan het ene merk goedkoper zijn dan het andere. En sommige merken zijn 4 keer zo duur! Jongeren tot 21 jaar betalen niets voor de pil! (behalve de minipil) Belangrijk! Als je ziek bent en je moet overgeven nadat je de pil hebt ingenomen kan je zwanger worden als je seks hebt. Daarom is het best niet te vrijen of tijdelijk een condoom te gebruiken. Als je een of meer pillen vergeten bent, bel dan onmiddellijk naar je arts of kom langs. Zij zal je zeggen wat je moet doen om toch niet zwanger te worden. De prikpil is een gemakkelijke manier om tijdelijk niet zwanger te worden en is zeer goedkoop. De prikpil is een inspuiting in de dij. Je wordt gedurende 3 maanden niet zwanger. Wil je langere tijd niet zwanger worden moet je dus om de drie maanden bij onze verpleegkundige langsgaan. Je krijgt in het

5 begin zeer lichte bloedingen en daarna geen maandstondenmeer. Ze voorkomt evengoed als de pil en het spiraaltje dat je zwanger wordt. Je moet wel op tijd een afspraak boeken voor de inspuiting. Het spiraaltje is een eenvoudig middel, dat 5 tot 10 jaar meegaat, en evengoed werkt als de pil. Er bestaan twee soorten spiraaltjes. Het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Beiden zijn even goed als de pil in het voorkomen van zwangerschap. Bij het koperspiraaltje heb je nog maandstonden. Bij het hormoonspiraaltje vaak niet meer. Ideaal voor vergeetachtige vrouwen: het kan 3 tot soms 10 jaar blijven zitten. Beiden zijn gratis voor jongeren onder de 21 jaar. En je kan ze laten inbrengen op onze praktijk. Help! De noodpil Wat als je hebt gevreeën en je bent de pil vergeten, of het condoom scheurde, of je gebruikte helemaal geen anticonceptie, of. Geen paniek, ga onmiddellijk langs bij je arts of ga direct naar de apotheker. Er bestaat de zogenaamde noodpil. Je moet ze innemen binnen de 3 tot 5 dagen na het seksueel contact. Bij het maken van je keuze helpen de artsen je graag verder. Naast de meest gebruikte middelen bestaan er nog een aantal andere

6 mogelijkheden. Voor sommige vrouwen zal de arts omwille van gezondheidsrisico s een voorkeur hebben voor een bepaald middel. Soa s of seksueel overdraagbare aandoeningen Zijn ziektes zoals HIV, syphilis, herpes, Hiertegen kan je jezelf en je partner(s) alleen beschermen door het CORRECTE gebruik van het condoom. Pil, spiraaltje, enz beschermen je NIET tegen soa s. Ben je ondanks al je voorzorgen toch onverwacht en ongewild zwanger dan rest de mogelijkheid van een abortus. Ook dit kan in alle veiligheid en discretie met de huisarts besproken worden.

7 { W i e i s w i e?} Maud, Huisarts Naima, Huisarts Tom, Huisarts Hanh, Huisarts Lenie, Huisarts Jan, sociale dienst David, verpleegkundige Freyja, verpleegkundige Saar, verpleegkundige Sarah, verpleegkundige Joke, psychologe Dirk, administratie, boekhouding Wendy, onthaalverantwoordelijke Griet, coördinatie Met veel dank aan de vrijwilligers.

8 { U u r r o o s t e r} Verpleging: Van maandag tot vrijdag, op afspraak Sociale dienst: Van maandag tot vrijdag, op afspraak Woensdag van 9 tot 10, vrije raadpleging Psycholoog: Op maandag, dinsdag en donderdag, op afspraak Artsen: Van maandag tot vrijdag, op afspraak MAAK JE AFSPRAAK VIA ZO ZIE JE ONMIDDELLIJK WELK VRIJ MOMENT JOU HET BESTE PAST!

9 Afspraken kan je telefonisch maken, online of aan het onthaal in het WGC. Vermeld wel voor hoeveel personen je komt en hou je geboortedatum bij de hand. Wees steeds zo n 5 minuten vóór je afspraak aanwezig, je moet je immers nog even aanmelden aan het onthaal en zo verloopt alles vlot. Kinderen en jongeren tot 14 jaar komen vergezeld van een ouder. Respecteer de rust in de wachtzaal (gsm, kinderen,..) dat is voor iedereen prettig. Verwittig minstens een uur op voorhand als je niet aanwezig kan zijn op je afspraak (03/ ), we kunnen de plaats dan nog doorgeven aan iemand anders. Ter herinnering: Vergeet niet om VERPLEEGKUNDIGE ZORGEN (bv thuis) tijdig aan te vragen. Huisbezoeken vraagt u best aan VOOR 10 h. Voor (thuis)verpleging door een andere dienst krijgt u geen terugbetaling door uw ziekenfonds. Gaat u naar een andere huisarts dan krijgt u geen terugbetaling door uw ziekenfonds.

10 { K o m e n e n g a a n} Dokter Lenie wordt onze nieuwe HuisArts In Opleiding (HAIO). Zij stelt zichzelf hieronder voor: Hallo, Ik ben Lenie en ik ben erg blij jullie nieuwe HAIO te mogen zijn gedurende de volgende 18 maanden! Het lijkt me fijn te werken in zo n veelkleurige en gevarieerde wijk als t Kiel. Als arts vind ik het heel belangrijk de patiënt centraal te stellen en samen met jullie te kijken hoe we een probleem het beste aanpakken. Het vrijwilligerswerk en de vele reizen tijdens mijn studiejaren deden me beseffen dat huisarts het beste aansluit bij wie ik ben en wil zijn als arts. Ik hoop dan ook jullie in de toekomst zo goed mogelijk verder te helpen en kijk ernaar uit jullie te mogen verwelkomen op de raadpleging!

11 Lenie vervangt dokter Ayaz. De opleiding van dokter Ayaz is afgelopen. Hij gaat aan de slag in een andere praktijk. We wensen hem veel succes en fijne werkervaringen in zijn nieuwe praktijk en bedanken hem voor zijn inzet voor Zuidrand. Ons verpleegkundig team wordt versterkt met Saar. Lees even mee wat ze over zichzelf vertelt: Dag allemaal, Mijn naam is Saar. Ik ben sociaal verpleegkundige en diabetes-educator en zal de komende tijd Geert vervangen. Ik werkte reeds eerder in een wijkgezondheidscentrum en dat beviel me wel. Dus ben ik heel blij dat ik vanaf 17 september in WGC Zuidrand aan de slag kan! Ik kijk ernaar uit jullie te ontmoeten en om jullie samen met de collega's zo goed mogelijk verder te helpen, om deze buurt te ontdekken! Tot binnenkort!

12 {k n A p p} Wij onderzoeken welke app s voor de smartphone een echt goede bijdrage aan de gezondheid kunnen leveren. Vinden we voor jou die ene knappe app? Beter in Bed is een erg fijne app voor android en ios over seksualiteit. De makers richten zich op jongeren. Je vindt er kwisjes, uitdagingen voor jou en je partner en heel erg veel goeie weetjes. Bovendien is alles uiterst aantrekkelijk gemaakt. Je moet voor deze app niet betalen en hij is in het Nederlands.

13 My therapy is gemaakt om nooit meer je medicatie te vergeten. Of het nu gaat om anticonceptie of medicatie voor diabetes. Door handige en opdringerige remiders herinnert de app je dat je iets moet nemen. Je kan er zelfs meetresultaten in kwijt van bv je bloeddruk zodat je die achteraf met je arts kan bespreken. Gratis beschikbaar in het Nederlands en voor zowel ios als android. (Het gebruik van de app s en eventuele nadelige gevolgen blijven altijd de verantwoordelijkheid van de gebruiker.)

14 { G r i e p} Het najaar is klassiek de vaste periode om een spuitje te krijgen tegen de griep. Niet voor iedereen is deze vaccinatie even nodig of belangrijk. Uw wijkgezondheidscentrum heeft al enkele jaren de gewoonte om de patienten die het vaccin echt nodig hebben PERSOONLIJK EEN BRIEF TE STUREN. Kreeg je geen brief maar wil je toch een griepprik, bespreek het dan even met de arts of de verpleegkundige.

15 {G e d a c h t} Deze week was het weer goed prijs op tv! Zelfs de kranten schreven erover Oh, my God! Sex tape Temptation island (mét nabespreking!) zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal programma s die de gluurder in ons wakker maken of ons vertellen hoe vaak, op welke manier, met welke speeltjes of attributen, met hoeveel personen, we met mekaar moeten vrijen. Gaat het daar echt om? Ik zou graag een programma hebben dat ons vertelt hoe we lief kunnen zijn voor mekaar of dat ons zegt dat het heel erg ok is om eens geen zin te hebben in seks en dat dan ook tegen mekaar te kunnen vertellen. Het gaat er toch over dat je iets deelt met mekaar en vooral respect hebt voor de andere. En niemand die moet weten of je nu vijf keer per week of één keer per jaar met iemand vrijt. Oh ja ik heb niet naar die programma s gekeken t is van horen zeggen

16 {C o l o f o n} VU: Griet Vandersypen WGC Zuidrand De Bosschaertstraat Antwerpen Tel: Mail: info@wgczuidrand.be Afgiftekantoor: 2020 Antwerpen, Kiel Erkenningsnummer: P Oplage: 800 exemplaren

[De Krant van ZUIDRAND]

[De Krant van ZUIDRAND] [De Krant van ZUIDRAND] {V o o r w o o r d} Ondertussen is het een goede gewoonte aan het worden: het voorjaar trekt zich op gang en je wijkgezondheidscentrum komt aanzetten met leesvoer over beweging.

Nadere informatie

[De Krant van ZUIDRAND]

[De Krant van ZUIDRAND] [De Krant van ZUIDRAND] {V o o r w o o r d} Dag Allemaal, Voor jullie ligt de najaars-editie van de nieuwsbrief van het wijkgezondheidscentrum. Je zal lezen over het vertrek van een aantal collega s en

Nadere informatie

[De Krant van ZUIDRAND]

[De Krant van ZUIDRAND] [De Krant van ZUIDRAND] {V o o r w o o r d} Laten we dit boekje geheel volgens de traditie starten met onze welgemeende nieuwjaarswens: Neem dit jaar de tijd! De tijd om je gedachten te vormen, de tijd

Nadere informatie

Wel seks, niet zwanger. Voorbehoedsmiddelen

Wel seks, niet zwanger. Voorbehoedsmiddelen Wel seks, niet zwanger Voorbehoedsmiddelen Voorbehoedsmiddelen: welke soorten zijn er? Anticonceptiepil Wat is het? De anticonceptiepil is een pilletje dat hormonen aan je lichaam geeft. Er zijn veel verschillende

Nadere informatie

Veilig vrijen: hoe doe ik dat? Antwoorden

Veilig vrijen: hoe doe ik dat? Antwoorden Veilig vrijen: doe ik dat? Seks kan fijn zijn. Maar er zitten ook gevaren aan. Je kunt zwanger raken zonder dat je dat wilt. Je kunt ook een geslachtsziekte oplopen. Hoe voorkom je een zwangerschap of

Nadere informatie

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Morning-afterpil WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Hypo's en hypers. Schimmelinfectie

Hypo's en hypers. Schimmelinfectie Seks Seks Het is best moeilijk om over seks te praten of vragen te stellen. Soms lukt het beter er met vrienden over te praten dan met je ouders. Je kunt voor een vertrouwelijk gesprek ook terecht bij

Nadere informatie

INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE TIGRINYA

INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE TIGRINYA Hoe voorkom je een zwangerschap? Informatie over anticonceptiemiddelen die zwangerschap tegengaan. Deze folder is voor iedereen die wil weten hoe je een zwangerschap voorkomt. INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE

Nadere informatie

Net bevallen, welke anticonceptie kies je nu?

Net bevallen, welke anticonceptie kies je nu? Net bevallen, welke anticonceptie kies je nu? Al snel na je bevalling kun je weer zwanger worden als je seks hebt. Seks is iets om van te genieten. Binnen enkele weken na de bevalling beginnen de meeste

Nadere informatie

over Anticonceptie VOORBEELD

over Anticonceptie VOORBEELD over Anticonceptie ... valt veel te vertellen Bijna de helft van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruikt een hormonale anticonceptiemethode. Het merendeel hiervan gebruikt de pil. Deze folder gaat

Nadere informatie

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE M O R N I N G - A F T E R P I L WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN WANNEER KUNT JE BETER NAAR DE HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE MORNING-AFTERPIL

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum 1 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw Nieuwsbrief oktober november december 2018 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 13de jaargang N 4 V.u Gert Devolder Guldensporenstraat

Nadere informatie

Seks bij kinderdiabetes

Seks bij kinderdiabetes Seks bij kinderdiabetes Seks Het is best moeilijk om over seks te praten of vragen te stellen. Soms lukt het beter er met vrienden over te praten dan met je ouders. Je kunt voor een vertrouwelijk gesprek

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw Nieuwsbrief oktober november december 2017 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 12de jaargang N 4 V.u Hendrik Roelandt Guldensporenstraat

Nadere informatie

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW M O R N I N G - A F T E R P I L WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN WWW.APOTHEEK.NL M O R

Nadere informatie

Seks & zwangerschap bij diabetes

Seks & zwangerschap bij diabetes Seks & zwangerschap bij diabetes Contraceptie seks en diabetes Tip Als je eraan denkt seks te hebben, vraag eerst even raad aan je huisarts, aan een centrum voor algemeen welzijnswerk, aan mensen op school,

Nadere informatie

Onderzoek Veilig of niet?

Onderzoek Veilig of niet? Onderzoek Veilig of niet? 06 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 04 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Het onderzoek is gehouden in samenwerking

Nadere informatie

4.5. Boekverslag door een scholier 1197 woorden 23 september keer beoordeeld. Werkstuk over het spiraaltje. Inhoudsopgave: Voorwoord

4.5. Boekverslag door een scholier 1197 woorden 23 september keer beoordeeld. Werkstuk over het spiraaltje. Inhoudsopgave: Voorwoord Boekverslag door een scholier 1197 woorden 23 september 2016 4.5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Binas Werkstuk over het spiraaltje Inhoudsopgave: Voorwoord 1. Wat is een spiraaltje? 2. Soorten

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

[De Krant van Zuidrand]

[De Krant van Zuidrand] [De Krant van Z u i d r a n d ] [Voorwoord] Het einde van het schooljaar nadert met de snelheid van een concorde en dan staan er 2 maanden voor de deur waarin ouders met hun kinderen tijd uittrekken voor

Nadere informatie

Net bevallen. Welke anticonceptie past bij je?

Net bevallen. Welke anticonceptie past bij je? Net bevallen Welke anticonceptie past bij je? Een baby, gefeliciteerd! Anticonceptie Wat is anticonceptie? Anticonceptie is een ander woord voor voorbehoedmiddel. Door anticonceptie te gebruiken kun je

Nadere informatie

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Samenvatting Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap. Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie PATIËNTEN INFORMATIE Anticonceptie In het kort Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden. Anticonceptiemiddelen verschillen

Nadere informatie

& de wet. Wat weet jij eigenlijk over seks?

& de wet. Wat weet jij eigenlijk over seks? Seks & de wet Wat weet jij eigenlijk over seks? Alles over seks Seks Jeugd en Seksualiteit www.jeugdenseksualiteit.be In Petto www.inpetto-jeugddienst.be Sensoa, alles over seks tel. 03 238 68 68 www.allesoverseks.be

Nadere informatie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie 00 Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Poli Gynaecologie Wat is anticonceptie? Een anticonceptiemiddel (of voorbehoedmiddel) voorkomt dat een zwangerschap ontstaat. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat er

Nadere informatie

HOE GEBRUIK IK DE PIL?

HOE GEBRUIK IK DE PIL? Word ik dik? Krijg ik pukkels? En als ik een pil vergeet? Hoe lang slikken? Wat is de pil? Wat zit erin? Wanneer starten? Ongesteldheid overslaan? HOE GEBRUIK IK DE PIL? v Wat is de pil? Wat zit erin?

Nadere informatie

Theorieboek. Je hebt verschillende voorbehoedsmiddelen. De enne is betrouwbaarder dan de andere. Love

Theorieboek. Je hebt verschillende voorbehoedsmiddelen. De enne is betrouwbaarder dan de andere. Love 4f Voorbehoedsmiddelen Je hebt verschillende voorbehoedsmiddelen. De enne is betrouwbaarder dan de andere. Hier hebt je enkele voorbehoedsmiddelen: De condoom Het vrouwencondoom De pil De prikpil Het spiraaltje

Nadere informatie

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek.

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. De gedachten alleen al dat mijn kleine meid seks zou

Nadere informatie

& de wet. Wat weet jij eigenlijk over seks?

& de wet. Wat weet jij eigenlijk over seks? Seks & de wet Wat weet jij eigenlijk over seks? Alles over seks Alles over seks Site met verhalen, standjes, info en een forum over seks www.allesoverseks.be Jong & Van Zin Sekswoordenboek en forum over

Nadere informatie

Een koperspiraaltje dat vriendelijk is voor de vrouw!

Een koperspiraaltje dat vriendelijk is voor de vrouw! Een koperspiraaltje dat vriendelijk is voor de vrouw! Hormoonvrij en betrouwbaar Klein en flexibel Opvallend gemakkelijk ~ Hoe werkt dit spiraaltje ~ Wat zijn de voordelen ~ Voor welke vrouwen is het geschikt

Nadere informatie

Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken

Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken 1/6 Gynaecologie Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken Inleiding Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden.

Nadere informatie

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek.

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. De gedachten alleen al dat mijn kleine meid seks zou

Nadere informatie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie INFORMATIE IMPLANON NXT Inhoud Introductie 3 Eigenschappen 4 Werking 6 Inbrengen 8 Het juiste startmoment 10 Menstruatie 13 Betrouwbaarheid 14 Bijwerkingen 15 Veilig vrijen 15 Combinatie met andere geneesmiddelen

Nadere informatie

[De Krant van ZUIDRAND]

[De Krant van ZUIDRAND] [De Krant van ZUIDRAND] Driemaandelijkse uitgave verstuurd naar alle patiënten. Jaargang 2 nr 4 Verantwoordelijke uitgever : Gert Devolder Boomsesteenweg 436, 2020 Antwerpen Kiel Afgiftekantoor : 2020

Nadere informatie

Anticonceptie, de verschillende methoden

Anticonceptie, de verschillende methoden Anticonceptie, de verschillende methoden Algemeen De keuze voor een bepaalde vorm van anticonceptie wordt gebaseerd op individuele omstandigheden en persoonlijke voorkeur. Iedere methode heeft namelijk

Nadere informatie

Antwoord op veelvoorkomende vragen

Antwoord op veelvoorkomende vragen Antwoord op veelvoorkomende vragen De vragen Hoe werkt de pil? Welke soorten zijn er? Hoe betrouwbaar is de pil? Hoe kom ik aan de pil? Wat moet ik weten als ik de pil voor het eerst slik? Is de pilcontrole

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Driemaandelijkse nieuwsbrief Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Nadere informatie

Inhoud. Hormonale methoden. Anticonceptiepil. Anticonceptiering. Anticonceptiepleister. Minipil. Prikpil. Hormoonstaafje.

Inhoud. Hormonale methoden. Anticonceptiepil. Anticonceptiering. Anticonceptiepleister. Minipil. Prikpil. Hormoonstaafje. Anti conceptie 1 Inhoud Hormonale methoden Anticonceptiepil Anticonceptiering Anticonceptiepleister Minipil Prikpil Hormoonstaafje Hormoonspiraal Inter-uteriene methoden Koperspiraal Hormoonspiraal Natuurlijke

Nadere informatie

Anticonceptie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Anticonceptie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Anticonceptie Informatie voor patiënten F0713-3102 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM

INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM INFORMATIEBLAD PATIENTEN WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM DE ZILVEREN KNOOP VZW WELKOM IN ONS WIJKGEZONDHEIDSCENTRUM In deze folder vind je informatie over de werking van het wijkgezondheidscentrum Aarzel niet om

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 5de LEERJAAR EN 10 / 11-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS

VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 5de LEERJAAR EN 10 / 11-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS VOORBEREIDING VOOR HET MEDISCH CONSULT DOOR HET CLB IN HET 5de LEERJAAR EN 10 / 11-JARIGEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS Dokter, mag ik eens iets vragen? Het medisch consult van het 5de leerjaar. Het onderzoek

Nadere informatie

Hormoonvrij bolvormig spiraaltje: enkele vooroordelen rechtgezet

Hormoonvrij bolvormig spiraaltje: enkele vooroordelen rechtgezet Hormoonvrij bolvormig spiraaltje: enkele vooroordelen rechtgezet BRUSSEL 03/07 - Met het hormoonvrij bolvormig spiraaltje (IUB ) doet het allerkleinste spiraaltje op de markt zijn intrede geschikt voor

Nadere informatie

Veilig vrijen. Verliefd zijn. Gewoon zààlig!

Veilig vrijen. Verliefd zijn. Gewoon zààlig! Veilig vrijen Verliefd zijn. Gewoon zààlig! Verliefd zijn. Gewoon zààlig! Je hebt vlinders in je buik, je loopt op wolkjes Kortom, je bent verliefd! Dat is niet uitsluitend een psychologisch proces. Ook

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES

DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES i patiënteninformatie DAGZIEKENHUIS CAMPUS MARIA MIDDELARES Onthaalbrochure G e z o n d h e i d s Z o r g m e t e e n Z i e l Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis

Nadere informatie

V anaf september komt er een

V anaf september komt er een 4 D E J A A R G A N G N 3 J U N I, J U L I, A U G U S T U S 2 0 1 0 COLOFON : De nieuwsbrief is een driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door Wijkgezondheidscentrum t Spoor Guldensporenstraat 84 2140

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken.

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. I N F O R M A T I E Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. 3 jaar onbezorgde anticonceptie Inhoud Introductie Introductie............................................ 3 Eigenschappen........................................

Nadere informatie

Mini-condooms. Oefeningen

Mini-condooms. Oefeningen tekst 1 Amsterdam, 3 maart 2010 Jongeren hebben steeds vroeger seks. Soms al als ze 12, 13 of 14 jaar zijn. Zwitserland Ook in Zwitserland gebeurt dit. De Zwitserse regering is daarom bezorgd. Want veel

Nadere informatie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie INFORMATIE IMPLANON NXT Inhoud Introductie 3 Eigenschappen 4 Werking 6 Inbrengen 8 Het juiste startmoment 10 Menstruatie 13 Betrouwbaarheid 14 Introductie Je hebt gekozen voor IMPLANON NXT. Dit is een

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik leef gezond

Inhoud. Mijn leven. ik leef gezond Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Ziek... 4 Hoofdstuk 2 Koorts... 6 Hoofdstuk 3 Schoon... 8 Hoofdstuk 4 Conditie... 10 Hoofdstuk 5 Eten... 12 Hoofdstuk 6 Drinken... 14 Hoofdstuk 7 Houding... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

Betrouwbaar vrijen. Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB

Betrouwbaar vrijen. Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB Betrouwbaar vrijen Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB Inhoud Wie is er betrokken op jongeren? Knelpunten van CLB-artsen Vragen van jongeren Wat kunnen

Nadere informatie

Dit document bevat 5 delen:

Dit document bevat 5 delen: Faculteit Geneeskunde en Farmacie Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Chronische Zorg Department of Family Medicine and Chronic Care Gebouw K, 2 e verdieping Laarbeeklaan 103 B-1090 Brussel Tel: Fax: Mail:

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk De Vries ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk de Vries is vorig jaar een tevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Aminozuur PET-scan van de hersenen. informatie voor patiënten

Aminozuur PET-scan van de hersenen. informatie voor patiënten Aminozuur PET-scan van de hersenen informatie voor patiënten INLEIDING Welkom op de dienst nucleaire geneeskunde van UZ Leuven. U zult binnenkort een aminozuur PET-scan van de hersenen ondergaan. Om dat

Nadere informatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie

Onderzoek voorafgaand aan een operatie Preoperatieve screening (POS) Onderzoek voorafgaand aan een operatie Inhoud 3 Inleiding 4 De preoperatieve screening (POS) 7 Voorbereiding op de operatie 9 Rondom de operatie 12 Uw POS-afspraak (zie achterzijde

Nadere informatie

INTRA-UTERIENE ANTICONCEPTIE

INTRA-UTERIENE ANTICONCEPTIE HALT aan vooroordelen! INTRA-UTERIENE ANTICONCEPTIE Anticonceptie in vorm INTRA-UTERIENE ANTICONCEPTIE Anticonceptie in vorm Het intra-uterien systeem (IUS), ook soms spiraaltje genoemd, is een klein,

Nadere informatie

Wanneer moet je veilig vrijen?

Wanneer moet je veilig vrijen? veilig rijen Veilig vrijen is jezelf en je partner beschermen tegen ongewenste zwangerschap en tegen een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Als je zonder voorbehoedmiddel dat jou en je partner beschermt

Nadere informatie

Anticonceptiepil VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Anticonceptiepil VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Anticonceptiepil VEEL VOORKOMENDE VRAGEN VOORDAT U DE PIL GAAT GEBRUIKEN VEEL VOORKOMENDE VRAGEN ALS U DE PIL AL GEBRUIKT WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL ANTICONCEPTIEPIL

Nadere informatie

Uurroosters administratie

Uurroosters administratie Uurroosters administratie Voltijdse arbeid: 38:00 Deeltijdse arbeid aan 50%: 19:00 1 maandag 7:45 9:00 9:00 12:00 12:00 14:00 2 maandag 12:00 14:00 14:00 dinsdag 12:00 14:00 14:00 woensdag 12:00 14:00

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF: JAARGANG 28 nr. 1 Schooljaar

NIEUWSBRIEF: JAARGANG 28 nr. 1 Schooljaar NIEUWSBRIEF: JAARGANG 28 nr. 1 Schooljaar 2017-2018 14-09-2017 Inhoud: - Inleiding - Kind op Maandag - Zending - Wijzigingen doorgeven - Schoolgids en kalender - Informatieavonden - Foto s op Facebook

Nadere informatie

De Hormonale anticonceptiepil

De Hormonale anticonceptiepil 1 De Hormonale anticonceptiepil Hoe werkt de pil? De pil bevat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze voorkomen op 3 manieren zwangerschap. Wanneer je stopt met de pil zorgen je eigen

Nadere informatie

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/

Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/ GSM: 0490/ Olmenlaan 11A 8500 Kortrijk Tel.: 056/25 88 74 GSM: 0490/56 79 12 2 Beste ouders, We beseffen dat het heel veel voor jullie betekent om je kinderen aan ons toe te vertrouwen. Aan de hand van deze brochure

Nadere informatie

Klant bij OCMW Antwerpen

Klant bij OCMW Antwerpen Klant bij OCMW Antwerpen Wat doe jij? Wat doen wij? 1 Inhoud 1. Het ontstaan van het OCMW... 4 2. De werking van OCMW Antwerpen... 5 2.1. Waar vind je OCMW Antwerpen... 5 2.2. Hoe helpt OCMW Antwerpen?...

Nadere informatie

Het spiraaltje. Afdelingen gynaecologie en verloskunde

Het spiraaltje. Afdelingen gynaecologie en verloskunde Het spiraaltje Afdelingen gynaecologie en verloskunde Inhoudsopgave Vooraf 2 Wat is een spiraaltje? 2 De voor- en nadelen 2 Het inbrengen 3 De controle 3 Als er toch zwangerschap ontstaat 3 Heeft u vragen?

Nadere informatie

Wijkgezondheidscentrum

Wijkgezondheidscentrum 1 Wijkgezondheidscentrum t Spoor vzw Nieuwsbrief januari februari maart 2019 driemaandelijkse uitgave van wgc t Spoor vzw verstuurd naar onze patiënten 14de jaargang N 1 V.u Gert Devolder Guldensporenstraat

Nadere informatie

Anticonceptie. Welk middel kies je? Hormonale middelen

Anticonceptie. Welk middel kies je? Hormonale middelen Anticonceptie Algemeen Anticonceptie betekent letterlijk het tegengaan van bevruchting. Ofwel voorkomen van zwangerschap. Om zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden: middelen met

Nadere informatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016 Starten met Triumeq Patiënteninformatie Vooraf U krijgt deze folder omdat u Triumeq gaat gebruiken om hiv te remmen. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dagziekenhuis campus Sint-Jozef Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw Mijnheer Deze brochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam mogelijk

Nadere informatie

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid SIS-kaart dringende medische hulp handicap gezinsplanning mutualiteit medisch centrum apotheek ziekenhuis dokter van wacht Gezondheid Ik leef in België. Heb ik recht op gezondheidszorg? In België heeft

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Seksuele vorming. Seksuele veiligheid

Seksuele vorming. Seksuele veiligheid Seksuele vorming Seksuele veiligheid Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Daphne Ariaens, Mandy Rooker Eindredactie: Edu Actief Titel: Seksuele

Nadere informatie

Ook studenten kunnen ziek worden Op de website van de universiteit kan je informatie vinden over de studentendokter.

Ook studenten kunnen ziek worden Op de website van de universiteit kan je informatie vinden over de studentendokter. DE STUDENTENARTS Ook studenten kunnen ziek worden Op de website van de universiteit kan je informatie vinden over de studentendokter. Wat moet je doen? 1. Lees de vragen op blad 2. 2. Zoek de antwoorden

Nadere informatie

Welkom. bij OCMW Antwerpen

Welkom. bij OCMW Antwerpen Welkom bij OCMW Antwerpen 1 Onthaalbrochure_klanten.indd 1 25/08/15 16:52 2 Onthaalbrochure_klanten.indd 2 25/08/15 16:52 Inhoud Wat is een OCMW? 4 Waar is het OCMW? 4 Wie kan hulp vragen? 4 Hoe vraag

Nadere informatie

Psy-Go! Psychologische hulp. voor iedereen. Telefonisch en online

Psy-Go! Psychologische hulp. voor iedereen.  Telefonisch en online Telefonisch 0800 32011 en online Psy-Go! Psychologische hulp voor iedereen www.lm.be 2 De zon gaat iedere ochtend op Alleen zie je ze soms niet. Want het leven is geen zonovergoten all-invakantie. Het

Nadere informatie

Welkom. bij OCMW Antwerpen

Welkom. bij OCMW Antwerpen Welkom bij OCMW Antwerpen 1 2 Inhoud Wat is een OCMW? 4 Waar is het OCMW? 4 Wie kan hulp vragen? 4 Hoe vraag je hulp? 5 Waar vraag je hulp? 5 Wat moet je doen? 5 Wie helpt jou? 6 Hoe verloopt het eerste

Nadere informatie

Onderzoek Wereldproblemen en Seks

Onderzoek Wereldproblemen en Seks Onderzoek Wereldproblemen en Seks 1V Jongerenpanel 24 oktober 2014 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek in samenwerking met dance4life, gehouden van 15 tot en met 23 oktober 2014, deden 1641 jongeren

Nadere informatie

NAAR EEN PREVENTIEPLAN OP UW MAAT

NAAR EEN PREVENTIEPLAN OP UW MAAT NAAR EEN PREVENTIEPLAN OP UW MAAT VOORWOORD Voorkomen is beter dan genezen luidt het alom bekende spreekwoord. Toch gaan mensen vaak pas naar hun huisarts wanneer ze al ziek zijn of acute klachten en/of

Nadere informatie

We willen jullie langs deze weg meer informeren over de praktijk en onze manier van werken.

We willen jullie langs deze weg meer informeren over de praktijk en onze manier van werken. We willen jullie langs deze weg meer informeren over de praktijk en onze manier van werken. We willen streven naar een optimale organisatie van de praktijk zodat we ons ten volle kunnen concentreren op

Nadere informatie

(On)g e pland. zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu?

(On)g e pland. zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu? (On)g e pland zwanger Verwacht of ongepland? Wat nu? Alles over zwangerschap Fara, luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuze tel. 016 38 69 50 www.faranet.be met Xtra voor jongeren LUNA alle vragen

Nadere informatie

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie

De termen HIV, Aids en Seropositief worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet dezelfde dingen.

De termen HIV, Aids en Seropositief worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet dezelfde dingen. Spreekbeurt door een scholier 1684 woorden 22 november 2002 7.2 312 keer beoordeeld Vak Nederlands Dit is een condoom, als je die niet gebruikt bij het vrijen kun je seksueel overdraagbare aandoeningen

Nadere informatie

Sense in Brabant en Zeeland

Sense in Brabant en Zeeland Sense in Brabant en Zeeland Handreiking voor professionals Wat is Sense? Wanneer Sense? www.sense.info Sense-consult Doorverwijzen Meer informatie Sense in Brabant en Zeeland Handreiking voor professionals

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagen/of darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

Gelieve deze vragen te beantwoorden vooraleer de vragenlijst in te vullen. Indien u nee antwoordt op vraag 1, hoeft u geen vragenlijst invullen

Gelieve deze vragen te beantwoorden vooraleer de vragenlijst in te vullen. Indien u nee antwoordt op vraag 1, hoeft u geen vragenlijst invullen BIJLAGE 3 VRAGENLIJST VROUWEN Gelieve deze vragen te beantwoorden vooraleer de vragenlijst in te vullen 1. Hebt u ooit seksueel contact* gehad? Ja Nee Indien u nee antwoordt op vraag 1, hoeft u geen vragenlijst

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

Seksuele gezondheid in Nederland 2017

Seksuele gezondheid in Nederland 2017 Seksuele gezondheid in Nederland 2017 Samenvatting Seksuele gezondheid in Nederland 2017 is een grootschalig representatief onderzoek naar de seksuele gezondheid van volwassenen van 18 tot 80 jaar in Nederland.

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw Wel en Weetjes ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer Driemaandelijkse nieuwsbrief Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Nadere informatie

STERILISATIE VAN DE VROUW

STERILISATIE VAN DE VROUW STERILISATIE VAN DE VROUW 17971 Inleiding In deze folder wordt de sterilisatie bij de vrouw besproken. Hierbij komen verschillende aspecten van de sterilisatie aan bod. Uw gynaecoloog zal een aantal van

Nadere informatie

Welkom. in het kinderdagziekenhuis

Welkom. in het kinderdagziekenhuis Welkom in het kinderdagziekenhuis Beste ouders, Het kinderdagziekenhuis van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius heet u van harte welkom. Uw kind komt weldra naar het kinderdagziekenhuis voor een onderzoek,

Nadere informatie

Welke methode past het best bij jou?

Welke methode past het best bij jou? 41955_SN Folder omslag 22-06-2004 11:11 Pagina 20 Welke methode past het best bij jou? Copyright 2004 Stichting nticonceptie Nederland Deze folder is met de uiterste zorg samengesteld. an de verstrekte

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg

Patiënteninformatie. Welkom op beroertezorg Patiënteninformatie Welkom op beroertezorg 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 4 Wie zijn we en wat doen we?... 4 Voorstelling van het multidisciplinair team... 4 Medisch team van neurologen en neurochirurgen...

Nadere informatie

Welkom in de Bib!

Welkom in de Bib! Welkom in de Bib! www.houthalen-helchteren.be/bibliotheek O v openingsuren september t.e.m. juni juli - augustus 9-12 en 14-19 uur 9-12 en 14-19 uur 9-12 uur 9-13 uur 9-12 en 14-19 uur 9-13 uur 9-12 en

Nadere informatie

THEMADOSSIER CHLAMYDIA

THEMADOSSIER CHLAMYDIA THEMADOSSIER CHLAMYDIA 1. Soa s Soa s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kan ze dus oplopen door seksueel contact of door contact met het bloed van een besmet persoon. Volgens recent onderzoek

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info?

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt, moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

HIV/AIDSverpleegkundige

HIV/AIDSverpleegkundige Inwendige geneeskunde HIV/AIDSverpleegkundige www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INW005 / HIV/AIDS-verpleegkundige / 01-03-2013 2 HIV/AIDS-verpleegkundige

Nadere informatie