Het 2521 bad waarom deze keuze voor het doelgroependeel?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het 2521 bad waarom deze keuze voor het doelgroependeel?"

Transcriptie

1 Het 2521 bad waarom deze keuze voor het doelgroependeel? In de vergadering van 5 juni is vanuit de Raadsfracties aan MeerZwemmen ook de vraag gesteld welke bezwaren MeerZwemmen ziet tegen de faciliteiten van het doelgroepensysteem voor het 2521 bad. De tijd was tekort om hier uitgebreid op in te gaan. Hieronder een nadere toelichting. De constructie Hieronder de dia zoals die vanuit GPZC is getoond (reconstructie) van het doelgroependeel, met de duobodem en het warmwater gedeelte. De keuze Het (GPZC) kiest bij het 2521 bad voor een duobodem (twee beweegbare bodems). Dit heeft consequenties voor twee belangrijke doelgroepen, ten eerste de recreatief zwemmers en ten tweede de groepen warm water zwemmers. Eerst wordt de achtergrond van deze keuze zoals Meerzwemmen die ervaart toegelicht. Vervolgend wordt kort op de consequenties voor deze doelgroepen in gegaan. De reden voor deze keuze. De hoge investering van nieuwbouw leidt tot hoge kapitaalslasten. Dit, samen met de bezuinigingsdoelstelling van de gemeente, geeft nauwelijks budget voor personeel. Het bad draait, zoals bekend, vrijwel op vrijwilligers. Het beslisdocument GPZC geeft over recreatief zwemmen (par. 8.4) het volgende aan:

2 Toezicht kan plaats vinden gelijktijdig met overige werkzaamheden, indien het bad niet te diep is. Daarom wordt bij recreatief zwemmen de bodem op 1,40 m gesteld. Dit geeft meer vrijheid voor personele inzet en een mindere vraag aan vrijwilligers. (blz. 45). De conclusie is dus dat personeel ingezet dient te worden op andere taken die (uitsluitend?) door vast personeel gedaan kunnen worden. En er ligt dus blijkbaar ook een probleem om op de uren voor recreatief zwemmen afdoende inzet van vrijwilligers te realiseren. Ofwel: de keuze voor de duobodem is voortgekomen uit een vraagstelling welke voortvloeit uit problemen met de personele bezetting - blijkbaar is een keuze gemaakt welke voortkomt uit het tegen lage kosten in personeel moeten beheren van dit bad. De duobodem constructie komt dus niet voort uit gebruikerswensen! Terwijl normaal gesproken een accommodatie wordt ontworpen op basis van een pakket van eisen. Immers, na realisatie is bouwkundig slechts tegen veel geld te verbeteren. Personele inzet is flexibeler (tenzij, zoals hier, budgettair beperkt). De extra beweegbare bodem (breed 13 meter) die nodig is om hierin te voorzien kost naar schatting ongeveer extra. Consequenties voor diverse gebruikers Recreatief zwemmen Het bad wordt met de duobodem niet dieper afgesteld dan 1,40 meter. Voor duiken (startsprong, duiken vanaf de kant) is deze diepte alleen veilig als men dit goed beheerst. Dus niet voor kinderen die dit moeten leren zij lopen risico als zij met het hoofd op de ondiepe bodem komen! Het grote risico hierbij is het breken van een nekwervel, vaak gepaard gaand met een hoge dwarslaesie en dus levenslange verlamming. Hierop is dus toch toezicht nodig! Hoe is de aansprakelijkheid gerealiseerd als dit (onverhoopt) toch fout gaat? Hierbij dient men voor ogen te houden dat bezoek tijdens recreatieve uren vaak ook door kinderen en hun ouders wordt benut om juist het duiken vanaf de kant te willen oefenen. Ook spelen met diepte dingen opduiken, hoekduiken maken is niet leuk bij zo n diepte. De conclusie is dat het op deze voorzien in mogelijkheden voor recreatief zwemmen, naast het wegvallen van de andere voorzieningen welke nu in De Meer aanwezig zijn, geen aantrekkelijkheid meer heeft. Forse terugloop in bezoekersaantallen is te verwachten. Warm water Hierin voorzien is een harde eis. Door de duobodem is een goede keerwand (zie verderop) met goede warmte isolatie niet mogelijk. De oplossing is gevonden in een rolzeil. Dit is mechanisch niet sterk. Ook kan een vraagteken gezet worden bij de afdichting langs de randen lekt het warme water niet weg? Ook is er geen isolatie, de warmte zal worden afgestraald aan het koudere deel. Voorts blijkt dat alleen het water boven de beweegbare bodem is verwarmd.

3 Maar een beweegbare bodem is voorzien van sleuven om verstellen in diepte makkelijk te maken door het verminderen van de waterweerstand. Warm water zal dus ook weglekken in de diepte. Tot slot blijkt uit het beslisdocument dat warm water slechts in twee diepten beschikbaar is, namelijk 80 cm en 120 cm. Dit zou ook snel beschikbaar zijn (exploitatierooster), hierin is opeenvolgend koud en warm in het doelgroependeel direct aansluitend gerealiseerd. Dit kan alleen als dit water ergens ligt opgeslagen in een buffer. Dit moet dan ook in die buffer op temperatuur worden gehouden. En hoe wordt het water dan verwarmt? Moeten we gaan denken aan het ineens in het bassin brengen van een hoeveelheid warm water, in feite of men een emmer heet water bij een opblaasbadje in de tuin gooit? Maar dat kan bijna de bedoeling niet zijn van een professioneel opgezet bad. Tot slot: Hoe is dan de noodzakelijke circulatie (hygiëne!) geregeld? Om dit te waarborgen dient ook het warme water te circuleren of een filter en een doseersysteem. Nergens blijkt hoe dit is gerealiseerd. Hoe blijft het water op temperatuur en hygiënisch/bacterieel schoon tijdens de gebruikstijd? Vaak is het GZPC gevraagd de keuze en techniek te onderbouwen, zie de discussies in de Culemborgse Courant. Hier is nooit een afdoend antwoord op gekomen. Opvallend daarbij is dat het beslisdocument in een totaal van 87 pagina hier welgeteld een halve pagina aan wijdt (paragraaf 10.3, blz. 54). Ook in de aanvullende documenten zijn veel aspecten van dit plan nader uitgewerkt, van vrijwilligers tot sponsoring, maar juist deze cruciale punten worden niet benoemd. Toch wordt het beslisdocument benoemd als het definitief ontwerp. De vraag is, met de onzorgvuldige onderbouwing van dit doelgroepengedeelte, of dit terecht is. En als deze onderbouwing toch aanwezig is, waarom deze niet openbaar is gemaakt. Gevolgen voor de exploitatie. Recreatieve zwemmers Het bad is niet uitdagend voor de recreatieve zwemmers. Deze zullen weg blijven. De inkomsten uit recreatief zwemmen zullen derhalve fors afnemen. Doelgroepen warm water Voor de behoefte aan warm water: Voor peuters en kleuters is 80 cm te diep. Ouders zullen dus hiervoor niet kiezen, ook al omdat er geen separaat peuterbadje is waar de kleintjes zelf kunnen ervaren wat water is. Doordat men niet met de kleintjes naar 2521 zal gaan, zal men ook niet snel voor leszwemmen in dit bad kiezen. Ofwel: men werft geen klanten en weet deze ook niet vast te houden. Zwemles Tijdens zwemles is geen warm water beschikbaar voor de beginners (zie exploitatierooster, blz ). Kleine kinderen hebben juist behoefte aan warm water, zij koelen sneller af als

4 volwassenen. Juist de beginnersgroepen bewegen minder en zullen dus sneller afkoelen. Ook in dit opzicht is dus een groot risico dat ouders voor concurrerende baden gaan kiezen. Gevolgen voor de exploitatie De eindconclusie is dat de batenzijde van de balans, zoals voorzien door het GZPC in het beslisdocument, veel minder positief zal uitpakken. Hier is in de second opinion (Seinstra) voor gewaarschuwd. Het GZPC staat echter blijkbaar niet open voor deze visie en diskwalificeert deze second opinion. Techniek doelgroependeel Het doelgroependeel is nergens anders zo gerealiseerd. Het GZPC stelt dat de afzonderlijke elementen elders wel in gebruik zijn, de combinatie is echter nog nooit elders toegepast. Ervaringen op lange termijn ten aanzien van functioneren en duurzaamheid van de constructie, en dus ook of dit systeem daadwerkelijk in de behoefte van warm water kan voorzien, is er dus niet. Er zijn derhalve grote vraagtekens bij dit systeem te plaatsen. Gaat dit 20 jaar mee? Welke alternatieven zijn er als de functionaliteit tekort blijkt te schieten? Hoe wordt de duurzaamheid van het rolgordijn op lange termijn gezien? Ofwel: hoe groot is de kans dat dit op korte termijn (tegen veel geld) vervangen moet worden. Is hier dan geld voor beschikbaar? Is dit risico wenselijk? Immers: als tijdelijk de warmwater voorziening uitvalt vanwege technische problemen zullen de gebruikers van deze faciliteit hun heil elders zoeken. En niet meer terug keren! Achtergronden keerwanden Er bestaan twee uitgebreid geteste systemen om een keerwand te realiseren. Zie hiervoor ook de website van Variopool (deze firma levert ook in de reguliere opzet van 2521 de enkelvoudige beweegbare bodem), zie deze link: De voordelen van deze systemen zijn de degelijkheid en bedrijfszekerheid, en ook dat een goede warmte isolatie mogelijk is. Nadelen zijn de extra bouwkosten, hetgeen door zal werken in de kapitaalslasten. Een verticale keerwand In de bodem van het bad wordt een verdiepte nis aangebracht, waarin de keerwand kan worden neergelaten. Voor 2521 zou dit inhouden dat men de bodem van het bassin moet splitsen en een verdiepte nis moet aanleggen met een lengte van 26 meter, een breedte van ongeveer een meter en een diepte van 2,5 3 meter. Het concept 2521, met korte bouwtijd, gaat echter uit van volledig bovengronds bouwen. Er is dus geen ruimte voor een nis. Dit is ook een kostbare oplossing, en zal dus in de kapitaalslasten fors doorwerken. Vanuit deze achtergronden zal het GPZC hier niet voor gekozen hebben.

5 Een scharnierbare keerwand De keerwand scharniert op de bodem en is neer te laten en rechtop te zetten. Dit vraagt, behoudens de keerwand, geen grote bouwkundige investering. Echter een duobodem is met dit systeem niet toepasbaar. Daardoor zou dit leiden tot grotere personele inzet, en daarmee is deze techniek evenmin een optie voor het GPZC.

Doelstelling. Toekomstbestendig Ontwikkeling leeftijdsopbouw Duurzaam in energiegebruik. Binnen het maximum subsidiebedrag: 250.000 p.j.

Doelstelling. Toekomstbestendig Ontwikkeling leeftijdsopbouw Duurzaam in energiegebruik. Binnen het maximum subsidiebedrag: 250.000 p.j. Doelstelling Zwembad voor Alle doelgroepen peuters/kleuters, les, ouderen Alle zwemmers recreanten, banenzwemmen Alle verenigingen wedstrijd/polo, C.R.B., duiken, Vrijstad Toekomstbestendig Ontwikkeling

Nadere informatie

Doelgroepen. Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel

Doelgroepen. Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel Doelgroepen Doelgroepen en de hierbij horende voorziening in Zwemwater en personeel Doelgroepen 1 Baby s en peuters Warm water (een kind koelt snel af door andere verhouding volume/huidoppervlak) Intieme,

Nadere informatie

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan.

Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. De kinderen moeten de volgende dingen kunnen om naar het volgende groepje te gaan. Watervrij/buikdrijven Van niets naar geel. 1. Bellen blazen. 2. Zich in het water laten vallen zowel voorover als achterover en weer opstaan. 3. Iets oppakken van de bodem op circa 40 cm waarbij gezicht

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch

RAADSVOORSTEL. Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch RAADSVOORSTEL Datum: 8 september 2015 Nummer: Onderwerp: Uitvoeringsplan Dorper Esch Voorgesteld raadsbesluit: - Het college van burgemeester en wethouders opdracht te geven om optie 2b uit te werken tot

Nadere informatie

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4).

De totale extra jaarlast komt dus neer op 209.250,00-90.000,00 + 28.300,00 = 147.550,00 (zie overzicht op pagina 4). BIJLAGE 2. Betreft: Uitwerking uitkomsten onderzoek opwaarderen/renoveren/wegwerken achterstallig en onderhoud, alsmede onderzoek exploitatiescenario bij 16 en 12 weken openstellingperiode openluchtbaden.

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen Open en gesloten WKO systemen Open systemen Een kenmerk van open systemen is dat er grondwater onttrokken en geïnfiltreerd wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen doubletsystemen, monobronsystemen

Nadere informatie

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Inleiding en werkwijze In opdracht van een ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is door Sportfondsen Nederland uitwerking gegeven aan

Nadere informatie

Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning

Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning Energy-Floor haalt energie uit de bodem van uw woning De laatste jaren is er qua energiebehoefte veel veranderd in de woningbouw. Voorheen waren de behoefte en kosten m.b.t. verwarming in nieuwbouw woningen

Nadere informatie

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de

Nadere informatie

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan.

Schoolzwemmen. Leerlijnoefeningen Ondiep Diep Benodigdheden Aandachtspunten. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens gaan staan. Leerlijn Balanceren Klimmen op een drijvende mat. Vervolgens gaan staan op de drijvende mat. Dan eraf springen. Houd indien nodig één hand van de kinderen vast. Klimmen op een drijvende mat en vervolgens

Nadere informatie

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Kaders voor de toekomst van Golfbad Oss / Visie openbaar zwemwater in de gemeente Oss. Datum 02-05-2017 Naam en telefoon Mark Megens Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Aanleiding

Nadere informatie

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp Pagina 1 van 7 Joran van Reede MBGOO17B4..-05-2019 Pagina 2 van 7 Inleiding Voor u ligt een verslag over de installatie techniek van de Bieschbos hal. In

Nadere informatie

Zwembad Culemborg. De Meer. Anno 2015. En verder. Artist impression mogelijk aspect tweede zwemzaal

Zwembad Culemborg. De Meer. Anno 2015. En verder. Artist impression mogelijk aspect tweede zwemzaal Zwembad Culemborg De Meer Anno 2015. En verder Artist impression mogelijk aspect tweede zwemzaal MeerZwemmen Culemborg Juni 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Samenvatting en Advies... 5 1. Uitgangssituatie

Nadere informatie

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden.

Welke keuzes je ook maakt, sluiting, renovatie, nieuwbouw niet iedereen is tevreden. Van: Openluchtzwembad Klarenbeek Jan van Olmen Deze tekst kan ik helaas niet presenteren tijdens de expertmeeting i.v.m. de drukte in het openluchtbad. Inleiding. In Arnhem hebben wij een vergelijkbare

Nadere informatie

STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT- EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE

STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT- EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE STARTNOTITIE TOEKOMSTVISIE SPORT EN RECREATIECENTRUM DE BRAKE INLEIDING In de afgelopen periode is in opdracht en onder verantwoordelijkheid van de gemeenteraad van Nunspeet een second opinion uitgevoerd

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Toezicht en het voorkomen van verdrinking

Welkom bij de workshop Toezicht en het voorkomen van verdrinking Welkom bij de workshop Toezicht en het voorkomen van verdrinking Waar gaan we het over hebben Waarom toezicht houden? Hoe zit het juridisch Gevaren in jouw bad Verdrinkingen Hoe houd je toezicht Waarom

Nadere informatie

Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen

Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen Resultaten van het haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van een nieuwe zwemaccommodatie in Emmen Na 26 jaar, op fundamenten van 48 jaar oud, nadert Zwem- en golfslagbad Aquarena het einde van haar economische

Nadere informatie

Reactie op voorstel Zwembaden. OZ&PC De Warande Juni 2011

Reactie op voorstel Zwembaden. OZ&PC De Warande Juni 2011 Reactie op voorstel Zwembaden OZ&PC De Warande Juni 2011 Gegeven informatie Aan o.a. onze vereniging is door de gemeente in persoon van de heer Nouwens op woensdag 1 juni de presentatie Onderzoeksopdracht

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave

Collegevoorstel. Zaaknummer: Exploitatie zwembad die Heygrave Collegevoorstel Inleiding 25 maart 2014 is het voorstel onderzoek sportbedrijf (00383372) in het college behandeld. In het onderzoek is ingegaan op de kosten en opbrengsten van het sportbedrijf voor de

Nadere informatie

begeleiding (zwembadbezoeker is zelfstandig bezig, maar kan hulp vragen aan zwembadmederker)

begeleiding (zwembadbezoeker is zelfstandig bezig, maar kan hulp vragen aan zwembadmederker) 9. Aquafit4you 9.1. Het concept Aquafit4you Aquafit4you is de merknaam voor activiteiten in het zwembad die de conditie verbeteren. De individuele behoefte van de klant, de zwembadbezoeker, staat centraal

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken.

Burgemeester en Wethouders. de raad van de gemeente Zeewolde. Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update Het Baken. Van: Aan: Documentnummer: z170001667 Burgemeester en Wethouders Datum: 11 januari 2017 Onderwerp: de raad van de gemeente Zeewolde Nadere toelichting raadsvoorstel Voorbereidingskrediet renovatie en update

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie Postbus 47 7710 AA Nieuwleusen Rollecate 61 7711 GG Nieuwleusen Tel. 0529 484315 fax 0529 484537 E-mail: info@luinstra.nl Internet: www.luinstra.nl K.v.K. nr. 05080406 BTW nr. NL8155.26.490.B01 IBAN: NL78RABO0127841741

Nadere informatie

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 19 augustus t/m 31 december 2019

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 19 augustus t/m 31 december 2019 zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 19 augustus t/m 31 december 2019 versie augustus 2019 onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen in het programma.

Nadere informatie

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Gemeente Hellevoetsluis Datum 31 maart 2016 Referentie 1575RF In opdracht van Gemeente Hellevoetsluis Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Opdracht en achtergrond

Nadere informatie

VERENIGING IS EEN WERKWOORD

VERENIGING IS EEN WERKWOORD 21 november 2015 1 VERENIGING IS EEN WERKWOORD IN GESPREK OVER VERSCHILLENDE MANIEREN OM VANUIT JE ROL ALS BESTUURDER MENSEN BINNEN JE VERENIGING TE BEREIKEN EN MOBILISEREN 21 NOVEMBER, AMSTERDAM NBB CONGRES

Nadere informatie

Bijna alle kinderen zijn dol op water en weten het dan ook overal feilloos te vinden. Is jouw kind ook zo n waterrat? Hoe houd je jouw kind veilig

Bijna alle kinderen zijn dol op water en weten het dan ook overal feilloos te vinden. Is jouw kind ook zo n waterrat? Hoe houd je jouw kind veilig Bijna alle kinderen zijn dol op water en weten het dan ook overal feilloos te vinden. Is jouw kind ook zo n waterrat? Hoe houd je jouw kind veilig rondom water terwijl te zelf ook kan genieten van een

Nadere informatie

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd.

Bij het opstellen van de exploitatiedoorrekening zijn de onderstaande uitgangspunten gehanteerd. Memo nummer 1 aan H. Nouwens Sportbedriijf Oosterhout van P. Zuurbier Oranjewoud datum 27 april 2011 project Exploitatie opzet zwembad Oosterhout projectnummer 238250 betreft Doorrekening exploitatie nieuw

Nadere informatie

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde

Zwembaden met meerwaarde. Synarchis adviesgroep Zwembaden met meerwaarde Zwembaden met meerwaarde Inleiding Onze visie op maatschappelijk vastgoed: een integrale benadering van investeren en exploiteren Synarchis benadert maatschappelijke voorzieningen integraal als het gaat

Nadere informatie

Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam.

Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam. Zwem verder in Zwemcentrum Rotterdam. Geopend vanaf 22 januari. De laatste zwemdag in Zwembad Charlois is op 24 december. Alle actuele informatie vindt u op rotterdamzwemt.nl/charlois Het nieuwe Zwemcentrum

Nadere informatie

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN

ZWEMEISEN PER NIVEAU,STICKERVERDELING EN DIPLOMA EISEN NIVEAU 1 Sticker 1 t/m 4 Te water gaan: Met voetsprong van de bassinrand afspringen in diepwater 0.50-1.10 meter Onder water: Onder of door een B.v. hoepel, flexi-beam of surfmat. Zink figuurtjes van de

Nadere informatie

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen)

Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Doelstellingen van Zwem-ABC (basiselementen) Het eerste doel van zwemlessen is zwemveiligheid. Zwemonderwijs is bedoeld om de kans op verdrinking te minimaliseren. Maar het zwemonderwijs doet meer. Het

Nadere informatie

Visie Zwemvereniging ZV-Zaltbommel

Visie Zwemvereniging ZV-Zaltbommel Nieuw Zwembad Zaltbommel Visie Zwemvereniging ZV-Zaltbommel Huidige Situatie Op dit moment traint ZV-Zaltbommel 3x per week 3 uur in zwembad Akwamarijn. De grootte van het zwembad is op dit moment de voornaamste

Nadere informatie

Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg. Robin Geritan Grontmij Marktplan

Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg. Robin Geritan Grontmij Marktplan Een adequaat zwembadenaanbod voor Leidschendam-Voorburg Robin Geritan Grontmij Marktplan Opdracht Mogelijke scenario s voor de toekomst maatschappelijke consequenties financiële consequenties risico s

Nadere informatie

Zwembad Scharlakenhof

Zwembad Scharlakenhof Zwembad Scharlakenhof 2015-2016 halfjaaroverzicht Stichting Exploitatie Zwembad Scharlakenhof 2015/2016 Inleiding Voor u ligt het half jaar verslag van het tweede exploitatiejaar van het zwembad Scharlakenhof,

Nadere informatie

Presentatie Boortunnel

Presentatie Boortunnel Presentatie Boortunnel Horvat & Partners Onafhankelijke auditors en adviseurs op het gebied van civiele techniek, milieu & veiligheid en infrastructuur Willemsplein 489 3016 DR Rotterdam Postbus 4177 3006

Nadere informatie

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld:

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld: Besteco wil aan de hand van een korte, eenvoudige uitleg algemene informatie verstrekken omtrent warmtepompinstallaties en waar de aandachtspunten liggen. De meest optimale installatie is een zuinige installatie.

Nadere informatie

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Door de huidige staat van de installaties van zwembad Octopus loopt de gemeente Leusden voor het komende decennium grote risico s van extra kosten van

Nadere informatie

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017

NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 NOTITIE: Resultaten enquête 2 mei 2017 Geachte lezer, Om te zorgen voor voldoende participatie van de gebruikers, ook van de recreatieve zwemmers, is er onder de recreatieve zwemmers in Enschede een enquête

Nadere informatie

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC

Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Lesplan elementair Zwemmen / Zwem ABC Commissie: AB Kenmerk: Lesplan elementair zwemmen / zwem abc Datum: 2018-02-14 ReddingsBrigade Boxtel is een vrijwilligers organisatie. Naast het opleiden voor zwemmend

Nadere informatie

ZWEMLESSEN VOOR ALLE LEEFTIJDEN TIJDEN & TARIEVEN. seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018

ZWEMLESSEN VOOR ALLE LEEFTIJDEN TIJDEN & TARIEVEN. seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018 ZWEMLESSEN VOOR ALLE LEEFTIJDEN TIJDEN & TARIEVEN seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018 versie augustus 2018 onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen in het programma. Raadpleeg

Nadere informatie

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 7 januari t/m 5 juli 2019

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 7 januari t/m 5 juli 2019 zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2019 geldig in de periode van 7 januari t/m 5 juli 2019 versie maart 2019 onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen in het programma. Raadpleeg

Nadere informatie

Praktijkopdrachten. Werkmap Lesgever Zwem-ABC Nederlandse Culturele Sportbond, sectie zwemmen

Praktijkopdrachten. Werkmap Lesgever Zwem-ABC Nederlandse Culturele Sportbond, sectie zwemmen 1 Praktijkopdrachten 2 DIEP WATER A-Formulier D.A01 D.A02 D.A03 D A04 D.A05 D.A06 D.A07 D.A08 D.A09 D.A10 D.A11 D.A12 D.A13 D.A14 Een les verbeteren combinatie schoolslag, gecombineerd met draaien om de

Nadere informatie

NIEUWBOUW KOERBELT 2.0 RIJSSEN-HOLTEN. OLCO Mark Westra

NIEUWBOUW KOERBELT 2.0 RIJSSEN-HOLTEN. OLCO Mark Westra NIEUWBOUW KOERBELT 2.0 RIJSSEN-HOLTEN OLCO Mark Westra Inhoud presentatie 1. Opgave & uitgangspunten 2. Visie op opgave 3. Toelichting zwembad 4. Toelichting sporthal 5. Technische uitgangspunten 6. Stedenbouwkundige

Nadere informatie

Welkom, deze presentatie wordt verzorgd door: Bas van Asten, Remtech Nederland BV Modulaire IT-room oplossingen voor computerruimtes en datacenters

Welkom, deze presentatie wordt verzorgd door: Bas van Asten, Remtech Nederland BV Modulaire IT-room oplossingen voor computerruimtes en datacenters Welkom, deze presentatie wordt verzorgd door: Bas van Asten, Remtech Nederland BV Modulaire IT-room oplossingen voor computerruimtes en datacenters Heeft u al bepaald hoe hoog de beschikbaarheid van uw

Nadere informatie

B i. IMlfJflnRRflPPORĨflGE DE LANSINGH. januari t/m juni ZWEMBAD DE innnncm ZWEMBAD

B i. IMlfJflnRRflPPORĨflGE DE LANSINGH. januari t/m juni ZWEMBAD DE innnncm ZWEMBAD IMlfJflnRRflPPORĨflGE t/m 2016 ZWEMBAD DE innnncm B i Erik Hordijk Manager accommodaties Gemeente Krimpen aan den IJssel 2 d e periode 2016 ZWEMBAD DE LANSINGH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL woensdag 3 augustus

Nadere informatie

^o Q^eigsn. Bibliotheek Rijn en Venen 20 JAN

^o Q^eigsn. Bibliotheek Rijn en Venen 20 JAN ^ Bibliotheek Aan alle Raadsleden van de Gemeente Alphen aan den Rijn, Stadhuis, Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. Alphen aan den Rijn, 18 januari 2010 Rout 'ng v t 20 JAN ^o Q^eigsn Onderwerp:

Nadere informatie

AUT-ARK I. is een drijvende passiefwoning met Europees passiefhuis certificaat

AUT-ARK I. is een drijvende passiefwoning met Europees passiefhuis certificaat by AUT-ARK I is een drijvende passiefwoning met Europees passiefhuis certificaat De woning heeft geen kade aansluiting meer nodig en is dus volledig zelfvoorzienend (autark). Hij is uiterst duurzaam middels

Nadere informatie

Warmtepompen. Een introductie

Warmtepompen. Een introductie Warmtepompen Een introductie Inhoud presentatie Introductie 040energie Warmtepompen: Principe Varianten Financieel Is mijn huis geschikt? Vragen? Introductie 040Energie 040energie is een vereniging van

Nadere informatie

Wij zijn gaan staan voor een nieuw zwembad en presenteren u vol trots onze resultaten! Toelich:ng op het proces

Wij zijn gaan staan voor een nieuw zwembad en presenteren u vol trots onze resultaten! Toelich:ng op het proces Wij zijn gaan staan voor een nieuw zwembad en presenteren u vol trots onze resultaten! Toelich:ng op het proces 1 Opdracht aan het GPZC Uitwerken van een alterna3ef voor een toekomstbestendige zwembadvoorziening

Nadere informatie

Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge. LTA ja: Maand 3 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA

Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge. LTA ja: Maand 3 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Ophalen krediet vervangingsinvestering zwembad Kardinge Registratienr. 6168027 Steller/telnr. Ellen.Brakel/ 63 06 Bijlagen 1 Classificatie Openbaar Geheim Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

A diploma Zwemsurvival

A diploma Zwemsurvival A diploma Zwemsurvival Met extra kleding: sokken, hemd, korte broek, t- shirt met korte mouw en waterschoenen 1. Spring in het water met een rechtstandige sprong en ga vervolgens 15 tellen watertrappen

Nadere informatie

Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda. Januari 2008

Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda. Januari 2008 Nieuw zwemaccommodatiebeleid gemeente Gouda Januari 2008 Historie proces Juni 2005 opdracht verstrekt nav OF Sport Informatieavond raad 11 januari 2006 Informatieavond raad 8 mei 2006 Tussenrapportage

Nadere informatie

Wonen met Groen & Warm

Wonen met Groen & Warm Wonen met Groen & Warm Uw woning wordt verwarmd door Groen&Warm. Groen&Warm is een producent en leverancier van warmte op basis van biomassa. U leest in deze folder wat dat voor u betekent. Groen&Warm

Nadere informatie

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits.

Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Lesplan zwemlessen sportcentrum de Trits. Zwembad de Trits werkt in groepjes van 8 kinderen met een leeftijd vanaf 4 jaar en 3 maanden, deze lessen worden bij voorkeur door 1 docent tijdens dit traject

Nadere informatie

Samen bouwen aan. kinderopvang. Esbi Huis neemt u alle bouwzorg uit handen

Samen bouwen aan. kinderopvang. Esbi Huis neemt u alle bouwzorg uit handen Samen bouwen aan kinderopvang Esbi Huis neemt u alle bouwzorg uit handen Bij Esbi Huis treft u alles onder één dak Door de toenemende vraag naar kinderopvang is er in veel gemeentes een structureel tekort

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

Reactie risicoanalyse sportzone De Haamen (Rapport Thönissen Management en Advies)

Reactie risicoanalyse sportzone De Haamen (Rapport Thönissen Management en Advies) Reactie risicoanalyse sportzone De Haamen (Rapport Thönissen Management en Advies) Inleiding In de risicoanalyse, zoals gemaakt door Maarten Thönissen, wordt een positionering van sportzone De Haamen uitgewerkt

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Bijlage 4: bouwbeleid bordessen, trappen en leuningen. Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen

Inhoudsopgave: Bijlage 4: bouwbeleid bordessen, trappen en leuningen. Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen Inhoudsopgave: Inleiding Algemeen Begrippenlijst Tekeningen Inleiding: Deze bijlage is toepasbaar voor poldergemalen, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties. En de principes zijn bruikbaar voor stuwen

Nadere informatie

AT TEC WARMTEPOMPEN AARDWARMTEPOMP 4-18 KW TECHNEA WARMTEPOMPEN HOGE COP & SUPER STIL MODULEREND ONLINE (STEM)BEDIENING INTELLIGENTE REGELING

AT TEC WARMTEPOMPEN AARDWARMTEPOMP 4-18 KW TECHNEA WARMTEPOMPEN HOGE COP & SUPER STIL MODULEREND ONLINE (STEM)BEDIENING INTELLIGENTE REGELING TECHNEA duurzaam AARDWARMTEPOMP 4-18 KW HOGE COP & SUPER STIL MODULEREND ONLINE (STEM)BEDIENING INTELLIGENTE REGELING Specialist duurzame installatietechniek 058-288 47 39 info@technea.nl www.technea.nl

Nadere informatie

PRODUCTOVERZICHT. VOLGENDE

PRODUCTOVERZICHT. VOLGENDE PRODUCTOVERZICHT www.vantwout.com WERKBANKEN BEUKEN BLAD WERKBANK BEUKEN BLAD RVS werkbank met beuken werkblad Naast speciaal voor u ontworpen en gemaakte werkbanken zijn er door jaren ervaring ook een

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 mei 2012 Nummer voorstel: 2012/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 mei 2012 Nummer voorstel: 2012/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 15 mei 2012 Nummer voorstel: 2012/35 Voor raadsvergadering d.d.: 29-05-2012 Agendapunt: 9 Onderwerp:

Nadere informatie

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING INLEIDING Vanwege de oprakende fossiele brandstoffen worden we met zijn alle gedwongen op zoek te gaan naar verbeterde of alternatieve energieopwekkers. Van hout naar kolen naar olie naar gas en nu naar

Nadere informatie

Optimaliseer uw exploitatie. Igor Grevers Mark van Rotterdam. Introductie Hoe optimaliseert u de exploitatie van een MFA? Pauze

Optimaliseer uw exploitatie. Igor Grevers Mark van Rotterdam. Introductie Hoe optimaliseert u de exploitatie van een MFA? Pauze Optimaliseer uw exploitatie Igor Grevers Mark van Rotterdam Agenda 1 2 Introductie Hoe optimaliseert u de exploitatie van een MFA? Pauze Hoe kiest u de juiste horecaformule voor uw MFA? Afronding en borrel

Nadere informatie

INITIATIEPROTOCOL ONDERWATERHOCKEY

INITIATIEPROTOCOL ONDERWATERHOCKEY ONDERWATERHOCKEY Een vreemde benaming voor een zogezegd vreemde sport. Maar niets is minder waar. Onderwaterhockey is de ultieme verzameling van conditie, tactiek en vooral fun. En dat allemaal op de bodem

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100.

De projectlocatie ligt globaal op de coördinaten: X = 140.125 en Y = 455.100. Bijlage I Technische beoordeling van de vergunningsaanvraag van de Gemeente Utrecht voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van het tot stand brengen van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) baan

Nadere informatie

Thema avond warmtepompen

Thema avond warmtepompen Thema avond warmtepompen Onderwerpen: Type warmtepompen; Principe van de warmtepomp; Regeling warmtepomp; Onderhoud warmtepomp. Type warmtepompen woningbouw: Bodem water warmtepomp (gesloten bron); Water

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Drieslag Zichtbaarheid, Informatie, Meerwaarde

Drieslag Zichtbaarheid, Informatie, Meerwaarde Drieslag Zichtbaarheid, Informatie, Meerwaarde Het is geen wonder dat de fietsenstalling niet goed werkt. De entree van de stalling ligt verkeerd, is niet goed met de bibliotheek verbonden, is niet goed

Nadere informatie

Bibliotheeklocaties Leidschendam-Voorburg

Bibliotheeklocaties Leidschendam-Voorburg Bibliotheeklocaties Leidschendam-Voorburg Quick scan stedenbouwkundige kenmerken Amsterdam, 16 september 2005 H.J. Korthals Altes J. de Kleuver 1 Vooraf Begin september kreeg DSP-groep van Bureau LAURENS

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d.

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d. RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener d.d. 2-4-2015 Reeds gestelde kaders Raad d.d. Korte inhoud/samenvatting Het college heeft een toekomstvisie voor het zwembad De Marke

Nadere informatie

3. Binnen welke leeftijd categorie valt u en de personen met wie u gaat zwemmen? Dus meerdere antwoorden mogelijk.

3. Binnen welke leeftijd categorie valt u en de personen met wie u gaat zwemmen? Dus meerdere antwoorden mogelijk. Enquêtevragen recreatief zwemmen in Enschede Deze vragen gaan over het recreatief zwemmen in de Enschedese zwembaden Aquadrome, Het Slagman en De Brug. Tot recreatief zwemmen behoort ook het banenzwemmen.

Nadere informatie

Deze notitie beschrijft achtereenvolgens de het College gevraagde punten a tot en met d, achterliggende informatie vindt u in de bijlagen.

Deze notitie beschrijft achtereenvolgens de het College gevraagde punten a tot en met d, achterliggende informatie vindt u in de bijlagen. Renovatieplan zwembad De Meer Inleiding Op 12 juli 2012 heeft het College van de gemeente Culemborg aan de Raad van Commissarissen (RvC) van N.V. Sportfondsenbad-Culemborgde opdracht gegeven om een alternatief

Nadere informatie

105 serie. Modern design: profielarm en helder veiligheidsglas. Tijdloos en ruim. www.sealskin.nl/getwet

105 serie. Modern design: profielarm en helder veiligheidsglas. Tijdloos en ruim. www.sealskin.nl/getwet 105 serie Tijdloos en ruim Modern design: profielarm en helder veiligheidsglas. www.sealskin.nl/getwet 1 Doordacht De 105 serie biedt volop voordelen. En voor iedere badkamer een oplossing. Of je nu kiest

Nadere informatie

BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE. Plaatsingsvoorschriften. nidagreen

BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE. Plaatsingsvoorschriften. nidagreen BODEMVERSTERKING EN STABILISATIE Plaatsingsvoorschriften nidagreen nidagreen onderlaag voor sierkunstgras 1 - Algemeen nidagreen platen zijn honingraatplaten in polypropyleen die bedoeld zijn als stevige

Nadere informatie

Toezichtplan Boerhaavebad

Toezichtplan Boerhaavebad Toezichtplan Boerhaavebad Opgesteld door: Frans Maijs Technisch Commissie SVZ Haarlem, april 2006 Aangepast: juli 2012 Inleiding Het houden van toezicht in een zwembad is een hot item in de zwemwereld.

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Concessieopdracht beheer en exploitatie zwembad de Dôbe

Concessieopdracht beheer en exploitatie zwembad de Dôbe Nota van Inlichtingen Concessieopdracht beheer en exploitatie zwembad de Dôbe Aanbesteding Aanbestedende Dienst: Referentie: Concessieopdracht beheer en exploitatie zwembad de Dôbe Gemeente Terschelling

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE (art.41) 14 z t775- Onderwerp: Informatie van de portefeuillehouder over gebreken 2521-bad Alblasserdam

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE (art.41) 14 z t775- Onderwerp: Informatie van de portefeuillehouder over gebreken 2521-bad Alblasserdam SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE (art.41) Reg. nr.: (in te vullen door org.) Datum: 12 december 2014 14 z2011-- t775- Aan de voorzitter van de raad, Onderwerp: Informatie van de portefeuillehouder

Nadere informatie

Onevenredige / zachte ondergrond: Gekreukelde vloer: 1. Maak het bad leeg. 1. Maak het bad leeg. 2. Leg de vloer helemaal recht

Onevenredige / zachte ondergrond: Gekreukelde vloer: 1. Maak het bad leeg. 1. Maak het bad leeg. 2. Leg de vloer helemaal recht Gekreukelde vloer: 1. Maak het bad leeg 2. Leg de vloer helemaal recht 3. Vul het bad opnieuw Onevenredige / zachte ondergrond: 1. Maak het bad leeg 2. Verplaats het bad naar een verharde en evenredige

Nadere informatie

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil.

Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Duiventil. Onderwerp: Krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat 20. Subsidie in de huisvestingskosten Samenvatting: Voorgesteld wordt om een krediet beschikbaar te stellen van 325.000,- voor de aankoop van de benedenverdieping

Nadere informatie

Volwassenen naar het sportpark

Volwassenen naar het sportpark Laaghangend fruit: jong volwassenen die willen (blijven) sporten Volwassenen naar het sportpark Riccardo Gillieron Anja Garritsen NOC*NSF OZ&PC Arethusa Dia 1 Dia 2 We winnen veel met sport! Dia 3 Plus10

Nadere informatie

Warmte Koude Opslag. Wat is WKO? Diep onder Drenthe

Warmte Koude Opslag. Wat is WKO? Diep onder Drenthe Warmte Koude Opslag Wat is WKO? Diep onder Drenthe Klimaatbestendig Drenthe Klimaatveranderingen van vele eeuwen zijn nog steeds zichtbaar in het Drentse landschap. Voorbeelden hiervan zijn de Hondsrug

Nadere informatie

Financieel. Jaarverslag 2014-2015

Financieel. Jaarverslag 2014-2015 Financieel Jaarverslag 2014-2015 26 november 2015 Versie 1.1 Financieel Jaarverslag 2014-2015 versie 1.1.docx 29-11-2015 pagina 1 Voorwoord Voor u ligt het financieel verslag over het verenigingsjaar 1

Nadere informatie

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4922934 Aan : Gemeenteraad Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILPUNT Wij

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014. Stichting Bosbad Zwinderen Toldijk 20b 7864 TL Zwinderen

JAARVERSLAG 2014. Stichting Bosbad Zwinderen Toldijk 20b 7864 TL Zwinderen Stichting Bosbad Zwinderen Toldijk 20b 7864 TL Zwinderen Het weer en de bezoekersaantallen. Het seizoen begon dit jaar rustig. Op deze eerste dag van het nieuwe seizoen, 26 april, konden wij zo'n 300 bezoekers

Nadere informatie

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018

zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018 zwemlessen voor alle leeftijden tijden & tarieven seizoen 2018 geldig in de periode van 20 aug. t/m 31 dec. 2018 versie aug. 2018 onder voorbehoud van typefouten en wijzigingen in het programma. Raadpleeg

Nadere informatie

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel koel of warm met oog voor het milieu Gefeliciteerd! Uw nieuwe woning kunt u zeer eenvoudig en comfortabel verwarmen

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 17 januari 2017 R02S005/z Voorbereidingskrediet renovatie en update sportcomplex Het Baken

Datum Agendapunt Documentnummer. 17 januari 2017 R02S005/z Voorbereidingskrediet renovatie en update sportcomplex Het Baken Datum Agendapunt Documentnummer R02S005/z160031976 Onderwerp Voorbereidingskrediet renovatie en Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Start van de voorbereiding en uitwerking van een grootschalige renovatie

Nadere informatie

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Kiest u voor een kavel bestemd voor een geschakelde woning dan staat in het kavelpaspoort expliciet vermeld

Nadere informatie

3D Printen Leerjaar 2 Rob Stoffels ABKM Sierraad & Product

3D Printen Leerjaar 2 Rob Stoffels ABKM Sierraad & Product 3D Printen 1431447 Leerjaar 2 Rob Stoffels ABKM Sierraad & Product Onderzoek Onderzoek naar een losmaakbaar printbed voor de WanHou 3D printer. Een printbed dat flexibel, hittebestendig en producten makkelijk

Nadere informatie

TEO/WKO WARMTE BESTAANDE WOONWIJK HEEG

TEO/WKO WARMTE BESTAANDE WOONWIJK HEEG TEO/WKO WARMTE BESTAANDE WOONWIJK HEEG In het dorp Heeg is voor een wijk met 800 slecht geisoleerde woningen onderzocht of verwarmen met thermische energie uit de nabijgelegen watergang Greft haalbaar

Nadere informatie

Schuurkenspad 7 5986 PD Beringe Tel: 0031-773078900 Fax: 0031-773074014. Introductie

Schuurkenspad 7 5986 PD Beringe Tel: 0031-773078900 Fax: 0031-773074014. Introductie Introductie Panbo Systems is het meest innovatieve bedrijf in de champignonindustrie op het gebied van constructie, klimaat beheersing en consultancy. Met meer dan twintig jaar ervaring en projecten over

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING UTINA WEIDEPOMP -&&> ^ A W U? ;"!>'- SEPARAAT

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING UTINA WEIDEPOMP -&&> ^ A W U? ;!>'- SEPARAAT SEPARAAT BIBLIOTHEEK JSTITUUT VOOR ^ ^ ^ ËMVRUCHTBAARHE1D < Ä?Zl GRONINGEN -&&> ^ BULLETIN No. 99 BEPROEVING UTINA WEIDEPOMP Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12,

Nadere informatie

Initiatieprotocol. Orca Bilzen

Initiatieprotocol. Orca Bilzen Orca Bilzen Onderwaterhockey Een vreemde benaming voor een zogezegd vreemde sport. Maar niets is minder waar. Onderwaterhockey is de ultieme verzameling van conditie, tactiek en vooral fun. En dat allemaal

Nadere informatie

Een kinderwens komt uit...

Een kinderwens komt uit... Een kinderwens komt uit... Zijn uw kinderen nog te klein voor een echt zwembad maar wilt u hen tóch laten genieten van het spelen met water, dán heeft Starline een ideaal kinderbad in het programma. Een

Nadere informatie