CAO S IN DE PRAKTIJK. Inlenersbeloning. Henny de Ligt RPP 23 juni 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CAO S IN DE PRAKTIJK. Inlenersbeloning. Henny de Ligt RPP 23 juni 2015"

Transcriptie

1 CAO S IN DE PRAKTIJK Inlenersbeloning Henny de Ligt RPP 23 juni 2015

2 Agenda. 1. Wat is inlenersbeloning? Wettelijke kaders. 2. Probleemstelling; huidige stand van zaken. 3. Waar gaat het mis? 4. Oplossingen. 5. Conclusie; toekomst.

3 Wat is inlenersbeloning? Europese richtlijn betreffende uitzendarbeid: Een flexkracht heeft recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als een werknemer die rechtstreeks in dienst is bij het inlenende bedrijf. De zogenaamde essentiële arbeidsvoorwaarden van de flexkracht dienen ten minste gelijk te zijn met die van de werknemer in een gelijke of gelijkwaardige functie bij de inlener. Onder essentiële arbeidsvoorwaarden wordt verstaan: Niet alleen loon, maar ook overige vergoedingen: zoals arbeidstijden, overuren, rusttijden, nachtarbeid, pauzes, de duur van vakantie en het werken op feestdagen, bedrijfsvoorzieningen, diensten met betrekking tot kantines, kinderopvang- en vervoersfaciliteiten etc.

4 Inlenersbeloning volgens de WAADI: De basis voor de inlenersbeloning in NL is artikel 8 lid 1 van de WAADI: de ter beschikking gestelde arbeidskracht heeft recht heeft op ten minste dezelfde arbeidsvoorwaarden als die welke gelden voor werknemers werkzaam in gelijke of gelijkwaardige functies in dienst van de onderneming waar de terbeschikkingstelling plaatsvindt ( ). Basis: Gelijk werk gelijk loon (om uitbuiting van arbeiders tegen te gaan). Vermelding in het handelsregister, op straffe van boete.

5 Uitzend-CAO s. ABU (artikel 19 ). NBBU (artikel 22). Om welke soort van beloning gaat het? Het geldende periodeloon. De arbeidsduurverkorting. Toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid en ploegentoeslag. Initiële loonsverhogingen. (netto) kostenvergoedingen. Periodieken.

6 Inleners-CAO s. Arbeidsvoorwaarden. Eigen (aanvullende) arbeidsvoorwaarden, bovenop de CAO). (immers het gaat om inlenersbeloning!) Trend: Inleners nemen in hun CAO s op dat hun arbeidsvoorwaarden OOK gelden voor de flexkrachten!

7 Inlenersbeloning per 30 maart Vanaf dag 1. Oorsprong: Gelijk loon voor gelijk werk. Aandacht voor schijnconstructies en malafide uitzendbureaus. Aanscherping van de NEN-norm. Aandacht SNCU voor onderbetaling. Aandacht arbeidsinspectie. Discussie: Onder welk pensioenfonds valt de werknemer: Onder Stipp van het uitzendbureau of onder het pensioenfonds van de inlener? Werken op feest- en vakantiedagen. De term vakkracht (meer of minder opleiding en ervaring).

8 Problemen. Bij CAO kan van de inlenersbeloning worden afgeweken: Er zijn diverse uitzend-cao s. Met verschillende definities voor de inlenersbeloning en per CAO mogelijk nog extra afspraken. - ABU-CAO past de inlenersbeloning pas toe na 26 weken. - NBBU-CAO past de inlenersbeloning wel vanaf de 1 e dag toe. - ABU-CAO vermeldt geen duur van de vakantie en het werken op feestdagen, WAADI wel! Kortom: de uitzend-cao s laten niet alle essentiële arbeidsvoorwaarden onder de inlenersbeloning vallen!

9 Problemen. Diverse uitzend-cao s. Meer dan 1000 Inleners-CAO s. Eigen aanvullende arbeidsvoorwaarden, bovenop de CAO).

10 CAO Metaal en Techniek. loon volgens de functieclassificatie ISF of bijlage F van de CAO; ploegentoeslag van 13,3% bij tweeploegendienst en 15% bij drieploegendienst, maar wanneer er bij de inlener zowel in twee- als drieploegendienst wordt gewerkt dan kan er één percentage worden vastgesteld; vakantietoeslag van 8% en opbouw van 1 juli t/m 30 juni. Vermeerderd met de ploegentoeslagpercentages; toeslag verzwarende omstandigheden; 216 vakantie-uren en extra vakantie-uren voor flexkrachten ouder dan 40 jaar; mogelijkheid tot verkopen van bovenwettelijke vakantiedagen in tijd of geld; 104 roostervrije uren en indien dit lager wordt vastgesteld dan wordt het salaris verhoogd met 0,383%; dienstrooster; overuren, rekeninghoudend met minimaal 11 uren waarna het werk mag worden hervat, eenmaal is inkorting tot 8 uren wel toegestaan; aanspraak op compenserende vrije uren of vergoeding als compensatie voor overuren. Er gelden verschillende toeslagen voor overuren; eenmaal per 5 jaar een vergoeding test Erkenning Verworven Competenties (EVC) met maximum van 850,-; mogelijkheid tot tijdsparen van maximaal 12 roostervrije dagen aanwenden voor pensioenvoorziening, rekeninghoudend met een aantal beperkingen; vergoeding reis- en verblijfkosten waaronder een bijzondere reistijdvergoeding voor reistijd buiten de normale werkdag; vergoeding koffie- en lunchgelden; 2 opleidingsdagen.

11 Bij CAO afwijken van de wet. Niet zo gek gedacht: Gunstiger voor intermediair (goedkoper). Minder complex en tijdrovend. Maar werknemer is de dupe!

12 Inlenersbeloning De eigen beloningsregeling blijft behouden voor 4 groepen flexkrachten: Flexkrachten waarvoor de intermediair een opstapfunctie heeft (bijvoorbeeld wwen wao- gerechtigden, schoolverlaters, herintreders en vakantiekrachten.) Flexkrachten waarvoor de intermediar een transitiefunctie heeft, van werk naar werk. Flexkrachten waarvoor niet vast te stellen is wat een vergelijkbare werknemer in een gelijkwaardige functie zou verdienen, omdat die niet aanwezig zijn bij de inlener. Flexkrachten die voor onbepaalde tijd in dienst zijn bij de intermediair.

13 Wat verandert er in de praktijk? Niets?!? 80% van alle uitzendkrachten wordt al vanaf de eerste dag volgens de inlenersbeloning betaald (NBBU). Hoe zorgen we ervoor dat consulenten de juiste inlenersbeloning toepassen?

14 Invloed. NEN Veel inleen-cao s : De inlener mag alleen maar samenwerken met een NEN-gecertificeerd bureau. Als het bureau NEN-gecertificeerd is, mag de inlener aannemen dat de beloning goed geregeld is en dan hoeft hij dat niet meer te controleren. Verwachting: NEN-controleurs controleren de inlenersbeloning... Praktijk?

15 CAO Metaal en Techniek. CAO artikel 2b: oudere werknemers hebben recht hebben op extra vakantiedagen. De (inlenende) werkgever moet zich ervan verzekeren dat de uitzendwerkgever op de inleenkrachten de conform dit lid van toepassing zijnde arbeidsvoorwaarden toepast en een verklaring vraagt dat de uitzendwerkgever de wettelijke bepalingen toepast. Deze aparte verklaring is niet vereist als de uitzendwerkgever NEN-gecertificeerd is. Als de uitzendbureaus geen extra vakantiedagen en seniorendagen hanteren voor hun uitzendkrachten, doen zij niets fout. Extra vakantiedagen vallen namelijk niet onder de definitie van inlenersbeloning van de ABU of NBBU. Als de inlener niet uitdrukkelijk zegt dat er extra vakantiedagen en seniorendagen gereserveerd moeten worden voor de flexkrachten, dan leeft de inlener zijn eigen CAO niet na, want vanuit de CAO M&T wordt dat opgelegd voor ingeleende krachten. De inlener hoeft niet (meer) te controleren of het uitzendbureau die dagen ook reserveert/betaalt, want dat hoeft niet als het bureau NEN-gecertificeerd is. Controle op de toepassing van de bepalingen die staan in inlenende CAO s door de NEN vindt helemaal niet plaats: in het kader van de NEN wordt alleen getoetst op toepassing van het minimumloon. Hoewel het geheel waterdicht lijkt, wordt nergens structureel getoetst of de inlenersbeloning volledig wordt toegepast. Pas als er aan de hand van een incident getoetst gaat worden, zal een en ander ontdekt worden, waarbij de risico s mijns inziens voor de inlener zijn, want die heeft zich niet (goed) aan zijn CAO gehouden. Er is dus ruimte voor onjuiste lonen.

16 Verantwoordelijkheid? Wie? Uitzendbureaus: we verwachten de informatie van de inleners. Maar bij wie komt de SNCU langs en wie krijgt de boete opgelegd? Wettelijk: De juridische werkgever is aansprakelijk. Pas als hij er alles aan heeft gedaan kan een andere partij worden aangesproken (via de rechter). Escape via de Algemene voorwaarden. Wat indien de inlener niet meer kan of wil betalen?

17 Ruimte voor onjuiste lonen. Vaak bij toeval. Jurisprudentie, zaken (via FNV): Honeywell in Emmen. Japans Chemiebedrijf Teijn Aramid. Hof oordeelt: Bedrijven verantwoordelijk voor juiste beloning van hun uitzendkrachten Uitzendkrachten die te weinig loon hebben ontvangen, kunnen deze schade niet alleen claimen bij hun werkgever, het uitzendbureau, maar ook bij het inlenende bedrijf, als die nalaat passende afspraken te maken met het uitzendbureau over de beloning van de uitzendkrachten. Onrechtmatige daad Het Hof bepaalde in juli, in een inmiddels gepubliceerd tussenvonnis, dat het een onrechtmatige daad is als een inlener nalaat passende afspraken te maken over de beloning van een uitzendkracht. De inlener zou door dit verzuim een situatie van onderbetaling uitlokken. Ook als de inlener deze situatie willens en wetens in stand houdt door geen actie te ondernemen, ondanks het feit dat hij op de hoogte is van de onderbetaling, is dat volgens het Hof een onrechtmatige daad.

18 Inlener moet controleren. In steeds meer CAO s staan bepalingen over de verantwoordelijkheid van de inlener voor de juiste beloning van uitzendkrachten: Vergewisbeding Sinds 2010 is in enkele cao s het vergewisbeding opgenomen. Dit beding betekent dat de inlener zich ervan moet vergewissen (controleren) dat de uitzendkrachten op de juiste manier worden beloond. In die cao s staat dan meestal ook beschreven waar de uitzendkrachten recht op hebben. Dat gaat soms verder dan de inlenersbeloning zoals die staat beschreven in de uitzendcao s. Inlener bepaalt In de uitzendcao s is vastgelegd dat de opdrachtgever de informatie verstrekt. Het uitzendbureau heeft in principe geen onderzoeksplicht om te beoordelen of deze informatie juist is. Alleen als het uitzendbureau eigenlijk had moeten weten dat de informatie fout is, zijn ze hierop aan te spreken. Denk hierbij aan een bureau dat gespecialiseerd is in thuiszorg en dan het minimumloon hanteert voor een 45-jarige uitzendkracht met 10 jaar ervaring. Dan had vanuit hoofde van hun functie verwacht mogen worden dat ze wisten dat dit niet juist kán zijn. Als de inlener een CAO hanteert, wordt die vaak gehanteerd als basis voor de inlenersbeloning. Inlener moet ook controleren Het vergewisbeding betekent dat de inlener nu daadwerkelijk (periodiek) moet controleren, bijv. middels loonstroken, of het uitzendbureau de juiste beloning betaalt. Als hij concludeert dat de betaling niet juist is, moet hij zorgen dat het bureau alsnog zijn verplichtingen nakomt. Dit levert de 2 potentiele confictsituaties op.

19 Waar gaat het in de praktijk echt fout? Sommige uitzendbureaus willen dat hun consulenten zelf de CAO lezen en aan de hand van deze tekst op een goede manier de inlenersbeloning bepalen. Andere wijzen centraal één of meer medewerkers aan om de informatie te verzamelen en te interpreteren. In de dagelijkse hectiek is dat zeker geen garantie dat het goed gaat. Het is in ieder geval tijdrovend, fout- en onderhoudsgevoelig. In Nederland zijn circa CAO s afgesloten. Elke CAO wordt elk jaar (en soms elke twee jaar) vernieuwd. Per CAO periode worden één of meerdere loonsverhogingen afgesproken. Soms zijn de loontabellen van een CAO ook nog eens gebaseerd op het wettelijke minimumloon, dat twee keer per jaar wijzigt, en dus twee keer een extra loonsverhoging oplevert. Elke CAO tekst heeft minimaal 50 pagina s met uitschieters tot wel 250. Elke CAO kent maand- of vierweeksloontabellen, maar bijna nooit de uurloontabellen die noodzakelijk zijn voor het vaststellen van de juiste inlenersbeloning voor uitzendkrachten. Het is beslist niet eenvoudig om de maandloontabellen om te rekenen naar uurloontabellen, want voor bijna elke CAO geldt een andere rekenregel. Hoe kun je nu verwachten dat de consulent hier zelfstandig zijn of haar weg in weet te vinden? Dat lukt dus ook niet. Kan het salarispakket alle verloningen wel aan? Backoffice ingericht?

20 Resultaat. Lichte paniek door: Onmacht. Toenemend aantal controles. Terugwerkende kracht van de controles. Boetes. Minister Asscher: terug naar het vergunningen stelsel? De ABU-cao biedt meer mogelijkheden dan die van de NBBU om de verantwoordelijkheid voor de beloning bij de inlener te leggen: artikel 22 lid 8. Een dergelijk artikel ontbreekt helaas in de cao van de NBBU. In zijn plannen voor aanpak van schijnconstructies en ontduiken van cao s legt minister Asscher ook een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid bij de inlener. Maar vooralsnog ligt de bal bij de uitzendbranche, omdat vooral die gecontroleerd wordt op de juiste toepassing van de beloning.

21 In control door. Goede interne procedures voor het vastleggen van de regeling en het regelmatig toetsen ervan. Vastleggen van de beloning zoals die bij de desbetreffende inlener geldt. Duidelijk communiceren over de functie-inhoud en de inschaling + toetsing hiervan al kandidaat eenmaal aan de slag is. Verkleining van het financiële risico door de inlener (mede)verantwoordelijk te maken door hem te laten tekenen voor de juistheid van de verstrekte informatie. Neem bepalingen op in de Algemene Voorwaarden.

22 Inlenersbeloning verandert de flexbranche. Flexkrachten hebben eerder recht hebben op hetzelfde loon en emolumenten als de vaste medewerkers. Intermediairs moeten dus rekening gaan houden met de kostprijs van de CAO waar de inlener onder valt, en kunnen niet meer uitgaan van de vaak lagere kostprijs van de ABU-CAO. Gezien de complexiteit van de inlenersbeloning lijkt het aannemelijk dat intermediairs zich zullen specialiseren per CAO en dat algemene intermediairs terrein zullen verliezen. De vraag is echter of de vakbonden de trend kunnen doorzetten om de beloningselementen in de circa CAO s die Nederland rijk is de komende jaren ook van toepassing te verklaren op flexkrachten.

23 Inlenersbeloning verandert de flexbranche. Groot effect op het uitzendvolume in Nederland. Immers, inleners kunnen geen kosten meer besparen door vast personeel in te ruilen door flexkrachten. Een mogelijk gevolg van gelijk werk, gelijk loon is dat uitzenden weer terug is waar het ooit begon, namelijk voor het opvangen van piek en ziekte.

24 Balans tussen flexibiliteit en zekerheid. De inlener loopt geen risico s à la Honeywell meer. Het uitzendbureau weet zeker dat ook de concurrent met dezelfde arbeidsvoorwaarden werkt en dat maakt het makkelijker te concurreren op kwaliteit van de dienstverlening. De flexkracht krijgt waar hij recht op heeft. De tarieven kunnen vergeleken worden en uitzendbureaus afgerekend op hun toegevoegde waarde. Het inrichten van deze systematiek bij de inkoop van flexarbeid kost een fractie van de kosten aan nabetalingen van loon en reputatieschade. Interessant product voor uitzendbureaus. Want als je deze analyse en werkwijze kan aanbieden aan je grote inleners, presenteer je je pas écht als partner.

25 Einde. Bedankt voor jullie aandacht.

Voor wie geldt de inlenersbeloning. Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS. Welke elementen vallen onder de inlenersbeloning

Voor wie geldt de inlenersbeloning. Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS. Welke elementen vallen onder de inlenersbeloning Inlenersbeloning Inhoudsopgave Voor wie geldt de inlenersbeloning Voor wie niet van toepassing Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS Definitie van inlenersbeloning Welke elementen vallen

Nadere informatie

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex

WHITE PAPER START PEOPLE. Equal pay. Gelijke beloning voor vast en flex WHITE PAPER START PEOPLE Equal pay Gelijke beloning voor vast en flex Gelijke beloning voor vast en flex Het arbeidsrecht wijzigt op tal van vitale onderdelen zoals ontslag, scholing en ziekte. Daarnaast

Nadere informatie

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet:

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet: Betreft : Aanpassingen cao 2018-2019 Wijziging met ingang van 5 november 2017 Toevoeging aan artikel 1: Arbeidsvoorwaardenregeling of AVR: bij de opdrachtgever geldende regeling van beloning en/of andere

Nadere informatie

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU Op 18 juni 2016 is de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) ingegaan. Kort gezegd houdt deze wet in dat een

Nadere informatie

Fact sheet avv-loze periode ABU-cao

Fact sheet avv-loze periode ABU-cao Fact sheet avv-loze periode ABU-cao INLEIDING De CAO voor Uitzendkrachten (hierna nader te noemen de ABU-CAO ) is op dit moment niet algemeen verbindend verklaard. Dit wordt ook wel de avv-loze periode

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht?

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendkrachten

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten

Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten Algemene Voorwaarden voor het ter beschikking stellen van uitzendkrachten Artikel 1 Werkingssfeer 1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, opdrachten en overige overeenkomsten

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht?

Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Wat betekent de AVV loze periode voor mij als uitzendkracht? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de CAO voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Uitzendwerk, detachering en payrolling

Uitzendwerk, detachering en payrolling » WERKEN IN DE BOUW Uitzendwerk, detachering en payrolling De cao-regels in het kort CAO voor de Bouwnijverheid Werktijden en werktijdtoeslagen Inkomen Andere vergoedingen Vrije dagen Veiligheid en gezondheid

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 1 april 2012 is er sprake van een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de CAO voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. Nieuwe cao voor uitzendkrachten Start People zet de 5 belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. Met ingang van 5 november 2017 geldt er een nieuwe cao voor uitzendkrachten, die loopt tot en met 31 mei

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Is jouw uitzendbureau lid van brancheorganisatie ABU of de NBBU?

Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Is jouw uitzendbureau lid van brancheorganisatie ABU of de NBBU? Wat betekent de AVV loze periode voor jou als uitzendkracht? Einde van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendkrachten die werken

Nadere informatie

Inlener aansprakelijk voor beloning uitzendkracht?

Inlener aansprakelijk voor beloning uitzendkracht? Auteur: Michelle Maaijen a r b e i d s r e c h t Inlener aansprakelijk voor beloning uitzendkracht? De onderneming die uitzendkrachten inleent (inlener), kan op grond van onrechtmatige daad aansprakelijk

Nadere informatie

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau?

Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Een onderbreking van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten kan grote gevolgen hebben voor uitzendbureaus die niet

Nadere informatie

ABU leden Een uitzendbureau dat lid is van de ABU ondervindt per 5 november 2017 geen veranderingen als

ABU leden Een uitzendbureau dat lid is van de ABU ondervindt per 5 november 2017 geen veranderingen als Wat betekent de AVV loze periode voor het uitzendbureau? Vanaf 5 november 2017 is er sprake van een onderbreking van de algemeen verbindendverklaring (AVV) van de Cao voor Uitzendkrachten. Dit kan grote

Nadere informatie

Folder Uitzendwerk in de bouw

Folder Uitzendwerk in de bouw Folder Uitzendwerk in de bouw cao-regels voor uitzendkrachten, Nederlandse uitzendbureaus en inlenende bouw- en infrabedrijven Uitzendkrachten Uitzendbureaus Bouw- en infrabedrijven Deze informatie wordt

Nadere informatie

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Stationsweg 78f 2991 CM arendrecht +31 (0) 180 61 99 33 info@vro.nl www.vro.nl U UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2012-2017 uditor : H. van Egmond Identificatienummer : 30439 Datum audit : 01-04-2014

Nadere informatie

Wat betekent dat voor u?

Wat betekent dat voor u? uitzenden detacheren payrolling interim bedrijfsvoering Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en inlenersbeloning Wat betekent dat voor u? Op de hoogte van de nieuwe wetgeving informatiebrochure versie juli 2015

Nadere informatie

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling Arbeidsrecht en Cao toepassing Correctiemodel Vraag 1 Toetsterm A.1 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 2 Wat kan worden verstaan onder collectieve arbeidsovereenkomst vanuit de wet op de collectieve

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies Papieren tijger of oplossing onderbetaling?

Wet aanpak schijnconstructies Papieren tijger of oplossing onderbetaling? Wet aanpak schijnconstructies Papieren tijger of oplossing onderbetaling? 24 september 2015 Seminar Nétive drs. M.C. (Marco) Dijkshoorn Adviesgroep Loon- & Premieheffing Achtergrond WAS Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 uditor : Identificatienummer : Datum audit : Naam onderneming : Dossiernummer KvK : Soort audit : U UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2012-2017 U UDITDOCUMENT Niet rtikel N.v.t. Omschrijving Norm C

Nadere informatie

4. Partijen bij de ABU-CAO een nieuwe cao zijn overeengekomen tot 1 juni 2019.

4. Partijen bij de ABU-CAO een nieuwe cao zijn overeengekomen tot 1 juni 2019. Onderhandelingsresultaat CAO voor uitzendkrachten 2018-2019 Partijen betrokken bij de ABU-CAO voor Uitzendkrachten, te weten Algemene Bond Uitzendondernemingen ter ene zijde en FNV, CNV Vakmensen.nl, De

Nadere informatie

Een algemeenverbindendverklaring heeft in beginsel geen nawerking.

Een algemeenverbindendverklaring heeft in beginsel geen nawerking. Factsheet 10 augustus 2017 L. Spangenberg Gevolgen van een avv-loze periode voor de ongebonden werkgever De ABU-CAO voor Uitzendkrachten is afgesloten en algemeen verbindend verklaard tot en met 4 november

Nadere informatie

VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015

VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015 VERANDERINGEN IN DE UITZEND CAO'S IN DE WET WERK EN ZEKERHEID IN 2015 Het komende jaar staat in het teken van veranderingen op het gebied van flexibele arbeidsrelaties. Deze worden enerzijds ingegeven

Nadere informatie

NBBU AUDITDOCUMENT. CAO voor Uitzendkrachten 2009-2013 CAO voor Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen 2009-2011

NBBU AUDITDOCUMENT. CAO voor Uitzendkrachten 2009-2013 CAO voor Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen 2009-2011 NU UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2009-2013 CO voor Vaste medewerkers van Uitzendondernemingen 2009-2011 Certificerings Instelling: Naam auditor: 0 Datum audit: 0 januari 1900 Naam uitzendonderneming:

Nadere informatie

EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID

EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID FNV Wijzigingsvoorstellen ABU-NBBU cao uitzendkrachten 2017 Op 12 juli 2012 (31-03-2015 ingevoerd) hebben wij een uiterst belangrijke stap gezet in de ABU-cao, namelijk de

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

WAT MOET WORDEN GEREGELD IN INLEEN CAO GEZIEN LOON INLENER VANAF DAG 1 ABU CAO? (met ingang van 30 maart 2015) Patricia Kruijff

WAT MOET WORDEN GEREGELD IN INLEEN CAO GEZIEN LOON INLENER VANAF DAG 1 ABU CAO? (met ingang van 30 maart 2015) Patricia Kruijff WAT MOET WORDEN GEREGELD IN INLEEN CAO GEZIEN LOON INLENER VANAF DAG 1 ABU CAO? (met ingang van 30 maart 2015) Patricia Kruijff Inleiding Met ingang van 30 maart 2015 moeten uitzendkrachten op grond van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 895 Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en de Wet op de ondernemingsraden in verband met implementatie van de

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Arbeidsrecht en Cao toepassing Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven

Nadere informatie

Personeelshandboek. el&p Payrolling

Personeelshandboek. el&p Payrolling Personeelshandboek el&p Payrolling Maart 2015 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Algemene Beschrijving Organisatie... 3 3. Indiensttreding:... 3 4. Salaris:... 3 1. Salaris:... 3 2. Onkostenvergoeding:... 3 3.

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

Transponeringstabellen Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015

Transponeringstabellen Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015 Transponeringstabellen 2012-2017 Cao-artikelen tot maart 2015 Cao-artikelen vanaf maart 2015 Transponeringstabel CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017, versie juli 2014 (oud) met CAO voor Uitzendkrachten

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering CAO Inspectie 1 / 5

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering CAO Inspectie 1 / 5 CAO Inspectie Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering CAO Inspectie 1 / 5 Vraag 1 Toetsterm D.1 - Beheersingsniveau: T - Aantal punten: 3 Welke conclusie kunt u op basis

Nadere informatie

Cao Glastuinbouw 2014-2015

Cao Glastuinbouw 2014-2015 Arbeid op de schop Cao Glastuinbouw 2014-2015 Lonen: 1 maart 2015 + 1% Vanaf 1 juli 2015: bevriezen ouderen en leeftijdsdagen (- 0,47%) 80-90-90 regeling oudere werknemers (+ 0,25* + 0,25 %) Min ½ vakantiedag

Nadere informatie

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Uitgave januari 2008 Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Uitgave januari 2008 Inhoudsopgave Rechtspositie: het fasensysteem 2 Fase

Nadere informatie

Flexibel personeel evenement & veiligheid. Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken

Flexibel personeel evenement & veiligheid. Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken Flexibel personeel evenement & veiligheid Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken Soorten Flexibel personeel Eigen medewerkers met een tijdelijk contract Vaste uren Variabele uren Oproepcontract MET en ZONDER

Nadere informatie

Detamo. Verandering 2015-2016 WWZ & WAS

Detamo. Verandering 2015-2016 WWZ & WAS Detamo Verandering 2015-2016 WWZ & WAS Wet aanpak schijnconstructies (WAS, 2 juni 2015) Dit wetvoorstel wijzigt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer,

STICHTING VAN DE ARBEID. Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, mijnheer, Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Aan decentrale cao-partijen 070-3 499 577 070-3 499 796 info@stvda.nl www.stvda.nl Den Haag : 30 juni 2015 Ons kenmerk : S.A.5.015.00 EH/JS Uw kenmerk

Nadere informatie

CAO voorlichting en handhaving in de uitzendbranche

CAO voorlichting en handhaving in de uitzendbranche CAO-vragen? Neem contact op met de SNCU! SNCU Postbus 9438 3007 AK Rotterdam Telefoon algemeen: 0180-642-530 Fax: 0180-642-539 E-mail: info@sncu.nl Helpdesk: 0800-7008 (gratis) www.sncu.nl www.meldenhelpt.nl

Nadere informatie

Toepassing van de inlenersbeloning in UBplus

Toepassing van de inlenersbeloning in UBplus Toepassing van de inlenersbeloning in UBplus Versie: 1.2 Versiedatum: 26-04-2016 Deze handleiding is bedoeld voor uitzendondernemingen die de inlenersbeloning willen toepassen binnen UBplus. Voor zowel

Nadere informatie

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Uitgave Januari 2007 Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Inhoudsopgave Rechtspositie: het fasensysteem 2 Fase A 3 Fase B 5 Fase C

Nadere informatie

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Artikel 22 Salaris Normtabel salarissen 1. Voor uitzendkrachten die niet behoren tot de in lid 2 genoemde categorieën is de normtabel van toepassing. Normtabel

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Uitzendkrachten 2007/2008 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID BESLUIT VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID VAN 27 AUGUSTUS 2007

Nadere informatie

Detamo Flex Force BV. Contracting & Uitzenden 06-2015

Detamo Flex Force BV. Contracting & Uitzenden 06-2015 Detamo Flex Force BV Contracting & Uitzenden 06-2015 CONTRACTING of Uitzenden/Detacheren? Contracting is een dienstverlening die meestal bestaat uit : AANNEMING VAN WERK of EEN OVEREENKOMST VAN OPDRACHT

Nadere informatie

Tjellens en je opdrachtgever stellen indien van toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar.

Tjellens en je opdrachtgever stellen indien van toepassing persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar. Inhoudsopgave Salaris... 2 Vakantietoeslag... 2 Beschermingsmiddelen... 2 Ziek... 3 Detachering... 3 Uitzenden... 3 Procedure ziekmelding... 4 Loonaanvulling door uitzendonderneming... 4 Vakantie en feestdagen...

Nadere informatie

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ Arbeidsrecht DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging Wet Werk en Zekerheid Flexwet Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek Aan Kaderleden FloraHolland Van Jeroen Brandenburg, Bestuurder Agrarisch / Facilitair T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Datum 22 september 2016 Onderwerp Beloning uitzendkrachten bij FloraHolland

Nadere informatie

UITZENDBEPALINGEN IN CAO S IN 2013

UITZENDBEPALINGEN IN CAO S IN 2013 UITZENDBEPALINGEN IN CAO S IN 2013 Een onderzoek naar aantal en soort afspraken in cao s over uitzendkrachten en ondernemingen. OKTOBER 2013 N.Y. Kuiper J. de la Croix A.J. Machiels van Es INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat

Onderhandelingsresultaat Onderhandelingsresultaat Looptijd Looptijd 23 maanden (1 april 201 tot 1 maart 2016) Loon De werkelijke lonen worden als volgt verhoogd: 2,5% per 1 juni 201 2,25% per 1 april 2015 Dzame inzetbaarheid Samen

Nadere informatie

Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten

Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Uitgave november 2012 Inhoudsopgave 1 Rechtspositie 1.1 Fase A 2 1.1.1 Uitzendovereenkomst met uitzendbeding in fase A 3 1.1.2 Uitzendovereenkomst

Nadere informatie

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst

De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst De 10 meest gemaakte fouten in de arbeidsovereenkomst Zelf een arbeidsovereenkomst opstellen lijkt simpel. Een exemplaar van internet, beetje aanpassen en klaar. Helaas, zo makkelijk gaat dat niet. We

Nadere informatie

Artikel I. Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs

Artikel I. Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs Voorstel van wet [[ ]] tot Wijziging van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie in verband met de implementatie van Richtlijn (EU) 2018/957 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ

Arbeidsrecht. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ Arbeidsrecht DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging door Wet Werk en Zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2009-2014

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2009-2014 Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2009-2014 Uitgave november 2011 Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2009 2014 Uitgave november 2011 Inhoudsopgave Rechtspositie: het fasensysteem 2 Fase

Nadere informatie

Flexibele arbeidsrelaties

Flexibele arbeidsrelaties Flexibele arbeidsrelaties Mike Gubbels en Roel Meijers Salarispoint Payroll 06-06-2017 Gezond Beleid Flexibile arbeidsrelaties 1 Driehoeksrelaties Werknemer Werkgever Opdrachtgever 06-06-2017 Gezond Beleid

Nadere informatie

Beleid methodiek (forfaitaire) schadevergoeding SNCU

Beleid methodiek (forfaitaire) schadevergoeding SNCU Beleid methodiek (forfaitaire) schadevergoeding SNCU Achtergrond Vanaf het najaar 2005 vindt door de SNCU in de uitzendbranche controle plaats op de naleving van de CAO voor Uitzendkrachten en sinds 2009

Nadere informatie

CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009

CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 CAO voor Uitzendkrachten 2004-2009 Een samenvatting Uitgave maart 2004 Een CAO is een arbeidsovereenkomst die is afgesloten voor een groep van uitzendkrachten (de werknemers) en een groep van uitzendondernemingen

Nadere informatie

Kennis-event. Wet Werk en Zekerheid in relatie tot inhuur en CAO voor flexkrachten. 3 februari 2015

Kennis-event. Wet Werk en Zekerheid in relatie tot inhuur en CAO voor flexkrachten. 3 februari 2015 Kennis-event Wet Werk en Zekerheid in relatie tot inhuur en CAO voor flexkrachten 3 februari 2015 Agenda Wet Werk en Zekerheid in relatie tot inhuur CAO Flexkrachten, equal pay Vragen? Leonie Belonje Director

Nadere informatie

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten

Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten Wijzigingen CAO voor Uitzendkrachten Versie 1.1 01-08-2019 Met ingang van 1 september 2019 wordt er in de huidige ABU CAO voor Uitzendkrachten een aantal bepalingen gewijzigd of toegevoegd. Per 30 december

Nadere informatie

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao)

Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) Vereenvoudiging Bijzondere Beloningen (hoofdstuk 5 cao) 12 april 2017 1. De invoeringsdatum van de nieuwe set bijzondere beloningen is 1 januari 2018. 2. De salarissen en salarisschalen van de groepen

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 24 juli 2018 U Lbr. 18/042 CVA/LOGA 18/

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 24 juli 2018 U Lbr. 18/042 CVA/LOGA 18/ Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 24 juli 2018 Ons kenmerk TAZ/U201800473 Lbr. 18/042 CVA/LOGA 18/04 Telefoon 070-373 8393 Bijlage(n) 2 Onderwerp Uitwerking cao-afspraak gelijke beloning:

Nadere informatie

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2009-2014

Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2009-2014 Samenvatting CAO voor Uitzendkrachten 2009-2014 Uitgave maart 2009 Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2009 2014 Uitgave maart 2009 Inhoudsopgave Rechtspositie: het fasensysteem 2 Fase A 3

Nadere informatie

Uitzendwerk in de bouw

Uitzendwerk in de bouw FNV BOUW & INFRA IS ONDERDEEL VAN FNV BOUW De meestgestelde vragen over Uitzendwerk in de bouw Inleiding In deze brochure vindt u de meest gestelde vragen over uitzendwerk in de bouw. Er is een tijd geweest

Nadere informatie

Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Een samenvatting van de CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Uitgave november 2012 Inhoudsopgave 1 Rechtspositie 1.1 Fase A 2 1.1.1 Uitzendovereenkomst met uitzendbeding in fase A 3 1.1.2 Uitzendovereenkomst

Nadere informatie

Checklist arbeidsovereenkomst

Checklist arbeidsovereenkomst Checklist arbeidsovereenkomst Momenteel is er geen cao horeca. Dit betekent dat jij en je werkgever zelf afspraken kunnen maken over de inhoud van de arbeidsovereenkomst. De werkgever is daarbij wel gebonden

Nadere informatie

Centraal College van Deskundigen

Centraal College van Deskundigen Centraal College van Deskundigen Interpretatierapport NEN 4400-1:2017 datum: 4 juni 2019 nummer: 2017-223a Vervangt 2017-223 Onderwerp: 4.2.3.3 Verplichtingen inzake loonheffingen Norm In de norm is onder

Nadere informatie

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche..

In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. In de maand september heeft FNV Metaal onderzoek gedaan naar de praktijk en de ervaringen met werktijden in de branche.. Drie hoofdvragen: 1. Dragen de werktijden in de branche bij aan behoud van vitaliteit

Nadere informatie

Wet arbeidsmarkt in balans

Wet arbeidsmarkt in balans Wet arbeidsmarkt in balans Jeroen Brouwer (ABU) PIANOo-congres, Den Haag, 6 juni 2019 Status en tijdspad van de Wab 5 februari 2019 Tweede kamer 28 mei 2019 Eerste Kamer 1 januari 2020 Ingangsdatum 2 Wat

Nadere informatie

BRM Uitzendbureau. Werk organiseren naar menselijke maat. BRM Uitzendbureau kan werkgevers en werknemers met elkaar in contact brengen.

BRM Uitzendbureau. Werk organiseren naar menselijke maat. BRM Uitzendbureau kan werkgevers en werknemers met elkaar in contact brengen. BRM Uitzendbureau Werk organiseren naar menselijke maat kan werkgevers en werknemers met elkaar in contact brengen. BRM Uitzendbureau Werk organiseren naar menselijke maat Wij zijn een uitzendbureau dat

Nadere informatie

Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014

Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en vakbonden bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014 Overzicht van besprekingspunten en de verschillen daarin tussen werkgever en bij Feenstra Verwarming per 14-10-2014 Huidige regeling volgens De ATW rooster overeenkomst is tussen directie, en OR afgesproken

Nadere informatie

Juni Law Alert Labor & Employment Law. Het Nederlands implementatievoorstel van de herziene Detacheringsrichtlijn

Juni Law Alert Labor & Employment Law. Het Nederlands implementatievoorstel van de herziene Detacheringsrichtlijn Juni 2019 Law Alert Labor & Employment Law Het Nederlands implementatievoorstel van de herziene Detacheringsrichtlijn Het Nederlands implementatievoorstel van de herziene Detacheringsrichtlijn Op 29 mei

Nadere informatie

Advieswijzer Personeel inlenen in 2018

Advieswijzer Personeel inlenen in 2018 Advieswijzer Personeel inlenen in 2018 Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de zaken niet goed geregeld

Nadere informatie

ABU CAO en WWZ. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet

ABU CAO en WWZ. wijziging ABU CAO. wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet ABU CAO en WWZ DE BELANGRIJKSTE WIJZINGEN VOOR U OP EEN RIJ handige info wijziging ABU CAO checklist wat betekent dit voor u! wijziging door Wet werk en zekerheid Flex Ontslagrecht Werkloosheidswet Wijziging

Nadere informatie

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) 1 Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Opdrachtgever aansprakelijk voor betaling werknemers van opdrachtnemer! Op 2 juni 2015 hebben alle partijen in de Eerste Kamer

Nadere informatie

CAO 2019 Onderwerp ABU-art. Onderwerp Verschillen 1 t/m 6 Hoofdstuk 1 Algemeen art. 1 Werkingssfeer art. 2 Werkingssfeer

CAO 2019 Onderwerp ABU-art. Onderwerp Verschillen 1 t/m 6 Hoofdstuk 1 Algemeen art. 1 Werkingssfeer art. 2 Werkingssfeer Transponeringstabel en vergelijking ABU nieuw -oud 1 t/m 6 Hoofdstuk 1 Algemeen art. 1 Werkingssfeer art. 2 Werkingssfeer art. 1 lid 1 art. 2 lid 1 Payrolling is uit de werkingssfeer gehaald. art. 1 lid

Nadere informatie

THEMA_14A 20-06-2007 08:59 Pagina 1. Sociaal Beleid Thema. OR & arbeidsvoorwaarden. uitzendbranche. Drs. Harry J.P. Vogels 14 A 6 JULI 2007

THEMA_14A 20-06-2007 08:59 Pagina 1. Sociaal Beleid Thema. OR & arbeidsvoorwaarden. uitzendbranche. Drs. Harry J.P. Vogels 14 A 6 JULI 2007 THEMA_14A 20-06-2007 08:59 Pagina 1 OR & arbeidsvoorwaarden in de uitzendbranche Drs. Harry J.P. Vogels 6 JULI 2007 14 A THEMA_14A 20-06-2007 08:59 Pagina 2 INHOUD INLEIDING 3 1 WETGEVING ARBEIDSVOORWAARDEN

Nadere informatie

Start nieuwe contractenreeks Tussenliggende periode van opvolgende contracten voor bepalen van de reeks jaren: 3 maanden en 1 dag

Start nieuwe contractenreeks Tussenliggende periode van opvolgende contracten voor bepalen van de reeks jaren: 3 maanden en 1 dag Horeca Gilde (NHG) Bepaalde tijd contracten keten van 4 jaar/6 contracten bij bijzondere functies (o.a. invalkrachten) opvolgend werkgeverschap tijdelijk uitgesloten, dus wisselen tussen werkgevers is

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten. 23 juli 2019

Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten. 23 juli 2019 Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten 23 juli 2019 Cao-traject NBBU-beslissing voor gelijk speelveld in de branche Onderhandeling met ABU over harmonisering Onderhandeling met vakbonden

Nadere informatie

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Onderwerp 2-ploegendienst 13 Instroombevordering Wajongeren 17 3-ploegendienst 13 Aanloopschaal 17 Adoptieverlof, pensioenopbouw 40 Afbouwtoeslag,

Nadere informatie

Krijgt u wat u verdient?

Krijgt u wat u verdient? Nederlands/Dutch U werkt tijdelijk in de Nederlandse bouw Krijgt u wat u verdient? Informatie voor buitenlandse werknemers en uitzendkrachten Deze informatie wordt u aangeboden door de organisaties van

Nadere informatie

Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, heer,

Aan decentrale cao-partijen. Geachte mevrouw, heer, Aan decentrale cao-partijen Den Haag : 6 februari 2014 Ons kenmerk Uw kenmerk : Betreft : S.A.14.004.27 JM/JS : Heroverweging cao-bepalingen over uitzendkrachten naar aanleiding van SZW-onderzoek 2013

Nadere informatie

Nationale Openbare Aanbesteding Flexibele Arbeidskrachten e Nota van Inlichtingen d.d Publicatienummer: 75553

Nationale Openbare Aanbesteding Flexibele Arbeidskrachten e Nota van Inlichtingen d.d Publicatienummer: 75553 Nationale Openbare Aanbesteding Flexibele Arbeidskrachten 2016-2019 d.d. 29-10-2015 Publicatienummer: 75553 # Document Paragraaf Citaat Vraag Antwoord 1 NvI Vraag 1 + 2 CAR-UWO + Wij achten het op basis

Nadere informatie

Overzicht van alle checkpunten

Overzicht van alle checkpunten Checklist werken met uitzendbureaus Overzicht van alle checkpunten Borgen en keurmerken uitzendbureau Staat het uitzendbureau juist geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Is het uitzendbureau gecertificeerd

Nadere informatie

(I) (II) (III) (IV) Functiegroep Beginsalaris Begin salaris Eindsalaris Periodieke Allocatiegroep Onbepaalde tijd in verhoging naar fase C

(I) (II) (III) (IV) Functiegroep Beginsalaris Begin salaris Eindsalaris Periodieke Allocatiegroep Onbepaalde tijd in verhoging naar fase C Aanvulling CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017, versie september 2015 Juli 2016 Artikel 13 Uitzendfasen 2. Fase B e. Ingevolge artikel 7:668a lid 9 BW en in afwijking van hetgeen is bepaald onder b. van

Nadere informatie

Workshop Wet Aanpak Schijnconstructies. Jaap van de Burgt

Workshop Wet Aanpak Schijnconstructies. Jaap van de Burgt Workshop Wet Aanpak Schijnconstructies Jaap van de Burgt Even voorstellen! Wie zijn we? Wat willen we weten? Agenda WAS: Algemene uitleg WML, AMvB en SNF Ketenaansprakelijkheid loon WAS: Wat heeft het

Nadere informatie

Overzicht van alle checkpunten

Overzicht van alle checkpunten Checklist werken met uitzendbureaus Overzicht van alle checkpunten Borgen en keurmerken uitzendbureau Staat het uitzendbureau juist geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Is het uitzendbureau gecertificeerd

Nadere informatie

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl)

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Particulieren kunnen door de Regeling dienstverlening aan huis gemakkelijk iemand inhuren voor klussen in en om het huis. Zij hoeven voor deze huishoudelijke

Nadere informatie

Hoe scoort uw uitzendbureau

Hoe scoort uw uitzendbureau Checklist werken met uitzendbureaus Hoe scoort uw uitzendbureau Het uitzendbureau dat u beoordeelt, heeft veel zaken uit de checklist op orde. Dat is een indicatie dat het uitzendbureau eerlijk en volgens

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 895 Wijziging van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs en de Wet op de ondernemingsraden in verband met implementatie van de

Nadere informatie

Den Haag, 1 december 2014-1 -

Den Haag, 1 december 2014-1 - Den Haag, 1 december 2014-1 - Agenda 11.05 uur 11.45 uur Deel 1: Wet Werk en Zekerheid in relatie tot externe inhuur - Arbeidscontract - Ketenbepaling - Wijzigingen ABU CAO 11.45 uur 12.00 uur Pauze 12.00

Nadere informatie

Hoe scoort uw uitzendbureau

Hoe scoort uw uitzendbureau Checklist werken met uitzendbureaus Hoe scoort uw uitzendbureau Het uitzendbureau dat u beoordeelt, heeft veel zaken uit de checklist op orde. Dat is een indicatie dat het uitzendbureau eerlijk en volgens

Nadere informatie

Betreft: Nota van wijzigingen cao Bouw & Infra 2018/2019

Betreft: Nota van wijzigingen cao Bouw & Infra 2018/2019 NOTITIE Betreft: Nota van wijzigingen cao Bouw & Infra 2018/2019 Bestemd voor: Ministerie SZW Artikel 6 wordt gewijzigd en komt te luiden: Artikel 6: Uitzendarbeid en inleen uitzendkrachten 1. a. Wanneer

Nadere informatie

PostNL Holding BV T.a.v. de heer J. Veldstra Prinses Beatrixlaan AK Den Haag

PostNL Holding BV T.a.v. de heer J. Veldstra Prinses Beatrixlaan AK Den Haag PostNL Holding BV T.a.v. de heer J. Veldstra Prinses Beatrixlaan 23 2595 AK Den Haag Per e-mail: Jeroen.Veldstra@postnl.nl en cc Herna.Verhagen@postnl.nl Ons Betreft / Onderwerp Cao PostNL Doorkiesnummer

Nadere informatie

Q&A Wet Arbeidsmarkt In Balans (WAB) 1 februari 2019

Q&A Wet Arbeidsmarkt In Balans (WAB) 1 februari 2019 Q&A Wet Arbeidsmarkt In Balans (WAB) 1 februari 2019 1. Wat is de Wet arbeidsmarkt in balans? De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is een wet die ervoor moet zorgen dat de arbeidsmarkt meer in balans komt

Nadere informatie

Centraal College van Deskundigen

Centraal College van Deskundigen Centraal College van Deskundigen Interpretatierapport NEN 4400-1:2017 datum: 1 oktober 2017 nummer: 2017-223 Onderwerp: 4.2.3.3 Verplichtingen inzake loonheffingen Norm In de norm is onder 4.2.3.3 opgenomen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 17 050 Misbruik en oneigenlijk gebruik op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en subsidies Nr. 529 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE

Nadere informatie

Professional Sponsor. Speakers & Sponsors: Welkom

Professional Sponsor. Speakers & Sponsors: Welkom Professional Sponsor Speakers & Sponsors: Welkom Arbeidswetgeving Nederland 2015 Wijkermeerweg 23b 1948 NT Beverwijk Tel: 0251-37 55 30 Email: info@bodewesadmin.nl Karin Weckseler Introductie Bodewes Administratie

Nadere informatie

PW - Detachering: Verzoek om informatie over arbeidsvoorwaarden

PW - Detachering: Verzoek om informatie over arbeidsvoorwaarden [F1] Algemene vragen over de kernvoorwaarden (artikel 3, lid 1) [F101] Zijn de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden wettelijk geregeld? [F102] Zijn de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden alleen wettelijk

Nadere informatie