Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)"

Transcriptie

1 1 Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Opdrachtgever aansprakelijk voor betaling werknemers van opdrachtnemer! Op 2 juni 2015 hebben alle partijen in de Eerste Kamer ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). De wet biedt een belangrijke basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. De wet moet ervoor zorgen dat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan. Op dit moment mogen werkgevers nog allerlei kosten zoals voor huisvesting of een zorgverzekering inhouden op het salaris. Malafide werkgevers houden ook andere kosten zoals boetes voor te hard praten of loopgeld voor slijtage aan de weg. Dit leidt vaak tot verdringing van Nederlandse werknemers, omdat werkgevers op deze manier werknemers uit het buitenland goedkoop kunnen laten werken. Bovendien ontduiken werkgevers de sociale premies met deze constructies, die weliswaar ongewenst maar tot nu toe nog niet altijd illegaal waren. Goedwillende werkgevers hebben daardoor te maken met oneerlijke concurrentie. De meeste onderdelen van de wet gaan per 1 juli 2015 in, enkele onderdelen per 1 januari Dit laatste geldt voor het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijke minimumloon, de verplichte girale betaling van ten minste het minimumloon en de specificatie van de onkostenvergoedingen op de loonstrook. Deze laatste maatregelen worden genomen zodat het beter te controleren is dat het minimumloon daadwerkelijk wordt uitbetaald, maar vragen wat extra voorbereidingen van werkgevers. Vanaf 1 juli 2015 is niet alleen werkgever, maar ook opdrachtgever verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Dat is de zogenoemde ketenaansprakelijkheid voor loon. Onderbetaalde werknemers krijgen zo meer mogelijkheden om hun achterstallige loon te innen. Vanaf 1 juli 2015 gaat de Inspectie SZW de namen van gecontroleerde bedrijven bekend maken en werkgevers- en werknemersorganisaties en de Inspectie SZW gaan informatie uitwisselen als zij vermoeden dat het cao-loon niet wordt betaald.

2 2 Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) De WAS bevat de volgende maatregelen: (1) Volledig minimumloon wordt uitbetaald (per 1 januari 2016) Er komt een verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon. Werknemers krijgen het volledige minimumloon uitbetaald. Werkgever mogen niet langer een deel van het mimumloon inhouden voor bijvoorbeeld huisvestingskosten of voor de zorgverzekering. Werkgevers mogen niet langer een deel van het mimumloon uitbetalen als bijvoorbeeld onkostenvergoeding. Als bijvoorbeeld onkosten ten onrechte als bestanddeel van het mimumloon zijn meegerekend en werkgever aldus niet het volledige minimumloon uitbetaalt, kan aan de werkgever een bestuurlijke boete worden opgelegd wegens onderbetaling en een last tot dwangsom teneinde betaling van het achterstallige loon tot minimumloonniveau af te dwingen. Voorschotten op het minimumloon zijn slechts vatbaar voor verrekening met het minimumloon, indien werkgever dit vooraf schriftelijk met werknemer overeengekomen is. (2) Loonstroken moeten transparanter worden (per 1 januari 2016) Werkgevers moeten werknemers loonstroken verstrekken die transparanter zijn. De bedragen waaruit het loon is samengesteld waaronder eventuele onkostenvergoedingen en ook de bedragen die door werkgever op het loon van werknemer zijn ingehouden moeten gespecificeerd op de loonstrook worden weergegeven. Ook de vakantiebijslag moet op de loonstrook zichtbaar worden. Op grond van het gewijzigde artikel 18b, tweede lid, Wet mimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) is werkgever verplicht aan de toezichthouder de loonstrook te verstrekken. (3) Giraal uitbetalen (per 1 januari 2016) Werkgever wordt verplicht om voor ieder werknemer minimaal het gedeelte van het loon, gelijk aan het netto verschuldigde wettelijk minimumloon, giraal uit te betalen. Onder girale betaling wordt verstaan het door werkgever bijschrijven van het loon op een rekening, bestemd voor girale betaling, op naam van werknemer. Werknemer mag dus niet langer contant betaald worden. Bij niet girale betaling van het loon tot aan het minimumloonniveau kan een bestuurlijke boete worden opgelegd. De verplichting tot girale betaling van het minimumloon geldt niet voor de betaling van de vakantiebijslag.

3 3 Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) (4) Naming and shaming en uitwisseling van informatie (per 1 juli 2015) Naast hiervoor genoemde bestuurlijke boetes en dwangsommen, kunnen ook de namen van de onderbetalende werkgevers in het kader van het zogenoemde naming and shaming door de Inspectie SZW publiekelijk bekend worden gemaakt. Voorts gaan de werkgevers- en werknemersorganisaties en de Inspectie SZW informatie uitwisselen, wanneer bij een van deze partijen het vermoeden bestaat dat een werkgever de gemaakte cao-afspraken niet nakomt. (5) Ketenaansprakelijkheid voor loon (per 1 juli 2015) De meest ingrijpende maatregel in het kader van de WAS is de ketenaansprakelijkheid voor loon. Met deze maatregel krijgen werknemers meer mogelijkheden om hun achterstallige loon alsnog uitbetaald te krijgen. Naast de werkgever wordt namelijk ook de opdrachtgever (van de werkgever) verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Wanneer een bedrijf een ander bedrijf inhuurt om werk te doen, en dat andere bedrijf huurt weer een ander bedrijf in, ontstaat een keten. Alle schakels in die keten zijn samen verantwoordelijk voor het loon van de werknemers in die keten. Krijgen die werknemers hun loon niet? Dan kan iedere schakel in die keten aansprakelijk worden gesteld voor de betaling van dat loon. Dat is de ketenaansprakelijkheid voor loon.

4 4 Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Veelgestelde vragen over de WAS: Wanneer geldt de ketenaansprakelijkheid? Ten eerste: er is een keten van bedrijven die ieder een deel van een werk of van een opdracht uitvoeren. Ten tweede: de schakels van de keten sluiten voor de uitvoering van dat werk of die opdracht opdrachtovereenkomsten of aannemingsovereenkomsten. Ten derde: een werknemer die het uiteindelijke werk doet ter uitvoering van genoemde overeenkomsten heeft zijn loon niet (volledig) ontvangen. Wanneer geldt de ketenaansprakelijkheid niet? De ketenaansprakelijkheid voor voldoening van het verschuldigde loon is niet van toepassing bij een koopovereenkomst. Als bijvoorbeeld een cateringbedrijf wordt ingehuurd om zijn personeel in het bedrijfsrestaurant van de opdrachtgever te laten werken, geldt de ketenaansprakelijkheid wel. Levert het personeel van datzelfde cateringbedrijf echter slechts een bestelling af in het bedrijfsrestaurant, dan is de ketenaansprakelijkheid niet van toepassing op de koper van die bestelling. De ketenaansprakelijkheid geldt ook niet wanneer zzp ers uiteindelijk de werkzaamheden verrichten of wanneer een particulier een bedrijf inhuurt om werk te doen ketenaansprakelijkheid ziet alleen op opdrachtgevers die handelen in de uitoefening van hun beroep of bedrijf. Wanneer worden schakels in de keten aansprakelijk? De schakels in de keten zijn 1 voor 1 aansprakelijk voor betaling van het achterstallige loon. Net zolang tot de hoofdopdrachtgever aansprakelijk is. Dit heet volgtijdelijke aansprakelijkheid. Die werkt als volgt: Eerst naar eigen werkgever of directe opdrachtgever werknemer meldt bij eigen werkgever dat loon niet (volledig) wordt betaald. Werknemer kan zich direct melden bij de directe opdrachtgever van werkgever, indien laatstgenoemde eerder al niet betaalde of onvindbaar is. Volgt geen betaling, dan moet werknemer naar rechter om achterstallig loon te vorderen van werkgever of directe opdrachtgever. Indien rechter werknemer in het gelijk stelt, moet loon via deurwaarder worden geïnd. Pas als dat niet lukt, kan werknemer naar de volgende schakel in de keten stappen.

5 5 Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Direct naar volgende schakel werknemer kan direct naar de volgende schakel stappen indien werkgever en directe opdrachtgever onvindbaar zijn of indien werkgever en directe opdrachtgever niet zijn ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (of bij een buitenlands register voor ondernemingen). Werkgever of andere schakel failliet indien werkgever failliet is (of een volgende schakel) en de boedel is ook niet voldoende om het achterstallige loon te betalen, dan kan werknemer direct door naar de volgende schakel. Direct naar de hoofdopdrachtgever werknemer kan direct de hoofdopdrachtgever aanspreken (1) indien het achterstallige loon na 1 jaar nog steeds niet is betaald of (2) bij ernstige onderbetaling: dan kan werknemer al na 6 maanden de hoofdopdrachtgever aanspreken. De termijnen van 1 jaar en van 6 maanden vangen aan op het moment dat werknemer een vordering tot betaling van achterstallig loon indient bij werkgever én de hoofdopdrachtgever hierover informeert. Van ernstige onderbetaling is sprake wanneer werknemer minstens 3 maanden lang minder dan de helft van het afgesproken loon ontvangt of wanneer werknemer minstens 3 maanden lang minder dan 70% ontvangt van het minimumloon en de minimumvakantiebijslag. Indien een hogere schakel gehouden is om achterstallig loon te betalen, kan (en zal) deze hogere schakel dat bedrag trachten te verhalen op lagere schakels in de keten.

6 6 Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Welke maatregelen kunt u nemen? Indien een opdrachtgever onderstaand 5-stappenplan volgt, is de kans groter dat de rechter oordeelt dat deze opdrachtgever niet aansprakelijk is voor het betalen van achterstallig salaris. Stap 1: Controleer de inschrijving van het bedrijf in het Handelsregister Werk alleen samen met betrouwbare bedrijven. Controleer in ieder geval of het bedrijf is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel of bij een buitenlands handelsregister. En controleer of de bedrijfsgegevens kloppen. Zoek ook naar bedrijven met wettelijke keurmerken en codes of certificaten. Denk in het geval van aannemers bijvoorbeeld aan VCA-certificering. Stap 2: Vraag naar certificaat of keurmerk voor loonbetaling Werk alleen met bedrijven die kunnen aantonen dat ze het afgesproken loon betalen. Dat kan met een speciaal certificaat of keurmerk. Voorbeelden daarvan zijn het SNA Keurmerk en de NEN voor binnenlandse uitzendbureaus en de NEN voor buitenlandse uitzendbureaus. Stap 3: Betaal een redelijke prijs voor werkzaamheden U krijgt waar u voor betaalt. Een lage offerte wordt door veel bedrijven ergens gecompenseerd. Bijvoorbeeld door te weinig loon te betalen. Door de ketenaansprakelijk-heidsregeling kan die onderbetaalde werknemer bij u als opdrachtgever terechtkomen. Betaal daarom een redelijke prijs voor de werkzaamheden. Dan is de kans groter dat u met een bonafide bedrijf te maken krijgt. Stap 4: Zorg voor een contract met duidelijke afspraken Maak met het bedrijf duidelijke afspraken over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Zijn er cao-afspraken of aanbestedingsprocedures? Verwijs daar dan naar. Verwijs ook naar wetten en regels, een keurmerk of een code. Leg alle afspraken vast in een contract. En zorg er voor door het opnemen van een zogenaamd kettingbeding dat alle afspraken ook gelden voor bedrijven en werknemers verderop in de keten. Spreek bijvoorbeeld ook af wat het bedrijf moet doen als uit een controle of een melding van een werknemer blijkt dat het zich niet houdt aan de afspraken. Neem in het contract bijvoorbeeld op dat bij geconstateerde onderbetaling het contract zonder meer kan worden ontbonden.

7 7 Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Stap 5: Grijp in als het toch misgaat Er kan altijd iets misgaan. Dan is het van belang dat u als opdrachtgever direct voldoende actie onderneemt. Laat bijvoorbeeld een controle uitvoeren bij het bedrijf dat niet betaalt. Of bemiddel tussen de werkgever en de werknemer en eis dat de afspraken in het contract worden nagekomen. Alle stappen gevolgd, toch aansprakelijk? U zorgt er bij iedere opdracht voor dat u het 5-stappenplan nauwkeurig volgt. Toch kan de rechter u aansprakelijk stellen. De rechter kan bijvoorbeeld oordelen dat u als opdrachtgever nog meer had kunnen doen om onderbetaling te voorkomen. Denk daarom steeds goed na over andere maatregelen die de kans verkleinen dat u voor het betalen van achterstallig loon aansprakelijk wordt gesteld. Indien u twijfelt of u al het mogelijke heeft gedaan om aansprakelijkheid te voorkomen, laat u zich dan adviseren. Wilt u meer weten over de Wet Aanpak Schijnconstructies? Edwin Somsen helpt u graag verder! Edwin Somsen Civiel jurist e.somsen@tenkatehuizinga.nl

8 Zuiderval EZ Enschede Telefoon: Internet: Ten Kate Huizinga De uitgever en auteur hebben bij de samenstelling gestreefd naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid, maar kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen daarvan

Wet aanpak schijnconstructies Papieren tijger of oplossing onderbetaling?

Wet aanpak schijnconstructies Papieren tijger of oplossing onderbetaling? Wet aanpak schijnconstructies Papieren tijger of oplossing onderbetaling? 24 september 2015 Seminar Nétive drs. M.C. (Marco) Dijkshoorn Adviesgroep Loon- & Premieheffing Achtergrond WAS Arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies

Wet aanpak schijnconstructies Kennisdocument Wet aanpak schijnconstructies In 2015 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Deze wet kan grote gevolgen hebben voor uw aansprakelijkheid en uw verplichtingen

Nadere informatie

Wet Aanpak Schijnconstructies

Wet Aanpak Schijnconstructies COTAD Wet Aanpak Schijnconstructies Monica Wirtz AWVN 4-6-2015 WAS Wet Aanpak Schijnconstructies Aanleiding Schijnconstructie? Hoofdlijnen Verbetering toepassing en naleving cao Uitbreiding ketenaansprakelijkheid

Nadere informatie

Goed voorbereid op de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)?

Goed voorbereid op de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)? Goed voorbereid op de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS)? De ketenaansprakelijkheid voor opdrachtgevers van aanneming van werk of dienstverlening is aanzienlijk uitgebreid. Als de contracten nog op de

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies: ken uw risico s en verplichtingen

Wet aanpak schijnconstructies: ken uw risico s en verplichtingen #2 Wet aanpak schijnconstructies: ken uw risico s en verplichtingen In deze specials treft u de belangrijkste wijzigingen op personeels- en salarisgebied voor 2017 aan, zodat u weer helemaal op de hoogte

Nadere informatie

Hoofdlijnen wetsvoorstel aanpak schijnconstructies

Hoofdlijnen wetsvoorstel aanpak schijnconstructies Hoofdlijnen wetsvoorstel aanpak schijnconstructies Loonstrook transparanter en girale uitbetaling De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in december 2014 het wetsvoorstel aanpak schijnconstructies

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies. Een nadere toelichting op de ketenaansprakelijkheid. mr. R.A. Scherpenisse

Wet aanpak schijnconstructies. Een nadere toelichting op de ketenaansprakelijkheid. mr. R.A. Scherpenisse Wet aanpak schijnconstructies Een nadere toelichting op de ketenaansprakelijkheid mr. R.A. Scherpenisse 1 Eén van de maatregelen tegen schijnconstructies is: ketenaansprakelijkheid Sinds 1 juli 2015: Civielrechtelijke

Nadere informatie

is namelijk iedere natuurlijke of rechtspersoon die anders dan in dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard uitvoert tegen een te betalen prijs.

is namelijk iedere natuurlijke of rechtspersoon die anders dan in dienstbetrekking een werk van stoffelijke aard uitvoert tegen een te betalen prijs. Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer en kunt u aansprakelijk zijn voor de niet-betaalde loonheffingen van uw onderaannemers.

Nadere informatie

Memo Wet WAS en DBA de huidige stand van zaken

Memo Wet WAS en DBA de huidige stand van zaken Wet Aanpak Schijnconstructies In de Eerste Kamer hebben alle partijen op 2 juni 2015 ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De wet

Nadere informatie

Ketenaansprakelijkheid in transport

Ketenaansprakelijkheid in transport Ketenaansprakelijkheid in transport Keurmerk ketenaansprakelijkheid voor loon, 11 oktober 2016 Peter Ruyter, manager EVO - Bedrijfsjuristen Ketenaansprakelijkheid VOOR loon in transport Wet Aanpak Schijnconstructies:

Nadere informatie

Advocaten en notarissen

Advocaten en notarissen Advocaten en notarissen De Wet aanpak schijnconstructies NVRD 18 februari 2016 Onderwerpen presentatie 1. Aanleiding voor en inhoud van de WAS 2. Aansprakelijkheid voor loon door opdrachtgevers keten 3.

Nadere informatie

Advieswijzer Personeel inlenen in 2018

Advieswijzer Personeel inlenen in 2018 Advieswijzer Personeel inlenen in 2018 Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de zaken niet goed geregeld

Nadere informatie

Ondernemen in een keten (2017) Beperk uw aansprakelijkheid! advieswijzer

Ondernemen in een keten (2017) Beperk uw aansprakelijkheid! advieswijzer Ondernemen in een keten (2017) Beperk uw aansprakelijkheid! 04.08.16 advieswijzer In deze advieswijzer: Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt

Nadere informatie

Advieswijzer Personeel inlenen

Advieswijzer Personeel inlenen Advieswijzer Personeel inlenen Voorkom aansprakelijkheid Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de

Nadere informatie

Wetsvoorstel Aanpak Schijnconstructies

Wetsvoorstel Aanpak Schijnconstructies Wetsvoorstel Aanpak Schijnconstructies Door: mr. J.D. Baron en mr F.W. van de Weerdt Op 3 maart 2015 is het wetsvoorstel aanpak schijnconstructies met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

Nadere informatie

Wet Aanpak Schijnconstructies: antwoord sociale dumping in het wegvervoer? Journée Schadee mr P. Ruyter. 13 april 2017

Wet Aanpak Schijnconstructies: antwoord sociale dumping in het wegvervoer? Journée Schadee mr P. Ruyter. 13 april 2017 Wet Aanpak Schijnconstructies: antwoord sociale dumping in het wegvervoer? Journée Schadee 2017 mr P. Ruyter 13 april 2017 Wet Aanpak Schijnconstructie (WAS) 1 juli 2015 Doel van de wet : Werknemers beter

Nadere informatie

Advieswijzer Ondernemen in een keten 2017

Advieswijzer Ondernemen in een keten 2017 Advieswijzer Ondernemen in een keten 2017 Beperk uw aansprakelijkheid! Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer en kunt u aansprakelijk

Nadere informatie

Personeel inlenen. Zorg dat u de zaken goed geregeld heeft! whitepaper

Personeel inlenen. Zorg dat u de zaken goed geregeld heeft! whitepaper 23.03.16 Personeel inlenen Zorg dat u de zaken goed geregeld heeft! whitepaper In dit whitepaper: Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid

Nadere informatie

Het wetsontwerp Wet aanpak schijnconstructies (WAS) besproken

Het wetsontwerp Wet aanpak schijnconstructies (WAS) besproken Het wetsontwerp Wet aanpak schijnconstructies (WAS) besproken Minister Asscher heeft het wetsontwerp Wet aanpak Schijnconstructies (WAS) ingediend bij de Tweede Kamer. De Minister schrijft: Doel van de

Nadere informatie

Workshop Wet Aanpak Schijnconstructies. Jaap van de Burgt

Workshop Wet Aanpak Schijnconstructies. Jaap van de Burgt Workshop Wet Aanpak Schijnconstructies Jaap van de Burgt Even voorstellen! Wie zijn we? Wat willen we weten? Agenda WAS: Algemene uitleg WML, AMvB en SNF Ketenaansprakelijkheid loon WAS: Wat heeft het

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Personeel inlenen in 2016

Foederer. Advieswijzer Personeel inlenen in 2016 Advieswijzer Personeel inlenen in 2016 Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de zaken niet goed geregeld

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

Advieswijzer. Ondernemen in een keten Beperk uw aansprakelijkheid Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Ondernemen in een keten Beperk uw aansprakelijkheid Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Ondernemen in een keten Beperk uw aansprakelijkheid 15-03-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt

Nadere informatie

Advieswijzer Personeel inlenen in 2017

Advieswijzer Personeel inlenen in 2017 Advieswijzer Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de zaken niet goed geregeld heeft. In deze advieswijzer

Nadere informatie

Ondernemen in een keten. Beperk uw aansprakelijkheid. Whitepaper

Ondernemen in een keten. Beperk uw aansprakelijkheid. Whitepaper 15.03.16 Ondernemen in een keten Beperk uw aansprakelijkheid Whitepaper In dit whitepaper: Besteedt u wel eens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer

Nadere informatie

1. Inleiding 2513AA22XA

1. Inleiding 2513AA22XA > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

WETSVOORSTELDBA. 19 januari 2015

WETSVOORSTELDBA. 19 januari 2015 WETSVOORSTELDBA 19 januari 2015 Jasper van der Voet Pellicaan Advocaten N.V. Rivium Promenade 190, 2909 LM Capelle aan den IJssel Postbus 23161, 3001 KD Rotterdam T: 088 627 22 87 F: 088 627 22 80 I: www.pellicaan.nl

Nadere informatie

WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML

WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML Vanaf 1 januari 2016 worden de bepalingen van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die van invloed zijn op de specificatie van

Nadere informatie

Personeel inlenen in 2019

Personeel inlenen in 2019 PDF Personeel inlenen in 2019 Leent u weleens personeel in voor uw onderneming, bijvoorbeeld bij tijdelijke drukte of seizoenswerk? Zorg dan dat u voldoet aan alle regelgeving. Anders loopt u het risico

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies: aansprakelijkheid van opdrachtgevers

Wet aanpak schijnconstructies: aansprakelijkheid van opdrachtgevers Memo Wet aanpak schijnconstructies: aansprakelijkheid van opdrachtgevers Ons kenmerk: D1400057 Datum: 11 juni 2015 Medewerker: mr. W.C.J. (Wesley) Driessen I. INLEIDING Op 2 juni 2015 is, in navolging

Nadere informatie

Wet Aanpak Schijnconstructies. Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving ADP Nederland B.V.

Wet Aanpak Schijnconstructies. Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving ADP Nederland B.V. Wet Aanpak Schijnconstructies Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving ADP Nederland B.V. Waarschuwing Aan Salarisadministratie WAS Doelstelling en realisatie Voorkomen van oneerlijke

Nadere informatie

r-4 provinsje fryslân provincie fryslân Leeuwarden, 15 september 2015 Verzonden, 18 SEP, 2015

r-4 provinsje fryslân provincie fryslân Leeuwarden, 15 september 2015 Verzonden, 18 SEP, 2015 - 1/3 provinsje fryslân provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 iiiiiii www.fryslan.nl P A 4 provincie@fryslan.nl v raclie

Nadere informatie

Wet aanpak schijnconstructies

Wet aanpak schijnconstructies Wet aanpak schijnconstructies Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving ADP Nederland B.V. Waarschuwing aan salarisadministratie Dik van Leeuwerden Portfolio Product Owner Wet- & Regelgeving

Nadere informatie

WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML

WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML Vanaf 1 januari 2016 zijn de bepalingen van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die van invloed zijn op de specificatie van de

Nadere informatie

Schaken met de WWZ. Wet Aanpak Schijnconstructies en andere wetenswaardigheden in de WWZ. 2 juni 2015 mr. Mareine Callemijn

Schaken met de WWZ. Wet Aanpak Schijnconstructies en andere wetenswaardigheden in de WWZ. 2 juni 2015 mr. Mareine Callemijn Schaken met de WWZ Wet Aanpak Schijnconstructies en andere wetenswaardigheden in de WWZ 2 juni 2015 mr. Mareine Callemijn 1 Volkskrant 23 maart 2015 2 Schijnconstructies Constructies, al dan niet grensoverschrijdend,

Nadere informatie

WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML

WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML Vanaf 1 januari 2016 zijn de bepalingen van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die van invloed zijn op de specificatie van de

Nadere informatie

De wet aanpak schijnconstructies: ketenaansprakelijkheid. Law Alert Praktijkgroep Arbeidsrecht

De wet aanpak schijnconstructies: ketenaansprakelijkheid. Law Alert Praktijkgroep Arbeidsrecht De wet aanpak schijnconstructies: ketenaansprakelijkheid Law Alert Praktijkgroep Arbeidsrecht Juli 2015 Inleiding Door de economische crisis en de toename van arbeidskrachten uit andere landen van de EU,

Nadere informatie

Het wetsvoorstel is op 3 maart 2015 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel is op 3 maart 2015 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid datum 3 maart 2015 Betreffende wetsvoorstel: 34108

Nadere informatie

Ook als de uitvoering van het werk plaatsvindt door een werknemer van degene die de opdracht heeft gegeven, geldt de ketenaansprakelijkheid niet.

Ook als de uitvoering van het werk plaatsvindt door een werknemer van degene die de opdracht heeft gegeven, geldt de ketenaansprakelijkheid niet. Besteedt u weleens (een deel van) aangenomen werk uit aan een ander bedrijf? Dan wordt u aangemerkt als aannemer en kunt u aansprakelijk zijn voor de niet-betaalde loonheffingen van uw onderaannemers.

Nadere informatie

BIJLAGE brief vertrek werknemersorganisaties uit de Stichting SNA

BIJLAGE brief vertrek werknemersorganisaties uit de Stichting SNA BIJLAGE brief vertrek werknemersorganisaties uit de Stichting SNA 1. Zelfregulering: waar staan we nu? Uitzendarbeid Uitzendarbeid levert een belangrijke bijdrage aan de flexibiliteit op de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Voor wie geldt de inlenersbeloning. Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS. Welke elementen vallen onder de inlenersbeloning

Voor wie geldt de inlenersbeloning. Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS. Welke elementen vallen onder de inlenersbeloning Inlenersbeloning Inhoudsopgave Voor wie geldt de inlenersbeloning Voor wie niet van toepassing Wettelijke basis voor inlenersbeloning - WAADI - WAS Definitie van inlenersbeloning Welke elementen vallen

Nadere informatie

Overzicht van alle checkpunten

Overzicht van alle checkpunten Checklist werken met schoonmaakbedrijven Overzicht van alle checkpunten Borgen & keurmerken Voldoet het schoonmaakbedrijf aan de NEN 4400-1 norm? Heeft het schoonmaakbedrijf een branchekeurmerk? Heeft

Nadere informatie

Datum 13 april 2015 Betreft Kamervraag/vragen van de leden Kerstens en Van Dekken (beiden PvdA)

Datum 13 april 2015 Betreft Kamervraag/vragen van de leden Kerstens en Van Dekken (beiden PvdA) > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Detamo. Verandering 2015-2016 WWZ & WAS

Detamo. Verandering 2015-2016 WWZ & WAS Detamo Verandering 2015-2016 WWZ & WAS Wet aanpak schijnconstructies (WAS, 2 juni 2015) Dit wetvoorstel wijzigt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige

Nadere informatie

Overzicht van alle checkpunten

Overzicht van alle checkpunten Checklist werken met uitzendbureaus Overzicht van alle checkpunten Borgen en keurmerken uitzendbureau Staat het uitzendbureau juist geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Is het uitzendbureau gecertificeerd

Nadere informatie

Hoe scoort uw uitzendbureau

Hoe scoort uw uitzendbureau Checklist werken met uitzendbureaus Hoe scoort uw uitzendbureau Het uitzendbureau dat u beoordeelt, heeft veel zaken uit de checklist op orde. Dat is een indicatie dat het uitzendbureau eerlijk en volgens

Nadere informatie

Overzicht van alle checkpunten

Overzicht van alle checkpunten Checklist werken met uitzendbureaus Overzicht van alle checkpunten Borgen en keurmerken uitzendbureau Staat het uitzendbureau juist geregistreerd bij de Kamer van Koophandel? Is het uitzendbureau gecertificeerd

Nadere informatie

In- of uitlenen van arbeidskrachten

In- of uitlenen van arbeidskrachten In- of uitlenen van arbeidskrachten Stelt u arbeidskrachten ter beschikking oftewel; leent u personeel uit tegen betaling? Dan moet u dat sinds 1 juli 2012 vermelden in het Handelsregister. Dit is het

Nadere informatie

Hoe scoort uw uitzendbureau

Hoe scoort uw uitzendbureau Checklist werken met uitzendbureaus Hoe scoort uw uitzendbureau Het uitzendbureau dat u beoordeelt, heeft veel zaken uit de checklist op orde. Dat is een indicatie dat het uitzendbureau eerlijk en volgens

Nadere informatie

Flexibel personeel evenement & veiligheid. Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken

Flexibel personeel evenement & veiligheid. Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken Flexibel personeel evenement & veiligheid Van 2.0 naar 3.0 Risico s beperken Soorten Flexibel personeel Eigen medewerkers met een tijdelijk contract Vaste uren Variabele uren Oproepcontract MET en ZONDER

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

Bij vragen die ten opzichte van de vorige versie nieuw zijn toegevoegd aan dit document is dit vermeld achter de vraag.

Bij vragen die ten opzichte van de vorige versie nieuw zijn toegevoegd aan dit document is dit vermeld achter de vraag. WET AANPAK SCHIJNCONSTRUCTIES: uitleg over verplichtingen inzake de WML Vanaf 1 januari 2016 zijn de bepalingen van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die van invloed zijn op de specificatie van de

Nadere informatie

Bijeenkomst Gezond Beleid 1 maart Nieuwe wetten in de praktijk

Bijeenkomst Gezond Beleid 1 maart Nieuwe wetten in de praktijk Bijeenkomst Gezond Beleid 1 maart 2016 Nieuwe wetten in de praktijk Participatiewet is ingegaan 1-1-2015 Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten is ingegaan op 1-5-2015 Eind 2016: zijn de bedoelde

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

Professional Sponsor. Speakers & Sponsors: Welkom

Professional Sponsor. Speakers & Sponsors: Welkom Professional Sponsor Speakers & Sponsors: Welkom Arbeidswetgeving Nederland 2015 Wijkermeerweg 23b 1948 NT Beverwijk Tel: 0251-37 55 30 Email: info@bodewesadmin.nl Karin Weckseler Introductie Bodewes Administratie

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Special Arbeidszaken 2016

Special Arbeidszaken 2016 Special Arbeidszaken 2016 samenvatting In deze nieuwsbrief treft u de belangrijkste wijzigingen op personeels- en salarisgebied voor 2016 aan, zodat u weer helemaal op de hoogte bent. Belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

No.W /III 's-gravenhage, 26 februari 2016

No.W /III 's-gravenhage, 26 februari 2016 ... No.W12.16.0011/III 's-gravenhage, 26 februari 2016 Bij Kabinetsmissive van 22 januari 2016, no.2016000100, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mede

Nadere informatie

Controleprotocol. WAS Compliance

Controleprotocol. WAS Compliance Controleprotocol WAS Compliance Inleiding Sinds 1 juli 2015 is de Wet aanpak schijnconstructies van kracht waarin een ketenaansprakelijkheid van opdrachtgevers voor verschuldigd loon is opgenomen. Opdrachtgevers

Nadere informatie

Tilburg University. De ketenaansprakelijkheid voor het te betalen loon van Drongelen, Harry; ten Hoor, J.

Tilburg University. De ketenaansprakelijkheid voor het te betalen loon van Drongelen, Harry; ten Hoor, J. Tilburg University De ketenaansprakelijkheid voor het te betalen loon van Drongelen, Harry; ten Hoor, J. Published in: PS documenta : documentatie periodiek sociale verzekering, sociale voorzieningen en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

Bruto minimum(jeugd)loon per 1 januari 2008

Bruto minimum(jeugd)loon per 1 januari 2008 Bruto minimum(jeugd)loon per 1 januari 2008 Voor een werknemer van 23 tot 65 jaar is het bruto minimumloon bij een volledig dienstverband per 1 januari 2008: per maand 1.335,00 per week 308,10 per dag

Nadere informatie

Betaling van het minimumloon en de bestuursrechtelijke ketenaanpak

Betaling van het minimumloon en de bestuursrechtelijke ketenaanpak Betaling van het minimumloon en de bestuursrechtelijke ketenaanpak mr. dr. J. van Drongelen & mr. H.C.M. de Kort 1 1. Inleiding Met de komst van de Wet aanpak schijnconstructies 2 is op 1 juli 2015 3 de

Nadere informatie

Belangrijke informatie voor werkgevers die personeel inhuren of uitlenen

Belangrijke informatie voor werkgevers die personeel inhuren of uitlenen Belangrijke informatie voor werkgevers die personeel inhuren of uitlenen Inleiding Sinds 1 juli 2012 is de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (hierna Waadi) gewijzigd. Deze wetswijziging

Nadere informatie

CBRB en IVR organiseert

CBRB en IVR organiseert WWW.PELLICAAN.NL CBRB en IVR organiseert DUITSE WET OP HET MINIMUMLOON EN DE ARBEIDSRECHTELIJKE GEVOLGEN VOOR NIET-DUITSE WERKGEVERS UIT DE BINNENVAART 29 JANUARI 2015 Achtergrond van de minimumloondiscussie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 57119 10 oktober 2017 Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 3 oktober 2017, nr. 2017-0000142158,

Nadere informatie

Personeel inlenen Voorkom aansprakelijkheid

Personeel inlenen Voorkom aansprakelijkheid U kunt boetes en aansprakelijkheid beperken of zelfs voorkomen Personeel inlenen Voorkom aansprakelijkheid Leent u weleens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 46475 23 december 2015 Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 14 december 2015, 2015-0000307197,

Nadere informatie

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Berekening in UBplus

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Berekening in UBplus Wet Aanpak Schijnconstructies () Berekening in UBplus Versie: 1.4 Versiedatum: 05-01-2017 Auteur: wk 010014 Inleiding Sinds 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies () van kracht en op 1 januari 2017 is

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 17 050 Misbruik en oneigenlijk gebruik op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en subsidies 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 575 BRIEF VAN

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 623 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag in verband met het van toepassing verklaren van die wet op nader bepaalde overeenkomsten

Nadere informatie

Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht. Personeel inlenen. Voorkom aansprakelijkheid. Huizen, november 2013

Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht. Personeel inlenen. Voorkom aansprakelijkheid. Huizen, november 2013 Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Personeel inlenen Voorkom aansprakelijkheid Huizen, november 2013 1 Introductie Personeel inlenen Voorkom aansprakelijkheid Leent u weleens

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

Kooistra, Josina. Van: RK Noord Verzonden: donderdag 22 december :17. Aan: Statengriffie provinsje Fryslân; staten

Kooistra, Josina. Van: RK Noord Verzonden: donderdag 22 december :17. Aan: Statengriffie provinsje Fryslân; staten Aan: Statengriffie provinsje Fryslân; staten Bijlagen: K_brf24tih2Ol6.docx Met vriendelijke groet, Hierbij stuur ik u, namens Margreet Pasman en Helga Tienkamp (FNV), bijgaande brief. Geachte leden van

Nadere informatie

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling Arbeidsrecht en Cao toepassing Correctiemodel Vraag 1 Toetsterm A.1 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 2 Wat kan worden verstaan onder collectieve arbeidsovereenkomst vanuit de wet op de collectieve

Nadere informatie

Tweede monitor Wet aanpak schijnconstructies

Tweede monitor Wet aanpak schijnconstructies Tweede monitor Wet aanpak schijnconstructies 1. Inleiding In deze tweede monitor Wet aanpak schijnconstructies (Was) zijn de ervaringen van het afgelopen jaar met de wet samengevat. De Was beoogt een bijdrage

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 108 Wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten ter verbetering van

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Arbeidsrecht en Cao toepassing Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 17 050 Misbruik en oneigenlijk gebruik op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en subsidies Nr. 428 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE

Nadere informatie

Wet- en regelgeving inhuur personeel, wat betekent dit voor u als Opdrachtgever?

Wet- en regelgeving inhuur personeel, wat betekent dit voor u als Opdrachtgever? Wet- en regelgeving inhuur personeel, wat betekent dit voor u als Opdrachtgever? Inleiding Een organisatie kan - in plaats van werknemers zelf in loondienst te nemen - op verschillende manieren arbeidskrachten

Nadere informatie

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Berekening in UBplus

Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Berekening in UBplus Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) Berekening in UBplus Versie: 1.0 Versiedatum: 09-05-2017 Auteur: wk 010014 Inleiding Sinds 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) van kracht en op 1 januari

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

ST NIEUWSBRIEF 2015 deel 3

ST NIEUWSBRIEF 2015 deel 3 ST NIEUWSBRIEF 2015 deel 3 1. Personeelsfeest op externe locatie toch belast De Belastingdienst is op 17 maart teruggekomen op een eerdere uitspraak met betrekking tot vrijstelling van personeelsfeesten.

Nadere informatie

INHUREN VAN PERSONEEL KAM INFRA DAG BOUWEND NEDERLAND

INHUREN VAN PERSONEEL KAM INFRA DAG BOUWEND NEDERLAND INHUREN VAN PERSONEEL KAM INFRA DAG BOUWEND NEDERLAND Inhuren van personeel Hoofdlijnen ketenaansprakelijkheid ZZP-ers Uitzendkrachten Buitenlandse arbeidskrachten Hoofdlijnen ketenaansprakelijkheid Opdrachtgever

Nadere informatie

Eerste monitor Wet aanpak schijnconstructies

Eerste monitor Wet aanpak schijnconstructies Eerste monitor Wet aanpak schijnconstructies 1. Inleiding In deze eerste monitor Wet aanpak schijnconstructies (Was) zijn de eerste ervaringen met de wet samengevat. De Was beoogt een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12893 19 augustus 2010 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 augustus 2010, nr. AV/AR/2010/13478,

Nadere informatie

1. In het eerste lid wordt of van aanneming van werk vervangen door: of een overeenkomst van aanneming van werk.

1. In het eerste lid wordt of van aanneming van werk vervangen door: of een overeenkomst van aanneming van werk. Voorstel van wet tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de uitbreiding van de aansprakelijkheid voor de voldoening van het verschuldigde loon aan de werknemer die arbeid verricht

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Convenant Naleving cao en arbeidswet- en regelgeving op bouwprojecten van de gemeente Rotterdam

Convenant Naleving cao en arbeidswet- en regelgeving op bouwprojecten van de gemeente Rotterdam Convenant Naleving cao en arbeidswet- en regelgeving op bouwprojecten van de gemeente Rotterdam 24 februari 2014 De ondergetekenden: 1. De gemeente Rotterdam, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Wethouder

Nadere informatie

MKB-NIEUWSBRIEF 03/2015

MKB-NIEUWSBRIEF 03/2015 MKB-NIEUWSBRIEF 03/2015 1. Personeelsfeest op externe locatie toch belast De Belastingdienst is op 17 maart teruggekomen op een eerdere uitspraak met betrekking tot vrijstelling van personeelsfeesten.

Nadere informatie

Onderzoek ketenaansprakelijkheid

Onderzoek ketenaansprakelijkheid Onderzoek ketenaansprakelijkheid Eindrapport Uitgebracht in opdracht van het ministerie van SZW Amersfoort, 29 november 2017 Bureau Bartels B.V. Postbus 318 3800 AH Amersfoort Stationsplein 69 3818 LE

Nadere informatie

Minimumloon, iedereen heeft er recht op

Minimumloon, iedereen heeft er recht op Minimumloon, iedereen heeft er recht op Krijgt u minimumloon? Werkt u in Nederland en bent u jonger dan 65 jaar? Dan hebt u recht op het Nederlandse minimumloon. Ook als u buitenlander bent. Uw werkgever

Nadere informatie

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU

Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU Op 18 juni 2016 is de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) ingegaan. Kort gezegd houdt deze wet in dat een

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 1. Stap 1 Controleer de betrouwbaarheid van de opdrachtnemer... 2. 1.1 - De opdrachtnemer is een uitzendbureau...

Inhoudsopgave... 1. Inleiding... 1. Stap 1 Controleer de betrouwbaarheid van de opdrachtnemer... 2. 1.1 - De opdrachtnemer is een uitzendbureau... Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 1 Stap 1 Controleer de betrouwbaarheid van de opdrachtnemer... 2 1.1 - De opdrachtnemer is een uitzendbureau... 2 1.2 - De opdrachtnemer is een ZZP er... 4

Nadere informatie

Uitvoeringsregels loonkostensubsidie PW 2017

Uitvoeringsregels loonkostensubsidie PW 2017 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt en niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie