Beoordelingskader Dashboardmodule Expirerende lijfrentes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beoordelingskader Dashboardmodule Expirerende lijfrentes"

Transcriptie

1 Beoordelingskader Dashboardmodule Expirerende lijfrentes De Dashboardmodule Expirerende Lijfrente bestaat uit de volgende twee onderdelen: I. Kwaliteit van de informatie (weging 50%) II. Beleid en procedures (weging 50%) Beide onderdelen lichten wij toe door eerst onze gedachtegang met u te delen. Daarna volgt het scoreformat dat is gebaseerd op de volgende tabel. 5 Klantbelang centraal-gedachte wordt bewust meegewogen en in praktijk gebracht (good practice) 4 Klantbelang centraal-gedachte speelt herkenbaar een rol; op de goede weg 3 Klantbelang centraal-gedachte komt voor, maar wordt in de praktijk (nog) te vrijblijvend toegepast 2 Klantbelang centraal-gedachte speelt geen belangrijke rol; reden tot aandacht 1 Klantbelang centraal-gedachte onvoldoende aanwezig; reden tot zorg (poor practice)

2 I. Kwaliteit van de informatie Bij het eerste onderdeel van deze module Kwaliteit van de informatie wordt beoordeeld in welke mate klanten, van wie de lijfrenteverzekering (bijna) expireert, door de verzekeraar worden geïnformeerd. Dit doen wij aan de hand van verschillende normen. Is de informatie die de verzekeraar verstrekt begrijpelijk? Is de informatie evenwichtig, oftewel worden alle voor- en nadelen van keuzemogelijkheden benoemd? En is deze informatie ook eenvoudig vindbaar voor klanten? Het gaat hierbij om de informatie die de verzekeraar openbaar beschikbaar stelt via bijvoorbeeld de website en/of brochures, maar ook om schriftelijke informatie die hij actief aan klanten verstrekt. Wij kijken hierbij naar onderwerpen die relevant zijn voor klanten. Dit zijn onderwerpen waar wij in ons onderzoek van 2013 ook specifiek naar hebben gekeken: a. De algemene productinformatie over lijfrentes, zoals basisinformatie over de werking van een lijfrente; b. De relevante fiscale aspecten van een lijfrente; c. De verschillende opties die een klant heeft bij de expiratie van zijn lijfrente; d. De verschillende productkenmerken van de beschikbaar gestelde lijfrente uitkeringsproducten; en e. De verschillende vormen van dienstverlening die door de verzekeraar worden aangeboden en een uitleg daarvan. Tot slot is het ook belangrijk dat klanten met behulp van kwalitatief goede informatie in staat worden gesteld om zich te oriënteren op de keuzes die zij moeten maken. Verzekeraars die het belang van hun klanten centraal stellen, wijzen hun klanten bijvoorbeeld op alle verschillende typen bedieningsconcepten en productsoorten bij expiratie. Ook wanneer zij deze niet allemaal zelf aanbieden.

3 I. Kwaliteit van de informatie 5 De verzekeraar biedt klanten met een lijfrenteverzekering, die (bijna) expireert, alle relevante informatie in begrijpelijke taal aan. De klant wordt met de informatie niet alleen in staat gesteld om zich te oriënteren op de keuzes die hij moet maken, maar wordt door de verzekeraar ook gestimuleerd om deze keuzes te maken. De klant wordt hierbij een handelingsperspectief geboden. Naast het feit dat de informatie kwalitatief op orde is, wordt relevante informatie ook door de verzekeraar actief verstrekt aan de klant. Verder is relevante informatie voor iedere klant goed vindbaar De verzekeraar biedt in meer of mindere mate kwalitatief goede informatie aan klanten, die hen in staat stelt om zich te oriënteren op de keuzes die moeten worden gemaakt wanneer de lijfrenteverzekering (bijna) expireert. De volgende elementen zijn van belang voor een 2 tot 4 score: - Het taalgebruik is begrijpelijk (vakjargon wordt bijvoorbeeld vermeden waar mogelijk); - De verzekeraar biedt aan de klant relevante informatie, zoals basisinformatie over de werking van een lijfrente, de verschillen tussen een verzekeringsproduct en een bankspaarproduct in de uitkeringsfase en de relevante fiscale aspecten van een lijfrente; - Klanten worden gewezen op de keuzes die zij hebben wanneer hun lijfrente (bijna) expireert en worden gestimuleerd om deze keuzes te maken. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om meerdere opbouw lijfrenteproducten (van verschillende aanbieders) samen te voegen, het recht om de aankoop van een uitkeringsproduct uit te stellen of het recht om een uitkeringsproduct aan te schaffen bij een andere aanbieder; - De verzekeraar biedt klanten een handelingsperspectief, bijvoorbeeld dat zij bij aankoop van een uitkeringsproduct gebruik kunnen maken van een adviseur of zelf een product kunnen afsluiten (execution only); - De verzekeraar verstrekt actief relevante informatie aan klanten; - Relevante informatie is vindbaar voor klanten. De kwaliteit van de informatie die de verzekeraar beschikbaar stelt aan klanten is onvoldoende. Klanten worden bijvoorbeeld onvoldoende in staat gesteld om zich te oriënteren op de keuzes die moeten worden gemaakt. Dit kan zijn omdat niet alle relevante informatie beschikbaar is, maar ook bijvoorbeeld omdat de informatie niet begrijpelijk of vindbaar is.

4 II. Beleid en procedures Een verzekeraar die bij haar Beleid en procedures het klantbelang centraal stelt zorgt ervoor dat klanten in ieder geval alle relevante informatie tijdig ontvangen. Daarnaast stemt de verzekeraar de informatie af op de behoeften van (groepen) klanten, zodat zij in staat worden gesteld om keuzes te maken zoals de keuze voor een bedieningsconcept (advies of execution only) van of via de verzekeraar. Een verzekeraar die het klantbelang centraal stelt, analyseert de portefeuille en segmenteert deze in verschillende groepen klanten met een (bijna) expirerende lijfrenteverzekering. De informatiebehoefte per segment kan verschillen. Zo heeft een klant met een expiratiekapitaal dat lager is dan de afkoopgrens waarschijnlijk een andere informatiebehoefte dan een klant met een groot expiratiekapitaal en zijn de mogelijkheden voor een klant met een oud fiscaal regime polis uitgebreider dan voor klanten met een lijfrente onder de Brede Herwaardering. Bij het inrichten van het proces van informatieverstrekking moet de verzekeraar er ook voor zorgen dat hun klanten de informatie kunnen verwerken en in staat worden gesteld om keuzes te maken. Het is daarom essentieel de informatie, waar nodig, gelaagd 1 aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door een klant op meerdere momenten vóór de expiratiedatum te informeren, waarbij de mate van detail toeneemt naarmate de expiratiedatum dichterbij komt. Ook een eventuele adviseur van de klant moet tijdig worden geïnformeerd. En wanneer een klant toch nog vragen heeft aan de verzekeraar, dan zorgt de verzekeraar ervoor dat het helder is op welke wijze de klant zijn vragen kan voorleggen. Uiteraard zorgt de verzekeraar er ook voor dat deze vragen adequaat worden beantwoord, of dat deze door de adviseur worden beantwoord. Verder is het van belang dat de verzekeraar de kwaliteit van de informatie borgt en de wijze waarop deze wordt verstrekt aansluit bij de behoeften van de klantgroepen. Bijvoorbeeld door, waar nodig, de juistheid van de informatie intern te toetsen na wetswijzigingen en de begrijpelijkheid van de informatie extern te toetsen door structureel feedback van klanten te verwerken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van klantpanels. Tot slot is het van belang dat een verzekeraar een beleid heeft dat geen overstapdrempels opwerpt voor klanten die kiezen om hun expiratiekapitaal bij een andere aanbieder onder te brengen. Voorbeelden van overstapdrempels zijn het rekenen van overstapkosten of het weigeren van het geven van inzage in de hoogte van de koopsom wanneer een klant overweegt om zijn expiratiekapitaal over te dragen. 1 Zie ook het rapport Pensioen in duidelijke taal waarin de term gelaagdheid is toegelicht:

5 II. 5 Beleid en procedures Het beleid en de procedures van de verzekeraar zijn er volledig op gericht om alle klanten van wie de lijfrenteverzekering (bijna) expireert optimaal te begeleiden in de keuzes die moeten worden gemaakt. Hiertoe hoort ook de ondersteuning van klanten bij de keuze voor een dienstverleningsconcept. Dit doet de verzekeraar door relevante informatie tijdig te verstrekken en te zorgen dat deze aansluit bij de behoeften van (groepen) klanten. Hiervoor analyseert en segmenteert de verzekeraar haar portefeuille klanten met een expirerende lijfrente. De informatie wordt, waar nodig, gelaagd aangeboden en sluit aan bij de behoeften van de verschillende klantgroepen. Ook eventuele adviseurs worden (tijdig) in staat gesteld om klanten te voorzien van advies. Klanten worden door de verzekeraar in staat gesteld om vragen te stellen en krijgen hierop een inhoudelijk antwoord. De verzekeraar borgt de kwaliteit van de informatie en de wijze waarop deze wordt verstrekt door dit intern en extern te (laten) toetsen. Ook zijn er geen overstapbelemmeringen voor klanten die hun expiratiekapitaal naar een andere aanbieder willen overdragen De verzekeraar heeft in meer of mindere mate haar proces en procedures zo ingericht dat klanten van wie de lijfrente (bijna) expireert goed worden begeleid in de keuzes die moeten worden gemaakt. De volgende elementen zijn van belang voor een 2 tot 4 score: - Relevante informatie wordt tijdig verstrekt aan klanten, minimaal drie maanden vóór expiratie; - Klanten worden begeleid in de keuze voor een dienstverleningsconcept van of via de verzekeraar, zoals (light) advies van een (onafhankelijk) adviseur of execution only; - De verzekeraar heeft de portefeuille klanten met een expirerende lijfrente geanalyseerd en gesegmenteerd in verschillende klantgroepen; - De informatie wordt, waar nodig, gelaagd aangeboden en sluit aan bij de behoeften van de verschillende klantgroepen; - Het intermediair wordt (tijdig) in staat gesteld door de verzekeraar om zijn klant te voorzien van advies, bijvoorbeeld door het toezenden van de relevante informatie zoals de hoogte van het expiratiekapitaal; - De klant wordt in staat gesteld om aan de verzekeraar vragen te stellen en de verzekeraar zorgt ervoor dat deze vragen worden beantwoord; - De verzekeraar borgt de kwaliteit van de informatie door deze intern en extern te laten toetsen; - De verzekeraar hanteert geen overstapbelemmeringen, zoals het in rekening brengen van kosten wanneer een klant zijn expiratiekapitaal wil onderbrengen bij een andere aanbieder of de klant, of diens adviseur, geen inzage willen geven in de hoogte van zijn expiratiekapitaal. Het beleid en de procedures van de verzekeraar zijn er onvoldoende op gericht om klanten van wie de lijfrente (bijna) expireert goed te begeleiden in de keuzes die moeten worden gemaakt. Dit komt bijvoorbeeld omdat de informatie niet minimaal drie maanden van tevoren wordt verstrekt aan klanten. Of de verzekeraar borgt in onvoldoende mate de kwaliteit van de informatie en toetst op geen enkele wijze of de informatie aansluit bij de klantbehoefte. Ook kan het zo zijn dat de verzekeraar één of meerdere overstapbelemmeringen hanteert waardoor klanten minder in staat worden gesteld om het expiratiekapitaal onder te brengen bij een andere aanbieder.

6

Beoordelingskader Dashboardmodule Digitale Pensioencommunicatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Digitale Pensioencommunicatie Beoordelingskader Dashboardmodule Digitale Pensioencommunicatie Deze module bevat de volgende onderdelen: I. Bereik en gebruik (weging 20%) II. Algemene informatie (inclusief algemene productinformatie)

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Informatieverstrekking Banken (Zakelijk)

Beoordelingskader Dashboardmodule Informatieverstrekking Banken (Zakelijk) Beoordelingskader Dashboardmodule Informatieverstrekking Banken (Zakelijk) Met de Klantbelang Dashboardmodule Informatieverstrekking Banken (Zakelijk) 2014-2015 kijken wij naar de informatieverstrekking

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Informatieverstrekking Verzekeraars

Beoordelingskader Dashboardmodule Informatieverstrekking Verzekeraars Beoordelingskader Dashboardmodule Informatieverstrekking Verzekeraars Net als vorig jaar bevat deze module drie thema s verspreid over vijf onderdelen. Ieder thema weegt even zwaar. De werkwijze van de

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Informatieverstrekking Zakelijke Klanten Normenkader

Klantbelang Dashboardmodule Informatieverstrekking Zakelijke Klanten Normenkader Klantbelang Dashboardmodule Informatieverstrekking Zakelijke Klanten Normenkader 201-2016 Duidelijke informatie is voor zakelijke klanten essentieel om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over

Nadere informatie

Open normen een toelichting

Open normen een toelichting Open normen een toelichting De open normen in de Pensioenwet. Hoe ziet de AFM deze normen? - Johan de Groot, Hoofd afdeling Pensioen & AIFM - Jan van Miltenburg, Manager Toezicht Pensioenuitvoerders Amsterdam,

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Nazorg beleggingsverzekeringen Normenkader

Klantbelang Dashboardmodule Nazorg beleggingsverzekeringen Normenkader Klantbelang Dashboardmodule Nazorg beleggingsverzekeringen Normenkader 0-06 Opbouw module De module bestaat uit de volgende onderdelen: I. Borging kwaliteit activering verzekeraar II. Borging kwaliteit

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken

Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Beoordelingskader Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Hieronder treft u per onderwerp het beoordelingskader aan van de module Betalingsachterstanden hypotheken 2014-2015. Ieder onderdeel

Nadere informatie

Onderzoek naar dienstverlening bij expirerende lijfrentes

Onderzoek naar dienstverlening bij expirerende lijfrentes Onderzoek naar dienstverlening bij expirerende lijfrentes Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Beleggen Normenkader

Klantbelang Dashboardmodule Beleggen Normenkader Klantbelang Dashboardmodule Beleggen Normenkader 06-07 Om vermogen van de klant te kunnen beheren is het van belang een goed beeld te hebben van de klant. Het gaat om zijn financiële positie, doelstelling,

Nadere informatie

Uw lijfrente komt tot uitkering. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Uw lijfrente komt tot uitkering. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw lijfrente komt tot uitkering verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw lijfrenteverzekering of lijfrenterekening komt binnenkort tot uitkering. Een mooi en belangrijk moment. Jaren geleden heeft

Nadere informatie

Normenkader Dashboardmodule Informatieverstrekking banken

Normenkader Dashboardmodule Informatieverstrekking banken Normenkader Dashboardmodule Informatieverstrekking banken 2015-2016 Opbouw module Deze module bevat drie thema s verspreid over zes onderdelen. Ieder thema weegt even zwaar mee bij de beoordeling van de

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Consumptief Krediet

Beoordelingskader Dashboardmodule Consumptief Krediet Beoordelingskader Dashboardmodule Consumptief Krediet De Klantbelang Dashboardmodule Consumptief Krediet 20-20 bestaat uit de volgende onderdelen: I. Roodstanden II. Creditcards III. Informatieverstrekking

Nadere informatie

Deze module bevat drie onderdelen. Ieder onderdeel weegt even zwaar (33,3%).

Deze module bevat drie onderdelen. Ieder onderdeel weegt even zwaar (33,3%). Dashboardmodule Nazorg Beleggingsverzekeringen 07 Opbouw module Deze module bevat drie onderdelen. Ieder onderdeel weegt even zwaar (,%). I. Activeren II. III. Doorlopende nazorg Hersteladvies (proces

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Hypotheekadvies en -beheer Normenkader

Klantbelang Dashboardmodule Hypotheekadvies en -beheer Normenkader Klantbelang Dashboardmodule Hypotheekadvies en -beheer Normenkader 2016-2017 Opbouw module De module bestaat uit de volgende onderdelen: Beheer (weging 50%) I. Informatieverstrekking en activering kwetsbare

Nadere informatie

VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw lijfrente komt tot uitkering VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw lijfrenteverzekering of lijfrenterekening komt binnenkort tot uitkering. Een mooi en belangrijk moment. Jaren geleden heeft

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Risico-opslagen bij hypotheken Normenkader 2018

Klantbelang Dashboardmodule Risico-opslagen bij hypotheken Normenkader 2018 Klantbelang Dashboardmodule Risico-opslagen bij hypotheken Normenkader 2018 Opbouw module Deze module bevat twee onderdelen. Ieder onderdeel weegt even zwaar (50%). Risico-opslagen op basis van de Loan

Nadere informatie

Ieder onderdeel begint met onze gedachtegang. Daarna volgt het scoreformat gebaseerd op de volgende tabel:

Ieder onderdeel begint met onze gedachtegang. Daarna volgt het scoreformat gebaseerd op de volgende tabel: Dashboard Module Modern Spaarbeleid 0 Deze module bevat de volgende onderdelen: I. Niet hanteren dakpanconstructies II. Teleurstellingen voorkomen III. Communicatie rentewijzigingen IV. Aflopen termijndeposito

Nadere informatie

Toelichting op het normenkader voor vergelijkingssites en een goed praktijkvoorbeeld

Toelichting op het normenkader voor vergelijkingssites en een goed praktijkvoorbeeld Toelichting op het normenkader voor vergelijkingssites en een goed praktijkvoorbeeld De AFM verwacht dat u consumenten gemakkelijk vindbare en begrijpelijke informatie verstrekt waarin u antwoord geeft

Nadere informatie

65 jaar (1/10/1945), niet roker Expiratie kapitaal: 125.000 Levenslang, gelijkblijvend, geen overgang partner

65 jaar (1/10/1945), niet roker Expiratie kapitaal: 125.000 Levenslang, gelijkblijvend, geen overgang partner Casus: Direct Ingaande Lijfrente Man: 65 jaar (1/10/1945), niet roker Expiratie kapitaal: 125.000 Uitkering: Levenslang, gelijkblijvend, geen overgang partner Vragen: a. Welke verzekeraar biedt de hoogste

Nadere informatie

Ieder onderdeel begint met onze gedachtegang. Daarna volgt het scoreformat gebaseerd op de volgende tabel:

Ieder onderdeel begint met onze gedachtegang. Daarna volgt het scoreformat gebaseerd op de volgende tabel: Inleiding Modern Spaarbeleid De AFM heeft begin 00 geconstateerd dat bij het spaarbeleid van banken het belang van de klant onvoldoende centraal stond. Uit onze analyse bleek dat intransparante prijsstellingen

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018

Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018 Klantbelang Dashboardmodule Gedragsregels Zakelijke Verzekeringen Normenkader 2018 Opbouw module De module bestaat uit vier onderdelen. Alle onderdelen wegen even zwaar. I. Vakbekwaamheid II. Productontwikkelings-

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Normenkader

Klantbelang Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Normenkader Klantbelang Dashboardmodule Betalingsachterstanden hypotheken Normenkader 06-07 Opbouw module Deze module bevat twee thema s verspreid over zeven onderdelen. Borging en beleid (weging 0%) I. Actief en

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Beleggingsadvies

Beoordelingskader Dashboardmodule Beleggingsadvies Beoordelingskader Dashboardmodule Beleggingsadvies De Dashboardmodule Kwaliteit Beleggingsadvies 2014-2015 bestaat uit twee onderdelen, te weten (A) Cliëntinventarisatie en (B) Passendheid Beleggingsportefeuille.

Nadere informatie

DE LIJFRENTEWIJZER. INHOUD Klik op het onderwerp voor meer informatie. UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het nieuw regime

DE LIJFRENTEWIJZER. INHOUD Klik op het onderwerp voor meer informatie. UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het nieuw regime volgens het oud regime DE LIJFRENTEWIJZER UW LIJFRENTE KOMT VRIJ, WAT ZIJN UW MOGELIJKHEDEN? volgens het oud regime UW LIJFRENTE KOMT VRIJ Uw lijfrente komt binnenkort vrij. Het is waarschijnlijk een tijd

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime Ken je lijfrente Lijfrente nieuw regime Lijfrente nieuw regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

40.000 (afkoopsom lijfrenteverzekering) Zonder risico oudedagslijfrente opbouwen

40.000 (afkoopsom lijfrenteverzekering) Zonder risico oudedagslijfrente opbouwen Casus: Lijfrente Koopsom Sparen Man: Koopsom: Klantprofiel: 45 jaar 40.000 (afkoopsom lijfrenteverzekering) Zonder risico oudedagslijfrente opbouwen Geen opbouw in verzekering Inzage in rekening via internet

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente oud regime

Ken je lijfrente. Lijfrente oud regime Ken je lijfrente Lijfrente oud regime Lijfrente oud regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime

Ken je lijfrente. Lijfrente nieuw regime Ken je lijfrente Lijfrente nieuw regime Lijfrente nieuw regime Het kapitaal van uw lijfrenteverzekering komt beschikbaar. Wat kunt u doen? Een aantal jaren geleden hebt u een lijfrenteverzekering afgesloten.

Nadere informatie

Ons advies. Toelichting op het advies en de vergoedingen

Ons advies. Toelichting op het advies en de vergoedingen Ons advies Toelichting op het advies en de vergoedingen Als u niet bekend bent met het afsluiten van financiële producten of als u een advies wilt dat is afgestemd op de persoonlijke situatie, dan is het

Nadere informatie

Advies Lijfrente spaarproduct met eenmalige betaling (koopsom)

Advies Lijfrente spaarproduct met eenmalige betaling (koopsom) Advies Lijfrente spaarproduct met eenmalige betaling (koopsom) Met uitgebreide toelichting Ten behoeve van De heer T. Test Opgesteld door: De heer PP Palm Maandag 21 oktober 2013 1 Inhoudsopgave In dit

Nadere informatie

Op het moment dat een oud regime polis tot uitkering komt, heeft u de keuze uit de volgende mogelijkheden:

Op het moment dat een oud regime polis tot uitkering komt, heeft u de keuze uit de volgende mogelijkheden: Oud regime lijfrente Als u de mogelijkheden die u heeft bij een oud regime lijfrente vergelijkt met de mogelijkheden die u heeft bij een nieuwe regime lijfrente, dan zult u zien dat de oud regime lijfrente

Nadere informatie

Vrijkomende lijfrente

Vrijkomende lijfrente Vrijkomende lijfrente Wat doet u met uw vrijkomende lijfrentekapitaal? Mei 2016 2 Inleiding Inleiding Binnenkort bereikt uw lijfrenteverzekering de einddatum. Dit betekent dat een lijfrentekapitaal beschikbaar

Nadere informatie

Informatieblad aanvulling op uw inkomen

Informatieblad aanvulling op uw inkomen Informatieblad aanvulling op uw inkomen Waarom ontvangt u dit informatieblad? Wij vinden het belangrijk om u informatie te geven over onze dienstverlening. In dit informatieblad leggen wij uit wat u van

Nadere informatie

VERMOGEN OPBOUWEN. Dienstverleningsdocument. Versie 1.2 / juni 2014 Compliance

VERMOGEN OPBOUWEN. Dienstverleningsdocument. Versie 1.2 / juni 2014 Compliance VERMOGEN OPBOUWEN Dienstverleningsdocument Versie 1.2 / juni 2014 Compliance Meeùs Assurantiën BV is dochteronderneming van Meeùs Groep BV, onderdeel van Aegon. Meeùs Groep BV is geregistreerd bij de AFM

Nadere informatie

Onze bereikbaarheid U kunt ons op een aantal manieren bereiken voor vragen, advies, mutaties of meldingen.

Onze bereikbaarheid U kunt ons op een aantal manieren bereiken voor vragen, advies, mutaties of meldingen. WFT Dienstenwijzer Inleiding U bent van plan de zorg voor uw financiële zaken/verzekeringen toe te vertrouwen aan ons kantoor. Een goede beslissing. U kunt er zeker van zijn dat uw financiële belangen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen

Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen Kröller Assurantiën B.V. Laan van Nieuw Oost Indië 123 2593 BM s Gravenhage T+ 31(0)70 34 22 400 Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen Unirobe Meeùs Groep B.V. is onderdeel van Aegon. Unirobe Meeùs

Nadere informatie

Wat kunnen wij voor u doen? En hoeveel betaalt u daarvoor? Met dit document kunt u ons vergelijken met andere adviseurs.

Wat kunnen wij voor u doen? En hoeveel betaalt u daarvoor? Met dit document kunt u ons vergelijken met andere adviseurs. Wat kunnen wij voor u doen? En hoeveel betaalt u daarvoor? Met dit document kunt u ons vergelijken met andere adviseurs. Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen In dit document staat wat wij voor u

Nadere informatie

Verzekeren Met advies. Goed om te weten

Verzekeren Met advies. Goed om te weten Verzekeren Met advies Goed om te weten Zoekt u de juiste verzekering, voor uzelf, voor uw bedrijf of voor uw personeel? De ING helpt u daar graag bij. In deze Dienstenwijzer Verzekeren leest u wie wij

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrenteverzekering

Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrenteverzekering AEGON Lijfrente Stappenplan Alles wat u moet weten over uw vrijkomende lijfrenteverzekering Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een doel. Dat houdt nooit op, het hoort

Nadere informatie

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente

Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Beleggingsverzekering in de vorm van een Lijfrente Algemeen Wat leest u in deze productwijzer Wat is een beleggingsverzekering Risico s Maak een bewuste keuze Welk product heeft u U heeft een Lijfrenteverzekering

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument (DVD)

Dienstverleningsdocument (DVD) Dienstverleningsdocument (DVD) Postbus 179 AFM 12020125 9470 AD Zuidlaren KvK 01165328 Bank 47.69.93.024 T 050 85 38 417 F 050 23 04 045 www.shassurantie.nl info@shassurantie.nl Geachte relatie, Dit document

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen

Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen Kröller Assurantiën B.V. Laan van Nieuw Oost Indië 123 2593 BM s Gravenhage T+ 31(0)70 34 22 400 Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen Kröller Assurantiën B.V. is onderdeel van Aon en is geregistreerd

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen Dienstverleningsdocument Adres Telefoon Telefax E-mail Internet Kerkstraat 89 3882 BP Putten 0341-35 20 43 0341-35 70 84 info@vandemheen.nl www.vandemheen.nl In dit document staat wat

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Spaarbeleid

Beoordelingskader Dashboardmodule Spaarbeleid Beoordelingskader Dashboardmodule Spaarbeleid I. Niet hanteren van dakpanconstructies Het verschil tussen de hoogste en de laagste rente die wordt aangeboden binnen een gelijke groep spaarrekeningen wordt

Nadere informatie

Handleiding Productwijzers Levensverzekeringen

Handleiding Productwijzers Levensverzekeringen Handleiding Productwijzers Levensverzekeringen Inleiding In 2008 zijn in het kader van het bieden van transparantie productwijzers geïntroduceerd door het Verbond van Verzekeraars. De productwijzers zijn

Nadere informatie

Handleiding Productwijzers Levensverzekeringen

Handleiding Productwijzers Levensverzekeringen Productwijzers Levensverzekeringen Handleiding Productwijzers Levensverzekeringen Inleiding In 2008 zijn in het kader van het bieden van transparantie productwijzers geïntroduceerd door het Verbond van

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij Uw lijfrente komt vrij Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente 8 5. Vrijkomende lijfrente in bijzondere

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 15 d.d. 18 maart 2009 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. drs. M.L. Hendrikse en mr. drs. A.I.M. Kool) 1. Procedure De Commissie beslist met inachtneming

Nadere informatie

Direct Ingaande Lijfrente

Direct Ingaande Lijfrente Voorwaarden Direct Ingaande Lijfrente Deze voorwaarden zijn op 01-11-2012 gedeponeerd bij de griffie van de Arrondissementsrechtbank te Rotterdam. Overzicht Een Direct Ingaande Lijfrente is een verzekering

Nadere informatie

Klantbelang Dashboardmodule Claimafhandeling Normenkader

Klantbelang Dashboardmodule Claimafhandeling Normenkader Klantbelang Dashboardmodule Claimafhandeling Normenkader 016-017 Opbouw module De module bestaat uit de vijf onderdelen. Ieder onderdeel weegt even zwaar. I. Beleid en praktijk II. Toetsing en verbetering

Nadere informatie

Ons advies. Toelichting op het advies en de vergoedingen

Ons advies. Toelichting op het advies en de vergoedingen Ons advies Toelichting op het advies en de vergoedingen Als u niet bekend bent met het afsluiten van financiële producten of als u een advies wilt dat is afgestemd op de persoonlijke situatie, dan is het

Nadere informatie

En uw financieel adviseur

En uw financieel adviseur U Vrijwel In deze brochure informeren wij u over de positie van de financieel adviseur En uw financieel adviseur Financiële producten kunt u aanschaffen met en zonder advies iedereen heeft één of meerdere

Nadere informatie

Wat kunnen wij voor u doen? En hoeveel betaalt u daarvoor? Met dit document kunt u ons vergelijken met andere adviseurs.

Wat kunnen wij voor u doen? En hoeveel betaalt u daarvoor? Met dit document kunt u ons vergelijken met andere adviseurs. Wat kunnen wij voor u doen? En hoeveel betaalt u daarvoor? Met dit document kunt u ons vergelijken met andere adviseurs. Dienstverleningsdocument Vermogen opbouwen In dit document staat wat wij voor u

Nadere informatie

Ieder onderdeel weegt even zwaar en begint met onze gedachtegang. Daarna volgt het scoreformat gebaseerd op de volgende tabel:

Ieder onderdeel weegt even zwaar en begint met onze gedachtegang. Daarna volgt het scoreformat gebaseerd op de volgende tabel: Inleiding Dashboardmodule Klantcontact Verzekeraars 2012 De AFM verwacht van een verzekeraar die handelt in het belang van de klant dat zij alleen producten ontwikkelt en distribueert die voor de klant

Nadere informatie

Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2)

Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2) Key Performance Indicators gericht op klantbelang (2) Om daadwerkelijk het klantbelang centraal te stellen, is het nodig dat financiële ondernemingen Key Performance Indicators (KPI s) gericht op het klantbelang

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Prior Financiële Diensten

Dienstverleningsdocument Prior Financiële Diensten Dienstverleningsdocument Prior Financiële Diensten Prior Financiële Diensten BV Bezoekadres Oude Doelenkade 13 1621 BH Hoorn Postadres Postbus 476 1620 AL Hoorn Telefoon 0229 24 90 36 E-mail Website info@priorfd.nl

Nadere informatie

De toekomst van de pensioenadviseur Pensioenadvies in een dynamische markt

De toekomst van de pensioenadviseur Pensioenadvies in een dynamische markt De toekomst van de pensioenadviseur Pensioenadvies in een dynamische markt Rudy van Leeuwen & Anneke van Es Agenda - Ontwikkelingen in de markt - Adviseren, bemiddelen of alleen informeren? - Leidraden

Nadere informatie

Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht

Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht Geld voor Later Wft pensioenverzekeringen - uitdagingen gezien vanuit het toezicht 3 Oktober 2012 Rudy van Leeuwen Welkom bij de Autoriteit Financiële Markten Pagina 2 Agenda - Vergunning pensioenverzekeringen

Nadere informatie

Smart2Cover is een bemiddelaar van niche schadeverzekeringen die zowel on- als offline worden aangeboden.

Smart2Cover is een bemiddelaar van niche schadeverzekeringen die zowel on- als offline worden aangeboden. Smart2Cover WFT DIENSTENWIJZER Smart2Cover biedt diensten aan die vallen onder De Wet op het financieel toezicht (Wft). Smart2Cover treedt onder meer op als assurantiebemiddelingsbedrijf voor niche schade

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT - NOVEMBER 2012 - All Finance BV, dienstverleningsdocument september 2012 / Abonnementen

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT - NOVEMBER 2012 - All Finance BV, dienstverleningsdocument september 2012 / Abonnementen DIENSTVERLENINGSDOCUMENT - NOVEMBER 2012 - Inleiding U oriënteert zich op de mogelijkheden van een advies over een financieel product, zoals bijvoorbeeld een hypothecaire geldlening, kapitaal- of lijfrenteverzekering,

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. C.I.S. Dankelman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. C.I.S. Dankelman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-811 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. C.I.S. Dankelman, secretaris) Klacht ontvangen op : 14 maart 2017 Ingediend door : Consumenten Tegen

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning

Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning Dienstverleningsdocument Tekelenburg Financiële Planning Dit document wordt u aangeboden door Tekelenburg Financiële Planning, Bruynssteeg 14A te Deventer. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Financieel Comfort B.V., Hoornplantsoen 50, 2652 BM Berkel en Rodenrijs. Wij willen ons graag aan u voorstellen en

Nadere informatie

A. Inleiding. B. Wie zijn wij?

A. Inleiding. B. Wie zijn wij? Dienstenwijzer Ronalex Hypotheken en Verzekeringen Ronalex Hypotheken en Verzekeringen Einsteinlaan 8 2641 ZM PIJNACKER Tel : 015-3699620 Fax : 084-7284573 Email : info@ronalex.nl Website : http://www.ronalex.nl/

Nadere informatie

Handboek Werken aan duidelijke klantinformatie 2014

Handboek Werken aan duidelijke klantinformatie 2014 Handboek Werken aan duidelijke klantinformatie 2014 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. Wij willen ons graag aan u voorstellen

Nadere informatie

Dienstenwijzer Bonheem Finance BV

Dienstenwijzer Bonheem Finance BV Dienstenwijzer Bonheem Finance BV, Gelderlandhaven 2 Y, 3433 PG Nieuwegein, Postbus 6, 3430 AA Nieuwegein Telefoon: 030-6018899, Fax: 030-6018907 Website: www.bonheem.nl Email: bonheem@xs4all.nl A. Inleiding

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling

Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling I. Prestatie-indicatoren Een verzekeraar beschikt over verschillende middelen om de organisatie of bepaalde processen binnen de organisatie aan te sturen.

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. D.G. Rosenquist, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. D.G. Rosenquist, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-149 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. D.G. Rosenquist, secretaris) Klacht ontvangen op : 5 oktober 2015 Ingesteld door : Consument

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij. Lijfrente

Uw lijfrente komt vrij. Lijfrente Uw lijfrente komt vrij Lijfrente Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. Uw lijfrente komt vrij 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente

Nadere informatie

Zorgplicht en kwaliteit dienstverlening. Ruud van der Mast, introductie compliance

Zorgplicht en kwaliteit dienstverlening. Ruud van der Mast, introductie compliance Zorgplicht en kwaliteit dienstverlening Ruud van der Mast, introductie compliance Programma Wat is zorgplicht Regelgevend kader PARP en KNVB Informatie eisen Execution only en advies Klantbelang centraal

Nadere informatie

Leidraad tweedepijler pensioenadvisering

Leidraad tweedepijler pensioenadvisering Leidraad tweedepijler pensioenadvisering Aflevering 10: Advisering van de werkgever over een passend pensioenproduct: samenvatting Het adviseren van een werkgever over een tweedepijler pensioenproduct

Nadere informatie

Geachte relatie, Met vriendelijke groeten, VerzekerJeGoedkoper.nl. GIDI-wijzer VerzekerJeGoedkoper.nl d.d. 15 september 2005 1

Geachte relatie, Met vriendelijke groeten, VerzekerJeGoedkoper.nl. GIDI-wijzer VerzekerJeGoedkoper.nl d.d. 15 september 2005 1 Geachte relatie, Als VerzekerJeGoedkoper.nl hebben wij ons ten doel gesteld dat consumenten diverse verzekeringen kunnen afsluiten tegen lagere tarieven. Wij kunnen deze scherpere tarieven aanbieden doordat

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen. Flexis Benefits Zoetermeer BV

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen. Flexis Benefits Zoetermeer BV DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen Flexis Benefits Zoetermeer BV In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij Uw lijfrente komt vrij Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente 8 5. Vrijkomende lijfrente in bijzondere

Nadere informatie

Pensioen aanvullen en lijfrente uitkeren Een aandeel in elkaar

Pensioen aanvullen en lijfrente uitkeren Een aandeel in elkaar Pensioen aanvullen en lijfrente uitkeren Een aandeel in elkaar Advies over uw inkomen voor later U wilt tijdens uw pensioen blijven genieten van het leven. Daar willen we u bij helpen. Als u een inkomensaanvulling

Nadere informatie

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12011036.

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12011036. DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening op grond van de Wet financieel toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

Uw lijfrente komt vrij. Pensioen

Uw lijfrente komt vrij. Pensioen Uw lijfrente komt vrij Pensioen Inhoud 1. Wat is lijfrente? 3 2. Uw lijfrente komt vrij 4 3. Meer informatie over het uitkeren van uw lijfrente 5 4. Meer informatie over het verlengen van uw lijfrente

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Korsten Van Dieperbeek Groep B.V., Prof. Oppenheimstraat 16, 5463 ED VEGHEL. Wij willen ons graag aan u voorstellen

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT (VERSIE 201301)

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT (VERSIE 201301) WWW.STEVENSFAB.NL WWW.PENSIOENADVIESDEVENTER.NL INFO@STEVENSFAB.NL DIENSTVERLENINGSDOCUMENT (VERSIE 201301) Introductie U overweegt een beroep te doen op de dienstverlening van ons kantoor. In dit document

Nadere informatie

Dienstenwijzer/Dienstverleningsdocument

Dienstenwijzer/Dienstverleningsdocument Informatie over onze dienstverlening Op grond van de Wet Financieel Toezicht zijn wij verplicht u vooraf aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie te verstrekken. In

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze Dienstverleningsdocument Hypotheekvraag In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met

Nadere informatie

Vijf veranderingen per 1 januari 2013

Vijf veranderingen per 1 januari 2013 Advies over financiële producten? December 2012 Vijf veranderingen per 1 januari 2013 U overweegt een financieel product aan te schaffen en daarover advies in te winnen? Dan gaan er bij de advisering van

Nadere informatie

Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek.

Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Dit document wordt u aangeboden door Acturance Financiële Diensten, Kamille 29, 8607 DE te Sneek. Wij willen ons graag aan u voorstellen en u informeren over onze

Nadere informatie

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze

Let op! In dit document beschrijven we wat we normaal gesproken doen en wat de gemiddelde prijs is van deze diensten. Deze In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u ons vergelijken met anderen. En kunt u ook onze kosten vergelijken.

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze dienstenwijzer wordt u aangeboden door: MeerHuis financiële dienstverlening Robberstraat 1 4201 AK GORINCHEM Voordat u besluit om van onze dienstverlening

Nadere informatie

Tripartiete Cliëntenovereenkomst Lijfrenterekening

Tripartiete Cliëntenovereenkomst Lijfrenterekening Tripartiete Cliëntenovereenkomst Lijfrenterekening 1. Wie zijn er partij bij deze overeenkomst? 1.1. De volgende (rechts)personen zijn partij bij deze overeenkomst: Cliënt/rekeninghouder, als bedoeld in

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Univé Xxxxxxxxxx Univé Rivierenland en Omstreken t.h.o.n. Mijn Hypotheek Dordrecht, Mijn Hypotheek Gorinchem, Mijn Hypotheek Ridderkerk, Mijn Hypotheek Sliedrecht en Mijn Hypotheek

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. drs. D.J. Olthoff, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. drs. D.J. Olthoff, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-002 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. drs. D.J. Olthoff, secretaris) Klacht ontvangen op : 12 december 2016 Ingediend door :

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-466 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. A.M.T. Wigger, mr. dr. S.O.H. Bakkerus en mr. M.B. Beunders, secretaris) Klacht ontvangen op : 22

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Dienstverleningsdocument Dit document Dit dienstverleningsdocument geeft een beschrijving van de diensten die wij voor u als consument kunnen verrichten. Het geeft bovendien informatie over de manier waarop

Nadere informatie

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG

GROEI NAAR VERMOGEN. Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG GROEI NAAR VERMOGEN Expirerende Lijfrente HOOG RENDEMENT LAGE KOSTEN INFLATIEBESTENDIG Zorgeloos genieten van uw pensioen Er komt een moment in uw leven dat u zonder zorgen wilt gaan genieten van uw pensioen.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument (DVD)

Dienstverleningsdocument (DVD) Well Insured B.V. 2593 AG Den Haag T. 070 362 74 37 F. 070 362 84 32 Dienstverleningsdocument (DVD) Ons kantoor hecht aan een goede voorlichting op het gebied van financiële dienstverlening. Conform de

Nadere informatie

Vrijkomende lijfrente. Wat doet u met uw vrijkomende

Vrijkomende lijfrente. Wat doet u met uw vrijkomende Vrijkomende lijfrente Wat doet u met uw vrijkomende Vrijkomende lijfrentekapitaal? lijfrente Inhoud Inleiding 1 Uw vrijkomende lijfrentekapitaal 1.1 Wat moet u doen als uw lijfrentekapitaal vrij komt?

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance

Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance Dienstverleningsdocument Cor Kooy Finance Introductie Cor Kooy Finance (voortaan ingekort tot CKF) hecht veel waarde aan een goede voorlichting op financieel gebied. Conform de Wet op het Financieel Toezicht

Nadere informatie

Van Campen & Dijkstra Makelaars in Assurantiën BV. Dienstverleningsdocument

Van Campen & Dijkstra Makelaars in Assurantiën BV. Dienstverleningsdocument Van Campen & Dijkstra Makelaars in Assurantiën BV Dienstverleningsdocument DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Dit dienstverleningsdocument wordt u aangeboden door: Van Campen en Dijksra, Registermakelaars in Assurantiën

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument

Dienstverleningsdocument Geachte relatie, Het Dienstverleningsdocument (DVD) wordt u aangeboden door Postma Financieel Advies. Wij zijn adviseurs en bemiddelaars op het gebied van verzekeringen, bankspaarproducten, pensioenen

Nadere informatie

Assurantiebedrijf Zijlstra Opgesteld door Assurantiebedrijf Zijlstra d.d

Assurantiebedrijf Zijlstra Opgesteld door Assurantiebedrijf Zijlstra d.d Opgesteld door d.d. 05-02- 2019 Dienstverleningsdocument Informatiewijzer Diensten en Beloning Inleiding In ons dienstverleningsdocument proberen wij u een zo goed mogelijk inzicht te geven waar onze dienstverlening

Nadere informatie

Graag reageren wij op het consultatiedocument modulaire structuur Wft-vakbekwaamheid.

Graag reageren wij op het consultatiedocument modulaire structuur Wft-vakbekwaamheid. CDFD Mw. F. Beekveldt Postbus 556 2501 CN DEN HAAG Nijmegen/Tilburg, 1 november 2011 Geachte mevrouw Beekveldt, Graag reageren wij op het consultatiedocument modulaire structuur Wft-vakbekwaamheid. Wij

Nadere informatie

1 Missie, visie Doelgroepen Communicatiedoelstellingen Kernboodschap van de communicatie Communicatiestrategie...

1 Missie, visie Doelgroepen Communicatiedoelstellingen Kernboodschap van de communicatie Communicatiestrategie... Communicatiebeleidsplan 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1 Missie, visie... 3 2 Doelgroepen... 4 3 Communicatiedoelstellingen... 4 4 Kernboodschap van de communicatie... 5 5 Communicatiestrategie... 6 6 Jaarlijks

Nadere informatie