Pedagogisch beleidsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch beleidsplan"

Transcriptie

1 Stichting BSO Voor af en toe Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Telefoon: Mail: Pedagogisch beleidsplan BSO Voor af en toe 1 e versie: September e versie: December e versie: November 2009 Goedgekeurd door Bestuur: Ja Goedgekeurd door Oudercommissie: ja Goedgekeurd door GGD: ja

2 Inhoudsopgave: Voorwoord blz. 3 Visie Bso Voor af en toe blz basisprincipes van het Jenaplanonderwijs blz. 5 & 6 Leefregels blz. 7 Opvang in de praktijk blz. 8 Groepsindeling blz. 8 Groepsleiding blz. 8 Accommodatie blz. 8 & 9 Werken met thema s blz. 10 Computeren blz. 10 Televisie blz. 10 Snoepbeleid blz. 10 Oudercontact blz. 10 Oudercommissie blz. 11 De compententies vanuit de wet kinderopvang blz Sociaal emotionele veiligheid blz Persoonlijke compententies blz Sociale compententies blz Overdracht van waarden en normen blz. 14 Bijlage: Protocol Vermissing Protocol Vriendjes op de BSO Pestprotocol blz. 15 t/m 21

3 BSO Voor af en toe Bso Voor af en toe is een, in 2007 opgerichte, nieuwe BSO die aansluit bij het Jenaplan onderwijs. Begin juni 2008 hebben wij het nieuwe, specifiek op de opvang van kinderen gerichte gebouw, in de zeer directe omgeving van Jenaplanschool De Overkant in gebruik genomen. De kinderen blijven de hele dag in een vertrouwde omgeving en hoeven niet vervoerd te worden om van de voorschoolse opvang bij school te komen of van school bij de naschoolse opvang. Ook op pedagogisch vlak streven wij er naar zoveel mogelijk aan te sluiten bij de leefomgeving thuis en op school. Echter aangepast aan voor- en naschoolse opvang. Kinderen brengen hun vrije tijd bij ons door. Wij bieden opvang in een huiselijke sfeer waar kinderen zich kunnen ontspannen. Basis is dan ook de vrije keuze in activiteiten. We trachten kinderen te stimuleren zich te ontwikkelen op gebieden die hen aanspreken met mogelijkheden ter ontspanning en inspanning. We bieden een rijke uitdagende omgeving waarin kinderen diverse mogelijkheden hebben om zich op een stimulerende manier te vermaken.

4 Visie BSO Voor af en toe sluit aan bij de lijnen die het Jenaplanonderwijs kenmerken. De 20 basisprincipes die door Peter Petersen opgesteld zijn vormen hiervan de kern zij het aangepast aan de kinderopvang. Dat vertaalt zich in de praktijk in een positief klimaat waar elk kind zichzelf kan en mag zijn. We zorgen voor een omgeving waarin kinderen zich kunnen ontplooien als totale persoon. Alle ontwikkelingsgebieden worden hierbij gestimuleerd waar mogelijk. Net als in een gezin en in een stamgroep op school en later in de maatschappij spelen de kinderen samen in groepen met kinderen van diverse leeftijden. Daarbij heeft een kind de kans diverse rollen te leren kennen. Ervaren hoe het is om jongste maar soms ook oudste te zijn. Anderen helpen maar ook geholpen worden. Samen delen en samen doen. Jezelf erkennen maar ook de ander respecteren. Binnen het Jenaplan herkennen we 4 pedagogische situaties die we ritmisch toepassen: gesprek, spel, werk en viering. Deze vier situaties zijn ook in de BSO te herkennen. De nadruk in de BSO ligt echter op het spel in al zijn facetten. Maar ook gesprek en werk hebben een functionele rol en vanzelfsprekend zullen er diverse momenten zijn om gezamenlijk iets te vieren.

5 De 20 basisprincipes van Jenaplan. De basisprincipes geven het kader en de speelruimte aan voor de ontwikkeling van onze BSO. De eerste 5 principes gaan over mensen: Ieder mens: 1. is uniek met eigen waarde en waardigheid; die onvervangbaar zijn 2. heeft ongeacht zijn ras, nationaliteit, geslacht, seksuele geaardheid, sociaal milieu, religie of levensbeschouwing, het recht een eigen identiteit te ontwikkelen, die in ieder geval wordt gekenmerkt door zelfstandigheid, kritisch bewustzijn, creativiteit, gerichtheid op sociale rechtvaardigheid. 3. heeft voor het ontwikkelen van een eigen identiteit persoonlijke relaties nodig: met andere mensen; met de zintuiglijk waarneembare werkelijkheid van natuur en cultuur; met de niet zintuiglijk waarneembare werkelijkheid. 4. wordt steeds als totale persoon erkend en waar mogelijk ook zo benaderd en aangesproken. 5. wordt als een cultuurdrager en vernieuwer erkend en waar mogelijk ook zo benaderd en aangesproken. Dan volgen 5 principes over de samenleving. Mensen werken aan een samenleving: 6. die ieders onvervangbare waarde respecteert. 7. die ruimte en stimulans biedt voor ieders identiteitsontwikkeling. 8. waarin rechtvaardig, vreedzaam en constructief met verschillen en veranderingen wordt omgegaan. 9. die respectvol en zorgvuldig aarde en wereldruimte beheert. 10. die de natuurlijke en culturele hulpbronnen in verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties gebruikt.

6 De laatste 10 principes gaan origineel over school maar worden hier herschreven en toegepast in het kader van BSO. Het accent zal binnen de BSO meer gelegd worden op keuzevrijheid in activiteiten en ontspanning, echter de basis is universeel en ook toepasbaar in de kinderopvang. 11. De BSO is een autonome coöperatieve organisatie van betrokkenen. Ze wordt door de maatschappij beïnvloed en heeft er zelf ook invloed op. 12. In de BSO hebben de volwassenen de taak de voorgaande uitspraken over mens en samenleving tot pedagogisch uitgangspunt voor hun handelen te maken. 13. In de BSO worden de activiteiten zowel ontleend aan de leef- en belevingswereld van de kinderen als aan de cultuurgoederen die in de maatschappij als belangrijke middelen worden beschouwd voor de hier geschetste ontwikkeling van persoon en samenleving. 14. In de BSO wordt het klimaat vorm gegeven door middel van pedagogische situaties en met pedagogische middelen. 15. In de BSO wordt het klimaat vormgegeven door een ritmische afwisseling van de basisactiviteiten spel, gesprek, werk en viering. 16. In de BSO vindt overwegend heterogene groepering van kinderen plaats,naar leeftijd en ontwikkelingsniveau, om het leren van en zorgen voor elkaar te stimuleren. 17. In de BSO worden zelfstandig spelen en leren afgewisseld en aangevuld met gestuurd en begeleid leren. In dit alles speelt het initiatief van de kinderen een belangrijke rol. 18. In de BSO neemt wereldoriëntatie een centrale plaats in met als basis ervaren, ontdekken en onderzoeken op zo breed mogelijk terrein. 19. In de BSO nemen we de eigen ontwikkelingsgeschiedenis van het kind in ogenschouw bij het aansturen en eventueel corrigeren van gedrag en de eisen die we aan het kind stellen. Zoveel mogelijk in samenspraak met het kind zelf. 20. In de BSO worden verandering en verbeteringen gezien als een nooit eindigend proces. Dit proces wordt gestuurd door een consequente wisselwerking tussen doen en denken.

7 De basisprincipes worden in de praktijk vertaald in de volgende leefregels en omgangsvormen. Deze vinden hun oorsprong in de school ( Jenaplanschool, de Overkant) en worden doorgetrokken in de BSO. Ik ben rechtvaardig. Ik kom op voor anderen en voor mezelf. Ik gebruik woorden om problemen op te lossen. Ik zoek naar oplossingen waar iedereen voordeel bij heeft. Ik kies ervoor om het weer goed te maken. Ik houd rekening met een ander. Ik luister naar de ander. Ik ben stil als de ander met iets bezig is. Ik houd rekening met wat de ander belangrijk vindt. Ik doe dingen die de ander blij maken. Ik ben respectvol. Ik ben netjes in wat ik zeg en wat ik doe. Ik waardeer mezelf. Ik laat de ander in z n waarde. Ik houd me aan de regels. Ik ben voorzichtig met de ander. Ik ben voorzichtig met spullen van de ander. Ik zorg voor veiligheid. Ik ben voorzichtig. Ik loop rustig in de gang. Ik zorg voor mijn eigen veiligheid. Ik zorg voor de veiligheid van anderen. Ik ben vriendelijk. Ik vind mezelf aardig. Ik ben aardig voor anderen wat er ook gebeurt. Ik glimlach naar anderen en groet anderen vriendelijk. Ik toon belangstelling voor anderen. Ik geef anderen het gevoel dat ze welkom zijn.

8 De opvang in de praktijk Groepsindeling Bij BSO Voor af en toe is er plek voor dertig kinderen. In praktijk is het op dit moment geregeld dat op maandag 30 kinderen welkom zijn en dat de overige dagen gewerkt wordt met maximaal 20 kinderen per dag. Omdat de kinderen afkomstig zijn van de Jenaplanschool, is de verdeling in groepen ook gekoppeld aan onderbouw (groep 0, 1, 2)/middenbouw (groep 3, 4, 5) en bovenbouw (groep 6, 7, 8) leeftijden. In praktijk zie je een natuurlijke scheiding ontstaan in twee leeftijdsgroepen te weten 4-6/7 jaar en 7+ jaar. Het gebouw heeft meerdere ruimten om te gebruiken. Indien er voldoende begeleiding is, kan de groep zich splitsen in meerdere subgroepen met meerdere activiteiten. Dit noemen we workshops. Naast deze vaste plaatsen bieden we ook de mogelijkheid om kinderen flexibel op te vangen. Dit betreft twee kindplaatsen per dag. De kinderen ervaren echter niet zozeer gescheiden groepen doordat de onderverdeling op natuurlijke wijze plaatsvindt via de aangeboden activiteiten. Soms zal een activiteit voor een bepaalde leeftijdsgroep bedoeld zijn en soms zal het de inhoud van de activiteit zijn die de groepsindeling bepaalt. Tussendoor zijn er telkens gezamenlijke momenten voor alle kinderen. Vaak valt dit samen met een eet/drink moment. Groepsleiding We houden ons aan het wettelijk kader van één groepleidster op 10 kinderen. Er is te allen tijde in elk geval een professioneel bevoegde groepsleider aanwezig. Alle groepsleiders zijn bevoegd en hebben hun BHV-diploma. Daarnaast is er een uitwisseling mogelijk met het naastgelegen kinderdagverblijf Dante s vriendjes. Ook voor die groepsleiders geldt dat zij BHV-ers zijn. Eén groepsleider heeft de eindverantwoording. Zij is ook degene die 1 e BHV-er en aanspraakpunt is bij calamiteiten (bijvoorbeeld bij ontruiming van het pand). De groepsleiders worden voor bepaalde activiteiten/ workshops ondersteund door ondersteunende medewerkers. Te denken valt aan activiteitencategorieën als drama/muziek, knutselen/creatief, sport en spel, techniek en koken.

9 BSO Voor af en toe heeft twee keer in de week een ondersteunend medewerkster in dienst die gespecialiseerd is in muziek en drama. Zij komt twee middagen in de week om met de kinderen gerichte drama en muziek activiteiten te doen. Daarnaast bieden wij workshops aan, waarbij we mensen van buitenaf en/of ouders, teamleden willen vragen. Dit zijn allemaal extra diensten die de BSO aanbiedt voor de kinderen, bovenop het wettelijk kader. Accommodatie BSO Voor af en toe is gevestigd in een gebouw achter Jenaplanschool De Overkant aan de Televisiebaan. Het gebouw wordt gedeeld met Kinderdagverblijf Dantes Vriendjes, echter de BSO heeft zijn eigen afgescheiden ruimtes en ook een eigen ingang op het schoolplein. In het gebouw zijn er drie ruimten elk met een eigen aanbod van activiteiten en zo ingericht dat de kinderen er vooral in een bepaald gebied uitgedaagd worden. Zo is er een huiskamer annex technieklokaal. Hier kunnen kinderen knutselen en creatief bezig zijn maar ook bouwen en onderzoeken. Er is ook ruimte om een spelletje te spelen of om heerlijk in de loungehoek te lezen of te ontspannen. In deze ruimte staan twee computers en een TV. In voorafgestelde blokuren mogen deze gebruikt worden, gedurende max. 15 minuten per kind. Daarnaast hebben wij een toneelruimte met daarin een podium, een spiegelwand, een muziekinstallatie en een rode loper. Maar ook een poppenkast of een tentoonstelling is hier mogelijk. De derde ruimte is het kooklokaal. Centraal staan twee kookeilanden in deze ruimte die dient voor kookactiviteiten. De ruimte wordt ook gebruikt om te verzamelen en om gezamenlijk aan de drie grote tafels te eten en drinken. De ruime gang waarop deze ruimten uitkomen biedt bovendien nog tal van mogelijkheden tot activiteiten zoals bijvoorbeeld een verkeersparcours, tafeltennistafel (mobiel) en pooltafel. Buiten spelen doen we op het afgeschermde onderbouw schoolplein van Jenaplanschool De Overkant en het aangrenzend voetbalveldje.

10 Bij sommige sport en spel activiteiten en bij slecht weer maken we gebruik van het speellokaal van de school. Het speellokaal is ingericht als kleinschalige sportzaal en kan gebruikt worden voor diverse sport- en spelactiviteiten. Buiten BSO tijden kunnen er in de BSO ruimten activiteiten vanuit school georganiseerd worden bijvoorbeeld koken of technieklessen of drama-/ danslessen. Een middag op de BSO Afhankelijk van de tijd waarop de schooldag eindigt is het programma voor de rest van de middag als volgt: - de kinderen worden door de groepsleiding in school in de middenruimte opgevangen waarna de kinderen in overleg zelfstandig (8+) of gezamenlijk onder begeleiding van één of twee groepsleiders naar de BSO-ruimten gaan. Afhankelijk van de afstemming met de ouders mogen de kinderen vanaf de middenbouw zelfstandig en/of in groepjes naar de BSO ruimte lopen, waar ze ontvangen worden door een tweede groepsleidster. De kinderen van de onderbouw lopen altijd met de groepsleiding mee naar de BSO ruimte. - In de keuken wordt er samen geluncht, gepraat over de schooldag, kinderen kunnen hun verhaal kwijt of maken alvast plannen voor de rest van de middag. - Een keuze activiteit. Er is altijd keuze tussen vrij spel ( waarbij vanzelfsprekend begeleiding aanwezig is) en een wisselende activiteit. - +/ uur. Gezamenlijk fruit eten. - Een keuze activiteit. - +/ uur is er weer voor iedereen iets te drinken met een koekje. - Tijd voor vrij spel tot de kinderen opgehaald worden. Een hele middag vrij spel is dus mogelijk evenals een middag een gerichte activiteit volgen, net waar een kind zin in heeft. Buiten spelen ( onder begeleiding ) is in principe altijd mogelijk; vrij spel of juist in het kader van sport en spel geleid. Eigen speelgoed mag mee genomen worden, maar dat is op eigen risico. Bij het spelen met eigen speelgoed worden de regels die op de BSO gelden toegepast.

11 (Denk bijvoorbeeld aan computerspelletjes (3+) waarmee een beperkte tijd gespeeld mag worden of speelgoed delen met de andere kinderen.) Werken met thema s Binnen de BSO wordt er met thema s gewerkt. Sommige thema s zullen aansluiten op die van school, maar dat is niet de basis. Het team beslist met welk thema ze aan de slag gaan. De duur van de activiteiten zal de ene keer ook langer zijn als een andere keer. Computeren Op de BSO hebben we twee computers tot onze beschikking waar de kinderen een spelletje op kunnen spelen. De regel hiervoor is wel dat de computer pas vanaf 4 uur aan mag, mits de aangeboden activiteit nog bezig is. Dit om te voorkomen dat kinderen niet mee willen doen met een activiteit, om dan zo snel mogelijk achter de computer te kunnen. Zo zouden wij aan onze visie voorbij gaan, waarbij het met elkaar spelen en stimuleren om mee te doen aan de aangeboden activiteiten centraal staat. Kinderen kunnen door zich in te schrijven een kwartier speeltijd bemachtigen. Om half 6 gaan de computers uit en kunnen de kinderen zich nog even bij de groep samenvoegen om iets met elkaar te doen. Internet Op de computers zit internet. Dit is beveiligd, zodat kinderen niet zomaar overal bij kunnen. Het internet is er voor kinderen om informatie voor school op te zoeken, of een spelletje te spelen. De tijdsbesteding op de computer is gelimiteerd. Televisie De televisie, video en dvd worden op de BSO spaarzaam gebruikt. De televisie gaat soms aan als een programma aansluit op een thema waar wij mee aan het werk zijn. Een voorbeeld hiervan is het sinterklaasjournaal in november / december. Snoepbeleid Op de BSO wordt geen snoep aangeboden. Wel zullen er lekkere dingen gemaakt worden met de kinderen als kookactiviteit, waarna dit gezamenlijk opgegeten kan worden. Natuurlijk zijn uitzondering daargelaten, bijvoorbeeld met

12 sinterklaas. Wij adviseren ouders als kinderen willen trakteren op de BSO, om geen snoep uit te delen.

13 Oudercontact Betrokkenheid van ouders vinden we van groot belang. Het is belangrijk voor kinderen om te weten ( ervaren, voelen ) dat de ouders en de BSO elkaar op een positieve wijze aanvullen. Aanvullen in activiteiten die de BSO een uitdagende omgeving maken maar ook aanvullend in de zin van wat er die dag is voorgevallen. Dat kan zijn op de BSO maar ook op school waarbij de leiding als tussenpersoon fungeert. Voor de ouders is het van belang dat ze zicht hebben op waar hun kind mee bezig is ( qua ontwikkeling maar ook qua bezigheden ) Dat ze informatie tijdig ontvangen en zelf signalen kunnen geven. Voor de BSO is het van belang dat BSO en thuis op elkaar aansluiten. Dat er uitwisseling is van wat er leeft en speelt bij het kind en in zijn omgeving zodat daar op ingespeeld kan worden. In de praktijk Dagelijkse mondelinge overdracht bij het halen van het kind; De nieuwsbrief die ongeveer 10 keer per jaar bij de factuur meegestuurd wordt; De algemene ouderavond die 2 keer per jaar plaatsvindt; 10-minutengesprekken; De website die een algemene indruk van de BSO en de activiteiten geeft; Een tussentijds gesprek op afspraak. Dit kan zowel door de ouders als door de leiding geïnitieerd worden; adres waar ouders vragen en opmerkingen over de opvang kunnen plaatsen. Mededelingenbord naast de ingang om ouders op de hoogte te brengen van activiteiten of algemene aandachtpunten. Bij de aanmelding van nieuwe kinderen vindt er na het aanleveren van de gegevens een intakegesprek plaats. Hierin wordt een toelichting gegeven over de daadwerkelijke opvang en is er plaats voor het aangeven van wensen en opmerkingen van ouders met betrekking tot de omgang met hun kind.

14 Oudercommissie De oudercommissie vormt een schakel tussen de ouders en de BSO. De oudercommissie kan zaken aan de orde stellen die ouders bezig houden. Daarmee levert de oudercommissie een belangrijke bijdrage aan het optimaal functioneren van de BSO. De leden van de oudercommissie bestaan uit ouders van kinderen van de BSO, zoveel mogelijk in afspiegeling van de leeftijdsopbouw van de BSO-kinderen. De leden van de oudercommissie hebben zichzelf bekend gemaakt op de BSO. Omdat er een verregaande samenwerking met school ligt, zijn ouders enkele ouders van de oudercommissie leerkracht van school of maken deel uit van het schoolbestuur. Bereikbaarheid De BSO is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 7.30 tot uur via het mobiele telefoonnummer. Daarnaast is er een adres : info@bsovoorafentoe.nl Openingstijden Voorschoolse opvang Iedere ochtend van 7.30 uur tot 8.30 uur Tijdens de voorschoolse opvang wordt van 7.30 uur tot 8.00 uur ontbeten. Daarna is het vrij spelen tot 8.20 uur, waarna de kinderen naar school gebracht worden. Naschoolse opvang Maandag uur tot uur Dinsdag uur tot uur Woensdag uur tot uur Donderdag uur tot uur Vrijdag uur tot uur Studiedagen/vakantie Tijdens studiedagen en vakantie is de BSO op weekdagen geopend van 7.30 uur tot uur.

15 De competenties vanuit de wet kinderopvang In de wet kinderopvang worden een viertal competenties genoemd die in elk pedagogisch beleidsplan uitgewerkt dienen te zijn. Deze worden als volgt bij BSO Voor af en toe toegepast. Sociaal emotionele veiligheid Dit willen we vorm geven door: Binnen de groep moeten kinderen zich veilig en op hun gemak voelen, zichzelf durven zijn, zich geaccepteerd weten en vertrouwen in zichzelf en anderen kunnen hebben. Dit willen we bereiken door kinderen het gevoel te geven dat ze welkom in de groep zijn, als leidster belangstelling te tonen in wat ze op school of thuis hebben gedaan of meegemaakt. Een luisterend oor zijn. Veel plezier met elkaar hebben vinden we belangrijk. Maar ook als het wat moeilijker gaat, open zijn en met elkaar praten. Er moet geen drempel zijn voor een kind om naar en leidster toe te gaan. We noemen de kinderen bij hun naam en nemen de tijd om naar hen te luisteren. We hebben respect voor ieder kind, zoals het is door zowel zijn leuke als minder leuke kanten te accepteren. We willen het kind de ruimte geven voor zijn of haar emotionele ontwikkeling. Dit doen we door met het kind te praten over hoe hij over bepaalde dingen denkt of voelt, het kind te begeleiden in de dingen die hij moeilijk vindt maar ook door hem te stimuleren in het ondernemen van nieuwe activiteiten op allerlei gebied. De al eerder genoemde leefregels zijn in schol samen met de kinderen bedacht en opgesteld. Door de kinderen meer verantwoordelijkheid hierin te geven worden ze ook meer betrokken bij het groepsproces. Zij bepalen daardoor mede de sfeer op de groep. Zoals al eerder genoemd wordt er aandacht besteedt aan de verhouding in de groep doordat de kinderen met leeftijdsgenootjes van school kunnen spelen, maar ook met jongere en oudere kinderen. Zodat alle leeftijden dingen van elkaar kunnen leren, anderen kunnen helpen en een aanvulling kunnen zijn in ieders ontwikkeling.

16 Persoonlijke competentie Dit willen we vorm geven door: Een vertrouwensband met het kind op te bouwen. De groepsleidster leert het kind kennen en het kind leert de leidster kennen. Het kind veiligheid bieden hierin is een belangrijk aspect. Het kind wordt gestimuleerd in spel- en of contact zoeken met andere kinderen in de groep. Veel te communiceren met de kinderen, spelletjes aan te bieden, allerlei gesprekjes te voeren en belangstelling te tonen voor wie ze zijn en wat ze doen. Een groot aanbod in spelmaterialen aan te bieden. Er is speelgoed aanwezig voor de fijne en grove motoriek maar ook om creatief, ontspannend en ontwikkelingsgericht bezig te zijn. Door dat de kinderen de hele dag al binnen hebben gezeten, stimuleren we het buitenspelen. Dit doen we vooral door spelactiviteiten buiten te organiseren. Bij slecht weer mogen we gebruik maken van de gymzaal van de school. Spelactiviteiten die in de vakanties georganiseerd worden geven we vorm aan de hand van verschillende thema s. Kinderen worden begeleid in hun spel en individuele ontwikkeling. Sociale competentie Dit willen we vorm geven door: De contacten onderling te stimuleren en kinderen ook te leren op welke wijze ze contact kunnen leggen met elkaar maar ook hoe ze respect kunnen hebben voor elkaar als de dingen misschien anders lopen dan ze van te voren verwacht hadden. Bijvoorbeeld als ze willen meespelen maar de ander dat niet wilt of iets voor zichzelf wil doen. De kinderen te helpen bij het voorkomen en oplossen van problemen. We stimuleren het zelfoplossend vermogen en kijken daarbij goed naar de leeftijd en vaardigheden. Eventueel grijpen we in door de kinderen bij ons te roepen en ieder zijn verhaal te laten doen, uit te leggen wat er gebeurd is. Samen wordt er dan naar een oplossing gezocht. De kinderen mede verantwoordelijk te maken voor de sfeer in de groep. De kinderen worden hier actief in betrokken. Zo hebben de kinderen op school zelf de leefregels opgesteld en worden deze ook betrokken bij het

17 oplossen van groepsproblemen en het plannen en uitvoeren van leuke activiteiten. Overdracht van waarden en normen Dit willen we vormgeven door: Door met name als groepsleiding het goede voorbeeld te geven. De manier waarop we de kinderen benaderen en de manier waarop we handelen en spreken willen we deze waarden en normen laten zien aan de kinderen en aan de ouders en collega s. Goed voorbeeld doet volgen. Een aantal regels en afspraken zijn al opgesteld in school en overgenomen door de BSO. Verdere invullingen zal samen met de kinderen plaats vinden. Deze hangen centraal in de gang en zijn zichtbaar voor iedereen. Belangrijke regels en afspraken zijn: 1. We houden met het spelen rekening met de andere kinderen die er zijn; 2. Rustig fietsen want er spelen nog meer kinderen buiten; 3. Niet in de buurt van het water spelen; 4. Niet door de klapdeuren naar het kinderdagverblijf; 5. Jassen aan de kapstok, Tas en schoenen in de bakken; 6. Speelgoed eerst opruimen voordat je aan iets anders begint; 7. Niet in de bergruimte van de groepsleiding komen; 8. Niet binnen met de bal. Belangrijke omgangsvormen zijn: 1. Ik ben rechtvaardig. 2. Ik houd rekening met een ander. 3. Ik ben respectvol. 4. Ik zorg voor veiligheid. 5. Ik ben vriendelijk.

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef (BSO) Naar de buitenschoolse opvang Het team van Kindercentra De Roef doet enorm zijn best om het uw kind naar de zin te maken. Waar niets hoeft en bijna alles mag. Uw kind kan knutselen, vrij spelen,

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Hoek, versie januari 2018 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 30 kinderen per dag worden opgevangen op De Hoek De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Sprinkhanen geopend op maandag,

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Wagemaker opgemaakt d.d.: februari 2015 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de en BSO De Wagemaker is gevestigd in OBS de Wagemaker te Landsmeer.

Nadere informatie

Actief Burgerschap. N.bs Het Blokland. N.bs Het Blokland. Zwarte Dijkje PB Noordscheschut

Actief Burgerschap. N.bs Het Blokland. N.bs Het Blokland. Zwarte Dijkje PB Noordscheschut Actief Burgerschap N.bs Het Blokland N.bs Het Blokland Zwarte Dijkje 31 7914 PB Noordscheschut 0528-341496 Hetblokland@primenius.nl Naam school Het Blokland Adres Zwarte Dijkje 31 Postcode 7914 PB Noordscheschut

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Concept

Pedagogisch beleidsplan. Concept Pedagogisch beleidsplan Concept 23 augustus 2011 Inhoud Voorwoord... 3 Wat is JimpyPlay?... 4 Visie en missie... 5 Activiteiten... 5 Pedagogische uitgangspunten... 6 Opvang... 6 De groepen... 6 Vrije tijd...

Nadere informatie

Werkplan. BSO de Ploeg

Werkplan. BSO de Ploeg Werkplan L BSO de Ploeg Locatie: BSO de Ploeg Datum: december 2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Tjil! d'n Hazennest (BSO) Vermeulenstraat 30 5012HB TILBURG Registratienummer 696663259

Inspectierapport BSO Tjil! d'n Hazennest (BSO) Vermeulenstraat 30 5012HB TILBURG Registratienummer 696663259 Inspectierapport BSO Tjil! d'n Hazennest (BSO) Vermeulenstraat 30 5012HB TILBURG Registratienummer 696663259 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 25-08-2015

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang

Stichting Kinderopvang Alkmaar. Protocol Tussenschoolse opvang Stichting Kinderopvang Alkmaar Protocol Tussenschoolse opvang Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 Tijden en locatie TSO 3 Locatie TSO 3 Naar de TSO 3 Als uw kind niet komt 3 2. Inschrijven en betalen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO de Ooievaar (

Pedagogische werkwijze BSO de Ooievaar ( Locatie: BSO De Ooievaar opgemaakt d.d: 1 april 2014 door: Ellen van Foeken, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Dagelijks kunnen 60 kinderen buitenschoolse opvang De Ooievaar

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse

Nadere informatie

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN

HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN HUISREGELS BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ROZENTUIN Elk mens heeft het recht een eigen identiteit te ontwikkelen. Jenaplan Huisregels BSO De Rozentuin - september 2015 Pagina 1 Indeling In het informatieboekje

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Actief Burgerschap

Actief Burgerschap Actief Burgerschap RK / PC Jenaplanbasisschool Kristalla 2015-2016 BRINBOX RK / PC Jenaplanbasisschool Kristalla Laan van het Kinholt 576 7823 HP Emmen 0591 622657 info@kristalla.nu Naam school Kristalla

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 16 kinderen per dag worden opgevangen op kinderdagverblijf De Torenmolen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd werkplan L buitenschoolse opvang Bso Sterrenschool de Bongerd Datum: 28-12-2017 Sterrenschool De Bongerd gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kapitein opgemaakt d.d.: 23 juli 2013 door: Jolanda Beffers, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. BSO De Kleine Planeet

Pedagogisch beleid. BSO De Kleine Planeet Pedagogisch beleid BSO De Kleine Planeet In dit pedagogisch beleid beschrijven we welke pedagogische visie en uitgangspunten we hanteren in onze buitenschoolse opvang. We laten zien hoe onze pedagogische

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie de Kleurencirkel Algemeen 2 Doelstelling 2 Openingstijden 2 Haaltijden 2 Vakanties 3 Groepsindeling en dagindeling 3 Hele dag opvang op vrijdag 4 Activiteiten

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Ooievaar

Pedagogische werkwijze BSO De Ooievaar Locatie: opgemaakt d.d: 1 juli 2014 door: Ellen van Foeken, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Dagelijks kunnen 70 kinderen buitenschoolse opvang De Ooievaar bezoeken.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck

Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck Pedagogisch werkplan BSO Erve Hooyerinck (buitenschoolse opvang) Versie september 2018 Dit pedagogisch werkplan is een uitwerking van ons pedagogisch beleid, die voor de gehele organisatie Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Knuffel... 2 2. Groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel... 2 3. Kennismaking,wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Korenaar opgemaakt d.d.: 2-12-2013 door: Maaike van Egdom Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Korenaar.

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Inhoudsopgave 1. De tussenschoolse opvang 2 1.1. Groepen 1 en 2 2 1.2. Groepen 3 t/m 8 3 2. Lunchpakket 3 3. Pedagogische uitgangspunten 4 4. Regels tijdens de

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie D n Dulper Algemeen Stichting kinderopvang Le Papillon is gespecialiseerd in buitenschoolse en naschoolse opvang voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie:vrijbuiters Datum: 02-11-2017 Ingevuld door:tessa Murre Onderwerp Algemeen beleid Knelpunten

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster

Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster Pedagogisch werkplan BSO De Toermalijin het Rooster 1. De locatie BSO De Toermalijn het Rooster bevindt zich in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn. De locatie heeft 2 basisgroepen waar kinderen in de leeftijd

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang

Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Pedagogisch beleid Tussenschoolse opvang Introductie Introductie Het pedagogisch beleid van de tussenschoolse opvang SKN s Eetclub biedt een kader dat de overblijfkrachten en de coördinatoren tussenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Ay Eifel 26 3524 HH Utrecht 06 42549179 bsoay@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage vind je

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: juni 2014 door: Ineke van der Haak Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Vijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin

Pedagogisch beleid. buitenschoolse opvang. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/-of verspreid zonder. maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleid buitenschoolse opvang maatwerk kinderopvang voor elk gezin Pedagogisch beleidsplan 1.1 Visie 1.2 Missie 1.3 Uitgangspunten 1.4 Pedagogische doelen 1.4.1. Emotionele en lichamelijke veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Knuffel Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Knuffel December 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Knuffel p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 3 3. kennismaking en wennen p. 3

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kidscasa

Pedagogisch beleid Kidscasa Pedagogisch beleid Kidscasa Doel van Kidscasa. Het zorg dragen voor een zo breed mogelijk aanbod van professionele kinderopvang. Het aanbod is gericht op kinderen van 0 tot 12 jaar (of zolang zij de basisschool

Nadere informatie

Protocol Continurooster. OBS t MONTFERLAND

Protocol Continurooster. OBS t MONTFERLAND Protocol Continurooster OBS t MONTFERLAND Inleiding t Montferland heeft vanaf 24 augustus 2015 een continurooster. Dit wil zeggen dat alle kinderen op school eten en pauzeren. Het eten gebeurt in de klas

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Kardoen. Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht

Buitenschoolse opvang Kardoen. Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Kardoen Oude Kerkstraat 2A 3572 TJ Utrecht 06-22563689 bsowarmoes@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

Kinderopvang 0-4 en peuteropvang

Kinderopvang 0-4 en peuteropvang Wet- en regelgeving opvang in groepen De Wet Kinderopvang stelt eisen aan de kinderopvang voor wat betreft het opvangen van kinderen in stamgroepen/basisgroepen. U vindt hier de tekst uit de Beleidsregels

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse in Ludens.

Nadere informatie

Overblijfprotocol. St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink. Schooljaar 2013-2014. definitieve versie

Overblijfprotocol. St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink. Schooljaar 2013-2014. definitieve versie Overblijfprotocol St. Boter Kaas & Overblijf en Basisschool De Vink Schooljaar 2013-2014 definitieve versie 1. Inleiding Stichting Boter Kaas & Overblijf (BKO) verzorgt per 2 september 2013 de Tussenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang

Tussenschoolse opvang. Welkom bij Vlietkinderen. Tussenschoolse opvang Tussenschoolse opvang Welkom bij Vlietkinderen Tussenschoolse opvang 1 Welkom! Het verhaal van Vlietkinderen gaat over veel meer dan alleen opvang. Ons verhaal gaat over ontdekken, ontwikkelen, spelen,

Nadere informatie

JENAPLAN BASISONDERWIJS NEDERLAND. Ieder kind is uniek!

JENAPLAN BASISONDERWIJS NEDERLAND. Ieder kind is uniek! JENAPLAN BASISONDERWIJS NEDERLAND Ieder kind is uniek! WAT IS JENAPLANONDERWIJS? Nederland telt circa 7000 scholen voor basisonderwijs. In Nederland heeft iedere school de vrijheid om zijn eigen onderwijsconcept

Nadere informatie

Inspectierapport 't Kasteeltje, locatie Kempenland (BSO) Kempenlandstraat 1 5262GK VUGHT Registratienummer 222188935

Inspectierapport 't Kasteeltje, locatie Kempenland (BSO) Kempenlandstraat 1 5262GK VUGHT Registratienummer 222188935 jennie@t-kasteeltje.nl Inspectierapport 't Kasteeltje, locatie Kempenland (BSO) Kempenlandstraat 1 5262GK VUGHT Registratienummer 222188935 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere Locatie: BSO Baloe Weremere Inleiding Deze locatie wordt ook wel De Spil genoemd (multifunctionele accommodatie) en grenst aan basisschool Weremere. Hier worden voornamelijk kinderen opgevangen van deze

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kimme opgemaakt d.d.: 24 mei 2013 door: Dita Langenberg Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Kimme. De

Nadere informatie

De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje.

De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje. De Buitenschoolse opvang van Stichting Kinderopvang t Planzoentje. Voorwoord In dit pedagogisch beleidsplan wordt weergegeven wat onze visie is ten aanzien van het werken met kinderen in de betreffende

Nadere informatie

Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen.

Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen. Versie april 2014 2Bevers Kindercentrum 2Bevers is gelegen in Houtwijk en maakt onderdeel uit van de Koos Meindertsschool. 2Bevers is geheel op de parterre gelegen. 1. Adresgegevens Naam: Kindercentrum

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN

PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN PEDAGOGISCH BELEID LOCATIE AMSTELVEEN Algemene gegevens Naam locatie: School of Understanding Amstelveen Adres: Pandora 4a-5, 1183 KK Amstelveen Telefoonnummer: 06 29075172 E-mailadres: amstelveen@schoolofunderstanding.nl

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten

Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten Maart 2015 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Rendierhof (BSO) Professor Verbernelaan 3 5037AD TILBURG Registratienummer 195498434

Inspectierapport BSO Rendierhof (BSO) Professor Verbernelaan 3 5037AD TILBURG Registratienummer 195498434 Inspectierapport BSO Rendierhof (BSO) Professor Verbernelaan 3 5037AD TILBURG Registratienummer 195498434 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: TILBURG Datum inspectie: 13-05-2014

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. BSO Op Weg Oktober 2013

Pedagogisch werkplan. BSO Op Weg Oktober 2013 Pedagogisch werkplan BSO Op Weg Oktober 2013 De buitenschoolse opvang Op Weg bied voor- en naschools opvang aan kinderen van 4 t/m 13 jaar. Tijdens de schoolweken zijn wij open vanaf 7.30 uur en na school

Nadere informatie

Inspectierapport BSO De Zevenklapper (BSO) Pampusstraat 28 1435LJ RIJSENHOUT Registratienummer 206182624

Inspectierapport BSO De Zevenklapper (BSO) Pampusstraat 28 1435LJ RIJSENHOUT Registratienummer 206182624 Inspectierapport BSO De Zevenklapper (BSO) Pampusstraat 28 1435LJ RIJSENHOUT Registratienummer 206182624 Toezichthouder: GGD Kennemerland In opdracht van gemeente: HAARLEMMERMEER Datum inspectie: 11-08-2014

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Torenmolen opgemaakt d.d.: 1 februari 2015 door: Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid. Nanny Association

Pedagogisch Beleid. Nanny Association Pedagogisch Beleid Nanny Association Rijen, juni 2006 Inhoud Inleiding 1. Nanny Association 2. Profiel nanny 3. Functie- en taakomschrijving 4. Accommodatie en materiaal 5. Ouderbeleid 6. Pedagogische

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Ay Eifel 26 3524 HH Utrecht 06-42549179 bsoay@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage vind je

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Vermeulenstraat 52 5012 HB Tilburg 013-455 92 98 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Dit document bevat algemene informatie over Tjil! Kinderopvang. Tjil! Kinderopvang

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Biliton. Bilitonkade TH Utrecht

Buitenschoolse opvang Biliton. Bilitonkade TH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Biliton Bilitonkade 44-45 353 TH Utrecht 06-3455035 bsobiliton@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Overblijf De Kyckert. In samenwerking met O.B.S. De Kyckert

Overblijf De Kyckert. In samenwerking met O.B.S. De Kyckert Overblijf De Kyckert In samenwerking met O.B.S. De Kyckert 1 Inhoudsopgave 1. De overblijf pag. 3 2. Lunchpakket pag. 3 3. Pedagogische uitgangspunten pag. 4 4. Regels pag. 4 5. Kosten pag. 5 6. Contracten

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel

Pedagogisch beleidsplan. Inleiding. BSO Vrij Spel Pedagogisch beleidsplan Inleiding U heeft gekozen voor Vrij Spel en mag erop vertrouwen dat wij goed voor uw kind zullen zorgen. Uw kind zal in uw afwezigheid liefdevol en veilig worden opgevangen. Wij

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Aspelin Vleutenseweg HX Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Aspelin Vleutenseweg HX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Aspelin Vleutenseweg 422 3532 HX Utrecht 030-2943995 bsoaspelin@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage

Nadere informatie

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer

Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Nieuwsboekje voor nieuwe kinderen van de voorschool van De Buikslotermeer Januari 2019 Welkom bij de voorschool van De Buikslotermeer. U heeft gekozen voor onze voorschool om uw kind een goede en leerzame

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: KDV De Kleine Jager opgemaakt: 22-07-2014 door: Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Parken

Pedagogisch werkplan BSO De Parken Pedagogisch werkplan BSO De Parken 1. De locatie Buitenschoolse opvang De Parken is gehuisvest in de Parkenschool in de wijk de Parken in Apeldoorn. De locatie heeft 4 basisgroepen voor kinderen in de

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Capelle, februari 2019 Renate Piet, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO De Capelle. Wij bieden opvang voor kinderen van De Buikslotermeer en Het Wespennest.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Kiplinglaan, Teenz Datum: Augustus 2018 Ingevuld door: Elke Pijnenburg Onderwerp Algemeen

Nadere informatie

Inspectierapport Stichting BSO Voor af en toe (BSO) Televisiebaan 106a 3402VH IJSSELSTEIN UT Registratienummer 109576603

Inspectierapport Stichting BSO Voor af en toe (BSO) Televisiebaan 106a 3402VH IJSSELSTEIN UT Registratienummer 109576603 Inspectierapport Stichting BSO Voor af en toe (BSO) Televisiebaan 106a 3402VH IJSSELSTEIN UT Registratienummer 109576603 Toezichthouder: GGD regio Utrecht In opdracht van gemeente: IJSSELSTEIN Datum inspectie:

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Lepelaar opgemaakt d.d.: 2 juli 2014 door: Janneke Faber Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Het totaal aantal kinderen dat op de BSO kan worden opgevangen is 60. Op maandag,

Nadere informatie

Inspectierapport Het Buitenschoolse Net, Locatie Maanuiltje (BSO) Joeri Gagarinstraat 13 5351HA BERGHEM Registratienummer 821484096

Inspectierapport Het Buitenschoolse Net, Locatie Maanuiltje (BSO) Joeri Gagarinstraat 13 5351HA BERGHEM Registratienummer 821484096 Inspectierapport Het Buitenschoolse Net, Locatie Maanuiltje (BSO) Joeri Gagarinstraat 13 5351HA BERGHEM Registratienummer 821484096 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Oss Datum

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: TintelTuin Hoorn opgemaakt d.d.: 28 januari 2014 door: Leonie Hooyberg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 24 kinderen per dag

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Happy Kids (BSO) Prins Hendriklaan 5 6713NE EDE GLD Registratienummer 797591837

Inspectierapport BSO Happy Kids (BSO) Prins Hendriklaan 5 6713NE EDE GLD Registratienummer 797591837 Inspectierapport BSO Happy Kids (BSO) Prins Hendriklaan 5 6713NE EDE GLD Registratienummer 797591837 Toezichthouder: Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden In opdracht van gemeente: Ede Datum

Nadere informatie