het leenhof Marc en Reinhilde vertellen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "het leenhof Marc en Reinhilde vertellen:"

Transcriptie

1

2 LENTE De krokussen staan in bloei in het park naast de deur in Gent, tijd voor een fris geitenkaasje of een glas bubbels met Cabriolait. Elk seizoen heeft zijn kaascharme. Geniet er van. het leenhof Marc en Reinhilde vertellen: We hebben 150 geiten die Reinhilde 2 maal per dag melkt in een melkstand waar 24 geiten kunnen staan. In de winter geven ze ongeveer 360 liter melk per dag. 4 maal per week maken we kaas. Vanaf de melkstand legt de melk 50 meter af in ondergrondse leidingen naar de kaasmakerij. Die keuze is om hygiënische redenen gemaakt. Wij pasteuriseren onze leidingen, maar de melk is en blijft rauw en dat willen we ook zo houden. Voor de kaas verwerken we de melk op 2 manieren. De rauwe melk komt via de leidingen in de koeltank en van daar in een rijpingstank waar er stremsel en zuursel bij komt. Daarna komt een deel terecht in wrongelzakken om uit te lekken. Dat deel gebruiken we voor de smeerkaasjes en fruitkaasjes. Die worden geroerd met een menger, om ze romiger en steviger te krijgen. We hebben enkele eenvoudige machines, bijv. om de doosjes vacuüm te trekken, om een sticker op te hangen met soort en datum.

3 Een ander deel van de dik geworden melk komt niet in de wrongelzakken, maar wordt gemengd met fenegriek of paprika & gember en komt dan handmatig in vormpjes terecht. De dikte van de gaatjes in het vormpje bepaalt de vochtigheid van de kaas. Zo ontstaan onze crottins die het Hinkelspel verkoopt. Die worden gemaakt met rauwe melk van de zaterdagavond en zondagochtend. De donderdag worden ze geleverd. Onze geiten grazen buiten, zolang het weer dit toelaat. Zo evident is dat niet, want geiten maken weinig antistoffen tegen wormen en zijn er heel gevoelig voor. Wij hebben via het maaien een natuurlijke cyclus ontwikkeld waarbij de voortplanting van de worm onderbroken wordt. Wij geven onze geiten een hele grote weide, te groot. Zo kunnen ze erin groeien. Ze kunnen het gras niet allemaal opeten en zo kunnen wij voortdurend maaien voor de wintervoorraad, om de 3 weken. Zo wordt de cyclus van de worm onderbroken door te maaien. Binnen eten ze een mengsel van maïs en halfdroog gras. Bijna alles wat ze eten kweken we zelf. Op die manier kunnen we heel lokaal werken, zonder invoer van voedsel uit verdere gebieden en dat vinden we heel belangrijk. Bietenpulp, extra soja en mineralen kopen we aan. Ik ben overtuigd van de betere smaak van rauwmelkse producten. Als kindjes uit de stad onze melk drinken, zeggen ze dat die naar roomijs smaakt. Wij hebben veel geluk dat we met geiten bezig zijn: dat is zo romantisch en zo aaibaar. Wij begonnen met 2 geiten en zo is het gegroeid. Als geitenboer worden we gesteund, door de pers en door iedereen.

4 Mijn ouders hadden dertig koeien en de bedoeling was dat we naar 60 koeien zouden gaan als ik afgestudeerd was van de landbouwschool. Toen kwam dat quotum: boem, klets, we zaten gevangen. Daarmee heb ik noodgedwongen 2 jaar gewerkt bij een bloemist, maar ik wou boer worden, met beesten werken. En daarmee dacht ik: ik zal geiten houden en kaas maken. Als ik begon, vond mijn grootvader dat maar niets. Een geit had je in zijn tijd als je geen koe kon betalen. Dat was dus neerwaarts gaan. Ik leerde veel in Saint Vérain, Frankrijk. Iemand had een advertentie zien staan in een vakblad, er was een boer die een stagiair zocht. Ik ging er naartoe. Ik heb daar geleerd om met vormpjes te werken en met stremsel. Ik heb ook de hygiëne gezien. En zo zijn we gestart met verse kaasjes, eerst voor de familie. We kenden iemand die de markten deed en die deed dan onze kaasjes mee. We zijn creatief geweest. We leverden dan ook aan winkels en die stimuleerden ons: zou je dat eens niet kunnen maken, of dat, daar is vraag naar. En zo probeerden wij. En zo kregen we een assortiment waarmee we diverse winkels konden overtuigen. Zo kwamen we ook in het Hinkelspel, vele jaren geleden. In onze winkel van t Leenhof: Verse crottintjes met fenegriek, peper, paprika & gember, natuur, op olie met kruiderijen geitenkwark met verschillende soorten fruit kruidensmeerkaasjes rauwe geitenmelk (bestellen voor dinsdagavond, afhalen vanaf donderdag 14u)

5 onze olijfolie De olijfolie komt uit het noorden van Sicilië, dichtbij Palermo, uit een dorp genaamd Castellammare del Golfo. Het domein noemt Domingo Caterina, is een 20 ha groot, en is reeds 150 jaar familiebezit. De olie gaat naar een aantal Siciliaanse adressen, en exclusief naar Het Hinkelspel als enig buitenlands adres. Voor wie er zin in heeft: er is een gite op het landgoed en ter plaatse onder "onze" olijfbomen liggen genieten behoort dus tot de mogelijkheden! L'asola di Domingo Caterina, Via Giuseppe Garibaldi, 231, Castellammare Del Golfo,

6 rauwe melk is goed voor elk Bron: Het aantal mensen dat last heeft van astma en allergieën nam de laatste 50 jaar steeds maar toe in onze geïndustrialiseerde wereld. Tegenwoordig hebben de helft van de kinderen last van astma en/ of van één of meerdere allergieën. Er is veel dat tot deze toestand bijdraagt, maar eetpatronen kunnen zeker ook een rol spelen. Een heel goede bescherming biedt rauwe melk, maar helaas is precies rauwe melk dikwijls in een slecht daglicht gesteld door gezondheidsagentschappen en de media. Wie rauwe melk drinkt, heeft minder last van astma en allergieën. Uit een Zwitsers onderzoek bij schoolgaande kinderen (Gabriela-studie) bleek dat kinderen die rauwe melk drinken 41% minder kans maken op de ontwikkeling van astma en 50% minder kans op de ontwikkeling van hooikoorts. Wie dus beweert dat er geen verschillen zijn tussen gepasteuriseerde en rauwe melk, zit mis. De onderzoekers van deze studie menen dat het verschil zit in een aantal proteïnen die wel bewaard worden in rauwe melk, maar kapot gemaakt worden door de verhitting bij pasteurisatie. Proteïnen in de wei van rauwe melk kunnen goed zijn tegen astma. Mark McAfee is de stichter van Organic Pastures Dairy en één van de leiders van de rauwe melk beweging in de V.S. Hij meldt dat steeds meer dokters in de V.S. biologische rauwe melk voorschrijven aan kinderen met astma, steeds terugkerende oorontstekingen en chronische infecties. Vroeger werd dikwijls afgeraden nog melk te drinken, maar nu is ontdekt dat er moet gestopt worden met gepasteuriseerde melk te drinken. Rauwe melk daarentegen moet niet gestopt worden, maar juist gestimuleerd worden.

7 Rauwe melk wordt dikwijls verdragen door mensen die nochtans lactose intolerant zijn. McAfee aan het woord: Er zijn 2 grote studies in Europa, de Parsifal-studie in 2006 en de Gabriela-studie in Zwitserland (zie boven) die heel degelijk gedocumenteerd zijn en mooi aantonen waarom rauwe melk een positief effect heeft op astma, of het zelfs doet verdwijnen. We mogen niet uit het oog verliezen dat de verhitting bij gepasteuriseerde melk vele bacterieën doodt die goed zijn voor je lichaam. In plaats krijgt je lichaam afvalproducten van de verhitting die het niet herkent en waar het geen raad mee weet. Je lichaam reageert: bepaalde cellen breken open, histamines komen vrij en astma, infecties banen zich een weg. Je kan dit alles vermijden door rauwe melk te drinken. Melk bevat namelijk veel goede bacteriën die je lichaam herkent en kan opnemen in je immuun systeem. Waarom rauwe melk drinken? Er valt meer te zeggen voor rauwe melk. Het zit vol bacteriën die goed zijn voor je spijsvertering. Het bevat materie die goed is tegen kanker. Rauwe melk zit vol vitamines en heeft een evenwichtig mengsel van allerlei mineralen. Het is niet ongewoon dat mensen die overschakelen van gepasteuriseerde melk naar rauwe melk hun gezondheidsproblemen zien verminderen of verdwijnen. Dit kan gaan over allergieën, over darmproblemen of over eczeem, bijvoorbeeld. Wat je goed in het achterhoofd moet houden, is dit: bij het pasteuriseren worden de gedode bestanddelen niet verwijderd, maar die dode fragmenten blijven in de melk. Het is niet de melk waar je niet tegen kan, het zijn die dode bestanddelen die je lichaam niet herkent en niet wil.

8 Het vervolg van het artikel beschrijft situaties in de V.S. en roept lezers op om op te komen voor het recht om rauwe melk op de boerderij te kopen. Best afkomstig van een biologische boerderij of een boerderij waar op natuurlijke wijze geproduceerd wordt. We kunnen hieraan toevoegen dat je bij het Hinkelspel helemaal goed zit. Al onze kazen, melk en zuivel zijn ofwel biologisch ofwel ambachtelijk en natuurlijk geproduceerd. We kennen de boeren en kleine producenten waar we mee samenwerken. Ze leveren een kwaliteitsproduct dat gezond is en heel lekker smaakt. de kaaskaart Een kaaskaart kost 75. Dat is een hele uitgave, waarmee je het Hinkelspel helpt om onze kaasvoorraden die liggen te rijpen te financieren. Vele keren 75 helpen ons aan cash. In ruil voor je bijdrage word je beloond met een korting van 10% op alle kazen. Je mag je kaart als boodschappenkaart gebruiken, maar bijv. op quiches, zuivel, broden, dranken, en afgewerkte kaasschotels krijg je geen korting.

9 receptjes Geitenijs 1l geitenmelk, 200gr suiker, 8 eierdooiers, 1 vanillestokje. Breng de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook. Klop de eierdooiers met de suiker goed tot een bleke massa. Laat nu de melk samen met het eidooiermengsel indikken op een zacht vuurtje. Laat afkoelen, verwijder het vanillestokje en draai ijs in een ijsmachine. Geitensmoothie 200ml geitenijs, 200ml geitenmelk, 1 banaan in stukjes 200gr blauwe bessen, 200gr frambozen, 2 tl honing Mix alle ingrediënten behalve het geitenijs in een blender. Verdeel over grote glazen en schep er bolletjes van het geitenijs in. Pannenkoeken Vervang de koemelk in je pannenkoeken door geitenmelk!

10 onze winkels F.Lousbergskaai 33, Gent 09/ open ma tem za van 10:00u -13:00u en van 14:00u -18:00u Weststraat 134a, Sleidinge 09/ open vr & za van 09:00u -12:00u en van 13:00u -17:00u Deze lente zijn we dicht op volgende feestdagen: Paasmaandag 21 april Dag van de Arbeid 1 mei Hemelvaart 29 mei Pinkstermaandag 9 juni. - info@hethinkelspel.be

Waar ligt de Beemsterpolder?

Waar ligt de Beemsterpolder? B e mster Spr e kbeurt Hoe oud is kaas? Kaas bestaat al sinds de prehistorie. Maar hoe wist de eerste kaasmaker nou hoe hij van melk kaas moest maken? Dat ging per ongeluk. Volgens een Arabische legende

Nadere informatie

Fruit-room ijsjes. Dit heb je nodig: 150 ml rijstmelk of sojamelk 10 frambozen of 2 eetlepels jam paar blaadjes munt. Extra: Zoku ijsmachine

Fruit-room ijsjes. Dit heb je nodig: 150 ml rijstmelk of sojamelk 10 frambozen of 2 eetlepels jam paar blaadjes munt. Extra: Zoku ijsmachine Fruit-room ijsjes 150 ml rijstmelk of sojamelk 10 frambozen of 2 eetlepels jam paar blaadjes munt Extra: Zoku ijsmachine Prak de frambozen fijn en meng het door de melk vervanger. Snij de blaadjes munt

Nadere informatie

ONZE NIEUWSTE CREATIES

ONZE NIEUWSTE CREATIES HERFST 2014 ONZE NIEUWSTE CREATIES TOINE Onze Toine is stilletjes aan een vaste waarde geworden in de winkel, en bovendien erg geliefd. Toine is een spin-off van onze Pas de Rouge, die iets anders rijpt

Nadere informatie

o In zakken gemaakt uit de huid van de dieren. o In de magen van de dode dieren. o Door veel te roeren in de melk.

o In zakken gemaakt uit de huid van de dieren. o In de magen van de dode dieren. o Door veel te roeren in de melk. Oppervlaktespanning Lees aandachtig info fiche 1 Beantwoord de vragen. info fiche 1 Apps 15 min Van probleem tot ontwerp In welk voorwerp bewaarden de jagers hun melk vele jaren geleden? o In zakken gemaakt

Nadere informatie

De lekkerste kaas komt uit Winkel

De lekkerste kaas komt uit Winkel De lekkerste kaas komt uit Winkel Vanaf de eerste grasspriet draait alles om kaas DE BASIS VOOR DE LEKKERSTE KAAS Sinds 1977 is Klaver Kaas een begrip. Van grasspriet tot kaas; bij Klaver wordt iedere

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Borst of fles 2. Zogen 3. De boer en zijn dieren 4. De fabriek 5. Slagroom, boter en karnemelk 6. Kaas 7. Meer zuivel 8.

inhoud blz. 1. Borst of fles 2. Zogen 3. De boer en zijn dieren 4. De fabriek 5. Slagroom, boter en karnemelk 6. Kaas 7. Meer zuivel 8. Melk inhoud blz. 1. Borst of fles 3 2. Zogen 4 3. De boer en zijn dieren 5 4. De fabriek 6 5. Slagroom, boter en karnemelk 7 6. Kaas 8 7. Meer zuivel 9 8. Melkweetjes 10 9. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen

Nadere informatie

Lente! De laatste stukjes Herbie tijm werden gesmaakt. De Vacherin keert terug naar zijn Mont d'or

Lente! De laatste stukjes Herbie tijm werden gesmaakt. De Vacherin keert terug naar zijn Mont d'or Lente! De laatste stukjes Herbie tijm wern gesmaakt De Vacherin keert terug naar zijn Mont d'or Het frisse groen van rucola en daslook komen ons vergezellen De productie van geitenmelk komt weer zachtjes

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

Doelstellingen. De leerlingen weten hoe kaas wordt gemaakt.

Doelstellingen. De leerlingen weten hoe kaas wordt gemaakt. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen weten hoe kaas wordt gemaakt. De leerlingen leren enkele typische woorden uit de kaasmakerij aan de hand van een memoriespel. Kaas is een melkproduct van aangezuurde

Nadere informatie

MELK BESTAAT UIT: De melk die van de koe komt wordt ook wel de rauwe melk genoemd. Dit is een plaatje van wat er in de melk van de koe zit.

MELK BESTAAT UIT: De melk die van de koe komt wordt ook wel de rauwe melk genoemd. Dit is een plaatje van wat er in de melk van de koe zit. INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Melk bestaat uit 3 Campina 4 Geschiedenis over schoolmelk 5 Van koe tot melk 6\7 Fabriek 8\9 Wat kun je van melk maken? 10 Tot slot + Bronvermelding 11 1 INLEIDING

Nadere informatie

Healthiness smoothies

Healthiness smoothies Healthiness smoothies Een smoothie receptenboek met heerlijke healthy smoothies, leuke weetjes, handige tips en trics. Inhoudsopgave Wie, wat, waar, waarom, wanneer Smoothies 3 Sporty smoothie 4 Raw cacao

Nadere informatie

NIEUW IN HET ASSORTIMENT

NIEUW IN HET ASSORTIMENT WINTER 2014-2015 NIEUW IN HET ASSORTIMENT TIJMKAAS Een nieuwe seizoenskaas om gezond de koude dagen door te komen. Een Herbie met tijm, laat het u smaken! De Latino zal tijdelijk uit het assortiment verdwijnen.

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

14 12 13 11 10 8 9 7 herfst 2013 5 4 2 3 1

14 12 13 11 10 8 9 7 herfst 2013 5 4 2 3 1 14 12 13 11 10 8 9 7 5 4 2 3 1 herfst 2013 Belgisch Fundamentalisme Wat heeft kaas met een hinkelspel en België met fundamentalisme te maken? Een terechte doch zeer moeilijk te beantwoorden vraag! Naar

Nadere informatie

onze kaasschotel We maken ook dessertschotels, met aangepaste kazen, of een schotel, speciaal voor het aperitief kan ook! (4,5 pp)

onze kaasschotel We maken ook dessertschotels, met aangepaste kazen, of een schotel, speciaal voor het aperitief kan ook! (4,5 pp) het einde van het jaar komt dichterbij. het bijgeloof beweert: zoals het jaar begint, zo loopt het voort. en dus wordt er, terwille van het goede omen, stevig gefeest, en is het leven zat van overvloed.

Nadere informatie

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade is heel erg lekker. Mijn zus kwam op het idee.en ik dacht goed idee. En toen heb ik het dus over chocolade gedaan. Waar komt chocolade vandaan?

Nadere informatie

Menu 69. Geitenkaasjes in Kataifi. Pompoensoep met kokosmelk en kerrie. Springboksteak met abrikozen-notensalsa. Chocolade trifle

Menu 69. Geitenkaasjes in Kataifi. Pompoensoep met kokosmelk en kerrie. Springboksteak met abrikozen-notensalsa. Chocolade trifle Menu 69. Geitenkaasjes in Kataifi Pompoensoep met kokosmelk en kerrie Springboksteak met abrikozen-notensalsa Chocolade trifle Geitenkaasjes in Kataifi ½ pak Kataifadeeg (draadjesdeeg, Turkse winkel) 2

Nadere informatie

Dit is een apotheek. Berend

Dit is een apotheek. Berend Dit is een apotheek. Dit is een gaapenkop. Die staat daar omdat sommige mensen konden niet lezen. En daarna gingen we naar de bakker. Bij de bakker verzorgde broden. En daarna gingen we naar de postbode

Nadere informatie

Infofiche 1. Melk kan je drinken, maar ook eten. Doelstellingen. De leerlingen weten wat zuivelproducten zijn.

Infofiche 1. Melk kan je drinken, maar ook eten. Doelstellingen. De leerlingen weten wat zuivelproducten zijn. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen weten wat zuivelproducten zijn. De leerlingen kunnen peilen naar de kennis over melk en melkproducten en het melkverbruik. Melk is gezond. Het behoort in de actieve

Nadere informatie

De Kaasmaakster. Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv)

De Kaasmaakster. Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv) De Kaasmaakster Schoolplaat De kaasbereiding (Copyright Wolters-Noordhoff bv) Misschien is het je wel eens opgevallen, als je over een landweg reed, of over de dijk. Langs de kant van de weg staat een

Nadere informatie

YOGHURT 47. zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn

YOGHURT 47. zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn YOGHURT 47 zoete en hartige recepten uit de keuken van yoghurt barn INHOUD VOORWOORD 5 VERSCHILLENDE SOORTEN YOGHURT 7 ONTBIJT 9 LUNCH 37 TUSSENDOOR 61 DESSERT 89 REGISTER 110 DANK 113 VOORWOORD Bij Yoghurt

Nadere informatie

Sinaasappel-roomkaas

Sinaasappel-roomkaas Sinaasappel-roomkaas 230 g roomkaas 170 g honing, mild 2 el sinaasappelsap 0,5 tl sinaasappelschil Meng de roomkaas, de honing, het sinaasappelsap en de sinaasappelschil en roer goed. Laat het 1 uur tot

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Ambachtelijk en authentiek

Ambachtelijk en authentiek Ambachtelijk en authentiek inleiding Met onze passie voor lekkere en bijzondere producten hebben wij in de afgelopen tijd gezocht naar producten die passen bij de denkwijze van Kraak-Vers. Nederlanders

Nadere informatie

Herbalife Paasbrunch

Herbalife Paasbrunch Herbalife Paasbrunch De lente is aangebroken en op 5 & 6 april is het Pasen! Voor veel mensen een gezellig feest waarbij een lekkere brunch op tafel wordt gezet. Heerlijk natuurlijk! Maar hoe past dit

Nadere informatie

Gezond & lekker kerstmenu

Gezond & lekker kerstmenu Gezond & lekker kerstmenu Voor jou! Een bewust kerstmenu inclusief eenvoudige recepten. Aangeboden door alle coaches en medewerkers van LifeStyle Coaching Nederland. De organisatie die door middel van

Nadere informatie

Mocht je deze 290 recepten graag willen hebben, dan vind je deze hier.

Mocht je deze 290 recepten graag willen hebben, dan vind je deze hier. Hier vind je de 7 overheerlijke Paleo recepten, die onderdeel uitmaken van de in totaal 290 recepten uit mijn e-books Smakelijk Paleo en 30 minuten Paleo. Mocht je deze 290 recepten graag willen hebben,

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

Lees verder over kaas maken en de verschillende kaassoorten.

Lees verder over kaas maken en de verschillende kaassoorten. Kaas om van te genieten Kaas, is er in vele soorten en maten, de ene nog lekkerder dan de andere. In kaas zit het beste uit de melk; kaas is rijk aan gezonde eiwitten en bevat van nature veel calcium.

Nadere informatie

vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252

vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252 vlak bij Marken ontbijt, brunch & lunch 13 cakes en dingen voor bij de thee 52 drank 84 vooraf 104 hoofdgerechten 161 toe 225 registers 252 de ultieme puffy pancakes Als wij een kater hebben (dat gebeurt

Nadere informatie

Melk voor jong en oud. Doelstellingen

Melk voor jong en oud. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen weten dat het voor alle leeftijdsgroepen belangrijk is om voldoende melk en melkproducten te gebruiken. De leerlingen kunnen mensen er op een creatieve manier toe

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Ieder seizoen kent weer andere soorten groente en fruit. In deze tijd van het jaar zijn deze soorten dan extra lekker, of zelfs alleen dan verkrijgbaar. Bovendien is het beter voor

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJS GEZOND?

IJS FABRIEK IJS GEZOND? IJS FABRIEK IJS GEZOND? Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJs gezond? Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid IJS gezond 5 0 Gratis Gratis lekkere gezonde recepten recepten nummer Voorwoord Natuurlijk liggen de supermarkten vol met ijsjes in alle soorten en maten. Maar wat is er nu leuker dan zelf (water) ijsjes

Nadere informatie

PURE, GEZONDE EN SMAAKVOLLE RECEPTEN OPGESTELD DOOR 5 GEZONDE BLOGS. Speciaal opgesteld

PURE, GEZONDE EN SMAAKVOLLE RECEPTEN OPGESTELD DOOR 5 GEZONDE BLOGS. Speciaal opgesteld ww.eetgoedvoeljegoed.com www.devoedzamekeuken.nl www.barbaraeet.nl www.puurenlekkerleven.blogspot.nl www.smakelijck.nl 2013 01 Speciaal opgesteld PURE, GEZONDE EN SMAAKVOLLE RECEPTEN OPGESTELD DOOR 5 GEZONDE

Nadere informatie

Het Grote Toetjesboek

Het Grote Toetjesboek Het Grote Toetjesboek De Sterrenlanden 2014 INHOUD Ondervoeding & toetjes... 2 Ondervoeding... 2 Onze toetjes... 2 Energie & Eiwit... 2 Toen & Nu... 2 Slikproblemen... 2 Richtlijnen... 2 Soesjes met chocoladesaus...

Nadere informatie

Smoothie s. Aardbei Banaan Smoothie. Aardbei Bosbessen Smoothie. Abrikoos Nectarine Smoothie. Ingrediënten. Bereiding. Ingrediënten.

Smoothie s. Aardbei Banaan Smoothie. Aardbei Bosbessen Smoothie. Abrikoos Nectarine Smoothie. Ingrediënten. Bereiding. Ingrediënten. Smoothie s Aardbei Banaan Smoothie 3/4 kop appelsap 1/2 kop natuur yoghurt 1 bevroren in stukken gesneden banaan 1 kop bevroren aardbeien 1. Giet het appelsap in de blender. 2. Voeg de yoghurt toe en mix

Nadere informatie

Lekker eten met weinig koolhydraten

Lekker eten met weinig koolhydraten Lekker eten met weinig koolhydraten Groentenrolletjes Geroosterde 1 courgette 1 rode paprika 2 eetlepels olijfolie enkele takjes peterselie 100 gram roomkaas 2 teentjes knoflook 8 sneetjes Atkins koolhydraat

Nadere informatie

Colruyt. Ontdek onze zomerkazen. In uw Colruyt-winkel vindt u tot eind september 2012 een ruim assortiment zomerkazen.

Colruyt. Ontdek onze zomerkazen. In uw Colruyt-winkel vindt u tot eind september 2012 een ruim assortiment zomerkazen. Neem me mee Colruyt i n f o r m e e r t Ontdek onze zomerkazen Verkrijgbaar tot eind september In uw Colruyt-winkel vindt u tot eind september 2012 een ruim assortiment zomerkazen. De voornaamste nieuwe

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt 2100 Deurne Tel / fax: 03/ 324 25 26 t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt Andante vzw www.tmagazijn.be Nieuwsbrief 5 april 2013 Voorwoord Beste lezer, Hier is hij dan; onze vijfde nieuwsbrief.

Nadere informatie

smoothies en sappen - 0 -

smoothies en sappen - 0 - smoothies en sappen - 0 - Smoothies & Sappen Door Serita. De recepten zijn recepten veelal geleend van internet, even als de plaatjes. Sommige van de recepten zijn top-secret V&D La place sappen. Ik zal

Nadere informatie

Streekproducten en eten uit de buurt

Streekproducten en eten uit de buurt Spreekbeurt of werkstuk Streekproducten en eten uit de buurt Inhoud Stap 1. Ga zelf op onderzoek uit Stap 2. Streekproducten of gewoon producten uit de buurt Stap 3. Waarom zijn streekproducten zo bijzonder?

Nadere informatie

Gezond & lekker met de kerst

Gezond & lekker met de kerst Gezond & lekker met de kerst Voor jou! Een bewust kerstmenu inclusief eenvoudige recepten. Met energieke groet, Margriet -Aperitief- Heerlijke rode bieten humus op een getoast zuurdesembroodje -Voorgerecht

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Recent is uit een internationaal onderzoek gebleken dat biologisch voedsel een hogere voedingswaarde heeft dan niet biologisch voedsel. Biologische gewassen zoals groenten, fruit

Nadere informatie

KAASSCHOTELS en RACLETTE 2015/2016

KAASSCHOTELS en RACLETTE 2015/2016 KAASSCHOTELS en RACLETTE 2015/2016 De kaasschotels bestaan uit een waaier aan fijne kazen Zoals hieronder voorgesteld volgens voorraad. Anders worden de kazen vervangen door een gelijkaardige kaas,qua

Nadere informatie

Logus Proefmenu Maart 2015

Logus Proefmenu Maart 2015 Logus Proefmenu Maart 2015 Groene Smoothie (kiwi, appel spinazie en avocado) Bosbes Yogi (yoghurt, sinaasappelsap, banaan en bosbes) Courgettesoep met gember en bieslook - Spicy zalm met clementine salsa

Nadere informatie

Meer informatie en bestellingen: www.dynamicfood.nl / info@dynamicfood.nl

Meer informatie en bestellingen: www.dynamicfood.nl / info@dynamicfood.nl Dit essay is gepubliceerd in het boek Dynamic Food (2013). Dynamic Food is een reizend platform dat onderzoek doet naar en informatie verzamelt over de relatie tussen stad en platteland. In 2050 zal 75%

Nadere informatie

Ideeën voor gezonde tussendoortjes

Ideeën voor gezonde tussendoortjes Ideeën voor gezonde tussendoortjes Heb je ook regelmatig behoefte aan een tussendoortje. Nu je zover bent dat je een nieuw gezond eet- en leefpatroon hebt geïntegreerd, wil je ook gezonde tussendoortjes

Nadere informatie

Betaalbaar bio in 6 stappen

Betaalbaar bio in 6 stappen Betaalbaar bio in 6 stappen Biologisch eten duur? Veel mensen denken dat biologisch eten niet in hun budget past. Ik heb dat ook heel lang gedacht. Tot ik ontdekte dat je door anders boodschappen te doen

Nadere informatie

LOGUS Mini Proef-menu Juli 2011

LOGUS Mini Proef-menu Juli 2011 LOGUS Mini Proefmenu Juli 2011 Tomatensoep met perzik en mascarpone Visfilet met tomaat en kappertjes Witte chocolade muffins Yoghurtijs met aardbei en een koeklepeltje Tomatensoep met perzik en mascarpone

Nadere informatie

In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken.

In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken. DE ZUIVELSECTOR > Inleiding In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken. De zuivelsector is belangrijk voor de Nederlandse

Nadere informatie

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten

Lekker zonder koemelk. Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk Koemelk- en lactosevrije gerechten Lekker zonder koemelk E. Schot van den Assem Realisatie, recepten en foodstyling: E. Schot van den Assem Coverontwerp en fotografie: E. Schot van

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

10. picnic ESSENTIALS

10. picnic ESSENTIALS 2. 10. 1. 6. picnic ESSENTIALS 9. 3. 7. 5. 4. 8. Een warme lente, een warme zomer, we genieten er van. We zitten onder een boom met een frisse Lousberg en een zomers slaatje versierd met onze Toine. En

Nadere informatie

Deliciously Ella Smoothies. & Juices

Deliciously Ella Smoothies. & Juices Deliciously Ella Smoothies & Juices INHOUD INLEIDING 6 GEWICHT VAN FRUIT EN GROENTE 8 NOTENMELK EN NOTENPASTA S 101 9 SMOOTHIES 10 INLEIDING 12 NOTEN 14 FRUIT 20 GROEN 28 PITTIG 34 ZOET 40 JUICES 44 INLEIDING

Nadere informatie

Gerechten. Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes. Keep it simple and make it tasty!

Gerechten. Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes. Keep it simple and make it tasty! Gerechten Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes Keep it simple and make it tasty! Intro Voeding... Het blijft allemaal lastig en ingewikkeld. Door de grote variatie en vele keuzes die je in het voedingsadvies

Nadere informatie

Kaas maken (taakanalyse)

Kaas maken (taakanalyse) Kaas maken (taakanalyse) Vakverdieping praktijkopdracht; Benjamin Bezemer & Marc van Rooden Tijdsbesteding Activiteit: 2,5 uur (inclusief half uur wachttijd): Voorwerk - 10 minuten (melk verwarmen 30 C)

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit

Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit Pure Whey Eiwit poeder is zeer goed oplosbaar en er zijn vele variaties mogelijk. Met onderstaande variatietips hebt u steeds een andere whey eiwitshake. Test

Nadere informatie

KAASSCHOTELS en RACLETTE 2018/2019

KAASSCHOTELS en RACLETTE 2018/2019 KAASSCHOTELS en RACLETTE 2018/2019 De kaasschotels bestaan uit een waaier aan fijne kazen Zoals hieronder voorgesteld volgens voorraad. Anders worden de kazen vervangen door een gelijkaardige kaas,qua

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

Het. Spreekbeurt pakket. Initiatief van:

Het. Spreekbeurt pakket. Initiatief van: Het Spreekbeurt pakket Antwoorden op vragen over de onderdelen van voeding, biologische voeding, suiker en tot slot voeding van de toekomst. Initiatief van: w Het KidsProef spreekbeurtpakket helpt je op

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten Recepten 2.1 Ontbijt Soms is het niet een kwestie van nieuwe recepten bij de hand hebben voor het ontbijt, maar gewoon net even anders tegen het ontbijt aan kijken. Wij zijn als Nederlanders gewend om

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom? Alles wat kinderen willen weten over... eten! Mary-Jo de Leeuw Waarom zijn bananen krom? Maak eens waar je over doen lezen WIST JE DAT... Je voor het bereiden van 1 kilo kaas ongeveer 10 liter melk nodig

Nadere informatie

Galactosemie - recepten

Galactosemie - recepten Galactosemie - recepten Ideeën en tips voor tussendoortjes en desserts 1 INHOUDSTAFEL 1. Zandkoekjes... 3 2. Pannenkoeken... 4 3. Griesmeelpudding... 5 4. Kruidenkoekjes... 6 5. Cake... 7 6. Droge wafeltjes...

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015!

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK helpt graag mee om 2015 gezond van start te laten gaan. Hierbij weer een tas vol lekkere en eerlijke groenten. Veel producten uit de KOOK-OOK tas

Nadere informatie

Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk?

Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk? Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk? Casus: Het Hinkelspel cvba Kenmerken Opgericht in 1982 Multistakeholder coöperatie > 2 miljoen euro omzet in 2013 > 70 vennoten We blijven

Nadere informatie

Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje. puur natuur!

Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje. puur natuur! Lekkere én gezonde recepten met Bambu. Genieten van een kopje puur natuur! Lekkere warme drank voor ieder moment van de dag! A.Vogel Bambu Zonder cafeïne Zonder kleur- en smaakstoffen Vrij van lactose

Nadere informatie

The Taste of Cooking: Papaja

The Taste of Cooking: Papaja The Taste of Cooking: Papaja Ingrediënten 4 personen ca 1 uur Fruit Papaja met mango en cactusvijg in sinaasappelgelei met groene thee roomijs Sinaasappelgelei 400 ml sinaasappelsap 4 cm citroengras 7

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8

SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8 SCHOOLKRANT GROEP 7 & 8 Spreekbeurt week: Kwade Hoek Jack en ik deden een spreekbeurt over De Kwade Hoek. We zijn begonnen met werken tijdens docu. Later kregen we te horen dat we hem op vrijdag 16 mei

Nadere informatie

Shakes. mini-receptenboekje. Food & Weight. Linda van Weverwijk Gewichtsconsulent

Shakes. mini-receptenboekje. Food & Weight. Linda van Weverwijk Gewichtsconsulent mini-receptenboekje Shakes Food & Weight Gewichtsconsulent Aardbeien en Havermout shake (ontbijt, 200 kcal) 125 gram aardbeien 1 sinaasappel uitgeperst 25 gram havermout 150 ml magere yoghurt Pureer de

Nadere informatie

Feestelijke ijsklontjes

Feestelijke ijsklontjes Algemene richtlijnen voor eten uit de natuur Probeer zo hoog mogelijk te plukken Was alles altijd goed Als je twijfelt, eet het niet! Pluk niet op plekken waar honden/katten poepen en plassen Feestelijke

Nadere informatie

Proefjes. Divieny, groep 6

Proefjes. Divieny, groep 6 Proefjes Ik vond het heel leuk en de leukste was ruiken En ik hoop dat het ook leuk is als we de volgende keer weer gaan En die ik niet leuk vond was proeven want er waren een Die ik niet lekker vond en

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJS MAKEN

IJS FABRIEK IJS MAKEN IJS FABRIEK IJS MAKEN Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJs maken Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd ****

Pasen maart 2018 **** Amuse: americain **** Preisoep met Limburgse mosterd **** Pasen maart 2018 Amuse: americain Preisoep met Limburgse mosterd Rode krielaardappelen met schil uit de oven Erwten en worteltjes Kalfs cordon blue Citroen ijs met blauwe bessen saus Preisoep met Limburgse

Nadere informatie

PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt

PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt Falafel is balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden en is een traditioneel gerecht in het Midden Oosten en Noord-Afrika. Kikkererwten bevatten

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant, Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort.

Beste KOOK-OOK klant, Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort. Beste KOOK-OOK klant, Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort. Haverkort is een waar familiebedrijf. Herman Haverkort heeft de slagerij aan de Assendorperstraat

Nadere informatie

Broodbeleg voor kinderen

Broodbeleg voor kinderen Broodbeleg voor kinderen 100% suikervrij! Gezond én snel te maken! 26 pagina s vol met recepten en tips! Broodbeleg voor kinderen 100% suikervrij! 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt

Nadere informatie

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING)

KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) KHEER (INDIASE RIJSTPUDDING) 1 liter melk 50 gram rijst 150 gram suiker Snuifje kaneel Snuifje kardemom 1 theelepel honing Amandelen of rozijnen (optioneel) Laat 1 liter melk koken. Doe er 50 gram rijst

Nadere informatie

Receptboekje. Een lekkere warme drank, zonder cafeïne!

Receptboekje. Een lekkere warme drank, zonder cafeïne! Receptboekje Een lekkere warme drank, zonder cafeïne! veelzijdige warme drank voor ieder moment van de dag A.Vogel Bambu Lekkere warme drank Zacht van smaak Cafeïnevrij en glutenvrij Verkrijgbaar bij drogist

Nadere informatie

De Herfst. Kleuren veranderen in de bladeren in de kazen

De Herfst. Kleuren veranderen in de bladeren in de kazen De Herfst Kleuren veranderen in de bladeren in de kazen De mozarella keert terug naar Italië De Vacherin Mont D'Or maakt zich klaar om terug te komen De laatste partijen Herbie Latino werden gemaakt, worden

Nadere informatie

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room. Witloofsalade met blauwe kaas. Ingrediënten 4 pers. De dressing 200 g blauwe kaas 1 dl kokend water 2 koffielepels mosterd 2 eetlepels frambozenazijn 5 eetlepels olijfolie 2 eetlepels walnotenolie 1 eetlepel

Nadere informatie

Mulligatawny. Voorgerecht. (cashew groentesoep ) Ingrediënten

Mulligatawny. Voorgerecht. (cashew groentesoep ) Ingrediënten Voorgerecht 4 el ghee (of olie) 2 kaneelstokjes 8 kruidnagelen 8 kardemom zaden 1 volle el gemberpuree 500 gr gemengde groenten (aardappelen, pompoen, wortel, bloemkool en courgette) 150 gr cashewnoten

Nadere informatie

Infobrochure SMOOTHIES

Infobrochure SMOOTHIES Infobrochure SMOOTHIES Wat is een SMOOTHIE? Een smoothie is een gemixte (geblenderde) dikromige, koude, niet-alcoholische drank doorgaans op basis van fruit. Om de smaak, kleur of voedingswaarde van een

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant! Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort.

Beste KOOK-OOK klant! Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort. Beste KOOK-OOK klant! Het vlees dat wordt gebruikt in de KOOK-OOK tas is afkomstig van Slagerij Haverkort. Haverkort is een waar familiebedrijf. Herman Haverkort heeft de slagerij aan de Assendorperstraat

Nadere informatie

van... Greet Lybaert (Diëtiste) Polenstraat 169a 9940 Sleidinge Tel: 09/357.60.86 Rachel Hillaert Kegelstraat 3 9940 Sleidinge

van... Greet Lybaert (Diëtiste) Polenstraat 169a 9940 Sleidinge Tel: 09/357.60.86 Rachel Hillaert Kegelstraat 3 9940 Sleidinge en bordje Koken in gezond de wok ten & goedkoop huize van... Kook-& winkelvaardigheden voor sociaal zwakkeren Stap -voor-stap recept Quiche met winkeloefening, dagmenu & quiz over de voedingsdriehoek Greet

Nadere informatie

15 x PuurGezond ontbijten. 1 kom pap van 200 ml halfvolle melk en 6 eetlepels havermout, serveren met blauwe bessen (vers of diepvries) 1 kiwi Thee

15 x PuurGezond ontbijten. 1 kom pap van 200 ml halfvolle melk en 6 eetlepels havermout, serveren met blauwe bessen (vers of diepvries) 1 kiwi Thee 15 x PuurGezond ontbijten Ontbijt 1 1 kom pap van 200 ml halfvolle melk en 6 eetlepels havermout, serveren met blauwe bessen (vers of diepvries) 1 kiwi Thee Ontbijt 2 2 sneetjes volkoren brood besmeerd

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Zomerse. smoothies. Gratis. recepten. Gratis. heerlijke. recepten. nummer 1 in gezondheid

Zomerse. smoothies. Gratis. recepten. Gratis. heerlijke. recepten. nummer 1 in gezondheid Zomerse smoothies 0 Gratis gezonde recepten 5 Gratis heerlijke recepten nummer Voorwoord Bijna iedereen houdt van smoothies. Ze zijn makkelijk en zitten boordevol vitamines en mineralen. Lekker als ontbijt

Nadere informatie

FEITEN OVER BIOLOGISCHE GEITEN

FEITEN OVER BIOLOGISCHE GEITEN FEITEN OVER BIOLOGISCHE GEITEN Info over de geitenmelksector Alles over productie, verwerking en afzet De melkgeit is terug Kenmerken van de melkgeit De melkgeit in Nederland is terug van weggeweest. In

Nadere informatie

met kaascrackers Voorjaars salade

met kaascrackers Voorjaars salade Wij kaas met kaascrackers Voorjaars salade INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN 200 gram Ouwe Daalder 400 gram veldsla 1 komkommer 1 grote wortel 80 gram pistachenoten 100 milliliter mosterd-dillesaus BEREIDING

Nadere informatie

Receptenbundel. Tip: maak de pannenkoekjes niet te dik, ze zijn veel smakelijker als je dunne pannenkoeken bakt!

Receptenbundel. Tip: maak de pannenkoekjes niet te dik, ze zijn veel smakelijker als je dunne pannenkoeken bakt! Receptenbundel Havermoutpannenkoeken Een makkelijk te bereiden recept dat slechts 15min van je tijd in beslag neemt. Deze pannenkoeken vullen enorm goed. Deze hoeveelheid is perfect voor een volwassene,

Nadere informatie

Productinformatie: Melk en melkproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Wat is melk?

Productinformatie: Melk en melkproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Wat is melk? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van melk. We vertellen je waarvoor je melk en melkproducten kunt gebruiken. Ook kom je meer te weten over de verschillende soorten melk

Nadere informatie