Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?"

Transcriptie

1 Chocolade

2 Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade is heel erg lekker. Mijn zus kwam op het idee.en ik dacht goed idee. En toen heb ik het dus over chocolade gedaan.

3 Waar komt chocolade vandaan? Chocolade komt uit verre warme landen rond de evenaar. Een evenaar is een soort cirkel die je zou kunnen tekenen over de wereld. Dan ligt de evenaar in het midden. De cacaoboom groeit rond de evenaar. Columbus was een ontdekkingsreiziger die leefde 600 jaar geleden. Hij heeft het in een van zijn reizen mee naar Europa meegenomen.

4

5 Chocolade werd vooral gegeten door de rijke mensen. Die zagen het als snoepgoed en als een onwijs lekkere traktatie. Een andere Spaanse ontdekkingsreiziger nam uit Mexico bonen mee. Daar gebruikten ze ook de bonen om mee te betalen. Een konijn kostte 10 bonen en een slaaf 100. Ook in Mexico maakten ze een soort cacoadrank. Ze noemden dat de Godendrank. In Spanje kwam iemand op het idee om de drank nog zoeter te maken door er honing, suiker en specerijen toe te voegen, zoals peper, anijs en kaneel. Bijna een eeuw lang vertelde niemand het recept door aan het buitenland.

6 Later werd chocolademelk gemaakt van cacao en melk en soms werd de cacao gemengd met wijn of bier. In de 17 de eeuw werd chocolademelk ook in andere Europese landen gedronken. Frankrijk was na Spanje het eerste land dat met chocolade kennis maakte. Dat kwam door Anne van Oostenrijk die getrouwd was met de Franse koning Lodewijk XIII. In deze tijd begonnen de Engelsen en de Hollanders heel erg met cacao te handelen. Het was eerst heel duur. Ze dachten ook dat chocolade ook een soort medicijn was en dat je er minder ziektes van op zou lopen en je langer zou leven.

7 Vroeger werd chocolade vooral gedronken, ze hadden ook al chocoladepasta, maar de harde chocoladerepen die wij hebben kende ze toen nog niet. Rond 1820 verzon de Nederlander van Houten een manier om repen te maken van de chocolade. Vanaf toen gingen ze proberen om de chocolade lekkerder te maken. Er werden bijvoorbeeld noten, rijst, suiker en rozijnen door de chocolade gedaan. In 1875 werd melkchocolade uitgevonden nog later de repen met nootjes

8 Hoe groeit de cacaoboom? Cacaobomen kunnen zo n vijftien meter hoog worden. De cacaoboom bloeit het hele jaar met witte en roze bloemetjes, maar 20 of 30 bloemetjes worden ook een vrucht. Ze hangen met een korte steel direct aan de stam.

9 De vruchten hebben de vorm van een kleine, dikke komkommer. Het groeien duurt vier tot acht maanden. De cacaovruchten groeien over de hele boom, zowel op de stam als op de dikke takken. Het duurt ongeveer vijf jaar voordat de cacaoboom goede vruchten heeft.

10 In een cacaovrucht bevindt zich de cacaoboon. Cacaobonen zijn wit van kleur en hebben een zure smaak.

11 Het oogsten. De cacaovruchten zijn niet allemaal tegelijk rijp; het oogsten duurt enkele maanden.. Slecht weer betekent een kleine of slechte oogst. De landen waar cacao groeit zijn vaak erg arm en een slechte oogst betekent minder geld verdienen. De cacaoboeren hebben de machines niet die wij hier hebben. Veel werk gebeurt daarom met de hand.

12 Maar vruchten die te hoog in de boom hangen worden met een zogenaamd snoeimes naar beneden gestoten. Met behulp van hakmessen slaat hij de vruchten open en haalt hij de cacaobonen er met de hand uit. De schil van de cacaovrucht wordt verbrand of gebruikt als mest of wordt aan de dieren gevoerd. De boeren bewaren de vruchten een tijdje en dan worden de bonen eruit gehaald

13 Ze worden in kisten gelegd en afgedekt. Dat afdekken gebeurt om de smaak te verbeteren. Om de bonen zit nog een laagje vruchtvlees, dat begint te broeien. Broeien betekent dat iets warm wordt van binnen. Daardoor wordt de smaak lekkerder en de witte kleur van de boon verandert in donkerbruin. Dan worden ze in de zon gedroogd. De gedroogde bonen gaan in pakjes (van 60 tot 70 kilo) naar de haven voor verzending. De meeste gaan naar Europa

14 Hoe word chocolade gemaakt? Als de boten aankomen in de haven worden de zakken met bonen met de vrachtwagen naar de fabriek gebracht. Er zit nog om de bonen een stoffige schil. De bonen smaken dus nog niet naar chocolade. Ze worden daarom eerst schoongemaakt en daarna gesorteerd. Daarna worden de cacaobonen in een grote oven verhit. Dit roosteren is belangrijk want dan valt het schilletje er af. Deze schillen worden soms verkocht als tuinmest.

15 Daar worden de bonen fijngemalen. Als je cacaobonen fijnmaalt krijg je cacaobrij. Dat is een soort smurrie. Deze brij noemen ze cacaomassa. Daarin zit dus vet (de cacaoboter) en fijngemaakte stukjes cacaoboon (cacaopoeder). Van cacaomassa alleen kunnen de mensen geen chocolade maken.

16 Van cacaomassa alleen kunnen de mensen geen chocolade maken. Bij de cacaomassa wordt suiker, extra cacaoboter en (voor melkchocolade) melkpoeder toegevoegd. En eventueel andere ingrediënten. Een reep, gemaakt van alleen chocolademassa zou keihard worden en te korrelig en bobbelig zijn. Het mengsel gaat dan ook eerst door een walsinstallatie. Deze machine zorgt ervoor dat de massa fijner en daardoor vloeibaarder wordt.

17 Als je cacaopoeder wilt hebben dan wordt de cacaoboter uit de massa geperst en het restje wordt tot broden gevormd die nog een keer worden fijngemalen. Een 100 jaar oude cacaowals -

18 Een oude congeermachine. Een nieuwe congeermachine

19 Chocolade die voor repen is bestemd, wordt hierna in gietmachines gedaan. De vormen zijn er in allerlei maten zodat ze grote en kleine repen kunnen maken, maar ook chocoladeletters en muntjes.

20 Daarna gaat de chocolade naar de dribbelbaan. Op deze baan gaan de vormen met de chocolade flink op en neer, zodat de luchtbelletjes weggaan. Na het afkoelen wordt alles verpakt. Als het repen zijn dan gaan de repen in folie en dan gaat er een laagje papier omheen. Bij repen hebben ze allemaal een eigen kleur: Witte wikkels om witte chocolade. Rood is puur en blauw is melk.

21 Bonbons gaan in mooie doosjes. Chocolademuntjes gaan in gouden folie en in een netje. Als alles ingepakt is worden ze naar winkel gebracht met de vrachtwagen of als het naar een ander land moet met het vliegtuig.

22 Chocoladen bestanddelen. Pure chocolade moet minstens 34% cacaobestanddelen bevatten. Melkchocolade bevat ongeveer 40% cacaobestanddelen. Witte chocolade is eigenlijk cacaoboter zonder cacaobestanddelen.

23 De cacaoboon is erg voedzaam. Het bevat allerlei bouwstoffen, dat zijn dingen die je nodig hebt om te groeien en te leven. Er zit een stofje in waar je je lekker van voelt. Dat stofje heet amfetamine. Daar kan je verslaafd aan raken. Ik vind chocolade wel lekker maar ben er niet verslaafd aan.

24 Ik ken chocolade in sommige verschillende vormen en verschillende Smaken Bijvoorbeeld de chocolade letters, chocolade repen, chocolade pasta, chocolademelk, een mars, chocolade munten, vlokken, hagelslag, bonbons en nog veel meer

25 Wat vond ik van mijn spreekbeurt Ik vond het wel leuk en nou weet ik veel meer over chocolade, hoe het gemaakt wordt, wat voor machines je er voor hebt. Maar wat ik al wist was dat je verschillende kleuren en smaken hebt. Ik vond het moeilijk omdat er soms ook wel moeilijke woorden waren, maar die heb ik vertaald. Ik heb een beetje hulp van mijn moeder en zus gekregen.

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs

Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Lerarenhandleiding groep 6 Lesprogramma over eten en smaak voor het basisonderwijs Inhoudsopgave Les 1: Speurneuzen 6 Les 2: Waar komt ons eten vandaan? 9 Kopieerblad 1 20 Les 3: Lekker uit de Schijf van

Nadere informatie

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept!

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Bananen Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over bananen, waar ze vandaan komen en waarom ze gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt onder te

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over pesten op het werk. Iemand kan bijvoorbeeld gepest worden door een collega. Of door de baas. PESTEN OF PLAGEN? Pesten is wat anders dan plagen. Iedereen maakt wel

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Munt

Koninklijke Nederlandse Munt Koninklijke Nederlandse Munt ALLES OVER MUNTEN! SPREEKBEURT INFORMATIE www.knm.nl Beeldhouwkunst Tientje 2012 WAAR KOMEN MUNTEN VANDAAN? Het idee van geld is ontstaan doordat er op steeds grotere schaal

Nadere informatie

Proficiat! Veel plezier!

Proficiat! Veel plezier! Proficiat! Je hebt de museumstand over de bakker gevonden! Dit boekje vertelt je alles over de bakker van vroeger en nu. Tussendoor krijg je leuke opdrachtjes om samen met vrienden of familie uit te voeren.

Nadere informatie

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen.

Op vakantie in het buitenland. Als je ouder bent, kun je met een bankpas overal geld opnemen. Tekst bij powerpointpresentatie spreekbeurt basisschool Dia 1: Inleiding Wie is er wel eens bij een bank geweest?. Wie van jullie heeft al een eigen bankrekening?.. In Nederland heeft 8 van de 10 jongeren

Nadere informatie

WIE MAAKT ZE. Munten SOORTEN MATERIAA. Een schat aan informatie voor je spreekbeurt

WIE MAAKT ZE. Munten SOORTEN MATERIAA. Een schat aan informatie voor je spreekbeurt WIE MAAKT ZE Munten S e d r a Wa SOORTEN MATERIAA L Een schat aan informatie voor je spreekbeurt ONTSTAAN Het de Nederlandsche Bank Vijfje 1. Waar komen munten vandaan? Het idee van geld is ontstaan doordat

Nadere informatie

Groente & Fruit: zó gezond!

Groente & Fruit: zó gezond! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Groente & Fruit: zó gezond! Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over groente en fruit, en waarom deze zo gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt

Nadere informatie

Informatie over Kinderarbeid.

Informatie over Kinderarbeid. Informatie over Kinderarbeid. (bron: lesbrief Per dag wijzer). Wat is kinderarbeid? Kinderen hebben recht op vrije tijd. Die kunnen ze gebruiken om te spelen, naar een museum of een popconcert te gaan,

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 27. De vakopleiding. Wat leert u in deze les? Praten over het verleden, het heden en de toekomst. Een gesprek voeren met de studieadviseur.

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Inhoud. Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden.

Inhoud. Dit boek mag vrij gekopieerd en rondgestuurd worden. Geld Inhoud 1. Voedsel en veiligheid 3 2. Samenwerken 3 3. Specialiteit 4 4. Delen 4 5. Ruilen 5 6. Diensten 5 7. Nadelen 6 8. Schelpen 6 9. China 7 10. Munten 7 11. Wegen 8 12. Munten slaan 8 13. Reclame

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

EERLIJKE HANDEL. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt EERLIJKE HANDEL Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Antoon Seelen, Olav Jansen Illustraties: CMO en zijn licentiegevers, Flickr, Wikimedia, Wereldwinkels, BeFair, Max Havelaar,

Nadere informatie

Ter voorbereiding. Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over DE EURO

Ter voorbereiding. Inhoudsopgave. Jouw spreekbeurt over DE EURO Jouw spreekbeurt over DE EURO Met de euro heb je een actueel en interessant onderwerp voor jouw spreekbeurt. Als Rabobank hebben we veel met deze munt te maken. We helpen je graag een eind op weg. In dit

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

VOORWOORD P. 8 INLEIDING P. 11. 1 Frisdranken

VOORWOORD P. 8 INLEIDING P. 11. 1 Frisdranken Inhoud VOORWOORD P. 8 INLEIDING P. 11 1 Frisdranken FRISDRANKEN ZIJN EIGENLIJK VLOEIBAAR SNOEP P. 16 FRISDRANK IS GEVAARLIJKER DAN JE DENKT P. 17 HOE WORDT FRISDRANK GEMAAKT? P. 20 DIT ZIT ERIN. P. 20

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

zeeland en slavenhandel driehoeksreizen 2013-2014 overtocht naar Amerika.

zeeland en slavenhandel driehoeksreizen 2013-2014 overtocht naar Amerika. Alles over slavernij Hoofdredacteur: Milo Brasser Redacteuren: Jesse Bliek, Fenna de Meulmeester, Rowen Wiggelinkhuyzen, Fleur van Dalen en Babet de Voogd zeeland en slavenhandel De eerste bekende Zeeuwse

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro.

EURO. Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. EURO Vanaf januari 2002 betalen we in Nederland en in veel andere Europese landen met de euro. Muntgeld Bankbiljetten EURO Hadden jullie al gezien dat er 2 briefjes zijn van 5 euro? oud briefje nieuw briefje

Nadere informatie

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Microkrediet voor Moeders, januari 2015 1 Inhoudsopgave Vragen & antwoorden... 3 Wat is microkrediet?... 3 Waarom

Nadere informatie

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld Euro bankbiljetten ons geld Spreekbeurt over geld Introductie Jij wilt een spreekbeurt houden over geld en wij willen je daarbij graag helpen. Dit is een spreekbeurt pakket dat is gemaakt door het bedrijf

Nadere informatie

Maatschappij Onderwerp: Drugs. Auteur: Bob van der grint Inlever datum:18-3-2014 Leraar: E.Mulder

Maatschappij Onderwerp: Drugs. Auteur: Bob van der grint Inlever datum:18-3-2014 Leraar: E.Mulder Maatschappij Onderwerp: Drugs Auteur: Bob van der grint Inlever datum:18-3-2014 Leraar: E.Mulder Inhoud 1.Titelpagina 2.Voorwoord 3.Conclusies 4.Theoretisch kader/literatuuropgave 2.Voorwoord Ik heb het

Nadere informatie

wennen? Je kunt koffie op vele manieren drinken, zeker als je de eerste keer je koffie bitter vind. Je kunt

wennen? Je kunt koffie op vele manieren drinken, zeker als je de eerste keer je koffie bitter vind. Je kunt hoofdstuk KOFFIE Koffie Al een keer koffie gedronken? En was het lekker? Kun je voorstellen dat mensen zoveel koffie kunnen drinken terwijl jij het de eerste keer niet zo lekker vond. Is het dan niet zo lekker

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie