10. picnic ESSENTIALS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10. picnic ESSENTIALS"

Transcriptie

1 picnic ESSENTIALS

2 Een warme lente, een warme zomer, we genieten er van. We zitten onder een boom met een frisse Lousberg en een zomers slaatje versierd met onze Toine. En we lezen onze nieuwsbrief. ZOMER

3 nieuw lekkers in onze winkels Om te beginnen, natuurlijk, onze eigen Toine, een creatie van kaasmaker Toon, die erg in de smaak valt bij onze klanten. Toon laat op geheime wijze de Pas de Rouge een beetje anders rijpen, ingesmeerd met look en roze peper. Lekker als snoepje, bij de boterham en verkruimeld in een frisse zomersla. Onze Herbie Rucola ging er uit en maakte plaats voor Herbie Honingklaver, een zachte smakelijke biologische rauwmelkse koekaas. Om zomerse dagen in het park op te vrolijken hebben we rosé in de winkel, alsook kleine flesjes Prosecco. En natuurlijk blijven we ook zorgen voor een voorraad ijsjes!

4 Campos Goticos, een Spaanse schapenkaas. Afkomstig van Tierra de Campos, 30 km van Palencia in de provincie Castillia-Léon. De producent, een ambachtelijke kaasmakerij, bestaat sedert Ze hebben meer dan schapen en maken een rauwmelkse schapenkaas met natuurlijke korst. Het is een cilindervormig kaasje, met een korst van beige kleur. De kaas heeft een vaste structuur, met kleine onregelmatige gaatjes en is strokleurig en niet te brokkelig. De kaas heeft een volle smaak, boterachtig, neigend naar olieachtig en met een toets van zout, dat aanwezig is in perfecte hoeveelheid. Je herkent het typische aroma van belegen schapenkaas.

5 Recente aanwinst op de wijnplank: Verdejo 2011 Rueda Caraballas Het herkomstgebied Rueda, Spanje (Denomination de Origin Rueda (V.C.P.R.D.) is gereguleerd sinds De productiegebieden liggen 1) op het hoge plateau van de Duero rivier, bij de Valladolid provincie, 2) op kleine delen van Ávila en 3) op kleine delen van Segovia. De bodem wordt gevormd door een ophoping van riviersediment. De druiven groeien in arme grond, met goede ventilatie en drainage. Het klimaat is extreem continentaal. De amplitude in de zomer (verschil in temperatuur tussen dag en nacht) bedraagt soms 25º C. Dit vormt een perfecte basis voor een goede zuur- en suikerbalans in de druiven. In D.O. Rueda groeien alleen druiven voor witte wijn. De belangrijkste variëteit is de Verdejo, de lokale druif die de wijnen hun echtheid en karakteristieke kwaliteit geven. Deze term komt van Verde wat groen betekent: de diepgele wijn kan inderdaad een licht groene schijn hebben.

6 Op bezoek bij de geitjes van Johan Van Waes Johan is de leverancier van bio-geitenmelk waarmee de Hinkelspel geitenkazen CabriOgand en Cabriolait worden gemaakt. We zijn begin mei, ik kom aan op een verzorgde boerderij, omgeven door veel groene weiden. Johan verwelkomt me en neemt me meteen mee naar de twee grote moderne stallen. Ik laat hem vertellen. Half mei wordt het nog een mooier zicht: dan zijn de geitjes buiten. Om te starten krijgen ze een halve hectare, die ze bereiken door de poorten achteraan. Elke dag krijgen ze een meter meer om te grazen. Zo hebben ze elke dag vers gras en deze manier van werken laat ons ook toe aan wormenbestrijding te doen zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

7 Geiten krijgen veel wormen van hun eigen mest. Als we dus vers gras geven, dat ze zelf niet bevuilden, hebben ze geen gelegenheid het gras op te eten dat ze bevuilden. Het is arbeidsintensiever, maar je voorkomt wormen. We laten de geiten nooit 2 maal grazen op dezelfde plaats in 1 seizoen: we schuiven altijd maar verder op. Achteraan, waar we begonnen met die halve hectare, gaan we maaien. Het gemaaide gras kuilen we in en door de zuurtegraad van het kuilproces gaan de wormen dood. Dit gras wordt dan hun rantsoen voor de zomer en de winter. Dit betekent wel dat ik voldoende grond moet hebben, dat is onderdeel van mijn filosofie. Eerst moet er meer grond zijn om in de eigen behoeften van de dieren te voorzien vooraleer ik wil groeien. Ik vind het geen biologische gedachte dat de voeding van ver moet komen met camions. Ik wil korte afstanden en zeker zijn van de kwaliteit. Op die manier is ook meteen duidelijk wat er mogelijk tekort is in de voeding en dat kunnen we dan compenseren.

8 Geiten moeten constant kunnen eten. Als ze niet voortdurend eten hebben, zijn ze onrustig. Nu ze nog binnen zitten, krijgen ze een gemengd rantsoen uit de kuil: maïs, spelt, gras van 3 sneden. Gras maaien we op diverse tijdstippen van het jaar, om zo tot een ideale combinatie te komen wat voedingswaarde betreft. Geiten hebben een pensprik nodig, vandaar dat we ook wat luzerne bijgeven. Dan zit er nog een mineralenkern in en een krachtvoercomponent. We zijn 95% zelf voorziend en 5% moeten we aankopen om het goede evenwicht helemaal te hebben. Dat laatste is belangrijk voor de gezondheid van de dieren en ook voor de melkproductie. Tenslotte zijn wij een economisch bedrijf, we willen de melkproductie op peil houden. Mijn kennis deed ik op door ervaring en studie. Als ik 22 was, ben ik van nul begonnen. Op mijn 23ste dacht ik dat ik alles wist, maar op mijn 37ste besef ik dat ik nog veel te leren heb. Overal hoor je iets, zie je iets en dat alles vul je aan met eigen ondervinding. Vroeger volgde ik de analyses nauwlettend op, ik vergeleek de resultaten met wat theoretisch nodig is en vulde aan waar nodig. Het plaatje klopte, maar toch liep het dikwijls fout: analyses zijn niet genoeg. Je moet meer doen, verder zoeken.

9 Zo leer je bijvoorbeeld naar de mest te kijken om te zien waar je moet bijsturen. Het blijft spannend, je moet alles bekijken, opvolgen, blijven zoeken. Drie tot vier keer per jaar komen we bijeen met bio geitenboeren. We weten de thema s vooraf, hebben inbreng en kunnen zo een beetje voorbereiden en gerichte vragen stellen. De laatste tijd doen we het meer en meer bij de boeren thuis, dat is heel interessant. Wij hebben hier in de twee stallen 450 geiten die we melken, en nog kleintjes. We vervangen elk jaar zo n 20% van de geiten: oude geiten, geiten die niet genoeg melk leveren, enzovoort, gaan eruit. Van de lammetjes die na de vervanging nog overblijven, verkopen we de vrouwtjes aan andere bedrijven of starters. De bokjes gaan weg en worden opgekweekt voor vlees. Dat is nog het laatste verhaal dat open staat: de bokjes gaan naar de gangbare landbouw. Het vlees vertrekt als bio, maar er is geen vervolg mogelijk in de biosector. In feite zouden wij liefst alleen maar vrouwelijke lammetjes hebben, maar ja, dat is nu eenmaal niet zo. Enfin, het is niet helemaal verloren als mensen er nog kunnen van eten, maar het is wel moeilijk. Je ziet graag je geiten, je bent eraan gehecht, dan komen er lammetjes en dan moet je de bokjes wegdoen.

10 Niet alle geitjes krijgen lammetjes. Zo vermijden we bokjes. In de winterperiode blijven die geiten melk geven en ze zien minder af. Een dracht vraagt veel van een dier, het is goed voor het dier dat het niet lammert. We kunnen dat natuurlijk niet constant blijven doen, er is opvolging nodig. Geitjes zijn gevoelig, wel sterker dan een koe op gebied van de uier. Geitjes hebben specifieke eisen: de verluchting moet zeer goed zijn. Tocht verdragen ze niet, teveel zon ook niet, teveel wind ook niet. Dus ja, ideaal terrasjesweer, maar toch niet te zonnig. Ook op vlak van voeding zijn ze gevoelig, vooral voor verandering. Het voedsel dat je hier ziet klaarliggen, komt uit de gemengde kuil, zodat ze niet kunnen selecteren. Als we een nieuwe kuil opendoen, mogen we niet bruusk overstappen. We geven eerst enkele dagen 25% uit de nieuwe kuil en 75% uit de oude, dan enkele dagen en dan geleidelijk aan volledig naar de nieuwe kuil. Dat mag zeker niet bruusk gebeuren, op gevaar van vergiftiging.

11

12 Mijn ouders hadden een melkveebedrijf en ik zou daar in stappen, samen met mijn broer. Maar mijn vader was nog actief, dus, ik ging eerst buitenshuis werken. Dan wou ik met mijn broer overnemen, maar het was te groot voor mijn broer en te klein voor 2. Het eerste idee was te investeren in de koeien. Op dat moment, als ik 22 was, kreeg ik kans van Gino De Clercq van Le Larry om geiten te gaan kweken. Hij had 120 geiten en een steeds stijgende vraag naar geitenkaas, maar hij zag het niet zitten om meer geiten te kweken. Hij zocht dus iemand om geiten te houden voor de melk voor Le Larry. Op dat moment, alles overwegend, heb ik gekozen voor de geitjes. Mijn broer en ik hebben nu 2 volledig financieel gescheiden bedrijven, maar we werken samen voor het machinepark. En we helpen elkaar. Ik ga bij hem, hij bij mij als het te druk is. Zo kunnen we efficiënter en goedkoper werken. Ik werk nog steeds voor Le Larry. Zij zijn sneller gegroeid dan ik. Toch was er een moment dat ik meer melk had dan zij nodig hadden. We wisten dat het Hinkelspel een meer constante leverancier van geitenmelk nodig had en zo begon ik enkele jaren geleden te leveren voor het Hinkelspel.

13 Le Larry heeft melk tekort, maar zij kopen bij op de markt. Het is voor iedereen een win-win. Het Hinkelspel heeft melk, Le Larry koopt op de markt indien nodig en anders niet en ik weet dat ik mijn melk kan leveren. Ik doe de boerderij volledig alleen, mijn vrouw heeft ervoor gekozen om halftijds buitenshuis te werken. Zij maakt ook tijd voor de 3 kinderen. Ik begon als ik 22 was en op die leeftijd kan je alles aan. Ik ben nu 37 en ik kan nog alles aan, maar ik voel toch dat het nodig zal zijn om in te grijpen. s Morgens start ik tussen 5u30 en 6u en werk anderhalf uur. Daarna eet ik een boterham met de kinderen voor ze naar school gaan en dan volgen diverse activiteiten. s Avonds moet ik nog eens melken en kuisen, eventueel nog eens eten bijgeven. Op kalme dagen valt het mee, dan kan je overdag veel opvangen. Op drukke dagen is dat moeilijker. Ik probeer wel om 19u30 te stoppen. Ik begin zo vroeg omdat ik dan mijn kinderen zie na het melken s morgens. En s avonds voor het melken probeer ik ook in huis te gaan om ze te zien, maar dat lukt niet altijd. Gelukkig komen ze mij wel eens een bezoekje brengen nu ze wat groter zijn.

14

15 Een geit geeft 4 liter melk per dag, gemiddeld. Er zijn er die meer geven, er zijn die minder geven. Per jaar is dat iets over 1000 liter per geit. Tot nu toe loopt alles goed met de melkleveringen. Ik vind het belangrijk feedback te krijgen van mijn klanten, want er kan altijd eens iets verkeerd gaan. Hoe goed je ook je best doet, dit is wel de natuur aan het werk. De kwaliteit van de melk moet heel goed zijn omdat Le Larry en het Hinkelspel werken met rauwe melk. Ik ben geen voorstander van gepasteuriseerde melk, maar het is wel eenvoudiger. De smaak is wel niet zo lekker, maar als er een probleem zou zijn met kiemen, worden die gedood door het pasteuriseren. Onze kwaliteit moet dus absoluut top zijn om rauwmelkse kazen te kunnen realiseren. Als dat lukt, heb je met deze melk de beste kaas. Rauwmelkse kaas is veel gezonder. Met pasteuriseren dood je niet enkel de slechte dingen, je doodt ook de goede bacteriën,eigenlijk doe je alles kapot. Ergens is het logisch vind ik dat het het beste is om de natuur haar gang te laten gaan, maar wel op een heel hygiënische manier.

16 In de bio wereld wordt alles strikt gevolgd. Je hebt sowieso 2 onaangekondigde controles per jaar. De voeding wordt gecontroleerd, de herkomst. Ze checken de facturen. Ze nemen ook stalen van de voeders, om te checken of er niets in zit dat er niet mag in zitten. Ook gaan ze kijken hoeveel voeder je hebt in verhouding tot het aantal geiten. Zo weten ze of je voldoende zelf kweekt, voldoende bio aankoopt, of als er ergens een marge is waar het fout kan gaan. Ik vind die controles goed, het is belangrijk voor de sector, schandalen moeten vermeden worden.

17 Het mooiste in mijn beroep is voor mij de cyclus: de geboortes, je ziet nieuw leven, je wandelt in de velden, je ziet de gewassen groeien. Je ziet het resultaat van je vele uren werk. Daarvoor doe je het: voor gezonde dieren, voor gezonde planten. Het negatieve is de werkdruk: je moet elke dag veel uren werken en je werkt 7 dagen op 7. Sedert een paar jaar, gaan we in de zomervakantie wel een week weg en in de winter nog eens een weekend. De kinderen vragen wel eens naar hun papa en die korte vakanties doen deugd. Het nadeel is dat wij de deur niet kunnen dichtdoen zonder meer, we moeten vervangers vinden. En die moeten het bedrijf en de activiteiten een beetje kennen, de kleine problemen kunnen oplossen. Het gaat goed tot nu toe, we kiezen wel een kalme periode. Voor de rest, ja, ik doe het graag. Voor mij wegen de voordelen nog altijd meer dan de nadelen. intervieuw: Ann David foto s: Astrid Agemans

18 Rode bietensalade met geitenkaas Voor 6 personen: 4 middelgrote rode bieten, gegaard in de oven en gepeld en in blokjes gesneden, 5 el gehakte walnoten, 3 el ahornsiroop, gemengde sla, 125ml appelsiensap (Hinkelspel), 60ml balsamico-azijn 125 extra vierge olijfolie (Hinkelspel), 60gr verse geitenkaas (Hinkelspel) Verwarm de walnoten in een pan op middelhoog vuur tot ze verkleurd zijn en voeg de ahornsiroop toe, goed roeren zodat alle walnoten bedekt zijn met een laagje siroop. Zet apart en laat afkoelen. Maak ondertussen een dressing door balsamico, olijfolie en appelsiensap goed te mengen. Dresseer het bord met de rode bietjes, de gemengde sla, de dressing en de walnoten. Verkruimel er als laatste de verse geitenkaas over. Zomertip: verkruimel een beetje verse

19 Zomers broodbeleg met verse geitenkaas Voor 1 persoon: 1 boekweitkoek (of een dikke zuurdesemboterham), 1verse geitenkaascrottin, honing, 1 gedroogde vijg, 1 dadel, een half handje verse rucola salade. Halveer uw boekweitkoek, of toast uw zuurdesemboterham. Verwarm 1 goeie soeplepel honing in uw microgolfoven (halve warmte) of verwarm uw honing zachtjes op uw kookfornuis. Snij de dadel en vijg in kleine stukjes. Doe verse crottin, versneden gedroogd fruit, en honing in een kommetje en prak en meng alles met een vork. Dit gaat op uw brood met als finishing touch de rucola! geitenkaas over je glaasjes frisse gazpacho!

20 onze winkels F.Lousbergskaai 33, Gent 09/ open ma tem za van 10:00u -13:00u en van 14:00u -18:00u Weststraat 134a, Sleidinge 09/ open vr & za van 09:00u -12:00u en van 13:00u -17:00u De zomersluitingen: de winkel in Sleidinge sluit van ma 21 juli tem za 16 augustus. De winkel in Gent van ma 4 augustus tem za 16 augustus. Onze winkels zijn dicht op feestdagen, maar bruggen maken we nooit. - info@hethinkelspel.be

ONZE NIEUWSTE CREATIES

ONZE NIEUWSTE CREATIES HERFST 2014 ONZE NIEUWSTE CREATIES TOINE Onze Toine is stilletjes aan een vaste waarde geworden in de winkel, en bovendien erg geliefd. Toine is een spin-off van onze Pas de Rouge, die iets anders rijpt

Nadere informatie

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten Pittige paprika-tomatensoep voor- of bereidingstijd: 30 minuten 2 teentjes knoflook 750 gram zoete kerstomaatjes (of andere rijpe tomaten in stukjes) 6 eetlepels olijfolie 2 kleine rode uien 1 grote rode

Nadere informatie

14 12 13 11 10 8 9 7 herfst 2013 5 4 2 3 1

14 12 13 11 10 8 9 7 herfst 2013 5 4 2 3 1 14 12 13 11 10 8 9 7 5 4 2 3 1 herfst 2013 Belgisch Fundamentalisme Wat heeft kaas met een hinkelspel en België met fundamentalisme te maken? Een terechte doch zeer moeilijk te beantwoorden vraag! Naar

Nadere informatie

RECEPTEN BOEK. Healthy Ageing. Met dank aan:

RECEPTEN BOEK. Healthy Ageing. Met dank aan: RECEPTEN BOEK Healthy Ageing Met dank aan: WIJS Albert Heijn Paddepoel Voeding en diëtiek studente: Jitske Dijkstra Toegepaste psychologie student: Niels van Doorn ZOMERSE WRAP BEREIDINGSTIJD: 30-40 MINUTEN

Nadere informatie

het leenhof Marc en Reinhilde vertellen:

het leenhof Marc en Reinhilde vertellen: LENTE De krokussen staan in bloei in het park naast de deur in Gent, tijd voor een fris geitenkaasje of een glas bubbels met Cabriolait. Elk seizoen heeft zijn kaascharme. Geniet er van. het leenhof Marc

Nadere informatie

MAREILLE S KERSTRECEPT

MAREILLE S KERSTRECEPT MAREILLE S KERSTRECEPT MENU Voorgerecht Salade met geitenkaas en vijgen Bijgerecht Groene asperges met spek Hoofdgerecht Kip uit de oven met rozemarijn Bijgerecht Gegrilde pompoen, zoete aardappel en roseval

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant! KOOK-OOK maakt gedurende het zomerseizoen veel gebruik van groentes uit Zwolle.

Beste KOOK-OOK klant! KOOK-OOK maakt gedurende het zomerseizoen veel gebruik van groentes uit Zwolle. Beste KOOK-OOK klant! KOOK-OOK maakt gedurende het zomerseizoen veel gebruik van groentes uit Zwolle. De meeste groentes die in de KOOK-OOK tas zitten, zijn afkomstig van het biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf

Nadere informatie

De lekkerste kaas komt uit Winkel

De lekkerste kaas komt uit Winkel De lekkerste kaas komt uit Winkel Vanaf de eerste grasspriet draait alles om kaas DE BASIS VOOR DE LEKKERSTE KAAS Sinds 1977 is Klaver Kaas een begrip. Van grasspriet tot kaas; bij Klaver wordt iedere

Nadere informatie

Gezond & lekker met de kerst

Gezond & lekker met de kerst Gezond & lekker met de kerst Voor jou! Een bewust kerstmenu inclusief eenvoudige recepten. Met energieke groet, Margriet -Aperitief- Heerlijke rode bieten humus op een getoast zuurdesembroodje -Voorgerecht

Nadere informatie

Colruyt. Ontdek onze zomerkazen. In uw Colruyt-winkel vindt u tot eind september 2012 een ruim assortiment zomerkazen.

Colruyt. Ontdek onze zomerkazen. In uw Colruyt-winkel vindt u tot eind september 2012 een ruim assortiment zomerkazen. Neem me mee Colruyt i n f o r m e e r t Ontdek onze zomerkazen Verkrijgbaar tot eind september In uw Colruyt-winkel vindt u tot eind september 2012 een ruim assortiment zomerkazen. De voornaamste nieuwe

Nadere informatie

Algemene mededelingen

Algemene mededelingen Algemene mededelingen Breads: Bij de levering van de broden zijn alle broden rond/in zijn geheel. Bij bereiding gebruik je de helft, dus zorg dat ze precies doormidden worden gesneden. - De koude broodjes

Nadere informatie

o In zakken gemaakt uit de huid van de dieren. o In de magen van de dode dieren. o Door veel te roeren in de melk.

o In zakken gemaakt uit de huid van de dieren. o In de magen van de dode dieren. o Door veel te roeren in de melk. Oppervlaktespanning Lees aandachtig info fiche 1 Beantwoord de vragen. info fiche 1 Apps 15 min Van probleem tot ontwerp In welk voorwerp bewaarden de jagers hun melk vele jaren geleden? o In zakken gemaakt

Nadere informatie

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten Recepten 2.1 Ontbijt Soms is het niet een kwestie van nieuwe recepten bij de hand hebben voor het ontbijt, maar gewoon net even anders tegen het ontbijt aan kijken. Wij zijn als Nederlanders gewend om

Nadere informatie

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten

Veel veld voor vlees, weinig veld voor groenten Voeding > 3 e graad > lesmateriaal > kniptekst Sociaal vlees? Voor de leerkracht: Knip op voorhand de tekst in stukken op de lijnen. Houd de stukken tekst per titel samen. Veel veld voor vlees, weinig

Nadere informatie

SuperMama LUNCH Top 5 www.super-mama.nl SuperMama

SuperMama LUNCH Top 5 www.super-mama.nl SuperMama SuperMama 1 LUNCH Top 5 www.super-mama.nl SuperMama LUNCH Mama s maak het alstublieft niet te moeilijk. Een gezonde leefstijl hoeft namelijk niet moeilijk te zijn en hoeft ook helemaal niet veel tijd te

Nadere informatie

ANDERS ETEN RECEPTEN BROODLUNCH

ANDERS ETEN RECEPTEN BROODLUNCH ANDERS ETEN RECEPTEN BROODLUNCH Maak wat van die boterham! Schaf een goede lunchbox aan met aparte vakjes zodat je de nattere ingrediënten mee kunt nemen en je boterham ter plekke kunt klaarmaken. - 2

Nadere informatie

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be Vergeten recepten Ideeën en inspiratie www.weekvandesmaak.be SOEP VAN PASTINAAK EN WORTEL MET GEKRUIDE YOGHURT Benodigdheden (voor 6 personen) 1 ui 625 g pastinaak 500 g wortelen kippenbouillon 90 g gewone

Nadere informatie

Gezond & lekker kerstmenu

Gezond & lekker kerstmenu Gezond & lekker kerstmenu Voor jou! Een bewust kerstmenu inclusief eenvoudige recepten. Aangeboden door alle coaches en medewerkers van LifeStyle Coaching Nederland. De organisatie die door middel van

Nadere informatie

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid IJS gezond 5 0 Gratis Gratis lekkere gezonde recepten recepten nummer Voorwoord Natuurlijk liggen de supermarkten vol met ijsjes in alle soorten en maten. Maar wat is er nu leuker dan zelf (water) ijsjes

Nadere informatie

Kerstmenu RECEPTEN. borrel & brunch

Kerstmenu RECEPTEN. borrel & brunch Kerstmenu borrel & brunch Ingrediënten (10 personen): Wortelsoepje Italiaans in een glaasje borrelhapje 1 ui 1 teentje knoflook 1 stengel bleekselderij 400 g winterwortels 1 el olijfolie 500 ml bouillon

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Waarom maakt KOOK-OOK gebruik van biologisch vlees? Naast dat het dier een beter leven heeft gehad, is de samenstelling van biologisch vlees veel beter voor onze gezondheid. Biologisch

Nadere informatie

Waar ligt de Beemsterpolder?

Waar ligt de Beemsterpolder? B e mster Spr e kbeurt Hoe oud is kaas? Kaas bestaat al sinds de prehistorie. Maar hoe wist de eerste kaasmaker nou hoe hij van melk kaas moest maken? Dat ging per ongeluk. Volgens een Arabische legende

Nadere informatie

www.mamagreet.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

www.mamagreet.be - greet.lybaert@greetlybaert.be TEGEN KANKER Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 60.86 Knoflooksoep Ham-persilladerolletjes spinazie-basilicumolie-of pesto aardbei-chocoladefondue www.mamagreet.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

Nadere informatie

Pasta salade. Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie

Pasta salade. Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie Pasta salade Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie 175 gram pasta, bv. schelpjes macaroni 150 gram sperziebonen

Nadere informatie

Daalder Kaas staat voor:

Daalder Kaas staat voor: Als het om lekkere en goede kaas gaat, dan bent u bij Daalder Kaas aan het juiste adres. Elke week zijn wij op ruim 200 markten en standplaatsen in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk te vinden.

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Lente! De laatste stukjes Herbie tijm werden gesmaakt. De Vacherin keert terug naar zijn Mont d'or

Lente! De laatste stukjes Herbie tijm werden gesmaakt. De Vacherin keert terug naar zijn Mont d'or Lente! De laatste stukjes Herbie tijm wern gesmaakt De Vacherin keert terug naar zijn Mont d'or Het frisse groen van rucola en daslook komen ons vergezellen De productie van geitenmelk komt weer zachtjes

Nadere informatie

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Spoel de Quinoa voor dat je hem gebruikt eerst goed af, dit ivm met het waslaagje.doe het water en de Quinoa in een middel grote pan en breng aan de kook.

Nadere informatie

WEEK 1 1200 KCAL DAG 1

WEEK 1 1200 KCAL DAG 1 DAG 1 Gebakken groente met ei. Magere kwark Bak 1 opscheplepel gesneden rode paprika en 1 opscheplepel champignons met een eetlepel olijfolie. Voeg daar vervolgens 2 eieren bij en bak alles al roerend

Nadere informatie

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter

Ik Eet Het Beter. Een lekkere en gezonde lunch! Ik Eet Het Beter Een lekkere en gezonde lunch! Ik eet het beter Hallo, allemaal ik ben Gaby en zit in groep8. En ik ga jullie iets vertellen over wat we twee weken geleden hebben gedaan. Het was 20 maart toen we van de

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015!

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK helpt graag mee om 2015 gezond van start te laten gaan. Hierbij weer een tas vol lekkere en eerlijke groenten. Veel producten uit de KOOK-OOK tas

Nadere informatie

Herbalife Paasbrunch

Herbalife Paasbrunch Herbalife Paasbrunch De lente is aangebroken en op 5 & 6 april is het Pasen! Voor veel mensen een gezellig feest waarbij een lekkere brunch op tafel wordt gezet. Heerlijk natuurlijk! Maar hoe past dit

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Bietensalade. Ingrediënten:

Bietensalade. Ingrediënten: Bietensalade - 1000 gram voorgekookte bieten - 75 gram rucola - 200 gram feta - 100 gram pijnboompitjes - 4 el olijfolie, extra virgine - 4 el balsamicoazijn - 4 tl mosterd - 2 el honing - Peper - Leeg,

Nadere informatie

NIEUW IN HET ASSORTIMENT

NIEUW IN HET ASSORTIMENT WINTER 2014-2015 NIEUW IN HET ASSORTIMENT TIJMKAAS Een nieuwe seizoenskaas om gezond de koude dagen door te komen. Een Herbie met tijm, laat het u smaken! De Latino zal tijdelijk uit het assortiment verdwijnen.

Nadere informatie

WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN

WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN BIO? DA S LOGISCH! INTROLES VOOR DE 2 e GRAAD 1 LESUUR WERKBLADEN VOOR DE LEERLINGEN 2 BIO? DA S LOGISCH? - WERKBLADEN VIDEO: GEERT HOSTE Wat is biologische voeding? Schrijf zoveel mogelijk termen op die

Nadere informatie

Broodbeleg voor kinderen

Broodbeleg voor kinderen Broodbeleg voor kinderen 100% suikervrij! Gezond én snel te maken! 26 pagina s vol met recepten en tips! Broodbeleg voor kinderen 100% suikervrij! 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt

Nadere informatie

Lekker eten met weinig koolhydraten

Lekker eten met weinig koolhydraten Lekker eten met weinig koolhydraten Groentenrolletjes Geroosterde 1 courgette 1 rode paprika 2 eetlepels olijfolie enkele takjes peterselie 100 gram roomkaas 2 teentjes knoflook 8 sneetjes Atkins koolhydraat

Nadere informatie

SERIOUS FASTFOOD SALADS

SERIOUS FASTFOOD SALADS APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS NEOBODIES.NL 2017APPcoach TIPS 3 1 APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS 2017 3e druk Publicatie door: NEOBODIES Rozengracht

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

Risotto van geroosterde knolselder en oesterzwammen

Risotto van geroosterde knolselder en oesterzwammen Risotto van geroosterde knolselder en oesterzwammen Koken zonder vlees is makkelijker - en lekkerder - dan je denkt. We geven jou graag een duwtje in de rug met dit recept. maatweek-2017-recepten-postkaart.indd

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

NierNieuws Kerstmenu 2012

NierNieuws Kerstmenu 2012 NierNieuws Kerstmenu 2012 Winterprei in wittewijnsaus met een knapperig kaaslaagje ====== Tomatenrisotto met buffelmozzarella op een bedje van rucola ====== Exotische sinaasappeljelly met kardemom Alle

Nadere informatie

SERIOUS QUICKFIX SALADS

SERIOUS QUICKFIX SALADS APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS NEOBODIES.NL 2017APPcoach TIPS 3 1 APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS 2017 2e druk Publicatie door: NEOBODIES Rozengracht

Nadere informatie

mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan

mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan mitchel van duuren VAN O.A. DE WEBSITES PALEO.NL EN PALEODIEET.NL 3 Paleo brood recepten toch je boterham zonder de nadelen van graan De meest gestelde vraag die ik krijg als mensen overwegen om Paleo

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 33+34

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 33+34 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 33+34 Dag 33 Ontbijt: Havermoutpap met dadels en noten 1 portie rijstmelk/ havermelk/ amandelmelk 3 eetlepels havervlokken

Nadere informatie

De Herfst. Kleuren veranderen in de bladeren in de kazen

De Herfst. Kleuren veranderen in de bladeren in de kazen De Herfst Kleuren veranderen in de bladeren in de kazen De mozarella keert terug naar Italië De Vacherin Mont D'Or maakt zich klaar om terug te komen De laatste partijen Herbie Latino werden gemaakt, worden

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

Week 29. Beste Krat Chef, Gemakskrat

Week 29. Beste Krat Chef, Gemakskrat Week 9 Gemakskrat Beste Krat Chef, Om desnoods warm zomerweer maar af te dwingen, maken we deze week koude gazpacho, maar dan niet "gewoon" met tomaat, paprika en komkommer, maar met rode bieten! De inspiratie

Nadere informatie

EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA

EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA EEN DAG UIT HET BIKINI BODY PROGRAMMA De hoeveelheden in dit menu zijn voor 1 persoon ONTBIJT Roerei (zie recept) Kop koffie of thee Voedingssupplementen (zie toelichting) SNACK 1 roze grapefruit en 1

Nadere informatie

Salades. Salade van paardenstaart, knoflook en frambozenazijn

Salades. Salade van paardenstaart, knoflook en frambozenazijn Salades Salade van paardenstaart, knoflook en frambozenazijn Paardenstaart Rucola Veldsla Radiccio 1 bosje radijs Olijfolie Zout Frambozenazijn of balsamicoazijn Knoflook Koriander Thijm Peper paardenstaarten

Nadere informatie

Salade met geroosterde pompoen, geitenkaas en walnootpeterseliepesto. Oerstoofpot met kastanjechampignons, wortel, rode wijn, tijm en rozemarijn

Salade met geroosterde pompoen, geitenkaas en walnootpeterseliepesto. Oerstoofpot met kastanjechampignons, wortel, rode wijn, tijm en rozemarijn Jeanine Schreuders en Norbert van Doorn hebben in hun Eetlokaal, boerderij Buitenland een viergangen Oermenu bereid, ter viering van Terra Madre dag op herhaling, 18 januari 2014, rondom het thema Oorspronkelijk

Nadere informatie

Ontbijtboek. Door jou

Ontbijtboek. Door jou Ontbijtboek Door jou Amsterdam 6 juli 2017 Wil je iets uit het boek delen of online zetten? Dat kan! Alle foto s en tips mogen gedeeld worden met vermelding van de maker en bron onnaonna ontbijtboek. Ik

Nadere informatie

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de komkommer maakt het gerecht kleurrijk en met de garnering

Nadere informatie

Logus Proefmenu Maart 2015

Logus Proefmenu Maart 2015 Logus Proefmenu Maart 2015 Groene Smoothie (kiwi, appel spinazie en avocado) Bosbes Yogi (yoghurt, sinaasappelsap, banaan en bosbes) Courgettesoep met gember en bieslook - Spicy zalm met clementine salsa

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw Willem&Drees Vegetarisch pakket!

Gefeliciteerd met uw Willem&Drees Vegetarisch pakket! Gefeliciteerd met uw Willem&Drees Vegetarisch pakket! Geniet van drie maaltijden en eet de wereld lekker beter. Gefeliciteerd, u heeft een Willem&Drees-pakket gewonnen bij de VriendenLoterij! In dit Willem&Drees-pakket

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur Puur Gezond, Receptenboek 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Welkom 3 Muesli 5 Waterkerssalade met aardbeien, avocado en rosbief 6 Zalmomelet met bosui en tomaat 7 Spinaziestamppot met gerookte kip 8 Viscurry

Nadere informatie

7 FAIRTRADE RECEPTEN VOOR ALLEDAG

7 FAIRTRADE RECEPTEN VOOR ALLEDAG DELHAIZE GAAT ERVOOR 7 FAIRTRADE RECEPTEN VOOR ALLEDAG Gemakkelijke recepten waarmee je een maaltijd voor alledag kunt bereiden met producten van het label Max Havelaar. Voor u is het een garantie dat

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 31+32

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 31+32 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 31+32 Dag 31 Ontbijt: Boekweitpannenkoekjes met vers fruit en noten Voor de pannenkoekjes heb je nodig: 80 ml water 2

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Creatief met oud brood!

Creatief met oud brood! 1 oud brood, gesneden plakjes jonge kaas plakjes gekookte ham 1 gehakte ui tomaat vetstof Besmeer de oude boterhammen aan een kant met een mespuntje vetstof. Leg op de onbesmeerde kant telkens een plakje

Nadere informatie

#SPREAD THEGOODNESS

#SPREAD THEGOODNESS #SPREAD THEGOODNESS WWW.HAPPYGOAT.NL Biologisch, maar vooral heel erg lekker! Voor borrel en brood! Smeerbare, biologische verse geitenkaas, vegetarisch en glutenvrij. In de smaken: Naturel, Honing & Vijg,

Nadere informatie

Gebakken Coquilles met appel en kerrie. Ingrediënten voor 16 personen;

Gebakken Coquilles met appel en kerrie. Ingrediënten voor 16 personen; Gebakken Coquilles met appel en kerrie 16 Coquilles 2 goudreinetten boter 1 sjalot 1 teen knoflook 2 dl witte wijn suiker en kaneelpoeder 2 dl slagroom kerriepoeder Bereidingswijze; Haal het harde stukje

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt 2100 Deurne Tel / fax: 03/ 324 25 26 t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt Andante vzw www.tmagazijn.be Nieuwsbrief 5 april 2013 Voorwoord Beste lezer, Hier is hij dan; onze vijfde nieuwsbrief.

Nadere informatie

Diner vis Makreel gevuld met noten in een korst van pindakaas en zwarte bessen

Diner vis Makreel gevuld met noten in een korst van pindakaas en zwarte bessen Diner vis Makreel gevuld met noten in een korst van pindakaas en zwarte bessen 4 makrelen (met kop) 150 gr walnoten 1 teentje knoflook ½ bosje peterselie ½ - 1 spaanse peper (afhankelijk van smaak), of

Nadere informatie

RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT

RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT RIJST GEVULDE PAPRIKA BENODIGDHEDEN (VOOR 2 PAPRIKA S) > 1 zakje Vitadis rijst > 2 rode of gele paprika s > 75 gram mager rundergehakt > 75 gram courgette

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Recent is uit een internationaal onderzoek gebleken dat biologisch voedsel een hogere voedingswaarde heeft dan niet biologisch voedsel. Biologische gewassen zoals groenten, fruit

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Smakelijke biologische kazen. Van drie bijzonder eigenwijze boeren

Smakelijke biologische kazen. Van drie bijzonder eigenwijze boeren Smakelijke biologische kazen Van drie bijzonder eigenwijze boeren Eén jaar onkruid laten staan, is 7 jaren wieden gaan Geachte kaasliefhebber, Ondanks waarschuwingen boeren we biologisch zoals onze opa

Nadere informatie

onder de kerstboom Een surprise voor een kaasminnende naaste: een Hinkelspelkaasschaaf! 6,15/st

onder de kerstboom Een surprise voor een kaasminnende naaste: een Hinkelspelkaasschaaf! 6,15/st onder de kerstboom Een surprise voor een kaasminnende naaste: een Hinkelspelkaasschaaf! 6,15/st Tijdens de herfst maakten onze kaasmakers naast de kleine bollekes jonge Bellie ook Herbie fenegriek, Herbie

Nadere informatie

Coquilles schoon maken en op het moment van serveren bakken in een hete pan met iets olie.

Coquilles schoon maken en op het moment van serveren bakken in een hete pan met iets olie. Gebakken coquilles met een stamppot van bospeen en verse gember. Ingrediënten;(stamppot) Geschilde in stukken gesneden bospeen. Fijn gesneden verse gember Zout Iets gembervocht Iets olijf olie. Werkwijze;.

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt 2100 Deurne Tel / fax: 03/ 324 25 26 t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt Andante vzw www.tmagazijn.be Nieuwsbrief 7 juni 2014 Voorwoord Beste lezer, Hier is hij dan; onze zevende nieuwsbrief.

Nadere informatie

Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit

Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit Variatietips en recepten met Pure Whey Eiwit Pure Whey Eiwit poeder is zeer goed oplosbaar en er zijn vele variaties mogelijk. Met onderstaande variatietips hebt u steeds een andere whey eiwitshake. Test

Nadere informatie

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room

Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Kruidenpannenkoek met gerookte zalm en zure room Ingrediënten (voor 6 pannenkoeken) 2 grote eieren 150 gr bloem 300 ml melk plantaardige olie om te bakken verse groene kruiden naar keuze: peterselie, bieslook

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Je bent wat je eet. Een gezegde wat veel wordt gebruikt in de volksmond. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het menselijk lichaam werkt op een fascinerende manier. Zonder dat je

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Ieder seizoen kent weer andere soorten groente en fruit. In deze tijd van het jaar zijn deze soorten dan extra lekker, of zelfs alleen dan verkrijgbaar. Bovendien is het beter voor

Nadere informatie

DEZE NIEUWSBRIEF HOUDT U OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWIGHEDEN VAN HAMAL SIGNATURE

DEZE NIEUWSBRIEF HOUDT U OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWIGHEDEN VAN HAMAL SIGNATURE DEZE NIEUWSBRIEF HOUDT U OP DE HOOGTE VAN DE NIEUWIGHEDEN VAN HAMAL SIGNATURE EDITIE DECEMBER 2015, NR 74 De eindejaarsperiode komt stilaan weer in zicht en wij kijken er alvast naar uit! Omdat we weer

Nadere informatie

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees

Hongarije. Pörkölt. www.ajvar.nl. Marhapörkölt pörkölt van rundvlees Pörkölt Marhapörkölt pörkölt van rundvlees 800 gr. rundvlees zonder been 3 grote uien 4 teentjes knoflook 2 el. reuzel of olie 1½ el. zoet paprikapoeder 1 tomaat, tomaten uit blik 1 paprika 1 dl. rode

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

Gustatio: eieren gevuld met ansjovis en tonijn olijven brood mulsum

Gustatio: eieren gevuld met ansjovis en tonijn olijven brood mulsum Gustatio: eieren gevuld met ansjovis en tonijn olijven brood mulsum Mensa prima: gehaktballetjes met pijnboompitten in een saus van rode wijn en druivensap krokant gebakken wortelschijfjes patina van ei

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Vaak krijg ik vragen over het bewaren van vlees. Biologisch vlees is anders dan vlees uit de supermarkt omdat er geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen in verwerkt wordt. De

Nadere informatie

Blog juli 2015: Gezond eten op vakantie kan dat? Tips Meenemen Onderweg Wortel taart (maak hem in een cakeblik)

Blog juli 2015: Gezond eten op vakantie kan dat? Tips Meenemen Onderweg Wortel taart (maak hem in een cakeblik) Blog juli 2015: Gezond eten op vakantie kan dat? Hoe kun je genieten en ook gezonde maaltijden zonder gluten en koemelk bereiden op vakantie? Tips Koop groenten en fruit van het seizoen en uit het gebied

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

Betaalbaar bio in 6 stappen

Betaalbaar bio in 6 stappen Betaalbaar bio in 6 stappen Biologisch eten duur? Veel mensen denken dat biologisch eten niet in hun budget past. Ik heb dat ook heel lang gedacht. Tot ik ontdekte dat je door anders boodschappen te doen

Nadere informatie

Streekproducten en eten uit de buurt

Streekproducten en eten uit de buurt Spreekbeurt of werkstuk Streekproducten en eten uit de buurt Inhoud Stap 1. Ga zelf op onderzoek uit Stap 2. Streekproducten of gewoon producten uit de buurt Stap 3. Waarom zijn streekproducten zo bijzonder?

Nadere informatie

Hartige snack s ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Gekleurde proeverij voor bij de borrel

Hartige snack s ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Gekleurde proeverij voor bij de borrel ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Hartige snack s Gekleurde proeverij voor bij de borrel De aantallen zijn naar eigen smaak te bepalen: - bleekselderij in stukjes van 4 cm - cherry- of kerstomaatjes - komkommer

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN

KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete koolhydraatarme gerechten. Alle recepten zijn voor 1 persoon. Onder elk recept vind je de voedingswaarden voor elk recept,

Nadere informatie

Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen Soep van geroosterde pompoen JEROEN MEUS Smakelijk! 3 l groentebouillon 1 (kleine) pompoen 3 dikke uien 3 teentjes look 3 takjes salie 2 takjes rozemarijn 40 g gedroogde pompoenpitten een snuifje garam

Nadere informatie

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2 Groentelasagna 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in dunne lange plakken. 2. Leg de aubergines even kort in een pan met wat olie en besprenkel ze met

Nadere informatie

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel

Inleiding Het spel Algemeen doel van het spel Brochure Inleiding Boerenbusiness van grond tot mond, is ontwikkeld door jonge vrijwilligers van verschillende kinderboerderijen in Vlaanderen. Ze verdiepten zich in het thema Voedsel, ontwikkelden er

Nadere informatie