Voorwoord. Ook voor de MCC-medewerkers was het alleszins goed om in de nieuwe constellatie de vertrouwde sfeer terug te vinden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord. Ook voor de MCC-medewerkers was het alleszins goed om in de nieuwe constellatie de vertrouwde sfeer terug te vinden."

Transcriptie

1 Jaarverslag Na de ingrijpende omwentelingen op beleidsvlak en structureel vlak die in de loop van 2007 en 2008 hebben plaats gehad, kan men 2009 zonder twijfel klasseren als een jaar van consolidatie. Voor 2009 werd doelbewust gekozen te bestendigen wat de voorgaande jaren werd gerealiseerd en de samenwerking met andere partners (DGZ en CRV) verder uit te diepen. Ook voor de MCC-medewerkers was het alleszins goed om in de nieuwe constellatie de vertrouwde sfeer terug te vinden. Bovendien werden op budgettair vlak ernstige inspanningen geleverd om in een sector die wellicht de zwaarste crisis ooit doormaakt er toch voor te zorgen dat de bijdragen van de producenten conform het businessplan zonder bijkomende verhogingen worden aangepast. Ik ben ervan overtuigd dat de drie vermelde doelstellingen werden bereikt dank zij de inzet van de MCC-medewerkers en de steun van de leden van de Raad van Bestuur. Voorwoord Luc De Meulemeester Directeur Februari 2010

2 2 Jaarverslag 2009 De bestuursleden. De Algemene vergadering (AV) Conform de statuten van MCC werd de nieuwe AV op 27 maart 2009 samengesteld op basis van het aantal opgehaalde liters melk in Vlaanderen in 2008 en de paritaire vertegenwoordiging tussen zuivelindustrie en melkproducenten. Het totale aantal mandaten in de AV bedroeg 50. Van de kant van de ZUIVELINDUSTRIE namen ontslag: Ulf Bernhards (Danone-Hombourg Récolte), Luc Laumen (Fabrelac), Henri Seghers (Milcobel), Emmanuel Van den Dooren (Laiterie Coopérative de Chéoux), Herman Vanhooydonck (Ste Marie, Wuustwezel) en Luc Van Impe (Olympia, Herfelingen). Het mandaat van Willy Boon, overleden in september 2008, diende ook nog ingenomen te worden. Zij werden vervangen door: Damien De Brauwer (DHR), Stefan Henuset (Olympia), Eddy Leloup (Milcobel), Philippe Massoz (Chéoux) en Valentin Timmers (Milcobel). Bestuur en personeel 1 Namen ontslag als vertegenwoordigers van de PRODUCENTEN: André Leroy, Jan Oostvogels en Joren Van Coppenolle. Het enige openstaande mandaat werd ingenomen door Hendrik Van den Haute. De Raad van Bestuur (RvB) Namens de ZUIVELINDUSTRIE werd Willy Boon vervangen in de RvB door Eddy Leloup en als vertegenwoordiger van de private sector werd Stefan Henuset verkozen ter vervanging van Luc Van Impe. André Leroy werd als vertegenwoordiger van de PRODUCENTEN vervangen door Hendrik Van den Haute. Voor het overige bleef de samenstelling van de RvB ongewijzigd. Ook de adviserende leden bleven dezelfde personen. Het Bestuurscomité (BC) In het BC werd Willy Boon vervangen door Eddy Leloup. Zie ook TABEL 1 op pagina 41: Samenstelling van de Algemene Vergadering, Raad van Bestuur en Bestuurscomite.

3 Jaarverslag De Technische Comités (TC) De TC s Zuivelindustrie en Producenten vergaderen meestal 2-maal per jaar en hebben een belangrijke adviserende rol te vervullen m.b.t. de practische werking van MCC-Vlaanderen. Zie ook TABELLEN 2 en 3 op pagina 43: Samenstelling van de Technische Comités Producenten en Zuivelindustrie. Zie TABEL 4 op pagina 44: Vergaderingen van de bestuurs- en overlegorganen.

4 4 Jaarverslag 2009 Het personeel. Op 31 december 2009 had MCC-Vlaanderen, net zoals het voorgaande jaar, 44 mensen in dienst. Bij de LOGISTIEK-MEDEWERKERS verlieten Lyon Lormans, Sebastian Mievis en Tom Sels MCC. Alfons Celis ging eind 2008 op pensioen. Jammer genoeg viel ook in 2009 een zwaar verlies te betreuren: Carlos De Meyer, reeds tientallen jaren werkzaam bij het Comité voor de Melkkwaliteit in Oost-Vlaanderen, vervolgens bij de Vereniging voor de Melkkwaliteit en tenslotte bij MCC, overleed net vóór Nieuwjaar. Zij werden vervangen door Ruben Cooleman, Ludo Moons, Said Nateche en Patrick Vanhuyse. In de ADMINISTRATIE trad Liesbeth Van der Auwera in dienst. In het LABORATORIUM en de BEDRIJFSADVISERING vielen geen wijzigingen bij het personeel te noteren. Zie ook TABEL 5 op pagina 45: Het personeelsbestand op 31 december 2009.

5 Jaarverslag Het organigram Luc De Meulemeester Directeur Luc De Meulemeester Kwaliteitsverantwoordelijke Hilda Ceulemans Hoofd Personeel, Administratie en Financiën 3,55 FTE n Jean-Marie Van Crombrugge Technisch verantwoordelijke Koen Lommelen Hoofd Bedrijfsadvisering 2,5 FTE n Anne Gijsels Hoofd Laboratorium 17 FTE n Dennis Van den Eeden Hoofd Logistiek 12 FTE n Algemene werking 2

6 6 Jaarverslag 2009 Controle op de kwaliteit en samenstelling van de rauwe melk De kernopdracht van MCC-Vlaanderen bleef in 2009 ongewijzigd, nl. de controle op de kwaliteit en samenstelling van de koemelk geleverd aan kopers. Deze kernopdracht staat uitvoerig beschreven in het MCC-Protocol (PT_007). Het Ministrieel besluit van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap van 25 februari 2009 betreffende de controle van de samenstelling van melk en de betaling door de kopers van de melk aan de producenten (publicatie 8 april 2009) is het uitvoeringsbesluit van het BVR van 7 september Vanaf het in voege treden op 1 juli 2009 van dit MB wordt het resultaat van de vriespuntbepaling van iedere melkophaling in aanmerking genomen (maandelijks rekenkundig gemiddelde). Tevens voorziet dit MB in de toegangscontrole van de koelruimten op de ophaalpunten van de zuivelfabrieken. Zie ook TABEL 6 op pagina 46: Wettelijke basis van de controle van de kwaliteit en de samenstelling van rauwe koemelk geleverd aan kopers. Samenwerking in het kader Businessplan 2007 De doelstellingen van het Vlaamse geïntegreerd melkonderzoek (VLIM), die met Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en de Vlaamse Rundveeteeltvereniging (VRV / CRV)in 2007 werden geformuleerd, werden weliswaar voor het grootste gedeelte in 2008 gerealiseerd. In 2009 werden de laatste schikkingen getroffen m.b.t. de transfer van de serologische analyses op tank- en koemelk (operationeel vanaf 1 april 2009) en de logistiek, die MCC voor DGZ en CRV uitvoert, beter afgestemd. BELAC-verlengingsaudit In aansluiting op de toezichts- en uitbreidingsaudit van september 2008, werd MCC op 28 en 29 mei 2009 onderworpen aan de 5-jaarlijkse verlengingsaudit. Deze audit gold voor beide BELAC-certificaten: 096-TEST (ISO-norm 17025:2005) en 096-INSP (ISO-norm 17020:2004) en werd door een vernieuwd auditteam uitgevoerd. Aan de scope zelf werden geen wijzigingen aangebracht.

7 Jaarverslag Ook deze audit verliep in de beste omstandigheden en zowel voor de analyses als voor de keuringsactiviteiten werden slechts enkele B-opmerkingen geformuleerd in het definitieve auditrapport. MCC-Vlaanderen is geaccrediteerd voor: ISO 17025: Fysicochemische analyses Koemelk: bepaling van het celgetal, het vriespunt (infrarood spectrometrie en cryoscopie), vet-en eiwitgehalte, filtratieproef en screening op bacteriegroeiremmende stoffen en antibiotica van het type beta-lactam. Geitenmelk: vet- en eiwitgehalte, filtratieproef en screening op bacteriegroeiremmende stoffen. Bacteriologie Koemelk: het kiem- en coligetal, aantonen van uierpathogene staphylokokken, streptokokken en esculinepositieve kokken. Geitenmelk: het kiemgetal. Serologie Koemelk: aantonen van antistoffen gericht tegen de kiem Brucella abortus (ABR-test) en het runderleucosevirus (ELISA-test).

8 8 Jaarverslag 2009 ISO 17020: Keuringen Koemelk: controle van de bemonsteringsapparaten en van de werking van de RMO-chauffeurs. Monsternames Koemelk: bemonsteringen in het kader van het monitoringsprogramma voor contaminanten van BCZ. Drink- en reinigingswater: bemonstering.

9 Jaarverslag Erkenning door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) In het licht van de uitvoering van de serologische testen voor brucellose en leucose op tankmelk, diende MCC-Vlaanderen erkend te worden door het FAVV. Op 10 april 2009 verscheen in het Belgisch Staatsblad de beslissing van 1 april 2009 van het FAVV waarbij MCC-Vlaanderen erkend wordt als analyselaboratorium in samenhang met de controleopdrachten van het FAVV. Deze erkenning geldt voor een periode van 5 jaar. Sectorale monitoring van contaminanten in melk en zuivelproducten De samenwerking met BCZ m.b.t. de bemonstering van hoevemelk in het kader van het monitoringsprogramma Monimilk van de Belgische zuivelindustrie, werd verdergezet. De monsternames gebeuren conform de procedures opgesteld in het kader van het BELAC 096-INSP-certificaat. In het totaal werden 975 monsters genomen en aan de bevoegde laboratoria bezorgd. MCC-Vlaanderen analyseerde zelf 5858 tankmelkmonsters op aanwezigheid van tetracyclines. Er werden geen positieve melkmonsters voor deze groep van antibiotica vastgesteld. Bepaling van het gehalte aan onverzadigde vetzuren De samenwerking met FrieslandCampina m.b.t. de bepaling van het gehalte aan onverzadigde vetzuren bij een groep melkveehouders werd in 2009 verdergezet. Van 120 bedrijven werden analyseresultaten medegedeeld.

10 10 Jaarverslag 2009 De kwaliteitsreglementering 3 Met uitzondering van het nieuwe Ministriële Besluit van de Vlaamse Overheid m.b.t. de bepaling van de samenstelling van de melk (cfr punt 3: Algemene werking) werden aan de kwaliteitsreglmentering en de voorwaarden voor het bekomen van kwaliteitslabels geen wijzigingen aangebracht. Zie ook TABEL 7 op pagina 47: Controle van de kwaliteit van de melk Beoordeling van de resultaten. Zie ook TABEL 8 op pagina 49: De AA-melkreglementering.

11 Jaarverslag Algemeen In de loop van 2009 werden 5958 melkexploitatiebedrijven opgenomen in de kwaliteitsbepaling uitgevoerd door MCC. In vergelijking met 2008 betekent dit een vermindering met 4.4 % (>< 5.2 % in 2008). FIGUUR 1: EVOLUTIE VAN HET AANTAL MELKVEEBEDRIJVEN BETROKKEN BIJ DE WERKING VAN MCC. Figuur 1 : Evolutie van het aantal melkveebedrijven betrokken bij de MCC-werking gemiddeld aantal bedrijven jaar De bemonstering 4 De melk van deze melkexploitatiebedrijven werd opgehaald door 17 verschillende kopers, waarvan 2 kopers in het Zuiden van het land gevestigd zijn. Opvallend voor 2009 is het verschijnen van een 4-tal nieuwe weliswaar kleinere kopers op het terrein. Deze evolutie heeft er toe geleid dat de erkenningsvoorwaarden voor dergelijke nieuwe kopers in overleg met de Regionale Overheden zullen herbekeken worden. Het aantal speciale kopers (i.e. kopers die rechtstreeks kleine hoeveelheden voor eigen verwerking ophalen bij de producenten, bijv. roomijsproducenten) is gedaald van 68 naar 52 kopers. Ook deze kopers zijn wetteljk verplicht een manueel genomen monster ter beschikking te stellen van MCC. Volgens de gegevens verstrekt door de kopers werd in Vlaanderen circa liter melk opgehaald: dit betekent een toename van bijna liter t.o.v. 2008!

12 12 Jaarverslag 2009 Aantallen Melkkwaliteitsbepaling (MKB): Melkproductieregistratie (MPR): Mastitisonderzoek: Andere monsters: Geitenmelkbedrijven: Andere bemonsteringen IKM-wateronderzoek: 852 BCZ-monitoring: 975 Controlebemonsteringen MCC-Vlaanderen oefent eveneens controle uit op de correcte werking van het RMO-BEMONSTERINGSAPPARAAT en het respecteren van de procedures door de RMO-CHAUFFEURS. De werking van het RMO-bemonsteringsapparaat wordt gecontroleerd door de resultaten van het RMO-monster te vergelijken met een gelijktijdig door de MCC-medewerker manueel genomen melkmonster. De in gebruik zijnde monsternameapparatuur moet op die manier 2-maal per jaar gecontroleerd worden. Op hetzelfde ogenblik wordt a.h.v. een checklist nagegaan of de RMO-chauffeur effectief de voorgeschreven procedures volgt. Aantallen RMO s betrokken bij de MCC-werking: 197 Controlebemonsteringen: 288 bij 163 RMO-apparaten Totaal gecontroleerde leveringen: 2335 Begeleiding RMO-chauffeurs: 286 bij 206 RMO-chauffeurs Zie ook TABEL 9 op pagina 50: Resultaten van de controlebemonstering.

13 Jaarverslag percentage leveringen percentage leveringen Figuur 2 : Vetbepaling controlebemonstering >+1 > ,9 + +0,8 + +0,7 + +0, ,5 + +0,4 + +0,3 + +0,2 + +0, ,1-0,2-0,3-0,4-0,5-0,6-0,7-0,8-0,9-1 > ,9 0,8 0,7 0,634 0,5 0,4 0,3 0, ,1-0,1 780,2-0,3-0,4-0, ,6-0,7-0,8-0, > verschil 2007 vetgehalte mechanisch - manueel monster (g/l) ,54 0,03 0,03 0,14 0,21 0,49 0,52 1,64 4,33 12,7 22,2 29,8 16,2 5,59 1,78 1,29 0,7 0,14 0,07 0,07 0,03 0,03 0, , ,04 0,15 0, ,19 0, ,54 1,53 3,38 9,36 23, ,8 5,68 2,38 0,77 0,81 0,42 0,04 0,08 0,04 0 0, , ,2 0,1 0, ,2 0,4 0,6 1,2 2,8 9,4 25, ,6 6,5 2,3 0,7 0,4 0,4 0,2 0, , verschil Figuur vetgehalte 3 : Eiwitbepaling mechanisch controlebemonstering - manueel (g/l) FIGUUR 5223: EIWITBEPALING CONTROLEBEMONSTERING FIGUUR 5222: VETBEPALING CONTROLEBEMONSTERING Resultaten >+1 > ,9 + +0,8 + +0,7 + +0, ,5 + +0,4 + +0,3 + +0,2 + +0, ,1-0,2-0,3-0,4-0,5-0,6-0,7-0,8-0,9-1 > ,9 0,8 0,7 0,634 0,5 0,4 0,3 0,2 56-0,1-0,1 780,2-0,3-0,4-0, ,6-0,7-0,8-0, > verschil 2007 eiwitgehalte mechanisch - manueel monster (g/l) , , ,03 0,28 1,29 4,51 23,1 45,3 19,3 4,23 0,84 0,45 0,17 0,14 0,1 0,03 0 0,03 0, , , , ,08 0,12 1,04 2,84 22,9 46,6 21,5 3,41 0,61 0,15 0,04 0,08 0,12 0,12 0,04 0 0, , ,1 0,1 0,3 0,9 5 22,3 43,4 21,6 4 0,6 0,7 0,2 0,1 0, , verschil eiwitgehalte mechanisch - manueel monster (g/l)

14 14 Jaarverslag 2009 Algemeen Zie TABEL 10 op pagina 51: Overzicht van het aantal analyses. Het laboratorium 5 De resultaten Het kiemgetal De gunstige evolutie, die eind 2008 werd waargenomen, zette zich door in Vooral in de tweede helft van het jaar is die gunstige trend opvallend. Het gemiddeld kiemgetal voor 2009 bedraagt kiemen per ml.

15 Jaarverslag TABEL 11: RESULTATEN VAN DE KIEMGETALBEPALING KIEMGETAL (per ml) maand 2009 aantal analysen > en > aantal % aantal % aantal % jan , , ,10 feb , , ,96 maa , , ,67 apr , , ,68 mei , , ,39 jun , , ,71 jul , , ,38 aug , , ,74 sep , , ,29 okt , , ,39 nov , , ,06 dec , , , , , , , , , , , , FIGUUR 4: VERLOOP Figuur VAN HET 4: Verloop GEMIDDELD van het KIEMGETAL gemiddeld kiemgetal kiemgetal (x 1000/ml) J F M 2006 A M J J A S O N D maand

16 16 Jaarverslag 2009 Het celgetal TABEL 12. RESULTATEN VAN DE CELGETALBEPALING CELGETAL (per ml) maand 2009 aantal analysen > en > aantal % aantal % aantal % jan , , ,70 feb , , ,73 maa , , ,62 apr , , ,21 mei , , ,52 jun , , ,45 jul , , ,05 aug , , ,14 sep , , ,39 okt , , ,37 nov , , ,68 dec , , , , , , , , , , , , FIGUUR 5: VERLOOP Figuur VAN HET 5: Verloop GEMIDDELD van het CELGETAL gemiddeld celgetal celgetal (x 1000/ml) J J F F M M A A M M J J J J A A S S O O N N D D maand Het celgetal blijft zonder twijfel het pijnpunt m.b.t. de kwaliteitsresultaten. Zowel uit de tabel als uit de figuur kan men dit ondubbelzinnig afleiden. Bijna 10 % van de analyseresultaten

17 Jaarverslag overschrijdt de norm van cellen per ml. Op de grafiek ziet men duidelijk dat quasi voor het ganse jaar de resultaten slechter zijn dan de voorgaande jaren. Het gemiddeld celgetal voor 2009 bedraagt cellen per ml. Deze trend houdt nu toch reeds enkele jaren aan en werd door sommigen toegeschreven aan het effect van de Blauwtongepizoötie: een argument dat alleszins voor 2009 niet opgaat! Aanwezigheid van kiemgroeiremmende substanties Slechts in 0.06 % van het totale aantal analyses (N = ) werd een ongunstig resultaat voor kiemgroeiremmende stoffen bekomen. Hiermee wordt het zeer goede niveau van de afgelopen jaren bevestigd. Bij de screening (COPAN MILK Test) testten 1044 melkmonsters verdacht waarvan er 445 positief reageerden met de sneltest TABEL 13: RESULTATEN VAN DE VRIESPUNTBEPALING, DE REMSTOFFENPROEF EN DE FILTRATIEPROEF maand 2009 totaal aantal VRIESPUNT REMSTOFFEN FILTRATIE gunstig totaal gunstig totaal gunstig aantal aantal aantal % aantal % aantal % jan , , ,97 feb , , ,92 maa , , ,98 apr , , ,98 mei , , ,95 jun , , ,00 jul , , ,93 aug , , ,98 sep , , ,97 okt , , ,98 nov , , ,95 dec , , , , , , , , , , , ,92

18 18 Jaarverslag 2009 (ß-s.t.a.r.) voor antibiotica behorend tot de ß-lactamgroep (penicillines, cephalosporines, e.d.). De rest reageerde positief onder de norm of negatief na opwarming van het verdachte monster. In 20 gevallen werd verdergezet remstoffenonderzoek aangevraagd: 8 groepsspecificaties waarvan in 1 geval het niet om een ß-lactamantibioticum ging; 12 identificaties waarbij telkens een ß-lactamantibioticum werd aangetoond (hoofdzakelijk benzylpenicilline). In de loop van 2009 werden in overleg met het ILVO en het FAVV de specificatie voor tetracyclines aangepast van 400 ppb naar 650 ppb. Deze modificatie werd toegestaan voor een periode van 1 jaar (tot 1 september 2010). De vriespuntbepaling Zie ook TABEL 13 op pagina 17 vriespunt (-m C) Zoals reeds vermeld onder punt 3 Algemene werking wordt vanaf 1 juli 2009 het vriespuntresultaat van iedere ophaling in rekening gebracht. De maandbeoordeling gebeurt op basis van het rekenkundige gemiddelde van alle resultaten van die maand. Dit verklaart ook de sterke stijging van de cijfers in TABEL 13. (N = ) Uit FIGUUR 6 blijkt tevens dat dit nieuwe beoordelingssysteem quasi geen effect heeft op de gemiddelde resultaten. 522 FIGUUR 6: VERLOOP Figuur VAN HET 6: Verloop GEMIDDELD van het VRIESPUNT gemiddeld vriespunt, ,5 520,0 520,5 520,0 520,0,5 522, , , J J F 2006 F M M A 2007 A M M J J J J A A S S O O N N D D maand ,0 518,5 518,

19 Jaarverslag Voor 2009 bedraagt het gemiddeld resultaat voor het vriespunt. De filtratieproef Zie ook TABEL 13 op pagina 17 De resultaten voor de filtratieproef blijven verder gunstig evolueren. Slechts in 0.04 % van het aantal analyses (N = ) werd een ongunstig resultaat geregistreerd. De coligetalbepaling In 2009 lieten bedrijven het coligetal bepalen in het kader van de IKM-vereisten of voor het bekomen en behoud van het AA-melklabel. Het coligetal is zonder twijfel een zeer strenge kwaliteitsparameter. Ongeveer 85 % van de bedrijven voldoet aan de norm van 50 CFU per ml (geometrisch gemiddelde van de laatste 2 maand). TABEL 14: RESULTATEN VAN DE COLIGETALBEPALING ANALYSERESULTAAT MAANDBEOORDELING maand 2009 aantal analysen geom. gem. 2 mnd 50 per ml aantal 50 per ml analysen aantal % aantal % jan , ,55 feb , ,49 maa , ,71 apr , ,84 mei , ,62 jun , ,35 jul , ,32 aug , ,82 sep , ,20 okt , ,76 nov , ,73 dec , , , , , , , ,86

20 coligetal (/ml) Jaarverslag FIGUUR 7: VERLOOP VAN Figuur HET GEMIDDELD 7: Verloop van COLIGETAL het gemiddeld coligetal J F M A M J J A S O N D J F M 2006 A M J J A S O N D maand Op FIGUUR 7 kan men duidelijk zien dat vooral in de tweede helft van 2009 minder gunstige resultaten werden bekomen t.o.v. de vorige jaren Het gemiddeld coligetal voor 2009 bedraagt 10 CFU per ml. De oplossing van een coligetalprobleem ligt niet altijd voor de hand. Steeds vaker wordt uitgaande van de kolonies een verdere identificatie uitgevoerd (E. coli, Klebsiella spp, Enterobacter, ) Hierdoor bekomt men eventueel een indicatie of de oorzaak bijv. aan de reiniging van de melkinstallatie dan wel aan subklinische intramammaire coli-infecties kan te wijten zijn. Beoordeling van de kwaliteitsparameters In het totaal werden 7801 strafpunten toegekend. Zoals uit voorgaande tabellen en figuren reeds kon worden vermoed is het totaal aantal bedrijven zonder strafpunten (95.42 %) zeer licht gedaald. Opvallend is opnieuw het minder goede resultaat voor het celgetal: ruim de helft van de afhoudingen gebeurt op basis van overschrijdingen van de celgetalnorm.

21 Jaarverslag TABEL 15: MAANDBEOORDELING OP BASIS VAN STRAFPUNTEN maand 2009 aantal bedrijven TOTAAL KIEMGETAL CELGETAL VRIESPUNT FILTRATIE aantal % aantal % aantal % aantal % aantal % jan , , , , ,84 feb , , , , ,92 maa , , , , ,98 apr , , , , ,98 mei , , , , ,95 jun , , , , ,00 jul , , , , ,93 aug , , , , ,98 sep , , , , ,97 okt , , , , ,98 nov , , , , ,95 dec , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,92 FIGUUR 8: PROCENTUELE VERDELING VAN DE TOEGEPASTE AFHOUDINGEN IN 2009 vriespunt 7,1% filtratie 0,6% kiemgetal 17,6% remstoffen 22,8% celgetal 51,9%

22 aantal schorsingen 22 Jaarverslag FIGUUR 9: Figuur LEVERINGSVERBOD 9 : Leveringsverbod T.G.V. ONGUNSTIGE ingevolge ongunstige KWALITEITSRESULTATEN kwaliteitsresultaten J 12 F M A M 56 J J 78 A S 10 9 O N D maand De samenstelling van de melk Het gemiddeld VETGEHALTE blijft op het niveau van de afgelopen jaren FIGUUR 10: VERLOOP VAN HET GEMIDDELD VETGEHALTE De daling van het EIWITGEHALTE, die vorig jaar reeds merkbaar was t.o.v. de resultaten van 2007, zette zich nog verder door in vetgehalte (g/l) 45,0 44,5 44,0 43,5 43, ,5 42,0 41, ,0 40, , , ,0 J F M 2006 A M J J A S O N D maand

23 FIGUUR 11: VERLOOP VAN HET GEMIDDELD EIWITGEHALTE Jaarverslag eiwitgehalte (g/l) 36,2 36,0 35,8 35,6 35,4 35,2 35, ,0 35,0 34,8 34,8 34,6 34,6 34,4 34,4 34,2 34,2 34,0 34,0 33,8 33,8 33, , J J F F M M 2006 A A M M J J J J A A S S O O N N D D maand Wat het UREUMGEHALTE betreft was reeds in december 2008 een opvallende daling waar te nemen. Deze tendens werd over gans 2009 bevestigd FIGUUR 12: VERLOOP VAN HET GEMIDDELD UREUMGEHALTE ureumgehalte (mg/l) J J F F M M 2006 A A M M J J J J A A S S O O N N D D maand

24 24 Jaarverslag 2009 Nog ruim 90 % van de melkveehouders, die door MCC worden gecontroleerd, ontvangen maandelijks hun beproevingsrapport met maandbeoordeling per post. Ondanks meerdere aansporingen verkiezen slechts 512 melkveehouders (120 in 2008) om zelf het maandrapport op te vragen via de MCC-website. Ongunstige kwaliteitsresultaten worden zo snel mogelijk aan de betrokken veehouder medegedeeld. Rapportering 6 verwacht. In het totaal werden berichten verstuurd: de overgrote meederheid via telefoon (circa 70 %), via fax of respectevelijk 20 en 10 %. De voornaamste redenen waarvoor dient verwittigd te worden: het CELGETAL 45.8 % het COLIGETAL 36.1 % het KIEMGETAL 12.2 % het VRIESPUNT 5.2 % Algemeen werd verwacht dat na het in voege treden van het uitvoeringsbesluit van het BVR van 7 september 2007 (waarbij iedere vriespuntbepaling in rekening wordt gebracht), het aantal verwittigingen voor deze parameter zou toenemen. Dit is ook gebeurd (1 % 5.2 %), maar toch minder uitgesproken dan

25 Jaarverslag Technische Comités Zuivelindustrie en Producenten Peilen naar de klantentevredenheid 7 De beide Technische Comités Zuivelindustrie en Producenten vormen het ideale forum om op een praktische manier de activiteiten van MCC te beoordelen en bij te sturen. In de schoot van deze Comités worden geen beleidsbeslissingen genomen, zij kunnen echter wel een duidelijke richting aangeven. In de regel komen deze Comités 2-maal per jaar samen. Klachtenbehandeling Nieuwe procedure (PR_026) Door de toenemende samenwerking met andere organisaties en het toenemend aantal opdrachten die MCC voor derden uitvoert, is geopteerd om voor dergelijke activiteiten een afzonderlijke klachtenprocedure op te stellen. Deze procedure handelt over KEURINGEN, SPECIFIEKE OPDRACHTEN VOOR KOPERS EN ANDERE OPDRACHTEN VOOR DERDEN (LOGISTIEK, E.D.) Geschillenprocedure (PR_011) Procedure 11 is van toepassing op externe klachten die verband houden met ANALYSERESULTATEN EN MAANDBEOORDELINGEN. Dergelijke klachten worden bij voorkeur schriftelijk ingediend. Iedere klacht wordt opgenomen in een afzonderlijk dossier. Administratieve afhandeling Uit een voorafgaand administratief onderzoek moet blijken waar de mogelijke verklaring terug te vinden is van afwijkende analyseresultaten: correcte bemonsteringsdatum, aantal analyses per maand, ophaalritme, enz In het geval de kwaliteits- en technische verantwoordelijke geen uisluitsel kunnen geven, wordt het dossier behandeld op de eerstvolgende geschillencommissie. Er werden 62 dossiers administratief afgewerkt. De meeste daarvan hadden betrekking op het celgetal en de vriespuntbepaling.

26 26 Jaarverslag 2009 Geschillencommissie TABEL 16: GESCHILLENCOMMISSIE Datum Aantal dossiers Vriespunt Kiemgetal Celgetal Remstoffen Coligetal Coli- en kiemgetal Filtratie 23/01/ /04/ /06/ /09/ /10/ Totaal In de geschillencommissie maken naast de kwaliteitsverantwoordelijke en technisch verantwoordelijke van MCC eveneens één vertegenwoordiger van de kopers en één namens de producenten er deel van uit. De dossiers worden anoniem toegelicht door MCC en beoordeeld door de beide vertegenwoordigers van de sector. Er werden 42 dossiers behandeld met in hoofdzaak discussies omtrent het vriespunt en de remstoffenproef. In slechts 1 geval werd het bekomen resultaat geannuleerd.

27 Jaarverslag Diergeneeskundige diagnostiek op melk Detectie van specifieke antistoffen De detectie van specifieke antistoffen gericht tegen antigenen van infectieuze of parasitaire aard gebeurt in opdracht van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) conform de samenwerkingsovereenkomst die tussen beide organisaties in 2008 werd afgesloten. Brucellose en leucose Vanaf 1april 2009 werden zowel de ABR-test (Abortus Bang Ring) voor brucellose als de ELISA-test vor leucose door MCC uitgevoerd op tankmelkmonsters. De accreditatie voor deze beide testen werd reeds bekomen tijdens de audit van september Bij het bekomen van de erkenning door het FAVV (zie ook hoofdstuk 3 Algemene werking Erkenning door het FAVV) kon de transfer van deze analyses effectief doorgaan. In totaal werden respectievelijk voor brucellose en leucose en analyses uitgevoerd. Door de heroriëntering door het FAVV van de monitoring voor deze aandoeningen, zullen de screenings op tankmelk vanaf niet meer worden uitgevoerd.

28 28 Jaarverslag 2009 Paratuberculose (Programma van de Belgische Zuivelketen) Ook de ELISA-testen op MPR-melkmonsters voor paratuberculose worden vanaf 1 april 2009 door MCC uitgevoerd. De resultaten worden doorgestuurd naar DGZ die deze opneemt in het paratuberculose-opvolgprogramma. In de loop van 2009 heeft MCC deelgenomen aan een internationaal ringonderzoek (in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren in Nederland). Aan dit ringonderzoek namen wereldwijd een 20-tal laboratoria deel. Het resultaat bekomen door MCC voldeed op alle vlakken. In het kader van een VEEPEILER-deelproject heeft MCC van een 6-tal besmette melkveebedrijven de melkmonsters meerdere opeenvolgende MPR-controles getest op paratbc. De bedoeling was om de herhaalbaarheid en de robuustheid van de melktest na te gaan. Uit voorlopige resultaten blijkt dat de test op melk alleszins voldoet. Er werden analyses uitgevoerd en 9000 melkmonsters aan DGZ bezorgd in de periode tot 1 april Parasitair profiel Het parasitair profiel werd ontwikkeld door de Faculteit Diergeneeskunde (Vakgroep Parasitologie) en wil o.a. door titerbepaling op tankmelkmonsters voor maag-en darmwormen (Ostertagia) en leverbot (Fasciola hepatica) het verband aantonen tussen optische densiteit en het economisch verlies dat hieraan gekoppeld is. MCC heeft in dit verband ruim 1000 bedrijven onderzocht in 2009.

29 Jaarverslag Andere Q-fever In het kader van een VEEPEILER-project heeft MCC in samenwerking met DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde zowel tank- als individuele koemelkmonsters onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen gericht tegen Q-fever (Coxiella burnetii). Boviene Virale Diarree Eveneens in het kader van een VEEPEILER-deelproject werd met de Faculteit Diergeneeskunde het verband nagegaan op een 500-tal bedrijven tussen het tankcelgetal en de titers gericht tegen het BVD-virus. NB: het VEEPEILER-project wordt gefinancierd door het Sanitair Fonds. DGZ Vlaanderen is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit project, dat in de eerste beoogt om a.h.v. praktijkgericht gericht onderzoek op een snelle manier informatie te verzamelen over relevante aandoeningen in de rundveesector.

30 30 Jaarverslag 2009 Bacteriologisch mastitisonderzoek Procedure Attentiekoeien De procedure Attentiekoeien wordt in principe toegepast op kwartiermelkmonsters met een verhoogd celgetal en zonder klinische afwijkingen. Aantallen en resultaten Koemelkmonsters TABEL 17: RESULTATEN VAN HET BACTERIOLOGISCH ONDERZOEK OP ATTENTIEKOEIEN. AANTAL Aantal positief % positief Koeien Kwartiermonsters In 2.4 % van de onderzochte kwartiermelkmonsters werd een menginfectie met relevante uierpathogenen teruggevonden. In 14.4 % van het aantal onderzochte kwartiermelkmonsters werd een kwotering polybacterieel gegeven. Deze kwotering wordt toegekend conform de NMC-richtlijnen (National Mastitis Council Handbook) wanneer 3 of meer verschillende kolonies worden geïsoleerd. Uit een dergelijk resultaat zijn geen conclusies te trekken, de oorzaak ligt meestal bij een minder goede monstername of niet-gekoeld transport naar het lab.

31 Jaarverslag TABEL 18: PROCENTUELE VERDELING VAN DE VOORNAAMSTE UIERPATHOGENEN. KIEMSOORT AANTAL % Staphylococcus aureus Staphylococcus species Staphylococcus hyicus Esculinepositieve kokken Streptococcus agalactiae Streptococcus dysgalactiae Gramnegatieve bacteriën Arcanobacterium pyogenes Bacillus cereus Corynebacterium bovis Schimmels Candida species Prototheca species Escherichia coli Enterobacter Klebsiella species FIGUUR 13: PROCENTUELE VERDELING VAN DE VOORNAAMSTE UIERPATHOGENEN. Gramnegatieven 8,0% Gisten / Prototheca 2,0% Staphylococcus aureus 12,2% Staph. species 24,0% Corynebacterium bovis 32,2% Uiergebonden streptokokken 5,1% Esculinepositieve kokken 19,4%

32 32 Jaarverslag 2009 Geitenmelkmonsters TABEL 19: RESULTATEN VAN HET BACTERIOLOGISCH ONDERZOEK OP GEITENMELKMONSTERS Aantal Aantal positief % positief Geiten Uierhelften Gevoeligheidsbepalingen TABEL 20: RESULTATEN VAN DE GEVOELIGHEIDSBEPALINGEN (UITGEDRUKT IN % GEVOELIGE STAMMEN). KIEM Staph. aureus Esculinepositieve kokken Strep. agalactiae Strep. dysgalactiae Standaard antibiogram N = 455 N = 517 N = 14 N = 208 Ampicilline Oxacilline Erythromycine Lincomycine Tetracycline Neomycine Sulfa-trimethprim Antibiogram uierpreparaten N = 168 N = 191 N = 7 N = 84 Nafcilline-pen-strep Pirlimycine Ceftriaxone Cefquinome Linco-neomycine Cefalonium Cefalexine-kanmycine Rifaximine

33 Jaarverslag Procedure Klinische mastitis De procedure Klinische mastitis wordt aangevraagd voor melkmonsters met duidelijke klinische afwijkingen (etter, bloed, sereus vocht, e.d.). Aantallen en resultaten Standaard aërobe kultuur TABEL 21: RESULTATEN BACTERIOLOGISCH ONDERZOEK OP KLINISCHE AFWIJKENDE MELKMONSTERS. Aantal onderzochte melkmonsters Aantal met positieve kultuur Aantal met negatieve kultuur Aantal polybacterieel Procentueel 65.9 % 22.0 % 12.1 % TABEL 22: PROCENTUELE VERDELING VAN DE VOORNAAMSTE UIERPATHOGENEN. Kiemidentificatie N % Staph. aureus Staph. xylosus Staph. chromogenes Staph. species Staph. simulans Staph. epidermidis Staph. hyicus Staph. intermedius Staph. saprophiticus 1 < 0.1 Staph. lentus Staph. capitis Staph.sciuri 1 < 0.1 Staph. warneri 1 < 0.1

34 34 Jaarverslag 2009 Kiemidentificatie N % Strep. uberis Strep. dysgalactiae Strep. agalactiae Enterooccus species Klebsiella oxytoca Klebsiella pneumoniae Klebsiella species Klebsiella terrigena 1 < 0.1 Escherichia coli Hemolytische E. coli Enterobacter species Pseudomonas aeruginosa Bacillus cereus Arcanobacterium pyogenes Corynebacterium bovis Pasteurella multocida Pasteurella species Pasteurella hemolytica Aspergillus fumigatus 1 < 0.1 Serratia marcescens Serratia liquefaciens Acinetobacter wolfii 1 < 0.1 Acinetobacter calcoaceticus 1 < 0.1 Citrobacter youngae 1 < 0.1 Kluyvera species 1 < 0.1 Pantoea species 3 < 0.1 Rahnella aquatalis 1 < 0.1 Micrococcus species 1 < 0.1 Prototheca species 4 0.2

35 Jaarverslag Gisten en schimmels Specifiek onderzoek op gisten en schimmels vereist een afzonderlijke procedure. In totaal werd dergelijk onderzoek voor 149 melkmonsters aangevraagd. In 58 monsters werden effectief Candida species teruggevonden. Mycoplasma bovis Onderzoek op Mycoplasma bovis werd aangevraagd voor 567 melkmonsters (tankmelkmonsters en individuele koemelkmonsters). In slechts 4 gevallen werd M. bovis aangetoond. Dit resultaat contrasteert met wat het voorgaande jaar werd vastgesteld: in 2008 werd M. bovis nl. frequenter gedetecteerd. Differentiatie coliforme bacteriën Zie hoofdstuk 6 Het Laboratorium Kiemidentificatie met de PCR-methode In samenwerking met FINNZYMES (Finland) werd het PATHOPROOFsysteem getoetst. Dit systeem maakt gebruik van de PCR-methode en laat toe om snel (i.e. enkele uren) de identificatie van de voornaamste uierpathogenen uit te voeren. Bovendien kan men deze technologie automatiseren en inschakelen in de normale analysestroom in het laboratorium. De resultaten zijn in ieder geval veelbelovend.

36 36 Jaarverslag 2009 Gevoeligheidsbepalingen TABEL 23: RESULTATEN VAN DE GEVOELIGHEIDSBEPALINGEN (UITGEDRUKT IN % GEVOELIGE STAMMEN). KIEM Strep. dysgalactiae Strep. agalactiae Strep. uberis Staph. aureus KIEM Escherichia coli N = 55 N = 7 N = 211 N = 129 N = 290 Ampicilline Colistine 100 Oxacilline Amoxycilline/ claculaanzuur 85 Erythromycine Neomycine 85 Lincomycine Gentamycine 88 Tetracycline Apramycine 88 Neomycine Spectinomycine 89 Sulfatrimethprim Ampicilline 83 N = 31 N = 1 N = 97 N = 45 Cefquinome 99 Nafcilline-penstrep Tetracycline 84 Pirlimycine Flumequine 95 Ceftriaxone Enrofloxacine 96 Cefquinome Sulfatrimethprim 91 Lico-neomycine Cefalexinekanamycine 89 Cefalexinekanmycine Marbofloxacine N=

37 Jaarverslag De bedrijfsadvisering 9 De bedrijfsadvisering is en blijft een essentieel onderdeel van de MCC-activiteiten en concentreert zich naast de melktechnische begeleiding steeds meer op kwaliteitsaspecten met bijzondere aandacht voor de celgetal- en mastitisproblematiek. Via de bedrijfsadvisering worden contacten onderhouden met alle actoren in de zuivelsector (melkmachinefabrikanten, farmaceutische firma s, ).

38 38 Jaarverslag 2009 De bedrijfsbezoeken Individuele bedrijfsadvisering gebeurt op rechtstreekse vraag van de producent of in het kader van de procedure Maatregelen bij ongunstige kwaliteitsresultaten. In het totaal werden 1029 bedrijfsbezoeken door de MCC-adviseurs afgelegd. Opvallend is het toenemend aantal interventies n.a.v. coligetalproblemen. Verder hoeft het niet te verwonderen dat de celgetalproblematiek nog steeds hoog op de agenda staat. TABEL 24: INDIVIDUELE BEDRIJFSADVISERING Reden Kwaliteitsproblemen Kiemgetal / vriespunt / remstoffen Celgetal: - dynamische meting melkinstallatie bedrijfstechnische begeleiding Coligetal - trajectbemonstering bezoek algemeen Statische meting melkinstallatie Oplevering nieuwe installatie Andere Bedrijfsbezoeken procedure Algemeen Bemonsteringsproblemen Inlichtingen nieuwbouw Totaal bezoeken

39 Jaarverslag De collectieve bedrijfsadvisering De participatie van MCC in de collectieve voorlichting t.a.v. de zuivelsector wordt steeds belangrijker. De collectieve advisering wordt geconcretiseerd door deelname aan cursussen, opleidingen, e.d. TABEL 25: COLLECTIEVE BEDRIJFSADVISERING Voorlichtingsvergaderingen melkveehouders (uiergezondheidsdagen) 10 februari (Bocholt) Bezoeken MCC 28 januari (Landbouwschool Hoogstraten), 3 maart (Hogeschool Gent), 2 april (Hogeschool St.-Niklaas), 28 april (Landbouwschool St.-Niklaas), 27 november (Hogeschool St.-Niklaas) Studenten 10 december (Hogeschool Gent) Cursus bedrijfsbeheer Groene Kring 19 februari (Torhout), 3 maart (Poperinge), 9 maart (Diest), 11 maart (St-Niklaas),16 maart (Malle), 17 maart (Malle), maart (Destelbergen) Cursus melkmachinetechnieker (Fedagrim) / melkdiploma Agro-bedrijfshulp: 11,12,13,18,19 en 20 februari (Geel), 16 februari (Merelbeke) Ledenvergadering Milcobel 22 oktober (Geel), 24 november (Diksmuide) Nationale vakgroep Boerenbond 21 januari (MCC) Dierenartsen 18 november (Oudenaarde) Consulenten Boerenbond 28 oktober (Leuven) Studiedagen Vlaamse Gemeenschap robotmelken 22 januari (Ophasselt) Beurzen 8 11 januari Agriflanders (Gent), 2-4 december Breedex (Brussel) Studienamiddag Fieldmensen zuivelfabriek 22 oktober (MCC) Opleiding techniekers Fullwood Packo 30 september (Rijkevorsel)

40 40 Jaarverslag 2009 Procedure Maatregelen bij ongunstige kwaliteitsresultaten Op vraag van de sector werd de procedure m.b.t. de maatregelen bij ongunstige kwaliteitsresultaten herbekeken en vanaf 1 oktober 2009 aangepast. Concreet komt het er op neer dat producenten, die in de aanloopfase tot een eventueel leveringsverbod geen blijk geven dat ze effectieve maatregelen nemen en de procedure niet respecteren, daadwerkelijk een leveringsverbod van 15 dagen krijgen. Reden waarom de procedure iets stringenter werd gemaakt is de vaststelling dat vaak oppervlakkige en tijdelijke maatregelen worden geïmplementeerd om snel opnieuw te kunnen leveren zonder dat de situatie ten gronde wordt aangepakt. Demonstratieproject UIERGEZONDHEID De samenwerking op het vlak van mastitisbegeleiding tussen MCC-Vlaanderen en het M(astitis)-team van de Faculteit Diergeneeskunde werd in 2009 nog verder geïntensifieerd. Meer bepaald ging vanaf 1 juli 2009 het demonstratieproject UIERGEZONDHEID van start. Dit project wordt gefinancierd door de Vlaamse Overheid en zal 2 jaar duren. MCC-Vlaanderen en de Faculteit Diergeneeskunde zijn de voornaamste promotoren van dit initiatief. Daarnaast wordt in dit kader samengewerkt met de landbouworganisaties en CRV. Dit project zal zijn volle ontplooiing kennen in 2010, doch reeds in 2009 werd gestart met de ontwikkeling van een afzonderzijke website ( en de oprichting van studiegroepen voor producenten en dierenartsen.

41 Jaarverslag Tabel 1. Samenstelling algemene vergadering (31 december 2009) Voorzitter Jos Van den Bergh Melkveehouder Kalmthout (*) Ondervoorzitters François Achten Melkveehouder Sint-Huibrechts-Lille (*) Paul Vanhengel Campina Aalter (*) Aanvullende tabellen en teksten 10 Leden Raf Beyers Milcobel Kallo Patric Buggenhout Milcobel Kallo Els De Cock Melkveehouder Stekene Jozef Decock Melkveehouder Deerlijk Patrick De Greve Campina Aalter Dirk De Paep Hollebeekhoeve Kruibeke Marc De Roeck DHR Rotselaar Damien Debrauwer DHR Rotselaar Christian Desmet Melkveehouder Kruishoutem Hendrik Goderis Milcobel Kallo Stefan Henuset Olympia Herfelingen (**) Marcel Heylen Melkveehouder Geel Luc Huybrechts Melkveehouder Oud-Turnhout Leopold Jacobs Melkveehouder Meerle Wim Kerkhove Melkveehouder Ruddervoorde Eddy Leloup Milcobel Kallo (*) Jan Linssen Melkveehouder Kinrooi Koen Lowagie Inex Bavegem Johan Martens Melkveehouder Westmalle Philippe Massoz Laiterie Coopérative Chéoux Eric Persijn Melkveehouder Wingene

42 42 Jaarverslag 2009 Dirk Ryckaert Melkveehouder Dikkelvenne (**) Jules Seghers Campina Aalter (**) Theo Serré Campina Aalter Jef Swaan CV Campina Weelde Paul Timmermans Milcobel Kallo Valentin Timmers Milcobel Kallo Dirk Truyen Melkveehouder Maldegem Antoine Vaesen Melkveehouder Bree Koen Van Acker Melkveehouder Huldenberg René van Bakel Vrebamel Kinrooi Hendrik Vandamme Melkveehouder Oostende Marc Vandamme Melkveehouder Langemark Hendrik Van den Haute Melkveehouder Ninove (**) Kees Van den Hout Melkveehouder Neeroeteren Katrien Van der Meulen Melkveehouder Rollegem (**) Jos Van der Perre Melkveehouder Steenhuffel Sylvain Vanderheyden Molkerei Walhorn Johny Vandewalle Melkveehouder Merchtem Odette Van Hamme Melkveehouder Eeklo (**) Luc Vanheddeghem Inex Bavegem Gerrit Van Hoeck St. Clemens Lier Patrik Van Hulle Campina Aalter Noël Van Leeuwe Melkveehouder Sint-Margriete Stefaan Verschoren Milcobel Kallo (**) Isabel Voet Milcobel Kallo (**) Hendrik Wijffels Milkobel Kallo Adviserende leden Mia Vanrobaeys DGZ Torhout (**) Hugo Verstraeten VRV Oosterzele (**) Genodigden Noël Van Ginderachter Min. Vlaamse Gem. Brussel (**) (*) lid Bestuurscomité en Raad van Bestuur (**) lid Raad van Bestuur

43 Jaarverslag Tabel 2. Samenstelling Technisch Comité Producenten (31 december 2009) Leden Landbouworganisaties François Achten Jos Van den Bergh DGZ Odette Van Hamme Kees Van den Hout Hendrik Van den Haute Katrien Van der Meulen Wim Kerkhove Jos Van der Perre VRV Dirk Ryckaert Jozef Decock Luc Huybrechts Adviserende leden Hilda Ceulemans (MCC) Katrien Nijs (Min. Vlaamse Gem.) Luc De Meulemeester (MCC) Koen Lommelen (MCC) Jean-Marie Van Crombrugge (MCC) Tabel 3. Samenstelling Technisch Comité Zuivelindustrie (31 december 2009) Leden Marc De Roeck (DHR-Rotselaar) Stefan Henuset (Olympia-Herfelingen) Koen Lowagie (Inex-Bavegem) Stefaan Verschoren (Milcobel-Kallo) Theo Serré (Campina-Aalter) Leen De Smet (DHR-Rotselaar) Bruno Langhendries (Olympia-Herfelingen) Luc Vanheddeghem (Inex-Bavegem) Isabel Voet (Milcobel-Kallo) Jules Seghers (Campina-Aalter) Sylvain Vanderheyden (Molkerei-Walhorn) Adviserende leden Hilda Ceulemans (MCC) Katrien Nijs (Min. Vlaamse Gem.) Jean-Marie Van Crombrugge (MCC) Luc De Meulemeester (MCC) Koen Lommelen (MCC) Geert Van Royen (ILVO Melle)

44 44 Jaarverslag 2009 Tabel 4. Vergaderingen bestuurs- en overlegorganen Algemene Vergadering 27 maart Raad van Bestuur 30 januari, 27 maart, 11 juni, 30 oktober, 18 december Bestuurscomité 16 januari, 13 maart, 5 juni, 15 oktober, 4 december Technisch Comité Producenten 12 maart, 15 oktober Technisch Comité Zuivelindustrie 12 maart, 14 oktober Geschillencommissie 23 januari, 24 april, 11 juni, 11 september, 30 oktober Nationale Interprofessionele Zuivelcommissie 20 maart, 3 juli, 16 oktober

45 Jaarverslag Tabel 5. Personeelsbestand (31 december 2009) Directeur - Kwaliteitsverantwoordelijke Luc De Meulemeester Technisch verantwoordelijke Jean-Marie Van Crombrugge Secretaris, Hoofd Personeel, Administratie en Financiën Hilda Ceulemans Hoofd Laboratorium Anne Gijsels Hoofd Bedrijfsadvisering Koen Lommelen Hoofd Logistiek Dennis Van den Eeden Administratie Suzanne Hiel, Anja Segers, Edith Van Tichelt, Liesbeth Van der Auwera, Hilde Verheyen Laboranten Jozef Bosmans, Lieve Buts, Suzy Cools, Linda De Weerdt, Annemie Eyskens, Werner Lenaerts, Inneke Peeters, Leona Peeters, Karin Pittoors, Leen Van de Locht, Bart Van den Brande, Christine Van den Broeck, Hilde Van den Broeck, Raf Van den Broeck, Peter Van der Wee, Marleen Vercammen Laboratoriumhelper Sofie Beukeleirs, Iris Peeters Melkwinningsadviseurs Vincent Brouillard, Vicky Claesen, Marc De Vriese Monsternemers Roger Baert, Jean Beets, Leo Boermans, Carlo Christiaens, Ruben Cooleman, Luc De Bruyn, Ludo Moons, Said Nateche, Louis Van de Weerd, Patrick Vanhuyse, Pedro Vanhuyse, Wouter Verhulst

46 46 Jaarverslag 2009 Tabel 6. Wettelijke basis van de controle van de kwaliteit en de samenstelling van rauwe koemelk geleverd aan kopers (31 december 2009) Koninklijk besluit van 21 december 2006 betreffende de controle van de kwaliteit van de rauwe melk en de erkenning van de interprofessionele organismen Belgisch Staatsblad van 15 januari 2007 Ministerieel besluit van 1 februari 2007 houdende goedkeuring van het document opgesteld door de erkende interprofessionele organismen betreffende de modaliteiten van de controle van de kwaliteit van de rauwe koemelk Belgisch Staatsblad van 16 februari 2007 Ministerieel besluit van 6 november 2001 tot vaststelling van de referentiemethoden en de principes van de routinemethoden voor de officiële bepaling van de kwaliteit en de samenstelling van melk geleverd aan kopers Belgisch Staatsblad van 25 juli 2002 Gewijzigd door: MB van 13/09/2004 (BS 15/10/2004) Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 houdende de organisatie van de vaststelling van en de controle op de samenstelling van rauwe koemelk Belgisch Staatsblad van 21 december 2007 Ministerieel besluit van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap van 26 augustus 2003 tot erkenning van een interprofessioneel organisme voor het bepalen van de samenstelling van de melk bedoeld bij het koninklijk besluit van 3 maart 1994 betreffende de erkenning van interprofessionele organismen voor het bepalen van de kwaliteit en de samenstelling van melk Belgisch Staatsblad van 25 september 2003 Ministerieel besluit van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap van 25 februari 2009 betreffende de controle van de samenstelling van melk en de betaling door de kopers van de melk aan de producenten Belgisch Staatsblad van 8 april 2009

PROTOCOL BETREFFENDE DE OPHALING EN DE CONTROLE VAN DE KWALITEIT EN

PROTOCOL BETREFFENDE DE OPHALING EN DE CONTROLE VAN DE KWALITEIT EN Protocol PAGINA 1 VAN 10 Goedgekeurd door Directeur Kwaliteitsverantwoordelijke Naam L. DE MEULEMEESTER A. ANTONISSEN MELKCONTROLECENTRUM VLAANDEREN VZW Hagenbroeksesteenweg 167 2500 LIER PROTOCOL BETREFFENDE

Nadere informatie

Voorwoord. Jaarverslag

Voorwoord. Jaarverslag Jaarverslag 2012 Jaarverslag 2012 1 Afgelopen jaar werd de werking van MCC-Vlaanderen vooral beheerst door de concretisering van de elektronische identificatie van de melkkwaliteitsmonsters en de introductie

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 J a a r v e r s l a g

Jaarverslag 2015 J a a r v e r s l a g Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 2 Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 3 In 2015 werd tijdens de Algemene Vergadering 50 jaar melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen in de kijker geplaatst. Wanneer men de

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. 50 Jaar Melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen

Jaarverslag 2014. 50 Jaar Melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen Jaarverslag 2014 50 Jaar Melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen 1 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen : een historisch perspectief. 2 De melkkwaliteitsbepaling

Nadere informatie

ADLO- project. Verantwoord gebruik van antibiotica in de Vlaamse melkveehouderij door communicatie, opleiding en begeleiding.

ADLO- project. Verantwoord gebruik van antibiotica in de Vlaamse melkveehouderij door communicatie, opleiding en begeleiding. ADLO- project Verantwoord gebruik van antibiotica in de Vlaamse melkveehouderij door communicatie, opleiding en begeleiding MCC- Vlaanderen Hagenbroeksesteenweg 167 2500 LIER Tel. 078/15 47 10 info@mcc-

Nadere informatie

controles door monsteromwisselingen controles op de protocollen

controles door monsteromwisselingen controles op de protocollen Jaarverslag 2006 Controle door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen op de bepaling van de samenstelling en de kwaliteit van melk uitgevoerd door de Belgische interprofessionele

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 J a a r v e r s l a g

Jaarverslag 2017 J a a r v e r s l a g Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2017 2 Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2017 3 Onder impuls van de melkproducenten is de integratie DGZ/MCC in een versnelling gekomen. Op de gezamenlijke Algemene Vergadering

Nadere informatie

Procedure PAGINA 1 VAN 16. Maatregelen bij ongunstige kwaliteitsresultaten

Procedure PAGINA 1 VAN 16. Maatregelen bij ongunstige kwaliteitsresultaten Procedure PAGINA 1 VAN 16 Goedgekeurd door Naam Datum en goedkeuring Eindverantwoordelijke J. Van Crombrugge 10/02/2017 Kwaliteitsverantwoordelijke A. ANTONISSEN 10/02/2017 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 J a a r v e r s l a g

Jaarverslag 2016 J a a r v e r s l a g Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 2 Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 3 Op het vlak van de reguliere melkkwaliteitsbepaling, de daaraan gekoppelde bedrijfsadvisering, de opleiding van RMO-chauffeurs, MPR-analyses

Nadere informatie

Een labuitslag en dan?

Een labuitslag en dan? Een labuitslag en dan? Interpretatie en nieuwe ontwikkelingen Hans Miltenburg GD oktober 2013 Programma Waarom GD Tankmelk Uiergezondheid? Interpretatie GD Tankmelk Uiergezondheid Nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

Evolutie van de antibioresistentie bij de voornaamste bacteriën in de productie van rundvee, varkens en pluimvee in België.

Evolutie van de antibioresistentie bij de voornaamste bacteriën in de productie van rundvee, varkens en pluimvee in België. Evolutie van de antibioresistentie bij de voornaamste bacteriën in de productie van rundvee, varkens en pluimvee in België. Gerty Vanantwerpen, DGZ Marc Saulmont, ARSIA asbl Brussel, 27 juni 2018 Plan

Nadere informatie

3. De kwaliteitsreglementering De bemonstering 11 Algemeen 11 Controlebemonsteringen 12 RFID 14

3. De kwaliteitsreglementering De bemonstering 11 Algemeen 11 Controlebemonsteringen 12 RFID 14 Jaarverslag 2013 Inhoudstafel 1. Bestuur en personeel 2 De bestuursleden 2 De Algemene Vergadering 2 De Raad van Bestuur 2 De Technische Comités 2 Het personeel 3 Het organigram 4 2. Algemene werking 5

Nadere informatie

UIERGEZONDHEID HOE BETER BEHANDELEN

UIERGEZONDHEID HOE BETER BEHANDELEN UIERGEZONDHEID HOE BETER BEHANDELEN MET MINDER KOSTEN? KARLIEN SUPRÉ HOOFD BEDRIJFSADVISERING MCC-VLAANDEREN Uiergezondheid in Vlaanderen Klinische mastitis Celgetalproblemen => subklinische mastitis Aantal

Nadere informatie

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1 Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be 8 O ptimilq O ptimilq 1 efficiënt samenwerken Verantwoord antibioticagebruik wint steeds meer aan belang.

Nadere informatie

Copyright Boerenbond. Volgens de gegevens die de kopers. DOSSiEr Melk en melkkwaliteit. DE KwAlitEit VAN VErSE KOEMElK BEPAlEN

Copyright Boerenbond. Volgens de gegevens die de kopers. DOSSiEr Melk en melkkwaliteit. DE KwAlitEit VAN VErSE KOEMElK BEPAlEN DE KwAlitEit VAN VErSE KOEMElK BEPAlEN Vorige week presenteerde MCC-Vlaanderen haar jaarverslag. in de loop van vorig jaar werden 5460 melkexploitatiebedrijven opgenomen in de kwaliteitsbepaling uitgevoerd

Nadere informatie

Procedure PAGINA 1 VAN 6. Controle van de kwaliteit en de samenstelling

Procedure PAGINA 1 VAN 6. Controle van de kwaliteit en de samenstelling Procedure PAGINA 1 VAN 6 Goedgekeurd door Directeur Kwaliteitsverantwoordelijke Naam L. DE MEULEMEESTER A. ANTONISSEN 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1 2 DOEL... 1 3 TOEPASSINGSGEBIED... 1 4 BEGRIPPEN

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Veepeiler Varken. Pathogenen betrokken bij speendiarree bij biggen in Vlaanderen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Veepeiler Varken. Pathogenen betrokken bij speendiarree bij biggen in Vlaanderen Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Veepeiler Varken Pathogenen betrokken bij speendiarree bij biggen in Vlaanderen Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Speendiarree in Vlaanderen Willem Van Praet DGZ-Vlaanderen

Nadere informatie

Coagulase-negatieve stafylokokken: opduikende mastitispathogenen

Coagulase-negatieve stafylokokken: opduikende mastitispathogenen Coagulase-negatieve stafylokokken: opduikende mastitispathogenen Els Van Coillie ILVO T&V Mastitis (uierontsteking) Wordt veroorzaakt door binnendringen van bacteriën in het uierweefsel via het slotgat

Nadere informatie

Procedure PAGINA 1 VAN 8. Geschillenprocedure

Procedure PAGINA 1 VAN 8. Geschillenprocedure Procedure PAGINA 1 VAN 8 Goedgekeurd door Naam Datum goedkeuring Eindverantwoordelijke J. VAN CROMBRUGGE 10/02/2017 Kwaliteitsverantwoordelijke A. ANTONISSEN 10/02/2017 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

Accreditatie van laboratoria in het kader van de autocontrole

Accreditatie van laboratoria in het kader van de autocontrole Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Accreditatie van laboratoria in het kader van de autocontrole Geert De Poorter, 25/09/2013 2 1. Inleiding 2. Erkenning 3. Accreditatie: waarom

Nadere informatie

Gezondheidsprogramma s en monitoring ten dienste van een duurzame en gezonde melkveestapel in Vlaanderen Algemene vergadering MCC - 3 april 2019

Gezondheidsprogramma s en monitoring ten dienste van een duurzame en gezonde melkveestapel in Vlaanderen Algemene vergadering MCC - 3 april 2019 Dierengezondheidszorg Vlaanderen Gezondheidsprogramma s en monitoring ten dienste van een duurzame en gezonde melkveestapel in Vlaanderen Algemene vergadering MCC - 3 april 2019 Overzicht 1. Stand van

Nadere informatie

Antimicrobiele geneesmiddelen: gevoeligheid en resistentie

Antimicrobiele geneesmiddelen: gevoeligheid en resistentie Folia veterinaria Antimicrobiele geneesmiddelen: gevoeligheid en resistentie Antibacteriële geneesmiddelen zijn dikwijls onmisbaar in de diergeneeskundige praktijk, maar hun efficaciteit kan ernstig aangetast

Nadere informatie

Automatisering en robotisering bij 50.000 dagelijkse melkmonsters

Automatisering en robotisering bij 50.000 dagelijkse melkmonsters Automatisering en robotisering bij 50.000 dagelijkse melkmonsters Armand Hermans, LabAutomation, 27-04-2014 hermans@qlip.nl Wat zie je? Overzicht Qlip Automatisering & robotisering melkonderzoek Automatisering

Nadere informatie

2. LABORATORIUMONDERZOEKEN

2. LABORATORIUMONDERZOEKEN BIJLAGE BIJ HET JAARVERSLAG VAN DGZ 2. LABORATORIUMONDERZOEKEN In de mate van het mogelijke worden hieronder de gegevens van vergeleken met deze van. Hieruit blijkt dat er soms belangrijke verschuivingen

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding Analyse Resultaten Wetgeving en wetenschap Discussie

Inhoud. Aanleiding Analyse Resultaten Wetgeving en wetenschap Discussie Uiergezondheidspanel, 20 Mei 2015 Inhoud Aanleiding Analyse Resultaten Wetgeving en wetenschap Discussie Aanleiding Meer ernstige mastitiden in 2014 Dit resulteerde in de volgende vragen: Is er een relatie

Nadere informatie

RAPPORT RUNDVEE/ KLEINE HERKAUWERS 2004

RAPPORT RUNDVEE/ KLEINE HERKAUWERS 2004 Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw advies en ondersteuning voor dierenarts en veehouder RAPPORT MONITORING DIERENGEZONDHEID RUNDVEE/ KLEINE HERKAUWERS 2004 OPGESTELD DOOR DE UNIT DIERGENEESKUNDIGE EN

Nadere informatie

Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak?

Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak? Een verhoogd coligetal: Klebsiella-mastitis als mogelijke oorzaak? Volgens de laatste schattingen van MCC-Vlaanderen kan een gemiddeld melkveebedrijf in Vlaanderen tussen 400 en 1000 euro per maand meer

Nadere informatie

Activiteitenverslag Diergeneeskundige begeleiding PLUIMVEE

Activiteitenverslag Diergeneeskundige begeleiding PLUIMVEE Dierengezondheidszorg Vlaanderen Activiteitenverslag 2014 Diergeneeskundige begeleiding PLUIMVEE In het kader van subovereenkomst 5, gefinancierd door het FAVV, houdt DGZ de vinger aan de pols van de diergezondheidssituatie

Nadere informatie

AUTOMATEN 1 voor de distributie van rauwe, onverpakte melk: hygiënevereisten

AUTOMATEN 1 voor de distributie van rauwe, onverpakte melk: hygiënevereisten AUTOMATEN 1 voor de distributie van rauwe, onverpakte melk: hygiënevereisten Deze bijlage geeft een opsomming van de voornaamste goede hygiënepraktijken, die als basis dienen voor het autocontrolesysteem

Nadere informatie

Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation. Sofie Piepers, DVM, PhD. M-team UGent

Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation. Sofie Piepers, DVM, PhD. M-team UGent Vaarzenmastitis verbeter de rentabiliteit van de next generation Sofie Piepers, DVM, PhD Vaarzenmastitis Intramammaire infecties vóór kalven Gevolgen na kalven: Klinische mastitis Subklinische mastitis

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie rundvee 2009 bijzonderste bevindingen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie rundvee 2009 bijzonderste bevindingen Autopsie rundvee 2009 bijzonderste bevindingen Versie 1.0 Datum augustus 2010 Auteur: Jozefien Callens In 2009 zijn 1254 dossiers voor autopsie rundvee verwerkt. Dit vertegenwoordigt 1282 dieren. In FIGUUR

Nadere informatie

LABORATORIUM VOOR ZAADONTLEDING.

LABORATORIUM VOOR ZAADONTLEDING. LABORATORIUM VOOR ZAADONTLEDING www.vlaanderen.be/landbouw/zaaizaden IN DIENST VAN KWALITEIT : MISSIE Het Laboratorium voor Zaadontleding maakt deel uit van de afdeling Productkwaliteitsbeheer van het

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Samenvattend rapport 1 ENQUÊTE 1.1 Opstellen van de enquête In kader van het demo-project verantwoord gebruik van antibiotica in de

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2011 werden bij de actieve monitoring 3.397 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

EIND RAPPORT PROFICIENCY TEST VOOR MATRIX: VERSE KAAS TELLING LEVENSMIDDELENMICROBIOLOGIE JUNI 2014

EIND RAPPORT PROFICIENCY TEST VOOR MATRIX: VERSE KAAS TELLING LEVENSMIDDELENMICROBIOLOGIE JUNI 2014 EIND RAPPORT PROFICIENCY TEST VOOR LEVENSMIDDELENMICROBIOLOGIE JUNI 2014 MATRIX: VERSE KAAS TELLING Dienst:Voedselpathogenen Polet Marie Nadine Botteldoorn J. Wytsmanstraat 14 1050 Brussel België www.wiv-isp.be

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2012 werden bij de actieve monitoring 3.220 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID

ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID Melkveehouderij en antibiotica ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID Melkveesector geen grootverbruiker Diersoortspecifieke data ontbreken Redenen van toediening RESISTENTIE REDUCTIE RESIDUEN

Nadere informatie

Procedure. Beproevingsrapporten

Procedure. Beproevingsrapporten PAGINA 1 VAN 23 Goedgekeurd door Naam Directeur Kwaliteitsverantwoordelijke L. DE MEULEMEESTER A. ANTONISSEN 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE... 1 2 DOEL... 1 3 TOEPASSINGSGEBIED... 1 4 BEGRIPPEN EN DEFINITIES...

Nadere informatie

EINDRAPPORT LEVENSMIDDELENMICROBIOLOGIE JUNI 2015

EINDRAPPORT LEVENSMIDDELENMICROBIOLOGIE JUNI 2015 EINDRAPPORT PROFICIENCY TEST VOOR LEVENSMIDDELENMICROBIOLOGIE JUNI 2015 PT 2 TELLING IN SURIMI Dit rapport wordt door het WIV uitsluitend verdeeld aan de deelnemers van dit ringonderzoek. Het WIV is niet

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/NDZ/1136184

Nadere informatie

Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007

Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007 Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007 Actieve monitoring bij wilde vogels In de actieve monitoring werden van januari tot einde september 2007 bij 2.047 wilde

Nadere informatie

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR Besmet met IBR En hoe nu verder? Drs. Frederik Waldeck, dierenarts Congres Gezonde melkveeh Zwolle, 10 november 2015 Inhoud presentatie IBR Stand van zaken Besmet: hoe komt het, wat is het? Aanpak Boerderij,

Nadere informatie

Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving

Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving Samen werken aan diergezondheid, in het belang van dier, dierhouder en samenleving Classificatie: intern Diagnostiek Ontwikkeling Uiergezondheid: sneltesten voor bacteriologisch onderzoek van melk op het

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion

Nadere informatie

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018)

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 is de landelijke aanpak van IBR gestart onder verantwoordelijkheid van de Themagroep Rundergezondheid

Nadere informatie

Activiteitenverslag Diergeneeskundige begeleiding VARKENS

Activiteitenverslag Diergeneeskundige begeleiding VARKENS Dierengezondheidszorg Vlaanderen Activiteitenverslag 2014 Diergeneeskundige begeleiding VARKENS In het kader van subovereenkomst 5, gefinancierd door het FAVV, houdt DGZ de vinger aan de pols van de diergezondheidssituatie

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw OVERZICHT AUTOPSIES RUNDVEE 2008 In onderstaande tabellen wordt het aantal diagnoses weergegeven op dierniveau. FOETI/DOODGEBOREN KW 1 KW2 KW3 KW4 TOTAAL aantal inzendingen

Nadere informatie

Antibioticaresistentie bij pathogene kiemen geïsoleerd bij voedselproducerende dieren

Antibioticaresistentie bij pathogene kiemen geïsoleerd bij voedselproducerende dieren Antibioticaresistentie bij pathogene kiemen geïsoleerd bij voedselproducerende dieren Evolutie resistentie periode 9-16 Antibioticaresistentie bij pathogene kiemen geïsoleerd bij varkens: Evolutie resistentie

Nadere informatie

Melkcontrolecentrum-Vlaanderen vzw Hagenbroeksesteenweg 167 geldig vanaf 1/02/ LIER Tel : 078/ Fax : 078/

Melkcontrolecentrum-Vlaanderen vzw Hagenbroeksesteenweg 167 geldig vanaf 1/02/ LIER Tel : 078/ Fax : 078/ Melkcontrolecentrum-Vlaanderen vzw FO_509G Hagenbroeksesteenweg 167 geldig vanaf 1/02/2015 2500 LIER Tel : 078/15 47 10 Fax : 078/15 48 10 Procedure betreffende de toestemming tot het hernemen van de melklevering

Nadere informatie

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018)

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 is de landelijke aanpak van IBR gestart onder verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2008

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2008 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2008 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2008 werden bij de actieve monitoring 3.514 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2015

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2015 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2015 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2015 werden bij de actieve monitoring 3.218 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Autopsie rundvee 2018 bijzonderste bevindingen

Autopsie rundvee 2018 bijzonderste bevindingen Contactadres: Industrielaan 29-8820 TORHOUT Maatschappelijke zetel: Hagenbroeksesteenweg 167-2500 LIER BTW BE 0409.450.856 RPR Antwerpen - afdeling Mechelen Autopsie rundvee 2018 bijzonderste bevindingen

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2014 werden bij de actieve monitoring 3.036 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de bemonsteringsfrequentie voor gehakt vlees en vleesbereidingen en de versoepeling ervan in het kader van verordening

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN BRUCELLOSE 2012

STAND VAN ZAKEN BRUCELLOSE 2012 Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STAND VAN ZAKEN BRUCELLOSE 2012 18-04-2012 Inhoud Historisch overzicht runderbrucellose in België Haarden Epidemiologische enquête Contactbeslagen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief nieuwe stijl In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod De maandelijkse nieuwsbrief

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs December 29 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Arbeidsmarktbarometer Onderwijs december

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Opleiding van de nieuwe RMO-chauffeurs. Cours de formation des nouveaux chauffeurs de camion-citerne

Opleiding van de nieuwe RMO-chauffeurs. Cours de formation des nouveaux chauffeurs de camion-citerne Opleiding van de nieuwe RMO-chauffeurs Cours de formation des nouveaux chauffeurs de camion-citerne 2007 Georganiseerd door : Organisé par : Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie Melkcontrolecentrum-Vlaanderen

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie pluimvee 2014 - voornaamste bevindingen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie pluimvee 2014 - voornaamste bevindingen Autopsie pluimvee 2014 - voornaamste bevindingen Versie 1.0 28042015 Auteur: Annick Gryspeerdt In 2014 zijn meer dan 330 inzendingen voor autopsie pluimvee verwerkt. Dit vertegenwoordigt meer dan 850 individuele

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie rundvee en kleine herkauwers bijzonderste bevindingen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie rundvee en kleine herkauwers bijzonderste bevindingen Autopsie rundvee en kleine herkauwers 2012 - bijzonderste bevindingen Versie 1.0 Datum juli 2013 Auteur: Marieke Strubbe In 2012 zijn 945 dossiers voor autopsie rundvee (exclusief foeti en doodgeboren

Nadere informatie

Asielaanvragen en beschermingsgraad januari 2016

Asielaanvragen en beschermingsgraad januari 2016 Asielaanvragen en beschermingsgraad januari 2016 Nota in het kader van de coördinatieopdracht monitoring asielinstroom van het Agentschap Integratie en Inburgering Publicatiedatum: 26 februari 2016 Inhoud

Nadere informatie

Opgesteld door: Koen De Reu Gezien door: Sigrid Ooghe

Opgesteld door: Koen De Reu Gezien door: Sigrid Ooghe Pagina 1 van 8 Versie 13/03/2007 ACTIVITEITEN LABORATORIUM VOOR FYSISCHE EN CHEMISCHE ANALYSES EN ORGANISATIE RINGONDERZOEKEN FC/001 Melk en melkpoeder, weipoeder, karnemelkpoeder, Vetgehalte Röse-Gottlieb

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw 2. LABORATORIUMONDERZOEKEN 2.1. DISPATCHING 2.2. SEROLOGIE

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw 2. LABORATORIUMONDERZOEKEN 2.1. DISPATCHING 2.2. SEROLOGIE Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw 2. LABORATORIUMONDERZOEKEN In de mate van het mogelijke worden hieronder de gegevens van vergeleken met deze van. Hieruit blijkt dat er soms belangrijke verschuivingen

Nadere informatie

Voorspellende waarde van het bacteriologisch onderzoek van tankmelk, Richard Olde Riekerink

Voorspellende waarde van het bacteriologisch onderzoek van tankmelk, Richard Olde Riekerink Verslag van de bijeenkomst van het uiergezondheidspanel najaar 2011 Het Uiergezondheidspanel (UGP) is een deskundig, onafhankelijk en divers discussieplatform op het gebied van uiergezondheid bij melkvee.

Nadere informatie

VALIDATIE VAN DE APPARATUUR IN HET KADER VAN DE OFFICIËLE BEPALING VAN DE KWALITEIT EN SAMENSTELLING VAN MELK. Datum van toepassing : 2006/01/01

VALIDATIE VAN DE APPARATUUR IN HET KADER VAN DE OFFICIËLE BEPALING VAN DE KWALITEIT EN SAMENSTELLING VAN MELK. Datum van toepassing : 2006/01/01 LAB 01 P13 REV0-2006 - 5 VALIDATIE VAN DE APPARATUUR IN HET KADER VAN DE OFFICIËLE BEPALING VAN DE KWALITEIT EN SAMENSTELLING VAN MELK Datum van toepassing : 2006/01/01 Opgesteld door: DG Laboratoria Hoofdbestuur

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

LAB 00 P 510 Aanvraag erkenning door externe laboratoria. Versie 04 Datum van toepassing 2012-12-01

LAB 00 P 510 Aanvraag erkenning door externe laboratoria. Versie 04 Datum van toepassing 2012-12-01 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Bestuur Laboratoria Dit is een vertaling. De franse versie is de originele versie. LAB 00 P 510 Versie 04 Datum van toepassing 2012-12-01 Opgesteld

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2013 werden bij de actieve monitoring 3.181 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie

Nadere informatie

plage-lestijden onderwijzer

plage-lestijden onderwijzer plage-lestijden onderwijzer Schooljaar 2010-2011 - Schooljaar 2011-2012 Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie pluimvee bijzonderste bevindingen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie pluimvee bijzonderste bevindingen Autopsie pluimvee 2015 - bijzonderste bevindingen Versie 1.0 19042016 Auteur: Annick Gryspeerdt In 2015 zijn meer dan 300 inzendingen voor autopsie pluimvee verwerkt. Dit aantal is ongeveer hetzelfde gebleven

Nadere informatie

Tank melk. zit er in..

Tank melk. zit er in.. Tank melk uier gezondheid Wat voor de zit er in.. dierenarts? Jasper het Lam - Rundveedierenarts - Dierenartsenpraktijk Zuidhorn & Reitdiep Westerkwartier Groningen: Een van koedichtste gebieden van NL

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla Foods

Nadere informatie

UIERGEZONDHEID Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua

UIERGEZONDHEID Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua UIERGEZONDHEID Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ WWW.VLAANDEREN.BE/LANDBOUW UIERGEZONDHEID

Nadere informatie

Persconferentie van 12 juli 2011 Presentatie van het jaarverslag 2010 van het FAVV

Persconferentie van 12 juli 2011 Presentatie van het jaarverslag 2010 van het FAVV Persconferentie van 12 juli 2011 Presentatie van het jaarverslag 2010 van het FAVV Mevrouw Sabine LARUELLE Minister van KMO s, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid 1 1. FAVV: rollen, troeven en

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs Oktober 21 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Inhoudstafel INHOUD Inleiding 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Snelle en gevoelige analyse van mastitis pathogenen met qpcr; ervaringen uit de praktijk

Snelle en gevoelige analyse van mastitis pathogenen met qpcr; ervaringen uit de praktijk Snelle en gevoelige analyse van mastitis pathogenen met qpcr; ervaringen uit de praktijk Auteurs: Marielle Melchior, Marco Verhoef 2, Mathijs Bakker 3, Tineke Henselmans 4, Jan Vernooij 2, Ruud Graat 2

Nadere informatie

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen De impact van de economische crisis in West Limburg Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen MEI 2009 1. Werkloosheid 1.1 Niet werkende werkzoekenden Een eerste indicator die de economische

Nadere informatie

De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis

De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis De mogelijkheden van smalspectrumaanpak mastitis Met andere ogen kijken naar klinische mastitis Diewertje van den Dungen INHOUD Inleiding Achtergrond mastitis Detectie van mastitis Actie op mastitis Nieuwe

Nadere informatie

N o t i t i e. Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): -

N o t i t i e. Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): - Auteur: Horneman Betreft: Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): - N o t i t i e Sinds begin 2006 worden resultaten van lactosebepalingen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MAART 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING APRIL (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie rundvee 2016: bijzonderste bevindingen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie rundvee 2016: bijzonderste bevindingen Autopsie rundvee 2016: bijzonderste bevindingen Versie 1.0 November 2017 Auteur: Afdeling autopsie In 2016 werden ongeveer 798 dossiers en meer dan 850 dieren verwerkt betreffende autopsie bij runderen.

Nadere informatie

Toewijzing analyses aan derde laboratoria in het kader van het Controleprogramma

Toewijzing analyses aan derde laboratoria in het kader van het Controleprogramma Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Hoofdbestuur van de Laboratoria Instructie Toewijzing analyses aan derde laboratoria in het kader van het Controleprogramma Versie 03 Datum van

Nadere informatie

PROCEDURE VAN AANVRAAG TOT, HERNIEUWING, WIJZIGING OF STOPZETTING VAN EEN ERKENNING VAN EEN BELGISCH LABORATORIUM VOOR PATHOLOGISCHE ANATOMIE

PROCEDURE VAN AANVRAAG TOT, HERNIEUWING, WIJZIGING OF STOPZETTING VAN EEN ERKENNING VAN EEN BELGISCH LABORATORIUM VOOR PATHOLOGISCHE ANATOMIE Dienst: Kwaliteit van laboratoria PROCEDURE VAN AANVRAAG TOT, HERNIEUWING, WIJZIGING OF STOPZETTING VAN EEN ERKENNING VAN EEN BELGISCH LABORATORIUM VOOR PATHOLOGISCHE ANATOMIE Datum van bijwerking: 11/06/2018

Nadere informatie

EVALUATIE VAN EEN GEAUTOMATISEERDE SELECTIE VAN MELKKOEIEN VOOR BACTERIOLOGISCH ONDERZOEK OP BASIS VAN CELGETAL- EN ANDERE KOEGEGEVENS

EVALUATIE VAN EEN GEAUTOMATISEERDE SELECTIE VAN MELKKOEIEN VOOR BACTERIOLOGISCH ONDERZOEK OP BASIS VAN CELGETAL- EN ANDERE KOEGEGEVENS UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE Academiejaar 2014 2015 EVALUATIE VAN EEN GEAUTOMATISEERDE SELECTIE VAN MELKKOEIEN VOOR BACTERIOLOGISCH ONDERZOEK OP BASIS VAN CELGETAL- EN ANDERE KOEGEGEVENS

Nadere informatie

VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis

VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis VISIE OP UIERGEZONDHEID Met andere ogen kijken naar mastitis Otlis Sampimon Geuko Elderman EVEN VOORSTELLEN INHOUD Inleiding Aanpak mastitis Visie Melkmachine / techniek Behandeling Droogstand Afvoer Samenvatting

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR DE ACCREDITATIE VAN CERTIFICATIEDIENSTVERLENERS

AANVRAAGFORMULIER VOOR DE ACCREDITATIE VAN CERTIFICATIEDIENSTVERLENERS AANVRAAGFORMULIER VOOR DE ACCREDITATIE VAN CERTIFICATIEDIENSTVERLENERS INFORMATIE 1. Conform artikel 3, 1 van het koninklijk besluit van 6 december 2002 houdende de organisatie van de controle en de accreditatie

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken 1 augustus 2010 31 augustus 2011 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inhoud van de monitoring... 3 3 Conformiteit...

Nadere informatie

Twee jaar na Maasstad - Hoe staan Carbapenemases in Nederland op de kaart? Daan Notermans

Twee jaar na Maasstad - Hoe staan Carbapenemases in Nederland op de kaart? Daan Notermans Twee jaar na Maasstad - Hoe staan op de kaart? Daan Notermans Centrum Infectieziekteonderzoek, diagnostiek en screening (IDS) Div. Bacteriologie en Parasitologie 1 Symposium van infectieziektensurveillance

Nadere informatie

De elektronische aanmelding is vergezeld door dit door de verantwoordelijke van het laboratorium ondertekende document (zie punt 2.9.

De elektronische aanmelding is vergezeld door dit door de verantwoordelijke van het laboratorium ondertekende document (zie punt 2.9. Overeenkomst betreffende de voorwaarden voor de laboratoria die in het kader van het vrijwillig bestrijdingsprogramma van paratuberculose analyses willen uitvoeren Deze voorwaarden treden in werking vanaf

Nadere informatie

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Auteur: Steven Sarrazin Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Veelal wordt de bestrijding van het Boviene Virale Diarree-virus (BVD) enkel geassocieerd met vaccinatie. Echter, met vaccinatie

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013

MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013 MELKPRIJSVERGELIJKING SEPTEMBER 2013 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch)

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en vleesbereidingen in de detailhandel

Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en vleesbereidingen in de detailhandel Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en in de detailhandel Referentie PCCB/S3/VCT/1424950 Datum 29/03/2018

Nadere informatie