Jaarverslag Jaar Melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2014. 50 Jaar Melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen"

Transcriptie

1 Jaarverslag Jaar Melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen

2

3 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen 1 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen : een historisch perspectief.

4 2 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen De provinciale structuur Landbouw en melkproductie in het bijzonder zijn altijd een belangrijke economische activiteit geweest in Vlaanderen. Melk werd traditioneel geproduceerd op gemengde bedrijven met een uitgesproken familiale structuur die tot op heden grotendeels behouden is gebleven. Melk werd traditioneel ter plaatse geconsumeerd of in het beste geval via de detailhandel ( de zgn. melkboeren ) in de onmiddellijke omgeving verkocht. Op die manier ontsnapte de melk destijds bijna volledig aan een gestructureerde kwaliteitscontrole. Reeds vroeg in de vorige eeuw groeide echter het besef dat vanuit het oogpunt van de volksgezondheid de kwaliteit van de rauwe melk een cruciale rol speelde. Hierbij werd vooral gedacht aan overdracht van besmettelijke ziekten ( bijv. tuberculose ) eerder dan aan de intrinsieke kwaliteitsaspecten. Naast de oprichting van een Nationale Zuiveldienst in 1938 werden de eerste initiatieven op provinciaal niveau genomen. De taak van de Nationale Zuiveldienst bestond erin de verbetering te bevorderen van de productie, de verwerking, de distributie en het verbruik van melk en melkproducten. NB : De bestrijding van rundertuberculose werd reeds in 1935 toevertrouwd aan locale Verenigingen voor tuberculosebestrijding bij het rundvee, die omstreeks 1950 uitmondden in de Provinciale Verbonden voor Tuberculosebestrijding, die op hun beurt evolueerden naar de Verbonden voor Dierenziektenbestrijding en finaal in Diergezondheidszorg Vlaanderen. In die tijd was ruim 35 % van de rundveebedrijven besmet met tuberculose! Brochures van het Ministerie van Landbouw uit 1935, 1949 en 1951.

5 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen Oprichting in Antwerpen ( Duffel, Lier ) van de Vereniging voor Gezonde melkwinning en Rundertuberculosebestrijding Oprichting in Oost-Vlaanderen ( Gent, Drongen ) van de Vereniging voor de gezonde melkwinning in Oost- Vlaanderen Oprichting in West-Vlaanderen ( Beitem ) van het Comité ter bevordering van de afzet van gezonde melk Oprichting in Limburg ( Hasselt, Bokrijk ) door het Provinciaal Landbouwcentrum via zijn adviescommissie van een Provinciaal Komité voor de kwaliteit van de melk en de room Tenslotte volgde in Brabant ( Werchter ) de oprichting van het Provinciaal Comité voor de kwaliteit van de melk en de room. Initieel werden deze instellingen opgericht als feitelijke verenigingen ( Antwerpen en Oost-Vlaanderen ) op initiatief van vooruitstrevende producenten, melkerijdirecteurs, dierenartsen en professoren met als doelstelling : het bevorderen van de hygiënische melkwinning op de hoeve door voorlichting. Er staat letterlijk : door alle nuttige beïnvloedings- en voorlichtingsmiddelen de bij haar aangesloten bedrijfshoofdenveehouders ertoe brengen dat zij melk zouden produceren die beantwoordt aan alle vereisten van kwaliteit en gezondheid. De voorlichtingsactiviteiten worden onder de dagelijkse leiding van zgn. provinciale monitoren geplaatst die later de eerste directeurs van verschillende comités zullen worden.

6 4 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen De eerste analyses Iedere provincie telde tientallen melkerijen ( vaak coöperaties ) en tienduizenden landbouwbedrijven met melkkoeien. Men kon op dat ogenblik moeilijk van laat staan gespecialiseerde - melkveebedrijven spreken. Opnieuw op initiatief van enkele zuivelfabrieken werden een aantal kwaliteitstesten ( zuurtegraad, opsporen van zichtbare contaminatie met de watjesproef, semi-kwantitatieve kiemgetalbepaling met de reductasetest ) ingevoerd. Deze analyses werden ter plaatse in de melkerij uitgevoerd. De provinciale overheden voorzagen in een medefinanciering van de noodzakelijke infrastructuur. Deelname aan het kwaliteitssyteem was aanvankelijk vrijblijvend en werd gestimuleerd met aanmoedigingspremies Geleidelijk aan namen de meeste - zoniet alle - melkerijen deel aan een min of meer uniform gestructureerde melkkwaliteitsbepaling. Op dat ogenblik waren er nog steeds Vlaamse melkproducerende boeren. De melkveestapel bestond hoofdzakelijk uit de regionale ( provinciale ) runderrassen met een typisch tweeledig doel ( Rood ras van West-Vlaanderen, Oost-Vlaams roodbont, Kempisch ras, ). Toch werd reeds een gemiddelde jaarproductie van l per koe genoteerd.

7 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen 5 Uit de brochure Gezonde melkwinning is lonende melkwinning. In die periode werd steeds meer overgeschakeld van handnaar machinaal melken. Ook hier namen de Comités het voortouw en organiseerden de zgn melkcursussen die door duizenden ( hoofdzakelijk boerinnen ) werden gevolgd.

8 6 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen Klinische uierontsteking was lang vooraleer er sprake was van het celgetal als kwaliteitsparameter een gekend probleem op praktisch alle bedrijven. De bestrijding ervan beperkte zich tot het behandelen met de toen nog almachtige antibiotica. Er was toen nog geen sprake van het opsporen van residuen van antibiotica. De reeds bestaande Comités werden van feitelijke verenigingen omgevormd tot verenigingen zonder winstoogmerk. Start van de officiële melkkwaliteitsbepaling 1962 In een eerste poging om de kwaliteitsbepaling en de uitbetaling van de melk in België te stroomlijnen werd het Koninklijk Besluit houdende inrichting van een officiële classificatie van de kwaliteit van de melk en van de room geleverd aan de zuivelfabrieken uitgevaardigd. De operationele uitvoering werd in eerste instantie toevertrouwd aan de Nationale Zuiveldienst volgens de voorwaarden bepaald door de Minister van Landbouw Na enige tijd werd het KB van 1962 opgeheven en vervangen op 14 november 1963 door een nieuw KB dat uiteindelijk de basis vormt van de melkkwaliteitsbepaling zoals we die tot op vandaag kennen. De uitgangspunten waren de volgende : de oprichting van een classificatie van de melk geleverd aan zuivelfabrieken ; met het oog op enerzijds een kwalitatieve verbetering en anderzijds de betaling van de levering op dezelfde basis mogelijk te maken ; 1 ste -, 2 de - en 3 de - klasse op basis van zichtbare zuiverheid ( watjesproef ) en bacteriologische kwaliteit ( reductasetest ) ; de Minister van Landbouw kan de kwaliteitsbepaling toevertrouwen aan één of meerdere vrije of openbare organen onder de voorwaarden die hij vaststelt ( in casu de Comités ) ; het toezicht op de uitvoering werd toevertrouwd aan de Nationale Zuiveldienst.

9 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen 7 Rapportering van de behaalde kwaliteitsklasse werd per groene kaart medegedeeld ( Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen ). Uitvoering van de reductaseproef ( Provinciaal Komité te Bokrijk ).

10 8 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen De bepaling van de samenstelling van de melk bleef echter nog steeds in handen van de afzonderlijke melkerijen. Hier en daar ( bijv. in het Meetjesland ) werden initiatieven genomen om de vetgehaltebepaling toe te vertrouwen aan de Comités. De analyses zelf werden tot 1969 op de site van de melkerij uitgevoerd. De volledige omschakeling van alle melkerijen naar de zgn. neutrale vetbepaling was aanleiding tot intense debatten met de landbouworganisaties en zou pas in 1986 voltooid worden. Het eerste verslag met resultaten ( ) van deelnemende bedrijven aan de neutrale vetbepaling in Oost-Vlaanderen.

11 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen 9 In die periode versnelde de omschakeling van de melkophaling met kruiken maar de ophaling met rijdende melkophaalwagens ( RMO ). Dit betekende voor de melkproducent ook een ingrijpende herinrichting van het melkhuis met een melkkoeltank Antibiotica, meer bepaald penicillines, werden juist omwille van hun doeltreffendheid steeds vaker gebruikt. Voor het eerst werd ook het probleem van residuen erkend, niet zozeer vanuit het oogpunt van resistentieontwikkeling maar vooral omwille van de problemen die men ondervond in de bereiding van kaas en yoghourt. Dit leidde tot de invoering van de verplichte opsporing van kiemgroeiremmende stoffen op basis van de stremproef. Mastitis en celgetal : een kwaliteitsparameter? 1975 Het IDF-congres On Mastitis Control in Reading ( UK ) concentreerde zich voor het eerst uitsluitend op de preventie van uierontsteking. Uit die periode stammen begrippen als het ( somatisch ) celgetal, reductie van subklinische mastitis, het verband tussen celgetalresultaten en melkproductie, de rol van de melkmachine en melktechniek, het 5-punten bestrijdingsprogramma gebaseerd o.a. op tepeldesinfectie en droogstandtherapie. Zoals het meestal gaat na een invloedrijk congres besloten een aantal Vlaamse vertegenwoordigers uit de zuivel- en veterinaire wereld om initiatieven te nemen en gegevens te verzamelen over het voorkomen en de impact van uierontsteking in Vlaanderen en acties ter bestrijding ervan te ondernemen. Voor het eerst namen de provinciale Comités en de Verbonden voor dierenziektenbestrijding samen met locale melkerijen het heft in handen. De melkveehouders werden via intense informatiecampagnes ( brochures, begeleiding van pilootbedrijven, nieuwe melkcursussen ) gestimuleerd.

12 10 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen Het tankcelgetal werd een parameter in de AA-melkreglementering. De drempelwaarden werden vastgelegd op en cellen / ml voor respectievelijk effectieve en kandidaat AA-producenten. Bovendien werden AA-melkproducenten vanaf 1979 verplicht om jaarlijks alle lacterende koeien te laten testen op aanwezigheid van uierpathogene kiemen. De analyses werden toevertrouwd aan de Comités en de Verbonden voor Dierenziektenbestrijding. Het beheer van de dossiers was in handen van de Veterinaire Inspectie en de Nationale Zuiveldienst. Niet iedereen was het met deze evolutie eens. Nog steeds waren een aantal invloedrijke personen in de sector van mening dat het celgetal enkel een diagnostische betekenis had en geen melkkwaliteitsparameter was. In 1979 werd het resultaat van het tankcelgetal mede met Europese financiële steun gratis ter beschikking gesteld van alle geïnteresseerde melkproducenten Het totale kiemgetal van de melk wordt voortaan 18 keer per jaar bepaald op basis van bacteriële kweek ( zgn. rolkulturen ). De normen werden vastgelegd op / ml, tot / ml en > / ml. Indeling in klassen ( categorieën ) gebeurt op basis van een voortschrijdend puntensysteem waarbij de laatste 6 resultaten in aanmerking worden genomen.

13 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen Stilaan werden de RMO s uitgerust met een automatisch bemonsteringssyteem, het jaar nadien gevolgd door de melkmonsteridentificatie met barcode etiket. Op dit vlak was men in Vlaanderen alleszins één van de eersten om naar dergelijk systeem over te stappen In 1982 valt de plotse beslissing om alle overheidstussenkomsten voor de werking van de Comités en de melkkwaliteitsbepaling te laten wegvallen. Dit noopt de provinciale instellingen tot drastische besparingen en zal aanleiding geven tot de eerste gesprekken voor nauwere interprovinciale samenwerking. De financiering van de werking wordt vanaf dat ogenblik verhaald op de melkproducenten Vanaf 1988 wordt het tankcelgetal eens per maand bepaald voor alle Vlaamse melkveehouders ( op dat ogenblik nog steeds meer dan ). Aanvankelijk had het resultaat slechts een informatieve betekenis, maar kort daarop had dit wel effect op de uitbetaalde melkprijs. In het begin werd de norm vastgesteld op cellen / ml en later ( 1/10/1989 ) aangepast naar / ml, waarbij het rekenkundig gemiddelde van de laatste 3 maanden in rekening werd gebracht. De norm voor het totale kiemgetal werd verlaagd naar / ml ( meetkundig gemiddelde van de laatste 2 maand ). Residuen van kiemgroeiremmende stoffen worden eens per maand opgespoord ( B. calidolactistest ) met als norm 4 ppb voor penicilline en niet aantoonbaar voor andere substanties. De norm voor het vriespunt werd vastgesteld op ten hoogste C. De Comités van Antwerpen en Oost-Vlaanderen fuseren tot de Vereniging voor de Melkkwaliteit en alle activiteiten van deze provincies worden naar het laboratorium te Lier verplaatst.

14 12 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen De provinciale structuren verdwijnen 1990 In 1990 treedt het Comité van Brabant toe tot de Vereniging. Limburg en West-Vlaanderen blijven voorlopig autonoom bestaan. Na eerdere initiatieven door enkele Comités en Verbonden voor Dierenziektenbestrijding werd in samenwerking met de Vlaamse Rundveeteeltvereniging een programma voor individuele celgetalbepaling per koe ( het zgn CIKprogramma ) opgestart. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de koemelkmonsters die iedere maand in het kader van de melkproductieregistratie ( toen nog de melkcontrole genoemd ) werden genomen. De bekomen resultaten dienden na attendering als basis voor eventueel bacteriologisch onderzoek op pathogene kiemen en gevoeligheidsbepaling voor antibiotica ( antibiogrammen ).

15 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen 13 Metamorfose van de Vlaamse melkveehouderij Het is duidelijk dat de Vlaamse melkveehouderij op het eind van vorige eeuw een belangrijke omwenteling doormaakt. Sterke daling van het aantal melkveehouders, fusies van melkerijen, minder koeien maar met sterk gestegen melkproducties, sterke stijging van de vet- en eiwitgehaltes zijn veelbetekenend. Stilaan kan men spreken van een gespecialiseerde melkveehouderij. Onderstaande tabel illustreert dit duidelijk. Jaar Aantal bedrijven Aantal koeien Gemidelde productie l/bedrijf/jaar Vetgehalte ( g / l) 1984 >25, ,875 75, , , , Vanuit diergeneeskundig standpunt moest men vaststellen dat de efficiëntie van antibiotica in o.a. de behandeling van mastitis duidelijk verminderde. In het begin trachtte men hierop nog te anticiperen door nieuwe combinaties, presentaties of behandelingsschema s voor te stellen.

16 14 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen Er diende m.a.w. meer aandacht besteed te worden aan preventie, huisvesting, melkinstallaties, voeding, selectie en de mogelijke impact van andere infectieuze aandoeningen op de uiergezondheid. De landbouworganisaties startten in 1994 met de Comités en de Verbonden het zgn. GMP-project ( Goede Melkwinningspraktijk ) waarbij de 100 bedrijven met de beste kwaliteitsresultaten gedurende 2 jaar werden gevolgd. De ervaringen, die hierbij werden opgetekend, werden verzameld in een brochure en leidden rechtstreeks tot verdere discusies die uiteindelijk zouden uitmonden in de oprichting van een integraal ketenbewakingssysteem ( IKM Vlaanderen ) Op 1 februari 1999 behaalde de Vereniging voor de Melkkwaliteit het BELTEST-accreditatiecertificaat 133-T volgens de criteria van de EN norm, kort nadien gevolgd door het laboratorium te Beitem. Later werd het certificaat vervangen door het 096-TEST en 096-INSP-certificaat op basis van de ISO en ISO norm.

17 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen : Melkcontrolecentrum-vlaanderen In 2003 traden de Comités van West-Vlaanderen en Limburg toe tot het Interprofessioneel Melkcontrolecentrum- Vlaanderen. De nieuwe organisatie beschikt op dat ogenblik nog steeds over 2 operationele laboratoria te Lier en Beitem De EU-regelgeving 853/2004 on the Hygiëne of Food of Animal Origin bepaalt de minimale voorwaarden voor de melkkwaliteit voor alle lidstaten. Het staat iedere lidstaat vrij hieraan modificaties toe te voegen m.b.t. de parameters, de frequentie van testen, interpretatie van de resultaten en het uitbetalingssyteem van de melk door de koper. Deze modaliteiten werden opgenomen in de federale en regionale wetgeving van ons land en vormen de basis van het kwaliteitssysteem zoals we dit vandaag kennen. Kenmerkend voor ons land is dat de wettelijke omkadering en de operationele uitvoering ervan steeds voorwerp uitmaakt van het interprofessioneel overleg tussen kopers en producenten. Het is mede in het licht daarvan dat de Nationale Interprofessionele Zuivelcommissie ( NIZ ) in 2006 werd opgericht In startten gesprekken tussen MCC, Dierengezondheidszorg Vlaanderen ( DGZ ) en de Vlaamse Rundveeteeltvereniging ( VRV / CRV ) met het oog tot verdere samenwerking i.k.v. de zgn. VLIM-gesprekken ( Vlaams Geïntegreerd Melkonderzoek ). Deze discussies leidden tot het samenbrengen van alle analyses ook de diergeneeskundig, diagnostische - op melk op één site ( Lier ) en alle andere onderzoeken te Torhout. Daarnaast werden ook samenwerkingsovereenkomsten afgesloten m.b.t. logistieke activiteiten en analyses i.k.v. de melkproductieregistratie.

18 16 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen Het MCC-laboratorium in De realisatie van de omschakeling in 2014 van de melkmonsteridentificatie met barcode naar het elektronisch systeem met RFID-technologie geldt als een schoolvoorbeeld van de interprofessionele samenwerking. Met deze technologie wordt het identificatiesysteem ( registratie van koper- en leveraarsnummer ) niet alleen performanter, maar laat het ook toe om bijkomende gegevens m.b.t. tijdstip van melkophaling, temperatuur van de melk, aantal liter per levering,localisatie en eventuele abnormaliteiten bij de melkophaling met het melkmonsterflesje mee te geven. Melkmonsterflesje voorzien met RFID-tag

19 De melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen 17 Actuele situatie en evoluties Jaar Aantal bedrijven Totale productie (x 1000 liter) Totaal kiemgetal ( per ml ) Tankcelgetal ( per ml ) Antimicrobiële residuen ( % ongunstig ) Total coligetal ( per ml ) ,06 10, ,05 9, ,04 9, ,04 9, ,04 8, ,03 11,0 Evolutie van de voornaamste kengetallen tussen 2009 en IKM-QFL-QMK en Duurzame Melkproductie De Belgische zuivelsector ( kopers en producenten ) beslisten meer dan 10 jaar terug om een vrijwillig systeem van ketenbewaking op het getouw te zetten. Dit systeem richt zich tot dierengezondheid en welzijn, melkwinningsprocedures, reiniging en milieu. Sinds september 2013 werd het systeem uitgebreid met 32 actiepunten gerelateerd aan duurzaamheid. Monimilk De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie ( BCZ ) heeft een monitoringssyteem ontwikkeld bestemd voor zowel hoeve- als RMO-melk gebaseerd op een at random bemonstering. Naast de officiële kwaliteitsparameters wordt tevens onderzocht op o.a. dioxines, residuen van anthelmintica, specifieke bacteriële contaminatie, enz Het paratuberculoseprogramma van de Belgische Zuivelketen Paratuberculose ( MAP ) staat reeds geruime tijd in de aandacht. Dit programma, waaraan steeds meer bedrijven deelnemen, heeft tot doel om in een vroegtijdig stadium, MAP-geïnfecteerde koeien op te sporen en te elimineren, samengaand met deskundig advies om verdere insleep van deze chronische ziekte te voorkomen.

20 Verantwoord gebruik van antibiotica in de melkveehouderij Behandeling en preventie van uierontsteking vormen nog steeds de voornaamste reden waarvoor antibiotica en chemotherapeutica worden gebruikt. Ofschoon de resultaten van het residu-onderzoek goed zijn, is de Vlaamse zuivelsector er zich zeer goed van bewust dat geneesmiddelen gericht en zo weinig mogelijk dienen gebruikt te worden. Met het oog hierop worden door verschillende partners ( landbouworganisaties, BCZ, Faculteiten, AMCRA, MCC, DGZ ) initiatieven genomen om zowel veehouders als dierenartsen hierop attent te maken.

21 Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014

22 20 Jaarverslag 2014

23 Jaarverslag Ter gelegenheid van 50 jaar melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen is het jaarrapport '2014' iets uitgebreider geworden en wordt opnieuw aangeknoopt met de traditie om dit rapport als hard copy ter beschikking te stellen aan de leden van de Algemene Vergadering, genodigden en aan allen die in de zuivelsector geïnteresseerd zijn. In het voorgaande gedeelte wordt een kort historisch overzicht geschetst hoe alles geëvolueerd is tot het kwaliteitssysteem zoals we dit op vandaag kennen en er mee vertrouwd zijn. Uit dit overzicht zijn een aantal belangrijke conclusies te trekken, nl. dat reeds lang vooraleer er sprake was van een officiële melkkwaliteitsreglementering zowel producenten als zuivelindustrie zich bewust waren dat zij het heft in eigen handen dienden te nemen en zich bijgevolg ten volle engageerden in begeleiding en voorlichting en deze filosofie steeds hebben aangehouden ; dat de introductie en implementatie van nieuwe analysemethodes, financiering van de werking, interpretatie van kwaliteitsresultaten, instellen van kwaliteitsnormen en het effect ervan op de uitbetaalde melkprijs altijd het voorwerp hebben uitgemaakt van interprofessioneel overleg. Uit het overzicht van de MCC-activiteiten van het voorbije jaar moet blijken dat de kwaliteit van de in Vlaanderen geproduceerde melk zich zonder twijfel op een zeer hoog niveau handhaaft. De nadruk lag in 2014 vooral op de succesvolle omschakeling naar het elektronisch identificatiesysteem van de melkmonsters, de opgedreven aandacht voor het verantwoord gebruik van antibiotica en het verscherpte toezicht op residuen van kiemgroeiremmende substanties. Ook voor de eigen organisatie worden steeds hogere eisen gesteld op vlak van accreditatie, milieu- en veiligheidsreglementering. Aan deze uitdaging werd in 2014 met succes beantwoord. Voorwoord De filosofie indachtig dat alles in beweging is en niets blijft ( panta rhei ) en met de kennis van onze eigen geschiedenis, mogen we ervan uitgaan dat ook de nabije toekomst een aantal veranderingen met zich zal meebrengen en dat samenwerking met verschillende partners op meerdere terreinen zich nog meer zal opdringen. Mijn ervaring gedurende de afgelopen jaren met de MCC-bestuurders en medewerkers sterkt mij in mijn overtuiging dat MCC-Vlaanderen hiervoor klaar is. Luc De Meulemeester Directeur Maart 2015

24 22 Jaarverslag 2014 De bestuursleden De Algemene Vergadering (AV) Conform de statuten van MCC werd de nieuwe AV op 28 maart 2014 samengesteld op basis van het aantal opgehaalde liters melk in Vlaanderen in 2013 en de paritaire vertegenwoordiging tussen zuivelindustrie en melkproducenten. Het totale aantal mandaten in de AV bedroeg 60. Van de kant van de zuivelindustrie namen Patric Buggenhout ( Milcobel ) en Patrick Van Hulle ( FrieslandCampina ) ontslag. Zij werden vervangen door mevrouw Leen De Smet ( BMC ) en de heren Yves Delberghe, Dirk De Mesel ( Milcobel ) en Christof De Keukeleire ( MIKKA ). Namen ontslag van de kant van de producenten : mevrouw Katrien Van der Meulen en Luc Dejonckheere. Zij werden vervangen door mevrouw Hilde Uleyn en de heren Eric De Graeve, Edward Pinxten en Hugo Schrevens. Bestuur en personeel De AV keurde het voorstel tot statuutwijziging goed om bij het toekennen van het aantal mandaten per koper te werken met schijven van 150 miljoen liter opgehaalde melk i.p.v. 100 miljoen. Op die manier zullen jaarlijkse schommelingen vermeden worden zodat het aantal leden in de toekomst stabieler zal blijven. Deze werkwijze zal toegepast worden vanaf De Raad van Bestuur (RvB) Mevrouw Katrien Van der Meulen nam ontslag als lid van de RvB. In haar plaats werd mevrouw Linda Dellaert door de AV als lid aanvaard. Het Bestuurscomité (BC) De samenstelling van het Bestuurscomité werd niet gewijzigd. 1 Zie ook TABEL 1 op p. 72 : samenstelling van de Algemene Vergadering, Raad van Bestuur en Bestuurscomité.

25 Jaarverslag De Technische Comités (TC) De TC s Zuivelindustrie en Producenten vergaderen 2-maal per jaar en hebben een belangrijke adviserende rol te vervullen m.b.t. de praktische werking van MCC-Vlaanderen. Eind 2013 werd een gecombineerde vergadering gehouden met alle leden van beide Technische Comités. Er werd besloten deze werkwijze in de toekomst verder toe te passen. Zie ook TABELLEN 2 en 3 op p. 74 : samenstelling van de Technische Comités Producenten en Zuivelindustrie. Zie TABEL 4 op p. 75 : vergaderingen van de bestuurs- en overlegorganen. Het personeel Op 31 december 2014 had MCC-Vlaanderen 45 personen in dienst. Zij vertegenwoordigen in totaal voltijdse eenheden ( VTE ). Zie ook TABEL 5 op p. 76 : het personeelsbestand op 31 december 2014.

26 24 Jaarverslag 2014 Het organigram Hilda Ceulemans Hoofd Personeel, administratie en financiën 1 VTE Administratief personeel 2.05 VTE n Luc De Meulemeester Directeur 1 VTE Anne Antonissen Kwaliteitsverantwoordelijke Jean-Marie Van Crombrugge Technisch verantwoordelijke Analyses en bemonsteringen 1 VTE Jean-Marie Van Crombrugge Technisch verantwoordelijke Keuringen Anne Gijsels Dennis Van den Eeden Hoofd Laboratorium Hoofd Logistiek 1 VTE 1 VTE Laboratoriumpersoneel Logistiek medewerker Logistiek medewerker 13.9 VTE n Laboratoriumhelper 2.7 VTE n 10.8 VTE n Koen Lommelen Hoofd Bedrijfsadvisering 1 VTE Karlien Supré Dierenarts Melkwinningsadviseur 1 VTE Melkwinningsadviseur 2.5 VTE n

27 Jaarverslag Controle op de kwaliteit en samenstelling van de rauwe melk Algemene werking 2 De kernopdracht van MCC-Vlaanderen bleef in 2014 ongewijzigd, nl. de controle op de kwaliteit en samenstelling van de koemelk geleverd aan kopers. Deze kernopdracht staat uitvoerig beschreven in het MCC-protocol (PT_007) dat gebaseerd is op de federale en regionale wetgeving die de controle op de rauwe melk vastlegt. Zie ook TABEL 6 op p. 77 : wettelijke basis van de controle van de kwaliteit en de samenstelling van rauwe koemelk geleverd aan kopers. Samenwerking met externe partners DGZ. De bestaande samenwerkingsovereenkomsten m.b.t. bepaalde logistieke activiteiten en de diergeneeskundige diagnostiek op melk werden in 2014 verdergezet. De Stuurgroep MCC-DGZ, opgericht in 2012, heeft in 2014 opdracht gegeven aan 3 projectteams om concrete voorstellen uit te werken. Er werd afgesproken dat op 3 domeinen, nl.

28 26 Jaarverslag 2014 logistiek, bedrijfsadvisering en ICT, op een projectmatige wijze zal nagegaan worden waar synergie mogelijk is. Het resultaat van deze projecten zal medebepalend zijn voor onder welke vorm DGZ en MCC in de toekomst met elkaar zullen verweven zijn. Daarnaast werden concrete afspraken gemaakt met DGZ om de site Lier te verbouwen en her in te richten in functie van nieuw georiënteerde activiteiten. De uitvoering van deze verbouwingen wordt voor eind 2015 ingepland. CRV Met CRV / VRV werd een nieuwe overeenkomst afgesloten m.b.t. de uitvoering van de MPR-analyses. MCC zal alleszins al tot eind 2018 de analyses op vet-, eiwit-, ureum- en lactosegehalte en het celgetal uitvoeren op melkmonsters genomen i.k.v. de melkproductieregistratie. Op een selectie van MPR-melkmonsters worden PAG-testen uitgevoerd i.k.v. drachtigheidsdiagnose. Ook de logistieke activiteiten ten bate van CRV werden verdergezet, evenals de ijking van de elektronische melkmeters. BELAC Verlengingsaudit Op 5, 12 en 13 mei 2014 werd door een nieuw auditteam een verlengingsaudit gehouden. Hierbij werd vooral ook gelet op de conformiteit met de nieuwe ISO norm. Tevens werd een uitbreiding gevraagd van de scope voor de herijking van de RMO-pompinstallaties ( ISO ) en het remstoffenonderzoek op geitenmelk ( ISO ). Er werd gunstig advies verleend voor de verlenging van het certificaat en de uitbreiding voor de 2 hogervermelde activiteiten. Uitbreidingsaudit Op 15 december 2014 werd op vraag van MCC een uitbreidingsaudit aangevraagd n.a.v. de omschakeling van de beta s.t.a.r. 25 test naar de beta s.t.a.r. Combo-test. Deze audit werd enkel documentair uitgevoerd met gunstig gevolg.

29 Jaarverslag MCC-Vlaanderen is geaccrediteerd voor : ISO norm : Fysicochemische analyses Koemelk : bepaling van het celgetal, het vriespunt (infrarood spectrometrie en cryoscopie), veten eiwitgehalte, filtratieproef en screening op bacteriegroeiremmende stoffen en antibiotica van het type beta-lactam. Sneltesten voor antibiotica behorend tot de groep van aminoglycosiden, sulfamiden, tylosine en quinolones. Geitenmelk : vet- en eiwitgehalte, filtratieproef en screening op bacteriegroeiremmende stoffen. Bacteriologie Koemelk : het kiem- en coligetal, aantonen van uierpathogene stafylokokken, streptokokken en esculinepositieve kokken. Geitenmelk : het kiemgetal. Serologie Koemelk : opsporen van specifieke antistoffen gericht tegen het antigeen van Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis ( MAP ) en Brucella abortus. Monsternames Koemelk : bemonsteringen in het kader van het BCZmonitoringsprogramma voor contaminanten. Drink- en reinigingswater : bemonstering. ISO norm : Keuringen Koemelk : controle van de bemonsteringsapparaten en van de werking van de RMO-chauffeurs. Herijken van RMO-pompinstallaties ISO : Milieumanagementsysteem MCC werd op 25 juni ( documentair ) en op 18 en 19 november 2014 ( implementatie ) met goed gevolg geaudit door Lloyds. Het ISO certificaat werd toegekend.

30 28 Jaarverslag 2014 Sectorale monitoring van contaminanten in melk en zuivelproducten De samenwerking met de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie ( BCZ ) m.b.t. de bemonstering van hoevemelk in het kader van het monitoringsprogramma Monimilk van de Belgische zuivelindustrie werd verdergezet. De monsternames gebeuren conform de procedures opgesteld in het kader van het BELAC 096-INSP-certificaat. In het totaal werden 915 monsters genomen en aan de bevoegde laboratoria bezorgd. Ketonenbepaling op melkmonsters genomen in het kader van de melkproductieregistratie ( MPR ) Op de MPR-melkmonsters wordt naast de traditionele parameters ( vet-, eiwit-, lactose-, ureumgehalte en celgetal ) ook het ketonengehalte fotospectrometrisch bepaald ( N = ). Dit betekent een stijging van het aantal geanalyseerde monsters met 3.7 %. Thermoresistente en boterzuurbacteriën. Vrije vetzuren. In opdracht van FrieslandCampina wordt het gehalte aan thermoresistente ( N = ) en boterzuurbacteriën bepaald ( N = ). Aantal analyses voor het gehalte aan vrije vetzuren : Biestmelkophaling MCC collecteert - in opdracht van ECI, Marloie - biestmelk ( colostrum ) bij de melkproducenten. In 2014 werd op 390 verschillende bedrijven ruim liter biestmelk verzameld te Lier, een toename met 15 %. Ophaaldienst voor DGZ De ophaaldienst bij de dierenartsen-practici in de regio Oost en het transport van materiaal bestemd voor de DGZ-sites werd verdergezet.

31 Jaarverslag Ophalingen bij dierenartsen bestemd voor DGZ : Bloedmonsters, e.d Kleine kadavers : 640 Extra kadaverophalingen : 71 Moederdieren (kippen) : 77 Ophalingen bij dierenartsen bestemd voor MCC ( melkmonsters ) : Via reguliere ophaaldienst : Op afroep : 409 Herijking van de RMO-pompinstallaties Met de meeste Belgische kopers werd overeengekomen om de herijking van de RMO-pompinstallaties vanaf 2014 door de beide IO n te laten uitvoeren. Comité du Lait en MCC hebben in de aanloop ervan alle praktische schikkingen getroffen m.b.t. de aankoop van materiaal, administratieve voorwaarden en accreditatie. Na het bekomen van de noodzakelijke BELACaccreditatie werden in de 2 helft van 2014 op vraag van 7 kopers reeds 79 RMO-pompinstallaties herijkt. Opleiding en begeleiding van RMO-chauffeurs MCC is conform de wetgeving verantwoordelijk voor de opleiding en bijscholing van de RMO-chauffeurs met het oog op hun vergunning. Er werden 15 bijscholingen gegeven in de zuivelfabrieken en 1 opleiding voor nieuwe chauffeurs te Lier. In totaal namen 248 chauffeurs deel aan de bijscholing, 16 personen volgden de opleiding Nieuwe chauffeur. Tijdens 285 controles werden 177 RMO-chauffeurs begeleid tijdens de uitvoering van hun opdracht.

32 30 Jaarverslag 2014 De kwaliteitsreglementering 3 Aan de kwaliteitsreglementering werd in de loop van 2014 niets gewijzigd. Zie ook TABEL 7 op p. 78 : controle van de kwaliteit van de melk beoordeling van de resultaten. Zie ook TABEL 8 op p. 80 : de AA-melkreglementering.

33 Jaarverslag Algemeen In de loop van 2014 werden 4965 melkexploitatiebedrijven opgenomen in de kwaliteitsbepaling uitgevoerd door MCC. In vergelijking met 2013 betekent dit een vermindering met 2.8 % ( >< 2.9 % in 2013 ). gemiddeld aantal bedrijven FIGUUR 1 : EVOLUTIE VAN HET AANTAL MELKVEEBEDRIJVEN BETROKKEN BIJ DE WERKING VAN MCC. Figuur 1: Evolutie van het aantal melkveebedrijven betrokken bij de MCC-werking jaar Het aantal leveraars verdeelt zich als volgt over de provincies ( situatie december 2014 : 4827 leveraarsnummers ) : De bemonstering 4 Antwerpen : 19.1 % Vlaams-Brabant : 5.5 % Limburg : 10.0 % Oost-Vlaanderen : 28.1 % West-Vlaanderen : 37.3 % Wallonië : 14 bedrijven ( onderlinge uitwisseling met CDL ) De melk van deze melkexploitatiebedrijven werd opgehaald door 21 verschillende kopers, waarvan 3 kopers ( LDA, SOCABEL en BMG ) in Wallonië en 2 in het Duitstalig (MGBS, Arla Food Belgium ) landsgedeelte gevestigd zijn. Het aantal speciale kopers, die rechtstreeks kleine hoeveelheden voor eigen verwerking ophalen bij de producenten ( bijv. roomijsproducenten ), bedroeg 36. Ook deze kopers zijn wettelijk verplicht een manueel genomen monster ter beschikking te stellen van MCC.

34 32 Jaarverslag 2014 Volgens de gegevens verstrekt door de kopers werden in Vlaanderen liter melk ( 2013 : liter ) opgehaald, wat een toename van 3.2 % vertegenwoordigt t.a.v. het voorgaande jaar. Aantallen melkmonsters Melkkwaliteitsbepaling (MKB) : Melkproductieregistratie (MPR) : Mastitisonderzoek : Andere monsters : Geitenmelkbedrijven : Andere bemonsteringen IKM-wateronderzoek : 558 BCZ-monitoring : 915 Controlebemonsteringen MCC-Vlaanderen oefent eveneens controle uit op de correcte werking van het RMO-bemonsteringsapparaat en het respecteren van de procedures door de RMO-chauffeurs. De werking van het RMO-bemonsteringsapparaat wordt gecontroleerd door de resultaten van het RMO-monster te vergelijken met een gelijktijdig door de MCC-medewerker manueel genomen melkmonster. De operationele monsternameapparatuur moet op die manier 2-maal per jaar gecontroleerd worden. Op hetzelfde ogenblik wordt a.h.v. een checklist nagegaan of de RMO-chauffeur effectief de voorgeschreven procedures volgt. Aantallen RMO s betrokken bij de MCC-werking : 186 Controlebemonsteringen : 285 op 130 RMO-apparaten Totaal gecontroleerde leveringen : Begeleiding RMO-chauffeurs : 285 bij 177 RMO-chauffeurs Zie ook TABEL 9 op. 81 : resultaten van de controlebemonstering.

35 Jaarverslag Resultaten percentage leveringen Figuur 2: Vetbepaling controlebemonstering FIGUUR 2 : VETBEPALING CONTROLEBEMONSTERING > ,9 0 +0,8 +0, ,6 +0,5 +0,4 34+0,3 +0,2 +0, ,1-0,2-0,3-0,4 78-0,5-0,6-0,7-0, ,9-1 > , ,1 0,2 0,4 0,6 0,9 2,2 6, ,9 1,4 0,8 0,3 0,4 0,1 0,2 0 0,5 verschil 34 vetgehalte mechanisch 56 - manueel 78 monster 10 9(g/l) , ,1 0,1 0, ,4 0,7 1,9 5, ,3 1,5 0,9 0,3 0,3 0,3 0,1 0 0, ,2 0,1 0 0,1 0,1 0,2 0,3 0,7 1,9 5, ,9 1 0,6 0,4 0,2 0, , verschil vetgehalte mechanisch - manueel monster (g/l) percentage leveringen Figuur 3: Eiwitbepaling controlebemonstering FIGUUR 3 : EIWITBEPALING CONTROLEBEMONSTERING > > ,9 1+ 0,9 + +0,8 0,8 + +0,7 0,7 + +0,6 0,6 + +0,5 0,5 + +0,4 0,4 + +0,3 0,3 + +0,2 0,2 + +0,1 0,10-0,1 0,1-0,2 0,2-0,3 0,3-0,4 0,4 --0,5 --0,6 --0,7 --0,8 --0,9 0,9- -11> > > ,1-0,2-0,3-0,4-0,5-0,6-0,7-0,8-0,9-1 > ,9 0, verschil 0,7 0,6 34 eiwitgehalte 0,5 0,4 0,3 0,2 56mechanisch 0,1 - manueel 78 monster 10 9(g/l) verschil eiwitgehalte mechanisch - manueel monster (g/l)

36 34 Jaarverslag 2014 Radio Frequency Identification Device ( RFIDsysteem ) Na de beslissing van NIZ in 2009 om over te schakelen naar de elektronische identificatie van de tankmelkmonsters volgden een aantal jaren van intens overleg tussen de IO n, de zuivelindustrie en de toeleveringsbedrijven van hard- en software. In 2013 werd de operationele omschakeling uitgebouwd zowel bij de zuivelfabrieken ( plaatsing RFID-readers en aanpassingen van de software voor de dataregistratie en transmissie ) als bij de IO n ( plaatsen en verwijderen van RFID-tags, distributie van melkmonsterflesjes tot op de zuivelfabriek, toestellen voor registratie van MKB-flesjes in het lab ). Eind 2013 was in Vlaanderen quasi 95 % van de RMO-wagens operationeel uitgerust. Sluitstuk van de ganse operatie is het afstemmen van de wederzijdse gegevensuitwisseling tussen de IO n en de datasystemen bij de verschillende kopers. Dit aspect werd in 2014 afgewerkt. In Vlaanderen werden subsidies toegekend voor de uitrusting in het MCC-lab en een tegemoetkoming voor de melkproducenten, die onder de vorm van een maandelijkse korting van 0.50 op de reguliere bijdrage zal worden verrekend tot eind 2016.

37 Jaarverslag Het laboratorium 5 Algemeen Zie TABEL 10 op p. 82 : gedetailleerd overzicht van het aantal analyses. De resultaten Het kiemgetal De gunstige evolutie van het gemiddeld kiemgetal, die vanaf eind 2008 werd waargenomen, stabiliseert zich in Het gemiddeld kiemgetal voor 2014 bedraagt kiemen per ml.

38 36 Jaarverslag 2014 TABEL 11 : RESULTATEN VAN DE KIEMGETALBEPALING KIEMGETAL (per ml) maand 2014 aantal analysen > en > aantal % aantal % aantal % jan , , ,49 feb , , ,06 maa , , ,44 apr , , ,63 mei , , ,46 jun , , ,26 jul , , ,62 aug , , ,68 sep , , ,88 okt , , ,80 nov , , ,82 dec , , , , , , , , , , , , FIGUUR 4 : VERLOOP 521 VAN HET GEMIDDELD KIEMGETAL kiemgetal (x 1000/ml) J 2F M A M 5M J 6J J 7J A A 8 S 9S O 10 O N 11 N D 12 D maand

39 Jaarverslag Het celgetal Het celgetal handhaaft zich in 2014 op een goed niveau. Het gemiddeld celgetal voor 2014 bedraagt cellen per ml. TABEL 12 : RESULTATEN VAN DE CELGETALBEPALING CELGETAL (per ml) maand 2014 aantal analysen > en > aantal % aantal % aantal % jan , , ,91 feb , , ,19 maa , , ,48 apr , , ,78 mei , , ,02 jun , , ,58 jul , , ,95 aug , , ,35 sep , , ,93 okt , , ,87 nov , , ,45 dec , , , , , , , , , , , , FIGUUR : VERLOOP VAN HET GEMIDDELD CELGETAL 520 celgetal (x 1000/ml) J F M J J A S O N D M A 4 5M 6J 7J A 8 S 9 10 O 11 N 12 D maand

40 38 Jaarverslag 2014 Aantonen van kiemgroeiremmende substanties In 2014 werden geen wijzigingen doorgevoerd in de procedure om kiemgroeiremmende stoffen op te sporen en te identificeren. Op basis van deze procedure werd voor 226 leveringen een beboeting uitgevaardigd. Dit vertegenwoordigt 0.03 % van het totaal aantal leveringen, een verbetering van 0.01 % t.a.v. vorig jaar. In 94 % van de gevallen gaat het om antibiotica van de betalactamgroep, de overige 6 % worden vertegenwoordigd door tylosine ( 9 gevallen ), sulfonamiden ( 4 ) en tetracyclines ( 1 geval ). Op vraag van de zuivelsector wordt vanaf 1 juni 2014 speciale aandacht besteed aan gevallen waarbij regelmatig residuen onder de norm worden aangetroffen. Ook in deze gevallen gaat het hoofdzakelijk om betalactam antibiotica, weliswaar aan lage concentraties. TABEL 13 : RESULTATEN VAN DE VRIESPUNTBEPALING, DE REMSTOFFENPROEF EN DE FILTRATIEPROEF maand 2014 totaal aantal VRIESPUNT REMSTOFFEN FILTRATIE gunstig totaal gunstig totaal gunstig aantal aantal aantal % aantal % aantal % jan , , ,98 feb , , ,00 mrt , , ,00 apr , , ,00 mei , , ,00 jun , , ,98 jul , , ,00 aug , , ,00 sep , , ,96 okt , , ,00 nov , , ,00 dec , , , , , , , , , , , ,93

41 Jaarverslag Uit een eerste analyse na het opmaken van een checklist op het bedrijf, blijkt dat dit fenomeen zich vooral voordoet op een beperkt aantal bedrijven ( 60-tal ) en de oorzaak in de eerste plaats dient gezocht te worden in gebrekkige identificatie van behandelde dieren, onvolledig uitspoelen van melkapparatuur en off label use van bepaalde preparaten vriespunt (-m C) De vriespuntbepaling FIGUUR 6 : VERLOOP 521 VAN HET GEMIDDELD VRIESPUNT Zie ook TABEL 13 op p. 38 resultaten van de vriespuntbepaling, de remstoffenproef en de filtratieproef Voor 2014 bedraagt het gemiddeld resultaat voor het vriespunt 519, J F M A 3 4 M 56 M 5 J J 6 J 78J 7 A A 8 S 10 S 9 O O 10 N N D D maand De filtratieproef Zie ook TABEL 13 op p. 38 resultaten van de vriespuntbepaling, de remstoffenproef en de filtratieproef De resultaten voor de filtratieproef waren duidelijk gunstiger dan de voorgaande jaren. Slechts in 0,01 % van het totaal aantal analyses ( N = ) werd een ongunstig resultaat geregistreerd.

42 40 Jaarverslag 2014 De coligetalbepaling In 2014 lieten bedrijven het coligetal bepalen in het kader van de IKM-vereisten of voor het bekomen en behoud van het AA-melklabel. TABEL 14 : RESULTATEN VAN DE COLIGETALBEPALING ANALYSERESULTAAT MAANDBEOORDELING maand 2014 aantal analysen geom. gem. 2 mnd 50 per ml aantal 50 per ml bedrijven aantal % aantal % jan , ,53 feb , ,68 maa , ,78 apr , ,47 mei , ,54 jun , ,66 jul , ,43 aug , ,40 sep , ,93 okt , ,23 nov , ,14 dec , , , , , , , ,64

43 522 Jaarverslag coligetal (/ml) FIGUUR : VERLOOP VAN HET GEMIDDELD COLIGETAL M 5 J 56 6 J 7 A S O N D J F M A M J J A S O N D maand Het coligetal is zonder twijfel een zeer strenge kwaliteitsparameter : 82 % van de bedrijven voldoet aan de norm van 50 CFU per ml ( geometrisch gemiddelde van de laatste 2 maand ). Uit FIGUUR 7 blijkt dat in een aantal maanden het gemiddeld coligetal toch hoger lag. Deze trend was vorig jaar reeds duidelijk en wordt in 2014 bevestigd. Het gemiddeld coligetal voor 2013 bedraagt 11.0 per ml. Beoordeling van de kwaliteitsparameters In het totaal werden 4090 zgn. strafpunten toegekend. Het aantal leveringsverboden daalde significant t.o.v ( ). Het percentage bedrijven zonder strafpunten bleef op hetzelfde niveau, nl. 97,25 %. Opnieuw blijkt uit figuur 8 het celgetal de voornaamste reden te zijn voor het toepassen van afhoudingen via het strafpuntensysteem, nl. ruim 63 % van het totale bedrag! Celgetal en remstoffen zijn samen voor bijna 85 % verantwoordelijk voor de financiële afhoudingen. Dit aandeel neemt zonder twijfel toe.

44 42 Jaarverslag 2014 TABEL 15 : MAANDBEOORDELING OP BASIS VAN STRAFPUNTEN ( % BEDRIJVEN ZONDER STRAFPUNTEN ) maand 2014 aantal bedrijven TOTAAL KIEMGETAL CELGETAL VRIESPUNT FILTRATIE aantal % aantal % aantal % aantal % aantal % jan , , , , ,98 feb , , , , ,00 maa , , , , ,00 apr , , , , ,00 mei , , , , ,00 jun , , , , ,98 jul , , , , ,00 aug , , , , ,00 sep , , , , ,96 okt , , , , ,00 nov , , , , ,00 dec , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,91 FIGUUR 8 : PROCENTUELE VERDELING VAN DE TOEGEPASTE AFHOUDINGEN IN 2014 vriespunt 2,76% filtratie 0,24% kiemgetal 12,9% remstoffen 20,64% celgetal 63,42%

45 522 Jaarverslag aantal schorsingen 522 FIGUUR 9 : LEVERINGSVERBOD T.G.V. ONGUNSTIGE KWALITEITSRESULTATEN J 12 F M 34 A M 56 J J 78 A S 10 9 O N D maand De samenstelling van de melk. 522 Het gemiddeld vetgehalte blijft op het niveau van de afgelopen jaren. Het jaargemiddelde bedroeg 42,10 gram vet / L. Vooral in de eerste helft van 2014 werden echter lagere maandgemiddelden opgetekend. vetgehalte (g/l) FIGUUR 10 : VERLOOP 521 VAN HET GEMIDDELD VETGEHALTE J 56 6 J 7 A 78 8 S 9 O N D J F M A M J J A S O N D maand

46 eiwitgehalte (g/l) Jaarverslag FIGUUR 11 : VERLOOP VAN HET GEMIDDELD EIWITGEHALTE J J A S O N D J 12 F 2 M 334 A 4 M J J 778 A 8 S O N D maand De stijging van het eiwitgehalte die reeds in 2010 werd waargenomen zette zich verder door. Het jaargemiddelde bedroeg 35,1 gram eiwit /L. 522 Het ureumgehalte lag gemiddeld iets lager dan het voorgaande jaar : 230 mg ureum / L ureumgehalte (mg/l) FIGUUR 12 : VERLOOP 521 VAN HET GEMIDDELD UREUMGEHALTE J J A S O N D J 1 F 2 M 3 A 4 M 5 6J J 7 A 8 S 9 10 O 11 N 12 D maand

47 Jaarverslag Circa 83 % van de melkproducenten, die door MCC worden gecontroleerd, ontvangen maandelijks hun beproevingsrapport met maandbeoordeling per post. Ondanks meerdere aansporingen verkiest slechts een minderheid van 897 melkveehouders ( 850 in 2013 ) om zelf het maandrapport op te vragen via de MCC-website. Rapportering 6 Anderzijds blijkt uit een analyse van het gebruik van MelkNet dat bijna 90 % van de producenten regelmatig zijn of haar melkkwaliteitsresultaten opvraagt via de MCC-website. Dit heeft de RvB ertoe doen besluiten om vanaf 1 april 2015 het maandrapport enkel nog via MelkNet onder pdf-formaat ter beschikking te stellen. Producenten, die wel nog een hard copy van het maandrapport wensen, zullen worden verzocht dit duidelijk kenbaar te maken. Ongunstige kwaliteitsresultaten worden zo snel mogelijk aan de betrokken veehouder medegedeeld. In het totaal werden verwittigingen verstuurd : meestal via telefoon ( circa 60 % ), via fax of ( respectievelijk 14 en 21 % ). De voornaamste redenen waarvoor met de producent contact genomen wordt ( uitgedrukt in % ) : Tendens het CELGETAL het COLIGETAL het KIEMGETAL het VRIESPUNT

PROTOCOL BETREFFENDE DE OPHALING EN DE CONTROLE VAN DE KWALITEIT EN

PROTOCOL BETREFFENDE DE OPHALING EN DE CONTROLE VAN DE KWALITEIT EN Protocol PAGINA 1 VAN 10 Goedgekeurd door Directeur Kwaliteitsverantwoordelijke Naam L. DE MEULEMEESTER A. ANTONISSEN MELKCONTROLECENTRUM VLAANDEREN VZW Hagenbroeksesteenweg 167 2500 LIER PROTOCOL BETREFFENDE

Nadere informatie

Procedure PAGINA 1 VAN 16. Maatregelen bij ongunstige kwaliteitsresultaten

Procedure PAGINA 1 VAN 16. Maatregelen bij ongunstige kwaliteitsresultaten Procedure PAGINA 1 VAN 16 Goedgekeurd door Naam Datum en goedkeuring Eindverantwoordelijke J. Van Crombrugge 10/02/2017 Kwaliteitsverantwoordelijke A. ANTONISSEN 10/02/2017 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

controles door monsteromwisselingen controles op de protocollen

controles door monsteromwisselingen controles op de protocollen Jaarverslag 2006 Controle door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen op de bepaling van de samenstelling en de kwaliteit van melk uitgevoerd door de Belgische interprofessionele

Nadere informatie

Procedure PAGINA 1 VAN 6. Controle van de kwaliteit en de samenstelling

Procedure PAGINA 1 VAN 6. Controle van de kwaliteit en de samenstelling Procedure PAGINA 1 VAN 6 Goedgekeurd door Directeur Kwaliteitsverantwoordelijke Naam L. DE MEULEMEESTER A. ANTONISSEN 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE... 1 2 DOEL... 1 3 TOEPASSINGSGEBIED... 1 4 BEGRIPPEN

Nadere informatie

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1

Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be. O ptimilq 1 Meer info? Contacteer: Frederik De Vos, DVM 03 / 877 44 34 of frederik.devos@vetoquinol-benelux.be 8 O ptimilq O ptimilq 1 efficiënt samenwerken Verantwoord antibioticagebruik wint steeds meer aan belang.

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie

Nadere informatie

Automatisering en robotisering bij 50.000 dagelijkse melkmonsters

Automatisering en robotisering bij 50.000 dagelijkse melkmonsters Automatisering en robotisering bij 50.000 dagelijkse melkmonsters Armand Hermans, LabAutomation, 27-04-2014 hermans@qlip.nl Wat zie je? Overzicht Qlip Automatisering & robotisering melkonderzoek Automatisering

Nadere informatie

De elektronische aanmelding is vergezeld door dit door de verantwoordelijke van het laboratorium ondertekende document (zie punt 2.9.

De elektronische aanmelding is vergezeld door dit door de verantwoordelijke van het laboratorium ondertekende document (zie punt 2.9. Overeenkomst betreffende de voorwaarden voor de laboratoria die in het kader van het vrijwillig bestrijdingsprogramma van paratuberculose analyses willen uitvoeren Deze voorwaarden treden in werking vanaf

Nadere informatie

Voorwoord. Ook voor de MCC-medewerkers was het alleszins goed om in de nieuwe constellatie de vertrouwde sfeer terug te vinden.

Voorwoord. Ook voor de MCC-medewerkers was het alleszins goed om in de nieuwe constellatie de vertrouwde sfeer terug te vinden. Jaarverslag 2009 1 Na de ingrijpende omwentelingen op beleidsvlak en structureel vlak die in de loop van 2007 en 2008 hebben plaats gehad, kan men 2009 zonder twijfel klasseren als een jaar van consolidatie.

Nadere informatie

Trend aankoopprotocol

Trend aankoopprotocol aantal protocols Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw PERSARTIKEL Drongen, Torhout, 19 februari 2013 Auteur: Koen De Bleecker, Teamleider gezondheidszorg herkauwers, DGZ 2 jaar aankoopprotocol: resultaten

Nadere informatie

AUTOMATEN 1 voor de distributie van rauwe, onverpakte melk: hygiënevereisten

AUTOMATEN 1 voor de distributie van rauwe, onverpakte melk: hygiënevereisten AUTOMATEN 1 voor de distributie van rauwe, onverpakte melk: hygiënevereisten Deze bijlage geeft een opsomming van de voornaamste goede hygiënepraktijken, die als basis dienen voor het autocontrolesysteem

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs December 29 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Arbeidsmarktbarometer Onderwijs december

Nadere informatie

Gezondheidsprogramma s en monitoring ten dienste van een duurzame en gezonde melkveestapel in Vlaanderen Algemene vergadering MCC - 3 april 2019

Gezondheidsprogramma s en monitoring ten dienste van een duurzame en gezonde melkveestapel in Vlaanderen Algemene vergadering MCC - 3 april 2019 Dierengezondheidszorg Vlaanderen Gezondheidsprogramma s en monitoring ten dienste van een duurzame en gezonde melkveestapel in Vlaanderen Algemene vergadering MCC - 3 april 2019 Overzicht 1. Stand van

Nadere informatie

Het aantal melkveehouders daalde tussen 2008 en 2009 met 5,1 %. De daling is van dezelfde grootorde in Vlaanderen en in Wallonië.

Het aantal melkveehouders daalde tussen 2008 en 2009 met 5,1 %. De daling is van dezelfde grootorde in Vlaanderen en in Wallonië. 2.3. BELGIË 2.3.1. Minder melkveehouders, meer koeien Het aantal melkveehouders daalde tussen 2008 en 2009 met 5,1 %. De daling is van dezelfde grootorde in Vlaanderen en in Wallonië. Voor het eerst in

Nadere informatie

Accreditatie van laboratoria in het kader van de autocontrole

Accreditatie van laboratoria in het kader van de autocontrole Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Accreditatie van laboratoria in het kader van de autocontrole Geert De Poorter, 25/09/2013 2 1. Inleiding 2. Erkenning 3. Accreditatie: waarom

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/NDZ/1136184

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Opleiding van de nieuwe RMO-chauffeurs. Cours de formation des nouveaux chauffeurs de camion-citerne

Opleiding van de nieuwe RMO-chauffeurs. Cours de formation des nouveaux chauffeurs de camion-citerne Opleiding van de nieuwe RMO-chauffeurs Cours de formation des nouveaux chauffeurs de camion-citerne 2007 Georganiseerd door : Organisé par : Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie Melkcontrolecentrum-Vlaanderen

Nadere informatie

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport

Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven. Samenvattend rapport Praktische kijk op droogstandsmanagement bij Vlaamse melkveebedrijven Samenvattend rapport 1 ENQUÊTE 1.1 Opstellen van de enquête In kader van het demo-project verantwoord gebruik van antibiotica in de

Nadere informatie

Copyright Boerenbond. Volgens de gegevens die de kopers. DOSSiEr Melk en melkkwaliteit. DE KwAlitEit VAN VErSE KOEMElK BEPAlEN

Copyright Boerenbond. Volgens de gegevens die de kopers. DOSSiEr Melk en melkkwaliteit. DE KwAlitEit VAN VErSE KOEMElK BEPAlEN DE KwAlitEit VAN VErSE KOEMElK BEPAlEN Vorige week presenteerde MCC-Vlaanderen haar jaarverslag. in de loop van vorig jaar werden 5460 melkexploitatiebedrijven opgenomen in de kwaliteitsbepaling uitgevoerd

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot. op de prijzen en de uitvoer. van bepaalde landbouwproducten. september 2015

Impact van de Russische boycot. op de prijzen en de uitvoer. van bepaalde landbouwproducten. september 2015 Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten september 2015 FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale

Nadere informatie

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018)

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) Protocol statusbeheer IBR-vrij (route tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 is de landelijke aanpak van IBR gestart onder verantwoordelijkheid van de Themagroep Rundergezondheid

Nadere informatie

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018)

Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) Protocol statusbeheer IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk) Versie 1.0 (juli 2018) 1. Kader Met ingang van 1 april 2018 is de landelijke aanpak van IBR gestart onder verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts

Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014. Bart Geurts Dierenarts Nieuwe droogzetrichtlijnen voor 2014 Bart Geurts Dierenarts Indeling presentatie Antibioticabeleid Waarom zijn de richtlijnen ontwikkeld? Waar zijn de richtlijnen op gebaseerd? Wat zijn de nieuwe richtlijnen?

Nadere informatie

Kengetallen. E-5 MPR-Kwaliteit. Inleiding. MPR 24 uur. 4 Betekenis van MPR 24 uur

Kengetallen. E-5 MPR-Kwaliteit. Inleiding. MPR 24 uur. 4 Betekenis van MPR 24 uur Kengetallen E-5 MPR-Kwaliteit Inleiding Via Melkproductieregistratie (MPR) worden gegevens over de melk-, vet en eiwitproductie van de veestapel verzameld. Deze gegevens zijn de basis van managementinformatie

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 12/2014 van 26 februari 2014 Betreft: Adviesaanvraag aangaande het ontwerp van koninklijk besluit en het ontwerp van ministerieel besluit betreffende de identificatie en registratie van honden

Nadere informatie

Aantal verhandelde groenestroomcertificaten en gemiddelde prijs

Aantal verhandelde groenestroomcertificaten en gemiddelde prijs Aantal verhandelde groenestroomcertificaten en gemiddelde prijs 1. Inleiding Dit document bevat gegevens betreffende de verhandelde groenestroomcertificaten van 1/2006 tot. 2. Tabellen en grafiek Tabel

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind februari 2018 Aangekochte cheques

Dienstencheques Situatie eind februari 2018 Aangekochte cheques Februari 2018 Dienstencheques Situatie eind februari 2018 Aangekochte cheques 6.930.971 tijdens de maand Aan de ondernemingen 6.894.740 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische 58,13%

Nadere informatie

3. De kwaliteitsreglementering De bemonstering 11 Algemeen 11 Controlebemonsteringen 12 RFID 14

3. De kwaliteitsreglementering De bemonstering 11 Algemeen 11 Controlebemonsteringen 12 RFID 14 Jaarverslag 2013 Inhoudstafel 1. Bestuur en personeel 2 De bestuursleden 2 De Algemene Vergadering 2 De Raad van Bestuur 2 De Technische Comités 2 Het personeel 3 Het organigram 4 2. Algemene werking 5

Nadere informatie

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2)

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1508 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Belbus De Lijn - Reservatie-

Nadere informatie

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met maart 2011

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met maart 2011 Collectief ontslag in de periode van januari 211 tot en met maart 211 Terminologie In het kader van onder staande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging

Nadere informatie

Het aantal melkveehouders daalde tussen 2009 en 2010 met 5,5 %. De daling is iets groter in Vlaanderen dan in Wallonië.

Het aantal melkveehouders daalde tussen 2009 en 2010 met 5,5 %. De daling is iets groter in Vlaanderen dan in Wallonië. 2.3. BELGIË 2.3.1. Steeds minder melkveehouders Het aantal melkveehouders daalde tussen 2009 en 2010 met 5,5 %. De daling is iets groter in Vlaanderen dan in Wallonië. Na een stijging van het aantal melkkoeien

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JUNI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind februari 2019 Aangekochte cheques

Dienstencheques Situatie eind februari 2019 Aangekochte cheques Februari 2019 Dienstencheques Situatie eind februari 2019 Aangekochte cheques 7.220.795 tijdens de maand Aan de ondernemingen 7.374.732 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische 65,61%

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012

MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012 MELKPRIJSVERGELIJKING OKTOBER 2012 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Humana Milchunion

Nadere informatie

N o t i t i e. Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): -

N o t i t i e. Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): - Auteur: Horneman Betreft: Lactosebepalingen MPR Datum: Arnhem, 29 augustus 2006 Onze referentie: R&D/06.0108/MH/HWA Bijlage(n): - N o t i t i e Sinds begin 2006 worden resultaten van lactosebepalingen

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Deel 1: Waar staan we met IBR-bestrijding in Vlaanderen? Een nieuwe fase start binnenkort!

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Deel 1: Waar staan we met IBR-bestrijding in Vlaanderen? Een nieuwe fase start binnenkort! PERSARTIKEL Drongen, 25/09/2015 Auteur: Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Deel 1: Waar staan we met IBR-bestrijding in Vlaanderen? Een nieuwe fase start binnenkort! Rundveehouders en dierenartsen maken

Nadere informatie

De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp

De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp 10 maart 2015, NVTL-studiedag Inhoud Nederlandse Zuivelindustrie Duurzame zuivelketen Uitgangspunten

Nadere informatie

Procedure PAGINA 1 VAN 8. Geschillenprocedure

Procedure PAGINA 1 VAN 8. Geschillenprocedure Procedure PAGINA 1 VAN 8 Goedgekeurd door Naam Datum goedkeuring Eindverantwoordelijke J. VAN CROMBRUGGE 10/02/2017 Kwaliteitsverantwoordelijke A. ANTONISSEN 10/02/2017 1 INHOUDSOPGAVE 1 INHOUDSOPGAVE...

Nadere informatie

Persconferentie van 12 juli 2011 Presentatie van het jaarverslag 2010 van het FAVV

Persconferentie van 12 juli 2011 Presentatie van het jaarverslag 2010 van het FAVV Persconferentie van 12 juli 2011 Presentatie van het jaarverslag 2010 van het FAVV Mevrouw Sabine LARUELLE Minister van KMO s, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid 1 1. FAVV: rollen, troeven en

Nadere informatie

2.3. BELGIË Meer melkkoeien, minder zoogkoeien

2.3. BELGIË Meer melkkoeien, minder zoogkoeien 2.3. BELGIË 2.3.1. Meer melkkoeien, minder zoogkoeien Ten opzichte van het voorgaande jaar zien we voor 2018 nationaal gesproken opnieuw een stijging in het aantal melkkoeien, nl. met 1,9%. Ook ten opzichte

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 22 oktober A D V I E S Nr. 1.870 ------------------------------ Zitting van dinsdag 22 oktober 2013 -------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het op de markt brengen

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2014 (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller DMK (Nordmilch) Arla

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken 1 augustus 2010 31 augustus 2011 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inhoud van de monitoring... 3 3 Conformiteit...

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie

Procedure. Beproevingsrapporten

Procedure. Beproevingsrapporten PAGINA 1 VAN 23 Goedgekeurd door Naam Directeur Kwaliteitsverantwoordelijke L. DE MEULEMEESTER A. ANTONISSEN 1 Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE... 1 2 DOEL... 1 3 TOEPASSINGSGEBIED... 1 4 BEGRIPPEN EN DEFINITIES...

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017

MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 MELKPRIJSVERGELIJKING JANUARI 2017 Prijs per 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 500.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml toeslagen/kortingen Bedrijf kwaliteit

Nadere informatie

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen De impact van de economische crisis in West Limburg Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen MEI 2009 1. Werkloosheid 1.1 Niet werkende werkzoekenden Een eerste indicator die de economische

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques

Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques November 2018 Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques 7.517.827 tijdens de maand Aan de ondernemingen 7.417.661 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische 62,97%

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind december 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen uitbetaalde cheques tijdens

Dienstencheques Situatie eind december 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen uitbetaalde cheques tijdens December 2017 Dienstencheques Situatie eind december 2017 Aangekochte cheques 6 650 801 tijdens de maand Aan de ondernemingen uitbetaalde cheques tijdens 7 234 926 de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

nr. 285 van LORIN PARYS datum: 25 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Justitiehuizen - Werklastmeting

nr. 285 van LORIN PARYS datum: 25 januari 2017 aan JO VANDEURZEN Justitiehuizen - Werklastmeting SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 285 van LORIN PARYS datum: 25 januari 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Justitiehuizen - Werklastmeting De minister liet heeft eerder

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind januari 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen

Dienstencheques Situatie eind januari 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen Januari 2017 Dienstencheques Situatie eind januari 2017 Aangekochte cheques 7.786.053 tijdens de maand Aan de ondernemingen 6.259.376 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

Paardenvleesschandaal

Paardenvleesschandaal Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Paardenvleesschandaal RC - 27/02/2013 Drie verschillende problemen 1. Vlees en Vleesproducten Fraude m.b.t. de samenstelling FOD Economie Fenylbutazon

Nadere informatie

De zuivelsector zet onverminderd in op verdere verduurzaming

De zuivelsector zet onverminderd in op verdere verduurzaming De zuivelsector zet onverminderd in op verdere verduurzaming Programma 10u Start van de uiteenzettingen Het sectoraal duurzaamheidsprogramma van de zuivelsector Renaat Debergh, Afgevaardigd Bestuurder

Nadere informatie

Evolutie van de antibioresistentie bij de voornaamste bacteriën in de productie van rundvee, varkens en pluimvee in België.

Evolutie van de antibioresistentie bij de voornaamste bacteriën in de productie van rundvee, varkens en pluimvee in België. Evolutie van de antibioresistentie bij de voornaamste bacteriën in de productie van rundvee, varkens en pluimvee in België. Gerty Vanantwerpen, DGZ Marc Saulmont, ARSIA asbl Brussel, 27 juni 2018 Plan

Nadere informatie

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR

Besmet met IBR. Congres Gezonde melkveehouderij 10-11-2015. En hoe nu verder? copyright Gezondheidsdienst voor Dieren 1. Inhoud presentatie IBR Besmet met IBR En hoe nu verder? Drs. Frederik Waldeck, dierenarts Congres Gezonde melkveeh Zwolle, 10 november 2015 Inhoud presentatie IBR Stand van zaken Besmet: hoe komt het, wat is het? Aanpak Boerderij,

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING MEI 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING MEI (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 J a a r v e r s l a g

Jaarverslag 2015 J a a r v e r s l a g Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 2 Jaarverslag 2015 Jaarverslag 2015 3 In 2015 werd tijdens de Algemene Vergadering 50 jaar melkkwaliteitsbepaling in Vlaanderen in de kijker geplaatst. Wanneer men de

Nadere informatie

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met december 2011

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met december 2011 Collectief ontslag in de periode van januari 211 tot en met december 211 Terminologie In het kader van onderstaande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2011 werden bij de actieve monitoring 3.397 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 april 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de regels tot bepaling van de bedragen

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en vleesbereidingen in de detailhandel

Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en vleesbereidingen in de detailhandel Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de microbiologische analyses van gehakt vlees en in de detailhandel Referentie PCCB/S3/VCT/1424950 Datum 29/03/2018

Nadere informatie

ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID

ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID Melkveehouderij en antibiotica ANTIBIOTICA IN DE MELKVEEHOUDERIJ UIERGEZONDHEID Melkveesector geen grootverbruiker Diersoortspecifieke data ontbreken Redenen van toediening RESISTENTIE REDUCTIE RESIDUEN

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2014 werden bij de actieve monitoring 3.036 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind februari 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen

Dienstencheques Situatie eind februari 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen Februari 2017 Dienstencheques Situatie eind februari 2017 Aangekochte cheques 6.870.408 tijdens de maand Aan de ondernemingen 6.717.399 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief nieuwe stijl In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod De maandelijkse nieuwsbrief

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind oktober 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen

Dienstencheques Situatie eind oktober 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen Oktober 2017 Dienstencheques Situatie eind oktober 2017 Aangekochte cheques 7.799.034 tijdens de maand Aan de ondernemingen 7.576.259 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs Oktober 21 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Inhoudstafel INHOUD Inleiding 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs

Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Arbeidsmarktbarometer 2011 Basisonderwijs en Secundair onderwijs Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Auteur: Steven Sarrazin Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Boviene Virale Diarree (BVD) is een aandoening met een veel ruimer ziektebeeld dan de naam laat vermoeden. Daarom is

Nadere informatie

% 16/15

% 16/15 2.3. BELGIË 2.3.1. Meer melkkoeien De stijging in het aantal melkkoeien sinds 2012 heeft zich verder gezet in 2016. Ten opzichte van vorig jaar zien we nationaal gesproken een toename van 2,3%. Ook het

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/NDZ/1136184

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind augustus 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen

Dienstencheques Situatie eind augustus 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen Augustus 2017 Dienstencheques Situatie eind augustus 2017 Aangekochte cheques 6.072.549 tijdens de maand Aan de ondernemingen 5.575.733 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007

Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007 Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007 Actieve monitoring bij wilde vogels In de actieve monitoring werden van januari tot einde september 2007 bij 2.047 wilde

Nadere informatie

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: Koninklijk besluit van 30 januari 2003 tot vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de nadere regels voor de toekenning van de toelage tot ondersteuning van acties die betrekking hebben op de bevordering

Nadere informatie

MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS 2010

MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS 2010 MELKPRIJSVERGELIJKING AUGUSTUS (Voor standaardmelk (1) en volgens de uitbetalingssystemen van de zuivelondernemingen; alle bedragen in euro / 100kg) Bedrijf Milcobel Alois Müller Humana Milchunion eg Nordmilch

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

(1) % 13/12

(1) % 13/12 2.3. BELGIË 2.3.1. Meer melkkoeien In 2013 stijgt het aantal Belgische melkkoeien lichtjes ten opzichte van 2012. Terwijl Wallonië kampt met een daling van het aantal melkkoeien, stijgt dit aantal in Vlaanderen.

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 J a a r v e r s l a g

Jaarverslag 2016 J a a r v e r s l a g Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 2 Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 3 Op het vlak van de reguliere melkkwaliteitsbepaling, de daaraan gekoppelde bedrijfsadvisering, de opleiding van RMO-chauffeurs, MPR-analyses

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind juni 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen

Dienstencheques Situatie eind juni 2017 Aangekochte cheques tijdens de maand Aan de ondernemingen Juni 2017 Dienstencheques Situatie eind juni 2017 Aangekochte cheques 7.317.424 tijdens de maand Aan de ondernemingen 7.371.359 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische dienstencheques

Nadere informatie

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire

Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Oefening Mond en Klauwzeer Dienst preventie- en crisisbeheer Oefening: algemene informatie Voorbereiding van de oefening Overleg tussen BCZ en

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2013 n 19 T/4 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2012 werden bij de actieve monitoring 3.220 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

notarisbarometer 101,6 99, ,2 99,8 94,1 Belgisch vastgoed zet de economische crisis een hak

notarisbarometer 101,6 99, ,2 99,8 94,1 Belgisch vastgoed zet de economische crisis een hak notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 11 Oktober - december Trimester 4 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie

Nadere informatie

VBL GIVE & GO 2013-2014 FACULTATIEVE OPDRACHT JEUGDSPORT

VBL GIVE & GO 2013-2014 FACULTATIEVE OPDRACHT JEUGDSPORT VBL GIVE & GO 2013-2014 FACULTATIEVE OPDRACHT JEUGDSPORT DOELSTELLING Kwaliteit van de jeugdsport in de basketbalclubs meten METHODE Continuïteit in de web applicatie Geen nieuwe vragen Vraagstelling aangepast

Nadere informatie

2.3. BELGIË Minder melkkoeien, veel minder zoogkoeien

2.3. BELGIË Minder melkkoeien, veel minder zoogkoeien 2.3. BELGIË 2.3.1. Minder melkkoeien, veel minder zoogkoeien Ten opzichte van het voorgaande jaar zien we voor 2017 nationaal gesproken voor het eest een daling. Op Belgisch niveau daalt het aantal melkkoeien

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/193 BERAADSLAGING NR. 18/103 VAN 4 SEPTEMBER 2018 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE

Nadere informatie

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee

Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Diergeneeskundige bedrijfsadvisering bij melkvee Pieter Passchyn AMCRA seminarie: Vaccinatie, bioveiligheid en management als tools voor een verminderd antibacterieel gebruik, Brussel, 10-11 oktober 2013

Nadere informatie

FAVV: JAARVERSLAG 2012. Sabine Laruelle Minister van Middenstand, KMO s, Zelfstandigen en Landbouw

FAVV: JAARVERSLAG 2012. Sabine Laruelle Minister van Middenstand, KMO s, Zelfstandigen en Landbouw 1 FAVV: JAARVERSLAG 2012 Sabine Laruelle Minister van Middenstand, KMO s, Zelfstandigen en Landbouw 2 1. Intro Zoals elk jaar: publicatie van een zeer gedetailleerd jaarverslag dankzij het FAVV Het belang

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/192 BERAADSLAGING NR 08/071 VAN 2 DECEMBER 2008 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VERVAT

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Kengetallen E-18. Fokwaarde Celgetal met testdagmodel

Kengetallen E-18. Fokwaarde Celgetal met testdagmodel Kengetallen E-18 Fokwaarde Celgetal met testdagmodel Inleiding Mastitis is een van de belangrijkste bedrijfsgebonden ziekten in de Nederlandse rundveehouderij. Mastitis resulteert in hoge economische verliezen

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Verantwoordelijke uitgever: Erik Van Tricht, Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, Bergstraat, 30-34 - 1000 Brussel Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen VASTGOEDACTIVITEIT

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/048 BERAADSLAGING NR. 08/017 VAN 4 MAART 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

De Directie Verkiezingen

De Directie Verkiezingen G De Directie Verkiezingen G.1. Inleiding 54 2004 ACTIVITEITENRAPPORT De Directie Verkiezingen waakt over de uitvoering van de wetgeving en de reglementering betreffende de Europese, de nationale en de

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2013 werden bij de actieve monitoring 3.181 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Regionale verdeling van de notariële vastgoedindex

Regionale verdeling van de notariële vastgoedindex notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 9 April - juni Trimester 2 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie A Vastgoedactiviteit

Nadere informatie