Column Ondernemende overheid? door Roeli Broekhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Column Ondernemende overheid? door Roeli Broekhuis"

Transcriptie

1 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 3, 27 mei 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Waddenland Groningen: de samenwerking in het Oldambt Groninger Molenweekend Veel belangstelling voor cursussen Museumhuis/Molenhuis Column Ondernemende overheid? door Roeli Broekhuis Investeren in Kunst levert ongelooflijk veel geld op. Onder deze kop kreeg Joop van den Ende afgelopen week veel publiciteit. Hij probeert het tij te keren door de regering te wijzen op de grote schade die zij wil toebrengen aan de culturele infrastructuur. Dat het kabinet de kunst met een hakbijl te lijf gaat, vind ik bijna gevaarlijk, laat hij in een interview met de NRC Handelsblad optekenen. Als ondernemer presenteert hij een plan waarbij een investering van 100 miljoen in cultuur uiteindelijk 650 miljoen oplevert. Gerard Marlet en Clemens van Woerkens komen met eenzelfde verhaal in de Atlas voor gemeenten 2011 die als titel heeft De Waarde van cultuur voor de stad. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis Zij stellen Het risico bestaat dat met de bezuinigingen op cultuur het hart uit de Nederlandse steden wordt gesneden. Dat zal ons land op termijn veel meer schade berokkenen dan de besparing op de cultuurbegroting oplevert. Volgens Marlet en Woerkens is het wel noodzakelijk dat gemeenten, provincies en Rijk duidelijke afspraken maken met elkaar over wie welke voorzieningen moet financieren. Wat in deze verhalen niet wordt belicht, maar wat voor onze samenleving wel degelijk van belang is, is de grote maatschappelijke waarde van cultuur die niet zo gemakkelijk in cijfers uit te drukken is. Dat is onder andere de waarde van al onze vrijwilligers die om niet veel tijd en energie in onze cultuursector steken, waardoor de samenleving rijker wordt en er meer samenhang ontstaat waardoor mensen zich thuis voelen. Niet alleen in de steden, maar ook in de regio is een rijk cultureel klimaat van groot belang. Zowel voor de mensen die zich in een gebied willen vestigen als voor de ondernemers die er hun brood moeten verdienen. Pas als cultuur er niet meer is, besef je de meerwaarde ervan. Maar dan is het te laat. Daarom hoop ik dat de dreigende aanslag op cultuur aanleiding is voor overheden om zich nog eens goed te bezinnen. Ik wens bestuurders toe dat ze ondernemend gaan denken en handelen en daarbij het advies van deskundigen opvolgen. Investeer nu in cultuur voor een hoog rendement.

2 Het water verbindt: samenwerking in het Oldambt krijgt vorm Sinds eind 2010 is het Museumhuis, samen met enthousiaste bewoners en vrijwilligers van erfgoedinstellingen, in het Oldambt en langs het Damsterdiep (Fivelingo) bezig met de uitvoering van Het water verbindt, één van de thematische projecten van Waddenland Groningen. Vrijwilligers van het Stoomgemaal Winschoten, kerkcommissies en de Molenstichting Oldambt hebben binnen het projectplan veel ideeën voorgedragen, er zijn verhaallijnen ontwikkeld en samen met het Museumhuis zijn er uiteindelijk concrete ideeën voor presentaties op papier gezet. In het Oldambt zijn drie deelprojecten geformuleerd verplaatste kerken verlegde dijken vruchtbare zeeklei kerk van Noordbroek Presentaties Concrete plannen voor presentaties zijn er bij de kerken van Zuidbroek, Noordbroek en Nieuw Scheemda waar deelpresentaties komen over de rijkdom van het Oldambt, de invloed van het water op de plaats van de kerk en de terugwinning van land en de eerste nieuwe kerk die dat weer opleverde (Nieuw Scheemda). Bij molen De Dellen, waar oud en nieuw samenkomen, (molen, gemaal, tjasker en binnenkort ook weer de pegelpaal) komt informatie over de organisatie van waterafvoer vroeger en nu. Het Stoomgemaal in Winschoten wordt de plaats waar het verhaal over de Dollard en de bewoning van het Oldambt zal worden verteld. Hierin krijgt het gemaal zelf met zijn oude stoommachine ook een plek. Deze samenwerking is mogelijk gemaakt door het toekennen van presentatiebudget van de provincie Groningen aan het Museumhuis voor het ontwikkelen van duurzame presentaties. Er is ook aanvullende financiering nodig waar het Museumhuis en de deelnemende organisaties zich samen sterk voor maken. Een eerste aanzet is al gegeven door samen met een vijftal organisaties het Groninger fondsenoverleg te bezoeken om de plannen toe te lichten. het Stoomgemaal Winschoten

3 Groninger Molenweekend op 11 en 12 juni (Pinksteren) Molens waren en zijn belangrijk voor de provincie Groningen. Hoewel ze vaak hun economische functie hebben verloren gaat van molens een grote aantrekkingskracht uit. Vooral draaiende molens spreken tot de verbeelding. Daarom zijn het mooie plaatsen om mensen in contact te brengen met erfgoed en cultuur in Groningen. In de vorige editie van ERFGOEDLOPER beloofden wij al een greep uit de activiteiten van en bij de molens tijdens het Groninger Molenweekend Het centrale thema dit jaar is Dichter bij de molen en veel molenorganisaties hebben een dichter of verteller bereid gevonden voor te lezen (uit eigen werk). Uiteraard kan men het thema ook meer letterlijk opvatten: tot op grote hoogte de molen van dichtbij verkennen. Bij De Goliath in de Eemshaven leest Alfred van Hal gedichten voor en in Grijpskerk draagt molenaar Lesman gedichten voor van Nikloas Griep. Nikloas Griep was het pseudoniem van de in Grijpskerk geboren Jelte Dijkstra, die veel heeft geschreven over de schoonheid van het platteland. Bij de koffie en theeschenkerij De Malle Molen van molen Hollands Welvaart in Mensingeweer dragen dichters voor uit eigen werk. Deze activiteit wordt met medewerking van het Poëziefestival Dichters in de Prinsentuin georganiseerd en vindt plaats om 11.00, en uur. In de molen van Niebert zal een dichter/verhalenverteller in het Westerkwartiers zijn gedichten en verhalen vertellen (van tot uur) en in De Widde Meuln in Ten Boer brengt om en verteller Erik van Dort het verhaal van de Meester van de Zwarte Molen voor het voetlicht. Bij molen Edens in Winschoten zal molenaar Jan Kugel rond uur het één en ander vertellen over het volksleven rond de molen aan de hand van gedichten en rijmpjes. Om uur is er de presentatie van de bundel Mien Grunneger Oldambt van de Oldambtster dichter Berend L. Koning. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan zijn zuster mevrouw Timmer Koning. Daarna (tot uur) is er een programma van muziek en gedichten met daarin veel aandacht voor het werk van deze dichter. Daarnaast zijn er in verschillende molens exposities te zien, wordt er (bij voldoende weer) graan gemaald en/of gepeld, staat De Wilhelmina in Noorderhoogebrug in Pinkstertooi, worden er weer leliekoekjes gebakken bij molen De Lelie in Eenrum en is er een biologische wijnproeverij bij de molen Zeldenrust in Westerwijtwerd. Raadpleeg voor een volledig overzicht de website van het Molenhuis: Het Groninger Molenweekend wordt gecoördineerd door het Groninger Molenhuis, een koepel voor de ruim 80 monumentale molens en hun vrijwilligers in de provincie Groningen. Op deze molens zijn vrijwilligers actief als vrijwillig molenaar of molengids, zij maken het mogelijk dat de molens draaien en toegankelijk zijn voor het publiek. Als dank voor hun inzet organiseert het Groninger Molenhuis ieder jaar voorafgaande aan het Groninger Molenweekend een avond voor de Vrijwilligers op de Molen.

4 Veel belangstelling voor deskundigheidsbevordering in het afgelopen half jaar. Onder het thema Bijspijkeren in de winter heeft Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis na inschrijving een gevarieerd aanbod gerealiseerd, waarvoor veel instellingen zich hebben aangemeld. Het Museumhuis/Molenhuis organiseerde onder andere cursussen in het kantoor aan het Lopende Diep 8 in Groningen, in company trainingen op locatie, informatieavonden en ontmoetingsdagen met workshops. Hieronder de cursussen en trainingen die in het afgelopen half jaar zijn aangevraagd en gegeven. 1. Omgaan met museale objecten (Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen) 2. Veiligheid in molens (Molenstichting Fivelingo, Ten Boer) 3. Historische vereniging of museum voor organisaties aangesloten bij de Stichting Historische Verenigingen Westerkwartier 4. Molengids (Museumhuis/Molenhuis) 5. Museaal denken en handelen (In company Grafisch Museum Groningen) 6. Museaal denken en handelen (In company Streekhistorisch Centrum Stadskanaal) 7. Rondleiden en Presenteren (Museumhuis/Molenhuis) 8. Website en sociale media thema Kijkje in de keuken (Grafisch Museum Groningen) 9. Erfgoededucatie thema Kijkje in de keuken (Museum Het Hoogeland Warffum) 10. Registratie, werken met Adlib, fotograferen en nummeren (Museumhuis) 11. Musea met ambitie sturen en vormgeven van ambities voor directeuren en besturen 12. Project in de praktijk (Museumhuis/Molenhuis) In totaal namen aan bovengenoemde activiteiten 210 medewerkers deel van 75 collectiebeherende instellingen of organisaties uit het erfgoedveld. Diverse instellingen schreven zich in voor meerdere activiteiten. De 210 deelnemers vertegenwoordigden 40 verschillende instellingen en organisaties. Landelijke ontwikkelingen De vorige Erfgoedloper heb ik geschreven over OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland). Volgend nummer kom ik hierop terug omdat dan ook de reactie van de Staatssecretaris op het advies van de Raad voor Cultuur bekend is. Publiek vraagt om cultuur De wereld van het culturele erfgoed is in een wonderlijke situatie terecht gekomen. Onverantwoordelijk gedrag van bestuurders uit de financiële wereld hebben een wereldwijde crisis in gang gezet. Onder andere de cultuursector krijgt het onevenredig zwaar te verduren. Om tegenwicht te bieden aan de onevenredig grote bijdrage die onze sector de komende jaren moet leveren is de organisatie Publiek opgericht. Het Museumhuis en het Molenhuis ondersteunen deze organisatie van harte.

5 Bent u ook bezorgd over de gevolgen van het cultuurbeleid van de regering? Laat NU uw stem horen via Publiek, de eerste landelijke belangenvereniging van alle cultuurliefhebbers. Ja, ik word lid van Publiek voor 12, per jaar (U draagt hiermee bij aan de kosten van geniet de voordelen van het lidmaatschap) Ja, ik word sympathisant (gratis) In juni komt de regering met haar plannen voor het cultuurbeleid. De voorgenomen buitenproportionele bezuinigingen op cultuur zullen hogere prijzen, een verminderde toegankelijkheid van kunst en cultuur, verschraling van het aanbod en grote economische schade. Dat advies van de Raad voor cultuur aan de staatssecretaris. Publiek bereidt de komende weken optredens in de media voor en benadert politici en ambtenaren individueel. Publiek verleent zijn me aan acties van de culturele sector waar dat slim is. Kijk op voor meer informatie. Hoe meer leden en sympathisa meer gewicht Publiek in de schaal legt. Nu is de regering aan zet. Wat moet ze doen? Erkennen dat de snelle, buitenproportionele bezuinigingen teveel schade aanrichten Een plan maken dat de ambitie toont om het hoge niveau van de Nederlandse kunst en cultuur en de grote Nederlandse cultu te behouden Razendsnel zorgen voor het creëren van de voorwaarden voor private investeringen en cultureel ondernemerschap: de goede maatregelen en het veiligstellen van de Cultuurkaart voor jongeren. Niet eerst bezuinigen en dan nog eens gaan nadenken ove van ondernemerschap en mecenaat De voorgenomen btw verhoging op podiumkunsten en beeldende kunst terugdraaien. Deze verhoging van 6% naar 19% maak cultuur onevenredig duur. Het is juist de taak voor de overheid te zorgen voor een gelijk speelveld voor alle partijen. Over Publiek: Publiek heeft van zich doen spreken in de media en in debatten, met de culturele verkiezingswijzer en enkele landelijke en lokale acties. Meer informatie op Voor de reactie van Publiek op het advies van de Raad voor cultuur, klik hier. Erfgoedloper is een uitgave van Museumhuis Groningen / Groninger Molenhuis Lopende Diep 8, 9712 NW Groningen, t. (050) Reacties en kopij: t.pol@museumhuisgroningen.nl.

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Het nieuwe Museumregister: een voorlichtingsbijeenkomst Molenbiotoop

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 8, 3 augustus 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS

ERFGOEDLOPER MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS nummer 1, mei 2011 Geachte lezer, Bijgaand ontvangt u de eerste ERFGOEDLOPER, de nieuwe digitale nieuwsbrief van het Museumhuis Groningen

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Steuninstelling, Expertisecentrum en Kracht van de regio NUMMER 31, 27 JULI 2012

Steuninstelling, Expertisecentrum en Kracht van de regio NUMMER 31, 27 JULI 2012 NUMMER 31, 27 JULI 2012 ZOMERUITGAVE: Erfgoedpartners in balans In deze Erfgoedloper maken we weer de balans op van een half jaar vol activiteiten. En zoals u van ons gewend bent, gebruiken we deze balans

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

Veiligheidszorg NUMMER 27, 25 MEI Balans

Veiligheidszorg NUMMER 27, 25 MEI Balans NUMMER 27, 25 MEI 2012 IN DIT NUMMER Veiligheidszorg lees verder Oktobermaand Kindermaand en Maand van de Geschiedenis lees verder Groninger Molenweekend 2012 lees verder vrijwilligersavond lees verder

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 18, 13 januari 2012 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015 NUMMER 93, 20 MAART 2015 IN DIT NUMMER Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Molen zoekt molenaar (m/v) lees verder Maand van de geschiedenis 2015 lees verder Officiële aftrap Knoal! lees

Nadere informatie

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding NUMMER 118, 13 MEI 2016 IN DIT NUMMER Culturele mobiliteit - lees verder Oktobermaand Kindermaand - lees verder Platform educatie - lees verder Abt Emo Lezing 2016 - lees verder Molennieuws lees verder

Nadere informatie

17 oktober 2006 Nr , CW Nummer 28/2006

17 oktober 2006 Nr , CW Nummer 28/2006 17 oktober 2006 Nr. 2006-15.452, CW Nummer 28/2006 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende beëindiging subsidierelatie met de Stichting De Groninger Molen en

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand 2012 lees verder Erfgoeddag lees verder Cursussen en platformbijeenkomsten lees verder Nieuwe bestuursleden lees verder Richting bepalen

Nadere informatie

COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012

COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012 NUMMER 24,13 APRIL 2012 IN DIT NUMMER Column Roeli Broekhuis Conferentie Maatschappelijke Stage lees verder Kijkje in de keuken: klantvriendelijkheid lees verder Molenadviesraad: verslag bijeenkomst 23

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 15, 18 november 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Wetenschap en Cultureel Erfgoed Veiligheidszorg: het vervolg

Nadere informatie

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 IN DIT NUMMER Sterven en begraven in Jever lees verder Museummagazine 2013-2014 lees verder Veiligheidszorg lees verder BRIM 2013 verschilt van voorgaande jaren lees verder

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015

Kijkje in de keuken NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015 NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Maand van de Geschiedenis lees verder Een monnik op Noorderzondag: promotie cultureel erfgoed

Nadere informatie

SEPTEMBER 2010 NUMMER 37

SEPTEMBER 2010 NUMMER 37 SEPTEMBER 2010 NUMMER 37 Benoeming Roeli Broekhuis in Raad voor Cultuur Cursus Omgaan met objecten Kijkje in de keuken Bijeenkomst inspiratiecampagne Groningen Symposium 'Let's Sea! Visualizing coastal

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Bezoekcijfers 2011: populariteit musea stabiel De Brim: ervaringen

Nadere informatie

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 IN DIT NUMMER Bezoekcijfers 2013 lees verder Cursus Werken met nieuwe media lees verder Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Cursus Molengids, Groninger Molenweekend

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel?

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel? NUMMER 114, 11 MAART 2016 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing cultuuronderwijs - lees verder

Nadere informatie

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014 NUMMER 72, 25 APRIL 2014 IN DIT NUMMER Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector lees verder Ideeën opdoen voor Oktobermaand Kindermaand lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees

Nadere informatie

Jaarplan Erfgoedpartners

Jaarplan Erfgoedpartners Jaarplan Erfgoedpartners 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie Erfgoedpartners 4 Expertisecentrum 6 Steuninstelling 9 De kracht van de regio 12 2 Erfgoedpartners Groningen: Samen werken aan cultureel erfgoed

Nadere informatie

Erfgoedpartners Groningen: samen werken aan cultureel erfgoed. Beleidsplan 2013-2016

Erfgoedpartners Groningen: samen werken aan cultureel erfgoed. Beleidsplan 2013-2016 Erfgoedpartners Groningen: samen werken aan cultureel erfgoed Beleidsplan 2013-2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie Erfgoedpartners 4 Missie Erfgoedpartners 5 Expertisecentrum 6 Steuninstelling 9 De kracht

Nadere informatie

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg Handleiding Reizend Erfgoed Erfgoed en Zorg Dit is een uitgave van: Erfgoedpartners, Reizend Erfgoed Lopende Diep 8 9712 NW Groningen www.erfgoedpartners.nl Maart 2019 Fotografie: Elmer Spaargaren. Vormgeving:

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 69, 14 MAART 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 69, 14 MAART 2014 NUMMER 69, 14 MAART 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees verder Platform Onderhoud Molens over aardbevingsschade lees verder Extra Directeurenoverleg

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 52, 28 JUNI 2013

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 52, 28 JUNI 2013 NUMMER 52, 28 JUNI 2013 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand lees verder Website Alle Groninger Molens lees verder Samenwerking levert vier restauraties op lees verder Actualisering Groninger molens

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 7, 22 juli 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------- ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 16, 2 december 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Tuin en Kunst Tiendaagse 2012 Molenaar worden Cursussen en Kijkje

Nadere informatie

BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING

BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING d.d. 3 maart 2009 [zaaknr. 153037 / briefnr. 2009-10.074/10/A.12, CW] VOOR Groninger Molenhuis. DEEL 1. Beschrijving feitelijke situatie

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen lees verder Presentatie erfgoed-educatiemap Slochteren lees verder De erfgoededucatietrajecten geëvalueerd lees verder Cursus erfgoedjuf/erfgoedmeester

Nadere informatie

COLUMN Roeli Broekhuis

COLUMN Roeli Broekhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 10, 1 september 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Oktobermaand Kindermaand De Maand van de Geschiedenis Molenvriendendag

Nadere informatie

Cursusaanbod

Cursusaanbod Cursusaanbod 2018-2019 1 Stilstand is achteruitgang. Dat geldt zeker ook voor erfgoedinstellingen. Voor erfgoedinstellingen is het daarnaast van wezenlijk belang om zichtbaar te zijn en de concurrentieslag

Nadere informatie

Donkere dagen. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Donkere dagen. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 17, 16 december 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Veiligheid op molens Vloot en Visserij Museummagazine en toerisme

Nadere informatie

E R F G O E D L O P E R

E R F G O E D L O P E R IN DIT NUMMER nummer 143 1 september 2017 Burgemeestersactie: aftrap Oktobermaand Kindermaand Archeologische lezing over bewoningsgeschiedenis Westerkwartier Foto-expositie Boerderij in Beeld Colloquium

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 36, 26 OKTOBER 2012

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 36, 26 OKTOBER 2012 NUMMER 36, 26 OKTOBER 2012 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand 2012 lees verder Kijkje in de keuken lees verder Memento Mori werkgroep musea lees verder Cursus Educatie van de toekomst lees verder Molenaarsdag

Nadere informatie

Overzicht Groninger Molenweekend 2011 thema Dichter bij de molen bijgewerkt tot 7 juni 2011

Overzicht Groninger Molenweekend 2011 thema Dichter bij de molen bijgewerkt tot 7 juni 2011 Overzicht Groninger Molenweekend 2011 thema Dichter bij de molen bijgewerkt tot 7 juni 2011 plaats naam molen soort molen molenaar(s) open 11 juni open 12 juni activiteiten Adorp Aeolus koren/pel A.Doornbosch

Nadere informatie

Muldersnijs ISSN

Muldersnijs ISSN Muldersnijs 2016 4 ISSN 1872-6739 Colofon Muldersnijs is het blad voor leden en donateurs van de vereniging Molenwerkgroep Oost-Groningen. KvK no. 40037981. Het blad verschijnt 4x per jaar en wordt mede

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

NUMMER 78, 25 JULI 2014 Zomeruitgave De Erfgoedloper bevat in iedere editie informatie over het werk van Erfgoedpartners: over projecten, cursussen en platforms en activiteiten die in uitvoering zijn of

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 13, 21 oktober 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Groninger Molenweekend 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014

Groninger Molenweekend 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014 IN DIT NUMMER Groninger Molenweekend 2014: naar de molen! lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Collectiewacht boekt goede resultaten lees verder Aardbevingen en het cultureel

Nadere informatie

E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN

E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing

Nadere informatie

Welkom bij de MSMOG Editie 2017

Welkom bij de MSMOG Editie 2017 Editie 2017 Eerst maar eens voorstellen: Wie zijn jullie? Waarom zijn jullie hier? Wie ben ik? Waarom ben ik hier? Als een molen stilstaat.. staat hij buiten zonder toezicht vallen kleine gebreken niet

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Erfgoededucatietrajecten - lees verder Groningermolens.nl lees verder Molentoekomst in Groningen lees verder Platform educatie

Nadere informatie

Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden een aantal cursussen ontwikkeld. De volgende cursussen worden gegeven:

Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden een aantal cursussen ontwikkeld. De volgende cursussen worden gegeven: FEBRUARI 2011 NUMMER 39 Cursusaanbod Museumhuis Kijkje in de keuken De mensen van de strokarton Groningse Schatkamers Nationaal Museumweekend Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden

Nadere informatie

ERFGOEDPARTNERS JAARVERSLAG 2012 MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS ERFGOEDPARTNERS IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND VAN

ERFGOEDPARTNERS JAARVERSLAG 2012 MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS ERFGOEDPARTNERS IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND VAN ERFGOEDPARTNERS JAARVERSLAG 2012 ERFGOEDPARTNERS IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND VAN MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS INLEIDING Het Museumhuis Groningen en het Groninger Molenhuis maken deel uit van

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : 1 juni 2007 Briefnummer : 2007-13.141a/22/A.20, CW Zaaknummer : 577/14030 Behandeld door : van Dijk, Mw. N.M. Telefoonnummer : (050) 316 4217 Antwoord op : Bijlage

Nadere informatie

Kansen te over om een uitnodigend programma samen te stellen dat bij verschillende activiteiten ondergebracht kan worden.

Kansen te over om een uitnodigend programma samen te stellen dat bij verschillende activiteiten ondergebracht kan worden. NUMMER 28, 8 JUNI 2012 IN DIT NUMMER Molenmuis gesignaleerd in Niebert lees verder Tuin en Kunst Tiendaagse 2012 lees verder Groninger Molenweekend: record aantal deelnemers lees verder Kennis en bezieling:

Nadere informatie

E R F G O E D L O P E R

E R F G O E D L O P E R IN DIT NUMMER nummer 153 16 februari 2018 Netwerkbijeenkomst Noordelijke Lustwarande Cursus Molengids Bezoekcijfers 2017 Erfgoed op Stee Symposium Ben ik in Beeld Agenda Op de koffie COLUMN Roeli Broekhuis

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 20, 10 februari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 20, 10 februari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 20, 10 februari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Cultuurparticipatie of hoe mensen te betrekken bij erfgoed Memento

Nadere informatie

Dames en heren, meneer de staatssecretaris,

Dames en heren, meneer de staatssecretaris, Dames en heren, meneer de staatssecretaris, Nog niet zo lang geleden stond ik hier ook en hield ik een vurig pleidooi voor de verhoging van de rijksbijdrage aan kunst en cultuur naar 1% van de rijksbegroting.

Nadere informatie

Campagne Werven van molenaars en molengidsen NUMMER 47, 19 APRIL 2013

Campagne Werven van molenaars en molengidsen NUMMER 47, 19 APRIL 2013 NUMMER 47, 19 APRIL 2013 IN DIT NUMMER Campagne Werven van molenaars en molengidsen lees verder Vernieuwde ethische code voor musea lees verder Leergang Cultuuronderwijs lees verder Korte berichten: platform

Nadere informatie

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Motie cultuurpasse-partout/ cultuurmarketing M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 77 22 0 6863378 - Geachte heer, mevrouw, Met deze brief informeren wij

Nadere informatie

voor de liefhebbers: de websites van de RCE, Hollandsche Molen en de Tweede Kamer geven veel informatie

voor de liefhebbers: de websites van de RCE, Hollandsche Molen en de Tweede Kamer geven veel informatie NUMMER 98, 12 JUNI 2015 IN DIT NUMMER Erfgoed aan tafel lees verder Schade aan erfgoed door aardbevingen lees verder Groninger Molenweekend lees verder Molens zonder grenzen lees verder Eerste landelijke

Nadere informatie

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT 2013-2016 DEEL A: VERANTWOORDING 2014 GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 AMATEURKUNST/BUITEN- SCHOOLSE CULTUUREDUCATIE PROJECT DOELSTELLINGEN FINANCIELE VERANTWOORDING

Nadere informatie

Wad een Workshop NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015

Wad een Workshop NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015 NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015 IN DIT NUMMER Wad een Workshop lees verder Erfgoededucatietraject Grootegast lees verder Symposium Storytelling lees verder Erfgoed aan tafel lees verder Cursus Veiligheid

Nadere informatie

COLUMN ROELI BROEKHUIS

COLUMN ROELI BROEKHUIS NUMMER 25, 27 APRIL 2012 IN DIT NUMMER Memento-Mori: colloquium over Dag van de dood en stervenscultuur lees verder Levend landschap: cultuur op de Waddenzee lees verder De regiocoördinatoren van het Molenhuis

Nadere informatie

Groninger Molenweekend 2017 NUMMER 132, 10 MAART Aan enthousiasme geen gebrek

Groninger Molenweekend 2017 NUMMER 132, 10 MAART Aan enthousiasme geen gebrek NUMMER 132, 10 MAART 2017 IN DIT NUMMER Groninger Molenweekend 2017- lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Platforms - lees verder Erfgoed aan tafel - lees verder Groninger orgelagenda 2017 - lees

Nadere informatie

Evaluatie Museumregister NUMMER 51, 14 JUNI 2013

Evaluatie Museumregister NUMMER 51, 14 JUNI 2013 NUMMER 51, 14 JUNI 2013 IN DIT NUMMER Evaluatie Museumregister lees verder Cultuureducatie met kwaliteit lees verder Cursus Molengids lees verder Maand van de Geschiedenis 2013 lees verder Adviezen op

Nadere informatie

Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014

Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014 Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014 Aanleiding Invoering POM-regeling met ingang van 2013. Naast getalscriterium (>20 monumenten) moet ook aan 6-tal kwaliteitseisen

Nadere informatie

September Het water verbindt: integrale presentaties in het Oldambt en Fivelingo. Nummer 15

September Het water verbindt: integrale presentaties in het Oldambt en Fivelingo. Nummer 15 September 2010 Nummer 15 In dit nummer van Coupure staat het Oldambt centraal: Projectplan Het water verbindt: integrale presentaties in het Oldambt en Fivelingo Interview met Oldambtkenner Otto S. Knottnerus

Nadere informatie

Spinbarg: project over volksverhalen en erfgoed NUMMER 111, 29 JANUARI 2016. Van groot naar klein of andersom

Spinbarg: project over volksverhalen en erfgoed NUMMER 111, 29 JANUARI 2016. Van groot naar klein of andersom NUMMER 111, 29 JANUARI 2016 IN DIT NUMMER Spinbarg: informatiebijeenkomst over volksverhalenproject - lees verder Cursussen Digitaal Museum - lees verder Cursus Molengids - lees verder Platform behoud

Nadere informatie

Afsluiting Leergang Cultuuronderwijs 2013 NUMMER 63, 6 DECEMBER 2013

Afsluiting Leergang Cultuuronderwijs 2013 NUMMER 63, 6 DECEMBER 2013 NUMMER 63, 6 DECEMBER 2013 IN DIT NUMMER Afsluiting Leergang Cultuuronderwijs 2013 lees verder Cursus Molengids lees verder Kijkje in de keuken lees verder Eindejaarsactiviteiten lees verder Agenda lees

Nadere informatie

Jaarplan Erfgoedpartners

Jaarplan Erfgoedpartners Jaarplan Erfgoedpartners 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie Erfgoedpartners 4 Missie Erfgoedpartners 5 Expertisecentrum 6 Steuninstelling 9 De kracht van de regio 12 Begroting 13 2 Erfgoedpartners Groningen:

Nadere informatie

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur.

AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. WOENSDAG 9 FEBRUARI 2011 DORDRECHT Bijdrage Ad 's-gravesande AGENDA VOOR HET PROVINCIAAL CULTUURBELEID De provincie: belangrijk schakelpaneel in de culturele infrastructuur. Cultuur leeft: er wordt op

Nadere informatie

Voorwoord 3. Vertegenwoordigingen 14 Een praatje voor de Fryske Mole 14 Molens zonder grenzen 14

Voorwoord 3. Vertegenwoordigingen 14 Een praatje voor de Fryske Mole 14 Molens zonder grenzen 14 JAARVERSLAG 2011 GRONINGER MOLENHUIS GRONINGER MOLENHUIS JAARVERSLAG 2011 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Instandhouding Platform Instandhouding 4 Commissie Instandhouding en Beheer 4 Molenbiotopen in Groningen

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 1 maart 2016 zaaknr

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 1 maart 2016 zaaknr Antwoord op Statenvragen PS2016-107 Arnhem, 1 maart 2016 zaaknr. 2016-002420 De leden van Provinciale Staten Beantwoording schriftelijke Statenvragen statenlid A. Kops (PVV)) over de eerste versie van

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie Culture market 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie INHOUD 19.02.2014 presentatie inhoud deelneming organisatie BRUSSELS CREATIVE FORUM : een project voor Brussel presentatie CULTUREEL BORRELEN IN BRUSSEL

Nadere informatie

5 maart 2019 Documentnummer: , BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640

5 maart 2019 Documentnummer: , BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640 v o o r d r a c h t 5 maart 2019 Documentnummer: 2019-018160, BJC Nummer 9/2019 Dossiernummer : K14640 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over/ter vaststelling van

Nadere informatie

Inleiding Lijn 1 Het verhaal van Groningen Lijn 2 Sterke basis en ruimte voor vernieuwing

Inleiding Lijn 1 Het verhaal van Groningen Lijn 2 Sterke basis en ruimte voor vernieuwing Jaarplan 2018 Inleiding De provincie Groningen staat de komende jaren voor een grote uitdaging. Verschillende regio s hebben te maken met een krimpende bevolking, terwijl de stad Groningen groeit. Dit

Nadere informatie

Digitaal Museum: digitale zichtbaarheid collectie Groningen NUMMER 109, 4 DECEMBER 2015. Tradities

Digitaal Museum: digitale zichtbaarheid collectie Groningen NUMMER 109, 4 DECEMBER 2015. Tradities NUMMER 109, 4 DECEMBER 2015 IN DIT NUMMER Digitaal Museum: digitale zichtbaarheid collectie Groningen lees verder Oktobermaand Kindermaand 2015 lees verder Molenleskist dankzij legaat lees verder Wacht

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Wat is Westland Cultuurweb? In 2013 opgericht Op initiatief van de gemeente Zelfstandige en onafhankelijke stichting Raad van Toezicht en directeur-bestuurder

Nadere informatie

Bestuur 1. Bestuurlijk overleg met de provincie 1. Nieuwe cultuurnota Provincie Groningen 1. Algemene Ledenvergaderingen 1. Nieuwe leden 1.

Bestuur 1. Bestuurlijk overleg met de provincie 1. Nieuwe cultuurnota Provincie Groningen 1. Algemene Ledenvergaderingen 1. Nieuwe leden 1. JAARVERSLAG 2008 MUSEUMHUIS GRONINGEN JAARVERSLAG 2008 MUSEUMHUIS GRONINGEN 1 INHOUDSOPGAVE ORGANISATIE Bestuur 1 Bestuurlijk overleg met de provincie 1 Nieuwe cultuurnota Provincie Groningen 1 Algemene

Nadere informatie

Erfgoed aan tafel NUMMER 89, 16 JANUARI 2015

Erfgoed aan tafel NUMMER 89, 16 JANUARI 2015 NUMMER 89, 16 JANUARI 2015 IN DIT NUMMER Erfgoed aan tafel lees verder Platform educatie lees verder Kijkje in de keuken lees verder Werven nieuwe molenaars lees verder Website groningermolens.nl weer

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g 2016

j a a r v e r s l a g 2016 jaarverslag We ondersteunden erfgoedinstellingen, ondernemers, gemeenten en andere betrokkenen bij het realiseren van zo n 20 projecten rondom de zeven erfgoedlijnen. We beheerden de publiekswebsite www.geschiedenisvanzuidholland.nl,

Nadere informatie

10, 11 en 12 juni 2016

10, 11 en 12 juni 2016 10, 11 en 12 juni 2016 1 Quiltfestival 2016 Een mooier decor dan het Groninger Hogeland kan een organisatie zich haast niet wensen. Het Quiltfestival Noord Groningen, dat werd gehouden op 10, 11 en 12

Nadere informatie

Specifieke subsidieregels voor cultuur

Specifieke subsidieregels voor cultuur Bijlage F Specifieke subsidieregels voor cultuur SUBSIDIEREGEL 2. MUZIEK- EN TONEEL- VERENIGINGEN (1 ste wijziging 2011) Definities Kunst en cultuur Jeugdlid: actieve jongere beneden de 19 jaar. Peildatum:

Nadere informatie

Naar een nieuwe kunst- en cultuurvisie Startnotitie. Aanleiding

Naar een nieuwe kunst- en cultuurvisie Startnotitie. Aanleiding Naar een nieuwe kunst- en cultuurvisie Startnotitie Aanleiding De kunst- en cultuurvisie Vrij spel voor de verbeelding is vastgesteld in 2007. De beleidsvoornemens uit deze visie hadden betrekking op de

Nadere informatie

Cultureel ondernemerschap in de knel?

Cultureel ondernemerschap in de knel? Arti et Amicitiae, debat 1 december 2012 Cultureel ondernemerschap in de knel? Mediane inkomen zzp ers in 2010 is ruim 21.000 (bron CBS) 61% zzp ers heeft een winst tot 20.000 (cijfers Belastingdienst

Nadere informatie

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd?

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Resultaten workshops Molencontactdag 22 november 2013 Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Groep blauw - Nicole Bakker: Werken met de molen

Nadere informatie

MUSEUM. Beleids Werkplan GEMAAL WINSCHOTEN

MUSEUM. Beleids Werkplan GEMAAL WINSCHOTEN Beleids Werkplan MUSEUM S T O O M GEMAAL WINSCHOTEN Colofon Museum Stoomgemaal Oostereinde 4 9672 TC Winschoten Tel. +31 (0)597-425070 Bestuur De voorzitter van de stichting tot Behoud van de Groninger

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 81, 12 SEPTEMBER 2014

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 81, 12 SEPTEMBER 2014 NUMMER 81, 12 SEPTEMBER 2014 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand lees verder Herbestemming cultureel erfgoed in het aardbevingsgebied lees verder Monumentenprotocol lees verder Veiligheidszorg kerken

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis

Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis Presentatie voor het Paradiso-debat In opdracht van Kunsten 92, ACI en Paradiso Zondag 29 augustus 2010 Bastiaan Vinkenburg 1

Nadere informatie

STICHTING DE LICHTING MUZIEK THEATER

STICHTING DE LICHTING MUZIEK THEATER STICHTING DE LICHTING MUZIEK THEATER DANS BELEIDSPLAN 2014-2017 Inleiding Stichting de Lichting is opgericht in 1986 en heeft als algemene doelstelling het stimuleren van podiumkunsten, en het verrichten

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur

Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur NUMMER 67, 14 FEBRUARI 2014 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur lees verder Cursus Werken met nieuwe media verplaatst lees verder Wordt vervolgd. lees verder CLICK!

Nadere informatie

Het vak expressie omvat meer dan knutselen

Het vak expressie omvat meer dan knutselen Het vak expressie omvat meer dan knutselen Deze laatste schoolweek wil ik graag iets over mijn vak expressie/beeldende vorming vertellen. Daarnaast wil ik een compilatie van enkele foto s laten zien van

Nadere informatie

IK VIND HET BELANGRIJK OM LID

IK VIND HET BELANGRIJK OM LID Wil je meer invloed op het Brabantse cultuurbeleid? Vind je ook dat financieringsregelingen eenvoudiger en beter op elkaar afgestemd moeten zijn? Dat regeldruk en planlast minder wordt in plaats van meer?

Nadere informatie

Wegwijs in cultureel erfgoed Groningen NUMMER 58, 20 SEPTEMBER 2013

Wegwijs in cultureel erfgoed Groningen NUMMER 58, 20 SEPTEMBER 2013 NUMMER 58, 20 SEPTEMBER 2013 IN DIT NUMMER Wegwijs in cultureel erfgoed Groningen lees verder Boottocht naar Simonszand lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Erfgoeddag Stedum lees verder 2014

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 ERFGOEDPARTNERS MUSEUMHUIS GRONINGEN EN GRONINGER MOLENHUIS MAKEN HIER DEEL VAN UIT

JAARVERSLAG 2013 ERFGOEDPARTNERS MUSEUMHUIS GRONINGEN EN GRONINGER MOLENHUIS MAKEN HIER DEEL VAN UIT JAARVERSLAG 2013 ERFGOEDPARTNERS MUSEUMHUIS GRONINGEN EN GRONINGER MOLENHUIS MAKEN HIER DEEL VAN UIT Inleiding ERFGOEDPARTNERS IS EEN STEUNINSTELLING VOOR BEHEERDERS VAN CULTUREEL ERFGOED, OVERHEDEN EN

Nadere informatie

Cultureel Perspectief in Rijswijk

Cultureel Perspectief in Rijswijk Cultureel Perspectief in Rijswijk Rijswijk, maart 2014 de Bibliotheek aan de Vliet Cultureel Perspectief in Rijswijk Voorwoord In dit Cultureel Perspectief vragen ondergetekenden aandacht voor het belang

Nadere informatie

Ons Pekela Expositie van schilderijen, foto s, kartonkunst en filmpjes van leerlingen van de eerste klassen en ISK van het Dollard College

Ons Pekela Expositie van schilderijen, foto s, kartonkunst en filmpjes van leerlingen van de eerste klassen en ISK van het Dollard College Ons Pekela Ons Pekela 2017 Erfgoedproject Ons Pekela kwam in 2012 tot stand in samenwerking tussen de Bibliotheek, de gemeente Pekela, het Dollard College en de basisscholen. Sindsdien wordt het project

Nadere informatie

De omvang van de kunst- en cultuursector: inkomsten in 2009 en verwachtingen voor 2013

De omvang van de kunst- en cultuursector: inkomsten in 2009 en verwachtingen voor 2013 De omvang van de kunst- en cultuursector: inkomsten in 2009 en verwachtingen voor 2013 Cijfermateriaal getoond bij de presentatie tijdens het Paradiso-debat op 28 augustus 2011 Berenschot heeft onderzoek

Nadere informatie