Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis"

Transcriptie

1 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 8, 3 augustus In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Nader bekeken: het Museumhuis en Molenhuis COLUMN Roeli Broekhuis Opruiming Eindelijk is het dan zover en zijn in het Noorden de vakanties begonnen. Bij ons op kantoor is dit goed te merken. De vergaderdruk neemt af en iedereen is bezig zijn lijstjes af te werken met zaken die nog afgerond moeten worden. Bij het opruimen van de verschillende stapels papieren komt ook het afgelopen half jaar weer langs. Bij alle druk om alles af te krijgen, voelt het ook goed om terug te kijken en te bedenken wat er is gerealiseerd. Niet om dat in prachtige verslagen bij subsidiegevers neer te leggen, maar gewoon omdat je geniet van de mooie projecten die zijn uitgevoerd en de goede contacten die daar een resultaat van zijn. Wat een voorrecht is het om in de cultuursector te mogen werken! Gelijktijdig met de opruimwoede ontstaat ook de noodzaak om de plannen voor de komende maanden gereed te hebben. Na het toerismeseizoen breekt voor onze achterban de periode van plannen maken voor onderhoud, toekomstige tentoonstellingen en projecten weer aan. Het is onze ervaring dat mensen na de zomervakantie het actiefst zijn als het gaat om intekenen voor projecten en cursussen. Daarom zijn we druk bezig om zoveel mogelijk uit de kast te halen om een uitgelezen programma aan te kunnen bieden. Voor deze Erfgoedloper hebben we ervoor gekozen om even terug te kijken naar wat is gebeurd, maar ook om vooruit te kijken naar alle activiteiten die we voor de rest van het jaar hebben gepland. Vanaf 27 juli ben ik met vakantie daarom zal in het volgende nummer Erik Triemstra, onze voorzitter, de Erfgoedloper met een column beginnen. Ons kantoor blijft gedurende de vakantieperiode gewoon geopend. Ik wens u allen een heel goede, gezonde en culturele zomer toe. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

2 Nader bekeken activiteiten van het Museumhuis / Molenhuis in het eerste half jaar van 2011 Nu het jaar 2011 alweer enige weken geleden de tweede helft is ingegaan, leek het ons een goed moment om in deze Erfgoedloper een indruk te geven van de diverse activiteiten van het Museumhuis en het Molenhuis. Die behelzen niet alleen de uitvoering van projecten maar omvatten ook voor u vaak onzichtbare taken als ondersteuning en advisering bijvoorbeeld op het gebied van behoud en beheer en het ondersteunen bij subsidieaanvragen, organiseren van platformbijeenkomsten en cursussen en het op verzoek coördineren van overleggen tussen instellingen in een bepaalde regio. Daarom in deze speciale (zomer)editie een illustratie van onze werkzaamheden. Die werkzaamheden zijn in te delen in drie thema s: steuninstelling, expertisecentrum en Kracht van de regio.

3 Steuninstelling Ons werk is erop gericht om organisaties en overheden te adviseren, informatie uit te wisselen en samenwerkingsprojecten te realiseren. Dit doen we vooral door het organiseren van Platformbijeenkomsten Borgen Belangrijk gespreksonderwerp is het Jaar van de Historische Buitenplaatsen in Directeurenoverleg Na de afronding van Musea met ambitie volgt in het najaar weer een overleg. Belangrijk thema is natuurlijk de provinciale cultuurnota. Educatie Instellingen uit stad en provincie delen kennis en ervaring en maken afspraken over gezamenlijke projecten zoals Erfgoedschatjes. Het vernieuwende onderzoek Cultuur in de Spiegel krijgt komend seizoen aandacht. Kijkje in de keuken vond afgelopen seizoen plaats in het Grafisch Museum en stond in het teken van sociale media. Komend najaar gaan we naar de Groninger Archieven voor behoud en beheer en mogelijkheden voor samenwerking. slotbijeenkomst Musea met ambitie uitgave van de Zelfzwichter Jaar Historische Buitenplaatsen 2012 Een andere belangrijke taak is voor de sector als geheel aandacht te vragen. Dat doen we door Het uitgeven van de Zelfzwichter, het kwartaalblad van de Groninger molenwereld. De organisatie van het Groninger Molenweekend, waaraan 67 van de 83 monumentale molens meededen, vaak met een inhoudelijk programma. Het uitgeven van het Museummagazine Noord Nederland, Noord Duitsland waar bijna alle musea aan meedoen. Hierbij wordt samengewerkt met Friesland, Drenthe, Ost Friesland, Oldenburg Bremen en Emsland. Gedacht wordt over een nieuwe opzet en vormgeving van het blad. Bijdragen aan Bijdrage als Pazzipant aan de activiteiten van Erven de Jager. Ontwikkelen van culturele arrangementen in samenwerking met High Standard Travel en Asgard Reizen (publiek private samenwerking). Opzetten van een website voor het aankondigen van activiteiten op gebied van cultureel erfgoed in Groningen. Dit gebeurt in een publiek private samenwerking met Scholma, zodat dit zonder subsidie gerealiseerd kan worden. Komend najaar vindt de presentatie plaats. Vanuit projecten (Het water verbindt en de Mensen van de strokarton)worden apps ontwikkeld. Het is de bedoeling om daar ontwikkelde kennis in bovenstaande projecten toe te passen.

4 Samenwerking Het is voor onze erfgoedinstellingen van belang om op de hoogte te zijn van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Ook kunnen vragen van erfgoedinstellingen leiden tot nieuw onderzoek. Daarom werken we samen met de Stichting Verdronken Geschiedenis die bij ons in huis zetelt. Sinds een jaar werken we ook structureel samen met de RUG. Het eerste project dat is opgezet is Memento Mori, waarbij de nieuwste inzichten van wetenschap rond dood en begraven worden gekoppeld aan erfgoedinstellingen die zich met dit thema bezig houden. Voor dit project is ook samenwerking met Duitsland gezocht. Vertegenwoordiging in overlegorganen Voor het zichtbaar maken van de belangen voor cultureel erfgoed vertegenwoordigen wij onze sector in een aantal overleggen zoals OPEN (Overleg Provinciale Erfgoedhuizen Nederland), Regiovisie Groningen Assen, het Provinciaal overleg monumenten (bij Libau) en de stuurgroep Expertisecentrum Wij hebben specifieke kennis in huis op het gebied van musea, molens en erfgoededucatie. Hier wordt veelvuldig een beroep op gedaan. Dit kan leiden tot een kort telefonisch overleg, maar ook tot intensievere adviestrajecten. Onze adviesfunctie is zo vanzelfsprekend en soms ook vertrouwelijk dat we hier nagenoeg geen aandacht voor vragen, terwijl het een wezenlijk en belangrijk onderdeel van ons werk vormt. Wanneer meerdere organisaties dezelfde vragen hebben, kiezen we voor een gezamenlijke aanpak. Dit gebeurt bij de volgende onderwerpen: Museumregister. Analyseren dossiers met betrekking tot aanvraag of herijking. Uitlenen meetapparatuur en adviseren op het gebied van onderhoud, behoud en beheer; dit betreft zowel musea als molens. Opzetten Collectiewacht voor de musea, omdat behoud en beheer een zwakke schakel vormen binnen de museale bedrijfsvoering. Voorbereiden uitvoering educatieprojecten waarbij de nadruk ligt op het realiseren van een educatief beleid dat realistisch is voor de deelnemende erfgoedinstellingen. Platform instandhouding en beheer molens. Belangrijke onderwerpen zijn de afronding van de talrijke molenrestauraties, het aanvragen van onderhoudssubsidies en het nieuwe beleid van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed. Voortzetting van Veiligheidszorg voor collectiebeherende instellingen, kerken en molens. Opzetten van een jaarlijks terugkerend scholingsbeleid voor molenaars en moleneigenaren op het gebied van Arbo en veiligheid. Opzetten en uitvoeren van het project Musea met ambitie dat speciaal gericht was op het aanreiken van strategieën om ambities te verwezenlijken. Het project was bedoeld voor museumdirecteuren en besturen. Samen met de commissie instandhouding bracht het Molenhuis het Handboek Aanbevelingen onderhoud Groninger molens uit.

5 Om onze expertise op peil te houden zijn we vertegenwoordigd in het LCM (Landelijk Contact Museumconsulenten), de Molenadviesraad, vakoverleg erfgoededucatie, Cultuur in de Spiegel, vakoverleg behoud en beheer (musea). Vanuit onze eigen deskundigheid en door onze deelname aan landelijke netwerken kunnen we cursussen opzetten. Zoals we al in een eerdere Erfgoedloper hebben gemeld is het afgelopen jaar zeer succesvol verlopen. Bijspijkeren in de winter: cursusaanbod 2011/2012 Net als voorgaande jaren kunt u ook in de winter van 2011/2012 terecht bij het Museumhuis/Molenhuis voor deskundigheidsbevordering. Er is met zorg een cursusprogramma samengesteld waaruit u een keuze kunt maken maar ook is het mogelijk een cursus aan te vragen. Het Museumhuis/Molenhuis stelt dan in overleg met de aanvrager(s) een cursus samen en zoekt daarbij de juiste docenten. Daarbij gaat het niet alleen om bijscholing. Wij kunnen ons voorstellen dat u ook nieuwe medewerkers in de gelegenheid wilt stellen cursussen of trainingen te volgen. Beginnerscursussen behoren dus ook tot de mogelijkheden. De trainingen worden doorgaans in het Museumhuis/Molenhuis gegeven maar de erfgoedinstelling kan ook een incompany training afnemen. De duur van de cursussen is verschillend: variërend van één dag tot cursussen van meerdere weken, zoals de cursus Molengids. Aanmelden kan tot en met 30 september. Zodra er voldoende aanmeldingen binnen zijn zal de cursusdag in nader overleg worden vastgesteld in de maanden oktober, november 2011 en januari, februari, maart Wij wijzen u nu alvast op een paar interessante bijeenkomsten die de komende maanden staan gepland: 2011 oktober Ledenbijeenkomst in combinatie met Collectiewacht 23 november Kijkje in de keuken bij de Groninger Archieven 15 december Studiedag educatie 2012 maart Kijkje in de keuken maart Consequenties nieuwe opzet Museumregister maart Start cursus Molengids Verder is er aanbod op het gebied van behoud en beheer, registratie en documentatie en publiek en presentatie. Daarnaast worden de volgende algemene cursussen/trainingen aangeboden: Museaal denken en handelen, Interne organisatie en Werken met vrijwilligers. Cursussen in het Museumhuis/Molenhuis kosten 55 per dag per persoon, inclusief lunch en cursusmateriaal. Voor incompanycursussen geldt dat de kosten afhankelijk zijn van de plaats waar de cursus gegeven wordt. Bij cursussen op locatie betalen leden een gereduceerd tarief, voor reguliere cursussen hanteren wij de landelijk afgesproken cursustarieven. Voor niet leden geldt een kostendekkend tarief. In augustus ontvangen aangesloten instellingen een aanmeldingsformulier. Rond die tijd kunt u het programma ook op de websites tegenkomen. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met het Museumhuis/Molenhuis.

6 Kracht van de regio Organisaties voor cultureel erfgoed staan niet op zichzelf, maar vormen een onderdeel van de samenleving. Vanwege het kleinschalige aanbod in onze provincie is het van belang om samen te werken en een gemeenschappelijk verhaal over Groningen te vertellen. Dit doen wij binnen Waddenland Groningen, waar erfgoedinstellingen en ondernemers regionaal en thematisch samenwerken om goede presentaties te maken en om samen het publiek te bereiken en het gebied te promoten. Waddenland Groningen bestrijkt voor ons de gehele provincie Groningen, omdat onze provincie is gevormd en georganiseerd rond de mogelijkheden van land, water en mens. We willen samenhang organisch later groeien, zodat langzaam een samenhangend geheel ontstaat. In en rond Zoutkamp is het thema Vloot en Visserij ontwikkeld. Komend najaar zullen we verder werken aan het ontwikkelen van activiteiten rond dit thema. In het Oldambt, waar de waterbeheersing centraal staat, zijn de plannen voor de presentaties gereed en wordt druk gewerkt aan het aanvragen van subsidies. Samen met Geert Lameris maken we de wereld van de strokarton zichtbaar, waarbij het beschikbaar zijn van vruchtbare landbouwgrond, veel water en ondernemende mensen de formule tot succes waren. Met de Kwartiermakers van het Westerkwartier denken we na over het zichtbaar maken van de ziel van het Westerkwartier die verbonden is aan de rijkdom van het land en de geschiedenis. Op initiatief van het Streekhistorisch Centrum gaan we bespreken hoe samenhang in Oost Groningen gerealiseerd kan worden. In Zuurdijk werken we samen met de inwoners en Landschapsbeheer Groningen aan de inrichting van Zuurdijk (molenbiotoop en dorpsommetje) en aan het verhaal van het dorpsleven in de 19e eeuw. Voor de gemeenschappelijke aanpak hebben we een website ontwikkeld: Deze site houdt gelijke tred met de ontwikkeling van bovenstaande projecten Erfgoedloper is een uitgave van Museumhuis Groningen / Groninger Molenhuis Lopende Diep 8, 9712 NW Groningen, t. (050) Reacties en kopij: t.pol@museumhuisgroningen.nl

Steuninstelling, Expertisecentrum en Kracht van de regio NUMMER 31, 27 JULI 2012

Steuninstelling, Expertisecentrum en Kracht van de regio NUMMER 31, 27 JULI 2012 NUMMER 31, 27 JULI 2012 ZOMERUITGAVE: Erfgoedpartners in balans In deze Erfgoedloper maken we weer de balans op van een half jaar vol activiteiten. En zoals u van ons gewend bent, gebruiken we deze balans

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Jaarplan Erfgoedpartners

Jaarplan Erfgoedpartners Jaarplan Erfgoedpartners 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie Erfgoedpartners 4 Expertisecentrum 6 Steuninstelling 9 De kracht van de regio 12 2 Erfgoedpartners Groningen: Samen werken aan cultureel erfgoed

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

ERFGOEDPARTNERS JAARVERSLAG 2012 MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS ERFGOEDPARTNERS IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND VAN

ERFGOEDPARTNERS JAARVERSLAG 2012 MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS ERFGOEDPARTNERS IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND VAN ERFGOEDPARTNERS JAARVERSLAG 2012 ERFGOEDPARTNERS IS EEN SAMENWERKINGSVERBAND VAN MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS INLEIDING Het Museumhuis Groningen en het Groninger Molenhuis maken deel uit van

Nadere informatie

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Jaarplan Erfgoedpartners

Jaarplan Erfgoedpartners Jaarplan Erfgoedpartners 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie Erfgoedpartners 4 Missie Erfgoedpartners 5 Expertisecentrum 6 Steuninstelling 9 De kracht van de regio 12 Begroting 13 2 Erfgoedpartners Groningen:

Nadere informatie

Erfgoedpartners Groningen: samen werken aan cultureel erfgoed. Beleidsplan 2013-2016

Erfgoedpartners Groningen: samen werken aan cultureel erfgoed. Beleidsplan 2013-2016 Erfgoedpartners Groningen: samen werken aan cultureel erfgoed Beleidsplan 2013-2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie Erfgoedpartners 4 Missie Erfgoedpartners 5 Expertisecentrum 6 Steuninstelling 9 De kracht

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Het nieuwe Museumregister: een voorlichtingsbijeenkomst Molenbiotoop

Nadere informatie

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 IN DIT NUMMER Sterven en begraven in Jever lees verder Museummagazine 2013-2014 lees verder Veiligheidszorg lees verder BRIM 2013 verschilt van voorgaande jaren lees verder

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS

ERFGOEDLOPER MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS nummer 1, mei 2011 Geachte lezer, Bijgaand ontvangt u de eerste ERFGOEDLOPER, de nieuwe digitale nieuwsbrief van het Museumhuis Groningen

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 18, 13 januari 2012 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 69, 14 MAART 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 69, 14 MAART 2014 NUMMER 69, 14 MAART 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees verder Platform Onderhoud Molens over aardbevingsschade lees verder Extra Directeurenoverleg

Nadere informatie

Donkere dagen. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Donkere dagen. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 17, 16 december 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Veiligheid op molens Vloot en Visserij Museummagazine en toerisme

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 52, 28 JUNI 2013

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 52, 28 JUNI 2013 NUMMER 52, 28 JUNI 2013 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand lees verder Website Alle Groninger Molens lees verder Samenwerking levert vier restauraties op lees verder Actualisering Groninger molens

Nadere informatie

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding NUMMER 118, 13 MEI 2016 IN DIT NUMMER Culturele mobiliteit - lees verder Oktobermaand Kindermaand - lees verder Platform educatie - lees verder Abt Emo Lezing 2016 - lees verder Molennieuws lees verder

Nadere informatie

BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING

BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING d.d. 3 maart 2009 [zaaknr. 153037 / briefnr. 2009-10.074/10/A.12, CW] VOOR Groninger Molenhuis. DEEL 1. Beschrijving feitelijke situatie

Nadere informatie

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014 NUMMER 72, 25 APRIL 2014 IN DIT NUMMER Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector lees verder Ideeën opdoen voor Oktobermaand Kindermaand lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------- ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 16, 2 december 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Tuin en Kunst Tiendaagse 2012 Molenaar worden Cursussen en Kijkje

Nadere informatie

NUMMER 78, 25 JULI 2014 Zomeruitgave De Erfgoedloper bevat in iedere editie informatie over het werk van Erfgoedpartners: over projecten, cursussen en platforms en activiteiten die in uitvoering zijn of

Nadere informatie

COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012

COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012 NUMMER 24,13 APRIL 2012 IN DIT NUMMER Column Roeli Broekhuis Conferentie Maatschappelijke Stage lees verder Kijkje in de keuken: klantvriendelijkheid lees verder Molenadviesraad: verslag bijeenkomst 23

Nadere informatie

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015 NUMMER 93, 20 MAART 2015 IN DIT NUMMER Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Molen zoekt molenaar (m/v) lees verder Maand van de geschiedenis 2015 lees verder Officiële aftrap Knoal! lees

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Bezoekcijfers 2011: populariteit musea stabiel De Brim: ervaringen

Nadere informatie

Evaluatie Museumregister NUMMER 51, 14 JUNI 2013

Evaluatie Museumregister NUMMER 51, 14 JUNI 2013 NUMMER 51, 14 JUNI 2013 IN DIT NUMMER Evaluatie Museumregister lees verder Cultuureducatie met kwaliteit lees verder Cursus Molengids lees verder Maand van de Geschiedenis 2013 lees verder Adviezen op

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel?

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel? NUMMER 114, 11 MAART 2016 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing cultuuronderwijs - lees verder

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 ERFGOEDPARTNERS MUSEUMHUIS GRONINGEN EN GRONINGER MOLENHUIS MAKEN HIER DEEL VAN UIT

JAARVERSLAG 2013 ERFGOEDPARTNERS MUSEUMHUIS GRONINGEN EN GRONINGER MOLENHUIS MAKEN HIER DEEL VAN UIT JAARVERSLAG 2013 ERFGOEDPARTNERS MUSEUMHUIS GRONINGEN EN GRONINGER MOLENHUIS MAKEN HIER DEEL VAN UIT Inleiding ERFGOEDPARTNERS IS EEN STEUNINSTELLING VOOR BEHEERDERS VAN CULTUREEL ERFGOED, OVERHEDEN EN

Nadere informatie

Inleiding Lijn 1 Het verhaal van Groningen Lijn 2 Sterke basis en ruimte voor vernieuwing

Inleiding Lijn 1 Het verhaal van Groningen Lijn 2 Sterke basis en ruimte voor vernieuwing Jaarplan 2018 Inleiding De provincie Groningen staat de komende jaren voor een grote uitdaging. Verschillende regio s hebben te maken met een krimpende bevolking, terwijl de stad Groningen groeit. Dit

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum.

Hierbij informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar een historisch museum. Stand van zaken transitie Noordelijk Scheepvaartmuseum naar historisch museum M. van der Heide De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 06 51407779 0 6714400 - Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 20, 10 februari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 20, 10 februari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 20, 10 februari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Cultuurparticipatie of hoe mensen te betrekken bij erfgoed Memento

Nadere informatie

Cursusaanbod

Cursusaanbod Cursusaanbod 2018-2019 1 Stilstand is achteruitgang. Dat geldt zeker ook voor erfgoedinstellingen. Voor erfgoedinstellingen is het daarnaast van wezenlijk belang om zichtbaar te zijn en de concurrentieslag

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 IN DIT NUMMER Bezoekcijfers 2013 lees verder Cursus Werken met nieuwe media lees verder Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Cursus Molengids, Groninger Molenweekend

Nadere informatie

Reglement museumregistratie

Reglement museumregistratie Reglement museumregistratie Stichting Het Nederlands Museumregister 1. Inleiding 'Een museum is een permanente instelling ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek,

Nadere informatie

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg Handleiding Reizend Erfgoed Erfgoed en Zorg Dit is een uitgave van: Erfgoedpartners, Reizend Erfgoed Lopende Diep 8 9712 NW Groningen www.erfgoedpartners.nl Maart 2019 Fotografie: Elmer Spaargaren. Vormgeving:

Nadere informatie

LCM-beleidsnotitie

LCM-beleidsnotitie LCM-beleidsnotitie 2017-2020 Over het LCM Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) is het interprovinciale samenwerkingsverband van museumadviseurs in Nederland. In enkele provincies zijn de taken

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen lees verder Presentatie erfgoed-educatiemap Slochteren lees verder De erfgoededucatietrajecten geëvalueerd lees verder Cursus erfgoedjuf/erfgoedmeester

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015

Kijkje in de keuken NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015 NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Maand van de Geschiedenis lees verder Een monnik op Noorderzondag: promotie cultureel erfgoed

Nadere informatie

Subsidieregeling professionalisering Drentse musea 2006-2008

Subsidieregeling professionalisering Drentse musea 2006-2008 Subsidieregeling professionalisering Drentse musea 2006-2008 (geconsolideerde versie, geldend vanaf 19-7-2006 tot 1-1-2009) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur

Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur NUMMER 67, 14 FEBRUARI 2014 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur lees verder Cursus Werken met nieuwe media verplaatst lees verder Wordt vervolgd. lees verder CLICK!

Nadere informatie

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP)

Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Budget Educatie en Participatie Projecten (BEPP) Met het Budget Educatie en Participatie Projecten willen de provincie Groningen en het Rijk een aantal doelstellingen bereiken. We hanteren daarbij een

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Bijeenkomst nieuwe leden

Erfgoed Gelderland. Bijeenkomst nieuwe leden Erfgoed Gelderland Bijeenkomst nieuwe leden 2017-2018 Erfgoed Gelderland Welkom! Programma 14.00 uur: Kennismaken en verwachtingen delen 14.45 uur: Samen verleden toekomst geven: in sneltreinvaart contacten

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 7, 22 juli 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 13, 21 oktober 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

Wad een Workshop NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015

Wad een Workshop NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015 NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015 IN DIT NUMMER Wad een Workshop lees verder Erfgoededucatietraject Grootegast lees verder Symposium Storytelling lees verder Erfgoed aan tafel lees verder Cursus Veiligheid

Nadere informatie

17 oktober 2006 Nr , CW Nummer 28/2006

17 oktober 2006 Nr , CW Nummer 28/2006 17 oktober 2006 Nr. 2006-15.452, CW Nummer 28/2006 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende beëindiging subsidierelatie met de Stichting De Groninger Molen en

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 36, 26 OKTOBER 2012

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 36, 26 OKTOBER 2012 NUMMER 36, 26 OKTOBER 2012 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand 2012 lees verder Kijkje in de keuken lees verder Memento Mori werkgroep musea lees verder Cursus Educatie van de toekomst lees verder Molenaarsdag

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Erfgoededucatietrajecten - lees verder Groningermolens.nl lees verder Molentoekomst in Groningen lees verder Platform educatie

Nadere informatie

Bestuur 1. Bestuurlijk overleg met de provincie 1. Nieuwe cultuurnota Provincie Groningen 1. Algemene Ledenvergaderingen 1. Nieuwe leden 1.

Bestuur 1. Bestuurlijk overleg met de provincie 1. Nieuwe cultuurnota Provincie Groningen 1. Algemene Ledenvergaderingen 1. Nieuwe leden 1. JAARVERSLAG 2008 MUSEUMHUIS GRONINGEN JAARVERSLAG 2008 MUSEUMHUIS GRONINGEN 1 INHOUDSOPGAVE ORGANISATIE Bestuur 1 Bestuurlijk overleg met de provincie 1 Nieuwe cultuurnota Provincie Groningen 1 Algemene

Nadere informatie

PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN IN GRONINGEN EN DRENTHE

PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN IN GRONINGEN EN DRENTHE PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN IN GRONINGEN EN DRENTHE JAARVERSLAG 2016 *Inleiding De leden van de raad De provinciale raad van kerken in Groningen en Drenthe (voortaan de raad ) bestaat uit leden die namens

Nadere informatie

Spinbarg: project over volksverhalen en erfgoed NUMMER 111, 29 JANUARI 2016. Van groot naar klein of andersom

Spinbarg: project over volksverhalen en erfgoed NUMMER 111, 29 JANUARI 2016. Van groot naar klein of andersom NUMMER 111, 29 JANUARI 2016 IN DIT NUMMER Spinbarg: informatiebijeenkomst over volksverhalenproject - lees verder Cursussen Digitaal Museum - lees verder Cursus Molengids - lees verder Platform behoud

Nadere informatie

SEPTEMBER 2010 NUMMER 37

SEPTEMBER 2010 NUMMER 37 SEPTEMBER 2010 NUMMER 37 Benoeming Roeli Broekhuis in Raad voor Cultuur Cursus Omgaan met objecten Kijkje in de keuken Bijeenkomst inspiratiecampagne Groningen Symposium 'Let's Sea! Visualizing coastal

Nadere informatie

Jaaroverzicht. Erfgoedpartners organiseert twee keer per jaar Een kijkje in de keuken van een collega-instelling

Jaaroverzicht. Erfgoedpartners organiseert twee keer per jaar Een kijkje in de keuken van een collega-instelling JAARVERSLAG 2014 J Jaaroverzicht De Groninger Erfgoedwereld bestaat uit veel kleine en een enkele grote instelling. Door de inzet van al deze organisaties met vaak vrijwillige medewerkers is het mogelijk

Nadere informatie

voor de liefhebbers: de websites van de RCE, Hollandsche Molen en de Tweede Kamer geven veel informatie

voor de liefhebbers: de websites van de RCE, Hollandsche Molen en de Tweede Kamer geven veel informatie NUMMER 98, 12 JUNI 2015 IN DIT NUMMER Erfgoed aan tafel lees verder Schade aan erfgoed door aardbevingen lees verder Groninger Molenweekend lees verder Molens zonder grenzen lees verder Eerste landelijke

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

NUMMER 100, 10 JULI 2015

NUMMER 100, 10 JULI 2015 NUMMER 100, 10 JULI 2015 IN DIT jubileum NUMMER Veiligheidszorg kerken lees verder Digitaal museum / collecties Groningen lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Levende monumenten lees verder

Nadere informatie

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek

NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek NMV Museumcongres 2011 Musea en onderzoek 1. In welk museum werkt u? 61 2. Type museum? Kunst 36,1% 22 Cultuurhistorisch 47,5% 29 Natuurhistorisch 3,3% 2 Bedrijf en techniek 6,6% 4 Wetenschap 3,3% 2 Volkenkundig

Nadere informatie

Resultaten leden-enquête

Resultaten leden-enquête Resultaten leden-enquête Tussen 8 september en november 0 hebben personen de enquête ingevuld. De respondenten kregen vragen in verschillende vragen voorgeschoteld die hieronder uitgesplitst zijn in verschillende

Nadere informatie

Veiligheidszorg NUMMER 27, 25 MEI Balans

Veiligheidszorg NUMMER 27, 25 MEI Balans NUMMER 27, 25 MEI 2012 IN DIT NUMMER Veiligheidszorg lees verder Oktobermaand Kindermaand en Maand van de Geschiedenis lees verder Groninger Molenweekend 2012 lees verder vrijwilligersavond lees verder

Nadere informatie

Er is steeds meer oog voor de culturele waarde van oude kerken, maar vooral het kerkinterieur loopt nog altijd groot gevaar.

Er is steeds meer oog voor de culturele waarde van oude kerken, maar vooral het kerkinterieur loopt nog altijd groot gevaar. 1 van 6 23-12-2015 11:51 Voorpagina /) Groningen /groningen/) Drenthe /drenthe/) Sport /sport/) Meer /archief/) Abonneren (https://abonneren.dvhn.nl) woldring@groningerkerken.nl Service /service/) (http://m.dvhn.nl)

Nadere informatie

Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden

Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden Notitie Opzet Netwerk Slavernijverleden Inleiding De gemeente Amsterdam heeft aangegeven de verworvenheden van haar inzet voor het jaar 2013, de viering van 150-jaar afschaffing van de slavernij door Nederland

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

Willy Bakker over de ICT mogelijkheden van het Visserijmuseum Zoutkamp

Willy Bakker over de ICT mogelijkheden van het Visserijmuseum Zoutkamp NUMMER 30, 13 JULI 2012 IN DIT NUMMER Musea en het gebruik van ICT lees verder Oktobermaand Kindermaand 2012 lees verder Ondernemers verbinden erfgoed lees verder Nieuwe website: www.letopjeerfgoed.nl

Nadere informatie

E R F G O E D L O P E R

E R F G O E D L O P E R IN DIT NUMMER nummer 153 16 februari 2018 Netwerkbijeenkomst Noordelijke Lustwarande Cursus Molengids Bezoekcijfers 2017 Erfgoed op Stee Symposium Ben ik in Beeld Agenda Op de koffie COLUMN Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand 2012 lees verder Erfgoeddag lees verder Cursussen en platformbijeenkomsten lees verder Nieuwe bestuursleden lees verder Richting bepalen

Nadere informatie

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding 1. Inleiding De geschiedenis van de Nederlandse psychologie, pedagogiek en onderwijskunde verdween uit de curricula van Nederlandse universiteiten en waardevol historisch materiaal gerelateerd aan deze

Nadere informatie

Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden een aantal cursussen ontwikkeld. De volgende cursussen worden gegeven:

Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden een aantal cursussen ontwikkeld. De volgende cursussen worden gegeven: FEBRUARI 2011 NUMMER 39 Cursusaanbod Museumhuis Kijkje in de keuken De mensen van de strokarton Groningse Schatkamers Nationaal Museumweekend Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden

Nadere informatie

Startbijeenkomst. Federatie van Algemene Seniorenverenigingen. (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016

Startbijeenkomst. Federatie van Algemene Seniorenverenigingen. (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016 Startbijeenkomst Federatie van Algemene Seniorenverenigingen (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016 1 Programma 13.30 uur Opening Eint Ockels (voorzitter werkgroep) 13.40 uur Toelichting op de

Nadere informatie

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Algemeen tijdschema

STICHTING KINDERVAKANTIEWERK TILBURG. Algemeen tijdschema van activiteiten van de stichting Kindervakantiewerk Tilburg en de aangesloten afdelingen. (incl. algemeen vergaderschema) publicatie: 01-03 uitgave: 4 datum: april 2018 bestand: 01-03.docx Microsoft

Nadere informatie

Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie

Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie Meerjaren ontwikkelplan 2014-2016 Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie Januari 2014 Opbouw 1. OUDERRAAD LINDENBORG... 3 1.1 DUIDELIJKHEID

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering

Deskundigheidsbevordering Deskundigheidsbevordering CURSUSAANBOD 2015-2016 Stilstand is achteruitgang. Dat geldt zeker ook voor erfgoedinstellingen. Voor erfgoedinstellingen is het daarnaast van wezenlijk belang om zichtbaar te

Nadere informatie

Criteria voor goed museaal handelen

Criteria voor goed museaal handelen Uitgangspunten norm U verklaart dat uw museum: De ICOM definitie als uitgangspunt neemt voor uw museaal handelen. De Ethische code onderschrijft. De LAMO volgt bij het afstoten van uw collectie. BEDRIJFSVOERING

Nadere informatie

Digitaal Museum: digitale zichtbaarheid collectie Groningen NUMMER 109, 4 DECEMBER 2015. Tradities

Digitaal Museum: digitale zichtbaarheid collectie Groningen NUMMER 109, 4 DECEMBER 2015. Tradities NUMMER 109, 4 DECEMBER 2015 IN DIT NUMMER Digitaal Museum: digitale zichtbaarheid collectie Groningen lees verder Oktobermaand Kindermaand 2015 lees verder Molenleskist dankzij legaat lees verder Wacht

Nadere informatie

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen.

De bevolking van de gemeente Twenterand maakt kennis met nieuwe cultuuruitingen. Collegebesluit 31 mei 2011 Hoewel niet iedereen zich dit altijd direct realiseert, krijgen we allemaal in ons leven met cultuur te maken. Doorgaans zijdelings, wanneer we via de radio naar muziek luisteren,

Nadere informatie

Molentoekomst Molencontactdag Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker. Vragen rond molenbehoud

Molentoekomst Molencontactdag Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker. Vragen rond molenbehoud Molencontactdag 2014 Molentoekomst Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker 1 Vragen rond molenbehoud 1. Hoe ziet molenbehoud eruit in 2023 2. Is huidige manier van molens behouden blijvend?

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

COLUMN Roeli Broekhuis

COLUMN Roeli Broekhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 10, 1 september 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Oktobermaand Kindermaand De Maand van de Geschiedenis Molenvriendendag

Nadere informatie

Voorwoord 3. Vertegenwoordigingen 14 Een praatje voor de Fryske Mole 14 Molens zonder grenzen 14

Voorwoord 3. Vertegenwoordigingen 14 Een praatje voor de Fryske Mole 14 Molens zonder grenzen 14 JAARVERSLAG 2011 GRONINGER MOLENHUIS GRONINGER MOLENHUIS JAARVERSLAG 2011 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 3 Instandhouding Platform Instandhouding 4 Commissie Instandhouding en Beheer 4 Molenbiotopen in Groningen

Nadere informatie

Provincie Noord Brabant

Provincie Noord Brabant Provincie Noord Brabant De provincie Noord-Brabant trekt 20 miljoen euro uit voor negen projecten die op korte termijn de werkgelegenheid een impuls moeten geven. Het grote nieuws voor het Biesbosch Museum

Nadere informatie

het draagvlak onder huidige en toekomstige generatie vergroten om zo het erfgoed ook in de toekomst te behouden

het draagvlak onder huidige en toekomstige generatie vergroten om zo het erfgoed ook in de toekomst te behouden JAARPLAN 2018 Stichting Folkingestraat Synagoge 1. Inleiding Midden in het centrum van Groningen, in het hart van de voormalige Joodse buurt, staat de Synagoge Folkingestraat, ontworpen door architect

Nadere informatie

OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE

OPLEIDINGSINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE 2 0 1 4 SINSTITUUT VOOR INTEGRALE COACHING & THERAPIE Beste NEI-ers, NLP-ers, Collega s en geïnteresseerden. De zomer heeft nieuwe inzichten en ook verandering met zich meegebracht. Zo heb ik besloten

Nadere informatie

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015

Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 Uitkomsten cliëntervaringsonderzoek Wmo 2015 1. Algemeen In het Westerkwartier is het cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2015 afgerond en zijn de resultaten hiervan inmiddels bekend. In 18 van de 23 Groningse

Nadere informatie

PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN

PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN PROVINCIALE RAAD VAN KERKEN IN GRONINGEN EN DRENTHE JAARVERSLAG 2010 *Inleiding De leden van de raad De provinciale raad van kerken in Groningen en Drenthe (voortaan de raad ) bestaat uit leden die namens

Nadere informatie

Samenvatting Verzelfstandigingsplan Op 1 januari 2016 verzelfstandigt het Museum Jan Cunen. Zo luidt althans de planning. Verzelfstandiging van musea

Samenvatting Verzelfstandigingsplan Op 1 januari 2016 verzelfstandigt het Museum Jan Cunen. Zo luidt althans de planning. Verzelfstandiging van musea Samenvatting Verzelfstandigingsplan Op 1 januari 2016 verzelfstandigt het Museum Jan Cunen. Zo luidt althans de planning. Verzelfstandiging van musea is een trend die twintig jaar geleden is ingezet. Het

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten WEB /5 Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed en Archieven VOORSTEL Samenvatting:

statenstukken Provinciale Staten WEB /5 Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed en Archieven VOORSTEL Samenvatting: Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: WEB-324 behandeling: Waveren, H. van Agenda nr: Vergadering GS: 09-01-2007 Nr: WEB0700211/5 Onderwerp: Uitwerkingsnota Immaterieel erfgoed

Nadere informatie

Bijlagen bij het cultuurconvenant

Bijlagen bij het cultuurconvenant Bijlagen bij het cultuurconvenant 2017 2020 Ministerie van OCW Friesland - Drenthe - - Gemeente Leeuwarden - Gemeente Emmen - Gemeente Assen - Gemeente BIJLAGE 1, BEHORENDE BIJ ARTIKEL 3 Culturele Basisinfrastructuur

Nadere informatie

Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC)

Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC) Lezingen Museum Vakdagen 2015, woensdag 27 mei Lezingzaal foyer begane grond: Associatie Culturele Marketing en Communicatie (ACMC) Tijd: 11.00 12.00 uur Instelling: VSB Fonds Onderwerp: Lancering resultaat

Nadere informatie

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245.

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245. Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245 Jaarplan 2014 INHOUD 1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT 2 ALGEMENE DOELSTELLING 2 2

Nadere informatie

Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening

Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening (ook als ontmoetingsplek) in de binnenstad. Cultuurparticipatie Kernfuncties leren, lezen en informeren bieden voor burgers mogelijkheden

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en laten bloeien

Nadere informatie

ORGANISATIE. Bestuur. Bestuurlijk overleg met de provincie. Algemene Ledenvergaderingen. Nieuwe leden. voorzitter Meindert Schollema

ORGANISATIE. Bestuur. Bestuurlijk overleg met de provincie. Algemene Ledenvergaderingen. Nieuwe leden. voorzitter Meindert Schollema JAARVERSLAG 2009 MUSEUMHUIS GRONINGEN JAARVERSLAG 2009 MUSEUMHUIS GRONINGEN 1 INLEIDING Het gaat goed met de culturele instellingen in Groningen. Er zijn veel plannen, veel activiteiten en veel mensen

Nadere informatie

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland Beleidsplan 2019-2022 Vastgesteld op 4 december 2018 Historisch Genootschap Midden- Kennemerland Historisch Genootschap Midden-Kennemerland 1. INLEIDING Dit is het eerste beleidsplan van de vereniging

Nadere informatie

E R F G O E D L O P E R

E R F G O E D L O P E R IN DIT NUMMER nummer 143 1 september 2017 Burgemeestersactie: aftrap Oktobermaand Kindermaand Archeologische lezing over bewoningsgeschiedenis Westerkwartier Foto-expositie Boerderij in Beeld Colloquium

Nadere informatie

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Nieuwsbrief April 2015 Toeristische Gids Land van Cuijk 2015 Deze week wordt de Toeristische Gids 2015 verspreid. De gids is een handig naslagwerk voor toeristen en

Nadere informatie

Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens

Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens Erik Kateman Veiligheidscoördinator GVM 17 maart 2015 1 Introductie Korte rondleiding door de bedrijfstak historische wind- en watermolens.

Nadere informatie

Beleidskader Aangepast sporten

Beleidskader Aangepast sporten Beleidskader Aangepast sporten Inleiding Gemeente Oss vindt dat iedereen moet kunnen mee doen in de maatschappij. Dit geldt ook voor kinderen, volwassenen en ouderen met enige vorm van beperking die willen

Nadere informatie

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog Statenmededeling Onderwerp Militair erfgoed Tweede Wereldoorlog en Oorlogsmuseum Overloon Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon

Nadere informatie