ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012"

Transcriptie

1 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Het nieuwe Museumregister: een voorlichtingsbijeenkomst Molenbiotoop De Zwaluw Zuurdijk Bidboek Stoomgemaal Winschoten Tot slot: bijeenkomst voor technische adviseurs molens COLUMN ROELI BROEKHUIS Groningen in de kijker Vanochtend hoorde ik het weer: voor het eerst dit voorjaar. Terwijl ik in het donker op de fiets naar de trein reed, hoorde ik de vogels weer fluiten. Het voorjaar komt er aan en met het voorjaar de lente en zomerkriebels om van al dat schoons te willen genieten. Instellingen voor cultureel erfgoed maken zich weer klaar om toeristen te ontvangen, evenementen te organiseren en toeristische routes te ontwikkelen. Hoewel Groningen nog steeds niet de naam heeft een toeristische provincie te zijn, begint dat beeld langzaam bij te draaien. Steeds meer mensen raken onder de indruk van de prachtige cultuurlandschappen, de monumenten en de veelzijdigheid van het museale aanbod. En die vind je niet alleen in Groningen, maar ook vlak over onze provincie en landsgrenzen. Om alle potentiële bezoekers te bereiken, maar ook te bedienen zullen we als erfgoedinstellingen samen met de toeristische ondernemers plannen moeten maken. Samen arrangementen bundelen zodat er een aanbod ontstaat waarvoor mensen graag naar het noorden zullen komen. Als Museumhuis zoeken we actief naar culturele ondernemers, waaronder de erfgoedinstellingen, die met ons samen willen werken, omdat juist de combinatie van ondernemers en cultureel erfgoed aan de basis ligt van een goed afgestemd cultureel aanbod. Iedere eerste maandag van de maand is er bij het Museumhuis een toeristisch overleg, waar iedereen met goede ideeën welkom is. Laten we er een mooie zomer van maken. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

2 HET NIEUWE MUSEUMREGISTER Voorlichtingsbijeenkomst op 22 maart in het Museumhuis Groningen Musea beheren het culturele erfgoed van Nederland. Om er voor te zorgen dat dit op een verantwoorde manier gebeurt, is in 1997 het Nederlands Museumregister ingesteld. Het register beoogt de kwaliteit van de Nederlandse musea zichtbaar te maken, te bewaken en te verbeteren. Inmiddels zijn meer dan 400 musea geregistreerd waarvan 16 in de provincie Groningen. Wat zijn de voordelen van registratie? Geregistreerde musea hebben aangetoond op een professionele manier te werken en verantwoord te kunnen omgaan met het materiële, immateriële en culturele erfgoed zodat ook toekomstige generaties kennis kunnen nemen van wat ons is nagelaten. Vernieuwd Museumregister Tot 1 oktober kon een museum als het geregistreerd of herijkt wilde worden, terecht bij de provinciale museumconsulent. Die maakte het dossier compleet en stelde de eerste analyse op voor de landelijke adviescommissie. Vanaf 1 januari 2012 is er sprake van een vernieuwd Museumregister. Het vernieuwde museumregistratiemodel houdt ondermeer in dat er jaarlijks een zogenaamde zelfanalyse uitgevoerd moet worden. In het jaar van herijking (minstens vijf jaar na registratie/ laatste herijking) komt tevens een auditor van het Museumregister langs voor een formele toets op locatie. Bovendien gelden er vanaf 2012 vernieuwde criteria; vanaf dit jaar wordt getoetst aan de hand van de Museumnorm. Aangezien hierin ook nieuwe en aangepaste toetscriteria zijn opgenomen, geldt er voor het voldoen aan de Museumnorm een groeimodel. Aan welke criteria voldaan moet worden voor (voorlopige) registratie en herijking in de periode 2012 tot en met 2015 wordt toegelicht in de Handleiding Museumnorm. Het hierin beschreven groeimodel zal jaarlijks geëvalueerd worden, onder meer aan de hand van de behaalde resultaten door geregistreerde instellingen, en zo nodig worden aangepast. Procedure Door de Stichting Het Nederlands Museumregister zijn speciale auditoren aangesteld die de aanvraag (audits) beoordelen. De Adviescommissie controleert en beoordeelt alle door de auditoren uitgevoerde audits en brengt advies uit aan het bestuur over het al dan niet behalen/ behouden van de registratie van het betreffende museum in het Museumregister. De adviescommissie beschikt over minimaal vijf leden. Na aanmelding ontvangt het museum een uitnodiging om de aanvraag voor te bereiden via de website. Voorlichtingsbijeenkomst Om musea goed voor te bereiden op het nieuwe register worden er in de maanden maart en april door het hele land voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor zowel reeds registreerde musea als musea die van plan zijn zich te laten registreren of daarover nadenken. De voorlichtingsbijeenkomst voor de musea in de provincie Groningen staat gepland voor donderdag 22 maart van 9:00 12:00 uur in het Museumhuis. Voor meer informatie:

3 MOLENBIOTOOP ZUURDIJK Al na twee kapbeurten werd de molen weer zichtbaar foto s: Luit Sietsema Dankzij de inzet van onder andere inwoners van Zuurdijk wordt de molenbiotoop van De Zwaluw aldaar langzaam maar zeker hersteld. Molenaar Jan Gramsbergen organiseerde een zaagploeg die op 4, 11 en 18 februari aan het werk toog. Molen De Zwaluw werd de afgelopen jaren gerestaureerd. De biotoop van de molen, waarmee bedoeld wordt dat de molen voldoende windvang heeft, liet lang te wensen over. Om dat te verbeteren werd door Landschapsbeheer Groningen en het Groninger Molenhuis een duurzaam plan gemaakt. Dit plan beoogt ondermeer het creëren en houden van een goede molenbiotoop. Voor dat laatste is goede voorlichting van belang. Weten omwonenden waarom bomen en struiken worden gekapt? Hierbij zijn goede afspraken met de betrokken gemeente van essentieel belang. Een dergelijk project, waarbij de inwoners actief worden betrokken, heeft een aantal voordelen. Zuurdijk is een actief dorp met veel initiatieven voor het versterken van de dorpsomgeving. Er zijn o.a. plannen voor het realiseren van een dorpsommetje, het opknappen van het kerkterrein en ook is een groep dorpsbewoners actief betrokken rond het herstel en het in stand houden van molen De Zwaluw. Met de uitvoering van dit project wordt door deze actieve betrokkenheid versterkt en beloond. De uitvoering leidt er tevens toe dat de herstelde molen, waarop het dorp terecht trots is, weer goed kan draaien en daarmee beter duurzaam in stand kan worden gehouden. Dit versterkt de aantrekkelijkheid van het dorp voor zowel bewoners als recreanten van elders. Draagvlak Het initiatief om niet alleen de molen maar ook de daarbij horende molenbiotoop te herstellen komt voort uit de dorpsgemeenschap. Zij heeft hiertoe contact gezocht met de andere partners in dit project: het Groninger Molenhuis en Landschapsbeheer Groningen. De gemeente en eigenaren van de betreffende opgaande beplantingen in de molenbiotoop stonden in principe positief tegenover het project. Door voorlichting en overleg met alle betrokkenen is het draagvlak verder verstevigd. Een goede presentatie over molens en molenbiotopen zal hieraan bijdragen.

4 STOOMGEMAAL WINSCHOTEN Aanbieding bidboek en presentatie film op 9 maart Het bidboek van het Stoomgemaal Winschoten wordt op 9 maart officieel aangeboden aan B & W van de gemeente Oldambt en het bestuur van waterschap Hunze & Aa s. Ook de film van Anton Tiktak over hoe een stoomgemaal onder stoom komt, gaat dan in première. Het Stoomgemaal dateert uit 1895 en speelde ooit een belangrijke rol in de waterhuishouding van het Oldambt. Het gemaal is sinds de jaren tachtig opengesteld voor publiek. Dat is ondermeer mogelijk door de belangeloze inzet van het bestuur van de Stichting tot Behoud van Groninger Stoomwerktuigen en van enthousiaste stoomliefhebbers die al die jaren de machine met liefde onderhouden. De laatste jaren concludeert het bestuur dat het aantal bezoekers langzaam maar zeker terugneemt. Om dit proces te stoppen, is contact opgenomen met het Museumhuis. Het Museumhuis Groningen adviseerde het Stoomgemaal om de waterbeheersing in het Oldambt als leidend thema te nemen. Dit is een belangrijk verhaal over het ontstaan van de provincie Groningen. Het gemaal is hiervoor een uitstekende locatie waar de bijzondere geschiedenis van het Oldambt aan een breed publiek kan worden verteld en getoond. Inmiddels zijn de nodige plannen ontwikkeld, die zijn opgenomen in een zogenaamd bidboek. De Stichting ontwikkelde dit document in samenwerking met het Museumhuis en ook met Molenstichting Oldambt. In het boekje zijn namelijk ook de plannen van de Molenstichting Oldambt opgenomen, die overeenkomen met de plannen van het gemaal. Het is een presentatie in molen De Dellen over de organisatie van de waterstaat in de negentiende en twintigste eeuw. Het verhaal van het Oldambt In het stoomgemaal komt een informatiecentrum waar het verhaal van het Oldambt wordt verteld. Het Museumhuis begeleidt het museum bij de inrichting hiervan. Het is tevens een ideaal startpunt om het gebied aan de hand van gidsen te verkennen en te lezen. In het informatiecentrum is onder andere de film te zien, gemaakt door Anton Tiktak, waarin worden getoond hoe een stoomgemaal onder stoom komt. Deze film is bekostigd uit het presentatiebudget van de provincie Groningen. De presentatie van het bidboek is op 9 maart om 16:00 uur in de kolenloods van het Stoomgemaal Winschoten, Oostereinde 4.

5 EERSTE OVERLEG VOOR TECHNISCHE ADVISEURS MOLENORGANISATIES maandag 19 maart :00 12:00 uur Groninger Molenhuis Veiligheid in en rond de molen De Commissie Onderhoud en Beheer van het Molenhuis organiseert het eerste gezamenlijk overleg voor de technische adviseurs van molenorganisaties in de provincie. Het doel van deze bijeenkomst is met elkaar te bespreken welke technische problemen men tegenkomt bij het onderhoud van molens en wat mogelijke oplossingen hiervoor zijn. Aan de orde komen ondermeer de cursus Veiligheid op de molen, verzekering van molens, de stand van zaken rond de Brim , de Arbo situatie rond de molens en het Handboek Aanbevelingen Onderhoud Groninger Molens. Erfgoedloper is een uitgave van Museumhuis Groningen / Groninger Molenhuis Lopende Diep 8, 9712 NW Groningen, t. (050) Reacties en kopij: t.pol@museumhuisgroningen.nl Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@museumhuisgroningen.nl

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 7, 22 juli 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 18, 13 januari 2012 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 IN DIT NUMMER Sterven en begraven in Jever lees verder Museummagazine 2013-2014 lees verder Veiligheidszorg lees verder BRIM 2013 verschilt van voorgaande jaren lees verder

Nadere informatie

COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012

COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012 NUMMER 24,13 APRIL 2012 IN DIT NUMMER Column Roeli Broekhuis Conferentie Maatschappelijke Stage lees verder Kijkje in de keuken: klantvriendelijkheid lees verder Molenadviesraad: verslag bijeenkomst 23

Nadere informatie

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 8, 3 augustus 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

Evaluatie Museumregister NUMMER 51, 14 JUNI 2013

Evaluatie Museumregister NUMMER 51, 14 JUNI 2013 NUMMER 51, 14 JUNI 2013 IN DIT NUMMER Evaluatie Museumregister lees verder Cultuureducatie met kwaliteit lees verder Cursus Molengids lees verder Maand van de Geschiedenis 2013 lees verder Adviezen op

Nadere informatie

Donkere dagen. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Donkere dagen. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 17, 16 december 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Veiligheid op molens Vloot en Visserij Museummagazine en toerisme

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS

ERFGOEDLOPER MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS nummer 1, mei 2011 Geachte lezer, Bijgaand ontvangt u de eerste ERFGOEDLOPER, de nieuwe digitale nieuwsbrief van het Museumhuis Groningen

Nadere informatie

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014 NUMMER 72, 25 APRIL 2014 IN DIT NUMMER Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector lees verder Ideeën opdoen voor Oktobermaand Kindermaand lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees

Nadere informatie

Reglement museumregistratie

Reglement museumregistratie Reglement museumregistratie Stichting Het Nederlands Museumregister 1. Inleiding 'Een museum is een permanente instelling ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek,

Nadere informatie

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015 NUMMER 93, 20 MAART 2015 IN DIT NUMMER Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Molen zoekt molenaar (m/v) lees verder Maand van de geschiedenis 2015 lees verder Officiële aftrap Knoal! lees

Nadere informatie

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding NUMMER 118, 13 MEI 2016 IN DIT NUMMER Culturele mobiliteit - lees verder Oktobermaand Kindermaand - lees verder Platform educatie - lees verder Abt Emo Lezing 2016 - lees verder Molennieuws lees verder

Nadere informatie

17 oktober 2006 Nr , CW Nummer 28/2006

17 oktober 2006 Nr , CW Nummer 28/2006 17 oktober 2006 Nr. 2006-15.452, CW Nummer 28/2006 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende beëindiging subsidierelatie met de Stichting De Groninger Molen en

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

Steuninstelling, Expertisecentrum en Kracht van de regio NUMMER 31, 27 JULI 2012

Steuninstelling, Expertisecentrum en Kracht van de regio NUMMER 31, 27 JULI 2012 NUMMER 31, 27 JULI 2012 ZOMERUITGAVE: Erfgoedpartners in balans In deze Erfgoedloper maken we weer de balans op van een half jaar vol activiteiten. En zoals u van ons gewend bent, gebruiken we deze balans

Nadere informatie

SEPTEMBER 2010 NUMMER 37

SEPTEMBER 2010 NUMMER 37 SEPTEMBER 2010 NUMMER 37 Benoeming Roeli Broekhuis in Raad voor Cultuur Cursus Omgaan met objecten Kijkje in de keuken Bijeenkomst inspiratiecampagne Groningen Symposium 'Let's Sea! Visualizing coastal

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Beleidsplan 2018-2022 Het doel van de stichting is de instandhouding van de inmiddels gerestaureerde St. Antonius molen. Restauratie en onderhoud De restauratie van de St. Antonius

Nadere informatie

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg Handleiding Reizend Erfgoed Erfgoed en Zorg Dit is een uitgave van: Erfgoedpartners, Reizend Erfgoed Lopende Diep 8 9712 NW Groningen www.erfgoedpartners.nl Maart 2019 Fotografie: Elmer Spaargaren. Vormgeving:

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Veiligheidszorg NUMMER 27, 25 MEI Balans

Veiligheidszorg NUMMER 27, 25 MEI Balans NUMMER 27, 25 MEI 2012 IN DIT NUMMER Veiligheidszorg lees verder Oktobermaand Kindermaand en Maand van de Geschiedenis lees verder Groninger Molenweekend 2012 lees verder vrijwilligersavond lees verder

Nadere informatie

Molennetwerk Zuid-Holland Wisselwerking In de praktijk

Molennetwerk Zuid-Holland Wisselwerking In de praktijk Verslag informatiebijeenkomst molenbiotoop 23 april jl. Dekker s Hoeve, Voorburg door Marc Laman (Erfgoedhuis ZH) en Ab Mulder (molenaar Windlust, Westmaas) Molennetwerk Zuid-Holland Op woensdag 23 april

Nadere informatie

De molenbiotoop: meer dan windvang. Start molennetwerk Zuid-Holland Vrijdag 14 december 2012 Felix Schrandt

De molenbiotoop: meer dan windvang. Start molennetwerk Zuid-Holland Vrijdag 14 december 2012 Felix Schrandt De molenbiotoop: meer dan windvang Start molennetwerk Zuid-Holland Vrijdag 14 december 2012 Felix Schrandt Inhoud presentatie Wie is Landschapsbeheer Zuid- Holland? Wat is de molenbiotoop? Van wie is de

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 69, 14 MAART 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 69, 14 MAART 2014 NUMMER 69, 14 MAART 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees verder Platform Onderhoud Molens over aardbevingsschade lees verder Extra Directeurenoverleg

Nadere informatie

MUSEUM. Beleids Werkplan GEMAAL WINSCHOTEN

MUSEUM. Beleids Werkplan GEMAAL WINSCHOTEN Beleids Werkplan MUSEUM S T O O M GEMAAL WINSCHOTEN Colofon Museum Stoomgemaal Oostereinde 4 9672 TC Winschoten Tel. +31 (0)597-425070 Bestuur De voorzitter van de stichting tot Behoud van de Groninger

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand 2012 lees verder Erfgoeddag lees verder Cursussen en platformbijeenkomsten lees verder Nieuwe bestuursleden lees verder Richting bepalen

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 IN DIT NUMMER Bezoekcijfers 2013 lees verder Cursus Werken met nieuwe media lees verder Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Cursus Molengids, Groninger Molenweekend

Nadere informatie

Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014

Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014 Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014 Aanleiding Invoering POM-regeling met ingang van 2013. Naast getalscriterium (>20 monumenten) moet ook aan 6-tal kwaliteitseisen

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg

Inhoud. 1. Inleiding. 2. Opbrengst. 3. Vervolg Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen een proces om onze ambities en ideeën scherper te krijgen. De inhoud in dit verslag kan dus op allerhande

Nadere informatie

maart H.A. Doelman-van Geest, P. Maas, J.P. de Wit Tympaan Instituut

maart H.A. Doelman-van Geest, P. Maas, J.P. de Wit Tympaan Instituut maart 2014 - H.A. Doelman-van Geest, P. Maas, J.P. de Wit Tympaan Instituut Inhoud blz 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1 1.2 Vraagstelling 1 1.3 Aanpak 2 1.4 Leeswijzer 2 2 Resultaten van de enquête 2.1 Respons

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Bezoekcijfers 2011: populariteit musea stabiel De Brim: ervaringen

Nadere informatie

BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING

BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING BIJLAGE B: PRESTATIEAFSPRAKEN -- SPECIFIEK DEEL VAN DE BESCHIKKING d.d. 3 maart 2009 [zaaknr. 153037 / briefnr. 2009-10.074/10/A.12, CW] VOOR Groninger Molenhuis. DEEL 1. Beschrijving feitelijke situatie

Nadere informatie

Verslag Windexcursie 29 september 2016

Verslag Windexcursie 29 september 2016 Verslag Windexcursie 29 september 2016 Op donderdag 29 september 2016 organiseerde de Gemeente Groningen een excursie naar de windparken in Nijmegen en Deventer. Dit voor raadsleden van de gemeente Groningen,

Nadere informatie

Draaiende molens. dankzij een gezonde molenbiotoop

Draaiende molens. dankzij een gezonde molenbiotoop Draaiende molens dankzij een gezonde molenbiotoop Draaiende molens dankzij een gezonde molenbiotoop! Molens zijn markante monumenten in ons Hollandse landschap. In Zuid-Holland staan maar liefst 228 van

Nadere informatie

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Gedeelde geschiedenis amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Inleiding De keuze voor een Call Vereiste gegevens Planning Procedure toetsing en beoordeling

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel?

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel? NUMMER 114, 11 MAART 2016 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing cultuuronderwijs - lees verder

Nadere informatie

COLUMN Roeli Broekhuis

COLUMN Roeli Broekhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 10, 1 september 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Oktobermaand Kindermaand De Maand van de Geschiedenis Molenvriendendag

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

E R F G O E D L O P E R

E R F G O E D L O P E R IN DIT NUMMER nummer 153 16 februari 2018 Netwerkbijeenkomst Noordelijke Lustwarande Cursus Molengids Bezoekcijfers 2017 Erfgoed op Stee Symposium Ben ik in Beeld Agenda Op de koffie COLUMN Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Weerterland. Drukke zomermaanden. ''Een positieve tussenbalans'' www.molensinweert.nl

Weerterland. Drukke zomermaanden. ''Een positieve tussenbalans'' www.molensinweert.nl MolenNieuws Weerterland Molenstichting Weerterland Nummer: Herfst '15 Drukke zomermaanden ''Een positieve tussenbalans'' Steeds meer fietsers bij de molens in de vakantiemaanden Nu de zomermaanden achter

Nadere informatie

NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST

NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST REACTIENOTA ZIENSWIJZE(N) ONTWERPBESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST 1. INLEIDING 2. SAMENVATTING ZIENSWIJZEN + REACTIE 3. VOORSTEL 4. AMBTSHALVE WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

LCM-beleidsnotitie

LCM-beleidsnotitie LCM-beleidsnotitie 2017-2020 Over het LCM Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) is het interprovinciale samenwerkingsverband van museumadviseurs in Nederland. In enkele provincies zijn de taken

Nadere informatie

Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening

Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening Versterken binnenstad Het aanbieden van een bibliotheekvoorziening (ook als ontmoetingsplek) in de binnenstad. Cultuurparticipatie Kernfuncties leren, lezen en informeren bieden voor burgers mogelijkheden

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? Wij helpen de kwaliteit van het aanbod te verbeteren en meer mensen van cultuur en erfgoed te laten genieten. Kinderen komen al vroeg

Nadere informatie

Molentoekomst Molencontactdag Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker. Vragen rond molenbehoud

Molentoekomst Molencontactdag Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker. Vragen rond molenbehoud Molencontactdag 2014 Molentoekomst Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker 1 Vragen rond molenbehoud 1. Hoe ziet molenbehoud eruit in 2023 2. Is huidige manier van molens behouden blijvend?

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma

Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Aanvullende voorwaarden NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma Het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma is onderdeel van Kansrijk Groningen. Via dit programma wordt tot en met 2018 25 miljoen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Molen Jacobus Vessem

Nieuwsbrief Molen Jacobus Vessem Stichting de Vessemse Molen Opgericht 8 augustus 2013 Nieuwsbrief Molen Jacobus Vessem 2016-01 mei-juni-juli-augustus 2016 Beste vriend en sympathisant van de Molen Jacobus Als bestuur van de stichting

Nadere informatie

Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden een aantal cursussen ontwikkeld. De volgende cursussen worden gegeven:

Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden een aantal cursussen ontwikkeld. De volgende cursussen worden gegeven: FEBRUARI 2011 NUMMER 39 Cursusaanbod Museumhuis Kijkje in de keuken De mensen van de strokarton Groningse Schatkamers Nationaal Museumweekend Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden

Nadere informatie

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011

Nota van B&W. Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie. mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari 2011 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Kennisname Masterplan Nationaal Poldermuseum en uitstel realisatie Portefeuillehouder Steller Collegevergadering mr. A.Th.H. van Dijk E. Feij 11 januari

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Willy Bakker over de ICT mogelijkheden van het Visserijmuseum Zoutkamp

Willy Bakker over de ICT mogelijkheden van het Visserijmuseum Zoutkamp NUMMER 30, 13 JULI 2012 IN DIT NUMMER Musea en het gebruik van ICT lees verder Oktobermaand Kindermaand 2012 lees verder Ondernemers verbinden erfgoed lees verder Nieuwe website: www.letopjeerfgoed.nl

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal

Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal Netwerkbijeenkomst Beleef het Apeldoorns Kanaal 29 Juni 2017 Welkom Tessy Busio & Johan Kaspers - Gebiedsmakelaars Beleef het Apeldoorns Kanaal Programma 10.30 Beleef het Apeldoorns Kanaal, Johan Kaspers

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 13, 21 oktober 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Jaarplan Erfgoedpartners

Jaarplan Erfgoedpartners Jaarplan Erfgoedpartners 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie Erfgoedpartners 4 Expertisecentrum 6 Steuninstelling 9 De kracht van de regio 12 2 Erfgoedpartners Groningen: Samen werken aan cultureel erfgoed

Nadere informatie

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten

Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten Verkiezingen Provinciale Staten van Zuid-Holland Overzicht verkiezingsprogramma s over cultuur/erfgoed/monumenten VVD: De VVD wil het karakter van het landschap van Zuid-Holland zoveel mogelijk behouden.

Nadere informatie

Terugkoppeling Vierseizoenenoverleg

Terugkoppeling Vierseizoenenoverleg Terugkoppeling Vierseizoenenoverleg Van Tessa Pormes, t.pormes@amsterdam.nl, gebiedsmakelaar Westerpark, 0623120307 Vierseizoenenoverleg, Westergastheater Betreft Datum dinsdag 27 maart 2018 Algemeen Het

Nadere informatie

Verslag Werkteam Swifterbant groeit

Verslag Werkteam Swifterbant groeit Verslag Werkteam Swifterbant groeit Bijeenkomst 11 Datum : woensdag 1 november 2017 Tijd : 16.30 uur 18.00 uur Plaats : De Hoeksteen te Swifterbant Aanwezig De heer A. Withaar (voorzitter), de heer G.J.

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 52, 28 JUNI 2013

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 52, 28 JUNI 2013 NUMMER 52, 28 JUNI 2013 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand lees verder Website Alle Groninger Molens lees verder Samenwerking levert vier restauraties op lees verder Actualisering Groninger molens

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Van de voorzitter. NIEUWSBRIEF 12 e Jaargang nr.13 september 2017

Van de voorzitter. NIEUWSBRIEF 12 e Jaargang nr.13 september 2017 NIEUWSBRIEF 12 e Jaargang nr.13 september 2017 Van de voorzitter Beste donateurs & andere betrokkenen en lezers. We zitten inmiddels alweer diep in het jaar 2017. Het eerste jaar van onze mooie herbouwde

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

NUMMER 100, 10 JULI 2015

NUMMER 100, 10 JULI 2015 NUMMER 100, 10 JULI 2015 IN DIT jubileum NUMMER Veiligheidszorg kerken lees verder Digitaal museum / collecties Groningen lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Levende monumenten lees verder

Nadere informatie

Jaarverslag Een jaar van van zaaien, schoffelen maar toch ook van oogsten.

Jaarverslag Een jaar van van zaaien, schoffelen maar toch ook van oogsten. Jaarverslag 2017. Een jaar van van zaaien, schoffelen maar toch ook van oogsten. Het jaar 2017 ligt alweer 6 maanden achter ons. Als VDVV mogen we terugkijken op een jaar waarin het nodige gerealiseerd

Nadere informatie

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe tging 12 resentatie meerjarenplan 18 iiii111111111ilt 11111111, 1 ne e. campabne mee op landelijke pub Save, A-Nexe, NDiate).

Nadere informatie

Museumregister Nederland vanaf 2016

Museumregister Nederland vanaf 2016 Museumregister Nederland vanaf 2016 INHOUD 1. Inleiding 1 2. De Museumnorm 2 3. Toetsing aan de hand van de Museumnorm 2 3.1. Toetsing bij aanmelding voor registratie 3 3.2. Hertoetsing: bij wijzigingen

Nadere informatie

Ideeën worden plannen!

Ideeën worden plannen! Informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden Dinsdag 9 december 20:00-21:30 uur In de Verkeerstuin, Soesterweg 312, Amersfoort NIEUWSBRIEF nr 3, november 2014 Ideeën worden plannen! 2014 wordt een belangrijk

Nadere informatie

WINDKORENMOLEN SANCTO ANTONIO HALSTEREN

WINDKORENMOLEN SANCTO ANTONIO HALSTEREN WINDKORENMOLEN SANCTO ANTONIO HALSTEREN Plan van aanpak: Herstel en Restauratie. Sancto Antonio te Halsteren Plan van aanpak herstel en restauratie. Inleiding De molen aan de Halsterseweg te Halsteren

Nadere informatie

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014

FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT DEEL A: VERANTWOORDING GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 FORMAT TUSSENRAPPORTAGE CULTUURARRANGEMENT 2013-2016 DEEL A: VERANTWOORDING 2014 GEMEENTE: Dalfsen JAAR: 2014 AMATEURKUNST/BUITEN- SCHOOLSE CULTUUREDUCATIE PROJECT DOELSTELLINGEN FINANCIELE VERANTWOORDING

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Stichting Museumregister Nederland

JAARVERSLAG 2012. Stichting Museumregister Nederland JAARVERSLAG 2012 Stichting Museumregister Nederland inhoud bestuursverslag jaarrekening de balans de functionele exploitatierekening grondslagen van waardering en resultaatbepaling de toelichting op de

Nadere informatie

Van de Activiteitencommissie

Van de Activiteitencommissie Van de Activiteitencommissie In 2006 is de Activiteiten Commissie in het leven geroepen tijdens een vergadering in het kantoor van het Waterschap in Siddeburen. De belangrijkste reden was 2007 - Het Jaar

Nadere informatie

voor de liefhebbers: de websites van de RCE, Hollandsche Molen en de Tweede Kamer geven veel informatie

voor de liefhebbers: de websites van de RCE, Hollandsche Molen en de Tweede Kamer geven veel informatie NUMMER 98, 12 JUNI 2015 IN DIT NUMMER Erfgoed aan tafel lees verder Schade aan erfgoed door aardbevingen lees verder Groninger Molenweekend lees verder Molens zonder grenzen lees verder Eerste landelijke

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op Fietsroute Warffum, Roodeschool en Uithuizen

Vind de mooiste fietsroutes op  Fietsroute Warffum, Roodeschool en Uithuizen Fietsroute 121695 Warffum, Roodeschool en Uithuizen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats roode til Roode Til 9679 Oldambt Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt roode til Roode Til

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------- ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 16, 2 december 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Tuin en Kunst Tiendaagse 2012 Molenaar worden Cursussen en Kijkje

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. i. sinds 25 januari 1967. INHOUD:

Jaarverslag 2014. i. sinds 25 januari 1967. INHOUD: sinds 25 januari 1967. Jaarverslag 2014. i INHOUD: 1. Inleiding 2. De stichting, bestuur en molenaars in 2014 3. Overige structurele activiteiten in 2014 4. Bijzondere activiteiten over het jaar 2014 5.

Nadere informatie

j a a r v e r s l a g 2016

j a a r v e r s l a g 2016 jaarverslag We ondersteunden erfgoedinstellingen, ondernemers, gemeenten en andere betrokkenen bij het realiseren van zo n 20 projecten rondom de zeven erfgoedlijnen. We beheerden de publiekswebsite www.geschiedenisvanzuidholland.nl,

Nadere informatie

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015

Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 Verslag Ondernemersavond 22 januari 2015 1 Ondernemersavond 22 januari 2015 Munnikkenhof Grijpskerke Geachte ondernemer, Hartelijk dank voor uw aanwezigheid op de ondernemersavond op 22 januari j.l. Zoals

Nadere informatie

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu!

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013 morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) Ommen, juni 2012 1 0 inleiding Voor u ligt een uitwerkingsplan van de Stichting Millenniumgemeente

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

Inleidend. Inhoudsopgave

Inleidend. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleidend Officiële lancering Cultuurwijs.nl/Cultuurwijzer Voorproefje Cultuurwijs.nl Jaarplanning Cultuurwijzer/Cultuurwijs Vormgeving Cultuurwijzer Subsidies voor ict-ontwikkelprojecten

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Beste vrienden,

Nieuwsbrief. Beste vrienden, Nieuwsbrief Amsterdam-Noord, 1 september 2019 Beste vrienden, In deze nieuwsbrief vindt u berichten over de laatste open dagen in 2019. De molenaar vertelt en laat zien wat er is vernieuwd dit jaar. Het

Nadere informatie

Reglement museumregistratie

Reglement museumregistratie INHOUDSOPGAVE 1. Voorwaarden voor vermelding in het Museumregister... 2 2. Toetsing/ herijking van vermeldingen in het Museumregister... 3 2.1 Toetsing bij aanmelding voor registratie in het Museumregister...

Nadere informatie

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd?

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Resultaten workshops Molencontactdag 22 november 2013 Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Groep blauw - Nicole Bakker: Werken met de molen

Nadere informatie

Wad een Workshop NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015

Wad een Workshop NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015 NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015 IN DIT NUMMER Wad een Workshop lees verder Erfgoededucatietraject Grootegast lees verder Symposium Storytelling lees verder Erfgoed aan tafel lees verder Cursus Veiligheid

Nadere informatie

Verslag beleidssessie GROEN NH, 14 februari 2018

Verslag beleidssessie GROEN NH, 14 februari 2018 Verslag beleidssessie GROEN NH, 14 februari 2018 Gelijktijdig met de Groendag, vond er ook een beleidssessie plaats voor de beleidsmakers en hoofden groenbeheer van de gemeenten in Noord-Holland. Deze

Nadere informatie

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 2 e helft 2015

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 2 e helft 2015 Na de jaarmarkt op 30 mei is er regelmatig gewerkt in de tuin. In de zomer periode is elke maandagavond met name onkruid verwijderd. Onze groep vrijwilligers heeft in wisselende samenstelling veel werk

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen lees verder Presentatie erfgoed-educatiemap Slochteren lees verder De erfgoededucatietrajecten geëvalueerd lees verder Cursus erfgoedjuf/erfgoedmeester

Nadere informatie

MOLENBIOTOOP De LEEUW MOLENBIOTOOP WELKOM

MOLENBIOTOOP De LEEUW MOLENBIOTOOP WELKOM MOLENBIOTOOP De LEEUW MOLENBIOTOOP WELKOM Informatiebijeenkomst 8 oktober 2012 Molenbiotoop Windkorenmolen De Leeuw in Bestemmingsplan Deventer Buiten 2012 Onderdelen: 1. Wat is een molenbiotoop 2. Invloed

Nadere informatie

Wim Vanseveren administrateur-generaal

Wim Vanseveren administrateur-generaal 23 juni 2006 Kwaliteitskader voor de opleiding en erkenning van gidsen en reisleiders Katrien Van Ginderachter 29 januari 2010 Wim Vanseveren administrateur-generaal Kwaliteitskader voor de opleiding en

Nadere informatie

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER HET TOEKOMSTBESTENDIGE GVB

DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER HET TOEKOMSTBESTENDIGE GVB DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER HET TOEKOMSTBESTENDIGE GVB De laatste tijd heeft de NGF veel vragen gekregen van golfers, clubs, golfbaaneigenaren en professionals over het toekomstbestendige GVB. Om u zo

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Erfgoededucatietrajecten - lees verder Groningermolens.nl lees verder Molentoekomst in Groningen lees verder Platform educatie

Nadere informatie

Het Mobiel Erfgoed Plein

Het Mobiel Erfgoed Plein Het Mobiel Erfgoed Plein 30 april 2017 Mobiele Collectie Nederland Eén van de belangrijkste doelstellingen van de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) is het verhogen van de zichtbaarheid van mobiel

Nadere informatie