COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COLUMN ROELI BROEKHUIS. Bewust? NUMMER 24,13 APRIL 2012"

Transcriptie

1 NUMMER 24,13 APRIL 2012 IN DIT NUMMER Column Roeli Broekhuis Conferentie Maatschappelijke Stage lees verder Kijkje in de keuken: klantvriendelijkheid lees verder Molenadviesraad: verslag bijeenkomst 23 maart lees verder Toerismeoverleg, Voorjaarsvergadering Museumhuis en de Willem Wolff prijs lees verder COLUMN ROELI BROEKHUIS FOTO: ELMER SPAARGAREN Bewust? Volgens mij heeft iedereen de beelden gezien: een monumentale molen die binnen een half uur door brand volledig is verdwenen. Jongeren die een vuurtje stoken en zich van geen gevaar en erfgoed bewust zijn. Je bewust zijn van je omgeving en daar zorg voor dragen is het belangrijkste wat we onze kinderen kunnen meegeven. Als je dit al jong leert, zul je het later vanzelfsprekend toepassen. Dat is een taak van ouders, school en wat betreft cultureel erfgoed ook van de erfgoedinstellingen. Ik vergeet nooit een erfgoedles van een jonge kunstenaar die leerlingen in een kerk aan het tekenen zette. De kinderen werden met de kerk onderdeel van de gigantische tekening die zo ontstond. Na afloop van de les vertelden de kinderen vol trots over hun kerk met alle details die ze hadden ontdekt. Deze kerk en daarmee alle monumentale kerken/gebouwen werden zo binnen het bewustzijn van kinderen getrokken en zorgen voor een ervaring die niet snel vergeten zal worden. De optelsom van dit soort ervaringen schept een goede basis voor zorg voor cultureel erfgoed op latere leeftijd. Het verdwijnen van een molen door brand spreekt weliswaar tot de verbeelding, maar er verdwijnt meer erfgoed door projectontwikkeling en vernieuwingsdrang. Bewust zijn is daarom van belang en de basis hiervoor wordt in de jeugd gelegd. Eén van de manieren om kinderen en jongeren te bereiken, is door het aanbieden van educatieve projecten en maatschappelijke stages.

2 Conferentie Maatschappelijke stage 24 april in de Doopsgezinde Kerk in Groningen Klokhuis maakt opnamen in de Aletta Jacobs Kamer in het Universiteitsmuseum tijdens de Maatschappelijke Stage van twee leerlingen. Foto: UM Groningen De maatschappelijke stage (afgekort MaS) is vanaf het schooljaar een verplicht onderdeel van het schoolcurriculum in het voortgezet onderwijs. In een maatschappelijke stage doen jongeren iets voor een ander en maken op deze manier in de vorm van vrijwilligersactiviteiten kennis met de samenleving. Maar wat houdt dat in, een maatschappelijke stage, wat kan een maatschappelijke stagiair voor uw instelling betekenen. Wat moet je doen om een maatschappelijke stagiair te begeleiden. Hoe bied je als organisatie in de erfgoedsector een maatschappelijke stage aan. Hoe kom je in contact met een stagemakelaar? En welke maatschappelijke stages zijn er door leerlingen uit het voorgezet onderwijs al gelopen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de conferentie die het Museumhuis organiseert en die plaatsvindt op dinsdagmiddag 24 april van 14:00-17:00 uur in de Doopsgezinde Kerk, Boteringestraat 3 in Groningen. Deze middag zijn ook stagemakelaars aanwezig die uw vragen kunnen beantwoorden. Aanmelden kan tot 17 april: info@museumhuisgroningen.nl onder vermelding van MaS. Maatschappelijke stage in de praktijk: ervaringen van een museum Cato van der Vlugt, pr medewerker van het museum: Vanaf begin 2009 kunnen leerlingen in het kader van de maatschappelijke stage in het museum terecht. We doen mee omdat ik het een leuke manier vind om leerlingen kinderen te laten kennismaken met het werk achter de schermen. Er gaat vaak een wereld voor ze open als ze bijvoorbeeld in het depot hebben gewerkt of samen met onze directeur hoogleraarportretten hebben opgehangen. Op deze manier komen ze er achter wat er komt kijken bij het werken in een museum, vindt er een stukje bewustwording plaats en geef je een indruk van wat je doet. Want veel kinderen denken dat een museum vooral saai is. Wat leuk is, is dat sommige stagiaires vragen stellen die je aan het denken zetten: waarom doen we dingen eigenlijk zo? De tijd die ze in het museum doorbrengen varieert: van 1 dag tot een week. Vanmiddag hebben we twee meisjes van het Praedinius Gymnasium, die meehelpen met een kinderfeestje. Tijdens het Museumweekend komen ze nog eens een halve dag meehelpen. Het werk dat ze doen varieert. Zo kunnen ze met een groep bezoekers meelopen of ze doen baliewerk. De balie wordt bemand door studenten, dat spreekt aan. Op deze manier krijgen ze een goed beeld van onze bezoekers en hun vragen. Ze staan natuurlijk qua leeftijd dichter bij hen. En ze smullen van de verhalen die de studenten vertellen bijvoorbeeld over bijzondere gasten die het museum bezoeken. Waar we ze ook inzetten is het Natuurspreekuur, dat iedere eerste woensdag van de maand plaatsvindt. Ik werk met plezier met deze doelgroep. Het is heel zinvol om met hun ogen naar je eigen organisatie te kijken.

3 Kijkje in de keuken over klantvriendelijkheid 10 mei in Klooster Ter Apel In Klooster Ter Apel vindt op 10 mei een Kijkje in de Keuken plaats over klantvriendelijkheid. Onderwerpen als hoe ontvang ik mijn gasten, hoe ga ik om met klachten, hoe zorg ik ervoor dat mijn gasten tevreden naar huis gaan en andere zaken rond klantvriendelijkheid komen die dag aan bod. Het Klooster heeft in de persoon van Anastasia van der Werff-Podgórski een ervaren gastvrouw, die weet hoe om te gaan met bezoekers van het museum. Een kort vraaggesprek. Als manager hospitality and facility houd ik mij dagelijks bezig met het inleven in de wensen van onze gasten/bezoekers en probeer daar op in te gaan. Gastvriendelijkheid betekent voor mij de bezoekers te woord te staan, hen een gevoel van welkom geven. Bewust ben ik anderhalve dag in de receptie aanwezig zodat ik de situatie op de werkvloer meemaak. Klachten wens ik graag bespreekbaar te maken, neem daarbij redelijkheid in acht. We streven ernaar gezamenlijk een oplossing aan te dragen maar het blijft voor mij een kwestie van geven en nemen. Bijvoorbeeld wanneer de expositie inmiddels is ontruimd terwijl de gast deze hoopt te bezichtigen: een negatieve ervaring, waarbij ik de teleurstelling tracht te achterhalen onder het genot van een kloostermok koffie en hem of haar in dit geval iets tastbaars mee te geven zodat men toch tevreden naar huis gaat. Ook mij inleven in de situatie van onze Kloosterlingen (vrijwilligers) komt op mijn pad. Enkele werkgroepen verrichten binnen de Kloostermuren werkzaamheden achter de schermen, andere staan in direct contact met onze gasten. De zekerheid dat de kloosterreceptie- en winkel en kloostercafé De Refter voldoen aan de verwachtingen van onze gasten is een verantwoordelijkheid. Een uitdaging elke dag weer, maar dat geeft het vertrouwen dat Klooster Ter Apel klaar is om gasten te verwelkomen. Aan de hand van ons KISS-project wordt dit duidelijk voor onze Kloosterlingen. KISS staat voor Klooster Introductie Service en Samenwerking ofwel Keep It Short & Simple. Op 10 mei hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een uitwisseling van ervaringen. Je kunt immers altijd optimaal leren van elkaar. Aanmelden voor Kijkje in de keuken kan via maximaal 2 personen per instelling.

4 Molenadviesraad Verslag bijeenkomst 23 maart 2012 De Molenadviesraad adviseert het bestuur van De Hollandsche Molen gevraagd en ongevraagd over het door de vereniging te voeren beleid. Deze raad komt twee keer per jaar bijeen en bestaat uit vertegenwoordigers van alle provincies. Het Groninger Molenhuis is permanent lid. Het Groninger Landschap is met ingang van 1 juni 2012 tot 2015 tijdelijk lid. Een verslag van Roeli Broekhuis. De drie molens van Winschoten gevangen in één foto. De Vereniging De Hollandsche Molen is voor de molenwereld een belangrijke organisatie. Zij heeft namens het molenveld contact met het Ministerie en met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en met vrijwel alle molenorganisaties in Nederland. Als branche organisatie moet De Hollandsche Molen goed op de hoogte zijn van wat er speelt, zodat zij hun taak goed kunnen uitvoeren. De Molenadviesraad is hiervoor een belangrijk middel, omdat via het molenrondje vanuit iedere provincie de belangrijkste ontwikkelingen worden aangedragen. Vanuit Groningen heb ik op de vergadering van 23 maart de volgende zaken naar voren gebracht: De problemen rond co-financiering bij onderhoud en restauraties in dunbevolkte gebieden. De pilot rond de molenbiotoop in Zuurdijk die we samen met Landschapsbeheer en Dorpsbelangen opzetten, met als doel een provinciebreed plan te ontwikkelen. Molens zonder grenzen, over de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse molenorganisaties, voorlopig rond het thema opleiding. Veiligheidszorg: onze eigen ontwikkelde cursus in relatie tot de nieuwe ARBO-wetgeving Vanuit De Hollandsche Molen is informatie gegeven over de BRIM, de verzekering van molens en de mogelijk nieuw beleid rond rijkssubsidies voor restauraties. De Hollandsche Molen zal in de eigen Nieuwsbrief deze punten toelichten. Wanneer er zaken zijn die ik namens molenorganisaties uit Groningen aan de orde moet stellen, hoor ik dat graag. Dat kan via het platform instandhouding, maar natuurlijk ook telefonisch of per mail (050) / info@groningermolenhuis.nl.

5 Toerismeoverleg (voorlopig) gestopt Op 4 juli 2011 vond het eerste toerismeoverleg plaats. Dit overleg, ontstaan uit de samenwerking van het Museumhuis met HST, werd opgezet omdat beide organisaties de intentie hadden uitgesproken om op basis van publiek private samenwerking arrangementen met cultureel erfgoed in de provincie Groningen te ontwikkelen. Daarvoor vond maandelijks een overleg plaats om elkaar te informeren over ontwikkelingen en activiteiten. De afgelopen maanden zijn er veel contacten tot stand gekomen waaruit prachtige initiatieven zijn gevloeid in de vorm van arrangementen met diverse erfgoedinstellingen. Museumhuis en HST hebben besloten de maandelijkse overleggen voorlopig te beëindigen en af en toe een bijeenkomst te beleggen om elkaar te informeren over de stand van zaken. U wordt daar te zijner tijd voor uitgenodigd. (toevoegen: website met arrangementen) Voorjaarsvergadering Museumhuis Op maandag 4 juni vindt van 15:00-17:00 uur de voorjaarsvergadering plaats van het Museumhuis. In deze vergadering staan de evaluatie van het aanbod van 2011 en een vooruitblik op het aanbod van 2013 centraal. De definitieve uitnodiging en agenda worden binnenkort gestuurd. Willem Wolff Prijs De afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs en de Stichting Historie der Techniek hebben onlangs in samenwerking met de familie Wolff een prijs ingesteld. De Willem Wolff prijs bestaat uit een bedrag van 2.000,- en een plaquette en dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis. In aanmerking voor de prijs komen kleinschalige, spraakmakende projecten en initiatieven op het gebied van techniekgeschiedenis. Deze moeten in elk geval voldoen aan de volgende criteria: Het project of initiatief is tastbaar en/of resulteert in een concreet eindproduct. Het kan bijvoorbeeld gaan om de aankoop of restauratie van een museaal object, het behoud van technisch erfgoed, een tentoonstelling of een boek. Het moet gaan om een Nederlands project of initiatief. Het project of initiatief betreft de geschiedenis van de techniek Meedingen naar de Willem Wolff prijs 2012 kan door uiterlijk 1 juni een voorstel over de besteding van het prijzengeld in te dienen. Het formulier is op te vragen bij het Museumhuis/Molenhuis. Met vragen over de prijs kunt u terecht bij de Stichting Historie der Techniek, via sht@tue.nl of (040) Erfgoedloper is een uitgave van Museumhuis Groningen / Groninger Molenhuis Lopende Diep 8, 9712 NW Groningen, t. (050) Reacties en kopij: t.pol@museumhuisgroningen.nl Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@museumhuisgroningen.nl

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014

CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 CURSUSPROGRAMMA 2013-2014 September --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Workshop Kinderactiviteiten Kinderen zijn een belangrijke doelgroep

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 21, 24 februari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Het nieuwe Museumregister: een voorlichtingsbijeenkomst Molenbiotoop

Nadere informatie

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi

Platform educatie NUMMER 116, 8 APRIL 2016. Vanzelfsprekend mooi NUMMER 116, 8 APRIL 2016 IN DIT NUMMER Platform educatie - lees verder Platform borgen - lees verder Kijkje in de keuken - lees verder Subsidies Themafonds Digitalisering Collecties Groningen - lees verder

Nadere informatie

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012

Sterven en begraven in Jever NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 NUMMER 38, 23 NOVEMBER 2012 IN DIT NUMMER Sterven en begraven in Jever lees verder Museummagazine 2013-2014 lees verder Veiligheidszorg lees verder BRIM 2013 verschilt van voorgaande jaren lees verder

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015

Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 NUMMER 90, 30 JANUARI 2015 Bezoekcijfers 2014 erfgoedinstellingen lees verder Presentatie erfgoed-educatiemap Slochteren lees verder De erfgoededucatietrajecten geëvalueerd lees verder Cursus erfgoedjuf/erfgoedmeester

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur

Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur NUMMER 67, 14 FEBRUARI 2014 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand brengt kinderen in contact met cultuur lees verder Cursus Werken met nieuwe media verplaatst lees verder Wordt vervolgd. lees verder CLICK!

Nadere informatie

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand

Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum NUMMER 130, 3 FEBRUARI Deskundigen op afstand NUMMER 130, 3 FEBRUARI 2017 IN DIT NUMMER Spreekuur subsidieaanvragen Digitaal Museum - lees verder Kijkje in de keuken lees verder Platforms lees verder Workshop Museum Voor 1 Dag lees verder Groninger

Nadere informatie

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015

Cursus Klantgericht denken en handelen NUMMER 93, 20 MAART 2015 NUMMER 93, 20 MAART 2015 IN DIT NUMMER Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Molen zoekt molenaar (m/v) lees verder Maand van de geschiedenis 2015 lees verder Officiële aftrap Knoal! lees

Nadere informatie

Spinbarg: project over volksverhalen en erfgoed NUMMER 111, 29 JANUARI 2016. Van groot naar klein of andersom

Spinbarg: project over volksverhalen en erfgoed NUMMER 111, 29 JANUARI 2016. Van groot naar klein of andersom NUMMER 111, 29 JANUARI 2016 IN DIT NUMMER Spinbarg: informatiebijeenkomst over volksverhalenproject - lees verder Cursussen Digitaal Museum - lees verder Cursus Molengids - lees verder Platform behoud

Nadere informatie

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg

Handleiding Reizend Erfgoed. Erfgoed en Zorg Handleiding Reizend Erfgoed Erfgoed en Zorg Dit is een uitgave van: Erfgoedpartners, Reizend Erfgoed Lopende Diep 8 9712 NW Groningen www.erfgoedpartners.nl Maart 2019 Fotografie: Elmer Spaargaren. Vormgeving:

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel?

Kijkje in de keuken NUMMER 114, 11 MAART 2016. Leeg depot, opgeruimd gevoel? NUMMER 114, 11 MAART 2016 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing cultuuronderwijs - lees verder

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 8, 3 augustus 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Steuninstelling, Expertisecentrum en Kracht van de regio NUMMER 31, 27 JULI 2012

Steuninstelling, Expertisecentrum en Kracht van de regio NUMMER 31, 27 JULI 2012 NUMMER 31, 27 JULI 2012 ZOMERUITGAVE: Erfgoedpartners in balans In deze Erfgoedloper maken we weer de balans op van een half jaar vol activiteiten. En zoals u van ons gewend bent, gebruiken we deze balans

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS

ERFGOEDLOPER MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN GRONINGER MOLENHUIS nummer 1, mei 2011 Geachte lezer, Bijgaand ontvangt u de eerste ERFGOEDLOPER, de nieuwe digitale nieuwsbrief van het Museumhuis Groningen

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 18, 13 januari 2012 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Veiligheidszorg NUMMER 27, 25 MEI Balans

Veiligheidszorg NUMMER 27, 25 MEI Balans NUMMER 27, 25 MEI 2012 IN DIT NUMMER Veiligheidszorg lees verder Oktobermaand Kindermaand en Maand van de Geschiedenis lees verder Groninger Molenweekend 2012 lees verder vrijwilligersavond lees verder

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 7, 22 juli 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Nieuwe vrienden maken

Nieuwe vrienden maken Nieuwe vrienden maken Bijeenkomst maatschappelijke stages in de culturele- en erfgoedsector Ursulakapel Roermond, 17-03-2011 Organisatie: Huis voor de Kunsten Limburg - Cultuurscouts Parkstad Limburg -

Nadere informatie

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012

ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012 ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 19, 27 januari 2012 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Bezoekcijfers 2011: populariteit musea stabiel De Brim: ervaringen

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012

Oktobermaand Kindermaand 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012 NUMMER 33, 7 SEPTEMBER 2012 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand 2012 lees verder Erfgoeddag lees verder Cursussen en platformbijeenkomsten lees verder Nieuwe bestuursleden lees verder Richting bepalen

Nadere informatie

In deze handleiding geven wij stagebieders* antwoorden op de volgende vragen:

In deze handleiding geven wij stagebieders* antwoorden op de volgende vragen: Praktische handleiding voor stagebieders Met ingang van schooljaar 2011-2012 zijn alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs wettelijk verplicht om minimaal 30 uur maatschappelijke stage te lopen. De

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 69, 14 MAART 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 69, 14 MAART 2014 NUMMER 69, 14 MAART 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees verder Platform Onderhoud Molens over aardbevingsschade lees verder Extra Directeurenoverleg

Nadere informatie

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 13, 21 oktober 2011 -------------------------------------------------------------------- In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis

Nadere informatie

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding

Culturele mobiliteit NUMMER 118, 13 MEI 2016. Verbeelding NUMMER 118, 13 MEI 2016 IN DIT NUMMER Culturele mobiliteit - lees verder Oktobermaand Kindermaand - lees verder Platform educatie - lees verder Abt Emo Lezing 2016 - lees verder Molennieuws lees verder

Nadere informatie

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014

Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector NUMMER 72, 25 APRIL 2014 NUMMER 72, 25 APRIL 2014 IN DIT NUMMER Workshop crowdfunding voor de erfgoedsector lees verder Ideeën opdoen voor Oktobermaand Kindermaand lees verder Aardbevingen en het cultureel erfgoed in dialoog lees

Nadere informatie

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid CRKC Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid Programma 23 april 2015 Kennismaking Erfgoedcel Brugge Vrijwilligerswerking religieus

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

Wad een Workshop NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015

Wad een Workshop NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015 NUMMER 108, 13 NOVEMBER 2015 IN DIT NUMMER Wad een Workshop lees verder Erfgoededucatietraject Grootegast lees verder Symposium Storytelling lees verder Erfgoed aan tafel lees verder Cursus Veiligheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 van de plusklas in Groningen

Nieuwsbrief 3 van de plusklas in Groningen Nieuwsbrief 3 van de plusklas in Groningen Woensdag 17 december 2014 In deze nieuwsbrief willen wij met u terugkijken op de afgelopen periode en alvast vooruitblikken op de komende maanden. Terugblik wetenschapsproject:

Nadere informatie

Jaarplan Erfgoedpartners

Jaarplan Erfgoedpartners Jaarplan Erfgoedpartners 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie Erfgoedpartners 4 Expertisecentrum 6 Steuninstelling 9 De kracht van de regio 12 2 Erfgoedpartners Groningen: Samen werken aan cultureel erfgoed

Nadere informatie

Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties

Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties Praktische handleiding MaS voor stagebiedende organisaties Woerden, juli 2014 Auteur: Iris Meijerink Welzijn Woerden Rembrandtlaan 2 ǀ 3443 EG Woerden ǀ T 0348 421101 ǀ E i.meijerink@welzijnwoerden.nl

Nadere informatie

Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014

Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014 Een kijkje over de schutting Noord-Hollandse Molencontactdag 4 oktober 2014 Aanleiding Invoering POM-regeling met ingang van 2013. Naast getalscriterium (>20 monumenten) moet ook aan 6-tal kwaliteitseisen

Nadere informatie

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013

Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 IN DIT NUMMER Bezoekcijfers 2013 lees verder Cursus Werken met nieuwe media lees verder Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Cursus Molengids, Groninger Molenweekend

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Donkere dagen. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis

Donkere dagen. Roeli Broekhuis is directeur van het Museumhuis Groningen/ Groninger Molenhuis ERFGOEDLOPER NIEUWSBRIEF MUSEUMHUIS GRONINGEN / GRONINGER MOLENHUIS nummer 17, 16 december 2011 In deze ERFGOEDLOPER Column Roeli Broekhuis Veiligheid op molens Vloot en Visserij Museummagazine en toerisme

Nadere informatie

COLUMN ROELI BROEKHUIS

COLUMN ROELI BROEKHUIS NUMMER 25, 27 APRIL 2012 IN DIT NUMMER Memento-Mori: colloquium over Dag van de dood en stervenscultuur lees verder Levend landschap: cultuur op de Waddenzee lees verder De regiocoördinatoren van het Molenhuis

Nadere informatie

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Afstudeerproject HAS Den Bosch, onderdeel van KIGO-project Educatie en Dierenwelzijn Studenten HAS Den Bosch: Claudia Liedecke Anneloek van Lieshout Opdrachtgever:

Nadere informatie

21 mei. 20 mei. 27 mei. Entree toets groep 7. Agenda

21 mei. 20 mei. 27 mei. Entree toets groep 7. Agenda 1 Entree toets groep 7 Op 25 april 2013 was het dan eindelijk zover. De naam Koningin Beatrixschool heeft plaatsgemaakt voor CBS de Koning. Deze naam is uit 115 inzendingen gekozen, omdat de naam verwijst

Nadere informatie

Maandbrief februari 2016

Maandbrief februari 2016 OBS Kompas De Leest 43 5463 JA Veghel Tel: 0413-367961 www.obskompas.nl Maandbrief februari 2016 Nieuwe leerlingen in groep 1, 3 en 6 Nilay en Jelske starten in februari als nieuwe leerlingen op onze school

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Nummer 2 / 27 augustus 2015. Openingsviering

Schooljaar 2015-2016. Nummer 2 / 27 augustus 2015. Openingsviering Schooljaar 2015-2016 Nummer 2 / 27 augustus 2015 Openingsviering Morgen houden we op school de openingsviering. We willen hiermee in gezamenlijkheid het nieuwe begin van het schooljaar markeren. Leerkrachten

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Beleidsplan 2018-2022 Het doel van de stichting is de instandhouding van de inmiddels gerestaureerde St. Antonius molen. Restauratie en onderhoud De restauratie van de St. Antonius

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u?

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Hospice De Vier Vogels is een sfeervol en kleinschalig bijna-thuis huis aan de Mathenesserlaan in Rotterdam Delfshaven waar terminaal zieken hun laatste levensfase

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

Erfgoed aan tafel NUMMER 89, 16 JANUARI 2015

Erfgoed aan tafel NUMMER 89, 16 JANUARI 2015 NUMMER 89, 16 JANUARI 2015 IN DIT NUMMER Erfgoed aan tafel lees verder Platform educatie lees verder Kijkje in de keuken lees verder Werven nieuwe molenaars lees verder Website groningermolens.nl weer

Nadere informatie

Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden een aantal cursussen ontwikkeld. De volgende cursussen worden gegeven:

Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden een aantal cursussen ontwikkeld. De volgende cursussen worden gegeven: FEBRUARI 2011 NUMMER 39 Cursusaanbod Museumhuis Kijkje in de keuken De mensen van de strokarton Groningse Schatkamers Nationaal Museumweekend Het Museumhuis heeft samen met de leden voor de komende maanden

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Het Penseel. Beste ouders en kinderen, Nieuws van de ouderraad: aankondiging eindfeest op t Palet

Het Penseel. Beste ouders en kinderen, Nieuws van de ouderraad: aankondiging eindfeest op t Palet Het Penseel Deze nieuwsbrief is een uitgave van openbare basisschool t Palet, onderdeel van de Brede School Noorderbreedte 33 Beste ouders en kinderen, Vanmiddag vond de 5 e techniekmiddag van dit schooljaar

Nadere informatie

Molentoekomst Molencontactdag Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker. Vragen rond molenbehoud

Molentoekomst Molencontactdag Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker. Vragen rond molenbehoud Molencontactdag 2014 Molentoekomst Leo Endedijk, Aagje Gosliga, Mark Ravesloot, Nicole Bakker 1 Vragen rond molenbehoud 1. Hoe ziet molenbehoud eruit in 2023 2. Is huidige manier van molens behouden blijvend?

Nadere informatie

September 2018 Schooljaar Nieuwe gezichten. Nieuwe leerlingen. Verkeersbeleid Privacy

September 2018 Schooljaar Nieuwe gezichten. Nieuwe leerlingen. Verkeersbeleid Privacy September 2018 Schooljaar 2018-2019. We hopen dat iedereen een fijne zomervakantie gehad heeft. Maandag 3 september openen de schooldeuren weer voor een nieuw schooljaar. Uiteraard mogen ouders s ochtends

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015

Kijkje in de keuken NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015 NUMMER 102, 14 AUGUSTUS 2015 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Maand van de Geschiedenis lees verder Een monnik op Noorderzondag: promotie cultureel erfgoed

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2017

Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Het nieuwe schooljaar is begonnen. Het samenwerkingsverband is gestart met een nieuwe naam. We heten niet langer SWV PO3010, maar Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena.

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

voor de liefhebbers: de websites van de RCE, Hollandsche Molen en de Tweede Kamer geven veel informatie

voor de liefhebbers: de websites van de RCE, Hollandsche Molen en de Tweede Kamer geven veel informatie NUMMER 98, 12 JUNI 2015 IN DIT NUMMER Erfgoed aan tafel lees verder Schade aan erfgoed door aardbevingen lees verder Groninger Molenweekend lees verder Molens zonder grenzen lees verder Eerste landelijke

Nadere informatie

E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN

E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN E GOE LOPER NUMMER 114,11 MAART 2016 NIEUWSBRIEF VAN IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken - lees verder Cursus Adlib voor beginners - lees verder Cursus Objecten beschrijven - lees verder Openbare lezing

Nadere informatie

Gastheer of -vrouw...

Gastheer of -vrouw... Gastheer of -vrouw...... voor de museum balie en museumwinkel Dit biedt : Als vrijwilliger van werkt u in Als gastheer of vrouw ontvangt u de bezoekers in de museumwinkel en geeft hun informatie over het

Nadere informatie

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014

Kijkje in de keuken NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 NUMMER 86, 21 NOVEMBER 2014 IN DIT NUMMER Kijkje in de keuken lees verder Erfgoededucatietrajecten - lees verder Groningermolens.nl lees verder Molentoekomst in Groningen lees verder Platform educatie

Nadere informatie

6) Cultuur en erfgoed

6) Cultuur en erfgoed 6) Cultuur en erfgoed Wat willen we bereiken in deze coalitieperiode? In de begroting 2016 gaven wij aan dat de het ambities en doelen voor de provinciale kerntaak Cultuur en Erfgoed tot en met 2016 benoemd

Nadere informatie

The Sustainable Suitcase. The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen

The Sustainable Suitcase. The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen The Sustainable Suitcase The Sustainable Suitcase is een handige koffer voor erfgoedinstellingen die met duurzaamheid actief aan de slag willen December 2011 The Sustainable Suitcase is een handige koffer

Nadere informatie

Molenplatform -Breed-

Molenplatform -Breed- Molenplatform -Breed- 17 september 2013 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Jan van t Hof Hoofd afdeling Instandhouding, RCE Welkom 2 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Missie: De Rijksdienst voor

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek maatschappelijke stage Heerbeeck college Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Samenwerken Extra Handen Vrijwillig Inzet Competenties Bijdrage

Nadere informatie

Evaluatie Museumregister NUMMER 51, 14 JUNI 2013

Evaluatie Museumregister NUMMER 51, 14 JUNI 2013 NUMMER 51, 14 JUNI 2013 IN DIT NUMMER Evaluatie Museumregister lees verder Cultuureducatie met kwaliteit lees verder Cursus Molengids lees verder Maand van de Geschiedenis 2013 lees verder Adviezen op

Nadere informatie

H O F N I E U W S NIEUW SCHOOLJAAR ZEELSTERHOF IS OPGEFRIST? AGENDA groepen Activiteit

H O F N I E U W S NIEUW SCHOOLJAAR ZEELSTERHOF IS OPGEFRIST? AGENDA groepen Activiteit H O F N I E U W S AGENDA groepen Activiteit Dinsdag 4 september 7 Informatieavond, aanvang 19.00 uur Dinsdag 4 september 8 Informatieavond, aanvang 20.00 uur Woensdag 5 september 1 en 2 Informatieavond,

Nadere informatie

Datum: Dinsdag 27 augustus 2013 Hans, Kees, Marian, Harald, Jack, Jochem, Robert

Datum: Dinsdag 27 augustus 2013 Hans, Kees, Marian, Harald, Jack, Jochem, Robert Notulen bijeenkomst Dorpsraad Velp Datum: Dinsdag 27 augustus 2013 Aanwezig: Hans, Kees, Marian, Harald, Jack, Jochem, Robert Afwezig: René, Marieke Agenda 1 Opening Spreekuur voor gast om situatie brede

Nadere informatie

Groninger Molenweekend 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014

Groninger Molenweekend 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014 NUMMER 74, 23 MEI 2014 IN DIT NUMMER Groninger Molenweekend 2014: naar de molen! lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Collectiewacht boekt goede resultaten lees verder Aardbevingen en het cultureel

Nadere informatie

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen!

Sponsorplan 2015. Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Rondje Bergen: Het gezelligste hardloopevenement van het seizoen! Inleiding De Stichting Rondje Bergen is 35 jaar geleden opgericht om een hardloopevenement in het mooie Bergen te organiseren. De prachtige

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Agenda. Andere tijden. Proefweek 1 komt eraan! Basisschool Sint Liborius. Maart 2016. 14 maart. Bezoek Wethouder Rijks aan Duitse lessen

NIEUWSBRIEF. Agenda. Andere tijden. Proefweek 1 komt eraan! Basisschool Sint Liborius. Maart 2016. 14 maart. Bezoek Wethouder Rijks aan Duitse lessen NIEUWSBRIEF Agenda 14 maart Maart 2016 Bezoek Wethouder Rijks aan Duitse lessen 15 maart Basisschool Sint Liborius Open dag voor nieuwe ouders van 09.00-15.00 uur 18 maart Techniek groep 8 22 maart De

Nadere informatie

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 52, 28 JUNI 2013

Oktobermaand Kindermaand NUMMER 52, 28 JUNI 2013 NUMMER 52, 28 JUNI 2013 IN DIT NUMMER Oktobermaand Kindermaand lees verder Website Alle Groninger Molens lees verder Samenwerking levert vier restauraties op lees verder Actualisering Groninger molens

Nadere informatie

17 oktober 2006 Nr , CW Nummer 28/2006

17 oktober 2006 Nr , CW Nummer 28/2006 17 oktober 2006 Nr. 2006-15.452, CW Nummer 28/2006 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende beëindiging subsidierelatie met de Stichting De Groninger Molen en

Nadere informatie

Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland

Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland Digitale Nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland Hierbij ontvangt u de derde digitale nieuwsbrief Stipepunten Zuidwest Friesland. Deze nieuwsbrief geeft informatie over zaken rondom vrijwilligerswerk,

Nadere informatie

2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu

2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu 2015-2016 Beleidsplan Maatschappelijke stage OSG Willem Blaeu 1 Missie/visie OSG Willem Blaeu wil bevorderen dat leerlingen participeren in school en samenleving. Zij wil stimuleren dat de leerlingen de

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Peuterspeelgroep Op de Wip

Jaarverslag 2014 Peuterspeelgroep Op de Wip Jaarverslag 2014 Peuterspeelgroep Op de Wip Voorwoord Kinderopvang Op de Wip is nu twee jaar open en we kijken met veel plezier en tevredenheid terug naar afgelopen jaar en het jaar daar voor. We zijn

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage

Plan van Aanpak. Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo. Onderdeel. Maatschappelijke Stage Plan van Aanpak Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo Onderdeel Maatschappelijke Stage 2012 Concept 0.2 Inhoud Deel I Kaders 1. Inleiding 2. Doelgroep 3. Doelstelling 4. Kerntaken 4.1 Makelen en verbinden

Nadere informatie

Welkom in de wereld van het vrijwilligerswerk!

Welkom in de wereld van het vrijwilligerswerk! Welkom in de wereld van het vrijwilligerswerk! Intro-boekje voor de Maatschappelijke stagiaire Beste stagiaire, Een maatschappelijke stage (MAS) is gewoon keihard verplicht. Dat heeft de regering zo besloten

Nadere informatie

We hopen veel leerlingen, samen met hun ouders/grootouders, op 11 juni te mogen verwelkomen.

We hopen veel leerlingen, samen met hun ouders/grootouders, op 11 juni te mogen verwelkomen. 3 juni 2016 35 Uitnodiging Dag van de Techniek Op zaterdag 11 juni a.s. vindt de vijfde editie van de Dag van de Techniek plaats op en rond het Cals College IJsselstein. Deze dag is gericht op alle jongeren

Nadere informatie

Nieuwsbrief 16 maart 2016 NR.4

Nieuwsbrief 16 maart 2016 NR.4 Raadhoven 3-3813 LW Amersfoort - 033 4805426 - obsdeweesboom@deweesboom.nl - www.weesboom.nl Nieuwsbrief 16 maart 2016 NR.4 AGENDA Vrijdag 17 maart Speelgoedochtend groepen 1/2 Zaterdag 18 maart Tuinochtend;

Nadere informatie

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Respijtdagen

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Respijtdagen Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Het is alweer tijd voor de nieuwsbrief van voorjaar 2017. Een hartelijk welkom voor de nieuw geregistreerde mantelzorgers. U ontvangt hopelijk al de andere

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 4 september 2018

Nieuwsbrief. 4 september 2018 Nieuwsbrief 4 september 2018 In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de komende activiteiten en andere zaken die de school betreffen. Agenda 5 september Start verkiezingen leerlingenraad 6 september

Nadere informatie

9641 LT Veendam mgrbekkersschool@primenius.nl 0598-615375

9641 LT Veendam mgrbekkersschool@primenius.nl 0598-615375 Nieuwsbrief 37 10-06-2016 Pr. Bernhardlaan 87 Website Mgr. Bekkersschool 9641 LT Veendam mgrbekkersschool@primenius.nl 0598-615375 17-6 Kinderen om 15.00 uur vrij ipv 15.15 uur ivm teamuitje 20-6 Ouderavond

Nadere informatie

Maandag gymspullen mee!

Maandag gymspullen mee! Nog een paar dagen en dan is de vakantie alweer voorbij. Op maandag 3 september gaan de kinderen weer naar school. Het team van de Aquamarijn heeft er dan al de eerste werkweek opzitten. Een werkweek waarin

Nadere informatie

NUMMER 100, 10 JULI 2015

NUMMER 100, 10 JULI 2015 NUMMER 100, 10 JULI 2015 IN DIT jubileum NUMMER Veiligheidszorg kerken lees verder Digitaal museum / collecties Groningen lees verder Oktobermaand Kindermaand lees verder Levende monumenten lees verder

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst

In deze nieuwsbrief:  Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst In deze nieuwsbrief: Verslag van de vrijwilligersbijeenkomst Koninklijke belangstelling Tussendoortje: Klantenservice Tip van de maand: netinnederland.nl Negentiende editie Augustus 2017 Aankomende trainingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2011

Nieuwsbrief Maart 2011 Nieuwsbrief Maart 2011 Voor u ligt de nieuwsbrief voor vrijwilligers in Edam-Volendam. U leest hieronder nieuws die voor u en uw organisatie van belang kunnen zijn. Nog 4 dagen tot NL Doet! NLDOET, het

Nadere informatie

H O F N I E U W S INFORMATIEAVONDEN. AGENDA groepen Activiteit

H O F N I E U W S INFORMATIEAVONDEN. AGENDA groepen Activiteit H O F N I E U W S AGENDA groepen Activiteit Dinsdag 4 september 7 Informatieavond, aanvang 19.00 uur Dinsdag 4 september 8 Informatieavond, aanvang 20.00 uur Woensdag 5 september 1 en 2 Informatieavond,

Nadere informatie

Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk

Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk 2014-2015 Begeleider Kindernevendienst B Leuk, boeiend, verrijkend, gezellig, zinvol, uitdagend. Zomaar wat kreten die wij, de vrijwilligers van de kindernevendienst

Nadere informatie

Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens

Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens Stilstand is achteruitgang: moderne tijden & historische molens Erik Kateman Veiligheidscoördinator GVM 17 maart 2015 1 Introductie Korte rondleiding door de bedrijfstak historische wind- en watermolens.

Nadere informatie

Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6

Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6 Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6 Samen geloven in samen groeien volop in praktijk Aan het begin van deze nieuwsbrief maken we u graag deelgenoot van drie gave voorbeelden van Samen geloven

Nadere informatie

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen

Werkboek. In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage. Maatschappelijke stage in en rond de kerk. In 7 stappen kerk en stage Maatschappelijke stage in en rond de kerk In 7 stappen Werkboek In 7 stappen aan de slag met maatschappelijke stage Inhoudsopgave In zeven stappen aan de slag met maatschappelijke stage 4

Nadere informatie

Sociaal Jaarverslag 2014

Sociaal Jaarverslag 2014 Sociaal Jaarverslag 2014 Voor u ligt het sociaal jaarverslag 2014 van Dorpsraad Lieshout. Waarom dit jaarverslag? Graag willen wij u informeren over het doel van de Dorpsraad en welke activiteiten we in

Nadere informatie

www.kv.nl/opdrachten/ Directeur Bevlogen, communicatief, (cultureel) ondernemend, innovatief Naarden Directeur Stichting Grote Kerk Naarden Organisatie Stichting Grote Kerk Naarden Stichting Grote Kerk

Nadere informatie

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland

Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Sponsorplan 2014 Museum Kennemerland Huis van de Geschiedenis in Gemeente Beverwijk Bestuur van Museum Kennemerland, januari 2014 Westerhoutplein 1, 1943 AA Beverwijk, mk@museumkennemerland.nl www.museumkennemerland.nl

Nadere informatie

Nieuws St. Gregoriusschool

Nieuws St. Gregoriusschool Blauwhuis, 25 februari 2016 07 Nieuws St. Gregoriusschool Inhoud Agenda Personele zaken en stagiaires Kwartiergesprekken Andere tijden of niet? Vastenactie De week van de BMS Open Dag Oud papier Knutselcircuit

Nadere informatie

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap

Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Cursusinformatie: Cursuskorting voor Raboklanten Doelen cursus Gastheer van het Landschap Kop van Drenthe Cursus Gastheer van het landschap Gemeente Noordenveld en IVN Drenthe werken samen om bezoekers en ondernemers van de kop van Drenthe het landschap in al haar facetten laten beleven en

Nadere informatie

Wat is het doel van een convenant?

Wat is het doel van een convenant? Met dit stappenplan en deze checklist legt u de basis voor een samenwerkingsovereenkomst tussen alle samenwerkingspartners in uw regio. Wat is het doel van een convenant? Een convenant is een overeenkomst

Nadere informatie

Nieuwsbrief KIDSRUN Avond4daagse

Nieuwsbrief KIDSRUN Avond4daagse Nieuwsbrief N U M M E R 2 9 1 9 A P R I L 2 0 1 8 KIDSRUN 2018 Zondag 22 april lopen 117 leerlingen van onze school mee met de KIDSRUN Marathon! De start is om 10.00 uur (bij de busbaan/ Prismare). Komt

Nadere informatie

Een Groninger in hart en nieren: Jeroen Zwiers over zijn werk als museumdocent

Een Groninger in hart en nieren: Jeroen Zwiers over zijn werk als museumdocent ERFGOEDWIJZER een nieuwsbrief over erfgoededucatie Nummer 5, februari 2011 Deze Erfgoedwijzer gaat in zijn geheel over de museumdocent. De redactie heeft gesproken met museumdocent Jeroen Zwiers en Jeroen,

Nadere informatie

SEPTEMBER 2010 NUMMER 37

SEPTEMBER 2010 NUMMER 37 SEPTEMBER 2010 NUMMER 37 Benoeming Roeli Broekhuis in Raad voor Cultuur Cursus Omgaan met objecten Kijkje in de keuken Bijeenkomst inspiratiecampagne Groningen Symposium 'Let's Sea! Visualizing coastal

Nadere informatie