BEDRIJFSOVERDRACHT BEDRIJFSOVERAME (BINNEN FAMILIES)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEDRIJFSOVERDRACHT BEDRIJFSOVERAME (BINNEN FAMILIES)"

Transcriptie

1 BEDRIJFSOVERDRACHT BEDRIJFSOVERAME (BINNEN FAMILIES) Elke ondernemer komt in zijn leven in de fase dat hij/zij start met het nadenken over zijn/haar pensioen en de overdracht van de onderneming. U heeft jarenlang geïnvesteerd om u en uw bedrijf op de gewenste stip op de horizon te krijgen. Nu is het tijd om na te denken of uw bedrijf klaar is voor de nieuwe generatie of dat de nieuwe generatie klaar is voor uw bedrijf. In de essentie is de opvolging van een familiebedrijf ook een familieproces. U wenst als ondernemer en als hoofd van de familie uw bedrijf over te dragen aan de volgende generatie of een derde partij maar beoogt hierbij zowel de belangen voor het bedrijf als die van de familie te behartigen. Maar hoe zorgt u er nu voor dat u later kunt terugkijken op een overdracht waarbij u kunt zeggen dat: Het bedrijf en haar werknemers in de juiste handen terecht zijn gekomen; Uw kinderen en/of kleinkinderen terugkijken naar een eerlijk en transparant proces wat door iedereen binnen de familie wordt begrepen; Uw kinderen de middelen (zowel op het gebied van leiderschapskwaliteiten, operationeel en financieel) in handen hebben gekregen waarmee ze van het familiebedrijf nog een groter succes hebben kunnen maken; U kunt stellen dat de normen en waarden welke voor u als ondernemer zo belangrijk waren, nu nog steeds worden nageleefd en een essentieel aspect zijn van het bestaansrecht van uw bedrijf.

2 Wij vanuit Bunt Groep helpen u bij het krijgen maar vooral behouden van de grip over dit familieproces. Wij hechten veel waarde aan het begeleiden van de ondernemer, de (potentiële) opvolgers en de overige familieleden. Het is daarom goed om vroeg te starten met het nadenken over de bedrijfsopvolging en in de oriënterende fase alle wensen te inventariseren en te concretiseren. Daarnaast kunnen helpen wij u als overdrager, maar ook de opvolgers bij het maken van de keuzes welke taken en verantwoordelijkheden het beste bij deze personen passen. Iedereen heeft zijn/haar eigen kwaliteiten en valkuilen. Hiervoor bieden wij u persoonlijke en gezamenlijke assessments aan waarmee we vaststellen of de potentiële opvolgers de nieuwe rol aankunnen en/of wat zij nog te ontwikkelen of te leren hebben. Wij stellen samen met u en de opvolgers persoonlijk ontwikkelingsplannen op waarop we periodiek samenzitten om ervoor te zorgen dat de opvolging een succes wordt en dit van nature gaat. Wij helpen u naar elkaar toe te groeien en van elkaar te leren. Wij kunnen u hierin van dienst middels het volgende: Begeleiden en opzetten van familiegesprekken en vergaderingen; Uitvoeren van persoonlijke assessments voor uzelf en uw opvolgers; Opstellen van concrete ontwikkelbehoefte; Organiseren van tussentijdse besprekingen in aanloop naar de bedrijfsopvolging toe Persoonlijke coaching en begeleiding van u als ondernemer waarin we inventariseren wat voor u belangrijk is en u helpen hierin beslissingen te laten nemen voor de toekomst; Persoonlijke coaching en begeleiding van de opvolgers om te kunnen groeien naar de rol van ondernemer, maar ook te kunnen onderkennen waar men elkaar versterkt en waar juist niet.

3 1. Het familiestatuut Uw onderneming is zoals menig familiebedrijf groot geworden op basis van zorgvuldig gekoesterde tradities, normen en waarden. Maar de tijden veranderen. En tradities zijn helaas geen garanties voor het voorkomen van problemen en verschillen van inzicht in de toekomst. Sterker nog: ze kunnen ontwikkelingen in de weg staan om de simpele reden dat sommige zaken door traditie onbespreekbaar zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan opvolging. Moet het per se een familielid worden of is iemand van buiten misschien een betere keuze? Ook financiën kunnen hete hangijzers worden als er afwegingen moeten worden gemaakt tussen investeren of dividend uitkeren. En moeten alle kinderen, ongeacht hun kwaliteiten, automatisch evenveel verdienen? Of moeten alle kinderen automatisch het recht krijgen om te kunnen toetreden tot het familiebedrijf? Door onze ervaring en onderzoek weten wij dat emotionele aspecten doorwerken bij allerlei zakelijke besluiten. Op zich is dat begrijpelijk. Maar om discussies in goede banen te leiden, is het verstandig om elkaar 'recht in de ogen te kijken' op het moment dat de onderlinge relaties goed zijn. Door gezamenlijk (ondernemer en familieleden) een familiebedrijfsplan op te stellen in de vorm van het Familiestatuut maakt u duidelijk wat u als familie belangrijk is, uw visie is, voorwaarden voor opvolging u heeft, hoe u om wilt gaan met aandelen in het familiebedrijf, op welke manier u de aansturing wilt, communicatie afspraken, zeggenschap. Het is de manier bij uitstek om een aantal elementaire zaken te bespreken en te regelen voordat het tot een conflict in de toekomst kan komen. Het belangrijkste is het voorkomen van problemen en geschillen. Het Familiestatuut is de basis voor het in goede harmonie voortbestaan van het familiebedrijf en de familierelaties. Wij als Bunt Groep helpen u met het opzetten van uw eigen Familiestatuut. Met name in het proces van een voorgenomen bedrijfsopvolging is het van essentieel belang de onderlinge verhoudingen en de elementaire zaken van het familiebedrijf te inventariseren en vast te leggen zodat hier vroegtijdig overeenstemming over kan worden bereikt. De volgende elementen zullen we met u bespreken en laten doen terugkomen als bouwstenen van uw familiestatuut: De familie en haar familieleden; Het doel van het Familiestatuur; De historie van het familiebedrijf en de familie; De visie van de familie en het bedrijf; Familieleden in het familiebedrijf; De partners en het familiebedrijf; De leiding over het bedrijf en de opvolging daarvan; Niet familieleden in de leiding over het bedrijf; Eigendom en zeggenschap; De financiering van het bedrijf; Communicatie binnen de familie en het bedrijf (belang van communicatie bij bedrijfs- en familiebelangen)

4 2. Optimale bedrijfsstructurering Nadat u de wensen hebt geconcretiseerd en er een duidelijk plan ligt voor de bedrijfsopvolging gaan wij samen met u en uw accountant uw bedrijfsstructuur analyseren. U heeft zich vast weleens afgevraagd of bijvoorbeeld het hebben van een V.O.F. of een B.V. in de toekomst voor u en uw opvolgers het meest praktische en financieel en juridisch meest gunstige is. In deze fase van het bedrijfsopvolgingsproces stellen we vast of u en uw onderneming klaar zijn voor de toekomst. Waar nodig kunnen wij u assisteren hierin wijzigingen aan te brengen. Daarnaast stellen we vast of de structurering van uw onderneming of groep van ondernemingen per heden voldoet voor een fiscaal gunstige bedrijfsopvolging en/of de huidige vorm van de onderneming wel aansluit bij de ambities en doelen van de ondernemer. Gripvragen Welke structuur past bij ons bedrijf? Wat zijn de voor- en de nadelen van iedere structuur? Hoe zit het met zeggenschap en besluitvorming in deze structuur? Zijn de aandeelhouders ook de bestuurders? Of moeten we dat anders regelen? Welke invloed kunnen we adviseurs geven in dit geheel?

5 3. Fiscaal advies Nadat (we samen met) u een helder beeld heeft bij wat u belangrijk vindt bij de bedrijfsopvolging en er een concreet plan ligt voor de overdracht op de middellange termijn wilt u natuurlijk ook dat dit voor u en uw opvolger(s) zo fiscaal gunstig mogelijk plaatsvindt. Wij kunnen u voorzien van fiscaal advies, hierbij kunt u denken aan: De situatie voor u en de opvolger(s) als ondernemer in privésferen (loonbelasting, inkomstenbelasting); Wat de meest fiscaal optimale constructie is voor de overdracht van de onderneming (wel of niet geruisloos doorschuiven); Wat de fiscale voor- en nadelen zijn van de keuzes te gaan voor een bepaalde vorm van een opvolging. Kortom, wij zullen alle toepasbare scenario's in uw situatie met u doornemen zodat u geoorloofd een juiste keuze kunt maken voor uzelf en de opvolgende generatie. Indien u wenst uw aandeel in de onderneming (gedeeltelijk) te schenken kunnen wij u voorzien van een analyse of u hiervoor aan de vereisten voldoet en hoe u ervoor kunt zorgen dat u aan deze vereisten kunt gaan voldoen. In bepaalde situaties is het wenselijk om de bedrijfsopvolging op voorhand af te stemmen met uw belastingadviseur. Wij kunnen u hierin bijstaan waarop uw wensen voor de bedrijfsopvolging niet te worden belemmerd. Gripvragen Hoe zorg ik ervoor dat het geld in het familiebedrijf blijf? Welke voor- en nadelen moet ik mee rekening houden? Wat als ik een schenking doe? Hoe zit dat fiscaal?

6 4. Waardebepaling van uw onderneming Wij vanuit Bunt Groep kunnen u voorzien van een waardebepaling van uw onderneming. Hierin spelen we direct in op de volgende breinbrekers voor u als ondernemer (en hoofd van uw familie): Wat is mijn bedrijf momenteel waard? Hoeveel moet ik vragen voor mijn bedrijf in haar huidige vorm? Ik wil een eerlijke prijs vragen voor mijn bedrijf richting mijn kinderen? Een overdracht van een onderneming is altijd een emotioneel proces, voor familiebedrijven geld dit des te meer. Het is van groot belang dat u voor de overdracht of opvolging van uw onderneming een onafhankelijke waardebepaling laat uitvoeren. Deze waardebepaling dient niet als exacte prijs maar als een graadmeter voor de te voeren onderhandelingen. Het risico bestaat namelijk, indien u niet kiest voor een onafhankelijke waardebepaling, dat de Belastingdienst de overeengekomen prijs niet als zakelijk bestempeld omdat zij deze te laag vindt. Bij overdrachten in de familiaire sfeer is dit risico hoger dan wanneer er sprake is van derde partijen. Er bestaat namelijk de schijn dat het bedrijf van bijvoorbeeld vader op zoon tegen een gegunde prijs plaatsvindt en hierin dus een stuk schenking in verkapt zit. Wij kunnen u deze waardebepaling bieden. Hierbij gaan we middels uw begroting voor de komende jaren met één van de volgende gebruikelijke 'discounted cashflow methoden' te werk: De Adjusted Present Value methode; of de De WACC methode. Vaak wil de ondernemer in kwestie een prijs voor zijn/haar deel in het bedrijf welke financieel haalbaar is voor de bedrijfsopvolgers maar welke ook zorgdraagt voor veiligstelling van het eigen pensioen en welke fiscaal acceptabel is en voldoet aan de zakelijkheidscriteria. Ook voor verkoop- of kooptrajecten met derden partijen kunnen wij voor u de waardebepaling verrichten van een onderneming waarop de vraag of biedingsprijs kan worden gebaseerd. Middels onze bedrijfsanalyse, onze inventarisatie van de wensen en normen en waarden voor de familie of de onderneming en een waardebepaling zorgen wij ervoor dat u en uw opvolger weten waar uw bedrijf nu staat. Hierin zullen we ook de sterke en zwakke punten zijn van uw bedrijf identificeren en welke invloed de overdracht hierop kan hebben. Bovendien bepalen we wat de kansen en risico s zijn van de voorgenomen bedrijfsoverdracht. Kiest u vervolgens voor een bedrijfsoverdracht dan verzorgen wij de contractuele afwikkeling met een notariskantoor waar we nauw mee samenwerken. De waardebepaling wordt door Bunt Groep aangeboden in een waarderingsrapport welke wordt opgesteld door een Register Accountant of Register Valuator.

7 5. De financiering van de bedrijfsopvolging Herkent u zich in het dilemma dat u uw onderneming wilt verkopen aan uw opvolgers maar er geen kapitaal beschikbaar vanuit hun kant om de overname te financieren? Banken zijn niet altijd even bereidwillig om de opvolgers te voorzien van een financiering voor de overdracht zonder dat hiervoor fikse onderpanden worden verlangd. Een optie is, als de mogelijkheid zich toedoet om een gedeelte van de prijs te schenken aan de opvolgers, echter staat dat niet uw eigen pensioen in de weg? Wij kunnen u gedurende het proces van bedrijfopvolging gericht adviseren over de verschillende mogelijkheden om de bedrijfsopvolging te financieren voor de opvolgers. Voorbeelden van vormen van financieringsmogelijkheden zijn schenken, uitgestelde betalingen, uitgeven van nieuwe (cumulatief preferente) aandelen, etc. Kortom de mogelijkheden zijn zeer divers maar welke sluiten nu het beste aan bij uw wensen en mogelijkheden en bij die van uw opvolgers? Onze expertise zit hem in het samenbrengen van de wensen van alle betrokkenen om een zo goed mogelijke constructie neer te zetten voor de toekomst. Hierin staan de continuïteit van de onderneming en de goede familieverhoudingen op de eerste prioriteit. Gripvragen Hoe zorg ik ervoor dat er voldoende liquide middelen zijn om investeringen te kunnen blijven financieren? Hoe kan ik mijn kinderen ontlasten zodat ze niet met te hoge financiële lasten komen te zitten?

8 6. Testamentair Het is van groot belang dat u als ondernemer maar ook als hoofd van de familie duidelijkheid biedt richting de familie. Vaak komt het voor dat de onderneming wordt overgedragen en/of geschonken aan één deel van de kinderen/overige familie. Wij adviseren dan ook hierover transparant te zijn richting de rest van het gezin en dit bespreekbaar te maken in een familiegesprek. Wij kunnen dit gesprek voor u voorbereiden, verzorgen en vervolgens uitwerken in een gespreksverslag. Vervolgens zullen wij u adviseren welke zaken u testamentair dient te regelen zodat uw wensen voor uw kinderen in de toekomst zijn veiliggesteld. Gripvragen Wat is het risico voor de onderneming wanneer mijn zoon komt te overlijden? Welke rechten en plichten heeft mijn schoondochter op dat moment in het bedrijf? En wat wanneer ze opnieuw huwt? Wat is het risico bij scheiding? Wat moet ik bij leven regelen voor mijn vrouw en kinderen wanneer ik kom te overlijden? Wilt u meer over ons weten of wilt u een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek? Neem eens contact op! Dan bespreken we onder het genot van een kop koffie onze mogelijkheden Wij zijn bereikbaar via het telefoonnummer of via het mailadres info@buntgroep.nl Bunt Groep B.V. Galileilaan 23D 6716 BP EDE

Bedrijfsoverdracht binnen de familie Het proces van opvolging wordt vaak onderschat

Bedrijfsoverdracht binnen de familie Het proces van opvolging wordt vaak onderschat Voor een bedrijfsopvolging binnen de familie zijn er fiscale faciliteiten Bedrijfsoverdracht binnen de familie Het proces van opvolging wordt vaak onderschat Er komt een moment waarop u uw onderneming

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Due diligence. Overnamecontract

Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Due diligence. Overnamecontract Bedrijfsoverdracht: hoe werkt dat? Een bedrijf wordt om verschillende redenen overgedragen. Dit kan zijn om organisatorische redenen, verschuivingen binnen een concern of met het oog op het pensioen van

Nadere informatie

Robert de Vries. Oud DGA van keukenbladenfabriek. Sinds 2006 Register Adviseur Bedrijfsopvolging. Specialisatie: Het Familiebedrijf

Robert de Vries. Oud DGA van keukenbladenfabriek. Sinds 2006 Register Adviseur Bedrijfsopvolging. Specialisatie: Het Familiebedrijf Robert de Vries Oud DGA van keukenbladenfabriek Sinds 2006 Register Adviseur Bedrijfsopvolging Specialisatie: Het Familiebedrijf 2 Wanneer besluit tot overdracht? als men het zat is als de DGA niet meer

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht binnen de familie

Bedrijfsoverdracht binnen de familie Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Bedrijfsoverdracht binnen de familie Het proces van opvolging wordt vaak onderschat Huizen, november 2013 1 Introductie Er komt een moment

Nadere informatie

Verkoop onderneming aan kinderen

Verkoop onderneming aan kinderen Verkoop onderneming aan kinderen Waar moeten ouders van een eenmanszaak of een vof (vennootschap onder firma) op letten bij de verkoop van de onderneming van de zoon of dochter? Dit artikel benoemt de

Nadere informatie

Verkoop van uw bedrijf

Verkoop van uw bedrijf Verkoop van uw bedrijf Langzamerhand begint het te kriebelen. Wellicht wilt uw bedrijf verkopen, of zou een fusie toch een betere optie zijn? Die overwegingen zijn er omdat u wat ouder wordt, of gewoon

Nadere informatie

Uitkomsten onderzoek bedrijfsoverdracht familiebedrijven. 20 juni 2012

Uitkomsten onderzoek bedrijfsoverdracht familiebedrijven. 20 juni 2012 Uitkomsten onderzoek bedrijfsoverdracht familiebedrijven 20 juni 2012 Samenvatting De waardering van het familiebedrijf vormt een belangrijk obstakel bij de overdracht van de onderneming. Vooral de waardering

Nadere informatie

Uw bedrijf overdragen

Uw bedrijf overdragen Uw bedrijf overdragen De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies maatwerk

Nadere informatie

Uw bedrijf overdragen

Uw bedrijf overdragen Uw bedrijf overdragen De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is belastingadvies maatwerk

Nadere informatie

Bedrijfsopvolging, een parcours met hindernissen

Bedrijfsopvolging, een parcours met hindernissen Bedrijfsopvolging, een parcours met hindernissen Koos Tersteeg Adviseur LTO Noord Advies Bedrijfsopvolging Bedrijfsbeëindiging Waar gaat het over? Bedrijfsopvolging De overgang (en voortzetting) van een

Nadere informatie

Bedrijfswaardering in het MKB

Bedrijfswaardering in het MKB Bedrijfswaardering in het MKB Details Cursusduur 1 dag Datum en locatie 20 december 2017 - Putten Tijd 10:00-21:00 Prijs 795,00 (leden) / 895,00 (niet-leden) Kennisgebied Fiscaal & recht Bestemd voor MKB-accountants

Nadere informatie

Stappenplan bedrijfsoverdracht

Stappenplan bedrijfsoverdracht Stappenplan bedrijfsoverdracht Voor een succesvolle overdracht naar de volgende generatie Baker Tilly Berk An independent member of Baker Tilly International VOORWOORD Het proces van overdracht van eigendom,

Nadere informatie

VOORWOORD. Voorzitter MKB-Nederland

VOORWOORD. Voorzitter MKB-Nederland VOORWOORD Het economisch belang van bedrijfsoverdracht mag niet genoeg benadrukt worden. Het valt mij op dat de aandacht voor dit onderwerp met name is gericht op de uittredende ondernemer. Dat is ook

Nadere informatie

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd

Specialisten. bedrijfsovernames. Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk. Specialist. Serieus en betrouwbaar. Resultaat georiënteerd Specialisten bedrijfsovernames Company Brokers, Bedrijfsopvolging, altijd maatwerk Al meer dan 15 jaar ondersteunt Company Brokers ondernemers bij de overdracht of aankoop van de onderneming en richt zich

Nadere informatie

Vlaanderen is ondernemen. Overname kompas Continuïteit voor je onderneming AGENTSCHAP ONDERNEMEN. AGENTSCHAPONDERNEMEN.be

Vlaanderen is ondernemen. Overname kompas Continuïteit voor je onderneming AGENTSCHAP ONDERNEMEN. AGENTSCHAPONDERNEMEN.be Vlaanderen is ondernemen Overname kompas Continuïteit voor je onderneming AGENTSCHAP ONDERNEMEN AGENTSCHAPONDERNEMEN.be Werken aan de continuïteit van uw onderneming is een heel proces en kan verschillende

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen

Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen Bedrijfsoverdracht in Vlaanderen Onderzoek over de planning van de bedrijfsoverdracht uitgevoerd met de steun van Agentschap Ondernemen: Executive summary Prof. dr. Tensie Steijvers drs. Ine Umans Universiteit

Nadere informatie

Samenwerken in familiebedrijven Ruitenburg University maart 2017

Samenwerken in familiebedrijven Ruitenburg University maart 2017 Samenwerken in familiebedrijven Ruitenburg University maart 2017 1 2 Doel vandaag - Familie belonen vanuit de onderneming - Samenwerkingsvormen ondernemingsstructuren - Beloningsvormen bestuurders buiten

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst Bedrijfsoverdracht. 16 mei 2013

Kennisbijeenkomst Bedrijfsoverdracht. 16 mei 2013 Kennisbijeenkomst Bedrijfsoverdracht 16 mei 2013 Van bedrijf naar kapitaal Vóór en na de bedrijfsoverdracht drsj.j.a. Knol, 06-8197 2288 Agenda 1. Verkoop klaar maken van uw onderneming 2. Bedrijf verkocht:

Nadere informatie

Alles onder Controle!

Alles onder Controle! Alles onder Controle! Bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet 20 oktober 2009 Onderwerpen Bedrijfsopvolging in Nederland Inkomstenbelasting Successiewet Bedrijfsopvolging in België Samenloop Nederland

Nadere informatie

2.1. Tariefgroepen... 4 2.2. Vrijstellingen erfbelasting... 4 2.3. Inflatiecorrectie tarieven en vrijstellingen... 6

2.1. Tariefgroepen... 4 2.2. Vrijstellingen erfbelasting... 4 2.3. Inflatiecorrectie tarieven en vrijstellingen... 6 Inhoudsopgave Voorwoord...VI 1. Uw erfgenamen... 1 1.1. U heeft geen testament... 1 1.1.1. Wettelijke erfgenamen... 1 1.1.2. Overlijden met achterlating van echtgenoot en kinderen... 1 1.1.3. Plaatsvervulling...

Nadere informatie

Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht

Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Workshop overdracht KNGF Programma Inleiding Fasen in proces Waardebepaling

Nadere informatie

1-11-2012. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Workshop overdracht KNGF. Overnames. Booming business?? Programma

1-11-2012. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Workshop overdracht KNGF. Overnames. Booming business?? Programma Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht 30 oktober 2012 Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Workshop overdracht KNGF Programma Inleiding Fasen

Nadere informatie

Het managen van opvolging en de volgende generatie

Het managen van opvolging en de volgende generatie Het managen van opvolging en de volgende generatie U hebt jarenlang hard gewerkt om uw bedrijf op te bouwen en tot een succes te maken en u wilt dat het in de familie blijft. Je kunt je kinderen het beste

Nadere informatie

Tijdig Starten met Stoppen

Tijdig Starten met Stoppen NJU/VGZ Themadag Tijdig Starten met Stoppen Paul Overwater Manager MKB Adviseurs & Henri Brom Senior adviseur Overname & Opvolging Programma Inleiding Fasen in proces Waardebepaling Fiscale aspecten Mogelijkheden

Nadere informatie

Van familiebedrijf naar familiekapitaal Vóór en na de bedrijfsoverdracht

Van familiebedrijf naar familiekapitaal Vóór en na de bedrijfsoverdracht Objectief Onafhankelijk Overzichtelijk & ondernemend Van familiebedrijf naar familiekapitaal Vóór en na de bedrijfsoverdracht Praktijkdag: 'De Switch naar Advieskantoor' Bunnik, 18 november 2014 drsj.j.a.

Nadere informatie

van havermaet groenweghe familieadviseurs

van havermaet groenweghe familieadviseurs van havermaet groenweghe familieadviseurs van havermaet familieadviseurs groenweghe Heeft u al aan het volgende gedacht Wanneer is het ideale moment om over te dragen? Is de opvolging financieel verantwoord

Nadere informatie

ING, partner van familiale ondernemers

ING, partner van familiale ondernemers ING, partner van familiale ondernemers Familiebedrijven, de motor van de economie Leidt u een familiebedrijf? Familiebedrijven professionaliseren In België vertegenwoordigen familiebedrijven maar liefst

Nadere informatie

Bedrijfsopvolging in. 6 stappen

Bedrijfsopvolging in. 6 stappen Bedrijfsopvolging in 6 stappen In dit kennisdocument vindt u praktische tips om uw bedrijfsopvolging goed te regelen. Aan de hand van 6 onderwerpen krijgt u inzicht in de te nemen stappen om uw bedrijfsopvolging

Nadere informatie

Bedrijfsopvolging: Financiering vanuit. Mr. dr. Mascha Hoogeveen Fiscal Institute Tilburg

Bedrijfsopvolging: Financiering vanuit. Mr. dr. Mascha Hoogeveen Fiscal Institute Tilburg Bedrijfsopvolging: Financiering vanuit fiscaal perspectief Mr. dr. Mascha Hoogeveen Fiscal Institute Tilburg Fiscaliteit knelpunt in de praktijk? Grootste knelpunten: Vinden van een opvolger Financiering

Nadere informatie

Strategie en Advisering van het Familiebedrijf

Strategie en Advisering van het Familiebedrijf Strategie en Advisering van het Familiebedrijf Mr. Jurgen R. Geerlings Studiekringbijeenkomst RB, april / mei 2017 Relevante trends en ontwikkelingen Kortere levenscycli van produkten en bedrijven en marktvervaging

Nadere informatie

Schouder aan schouder op weg naar de overname. ZLTO helpt opvolgers, familie en partners

Schouder aan schouder op weg naar de overname. ZLTO helpt opvolgers, familie en partners Schouder aan schouder op weg naar de overname ZLTO helpt opvolgers, familie en partners Bedrijfsovername dat doe je samen Bij een overname kom je voor belangrijke vragen en keuzes te staan. Wat is het

Nadere informatie

Juridische aspecten van de stichting administratiekantoor (STAK).

Juridische aspecten van de stichting administratiekantoor (STAK). Juridische aspecten van de stichting administratiekantoor (STAK). mr. dr. R.W.F. Hendriks, Willem II stadion te Tilburg 20 juni 2012 De STAK Certificering van aandelen is een in Nederland veel voorkomende

Nadere informatie

Bij familiebedrijven staat het ondernemerschap en de continuïteit van generatie op generatie centraal.

Bij familiebedrijven staat het ondernemerschap en de continuïteit van generatie op generatie centraal. Position Paper van FBNed September 2009 In zake T.b.v. : Wijzigingsvoorstellen op de Successiewet : rondetafelgesprek vaste commissie voor Financiën woensdag 23 september 2009 Samenvatting Rode draad Belastingplan

Nadere informatie

Roberto H. Flören. Berk Accountants en Belastingadviseurs Hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht. 2 december 2010

Roberto H. Flören. Berk Accountants en Belastingadviseurs Hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht. 2 december 2010 Groeiende familiebedrijven: balanceren tussen familie, bedrijf en emotie Prof.dr. Roberto H. Flören Berk Accountants en Belastingadviseurs Hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht 2 december 2010

Nadere informatie

info &boon tips & boon

info &boon tips & boon tips & boon Bedrijf schenken of erven Nieuwe regels 2010 Om het voortbestaan van een onderneming niet in gevaar te brengen kent de Successiewet de bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling is met de komst

Nadere informatie

Familiebedrijven: krachtig en complex een inleiding

Familiebedrijven: krachtig en complex een inleiding Familiebedrijven: krachtig en complex een inleiding 1 Hoofdstuk 1 Ja, en wat spreken we nu af? Hans laat zijn vingers even boven het toetsenbord van de laptop hangen, klaar om de conclusie van het gesprek

Nadere informatie

Familie en vermogen in bedrijf

Familie en vermogen in bedrijf Familie en vermogen in bedrijf Bedrijfsopvolging, het stokje doorgeven met het oog op de toekomst Bedrijfsopvolging binnen een familiebedrijf is een proces waarbij veel zaken goed en al in een vroeg stadium

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

Ledenavond LTO. 10 november 2014. Mr. J.W.M (Ans) Post notaris en mediator S. Brockötter RB belastingadviseur

Ledenavond LTO. 10 november 2014. Mr. J.W.M (Ans) Post notaris en mediator S. Brockötter RB belastingadviseur Ledenavond LTO 10 november 2014 Mr. J.W.M (Ans) Post notaris en mediator S. Brockötter RB belastingadviseur Bedrijfsovername Juridische en fiscale aspecten van bedrijfsovername. Onderwerpen! Aanvang maatschap/firma!

Nadere informatie

Kenniskringen Visserij

Kenniskringen Visserij Bedrijfsovername Checklist bedrijfsopvolging en -overdracht M.N.J. Turenhout, C. Taal en H. de Haan (Flynth) Kenniskringen Visserij Het project Kenniskringen visserij wordt gefinancierd door het Europees

Nadere informatie

Actueel. Fiscale adviezen op maat voor ondernemers Creëer rust met fiscale planning

Actueel. Fiscale adviezen op maat voor ondernemers Creëer rust met fiscale planning Actueel EEN UITGAVE VAN zoys ACCOUNTANts & BELASTINGADVISEURS jaargang 1 NR. 2 SEPTEMBER 2011 Fiscale adviezen op maat voor ondernemers Creëer rust met fiscale planning Zoys Actueel is een uitgave voor

Nadere informatie

Voorjaarsseminar VAB

Voorjaarsseminar VAB Voorjaarsseminar VAB 5 juni 2014 Mr. J.W.M (Ans) Post notaris en mediator tel. 0543 548 888 a.post@hobbelinkenbuitink.nl www.hobbelinkenbuitink.nl Bedrijfsovername doe je zó? Juridische aspecten van bedrijfsovername.

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3 HOOFDSTUK 3 Opgave 1 a. Wat is het belangrijkste verschil tussen ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid en ondernemingen met rechtspersoonlijkheid? Rechtspersonen zonder rechtspersoonlijkheid kunnen

Nadere informatie

Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen

Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen Bedrijfsoverdracht, geen afbouwen maar opbouwen Bedrijfsoverdracht of -aankoop Een eigen bedrijf is vaak een levenswerk. Maar er komt een moment dat u de touwtjes uit handen zult geven. Moeilijk? Soms.

Nadere informatie

Bedrijf overdragen of overnemen

Bedrijf overdragen of overnemen Bedrijf overdragen of overnemen Ter Braak Willems Twentse Notarissen Almelo, Adastraat 1, tel 0546-82 25 55 Nijverdal, Maximastraat 4, tel 0548-85 50 00 Overdracht IB-onderneming Bedrijfsoverdracht heeft

Nadere informatie

Fiscale zaken voor BV ondernemers

Fiscale zaken voor BV ondernemers Fiscale zaken voor BV ondernemers Countus accountants + adviseurs Apeldoorn 28 mei 2013 Henk-Jan Roersma FB Programma Introductie Aandelenoverdracht Activa/passiva transactie Bedrijfsopvolging Pensioenvoorzieningen

Nadere informatie

Whitepaper: uitfasering pensioen in eigen beheer

Whitepaper: uitfasering pensioen in eigen beheer Stichting Bedrijf & Familie Drs. H.J. Blikslager Adres (alleen op afspraak): Van Hengellaan 2, NL - 1217 AS Hilversum KvK nr.: 6313488 Mobiel: +31 (0)6 466 123 58 Email blikslager@bedrijfenfamilie.nl Site

Nadere informatie

Workshop overdracht KNGF. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Overnames. Bedrijfsoverdrachten binnen fysio. Aspecten bedrijfsoverdracht

Workshop overdracht KNGF. Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht. Overnames. Bedrijfsoverdrachten binnen fysio. Aspecten bedrijfsoverdracht Workshop overdracht KNGF Programma Tijdig Starten met Stoppen Praktijkoverdracht Henri Brom T: 06-54200497 E: hgtbrom@mkbadviseurs.nl Senior Adviseur Opvolging en Overdracht Inleiding Fasen in proces Waardebepaling

Nadere informatie

Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank. 0 ING Bank

Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank. 0 ING Bank Masterclass Bedrijfsoverdracht Wout van der Goot ING Bank 0 ING Bank Bedrijfsoverdracht Een zaak van gevoel en verstand 1 ING Bank Vormen van bedrijfsoverdracht Familie Persoon MBO Verkoop/ opvolging MBI

Nadere informatie

mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris

mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris mr. S.H. Hoogeveen Kandidaat-notaris Uw vermogen in 2015, voorbereid op de toekomst Het beheren van uw vermogen Belastingen Eigen bijdrages De volgende generatie Het beheren van uw vermogen Wie mag uw

Nadere informatie

Rabo Leergang Bedrijfsoverdracht

Rabo Leergang Bedrijfsoverdracht Rabo Leergang Bedrijfsoverdracht Familiebedrijf Voor een soepele overdracht naar de volgende generatie U heeft hard gewerkt om het familiebedrijf te maken tot wat het nu is. Er komt een tijd om zaken los

Nadere informatie

Dienstenwijzer G kwadraat Financieel Advies

Dienstenwijzer G kwadraat Financieel Advies Dienstenwijzer G kwadraat Financieel Advies In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u onze diensten en

Nadere informatie

1 Waarom een accountant?

1 Waarom een accountant? Bedrijfsoverdracht Inleiding Als gevolg van de vergrijzing stoppen veel ondernemers binnenkort met hun onderneming. Wellicht bent u één van hen. U kunt besluiten om uw onderneming te staken, maar u kunt

Nadere informatie

Akkerbouwrelatieavond

Akkerbouwrelatieavond Akkerbouwrelatieavond Jij onderneemt wij helpen je het stokje door te geven Programma Opening Zou Joost het weten? Pauze Joost heeft het geweten! Discussie Bedrijfscirkel Het (bedrijfs)stokje van Joost

Nadere informatie

Deskundig advies, de mens centraal

Deskundig advies, de mens centraal Deskundig advies, de mens centraal Altijd een advies op maat Naast een gedegen advies op het gebied van accountancy, belastingen en ondernemerschap staat bij Reusen Advies altijd de mens centraal. Verwacht

Nadere informatie

Fair Value Business Valuation. Specialist in Ondernemingswaardering

Fair Value Business Valuation. Specialist in Ondernemingswaardering Fair Value Business Valuation Specialist in Ondernemingswaardering PROFIEL Fair Value Business Valuation heeft zich, als één van de weinige bureaus in Nederland, uitsluitend toegelegd op het specialisme

Nadere informatie

M Bedrijfsoverdrachten in het MKB

M Bedrijfsoverdrachten in het MKB M200316 Bedrijfsoverdrachten in het MKB dr. J. Meijaard drs. B.J. Diephuis Zoetermeer, 17 februari 2004 Op dit moment zijn meer bedrijven dan ooit bezig met een bedrijfsoverdracht. Een flink deel van de

Nadere informatie

Ons advies. Toelichting op het advies en de vergoedingen

Ons advies. Toelichting op het advies en de vergoedingen Ons advies Toelichting op het advies en de vergoedingen Als u niet bekend bent met het afsluiten van financiële producten of als u een advies wilt dat is afgestemd op de persoonlijke situatie, dan is het

Nadere informatie

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven:

Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: Plan van aanpak bij het kopen van bedrijven: I. Analyse fase: 1. Vaststelling ondernemings-strategie en missie 2. Vaststelling van de financierings-structuur II. Search fase: 3. Search van overname-kandidaten

Nadere informatie

Stappenplan bedrijfsoverdracht

Stappenplan bedrijfsoverdracht Stappenplan bedrijfsoverdracht t.b.v. verkoper FASE 1: ORIËNTATIE 1 Wat wilt u precies overdragen? Het hele bedrijf? Het onroerend goed? Wordt de onderneming na overdracht voortgezet? 2 Hoe lang blijft

Nadere informatie

In opdracht van: Majka van Doorn Consultant

In opdracht van: Majka van Doorn Consultant Rapport Marktlink Marktmonitor 2016 3 oktober 2016 In opdracht van: Majka van Doorn Consultant 033 330 3321 06 23 77 85 14 Management summary Management summary Driekwart ondernemers denkt na over verkoop

Nadere informatie

6,6. Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart keer beoordeeld. 6.1 Eenmanszaak. Minimale voorwaarde van continuïteit

6,6. Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart keer beoordeeld. 6.1 Eenmanszaak. Minimale voorwaarde van continuïteit Samenvatting door Wietske 791 woorden 27 maart 2016 6,6 11 keer beoordeeld Vak Methode M&O 200% M&O 6.1 Eenmanszaak Één eigenaar (neemt alle besluiten en alle winst is voor hem/haar) Zonder werknemers

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

Inkomensadvies. WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

Inkomensadvies. WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomensadvies WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen bij pensionering, vroegtijdig overlijden en arbeidsongeschiktheid Wat gebeurt er met mijn (gezins)inkomen als ik met pensioen ga, arbeidsongeschikt

Nadere informatie

Erfgoedstrategie en het familiebedrijf

Erfgoedstrategie en het familiebedrijf Erfgoedstrategie en het familiebedrijf Een onderzoek onder directeuren van familiebedrijven naar hun voornemens én de praktijk bij de overdracht en het behoud van het (familie)vermogen In opdracht van

Nadere informatie

Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN

Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN Welkom bij Karssen Financieel Partner voor TANDARTSEN Welkom bij Karssen Financieel, een modern en allround financieel adviesbureau voor advies én oplossingen. We staan medische professionals, ZZP ers,

Nadere informatie

Ons advies. Toelichting op het advies en de vergoedingen

Ons advies. Toelichting op het advies en de vergoedingen Ons advies Toelichting op het advies en de vergoedingen Als u niet bekend bent met het afsluiten van financiële producten of als u een advies wilt dat is afgestemd op de persoonlijke situatie, dan is het

Nadere informatie

Witlox van den boomen. zo zien wij het. Over de organisatie

Witlox van den boomen. zo zien wij het. Over de organisatie Witlox van den boomen. zo zien wij het. Over de organisatie Hoe KRACHTIG mag advies zijn? Witlox Van den Boomen. Zo zien wij het. Onze adviezen zijn gericht op effect. Goed gemotiveerde aanbevelingen voor

Nadere informatie

Presentatie Bedrijfsopvolging Bouwend Nederland Sectie Bouw Midden 27/06/11

Presentatie Bedrijfsopvolging Bouwend Nederland Sectie Bouw Midden 27/06/11 Presentatie Bedrijfsopvolging Bouwend Nederland Sectie Bouw Midden 27/06/11 Agenda 1. Wie wij zijn 2. Wie bent u en hoe speelt bedrijfsopvolging bij u? 3. Wat verwacht u van deze bijeenkomst? 4. Wat wij

Nadere informatie

Rendementseis preferente aandelen bij bedrijfsopvolging

Rendementseis preferente aandelen bij bedrijfsopvolging Jaarcongres Overname Adviseurs Rendementseis preferente aandelen bij bedrijfsopvolging cdenneboom@valuepro.nl Voorstellen Voorstellen Register Valuator Master in Business Valuation Register adviseur bedrijfsopvolging

Nadere informatie

Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart. www.zichtadviseurs.nl

Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart. www.zichtadviseurs.nl Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart www.zichtadviseurs.nl Het uitstippelen van een effectief risicoplan begint met elkaar leren kennen Ondernemen is risico lopen. Als ondernemer

Nadere informatie

PERSOONLIJKE ORIËNTATIE VOORBEREIDING OVERDRACHT WAT IS MIJN ONDERNEMING WAARD? WAARDEBEREKENINGEN BALANSMANAGEMENT WAARDEMANAGEMENT

PERSOONLIJKE ORIËNTATIE VOORBEREIDING OVERDRACHT WAT IS MIJN ONDERNEMING WAARD? WAARDEBEREKENINGEN BALANSMANAGEMENT WAARDEMANAGEMENT Regionaal Ondernemerscongres ING Bank District Amsterdam Bedrijfsoverdracht Een zaak van gevoel en verstand ING Bank Retail / MKB Wout van der Goot 5 oktober 2006 1 ING Bank VORMEN VAN BEDRIJFSOVERDRACHT

Nadere informatie

U doet goede zaken met een accountant

U doet goede zaken met een accountant U doet goede zaken met een accountant Onno Kobus, directeur P&O bureau: Nu ik weet dat de financiën goed geregeld zijn, kan ik al mijn energie richten op mijn bedrijf. U doet goede zaken met een accountant

Nadere informatie

Bedrijfsopvolgingsregelingen voor het familiebedrijf onder druk

Bedrijfsopvolgingsregelingen voor het familiebedrijf onder druk Spotlight Bedrijfsopvolgingsregelingen voor het familiebedrijf onder druk Renate de Lange - Family Business/Private Wealth, Tax & Human Resource Services Jan Nieuwenhuizen - Family Business/Private Wealth,

Nadere informatie

Vermogensoverheveling & Asset protection. Zorginstellingen en vennootschapsbelasting. Johan Nijboer Jan Pieter van Eck

Vermogensoverheveling & Asset protection. Zorginstellingen en vennootschapsbelasting. Johan Nijboer Jan Pieter van Eck Vermogensoverheveling & Asset protection Zorginstellingen en vennootschapsbelasting Johan Nijboer Jan Pieter van Eck Inleiding Doelgroep van deze presentatie: Mensen met omvangrijke box 3 vermogens en

Nadere informatie

info &boon tips & boon

info &boon tips & boon tips & boon Uw positie als DGA Fiscale actualiteiten 2010 Ruim één op de vijf ondernemers is directeur-grootaandeelhouder (dga). Voor het kabinet aanleiding om, zeker in het huidige economische klimaat,

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen. Flexis Benefits Zoetermeer BV

DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen. Flexis Benefits Zoetermeer BV DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Vermogen Flexis Benefits Zoetermeer BV In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt

Nadere informatie

Estate planning 2018

Estate planning 2018 26.03.2018 Estate planning 2018 Een financieel steuntje voor uw kind E-BOOK In dit e-book: Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Denk hierbij aan financiële steun voor studiekosten,

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap

Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap Een goed gesprek over Arbeidsongeschiktheid en ondernemerschap Als ondernemer neemt u dagelijks belangrijke beslissingen. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen bent u afhankelijk van goede informatie.

Nadere informatie

Fiscaal voordeling vermogen nalaten

Fiscaal voordeling vermogen nalaten Kennisdocument Estate planning Fiscaal voordeling vermogen nalaten U denkt er misschien liever niet aan, maar er komt ooit een moment dat u er niet meer zult zijn. Het is goed om daar nu al bij stil te

Nadere informatie

Wat is Waar(de)? & De P van People

Wat is Waar(de)? & De P van People Wat is Waar(de)? & De P van People Door: Tamme de Vries AA RV Register Valuator Blauwzaam Workshop 08 oktober 2015 Mijn winkel; Tamme B.V. Waardering bestaat uit twee componenten: EN Wat is kasstroom?

Nadere informatie

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014

Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap. mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Juridische valkuilen van het beginnend ondernemerschap mr. Claudia Lap, notaris 6 maart 2014 Wat komt er vanavond aan bod? Algemene juridische aspecten: naam, kamer van koophandel, belasting Rechtsvormen:

Nadere informatie

hypotheken verzekeringen pensioenen

hypotheken verzekeringen pensioenen Dienstverleningsdocument Spaak Assurantiën Wie zijn wij? Wij zijn Spaak Assurantiën, uw adviseur in verzekeren. Wij zijn gevestigd in Groningen sinds 1958. Het is van oudsher een familiebedrijf, en dat

Nadere informatie

De Hooge Waerder Corporate Finance

De Hooge Waerder Corporate Finance De Hooge Waerder Corporate Finance Aankoop van een bedrijf Of u nu een bedrijf wilt overnemen, omdat het een minder risicovolle manier is om een bedrijf te starten of omdat u uitbreidingsmogelijkheden

Nadere informatie

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12011036.

Registratie AFM Ons kantoor is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12011036. DIENSTENWIJZER Informatie over onze dienstverlening op grond van de Wet financieel toezicht zijn wij verplicht u voorafgaand aan de totstandkoming van een financiële overeenkomst onderstaande informatie

Nadere informatie

Uw bedrijf verkopen? Taxatie. Overnameprijs UW BEDRIJF VERKOPEN? DAAROM EEN ACCOUNTANT

Uw bedrijf verkopen? Taxatie. Overnameprijs UW BEDRIJF VERKOPEN? DAAROM EEN ACCOUNTANT Uw bedrijf verkopen? risatie Taxatie Overnameprijs UW BEDRIJF VERKOPEN? DAAROM EEN ACCOUNTANT mei 2013 UW BEDRIJF VERKOPEN? DAAROM EEN ACCOUNTANT Deze brochure is speciaal bedoeld voor ondernemers die

Nadere informatie

FAMILIE- & ERFRECHT ADVOCATUUR NOTARIAAT ESTATE PLANNING

FAMILIE- & ERFRECHT ADVOCATUUR NOTARIAAT ESTATE PLANNING & FAMILIE- & ERFRECHT ADVOCATUUR NOTARIAAT ESTATE PLANNING Familie- & Erfrecht - Advocatuur Onze advocaten zijn zeer ervaren en de meeste zijn ook scheidingsmediator. Wij treden veel op voor ondernemers

Nadere informatie

Verenigd Ondernemers Fonds

Verenigd Ondernemers Fonds Verenigd Ondernemers Fonds Presentatie zoekprofiel De Lairessestraat 107 1071 NX Amsterdam t. +31(0)20 337 9648 e. info@verenigdondernemersfonds.nl w. www.verenigdondernemersfonds.nl 2018 Verenigd Ondernemers

Nadere informatie

Inkomensadvies. WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

Inkomensadvies. WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomensadvies WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomen bij pensionering, arbeidsongeschiktheid en overlijden Wat gebeurt er met mijn (gezins)inkomen als ik met pensioen ga, arbeidsongeschikt

Nadere informatie

Bespaar tijd en geld

Bespaar tijd en geld Bespaar tijd en geld Brengt financiële mogelijkheden en risico s in kaart Da Vinci Finance voor financiering en financiële vraagstukken. Het is bijna onmogelijk om op alle gebieden de actuele kennis bij

Nadere informatie

Echtscheiding en uw bedrijf De bedrijfscontinuïteit staat voorop!

Echtscheiding en uw bedrijf De bedrijfscontinuïteit staat voorop! Een echtscheiding is een ingrijpend en complex proces en vraagt om goede fiscale begeleiding Echtscheiding en uw bedrijf De bedrijfscontinuïteit staat voorop! Wanneer u als ondernemer gaat scheiden, dan

Nadere informatie

Henk Oostdam is fiscaal adviseur bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand

Henk Oostdam is fiscaal adviseur bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand Henk Oostdam is fiscaal bij zijn eigen praktijk Tax Consult Network en is de vertrouwenspersoon van Tim Coronel en Peter Ouwehand 30 RBA_Fiscale Opleidingen 2015-2016 30 mijn Henk Oostdam We kijken samen

Nadere informatie

Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig

Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig Een kijkje achter de schermen, kennismaken met een zesde zintuig Onze dienstverlening in vogelvlucht Accountancy De toekomst begint met het heden. Actuele objectieve financiële informatie is daarom van

Nadere informatie

Rechtspersoon: een organisatie die rechten en plichten heeft (ze kan eigen bezittingen en schulden hebben).

Rechtspersoon: een organisatie die rechten en plichten heeft (ze kan eigen bezittingen en schulden hebben). Samenvatting M&O Module 6 Samenvatting door A. 414 woorden 25 juni 2017 7,6 4 keer beoordeeld Vak Methode M&O 200% M&O Module 6 - ondernemingsvormen Rechtsvormen Rechtsvorm is de juridische, oftewel wettelijk

Nadere informatie

Dienstenwijzer G kwadraat Financieel Advies

Dienstenwijzer G kwadraat Financieel Advies Dienstenwijzer G kwadraat Financieel Advies In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo n document. Zo kunt u onze diensten en

Nadere informatie

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT

Naheffing Jaarreken. Vergunningen. De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT Naheffing tsvorm Jaarreken Vergunningen De MKB-accountant: een goede adviseur DAAROM EEN ACCOUNTANT maart 2013 DE MKB-ACCOUNTANT: EEN GOEDE ADVISEUR Elke ondernemer heeft behoefte aan een goede adviseur,

Nadere informatie

Actueel. de essentie! Keuzes voor de juiste richting. Dat is. EEN UITGAVE VAN DE JAGER ACCOUNTANCY jaargang 2 I MAART 2011

Actueel. de essentie! Keuzes voor de juiste richting. Dat is. EEN UITGAVE VAN DE JAGER ACCOUNTANCY jaargang 2 I MAART 2011 Actueel EEN UITGAVE VAN DE JAGER ACCOUNTANCY jaargang 2 I MAART 2011 Keuzes voor de juiste richting. Dat is de essentie! De Jager Actueel is een uitgave voor ondernemers. Met dit blad informeren wij u

Nadere informatie

Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer. Bert Faber

Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer. Bert Faber Wie beheer(s)t Pensioen in Eigen beheer Bert Faber Fiscale Zaken Rabobank FFP Jaarcongres 5 oktober 2017 Klant en uitfasering PEB Welke wegwijzers ga jij invullen? Waar maak jij het verschil? 2 Toetsen

Nadere informatie

Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten

Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten U betaalt pas als het bedrag van de erfenis of schenking hoger is dan de vrijstelling Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten U denkt er misschien

Nadere informatie

Advieswijzer. Bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf: continuïteit staat voorop. 20-08-2015 Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf: continuïteit staat voorop. 20-08-2015 Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Bedrijfsoverdracht van het familiebedrijf: continuïteit staat voorop 20-08-2015 Denk ondernemend. Denk Bol. Inhoudsopgave 1. Belastingclaims bij bedrijfsoverdracht... 3 1.1 Wordt een onderneming

Nadere informatie