2012 N 296. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2012 N 296. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;"

Transcriptie

1 2012 N 296 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 26 juni 2012 om uur en op dinsdag 3 juli 2012 om uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; mevrouw J. d Arnaud-Appelo (PvdA), de heer J. van de Beek (PvdA), mevrouw D.B.J. Bergman (D66), de heren F. van den Brink (InwonersPartij), R.T. Brouwer (Lelystads Belang), D.W. Bussink (CDA), L.J.J. Caniels (CDA), S.G.J. van Erk (VVD), H.W. Gerritzen (VVD), P.C.W. Hamstra (VVD), E. van der Herberg (PvdA), E. Hers (VVD) en J.M. van den Heuvel (SP), mevrouw J.J.P. van der Hoek-Dubois (Bindend Lokaal), de heren C.J.J. Homan (Bindend Lokaal), J.L. Jonker (VVD), H.P.M. van der Kolk (GroenLinks), E.H.G. Marseille (VVD), M. El Mhassani (PvdA), S. Polman (Lijst Simon Polman), W.L.G. Raijmakers (Lelystads Belang) en S.M. de Reus (GroenLinks), mevrouw A.F.M. van Rijnsoever (InwonersPartij), de heren J. Schoone (Bindend Lokaal) en P.A. Schot (D66), mevrouw K. Senf (InwonersPartij), de heren K.B.P. Slump (ChristenUnie) en H.P. Soomers (PvdA), mevrouw J.W. Sparreboom-van der Spoel (VVD), de heren C. van Veluwen (ChristenUnie) en B.E. Visscher (InwonersPartij) en mevrouw E. van Wageningen (ChristenUnie), leden van de raad; alsmede mevrouw M. Jacobs-Haagen en de heren J.A. Fackeldey, W. de Jager en R. Luchtenveld, wethouders; en de heren N. Versteeg, gemeentesecretaris, en J. Woltjer, griffier. Afwezig zijn: de heer P.L.W.J. Baaten (InwonersPartij), mevrouw E.C. van der Kleij (PvdA), mevrouw E.W. Middelkoop-Ferron (PvdA), leden van de raad; alsmede de heer W. Jansen, wethouder

2 2012 N 297 Agenda 1 Opening N Mondelinge vragen N Vaststelling agenda N Ingekomen stukken N Mededelingen N 298 5a Vaststelling A-stukken N Raadsvoorstel Kadernota (algemene beschouwingen) N Mondelinge reactie van het college N Opening De voorzitter: Dames en heren. Ik open de raadsvergadering. Bericht van verhindering is ontvangen van mevrouw Middelkoop, de heer Baaten, mevrouw Van der Kleij en wethouder Jansen. De heer Visscher komt iets later. Voor de orde, de beantwoording van de vragen aan de fractievoorzitters naar aanleiding van de algemene beschouwingen worden niet meegeteld in de spreektijd. Daarover waren de fractievoorzitter al geïnformeerd. Het tweede is dat ik een brief van een wethouder heb ontvangen, wethouder Luchtenveld, waarin hij mij verzoekt de raad voor te stellen beslispunt 49, dat was ook al aangekondigd in de sessie van het raadsvoorstel, van de Kadernota , aangaande het experiment met de nachtnet spoorverbinding tussen Zwolle en Amsterdam, te laten vervallen, omdat er geen draagvlak voor is. En zo ontstaat er opeens financiële ruimte, maar misschien had u dat nog niet ontdekt. 2. Gelegenheid tot het stellen van mondelinge vragen (art. 37 RvO) Er zijn geen vragen. 3. Vaststelling agenda De agenda wordt conform ontwerp vastgesteld. 4. Ingekomen stukken (stuk nr. A ) -1 Voor kennisgeving aangenomen. -2 Voor kennisgeving aangenomen. -3 Voor kennisgeving aangenomen. -4 Voor kennisgeving aangenomen. -5 Voor kennisgeving aangenomen. -6 Voor kennisgeving aangenomen. -7 Voor kennisgeving aangenomen. -8 Voor kennisgeving aangenomen. -9 Voor kennisgeving aangenomen. -10 Voor kennisgeving aangenomen. -11 Ter afdoening in handen van het college gesteld.

3 2012 N Mededelingen Er zijn geen mededelingen. 5a. Vaststelling A-stukken Voorstel verklaring van geen bedenkingen de Waterwijzer (stuk nr. Z ) De heer Bussink: Mevrouw de voorzitter, een stemverklaring. Wij zijn van mening dat de raadsmotie zoals die dit voorjaar is aangenomen, om eerst het bestemmingsplan vast te stellen, nog steeds de juiste weg is. Daarom zullen we tegen dit voorstel stemmen. Bovendien zijn we van mening dat de ruimtelijke onderbouwing summier is en dat het beoogde gebouw op de verkeerde plek komt te staan. De fracties van VVD, PvdA, InwonersPartij, Bindend Lokaal, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Lelystads Belang, SP en Lijst Simon Polman stemmen voor het voorstel. De fractie van het CDA stemt tegen het voorstel. Met 30 stemmen voor en 2 stemmen tegen wordt het voorstel aangenomen. B-stukken: 6. Voorstel Kadernota (stuk nr. B ) Ingediende amendementen en moties Amendement A1 - VVD De fracties van VVD en PvdA stellen het volgende amendement voor: Besluit: 29. Ten behoeve van het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering (wetgeving OFGV) de lasten in de meerjarenraming structureel opwaarts bij te stellen met met ingang van Voorgesteld wijzigingsbesluit: Besluit 29, te laten vervallen. Toelichting: Deze dienst moet door bundeling van menskracht kwaliteitsverbetering en efficiencywinst opleveren. Dat wordt ook nog eens door het Rijk, middels een korting op het gemeentefonds, benadrukt. Het vragen om meer middelen om (nog) betere kwaliteit is dus een verkeerd voorstel dat het geen goed signaal is over de bestuurlijke bereidheid tot prioriteitstelling. Immers ook bij deze dienst gaat het om prioriteitstelling en steekproefsgewijze controles. Amendement A2 - VVD De fracties van VVD en PvdA stellen het volgende amendement voor: Besluit: 34. Ten behoeve van het uitvoeringsprogramma 2013 van het duurzaamheidsbeleid de lasten in de meerjarenraming incidenteel opwaarts bij te stellen met in 2013 en dit bedrag te dekken door onttrekking uit de reserve Nuon. Voorgesteld wijzigingsbesluit: Besluit 34 te laten vervallen in afwachting van inhoudelijke voorstellen van het college. Toelichting:

4 2012 N 299 Op dit moment is onvoldoende duidelijk waarvoor de beschikbaar wordt gesteld. Amendement A3 -VVD De fracties van VVD en PvdA stellen het volgende amendement voor: Besluit: 77. De benodigde investeringskredieten ter hoogte van in 2013, in 2014, in 2015 en in 2016 beschikbaar te stellen. Voorgesteld wijzigingsbesluit: De vermelde investeringsbedragen voor zo ver geen betrekking hebben op de onderwijsuitgaven in het IHP met 25 % verlagen. Toelichting: Het verlengen van de afschrijvingsduur van bedoelde investeringen is gewenst, waarbij de afweging welke investeringen wel en welke niet prioriteit hebben niet door de raad gemaakt dient te worden. Amendement A4 - VVD De fracties van VVD en PvdA stellen het volgende amendement voor: Besluit: 88. Ten behoeve van rechtmatigheid de lasten in de meerjarenraming structureel opwaarts bij te stellen met met ingang van Voorgesteld wijzigingsbesluit: 88. Uitsluitend incidenteel in 2013 beschikbaar te stellen. Toelichting: Het beschrijven van processen, uitbouwen van interne controles en benoemen van beheersmaatregelen, zijn hoofdzakelijk eenmalige activiteiten die reeds lang gereed moeten zijn. Dus eenmalige kosten. Voor zover het om onderhoud van deze producten gaat, worden die geacht binnen de bestaande budgetten te kunnen worden uitgevoerd. Amendement A5 - VVD De fracties van VVD, PvdA en InwonersPartij stellen het volgende amendement voor: Besluit: 99. De lasten in de meerjarenraming structureel neerwaarts bij te stellen met met ingang van 2015, voortvloeiend uit de ombuiging verminderen politieke ambtsdragers. Voorgesteld wijzigingsbesluit: Besluit 99 vervalt. Amendement A6 VVD De fractie van de VVD stelt het volgende amendement voor: Besluit: 9. Ten behoeve van de exploitatielasten onderwijshuisvesting (IHP) de meerjarenraming opwaarts bij te stellen met in 2013, met in 2014, met in 2015 en met in Voorgesteld wijzigingsbesluit: Toe te voegen de tekst: Meer nog dan in andere jaren wordt aangetekend dat de vermelde bedragen voor onderwijshuisvesting in het IHP, zoals die deel uitmaken van deze kadernota voor de jaren na 2013 slechts indicatief zijn tot nadere besluitvorming door de raad heeft plaatsgevonden.

5 2012 N 300 Toelichting: De genoemde bedragen na 2013 zijn slechts indicatief zodat de raad in vrijheid/ongebondenheid kan besluiten over de toekomstige huisvesting van zowel het VO als het BO in relatie tot mogelijke andere financiële prioriteiten. In voorgaande jaren is dat formeel eveneens het geval maar is de praktijk dat in het IHP opgenomen bedragen als lange termijn goedkeuring zijn aangemerkt. Amendement A1 - PvdA De fractie van de PvdA stelt het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt toe te voegen: 108. De baten in de meerjarenraming opwaarts bij te stellen met in 2013 en structureel met vanaf 2014 door middel van de invoering van toeristenbelasting. Argumentatie De economische situatie laat niet toe belastingcapaciteit onbenut te laten en leidt in dit geval niet tot lastenverhoging voor onze inwoners en is ook niet onontkoombaar. Amendement A2 - PvdA De fractie van de PvdA stelt het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt te laten vervallen: 83. De baten van de meerjarenraming van de OZB-inkomsten structureel neerwaarts bij te stellen met met ingang van Argumentatie: Afwijken van de gekozen berekeningssystematiek acht de PvdA onwenselijk. De PvdA is van mening dat in deze tijd lastenverhoging voor de inwoners vermeden moet worden en handelt conform de afspraken hierover. Omgekeerd is het bij de steeds oplopende tekorten in de exploitatie van de gemeente Lelystad niet verantwoord de belastinginkomsten te laten dalen en de normale inflatiecorrectie niet toe te passen. Amendement A3 - PvdA De fractie van de PvdA stelt het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt toe te voegen: 109. Investeren in duurzame uitstroom door een incidentele investering van 3 maal 1 miljoen euro jaarlijks vanaf 2013 te dekken uit de reserve NUON waarbij door middel van de uit het effect van deze investering voortvloeiende besparingen de reserve NUON in de daaropvolgende jaren weer wordt aangevuld. Argumentatie Werk is de voor onze inwoners meest bepalende factor om volop te kunnen participeren in de samenleving. Wij stellen een grote inspanning voor om de stijging van het aantal mensen dat tijdelijk is aangewezen op een uitkering terug te dringen via de methodiek die haar effect in onze gemeente in de afgelopen periode heeft bewezen. Doordat deze incidentele investering wordt gefinancierd door een lening uit de NUON reserve belast dit besluit de kadernota niet in negatieve zin en draagt op termijn bij aan het beperken van de uitkeringslast. Amendement A4 - PvdA De fractie van de PvdA stelt het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt te laten vervallen: 4. Ten behoeve van het Centrum Jeugd en Gezin de lasten in de meerjarenraming structureel opwaarts bij te stellen met in Argumentatie:

6 2012 N 301 Najaar 2011 heeft de raad uitdrukkelijk het budget voor het CJG vastgesteld en geconstateerd dat daarvoor de opgedragen taken kunnen worden uitgevoerd. Er is geen aanleiding nu zonder gewijzigde prestatieafspraken het budget te verhogen. Amendement A5 - PvdA De fractie van de PvdA stelt het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt te laten vervallen: 33. Ten behoeve van het verlengen van het experiment met de wijkbus de lasten in de meerjarenraming incidenteel opwaarts bij te stellen met in 2013 en Argumentatie: Gegeven de noodzaak keuzes te maken, kan een voorziening waarvan blijkens de evaluatie zeer beperkt en in wisselende en afnemende mate gebruik gemaakt wordt, nu geen prioriteit hebben. De PvdA zal nieuwe voorstellen om met participatie van de wijkbewoners met minder middelenbeslag door b.v. de inzet van vrijwilligers en/of belbus - constructies welwillend in overweging nemen. Amendement A6 - PvdA De fractie van de PvdA stelt het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt te laten vervallen: 48. Ten behoeve van het stimuleren ontwikkeling kust de lasten in de meerjarenraming incidenteel opwaarts bij te stellen met in 2013 en dit bedrag te dekken door onttrekking uit de Reserve Ontwikkeling Stad. Argumentatie: De ontwikkeling van de kust is een van de kansrijkste economische assets voor Lelystad. Het stimuleren en faciliteren van initiatieven die bijdragen aan die ontwikkeling is van het grootste belang. Het investeren in een zwembadfaciliteit en een voetpad is echter daarbij niet van zodanige invloed, dat wij daar nu middelen voor ter beschikking willen stellen. Amendement A7 - PvdA De fracties van VVD en PvdA stellen het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt te laten vervallen: 62. ten behoeve van de implementatie van de nieuwe drank- en horecawet de lasten in de meerjarenraming structureel opwaarts bij te stellen met met ingang van Argumentatie: Het is niet mogelijk bij verandering van wetgeving zonder meer budgetten te verhogen. Ook in dit geval dienen de taken uitgevoerd te worden door reallocatie van activiteiten binnen bestaande budgetten en formatie. Amendement A8 - PvdA De fracties van PvdA en VVD stellen het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt te laten vervallen: 63. Ten behoeve van de preventie jeugdcriminaliteit de lasten in de meerjarenraming incidenteel opwaarts bij te stellen met in 2013 en Argumentatie: Preventieactiviteiten, mits effectief, zijn maatschappelijk uiterst waardevol onder andere bij criminaliteits voorkoming. Via tal van subsidies aan b.v. CJG en Stichting Welzijn zijn al taakafspraken gemaakt die ook op dit domein betrekking hebben,

7 2012 N 302 waardoor een incidentele toevoeging aan de reeds bestaande faciliteiten niet opportuun is. Amendement A9 - PvdA De fractie van de PvdA stelt het volgende amendement voor: Het volgende beslispunt te laten vervallen: 92. Ten behoeve van de compensatieregeling OZB startende ondernemers de lasten in de meerjarenraming structureel opwaarts bij te stellen met met ingang van Argumentatie: Startende ondernemers verkeren net als starters op de woningmarkt in de huidige economische situatie in een moeilijke positie. Indien de overheid door deregulering en andere stimulerende maatregelen met beperkte middelen hun situatie kan verbeteren, dan wil de PvdA fractie het gesprek daarover zeker aangaan. Een compensatieregeling OZB achten wij echter het verkeerde instrument, vooral vanwege het risico dat het weinig effectief zal zijn en de middelen niet met zekerheid bij de juiste doelgroep terecht komen. Amendement A1 - InwonersPartij De fractie van de InwonersPartij stelt het volgende amendement voor: Besluitpunt 33 (wijkbus Lelystad Noord), de tekst wordt: Ten behoeve van het definitief in gebruik stellen van de Wijkbus Lelystad Noord, inclusief het zo efficiënt mogelijk bedienen van toeristische locaties (Houtribhaven, Deko Marine, Flevo Marina, Strand Houtribhoek) gelegen aan de huidige route, de lasten in de meerjarenraming structureel opwaarts bij te stellen met Toelichting: - Conform een eerder genomen raadsbesluit is het experiment met de Wijkbus Lelystad Noord geslaagd. - Conform de wens van de raad is het aantal van 1000 reizigers per maand gehaald, daar waar gemiddeld in Nederland voor wijkbussen de norm 400 reizigers is. - Alle inwoners binnen de gemeente hebben recht op deugdelijk openbaar vervoer conform het gelijkheidsprincipe (grondrecht). - Het aantal reizigers kan in principe alleen maar verder stijgen, zeker als de toeristische locaties worden aangedaan in de zomer. - Zo goed als alle andere woonwijken in Lelystad zijn al voorzien van een aansluiting op het openbaar vervoer. - Structurele invoering zorgt voor werk en chauffeursopleiding voor 4 herintreders via Perspectief. - De werknemers van het CVI en de in het besluit genoemde toeristische locaties, zijn qua openbaar vervoer afhankelijk van de wijkbus; bij structurele invoering zal ook bij het CVI het aantal reizigers hoogst waarschijnlijk toenemen. - Gezien het recente besluit van de Raad m.b.t bijdrage aan de High Containment Unit op het CVI terrein, en de daarmee toenemende werkgelegenheid, is hier de importantie van de wijkbus toegenomen. Amendement A2 - InwonersPartij De fractie van de InwonersPartij stelt het volgende amendement voor: Besluit tot het laten vervallen van besluitpunt 48, dat luidt: Ten behoeve van het stimuleren ontwikkeling kust de meerjarenraming incidenteel bij te stellen met in 2013 en dit bedrag te onttrekken uit de Reserve Ontwikkeling Stad.

8 2012 N 303 Toelichting: De InwonersPartij ziet met betrekking tot de kansrijke ontwikkeling van de kust geen noodzaak voor de voorgestelde voorzieningen (voetpad en zwembad). Voor (een deel van) genoemd bedrag kan geen fatsoenlijk zwembad worden aangelegd noch onderhouden (exploitatie), terwijl exploitatiemogelijkheid ook nog eens sterk seizoengebonden is en een zwembad op genoemde plaats niet bereikbaar genoeg is om voldoende inwoners van Lelystad (waaronder veel kinderen) te faciliteren. Het valt te overwegen om, indien toch gewenst, private marktpartijen (leisure) aan te zoeken. Amendement A1 BL De fractie van Bindend Lokaal stelt het volgende amendement voor: Besluitpunt toe te voegen: Kwijtschelding verdisconteren (rioolheffing en OZB). Motivatie: Door de geringe tariefsverhoging die hier voor nodig is, zorgt voor een extra inkomstenpost die het vervallen van besluitpunten (opgevoerd door Bindend Lokaal) compenseert. Te weten: Besluitpunten (achtereenvolgens): 20: ,- 42: ,- 44: ,- 45: ,- Amendement A2 BL De fractie van Bindend Lokaal stelt het volgende amendement voor: Besluitpunt 20: vervallen Motivatie: De subsidielessen voor scholen door Stichting De Verborgen Bron zijn een groot succes. Het stoppen van de subsidie betekent niet automatisch dat scholen de lessen zelf gaan bekostigen. De wetenschap dat basisscholen vanuit het ministerie al fors worden gekort doet des te meer vrezen voor een verenging van het biologieonderwijs. Amendement A3 BL De fractie van Bindend Lokaal stelt het volgende amendement voor: Besluitpunt 42 en 44: vervallen Motivatie: Op het gebied van verkeersveiligheid aan wegen moet absoluut niet worden bezuinigd. Zeker de onderwerpen gedragsbeïnvloeding en verkeerseducatie zijn van eminent belang. Amendement A3 BL De fractie van Bindend Lokaal stelt het volgende amendement voor: Besluitpunt 88: vervallen Motivatie: Aanvullende formatie claimen in deze kadernota geeft een vreemd beeld.

9 2012 N 304 Waar formatievermindering een doelstelling is moet niet via de achterdeur een formatievermeerdering worden verkregen. Indien de genoemde controle onvoldoende is, lijkt sturing op managementgebied eerder op zijn plaats dan nog eens een extra controle bovenop die van de vakafdeling te plaatsen. Efficiënt werken vereist een andere aanpak. Amendement A1 - CU De fracties van ChristenUnie en GroenLinks stellen het volgende amendement voor: Op te nemen besluitpunt 108: 3 miljoen te investeren in een duurzame uitstroom. Dit bedrag te verdelen over de jaren 2013, 2014 en Dit bedrag te ontrekken aan de NUON-reservegelden. Argumenten: Veel extra kosten worden veroorzaakt door de grotere instroom van uitkeringsgerechtigden. De Nuon-gelden staan nu op de bank en leveren een rente van 2,5%. Bij investeren in duurzame uitstroom kunnen de opbrengsten fors hoger zijn dan die 2,5%. ( ) De inschatting, zoals verwoord op blz. 71 en 72 van de kadernota, is dat deze investering per jaar kan opleveren. Aanname is dat er dan 20 mensen per jaar extra werk vinden. Dit aantal is een lage inschatting maar wel vanuit het verleden haalbaar geacht. Met deze investering snijdt het mes aan twee kanten; een hoger investeringsrendement en meer mensen die werk hebben gevonden. Amendement A1 - CDA De fractie van het CDA stelt het volgende amendement voor: In het ontwerpbesluit de hierna genoemde beslispunten te schrappen: - Beslispunt 4 - Beslispunt 6 - Beslispunt 14 - Beslispunt 26 - Beslispunt 33 - Beslispunt 48 - Beslispunt 53 - Beslispunt 63 - Beslispunt 64 - Beslispunt 69 - Beslispunt 87 - Beslispunt 88 Toelichting. Ad. 1. Wij zijn van mening dat eerst de toegezegde evaluatie van het Centrum voor jeugd en gezin in de raad moet worden besproken alvorens de voorgestelde verhoging van beschikbaar te stellen. Ad 2. Wij wensen eerst inzicht in de prestatie afspraken die worden gemaakt in het kader van het onderbrengen van onderdelen van het integratiebeleid bij het reguliere aanbod en de maatschappelijke effecten van de voorgestelde ombuiging van Ad 3. Wij zijn van mening dat een bedrag van binnen de geldende rijksvergoeding moet kunnen worden gevonden. Ad 4. Bij de behandeling van de nota preventief armoedebeleid hebben wij ervoor gepleit het bedrag van beschikbaar te houden voor het armoedebeleid. Wij

10 2012 N 305 verwijzen daarvoor naar ons samen met GroenLinks ingediend amendement van 13 maart 2012 en de daarbij gegeven toelichting. Het doorvoeren van een bezuiniging van in totaal structureel achten wij in deze crisistijd, waarbij steeds meer gezinnen in problemen geraken niet realistisch. Ad 5.Wij zijn op zich zelf niet tegen het experiment wijkbus, maar zijn van oordeel dat daarvoor de middelen door herprioritering binnen het bestaande programma gevonden moeten worden. Bovendien is ons nog een overall evaluatie van het openbaar stadsvervoer in Lelystad toegezegd die zou kunnen dienen om de gewenste financiële ruimte te vinden. Ad 6. De voorgestelde stimulering van de kust, waaronder het aanleggen van een voetgangersverbinding naar het kunstwerk van Gromley valt buiten de reguliere grondexploitatie. Het thans ontrekken van een bedrag van aan de reeds onder druk staande Reserve Ontwikkeling Stad achten wij niet verstandig. Bovendien is vorig jaar bij het voornemen op enig moment toeristenbelasting in te voeren aangegeven dat de opbrengsten van een dergelijke belasting ten goede zouden dienen te komen aan verbetering van het toerisme. Derhalve kunnen de gewenste maatregelen beter in een later stadium, na invoering van toeristenbelasting, worden overwogen. Ad 7. Het verhogen van de tarieven voor de markten achten wij het niet verdedigbaar. De marktkooplieden hebben het vanwege de slechte economisch situatie al moeilijk om het hoofd boven water te houden. De zondagopstelling van de winkels, met name de aanwezige supermarkten, zorgen voor een waarneembare omzetdaling. Het thans doorvoeren van een tariefsverhoging zou er toe kunnen leiden dat de markt uit het centrum verdwijnt c.q. qua omvang aanmerkelijk verschraalt en daarmee indirect een nadelig effect heeft op de omzetten van de winkels in ons stadshart, dat nu juist de nodige reuring dus ook een goedlopende weekmarkt - nodig heeft. Ad 8.Wij zijn tegen verhoging van deze post met omdat bekend was dat de rijksbijdrage eindig was en daarop geanticipeerd had kunnen worden. Bovendien begrijpen wij niet waarom op dit beleidsterrein niet kan worden ingespeeld via het zogenaamde reguliere welzijnsaanbod. Ad 9. Wij zijn van mening dat de voorgestelde exploitatiekosten van burgernet Lelystad onderdeel dienen uit te maken van de begroting van de veiligheidsregio en via de verdeelsleutel in de gemeenschappelijke regeling met de gemeenten verrekend dient te worden. Ad 10. De voorgestelde structurele verhoging van voor juridische advieskosten achten wij op de eerste plaatst niet vallen onder de categorie onontkoombaar. Voorts wordt gewezen op toename van juridische kwesties bij personeelsdossiers. Wij zijn van oordeel dat in dat kader ruimte gevonden moet kunnen worden bij beslispunt 71. Voor zover het juridische claims betreft op projecten of binnen andere programma s gaan wij ervan uit dat binnen een verstandige bedrijfsvoering daarmee rekening is gehouden. Ad 11. Wij zijn van mening dat binnen de normale bedrijfsvoering de gevraagd middelen gevonden moeten kunnen worden. Ad 12. Op zich zelf steunen wij het voornemen nader in te zetten op risicomanagement en versterking van de controlfunctie, maar het ontgaat ons waarom daarvoor aanvullende formatieruimte nodig is, temeer omdat blijkens de recente crisismonitor sprake is van boventallige formatieruimte. Bovendien vragen wij ons af of door afslanking van de diverse programma s de formatie op centraal niveau intern niet kan worden aangevuld. Amendement A2 - CDA De fractie van het CDA stelt het volgende amendement voor: In het ontwerpbesluit beslispunt 10 te schrappen. Toelichting:

11 2012 N 306 Door het college is een nota toegezegd over de capaciteit van schoolgebouwen en actuele leerlingenprognoses. Wij vinden dat op basis daarvan door de raad moet worden beoordeeld of en zo ja welke consequenties deze nota kan hebben voor het IHP. Derhalve vinden wij definitieve vaststelling van het IHP nu niet aan de orde. Amendement A1 - GL De fractie van GroenLinks stelt het volgende amendement voor: Besluit nr. 9 als volgt te wijzigen: Uitsluitend de geraamde kosten voor 2013, ad vast te stellen en de volgende jaren pas vast te stellen als er een concrete raming van de kosten is te geven. En besluit nr.10 als volgt te wijzigen: Het IHP pas definitief vast te stellen als de werkelijke kosten voor 2014, 2015 en 2016 bekend zijn. Toelichting: We nemen aan dat de aanpassing voor 2013 op concrete cijfers berust. Als aanpassingen in de volgende jaren van een dergelijke grootte op schattingen of indicaties berusten, is dit bepaald geen stimulans om nauwkeurig te begroten en andere oplossingen te zoeken indien zich een wijziging voordoet. Amendement A2 - GL De fractie van GroenLinks stelt het volgende amendement voor: Besluit nr. 6 te laten vervallen. Toelichting: Ook na het eindigen van de werkingstermijn van de huidige (verlengde) integratienota is het noodzakelijk het werken aan integratie en emancipatie voort te zetten, waarin nu organisaties als INSAF, Vrouwenactiviteitencentrum, P-team, BGB en VVNL een belangrijke rol spelen. Er is onvoldoende duidelijk dat dit kan met de door het college voorgestelde bezuiniging (verlaging tot 25% van het huidige budget), terwijl bijvoorbeeld de evaluatie van VVNL aantoont dat het werk daar nu effectief en efficiënt gebeurt. Wij stellen voor de bekostiging te laten geschieden door een nauwelijks merkbare verlaging van de ingevolge besluit nr. 93 in te stellen stelpost van in de betreffende jaren resp met per jaar te verlagen (zie amendement rijksbezuinigingen/decentralisaties ). Amendement A3 - GL De fractie van GroenLinks stelt het volgende amendement voor: Besluit nr. 51 als volgt te wijzigen: 51. De meerjarenraming bij te stellen met in 2013, en voor de volgende jaren de uitkomsten van het taakstellingenoverleg af te wachten. Toelichting: Omdat culturele instellingen reeds vanuit het Rijk met zware bezuinigingen te maken hebben, zal een extra taakstelling vanuit de gemeente in de komende jaren onherroepelijk leiden tot ernstige verschraling van het culturele aanbod, mogelijk zelfs tot sluiting van (onderdelen van) instellingen. Wij zijn van mening dat hiermee de leefbaarheid van de stad in het geding is, en Lelystad hierdoor veel aantrekkelijkheid verliest, wat op andere wijze zeker negatieve economische effecten zal hebben. Amendement A4 - GL De fractie van GroenLinks stelt het volgende amendement voor: Besluit nr. 81 als volgt te wijzigen:

12 2012 N 307 Ten behoeve van de financieel technische aanpassingen de raming voor 2013 bij te stellen met en voor de jaren daarna daarvoor geen extra middelen beschikbaar te stellen. Toelichting: We nemen aan dat de aanpassingen voor 2013 onontkoombaar zijn, hoewel dat uit de tekst niet duidelijk wordt. Als aanpassingen van een dergelijke grootte orde jaarlijks ongestraft kunnen worden gepleegd, is dit bepaald geen stimulans om nauwkeurig te begroten en andere oplossingen te zoeken indien zich toch een nadeel voordoet. Wij pleiten er dan ook voor de oplossing voor dit soort zaken in eerste instantie binnen de betreffende begroting te zoeken en indien inderdaad onvoorzien en onoverkomelijk, e.e.a. met goede argumentatie afzonderlijk ter besluitvorming voor te leggen. Amendement A5 - GL De fractie van GroenLinks stelt het volgende amendement voor: Besluit nr. 83 te laten vervallen. Toelichting: Voor ons is niet acceptabel dat het niet toepassen van de inflatiecorrectie op de OZBtarieven leidt tot een verlaging van de opbrengsten. Wij stellen dan ook voor om de opbrengsten op hetzelfde niveau te handhaven. Amendement A6 - GL De fractie van GroenLinks stelt het volgende amendement voor: Besluit nr. 93 als volgt te wijzigen: Ten behoeve van eventuele effecten uit de decentralisaties en aanvullende rijksbezuinigingen een stelpost in te stellen ter hoogte van in 2014, in 2015 en in Toelichting: Ter dekking van het laten vervallen van de bezuiniging op het integratiebeleid (.6) in 2015 en 2016 stellen wij voor de stelpost, die nog een hoogst onzeker karakter heeft nauwelijks merkbaar te verlagen met per jaar (zie amendement integratiebeleid ). Amendement A7 - GL De fractie van GroenLinks stelt het volgende amendement voor: Aan het besluit toe te voegen: De volgende mogelijke ombuigingen te accorderen: Het niet verlengen experiment wijkbus, niet inzetten spoorverbinding Zwolle-Amsterdam, het invoeren van toeristenbelasting, accountmanagement, kwijtschelding verdisconteren rioolheffing en OZB, verhogen precariobelasting, renteverlaging treasury en het anticyclisch aanbesteden. Toelichting: Dit is een bezuinigingsmogelijkheid ingevolge de raadsmotie 10 miljoen ombuigen. De niet hierboven genoemde mogelijkheden, die wel in de mogelijkhedenlijst voorkomen, achten wij schadelijk voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving en zijn dientengevolge niet wenselijk. Amendement A1 D66 De fractie van D66 stelt het volgende amendement voor: De raad van de gemeente Lelystad, in vergadering bijeen op 26 juni 2012, Van mening zijnde dat:

13 2012 N 308 de maatschappelijke effecten ten aanzien van de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen nog niet besproken zijn met de raad. Besluit: - beslispunt 6, voorstel Integratiebeleid van de kadernota , aan te houden tot de maatschappelijke effecten in kaart zijn gebracht; - en dit beslispunt bij de programmabegroting 2013 te behandelen. En gaat over tot de orde van de dag. Amendement A1 Lelystads LB De fractie van Lelystads Belang stelt het volgende amendement voor: Besluitpunt 51 als volgt te wijzigen: De meerjarenraming bij te stellen met in 2013, met , in 2014 en 2015 en structureel met vanaf 2016 voortvloeiend uit de ombuiging op het gebied van cultuurinstellingen (KUBA). Beargumentering: Toen de overheid aankondigde dat de BTW op kunst- en cultuur van 6% naar 19% ging was de sector in rep en roer vanwege de omzet die misgelopen ging worden door de BTW verhoging. In de bezuiniging die het college aan de raad voorstelt is nog rekening gehouden met de BTW verhoging door de rijksoverheid. Nu de BTW verhoging van de baan is hebben de cultuurinstellingen een meevaller van 13% (19-6=13). Om deze reden bestaat de mogelijkheid om het te bezuinigingen bedrag te verhogen van 10% naar 20%. Amendement A1 - SP De fractie van de SP stelt het volgende amendement voor: De tekst van het besluit te laten vervallen en als volgt in te vullen: - Kennis te nemen van de Kadernota ; - Van het college in het najaar van 2012 een geactualiseerd en onderbouwd voorstel voor de programmabegroting tegemoet te zien; - Van het college de volledige begroting tegemoet te zien, voorzien van een deugdelijke toelichting. Motie M1 - VVD De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Overwegende dat: - in de kadernota als opbrengst voor het jaar is opgenomen door het invoeren van de bestuurlijke strafbeschikking; - het onderwerp van handhaving is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV); - bij het opstellen en aanpassen van de APV, door het college met de raad meer malen is besproken dat veel bepalingen zijn opgenomen ten einde bij excessen te kunnen optreden; - het opnemen van een financiële doelstelling bij de handhaving van de APV tot gevolg kan hebben dat naar de letter van de APV zal worden gehandhaafd zonder dat bij de geconstateerde overtreding van de APV sprake is van een maatschappelijk probleem waartegen dient te worden opgetreden; - bij de voorheen door de politie uitgevoerde controles het uitgangspunt dat slechts tegen excessen dient te worden opgetreden, reeds uit oogpunt van prioriteitstelling, uitgangspunt van beleid was. Van mening dat: - bij het door of namens de gemeente zelf handhavend optreden tegen het niet naleven van de APV gewenst is, in de APV slechts die regels op te nemen waarvan naleving dient te worden afgedwongen en deze naleving in de praktijk dan ook in voldoende omvang mogelijk is;

14 2012 N tot het moment dat een dergelijke wijziging van de APV tot stand is gekomen de prioriteitstelling van de handhaving aan de raad ter vaststelling voor te leggen waarin wordt vastgelegd op welke regels van de APV door middel van algemene controles handhavend zal worden opgetreden; - de regels in de APV waartegen door middel van algemene controles handhavend zal worden opgetreden publiek duidelijk bekend te maken; - naast de hiervoor bedoelde algemene controles de gebruikelijk handhaving op grond van gebleken noodzaak normaal dient te worden uitgevoerd. Verzoekt het college: de raad een de prioriteitstelling van de handhaving ter vaststelling aan de raad voor te leggen waarin wordt vastgelegd op welke regels van de APV door middel van algemene controles handhavend zal worden opgetreden. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M1-VVD is ingediend door de fracties van VVD, PvdA en InwonersPartij) Motie M2 - VVD De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Overwegende dat: - het college reeds diverse malen tot bijstelling van lopende begrotingen heeft moeten overgaan; - de in het collegeprogramma opgenomen bezuiniging van inmiddels geheel in de begroting is opgenomen; - de raad bij de vaststelling van de begroting voor het jaar 2012 een motie heeft aangenomen waarin het college is verzocht aanvullende besparingsmaatregelen aan de raad voor te leggen, met als doel hieruit zo nodig keuzen te kunnen maken; - bij de crisismonitor in mei van dit jaar opnieuw grote tegenvallers zijn gemeld, welke in omvang aanzienlijk kunnen oplopen; - het college in de voorgelegde voorstellen nagenoeg uitsluitend heeft gekozen voor vermindering van bestaande budgetten zonder dat een principiële afweging is voorgelegd over het geheel of gedeeltelijk afstoten van taken. Van mening dat: de huidige omstandigheden vereisen dat de raad de mogelijkheid krijgt op basis van een compleet inzicht in de taken die de gemeente uitvoert verdeeld in: - Wettelijke taken - Overige taken een prioritering op te stellen van taken welke in elk geval geheel of gedeeltelijk dienen te worden uitgevoerd en taken welke op basis van door de raad gewenst beleid worden uitgevoerd. Verzoekt het college: - met gebruikmaking van de gegevens welke eerder dit jaar ambtelijk zijn opgesteld de raad uiterlijk in oktober te faciliteren om de hiervoor bedoelde prioritering van taken voor het einde van het jaar te kunnen vaststellen; - hiervoor inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van mogelijk gehele of gedeeltelijke beperking van budgetten. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M2-VVD is ingediend door de fracties van VVD, PvdA en InwonersPartij) Motie M3 - VVD De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Overwegende dat: - de programmabegroting in 2002 is opgezet van uit de gedachte dat de raad uitsluitend op hoofdlijnen dient te sturen;

15 2012 N de huidige situatie waarin scherpe keuzen dienen te worden gemaakt duidelijk maakt dat de programmabegroting in elk geval niet het juiste instrument blijkt te zijn om die scherpe keuzen te kunnen maken; - het college in de begroting voor het jaar 2012 hieraan gedeeltelijk tegemoet is gekomen door naast de programma s ook de producten per programma in totaal op te nemen; - het college de problematiek van het doorbelasten deels heeft ondervangen door de directe bedrijfsvoering uitsluitend in programma zes op te nemen; - ondanks deze maatregelen opnieuw blijkt dat de programmabegroting hiermee de raad nog niet voldoende inzicht geeft om duidelijke keuzen te kunnen maken. Van mening dat: bij het maken van financiële keuzen door de raad de begroting het enige en duidelijke instrument dient te zijn dat als grondslag dient voor de door de raad te nemen besluiten. Verzoekt het college: in overleg met de raad middels de commissie voor de rekening maatregelen voor te bereiden die tot doel hebben dat: uit begrotingscijfers eenvoudig kan worden opgemaakt welke kosten en baten direct verband houden met door de gemeente uitgevoerde taken. Hierbij ondermeer de volgende aanvullingen of wijzigingen te verwerken: - de bedrijfsvoeringkosten voor zover die niet direct beïnvloed worden door de kosten van een programma of programma onderdeel afzonderlijk aan de raad voor te leggen; - in de (bedrijfsvoering)kosten zichtbaar te maken welke kosten door verplichtingen voor lange termijn niet beïnvloedbaar zijn. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M3-VVD is ingediend door de fracties van VVD en PvdA) Motie M4 - VVD De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Overwegende dat: - In de kadernota als opbrengst voor het jaar is opgenomen door het invoeren van de bestuurlijke strafbeschikking; - het onderwerp van handhaving is de Algemene Plaatselijke Verordening (APV); - bij het opstellen en aanpassen van de APV, door het college met de raad meer malen is besproken dat veel bepalingen zijn opgenomen ten einde bij excessen te kunnen optreden; - het opnemen van een financiële doelstelling bij de handhaving van de APV tot gevolg kan hebben dat naar de letter van de APV zal worden gehandhaafd zonder dat bij de geconstateerde overtreding van de APV sprake is van een maatschappelijk probleem waartegen dient te worden opgetreden; - bij de voorheen door de politie uitgevoerde controles het uitgangspunt dat slechts tegen excessen dient te worden opgetreden, reeds uit oogpunt van prioriteitstelling, uitgangspunt van beleid was. Van mening dat: - bij het door of namens de gemeente zelf handhavend optreden tegen het niet naleven van de APV gewenst is, in de APV slechts die regels op te nemen waarvan naleving dient te worden afgedwongen en deze naleving in de praktijk dan ook in voldoende omvang mogelijk is; - tot het moment dat een dergelijke wijziging van de APV tot stand is gekomen de prioriteitstelling van de handhaving aan de raad ter vaststelling voor te leggen waarin wordt vastgelegd op welke regels van de APV door middel van algemene controles handhavend zal worden opgetreden; - de regels in de APV waartegen door middel van algemene controles handhavend zal worden opgetreden publiek duidelijk bekend te maken;

16 2012 N naast de hiervoor bedoelde algemene controles de gebruikelijk handhaving op grond van gebleken noodzaak normaal dient te worden uitgevoerd. Verzoekt het college: de prioriteitstelling van de handhaving ter vaststelling aan de raad voor te leggen waarin wordt vastgelegd op welke regels van de APV door middel van algemene controles handhavend zal worden opgetreden. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M4-VVD is ingediend door de fracties van VVD en PvdA) Motie M1 - PvdA De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat: - het college uitgaat van omdenken: denken in kansen, kijken naar de werkelijkheid zoals die is en wat je ermee zou kunnen doen; - het college de Lelystadse samenleving op een effectieve en efficiënte wijze wil organiseren en financieren; - de moderne burger meer en meer gebruikt maakt van de digitale mogelijkheden van de overheid (digid) Overwegende dat: - onze samenleving steeds meer een 24-uurs maatschappij aan het worden is; - burgers belang hebben bij een dienstbare en moderne overheid; - tijdens politieke avonden (BOB-sessies) in het stadhuis geen loketdiensten beschikbaar zijn. Van mening dat: - bemensing van de loketten van de loketten burgerzaken overdag in de daluren tot een minimum kan worden beperkt; - de interesse van de burger in politiek mogelijk kan worden gestimuleerd door openstelling van de loketten burgerzaken tijdens politieke avonden (BOB avonden). Roept het college op: Als proef voor een half jaar - de openingstijden van het stadhuis zonder kostenverhoging beter af te stemmen op de vraag; - de openingstijden in daluren overdag verminderen en s avonds uitbreiden met opening tijdens BOB-avonden. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M1-PvdA is ingediend door de fractie van de PvdA) Motie M2 - PvdA De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat: - het college uitgaat van omdenken: denken in kansen, kijken naar de werkelijkheid zoals die is en wat je ermee zou kunnen doen; - het college de Lelystadse samenleving op een effectieve en efficiënte wijze wil organiseren en financieren; - het college de kracht van een sociale stad willen behouden; - het college de eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van burgers wil bevorderen; - het college daarbij bescherming blijft bieden aan de meest kwetsbare burgers. Overwegende dat: - De kosten van de Huishoudelijk Verzorging een open-einde-regeling is; - door vergrijzing van de bevolking van Lelystad een stijging is te verwachten in de aanvragen van Huishoudelijke Verzorging; - de raad in 2011 heeft besloten dat er niet zal worden gekort op reeds geïndiceerde uren huishoudelijke verzorging;

17 2012 N de betaalbaarheid van de huishoudelijk hulpvraag mogelijk in de toekomst in geding komt. Van mening dat: het betaalbaar houden van de open-einde-regeling Huishoudelijke Verzorging om omdenken vraagt. Roept het college op: de raad een plan voor te leggen voor gewijzigde criteria indicatiestelling aan de voorkant van het proces (verandering normenkader) met een financiële vertaling in de begroting. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M2-PvdA is ingediend door de fractie van de PvdA) Motie M1 - BL De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat: in de kadernota wordt aangegeven dat binnen 10 jaar het aantal 65+ers zal zijn gestegen van naar Overwegende dat: een dergelijke groei van bedoelde doelgroep een planmatige benadering vereist op verschillende gebieden zoals o.a. : zorg, huisvesting, recreatie, etc. Draagt het college op: een plan te ontwikkelen dat gericht is op het voorzien in de verschillende behoeften van de doelgroep 65+. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M1-Bindend Lokaal is ingediend door de fractie van Bindend Lokaal) Motie M2 BL De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat: van het totaal van gemeentelijke baten en lasten ( ruim ) niet meer dan nauwelijks via de programma rekening inzichtelijk is gemaakt, c.q. is verantwoord. Overwegende dat : zonder deugdelijk inzicht in de going/concern posten: - de raad haar controlerende taak onvoldoende kan uitvoeren; - degelijk onderbouwde alternatieven inzake de programmabegroting 2013 nauwelijks zijn te bedenken c.q. te onderbouwen. Verzoekt het college: - tegelijkertijd met de presentatie van de begroting 2013 (in sept. a.s.) de raad inzicht te verschaffen in de samenstelling van de going/concern posten c.q. de productenbegroting; - daartoe in overleg te treden met de commissie voor de rekening over de wijze waarop dit inzicht voor de raad op een doeltreffende en overzichtelijke manier aan de raad kan worden aangeboden. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M2-BL is ingediend door de fractie van Bindend Lokaal) Motie M3 - BL De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat: het gebruik van de participatieladder waarborgt dat de participatiedoelstelling in Lelystad inhoud wordt gegeven. Overwegende dat : het daartoe van belang is dat in de structuur van werken de participatie activiteiten volgens een vast patroon aan bod komen.

18 2012 N 313 Verzoekt het college: er zorg voor te dragen dat de participatieladder volgens een vast stramien gebruikt wordt. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M3-BL is ingediend door de fractie van Bindend Lokaal) Motie M1 - CU De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Overwegende dat: - echt preventief werken vraagt om investeringen; - deze investeringen pas op de lange termijn zichtbaar resultaat zullen opleveren; - dit echter geen reden is om deze investeringen niet te doen; - preventief werken op de lange termijn gunstig is voor de mensen in wie geïnvesteerd wordt maar uiteindelijk ook voor de uitgaven van de gemeente. Constaterende dat: - er nog veel armoede is in Lelystad; - armoede vaak wordt overgeërfd; - er projecten zijn in Lelystad die zeer positief werken en waar nog wel uitbreiding van mogelijk is. Verzoekt het college: - onderzoek te doen naar mogelijkheid om een deel van de NUON-reservegelden in te zetten om de overerving van armoede tegen te gaan; - dit voorstel aan de raad voor te leggen voor de begrotingsbehandeling. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M1-CU is ingediend door de fractie van de ChristenUnie) Argumenten: Overerving van armoede is een groot probleem in Lelystad. Veel kinderen groeien op in armoedesituaties. Vaak wordt deze armoede overgeërfd. Om dit tij te keren willen wij onderzoeken op welke manier dat het beste kan. In dit onderzoek moet antwoord gegeven worden op de vraag: Op welke manier kunnen wij extra activiteiten ontwikkelen om de overerving van armoede tegen te gaan? Hoeveel geld is daar dan voor nodig. Wat is het maatschappelijk effect van deze investering op de lange termijn. Motie M2 - CU De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Overwegende dat: - de overheid ook een taak heeft om het geluk van haar inwoners te bevorderen; - mensen die gelukkig zijn minder zorg nodig hebben. Constaterende dat: - de werkwijze om mensen meer zelf verantwoordelijkheid te geven een proces is dat nadrukkelijk begeleid moet worden; - in veel gemeenten zeer positieve ervaringen zijn opgedaan met het zogenaamde geluksbudget; - deze aanpak heel goed zou kunnen passen in de bestaande organisatie. Verzoekt het college om: - ter vervanging van de huidige middelenverstrekking het geluksbudget in te voeren als bijzondere bijstand; - het uitgangspunt van het geluksbudget is dat mensen, die recht hebben op bijzondere bijstand, zelf hun eigen plan van aanpak maken, waarin zij aangeven hoe zij zelf gelukkiger denken te worden. En gaat over tot de orde van de dag.

19 2012 N 314 (Motie M2-CU is ingediend door de fractie van de ChristenUnie) Argumenten: Er zij veel eenzame/sociaal geïsoleerde mensen in Lelystad De overheid heeft de plicht mee te werken aan het geluk van haar inwoners. (zie rapport SCP-bureau: Als mensen zelf initiatieven nemen en plannen maken werkt dat vaak beter dan wanneer mensen iets aangeboden krijgen dat door een ander bedacht is. Het geluksbudget is al in andere gemeenten succesvol ingevoerd. Een geluksbudget kan een andere manier van denken bewerkstelligen bij het ondersteunen van mensen Een geluksbudget levert op termijn besparingen op omdat een gelukkig mens zich minder gauw ziek voelt. Voor meer voorbeelden zie ook Motie M3 - CU De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Overwegende dat - de bespreking van de kadernota een moment is waarop we onze visie voor de lange termijn moeten bespreken; - het vooral in tijden waarin moeilijke beslissingen nodig zijn het van groot belang is dat de raad daarin goed samenwerkt. Constaterende dat: - de huidige kadernota, vraagt te beslissen over 107 punten; - door deze aanpak de bespreking van een goede lange termijnvisie niet van de grond komt. Draagt het college op om: met een voostel te komen om de behandeling van de kadernota zodanig vorm te geven dat deze meer recht doet aan de bedoeling van deze nota, n.l.; samen als raad debatteren over de visie op de ontwikkeling van Lelystad voor de lange termijn. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M3-CU is ingediend door de fractie van de ChristenUnie) Motie M1 - D66 De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat: - Lelystad grote verwachtingen heeft bij de effecten van de samenhang op verschillende beleidsterreinen; - dat de financiële effecten als aanname zijn verwerkt in de kadernota. Van mening zijnde dat: de maatschappelijke effecten van de samenhang van de beleidsterreinen niet voldoende kaderstellend in beeld is gebracht. Verzoekt het college: - een overzicht te maken waarin de samenhang in beeld wordt gebracht en - dit de raad als voorgesteld besluit voor te leggen. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M1-D66 is ingediend door de fractie van D66) Motie M2 D66 De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat: - Lelystad grote verwachtingen heeft, en inspanningen vraagt van vrijwilligers van belangenorganisaties in het behalen van gebudgetteerde resultaten op verschillende beleidsterreinen;

20 2012 N dat veel bestaande organisaties die vrijwilligers nu aansturen mogelijk opgaan in nieuwe structuren en andere organisaties; - dat er een zorg bestaat dat het bestaande vrijwilligers vervreemd en dat die zich daarom terugtrekken. Van mening zijnde dat: - niet alleen over vrijwilligers van belangenorganisaties gesproken dient te worden maar ook met vrijwilligers; - niet alleen het organogram of het financiële kader doorslaggevend mag zijn; - continuïteit van de door vrijwilligers geleverde inspanning van groot belang is; - het stoppen met activiteiten van vrijwilligers niet mag afwijken ten opzichte van voorgaande jaren; - overzicht ontbreekt van de samenhang van maatregelen op verschillende beleidsterreinen en vrijwilligersbeleid. Verzoekt het college: - een richtlijn op te stellen hoe verbonden partijen met vrijwilligers die voor belangen staan omgaan; - deze richtlijn mee te nemen in de prestatieafspraken met de organisaties die vrijwilligers coördineren. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M2-D66 is ingediend door de fractie van D66) Toelichting: Met vrijwilligers van belangenorganisaties wordt bedoeld vrijwilligers van onder meer maar niet uitsluitend, wijkraden, GOL, VVNL. Motie M1 - LB De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat: door de bezuinigingsopgave steeds meer druk op het ambtelijk apparaat komt te staan. Overwegende dat: - goede dienstverlening naar de burgers afhankelijk is van het ambtelijk apparaat; - de mate waarin de gemeente in staat is het hoofd te bieden aan alle bezuinigingen afhankelijk is van het ambtelijk apparaat; - een gezond, gemotiveerd en goed opgeleid personeelsbestand de basis is voor een goed ambtelijk apparaat. Van mening dat: het noodzakelijk is om, naast het genoemde budget voor frictiekosten, budget vrij te maken om talentvolle medewerkers extra ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Verzoekt het college om: bij de behandeling van de begroting van 2013 met een voorstel te komen voor een ontwikkelprogramma voor talentvolle medewerkers. En gaat over tot de orde van de dag. (Motie M1-LB is ingediend door de fractie van Lelystads Belang) Toelichting: Lelystads Belang wil met deze motie haar waardering uitspreken voor de inzet van alle Lelystadse ambtenaren. Deze motie is dan ook bedoeld als stimulans en motivatie en op geen enkele bedoeld om aan te suggereren dat er op dit moment iets mis zou zijn met de gezondheid, motivatie of kwaliteiten van het ambtelijk apparaat. Motie M2 - LB De raad van de gemeente Lelystad in vergadering bijeen op 26 juni 2012 Constaterende dat:

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter;

2011 N 486. de heer S.G.J. van Erk (VVD), plaatsvervangend voorzitter; Raad van Lelystad C S C " 2011 N 486 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 27 september 2011 om 21.30 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2012 N 561. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2012 N 561 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 6 november 2012 om 22.20 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M.

Nadere informatie

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206

c^rr Raad van Lelystad 2013 N 206 Raad van Lelystad c^rr 2013 N 206 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 juni 2013 om 22.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter;

2013 N 518. de heer S.G.J. van Erk (VVD), voorzitter; 2013 N 518 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 26 november 2013 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig zijn: de heer S.G.J.

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten

Raadsvoorstel. !IL Gemeente Mook en Middelaar. Samenvatting. Voorstel om te besluiten !IL Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d.d. : Raadscommissie Commissie d.d. Programma Ondetwerp Portefeuillehouder : Bijlagen 12 juli 2017 Commissie Samenleving 28 juni 2017 Sociale en

Nadere informatie

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer T. Veninga Vergunningen,

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

Raadsvergadering 11 juli 2019

Raadsvergadering 11 juli 2019 Raadsvergadering 11 juli 2019 1. Opening 2. Inspraakronde 3. Vaststellen agenda 4. Algemene beschouwingen Voorjaarsdebat 5. Voorjaarsdebat 6. Reactie college Schorsing t.b.v. fractieberaad 7. Slotdebat

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

y Raad van Lelystad 2013 N 438

y Raad van Lelystad 2013 N 438 y Raad van Lelystad 2013 N 438 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 5 november 2013 om 19.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB

Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Raadsvoorstel Agendapunt: 04 Onderwerp Keuzenota's Wmo 2015/Jeugdwet en Participatie/Maatregelen WWB Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 23 september 2014 28 oktober 2014 Nota 'Triple

Nadere informatie

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren - 1 - ALGEMENE GEGEVENS Agendapunt 9. Registratienummer 2014-000951/r Portefeuillehouder FK Griffier 0561-691201 BIJLAGEN (in te vullen door griffier) Voorstel X Raadsvoorstel Concept besluit X Begrotingswijziging

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 8 juni 2017 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 18 mei 2017 De notulen

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

c_siy y Raad van Lelystad 2011 N 491

c_siy y Raad van Lelystad 2011 N 491 y Raad van Lelystad c_siy 2011 N 491 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 11 oktober 2011 om 20.45 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad.

Nadere informatie

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot:

GEMEENTE GOIRLE Griffie. Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011. 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: Besluitenlijst raadsvergadering begroting d.d. 8 november 2011 Agendapunt Onderwerp 1. Vaststelling begrotingsstukken 2012 De raad besluit tot: I. tot vaststelling van de geamendeerde Programmabegroting

Nadere informatie

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren.

Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake de Boulevard. Woordvoerder is de heer B. van Bijsteren. Vergadering Raad 04-07-2013 Tijd: 00:00-00:00 Voorzitter: 1 Opening De voorzitter opent de vergadering. 2 Vragenhalfuurtje raadsleden Er zijn bij de raadsgriffie vragen binnengekomen van de VVD inzake

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber

Ad Jongenelen, Carola van t Schip en Frank Reiber Spelregels Jongerengemeenteraad 19 februari 2015 Er zijn 2 onderwerpen (agendapunten): - Veiligheid - Openings- en sluitingstijden van de horeca Regels van de vergadering - Ieder onderwerp/ agendapunt

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018

Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bijlage 5 Perspectiefnota 2015-2018 Bezuinigingsvoorstel fase IVa In het kader van de bezuinigingen is met de raad afgesproken dat om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting 2015-2018 omkeerbare

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: Alg. Vraag: Hoeveel bedraagt de vermindering aan inhuur van derden qua bedrag en procentueel waarmee in de cijfers

Nadere informatie

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter;

2006 N 258. mevrouw M. Horselenberg, burgemeester/voorzitter; 2006 N 258 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op donderdag 16 maart 2006 te 19.00 uur in het Stadhuis te Lelystad. Aanwezig zijn: mevrouw M. Horselenberg,

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Bestuursrapportage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Bestuursrapportage 2018 Nummer 2018/576433 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2015 2018 4 november 2014 [+ aangevuld met sheet 3 t/m 9] Inleiding Portefeuillehouder Financiën Participatie en afwegingskader programmabegroting 2015-2018. 1 Ontwerp- programmabegroting

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Stelpost nog in te vullen besparingen: 2015 2016 2017 Besparing Holland Rijnland 62.500 83.375 125.000 Moderne werkgever in moderne huisvesting

Stelpost nog in te vullen besparingen: 2015 2016 2017 Besparing Holland Rijnland 62.500 83.375 125.000 Moderne werkgever in moderne huisvesting VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van april 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00021 Onderwerp: Voortgang stelposten nog in te vullen besparingen - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Op 5 februari 2015 heeft

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum 8 juni 2017 vergadering Aanwezig: Ing R.M.M.J. Duijm, mw. K. 't Hart-Tekamp, ing. P. Kraamer, drs. C.W.G.J. van Leeuwen, A.K. Quist, ing. C. Verloop,

Nadere informatie

Besluit in de Raad. Tijd Onderwerp met toelichting Behandeling/besluit Opmerkingen

Besluit in de Raad. Tijd Onderwerp met toelichting Behandeling/besluit Opmerkingen Datum: 31 oktober 2012 Tijd: 20.00 uur Locatie: gemeentehuis/ raadszaal Besluit in de Raad Tijd Onderwerp met toelichting Behandeling/besluit Opmerkingen 1. Opening, vaststelling agenda en mededelingen

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 14 december 2017 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst Raadsleden De heer J.D. Aikema, de heer K. uit de Bosch,

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering bijeen dd. 1 september 2016 Onderwerp:

De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering bijeen dd. 1 september 2016 Onderwerp: aangenomen / verworpen / ingetrokken In te vullen door de griffier AMENDEMENT NR Voor het amendement stemmen. Tegen het amendement stemmen. AMENDEMENT De raad van de gemeente IJsselstein in vergadering

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 8.1. Onderwerp: 166. Gebiedsplannen. Plan van aanpak, Intentieverklaring en startkrediet

Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 8.1. Onderwerp: 166. Gebiedsplannen. Plan van aanpak, Intentieverklaring en startkrediet RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 344445 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 8.1 Onderwerp: 166. Gebiedsplannen. Plan van aanpak, Intentieverklaring en startkrediet Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014

Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Financieel beeld van de gemeente Naarden, Muiden, Bussum September 2014 Inleiding In de fusieraad van 30 juni 2014 is gesproken over een consolidatie van de drie begrotingen en om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 10 februari 2015 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Offerte Betreft :Fcl/Ecl: / / /42611 Overige nog nader te bepalen. Niet van toepassing

Offerte Betreft :Fcl/Ecl: / / /42611 Overige nog nader te bepalen. Niet van toepassing Offerte 2018-2021 PROGRAMMA Duurzaam wonen en ondernemen Maximaal meedoen Goed leven en ontmoeten Veilig gevoel Dienstbare en betrouwbare overheid Bedrijfsvoering Onderwerp: Armoedebeleid Betreft :Fcl/Ecl:

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1567 *B.18.1567* Landgraaf, 2 september 2018 ONDERWERP: 1e begrotingswijziging 2019 GGD Zuid Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvergadering : 15 december 2014. Voorstelnr. : R 7071. : omzetten tijdelijke contracten in vaste contracten bij medewerkers van Wedeka.

Raadsvergadering : 15 december 2014. Voorstelnr. : R 7071. : omzetten tijdelijke contracten in vaste contracten bij medewerkers van Wedeka. Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 20 september 2016 R10S005/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 20 september 2016 R10S005/z Datum Agendapunt Documentnummer R10S005/z160036313 Onderwerp Programmabegroting 2017-2020 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Realisatie van vastgestelde programma s en taken op basis van een sluitend

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 129862 Sector: Inwonerszaken Team : Sport, Economische Zaken & Recreatie Onderwerp: Taakstellende bezuiniging accommodaties Besluit: 1. Vast te stellen dat de accommodaties

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Bepaling minimale omvang Reserve WFA : SMD/06/32 Sector : Maatschappelijke 2 O DEC. 2006 Dienstverlening Afdeling : Beleidsatelier : Sociale

Nadere informatie

Raad van Lelystad 2012 N 160

Raad van Lelystad 2012 N 160 Raad van Lelystad C S C " 2012 N 160 NOTULEN van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Lelystad, gehouden op dinsdag 24 april 2012 om 21.00 uur in het Stadhuis van de gemeente Lelystad. Aanwezig

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014

Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014 Besluitenlijst gemeenteraad Lelystad 2 december 2014 Aanwezig : De raadsleden : K.C. Aksoy, P.L.W.J. Baaten, D.B.J. Bergman, T.H. Bos, W.H. Botter, L.C.C. Buitink, D.W. Bussink, S.G.J. van Erk, L.J. Fer,

Nadere informatie

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%).

- Bij vooral niet op bezuinigen geeft de burger aan: Onderwijs (69,7%), Veiligheid (74,6%), Zorg en volksgezondheid (77,6%). VVD Asten Reactie op Voorjaarsnota 2012 Voorzitter, Vandaag kan de raad zich uitspreken over de ontwikkeling van de scenario s, de financiële consequenties, en het maken van keuzes als gevolg daarvan.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Besluit om:

Raadsvoorstel. Besluit om: Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 november 2018 Portefeuillehouder Mw. C. Kreuk-Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (Programma 2) Onderwerp 2 e begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 23 en 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 februari 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING RAADSVOORSTEL Agendanummer Raadsvergadering van 21 januari 2010 Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING Naar aanleiding van een motie

Nadere informatie

Maassluis. gemeente IMMO. fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis ADV /Z Gemeente Maassluis

Maassluis. gemeente IMMO. fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis ADV /Z Gemeente Maassluis IMMO gemeente Maassluis fractie VVD en PVDA Postbus 55 p/a griffie gemeente Maassluis 3140 AB Maassluis T 14 010 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl ons kenmerk uw kenmerk contactpersoon onderwerp

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 7 APRIL 2009 Aanwezig: de heer M.C. Boevée, burgemeester de heer J.A. Lavooi, wethouder de heer J.P. Tanis, wethouder

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS Zaak Onderwerp Concept besluit Samenvatting Besluit 39478 Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Besluitenlijst Raadsvergadering 7 juli 2016

Besluitenlijst Raadsvergadering 7 juli 2016 Besluitenlijst Raadsvergadering 7 juli 2016 Begrotingswijziging sportnota De begrotingswijziging horende bij de sportnota vast te stellen Invulling beschut werk 1.De trajecten uit de pilot alternatief

Nadere informatie

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort

Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Eerste resultaten quick-wins terugdringen bijstandstekort Programma Inkomen & Armoedebestrijding BW-nummer Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Tijdens de kamerronde

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0511 B.15.0511 Landgraaf, 17 maart 2015 ONDERWERP: Begroting 2016 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 13 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling

Wethouder Financiën, ruimtelijke ordening en gemeentelijke organisatie 2.6 Voor de Lelystedeling Voorstel aan de raad Nummer: Z12-237491 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: L.V. Carli Afdeling: RDB Geo-informatie en Belastingen Telefoon: 0320-278358 E-mail: lv.carli@lelystad.nl

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Verstandig omgaan met zorggeld. Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016

Verstandig omgaan met zorggeld. Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016 Verstandig omgaan met zorggeld Presentatie gemeenteraad 7 juli 2016 Verstandig omgaan met zorggeld Aanleiding Transitie AWBZ Korting op budget Bestuurlijk aanbesteden Kanteling/Eigen kracht Nog niet uitgevoerd

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren:

Voorgesteld wordt de volgende uitgangspunten voor de begroting 2014 te hanteren: Nota voor : vergadering Algemeen Bestuur Datum : 19 december 2012 Onderwerp : Uitgangspunten begroting 2014 en planning besluitvorming Agendapunt : 5 Kenmerk : AB/1224 Bijlage: Planning en controlcyclus

Nadere informatie

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Zorg naar behoefte werd een juridische gevecht Waarom dit alternatieve plan? De kaders voor

Nadere informatie

De leden van de Gemeenteraad; Postbus 250 Het college van Burgemeester en Wethouders;

De leden van de Gemeenteraad; Postbus 250 Het college van Burgemeester en Wethouders; Raadsgriffie De leden van de Gemeenteraad; Postbus 250 Het college van Burgemeester en Wethouders; 1 3 0 A G H fddor P 2 De gemeentesecretaris; _.... Bezoekadres: De directie; Raadhuisplein 1 De clustermanagers;

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

* IJsselstein. Besluitenijst

* IJsselstein. Besluitenijst Besluitenijst ^ Gemeente * IJsselstein Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente IJsselstein, gehouden op donderdag 24 september 2015, om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie