ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT"

Transcriptie

1 ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT mr. Allard Bekius 3 september 2019

2 Inhoudsopgave 1. De verslaafde werknemer 2. Jurisprudentie a. Disfunctioneren en opzegverbod tijdens ziekte b. Mogen min-uren worden verrekend? c. Medische doorverwijzing naar extern expertisecentrum d. Was ontbinding VSO tijdig? 3. Wetgeving actueel: a. Updates pensioen b. IOW 4. Een heks van een ex

3 De verslaafde werknemer 1/4 STECR Werkwijzer (2011): verslaving aan alcohol of drugs is een progressieve chronische ziekte; er zijn verschillen in de hersenen van verslaafden ten opzichte van gezonde mensen; een verslaafde kan niet puur op wilskracht van de verslaving af komen; dat vraagt vaak een multidisciplinaire behandeling. Verschil vóór en ná WWZ: voor WWZ: kantonrechter moet zich vergewissen of verzoek verband houdt met opzegverbod, maar mocht vervolgens wel tot ontbinding overgaan; na WWZ: kantonrechter moet ontbindingsverzoek in beginsel afwijzen als het verband houdt met opzegverbod. We zien dat terug in de rechtspraak sinds WWZ.

4 De verslaafde werknemer 2/4 Casus: Werknemer is vleesbewerker. Het werk van werknemer is gevaarlijk. Werknemer komt herhaaldelijk onder invloed op het werk en is daarvoor al eens gewaarschuwd. Hij heeft hulp van werkgever afgewimpeld. Werknemer komt weer dronken op het werk en werkgever vraagt ontbinding (primair e-grond en subsidiair g-grond). Kantonrechter Rotterdam: alcoholverslaving is een ziekte; eerdere behandeling bleek succesvol, maar verslaving heeft zich weer geopenbaard; verzoek houdt direct verband met de verslavingsproblematiek en dus met ziekte; verzoek afgewezen. Aardig detail: werknemer meldde zich in deze zaak pas ziek ná indiening ontbindingsverzoek. Daarover meer verderop in dit online seminar.

5 De verslaafde werknemer 3/4 Wat werkt wel? Zonder deugdelijke grond weigeren behandeling te ondergaan, kan worden gezien als het schenden van re-integratie-inspanningen. Dit is een ontslaggrond, waarbij het opzegverbod niet van toepassing is. Leg contact met bedrijfsarts en laat die zo nodig verwijzen naar behandeling. Zie ook verderop in dit online seminar. Ontslag op staande voet: opzegverbod niet van toepassing bij geldig ontslag op staande voet; dringende reden vereist. Uit de rechtspraak; herhaaldelijk op het werk gebruiken, herhaaldelijk onder invloed op het werk komen; ernstig verwijtbaar? Soms toch transitievergoeding; duidelijk beleid helpt!

6 De verslaafde werknemer 4/4 Mag de werkgever testen op alcohol/drugs? Standpunt Autoriteit Persoonsgegevens: nee! Persoonsgegevens verkregen uit afgenomen test, zijn gezondheidsgegevens. Het is in beginsel verboden deze te verwerken; instemming van werknemer is niet afdoende; uitzonderingen: Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer. Hoe dan toch vaststellen of werknemer onder invloed is? Uiterlijke kenmerken (ogen, geur, bewegingen, verzorging, etc.); gedrag; functioneren. Leg getuigenverklaringen zo snel en gedetailleerd mogelijk vast (wat heb ik gezien, gehoord, geroken, etc.).

7 Disfunctioneren en opzegverbod tijdens ziekte 1/3 Casus: werknemer krijgt gedurende dienstverband te maken met geknapt hersenaneurysma; BA acht hem na enige tijd weer volledig hersteld (werknemer meent: met enige beperkingen); enige jaren later disfunctioneert werknemer en werkgever zet verbetertraject in; uitkomst van dit verbetertraject is dat werknemer zijn functioneren niet op het vereiste niveau weet te brengen; werkgever wil nog wel aantal maanden naar een passende functie zoeken maar biedt wel alvast een VSO aan; werknemer meldt zich ziek maar BA ziet geen beperkingen; werkgever zoekt gedurende drie maanden naar geschikte herplaatsing; dat levert niets op en werkgever vraagt ontbinding op de d-grond.

8 Disfunctioneren en opzegverbod tijdens ziekte 2/3 Kantonrechter: onvoldoende gebleken dat werknemer niet herplaatst kon worden. Vervolg casus: werknemer wordt vrijgesteld om zich te kunnen richten op herplaatsing. Werkgever meent dat werknemer zich onvoldoende inspant en vraagt opnieuw ontbinding wegens disfunctioneren. Verzoek wordt nu toegewezen. Werknemer gaat in hoger beroep en stelt onder verwijzing naar een neuropsychologisch rapport dat hij arbeidsongeschikt was en dat er een opzegverbod geldt. Hof: beroep slaagt niet want kantonrechter kon alleen de situatie toen beoordelen en kon zich niet van het opzegverbod vergewissen. Werknemer laat het er niet bij zitten en stapt naar de Hoge Raad.

9 Disfunctioneren en opzegverbod tijdens ziekte 3/3 Hoge Raad: beoordeling ex tunc brengt mee dat geen rekening mag worden gehouden met feiten en omstandigheden die zich na de beslissing van de kantonrechter hebben voorgedaan; dit doet echter niet af aan de herkansingsfunctie van het hoger beroep; het stond de werknemer dan ook vrij om pas bij het Hof een beroep te doen op het opzegverbod wegens ziekte; het Hof heeft dus ten onrechte geoordeeld dat werknemer zich te laat heeft beroepen op het opzegverbod en het neuropsychologisch rapport; beslissing Hof wordt vernietigd. Als er redelijkerwijs twijfel is over het bestaan van een medische oorzaak voor het disfunctioneren: gokt werkgever erop of laat hij dit eerst onderzoeken?

10 Mogen min-uren worden verrekend? 1/3 Casus: werknemer heeft een groot aantal min-uren (circa 111) staan; dit is mede ontstaan omdat zij op vrijdag niet kon werken vanwege haar opleiding; werknemer zegt de arbeidsovereenkomst op; werkgever is teleurgesteld, temeer omdat hij haar opleiding heeft gefaciliteerd; én op haar dringende verzoek (werknemer had moeite met rondkomen) de arbeidsomvang heeft uitgebreid (ondanks de min-uren); werkgever stelt dan ook dat werknemer tot einde dienstverband flink moet doorwerken zonder vakantie op te nemen en daarbij de min-uren zoveel mogelijk moet inhalen; werknemer stelt dat zij niet zoveel min-uren heeft en dat zij intern akkoord had gekregen om eerder met werken te stoppen;

11 Mogen min-uren worden verrekend? 2/3 vervolgens meldt werknemer zich ziek, plaatst een negatief bericht over werkgever op een vacaturesite én laat werkgever bellen door een agressief familielid; werkgever verrekent min-uren in de eindafrekening en werknemer stapt naar de rechter; werkgever vordert in reconventie een boete vanwege overtreden geheimhoudingsbeding (vanwege negatief uitlaten op de vacaturesite én het bedreigende telefoongesprek). Kantonrechter: in de wet is bepaald dat werknemer recht op loon behoudt indien hij het werk niet heeft verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening werkgever moet komen; werkgever meldt pas laat aan werknemer dat zij min-uren moet inhalen terwijl zij (mede ter bescherming van haar werknemers) actief dient te sturen op het daadwerkelijk werken van de overeengekomen arbeidsomvang; >

12 Mogen min-uren worden verrekend? 3/3 Vervolg kantonrechter: werkgever heeft werknemer niet op korte termijn de uren laten inhalen maar heeft het hoge saldo min-uren laten ontstaan en laten gebeuren; in dat verband is ook onbegrijpelijk (maar wel goed bedoeld en werkgever had daar zijn motief voor) dat werkgever de arbeidsomvang zelfs nog heeft uitgebreid; werkgever moet dus alsnog uitbetalen, te vermeerderen met wettelijke rente; de vordering van werkgever in reconventie wordt afgewezen want hoewel werknemer zorgvuldiger had mogen zijn kan niet bewezen worden dat werknemer zelf het geheimhoudingsbeding heeft overtreden en er geen bijzonderheden van het bedrijf naar buiten zijn gebracht. Laat min-uren zo snel mogelijk (bij voorkeur bij begin nieuwe maand) inhalen.

13 Medische doorverwijzing naar extern expertisecentrum 1/3 Casus: werkgever maakt gebruik van de providerboog van Achmea; hieronder kan BA een arbeidsongeschikte werknemer doorverwijzen naar het (medisch) expertisecentrum van de providerboog; BA verwijst onwillige werknemer die reeds onder medische behandeling staat, door naar het expertisecentrum en werkgever bevestigt dit op straffe van een loonstop; de COR is het hier niet mee eens. Partijen (werkgever en de COR) besluiten hun geschil gezamenlijk (op basis van een gezamenlijk verzoekschrift) aan de rechter voor te leggen. Kantonrechter: als bepaalde aspecten de professie van de BA te buiten gaan, is BA verplicht om aanvullende expertise in te schakelen;

14 Medische doorverwijzing naar extern expertisecentrum 2/3 VervoIg kantonrechter: is daarvan sprake, dan is werknemer gehouden medewerking te verlenen, ook als hij op dat moment al een medische behandeling ondergaat; dat dit mogelijk tot een ander (tegenstrijdig) oordeel leidt, is onvoldoende reden (en dus geen deugdelijke grond) om zijn medewerking te weigeren; medische inzichten kunnen veranderen en andere medische oordelen kunnen leiden tot snellere en betere re-integratie; bovendien is het aan de BA (en niet aan de behandelaar) om te beoordelen of sprake is van adequate re-integratie; dus geen strijd met vrije artsenkeuze en werknemer verliest in beginsel recht op loon als hij weigert hieraan mee te werken.

15 Medische doorverwijzing naar extern expertisecentrum 3/3 Werkgever wordt in het gelijk gesteld, máár werknemer is niet verplicht om daadwerkelijk instemming te geven voor doorverwijzing en evenmin voor inwinnen medische informatie bij de behandelend sector. Deze weigering kan dan wel gevolgen hebben voor zijn recht op loon! En eventueel een grond zijn voor ontslag.

16 Was ontbinding VSO tijdig? 1/3 Casus: werkgever is niet tevreden over functioneren werknemer; in november 2018 spreken zij over beëindiging van de arbeidsovereenkomst; op 20 december 2018 stuurt werkgever concept VSO en daarin staat het volgende: Na ondertekening kan werknemer binnen 14 dagen en zonder opgave van redenen alsnog afzien van de overeenkomst (de overeenkomst ontbinden). ; diezelfde dag hebben partijen via WhatsApp overeenstemming want werknemer geeft aan dat VSO klopt en dat hij deze getekend per post zal terugsturen; werknemer stuurt idd de VSO ondertekend terug en werkgever heeft op 27 december 2018 deze VSO ontvangen; bij brief van 7 januari 2019 geeft werknemer aan de VSO te willen ontbinden; werkgever geeft aan dat dit te laat is en werknemer stapt naar de rechter.

17 Was ontbinding VSO tijdig? 2/3 Kantonrechter: volgens artikel 7:670b lid 2 BW kan een werknemer een VSO ontbinden binnen 14 dagen na de datum waarop deze tot stand is gekomen; werkgever stelt zich dus terecht op het standpunt dat niet vereist is dat partijen een daartoe opgesteld stuk ondertekenen; slechts is vereist dat partijen de tussen hen gemaakt afspraken op schrift hebben (WhatsApp valt ook hieronder) en daarmee akkoord zijn; VSO is daarom in dit geval tot stand gekomen op 20 december 2018 en vanaf dat moment gaat de wettelijke termijn lopen; echter, de tekst van de VSO wijkt af van de tekst van de wet en dus mocht werknemer erop vertrouwen dat de bedenktermijn vanaf de datum van ondertekening gold (temeer nu werkgever zelf de VSO heeft opgesteld);

18 Was ontbinding VSO tijdig? 3/3 Vervolg kantonrechter: dat de wet van dwingend recht is maakt dit niet anders, want verruiming van de termijn is wel toegestaan (maar beperking niet); werknemer was dus op tijd en de arbeidsovereenkomst is dus niet geëindigd; de vordering van werknemer wordt toegewezen. Check steeds of in de VSO is opgenomen binnen 14 dagen na de datum waarop deze tot stand is gekomen te ontbinden.

19 Wetgeving actueel: gematigde verhoging AOW-leeftijd Pensioenakkoord: kabinet heeft toegezegd de verhoging van de AOW-leeftijd te vertragen; Wet temporisering AOW-leeftijd vlak vóór de zomer in recordtijd behandeld; verhoging AOW-leeftijd nu als volgt: : 66 jaar en 4 mnd i.p.v. 66 jaar en 8 mnd; : 66 jaar en 4 mnd i.p.v. 67 jaar; : 66 jaar en 7 mnd i.p.v. 67 jaar en 3 mnd; : 66 jaar en 10 mnd i.p.v. 67 jaar en 3 mnd; : 67 jaar i.p.v. 67 jaar en 3 mnd; vanaf 2025: gematigder koppeling aan levensverwachting (moet in nadere wetgeving worden uitgewerkt).

20 Wetgeving actueel: IOW Wet Inkomensvoorziening Oudere Werklozen: werknemers vanaf 60 jaar en 4 maanden die werkloos of gedeeltelijk arbeidsongeschikt blijven, kunnen aanspraak maken op een IOW-uitkering; hoogte IOW-uitkering (sinds 2015): 70% van het zogenaamde sociaal minimum voor een alleenstaande; duur IOW-uitkering: na afloop WW of WGA tot AOW. Wetsvoorstel verlenging IOW: IOW is tijdelijk en zou eindigen per 1 januari 2020; kabinet wil IOW verlengen tot 1 januari 2024 met instroom tot 1 januari 2026; wetsvoorstel ligt voor advies bij de Raad van State.

21 Een heks van een ex Casus: Een, inmiddels zieke, werknemer wordt door zijn ex gestalkt. Werkgever ontvangt ook dreigberichten, er verschijnen valse negatieve internetrecensies en bedrijfsbus is beklad. Nadat directeur foto ontvangt met afbeelding van pistool en munitie is de maat vol. Werkgever vraagt ontbinding op de h-grond. Kantonrechter: wetgever heeft bedoeld om ontslag mogelijk te maken op redelijke gronden in belang van functioneren van de onderneming; werkgever heeft belang bij eindigen van situatie en is zelf niet bij machte om tij te keren; van werkgever kan niet worden gevergd dat zij het dienstverband in stand houdt; ontbinding met transitievergoeding.

22 Contact Volgende Online Seminar: 1 oktober 2019 Utrecht Zwolle Apeldoorn Arnhem Volg ons op Of kijk op /arbeidsrecht Apeldoorn Vosselmanstraat 1 Postbus GC Apeldoorn Utrecht Maliebaan 83 Postbus AC Utrecht Arnhem Velperweg 10 Postbus KA Arnhem Zwolle Burgemeester Roelenweg 11 Postbus AP Zwolle

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 maart 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 maart 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 6 maart 2018 Inhoudsopgave 1. Ziek tijdens vakantie en vice versa 2. Jurisprudentie actueel: a. Aanzegvergoeding niet redelijk b. Herplaatsing in passende

Nadere informatie

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013 Ontslagrecht en dossiervorming Corine Oerlemans 26 november 2013 Beëindiging arbeidsovereenkomst Er zijn in principe 4 manieren om de arbeidsovereenkomst met een werknemer te beëindigen. Elk met een eigen

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018 Inhoudsopgave 1. Niet-nakomen re-integratieverplichtingen 2. Jurisprudentie actueel: a. Opbouw vakantiedagen tijdens ouderschapsverlof?

Nadere informatie

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT. mr. Allard Bekius 4 juni 2019

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT. mr. Allard Bekius 4 juni 2019 ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT mr. Allard Bekius 4 juni 2019 1 Inhoudsopgave Wet arbeidsmarkt in balans (WAB): - Ratio - Cumulatiegrond - Transitievergoeding - Proeftijd - Ketenregeling - Non-concurrentiebeding

Nadere informatie

Actualiteiten WWZ. Recente rechtspraak

Actualiteiten WWZ. Recente rechtspraak Actualiteiten WWZ Recente rechtspraak Recente rechtspraak VERGOEDINGEN - Naast transitievergoeding en billijke vergoeding geen ruimte voor een aanvullende vergoeding. Als partijen een aanvullende vergoeding

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 5 juni 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 5 juni 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 5 juni 2018 Inhoudsopgave 1. Bewijs in ontbindingszaken 2. Jurisprudentie actueel: a. Mag thuiswerkdag worden ingetrokken? b. Optelsom verwijtbare handelingen

Nadere informatie

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT mr. Allard Bekius 1 oktober 2019 Inhoudsopgave 1. Werknemer naar huis sturen: mag dat? 2. Jurisprudentie a. Stoelendansmethode b. Uitzondering op opzegverbod bij ziekte c. Tijdelijk

Nadere informatie

Inleiding in het ontslagrecht

Inleiding in het ontslagrecht I Inleiding in het ontslagrecht Het Nederlandse ontslagrecht kent vier wijzen waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen. De eerste en meest voorkomende wijze van beëindiging is de beëindiging met wederzijds

Nadere informatie

WWZ in de praktijk. Vereniging Arbeidsmediators Nederland. Driebergen, 22 maart 2016. Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht

WWZ in de praktijk. Vereniging Arbeidsmediators Nederland. Driebergen, 22 maart 2016. Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht Vereniging Arbeidsmediators Nederland Driebergen, 22 maart 2016 WWZ in de praktijk Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht 23 maart 2016 pagina 1 Onderwerpen uitnodiging Stand van zaken na 10 maanden

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Schriftelijkheidsvereiste ook voor relatiebeding 2. Jurisprudentie: a. Mag werkgever hoofddoek verbieden? b. Herplaatsing binnen

Nadere informatie

Actualiteiten arbeidsrecht. 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag

Actualiteiten arbeidsrecht. 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag Actualiteiten arbeidsrecht 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag Wet Arbeid en Zorg: Ouderschapsverlof Dwingend recht Absoluut recht Voorwaarden: 1. er moet sprake zijn van een werknemer die

Nadere informatie

Arbeidsrecht Actueel. Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid over ontslag op staande voet onder de Wet werk en zekerheid.

Arbeidsrecht Actueel. Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid over ontslag op staande voet onder de Wet werk en zekerheid. Jaargang 22 (2017) JANUARI nr. 279 Arbeidsrecht Actueel In deze uitgave: Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid over ontslag op staande voet onder de Wet WeRk en zekerheid Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017 Inhoudsopgave 1. WWZ: grenzen aan de restgrond (h-grond) 2. WWZ: ontwikkelingen transitievergoeding 3. Jurisprudentie actueel: a. oneigenlijk

Nadere informatie

WWZ: ontslag en vergoeding. 21 april 2015

WWZ: ontslag en vergoeding. 21 april 2015 WWZ: ontslag en vergoeding 21 april 2015 WWZ in vogelvlucht Het verbeteren van de flexpositie (1 januari 2015/1 juli 2015); Ontslagrecht: Opzegging of ontbinding afhankelijk van de reden, hoger beroep

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 2 oktober 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 2 oktober 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 2 oktober 2018 Inhoudsopgave 1. De gedeeltelijke transitievergoeding 2. Jurisprudentie actueel: a. Ontslag (nemen) en de gefixeerde schadevergoeding b. Uitzendkrachten

Nadere informatie

RE-INTEGRATIE bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. mr. Wilco Nieuwenhuis advocaat

RE-INTEGRATIE bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. mr. Wilco Nieuwenhuis advocaat RE-INTEGRATIE bij ziekte en arbeidsongeschiktheid mr. Wilco Nieuwenhuis advocaat www.nysingh.nl /arbeidsrecht Nysingh Juridisch partner voor bedrijven, instellingen en overheid Ruim 90 specialisten Markt-

Nadere informatie

De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen

De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen D.J. Buijs BG dagen NVAB 18 juni 2015 Schema einde arbeidsovereenkomst Van rechtswege Dood werknemer (art. 7:674 BW) Bepaalde tijd (art. 7:667/668 BW) Beëindigingovereenkomst

Nadere informatie

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT. mr. Allard Bekius 12 februari 2019

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT. mr. Allard Bekius 12 februari 2019 ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT mr. Allard Bekius 12 februari 2019 Inhoudsopgave 1. Perikelen rond de WAADI 2. Jurisprudentie actueel: a. verval vakantiedagen; b. herplaatsingsplicht bij reorganisatie; c.

Nadere informatie

DE KANTONRECHTER EN DE WWZ: SNEL, PRAKTISCH EN EFFECTIEF?

DE KANTONRECHTER EN DE WWZ: SNEL, PRAKTISCH EN EFFECTIEF? 1 DE KANTONRECHTER EN DE WWZ: SNEL, PRAKTISCH EN EFFECTIEF? mr. P.J. Jansen, kantonrechter Rechtbank Noord-Holland mr. M.D. Ruizeveld, kantonrechter Rechtbank Amsterdam Wie was deze man? En deze dan? Rekkelijken

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016 Inhoudsopgave 1. Jurisprudentie actueel: a. bepaalde tijd toch onbepaalde tijd; b. ontbinding voor aanvang arbeidsovereenkomst;

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017 Inhoudsopgave 1. Kwalificatie wel of geen arbeidsovereenkomst 2. Jurisprudentie actueel: a. Voorwaardelijke ontbinding b. Conflict affectieve

Nadere informatie

VAAN Onder professoren

VAAN Onder professoren VAAN Onder professoren Over naar de WWZ en aan de slag Evert Verhulp verhulp@uva.nl Kern van de WWZ n Preventieve toetsing is semi-dwingend: Art. 7:671 BW wanneer is die toets nodig? Als die nodig is:

Nadere informatie

Ontslagrecht. Prof. A.R. Houweling

Ontslagrecht. Prof. A.R. Houweling Ontslagrecht Prof. A.R. Houweling Het einde van de arbeidsovereenkomst Vier wijzen van eindigen van de aok: 1. Einde van rechtswege 2. Beëindiging met wederzijds goedvinden 3. Opzegging (ontslag) 4. Ontbinding

Nadere informatie

Ontslagprocesrecht onder de WWZ. Willem Bouwens

Ontslagprocesrecht onder de WWZ. Willem Bouwens Ontslagprocesrecht onder de WWZ Willem Bouwens Hoofdlijnen Redelijke grond ü Art. 669 lid 1: voor opzegging is redelijke grond vereist; ü Herplaatsing binnen redelijke termijn in andere passende functie,

Nadere informatie

Ziekte en Verzuim. Op onze website. Ziekte en verzuim binnen de arbeidsovereenkomst (AO) Geen arbeid geen loon (art. 6:627 BW) Geen arbeid geen loon

Ziekte en Verzuim. Op onze website. Ziekte en verzuim binnen de arbeidsovereenkomst (AO) Geen arbeid geen loon (art. 6:627 BW) Geen arbeid geen loon Ziekte en Verzuim 18 mei 2011 Omny De Vries Wolvega Op onze website www.omnydevries.nl kunt u deze presentatie ophalen Ziekte en Verzuim in juridisch kader Ergernis over de ziekmeldingen, ernst en oorzaak,

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht

Online Seminar Arbeidsrecht Online Seminar Arbeidsrecht mr. H. Frijlink 6 september 2016 Inhoudsopgave 1. Non-concurrentiebeding in contract voor bepaalde tijd 2. Actuele jurisprudentie: a. Wanneer gaat bedenktermijn in? b. Drieluik

Nadere informatie

Academie voor de Rechtspraktijk Jurisprudentie WWZ. Eugenie Nunes 9 november 2015

Academie voor de Rechtspraktijk Jurisprudentie WWZ. Eugenie Nunes 9 november 2015 Academie voor de Rechtspraktijk Jurisprudentie WWZ Eugenie Nunes 9 november 2015 Aanzegging Aanzegging einde / voortzetting tijdelijke arbeidsovereenkomst 6 maanden: > Kantonrechter Amsterdam 10 juni 2015

Nadere informatie

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT mr. Allard Bekius 2 juli 2019 Inhoudsopgave 1. * Jurisprudentie special *: a. het verbetertraject; b. tweeluik mismatch op h- en g-grond; c. frequent ziekteverzuim leidt tot

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht

Online Seminar Arbeidsrecht Online Seminar Arbeidsrecht mr. H. Frijlink 5 april 2016 Inhoudsopgave 1. Arbeidsongeschiktheid en vakantie 2. Voorzichtig bij voortzetting tijdelijk contract 3. Jurisprudentie WWZ: a. Loon verschuldigd

Nadere informatie

De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen

De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen D.J. Buijs NVAB 12 oktober 2015 Schema einde arbeidsovereenkomst Van rechtswege Dood werknemer (art. 7:674 BW) Bepaalde tijd (art. 7:667/668 BW) Beëindigingovereenkomst

Nadere informatie

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT

ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT ONLINE SEMINAR ARBEIDSRECHT mr. Allard Bekius 2 april 2019 1 2 april 2019 Inhoudsopgave 1. Compensatie transitievergoeding: de praktijk 2. Jurisprudentie actueel: a. HR: wanneer functies uitwisselbaar?

Nadere informatie

ERVARINGEN NA INVOERING WWZ DEEL 2. Berdine van Eerden & Lidwien Hazenberg Advocaten Arbeidsrecht

ERVARINGEN NA INVOERING WWZ DEEL 2. Berdine van Eerden & Lidwien Hazenberg Advocaten Arbeidsrecht ERVARINGEN NA INVOERING WWZ DEEL 2 Berdine van Eerden & Lidwien Hazenberg Advocaten Arbeidsrecht Wie zijn wij Berdine van Eerden Advocaat arbeidsrecht T 053-480 47 05 M 06 460 585 78 E berdine.vaneerden@kienhuishoving.nl

Nadere informatie

Mediation in arbeidsverhoudingen. mw mr. B.M.M. Tijink. VGM Congres Provinciehuis Arnhem 12 april 2013

Mediation in arbeidsverhoudingen. mw mr. B.M.M. Tijink. VGM Congres Provinciehuis Arnhem 12 april 2013 Mediation in arbeidsverhoudingen mw mr. B.M.M. Tijink VGM Congres Provinciehuis Arnhem 12 april 2013 Waar gaat het vandaag over? Onderzoek Situatieve Arbeidsongeschiktheid Verplichtingen werkgever werknemer

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 december 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 december 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 4 december 2018 Inhoudsopgave 1. Ontslag wegens disfunctioneren 2. Highlights WAB: nader belicht 3. Jurisprudentie actueel: a. ontslag op g-grond; b. rechtsverwerking

Nadere informatie

Ontslag bij verwijtbaar handelen of nalaten

Ontslag bij verwijtbaar handelen of nalaten Ontslag bij verwijtbaar handelen of nalaten Wanneer een werknemer verwijtbaar handelt of nalaat kan dat voor de werkgever een reden zijn om de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen.

Nadere informatie

Veranderende ontslagprocedures

Veranderende ontslagprocedures Veranderende ontslagprocedures Geen keuze meer tussen kantonrechter en UWV mr Daniëlle Edelenbosch-Illingworth Even voorstellen mr Daniëlle Edelenbosch-Illingworth advocaat sinds 2007 specialisatieopleiding

Nadere informatie

Ontslag en ziekte M R M I J N T J E J A N S E N

Ontslag en ziekte M R M I J N T J E J A N S E N Ontslag en ziekte M R M I J N T J E J A N S E N Onderwerpen Einde arbeidsovereenkomst Controle bij ziekte Verplichtingen van de werknemer Sancties Ziekte bij arbeidsconflicten Ziekte en ontslag Mogelijke

Nadere informatie

Jurisprudentie Arbeidsrecht. Mr. m. Grootveld (ABN AMRO Bank)

Jurisprudentie Arbeidsrecht. Mr. m. Grootveld (ABN AMRO Bank) Jurisprudentie Arbeidsrecht Mr. m. Grootveld (ABN AMRO Bank) Feiten: (1) HvJ EU, 18 december 2014 C-354/13 Vanaf 1996 werkte Karsten Kaltof (160 kg) als gastouder voor gemeente Billund, Denemarken Kreeg

Nadere informatie

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS. Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS. Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019 WET ARBEIDSMARKT IN BALANS Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019 BARNEVELD HARDINXVELD KAMPEN VEENENDAAL WERKENDAM Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) WAB voorlopige sluitstuk wetgeving? (BW/BBA

Nadere informatie

Ontslag tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid & handicap. UWV Werkgeverscongressen najaar 2016

Ontslag tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid & handicap. UWV Werkgeverscongressen najaar 2016 Ontslag tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid & handicap UWV Werkgeverscongressen najaar 2016 mr. M.A.I. (Monique) Gerards, mr. drs. A.A.J. (Alfons) Kouwenhoven, bedrijfsadvocaat UWV business adviseur

Nadere informatie

JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict

JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict JJuridische aspecten arbeidsongeschiktheid / arbeidsconflict. Ziekmelding na een arbeidsconflict En dan? ARBODIENST STECR WERKWIJZER ARBEIDSCONFLICTEN Deze werkwijzer wordt gebruikt voor de beoordeling

Nadere informatie

ERVARINGEN NA INVOERING WWZ DEEL 2

ERVARINGEN NA INVOERING WWZ DEEL 2 ERVARINGEN NA INVOERING WWZ DEEL 2 Berdine van Eerden & Lidwien Hazenberg Advocaten Arbeidsrecht 15 december 2015 Wie zijn wij Berdine van Eerden Advocaat arbeidsrecht T 053-480 47 05 M 06 460 585 78 E

Nadere informatie

1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst Bijzondere bedingen: proeftijd- en concurrentiebeding 37

1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst Bijzondere bedingen: proeftijd- en concurrentiebeding 37 INHOUD 1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst 13 Pauline Sick 1 Wat houdt de verplichte aanzegging van artikel 7:668 BW in? 15 2 Wat zijn de regels voor het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017 Inhoudsopgave : regeerakkoord! Jurisprudentie: a. terecht ontslag staande voet, toch transitievergoeding; b. schending herplaatsingsverplichting;

Nadere informatie

De zieke werknemer Wat doe je er (niet) mee? Bijeenkomst BZW 24 februari 2015 (Princeville)

De zieke werknemer Wat doe je er (niet) mee? Bijeenkomst BZW 24 februari 2015 (Princeville) De zieke werknemer Wat doe je er (niet) mee? Bijeenkomst BZW 24 februari 2015 (Princeville) Wat komt aan bod? Onderwerpen vandaag: I. Wat is ziekte? II. III. Verzuimbegeleiding en loon tijdens ziekte Beëindiging

Nadere informatie

Doorwerken na je AOW, ja graag

Doorwerken na je AOW, ja graag Doorwerken na je AOW, ja graag De Algemene Ouderdomswet Eerste volksverzekering Een basispensioen Ingevoerd in 1957 AOW uitgaven: In 1957: 2,4% van het BBP In 2014: 5,6% van het BBP Totale uitgaven in

Nadere informatie

Arbeidsrecht Actueel. In deze uitgave: Ontslagrecht. Jaargang 19 (2014) november. WW-uitkering

Arbeidsrecht Actueel. In deze uitgave: Ontslagrecht. Jaargang 19 (2014) november. WW-uitkering In deze uitgave: Jaargang 19 (2014) november nr. 235 Ontslagrecht WW-uitkering Arbeidsrecht Actueel Op 29 november 2013 heeft de regering het wetsvoorstel voor de Wet werk en zekerheid ingediend. Het wetsvoorstel

Nadere informatie

Het Nieuwe Ontslagrecht

Het Nieuwe Ontslagrecht Wet Werk en Zekerheid Het Nieuwe Ontslagrecht Wilfred Groustra 21 mei 2015 Ontslagregelingen Oude regeling: * Naar verkiezing UWV of kantonrechter. * Alleen bij kantonrechter een vergoeding. * Geen hoger

Nadere informatie

Arbeidsrechtseminar 2014

Arbeidsrechtseminar 2014 Arbeidsrechtseminar 2014 Toekomstig arbeids- en ontslagrecht Hayat Barrahmun en Manon Maarschalkerweerd 25 november 2014 1 Belangrijke hervormingen Ondermeer: Motiveringsplicht bij concurrentiebeding in

Nadere informatie

POWERSESSIE 1B ZET HET ARBEIDSRECHT OPTIMAAL IN

POWERSESSIE 1B ZET HET ARBEIDSRECHT OPTIMAAL IN POWERSESSIE 1B ZET HET ARBEIDSRECHT OPTIMAAL IN Mr. Liane van de Vrugt 8 maart 2016 1 DE SPELREGELS BW Beleidsregels RPETZ Beleidsregels Beoordelingskader Poortwachter STECR WERKwijzers Werkwijzer RIV-toets

Nadere informatie

(c) Van Delft Advocaten N.V. 2015 1

(c) Van Delft Advocaten N.V. 2015 1 1 Advocaten Mr Erik van Kregten LLM, - strafrecht (inclusief economisch strafrecht en BOPZ-zaken) Mr Wytze van Leuveren MA, - ondernemingsrecht, arbeidsrecht en faillissementsrecht Mr Anke Schellekens,

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts

Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts UW ZAAK ONZE FOCUS Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts PAO Heyendaal 9 oktober 2015 Onderwerpen 1. Het nieuwe ontslagrecht (WWZ) op hoofdlijnen 2. Opzegverbod bij ziekte 3. STECR Werkwijzer 4. Deskundigenoordeel

Nadere informatie

Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid

Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid Ontslag en arbeidsongeschiktheid; vakantie en arbeidsongeschiktheid mr. A.M. (Sanne) Wuisman advocaat Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg tel. (013)

Nadere informatie

Dossieropbouw. mr. Liesbeth Lucassen-Leeuwenberg mr. Pascal Hulsegge

Dossieropbouw. mr. Liesbeth Lucassen-Leeuwenberg mr. Pascal Hulsegge Dossieropbouw mr. Liesbeth Lucassen-Leeuwenberg mr. Pascal Hulsegge Onderwerpen Waarom dossieropbouw Uitgangspunten functioneren Functioneringsproblemen Disfunctioneren Wangedrag/verwijtbaar handelen en/of

Nadere informatie

De kantonrechter en de Wwz snel prak3sch en effec3ef? Ellen W. de Groot Dirk Jan Buijs

De kantonrechter en de Wwz snel prak3sch en effec3ef? Ellen W. de Groot Dirk Jan Buijs De kantonrechter en de Wwz snel prak3sch en effec3ef? Ellen W. de Groot Dirk Jan Buijs Verzoekschri9 ontbinding; wat zet u er in? (art. 7:671b BW) Redelijke grond(en) Herplaatsing niet mogelijk andere

Nadere informatie

Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen

Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen Voor bedrijfsartsen van NVAB Kring voor bedrijfsgezondheidszorg Amsterdam e.o. Saskia Lang, Advocaat Arbeidsrecht 06 36 03 72

Nadere informatie

DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ)

DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ) DE WET WERK EN ZEKERHEID (WWZ) DE GEVOLGEN VOOR TRAINERSCONTRACTEN IN HET AMATEURVOETBAL DE NIEUWE WET De eerste onderdelen van de wet zijn per 1 januari 2015 in werking getreden en per 1 juli 2015 was

Nadere informatie

Disfunctioneren of verwijtbaar handelen?

Disfunctioneren of verwijtbaar handelen? Disfunctioneren of verwijtbaar handelen? dinsdag 22 maart 2016 mr. Maarten van Gelderen Webinar agenda 2016 Datum Onderwerp 31 mei 2016 De beëindigingsovereenkomst: alle do s en don'ts 28 juni 2016 De

Nadere informatie

Bedrijfsgeneeskundige dagen De Wet werk en zekerheid voor bedrijfsartsen nader belicht

Bedrijfsgeneeskundige dagen De Wet werk en zekerheid voor bedrijfsartsen nader belicht 27 mei 2016 Bedrijfsgeneeskundige dagen De Wet werk en zekerheid voor bedrijfsartsen nader belicht mr. Ellen W. de Groot, kantonrechter, rechtbank Overijssel 1 Wet werk en zekerheid (Wwz), zie boek 7 Burgerlijk

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2016:9102

ECLI:NL:RBNHO:2016:9102 ECLI:NL:RBNHO:2016:9102 Instantie Datum uitspraak 16-09-2016 Datum publicatie 08-11-2016 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer 5223266 \ AO VERZ 16-222 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5 Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau:

Nadere informatie

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig.

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig. Samenvatting Sharon 06-04-17 H9 Ontslag Het gaat in dit hoofdstuk over ontslag bij een vast contract. Er kan ontslag zijn door alleen de werknemer of werkgever maar het kan ook door beide(wederzijds goedvinden).

Nadere informatie

Vrijheid blijheid op Social Media of grenzen?

Vrijheid blijheid op Social Media of grenzen? Vrijheid blijheid op Social Media of grenzen? 16 juni 2015 Wilma van de Meerakker Het Juristencollectief Leidraad Bedrijfsaccounts aandachtspunten / voorbeelden verantwoordelijkheden / beleid Persoonlijke

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 februari 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 februari 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 6 februari 2018 Inhoudsopgave 1. Geheimhouding ondernemingsraad 2. Jurisprudentie actueel: a. meerdere redenen bij ontslag op staande voet b. ontwijken ketenregeling

Nadere informatie

Opleiding, competenties (disfunctioneren) en goed werknemerschap

Opleiding, competenties (disfunctioneren) en goed werknemerschap Opleiding, competenties (disfunctioneren) en goed werknemerschap mr. M. Margadant Symposium 14 juni 2016 Inhoud WWZ: belangrijke rol voor scholing en opleiding Disfunctioneren onder WWZ Wanneer ontslag

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid

Wet werk en zekerheid Wet werk en zekerheid 3 juli 2014 Mr. dr. R.F. (Robin) Kötter Inleiding Ontslag via twee routes Kantonrechter en UWV Dit leidde in gelijke gevallen tot verschillende uitkomsten Dit verschil zag voornamelijk

Nadere informatie

een bad hair day? De Billijke vergoeding:

een bad hair day? De Billijke vergoeding: 1. Toekenningsgronden voor de billijke vergoeding 2. Begroting billijke vergoeding na invoering WWZ 3. New-Hairstyle arrest 4. Lagere rechtspraak na New-Hairstyle 5. Conclusie De Billijke vergoeding: een

Nadere informatie

Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer

Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer Lea Huisman, Advocaat Ontslag van zieke werknemer Oud: vanwege opzegverbod na 2 jaar ziekte ontslagvergunning UWV of Kantonrechter (geen

Nadere informatie

De zieke werknemer. Onder professoren - Utrecht 30 oktober 2018 Guus Heerma van Voss. Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen.

De zieke werknemer. Onder professoren - Utrecht 30 oktober 2018 Guus Heerma van Voss. Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. De zieke werknemer Onder professoren - Utrecht 30 oktober 2018 Guus Heerma van Voss Onderwerpen Ontslagverbod bij ziekte Slapend dienstverband Alcoholverslaving Re-integratie Omzetting in deeltijdbaan

Nadere informatie

FHI HRM Actualiteitenseminar 8 november 2007 Mr. Michiel van Dijk

FHI HRM Actualiteitenseminar 8 november 2007 Mr. Michiel van Dijk FHI HRM Actualiteitenseminar 8 november 2007 Mr. Michiel van Dijk ARBEIDSRECHT Actualiteiten: Ontslag Concurrentiebeding Gewijzigde wetgeving/rechtspraak 1. Wijziging Werkloosheidswet in relatie tot het

Nadere informatie

Actualiteiten arbeidsrecht

Actualiteiten arbeidsrecht Actualiteiten arbeidsrecht Inhoudsopgave 1. Wetgeving: a) geboorteverlof b) onbereikbaar zijn buiten werktijd c) plannen Minister: loondoorbetaling bij ziekte 2. Rechtspraak: a) gedeeltelijke transitievergoeding

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 818 Wijziging van verschillende wetten in verband met de hervorming van het ontslagrecht, wijziging van de rechtspositie van flexwerkers en

Nadere informatie

Het pensioenontslag. ECLI:NL:RBUTR:2011:BU3431; Ktr. Delft, 23 april 2009, JAR 2009/116.

Het pensioenontslag. ECLI:NL:RBUTR:2011:BU3431; Ktr. Delft, 23 april 2009, JAR 2009/116. 1 Het pensioenontslag Inleiding Het maken van onderscheid op grond van leeftijd bij arbeid is verboden. De hierop betrekking hebbende EG-Richtlijn 1 is in Nederland geïmplementeerd door de Wet gelijke

Nadere informatie

29-6-2015. Wet Werk en Zekerheid. Mr. M.W.J. (Maurice) van der Horst 0344-677149 / horst@bierman.nl

29-6-2015. Wet Werk en Zekerheid. Mr. M.W.J. (Maurice) van der Horst 0344-677149 / horst@bierman.nl Wet Werk en Zekerheid Mr. M.W.J. (Maurice) van der Horst 0344-677149 / horst@bierman.nl 1 3 Agenda 1. Achtergrond/historie 2. Versteviging positie flexwerker 3. 4 Waarom het ontslagrecht wijzigen? 2 5

Nadere informatie

AANBEVELINGEN ten aanzien van de schikking ter zitting in Wwz-zaken (en pro forma ontbinding) en de proceskostenveroordeling in Wwz-zaken

AANBEVELINGEN ten aanzien van de schikking ter zitting in Wwz-zaken (en pro forma ontbinding) en de proceskostenveroordeling in Wwz-zaken AANBEVELINGEN ten aanzien van de schikking ter zitting in Wwz-zaken (en pro forma ontbinding) en de proceskostenveroordeling in Wwz-zaken INLEIDING In de plenaire vergadering van het Landelijk overleg

Nadere informatie

Alles over disfunctioneren!

Alles over disfunctioneren! Alles over disfunctioneren! In deze blog besteden wij aandacht aan de acties die u als leidinggevende kunt ondernemen als u niet tevreden bent over het functioneren van een werknemer. Daarbij besteden

Nadere informatie

Arbeidsconflicten onder de WWZ: geen ontslag maar los het probleem op!

Arbeidsconflicten onder de WWZ: geen ontslag maar los het probleem op! Arbeidsconflicten onder de WWZ: geen ontslag maar los het probleem op! Pascal Willems In TBV 3 uit maart 2015 is een bijdrage verschenen van mijn hand en die van Frans van den Nieuwenhof over de STECR

Nadere informatie

Nieuwsbrief, december 2014

Nieuwsbrief, december 2014 Nieuwsbrief, december 2014 Wijzigingen arbeidsrecht in 2015 Door de invoering van de Wet Werk en Zekerheid wordt het arbeidsrecht ingrijpend gewijzigd. De wijzigingen hebben gevolgen voor het bestaande

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015

Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015 Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015 Onderwerpen Kansen voor de mediator? Kort overzicht belangrijkste wijzigingen in t ontslagrecht Gronden a t/m h

Nadere informatie

Matrix Handhaving en sanctionering

Matrix Handhaving en sanctionering Matrix Handhaving en sanctionering De matrix Handhaving en sanctionering helpt u te bepalen of er leiding is om het gedrag van uw uitkeringsgerechtigde (ex-)werknemer te melden UWV. In de matrix is een

Nadere informatie

Aanbeveling schikking en proceskosten Wwz

Aanbeveling schikking en proceskosten Wwz Aanbeveling schikking en proceskosten Wwz Aanbevelingen ten aanzien van de schikking ter zitting in Wwz-zaken (en pro forma ontbinding) en de proceskostenveroordeling in Wwz-zaken INLEIDING In de plenaire

Nadere informatie

HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen

HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen HET NIEUWE ARBEIDS- EN ONTSLAGRECHT De 7 belangrijkste wijzigingen Introductie Met de komst van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) vinden per 1 januari en 1 juli 2015 ingrijpende veranderingen in het arbeids-

Nadere informatie

Ontslag. Informatie voor werknemers

Ontslag. Informatie voor werknemers Ontslag Informatie voor werknemers Foto: Francis Lukombo Wanneer mag u worden ontslagen? Voor ontslag van een werknemer heeft een werkgever goede redenen nodig. U mag dus niet zomaar worden ontslagen.

Nadere informatie

Toelichting op de wet Werk en Zekerheid

Toelichting op de wet Werk en Zekerheid Whitepaper: Toelichting op de wet Werk en Zekerheid Op 10 juni 2014 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) aangenomen. De WWZ beoogt het arbeidsrecht aan te passen aan de veranderende arbeidsverhoudingen in

Nadere informatie

Alumnidag 1 april 2016 Actualiteiten ontslagprocesrecht. Mr.dr. D.M.A. (Vivian) Bij de Vaate

Alumnidag 1 april 2016 Actualiteiten ontslagprocesrecht. Mr.dr. D.M.A. (Vivian) Bij de Vaate Alumnidag 1 april 2016 Actualiteiten ontslagprocesrecht Mr.dr. D.M.A. (Vivian) Bij de Vaate Overzicht Hoofdlijnen WWZ-ontslag(proces)recht Mogelijke verzoeken werknemer na opzegging of tijdens/na ontbinding

Nadere informatie

SEMINAR ONDERWIJS EN WWZ. Maastricht/Eindhoven, april 2015 Erik Jansen

SEMINAR ONDERWIJS EN WWZ. Maastricht/Eindhoven, april 2015 Erik Jansen SEMINAR ONDERWIJS EN WWZ Maastricht/Eindhoven, april 2015 Erik Jansen 1 Belangrijke wijzigingen A. Flexrecht, 1 januari 2015 Proeftijd Concurrentiebeding Oproep/nuluren Aanzegtermijn Ketenregeling 1-7-2015

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 oktober 2016

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 oktober 2016 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 4 oktober 2016 Inhoudsopgave 1. CAO-perikelen 2. Actuele jurisprudentie: a. Gedrag gemachtigde toerekenbaar aan werknemer? b. ORT ook verschuldigd over vakantie-

Nadere informatie

CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO)

CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO) CHECKLIST ONTSLAG DOOR MIDDEL VAN EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST (VSO) AVV biedt werknemers werkzaam onder de cao Kunsteducatie, die te maken krijgen met ontslag via wederzijds goedvinden door middel van

Nadere informatie

DE WET WERK EN ZEKERHEID. Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra

DE WET WERK EN ZEKERHEID. Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra DE WET WERK EN ZEKERHEID Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra Ontbijtbijeenkomst september 2014 2 De belangrijkste wijzigingen binnen het arbeidsrecht betreffen: 1. flexibele arbeid; 2. het

Nadere informatie

Wijzigingen arbeidsrecht. Nieuwsbrief

Wijzigingen arbeidsrecht. Nieuwsbrief Wijzigingen arbeidsrecht Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief: Wijzigingen arbeidsrecht per 1 juli 2015 Arbeidsrecht nieuwsbrief In onze nieuwsbrief van december 2014 hebben wij u geïnformeerd over de wijzigingen

Nadere informatie

Ontslagzaken na de invoering van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015

Ontslagzaken na de invoering van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015 Ontslagzaken na de invoering van de Wet werk en zekerheid per 1 juli 2015 Op 1 juli 2015 treedt het belangrijkste deel van de Wet werk en zekerheid in werking: de herziening van het ontslagrecht. Hoe die

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 2 mei 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 2 mei 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 2 mei 2017 Inhoudsopgave 1. Arbeidsrechtelijke aspecten van fusie 2. Jurisprudentie: a. Passende en bedongen arbeid b. Verbetertraject gaat met vallen en opstaan

Nadere informatie

WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD

WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD Hoofdlijnen en wetenswaardigheden Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Vanaf 1 januari 2015 Aanzegplicht vanaf 1 januari 2015 De werkgever is verplicht vanaf 1

Nadere informatie

Deskundigenoordeel uitgelicht

Deskundigenoordeel uitgelicht Deskundigenoordeel uitgelicht Werkgever en werknemer kunnen van mening verschillen over de vraag of een werknemer arbeidsongeschikt is en zo ja, of hij voldoende meewerkt aan zijn re-integratie. De werkgever

Nadere informatie

HR in de Zorg Nieuw Ontslagrecht & Vergoeding 2 december 2014

HR in de Zorg Nieuw Ontslagrecht & Vergoeding 2 december 2014 HR in de Zorg Nieuw Ontslagrecht & Vergoeding 2 december 2014 Hanze advocaat specialist in arbeidsrecht Vestigingen in Zwolle, Deventer en Groningen Alle arbeidsrechtelijke zaken mbt: Adviseren, begeleiden

Nadere informatie

WWZ-Vragen VAAN ONDER PROFESSOREN

WWZ-Vragen VAAN ONDER PROFESSOREN WWZ-Vragen VAAN ONDER PROFESSOREN 7 oktober 2014 Evert Verhulp verhulp@uva.nl Het is snel gegaan n Indienen wetsvoorstel 29 november 2013 n Wet van 14 juni 2014 n Politiek knap, maar nu komen de politieke

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel met veranderingen in het arbeidsrecht aangenomen. Aanvankelijk zou een deel van de wijzigingen ingaan op 1 juli 2014,

Nadere informatie