Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018"

Transcriptie

1 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Hanneke Frijlink 6 november 2018

2 Inhoudsopgave 1. Niet-nakomen re-integratieverplichtingen 2. Jurisprudentie actueel: a. Opbouw vakantiedagen tijdens ouderschapsverlof? b. Ontslag op staande voet nog steeds onverwijld na maanden schorsing. c. Geen plafond transitievergoeding bij ontslag kort voor AOW. d. (On)deelbaarheid van de arbeidsovereenkomst? e. Achterstand in loon en ernstig verwijtbaar handelen werkgever. f. Opzegging tijdens proeftijd wegens ziekte? 3. Wetgeving actueel: a. AOW-leeftijd vanaf b. Minimumlonen per Crash test dummie

3 Niet-nakomen re-integratieverplichtingen Twee soorten verplichtingen: 1. Controlevoorschriften: Regels over verstrekken van inlichtingen om recht op loon vast te stellen, bijv. correct ziek melden, verschijnen bij bedrijfsarts. Sanctie: opschorten loon (dus toch uitbetalen als werknemer alsnog nakomt). 2. Re-integratievoorschriften: Regels rond de re-integratie zelf, bijv. genezing bevorderen, passende arbeid verrichten, plan van aanpak opstellen/evalueren. Sanctie: stopzetten loon (dus werknemer is recht op loon echt kwijt). Sanctie moet direct aan werknemer worden meegedeeld en kan niet met terugwerkende kracht.

4 Niet-nakomen re-integratieverplichtingen Ontslag mogelijk? Hoge Raad (2004): uitgangspunt wet is dat een sanctie in de loonbetaling volstaat, zodat ontslag in beginsel niet mogelijk is. Het enkele niet-nakomen van controlevoorschriften is geen reden voor ontslag op staande voet, behalve in geval van bijkomende omstandigheden. Discussie: is sprake van bijkomende omstandigheden bij herhaaldelijk niet-nakomen van controlevoorschriften? WWZ (2015): schending bepaalde re-integratieverplichtingen kan vallen onder ontslaggrond verwijtbaar handelen (e-grond). In die gevallen is ontslag onder voorwaarden mogelijk. Tekst wet ziet niet op alle re-integratieverplichtingen en niet op controlevoorschriften. Op basis van toelichting wetgever lijkt ontbinding toch in al die gevallen mogelijk.

5 Niet-nakomen re-integratieverplichtingen Wat zijn de voorwaarden (cumulatief): 1. Er is sprake van schending van re-integratieverplichtingen. 2. De werkgever heeft de werknemer schriftelijk gemaand tot nakoming van de verplichtingen. 3. De werkgever heeft de loonbetaling gestaakt. 4. De werkgever legt een deskundigenoordeel van het UWV over, tenzij dit in redelijkheid niet mogelijk is (bijv. werknemer die niet op uitnodiging UWV verschijnt).

6 Niet-nakomen re-integratieverplichtingen Wat zijn onze ervaringen onder WWZ? Formaliteiten zijn harde eis (schriftelijk manen, loonmaatregel, deskundigenoordeel). Onterecht toegepaste loonmaatregel leidt tot afwijzing ontbinding. Als uit deskundigenoordeel niet (duidelijk) blijkt dat re-integratieverplichtingen zijn geschonden, is het verzoek weliswaar ontvankelijk maar zal het worden afgewezen. Werknemer die niet bereikbaar is, hoeft op weinig begrip van rechter te rekenen. Ernstige verwijtbaarheid wordt niet snel aangenomen, maar vaak wel bij onbereikbare werknemer. Veelal dus wel opzegtermijn en transitievergoeding. Ontslag op staande voet houdt vaak geen stand, omdat het als een te zwaar middel wordt gezien.

7 Opbouw vakantiedagen tijdens ouderschapsverlof? 1/2 Casus: Werkneemster nam ruim een half jaar ouderschapsverlof op en ging daarna maand met vakantie. Aan het eind van dat jaar wilde zij nog 5 vakantiedagen opnemen. Werkgever: er zijn geen vakantiedagen meer want tijdens ouderschapsverlof worden geen vakantiedagen opgebouwd. Werknemer procedeert door tot Europese Hof van Justitie. HvJ: Doel van vakantie is om uit te rusten van het werk en om over vrije tijd te kunnen beschikken. Dit doel is gebaseerd op premisse dat werknemer daadwerkelijk heeft gewerkt in de periode waarin hij vakantie heeft opgebouwd. Hierop is uitzondering gemaakt voor ziekte-, zwangerschaps- en bevallingsverlof. >

8 Opbouw vakantiedagen tijdens ouderschapsverlof? 2/2 HvJ (vervolg): Eenzelfde uitzondering geldt niet voor ouderschapsverlof. Ziekteverlof is, anders dan ouderschapsverlof, in beginsel onvoorzienbaar en ongewild. Bovendien wordt een werknemer die met ouderschapsverlof gaat niet fysiek of psychisch gehinderd door ziekte. Uitzondering voor zwangerschaps- en bevallingsverlof bestaat omdat dit verlof tot doel heeft biologische gesteldheid van de vrouw vanwege zwangerschap én bijzondere relatie tussen moeder en kind na de bevalling te beschermen. Voor ouderschapsverlof geldt dit niet. Europese richtlijn verplicht niet tot opbouw vakantie tijdens ouderschapsverlof. In Nederland geldt dit ook, maar: opbouw is gerelateerd aan recht op loon. Dus bij betaald ouderschapsverlof en bijv. (langdurig) zorgverlof wel opbouw vakantiedagen. 8

9 Ontslag op staande voet nog steeds onverwijld na maanden schorsing Casus: Op 15 januari 2018 ontvangt werkgever een integriteitsmelding over magazijnmedewerker vanwege het meenemen van een lamp. Werknemer wordt op 1 februari 2018 op non-actief gesteld en werkgever schakelt bedrijfsrecherche in. Pas op 15 mei 2018 is het onderzoek afgerond en vindt een gesprek plaats met werknemer. Twee dagen later wordt werknemer op staande voet ontslagen. Werknemer verzoekt kantonrechter om vernietiging ontslag. Kantonrechter: Wijst verzoek tot vernietiging ontslag op staande voet af. Ontslag op staande voet voldoet aan de onverwijldheidseis. In het licht van het uitgevoerde onderzoek is de tijd tussen integriteitsmelding, moment van schorsing en moment van ontslag niet te lang. Ook het niet direct meedelen van de reden van de schorsing is met het oog op het nog te verrichten onderzoek begrijpelijk. 9

10 Geen plafond transitievergoeding bij ontslag kort voor AOW -leeftijd 1/2 Casus: Ruim anderhalf jaar voor bereiken AOW werknemer, zegt werkgever arbeidsovereenkomst op wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Werknemer wil vergoeding en gaat naar kantonrechter met verzoek tot uitbetaling transitievergoeding van bijna ,- bruto. Vaststaat dat het werkelijke inkomensverlies van werknemer, die een IVA-uitkering is toegekend, tot aan pensioendatum ongeveer 6.000,- (bruto) zal zijn. Kantonrechter: Volledige toekenning van de transitievergoeding in redelijkheid onaanvaardbaar. Stelt transitievergoeding vast op ,- bruto. Oordeel kantonrechter gaat in hoger beroep onderuit. Werkgever gaat in cassatie en Hoge Raad sluit in cassatie aan bij het oordeel van het Hof. >

11 Geen plafond transitievergoeding bij ontslag kort voor AOW -leeftijd 2/2 Hoge raad (in navolging van het Hof): Bewuste keuze wetgever voor een standaard en abstract stelsel transitievergoeding. Wetgever had daarbij voor ogen dat regeling ertoe kan leiden dat werknemers die kort voor bereiken pensioengerechtigde leeftijd worden ontslagen, recht hebben op een transitievergoeding die hoger is dan loon dat zou zijn ontvangen wanneer betreffende werknemer in dienst zou zijn gebleven. In dit geval geen grond om toekenning van een volledige transitievergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar te achten. Werknemer heeft recht op volledige transitievergoeding.

12 (On)deelbaarheid arbeidsovereenkomst? 1/2 Casus: Werknemer is in dienst bij schoonmaakbedrijf en werkt op 2 verschillende locaties (ieder 10 uur per week). Als één locatie sluit, wordt werknemer overgeplaatst naar een nieuwe locatie. Haar werkzaamheden op andere locatie blijven hetzelfde. Werknemer verzet zich tegen overplaatsing. Werkgever vraagt kantonrechter om arbeidsovereenkomst (volledig) te ontbinden wegens verwijtbaar handelen werknemer. Kantonrechter wijst af en werkgever gaat in hoger beroep: Werkgever doet opnieuw verzoek volledige ontbinding. Verweer werknemer: arbeidsovereenkomst kan slechts gedeeltelijk worden ontbonden (als daar al reden voor is) namelijk alleen voor het deel dat zij op de nieuwe locatie zou moeten werken.

13 (On)deelbaarheid arbeidsovereenkomst? 2/2 Hof: Omstandigheden casus maken dat werknemer mee had moeten werken aan overplaatsing. Aan houding werknemer te wijten dat geen invulling kan worden gegeven aan het resterende deel van de arbeidsovereenkomst. Ontbinding arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd wegens verwijtbaar handelen of nalaten werknemer (e-grond). Arbeidsovereenkomst is ondeelbaar, zodat gehele arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.

14 Achterstand in loon: ernstig verwijtbaar handelen werkgever? 1/2 Casus: Werknemer krijgt al maanden geen loon en zegt arbeidsovereenkomst met werkgever op. Als reden voor opzegging noemt werknemer de ontstane situatie, namelijk dat zij al 4 maanden geen loon meer heeft ontvangen als gevolg van tegenvallende bedrijfsresultaten. Na haar opzegging dient werknemer een verzoek in bij de kantonrechter tot betaling van de transitievergoeding nu haar werkgever volgens haar ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

15 Achterstand in loon: ernstig verwijtbaar handelen werkgever? 2/2 Kantonrechter: Uit de wet blijkt dat werkgever aan werknemer een transitievergoeding verschuldigd is indien arbeidsovereenkomst 24 maanden heeft geduurd en als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever op verzoek van de werknemer is opgezegd. Betalen loon is hoofdverplichting voor werkgever, maar diens betalingsonmacht werd veroorzaakt doordat bank geen geld kon overmaken naar werkgever. Nu sprake was van onmacht en niet van onwil is geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen van werkgever. Werkgever is wel wettelijke verhoging verschuldigd voor te laat uitbetalen loon. In dit geval weliswaar gematigd, maar toch nog 30%.

16 Opzegging tijdens proeftijd wegens ziekte? Casus: Werkgever zegt arbeidsovereenkomst op laatste dag van de proeftijd op, terwijl werknemer net ongeval is overkomen tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden. Werknemer laat het er niet bij zitten en stapt naar de Kantonrechter. Hij verzoekt primair vernietiging van opzegging in proeftijd wegens chronische handicap en stelt subsidiair dat sprake is van een verboden opzegging in strijd met goed werkgeverschap. Kantonrechter: Proeftijdbeding is rechtsgeldig overeengekomen en niet komen te vervallen. Inderdaad wel sprake van chronische ziekte maar niet van verboden onderscheid nu werknemer niet langer geschikt is voor de functie (en werkgever werknemer op vacatures in de toekomst heeft gewezen). Evenmin strijd met goed werkgeverschap; dus vorderingen werknemer afgewezen. Bij ontslag in proeftijd is opzegverbod tijdens ziekte niet van toepassing.

17 Wetgeving actueel: AOW-leeftijd niet omhoog De AOW-leeftijd gaat in 2024 niet omhoog en dit betekent: Dat het recht op AOW met 67 jaar en drie maanden gehandhaafd blijft. Dat de AOW-leeftijd dus gelijk blijft vanaf Minister Koolmees van SZW heeft dit vastgesteld op basis van de jaarlijkse raming van de levensverwachting door het CBS en een wettelijk vastgelegde formule voor de vaststelling van de AOW-leeftijd.

18 Wetgeving actueel: stijging minimumloon De bruto bedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen per 1 januari Voor werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband als volgt: 1.615,80 per maand; 372,90 per week; 74,58 per dag.

19 Crash test dummie Casus: Werknemer meldt zich ziek na auto-ongeluk. Werkgever schakelt bedrijfsrecherche in na gerucht dat werknemer auto-ongeluk met opzet heeft veroorzaakt en klachten veinst. Afgaand op telefonische mededeling bedrijfsrecherche formuleert werkgever ontslagbrief waarin staat dat werknemer op staande voet wordt ontslagen, omdat hij gewoon aan het werk is in zijn eigen zaak. Werknemer verzoekt vernietiging van het ontslag op staande voet. Kantonrechter Enschede: In ontslagbrief vermelde reden voor oosv niet bewezen: uit camerabeelden blijkt dat werknemer loog over lichamelijke beperking, maar camera had geen zicht op zijn bedrijf. Vernietigt ontslag op staande voet, maar honoreert voorwaardelijk ontbindingsverzoek werkgever wegens ernstig verwijtbaar handelen (e-grond). Geen transitievergoeding. Ontslagbrief fixeert de dringende reden! Wisselink 19

20 Vragen/opmerkingen? Volgende Online Seminar: 4 december

WWZ: ontslag en vergoeding. 21 april 2015

WWZ: ontslag en vergoeding. 21 april 2015 WWZ: ontslag en vergoeding 21 april 2015 WWZ in vogelvlucht Het verbeteren van de flexpositie (1 januari 2015/1 juli 2015); Ontslagrecht: Opzegging of ontbinding afhankelijk van de reden, hoger beroep

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomstenrecht hoorcollege 9, 4 oktober Ontslagrecht II: bijzondere opzeggingen

Arbeidsovereenkomstenrecht hoorcollege 9, 4 oktober Ontslagrecht II: bijzondere opzeggingen Arbeidsovereenkomstenrecht hoorcollege 9, 4 oktober 2016 - Ontslagrecht II: bijzondere opzeggingen I. Opzegging tijdens de proeftijd Algemene opmerkingen De formele aspecten van het proeftijdbeding zijn

Nadere informatie

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5

1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3. 1.2 Indeling van het recht 5 Inhoud Voorwoord V THEORIE 1 Inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.1 Een inleiding tot het Nederlandse recht 3 1.2 Indeling van het recht 5 1.3 Regels in het recht 7 1.3.1 Functionarissen in de rechterlijke

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts

Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts UW ZAAK ONZE FOCUS Wet Werk en Zekerheid & De bedrijfsarts PAO Heyendaal 9 oktober 2015 Onderwerpen 1. Het nieuwe ontslagrecht (WWZ) op hoofdlijnen 2. Opzegverbod bij ziekte 3. STECR Werkwijzer 4. Deskundigenoordeel

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 7 februari 2017 Inhoudsopgave 1. Kwalificatie wel of geen arbeidsovereenkomst 2. Jurisprudentie actueel: a. Voorwaardelijke ontbinding b. Conflict affectieve

Nadere informatie

Actualiteiten arbeidsrecht. 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag

Actualiteiten arbeidsrecht. 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag Actualiteiten arbeidsrecht 14 november 2011 Stephanie Profijt Astrid Riemslag Wet Arbeid en Zorg: Ouderschapsverlof Dwingend recht Absoluut recht Voorwaarden: 1. er moet sprake zijn van een werknemer die

Nadere informatie

Het ontslagrecht per 1 juli 2015

Het ontslagrecht per 1 juli 2015 Het ontslagrecht per 1 juli 2015 Noordam Advocatuur mr. dr. A.J. Noordam Het Europese en Nederlandse arbeidsrecht biedt in grote mate bescherming aan de werknemer. Met name het ontslag van werknemers is

Nadere informatie

een bad hair day? De Billijke vergoeding:

een bad hair day? De Billijke vergoeding: 1. Toekenningsgronden voor de billijke vergoeding 2. Begroting billijke vergoeding na invoering WWZ 3. New-Hairstyle arrest 4. Lagere rechtspraak na New-Hairstyle 5. Conclusie De Billijke vergoeding: een

Nadere informatie

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig.

Ontslag met wederzijds goedvinden moet schriftelijk worden gedaan, mondeling is niet geldig. Samenvatting Sharon 06-04-17 H9 Ontslag Het gaat in dit hoofdstuk over ontslag bij een vast contract. Er kan ontslag zijn door alleen de werknemer of werkgever maar het kan ook door beide(wederzijds goedvinden).

Nadere informatie

Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter

Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING Een zieke werknemer? Van AAAA naar Beter Jeltje van Wijngaarden & Kees de Kramer 2 Wat is ziek zijn? Is dus ruim en moeilijk (subjectief) begrip. Door ongeschiktheid wegens

Nadere informatie

De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen

De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen D.J. Buijs BG dagen NVAB 18 juni 2015 Schema einde arbeidsovereenkomst Van rechtswege Dood werknemer (art. 7:674 BW) Bepaalde tijd (art. 7:667/668 BW) Beëindigingovereenkomst

Nadere informatie

(c) Van Delft Advocaten N.V. 2015 1

(c) Van Delft Advocaten N.V. 2015 1 1 Advocaten Mr Erik van Kregten LLM, - strafrecht (inclusief economisch strafrecht en BOPZ-zaken) Mr Wytze van Leuveren MA, - ondernemingsrecht, arbeidsrecht en faillissementsrecht Mr Anke Schellekens,

Nadere informatie

Ontslag tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid & handicap. UWV Werkgeverscongressen najaar 2016

Ontslag tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid & handicap. UWV Werkgeverscongressen najaar 2016 Ontslag tijdens ziekte, arbeidsongeschiktheid & handicap UWV Werkgeverscongressen najaar 2016 mr. M.A.I. (Monique) Gerards, mr. drs. A.A.J. (Alfons) Kouwenhoven, bedrijfsadvocaat UWV business adviseur

Nadere informatie

Jurisprudentie Arbeidsrecht. Maandag 21 december 2015 Mr. K.J. Hillebrandt Palthe Oberman Advocaten

Jurisprudentie Arbeidsrecht. Maandag 21 december 2015 Mr. K.J. Hillebrandt Palthe Oberman Advocaten Jurisprudentie Arbeidsrecht Maandag 21 december 2015 Mr. K.J. Hillebrandt Palthe Oberman Advocaten Onderwerpen - Introductie - Jurisprudentie WWZ - Overige relevante jurisprudentie Jurisprudentie WWZ -

Nadere informatie

Twee jaar Wet Werk en Zekerheid

Twee jaar Wet Werk en Zekerheid Twee jaar Wet Werk en Zekerheid Top 10 van wat elke werkgever inmiddels zou moeten weten juni 2017 Inhoudsopgave 1. Proeftijd 2. Concurrentiebeding 3. Ketenregeling 4. Beëindiging arbeidsovereenkomst bepaalde

Nadere informatie

VAAN Onder professoren

VAAN Onder professoren VAAN Onder professoren Over naar de WWZ en aan de slag Evert Verhulp verhulp@uva.nl Kern van de WWZ n Preventieve toetsing is semi-dwingend: Art. 7:671 BW wanneer is die toets nodig? Als die nodig is:

Nadere informatie

Arbeidsrecht Actueel. In deze uitgave: Ontslagrecht. Jaargang 19 (2014) november. WW-uitkering

Arbeidsrecht Actueel. In deze uitgave: Ontslagrecht. Jaargang 19 (2014) november. WW-uitkering In deze uitgave: Jaargang 19 (2014) november nr. 235 Ontslagrecht WW-uitkering Arbeidsrecht Actueel Op 29 november 2013 heeft de regering het wetsvoorstel voor de Wet werk en zekerheid ingediend. Het wetsvoorstel

Nadere informatie

Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid

Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Informatie voor werknemers Ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid Met de invoering van de Wet werk en zekerheid veranderen de regels rondom ontslag. In deze factsheet staat op hoofdlijnen beschreven

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 4 april 2017 Inhoudsopgave 1. Schriftelijkheidsvereiste ook voor relatiebeding 2. Jurisprudentie: a. Mag werkgever hoofddoek verbieden? b. Herplaatsing binnen

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 februari 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 februari 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 6 februari 2018 Inhoudsopgave 1. Geheimhouding ondernemingsraad 2. Jurisprudentie actueel: a. meerdere redenen bij ontslag op staande voet b. ontwijken ketenregeling

Nadere informatie

Het Nieuwe Ontslagrecht

Het Nieuwe Ontslagrecht Wet Werk en Zekerheid Het Nieuwe Ontslagrecht Wilfred Groustra 21 mei 2015 Ontslagregelingen Oude regeling: * Naar verkiezing UWV of kantonrechter. * Alleen bij kantonrechter een vergoeding. * Geen hoger

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht

Online Seminar Arbeidsrecht Online Seminar Arbeidsrecht mr. H. Frijlink 5 april 2016 Inhoudsopgave 1. Arbeidsongeschiktheid en vakantie 2. Voorzichtig bij voortzetting tijdelijk contract 3. Jurisprudentie WWZ: a. Loon verschuldigd

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid 22 september 2014 mr. Carin Welters Bouwend Nederland Programma Inleiding Bescherming van flexwerkers Ontslag WW-uitkering Conclusies en adviezen 1. Ingangsdatum 1 januari 2015: bescherming

Nadere informatie

Alumnidag 1 april 2016 Actualiteiten ontslagprocesrecht. Mr.dr. D.M.A. (Vivian) Bij de Vaate

Alumnidag 1 april 2016 Actualiteiten ontslagprocesrecht. Mr.dr. D.M.A. (Vivian) Bij de Vaate Alumnidag 1 april 2016 Actualiteiten ontslagprocesrecht Mr.dr. D.M.A. (Vivian) Bij de Vaate Overzicht Hoofdlijnen WWZ-ontslag(proces)recht Mogelijke verzoeken werknemer na opzegging of tijdens/na ontbinding

Nadere informatie

Rechten en plichten werkgevers en werknemers

Rechten en plichten werkgevers en werknemers BBZ Rechten en plichten werkgevers en werknemers Onderneming in België Inhoud Van welk land is het arbeidsrecht van toepassing? 2 Waar moet u rekening mee houden? 3 Ontslagrecht 3 Concurrentiebeding 5

Nadere informatie

INHOUD. 3.1 Algemeen / Verplichting tot verschaffing van werk / 58. Verkort aangehaalde werken / XIII

INHOUD. 3.1 Algemeen / Verplichting tot verschaffing van werk / 58. Verkort aangehaalde werken / XIII INHOUD Verkort aangehaalde werken / XIII Uit het voorwoord bij de tweeëntwintigste druk (2008) / XVII Voorwoord bij de vijfentwintigste druk / XVII Inleiding / XIX 1 De arbeidsovereenkomst / 1 1.1 De overeenkomst

Nadere informatie

1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst Bijzondere bedingen: proeftijd- en concurrentiebeding 37

1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst Bijzondere bedingen: proeftijd- en concurrentiebeding 37 INHOUD 1 De (flexibele) arbeidsovereenkomst 13 Pauline Sick 1 Wat houdt de verplichte aanzegging van artikel 7:668 BW in? 15 2 Wat zijn de regels voor het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde

Nadere informatie

Aangaan en wijzigen van de arbeidsovereenkomst / 71

Aangaan en wijzigen van de arbeidsovereenkomst / 71 Voorwoord / 11 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 1.12 1.13 1.14 1.15 1.16 1.17 2 2.1 2.2 De arbeidsovereenkomst / 13 De arbeidsovereenkomst; elementen / 13 De (eerste) arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Actualiteiten WWZ. Recente rechtspraak

Actualiteiten WWZ. Recente rechtspraak Actualiteiten WWZ Recente rechtspraak Recente rechtspraak VERGOEDINGEN - Naast transitievergoeding en billijke vergoeding geen ruimte voor een aanvullende vergoeding. Als partijen een aanvullende vergoeding

Nadere informatie

Inleiding in het ontslagrecht

Inleiding in het ontslagrecht I Inleiding in het ontslagrecht Het Nederlandse ontslagrecht kent vier wijzen waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen. De eerste en meest voorkomende wijze van beëindiging is de beëindiging met wederzijds

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 maart 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 6 maart 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 6 maart 2018 Inhoudsopgave 1. Ziek tijdens vakantie en vice versa 2. Jurisprudentie actueel: a. Aanzegvergoeding niet redelijk b. Herplaatsing in passende

Nadere informatie

Ontslagrecht. Prof. A.R. Houweling

Ontslagrecht. Prof. A.R. Houweling Ontslagrecht Prof. A.R. Houweling Het einde van de arbeidsovereenkomst Vier wijzen van eindigen van de aok: 1. Einde van rechtswege 2. Beëindiging met wederzijds goedvinden 3. Opzegging (ontslag) 4. Ontbinding

Nadere informatie

Ziekteverzuim binnen de nieuwe Wet Werk en Zekerheid

Ziekteverzuim binnen de nieuwe Wet Werk en Zekerheid Ziekteverzuim binnen de nieuwe Wet Werk en Zekerheid Wat gaat er wijzigen in uw verzuimbeleid? Wet werk en zekerheid en uw zieke werknemer: Vanaf 1 juli 2015 gaat er wat betreft het bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief Wet Werk en Zekerheid Beste Klant, Per 1 januari en 1 juli 2015 zullen er diverse wijzigingen plaatsvinden op het gebied van arbeidsrecht. Hiervan willen wij u graag op de hoogte brengen. De

Nadere informatie

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5

2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5 Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 Correctiemodel voorbeeldexamen 2016 Nederlandse Associatie voor Examinering Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid niveau 4 1 / 5 Vraag 1 Toetsterm 1.1 - Beheersingsniveau:

Nadere informatie

SEMINAR ARBEIDSRECHT. Door Huisman Advocaten mrs. Van Overloop en IJzelenberg

SEMINAR ARBEIDSRECHT. Door Huisman Advocaten mrs. Van Overloop en IJzelenberg SEMINAR ARBEIDSRECHT Door Huisman Advocaten mrs. Van Overloop en IJzelenberg De Goese Golf 7 juni 2018 Inhoudsopgave: 1. WWZ: vanaf 2015 (hoe zat het ook alweer?) 2. Arbeidsovereenkomst: - Concurrentiebeding;

Nadere informatie

Ontslag bij verwijtbaar handelen of nalaten

Ontslag bij verwijtbaar handelen of nalaten Ontslag bij verwijtbaar handelen of nalaten Wanneer een werknemer verwijtbaar handelt of nalaat kan dat voor de werkgever een reden zijn om de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen.

Nadere informatie

De eerste maanden WWZ.. Frank ter Huurne 10 december 2015

De eerste maanden WWZ.. Frank ter Huurne 10 december 2015 De eerste maanden WWZ.. Frank ter Huurne 10 december 2015 Ontslagrecht tot 1 juli 2015 Duaal stelsel, namelijk twee mogelijke ontslagprocedures: opzegging met toestemming van UWV of ontbinding door de

Nadere informatie

De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen

De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen De gevolgen van de WWZ voor bedrijfsartsen D.J. Buijs NVAB 12 oktober 2015 Schema einde arbeidsovereenkomst Van rechtswege Dood werknemer (art. 7:674 BW) Bepaalde tijd (art. 7:667/668 BW) Beëindigingovereenkomst

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015

Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015 Wet werk en zekerheid nieuw ontslagrecht, wat nu? Caroline van der Zwet 26 november 2015 Onderwerpen Kansen voor de mediator? Kort overzicht belangrijkste wijzigingen in t ontslagrecht Gronden a t/m h

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.C. Beijderwellen - Wittekoek 1 november 2016 Inhoudsopgave 1. Jurisprudentie actueel: a. bepaalde tijd toch onbepaalde tijd; b. ontbinding voor aanvang arbeidsovereenkomst;

Nadere informatie

ECLI:NL:HR:2018:484. Uitspraak. Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 17/01642

ECLI:NL:HR:2018:484. Uitspraak. Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer 17/01642 ECLI:NL:HR:2018:484 Instantie Hoge Raad Datum uitspraak 30-03-2018 Datum publicatie 30-03-2018 Zaaknummer 17/01642 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Conclusie: ECLI:NL:PHR:2018:46

Nadere informatie

Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract (werknemers)

Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract (werknemers) Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract (werknemers) Met de invoering van de Wet werk en zekerheid zijn de regels rondom ontslag veranderd. In deze factsheet staat op hoofdlijnen beschreven

Nadere informatie

Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract (werkgevers)

Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract (werkgevers) Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract (werkgevers) Met de invoering van de Wet werk en zekerheid zijn de regels rondom ontslag veranderd. In deze factsheet staat op hoofdlijnen beschreven

Nadere informatie

Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen

Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen Gevolgen van het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en spraakmakende ontwikkelingen Voor bedrijfsartsen van NVAB Kring voor bedrijfsgezondheidszorg Amsterdam e.o. Saskia Lang, Advocaat Arbeidsrecht 06 36 03 72

Nadere informatie

II Het dienstverband

II Het dienstverband II Het dienstverband Voorwaarden De onderwerpen in dit boek hebben betrekking op de situaties waarbij er sprake is van een - tijdelijk of vast - dienstverband. Er is sprake van een dienstverband als er

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 2 oktober 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 2 oktober 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 2 oktober 2018 Inhoudsopgave 1. De gedeeltelijke transitievergoeding 2. Jurisprudentie actueel: a. Ontslag (nemen) en de gefixeerde schadevergoeding b. Uitzendkrachten

Nadere informatie

Avondje Legal. 3 Advocaten

Avondje Legal. 3 Advocaten Avondje Legal 3 Advocaten Wat gaan we doen? Werkkostenregeling en de wijziging van arbeidsvoorwaarden Wet werk en zekerheid Wijziging arbeidsvoorwaarden Werkostenregeling: Iedereen kosten arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. A.J.D. Bekius 7 maart 2017 Inhoudsopgave 1. WWZ: grenzen aan de restgrond (h-grond) 2. WWZ: ontwikkelingen transitievergoeding 3. Jurisprudentie actueel: a. oneigenlijk

Nadere informatie

VERGOEDINGEN EN SANCTIES PROF. MR. WILLEM BOUWENS

VERGOEDINGEN EN SANCTIES PROF. MR. WILLEM BOUWENS VERGOEDINGEN EN SANCTIES PROF. MR. WILLEM BOUWENS STELLING 1 Het nieuwe stelsel van ontslagvergoedingen is niet uit te leggen! 2 SOORTEN VERGOEDING 1. Vergoeding in verband met het voortijdig eindigen

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 september 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 september 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 4 september 2018 Inhoudsopgave 1. Proeftijd situaties in de praktijk 2. Jurisprudentie actueel: a. Deliveroo: werkgever of opdrachtgever? b. Marginale toetsing

Nadere informatie

Arbeidsrecht, invoeringsdatum 1 januari 2015:

Arbeidsrecht, invoeringsdatum 1 januari 2015: Geachte relatie, Het afgelopen jaar is er al veel gesproken over de kabinetsplannen om het arbeidsrecht, het ontslagrecht en de WW aan te passen. Inmiddels is de Wet Werk en Zekerheid aangenomen door de

Nadere informatie

Maarten van Gelderen, advocaat arbeidsrecht DONDERDAG 8 NOVEMBER 2018

Maarten van Gelderen, advocaat arbeidsrecht DONDERDAG 8 NOVEMBER 2018 Maarten van Gelderen, advocaat arbeidsrecht DONDERDAG 8 NOVEMBER 2018 HR Journaal uitzending is nog een maand lang terug te kijken je kunt live op polls reageren @mvangelderen @XpertHR_nl HR Journaal HR

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht Februari 2018 Jaargang 2, nummer 1 NIEUWSBRIEF Artikelen over bijzonderheden handhaving wet DBA uitgesteld. verschil loonstop of loonsanctie. ontslag via What s app. 24 mei 2018 seminar over het spanningsveld

Nadere informatie

HR ontwikkelingen 2015-2016. Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016

HR ontwikkelingen 2015-2016. Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016 HR ontwikkelingen 2015-2016 Veranderingen in beeld Bijgewerkt met informatie zoals bekend op 1 januari 2016 Inhoud Wijzigingen 2016 Werkloosheidswet Wet Flexibel Werken Wet doorwerken na AOW-gerechtigde

Nadere informatie

213. Ontslag wegens schending van ziekteverzuimvoorschriften

213. Ontslag wegens schending van ziekteverzuimvoorschriften Ontslag 213. Ontslag wegens schending van ziekteverzuimvoorschriften MW. MR. S.F. JANSEN EN MR. A.J.C. THEUNISSEN Ontslag wegens schending van controle- en re-integratievoorschriften is in beginsel niet

Nadere informatie

Wetsvoorstel Werk en Zekerheid. mei 2014

Wetsvoorstel Werk en Zekerheid. mei 2014 Wetsvoorstel Werk en Zekerheid mei 2014 Nieuw ontslag systeem Peter de Boer Vergoedingen en sancties Debby Hermans Ketenregeling en wijzigingen per 1 juli 2014 Debbie van de Laar Nieuw ontslag systeem

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Hanneke Frijlink 7 november 2017 Inhoudsopgave : regeerakkoord! Jurisprudentie: a. terecht ontslag staande voet, toch transitievergoeding; b. schending herplaatsingsverplichting;

Nadere informatie

Ontslagprocesrecht onder de WWZ. Willem Bouwens

Ontslagprocesrecht onder de WWZ. Willem Bouwens Ontslagprocesrecht onder de WWZ Willem Bouwens Hoofdlijnen Redelijke grond ü Art. 669 lid 1: voor opzegging is redelijke grond vereist; ü Herplaatsing binnen redelijke termijn in andere passende functie,

Nadere informatie

about to Over Dyco, concurrentiebedingen, Care4Care en Witberg Hoorn Advocaten

about to Over Dyco, concurrentiebedingen, Care4Care en Witberg Hoorn Advocaten about to Over Dyco, concurrentiebedingen, Care4Care en Witberg Hoorn Advocaten Eenvoudiger ontslagrecht: het juridisch mijnenveld genaamd WWZ 1. Voorwaardelijke ontbinding: verdieping 2. Goedkoper ontslagrecht:

Nadere informatie

3.2 Werving en selectie Proeftijd Vereisten geldige proeftijd Gevolgen proeftijd 13

3.2 Werving en selectie Proeftijd Vereisten geldige proeftijd Gevolgen proeftijd 13 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Soorten overeenkomsten 3 2.1 Persoonlijk verrichten. 3 2.2 Arbeid 4 2.3 Loon 5 2.4 Gezagsverhouding 6 2.5 Feitelijke situatie 7 2.6 Rechtsvermoeden arbeidsovereenkomst 8

Nadere informatie

Ontslag en ziekte M R M I J N T J E J A N S E N

Ontslag en ziekte M R M I J N T J E J A N S E N Ontslag en ziekte M R M I J N T J E J A N S E N Onderwerpen Einde arbeidsovereenkomst Controle bij ziekte Verplichtingen van de werknemer Sancties Ziekte bij arbeidsconflicten Ziekte en ontslag Mogelijke

Nadere informatie

Arbeidsrecht Actueel. Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid over ontslag op staande voet onder de Wet werk en zekerheid.

Arbeidsrecht Actueel. Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid over ontslag op staande voet onder de Wet werk en zekerheid. Jaargang 22 (2017) JANUARI nr. 279 Arbeidsrecht Actueel In deze uitgave: Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid over ontslag op staande voet onder de Wet WeRk en zekerheid Hoge Raad geeft (meer) duidelijkheid

Nadere informatie

WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD

WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD Hoofdlijnen en wetenswaardigheden Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Vanaf 1 januari 2015 Aanzegplicht vanaf 1 januari 2015 De werkgever is verplicht vanaf 1

Nadere informatie

Arbeidsrechtseminar 2014

Arbeidsrechtseminar 2014 Arbeidsrechtseminar 2014 Toekomstig arbeids- en ontslagrecht Hayat Barrahmun en Manon Maarschalkerweerd 25 november 2014 1 Belangrijke hervormingen Ondermeer: Motiveringsplicht bij concurrentiebeding in

Nadere informatie

DE WET WERK EN ZEKERHEID. Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra

DE WET WERK EN ZEKERHEID. Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra DE WET WERK EN ZEKERHEID Ron Andriessen, Joris Engelsma en Saskia Boonstra Ontbijtbijeenkomst september 2014 2 De belangrijkste wijzigingen binnen het arbeidsrecht betreffen: 1. flexibele arbeid; 2. het

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid Wet Werk en Zekerheid Brigit van de Ven & Femia van Wijk Naam Datum Op de agenda Flexibele arbeid Ketenregeling Opvolgend werkgeverschap Risicoregeling Ontslagrecht Route Transitievergoeding Ketenregeling

Nadere informatie

Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer

Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer Seminar 10 juni 2015 Wet Werk en Zekerheid en de zieke werknemer Lea Huisman, Advocaat Ontslag van zieke werknemer Oud: vanwege opzegverbod na 2 jaar ziekte ontslagvergunning UWV of Kantonrechter (geen

Nadere informatie

A. Arbeidsovereenkomst

A. Arbeidsovereenkomst Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Arbeidsrecht K= kennisvraag, kandidaat moet dan de gegevens uit de toetsterm met behulp van meerkeuzevragen kunnen beantwoorden. Het gaat dan om

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomstenrecht

Arbeidsovereenkomstenrecht Van der Grinten Arbeidsovereenkomstenrecht Bewerkt door: Prof. mr. W.H.A.C.M. Bouwens en mr. RAA. Duk drieëntwintigste druk Qft Kluwer a Wolters Kluwer business Deventer - 2011 INHOUD Verkort aangehaalde

Nadere informatie

A. Arbeidsovereenkomst

A. Arbeidsovereenkomst Toetstermen STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie ---- Arbeidsrecht K= kennisvraag, de kandidaat moet één of meerdere begrippen beschrijven, noemen of herkennen, en/of kenmerken, voorbeelden, verschillen

Nadere informatie

De kantonrechter en de Wwz snel prak3sch en effec3ef? Ellen W. de Groot Dirk Jan Buijs

De kantonrechter en de Wwz snel prak3sch en effec3ef? Ellen W. de Groot Dirk Jan Buijs De kantonrechter en de Wwz snel prak3sch en effec3ef? Ellen W. de Groot Dirk Jan Buijs Verzoekschri9 ontbinding; wat zet u er in? (art. 7:671b BW) Redelijke grond(en) Herplaatsing niet mogelijk andere

Nadere informatie

FHI HRM Actualiteitenseminar 2018

FHI HRM Actualiteitenseminar 2018 FHI HRM Actualiteitenseminar 2018 Aan de slag met (duurzame) inzetbaarheid binnen het MKB Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) stand van zaken onder WWZ Compensatie Transitievergoeding Bij langdurig zieke

Nadere informatie

Ziekte en arbeidsconflict

Ziekte en arbeidsconflict mr. C.J.M. (Connie) de Wit advocaat en MfN mediator Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg tel. (013) 463 55 99 fax (013) 463 22 66 E-mail: mail@kantoormrvanzijl.nl

Nadere informatie

UPDATE WWZ HR seminar 26 mei 2016

UPDATE WWZ HR seminar 26 mei 2016 UPDATE WWZ HR seminar 26 mei 2016 Matthijs Roest Crollius Nicky de Groot T: 088 73 04 630 T: 088 73 046 50 E: m.roestcrollius@denklaw.nl E: n.degroot@denklaw.nl http://www.denklaw.nl Update WWZ WWZ wijzigingen

Nadere informatie

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013

Ontslagrecht en dossiervorming. Corine Oerlemans 26 november 2013 Ontslagrecht en dossiervorming Corine Oerlemans 26 november 2013 Beëindiging arbeidsovereenkomst Er zijn in principe 4 manieren om de arbeidsovereenkomst met een werknemer te beëindigen. Elk met een eigen

Nadere informatie

Ontslag wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid

Ontslag wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid Ontslag wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid Direct aan de slag met stappenplannen, modellen, ontbindingsprocedures, dossieropbouw, werkweigering en passende arbeid Inhoudsopgave Inleiding 1. Ontslag

Nadere informatie

WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD

WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD WERK EN ZEKERHEID HET NIEUWE ARBEIDSRECHT IN BEELD Hoofdlijnen en wetenswaardigheden Wet Werk en Zekerheid (WWZ) Vanaf 1 juli 2015 Ketenregeling per 1 juli 2015 Maximale keten van tijdelijke (flex)contracten*:

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid

Wet werk en zekerheid Wet werk en zekerheid 3 juli 2014 Mr. dr. R.F. (Robin) Kötter Inleiding Ontslag via twee routes Kantonrechter en UWV Dit leidde in gelijke gevallen tot verschillende uitkomsten Dit verschil zag voornamelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel met veranderingen in het arbeidsrecht aangenomen. Aanvankelijk zou een deel van de wijzigingen ingaan op 1 juli 2014,

Nadere informatie

SEMINAR ONDERWIJS EN WWZ. Maastricht/Eindhoven, april 2015 Erik Jansen

SEMINAR ONDERWIJS EN WWZ. Maastricht/Eindhoven, april 2015 Erik Jansen SEMINAR ONDERWIJS EN WWZ Maastricht/Eindhoven, april 2015 Erik Jansen 1 Belangrijke wijzigingen A. Flexrecht, 1 januari 2015 Proeftijd Concurrentiebeding Oproep/nuluren Aanzegtermijn Ketenregeling 1-7-2015

Nadere informatie

WWZ in de praktijk. Vereniging Arbeidsmediators Nederland. Driebergen, 22 maart 2016. Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht

WWZ in de praktijk. Vereniging Arbeidsmediators Nederland. Driebergen, 22 maart 2016. Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht Vereniging Arbeidsmediators Nederland Driebergen, 22 maart 2016 WWZ in de praktijk Dirk van Genderen Stadhouders Advocaten Utrecht 23 maart 2016 pagina 1 Onderwerpen uitnodiging Stand van zaken na 10 maanden

Nadere informatie

Whitepaper Regeling Compensatie transitievergoeding

Whitepaper Regeling Compensatie transitievergoeding Whitepaper Regeling Compensatie transitievergoeding VeReFi Whitepaper 31 Wet compensatie transitievergoeding - 1 - Inleiding Als een werknemer meer dan 2 jaar ziek is en er geen uitzicht is op herstel

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist

Bestuur Nederlandse Associatie voor Examinering Er is geen specifieke vooropleiding vereist Diplomalijnen Examen Loonadministratie Juridisch Personeel en Organisatie Arbeidsrecht Niveau Vergelijkbaar met mbo 4 Versie 2-0 Geldig vanaf 01-11-2015 Vastgesteld op februari 2014 Vastgesteld door Veronderstelde

Nadere informatie

RSW Special wet werk en zekerheid 2014. Special wet werk en zekerheid INFORMATIE VOOR WERKGEVERS

RSW Special wet werk en zekerheid 2014. Special wet werk en zekerheid INFORMATIE VOOR WERKGEVERS Special wet werk en zekerheid INFORMATIE VOOR WERKGEVERS 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 WIJZIGINGEN PER 1 JULI 2014... 3 Wijzigingen flexibele arbeid... 3 1. Proeftijd... 3 2. Aanzegtermijn... 3 3. Concurrentiebeding...

Nadere informatie

Inhoud. Doelstellingen van de WWZ. Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid. Doelstellingen van de WWZ. Wat is er al veranderd per 1 januari 2015

Inhoud. Doelstellingen van de WWZ. Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid. Doelstellingen van de WWZ. Wat is er al veranderd per 1 januari 2015 Workshop Wet Wet Werk en Zekerheid Spaans Advocaten Mr. Bart W.G. Orth orth@spaansadvocaten.nl 1 Inhoud Doelstellingen van de WWZ Wat is er al veranderd per 1 januari 2015 Wat gaat er veranderen per 1

Nadere informatie

2.2 Achtergrond en aard van de transitievergoeding / In welke gevallen? / Initiatief vanuit de werknemer / 38

2.2 Achtergrond en aard van de transitievergoeding / In welke gevallen? / Initiatief vanuit de werknemer / 38 Inhoudsopgave Voorwoord / 11 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 Flexibele arbeidsrelaties / 13 Inleiding / 13 Ketenregeling / 14 Aanzegtermijn / 22 Stilzwijgende verlenging / 23 Ragetlie-regel / 24

Nadere informatie

Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract

Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract Informatie voor werknemers Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract Met de invoering van de Wet werk en zekerheid veranderen de regels rondom ontslag. In deze factsheet staat op hoofdlijnen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht

NIEUWSBRIEF. Nineyardslaw/sectie arbeidsrecht Februari 2019 Jaargang 3, nummer 2 NIEUWSBRIEF Artikelen Werkgever verplicht tot opzegging slapend dienstverband met transitievergoeding WAB aangenomen door Tweede Kamer Vaststelling hoogte billijke vergoeding

Nadere informatie

Ontslag van een payrollwerknemer

Ontslag van een payrollwerknemer Informatie voor werknemers Ontslag van een payrollwerknemer Met de invoering van de Wet werk en zekerheid veranderen de regels rondom ontslag. In deze factsheet staat op hoofdlijnen beschreven waarmee

Nadere informatie

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 december 2018

Online Seminar Arbeidsrecht. mr. Allard Bekius 4 december 2018 Online Seminar Arbeidsrecht mr. Allard Bekius 4 december 2018 Inhoudsopgave 1. Ontslag wegens disfunctioneren 2. Highlights WAB: nader belicht 3. Jurisprudentie actueel: a. ontslag op g-grond; b. rechtsverwerking

Nadere informatie

Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract

Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract Informatie voor werkgevers Ontslag van een werknemer met een tijdelijk contract Met de invoering van de Wet werk en zekerheid veranderen de regels rondom ontslag. In deze factsheet staat op hoofdlijnen

Nadere informatie

ONTBIJTLEZING VERANDERINGEN IN HET ARBEIDSRECHT WEET HOE HET ZIT

ONTBIJTLEZING VERANDERINGEN IN HET ARBEIDSRECHT WEET HOE HET ZIT ONTBIJTLEZING VERANDERINGEN IN HET ARBEIDSRECHT WEET HOE HET ZIT door Sven Johansen DOEL VAN DE ONTBIJTLEZING Inzicht verschaffen in de belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht in 2015. (dat zijn

Nadere informatie

Nieuw Arbeidsrecht Hoe zit het nu en hoe gaat het worden?

Nieuw Arbeidsrecht Hoe zit het nu en hoe gaat het worden? Nieuw Arbeidsrecht Hoe zit het nu en hoe gaat het worden? Op 18 februari 2014 is de Wet Werk en Zekerheid aangenomen. Op internet zijn veel plukjes informatie te vinden. Hieronder volgt een overzicht van

Nadere informatie

Het Nieuwe Ontslagrecht De negen belangrijkste wijzigingen en gevolgen voor de werkgever. Jeroen van Engelen TRS Transportkoeling BV.

Het Nieuwe Ontslagrecht De negen belangrijkste wijzigingen en gevolgen voor de werkgever. Jeroen van Engelen TRS Transportkoeling BV. 2014 Het Nieuwe Ontslagrecht De negen belangrijkste wijzigingen en gevolgen voor de werkgever Jeroen van Engelen TRS Transportkoeling BV. 2-10-2014 Index 1. Aanpassing Duaal Stelsel 2. Aanzegtermijn 3.

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid

Wet Werk en Zekerheid 1 Wet Werk en Zekerheid Derk Domela Nieuwenhuis Nico Ruiter december 2014 2 WWZ Geschiedenis (Regeerakkoord, Sociaal Akkoord april 2013, Najaarsakkoord) Werkzekerheid in plaats van baanzekerheid Ontslagrecht

Nadere informatie

Ontslag van een payrollwerknemer (werkgevers)

Ontslag van een payrollwerknemer (werkgevers) Ontslag van een payrollwerknemer (werkgevers) Met de invoering van de Wet werk en zekerheid zijn de regels rondom ontslag veranderd. In deze factsheet staat op hoofdlijnen beschreven waarmee payrollwerkgevers

Nadere informatie

Datum 10 juni 2014 Betreft Behandeling WWZ, schriftelijke reactie op voorstel VAAN d.d. 2 juni 2014

Datum 10 juni 2014 Betreft Behandeling WWZ, schriftelijke reactie op voorstel VAAN d.d. 2 juni 2014 > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Wijzigingen arbeidsrecht. Nieuwsbrief

Wijzigingen arbeidsrecht. Nieuwsbrief Wijzigingen arbeidsrecht Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief: Wijzigingen arbeidsrecht per 1 juli 2015 Arbeidsrecht nieuwsbrief In onze nieuwsbrief van december 2014 hebben wij u geïnformeerd over de wijzigingen

Nadere informatie