SurgiCube officieel erkend in Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SurgiCube officieel erkend in Nederland"

Transcriptie

1 SurgiCube officieel erkend in Nederland LASERVISION INSTRUMENTS B.V. K.v.K De Grift 20 BTW nr. NL B EJ NIEUWLEUSEN (NL) Tel.: +31 (0) Fax: +31 (0) Rabobank: NL32 RABO BIC: RABONL2U Op al onze transacties zijn de Algemene Voorwaarden voor de Instrumentenbranche van toepassing, zoals deze zijn gedeponeerd ter Griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht. Uitzonderingen hierop zijn alleen geldig na schriftelijke bevestiging onzerzijds.

2 Betreft: SurgiCube officieel erkend in Nederland Geachte heer, mevrouw, Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest omtrent de onduidelijkheden inzake de richtlijnen en de toetsingscriteria aangaande de luchtbeheersing op de operatieafdeling voor cataractchirurgie onder lokale anesthesie en in het bijzonder wat dit voor het gebruik van de SurgiCube betekende. Met dit document willen wij u duidelijkheid verschaffen en uiteenzetten wat de uitkomst is van het overleg dat op diverse niveaus in Nederland heeft plaatsgevonden. Het succesvol gebruik van de SurgiCube is na vele jaren nu ook officieel erkend waardoor iedere twijfel is weggenomen. Een mijlpaal sinds de introductie van de SurgiCube in De huidige situatie, zoals verderop in dit document gedetailleerd wordt geschetst, staat (nog) niet toe dat de SurgiCube geheel zelfstandig gebruikt mag worden. Er worden randvoorwaarden gesteld aan de ruimte en de afdeling waarin de SurgiCube staat opgesteld. Deze randvoorwaarden zijn: De SurgiCube moet in een als Operatieafdeling Klasse 2 gevalideerde omgeving geplaatst worden, waarbij de SurgiCube als individuele zone gezien mag worden. De SurgiCube -afdeling moet voldoen aan het Standpunt OK-klasse intra-oculaire ingrepen zoals door het NOG gepubliceerd is. De SurgiCube -afdeling moet voldoen aan de toetsingscriteria voor de Operatieafdeling Klasse 2 zoals door IGZ gesteld in het Toetsingskader luchtbeheersing operatiekamer. De prestatie-eisen van de SurgiCube -afdeling worden conform VCCN Richtlijn 7 getoetst. De inhoud van dit document: Introductie: de SurgiCube Pagina 2 Overzicht betrokken partijen Pagina 3 De stand van zaken momenteel Pagina 4 Hoe past de SurgiCube binnen de richtlijnen Pagina 5 Valideren Pagina 6 Conclusies Pagina 7 Bijlage 1: NOG Standpunt OK klasse intra-oculaire ingrepen Pagina 8 Bijlage 2: WIP Richtlijn Omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen Pagina 9 Bijlage 3: IGZ Toetsingskader luchtbeheersing operatiekamer Pagina 11 Indien u na het lezen van deze informatie vragen heeft, of meer informatie wenst, neemt u dan contact met ons op.

3 Introductie: de SurgiCube De SurgiCube is ontwikkeld als zelfstandige operatiefaciliteit en de gebruikte filtertechniek levert een ISO-5 klasse schoon beschermd gebied voor het operatiegebied van de patiënt en de benodigde steriele instrumenten. Diverse metingen, waaronder partikelmetingen en kolonievormende eenheden metingen tijdens gesimuleerd provocatief gebruik en zelfs tijdens live-chirurgie metingen, laten zien dat de reinheid van de lucht in het beschermd gebied continue gewaarborgd is. Dat resultaat overtreft de prestatie-eisen van iedere richtlijn. Momenteel worden er aan het gebruik van de SurgiCube randvoorwaarden gesteld, en dan vooral aan de ruimte en de afdeling waarin de SurgiCube staat opgesteld. Ondanks die randvoorwaarden en de huidige leidende richtlijnen lijkt er ruimte te zijn voor innovatie; hiertoe dient met een goede motivatie en een met IGZ afgestemde methode op basis van gelijkwaardigheid aangetoond worden dat met de innovatie wordt voldaan aan de gestelde eisen. Dit traject zal SurgiCube International de komende tijd verder verkennen en wij vertrouwen erop dat het opereren in de SurgiCube in de nabije toekomst ook mogelijk kan zijn in lijn met die visie waarvoor de SurgiCube ontwikkeld is: als zelfstandige operatiefaciliteit.

4 Overzicht verschillende partijen: Inspectie voor de gezondheidszorg: IGZ Werkgroep Infectiepreventie: WIP Nederlands Oogheelkundig Gezelschap: NOG Vereniging Contamination Control Nederland: VCCN De IGZ heeft in april 2016 het Toetsingskader luchtbeheersing operatiekamer gepubliceerd waarin de toetsingscriteria voor de luchtbeheersing op drie operatieafdelingsniveaus beschreven staan, te weten: Operatieafdeling Klasse 1 prestatieniveau 1 Operatieafdeling Klasse 1 prestatieniveau 2 Operatieafdeling Klasse 2 De WIP heeft in 2014 de nieuwe richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 geïntroduceerd. Een nieuwe richtlijn voor de Operatieafdeling Klasse 2 staat in principe voor 2017 op het programma, echter de WIP overweegt zichzelf op te heffen en op dit moment is nog niet duidelijk welk effect dit zal hebben op de richtlijnen. Er wordt voor Operatieafdeling Klasse 2 momenteel dan ook gebruik gemaakt van de definitie zoals beschreven in de bestaande WIP-richtlijn: Omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen (2006 / revisie 2011). Het NOG heeft de oorspronkelijke Cataractrichtlijn van 2013 onlangs aangepast (oktober 2016) waarbij men het onderdeel infectiepreventie heeft verwijderd en hiervoor in de plaats heeft men het Standpunt OK-klasse intra-oculaire ingrepen geïntroduceerd. Belangrijk verschil is dat de oude richtlijn verwees naar een Operatieafdeling Klasse 1 met enkele afgezwakte eisen waar de nieuwe richtlijn verwijst naar een Operatieafdeling Klasse 2 met enkele aanvullende eisen. De VCCN heeft in 2014 Richtlijn 7 geïntroduceerd: Methode voor testen en classificeren van operatiekamers en opdekruimten in rust. Deze richtlijn is bedoeld om de prestaties van de luchtbehandelingssystemen eenduidig te meten en te classificeren. Omdat in rust meten niet gelijk staat aan in gebruik meten, wordt er gewerkt aan VCCN Richtlijn 8: Monitoren van OK s en opdekruimtes in gebruik. Meetpunt ter plaatse van het oog In de bijlagen vindt u enkele citaten uit de bovengenoemde richtlijnen en de toetsingscriteria die de basis vormen voor de huidige situatie voor de operatieafdelingen in Nederland.

5 De stand van zaken momenteel: IGZ toetst sinds 1 januari 2017 op de drie bestaande classificaties zoals in de toetsingscriteria valt te lezen en welke op de richtlijnen van de WIP gebaseerd zijn. Het is aan de beroepsgroepen en/of de wetenschappelijke verenigingen om te bepalen welke chirurgische ingrepen uitgevoerd dienen te worden in welke classificatie operatieafdeling. Afwijken van de bestaande classificaties wordt niet getolereerd door IGZ. Gebaseerd op de cataractrichtlijn van 2013 was het advies van het NOG om intra-oculaire ingrepen in een Operatieafdeling Klasse 1 te moeten uitvoeren. In het licht van de nieuwe WIP-richtlijn voor de Operatieafdeling Klasse 1 van 2014 en daarmee de classificatie en de toetsingscriteria van IGZ, werd duidelijk dat de nieuwe eisen niet langer in lijn waren met het advies van het NOG. Veel oogheelkundige operatieafdelingen voldoen niet aan de nieuwe Klasse 1 eisen waarbij vooral het kunnen voldoen aan de specifiek voor VCCN Richtlijn 7 geldende eisen een probleem vormt. De oplossing is gevonden in het bijstellen van het advies van het NOG en dat heeft geresulteerd in het publiceren van het Standpunt OK-klasse intra-oculaire ingrepen waarin gesteld wordt dat vanaf heden intra-oculaire ingrepen minimaal in een operatieafdeling Klasse 2 moeten plaatsvinden met daarnaast nog enkele aanvullende eisen vanuit het NOG. Visitatie van de IGZ Visitatie van de IGZ betekent vanaf 1 januari 2017 dat uw afdeling moet voldoen aan de geldende eisen voor de Operatieafdeling Klasse 2. Zoals in het toetsingskader van IGZ te lezen valt, dient de operatieafdeling gevalideerd te zijn conform de door IGZ opgestelde toetsingscriteria. Visitatie van het NOG Visitatie van het NOG betekent dat u naast de eisen voor de Operatieafdeling Klasse 2 verder moet voldoen aan de aanvullende eisen zoals gesteld in het Standpunt OK-klasse intra-oculaire ingrepen. Dit standpunt is in ieder geval geldig voor bepaalde tijd, te weten tot en met 1 januari Onderstaand het resultaat van KVE-metingen in het beschermde gebied van de SurgiCube ten opzichte van de periferie tijdens live cataractchirurgie met 5 personen plus een patiënt in de ruimte waar de SurgiCube opgesteld staat. KVE meting in het beschermd gebied van de SurgiCube : 1 KVE/m³ KVE meting buiten het beschermd gebied van de SurgiCube : 10 KVE/m³

6 Hoe past de SurgiCube binnen de richtlijnen? De SurgiCube filtert de lucht door gebruik van G3, F7 en HEPA H14 filters, resulterend in een beschermd gebied met ISO-5 deeltjesclassificatie. De SurgiCube staat 24/7 aan en filtert daarmee ook de ruimte zelf waardoor bij een correct deurbeleid ISO-7 deeltjesclassificatie in de periferie behaald wordt. De SurgiCube mag, mits juist gebruikt, één bouwkundige zone vervangen. Dan wordt het beschermd gebied van de SurgiCube Zone A genoemd. De ruimte waarin de SurgiCube staat wordt Zone B genoemd. De omliggende ruimtes zijn Zone C. Er dient minimaal een aparte patiëntensluis en een aparte personeelssluis te zijn; een aparte goederensluis is wenselijk, maar dit kan bijvoorbeeld ook met afsluitbare karren of een doorgeefkast benaderd worden indien een derde sluis bouwkundig niet haalbaar is. Indien u afwijkende zaken goed motiveert en borgt, leidt dat doorgaans niet tot onoverkomelijke problemen. Voor wat betreft drukhiërarchie: de SurgiCube geeft continue overdruk op het beschermd gebied; de luchtstromingsrichting is duidelijk van schoon naar vuil, van Zone A naar Zone B. De ventilatievoud in Zone A, het beschermd gebied van de SurgiCube, ligt ver boven de vereiste 6x per uur. Wel moet dit gemonitord worden en moet dit standaard onderdeel uitmaken van de validatie en dient het in het luchtbeheersplan opgenomen te worden. Om een luchtstromingsprofiel te genereren van Zone B naar Zone C dient er lucht toegevoerd te worden in Zone B. De ingeblazen lucht wordt bij voorkeur gefilterd, bijvoorbeeld middels een F9 filter. Metingen tijdens de validatie moeten uitwijzen of er voldoende lucht in Zone B geblazen wordt om te voldoen aan de vereiste luchtstromingsrichting. Er worden geen eisen gesteld aan de minimale ventilatievoud of aan een minimaal drukverschil van Zone B naar C. Zone indeling zoals gepubliceerd in de WIP-richtlijn Operatieafdeling Klasse 1

7 Valideren Het valideren van de SurgiCube dient te worden uitgebreid naar het valideren van de SurgiCube afdeling, want deze moet gevalideerd worden conform de eisen voor een Operatieafdeling Klasse 2. Omdat de aanvullende eisen van het NOG ook meegenomen moeten worden, is het van belang een goede validatiemethodiek toe te passen. Wij adviseren om de VCCN Richtlijn 7 te volgen op basis van de prestatie-eisen van een Operatieafdeling Klasse 1. Dit houdt in dat de volgende metingen deel uit maken van de initiële validatie (bij oplevering SurgiCube of na vervanging van het HEPA filter): Specifiek VCCN RL7: Deeltjesclassificatie van het schone gebied (Zone A) Deeltjesclassificatie periferie (Zone B) Bepaling beschermd gebied Bepaling beschermingsgraad Bepaling hersteltijd Specifiek SurgiCube : HEPA-filter integriteitstest Luchtsnelheid SurgiCube Bepaling luchtstromingsprofiel SC van schoon gebied (Zone A) periferie (Zone B) Monitoring device sensor validatie / kalibratie Specifiek SurgiCube -afdeling: Temperatuur- en Relatieve Luchtvochtigheid metingen Bepaling luchttoevoer / circulatievoud (ventilatievoud) Bepaling luchtstromingsprofiel van Zone B Zone C Drukhiërarchie van Zone B Zone C ZONE visualisatie d.m.v. tekening Voor de jaarlijkse hervalidatie worden de volgende metingen uitgevoerd: HEPA-filter integriteitstest Deeltjesclassificatie van het schone gebied (Zone A) Deeltjesclassificatie periferie (Zone B) Vergelijken autonome luchtsnelheidsmeting en monitoring op de SurgiCube Controle alarmgrens monitoring SurgiCube Controle alarmgrens drukbewaking Zone B en Zone C Test / bepaling luchttoevoer Drukhiërarchie (bij overdruk) Indien het validatierapport deze gegevens laat zien, en de meetresultaten conform specificaties zijn, dan toont dat aan dat de SurgiCube -afdeling presteert volgens de geldende richtlijnen.

8 Conclusies Concreet betekent het voor de situaties waar een SurgiCube in gebruik is, of wordt genomen, dat de eerder opgesomde additionele randvoorwaarden aan de afdeling gesteld dienen te worden. In de bijlagen vindt u de juiste informatie zoals door de betrokken partijen overeengekomen. Naast genoemde aanpassingen is het van belang dat uw afdeling een goed luchtbeheersplan opstelt. Wij adviseren u om dit in samenwerking te doen met experts op dat gebied, zijnde collega s van de infectiepreventie afdeling en/of in samenwerking met een extern adviesbureau. Samen met experts uit het veld kunt u de SurgiCube -afdeling conform de richtlijnen perfect in bedrijfstellen, met alle voordelen die daaruit voortvloeien. Vanwege de vooralsnog onduidelijke situatie of de WIP blijft bestaan en in welke samenstelling, wordt voortdurend overleg gevoerd tussen de WIP, IGZ en andere partijen zoals het ministerie. Zodra er zaken zijn die betrekking hebben op de SurgiCube of de randvoorwaarden, zullen wij u daarover informeren. Heeft u nog vragen of wenst u meer informatie, neemt u dan gerust contact op met: Laservision Instruments B.V. De Grift EJ Nieuwleusen Tel info@laservision.nl

9 Bijlage 1: Standpunt OK klasse intra-oculaire ingrepen (geldig / ) Na het advies van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) te hebben gehoord en na inventarisatie van het aantal endophthalmitiden heeft het bestuur van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) besloten dat de veiligheid van cataract chirurgie is gewaarborgd als: de omstandigheden van de operatiekamer waar een cataract operatie onder lokale anesthesie wordt uitgevoerd minimaal voldoet aan operatieafdeling klasse 2 met de volgende aanvullende eisen: Ventilatiesysteem: niet-mengend systeem (ook wel verdringings- of downflowsysteem genoemd), dat wil zeggen een inblaassysteem waarbij rekening wordt gehouden met het operatiegebied bij de patiënt en de positionering van de instrumenttafel. Sluizen: drie soorten (in plaats van alleen personeelssluis). Zone-indeling: drie (met een luchtbewegingsrichting van A naar C). Gelet op de aard van de ingrepen (cataractoperatie onder lokale anesthesie) mag de SurgiCube, indien juist gebruikt, één bouwkundige zone vervangen. Dit besluit is van kracht vanaf 1 november 2016 en is geldig tot en met 1 januari 2018, waarna zal worden besloten over verlenging van dit standpunt.

10 Bijlage 2: WIP-richtlijn (2006 / revisie 2011) Omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen Bouwkundige en klimatologische eisen operatieafdeling klasse 2 In grote lijnen verschilt de operatieafdeling klasse 2 van operatieafdeling klasse 1 doordat: er geen 3 zones, maar 2 zones zijn (met overdruk van A naar B), er geen 4 soorten sluizen zijn, maar slechts een personeelssluis, de verkoeverkamer niet binnen de operatieafdeling maar wel dicht erbij moet zijn, in de operatieafdeling geen extra eisen aan het ventilatiesysteem worden gesteld, standaardventilatie (6x) voldoende is). De verse lucht moet wel worden aangevoerd via een HEPA-filter. Het verlaagde ventilatievoud heeft tot gevolg dat in deze afdeling geen anesthesie met anesthesiegassen mag worden gegeven. Een ander gevolg is dat bacteriologische contaminatie van de lucht minder wordt tegengegaan. Zone-indeling Er is een tweetal zones. Uitgangspunt is hierbij dat de kans dat micro-organismen uit het ziekenhuis de operatieafdeling bereiken, zo klein mogelijk wordt gehouden, zonder dat de gevolgde gedragscodes een efficiënt functioneren belemmeren. De twee zones zijn: Zone A steriel : de operatiekamer, met inbegrip van opdekruimte en ruimte anesthesie. Zone B (= zone B en zone C uit klasse 1 samengenomen) schoon : wasruimte, steriele opslag (opslag steriele medische hulpmiddelen), wachtruimten patiënten, sluizen (in elk geval een kleedruimte), toiletten. Een zoneconcept houdt in een duidelijke zonemarkering, zoals bijvoorbeeld een overstapbank. Personen en goederenstromen worden binnen het concept volgens bepaalde richtingen geleid. Ten behoeve van een ongestoord functioneren en uit oogpunt van infectiepreventie dienen de operatiekamers en de nevenruimten voldoende omvang te hebben voor onder meer wassen, berging en het aantrekken van steriele kleding. Zie voor de optimale afmeting van een operatiekamer de desbetreffende publicatie van het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen (voorheen CvZ). Structuur van de operatieafdeling Aan de structuur van een operatieafdeling klasse 2 dienen de volgende eisen te worden gesteld. De operatieafdeling moet onafhankelijk gelegen zijn van personen- en goederenverkeer en luchtbeweging in het ziekenhuis; De richting van de luchtbeweging moet verlopen van de operatiekamer naar buiten, door middel van overdruk van zone A naar zone B; Ventilatie en verwarming moeten veilige en comfortabele klimatologische condities waarborgen voor patiënten en personeel; Liften niet uitkomen op de operatieafdeling. Liften geven ongewenste luchtstromingen en verspreiding van micro-organismen.

11 Sluizen Sluizen vormen een scheiding tussen de OK-afdeling en de rest van het ziekenhuis. Zij dragen bij tot de handhaving van de drukhiërarchie, maar zijn ook een visuele scheiding, waardoor het onderscheid in zones wordt benadrukt. Van groot belang voor deze operatiekamers is in elk geval de personeelssluis, die tevens voor het personeel als kleedruimte kan dienen. Verkoeverkamer De verkoeverkamer moet dicht bij de operatiekamer gelegen zijn. Het is van groot belang dat de verkoeverpatiënten vrijelijk toegankelijk blijven voor controle door operateur, anesthesist en overige betrokken medewerkers. Ventilatie- en klimaatregeling De operatiekamer dient te zijn voorzien van een standaard-ventilatiesysteem, dat wil zeggen een systeem zonder bijzondere luchtbehandeling, waarbij geen gebruik mag worden gemaakt van gerecirculeerde lucht. De lucht moet minimaal 6 keer per uur worden ververst. Filters De toegevoerde lucht moet kiemvrij zijn. Dit wordt bereikt door middel van filters (HEPA-filters = High Efficiency Particulate Airfilters). De meest gebruikte methode van filteren is de drietrapsmethode. Bij de drie-trapsmethode worden een aanzuigfilter en een tweede filter voor het eindfilter (HEPA-filter als derde trap) geplaatst. Deze twee filters dienen tenminste jaarlijks, of zo vaak als de leverancier van de installatie aanbeveelt, te worden gecontroleerd door middel van een belastingtest en dienen te worden vervangen als de testuitslag daar aanleiding toe geeft. De voorfilters moeten voldoen aan de EN 779 en de HEPA-filters aan de EN Drukhiërarchie Overdruk is verplicht. De overdruk heeft tot doel te verhinderen dat kiemen van buitenaf de operatiekamer in komen. Het is derhalve onjuist om bij operaties bij patiënten met infectie de overdruk te laten wegvallen, ook al betekent dit dat micro-organismen vanuit de betreffende operatiekamer zone B zouden kunnen bereiken. Overigens wordt door verdunning het kiemgetal wel gereduceerd. Tijdens operaties dienen de deuren gesloten te zijn in verband met drukhandhaving en de verplaatsing van micro-organismen. Het openen van de deur brengt verstoringen van de gewenste luchtstroom en ongewenste temperatuurschommelingen teweeg.

12 Bijlage 3: IGZ (2016) Toetsingskader luchtbeheersing operatieafdeling Inleiding Tijdens inspectiebezoeken in ziekenhuizen en particuliere klinieken waar operaties plaatsvinden, is de afgelopen jaren gebleken dat de eisen en richtlijnen voor verantwoorde luchtkwaliteit op operatieafdelingen niet altijd voldoende bekend zijn, waardoor patiënten een verhoogd risico lopen op postoperatieve wondinfecties en er risico s kunnen zijn met betrekking tot de continuïteit van de zorg. Eind 2014 is een nieuwe richtlijn (Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1; WIP november 2014) verschenen over luchtbehandeling op operatieafdelingen, waaraan in april 2016 een addendum is toegevoegd. In dit document informeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie) u over haar toetsingskader luchtbeheersing op operatieafdelingen dat gebaseerd is op de nieuwe richtlijn. In dit toetsingskader geeft de inspectie een overzicht van de toetsingscriteria per classificatieniveau voor de luchtbeheersing op operatieafdelingen (tweede deel van dit document toetsingscriteria ). De criteria zijn gebaseerd op de volgende richtlijnen: Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1; november 2014 ; Omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen, april Wanneer de inspectie in dit document over (WIP-)richtlijnen spreekt, dan worden deze twee richtlijnen bedoeld. Praktische aanwijzingen en eisen voor de validatie van de luchtkwaliteit in operatieafdelingen zijn te vinden in de VCCN richtlijn 7 methode voor testen en classificeren van operatiekamers en opdekruimten in rust; november Richtlijn Hoewel de nieuwe richtlijn de eisen voor een operatieafdeling klasse 1 beschrijft, is het, gezien de overeenkomsten in zoneringsprincipe en het functioneren van een operatieafdeling klasse 2, vanzelfsprekend dat voor beide klassen ook dezelfde validatiemethoden worden gehanteerd. De validatiemethode (volgens de nieuwe richtlijn) voor onder andere het functioneren van de zonering is ingrijpend gewijzigd ten opzichte van de vroegere methode, waarbij een minimaal drukverschil van 5 Pa tussen de zones werd gehanteerd. De nieuwe richtlijn schrijft voor, dat het minimale drukverschil tussen de zones moet worden vastgesteld aan de hand van een stromingsprofiel. Het drukverschil staat dus niet vooraf vast, maar wordt afgestemd op de actuele (bouwkundige) situatie. De drukverschillen waarbij, tijdens de initiële validatie, een correct stromingsprofiel is vastgesteld dienen vervolgens te worden gebruikt voor monitoring (en latere vervolgvalidaties). Op deze wijze fungeren de drukverschillen als afgeleide parameters voor het bewaken van het stromingsprofiel. Bij ieder stromingsprofiel hoort dus een drukverschil. Verder worden er andere eisen gesteld aan de concentratie van deeltjes en de condities en het vaststellen van het beschermde gebied. Tevens dienen in overleg met de ontwerper van het luchtbehandelingsysteem procesparameters (met bijbehorende grenswaarden) te worden vastgelegd die indicatoren zijn voor het goed functioneren van het systeem (zoals bijvoorbeeld temperatuur, toegevoerde luchthoeveelheid etc.). Deze procesparameters dienen vervolgens jaarlijks te worden gevalideerd en continue te worden bewaakt. Ten aanzien van de rapportage van de uitgevoerde validatie is in de nieuwe richtlijn opgenomen dat de status en werkpunten van de installatie tijdens de meting(en) dient te worden vastgelegd in het meetrapport (bijvoorbeeld aanwezige warmtelast, temperatuur, aanwezigheid warmtedekens etc.)

13 Ten slotte zijn er twee verschillende prestatieniveaus voor een OK-klasse 1 beschreven. Volgens de nieuwe richtlijn moeten ingrepen die geen OK-klasse 1, prestatieniveau 1 vereisen, worden uitgevoerd in ten minste een OK-klasse 1, prestatieniveau 2. Deze beschrijving laat weinig ruimte voor het gebruik van een OK-klasse 2. Wetenschappelijke verenigingen dienen een indeling te maken van ingrepen en de daarvoor vereiste (en bestaande), door de WIP gedefinieerde, OKklasse. Indien deze indeling al is gemaakt, gebruikt de inspectie deze in haar toezicht. Voor andere eisen, wijzigingen en verdere details verwijst de inspectie naar bovengenoemde richtlijnen. De wijzigingen betreffen voornamelijk de criteria voor de luchtbehandeling en niet de eisen ten aanzien van het aantal zones. Dit betekent dat er altijd drie in zuiverheid aflopende zones (ten opzichte van het overige gebouw) dienen te bestaan voor een OK-klasse 1 (zowel prestatieniveau 1 als prestatieniveau 2) en twee in zuiverheid aflopende zones (ten opzichte van het overige gebouw) voor een OK-klasse 2. Toetsingscriteria In dit hoofdstuk worden de criteria besproken aan de hand waarvan de inspectie de luchtbeheersing op operatieafdelingen toetst. De inspectie verwacht dat instellingen kunnen aantonen dat aan al de in dit hoofdstuk genoemde criteria is voldaan en dat het gedeelte Validatie door de instelling is ingevuld en aan de inspectie kan worden getoond. Luchtbeheersplan Iedere instelling met een operatieafdeling dient een luchtbeheersplan te bezitten dat uiterlijk elke vijf jaar moet worden geactualiseerd en eerder na nieuwbouw/verbouw/reparatie/ correctief onderhoud. Dit luchtbeheersplan moet geautoriseerd zijn conform de hiervoor binnen de instelling geldende procedure waarbij minimaal is vastgelegd: datum opstelling, datum revisie, auteur en verantwoordelijke/ accordeur. De inhoud van het luchtbeheersplan dient minimaal het volgende te bevatten: matrix met verantwoordelijkheden en bevoegdheden in relatie tot de luchtkwaliteit; beschrijving van de operatieafdeling met bouwtekening waarop zonering inzichtelijk is gemaakt (uit deze beschrijving moet ten minste blijken welke classificatie/ prestatieniveau van toepassing is). Uit de plattegrond moet blijken tot welke zone alle ruimten binnen de operatieafdeling behoren en wat de functie/ gebruik van deze ruimten is. Tevens dienen alle deuren/ luiken te zijn aangegeven; beschrijving van het luchtbehandelingsysteem; beschrijving van de procesparameters (van de eigen installaties) en grenswaarden; beschrijving van de procesparameters die een indicatie geven of het systeem correct functioneert; beschrijving van de acties en verantwoordelijke bij afwijking van de procesparameters zoals de ingebruikname van een OK waarvan de luchtkwaliteit niet aan de prestatie-eisen voldoet; beschrijving hoe de beheersing van de processen met direct effect op de luchtkwaliteit plaatsvindt (oa. schoonmaak etc.); beschrijving van de periodieke controle; beschrijving hoe de registratie van de procesparameters plaatsvindt en gedurende welke periode de procesparameters bewaard blijven; beschrijving van controle op functie na nieuwbouw /verbouw / reparatie; procedure voor de vrijgave van de operatiekamer/opdekruimte aan het begin van de werkdag (en na preventief en/of correctief onderhoud); procedure voor het in gebruik nemen van een operatiekamer/opdekruimte buiten reguliere werktijden;

14 procedure hoe te handelen wanneer tijdens het gebruik van een operatie kamer de procesparameters aangeven dat de luchtbehandeling niet goed functioneert. Tevens dient de instelling een document op te stellen, waarin wordt aangegeven (en gemotiveerd) welke ingrepen onder welke behandelomstandigheden (behandelkamer, OK klasse-2, OK klasse-1 prestatieniveau 1, OK klasse-1 prestatieniveau 2) mogen worden uitgevoerd.

Introductie: de SurgiCube

Introductie: de SurgiCube Introductie: de SurgiCube De SurgiCube is ontwikkeld als zelfstandige operatiefaciliteit en de gebruikte filtertechniek levert een ISO-5 klasse schoon beschermd gebied voor het operatiegebied van de patiënt

Nadere informatie

Toetsingskader luchtbeheersing operatieafdeling

Toetsingskader luchtbeheersing operatieafdeling Toetsingskader luchtbeheersing operatieafdeling Samenvatting In dit toetsingskader, gebaseerd op de in 2014 verschenen nieuwe WIP-richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling

Nadere informatie

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari DISCLOSURE Onderdeel (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Technische aspecten in de concept richtlijn

Technische aspecten in de concept richtlijn Technische aspecten in de concept richtlijn Welke technische aspecten en parameters zijn wel en niet opgenomen in de nieuwe richtlijn Rens Wientjes Algemeen klinisch fysicus UMC Utrecht Disclosure slide

Nadere informatie

Mogelijke effecten concept richtlijn. Jos Lans

Mogelijke effecten concept richtlijn. Jos Lans Mogelijke effecten concept richtlijn Jos Lans Inhoudsopgave Het uitgangspunt Onduidelijk (Tekstueel / Techniek) Wat houdt ISO 7 in - de praktijk - Wat voor gevolg kan de richtlijn hebben? Toetsingskader

Nadere informatie

Visie op het OK ontwerp 2020

Visie op het OK ontwerp 2020 Bezien vanuit de (inter)nationale richtlijnen Toon eerst maar eens aan dat het save is! 2 De toekomst is als de zwarte stip! Als je denkt dat je het scherp hebt is het weer anders 3 Waarom richtlijnen/normen

Nadere informatie

Toetsingskader IGZ en Nieuwbouw

Toetsingskader IGZ en Nieuwbouw Toetsingskader IGZ en Nieuwbouw Pierre van Zuijlen 31 maart 2017 Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

OK ventilatie nieuwe stijl. Remko Noor (senior consultant healthcare)

OK ventilatie nieuwe stijl. Remko Noor (senior consultant healthcare) OK ventilatie nieuwe stijl Remko Noor (senior consultant healthcare) Inleiding Remko Noor Senior Consultant Healthcare Royal HaskoningDHV Bestuurslid VCCN Tel.nr: +31(6)5201 8656 Mail: remko.noor@rhdhv.com

Nadere informatie

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE CLEANROOMVALIDATIE ON SITE ISO 17025 DOEL & METHODE CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY VALIDATIE MODEL VALIDATIE Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp

Nadere informatie

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE CLEANROOMVALIDATIE ON SITE ISO 17025 DOEL & METHODE CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY VALIDATIE MODEL VALIDATIE Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp

Nadere informatie

Stichting Trainingen Infectie Preventie. Disclosure slide

Stichting Trainingen Infectie Preventie. Disclosure slide Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere

Nadere informatie

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Vereniging Veilige Curatieve Zorg, Reinier de Graaf Gasthuis Roberto Traversari

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Vereniging Veilige Curatieve Zorg, Reinier de Graaf Gasthuis Roberto Traversari HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN Vereniging Veilige Curatieve Zorg, Reinier de Graaf Gasthuis Roberto Traversari DE WIP-RICHTLIJN Keuze luchtbehandelingssysteem Prestatieniveaus Prestatie-, bouw- en

Nadere informatie

OK-luchtbeheersing toetsbaar? 31 maart 2015 OK-luchtbeheersing toetsbaar? 31 maart 2015

OK-luchtbeheersing toetsbaar? 31 maart 2015 OK-luchtbeheersing toetsbaar? 31 maart 2015 3-4-2015 OK-luchtbeheersing toetsbaar? OK-luchtbeheersing toetsbaar? Luchtbeheersplan 2005 Inspectie ervaringen van toezicht operatief proces richtlijnen WIP en VCCN Toezicht op basis van de richtlijnen

Nadere informatie

VCCN Richtlijn 7 Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust

VCCN Richtlijn 7 Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust VCCN Richtlijn 7 Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust Ir. Frans Saurwalt (vice) voorzitter VCCN Proj.Groep 4 (Neven) activiteiten: TC 156 WG18 Secretaris (Ventilation in

Nadere informatie

VCCN Richtlijn 7 Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust

VCCN Richtlijn 7 Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust VCCN Richtlijn 7 Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust Ir. Frans Saurwalt (vice) voorzitter VCCN Proj.Groep 4 (Neven) activiteiten: TC 156 WG18 Secretaris (Ventilation in

Nadere informatie

VCCN Richtlijn 7. Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust. Ir. Frans Saurwalt Technisch Manager

VCCN Richtlijn 7. Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust. Ir. Frans Saurwalt Technisch Manager VCCN Richtlijn 7 Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust Ir. Frans Saurwalt Technisch Manager Relevante commissies Voorzitter Proj. Grp. 4 Gezondheidszorg RL7, RL8 Kernredactie

Nadere informatie

Datum 13 maart 2017 Onderwerp Afsluiten aanwijzing ex artikel 27 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg op het operatief proces (TOP)

Datum 13 maart 2017 Onderwerp Afsluiten aanwijzing ex artikel 27 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg op het operatief proces (TOP) > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Aangetekend en per e-mail MC Slotervaart Voorzitter directie Postbus 90440 1006 BK AMSTERDAM Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088

Nadere informatie

CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE

CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE ON SITE ISO 17025 CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY Validatie model Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp Detail ontwerp

Nadere informatie

Toetsingskader Luchtbehandeling OK IN BALANS?

Toetsingskader Luchtbehandeling OK IN BALANS? Toetsingskader Luchtbehandeling OK IN BALANS? Voorgaande sprekers Procesgang richting nieuwbouw Luchtbeheersing en patiëntveiligheid RI/PDCA RL7 technische invalshoeken Visualisatie luchtstroming Luchtbeheersplan

Nadere informatie

Disclosure slide. (potentiële) belangenverstrengeling

Disclosure slide. (potentiële) belangenverstrengeling Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere

Nadere informatie

Regels en normen CFD onderzoek. operatiekamers

Regels en normen CFD onderzoek. operatiekamers Regels en normen CFD onderzoek operatiekamers Ing. W.A.M. van Houdt 80-87 Product manager licht/lucht systemen 87-91 Technisch adviseur RIN 91-2007 Hoofd Techniek Ziekenhuis Gooi-Noord 07- heden Tergooi

Nadere informatie

Indigoletta B.V. (Arenborghoeve) T.a.v.. Genrayweg NG Venlo. Datum 28 december 2018 Betreft Maatregelen voldaan n.a.v. aanvullende informatie

Indigoletta B.V. (Arenborghoeve) T.a.v.. Genrayweg NG Venlo. Datum 28 december 2018 Betreft Maatregelen voldaan n.a.v. aanvullende informatie > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Indigoletta B.V. (Arenborghoeve) T.a.v.. Genrayweg 49 5916 NG Venlo Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 5000 www.igj.nl Inlichtingen

Nadere informatie

Gedrag op de OK. Symposium Conceptrichtlijn Luchtbehandeling OK Kees Ballemans, STIP Veenendaal

Gedrag op de OK. Symposium Conceptrichtlijn Luchtbehandeling OK Kees Ballemans, STIP Veenendaal Gedrag op de OK 16-05-2019 Kees Ballemans, STIP Veenendaal Symposium Conceptrichtlijn Luchtbehandeling OK 18/5/19 STIP www.infectiepreventieopleidingen.nl 1 Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

MINDER EXTERNE METINGEN MAAR BETER IN CONTROL ZIJN. VHIG congres 2016, Eindhoven Roberto Traversari

MINDER EXTERNE METINGEN MAAR BETER IN CONTROL ZIJN. VHIG congres 2016, Eindhoven Roberto Traversari MINDER EXTERNE METINGEN MAAR BETER IN CONTROL ZIJN VHIG congres 2016, Eindhoven Roberto Traversari WIP-RICHTLIJN DE ESSENTIE - LUCHTBEHANDELING IN OPERATIEKAMER EN OPDEKRUIMTE IN OPERATIEAFDELING KLASSE

Nadere informatie

CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE. Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces.

CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE. Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces. CLEANROOMVALIDATIE ON SITE DOEL ISO 17025 & METHODE CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY Validatie model Validatie Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp

Nadere informatie

Standpunt NVVCC inzake. omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen.

Standpunt NVVCC inzake. omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen. Standpunt NVVCC inzake omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen. Auteurs: Prof.dr. H.A.M. Neumann, dermatoloog, voorzitter werkgroep, R.S.M.Boonen arts, P. v.d Poel, hygienist, T.Bosch,

Nadere informatie

Wat betekent de nieuwe WIP richtlijn voor uw ziekenhuis? Ir Henk C. Postema, senior adviseur Deerns Nederland

Wat betekent de nieuwe WIP richtlijn voor uw ziekenhuis? Ir Henk C. Postema, senior adviseur Deerns Nederland Veenendaal,17 april 2015 Symposium luchtbehandeling operatiekamers Wat betekent de nieuwe WIP richtlijn voor uw ziekenhuis? Ir Henk C. Postema, senior adviseur Deerns Nederland Allemaal vragen: Wat houden

Nadere informatie

MC Slotervaart. Datum 28 oktober 2016 Onderwerp Rapport inspectiebezoek TOP van 15 september Geachte,

MC Slotervaart. Datum 28 oktober 2016 Onderwerp Rapport inspectiebezoek TOP van 15 september Geachte, > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen MC Slotervaart Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl Inlichtingen bij Datum 28 oktober 2016 Onderwerp

Nadere informatie

Wat doet de lucht achter het laken? woensdag 8 juni 2016

Wat doet de lucht achter het laken? woensdag 8 juni 2016 Wat doet de lucht achter het laken? WAT DOET DE LUCHT ACHTER HET LAKEN? STIP, Ouwehands Dierenpark Rhenen Roberto Traversari DISCLOSURE (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante

Nadere informatie

TVVL Lezing. door. Visie vanuit de praktijk

TVVL Lezing. door. Visie vanuit de praktijk TVVL Lezing door Visie vanuit de praktijk Beheer luchtbehandeling in operatiekamers Onderwerpen: RISICOANALYSE EU-RICHTLIJN DIN 1946-4 METINGEN Risicoanalyse in bestaande en nieuwe OK s Projectvoorstel:

Nadere informatie

In een separate brief bericht ik u over de maatregelen ter handhaving van de aanwijzing.

In een separate brief bericht ik u over de maatregelen ter handhaving van de aanwijzing. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Per post en per e-mail MC Slotervaart Voorzitter directie Postbus 90440 1006 BK AMSTERDAM Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in de OK, bijzaak of noodzaak?

Luchtkwaliteit in de OK, bijzaak of noodzaak? Luchtkwaliteit in de OK, bijzaak of noodzaak? 1 Introductie Heinze Sikkema Manager CSA & Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen Medisch Centrum Leeuwarden. 31 maart 2017 2 Inhoud Aanleiding Doelstelling

Nadere informatie

Hoe gebruik je de richtlijn 8 binnen de concept richtlijn?

Hoe gebruik je de richtlijn 8 binnen de concept richtlijn? Hoe gebruik je de richtlijn 8 binnen de concept richtlijn? Frans Saurwalt Technisch Manager Kropman Contamination Control Voorzitter VCCN PG04 Gezondheidszorg Secretaris CEN TC156 WG18 Hospital ventilation

Nadere informatie

WAT DOET DE LUCHT ACHTER HET LAKEN? STIP, Ouwehands Dierenpark Rhenen Roberto Traversari

WAT DOET DE LUCHT ACHTER HET LAKEN? STIP, Ouwehands Dierenpark Rhenen Roberto Traversari WAT DOET DE LUCHT ACHTER HET LAKEN? STIP, Ouwehands Dierenpark Rhenen Roberto Traversari DISCLOSURE (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring

Nadere informatie

MC Slotervaart. Datum 1 november 2016 Onderwerp Aanwijzing ex artikel 27 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

MC Slotervaart. Datum 1 november 2016 Onderwerp Aanwijzing ex artikel 27 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen MC Slotervaart Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl Inlichtingen bij Onderwerp Aanwijzing ex

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen

Ziekenhuizen. Omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen Ziekenhuizen Omstandigheden (kleine) chirurgische en invasieve ingrepen Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: april 2006 Revisie: april 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid

Nadere informatie

Disclosure slide. Geen. Bedrijfsnamen

Disclosure slide. Geen. Bedrijfsnamen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere

Nadere informatie

Geschiedenis. Omstandigheden ingrepen. Operatie-afdeling klasse

Geschiedenis. Omstandigheden ingrepen. Operatie-afdeling klasse Geschiedenis WIP-richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Peterhans van den Broek 2005 Beheersplan luchtbehandeling voor de operatiekamer Initiatief VHIG

Nadere informatie

V Urologen Kliniek/Kliniek Vleuten Rapport onaangekondigd bezoek in het kader van het risico toezicht. Urologen Kliniek/Kliniek Vleuten

V Urologen Kliniek/Kliniek Vleuten Rapport onaangekondigd bezoek in het kader van het risico toezicht. Urologen Kliniek/Kliniek Vleuten Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl Rapport 24 maart 2017 2016-1354876 Omschrijving V1006104 Urologen Kliniek/Kliniek Vleuten Rapport

Nadere informatie

TVVL Lezing. door. Visie vanuit de praktijk

TVVL Lezing. door. Visie vanuit de praktijk TVVL Lezing door Visie vanuit de praktijk Beheer luchtbehandeling in operatiekamers Onderwerpen: RISICOANALYSE RICHTLIJNEN DIN 1946-4 METINGEN AIRSONETT OPRAGON Risicoanalyse in bestaande en nieuwe OK

Nadere informatie

Medisch Centrum Jan van Goyen T.a.v. de directie Jan van Goyenkade HN AMSTERDAM. Datum 28 juli 2014 Onderwerp Resultaten bezoek TOP

Medisch Centrum Jan van Goyen T.a.v. de directie Jan van Goyenkade HN AMSTERDAM. Datum 28 juli 2014 Onderwerp Resultaten bezoek TOP > Retouradres Postbus 90137 5200 MA 's-hertogenbosch Medisch Centrum Jan van Goyen T.a.v. de directie Jan van Goyenkade 1 1075 HN AMSTERDAM Werkgebied Zuidoost Magistratenlaan 222 5223 MA 's-hertogenbosch

Nadere informatie

MONITORING LUCHTKWALITEIT OPERATIEKAMERS Een manier om gelijkwaardigheid aan te tonen Roberto Traversari, TNO ICB

MONITORING LUCHTKWALITEIT OPERATIEKAMERS Een manier om gelijkwaardigheid aan te tonen Roberto Traversari, TNO ICB MONITORING LUCHTKWALITEIT OPERATIEKAMERS Een manier om gelijkwaardigheid aan te tonen Roberto Traversari, TNO ICB DISCLOSURE SLIDE Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Mag nu het raamopen? luchtbehandeling OK en behandelkamer. Concept-richtlijn

Mag nu het raamopen? luchtbehandeling OK en behandelkamer. Concept-richtlijn Unic Medical Services BV Postbus 110 3430 AC Nieuwegein T 0306301328 F 030 630 1274 info@infectiepreventie.nl Mag nu het raamopen? Concept-richtlijn luchtbehandeling OK en behandelkamer 12-09-2019 Kees

Nadere informatie

Kolonie Vormende Eenheden (KVE) meting als hulpmiddel om gedrag te optimaliseren

Kolonie Vormende Eenheden (KVE) meting als hulpmiddel om gedrag te optimaliseren Kolonie Vormende Eenheden (KVE) meting als hulpmiddel om gedrag te optimaliseren Carolien Oldenkamp Berkelaar Deskundige infectiepreventie GRIP, adviesburo voor infectiepreventie Bestuurslid STIP Disclosure

Nadere informatie

BEHEERSING VAN BESMETTING VIA DE LUCHT. Voor welk "probleem" is de conceptrichtlijn nu de oplossing? Roberto Traversari

BEHEERSING VAN BESMETTING VIA DE LUCHT. Voor welk probleem is de conceptrichtlijn nu de oplossing? Roberto Traversari BEHEERSING VAN BESMETTING VIA DE LUCHT Voor welk "probleem" is de conceptrichtlijn nu de oplossing? Roberto Traversari 1 Beheersing van besmetting via de lucht DISCLOSURE SHEET Roberto Traversari werkt

Nadere informatie

Wat is er toch gaande in de lucht!

Wat is er toch gaande in de lucht! Wat is er toch gaande in de lucht! J. J. (Hans) Duvekot, gynaecoloog/perinatoloog Afdeling Verloskunde Erasmus MC, University Medical Centre Rotterdam The Netherlands Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Operatieafdeling. Referentiekader ten behoeve van bestaande operatieafdelingen. College bouw ziekenhuisvoorzieningen

Operatieafdeling. Referentiekader ten behoeve van bestaande operatieafdelingen. College bouw ziekenhuisvoorzieningen College bouw ziekenhuisvoorzieningen Postbus 3056 3502 GB Utrecht T (030) 298 31 00 F (030) 298 32 99 E cbz@bouwcollege.nl I http://www.bouwcollege.nl Operatieafdeling Referentiekader ten behoeve van bestaande

Nadere informatie

Het stof daalt neer. Drie typen luchtinblaassystemen voor in de operatiekamer met elkaar vergeleken. Gerben Nahuijs adviseur operatiekamers

Het stof daalt neer. Drie typen luchtinblaassystemen voor in de operatiekamer met elkaar vergeleken. Gerben Nahuijs adviseur operatiekamers Het stof daalt neer Drie typen luchtinblaassystemen voor in de operatiekamer met elkaar vergeleken Gerben Nahuijs adviseur operatiekamers In operatiekamerland is verwarring en onrust ontstaan. De oorzaken

Nadere informatie

Opragon. Primeur St Jansdal met ultraschone OK s deel 2. Opragon - Primeur St Jansdal met ultraschone OK s - deel 2

Opragon. Primeur St Jansdal met ultraschone OK s deel 2. Opragon - Primeur St Jansdal met ultraschone OK s - deel 2 Opragon Primeur St Jansdal met ultraschone OK s deel 2 Primeur St Jansdal met ultraschone OK s Jarenlang was slechts één type ventilatiesysteem toegestaan in Nederlandse operatiekamers. Dit veranderde

Nadere informatie

LUCHTKWALITEIT -NUT EN NOODZAAK VOOR STERIEL MATERIAAL - Sterilisatie Vereniging Nederland Roberto Traversari

LUCHTKWALITEIT -NUT EN NOODZAAK VOOR STERIEL MATERIAAL - Sterilisatie Vereniging Nederland Roberto Traversari LUCHTKWALITEIT -NUT EN NOODZAAK VOOR STERIEL MATERIAAL - Sterilisatie Vereniging Nederland Roberto Traversari ONDERWERPEN Welke richtlijnen zijn er Wat kunnen en moeten we hier nu mee? Waarop heeft luchtkwaliteit

Nadere informatie

Overzicht Documentatie Operatief Proces

Overzicht Documentatie Operatief Proces Overzicht Documentatie Operatief Proces Februari 2016 Marijn Lamers Manager Kwaliteit en Veiligheid Inhoudsopgave Inleiding... 3 Achtergrond... 3 Waarom een overzicht?... 3 Documentatie... 4 Relevante

Nadere informatie

Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 (concept)

Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 (concept) Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse (concept) Uiterste inzenddatum commentaar 0 augustus 0 naar stwip@wip.nl Werkgroep Infectiepreventie Versie: 0 mei 0 Dit document

Nadere informatie

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025)

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) NEa, 20-07-2012, versie 1.0 INTRODUCTIE In artikel 34 van de Monitoring en Rapportage Verordening (MRV) is beschreven

Nadere informatie

HOE PRESTEREN OK S IN HET LICHT VAN RL7 WELKE ONTWERPPARAMETERS DOEN ERTOE? Minisymposium Richtlijn 7 (VCCN) Roberto Traversari

HOE PRESTEREN OK S IN HET LICHT VAN RL7 WELKE ONTWERPPARAMETERS DOEN ERTOE? Minisymposium Richtlijn 7 (VCCN) Roberto Traversari HOE PRESTEREN OK S IN HET LICHT VAN RL7 WELKE ONTWERPPARAMETERS DOEN ERTOE? Minisymposium Richtlijn 7 (VCCN) Roberto Traversari WELKE ERVARINGEN ZIJN ER November 2014 is de richtlijn uitgekomen Er was

Nadere informatie

Bergman Clinics Griend CG Heerenveen. Datum 25 januari 2016 VGR Onderwerp Verslag inspectiebezoek Bergman Clinics, locatie Heerenveen

Bergman Clinics Griend CG Heerenveen. Datum 25 januari 2016 VGR Onderwerp Verslag inspectiebezoek Bergman Clinics, locatie Heerenveen > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Bergman Clinics Griend 1 8443 CG Heerenveen VGR 1007253 Onderwerp Verslag inspectiebezoek Bergman Clinics, locatie Heerenveen Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus

Nadere informatie

Project Hybride HCK en OK

Project Hybride HCK en OK Presentatie Opragon Ing. A.C.P. Builtjes Werktuigbouwkundig engineer Afdeling Bouwprojecten en Inrichting Universitair Medisch Centrum Utrecht Presentatie Opragon Ons Project Het Opragon systeem De ervaringen

Nadere informatie

ISOLATIEKAMERS - TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING. VCCN Cleanroom Symposium 2017 Roberto Traversari

ISOLATIEKAMERS - TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING. VCCN Cleanroom Symposium 2017 Roberto Traversari ISOLATIEKAMERS - TOEKOMSTIGE ONTWIKKELING VCCN Cleanroom Symposium 2017 Roberto Traversari DISCLAIMER Alles uit deze presentatie is prematuur en gebaseerd op eerste inzichten van een werkgroep binnen CEN

Nadere informatie

Concept Richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamers en behandelkamers 2019 onder vuur tijdens symposium e

Concept Richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamers en behandelkamers 2019 onder vuur tijdens symposium e Concept Richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamers en behandelkamers 2019 onder vuur tijdens symposium e Tijdens het 5 symposium operatiekamers door Stichting Trainingen Infectie Preventie over de concept

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 maart 2010 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 maart 2010 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Met deze brief informeer ik u over de definitieve bevindingen en conclusies van het inspectieonderzoek.

Met deze brief informeer ik u over de definitieve bevindingen en conclusies van het inspectieonderzoek. > Retouradres Postbus 90137 5200 MA 's-hertogenbosch Annatommie - centra voor beweging - Regio Veluwe & Vallei B.V. T.a.v. xxxxx, Medisch Directeur Polakweg 7 2288 GG RIJSWIJK Werkgebied Zuidoost Magistratenlaan

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie Ziekenhuizen Contactisolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

15 e Nationale Cleanroomdag NORMEN

15 e Nationale Cleanroomdag NORMEN 15 e Nationale Cleanroomdag NORMEN Introductie Wat zijn normen? Wanneer komen we normen tegen? Welke normen worden gehanteerd? Alles op een rij Terug naar de werkvloer Inhoud 2 Introductie André van Tongeren

Nadere informatie

Verscherpt beleid complexe endoscopen?

Verscherpt beleid complexe endoscopen? Verscherpt beleid complexe endoscopen? Stephanie Hulsbosch Disclosure slide Geen belangenverstrengeling 2 SFERD 2015 1 De inspectie inspecteert De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bevordert de volksgezondheid

Nadere informatie

V van Validatie. Ontwerp & specificaties. Wat je niet vraagt, krijg je ook niet! Inhoud. Programma van Eisen 3

V van Validatie. Ontwerp & specificaties. Wat je niet vraagt, krijg je ook niet! Inhoud. Programma van Eisen 3 User Requirement Specs V van Validatie Performance Qualification Ontwerp & specificaties Functional Design Operational Qualification Detail Design Installation Qualification Peter van Casteren 08 oktober

Nadere informatie

gedrag Wat wil een OK?

gedrag Wat wil een OK? DE MENSELIJKE FACTOR IN DE OK: GEDRAG EN MONITORING VAN EEN OK IN GEBRUIK Carolien Oldenkamp Berkelaar deskundige infectiepreventie GRIP, adviesburo voor infectieprevenie Stichting Trainingen Infectie

Nadere informatie

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis T.a.v. de heer dr. P.C. van der Velden Raad van Bestuur Postbus AD MIDDELHARNIS

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis T.a.v. de heer dr. P.C. van der Velden Raad van Bestuur Postbus AD MIDDELHARNIS > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis T.a.v. de heer dr. P.C. van der Velden Raad van Bestuur Postbus 153 3240 AD MIDDELHARNIS St. Jacobsstraat 16 3511 BS Utrecht

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1

Ziekenhuizen. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Ziekenhuizen Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2014 Geplande revisie: november 2019 Dit document mag vrijelijk

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Contactisolatie kinderen

Ziekenhuizen. Contactisolatie kinderen Ziekenhuizen Contactisolatie kinderen Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld:april 2004 Revisie: april 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en medewerkers van de WIP,

Nadere informatie

Per post en per Yspeert advocaten T.a.v. Postbus AP Drachten

Per post en per  Yspeert advocaten T.a.v. Postbus AP Drachten > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Per post en per e-mail Yspeert advocaten T.a.v. Postbus 622 9200 AP Drachten Onderwerp Afsluiting traject last onder dwangsom na niet (volledige) naleving aanwijzing

Nadere informatie

aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Vastgesteld door het College bouw ziekenhuisvoorzieningen op 26 november 2001

aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Vastgesteld door het College bouw ziekenhuisvoorzieningen op 26 november 2001 REFERENTIEKADER ten behoeve van een bestaande KINDERAFDELING Gelet op artikel 15a van de Wet ziekenhuisvoorzieningen Aangeboden aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Vastgesteld door het

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1

Ziekenhuizen. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Ziekenhuizen Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2014 Wijziging: november 2014 Geplande revisie: november 2019

Nadere informatie

Rapport MIC werkgroep. November 2011

Rapport MIC werkgroep. November 2011 Rapport MIC werkgroep Het lumen in de wacht? November 2011 De Ploeg 13 5258 EZ Berlicum tel. 073-6911389 email: info@sterilisatievereniging.nl www.sterilisatievereniging.nl Inleiding Bij Minimaal Invasieve

Nadere informatie

Technologiecluster meten

Technologiecluster meten Praktijkervaringen met de concept VCCN richtlijn 7 Met dank aan: het Bernhoven ziekenhuis (Uden) het Antonius ziekenhuis (Leidsche Rijn) 2 Beschrijving van het technologiecluster Geïnitieerd door de VCCN

Nadere informatie

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN)

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN) Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van: naar: oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN) Samenwerking in Projectgroep Agenda De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) Bestaande regelgeving

Nadere informatie

Disclosure slide. (potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. Geen

Disclosure slide. (potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. Geen Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Geen Tergooi Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

Handreiking klaarmaken en toedienen van medicatie op het operatiekamercomplex (OKC)

Handreiking klaarmaken en toedienen van medicatie op het operatiekamercomplex (OKC) Handreiking klaarmaken en toedienen van medicatie op het operatiekamercomplex (OKC) Datum: 22-03-2016 Xander Zuidema, May Ronday en Peter Meijer namens de NVA Elsbeth Helfrich en Mirjam Crul namens de

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Beschermende isolatie

Ziekenhuizen. Beschermende isolatie Ziekenhuizen Beschermende isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie

Nadere informatie

De zorgaanbieder voldoet op de getoetste onderdelen niet aan de voorwaarden voor goede zorg. De Reinaert Kliniek dient maatregelen te nemen.

De zorgaanbieder voldoet op de getoetste onderdelen niet aan de voorwaarden voor goede zorg. De Reinaert Kliniek dient maatregelen te nemen. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Reinaert Kliniek B.V. t.a.v. de bestuurder Brouwersweg 100 CO2 6216 EG Maastricht Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00

Nadere informatie

Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk

Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk Toetsingscriteria ZKN-Keurmerk Toelichting opzet van het toetsingsmodel. Indien wordt verwezen naar het aanwezig zijn van een procedure, dan wordt deze geacht te zijn opgesteld, ingevoerd en intern getoetst.

Nadere informatie

Validatie van scopendroogkasten

Validatie van scopendroogkasten Validatie van scopendroogkasten Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Zie hieronder Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring

Nadere informatie

WELKE PARAMETERS DOEN ERTOE? Resultaten onderzoek OK's en opdekruimten Stefan van Heumen, TNO

WELKE PARAMETERS DOEN ERTOE? Resultaten onderzoek OK's en opdekruimten Stefan van Heumen, TNO WELKE PARAMETERS DOEN ERTOE? Resultaten onderzoek OK's en opdekruimten Stefan van Heumen, TNO DISCLOSURE SHEET Stefan van Heumen is werkzaam bij TNO, expertisegroep Building Physics & Systems. TNO is een

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie

Ziekenhuizen. Strikte isolatie Ziekenhuizen Strikte isolatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: november 2006 Revisie: november 2011 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits de Werkgroep Infectie Preventie

Nadere informatie

hoofdgroep maatschappelijke technologie

hoofdgroep maatschappelijke technologie hoofdgroep maatschappelijke technologie organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Rapport nr. : R86/095 Project nr. : 15735/15341 Datum : 1986-04-04 EEN ONDERZOEK NAAR DE LUCHTTECHNISCHE

Nadere informatie

Monitoring van OK s in gebruik

Monitoring van OK s in gebruik Opgesteld door de VCCN projectgroep PG4, richtlijn 8 BLAD 1 van 26 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Onderzoek en behandeling van geïsoleerde patiënten

Ziekenhuizen. Onderzoek en behandeling van geïsoleerde patiënten Ziekenhuizen Onderzoek en behandeling van geïsoleerde patiënten Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits

Nadere informatie

BEHEERSING VAN AEROGENE CONTAMINATIES. Risico gebaseerd ontwerpen en beheren Roberto Traversari

BEHEERSING VAN AEROGENE CONTAMINATIES. Risico gebaseerd ontwerpen en beheren Roberto Traversari BEHEERSING VAN AEROGENE CONTAMINATIES Risico gebaseerd ontwerpen en beheren Roberto Traversari DISCLOSURE SHEET Roberto Traversari werkt bij TNO bij de expertise groep InnovatieCentrum Bouw (ICB) TNO is

Nadere informatie

Toetsingskader Follow-up Toezicht operatief proces (FU TOP)

Toetsingskader Follow-up Toezicht operatief proces (FU TOP) Toetsingskader Follow-up Toezicht operatief proces (FU TOP) Communicatie en overdracht Preoperatieve voortgang Binnen het ziekenhuis moet een sluitend systeem aanwezig zijn dat te allen tijde inzichtelijk

Nadere informatie

Als de juiste condities cruciaal zijn

Als de juiste condities cruciaal zijn Als de juiste condities cruciaal zijn www.brecon.nl 2 Innovatieve turnkey cleanroom oplossingen Brecon in Etten-Leur is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van stofarme en kiemvrije cleanroom

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Accreditatie van monsterneming

Raad voor Accreditatie (RvA) Accreditatie van monsterneming Raad voor Accreditatie (RvA) Accreditatie van monsterneming Documentcode: RvA-T021-NL Versie 3, 27-2-2015 Een RvA-Toelichting beschrijft het beleid en/of de werkwijze van de RvA met betrekking tot een

Nadere informatie

Take home message. Actuele thema s: gebouw en hvac Luchtbehandeling in Doc 44. Luchtbehandeling in voedsel-productieruimtes

Take home message. Actuele thema s: gebouw en hvac Luchtbehandeling in Doc 44. Luchtbehandeling in voedsel-productieruimtes in voedsel-productieruimtes Ir. Frans Saurwalt Voorzitter EHEDG-NL Technisch manager Kropman Contamination Control Ervaring: EHEDG-NL Voorzitter EHEDG-INT: Lid van de subgroup Building Design Lid van de

Nadere informatie

Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011

Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011 Basisafspraken Operatiecentrum Jeroen Bosch Ziekenhuis November 2011 U bent werkzaam op het operatiecentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ten behoeve van een veilige, professionele en prettige werkomgeving

Nadere informatie

VENTILATIE CLEANROOMS RADIOFARMACIE

VENTILATIE CLEANROOMS RADIOFARMACIE VENTILATIE CLEANROOMS RADIOFARMACIE 14/09/2018 Pieter Sturbois WIE IS INGENIUM? BRUGGE ANTWERPEN GENT LEUVEN REVENUE 2016 REALISATIONS 9,1 MIO > 2000 REVENUE GROWTH >10% > 90 FTE master bachelors other

Nadere informatie

Stichting Trainingen Infectie Preventie. Disclosure slide

Stichting Trainingen Infectie Preventie. Disclosure slide Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere

Nadere informatie

MONITOREN VAN MICROBIOLOGISCHE LUCHTKWALITEIT. Minisymposium VCCN Richtlijn 8 Roberto Traversari

MONITOREN VAN MICROBIOLOGISCHE LUCHTKWALITEIT. Minisymposium VCCN Richtlijn 8 Roberto Traversari MONITOREN VAN MICROBIOLOGISCHE LUCHTKWALITEIT Minisymposium VCCN Richtlijn 8 Roberto Traversari MONITOREN VAN MICROBIOLOGISCHE LUCHTKWALITEIT Achtergrond en onderzoek op basis van KVE s Ervaringen in Nederland

Nadere informatie

WEGWIJS IN DE: PROCESBEHEERSING VALIDATIE BORGING

WEGWIJS IN DE: PROCESBEHEERSING VALIDATIE BORGING INFOBULLETIN IN-WEGW WEGWIJS IN DE: PROCESBEHEERSING VALIDATIE BORGING Inleiding Cleaning Consultancy Delft bv. adviseert bedrijven die zich bezighouden met industriële reiniging. Onder deze bedrijven

Nadere informatie

Rapportageformulier. Rapportage jaar School Locatie adres. (In te vullen door de preventiemedewerker) vorige volgende. Binnenmilieuscan Basisscholen

Rapportageformulier. Rapportage jaar School Locatie adres. (In te vullen door de preventiemedewerker) vorige volgende. Binnenmilieuscan Basisscholen (In te vullen door de preventiemedewerker) Rapportage jaar School Locatie adres controle kwartaal 1 controle kwartaal 2 controle kwartaal 3 controle kwartaal 4 Naam rapporteur Naam rapporteur Naam rapporteur

Nadere informatie

MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK. Linda Wentink Jacques Beijersbergen

MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK. Linda Wentink Jacques Beijersbergen STAXS GMP-Days 2016 MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK Linda Wentink Jacques Beijersbergen Wat is monitoring? Monitoring is het controleren van omgevingsfactoren die effect kunnen hebben

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding Aanleiding en belang Onderzoeksvragen Onderzoeksmethode en periode Toetsingskader 5.

Inhoud. 1 Inleiding Aanleiding en belang Onderzoeksvragen Onderzoeksmethode en periode Toetsingskader 5. Rapport naar aanleiding van het inspectiebezoek in het kader van het toezicht infectiepreventie aan het Medisch Spectum Twente op 11 mei 2017 te Enschede Utrecht, juli 2017 Inhoud 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: O3 Ontwikkelen, implementeren en beheren van SOP s Distributielijst : STZ Datum : 15-10-2012 Revisiedatum : 15-10-2013 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies

Nadere informatie