hoofdgroep maatschappelijke technologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "hoofdgroep maatschappelijke technologie"

Transcriptie

1 hoofdgroep maatschappelijke technologie organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Rapport nr. : R86/095 Project nr. : 15735/15341 Datum : EEN ONDERZOEK NAAR DE LUCHTTECHNISCHE EIGENSCHAPPEN VAN DE OPERATIEAFDELING VAN HET MEDISCH CENTRUM BERG EN BOSCH TE BILTHOVEN. door: Ing. Ph.J. Ham; Ing. H.J.M. Cornelissen en Drs. H. v.d. Zee [2:50 postbus AE delft bezoekadres schoemakerstraat 97 telex zptno telefoon Afdeling Binnenmilieu Opdrachtgever: Medisch Centrum Berg en Bosch Afdeling Ziekenhuis Bilthoven Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van TNO." Indien dit rapport in opdracht werd uitgebracht, wordt voor de rechten en verplichtingen van opdrachtgever en opdrachtnemer verwezen naar de Algemene Voorwaarden voor Onderzoeks- en Ontwikkelingsopdrachten aan TNO, 1979" dan wel de desbetreffende terzake tussen partijen gesloten overeenkomst. e TNO, 's-gravenhage

2 MTE012 2 INHOUD Blz. SAMENVATTING 3 1. INLEIDING 4 2. UITVOERING VAN HET LUCHTTOEVOERSYSTEEM IN DE OK's 5 3. STROMINGSVERSCHIJNSELEN IN OK Resultaten van rookproeven Luchtsnelheidsmetingen STROMINGSVERSCHIJNSELEN IN OK Resultaten van rookproeven Luchtsnelheidsmetingen BEPALING VAN DE MICROBIOLOGISCHE GESTELDHEID VAN LUCHT- MONSTERS UIT DE OK's BEPALING VAN DE DRUKVERDELING EN LUCHTTRANSPORTRICHTINGEN IN DE OPERATIEAFDELING BESCHOUWING VAN DE ONDERZOEKSRESULTATEN CONCLUSIES 25

3 MTE012 3 SAMENVATTING In opdracht van het Medisch Centrum Berg en Bosch, afdeling Ziekenhuis te Bilthoven werd door MT-TNO, afdeling Binnenmilieu een onderzoek verricht naar de luchttechnische eigenschappen van de nieuwe operatie-afdeling. De volgende aspecten werden onderzocht: - luchtsnelheden en stromingsprofielen in OK's, waar de luchttoevoer respectievelijk 2000 en 4000 m3/h bedroeg; - concentratie-kiemaantallen in luchtmonsters uit het operatieveld in alle drie OK's, uitgevoerd door het Instituut CIVO-Analyse TNO, afdeling Microbiologie; - de optredende drukhiërarchie in de operatieafdeling, zowel in de dag- als de nachtsituatie. In de nachtsituatie vindt alleen een gereduceerde luchttoevoer aan de 3 OK's plaats. Het blijkt dat de luchtsnelheidsverdeling in de boven de operatietafels aangebrachte luchttoevoerkappen niet homogeen is. De luchtverdeling in het operatieveld is niet optimaal doordat de luchttoevoeropening in de kap niet is aangepast aan de kapafmetingen. Bij ingeschakelde operatielampen wordt de stromingsrichting plaatselijk omgekeerd; bij een luchttoevoer van 2000 m3/h werkt dit effect door tot op de operatietafel. De gemeten drukhiërarchie is niet geheel in overeenstemming met het destijds door MT-TNO aan het College van Ziekenhuisvoorzieningen uitgebrachte advies voor een gewenste drukhiërarchie. De concentratie-kiemaantallen in het operatieveld zijn zeer laag; het is echter mogelijk dat deze hoger uitvallen wanneer de luchtmonsters tijdens een operatie worden genomen.

4 MTE INLEIDING In opdracht van het Medisch Centrum Berg en Bosch, afdeling Ziekenhuis te Bilthoven werd door MT-TNO, afdeling Binnenmilieu een onderzoek verricht naar de luchtsnelheden en stromingsprofielen in twee operatiekamers (OK's). Tevens werden concentratie-kiemaantallen van luchtmonsters uit het operatieveld in drie OK's bepaald door het Instituut CIVO-Analyse TNO, afdeling Microbiologie. Met instemming van de opdrachtgever werden op eigen initiatief van MT-TNO, aanvullende metingen verricht ter bepaling van de optredende drukhiërarchie bij gesloten deuren in de operatieafdeling, zowel bij dag- als nachtbedrijf. De meetresultaten worden getoetst aan het destijds aan het College van Ziekenhuisvoorzieningen uitgebrachte advies betreffende de uitvoering van het ventilatiesysteem om te komen tot een gewenste drukhiërarchie. Hoewel dat deel van het onderzoek buiten de door het Medisch Centrum verstrekte opdracht valt, zijn de meetresultaten toch in dit rapport weergegeven.

5 MTE UITVOERING VAN HET LUCHTTOEVOERSYSTEEM IN DE OK's Volgens het oorspronkelijk ontwerp zou elk der drie OK's (zie plattegrond in figuur 1) worden uitgevoerd met een luchttoevoer vanuit het plafond via een achttal roosters. Om tot een homogene luchtsnelheidsverdeling te komen zou elk rooster voorzien zijn van een toevoerkanaal met een eigen instelklep voor de luchtvolumestroom. Per OK zou de totale luchttoevoer vanuit het plafond 2000 m3/h bedragen. gang verkoever afvoergang patienten ij OK 3 J. opslag OK1 OK 2 rthopedie L vuile gang T reiniging OK-bladen trolleys patiëntensluis T Anaesth opslag werkkast schone berging r spoel opdek voorb wasr voorb. opdek opdek oorb. wasr ster mat ster mat ster mat sluis vuil schone gang I 1 kleedr dames IVC. d 1 I wc d. kleedr heren dikteen- werkkamer personeels-,kamer hoofden verblijf Figuur 1. Plattegrond van de operatieafdeling. De uiteindelijke uitvoering van het luchttoevoersysteem voor de OK's is niet geheel in overeenstemming met het oorspronkelijk ontwerp. In één der OK's (OK 1) is de toevoerluchtvolumestroom verhoogd tot 4000 m3/h. Verder is er gekozen voor een luchttoevoersysteem waarvan de werking is gebaseerd op het OK-systeem volgens TNO-model. In figuur 2 is het principe van het TNO-model weergegen. Via een toevoerplenum en een luchtfilter wordt met homogene snelheid lucht toegevoerd aan de OK. Door toepassing van een verlaagde kapconstructie begint de mengzone, waarin menging met minder schone lucht uit de omgeving plaatsvindt, niet bij het filter maar aan de onderzijde van de kap, op 2 m hoogte boven de vloer. De kernzone waarin zich uitsluitend schone lucht bevindt wordt hierdoor vergroot ten opzichte van een systeem met luchttoevoer vanuit het plafond.

6 MTE012 6 De in werkelijkheid toegepaste kapconstructie (zie figuur 2) wijkt echter af van het TNO-model doordat de afmetingen van het filter niet gelijk zijn aan die van de kap; bij een inwendige kapafmeting van 2,20 x 1,60 m 2 bedraagt het filteroppervlak slechts 1,96 x 1,20 m 2. toevoerplenum filter 7// 7/7/1 //////17//////,////// ////// ///1/ //J kernzone F; t:,...::.:: c:.....*...'.:::::.3 f: P::::',...:::::*::: ::::.:::::::: ::::::::::::: g.::::::..:...:...:..- :.*.á. f:::::::::::.::.::,;, p::::::.::::::.: :.::::;.-:::.?...., ".::.:.:-.:.:...:..-:.:-.-:,:-...::...:::.::.::.:::::.:.:::.:.:::: :::::.:::::::::::::::.. '..:::-.:::::.: '...:::.::::.::::::::.:::::.:::::.:::::::::::::::::::::::::::::::.::::.::::-:,......,---, ''':::::::.:::::::::.:::::::..*:::::**1 '..iff.iii.,../::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::....:. *.iiii.::::::::',".:::::.://i.,ii::: ::;.:::, ''...:::::::::::::::::::::::''..:::::::::::::::::.:::: ' '-',/., ::::::::::.::::::::', - /////////// //////7///////// Figuur 2. Stromingsprofiel van een OK-luchttoevoersysteem volgens TNOmodel (dwarsdoorsnede).

7 MTE STROMINGSVERSCHIJNSELEN IN OK RESULTATEN VAN ROOKPROEVEN Uit rookproeven in OK 1 is gebleken dat het verkleinen van het filteroppervlak consequenties heeft voor het stromingsprofiel zoals dit werd bepaald bij uitgeschakelde operatielampen (zie figuur 3). Het blijkt dat verkleining van het filteroppervlak er toe leidt dat omgevingslucht tot in de kap kan doordringen en dat de kernzone in het operatieveld kleiner wordt doordat de mengzone nu reeds bij het filter begint. 4000m3/h toevoerplenum filter7 17//tz/imt/7f7/47/71/./ IA :.1 tṭ 1 P: 01 ta f.::: ::: -:.:., R:::::.\ (.0 kf : g.: : ::::.0.f..):,..- kernzone A*.f.::::::/1/.***"." '////////////// /// /// Figuur 3. Stromingsprofiel Bij uitgeschakelde operatielampen in OK 1 (dwarsdoorsnede).

8 MTE012 8 In figuur 4 is aangegeven wat de invloed is van de aanwezigheid van een ingeschakelde operatielamp. Door convectieve warmteafgifte van de lamp ontstaat plaatselijk een omhoog gerichte luchtstroming die de luchtstraal vanuit het toevoerplenum zodanig doet afbuigen dat deze aan de rand van de kap gaat "aanliggen". Het begin van de mengzone wordt hierdoor ter plaatse van de lamp verlegd naar de onderzijde van de kap, zodat de kernzone plaatselijk wordt verbreed m 3 h toevoerplenum filter 7 (AfAm+77//771/774//if/ _J operatielamp //////// ///////////////// Figuur 4. Invloed van een ingeschakelde operatielamp op het stromingsprofiel in OK 1.

9 MTE012 9 Er is ook nagegaan in hoeverre de omlaag gerichte luchtstroming in de omgeving van de lamp wordt verstoord. Het waargenomen stromingsprofiel is in figuur 5 weergegeven. Het blijkt dat de convectieve krachten tot op een afstand van ca. 0,5 m onder de lamp de stromingsrichting doen omkeren bij een omlaag gerichte luchtsnelheid in de ongestoorde kap van ca. 0,4 m/s. v 0,4mts 0,5m Operatietafel /////7////// ///////////////// Figuur 5. Stromingsverschijnsel in de omgeving van een ingeschakelde operatielamp in OK 1.

10 MTE LUCHTSNELHEIDSMETINGEN Met behulp van een luchtsnelheidsmeter voor lage luchtsnelheden (fabrikaat Brel en Kjoer) werden luchtsnelheidsmetingen verricht op een tweetal hoogten: - op 2 m hoogte (in het onderste vlak van de toevoerkap); - op 1,2 m hoogte (ca. 0,4 m boven de operatietafel). Het meetvlak binnen de kap van 2,2 x 1,6 m2 werd verdeeld gedacht in 12 gelijke deelvlakken van 0,55 x 0,53 m2; in het hart van elk der deelvlakken werd de gemiddelde luchtsnelheid bepaald over een meettijd van 3 minuten per meetpunt. Ter controle van de homogene luchtsnelheidsverdeling werden de metingen in de meetkap verricht bij uitgeschakelde operatielampen waarbij ervoor werd gezorgd dat de operatielampen steeds zo ver mogelijk van het meetpunt verwijderd waren. De meetresultaten zijn weergegeven in figuur 6 waarin de vectorlengte overeenkomt met de gemeten luchtsnelheid. De positie waarin de toevoerkap is getekend is zodanig dat meetpunt 1 zich het dichtsbij de wasruimte bevindt (zie plattegrond van figuur 1). meetpuntnr. gemiddelde meetpuntnr. gemiddelde luchtsnelheid luchtsnelheid (m/s) (m/s) 1 0,45 7 0,42 2 0,39 8 0,52 3 0,32 9 0,50 4 0, ,48 5 0, ,48 6 0, ,47 Figuur 6. Gemeten luchtsnelheden in de luchtoevoerkap in OK 1; de lengte van de pijlen is evenredig met de getabelleerde luchtsnelheden.

11 MTE Bij de metingen op 1,2 m hoogte waren de operatielampen ingeschakeld om de gebruikssituatie zoveel mogelijk te benaderen. De meetresultaten zijn weergegeven in figuur 7 waarbij tevens de positie van de operatielampen tijdens de metingen is aangegeven. Tijdens de metingen werden tevens de temperatuur en de relatieve vochtigheid (RV) in het operatieveld gemeten. Deze bedroegen respectievelijk 23 C en 38% meetpuntnr. gemiddelde meetpuntnr. gemiddelde luchtsnelheid luchtsnelheid (m/s) (m/s) 1 0,14 7 0,15 2 0,15 8 0,36 3 0,39 9 0,27 4 0, ,52 5 0, ,28 6 0, ,39 Figuur 7. Gemeten luchtsnelheden op 1,2 m hoogte in OK 1; de lengte van de pijlen is evenredig met de getabelliseerde luchtsnelheden.

12 MTE STROMINGSVERSCHIJNSELEN IN OK RESULTATEN VAN ROOKPROEVEN Uit rookproeven bij uitgeschakelde operatielampen is gebleken dat toepassing van een lagere luchtsnelheid vanuit het toevoerplenum leidt tot een toename van de hoek u (zie figuur 8). Hierdoor gaat de luchtstraal die het filter verlaat juist aanliggen tegen de wand van de toevoerkap zodat geen lucht uit de omgeving doordringt tot in de kap. Toename van de hoek a zorgt echter dat de verbreding van de mengzone onder de kap groter is dan volgens figuur 3 bij grotere luchttoevoer te verwachten valt. De kernzone wordt hierdoor niet veel breder dan in OK 1 (zie figuur 3) m3/h toevoerplenum filter 11/7 V V V v \ \) kernzone / / / 1 1 / / / /, Figuur 8. Stromingsprofiel bij uitgeschakelde operatielampen in OK 2 (dwarsdoorsnede).

13 MTE Omdat de luchtsnelheden in de kernzone nu lager uitvallen werd nagegaan of er een gewijzigde invloed van de brandende operatielampen is op het luchtstromingsprofiel. Dit is in figuur 9 weergegeven. v 2. 0,2 m/s Operati e tafel ///////////// //////// ////////////, Figuur 9. Stromingsverschijnselen in de omgeving van de ingeschakelde operatielamp in OK 2.

14 MTE Het blijkt dat de convectieve krachten nu tot in het operatieveld de stromingsrichting doen omkeren bij een omlaag gerichte luchtsnelheid in de ongestoorde kap van ca. 0,2 m/s. Tevens werd nagegaan wat de consequenties zijn wanneer beide operatielampen aan één zijde van de toevoerkap worden gesitueerd (zie figuur 10). Volgens dr. Sj.H.M. Vrind van het ziekenhuis Berg en Bosch, is dit een vaak voorkomende praktijksituatie. Uit figuur 10 blijkt dat er in de lengterichting een luchtbeweging over de operatietafel ontstaat die door de schoorsteenwerking van beide lampen wordt aangedreven. 1 Figuur 10. ///// ///// Stromingsverschijnselen in OK 2 bij 2 aan één zijde ingeschakelde operatielampen (langsdoorsnede). 4.2 LUCHTSNELHEIDSMETINGEN Op overeenkomstige wijze als vermeld in hoofdstuk 3.2 werden luchtsnelheidsmetingen uitgevoerd op 2 m hoogte bij uitgeschakelde en van het meetpunt weggedraaide operatielampen en op 1,2 m hoogte bij ingeschakelde operatielampen die nu echter samen aan één zijde waren geplaatst, overeenkomstig figuur 10. De meetresultaten zijn respectievelijk weergegeven in de figuren 11 en 12. De positie waarin de toevoerkap is getekend is zodanig dat meetpunt 1 zich het dichtst bij de opdekruímte steriel materiaal bevindt (zie figuur 1). Tijdens de metingen bedroegen de temperatuur en RV in het operatieveld respectievelijk 22,1 C en 39%.

15 MTE meetpuntnr. gemiddelde luchtsnelheid (m/s) 1 0,26 2 0,30 3 0,30 4 0,07 5 0,22 6 0,06 meetpuntnr gemiddelde luchtsnelheid (m/s) 0,07 0,22 0,10 0,32 0,36 0,30 Figuur 11. Gemeten luchtsnelheden in de luchttoevoerkap in OK 2; de lengte van de pijlen is evenredig met de getabelliseerde luchtsnelheden.

16 MTE meetpuntnr. gemiddelde meetpuntnr. gemiddelde luchtsnelheid luchtsnelheid (m/s) (m/s) 1 0,18 7 ±0,09 2 0,25 8 ±0,08 3 0,25 9-0,09 4 0, ,15 5 0, ,14 6 0, ,12 Figuur 12. Gemeten luchtsnelheden op 1,2 m hoogte in OK 2; de lengte van de pijlen is evenredig met de getabelliseerde luchtsnelheden.

17 MTE BEPALING VAN DE MICROBIOLOGISCHE GESTELDHEID VAN LUCHTMONSTERS UIT DE OK's Op werden tussen en uur door de afdeling Microbiologie van het Instituut CIVO-Analyse TNO luchtmonsters genomen in elk der 3 OK's. Gebruikt werd een Biotest RCS Air Sampler. De monsters werden in iedere ruimte in het midden op ± 1 meter hoogte genomen. Tijdens de monsterneming was er geen operatietafel aanwezig en waren de operatielampen uitgeschakeld. De resultaten waren als volgt: Kolonievormende eenheid per m3 (KVE/m3) OK 1 11 OK 2 2 OK 3 5 Als gangbare normen voor de luchtkwaliteit in ziekenhuizen worden gehanteerd: a) 10 KVE/m3 in transplantatiezones; b) 70 KVE/m3 in operatiekamers; c) KVE/m3 in alle overige ruimten. Opgemerkt dient te worden dat in OK 3 ten tijde van de monstername in één der hoeken door 2 personen onderhoudswerkzaamheden werden verricht.

18 MTE BEPALING VAN DE DRUKVERDELING EN LUCHTTRANSPORTRICHTINGEN IN DE OPERATIE- AFDELING In februari 1984 werd door het toenmalige IMG-TNO, thans MT-TNO aan het College voor Ziekenhuisvoorzieningen een advies uitgebracht over de te realiseren drukhiërarchie in de operatie-afdeling ter vermindering van het gevaar voor kruisinfectie. In dit advies werd uitgegaan van een gewenste drukhiërarchie voor de dagsituatie volgens figuur s s s 5 s S s 5 Figuur 13. Gewenste drukniveaus in de operatieafdeling (dagsituatie). De cijfers geven de drukniveaus in Pa. Door meting van drukverschillen over gesloten deuren werd op de in werkelijkheid gerealiseerde drukhiërarchie in de operatie-afdeling bepaald voor de dag- en nachtsituatie. De meetresultaten zijn respectievelijk in de figuren 14 en 15 weergegeven. De drukniveaus werden bepaald ten opzichte van het drukniveau in de vuile gang, die in open verbinding stond met andere gedeelten van het ziekenhuis. Om vergelijking van de drukniveaus met figuur 13 mogelijk te maken is het drukniveau in deze gang op 5 Pa gesteld, overeenkomstig de waarde volgens figuur 13 (voor plaatsbepaling vuile gang zie figuur 1). Tijdens de metingen werden de ventilatiekieren onder de deuren opgemeten en hieruit werden netto doorstroomopeningen afgeleid. Bij zeer goed sluitende deuren werd een (Anetto) geschatte waarde voor aangenomen. Anetto

19 MTE , 5 14 L 7 8, Z ,5 18,5 2 12,5 1 12, ,5 1 14,5 13, , I 12, , ,5 I Figuur 14. Gemeten drukniveaus in de operatieafdeling (dagsituatie). De cijfers geven de drukniveaus in Pa ,5 8,5 E8,5 7,5 p. 8,5 17,5 MS 11,5 18,5 17, ns 8,5 f8,5i 8,5 5, 5 7 5,5 5,5 7,5 7,51 II [8,5 8,5 8,5 7,5 Figuur 15. Gemeten drukniveaus in de operatieafdeling (nachtsituatie). De cijfers geven de drukniveaus in Pa. Uit het gemeten drukverschil en de netto doorstroomopening werd met (1) de volumestroom per gesloten deur afgeleid. qv = Anetto. p)1/n 4 (1/p). (2 A (1)

20 MTE waarin: qv = luchtvolumestroom A = netto doorstroomopening netto [m3/s] [m2] P = soortelijke massa van de lucht [kg.m-3] Op = drukverschil [Pa] n = exponent die de aard van de stroing karakteriseert 1 < n 5-2 [-] n = 1, laminaire stroming n = 2, turbulente stroming De op deze wijze globaal bepaalde waarden voor de luchtvolumestromen zijn respectievelijk voor de dag- en nachtsituatie weergegeven in de figuren 16 en 17. In de nachtsituatie wordt het gehele ventilatiesysteem buiten bedrijf gesteld, behalve de toevoerventilatoren voor de OK's, die met gereduceerde snelheid blijven draaien om een overdruk in de OK's te handhaven. r- O -e-169 ' t 8.._ in t b , 10 ~8 220' cd, L,67 J , % ;?5 QD O 75 Lob o C) 0 Figuur 16. Uit drukverschillen en kierafmetingen afgeleide waarden voor de volumestroom (dagsituatie). 0 drukniveaus in Pa volumestroom in m3/h

21 MTE r , 112 jn,5 i7 as e,s O Figuur 17. Uit drukverschillen en kierafmetingen afgeleide waarden voor de luchtvolumestromen (nachtsituatie). 0 drukniveaus in Pa volumestroom in m3/h

22 MTE BESCHOUWING VAN DE ONDERZOEKSRESULTATEN 1) De luchtsnelheidsverdeling in de luchttoevoerkappen is niet homogeen; in OK 1 variëren de gemeten luchsnelheden van 0,25 tot 0,56 m/s (zie figuur 6) en in OK 2 van 0,06 tot 0,36 m/s (zie figuur 11). 2) De gemeten luchtsnelheden in het operatieveld van OK 1 variëren bij ingeschakelde operatielampen van 0,14 tot 0,52 m/s (zie figuur 7) en in OK 2 van -0,08 tot 0,29 m/s (zie figuur 12). 3) De boven de operatietafel gemeten waarden voor de relatieve vochtigheid in beide OK's zijn te laag (lager dan 40% bij temperaturen van 22 tot 23 C). De gewenste waarde bij deze temperatuur bedraagt ca. 55%. 4 ) De brandende OK-lampen veroorzaken convectieve, omhoog gerichte krachten die de stromingsrichting plaatselijk doen omkeren. Deze invloed strekt zich in OK 1, waar met een verhoogde luchtoevoer wordt gewerkt, uit tot 0,5 m onder de lamp (zie figuur 5); in OK 2 is de invloed merkbaar tot in het operatieveld (zie figuur 9'en 10). Toch blijkt uit figuur 10 dat in het gebied waar over het algemeen de operatie plaatsvindt een luchtbeweging van schone kernlucht in de lengterichting van de operatietafel plaatsvindt naar het gebied waar de invloed van de lampen de stromingsrichting doet omkeren. De situatie behoeft daarom nog niet verontrustend te zijn zolang de lampen niet loodrecht boven het operatiegebied worden geplaatst. 5 ) Verkleining van het filteroppervlak ten opzichte van de kapafmetingen leidt bij een luchttoevoer van 4000 m3/h in OK 1 tot versmalling van de kernzone (zie figuur 3). Onder invloed van de brandende OK-lampen wordt dit nadelig effect plaatselijk opgeheven (zie figuur 4). Men moet echter bedenken dat de operatie juist niet recht onder de lampen wordt uitgevoerd maar in het gedeelte waar het stromingsprofiel overeenkomstig figuur 3 is. 6) In OK 2, waar met een luchttoevoer van 2000 m3/h wordt gewerkt, leidt verkleining van het filteroppervlak niet direct tot versmalling van de kernzone in de kap (zie figuur 8). Beschouwt men een dwarsdoorsnede in het midden van de kap dan blijken de luchtsnelheden aan de rand van de

23 MTE kap veel lager te zijn dan in de kern (zie figuur 11; de meetpunten 4, 6, 7 en 9). Het gevolg hiervan is een verbreding van de mengzone en uiteindelijk een versmalling van de kernzone boven de operatietafel (vergelijk figuur 8 met figuur 2). 7 Vergelijking van figuur 14 met figuur 13 leert dat de drukhiërarchie niet geheel in overeenstemming is met de uitgangspunten volgens figuur 13 en wel op de volgende punten: - de schone berging heeft geen overdruk ten opzichte van de schone gang; - de werkruimte anaesthesist, dicteerruimte, werkkamer hoofden en personeelsverblijf hebben geen onderdruk ten opzichte van de schone gang; - de opdekruimten voor steriel materiaal alsmede de voorbereidingsruimten hebben geen of een te kleine overdruk ten opzichte van de schone gang; - de spoelruimte heeft een te kleine onderdruk ten opzichte van de verkoeverruímte. Verder valt het volgende op te merken: - De toegangsdeuren tot de doucheruimten in de dames- en herenkleedruimten sluiten vrij goed af waardoor bij gesloten deuren vrijwel geen ventilatie in de doucheruimten plaats vindt. Deze deuren dienen daarom te worden voorzien van luchttoevoeropeníngen. - Beide kleedruimten zijn elk voorzien van één zeer goed sluitende deur. Terwijl in de dameskleedruímte deze deur aan de schone gang is gesitueerd is hij in de herenkleedruimte juist aan de vuile gang geplaatst. Dit veroorzaakt aanzienlijke drukverschillen tussen deze ruimten die tot verstoring van de ventilatie van de tussenliggende toiletten en douches kan leiden indien hiervoor gemeenschappelijke afvoerkanalen worden toegepast. Overigens is het toepassen van zeer goede sluitende deuren uit oogpunt van handhaving van een gewenste drukhiërarchie zelfs ongewenst. - De ruimte voor reiniging OK-bladen en trolleys heeft overdruk ten opzichte van de patiëntensluis; een onderdruk lijkt eerder gewenst. - Voor de voorbereidingsruimte en opdekruimten steriel materiaal zijn zeer goed sluitend deuren toegepast. Dit is uit oogpunt van handhaving van een gewenste drukhiërarchie ongewenst.

24 MTE ) Uit de figuren 16 en 17 blijkt het volgende: Tussen OK 2 en 3 vindt een ongewenste luchtuitwisseling plaats via een doorgeefkast welke in de tussenwand is aangebracht. Het is ons inziens noodzakelijk dit luchttransport ongedaan te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een zeer goed sluitend tussenschot. Uit figuur 17 blijkt dat een overdruk in de OK's in de nachtsituatie gehandhaafd blijft. Er zijn echter enkele ongewenste effecten: een luchttransport van de spoelruimte naar de verkoeverruimte; het ontbreken van een overdruk in de opdekruimten voor steriel materiaal en de voorbereidingsruimten ten opzichte van de schone gang; indien de deuren niet hermetisch zouden afsluiten zou via de deurkieren een overstroom hebben plaatsgevonden waardoor deze ruimten wel de gewenste overdruk zouden hebben behouden. 9) Uit de resultaten van het microbiologisch onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in de kernzones onder de kappen in de OK's, althans bij uitgeschakelde operatielampen en het ontbreken van de operatietafel, zeer goed is (2 tot 11 KVE/m3). Het is de vraag of deze luchtkwaliteit ook wordt gehaald tijdens een operatie wanneer de OK-lampen branden en het operatieteam rond de operatietafel staat.

25 MTE CONCLUSIES - De luchtsnelheidsverdeling in de luchttoevoerkappen in de OK's is niet homogeen; oorzaken hiervan zijn: 1) Het ontbreken van een systeem waarmee de homogene snelheidsverdeling kan worden ingesteld, in het oorspronkelijk ontwerp dat door het College van Ziekenhuisvoorzieningen werd goedgekeurd, was hierin wel voorzien. 2) Het toepassen van een roosteroppervlak dat kleiner is dan de binnenafmetingen van de kap; hierdoor nemen de luchtsnelheden aan de rand van de kap af en is zelfs terugstroming mogelijk. - Het toepassen van een kleiner toevoerrooster in de kap veroorzaakt ook een verkleining van de schone kernzone boven de operatietafel, vooral in OK 1 waar met een verhoogde luchttoevoer wordt gewerkt. Het stromingsprofiel in het operatieveld wordt sterk beïnvloed door de brandende operatielampen; vooral in OK 2, waar de luchttoevoer 2000 m3/h bedraagt, is dit merkbaar waarbij zelfs een rondgaande luchtbeweging op gang wordt gebracht met een vertikaal omhoog gerichte luchtbeweging vanuit het operatieveld naar de lampen. De algemene verlichting in de kap geeft geen verstoring van het stromingsprofiel. - Uit het microbiologisch onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in de kernzone onder de luchttoevoerkappen van alle drie OK's zeer goed is. De vraag is of dit tijdens een operatie ook het geval is. - De drukhiërarchie in de operatie-afdeling is niet geheel in overeenstemming met het destijds door MT-TNO aan het College van Ziekenhuisvoorzieningen uitgebrachte advies voor een gewenste drukhiërarchie. - Door het toepassen van zeer goed sluitende deuren wordt het "overstroom"-principe onmogelijk gemaakt. Vooral in de nachtsituatie leidt dit tot een vermindering van de drukbeheersing in de aan de operatiekamer grenzende ruimten waar de ventilatie hierdoor tot zeer kleine waarden wordt teruggebracht.

26 MTE Door het ontbreken van luchttoevoeropeníngen worden de douches onvoldoende geventileerd. - Er vindt ongewenste luchtuitwisseling plaats tussen OK 2 en OK 3 door aanwezigheid van een doorgeefkastje in de tussenwand. - De relatieve vochtigheid in de OK's was tijdens het onderzoek voortdurend te laag (38 á 39%).

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE CLEANROOMVALIDATIE ON SITE ISO 17025 DOEL & METHODE CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY VALIDATIE MODEL VALIDATIE Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp

Nadere informatie

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE CLEANROOMVALIDATIE ON SITE ISO 17025 DOEL & METHODE CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY VALIDATIE MODEL VALIDATIE Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp

Nadere informatie

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1 Roberto Traversari DISCLOSURE Onderdeel (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Operatieafdeling. Referentiekader ten behoeve van bestaande operatieafdelingen. College bouw ziekenhuisvoorzieningen

Operatieafdeling. Referentiekader ten behoeve van bestaande operatieafdelingen. College bouw ziekenhuisvoorzieningen College bouw ziekenhuisvoorzieningen Postbus 3056 3502 GB Utrecht T (030) 298 31 00 F (030) 298 32 99 E cbz@bouwcollege.nl I http://www.bouwcollege.nl Operatieafdeling Referentiekader ten behoeve van bestaande

Nadere informatie

Technische aspecten in de concept richtlijn

Technische aspecten in de concept richtlijn Technische aspecten in de concept richtlijn Welke technische aspecten en parameters zijn wel en niet opgenomen in de nieuwe richtlijn Rens Wientjes Algemeen klinisch fysicus UMC Utrecht Disclosure slide

Nadere informatie

WELKE PARAMETERS DOEN ERTOE? Resultaten onderzoek OK's en opdekruimten Stefan van Heumen, TNO

WELKE PARAMETERS DOEN ERTOE? Resultaten onderzoek OK's en opdekruimten Stefan van Heumen, TNO WELKE PARAMETERS DOEN ERTOE? Resultaten onderzoek OK's en opdekruimten Stefan van Heumen, TNO DISCLOSURE SHEET Stefan van Heumen is werkzaam bij TNO, expertisegroep Building Physics & Systems. TNO is een

Nadere informatie

TVVL Lezing. door. Visie vanuit de praktijk

TVVL Lezing. door. Visie vanuit de praktijk TVVL Lezing door Visie vanuit de praktijk Beheer luchtbehandeling in operatiekamers Onderwerpen: RISICOANALYSE EU-RICHTLIJN DIN 1946-4 METINGEN Risicoanalyse in bestaande en nieuwe OK s Projectvoorstel:

Nadere informatie

VCCN Richtlijn 7. Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust. Ir. Frans Saurwalt Technisch Manager

VCCN Richtlijn 7. Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust. Ir. Frans Saurwalt Technisch Manager VCCN Richtlijn 7 Methode voor testen en classificeren van OK s en Opdekruimten in rust Ir. Frans Saurwalt Technisch Manager Relevante commissies Voorzitter Proj. Grp. 4 Gezondheidszorg RL7, RL8 Kernredactie

Nadere informatie

CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE. Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces.

CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE. Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces. CLEANROOMVALIDATIE ON SITE DOEL ISO 17025 & METHODE CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY Validatie model Validatie Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp

Nadere informatie

Toetsingskader Luchtbehandeling OK IN BALANS?

Toetsingskader Luchtbehandeling OK IN BALANS? Toetsingskader Luchtbehandeling OK IN BALANS? Voorgaande sprekers Procesgang richting nieuwbouw Luchtbeheersing en patiëntveiligheid RI/PDCA RL7 technische invalshoeken Visualisatie luchtstroming Luchtbeheersplan

Nadere informatie

TVVL Lezing. door. Visie vanuit de praktijk

TVVL Lezing. door. Visie vanuit de praktijk TVVL Lezing door Visie vanuit de praktijk Beheer luchtbehandeling in operatiekamers Onderwerpen: RISICOANALYSE RICHTLIJNEN DIN 1946-4 METINGEN AIRSONETT OPRAGON Risicoanalyse in bestaande en nieuwe OK

Nadere informatie

hoofdgroep maatschappelijke technologie

hoofdgroep maatschappelijke technologie hoofdgroep maatschappelijke technologie organisatie voor. toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek Rapport nr. Project nr. Datum R 84/41 10881 15-03-1984 ONDERZOEK NAAR DE BIODEGRADATIE VAN DE KLEURSTOF

Nadere informatie

Metacon B.V James Wattstraat 14 2809 PA GOUDA

Metacon B.V James Wattstraat 14 2809 PA GOUDA TNO-rapport 2004-CVB-R0281 Bepaling van de brandwerendheid volgens NEN- EN 1634-1:2001 in samenhang met NEN 6069: 2001 van een brandwerend scherm voorzien van een doek; type BD 30 Centrum voor Brandveiligheid

Nadere informatie

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning TNO-rapport 060-DTM-2011-02437 De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning Technical Sciences Van Mourik

Nadere informatie

w w w. o l d e h a n t e r. n l

w w w. o l d e h a n t e r. n l Werknr.: 09-288 Project: Standaard garage Prefab beton elementen Opdrachtgever: Rekers Betonwerk GMBH & Co. KG Portlandstraße 15 48480 Spelle Duitsland Onderwerp: Ventilatieberekening Alle type garages

Nadere informatie

TOETSING BOUWBESLUIT. Project: Uitbreiding Kinderdagverblijf Het Stokpaardje Castricum

TOETSING BOUWBESLUIT. Project: Uitbreiding Kinderdagverblijf Het Stokpaardje Castricum TOETSING BOUWBESLUIT Project: Uitbreiding Kinderdagverblijf Het Stokpaardje Castricum Datum: 19-11-2013 Inhoud bladzijde Verblijfsgebieden 2 Daglichttoetreding 3 Daglichtoppervlakte per verblijfsgebied

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

Toetsingskader luchtbeheersing operatieafdeling

Toetsingskader luchtbeheersing operatieafdeling Toetsingskader luchtbeheersing operatieafdeling Samenvatting In dit toetsingskader, gebaseerd op de in 2014 verschenen nieuwe WIP-richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling

Nadere informatie

Wat betekent de nieuwe WIP richtlijn voor uw ziekenhuis? Ir Henk C. Postema, senior adviseur Deerns Nederland

Wat betekent de nieuwe WIP richtlijn voor uw ziekenhuis? Ir Henk C. Postema, senior adviseur Deerns Nederland Veenendaal,17 april 2015 Symposium luchtbehandeling operatiekamers Wat betekent de nieuwe WIP richtlijn voor uw ziekenhuis? Ir Henk C. Postema, senior adviseur Deerns Nederland Allemaal vragen: Wat houden

Nadere informatie

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft TNO-rapport MON-RPT-033-DTS-2008-00750 Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies www.tno.nl T +31 15 269 20 00 F +31 15 269 21 11 Datum 5 maart 2008

Nadere informatie

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN TNO-rapport 22-CVB-R5576 Bepaling van de brandveiligheid van het STB dubbelwandig schoorsteensysteem met omkokering van Schoorsteentechniek Brummen B.V. toegepast als rookgasafvoersysteem van stooktoestellen

Nadere informatie

HOE PRESTEREN OK S IN HET LICHT VAN RL7 WELKE ONTWERPPARAMETERS DOEN ERTOE? Minisymposium Richtlijn 7 (VCCN) Roberto Traversari

HOE PRESTEREN OK S IN HET LICHT VAN RL7 WELKE ONTWERPPARAMETERS DOEN ERTOE? Minisymposium Richtlijn 7 (VCCN) Roberto Traversari HOE PRESTEREN OK S IN HET LICHT VAN RL7 WELKE ONTWERPPARAMETERS DOEN ERTOE? Minisymposium Richtlijn 7 (VCCN) Roberto Traversari WELKE ERVARINGEN ZIJN ER November 2014 is de richtlijn uitgekomen Er was

Nadere informatie

OK-luchtbeheersing toetsbaar? 31 maart 2015 OK-luchtbeheersing toetsbaar? 31 maart 2015

OK-luchtbeheersing toetsbaar? 31 maart 2015 OK-luchtbeheersing toetsbaar? 31 maart 2015 3-4-2015 OK-luchtbeheersing toetsbaar? OK-luchtbeheersing toetsbaar? Luchtbeheersplan 2005 Inspectie ervaringen van toezicht operatief proces richtlijnen WIP en VCCN Toezicht op basis van de richtlijnen

Nadere informatie

Testresultaten Deeltjesneerslag Risico Bepaling Serie 1. Datum : 4 December 2015 Project : DNRB_S1 Versie : 02

Testresultaten Deeltjesneerslag Risico Bepaling Serie 1. Datum : 4 December 2015 Project : DNRB_S1 Versie : 02 Testresultaten Deeltjesneerslag Risico Bepaling Serie 1 Datum : Project : DNRB_S1 Versie : 02 Samenwerkingsproject Zorginstelling (anoniem) Lighthouse Worldwide Solutions Benelux BV SAC Nederland B.V.

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

serie KTF Filterplafond

serie KTF Filterplafond serie KTF Filterplafond www.koolair.com KTF Serie 3 KTF filterplafond INHOUDSOPGAVE KTF Filterplafond Beschrijving 4 Technische gegevens 5 4 KTF Serie KTF filterplafond Beschrijving Het filterplafond is

Nadere informatie

Visie op het OK ontwerp 2020

Visie op het OK ontwerp 2020 Bezien vanuit de (inter)nationale richtlijnen Toon eerst maar eens aan dat het save is! 2 De toekomst is als de zwarte stip! Als je denkt dat je het scherp hebt is het weer anders 3 Waarom richtlijnen/normen

Nadere informatie

OK ventilatie nieuwe stijl. Remko Noor (senior consultant healthcare)

OK ventilatie nieuwe stijl. Remko Noor (senior consultant healthcare) OK ventilatie nieuwe stijl Remko Noor (senior consultant healthcare) Inleiding Remko Noor Senior Consultant Healthcare Royal HaskoningDHV Bestuurslid VCCN Tel.nr: +31(6)5201 8656 Mail: remko.noor@rhdhv.com

Nadere informatie

Introductie: de SurgiCube

Introductie: de SurgiCube Introductie: de SurgiCube De SurgiCube is ontwikkeld als zelfstandige operatiefaciliteit en de gebruikte filtertechniek levert een ISO-5 klasse schoon beschermd gebied voor het operatiegebied van de patiënt

Nadere informatie

Meerzone luchtstroomodellen

Meerzone luchtstroomodellen luchtstroommodellen Meerzone luchtstroomodellen Kennisbank Bouwfysica Auteur: Ruud van Herpen MSc. 1 Principe van een meerzone luchtstroommodel Inzicht in de druk- en volumestroomverdeling binnen een bouwwerk

Nadere informatie

Stichting Trainingen Infectie Preventie. Disclosure slide

Stichting Trainingen Infectie Preventie. Disclosure slide Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere

Nadere informatie

Ventielventilatie. Beschrijving

Ventielventilatie. Beschrijving Ventielventilatie Beschrijving Ventielventilatie is enigszins te vergelijken met klepventilatie maar het biedt t.o.v. klepventilatie enkele voordelen: de inkomende lucht wordt door de turbulentie beter

Nadere informatie

Natuurlijke toevoer en comfort Een samenvatting van nationaal en internationaal onderzoek

Natuurlijke toevoer en comfort Een samenvatting van nationaal en internationaal onderzoek Natuurlijke toevoer en comfort Een samenvatting van nationaal en internationaal onderzoek W.F.de Gids TNO Bouw en Ondergrond Symposium 12 november 2008 Etten Leur Tocht Te koude relatief hoge luchtsnelheid

Nadere informatie

De juiste dampkap op de juiste plaats

De juiste dampkap op de juiste plaats De juiste dampkap op de juiste plaats De juiste dampkap op de juiste plaats De meest toegepaste dampkappen zijn conventionele dampkappen, luchtinductie dampkappen en impulslucht dampkappen. Deze kappen

Nadere informatie

Datum: Opdracht nr.: Opdrachtgever: Met medewerking van: Ing. B. Knoll Ing. J.C. Phaff Ing. W.F. de Gids

Datum: Opdracht nr.: Opdrachtgever: Met medewerking van: Ing. B. Knoll Ing. J.C. Phaff Ing. W.F. de Gids Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek T N 0-rapport Hoofdgroep Maatschappelijke Technologie T N 0 Postbus 217 2600 AB Delft Schoemakerstraat 97 2628 VK Delft Telefax 015-61

Nadere informatie

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden

Notitie: Notitie ventilatie parkeergarage Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Notitie: Project: Nieuw Leyden veld 25, te Leiden Opdrachtgever : Projects & Development B.V. Kenmerk : notmbu_ventilatie parkeergage_11042014-d01 Datum : 11 april 2014 Auteur : M. Burggraaf Behoort bij

Nadere informatie

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van EC -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). e volgende parameters

Nadere informatie

Rapport. Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden. Projectnummer 16126

Rapport. Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden. Projectnummer 16126 Rapport Ventilatieberekeningen Herontwikkeling Rietveld 33A te Woerden Projectnummer 16126 Opdrachtgever Kolpa Architecten t.a.v. dhr. W. Baas Strevelsweg 700/406 3083 AS Rotterdam Auteur Dhr. H. Dijcks

Nadere informatie

AHF - Afzuigrooster. Halton AHF. Afzuigrooster

AHF - Afzuigrooster. Halton AHF. Afzuigrooster Halton AHF Afzuigrooster Groot vrij oppervlak, hoog luchtdebiet met minimaal drukverlies Geïntegreerde filter, klasse EU3 Horizontale lamellen verminderen de zichtbaarheid doorheen het rooster Maten aangepast

Nadere informatie

DKR - Multi-nozzel plafondrooster. Halton DKR. Multi-nozzel plafondrooster

DKR - Multi-nozzel plafondrooster. Halton DKR. Multi-nozzel plafondrooster Halton DKR Multi-nozzel plafondrooster Horizontale luchttoevoer; verticale uitblaasrichtingen zijn eveneens mogelijk. De luchtstroom kan naar keuze - in vier richtingen worden uitgeblazen of radiaal als

Nadere informatie

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG IT 00 * * FI _ NO 4 5 ilzm 1 W. - j r* * * * * * Ri.:istaaI Pctu' 20.)(iO 3'2 LA U'çhi TNO-rapport 99M1-00809ISCAJVIS WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG TNO

Nadere informatie

Voorlopig meetrapport. Definitief meetrapport. Opdrachtgever : Regulair BV Wierden. : Kantoorpand Wierden Gebouw N

Voorlopig meetrapport. Definitief meetrapport. Opdrachtgever : Regulair BV Wierden. : Kantoorpand Wierden Gebouw N Anjelierstraat 1 7641 CD Wierden - Postbus 28 7640 AA Wierden Tel. 0546-579909 - Fax 0546-579911 - info@regulair.nl - www.regulair.nl Opdrachtgever : Regulair BV Wierden Project Projectnr. : Kantoorpand

Nadere informatie

GDD - Toevoerrooster. Halton GDD. Toevoerrooster

GDD - Toevoerrooster. Halton GDD. Toevoerrooster Halton GDD Toevoerrooster Horizontale toevoer, voor ronde kanalen Voor koelings- en verwarmingstoepassingen; eveneens geschikt voor afzuiging Instelbare verticale lamellen vooraan en instelbare horizontale

Nadere informatie

Hybride ventilatie, natuurlijke drijfkrachten

Hybride ventilatie, natuurlijke drijfkrachten Deel 3 Hybride ventilatie, natuurlijke drijfkrachten De ontwikkeling richting bijna energieneutrale gebouwen zorgt voor nieuwe gebouwen met een zeer geringe warmtebehoefte. Met het verkorten van het stookseizoen

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Systeemopbouw: In één of meerdere vertrekken heeft u een decentrale ventilatieunit die voor de ventilatie van dat vertrek zorgt. In de overige vertrekken is

Nadere informatie

FLE/FLU - Vloerrooster. Halton FLE/FLU. Vloerrooster

FLE/FLU - Vloerrooster. Halton FLE/FLU. Vloerrooster Halton FLE/FLU Vloerrooster Verticale luchttoevoer via de vloer; eveneens geschikt voor afzuiging De vaste horizontale lamellen zijn gestroomlijnd om een stabiel worppatroon te creëren dat in een hoek

Nadere informatie

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm TNO-rapport 2005-CVB-R0485 Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg

Nadere informatie

Technologiecluster meten

Technologiecluster meten Praktijkervaringen met de concept VCCN richtlijn 7 Met dank aan: het Bernhoven ziekenhuis (Uden) het Antonius ziekenhuis (Leidsche Rijn) 2 Beschrijving van het technologiecluster Geïnitieerd door de VCCN

Nadere informatie

Kuubskist met golfbodem

Kuubskist met golfbodem Kuubskist met golfbodem Een alternatief uit de praktijk Jeroen Wildschut, Arie van der Lans Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit PPO nr. 32 361 654 13 December 2013

Nadere informatie

december-2017 door Maurice Toet

december-2017 door Maurice Toet Luchtdichtheid december-2017 door Maurice Toet Hoe luchtdichter de gebouwschil, hoe minder luchtuitwisseling met de buitenlucht plaatsvindt, hoe minder er gestookt hoeft te worden om de temperatuur binnen

Nadere informatie

De beoordeling zal worden gegeven op basis van de mogelijkheden die Bijlage A van NEN 6069:2005 biedt.

De beoordeling zal worden gegeven op basis van de mogelijkheden die Bijlage A van NEN 6069:2005 biedt. Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWIJK Kreunen Kunststoffen BV T.a.v. dhr. H. Uitslag Postbus 98 7240 AB LOCHEM Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

Ventilatie voorontwerp

Ventilatie voorontwerp maandag 27 maart 2017 Ventilatie voorontwerp Bouwheer: Pieter Denckens en Leentje Willems Steenbergen 11 2430 Laakdal Ontwerper: Ventovita bvba Liersesteenweg 185/12 Dossiernummer: 2017-0033_ DW Bouwplaats:

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 MAVO4 NATUUR- EN SCHEIKUNDE I. Zie ommezijde. Vrijdag 19 augustus,

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 MAVO4 NATUUR- EN SCHEIKUNDE I. Zie ommezijde. Vrijdag 19 augustus, EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 MAVO4 Vrijdag 19 augustus, 9.30-11.30 uur \,._, NATUUR- EN SCHEIKUNDE I (Natuurkunde) Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie

Nadere informatie

Boerderij aan de Sprundelsebaan 60 te Breda

Boerderij aan de Sprundelsebaan 60 te Breda Bijlage 14 bij besluit 2015/2573-V1 V&V Bouwbesluitberekening Boerderij aan de Sprundelsebaan 60 te Breda Datum: 05-01-2016/10-03-2016/21-03-2016 Colofon Titel: Opdrachtgever: Bouwbesluitberekening Boerderij

Nadere informatie

LUCHTKWALITEIT -NUT EN NOODZAAK VOOR STERIEL MATERIAAL - Sterilisatie Vereniging Nederland Roberto Traversari

LUCHTKWALITEIT -NUT EN NOODZAAK VOOR STERIEL MATERIAAL - Sterilisatie Vereniging Nederland Roberto Traversari LUCHTKWALITEIT -NUT EN NOODZAAK VOOR STERIEL MATERIAAL - Sterilisatie Vereniging Nederland Roberto Traversari ONDERWERPEN Welke richtlijnen zijn er Wat kunnen en moeten we hier nu mee? Waarop heeft luchtkwaliteit

Nadere informatie

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels TNO-rapport TNO 2018 R11383 Onderzoek Nefit Topline CV-ketels Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Datum 19 november 2018 Auteur(s) Aantal pagina's

Nadere informatie

FireBlock TYPE: FBU 240. Brandwerend ventilatierooster. Omschrijving:

FireBlock TYPE: FBU 240. Brandwerend ventilatierooster. Omschrijving: Omschrijving: Het brandwerend rooster type Fireblock FBU240 van SEAC International is een uitstekende oplossing om ook ventilatieroosters in een brandwerende wand of deur brandwerend uit te voeren. Indien

Nadere informatie

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : -

Pagina's : 6 Tabellen : 1 Figuren : 11 Bijlagen : - 05-CVB-R0321 ORIENTEREND ONDERZOEK NAAR HET GEDRAG BIJ BRAND VAN EEN HOUTEN VLOER-PLAFONDCONSTRUC- TIE MET EEN PLAFOND VAN LEEM OP RIET 22 december 2005 WTJB/GTTB Opdrachtgever: Leembouw Nederland Van

Nadere informatie

Ventilatie voorontwerp

Ventilatie voorontwerp Tessenderlo, donderdag 12 januari 2017 Ventilatie voorontwerp Bouwheer: Dries Delvaux Duivelsbroek 3 2400 Mol Ontwerper: Steto bvba Vismarkt 29 Dossiernummer: 2016-0233_JC Bouwplaats: Omschrijving bouwwerk:

Nadere informatie

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2010-Efectis-R0778 Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat)

GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat) GASINSTALLATIES EN GASVERBRANDINGSTOESTELLEN (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installaties Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 04 Ontwerpen en installeren van gasinstallaties

Nadere informatie

Verdringingsroosters voor wandinbouw

Verdringingsroosters voor wandinbouw X X testregistrierung Verdringingsroosters voor wandinbouw Serie Toevoer-afvoer-combinatie voor inbouw in wanden en koven, eenzijdig uitstromend, voor comforttoepassing Verdringingsrooster voor toe- en

Nadere informatie

Onderwerp Beoordeling brandwerendheid onderdorpelconstructie, type Easy-Ent Flex-Door

Onderwerp Beoordeling brandwerendheid onderdorpelconstructie, type Easy-Ent Flex-Door Efectis Nederland BV Retouradres: Postbus 1090, 2280 CB RIJSWJK Kegro Deuren BV. T.a.v. de heer J. Lückers Postbus 94 6560 AB Groesbeek Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg 5

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0111 Brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van lineaire voegafdichtingen in wanden of vloeren voorzien van Detafire Silicone,

Nadere informatie

Verdringingsroosters voor wandinbouw

Verdringingsroosters voor wandinbouw X X testregistrierung Verdringingsroosters voor wandinbouw Serie -180 Huis met meerhoekige vorm, uitstroomhoek 90 of 180, voor comfort- en industrietoepassing Verdringingsroosters in meerhoekige uitvoering

Nadere informatie

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Model opleveringsrapport ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer met warmteterugwinning

Model opleveringsrapport ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer met warmteterugwinning Model opleveringsrapport ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer met warmteterugwinning Datum en tijd: Naam controlerende instantie: Naam inspecteur: Project: Adres of bouwnummer: Fabrikaat ventilatiesysteem:

Nadere informatie

MINDER EXTERNE METINGEN MAAR BETER IN CONTROL ZIJN. VHIG congres 2016, Eindhoven Roberto Traversari

MINDER EXTERNE METINGEN MAAR BETER IN CONTROL ZIJN. VHIG congres 2016, Eindhoven Roberto Traversari MINDER EXTERNE METINGEN MAAR BETER IN CONTROL ZIJN VHIG congres 2016, Eindhoven Roberto Traversari WIP-RICHTLIJN DE ESSENTIE - LUCHTBEHANDELING IN OPERATIEKAMER EN OPDEKRUIMTE IN OPERATIEAFDELING KLASSE

Nadere informatie

ventilatie voorontwerp

ventilatie voorontwerp ADRES Vismarkt 29 3980 Tessenderlo CONTACT Tel. 013 67 65 24 info@steto.be www.steto.be ventilatie voorontwerp BOUWEN VAN 11 appartementen Bouwheer: Kolmont Woonprojecten nv Havermarkt 45 3500 Hasselt

Nadere informatie

Wat gebeurt er nog meer?

Wat gebeurt er nog meer? (Cleanroom toepassing) Deeltjes neerslag per meetlocatie [Part / dm 2 * h] (> 30 µm) 152 Maar de vraag is, 170 166 346 1 2 (OK toepassing) Hoe ontstaat een POWI? Post operatieve wond infectie Als tijdens

Nadere informatie

Vraag (1a): Bepaal de resulterende kracht van de hydrostatische drukken op de rechthoekige plaat AB (grootte, richting, zin en aangrijpingspunt).

Vraag (1a): Bepaal de resulterende kracht van de hydrostatische drukken op de rechthoekige plaat AB (grootte, richting, zin en aangrijpingspunt). OEF. 1 (4 pt, apart dubbelblad) Een tank bevat twee vloeistoffen met scheidingsvlak ter hoogte van punt A: r 1 =900 kg/m³ en h 1 =4m, r 2 =1000 kg/m³ en h 2 =3m. De tank is afgesloten door de klep ABC.

Nadere informatie

Nozzel Polyacetaal POM Kleuropties: wit RAL 9010, grijs RAL 7040 en zwart Plenum

Nozzel Polyacetaal POM Kleuropties: wit RAL 9010, grijs RAL 7040 en zwart Plenum Halton TLD Wandrooster Horizontale luchttoevoer met standaardworp Uitblaasnozzels met dubbele luchtsleuf, die de luchtstromen efficiënt richten Montage van het rooster in de wand, in de buurt van het plafond

Nadere informatie

serie Toevoerroosters

serie Toevoerroosters serie 26 Toevoerroosters www.koolair.com Serie 26 1 INHOUD Beschrijving 2 Modellen 3 Selectietabellen 4 Algemene informatie 6 Toepassingen 7 Voorbeeld van roosterselectie 8 2 Serie 26 Kromlijnig lamellenroosters

Nadere informatie

Bepaling van het energetische rendement van het warmteterugwinapparaat Euroair325 Meetbrief volgens EN 308/EN

Bepaling van het energetische rendement van het warmteterugwinapparaat Euroair325 Meetbrief volgens EN 308/EN TNO-briefrapport TNO 2012 M10896 Bepaling van het energetische rendement van het warmteterugwinapparaat Euroair325 Meetbrief volgens EN 308/EN 13141-7 Technical Sciences Laan van Westenenk 501 7334 DT

Nadere informatie

C.V.I. 5.3 Het meten van relatieve vochtigheid 5.3 HET METEN VAN RELATIEVE VOCHTIGHEID

C.V.I. 5.3 Het meten van relatieve vochtigheid 5.3 HET METEN VAN RELATIEVE VOCHTIGHEID 5 METHODEN VAN ONDERZOEK 5.3 HET METEN VAN RELATIEVE VOCHTIGHEID Auteur: T. van Daal 1987 Bij de conversie naar een elektronisch beschikbaar document zijn er kleine tekstuele en inhoudelijke wijzigingen

Nadere informatie

HDF - Afzuigrooster. Halton HDF. Afzuigrooster

HDF - Afzuigrooster. Halton HDF. Afzuigrooster Halton HDF Afzuigrooster Groot vrij oppervlak Geïntegreerde filter van klasse EU3 Horizontale lamellen verminderen de zichtbaarheid doorheen het rooster Maten aangepast aan modulaire verlaagde plafonds

Nadere informatie

ExcelAir Praktijk Tip 2

ExcelAir Praktijk Tip 2 . ExcelAir Praktijk Tip 2 13-03-07 Ventilatie van gesloten garages op basis van de NPR 2002 www.excelair.nl 2 Tel: 0344 670520 . Voorwoord Sinds medio 2002 wordt er veel gesproken over de nieuwe regelgeving

Nadere informatie

Module 2.6. Ventilatie van niet-residentiële gebouwen: Concreet voorbeeld. Versie 2.1 februari 2006. Module 2.6

Module 2.6. Ventilatie van niet-residentiële gebouwen: Concreet voorbeeld. Versie 2.1 februari 2006. Module 2.6 Ventilatie van niet-residentiële gebouwen: Concreet voorbeeld Voorbeeld: het PROBE gebouw Verdieping 1 : kantoren Verdieping 0 : kantoren Verdieping -1 : archief + stookplaats Het PROBE-gebouw bestaat

Nadere informatie

V van Validatie. Ontwerp & specificaties. Wat je niet vraagt, krijg je ook niet! Inhoud. Programma van Eisen 3

V van Validatie. Ontwerp & specificaties. Wat je niet vraagt, krijg je ook niet! Inhoud. Programma van Eisen 3 User Requirement Specs V van Validatie Performance Qualification Ontwerp & specificaties Functional Design Operational Qualification Detail Design Installation Qualification Peter van Casteren 08 oktober

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS type: MVS-10P

Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS type: MVS-10P Gebruikershandleiding Woonhuisventilator MVS type: MVS-10P Deze handleiding is bedoeld voor de gebruikers en de installateurs van het mechanisch ventilatiesysteem van het type MVS-10P. Deze hand leiding

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in de OK, bijzaak of noodzaak?

Luchtkwaliteit in de OK, bijzaak of noodzaak? Luchtkwaliteit in de OK, bijzaak of noodzaak? 1 Introductie Heinze Sikkema Manager CSA & Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen Medisch Centrum Leeuwarden. 31 maart 2017 2 Inhoud Aanleiding Doelstelling

Nadere informatie

Verdringingsroosters voor wandinbouw

Verdringingsroosters voor wandinbouw X X testregistrierung Verdringingsroosters voor wandinbouw Serie -3 Huis met rechthoekige vorm, een- en driezijdig uitstromend, voor industrie- en comforttoepassing Smalle hoge verdringingsroosters in

Nadere informatie

Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden voor formaldehyde ten gevolge van bouwmaterialen

Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden voor formaldehyde ten gevolge van bouwmaterialen TNO Ruimte en Infrastructuur Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft www.tnomi T 0152763000 F 0152763023 B -92-o468 Bouwbesluit: Regeling formaldehyde voor alle gebouwen Hoofdstuk: Eisen en bepalingsmethoden

Nadere informatie

Natuurlijke ventilatie van leslokalen

Natuurlijke ventilatie van leslokalen Natuurlijke ventilatie van leslokalen Seminar Actiflow - CFD in de bouw 20 mei 2011 ir. Henk Versteeg Inhoud presentatie Introductie LBP SIGHT Binnenmilieu basisscholen Ventilatie basisschool De Schakel

Nadere informatie

Meten is weten als je weet wat je meet

Meten is weten als je weet wat je meet Instrumenten om klimaatparameters te meten Meten is weten als je weet wat je meet Om te begrijpen wat gemeten wordt is het belangrijk een idee te hebben over het meetprincipe waarop het instrument gebaseerd

Nadere informatie

Model opnamerapport mechanisch ventilatiesysteem

Model opnamerapport mechanisch ventilatiesysteem Model opnamerapport mechanisch ventilatiesysteem Datum en tijd: Naam controlerende instantie: Naam inspecteur: Aanwezig bij het onderzoek: Project: Adres of bouwnummer: Type ventilatiesysteem Fabricaat

Nadere informatie

2 - Luchtsnelheidsensoren FloXact -Stick

2 - Luchtsnelheidsensoren FloXact -Stick FloXact Stick Toepassing De FloXact -Stick wordt gebruikt voor luchtsnelheid metingen in luchtkanalen. Afhankelijk van het model wordt een gemiddelde snelheid bepaald over 6, 8 of 10 meetpunten. De unieke

Nadere informatie

Woonhuisventilator type: Compact-10P

Woonhuisventilator type: Compact-10P Gebruikershandleiding Compact-10P Gebruikershandleiding Woonhuisventilator type: Compact-10P Deze handleiding is bedoeld voor de gebruikers en de installateurs van het mechanisch ventilatiesysteem van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Dehaco. Materiaalsluis

Gebruikershandleiding. Dehaco. Materiaalsluis Gebruikershandleiding Dehaco Materiaalsluis Onderdelen 2 x wateropvangbak 1 x vloerplateau 4 x vloerrooster in wateropvangbakken 4 x vloerrooster op vloerplateau 5 x vulprofielen 6 x wandpaneel 4 x deur,

Nadere informatie

Disclosure slide. Geen. Bedrijfsnamen

Disclosure slide. Geen. Bedrijfsnamen Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere

Nadere informatie

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen)

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) TNO-rapport TNO 2015 R10125 Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) Gebouwde Omgeving Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus

Nadere informatie

Voordracht voor Vereniging Ned. Industrie Apothekers (N.I.A.)- 17 april 1975

Voordracht voor Vereniging Ned. Industrie Apothekers (N.I.A.)- 17 april 1975 Bibliotheek Hoofdkantoor TNO j 6 ViOOb :s-gravanhage 1 OKT. 1 r" 5 Voordracht voor Vereniging Ned. Industrie Apothekers (N.I.A.)- 17 april 1975 LUCHTTOEVOERSYSTEMEN VOOR STOF- EN KIEMARME RUIMTEtf') IB1n:D

Nadere informatie

AHD - Afzuigrooster. Halton AHD. Afzuigrooster

AHD - Afzuigrooster. Halton AHD. Afzuigrooster Halton AHD Afzuigrooster Groot vrij oppervlak, hoog luchtdebiet met minimaal drukverlies Horizontale lamellen verminderen de zichtbaarheid doorheen het rooster Maten aangepast aan modulaire verlaagde plafonds

Nadere informatie

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Vereniging Veilige Curatieve Zorg, Reinier de Graaf Gasthuis Roberto Traversari

HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN. Vereniging Veilige Curatieve Zorg, Reinier de Graaf Gasthuis Roberto Traversari HET LUCHTBEHEERSPLAN NADER BEKEKEN Vereniging Veilige Curatieve Zorg, Reinier de Graaf Gasthuis Roberto Traversari DE WIP-RICHTLIJN Keuze luchtbehandelingssysteem Prestatieniveaus Prestatie-, bouw- en

Nadere informatie

ventilatie voorontwerp

ventilatie voorontwerp ADRES Vismarkt 29 3980 Tessenderlo CONTACT Tel. 013 67 65 24 info@steto.be www.steto.be ventilatie voorontwerp BOUWEN VAN EEN EENGEZINSWONING Bouwheer: Jochen Knoops Kerkstraat 8b 3665 As Bouwplaats: Nieuwstraat

Nadere informatie

Rekentool DYKA AIR 3.0

Rekentool DYKA AIR 3.0 Rekentool DYKA AIR 3.0 Instructie gebruik rekentool Versie 3.0, juli 2014 Inhoud 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMENE ONTWERPRICHTLIJNEN... 3 1.2 KANAALONTWERP... 3 1.2.1 Beperk stromingsruis:... 3 1.2.2 Luchtsnelheden

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0111 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van houten, beglaasde wanden, al dan niet voorzien van deuren

Nadere informatie

TRB - Conisch plafondrooster. Halton TRB. Conisch plafondrooster

TRB - Conisch plafondrooster. Halton TRB. Conisch plafondrooster Halton TRB Conisch plafondrooster Horizontale of verticale luchttoevoer, zowel geschikt voor verwarmings- als voor koeltoepassingen Door de sterke vermenging neemt de snelheid van de toegevoerde lucht

Nadere informatie

Woonhuisventilator type: Compact-8/14p

Woonhuisventilator type: Compact-8/14p Gebruikershandleiding Compact-8/14P Gebruikershandleiding Woonhuisventilator type: Compact-8/14p Deze handleiding is bedoeld voor de gebruikers en de installateurs van het mechanisch ventilatiesysteem

Nadere informatie

T 1.3/2/HL/1. Verdringingsroosters. Serie QLV. voor het turbulentarm toevoeren van lucht. The art of handling air

T 1.3/2/HL/1. Verdringingsroosters. Serie QLV. voor het turbulentarm toevoeren van lucht. The art of handling air T 1.3/2/HL/1 Verdringingsroosters Serie QLV voor het turbulentarm toevoeren van lucht The art of handling air Inhoud Omschrijving Omschrijving 2 Uitvoeringen Afmetingen QLV-90 QLV-180 3 Uitvoeringen Afmetingen

Nadere informatie